Cursus bijengezondheid. Deel 2 Middelbeers 2012.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Cursus bijengezondheid. Deel 2 Middelbeers 2012."

Transcriptie

1 Cursus bijengezondheid. Deel 2 Middelbeers 2012.

2 1e Praktijkles.!!! 1. Donderdag 5 juli personen Namen A t/m F. 2. Vrijdag 6 juli personen Namen G t/m L. 3. Donderdag 12 juli personen Namen M t/m R. 4. Vrijdag 13 juli personen Namen S t/m Z. Steeds van uur. Bij Wim van den Oord -Broekstraat 20a in Spoordonk / Oirschot Programma: a. Koffie + Informatie over. mierenzuur- en thymolbehandelingen. b. Varroalade mijten tellen behandeling voorstellen behandeling uitvoeren. Bijenkap, vergrootglas en pincet meebrengen!!!!

3 2e praktijkles 1. Donderdag 9 augustus personen Namen A t/m F. 2. Vrijdag 10 augustus personen Namen G t/m L. 3. Donderdag 16 augustus personen Namen M t/m R. 4. Vrijdag 17 augustus personen Namen S t/m Z. a. Koffie + ervaringen julibehandeling uitwisselen + informatie over. mierenzuur- en oxaalzuurbehandelingen. b. Varroalade mijten tellen behandeling voorstellen behandeling uitvoeren. Bijenkap,vergrootglas en pincet meebrengen!!!! 3

4 Programma: 1. Toets over deel De varroamijt. 3. Maatregelen tegen varroa. 4. Darrenraat Bouwraam. 5. Pauze 6. Winterbijen, wintersterfte en varroaweer. 7. Amerkaans en Europees Vuilbroed. 8. Vragen.

5 De varroamijt.

6 Voortplanting varroa Vlak voor het sluiten van een cel (9 e dag)gaat de mijt deze cel in Uit het eerste ei komt een mannetje. Uit de volgende eieren komen vrouwtjes. Het mannetje bevrucht de vrouwtjes. Alleen de volwassen vrouwtjes overleven, rest sterft. Gemiddeld 1 tot 2 nakomelingen per werkstercel. Gemiddeld 2 tot 3 nakomelingen per darrencel.

7 Anatomie varroa. Volwassen vrouwtje ovaal, 1½ mm. lang, 1 mm. breed, bruinrood. Als ze wit zijn zijn ze nog niet volgroeid. Mannetjes zijn al dood als de bij geboren wordt. Resten van de mijten onder in de cel. 4 paar poten.

8 Anatomie varroa. Kaaktasters tussen de eerste paar poten met haren die een mechanoreceptorische (beweging) functie hebben. Bij gebruik van oxaalzuur verbranden die haren en verliezen functie. Twee steekpinnen met zuigfunctie die door de chitinehuid van de bij kunnen steken en hemolymfe opzuigen.

9 Anatomie varroa. Het 1 e paar poten is anders van bouw dan de rest. Heeft tast- en reukorgaan. Zoekt de juiste steekplaats. Het laatste voetlid kan dienst doen als zuignap. De haren hebben een chemoreceptorische en een sensorische functie. Ook hier verbranding door oxaalzuur en verlies van functie.

10 Verspreiding varroamijt Daar waar bijen elkaar ontmoeten. Vervliegen, darren bezoek. Verenigen, besmette ramen overhangen. Reizen naar dracht.

11 Herken Varroa

12 Ziektebeeld aangetaste bij

13 Algemeen ziektebeeld Boven tegen de wand in de cel zitten witte korrels = ontlasting mijten. Mijten op de larven en ook op de bodemlade. Bijen met vervormde vleugels. Dwergbijen, het achterlijf is korter dan de vleugels

14 Bijkomende ziekten In het kielzog van de varroamijt kunnen zich andere ziekten ontwikkelen. Varroa tast de vitaliteit van de bij aan verzwakking virussen en bacterien krijgen de kans. Signalen daarvan zijn : - Veel bijen verdrinken tijdens het voeren. - Bijen nemen het voer slecht op.

15 Virussen SVB : zakbroedvirus DWV : Deformed wing virus ABPV : Acute bee paralysis virus Overige virussen

16 De virussen zitten overal In de honing In de eieren In het stuifmeel In het sperma In het bijenbrood In het voedersap In het broed Op de volwassen bijen In de koningin In de uitwerpselen

17 Het transport van virussen door de varroamijt door het sperma door luchtcirculatie door de eierstokken door voedseloverdracht door vervliegen door fysisch contact door roverij door de ontlasting door de imker

18 Ziektebeeld. Verhouding bijen en broed is uit balans veel broed weinig bijen omdat ze vroeg dood gaan. Oriëntatie problemen en sterker vervliegen. Krabbelaars voor de kast. Haarverlies, verkleuring en broeduitval. Hiernaast: gezonde (li) en door varroa aangetaste net uitgelopen bij.

19 Preventieve maatregelen Raat vernieuwing. Darreraat snijden. Tijdige varroabestrijding. Nieuwe jonge volken opzetten. Resistente volken telen. Hygiënisch imkeren.

20 Maatregelen tegen Varroamijt Geïntegreerde bestrijding : 1. Darrenraat wegnemen in het voorjaar 2. Tijdige bestrijding in de zomer: A. In juli mierenzuur 85%. Voeren B. In augustus mierenzuur 85%. Afvoeren 3. Oxaalzuur behandeling in de winter (december)

21 1.Ervaringen verlies van bijenvolken (Die Biene, mei 2010) Dr. Pia Aumeier (Bochum) Dr. Onno Boecking (Celle) internet 539 imkers volken 15% verlies. Dr. Gerhard Liebig (Hohenheim) Verlies van meer dan 10% is te voorkomen door gebruik van mierenzuur in de nazomer met : sponsdoek 60% MZ (3-8x), Nassenheider Verdunster 60% MZ of Liebig Dispenser 85%. 27% van de volken ging dood als uitsluitend Thymol werd gebruikt. Oxaalzuur druppelen zet door als middel om de laatste mijten te verwijderen. Wie dat niet doet of oxaalzuur gebruikt als blokbehandeling leed grote verliezen. Duidelijk doorslaggevend positief effect van een goede varroabehandeling in augustus/september op de overwintering van bijenvolken. Imkers met geringe verliezen (ong. 7%) zijn vrouwelijk, imkeren nog niet zo lang als anderen, snijden darrebroed, gebruiken in de nazomer mierenzuur (bijv. 2x 85%) en gebruiken een winterbehandeling met oxaalzuur.

22 2. Ervaringen verlies van bijenvolken (Die Biene, mei 2010) Dr. Christoph Otten (Mayen). internet 2100 imkers 20% verlies. Boven gemiddelde verliezen (> 20%) treden op bij imkers die Oxaalzuur of Bienenwohl als zomerbehandeling gebruiken. Behandeling met 60%- ige Mierenzuur had gemiddelde verliezen tot gevolg. Behandelingen met 85%-ige Mierenzuur had geringe verliezen tot gevolg. Imkers die al in juli beginnen met behandelen hadden in vergelijking met imkers die pas in augustus beginnen duidelijk minder winterverliezen. Een behandeling in september gaf nog slechtere resultaten. Positief was ook een vroegtijdig begin met voeren.

