SPORTING ALMERE TECHNISCH VOETBALBELEID SAMENVATTING VOOR TRAINERS

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "SPORTING ALMERE TECHNISCH VOETBALBELEID SAMENVATTING VOOR TRAINERS"

Transcriptie

1 SPORTING ALMERE TECHNISCH VOETBALBELEID SAMENVATTING VOOR TRAINERS

2 Technisch voetbalbeleid wat is dat Voetbalverenigingen kunnen niet zonder een stukje beleid. In het kort beschrijft dit wat we als club nastreven en hoe we herkend willen worden. Dat geldt voor algemene zaken, maar ook voor voetbalzaken. Willen we de beste zijn of toch vooral de leukste en gezelligste. Elke club heeft dan ook naast haar algemeen beleid een technisch beleidsplan. Het beschrijft de manier waarop we binnen de club willen trainen, leren en voetballen. Vaak staan in zo n document ook minder interessante zaken, vandaar dan ook dat we voor eenieder binnen de vereniging die daar behoefte aan heeft deze samenvatting hebben gemaakt. Hoe gaan we een trainer/coach leren trainen en coachen De kwaliteit van onze voetbalactiviteiten wordt bepaald door de kwaliteit van onze trainers. Soms al wat ervaring bij andere clubs, maar toch over het algemeen welwillende ouders die een rol willen vervullen bij de vereniging. De vereniging moet dan ook ruimte en ondersteuning bieden bij het opleiden en ontwikkelen van alle trainers. Uiteindelijk moeten er ook een aantal spelers de stap maken vanuit de jeugdopleiding naar de senioren van Sporting Almere. Hierdoor kunnen we de identiteit van de club ook bij de senioren behouden. Om deze stap te kunnen maken moeten jeugdspelers op een zo hoog mogelijk competitieniveau actief zijn en moeten zij bovendien door goede, gekwalificeerde trainers en gemotiveerde vrijwilligers elke training weer beter worden gemaakt. Kwaliteit van de opleiding is daarom nodig, maar ook de intensiteit van de opleiding is belangrijk. Veel en vaak voetballen, maar wel gericht en bewust beter worden door de invloed van trainer(s) en coach. Een consequente manier van opleiden, door overleg en samenwerking, moet leiden tot de optimale ontwikkeling van de individuele jeugdspeler. Trainers geven hun eigen invulling aan trainingen, maar houden hierbij wel rekening met de visie en doelstellingen van de opleiding van Sporting Almere. Dit zorgt voor een grote mate van continuïteit binnen de opleiding. Omdat trainers dezelfde (voetbal)lijn aanhouden, is het voor spelers gemakkelijker om zich te ontwikkelen. Per speler zal de optimale ontwikkeling verschillen. Hoe gaan we een voetballer leren voetballen Jeugdspelers worden opgeleid in de geest van het willen winnen. Hierbij is niet het winnen van een wedstrijd het belangrijkste in de opleiding. De winst zit hem in onze visie in (op) de ontwikkeling van de individuele speler in het (kan weg) teamverband. Het winnen van een wedstrijd is geen doel op zich, maar het resultaat van de collectieve en individuele ontwikkeling van respectievelijk het team en de individuele spelers in het team.

3 Een vaste speelwijze voor kinderen O6/O7 Sporting Almere speelt met haar mini-pupillenteams niet in een vaste formatie, maar gaat meer uit van de basis, waarbij er een logische opbouw zit naar de 6 vs 6 situatie. De kinderen hebben nog niet de leeftijd om met vaste posities en vaste opstellingen te spelen. 2 vs 2, 3 vs 3 en 4 vs 4 gaat uit van spelplezier en ontdekken wat je als speler ligt (meer verdedigend of meer aanvallend). Het is aan de spelbegeleider om dit af te wisselen, zodat iedere speler kan ervaren wat er nodig is op een willekeurige positie. Het is de bedoeling om de jongens en meisjes aan te leren wat het betekent om te spelen in teamverband en om sportief gedrag richting tegenstanders te ontwikkelingen. Ook leren ze de verschillende vormen van het omgaan met de bal en met de verschillende weerstanden. Wat gebeurt er als ik de bal met de binnenkant of wreef speel en wat kom ik onderweg naar de goal allemaal tegen. Door het ontbreken van een scheidsrechter wordt in deze leeftijdscategorie de basis gelegd voor de gedragsregels zoals Sporting Almere dat graag ziet. Met de O6/O7 spelen we een onderlinge competitie waarbij de teams ingedeeld worden in de Champions league. Teams worden ingedeeld per week en zodoende zit er roulatie in de spelers en leren ze met alle jongetjes en meisjes omgaan. Hoe herkennen we de O6/O7 speler Wil spelen. Hij sport niet, hij speelt. Het is niet zijn doel zich te ontwikkelen tot voetballer. Het gaat erom dat hij onbewust en spelenderwijs dingen ontdekt. Maak overal een spelletje van, ook het opruimen van de spullen. Houdt van avontuur. Hij voetbalt omdat hij dat spannend vindt. Hij ervaart zijn omgeving niet als een voetbalveld met afmetingen en regels, maar als een uitgestrekt wonderland. Wil de bal hebben. Een enkeling kijkt liever nog even toe en schiet de bal ver weg, maar voor de meeste spelers geldt: waar de bal is, daar moet je zijn. Voor die andere enkeling is de bal al meer een middel om kansen te creëren en doelpunten te maken, maar meestal is de balcontrole nog gering. Vandaar dat ze allemaal bij de bal willen zijn. Is gericht op zichzelf. Ik en de rest van de wereld. Gezond egocentrisme, gaat vanzelf over. Werkt niet samen. De mini-pupil speelt niet over. Accepteer dit. Wat als een speler het wel doet? Dat is erin gehamerd door papa. Stimuleer het dribbelen, het zelf op avontuur gaan. Kent weinig regels. Van spelbedoeling en competitiereglementen snapt hij nog weinig. Basale spelregels begint hij te begrijpen, al is er weinig oog voor de belijning. Wel weten ze welke richting ze op moeten en dat ze moeten scoren in een doel. Houdt het lang vol. Maar een uur is lang voor een mini-pupil. Geef veel beurten, hij leert door herhaling. Las wel tijdig rustmomenten of een drinkpauze in.

4 Leert door te herhalen. Hij wil niet steeds iets nieuws proberen. Hij wil opgaan in de vorm, heeft succes én uitdaging nodig. Dingen moeten lukken én soms mislukken. Heeft weinig geduld. Hij wil bewegen, niet luisteren. Bombardeer hem niet met informatie. Geef korte, precieze instructies. Stop met aanwijzingen geven als hij er blijkbaar nog niet voor openstaat. Is snel afgeleid. Een spanningsboog van tien minuten is het maximum. Wissel tijdig van activiteit of spelvorm. Drijft er een luchtballon over? Ga erbij liggen en geniet mee. Zet aanwijzingen niet om in daden. Met name aanwijzingen gericht op zijn lijf heeft geen zin. Zeg niet: Standbeen naast de bal, opendraaien na de balaanname. Doe alles voor. Hij is visueel ingesteld en leert een voetbalhandeling (aannemen, mikken) door nabootsing. Is visueel ingesteld. Hij gaat nog meer op in het spel als je het aankleedt als een avontuur. Vertel een kort, spannend verhaal over een leeuw die wordt opgejaagd door een jager en hij doet nog meer zijn best. Krijgt graag aandacht. Laat hem zijn vaardigheden voordoen en gebruik dit als positief voorbeeld bij een uitleg. Help elke speler in zijn eigen tempo. Vaart wel bij routine en structuur. Voer geleidelijk veranderingen door in de training. Bouw een structuur waarin continuïteit centraal staat, maar ruimte is voor verandering. De mini-pupil went pas na enkele weken aan een nieuwe vorm. Heeft behoefte aan geborgenheid. Accepteer dat de mini-pupil zomaar van het veld af loopt en mama opzoekt. Laat hem zich thuis voelen in de groep, dan keert hij snel terug. Stimuleer moeders en vaders de rol van spelleider op zich te nemen.

5 Een vaste speelwijze 08/09/010 Wij willen dat onze O8/O9 en O10 teams in de formatie spelen, omdat er dan in balbezit de meeste driehoeken op het veld zijn. Tevens sluit het systeem het beste aan bij het systeem wat Sporting Almere hanteert in de hogere leeftijdscategorieën. Wij willen namelijk verzorgd aanvallend voetbal spelen. Het heeft dan bijvoorbeeld ook onze voorkeur dat de keeper de bal rolt naar 3 of 2, zodat we kunnen voetballen. Teamtaak O8/O9 en O10-pupillen Aanvallen Wat is aanvallen? O8/O9 en O10 pupillen zoeken en kiezen zelf tussen de eigen oplossing of een medespeler. Meer dan O6/O7 pupillen hebben ze oog voor medespelers en tegenstanders in de buurt van de bal. Als het mogelijk is, dribbelen of spelen ze de bal Vooruit, richting het doel van de tegenstander. Ze proberen de bal niet te verliezen. Welke voetbalhandelingen horen daarbij?

6 Voor O8/O9 en O10 pupillen is het beheersen van de bal steeds meer een middel om samen op te bouwen en te scoren. Voor spelers zonder bal krijgt vrijlopen en positie kiezen betekenis als voorwaarde voor samenwerken. Bij elke handeling met en zonder bal gaat het erom dat deze vanuit de juiste positie, op het juiste moment, in de juiste richting met de juiste snelheid wordt uitgevoerd. O8/O9 en O10 pupillen stemmen al een beetje onderling hun voetbalhandelingen op elkaar af. Ze relateren bijvoorbeeld het passen aan het vrijlopen van een medespeler. Teamtaak O8/O9 en O10 pupillen Verdedigen Wat is verdedigen? Alle O8/O9 en O10 pupillen op het veld leveren een bijdrage aan het voorkomen van doelpunten. Ze blijven allemaal altijd nuttig. Ze maken met elkaar de ruimte klein, in de lengte en de breedte van het veld. Ze houden onderlinge afstanden klein en kunnen elkaar zo helpen. Ze proberen druk op de speler met de bal te krijgen en te houden. Ze dekken kort, in de buurt van de bal. Ze handelen binnen de spelregels. Welke voetbalhandelingen horen daarbij? O8/O9 en O10 pupillen schatten het handelen van tegenstander en medespeler beter in. Niet iedereen houdt zich meer op in de buurt van de bal, zoals O6/O7 pupillen. Maar de tackle, sliding, het blokkeren, koppen, rugdekking geven en jagen staan in het leren nog niet centraal. Het aanvallen is nu nog belangrijker. Hoe herkennen we de O8/O9/O10 speler Wil spelen. Het is niet zijn doel zichzelf te ontwikkelen tot voetballer. Maak overal een spelletje van, ook van het opruimen van de spullen. Heeft weinig geduld. Hij wil bewegen, niet luisteren. Geef korte, precieze instructies. Bombardeer hem niet met informatie. Is snel afgeleid. Hij kan zich maar kort richten op eenzelfde activiteit. Varieer, een spanningsboog van tien minuten is al lang. Drijft er een luchtballon over, dan is de bal niet interessant meer. Ga erbij liggen en geniet mee. Is gericht op zichzelf. Een jonge O9-speler is zijn kleutertijd nog niet helemaal ontgroeid en kan alles op zichzelf betrekken. Ik en de wereld. Verwar dit egocentrisme niet met egoïsme. Het is een natuurlijk ontwikkelingsproces en gaat vanzelf over. Wil de bal hebben. Het motto is: ik en de bal. Wedstrijdjes draaien twee keer twintig minuten om dat ene ding. Eenmaal in balbezit, blijkt het voor sommigen toch nog heel lastig om de bal bij zich te houden. Voor anderen is de bal al meer een middel om doelpunten te maken of om kansen te creëren.