23 3. Ervaringen verlies van bijenvolken (Die Biene, mei 2010) Dr. Frank Neumann (Aulendorf) internet 914 imkers volken 19,9% verlies. ¼ van de imkers had meer dan 30% verlies, de helft had verliezen van minder dan 15%. Hoge verliezen traden op als imkers: Oxaalzuur in de zomer gebruiken. Met varroabestrijding pas in augustus beginnen. Mierenzuur vanaf onder in de kast (bodemlade) gebruiken. Thymol of andere methoden gebruiken. Geringe verliezen traden op als imkers: De varroabehandeling in juli beginnen. 85%-ige mierenzuur werd gebruikt. De zomerbehandeling herhaald werd.

24 Maatregelen tegen Varroamijt Geïntegreerde bestrijding : 1. Darrenraat wegnemen in het voorjaar 2. Tijdige bestrijding in de zomer: A. In juli mierenzuur 85%. Voeren B. In augustus mierenzuur 85%. Voeren 3. Oxaalzuur behandeling in de winter

25 Stimuleer bouw darrenraat Mogelijkheden: Ramen (met kunstraat) darrenraat inhangen of Hang een bouwraam tussen het broed (op positie 2 en 9 en liefst in bovenbak) of Plaats twee honingramen in de broedbak (op positie 2 en 9 en liefst in bovenbak).

26 Darrenbroed verwijderen Mijten zitten 8 tot 10 keer vaker in darrebroed. In darrenbroed meer nakomelingen voor de mijt 15 dagen gesloten i.p.v. 12! De voedsterbijen bezoeken en voeren darrenbroed vaker dan werksterbroed meer gelegenheid voor de mijt om over te stappen in de cel!!. Verwijder ramen met gesloten darrenbroed iedere 14 dagen!!!!! Een raam gesloten darrenbroed vangt veel varroa weg tot 50% Darrenbroed onder een honingraam wegsnijden.

27 Niet doen!!!!!

28 Werken met het bouwraam. Het bouwraam is een leeg raam zonder bedrading, slechts een stukje voorbouw. Een of twee van deze ramen worden direct naast het broednest gehangen. De bijen bouwen hierop darrenraat dat door de moer wordt belegd. Na verzegelen uitsnijden en het raam terughangen. Mijten vangen! met Als de bijen niet meer willen bouwen is de zwermstemming ontwaakt. Vaak worden in een later stadium doppen aangezet op het raam. Barometer! Het uitsnijden van de darrencellen ontneemt het volk veel energie in de tijd dat hiervan een overschot aanwezig is. Het bouwen aan deze ramen geeft eveneens extra werk aan het volk. De zwermneiging wordt gedempt! De bouwramen komen niet in contact met bestrijdingsmiddelen en blijven dus schoon, zeer geschikt voor het maken van kunstraat. Zuivere was!

29 Het Bouwraam en Varroa

30 Het bouwraam I Een leeg raam (met zaagsnede) voorzien van voorbouw 30

31 Het bouwraam II Het reepje voorbouw wordt door meerdere groepen bijen bewerkt 31

32 Het bouwraam III 32

33 De Barometer 33

34 Samenvatting De tijd is voorbij dat het inhangen van strips of een mierenzuurbehandeling na de laatste honingoogst voldoende was om de varroabesmetting de baas te kunnen!! Het bouwraam is voor de imker een hulpmiddel om de groei van de varroapopulatie gedurende het hele seizoen af te remmen. Daardoor zullen ook de winterbijen een betere start krijgen. Vooral ook de virusbesmetting wordt verminderd. Het werken met bouwramen kan zonder extra ingrepen in de normale imkerpraktijk worden ingepast. Voordelen: 1.Vangt mijten 2. Is barometer van het volk 3.Dempt zwermneiging 4. Geeft zuivere was Na de laatste honingoogst moet het volk nog worden behandeld, bijv. met mierenzuur. Afhankelijk van het overgebleven aantal mijten moet nog een oxaalzuurbehandeling worden gegeven. 34

35 Quelle: Internet Wie nu nog zonder bouwraam imkert, heeft geen vooruitziende blik!!!

36 Pauze Er komen in het najaar van 2012 een cursus voor honingkeurmeester (in het zuiden) en een cursus voor gevorderden. Wie van jullie wil deelnemen? Informatie bij Wim van den Oord in de pauze. Belangstelling melden bij Linda Bierings.

37 Winterbijen 1. Worden in juli, augustus en september geboren. Eten zich vol met stuifmeel vette bijen. Werken niet moeten tot maart/april mee en gaan pas in het voorjaar aan het werk. Deze bijen zijn essentieel!!!!! De andere bijen gaan in de loop van de winter dood. Foto: li eiwit-vet lichaam van haalbij en re van een winterbij.

38 Winterbijen 2. Tot juli proberen we de besmetting op een laag pijl te houden door darreraat te snijden. In juli (liefst vroeg) 1 e bestrijding met mierenzuur 85% om het volk mijtvrij te maken i.v.m. de geboorte van winterbijen. Deze winterbijen mogen beslist niet aangetast worden omdat ze dan korter leven. Medio augustus 2 e bestrijding. Tussendoor en daarna afvoeren.

39 Winterbijen 3. Deze aanpak biedt op dit moment de beste kansen. Maar het weer kan behoorlijk tegenwerken zomer 2011!!!!!. Mierenzuur en thymol zijn zeer gevoelig voor temperatuur en luchtvochtigheid!! Temperatuur: liefst behoorlijk boven de 20 C. maar niet boven de 30 C. Luchtvochtigheid: 50 en 60% zijn beter dan 90%.

40 Varroaweer 1. Op het juiste moment behandelen met behulp van internet. Voor behandeling tegen varroa zijn verschillende middelen beschikbaar Thymol, mierenzuur, oxaalzuur. De omstandigheden tijdens de behandeling zijn erg belangrijk ventilatie, bezettingsgraad, temperatuur, luchtvochtigheid. Vooral de buitentemperatuur en de luchtvochtigheid zijn van beslissende invloed op het behandelingssucces. Te lage temperatuur slechte en voortslepende verdamping. Te hoge temperatuur te snelle verdamping en beschadiging van bijen en koningin. Winterbehandeling met oxaalzuur is ook afhankelijk van de temperatuur. 40

41 Varroaweer 2. Op het juiste moment behandelen met behulp van internet. De bijeninstuten van Mayen en Vietshὃchheim. Agrarische metereologische instituten van Rheinland-Pfalz en Beieren. Internetside voor ongeveer 400 plaatsen/regio s. Toegang via onder het kopje Varroawetter. Geeft actuele behandelingstips voor gebruik van mierenzuur en thymol. Vooral de grens- en gemiddelde waarden van temperatuur en luchtvochtigheid. Steeds voor de volgende zes dagen. De afgelopen 6 dagen zijn ook beschikbaar. 41

42 42

43 Varroa en de wintersterfte Geparasiteerde poppen ontwikkelen zich slecht bij varroa aantasting. De daaruit komende winterbijen leven korter en zo verzwakt het volk. De varroa bestrijden voordat winterbijen ontstaan. Op de wintertros verspreiden ziektekiemen zich gemakkelijk. Er is veel fysiek contact en de mijten overleven op de bijen. Hoe eerder een volk verlost is van de varroa, des te beter komt het door de winter heen.

44 Varroa is een ernstige bedreiging. Tast de larve aan door bijenbloed te zuigen. Boort gaten in de huid van de volwassen bij. Deze open wonden genezen niet meer. Virussen en bacteriën krijgen nu een kans. De mijt verspreidt zelf ook virussen via de mond.

45 Gecombineerde aanpak varroa Toepassen bij kunstzwermen. Zet een volk op volledig kunstraat. Voer een varroabestrijding uit met oxaalzuur. Voeren. 3 dgn. koud wegzetten + andere stand. Varroamijten zijn dubbel gepakt

46 Arrestraammethode. 1. Koningin opsluiten op arrestraam gedurende 3 x 9 dagen = 27 dagen. 2. Na iedere 9 dagen gesloten broed verwijderen en koningin op nieuw uitgebouwd arrestraam zetten. 3. Resultaat na 27 dagen 90 % van de mijten is verwijderd. 4. Wel relatief vroeg doen i.v.m. de winterbijen. Dus voor 1 augustus.!!! 5. Na 1 aug. moet de koningin dus ongehinderd kunnen leggen. 6. Daarna blijven controleren en voeren. 7. Nadeel is de verzwakking van het volk je krijgt erg veel oude bijen!!

47 Gezond broed

48 Gezond broed Mooi aaneen gesloten broed Weinig open cellen tussen het gesloten broed Deksels droog en enigszins bolvormig Larven zijn parelwit van kleur Larven liggen in de karakteristieke C-vorm

49 Gezond broed

50 De ontwikkeling in het voorjaar Is goed te volgen op de bodemlade. In de winter 5 straten bezet. Doorzichtige wasplaatjes en veel stuifmeel. Na een paar weken mooi weer 9 straten bezet. Volken die achterblijven kunnen ziek zijn.

51 Ontwikkeling gezond volk In de winter : een vijftal ramen bezet. Een paar weken mooi weer: 9 ramen bezet. Eind april : 20 ramen bezet, 12 ramen broed. Eind mei : de bijen puilen de kast uit.

52 Ziektebeeld Amerikaans Vuilbroed. Onregelmatig broednest. Veel open cellen tussen gesloten broed. Ingezonken celdeksels bij gesloten broed. Openingen in een aantal celdeksels. Gronderige leemachtige geur.

53 Draden trekken bij AVB

54 Verspreiding AVB De imker is de grootste verspreider. Uitwisseling van materialen. Vervliegen of beroving ziek volk. Reizen naar gebied met besmette volken.

55 AVB : meldingsplichtige ziekte Informeer het bestuur van de afdeling. Melden bij Bijen@wur. Het adres: achterzijde bijenblad.

56 Europees vuilbroed

57 Ziektebeeld Europees Vuilbroed Larf sterft voordat de cel gesloten is. Larf ligt in een onnatuurlijke houding. Dode larf verkleurt geel/bruin. Je kunt geen draden trekken zoals bij AVB.

58 Verspreiding EVB. De imker is de grootste verspreider. Uitwisseling materialen. Vervliegen en roven uit besmet volk. Reizen met de volken.

59 Maatregelen bij EVB Zwakke of erg zieke volken opruimen. Raten vernietigen en kast ontsmetten. Sterk volk op schone raat zetten. Voer een varroabestrijding uit.

60 Einde les 2 Vragen of opmerkingen?

Imkercafé Deel 4. Zwermen voorkomen, varroa bestrijden, voeren, nieuwe koninginnen en problemen oplossen..

Imkercafé Deel 4. Zwermen voorkomen, varroa bestrijden, voeren, nieuwe koninginnen en problemen oplossen.. Imkercafé Deel 4 Zwermen voorkomen, varroa bestrijden, voeren, nieuwe koninginnen en problemen oplossen.. Vandaag na de pauze: Overleg onderhoud Biebult (Wim Baselmans). Overleg koninginnenteeltcommissie

Nadere informatie

Imkercafé Deel 5. Inwinteren, varroa bestrijden, opruimen en studeren.

Imkercafé Deel 5. Inwinteren, varroa bestrijden, opruimen en studeren. Imkercafé Deel 5 Inwinteren, varroa bestrijden, opruimen en studeren. Belangrijk!!!!! 1. Cursus Honingkeurmeester. 2. Cursus voor gevorderden. 3. Commissie koninginnenteelt (bevruchtingskastjes + 10,00)

Nadere informatie

WORKSHOP GEZONDE BIJEN IS DE IMKER ZELF DE GROOTSTE VERSPREIDER? IMKER ALS STERKSTE SCHAKEL!

WORKSHOP GEZONDE BIJEN IS DE IMKER ZELF DE GROOTSTE VERSPREIDER? IMKER ALS STERKSTE SCHAKEL! WORKSHOP GEZONDE BIJEN IS DE IMKER ZELF DE GROOTSTE VERSPREIDER? IMKER ALS STERKSTE SCHAKEL! Piet Huitema 26 maart 2013 MONITORING (VIRUS)ZIEKTEN 170 standen in Nederland (2008) 8 virussen onderzocht.

Nadere informatie

Handleiding praktijklessen. Voor de cursus bijengezondheid

Handleiding praktijklessen. Voor de cursus bijengezondheid Naam cursist Handleiding praktijklessen Voor de cursus bijengezondheid De Nederlandse Bijenhoudersvereniging (NBV) is een landelijke vereniging van bijenhouders, gehuisvest in het Bijenhuis in Wageningen.

Nadere informatie

Imkeren in mei. Zwermverhindering

Imkeren in mei. Zwermverhindering Imkeren in mei Zwermverhindering Ontwikkeling bijenvolk in voorjaar gericht op voortplanting 40000 35000 30000 25000 20000 15000 10000 5000 0 cellen half mrt begin apr eind apr eind mei 1,6 bk rm 6 bk

Nadere informatie

1. Volwassen vrouwtje; 2. Moedermijt; 3. Mannetjes; 4. Onvolwassen vrouwtje

1. Volwassen vrouwtje; 2. Moedermijt; 3. Mannetjes; 4. Onvolwassen vrouwtje De levenscyclus van de varroamijt Hoewel de varroamijt een natuurlijke parasiet is van de Aziatische honingbij is zijn biologie bestudeerd op de Westerse honingbij omdat de mijt voor deze bij een economische

Nadere informatie

Imkercafé Deel 1. Voorjaarsinspectie.

Imkercafé Deel 1. Voorjaarsinspectie. Imkercafé Deel 1 Voorjaarsinspectie. Aantal Bijen en Broedcellen 40.000 20.000 begin April Frühjahr März/April Voedselvoorraad controleren Volkssterkte gelijk maken Ruimte geven Bouwraam geven Wintervoer

Nadere informatie

SBV 20130211/ms/vs3.1 SBV. sacbrood virus zakbroed. behorende bij de Syllabus Bijengezondheid van de Nederlandse Bijenhouders Vereniging

SBV 20130211/ms/vs3.1 SBV. sacbrood virus zakbroed. behorende bij de Syllabus Bijengezondheid van de Nederlandse Bijenhouders Vereniging SBV 20130211/ms/vs3.1 SBV sacbrood virus zakbroed behorende bij de Syllabus Bijengezondheid van de Nederlandse Bijenhouders Vereniging diagnose zakbroed 1 5.5 weinig larven zichtbaar ingezakte celdeksels

Nadere informatie

Beevital HiveClean Habeetat en Beetricious Habeetat Beetricious Habeetat Beetricious

Beevital HiveClean Habeetat en Beetricious Habeetat Beetricious Habeetat Beetricious Ik ga hier niet in op de geschiedenis van de varroamijt en de herkomst. Verderop kun je lezen hoe en wanneer de mijt moet worden bestreden. De mijt zelf is een parasiet van de bij. De mijt is in staat

Nadere informatie

Europees vuilbroed. Bijenziekten

Europees vuilbroed. Bijenziekten Bijenziekten Europees vuilbroed tekst en fotografie Mari van Iersel bijenhouden 2012 oktober # 11 Uitgezakte verpapte larven Europees vuilbroed is een bijenziekte die sinds enkele jaren regelmatig ontdekt

Nadere informatie

Op tijd bestrijden van varroa redt de winterbijen

Op tijd bestrijden van varroa redt de winterbijen Op tijd bestrijden van varroa redt de winterbijen Lonne Gerritsen, Tjeerd Blacquière, Bram Cornelissen, Jeroen Donders, Sjef van der Steen PPO Bijen Inleiding Er is de afgelopen jaren veel te doen geweest

Nadere informatie

Bijenhouden ten behoeve van zaadteelt en groente productie. Willem J. Boot & Johan N.M. Calis Inbuzz, Imkersbedrijf Boot en Calis, VOF

Bijenhouden ten behoeve van zaadteelt en groente productie. Willem J. Boot & Johan N.M. Calis Inbuzz, Imkersbedrijf Boot en Calis, VOF Bijenhouden ten behoeve van zaadteelt en groente productie Willem J. Boot & Johan N.M. Calis Inbuzz, Imkersbedrijf Boot en Calis, VOF Geschiedenis Vanaf 1989, onderzoekers aan de Wageningen Universiteit.