7 Werkt niet samen. Soms lijken ze dat even te doen, maar schijn bedriegt. Als je goed kijkt, zie je dat ze tegelijkertijd dezelfde dingen doen onafhankelijk van elkaar. Bij sommige O9-spelers zie je de eerste tekenen van bewust samenspel. Zet veel aanwijzingen niet om in daden. Complexe aanwijzingen zoals standbeen naast de bal, opendraaien na de balaanname, snapt hij niet. Doe alles voor. Hij is visueel ingesteld en leert een nieuwe beweging het snelst door nabootsing van idolen of hun trainer. Laat zien hoe je de bal kunt passen met de binnenkant van de voet, en vertel dan waar je het standbeen kunt plaatsen en hoe je de bal kunt raken. Leert door te herhalen. Hij wil niet steeds iets nieuws proberen. Hij heeft succes én uitdaging nodig, het moet lukken én soms mislukken. Krijgt graag aandacht. Laat hem zijn vaardigheden voordoen en gebruik dit als (positief) voorbeeld bij een uitleg. Help elke speler in zijn eigen tempo. Heeft behoefte aan routine en structuur. Voer geleidelijk veranderingen door in de training. Bouw een structuur waarin continuïteit centraal staat, maar ruimte is voor verandering. O9-spelers wennen pas na enkele weken aan een nieuwe vorm.

8 Een vaste speelwijze O11/O12 Sporting Almere speelt met haar O11 en O12 pupillenteams in de formatie: Wij willen dat onze teams in deze formatie spelen omdat onze spelers er dan in balbezit de meeste driehoeken op het veld zijn. Tevens sluit het systeem het beste aan bij het systeem wat Sporting Almere hanteert in de hogere leeftijdscategorieën. Wij willen namelijk verzorgd aanvallend voetbal spelen. Teamtaak O11/O12 pupillen Aanvallen Wat is aanvallen? O11/O12 pupillen zoeken en kiezen zelf tussen de eigen oplossing of een medespeler. Meer dan O8/O9 en O10 pupillen hebben ze oog voor medespelers en tegenstanders in de buurt van de bal. Ze maken met elkaar de ruimte groot, in de lengte en breedte van het veld. Als team moeten ze de ruimte optimaal bezetten, in optimale onderlinge afstanden. Welke voetbalhandelingen horen daarbij? Voor O11/O12 pupillen is het beheersen van de bal steeds meer een middel om samen op te bouwen en te scoren. Voor spelers zonder bal krijgt vrijlopen en positie kiezen betekenis als voorwaarde voor samenwerken. Bij elke handeling met en zonder bal gaat het erom dat

9 deze vanuit de juiste positie, op het juiste moment, in de juiste richting met de juiste snelheid wordt uitgevoerd. O11/O12 pupillen stemmen al een beetje onderling hun voetbalhandelingen op elkaar af. Ze relateren bijvoorbeeld het passen aan het vrijlopen van een medespeler. Teamtaak O11/O12 pupillen Verdedigen Wat is verdedigen? Alle O11/O12 pupillen op het veld leveren een bijdrage aan het voorkomen van doelpunten. Ze blijven allemaal altijd nuttig. Ze maken met elkaar de ruimte klein, in de lengte en de breedte van het veld. Ze houden onderlinge afstanden klein en kunnen elkaar zo helpen. Ze proberen druk op de speler met de bal te krijgen en te houden. Ze dekken kort, in de buurt van de bal. Ze handelen binnen de spelregels. Welke voetbalhandelingen horen daarbij? O11/O12 pupillen schatten het handelen van tegenstander en medespeler beter in. De tackle, sliding, het blokkeren, koppen, rugdekking geven en jagen staan centraal. Het gaat erom de handelingen vanuit de juiste positie, op het juiste moment, in de juiste richting en met de juiste snelheid uit te voeren. Hoe herkennen we de O11/O12 speler Is enthousiast en ongeduldig. Hij wil bewegen, niet luisteren. Geef korte, precieze instructies. Bombardeer hem niet met informatie. Heeft een grote speldrang. Deze pupillen voetballen om het plezier. Spelenderwijs krijgen ze een grotere handigheid met en zonder de bal. Doet graag na. Hij is visueel ingesteld en leert een nieuwe beweging het snelst door nabootsing. Doe alles voor. Leert door te herhalen. Hij wil niet steeds iets nieuws proberen. Hij heeft succes én uitdaging nodig, het moet kunnen lukken én soms mislukken. Krijgt graag aandacht. Laat hem zijn vaardigheden voordoen en gebruik ze als voorbeeld bij een uitleg. Heeft veel verbeelding. Laat deze pupillen experimenteren, moedig creativiteit aan, gebruik hun ideeën om de trainingen leuk te maken. Zorg wel voor structuur. Kan veel doen in weinig tijd. Hij spant zich graag intens in om zich te kunnen uitleven. Laat hem veel voetballen. Kent ook fysieke grenzen. Bij extreme temperaturen vertonen deze pupillen symptomen van onderkoeling en oververhitting. Zelf overschatten ze zich hierin. Laat ze handschoenen en mutsen dragen. Let op dat er genoeg wordt gedronken. Geeft zijn mening. Vraag na afloop van elke training aan de pupillen wat ze er wel en niet leuk aan vinden en waarom. Maar niet na elke oefening een hoorcollege.

10 Is doelgericht. Het maken van doelpunten en het voorkomen van tegendoelpunten betekent veel voor deze kinderen. Laat dit in alle oefen- en partijvormen terugkomen. Geef duidelijk aan hoe beide partijen kunnen scoren. Wil samenwerken. Hij ziet steeds meer het mogelijk gunstige effect in van het overspelen naar een speler die er beter voor staat. Moedig hem hiertoe aan. Is prestatiegericht. Geef bij elke oefen- en partijvorm aan hoe er punten kunnen worden gehaald of wat de beloning is. Heeft een zwart-wit zelfbeeld. Zorg voor positieve feedback om het zelfvertrouwen op te bouwen. Kinderen moeten zich succesvol voelen om dingen te willen herhalen. Bouw op succesvolle pogingen. Heeft behoefte aan routine en structuur. Voer geleidelijk veranderingen door in de training. Bouw een structuur waarin continuïteit centraal staat, maar ruimte is voor verbeteringen en veranderingen. Heeft een sterk gevoel van rechtvaardigheid. Alle kinderen houden ervan als dingen eerlijk zijn. Stel hoge verwachtingen, maar wees consequent. Zorg ervoor dat persoonlijke situaties en humeur geen effect hebben op je gedrag.

11 Een vaste speelwijze O13 t/m O19 Sporting Almere speelt met haar O13 t/m O19 juniorenteams in de formatie: Wij willen dat onze teams in deze formatie spelen omdat de veldbezetting optimaal is en de opbouw van achteruit uitgaat van het principe diepte voor breedte, altijd een aanspeelpunt hebben, omdat er dan in balbezit de meeste driehoeken op het veld zijn en er altijd een derde man aanspeelbaar kan zijn. Wij willen namelijk verzorgd aanvallend voetbal spelen. Teamtaak O13 t/m O19 junioren Aanvallen Wat is aanvallen? O13 t/m O19 junioren zoeken en kiezen zelf tussen de eigen oplossing of een medespeler. Meer dan O8/O9 en O10 pupillen hebben ze oog voor medespelers en tegenstanders in de buurt van de bal. Ze maken met elkaar de ruimte groot, in de lengte en breedte van het veld. Als team moeten ze de ruimte optimaal bezetten, in optimale onderlinge afstanden.

12 Welke voetbalhandelingen horen daarbij? Voor O13 t/m O19 junioren is het beheersen van de bal steeds meer een middel om samen op te bouwen en te scoren. Voor spelers zonder bal krijgt vrijlopen en positie kiezen betekenis als voorwaarde voor samenwerken. Bij elke handeling met en zonder bal gaat het erom dat deze vanuit de juiste positie, op het juiste moment, in de juiste richting met de juiste snelheid wordt uitgevoerd. O13 t/m O19 junioren stemmen al een beetje onderling hun voetbalhandelingen op elkaar af. Ze relateren bijvoorbeeld het passen aan het vrijlopen van een medespeler. Teamtaak O13 t/m O19 junioren Verdedigen Wat is verdedigen? Alle O13 t/m O19 junioren op het veld leveren een bijdrage aan het voorkomen van doelpunten. Ze blijven allemaal altijd nuttig. Ze maken met elkaar de ruimte klein, in de lengte en de breedte van het veld. Ze houden onderlinge afstanden klein en kunnen elkaar zo helpen. Ze proberen druk op de speler met de bal te krijgen en te houden. Ze dekken kort, in de buurt van de bal. Ze handelen binnen de spelregels. Welke voetbalhandelingen horen daarbij? O13 t/m O19 junioren schatten het handelen van tegenstander en medespeler beter in. De tackle, sliding, het blokkeren, koppen, rugdekking geven en jagen staan centraal. Het gaat erom de handelingen vanuit de juiste positie, op het juiste moment, in de juiste richting en met de juiste snelheid uit te voeren. Hoe herkennen we de O13 speler Komt langzaamaan in de groeispurt. 11-jarigen ideale lichaamsverhoudingen. Ze spannen zich graag intens in. Houd de wachttijden kort, zorg voor veel balcontacten. De coördinatie van 12-jarigen wordt houterig door snelle lichaamsgroei. Houd rekening met beperkte belastbaarheid. Geeft graag zijn mening. Hij wordt zich meer bewust van de eigen kwaliteiten in verhouding tot die van medespelers en uit meer kritiek. Pas op met vergelijkingen onderling. Stel niemand als negatief voorbeeld. Ook jij kunt onder vuur komen liggen. Vraag de pupillen na afloop van elke training wat ze er wel en niet leuk aan vinden en waarom. Speelt steeds liever op een vaste positie. Dat geeft hem een gevoel van veiligheid. Gun hem dat, maar rouleer af en toe nog door hem bijvoorbeeld één linie te laten opschuiven. Krijgt graag individuele aandacht. Laat hem zijn vaardigheden voordoen aan de groep en gebruik ze als voorbeeld bij een uitleg. Praat afzonderlijk met deze pupillen, trap even een balletje.

13 Stelt hoge eisen aan zichzelf. De onzekerheid over eigen prestaties neemt toe. Tegelijk spiegelen deze jongeren zich aan onbereikbare, beroemde idolen. Geef positieve feedback op concrete acties voor meer zelfvertrouwen. Kinderen moeten zich succesvol voelen om dingen te willen herhalen en dingen uit te proberen. Bouw op succesvolle pogingen. Wil samenwerken. Het team wordt belangrijker. Spelers tonen graag verantwoordelijkheid. Houd ze voor dat door goed samenwerken succes mogelijk is. Heeft behoefte aan routine en structuur. Voer geleidelijk veranderingen door in de training. Stel continuïteit centraal, met ruimte voor verbeteringen en veranderingen. Is doelgericht. Het scoren van doelpunten en het voorkomen van tegendoelpunten betekent nog veel voor deze pupillen. Laat dit in alle oefen- en partijvormen voorkomen. Geef steeds duidelijk aan hoe beide partijen kunnen scoren, hoe er punten kunnen worden gehaald en zorg ervoor dat de stand wordt bijgehouden. Is wedstrijdgericht. Hij kan wedstrijdgericht trainen en complexe voetbalsituaties overzien. Bied veel partijvormen aan. Heeft een sterk gevoel voor rechtvaardigheid. Alle kinderen houden ervan als dingen eerlijk zijn. Stel hoge verwachtingen, maar wees consequent. Zorg ervoor dat persoonlijke situaties en humeur geen effect hebben op je gedrag. Hoe herkennen we de O15 speler De groeispurt gooit alles in de war. Meest in het oog springende ontwikkeling bij O15-spelers is de versnelde lichaamsgroei en bijkomende verwarring. Enkele late spelers genieten nog even van hun ideale lichaamsverhouding en probleemloze coördinatie, maar intussen kijken zij op tegen medespelers die in korte tijd groter en krachtiger worden. Op hun beurt merken die vroegbloeiers dat ze onhandiger met de bal zijn geworden. Daarbij komen de puistjes, haar op bepaalde plekken en, dodelijk in de kleedkamer, overmatige tepelvorming bij sommige jongens. Kritiek en zelfkritiek. Bij de O15-spelers neemt de (reeds aanwezige) kritiek op de eigen prestatie verder toe, alsmede de kritiek op anderen. Het vermogen tot onafhankelijk oordelen groeit, een meer doordachte, eigen mening ontwikkelt zich. Coach, we moeten echt eens met drie spitsen spelen, we hebben er de spelers voor. Verantwoordelijkheid. Spiegelden spelers zich als O13-speler nog in hoge mate aan idolen aan de top, nu vergelijken ze zich meer realistisch met medespelers. Tekenen van volwassenheid dienen zich aan. Er ontstaat verantwoordelijkheidsgevoel, ze houden meer rekening met anderen. Eigen basistaken. De toegenomen zelfkritiek en verantwoordelijkheid uiten zich in de toegewijde manier waarop O.15 spelers zich storten op de basistaken die behoren bij hun posities in het veld. Taken worden onderling ook beter verdeeld. Twee of drie

14 verdedigers houden zich niet zo vaak meer bezig met dezelfde aanvaller van de tegenpartij. Leerdoel: afstemming tussen taken. Leerden O13-speler welke taken bij welke positie horen, O.15 spelers stemmen die taken onderling beter af. Niet alleen binnen een linie, maar ook tussen de linies. Blijf op deze leerdoelen coachen, wees niet te veel bezig met winnen en presteren. Concentreer je op het leerproces waarin zij zich individueel bevinden. Pas vanaf O17 mag je verwachten dat ze teamprestaties leveren. Hoe herkennen we de O17 speler Explosieve lichaamsgroei. Meisjes zijn rond hun vijftiende uitgegroeid, jongens groeien in de lengte nog even door. Ook worden ze breder nu, maar niet altijd sterker. Ze ervaren minder controle over hun ledematen. Daarbij puberen ze volop. Ze kunnen lusteloos zijn, onredelijk, humeurig. Wel is voor jongens winnen belangrijker dan ooit. Meisjes kunnen winst en verlies beter relativeren. Navelstaren en vergelijken. O17-spelers vergelijken zichzelf constant met hun omgeving. In de kleedkamer schamen sommigen zich voor hun lichaam. Vooral in teams waar presteren erg belangrijk is, kunnen spelers hun belangstelling voor voetbal kwijtraken. Zorg voor een veilige omgeving voor iedereen. Voor de onopvallende speler, maar vergeet ook de grote mond niet zijn gedrag is een uiting van onzekerheid. Help ze nieuwe betekenissen te vinden. Op het veld, rond het team of op de club. Fanatisme en overmoed. O17-spelers willen zichzelf bewijzen. Het tempo op het veld ligt plotseling zeer hoog en er wordt overdreven scherp gedekt. Onbesuisde slidings, misplaatste trap buitenkantje voet, explosieve reacties op een beslissing van de scheids. Iedereen schreeuwt. We moeten elkaar toch coachen? Kortom: chaos. Wees duidelijk en consequent in hetgeen jij op en rond het veld toestaat. Kanaliseer oplaaiende emoties en haal oververhitte spelers tijdig naar de kant. Teamspelers. O17-spelers wagen zich vaak aan acties die voor het team weinig rendement hebben. Help ze zo dat hun individuele mogelijkheden meer gaan opleveren. Bij spelers in deze leeftijd is het besef van teamtaken, taken per linie en van elke positie inmiddels op hoofdlijnen aanwezig. Het afstemmen van taken is aan de orde gekomen bij de O15. Nu gaat het erom dat spelers hun handelingen op elkaar afstemmen en dat dit bijdraagt aan het winnen van de wedstrijd. Je hoeft in je coaching dan ook niet meer in algemeenheden te blijven hangen, je mag man en paard noemen zolang iedereen zich in de groep maar veilig voelt. Controleer dit regelmatig in je persoonlijke contacten met spelers. Leerdoel: Leren presteren. O17-spelers gaan leren winnen. Leerden ze bij de O9 en O11 zonder die prestatiedruk 4 tegen 4 en 6 tegen 6 te spelen en bij de O13 en O15 11 tegen 11 vanaf nu leren ze als team te presteren. Vanuit elf posities en

15 bijhorende taken streven spelers meer dan voorheen gezamenlijk een doel na. Je begeleidt ze hierin, door ze te leren hoe ze als team op dezelfde wijze kenmerkende spelsituaties kunnen interpreteren en daar adequaat op kunnen reageren. Met nog vijftien minuten te gaan staan we met 1-0 voor. Hoe gaan we hiermee om. Hoe herkennen we de O19 speler Mannelijkheid. Zijn O17 nog jongens, O19 komen op je over als mannen. Ze zijn breder, atletischer en ook geestelijk zijn ze evenwichtiger. Dit komt hun spel ten goede. In kleine ruimtes zijn ze beter bestand tegen druk en ze hebben meer overzicht over het spel. Geestelijk evenwicht. O19-spelers zijn nog geen volleerde voetballers, maar het is nog slechts een kwestie van rijpen. Alles wat hen tot nu toe is aangereikt, moet alleen nog op de juiste plek vallen. De onrust die zo kenmerkend is voor O17-spelers maakt nu plaats voor een meer beheerst optreden. Er ontstaat een zekere zelfcontrole. Gebeurtenissen binnen het team en opstootjes op het veld worden zakelijker benaderd. Volwassen gesprekspartners. O19-spelers gaan op niveau het debat met je aan. Is jouw seizoensdoel met dit materiaal handhaving in de competitie als middenmoter? Daar zijn ze het niet mee eens. Trainer, wij willen kampioen worden. We gaan drie, desnoods vier keer per week serieus trainen, we gaan aanvallend spelen én al onze spelers zijn bereid om op de bank te zitten. Elke zaterdag spelen we met de beste elf. Jij gunt liever iedereen evenveel speeltijd. Wat nu? Is hun voornemen niet te ambitieus voor dit team? Botst het met het recreatieve karakter van de club? Nee. Het leren winnen van de wedstrijd hoort bij het jeugdvoetballeerproces. Dat is nu belangrijker dan het clubbeleid. Keuzes maken. O19-spelers kiezen tussen uitgaan of op tijd naar bed, tussen voetbal als sociaal gebeuren of als prestatiesport, tussen de O19-2 en O19-1? Kiezen ze voor een selectieteam en belanden ze op de bank? Wringt dat met een kindvriendelijk beleid waar elke speler evenveel kansen verdient? Dat hoeft niet. Het onderscheid zit in de O19-spelers zelf. Het wekt bij hem juist wrevel als niet de beste spelers worden opgesteld. Hoe dan om te gaan met de nummers 12 tot en met 15? Die zijn even belangrijk als de basisspelers. Geef ze serieuze speeltijd, prikkel bankzitters en hun concurrenten op de training, beloon bijzondere inzet met een basisplaats. Leerdoel: Leren winnen van de wedstrijd. De O19-speler kiest er nu ook voor gericht te trainen op de specifieke taken die bij zijn positie en linie in het veld horen. Hij wordt specialist en gaat alle relevante voetbalhandelingen beheersen die bij zijn positie op het veld horen. Hij beschikt over het vereiste spelinzicht en kan doelgericht communiceren met medespelers. Hij leert in dienst van het team en het doel te spelen.