Nadere informatie

Het bijenjaar. Even opfrissen. Leerdoelen Verloop van het bijenjaar Het werkt van de imker. Kijken naar de vliegplank

Het bijenjaar. Even opfrissen. Leerdoelen Verloop van het bijenjaar Het werkt van de imker. Kijken naar de vliegplank Het bijenjaar 18 T 2 Jan Westerhof 1 Even opfrissen Sociaal insect, superorganisme Insect 3 paar poten, mijt 4 paar poten Ei, larve, pop: Broed Gedaanteverwisseling Verpoppen Gesloten broed Koningin, werkbij,

Nadere informatie

Imkercafé Deel 2. Bestuiving, zwermverhindering/ vermeerdering.

Imkercafé Deel 2. Bestuiving, zwermverhindering/ vermeerdering. Imkercafé Deel 2 Bestuiving, zwermverhindering/ vermeerdering. Aantal Bijen en Broedcellen 40.000 20.000 begin April Frühjahr März/April Voedselvoorraad controleren Volkssterkte gelijk maken Ruimte geven

Nadere informatie

Er is meer dan alleen maar bijen houden!

Er is meer dan alleen maar bijen houden! Er is meer dan alleen maar bijen houden! Imkervereniging Mergelland 18 oktober 2012 Organisatie, Bijengezondheid, Informatieverstrekking, Organisatie NBV, NBV Limburg Groep, Imkervereniging Mergelland,

Nadere informatie

Controle op de varroamijt Henk Roerink

Controle op de varroamijt Henk Roerink Controle op de varroamijt Henk Roerink Enschede 15 Oktober 2004 Zo zorgvuldig mogelijk vertaalt uit de leerstof van grondleergang imkerij Landes wirtchaftkammer Nordrein Westfalen. Varroa onder controle

Nadere informatie

Praktijkhandboek basiscursus bijenteelt. Deel 1 : De cursist

Praktijkhandboek basiscursus bijenteelt. Deel 1 : De cursist Naam cursist Praktijkhandboek basiscursus bijenteelt Deel 1 : De cursist De Nederlandse Bijenhoudersvereniging (NBV) is een landelijke vereniging van bijenhouders, gehuisvest in het Bijenhuis in Wageningen.

Nadere informatie

Varroabestrijding. Varroamijt

Varroabestrijding. Varroamijt Varroabestrijding Varroamijt Ik ga hier niet in op de geschiedenis van de varroamijt en de herkomst. Verderop kun je lezen hoe en wanneer de mijt moet worden bestreden. De mijt zelf is een parasiet van

Nadere informatie

Bijenwerk augustus en september 2017

Bijenwerk augustus en september 2017 Bijenwerk augustus en september 2017 De zomer ligt bijna achter ons. De zomerhoning is geoogst. Sommige imkers verlengen het seizoen door met hun volken naar de Heide of de Reuzenspringbalsemien te reizen.

Nadere informatie

Cursus bijengezondheid

Cursus bijengezondheid Cursus bijengezondheid De Nederlandse Bijenhouders Vereniging (NBV) is een landelijke vereniging van bijenhouders, gehuisvest in het Bijenhuis in Wageningen. Het doel van de vereniging is het bevorderen

Nadere informatie

Cursus bijengezondheid 2012 in Middelbeers. Deel 3.

Cursus bijengezondheid 2012 in Middelbeers. Deel 3. Cursus bijengezondheid 2012 in Middelbeers. Deel 3. 1 1e Praktijkles.!!! 1. Donderdag 5 juli 2012. 10 personen Namen A t/m F. 2. Vrijdag 6 juli 2012. 10 personen Namen G t/m L. 3. Donderdag 12 juli 2012.

Nadere informatie

VARROABESTRIJDING 2018

VARROABESTRIJDING 2018 VARROABESTRIJDING 2018 Zomerbehandeling Wanneer? Uit het advies van het FAVV 2018 De zomerbehandeling zorgt ervoor dat gezonde en sterke winterbijen geboren worden. Ze moet tijdig gestart worden: vooraleer

Nadere informatie

Witte voelsprieten als VSH signaal

Witte voelsprieten als VSH signaal Witte voelsprieten als VSH signaal De varroalade als diagnosemiddel Foto: Mathijs Herremans Henk Kok De Duurzame Bij 2018 Inhoud Enkele waarnemingen op de varroalade Proef met een VSH volk bij Arista Bee

Nadere informatie

Effectieve bestrijding van varroa. bijen@wur

Effectieve bestrijding van varroa. bijen@wur Effectieve bestrijding van varroa bijen@wur 1 2010 Wageningen, Stichting Dienst Landbouwkundig Onderzoek (DLO) Alle intellectuele eigendomsrechten en auteursrechten op de inhoud van dit document behoren

Nadere informatie

Gedurende het voorjaar zijn er diverse momenten om zwermen en afleggers zonder of met alleen open broed met oxaalzuur te benevelen.

Gedurende het voorjaar zijn er diverse momenten om zwermen en afleggers zonder of met alleen open broed met oxaalzuur te benevelen. Ik ga hier niet in op de geschiedenis van de varroamijt en de herkomst. Verderop kun je lezen hoe en wanneer de mijt moet worden bestreden. De mijt zelf is een parasiet van de bij. De mijt is in staat

Nadere informatie

Bijenwerk januari februari

Bijenwerk januari februari Bijenwerk januari februari In deze bijdrage aandacht voor: Intro Duitsers zijn gematigd positief over de mogelijke wintersterfte 2013/2014; Amerikaanse imker adviezen zijn ook hier toepasbaar; wel of geen

Nadere informatie

Mijn bijen zwermen. Help!!! Boskoop, 11 november 2017

Mijn bijen zwermen. Help!!! Boskoop, 11 november 2017 Mijn bijen zwermen. Help!!! Boskoop, 11 november 2017 Wat is zwermen? Voortplanting. Oude moer splitst zich af vertrekt onzekere toekomst tak holle boom? Dochter blijft goed verzorgd achter in een huis

Nadere informatie

Praktijkhandboek voor de basiscursus bijenteelt. Deel 2 : De mentor

Praktijkhandboek voor de basiscursus bijenteelt. Deel 2 : De mentor Praktijkhandboek voor de basiscursus bijenteelt Deel 2 : De mentor De Nederlandse Bijenhoudersvereniging (NBV) is een landelijke vereniging van bijenhouders, gehuisvest in het Bijenhuis in Wageningen.

Nadere informatie

Imkeren met dadant. Middelbeers, 13 november Met één broedruimte is het beter en mooier imkeren!!!!.