16 Plezier in het voetbal naar mentale weerbaarheid Plezier, ontwikkeling en resultaat zijn de drie pijlers van de opleiding. Voetballen doe je voor je plezier, maar het wordt natuurlijk nog leuker wanneer je merkt dat je beter wordt en dat dit ook leidt tot resultaat: winnen. De ontwikkeling van het individu zal vanzelf leiden tot een beter teamresultaat. De succesbeleving van beter worden en winnen, zorgen voor optimaal voetbalplezier. Sporting Almere wil haar jeugdspelers opleiden tot voetballers met een goede technische en tactische vaardigheden. Deze vaardigheden moeten dusdanig worden ontwikkeld, dat zij onder grote weerstand steeds voor voetballende oplossingen kunnen kiezen. Door de hoge mate van balvaardigheid zijn jeugdspelers voldoende in staat om ook tactische vaardigheden te ontwikkelen. Het verhogen van de mentale weerbaarheid bedoelen we positief, omdat deze mentale eigenschap de spelers ook helpt bij hun maatschappelijke ontwikkeling. De mentale weerbaarheid proberen we te trainen om om te gaan met teleurstellingen (verkeerde beslissing scheidsrechter e.d.) en dit om te zetten naar een positieve energie om alsnog een goed resultaat te behalen. Training geven aan jeugdvoetballers: methodiek en didactiek Elke training bestaat uit drie onderdelen: Warming-up, Techniekgedeelte en de Afsluiting. Per onderdeel worden een aantal opmerkingen gemaakt waar elke (beginnende) trainer zijn voordeel mee kan doen. Uiteraard zal het verschil per leeftijdscategorie zelfstandig geïnterpreteerd moeten worden. Onderstaande aanbevelingen gelden met name de O9 O11 en O13. Warming-up De spelers komen vanuit een thuissituatie naar het trainingsveld. Ze hebben verschillende gemoedstoestanden. Zo kunnen ze uitgelaten, onrustig of juist het tegenovergestelde zijn; Gebruik de warming-up om rust in de groep te krijgen. Met rust wordt hier ook zeker discipline bedoeld. Zo bepaalt de trainer wat de grenzen zijn waaraan de groep zich moet houden: Als ik praat is de rest stil, Als ik praat liggen de ballen stil en gaat niemand andere dingen doen : Hou het trainerspraatje zo kort mogelijk, de spelers willen het liefst zo snel mogelijk aan de slag; In de jongere leeftijdscategorieën is een warming-up zoals de senioren en de oudere jeugd die uitvoert niet van belang, gesteld kan worden dat het lichaam hier nog niet aan toe is. Wees tijdens de warming-up duidelijk en consequent met betrekking tot de regels waaraan een ieder zich moet houden; De opdrachten in de warming-up moeten of bekend of snel uit te leggen zijn. De kinderen staan namelijk te trappelen van ongeduld. Ze willen graag beginnen. Eenvoudige opdrachten en estafettevormen zijn daarom prima beginopdrachten.

17 Techniekvormen Het is beter veel verschillende en korte opdrachten te geven met eenzelfde techniek dan één opdracht langere tijd uit te laten voeren (concentratie); Ook aan kinderen kunnen eisen gesteld worden. De trainer mag dus van de kinderen verwachten dat ze een opdracht uit kunnen voeren; Oefenvormen kunnen uitgevoerd worden met zowel het linkerbeen als met het rechterbeen. Dit confronteert goede voetballers ook met het feit dat ze met hun chocoladebeen nog veel te leren hebben; Laat in opeenvolgende trainingen oefenvormen terugkomen zodat de spelers herkennen van wat ze moeten doen en uiteindelijk is de techniek de basis voor het spel. Let wel: er kan nooit teveel getraind worden op de techniek; Bij techniekvormen gaat het er niet om wie er het snelst is! De spelers moeten daar ook op gewezen worden. Wanneer een speler een bepaalde basistechniek goed beheerst kan uiteraard de handelingssnelheid wel opgevoerd worden. Ook dan geldt weer dat er eisen aan de uitvoering van de techniek gesteld moeten worden. Afsluiting Hoe slecht de training ook verlopen is, de afsluiting moet altijd een feest zijn. De spelers gaan dan namelijk met een goed gevoel naar huis en hebben zin om de volgende keer weer te komen; De afsluiting van een training is vaak een partijvorm. Probeer hetgeen er tijdens de training aan techniek is aangeleerd terug te laten komen in die partijvorm; Leg een partijvorm niet te vaak stil. Tijdens de techniekvormen zijn er namelijk ook al veel aanwijzingen gegeven en de spelers willen nu graag door; De ultieme kick van het voetbalspel is het scoren. Dat betekent dat in elke partijvorm een mogelijkheid tot scoren en winnen moet worden georganiseerd; Roep na afloop van de training de spelers bij elkaar, geef nog even aan wat er tijdens de training is geleerd en laat zo de spelers weer tot rust komen. Ze kunnen daarna huiswaarts keren; Tijdens de partijvorm heeft het geen zin om abstracte begrippen als ruimte en aansluiten te gebruiken. Kinderen (D E en F-jeugd) snappen dat niet omdat ze nog niet het besef hebben van deze begrippen. Gebruik zogenaamde landschappelijke aanwijzingen ; Concreet betekent dit dat de spelers naar de cornervlag of de zijlijn moeten bewegen. Deze begrippen zijn concreet en tastbaar en hebben het beoogde effect. Tot slot nog het volgende: Onthoud het volgende ezelsbruggetje: PRAATJE, PLAATJE, DAADJE. Dit wil zeggen: leg de oefening uit, geef een voorbeeld en daarna aan de slag. Dit werkt altijd!

18 De overgang van warming-up naar de techniekvormen en van de techniekvormen naar de afsluiting moet zo soepel mogelijk verlopen. Deze overgang wordt ook wel een lesgewricht genoemd. Indien dit namelijk te lang duurt gaan de spelers andere dingen doen en kost het tijd om ze weer bij de les te krijgen. De keeperopleiding In het seizoen zal er een hoofd keepertrainer worden aangesteld. Doel van deze opleiding is om de keepers een gedegen opleiding te geven. Naast de training met het team heeft met name de keeper nog een vakspecifieke opleiding nodig. Tijdens de keepertraining wordt een onderscheid gemaakt tussen de selectiekeepers en die van de voetbalteams. De doelstelling voor de keepers is gericht op het verbeteren van de keepervaardigheden en die in dienst te stellen van het selectieteam. In de keeperschool wordt één keer per week getraind. Dit gebeurt onder leiding van een aantal keepertrainers en separaat van de groep. De doelstelling van de keeperopleiding voor de niet- selectiekeepers is (niet) gericht op puur prestatieve prestaties. Ook sociale en speelse elementen komen aan de orde. De leiding van de keeperopleiding is in handen van de hoofd keepertrainer in zeer nauwe samenwerking met het hoofd opleidingen.

KENMERKEN PER LEEFTIJDSGROEP KENMERKEN PER LEEFTIJDSCATEGORIE

KENMERKEN PER LEEFTIJDSGROEP KENMERKEN PER LEEFTIJDSCATEGORIE KENMERKEN PER LEEFTIJDSGROEP KENMERKEN PER LEEFTIJDSCATEGORIE KENMERKEN PER LEEFTIJDSGROEP Wat kan en wil de O11-speler en waar moet JIJ rekening mee houden? KENMERKEN PER LEEFTIJDSCATEGORIE WAT KAN EN

Nadere informatie

BETER LEREN VOETBALLEN BIJEENKOMST PUPILLENKADER GSV 38, 12 JUNI 2017

BETER LEREN VOETBALLEN BIJEENKOMST PUPILLENKADER GSV 38, 12 JUNI 2017 BETER LEREN VOETBALLEN BIJEENKOMST PUPILLENKADER GSV 38, 12 JUNI 2017 THEMA: BETER LEREN VOETBALLEN NIEUWE WEDSTRIJDVORMEN Beter leren voetballen 6/9/2017 2 THEMA: BETER LEREN VOETBALLEN Beter leren voetballen

Nadere informatie

Ksk Wavria LEERPLAN. Leerplan U6. Het is belangrijk op te leiden vanuit één gedachte, één visie.

Ksk Wavria LEERPLAN. Leerplan U6. Het is belangrijk op te leiden vanuit één gedachte, één visie. Ksk Wavria LEERPLAN Leerplan U6 Het is belangrijk op te leiden vanuit één gedachte, één visie. Algemeen De ontwikkeling van de spelers is belangrijker dan het resultaat van het team. Positief coachen is

Nadere informatie

Technisch Ontwikkeling Plan voor de voetballers uit de jeugd van Klein Dochteren TOP!

Technisch Ontwikkeling Plan voor de voetballers uit de jeugd van Klein Dochteren TOP! Technisch Ontwikkeling Plan voor de voetballers uit de jeugd van Klein Dochteren TOP! Datum: 27-2-2013 Auteur: Herman Pasman, Technisch Jeugd Coördinator Voetbal Voetbal is een complex spel doordat er

Nadere informatie

D-pupillen. Leeftijdskenmerken

D-pupillen. Leeftijdskenmerken D-pupillen Leeftijdskenmerken Een (eerstejaars) D-pupil heeft ideale lichaamsverhoudingen. Dit zorgt voor een probleemloze coördinatie. Anders wordt het voor sommige (tweedejaars) D-pupillen. Zij kunnen

Nadere informatie

Voetbalvisie D.O.S. Kampen

Voetbalvisie D.O.S. Kampen Voetbalvisie D.O.S. Kampen Algemeen: D.O.S. Kampen is een ambitieuze voetbalvereniging waar leden met veel plezier actief of passief bezig zijn met het voetbalspelletje. Deze voetbalvisie gaat over de

Nadere informatie

Neem daarom ook goede notie van de categorie die boven en onder de categorie zit waarin je zelf actief bent.

Neem daarom ook goede notie van de categorie die boven en onder de categorie zit waarin je zelf actief bent. Kenmerken per leeftijdscategorie Hieronder staan de kenmerken per leeftijdscategorie, de ontwikkelingsfase waarin de speler zich bevindt en de betekenis daarvan voor de begeleiding van jouw team, de inhoud

Nadere informatie

Kenmerken kabouters. Algemene regels. Versie 1.2 Pagina 1

Kenmerken kabouters. Algemene regels. Versie 1.2 Pagina 1 Kenmerken kabouters en Algemene regels Augustus 2012 Versie 1.2 Pagina 1 Algemene regels kaboutervoetbal - Alle kinderen zitten om 9.10 uur klaar in de kleedkamer. - Alle kinderen gaan gezamenlijk met

Nadere informatie

Opleidings- en coachingsdoelstellingen JO9-Pupillen ========================================

Opleidings- en coachingsdoelstellingen JO9-Pupillen ======================================== Opleidings- en coachingsdoelstellingen JO9-Pupillen ======================================== Doel en aandachtspunten training: Het leren beheersen van de bal en het herkennen van de spelbedoelingen: ontwikkelen

Nadere informatie

Specifieke Handleiding jeugdtrainers

Specifieke Handleiding jeugdtrainers Specifieke Handleiding jeugdtrainers (Mini, F en E pupillen) Inhoudsopgave Leeftijdskenmerken De wedstrijd Coachen/begeleiden tijdens de wedstrijd De training Trainingsaanpak Leeftijdskenmerken Als je

Nadere informatie

SCHOLING -VV REUVER -ZATERDAG 7 JANUARI 2017

SCHOLING -VV REUVER -ZATERDAG 7 JANUARI 2017 SCHOLING -VV REUVER -ZATERDAG 7 JANUARI 2017 WELKOM Even voorstellen KNVB: Naam: Maurice Voestermans Functie: Technisch jeugdcoordinator M & V Zuid Mail: maurice.voestermans@knvb.nl 1/7/2017 2 HET IS NIET

Nadere informatie

SPECIFIEK O8/9. Zo leiden wij op & wij zijn er trots op

SPECIFIEK O8/9. Zo leiden wij op & wij zijn er trots op SPECIFIEK O8/9 Zo leiden wij op & wij zijn er trots op TOELICHTING O8/9 LEERDOEL VV WINSUM Binnen dit leerdoel is er een leidraad uitgewerkt voor deze lichting waardoor er veel duidelijkheid ontstaat hoe

Nadere informatie

Handreiking jeugdvoetbal RCS Leidraad voor de praktijk

Handreiking jeugdvoetbal RCS Leidraad voor de praktijk Handreiking jeugdvoetbal RCS Leidraad voor de praktijk Vertaling naar de onderbouw JO7-JO13/MO13 Auteur: Michel Jonckman, technisch coördinator onderbouw Datum: Augustus 2019, definitieve versie najaar

Nadere informatie

Jeugd Opleidingsplan SV Lycurgus

Jeugd Opleidingsplan SV Lycurgus Jeugd Opleidingsplan SV Lycurgus Deel 2 Wat is voetballen? Mark Boterman Versie 1.0 (oktober 2014) Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 1 1 Voetballen... 2 2 Spelbedoeling... 2 3 Structuur van het voetballen...

Nadere informatie

Beter leren voetballen D-E-F pupillen Estria // april 2011

Beter leren voetballen D-E-F pupillen Estria // april 2011 Beter leren voetballen D-E-F pupillen Estria // april 2011 Programma 19.00 uur 19.30 uur 20.30 uur 20.45 uur 21.15 uur 21.30 uur Voorstellen - Inleiding - Taakverdeling Praktijk "Beter leren voetballen

Nadere informatie

Opleidings- en coachingsdoelstellingen JO11-Pupillen ========================================

Opleidings- en coachingsdoelstellingen JO11-Pupillen ======================================== Opleidings- en coachingsdoelstellingen JO11-Pupillen ======================================== Doel en aandachtspunten training: Het ontwikkelen van inzicht en het herkennen van de spelbedoelingen en algemene

Nadere informatie

De VoetbalTrainer. www.devoetbaltrainer.nl. E-jeugd. Leren samenspelen

De VoetbalTrainer. www.devoetbaltrainer.nl. E-jeugd. Leren samenspelen De VoetbalTrainer www.devoetbaltrainer.nl E-jeugd Leren samenspelen De Voetbaltrainer Onder 11. 1 Leren spelen vanuit de basistaken en de posities 2 2 Leeftijdskenmerken 4 3 Training/coaching 6 4 Wedstrijd

Nadere informatie

LEEFTIJDSCATEGORIE F-PUPILLEN

LEEFTIJDSCATEGORIE F-PUPILLEN LEEFTIJDSCATEGORIE F-PUPILLEN In dit hoofdstuk worden de leeftijdskenmerken van de F-pupil, de nieuwe spelregels, de samenstelling, afspraken en uitgangspunten van deze leeftijdscategorie, de voetbaltechnische

Nadere informatie

SPECIFIEK O10. Zo leiden wij op & wij zijn er trots op

SPECIFIEK O10. Zo leiden wij op & wij zijn er trots op SPECIFIEK O10 Zo leiden wij op & wij zijn er trots op [ 2 ] TOP vv WINSUM TOELICHTING O10 LEERDOEL VV WINSUM [ 5 ] TOP vv WINSUM DE LANGE LEERLIJN C.Q. RODE VOETBALBALDRAAD VAN VV WINSUM SPELPRINCIPES

Nadere informatie

VOETBALTECHNISCH JEUGDPLAN BSV BOEIMEER

VOETBALTECHNISCH JEUGDPLAN BSV BOEIMEER VOETBALTECHNISCH JEUGDPLAN BSV BOEIMEER De prestatie in het voetballen is nooit een constante. De ene week lukt alles in een wedstrijd, terwijl de volgende week tegen een veel sterkere tegenpartij er niets

Nadere informatie

SPECIFIEK O12. Zo leiden wij op & wij zijn er trots op

SPECIFIEK O12. Zo leiden wij op & wij zijn er trots op SPECIFIEK O12 Zo leiden wij op & wij zijn er trots op [ 2 ] TOP vv WINSUM vv WINSUM TOELICHTING O12 LEERDOEL VV WINSUM GE LEERLIJN C.Q. RODE ALBALDRAAD VAN VV WINSUM CIPES IN COMBINATIE MET OPLEIDINGSMODEL/

Nadere informatie

Jeugd beleidsplan SGO. Seizoen

Jeugd beleidsplan SGO. Seizoen Jeugd beleidsplan SGO Seizoen 2018 2019 Introductie Sinds 2014 heeft SGO weer jeugdvoetballers binnen zijn vereniging. Met de introductie van kaboutervoetbal is het gelukt om in 2014 met deze spelers competitie

Nadere informatie

VISIE OPLEIDING PUPILLEN. Hoe leren we onze jeugd voetballen?

VISIE OPLEIDING PUPILLEN. Hoe leren we onze jeugd voetballen? 1 VISIE OPLEIDING PUPILLEN Hoe leren we onze jeugd voetballen? - door veel te voetballen, veel balcontacten, alles met de bal, plezier te maken - iedere speler een bal - door een goede opleiding en begeleiding

Nadere informatie

Technisch beleidsplan SJO ZW 19-SVS

Technisch beleidsplan SJO ZW 19-SVS Technisch beleidsplan SJO ZW 19-SVS Dit document is het jeugd-technisch beleidsplan van de SJO ZW 19 SVS. Alle vrijwilligers die bij de vereniging actief zijn of willen zijn conformeren zich aan dit beleidsplan.

Nadere informatie

BIJLAGE 1 Tips en tricks per leeftijdsgroep. 1. Benjamins en mini s. Benjamins (F- jeugd): Leeftijdskenmerken F - jeugd:

BIJLAGE 1 Tips en tricks per leeftijdsgroep. 1. Benjamins en mini s. Benjamins (F- jeugd): Leeftijdskenmerken F - jeugd: BIJLAGE 1 Tips en tricks per leeftijdsgroep 1. Benjamins en mini s Benjamins (F- jeugd): Leeftijdskenmerken F - jeugd: Grote speldrang; ze doen dingen voor het plezier van het doen. Grote drang tot nabootsen.

Nadere informatie

Technisch jeugdbeleidsplan. Voetbalvereniging; FC Meppel

Technisch jeugdbeleidsplan. Voetbalvereniging; FC Meppel CHRISTELIJKE SPORTVERENIGING FC MEPPEL OPGERICHT 24-2-1930 KONINKLIJK GOEDGEKEURD 20-7-1972 Clubhuis, sportpark Ezinge Telefoon 0522-255252 www.fcmeppel.nl, e-mail: fcmeppel@fcmeppel.nl Technisch jeugdbeleidsplan

Nadere informatie

KNVB UEFA-C YOUTH BIJEENKOMST 2+3

KNVB UEFA-C YOUTH BIJEENKOMST 2+3 KNVB UEFA-C YOUTH 2017-2018 BIJEENKOMST 2+3 PROGRAMMA 14.00 uur START BIJEENKOMST 14.45 uur NAAR BUITEN VOOR PRAKTIJK MET 0.11 SPELERS 17.15 uur 2e GROEP 0.11 SPELERS / TEAMS 17.30 uur PRAKTIJK EIGEN GROEP

Nadere informatie

Technisch plan. E-F pupillen Circuit. Willem Sinnige & Jelle Broerse. Coordinatoren overige D/E/F Pupillen. WV-HEDW Seizoen '13/'14

Technisch plan. E-F pupillen Circuit. Willem Sinnige & Jelle Broerse. Coordinatoren overige D/E/F Pupillen. WV-HEDW Seizoen '13/'14 Technisch plan E-F pupillen Circuit Willem Sinnige & Jelle Broerse Coordinatoren overige D/E/F Pupillen WV-HEDW Seizoen '13/'14 TECHNISCH PLAN E-F CIRCUIT 1 Doel: Door kennis te delen met andere trainers,

Nadere informatie

Trainingsprogramma 1 e jaars D-pupillen

Trainingsprogramma 1 e jaars D-pupillen Trainingsprogramma 1 e jaars D-pupillen Inhoudsopgave Training Nummer 1... 3 Training Nummer 2... 5 Training Nummer 3... 7 Training Nummer 4... 9 Training Nummer 5... 11 Training Nummer 6... 13 Training

Nadere informatie

Leidraad JO6 SVV 04. SVV 04 Schoonebeekse Voetbal Vereniging. Technisch Jeugd Coördinatie SVV 04 Maart 2017

Leidraad JO6 SVV 04. SVV 04 Schoonebeekse Voetbal Vereniging. Technisch Jeugd Coördinatie SVV 04 Maart 2017 2017 Leidraad JO6 SVV 04 Technisch Jeugd Coördinatie SVV 04 Maart 2017 SVV 04 Schoonebeekse Voetbal Vereniging Tel 0524-531656 De Kampen 18 7761 CK Schoonebeek www.svv04.nl info@svv04.nl Revisie 0 2017

Nadere informatie

wat gaat er veranderen?

wat gaat er veranderen? vv Actief Je gaat van E naar D... wat gaat er veranderen? Kort voorwoord Straks ga je van E naar D...wat gaat er veranderen? Dit is de titel die bovenaan dit informatieblad staat. Verschillende voetbalregels

Nadere informatie

Bij D.V.O.L. trainen Mini s in de leeftijd 5 en 6 jaar. In het jaar dat de Mini 7 jaar wordt, stroomt deze door naar de F-pupillen.