Imkeren met dadant. Middelbeers, 13 november Met één broedruimte is het beter en mooier imkeren!!!!. Imkeren met dadant. Middelbeers, 13 november 2014. Met één broedruimte is het beter en mooier imkeren!!!!. Imkercafe s 11 december: Imkerproblemen + oplossing + ondersteuning in 2015. 8 januari 2015: Nieuwjaarsborrel

Nadere informatie

Basiscursus Bijenhouden 2016/2017

Basiscursus Bijenhouden 2016/2017 Naam cursist : Basiscursus Bijenhouden 2016/ Cursusgids Cursusgids basiscursus bijenhouden 1 Inhoudsopgave 1 Inhoud van de cursus 3 2 Organisatie 4 2.1 Wie organiseert deze cursus? 4 2.2 Wie is verantwoordelijke

Nadere informatie

Selectie op VSH bij de Carnica

Selectie op VSH bij de Carnica Selectie op VSH bij de Carnica Wat is VSH? De hier gepresenteerde activiteiten en resultaten zijn mogelijk dankzij de stichting Arista Bee esearch De stichting werkt in principe met alle rassen bijen;

Nadere informatie

HELP, ER ZIJN MOERDOPPEN! WAT MOET IK DOEN?

HELP, ER ZIJN MOERDOPPEN! WAT MOET IK DOEN? 2013 http://buckfastimker.wordpress.com Henk Rostohar HELP, ER ZIJN MOERDOPPEN! WAT MOET IK DOEN? Samenvatting van wat u bij een inspectie aan kunt treffen in een bijenvolk en wat u er aan kunt doen. http://buckfastimker.wordpress.com

Nadere informatie

Koningin. Opdracht Wie van de drie? Bekijk de bijen in het doosje en zoek op. Welke bij is de koningin? Wat valt je op aan de koningin?

Koningin. Opdracht Wie van de drie? Bekijk de bijen in het doosje en zoek op. Welke bij is de koningin? Wat valt je op aan de koningin? Opdracht 1 Koningin 1. Wie van de drie? Bekijk de bijen in het doosje en zoek op. Welke bij is de koningin? Wat valt je op aan de koningin? Zet een kring om de koningin. doosje bijen doosje met broedraat

Nadere informatie

De honingbij. (Latijnse naam is Apis mellifera = zij die honing maakt).

De honingbij. (Latijnse naam is Apis mellifera = zij die honing maakt). De honingbij. (Latijnse naam is Apis mellifera = zij die honing maakt). Het bijenvolk Sinds eeuwen worden in Nederland bijen gehouden. In een bijenvolk leeft 1 koningin, heel veel werksterbijen en ook

Nadere informatie

Najaarsbijeenkomst VCI november 2013

Najaarsbijeenkomst VCI november 2013 Najaarsbijeenkomst VCI november 2013 Koninginnenteelt is Monnikenwerk Koninginnenteelt via EWK Jan Kruit Ter Apel Bijenstand de Driehoek Agenda Doel Wat is een EWK Overlarven Broedstoof/Pleegvolk Begeleidende

Nadere informatie

Varroabestrijdingsadvies 2017: een uniforme aanpak in heel België

Varroabestrijdingsadvies 2017: een uniforme aanpak in heel België Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Controlebeleid Directie Dierengezondheid en Veiligheid van de Dierlijke Producten AC-Kruidtuin Food Safety Center Kruidtuinlaan 55 1000 Brussel

Nadere informatie

Varroa bestrijden. De belangrijkste bestrijdingsmethoden op een rij

Varroa bestrijden. De belangrijkste bestrijdingsmethoden op een rij ` Varroa bestrijden De belangrijkste bestrijdingsmethoden op een rij 2006 Wageningen, Praktijkonderzoek Plant & Omgeving.V. Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd,

Nadere informatie

29/03/2017. Darwin in de imkerij: natuurlijke selectie zorgt voor resistentie tegen Varroa destructor. Fries: Gotland.

29/03/2017. Darwin in de imkerij: natuurlijke selectie zorgt voor resistentie tegen Varroa destructor. Fries: Gotland. Percentage koloniesterfte 29/3/217 Darwin in de imkerij: natuurlijke selectie zorgt voor resistentie tegen Varroa destructor Tjeerd Blacquière bijen@wur, Wageningen UR Symposium Bijengezondheid 25 maart

Nadere informatie

Semi-natuurlijke selectie van varroaresistentie in Nederlandse bijen

Semi-natuurlijke selectie van varroaresistentie in Nederlandse bijen Semi-natuurlijke selectie van varroaresistentie in Nederlandse bijen Bart Pannebakker (WU-Erfelijkheidsleer) bart.pannebakker@wur.nl Tjeerd Blacquière (PRI-bijen@wur) tjeerd.blacquiere@wur.nl Percentage

Nadere informatie

Binnen de kast heeft elke bij haar eigen taken en verantwoordelijkheden: de koningin legt de eitjes, de darren vrijen met de koningin en de werksters

Binnen de kast heeft elke bij haar eigen taken en verantwoordelijkheden: de koningin legt de eitjes, de darren vrijen met de koningin en de werksters Hoe ziet een bij er uit? 1 2 3 4 Koningin, Werkster & Dar Iedereen zijn taak Binnen de kast heeft elke bij haar eigen taken en verantwoordelijkheden: de koningin legt de eitjes, de darren vrijen met de

Nadere informatie

Werkstuk Biologie Bijen

Werkstuk Biologie Bijen Werkstuk Biologie Bijen Werkstuk door een scholier 1330 woorden 13 december 2004 5,6 79 keer beoordeeld Vak Biologie Inhoudsopgave Wat is de functie van de koningin? Wat is de functie van darren Wat is

Nadere informatie

Opdrachtkaart Zwart: Hoe ziet de bij eruit?

Opdrachtkaart Zwart: Hoe ziet de bij eruit? Opdrachtkaart Zwart: Hoe ziet de bij eruit? Maak de houten puzzel van de bij. Opdracht 2: Bekijk de bij heel goed. Wat zie je allemaal? Zie je de kop, het borststuk en het achterlijf? Dit heb je nodig

Nadere informatie

Effect varroa op volksgrootte pas zichtbaar als het te laat is? Coby van Dooremalen, Bram Cornelissen en Frank van Langevelde 1

Effect varroa op volksgrootte pas zichtbaar als het te laat is? Coby van Dooremalen, Bram Cornelissen en Frank van Langevelde 1 Effect varroa op volksgrootte pas zichtbaar als het te laat is? Coby van Dooremalen, Bram Cornelissen en Frank van Langevelde 1 Dit artikel verscheen ook in de Bijenhouden van juni 2014 Kan de grootte

Nadere informatie

Laatste nieuws VSH teelt 2016 bij Buckfast Teeltgroep Flevo

Laatste nieuws VSH teelt 2016 bij Buckfast Teeltgroep Flevo Buckfast Teeltgroep Flevo Nieuwsbrief 18 oktober 2016 Laatste nieuws VSH teelt 2016 bij Buckfast Teeltgroep Flevo Door het koude voorjaar in 2016 konden we pas laat beginnen met de teelt voor ons VSH project.