Bij D.V.O.L. trainen Mini s in de leeftijd 5 en 6 jaar. In het jaar dat de Mini 7 jaar wordt, stroomt deze door naar de F-pupillen. LEEFTIJDSCATEGORIE MINI-PUPILLEN In dit hoofdstuk worden de leeftijdskenmerken van de Mini-pupil, de spelregels, de afspraken en van deze leeftijdscategorie, de voetbaltechnische doelstelling en de belangrijkste

Nadere informatie

Sporting Almere. Een voetbalclub waar iedereen bij wil horen!

Sporting Almere. Een voetbalclub waar iedereen bij wil horen! Sporting Almere Een voetbalclub waar iedereen bij wil horen! agenda Ontwikkelingen Technische commissie (TC) Training Indeling niet selectie teams Structuur Mini s / interne F Selectie teams Ouders vragen

Nadere informatie

Specifieke Handleiding jeugdtrainers

Specifieke Handleiding jeugdtrainers Specifieke Handleiding jeugdtrainers B junioren Inhoudsopgave Leeftijdskenmerken De wedstrijd Coachen/begeleiden tijdens de wedstrijd De training Trainingsaanpak Leeftijdskenmerken Als je aan de slag gaat

Nadere informatie

1e periode: herhalen van taakgericht en teamgericht. 2e periode: balbezit 3e periode: balbezit en balbezit tegenstander.

1e periode: herhalen van taakgericht en teamgericht. 2e periode: balbezit 3e periode: balbezit en balbezit tegenstander. 1e periode: herhalen van taakgericht en teamgericht. e periode: balbezit e periode: balbezit en balbezit tegenstander. 1 e Periode: Herhalen van taakgericht en teamgericht Training 1: Wat zijn de taken

Nadere informatie

Ouderavond VV Gorecht. Presentatie ouderavond voor ouders van kinderen van F- en E leeftijdsgroepen.

Ouderavond VV Gorecht. Presentatie ouderavond voor ouders van kinderen van F- en E leeftijdsgroepen. Ouderavond VV Gorecht Presentatie ouderavond voor ouders van kinderen van F- en E leeftijdsgroepen. Programma Opening Doel van de ouderavond Kernwaarden VV Gorecht Wat zijn de kenmerken van E-pupillen?

Nadere informatie

Jeugd Opleidingsplan SV Lycurgus

Jeugd Opleidingsplan SV Lycurgus Jeugd Opleidingsplan SV Lycurgus Deel 3 Hoe leer je voetballen? Mark Boterman Versie 1.0 (oktober 2014) Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 1 1 Visie op leren voetballen... 2 2 Vooral veel voetballen... 2 3

Nadere informatie

SDOB Jeugdopleiding. SDOB is een vooruitstrevende en toonaangevende voetbalopleiding voor de regio Waterland en omstreken.

SDOB Jeugdopleiding. SDOB is een vooruitstrevende en toonaangevende voetbalopleiding voor de regio Waterland en omstreken. Missie, Visie & Doelstellingen Missie SDOB is een vooruitstrevende en toonaangevende voetbalopleiding voor de regio Waterland en omstreken. SDOB is vooruitstrevend op het gebied van: Trainingsmethodes

Nadere informatie

Trainingsprogramma C-junioren

Trainingsprogramma C-junioren Trainingsprogramma C-junioren Inhoudsopgave Training Nummer 1... 3 Training Nummer 2... 5 Training Nummer 3... 7 Training Nummer 4... 9 Training Nummer 5... 11 Training Nummer 6... 13 Training Nummer 7...

Nadere informatie

SPECIFIEK O5-7. Zo leiden wij op & wij zijn er trots op

SPECIFIEK O5-7. Zo leiden wij op & wij zijn er trots op SPECIFIEK O5-7 Zo leiden wij op & wij zijn er trots op [ 2 ] TOP vv WINSUM TOELICHTING O5/6/7 LEERDOEL VV WINSUM Binnen dit leerdoel is er een leidraad uitgewerkt voor deze lichting waardoor er veel duidelijkheid

Nadere informatie

WEEK 1 - HET SCOREN (SCHIETEN BINNENKANT VOET)

WEEK 1 - HET SCOREN (SCHIETEN BINNENKANT VOET) WEEK 1 - HET SCOREN (SCHIETEN BINNENKANT VOET) TRAINING Teamfunctie Teamtaak Scoren Speelveldgedeelte Helft tegenpartij Rol tegenpartij Verd Doelstelling Aanleren schieten/passen/scoren binnenkant voet.

Nadere informatie

LEEFTIJDSCATEGORIE E-PUPILLEN

LEEFTIJDSCATEGORIE E-PUPILLEN LEEFTIJDSCATEGORIE E-PUPILLEN In dit hoofdstuk worden de leeftijdskenmerken van de E-pupil, de nieuwe spelregels, de samenstelling, afspraken en uitgangspunten van deze leeftijdscategorie, de voetbaltechnische

Nadere informatie

LEEFTIJDSCATEGORIE D-PUPILLEN

LEEFTIJDSCATEGORIE D-PUPILLEN LEEFTIJDSCATEGORIE D-PUPILLEN In dit hoofdstuk worden de leeftijdskenmerken van de D-pupil, de nieuwe spelregels, de samenstelling, afspraken en uitgangspunten van deze leeftijdscategorie, de voetbaltechnische

Nadere informatie

Kaderavond E & F pupillen

Kaderavond E & F pupillen Kaderavond E & F pupillen Het gaat niet om winnen maar om winst boeken ksvbwo oktober 2012 1 Doelstelling Leren voetballen met plezier Trainen en coachen geschieden op opvoedkundig verantwoorde wijze Pupillentrainer

Nadere informatie

groep 4 WU 4.1 en 4.2 / oefenvorm 4.1 t/m 4.3, 4.5 en 4.6 / partijvorm 4

groep 4 WU 4.1 en 4.2 / oefenvorm 4.1 t/m 4.3, 4.5 en 4.6 / partijvorm 4 groep 4 WU 4.1 en 4.2 / oefenvorm 4.1 t/m 4.3, 4.5 en 4.6 / partijvorm 4 DIGEN VERDE WU 4.1 2 (+k) tegen 1 (+k) breed veld - grote doelen WU 4.2 2 tegen 1 (+k) groot doel - lijn 6 9 9 12 7 8 k beide teams

Nadere informatie

Aan alle trainers van SV Venray afdeling F - E jeugd

Aan alle trainers van SV Venray afdeling F - E jeugd Aan alle trainers van SV Venray afdeling F - E jeugd Bij deze de trainingen voor de periode 4 september t/m 18 september. VELD 11 VELD 12 JO9-3 JO9-4 Mini F Mini F Oef. 1 Oef. 2 Oef. 1 Oef. 2 JO9-5 Mini

Nadere informatie

COACHING Het planmatig beïnvloeden van spelers. Met als doel de speler en het team beter te maken.

COACHING Het planmatig beïnvloeden van spelers. Met als doel de speler en het team beter te maken. COACHING = Het planmatig beïnvloeden van spelers. Met als doel de speler en het team beter te maken. Wat is coachen? Coachen is het beïnvloeden van het voetballen of van de spelers We houden ons bezig

Nadere informatie

1. VOETBALLEN WAT IS DAT?

1. VOETBALLEN WAT IS DAT? 1. VOETBALLEN WAT IS DAT? Zeer complex spel (11:11) met dus ontelbare mogelijkheden Standaardsituaties: Bal bij de keeper & spelhervattingen Het gaat in voetbal om te winnen Spelers moeten situaties herkennen

Nadere informatie

Technisch jeugdbeleidsplan. Voetbalvereniging; FC Meppel

Technisch jeugdbeleidsplan. Voetbalvereniging; FC Meppel CHRISTELIJKE SPORTVERENIGING FC MEPPEL OPGERICHT 24-2-1930 KONINKLIJK GOEDGEKEURD 20-7-1972 Clubhuis, sportpark Ezinge Telefoon 0522-255252 www.fcmeppel.nl, e- mail: fcmeppel@fcmeppel.nl Technisch jeugdbeleidsplan

Nadere informatie

HET UITGANGSPUNT DE ESSENTIE

HET UITGANGSPUNT DE ESSENTIE HET UITGANGSPUNT Plezier hebben, daar gaat het om! Plezier is: dat gele shirt van DCS aantrekken; is een goal maken; vertellen op school over die goal; die bal laten doen wat jij wilt; mama of papa die

Nadere informatie

JEUGD Opleidings- en coaching doelstellingen 2014-2017

JEUGD Opleidings- en coaching doelstellingen 2014-2017 JEUGD Opleidings- en coaching doelstellingen 2014-2017 Inhoudsopgave 1.0 Inleiding Opleidings- en coaching doelstellingen algemeen 3 1.1 F- en mini pupillen 4 1.2 E- pupillen 6 1.3 D- pupillen 8 1.4 C-

Nadere informatie

Technisch beleid HVV Tubantia Visie op talent, spelprincipes, coachen en trainen

Technisch beleid HVV Tubantia Visie op talent, spelprincipes, coachen en trainen Technisch beleid HVV Tubantia Visie op talent, spelprincipes, coachen en trainen Motivatie Lerend vermogen Goede bewegers Gedrag Ruimtelijk georiënteerd Vrijspelen Dwingend verdedigen Sturen op ontwikkeling

Nadere informatie

Doelstelling leren voetballen jeugd:

Doelstelling leren voetballen jeugd: Doelstelling leren voetballen jeugd: Over de visie van de KNVB op het leren voetballen bestaan nog vaak misverstanden. Om aan alle onduidelijkheid een eind te maken leggen we hier kort en bondig uit wat

Nadere informatie

Trainen en coachen. Hoe doe ik dat?

Trainen en coachen. Hoe doe ik dat? Leeftijdskenmerken F-pupillen 5-8 jaar F-pupil 1e jaars: bal als doel F-pupil 2e jaars: bal/basisvorm als doel - Snel afgeleid, lage concentratie; - Individueel gericht, weinig gevoel om dingen samen te

Nadere informatie

WELKOM. pupillen-trainers cursus. DEEL 1: Oooow.. zit het zo! (de RODE lijn uitleg)

WELKOM. pupillen-trainers cursus. DEEL 1: Oooow.. zit het zo! (de RODE lijn uitleg) WELKOM pupillen-trainers cursus DEEL 1: Oooow.. zit het zo! (de RODE lijn uitleg) * Koffie en thee: gratis voor deelnemers * Svp F/mini gesplitst van E aan tafel (zie bordjes) Deze avond is bedoeld voor:

Nadere informatie

1 Basisvorm: DVD D-pupillen oefenvormen. 4 tegen 4 met 4 doeltjes. Vereenvoudigingen. Oefenvormen 1.1-1.8

1 Basisvorm: DVD D-pupillen oefenvormen. 4 tegen 4 met 4 doeltjes. Vereenvoudigingen. Oefenvormen 1.1-1.8 1 Basisvorm: 4 tegen 4 met 4 doeltjes Vereenvoudigingen Oefenvormen 1.1-1.8 DVD D-pupillen oefenvormen Oefenvorm1.1 4 tegen 4 met 4 doeltjes Inhoud - Bedoeling van deze vorm: Karakteristiek: door snelle

Nadere informatie

RHODE DE WEDSTRIJD. Onderdeel van de Rhode draad zie

RHODE DE WEDSTRIJD. Onderdeel van de Rhode draad zie RHODE DE WEDSTRIJD Onderdeel van de Rhode draad zie www.rhodetc.nl R hode Voetbalople iding Pagina 1 WWW.RHODETC.NL Het is belangrijk op te leiden vanuit één gedachte, één visie. Deze visie, de Rhode-draad

Nadere informatie

Trainingsprogramma B-junioren

Trainingsprogramma B-junioren Trainingsprogramma B-junioren Inhoudsopgave Training Nummer 1... 3 Training Nummer 2... 5 Training Nummer 3... 7 Training Nummer 4... 9 Training Nummer 5... 11 Training Nummer 6... 13 Training Nummer 7...

Nadere informatie

VIA PROCES NAAR RESULTAAT. Jeugdvoetbalbeleidsplan seizoen 2016/2017

VIA PROCES NAAR RESULTAAT. Jeugdvoetbalbeleidsplan seizoen 2016/2017 VIA PROCES NAAR RESULTAAT Jeugdvoetbalbeleidsplan seizoen 2016/2017 Inhoudsopgave 1. Missie en visie... 3 1.1. Missie... 3 1.2. Visie... 3 1.3. Uitwerking visie en missie... 3 1.4. Voetballen, Hoe leren

Nadere informatie

W7-TR1 L POSITIESPEL OPBOUW

W7-TR1 L POSITIESPEL OPBOUW W7-TR1 L POSITIESPEL OPBOUW TRAINING Teamfunctie Omschakelen Teamtaak Opbouwen Speelveldgedeelte Eigen helft Rol tegenpartij Opbouwend van 50% naar 100%, de wedstrijddruk op de opbouwende ploeg geven!

Nadere informatie

Herk Sport: Jouw Club voor Passie & Plezier

Herk Sport: Jouw Club voor Passie & Plezier Herk Sport: Jouw Club voor Passie & Plezier Herk Sport is een club die dag in dag uit drijft op de inzet van vrijwilligers, voetballers en begeleiders, kortom mensen met een hart voor de club. Daarom willen

Nadere informatie

Specifieke Handleiding jeugdtrainers

Specifieke Handleiding jeugdtrainers Specifieke Handleiding jeugdtrainers D pupillen Inhoudsopgave Leeftijdskenmerken De wedstrijd Coachen/begeleiden tijdens de wedstrijd De training Trainingsaanpak Leeftijdskenmerken Als je aan de slag gaat

Nadere informatie

F-pupillen & Mini s. trainingshandleiding. FC Delta Sports 95

F-pupillen & Mini s. trainingshandleiding. FC Delta Sports 95 F-pupillen & Mini s trainingshandleiding Inleiding: Als een speler beter wil worden is het belangrijk dat de trainingen die deze speler krijgt goed in elkaar steken en dat de speler op de juiste wijze

Nadere informatie

Ouderavond VV Gorecht. Presentatie ouderavond voor ouders van kinderen van F- en E leeftijdsgroepen.

Ouderavond VV Gorecht. Presentatie ouderavond voor ouders van kinderen van F- en E leeftijdsgroepen. Ouderavond VV Gorecht Presentatie ouderavond voor ouders van kinderen van F- en E leeftijdsgroepen. Programma Opening Doel van de ouderavond Kernwaarden VV Gorecht Wat zijn de Leeftijdsspecifieke kenmerken

Nadere informatie

! "#$#$! %& $#' ( ##! $ )&#$ *&# # # $ # # $ + $! $ # $ $, $$' -.-#- %& # --# &#& -'& # # + -. $$ #&, /0 %& # #& + $ & & &$!!& # '&$ '!& &1213134!

! #$#$! %& $#' ( ##! $ )&#$ *&# # # $ # # $ + $! $ # $ $, $$' -.-#- %& # --# &#& -'& # # + -. $$ #&, /0 %& # #& + $ & & &$!!& # '&$ '!& &1213134! !"!" #! "##! %& #' ##! )&# *&# # # # # +! # #, ' -.-#- %& # --# &#& -'& # # + -. #&, /0 %& # #&,1 + & & &!!& # '& '!& &1213134! 56&&' &! +!' & 7& 8 *! 7 8 9 # # %&&''# &'%&&'#, 1 #&! )%%*++%&&''),+-').)'.)/&+#!!7&

Nadere informatie

VOETBALTECHNISCH JEUGDPLAN BSV BOEIMEER

VOETBALTECHNISCH JEUGDPLAN BSV BOEIMEER VOETBALTECHNISCH JEUGDPLAN BSV BOEIMEER De prestatie in het voetballen is nooit een constante. De ene week lukt alles in een wedstrijd, terwijl de volgende week tegen een veel sterkere tegenpartij er niets

Nadere informatie

Trainer- & coachavond D&C breedte. Communiceren. Besprekingen voeren. coach-tips. Wedstrijd coaching

Trainer- & coachavond D&C breedte. Communiceren. Besprekingen voeren. coach-tips. Wedstrijd coaching coach-tips Trainer- & coachavond D&C breedte Communiceren Besprekingen voeren Wedstrijd coaching coaching Meer dan 70% van alle communicatie is non-verbaal! Verbaal 7% Intonatie 38% (emoties) Gelaatsuitdrukking

Nadere informatie

Informatie Voetbalschool v.v. Kollum

Informatie Voetbalschool v.v. Kollum Informatie Voetbalschool v.v. Kollum De Voetbalvereniging Kollum start een voetbalschool om haar jongste jeugdspelers te helpen om een completere voetballer te worden. De clubmensen achter deze voetbalschool

Nadere informatie

TRAINER: voetbaltraining Kaboutervoetbal (K2) seizoen 2012 2013

TRAINER: voetbaltraining Kaboutervoetbal (K2) seizoen 2012 2013 TRAINER: voetbaltraining Kaboutervoetbal (K2) seizoen 2012 2013 VERENIGING UVV-VOETBAL : ÉÉN IN SPORT EN SPORTIVITEIT Henri Wolf, versie 1.0, 04-07-2012 KABOUTERS BIJ UVV Hoe en waarom doen we het zo...?

Nadere informatie

W13-TR2 L HET SCOREN

W13-TR2 L HET SCOREN W13-TR2 L HET SCOREN WARMING-UP VOOR D-PUPILLEN Duur: +/- 8 minuten Het parcours bestaat uit 6 paren evenwijdig geplaatste dopjes, ong. 5 6 m uit elkaar. Twee spelers starten tegelijk vanaf het eerste

Nadere informatie

Verbeter Tactische Vaardigheden door Partijvormen

Verbeter Tactische Vaardigheden door Partijvormen Hockey : Versie maart 2006 Bron: KNHB / A.Cox / B.Bams Verbeter Tactische Vaardigheden door Partijvormen Het verbeteren van tactische vaardigheden van jeugdspelers d.m.v. partijvormen. Door Alexander Cox

Nadere informatie

Aan alle trainers van de afdeling E3 /E4 /E5 en F3 /F4 /F5 Jeugd

Aan alle trainers van de afdeling E3 /E4 /E5 en F3 /F4 /F5 Jeugd Aan alle trainers van de afdeling E3 /E4 /E5 en F3 /F4 /F5 Jeugd De trainingen voor de periode Start tweede trainingsblok van 4 weken 29 maart F-teams / 01 april 2016 E-teams 05 april F-teams / 08 april

Nadere informatie

VOETBALTECHNISCH JEUGDPLAN BSV BOEIMEER

VOETBALTECHNISCH JEUGDPLAN BSV BOEIMEER VOETBALTECHNISCH JEUGDPLAN BSV BOEIMEER De prestatie in het voetballen is nooit een constante. De ene week lukt alles in een wedstrijd, terwijl de volgende week tegen een veel sterkere tegenpartij er niets

Nadere informatie

HANDREIKING KADER. RKSV de Zweef versie (RL)

HANDREIKING KADER. RKSV de Zweef versie (RL) HANDREIKING KADER versie 02-07-2019 (RL) Inhoud Voorwoord 3 Informatie (voorziening) 4 Visie jeugdvoetbal 5 * indeling teams * uitgangspunten Technische Commissie 6 De ouders, jeugdleden en de club 7 *

Nadere informatie

Trainingsprogramma 2 e jaars D-pupillen

Trainingsprogramma 2 e jaars D-pupillen Trainingsprogramma 2 e jaars D-pupillen Inhoudsopgave Training Nummer 1... 3 Training Nummer 2... 5 Training Nummer 3... 7 Training Nummer 4... 9 Training Nummer 5... 11 Training Nummer 6... 13 Training

Nadere informatie

W8-TR1 L STOREN & VEROVEREN

W8-TR1 L STOREN & VEROVEREN W8-TR1 L STOREN & VEROVEREN TRAINING Teamfunctie Omschakelen Teamtaak Storen Speelveldgedeelte Helft tegenpartij Rol tegenpartij Opbouwen via de zijkanten! Doelstelling Leren druk zetten als team. WARMING-UP

Nadere informatie

Trainingsplan seizoen 2016-2017

Trainingsplan seizoen 2016-2017 Trainingsplan seizoen 2016-2017 0-8 en 0-9 Pupillen Onderwerpen 1. Voor wie geldt dit plan? 2. Leerdoelen aanvallen en verdedigen a. Voetbalonderdeel Aanvallen a. Aanwijzingen opbouwen: dribbelen en drijven