Nadere informatie

2) Bepaling van de ernst van de varroabesmetting

2) Bepaling van de ernst van de varroabesmetting Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Controlebeleid Directie Dierengezondheid en Veiligheid van de Dierlijke Producten AC-Kruidtuin Food Safety Center Kruidtuinlaan 55 1000 Brussel

Nadere informatie

Toegelaten middelen bestrijding van de varroamijt met behulp van Etherische olien, gewonnen uit planten

Toegelaten middelen bestrijding van de varroamijt met behulp van Etherische olien, gewonnen uit planten Toegelaten middelen bestrijding van de varroamijt met behulp van Etherische olien, gewonnen uit planten Voorstel aanvullingen/wijzigingen 1. Waar op letten bij bestrijdingsmiddelen - een hoge effectiviteit

Nadere informatie

Cursus bijengezondheid. Deel 1 Middelbeers 2011

Cursus bijengezondheid. Deel 1 Middelbeers 2011 Cursus bijengezondheid. Deel 1 Middelbeers 2011 Programma: 1. Kennismaken. 2. De cursus bijengezondheid. 3. Reacties op een bijensteek. 4. Residuen in honing en was. 5. Pauze (omstreeks 19.45). 6. Bijengezondheid.

Nadere informatie

IMKERSBOND DEINZE VZW

IMKERSBOND DEINZE VZW IMKERSBOND DEINZE VZW Voorheen: Bieëntelersbond Sint-Ambrosius van Deinze en Omliggende Maatschappelijke zetel: Huisgaverstraat 52, 9750 Zingem info@imkersbonddeinze.be Bankrekening: IBAN BE05 9794 3044

Nadere informatie

Help, ik zie moerdoppen! Wat nu? Henk Rostohar

Help, ik zie moerdoppen! Wat nu? Henk Rostohar Help, ik zie moerdoppen! Wat nu? Henk Rostohar Help, ik zie moerdoppen! Wat nu? Copyright 2015 Henk Rostohar Auteur: Henk Rostohar Omslagontwerp: Henk Rostohar Vormgeving binnenwerk: Henk Rostohar Niets

Nadere informatie

Mijn werkwijze met geïntegreerde varroabestrijding

Mijn werkwijze met geïntegreerde varroabestrijding Mijn werkwijze met geïntegreerde varroabestrijding Door: Nico van den Boomen, C juni 2015 Inleiding: Ik imker sedert 1979, waarbij mijn karakter gekenmerkt wordt door een drang naar perfectie en ben erg

Nadere informatie

3 e bijeenkomst Natuurlijk imkeren 24 november 2011. Korte terugblik

3 e bijeenkomst Natuurlijk imkeren 24 november 2011. Korte terugblik 3 e bijeenkomst Natuurlijk imkeren 24 november 2011 Korte terugblik Darren aanwezig is belangrijk voor de balans in het volk. Ze zitten als een schil om het volk heen. Het plaatsen van de honingkamer,

Nadere informatie

De varroamijt En de zoektocht naar de resistente bij

De varroamijt En de zoektocht naar de resistente bij De varroamijt En de zoektocht naar de resistente bij Henk Rostohar De varroamijt Copyright 2015 Henk Rostohar Auteur: Henk Rostohar Druk: e-book Omslagontwerp: Henk Rostohar Vormgeving binnenwerk: Henk

Nadere informatie

Rapport BIJ-1 WP2: Nederlands Bijenvolk Onderzoek (NBO)

Rapport BIJ-1 WP2: Nederlands Bijenvolk Onderzoek (NBO) Rapport BIJ-1 WP2: Nederlands Bijenvolk Onderzoek (NBO) 2010-2012 J. van der Steen*, C. Hok-Ahin, B. Cornelissen bijen@wur. Plant Research International Wageningen UR + verantwoordelijk auteur van het

Nadere informatie

Small Hive Beetle (Aethina tumida) Kleine bijenkastkever. Jeroen Donders

Small Hive Beetle (Aethina tumida) Kleine bijenkastkever. Jeroen Donders Small Hive Beetle (Aethina tumida) Kleine bijenkastkever Jeroen Donders Kleine bijenkastkever / Small Hive Beetle Vaak afgekort tot KBK/SHB Oorsprong in Zuidelijk Afrika Wordt daar niet als plaag gezien

Nadere informatie

Het controleraam van Paschke.

Het controleraam van Paschke. Het controleraam van Paschke. Een barometer van uw bijenhal Imkers van voor en tijdens de oorlogsjaren 1940/1945 herinneren zich waarschijnlijk nog de opkomst van een revolutionaire methode, op punt gezet

Nadere informatie

Bijenwerk juli / augustus

Bijenwerk juli / augustus Bijenwerk juli / augustus In deze uitgave van Imkernieuws aandacht voor: hoofddrachten in juli en augustus; het oogsten van de zomerhoning; de zomerbestrijding van de varroamijten; praktische aandachtspunten

Nadere informatie

De Duurzame Bij. Springlevend. Marleen Boerjan, voorzitter. Koninginnenteeltdag

De Duurzame Bij. Springlevend. Marleen Boerjan, voorzitter. Koninginnenteeltdag De Duurzame Bij Springlevend Marleen Boerjan, voorzitter Koninginnenteeltdag 2011-01-29 Inhoud Inleiding: over de DDB Doelstelling Varroa tolerantie Werkwijze DDB (hybriden project) Resultaten tot nu toe

Nadere informatie

Ga ik door met deze koningin? Jos Römgens 10 mei 2017

Ga ik door met deze koningin? Jos Römgens 10 mei 2017 Ga ik door met deze koningin? Jos Römgens 10 mei 2017 Inhoud Ontwikkeling tot koningin Functie van de koningin in het volk Kwaliteit van de koningin Wat betekent dat voor de imker? Het bijenvolk en de

Nadere informatie

Resultaten multifactorieel onderzoek: effect multi-stressoren op bijenvolken. Coby van Dooremalen. 23 februari 2019 Bijscholingsdag leraren bijenteelt

Resultaten multifactorieel onderzoek: effect multi-stressoren op bijenvolken. Coby van Dooremalen. 23 februari 2019 Bijscholingsdag leraren bijenteelt Resultaten multifactorieel onderzoek: effect multi-stressoren op bijenvolken Coby van Dooremalen 23 februari 2019 Bijscholingsdag leraren bijenteelt Sommige links naar artikelen is alleen de samenvatting

Nadere informatie

Aalsteren tegen varroa

Aalsteren tegen varroa Aalsteren tegen varroa Bestrijding en zwermverhindering gecombineerd Bram Cornelissen Inleiding Dit jaar begon de lente erg vroeg. De bijen hebben er optimaal van geprofiteerd en veel bijensterfte is er

Nadere informatie

Cursus Specialist Bijengezondheid. Amerikaans Vuilbroed. Jan Kruit

Cursus Specialist Bijengezondheid. Amerikaans Vuilbroed. Jan Kruit Cursus Specialist Bijengezondheid Amerikaans Vuilbroed Jan Kruit Programma Amerikaans Vuilbroed (oorzaak) Verspreiding Herkenning d.m.v. foto s Procedure bestrijding Eu en Nl Case Aanpak, ervaringen Buinerveen/Stadskanaal

Nadere informatie

Natuurlijke selectie varroa resistentie (?)