Nadere informatie

Jeugdopleiding VV Holten. Trainingscyclus

Jeugdopleiding VV Holten. Trainingscyclus Jeugdopleiding VV Holten Inhoudsopgave Bladzijde Verklaring van de symbolen... 3 Warming Up... 4 Week 1... 6 Training 1... 6 Training 2... 8 Week 2... 10 Training 1... 10 Training 2... 12 Week 3... 14

Nadere informatie

Oefening 1. Druk zetten

Oefening 1. Druk zetten Legenda: Oefening 1. Druk zetten beide teams kunnen scoren op twee kleine doeltjes bij een achterbal of hoekschop in het midden tussen de twee eigen doeltjes starten na verloop van tijd wisselen team A

Nadere informatie

o Prestaties, problemen, wijzigingen van de groep o Voldoende materiaal of toestand van de materialen bij de trainingen

o Prestaties, problemen, wijzigingen van de groep o Voldoende materiaal of toestand van de materialen bij de trainingen 1.1.Taken jeugdtrainers - Voorbereiden, verzorgen en evalueren van de trainingen. Daarnaast begeleiden van de groep spelers die onder zijn/haar verantwoording vallen voor/tijdens en na de wedstrijden -

Nadere informatie

VOETBALTECHNISCH JEUGDPLAN BSV BOEIMEER

VOETBALTECHNISCH JEUGDPLAN BSV BOEIMEER VOETBALTECHNISCH JEUGDPLAN BSV BOEIMEER De prestatie in het voetballen is nooit een constante. De ene week lukt alles in een wedstrijd, terwijl de volgende week tegen een veel sterkere tegenpartij er niets

Nadere informatie

Informatie avond trainers

Informatie avond trainers Informatie avond trainers Thema: opleidingen Trainers Sv Enter 6 maart 2012 sv Enter Opleidingen Trainers maart 2012 1 Agenda 6 maart 2012 Achtergrond en doel Uitleg beleid opleidingen trainers sv Enter

Nadere informatie

BELEIDSPLAN JEUGD VOETBAL ZUIDWOLDE

BELEIDSPLAN JEUGD VOETBAL ZUIDWOLDE BELEIDSPLAN JEUGD VOETBAL ZUIDWOLDE Algemene doelstelling De jeugd van Zuidwolde e.o. met plezier beter te leren voetballen om zodoende voor een ieder z n prestaties op een voor hem/haar zo optimaal mogelijk

Nadere informatie

groep 3 oefenvorm 3.1 t/m 3.8 d-pupillen

groep 3 oefenvorm 3.1 t/m 3.8 d-pupillen groep 3 oefenvorm 3.1 t/m 3.8 d-pupillen Oefenvorm 3.1 4 tegen 4 lijnvoetbal 0 10 20 30 40 9 Inhoud - Bedoeling van deze vorm Karakteristiek: scoren door over de doellijn te dribbelen via positiespel spelers

Nadere informatie

Hockey, niet zo maar een sport "van zestalhockey naar achttalhockey''

Hockey, niet zo maar een sport van zestalhockey naar achttalhockey'' Hockey, niet zo maar een sport "van zestalhockey naar achttalhockey'' In het hockey sta je er niet alleen voor. Je speelt in een team. Eerst zestalhockey en daarna achttalhockey. Teamsport betekent je

Nadere informatie

1 e Periode: Balbezit en balbezit tegenstander. 2 e Periode: Omschakelen van balbezit eigen team naar balbezit tegenstander en Balbezit tegenstander

1 e Periode: Balbezit en balbezit tegenstander. 2 e Periode: Omschakelen van balbezit eigen team naar balbezit tegenstander en Balbezit tegenstander 1 e Periode: Balbezit en balbezit tegenstander. 2 e Periode: Omschakelen van balbezit eigen team naar balbezit tegenstander en Balbezit tegenstander naar balbezit eigen team. 3 e Periode: Completeren van

Nadere informatie

oefenvormen E-Pupillen RVT Basisvorm 4(+K) tegen 4(+K) 2 grote doelen vereenvoudigingen Oefenvormen

oefenvormen E-Pupillen RVT Basisvorm 4(+K) tegen 4(+K) 2 grote doelen vereenvoudigingen Oefenvormen oefenvormen E-Pupillen RVT Basisvorm 4(+K) tegen 4(+K) 2 grote doelen vereenvoudigingen Oefenvormen 4.1. - 4.7 Oefenvorm 4.1. 4(+k) tegen (4+k) met 2 grote doelen Inhoud: Bedoeling van deze vorm: Karakteristiek

Nadere informatie

In deze paragraaf wordt in grote lijnen aangegeven wat deze speelwijze inhoudt. Daarvoor worden hier vier momenten onderscheiden:

In deze paragraaf wordt in grote lijnen aangegeven wat deze speelwijze inhoudt. Daarvoor worden hier vier momenten onderscheiden: 8 De speelwijze 1:4:3:3 Alle trainingen zijn het uiteindelijke doel om op het veld een zo optimale prestatie te leveren. Dit alles met een bepaalde visie in een systeem. Hieronder zal in grote lijnen worden

Nadere informatie

groep 3 WU 3.1 en 3.4 / oefenvorm 3.1 t/m 3.9 / partijvorm 3 llen aanva

groep 3 WU 3.1 en 3.4 / oefenvorm 3.1 t/m 3.9 / partijvorm 3 llen aanva groep 3 WU 3.1 en 3.4 / oefenvorm 3.1 t/m 3.9 / partijvorm 3 llen aanva 0 20 30 40 WU 3.1 1 tegen 1 lijnvoetbal 0 0 20 30 40 WU 3.4 dribbeltikspel 20 beide spelers kunnen scoren door over de doellijn van

Nadere informatie

Voetbalontwikkelingsmodel Algemeen

Voetbalontwikkelingsmodel Algemeen Voetbalontwikkelingsmodel Algemeen 1. Technisch-tactische ontwikkelingsdoelen 2. Mentale ontwikkelingsdoelen 3. Fysische ontwikkelingsdoelen 4. Algemeen overzicht leerplandoelstellingen per ontwikkelingsfase

Nadere informatie

RHODE DE TRAINING Onderdeel van de Rhode draad zie

RHODE DE TRAINING Onderdeel van de Rhode draad zie RHODE DE TRAINING Onderdeel van de Rhode draad zie www.rhodetc.nl R h o d e V o e t b a l o p l e i d i n g Pagina 1 WWW.RHODETC.NL Het is belangrijk op te leiden vanuit één gedachte, één visie. Deze visie,

Nadere informatie

RKSV WEC Aron van Balveren RKSV WEC

RKSV WEC Aron van Balveren RKSV WEC RKSV WEC Aron van Balveren RKSV WEC Voor de creatieve speler kom je kijken! Met de eerste trainingen weer in zicht wil ik het seizoen graag aftrappen met een stukje over een niet te onderschatten vaardigheid

Nadere informatie

GiGa Bewegingsonderwijs Leerlijn

GiGa Bewegingsonderwijs Leerlijn Groep 1 & 2 De leerlingen gaan dribbelen in het vak en gaan proberen de bal aan de voet te houden. Hierbij moeten ze de bal dicht bij houden zodat ze de bal niet verliezen. A Dribbelen met de bal aan de

Nadere informatie

W13-TR1 L VERD TS ACHTERLIJN

W13-TR1 L VERD TS ACHTERLIJN W13-TR1 L VERD TS ACHTERLIJN WARMING-UP VOOR D-PUPILLEN Duur: +/- 8 minuten Het parcours bestaat uit 6 paren evenwijdig geplaatste dopjes, ong. 5 6 m uit elkaar. Twee spelers starten tegelijk vanaf het

Nadere informatie

HET UITGANGSPUNT DE ESSENTIE

HET UITGANGSPUNT DE ESSENTIE HET UITGANGSPUNT Plezier hebben, daar gaat het om! Plezier is: dat gele shirt van DCS aantrekken; is een goal maken; vertellen op school over die goal; die bal laten doen wat jij wilt; mama of papa die

Nadere informatie

Woensdag 4 september 2019

Woensdag 4 september 2019 Woensdag 4 september 2019 o welkom o huishoudelijke mededelingen o coaching tips F2 + E6 (Naudjan - ontvangstruimte), E8 (Patrick - lounge 2) o vragen o afsluiting Uitgangspunten 1. Spelplezier staat bovenaan

Nadere informatie

Protocol Interne Scouting

Protocol Interne Scouting Protocol Interne Scouting 1. DOEL 1.1 Het doel is om uiteindelijk iedere speler op het juiste niveau en met plezier te laten spelen en trainen binnen de v.v. Hekelingen 1.2 Het scouten binnen de vereniging

Nadere informatie

D-pupillen. Leeftijdskenmerken

D-pupillen. Leeftijdskenmerken D-pupillen Leeftijdskenmerken Een (eerstejaars) D-pupil heeft ideale lichaamsverhoudingen. Dit zorgt voor een probleemloze coördinatie. Anders wordt het voor sommige (tweedejaars) D-pupillen. Zij kunnen

Nadere informatie

groep 2 WU 2.1 en 2.2 / oefenvorm 2.1, 2.3 en 2.4 / partijvorm 2A en 2B

groep 2 WU 2.1 en 2.2 / oefenvorm 2.1, 2.3 en 2.4 / partijvorm 2A en 2B groep 2 WU 2.1 en 2.2 / oefenvorm 2.1, 2.3 en 2.4 / partijvorm 2A en 2B DIGEN VERDE WU 2.1 WU 2.2 2 tegen 1 (+k) groot doel - lijn 9 K 2 tegen 1 (+1) klein doeltje - lijn 9 11 11 12 12 10 10 k speler 1

Nadere informatie

PVC Voetbal Technisch Jeugdplan JO8- JO9-pupillen. Versie 3.0 Augustus 2017 Status: Definitief Auteur: Jos van Maurik

PVC Voetbal Technisch Jeugdplan JO8- JO9-pupillen. Versie 3.0 Augustus 2017 Status: Definitief Auteur: Jos van Maurik 2017 PVC Voetbal Technisch Jeugdplan JO8- JO9-pupillen Versie 3.0 Augustus 2017 Status: Definitief Auteur: Jos van Maurik INHOUDSOPGAVE: 1. Voorwoord. 3 2. Wat is voetbal? 4 3. JO8- en JO9-pupillen; wie

Nadere informatie