Natuurlijke selectie varroa resistentie (?) Natuurlijke selectie varroa resistentie (?) Tjeerd Blacquière bijen@wur Plant Research International Boer zoekt vrouw Boer zoekt ehh... geen tijd... waar? lief... Imker zoekt niks ehh! alle tijd overal

Nadere informatie

Bijenwerk 2016 april/mei

Bijenwerk 2016 april/mei Bijenwerk 2016 april/mei In deze editie van Bijenwerk: Voorjaarsinspectie al achter de rug? Lage wintersterfte beïnvloedbaar? Koninginnenteelt, spannend en leuk? Zwermbeheersing: kunstzwerm, broedaflegger

Nadere informatie

Tellen van mijten. Doel: Schatten van de groei van de mijtenpopulatie in een bijenvolk. Door: Henk Kok DDB De Duurzame Bij

Tellen van mijten. Doel: Schatten van de groei van de mijtenpopulatie in een bijenvolk. Door: Henk Kok DDB De Duurzame Bij Tellen van mijten Doel: Schatten van de groei van de mijtenpopulatie in een bijenvolk Door: Henk Kok DDB De Duurzame Bij Studiegroep Utrecht 08-02-2012 Tellen van mijten Selectiemogelijkheden Tel mogelijkheden

Nadere informatie

Pilootbewakingsproject bijensterfte Voorlopige resultaten bezoekreeks 1

Pilootbewakingsproject bijensterfte Voorlopige resultaten bezoekreeks 1 Agence fédérale pour la Sécurité de la Chaîne alimentaire Pilootbewakingsproject bijensterfte Voorlopige resultaten bezoekreeks 1 Bénédicte Verhoeven FAVV Controlebeleid Dierengezondheid 1) Algemeen kader

Nadere informatie

11/10/2017. Varroa Bijenhouderij in transitie. Opbouw college. 1. Inleiding collegereeks. 1. Inleiding collegereeks. 1. Inleiding collegereeks

11/10/2017. Varroa Bijenhouderij in transitie. Opbouw college. 1. Inleiding collegereeks. 1. Inleiding collegereeks. 1. Inleiding collegereeks Varroa Bijenhouderij in transitie Coby van Dooremalen Opbouw college 1. Inleiding collegereeks EU/NL honingprogramma? 7. Lering uit varroacrisis 7 oktober 2017 1. Inleiding collegereeks 1. Inleiding collegereeks

Nadere informatie

Cursusgids bijenteeltonderwijs. voor de. Opleiding Leraar Bijenteelt 2016-2017

Cursusgids bijenteeltonderwijs. voor de. Opleiding Leraar Bijenteelt 2016-2017 Cursusgids bijenteeltonderwijs voor de Opleiding Leraar Bijenteelt 2016-2017 De Nederlandse BijenhoudersVereniging (NBV) is een landelijke vereniging van bijenhouders, gehuisvest in het Bijenhuis in Wageningen.

Nadere informatie

KONINGIN OP ARREST PLAATSEN, OPLOSSING OM VARROA TE BESTRIJDEN

KONINGIN OP ARREST PLAATSEN, OPLOSSING OM VARROA TE BESTRIJDEN KONINGIN OP ARREST PLAATSEN, OPLOSSING OM VARROA TE BESTRIJDEN De laatste jaren lijkt het steeds moeilijker om varroase op een efficiënte manier te bestrijden. In het advies van het FAVV over de bestrijding

Nadere informatie

Oxaalzuur sublimeren werkt subliem vooral met temperatuurregeling

Oxaalzuur sublimeren werkt subliem vooral met temperatuurregeling Oxaalzuur sublimeren werkt subliem vooral met temperatuurregeling Samenvatting: Verdampen (sublimeren) meest effectief. Oxaalzuur-stof is erg slecht voor de longen. FPP3masker! Dosering is niet echt kritisch.

Nadere informatie

Concept. Draaiboek Imkersbond ABTB. Verdenking AMERIKAANS VUILBROED

Concept. Draaiboek Imkersbond ABTB. Verdenking AMERIKAANS VUILBROED Concept Draaiboek Imkersbond ABTB Verdenking AMERIKAANS VUILBROED Handleiding: A) Te verrichten werkzaamheden zonder dreiging. 1) Maak een inventarisatie van standplaatsen van bijenvolken. 2) Teken deze

Nadere informatie

Mijnteeltaanpaken Bedrijfsmethode productievolken

Mijnteeltaanpaken Bedrijfsmethode productievolken Mijnteeltaanpaken Bedrijfsmethode productievolken Presentatie Albert Koopman Vereniging van Carnica Imkers Najaars bijeenkomst 28 oktober 2017 Even voorstellen Albert Koopman leeftijd -55 Jaar wonende

Nadere informatie

Imkeren met beperkte broedruimte. Gevorderde imker. Augustus Auteur: Dirk Desmadryl Al meer dan 30 jaar deskundig volgeling van deze techniek

Imkeren met beperkte broedruimte. Gevorderde imker. Augustus Auteur: Dirk Desmadryl Al meer dan 30 jaar deskundig volgeling van deze techniek Imkeren met beperkte broedruimte Gevorderde imker Augustus 2013 Auteur: Dirk Desmadryl Al meer dan 30 jaar deskundig volgeling van deze techniek Campagne met steun van de EU Augustus 2013 Over de auteur

Nadere informatie

Bijenwerk september/oktober 2015

Bijenwerk september/oktober 2015 2015 De onderwerpen in deze uitgave van Bijenwerk zijn: Houd inbrekers op gepaste afstand! Hoe pakt de varroabestrijding uit? Het aanvullen van de wintervoorraden in je volken; Beter minder en sterker

Nadere informatie

MOEREN KWEKEN MET HET OVERLARFPROJECT. DAG 0 : inbrengen aangezogen cellen

MOEREN KWEKEN MET HET OVERLARFPROJECT. DAG 0 : inbrengen aangezogen cellen DAG 0 : inbrengen aangezogen cellen Dag +1 Nakijken hoeveel doppen zijn aangetrokken Dag +4 Doppen zijn door de bijen gesloten inkooien om niet ingebouwd te worden. Niet nodig bij het werken met blikjes.

Nadere informatie

Bedrijfsmethode. Winterperiode (December-Januari tot eind Februari). B. Voorjaar.

Bedrijfsmethode. Winterperiode (December-Januari tot eind Februari). B. Voorjaar. Bedrijfsmethode. 1 Winterperiode (December-Januari tot eind Februari). De bijen zijn nu goed afgedekt (rotswol, polyurethaan) en genieten van een volledige rust. De geringste rustverstoring door geluiden,

Nadere informatie

Imkeren volgens Nico van den Boomen

Imkeren volgens Nico van den Boomen Imkeren volgens Nico van den Boomen Denkkader Als mens kun je door ervaring en routine in slaap vallen. Dit is Nico in 2010-2011 overkomen waardoor hij eind september 2011 werd geconfronteerd met een grootschalige

Nadere informatie

Verslag enquête bijensterfte provincie Vlaams-Brabant

Verslag enquête bijensterfte provincie Vlaams-Brabant Verslag enquête bijensterfte provincie Vlaams-Brabant Resultaten verwerkt door dienst land- en tuinbouw, juli 2013 Erwin Dunon, Nathalie Haesevoets, Jona Lambrechts & Ine Vervaeke Er werden in totaal 473

Nadere informatie

Ze gaat op zoek naar een holletje onder de grond op een droge plaats om er een nest te starten.

Ze gaat op zoek naar een holletje onder de grond op een droge plaats om er een nest te starten. De hommel Hommels kunnen tot 60% van hun lichaamsgewicht aan stuifmeel meedragen. In de vroege lente ontwaakt de hommelkoningin en verlaat haar ondergrondse schuilplaats. Ze gaat op zoek naar een holletje

Nadere informatie

Ze gaat op zoek naar een holletje onder de grond op een droge plaats om er een nest te starten.

Ze gaat op zoek naar een holletje onder de grond op een droge plaats om er een nest te starten. De hommel In de vroege lente ontwaakt de hommelkoningin en verlaat haar ondergrondse schuilplaats. Ze gaat op zoek naar een holletje onder de grond op een droge plaats om er een nest te starten. Hommels

Nadere informatie

de bij en de imker De relatie tussen de mens en de bij is heel oud.

de bij en de imker De relatie tussen de mens en de bij is heel oud. de bij en de imker De relatie tussen de mens en de bij is heel oud. 1 Op de dia s staat de informatie in het kort voor leerkracht en leerling. In deze notities staat extra achtergrondinformatie voor de

Nadere informatie

Diergeneeskundig middel tegen Varroa (*)

Diergeneeskundig middel tegen Varroa (*) Bron: Maandblad van de Vlaamse Imkersbond Jaargang: 94 Jaar: 2008 Maand: maart Auteurs: Andermatt BioVet GmbH Vertaling: Alois Schotanus & Dries Laget Diergeneeskundig middel tegen Varroa (*) Verpakking

Nadere informatie

Witte voelsprieten als VSH signaal: de varroalade als diagnose middel

Witte voelsprieten als VSH signaal: de varroalade als diagnose middel Witte voelsprieten als VSH signaal: de varroalade als diagnose middel Presentatie 13-10-2018 in Nederhorst den Berg tijdens de Buckfastbijeenkomst. Henk Kok Voor mijn werk bij de Stichting De Duurzame

Nadere informatie

Cursus gevorderden. Les1 4 oktober 2012 Sint Ambrosius Oirschot/ De Beerzen. Introductie en bijenwoningen.

Cursus gevorderden. Les1 4 oktober 2012 Sint Ambrosius Oirschot/ De Beerzen. Introductie en bijenwoningen. Cursus gevorderden. Les1 4 oktober 2012 Sint Ambrosius Oirschot/ De Beerzen. Introductie en bijenwoningen. Les 1. Koffie/thee en kennismaken. Theorie, praktijk, diploma en afspraken. De NBV. Wat wil je

Nadere informatie

Bijenwerk september en oktober 2017

Bijenwerk september en oktober 2017 Bijenwerk september en oktober 2017 De nazomerdrachten van de Reuzenspringbalsemien en de Heide liggen definitief achter ons. De varroabestrijding is uitgevoerd en de laatste hand wordt gelegd aan de inwintering.

Nadere informatie

G.D.B. van Houwelingen. ++ = veel + = regelm. +/- = af en toe - = weinig -- = zeldzaam. G.D.B. van Houwelingen. G.D.B.

G.D.B. van Houwelingen. ++ = veel + = regelm. +/- = af en toe - = weinig -- = zeldzaam. G.D.B. van Houwelingen. G.D.B. Ziekten van volwassen honingbijen Dick van Houwelingen Cursus specialist bijengezondheid NBV 2012/2013 Inhoud presentatie Overzicht ziekten volwassen bijen Tracheeënmijtziekte (Acarapis) Nosema Amoebe

Nadere informatie

Pilootbewakingsproject bijensterfte Eerste resultaten

Pilootbewakingsproject bijensterfte Eerste resultaten Agence fédérale pour la Sécurité de la Chaîne alimentaire Pilootbewakingsproject bijensterfte 2012-2013 Eerste resultaten Bénédicte Verhoeven FAVV Controlebeleid Dierengezondheid 1) Stand van zaken 2)

Nadere informatie

Oxaalzuur sublimeren bij 180º werkt nu subliem

Oxaalzuur sublimeren bij 180º werkt nu subliem Inleiding Henk Arends en ik (Werry Jonker) zijn 7 jaar imker en lid van NBV Nietap Als bijvangst knutselen van alles: zoals kunstraatmallen, bijenkasten (Golzkast), zonnewassmelter, etc. Nu zijn we bezig

Nadere informatie

Samen imkeren naar Varroa resistente bijen: Introductie proef en voorstellen deelnemers

Samen imkeren naar Varroa resistente bijen: Introductie proef en voorstellen deelnemers Samen imkeren naar Varroa resistente bijen: Introductie proef en voorstellen deelnemers EU honingprogramma 2017-2019 Helen Goossen & Coby van Dooremalen Foto stand met kasten over heel slide (interview

Nadere informatie

Koninginnenteeltdag 2018

Koninginnenteeltdag 2018 Koninginnenteeltdag 2018 Auteur Gerrit Freije Een goed gevuld bevruchtingskastje Met goede koningin Hooischuur Staatsbosbeheer in gebruik als opslag voor het station Germ Koopmans op controle Opstelling

Nadere informatie

Imkercafé Deel 3. Honing slingeren, voeren.

Imkercafé Deel 3. Honing slingeren, voeren. Imkercafé Deel 3 Honing slingeren, afleggers verzorgen, varroa en voeren. Informatie. Hand out downloaden van deze presentatie op www.bijenteelt.wordpress.com Praktijkvoorbeeld van koninginnenaflegger

Nadere informatie

Bijenwerk mei/juni 2015

Bijenwerk mei/juni 2015 2015 In deze editie van Bijenwerk zullen we in gaan op een aantal maatregelen, die de vitaliteit van je volken ten goede komen. De onderwerpen zijn: Het opvangen en huisvesten van een voorzwerm of nazwerm;

Nadere informatie

Moerkweek 2013 met aangezogen moerdopjes. Marco De Pauw Keuze van het pleegvolk.

Moerkweek 2013 met aangezogen moerdopjes. Marco De Pauw Keuze van het pleegvolk. Moerkweek 2013 met aangezogen moerdopjes. Marco De Pauw Keuze van het pleegvolk. Aangezien het overgrote deel van onze leden imkert met simplex, als standaardmaat van bijenkasten, is dan ook deze uiteenzetting

Nadere informatie

Bijenwerk december 2015 / januari 2016

Bijenwerk december 2015 / januari 2016 Bijenwerk december 2015 / januari 2016 In deze uitgave van Bijenwerk: Zijn er geen zomer bestrijdingsmiddelen achter gelaten in de kast? De jaarlijkse herfsttrek van mijten; December: de maand bij uitstek

Nadere informatie

De broedziekten van honingbijen, herkenning en bestrijding

De broedziekten van honingbijen, herkenning en bestrijding De broedziekten van honingbijen, herkenning en bestrijding Voorwoord In het broed van honingbijen komt een aantal broedziekten voor. Deze brochure beschrijft deze ziekten en hoe ze (preventief) bestreden

Nadere informatie

Selectie op eigen stand op basis van de mijtval/dag. Egbert Touw, Mari van Iersel DDB

Selectie op eigen stand op basis van de mijtval/dag. Egbert Touw, Mari van Iersel DDB Selectie op eigen stand op basis van de mijtval/dag Egbert Touw, Mari van Iersel DDB Inhoud Bijenvolken verschillen in eigenschappen Selectie op eigen stand Bedrijfsmethode: imkers selecteren beste koninginnen

Nadere informatie

MOEREN KWEKEN MET HET OVERLARFPROJECT

MOEREN KWEKEN MET HET OVERLARFPROJECT INHOUD : 1. Doel. 2. Voor- en nadelen 3. Woordverklaringen 4. Wat kopen en/of maken vooraf? 5. Wat zullen we vooraf doen? 6. Kweken in een moergoed pleegvolk 7. Klaarmaken van het pleegvolk 8. Werkschema

Nadere informatie

Bijenhoudersvereniging St Ambrosius Boxtel

Bijenhoudersvereniging St Ambrosius Boxtel januari In deze maand zijn de hommelkoninginnen nog in hun winterslaap. februari Op een warme dag komt een hommelkoningin uit haar schuilplaats en gaat op zoek naar voedsel. Als het kouder wordt moet ze

Nadere informatie