Basisschool DE KAMELEON groep 1 en 2. Kleuters

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Basisschool DE KAMELEON groep 1 en 2. Kleuters"

Transcriptie

1 Basisschool DE KAMELEON groep 1 en 2 Kleuters Op dit moment is er in de onderbouw van DE KAMELEON een kleutergroep 1 / 2, een groep 2 / 3 en een groep 3 / 4. Marjanna van Andel staat voor groep 1/2, Miranda Pieters voor groep 2 / 3 en Marion Vlot geeft les in groep 3 /4. Miranda volgt de opleiding voor schoolleider en zal af en toe vervangen worden i.v.m. cursusdagen. Marjanna wordt ongeveer 1x in de 2 weken vervangen i.v.m. het opnemen van vrije dagen. In de kleutergroepen werken we o.a. met thema s uit de methode Kleuterplein. Tijdens die thema s worden allerlei activiteiten aangeboden en komen diverse ontwikkelingsgebieden aan bod. Kleuters leren al doende, tijdens hun spel. Er wordt dan ook veel materiaal aangeboden waarmee gericht gewerkt kan worden. Zo zijn er allerlei hoeken bijv. de huishoek, bouwhoek, zand/watertafel, plaktafel, verfbord, themahoek, schrijf- en letterhoek en een aantal kasten met ontwikkelingsmateriaal voor voorbereidende taal- en rekenoefeningen. Ook puzzels, kralen, gezelschapsspelen, klei en mozaïek zijn materialen die dagelijks door de kinderen worden gebruikt. Om vroegtijdig eventuele stagnaties in de ontwikkeling te kunnen signaleren, worden regelmatig observaties uitgevoerd. Die observaties worden vastgelegd in het registratie programma KIJK ( zie rapportage). Deze observaties worden met de ouders besproken. Als verder onderzoek of handelen nodig is, dan wordt de Intern Begeleider ingeschakeld. Intern Begeleider op DE KAMELEON is Annelies Heersema. In oktober gaat zij met zwangerschapsverlof en zal zij vervangen worden door Karolien Arendse. Intake formulier Als uw kind op school komt, dan zal de leerkracht u vragen om een entreeformulier in te vullen. Dit formulier geeft de leerkracht inzicht in een stukje (medische) voorgeschiedenis van uw kind en van dingen die van belang zijn om te weten. N.a.v. het formulier volgt er een gesprek. Bibliotheekbezoek Ook dit schooljaar brengen de kinderen een aantal bezoekjes aan de bibliotheek. Er wordt dan een prentenboek voorgelezen en daarna zoeken de kinderen zelf een prentenboek uit om mee te nemen naar school.

2 Algemene gang van zaken Bij binnenkomst gaan de kinderen zitten op hun eigen plek in de kring. Elke dag zijn er 2 hulpkinderen die een aantal vaste taken van die dag mogen uitvoeren. Zij zitten naast de leerkracht. Op een namenlijst op het magneetbord wordt duidelijk aangegeven wie er die dag aan de beurt zijn. Elke dag zijn er bepaalde activiteiten. De rustige en meer inspannende momenten worden met elkaar afgewisseld. De dag-ritme-kaarten zorgen ervoor dat de kinderen precies kunnen zien wat we die dag gaan doen. Het geeft kinderen zekerheid, duidelijkheid en zelfstandigheid. Er zijn klassikale activiteiten zoals bijv. vertellen/voorlezen, muziek, het aanbieden van woordclusters, spelletjes en groepsactiviteiten zoals knutselen en knippen/plakken. Ook zijn er momenten dat de leerkracht kinderen individueel begeleidt tijdens het werken met ontwikkelingsmateriaal. In de kleine kring worden er voorbereidende taal- en rekenactiviteiten aangeboden. Ook kan er extra instructie gegeven worden voor een bepaalde opdracht. Alle activiteiten staan in het teken van bepaalde thema s. Naast de gebruikelijke thema s zoals Sinterklaas, Kerst en Pasen besteden we dit schooljaar ook aandacht aan de volgende onderwerpen: familie, het weer, gezondheid, op de boerderij, alles groeit en winkel. De indeling van de dag ziet er doorgaans als volgt uit: - Binnenkomst en begroeting - Kring/trefwoord/ taal- en rekenactiviteit - Werken met ontwikkeling of expressiemateriaal - Pauze - Buitenspel/ gym - Kringactiviteit: muziek/ spelactiviteit /drama/poppenkast/sociale vorming - Lunch - Buitenspel/ gym - Werken met ontwikkeling of expressiemateriaal - kringactiviteit

3 Een dag bij de kleuters Kring De kinderen komen binnen en gaan op hun stoel zitten. Ze pakken een boekje of een spelletje uit de bak. Om 8.30 uur geeft de juf het sein om op te ruimen en de les gaat beginnen. Het liedje van de dag wordt gezongen met daarop volgend, het versje over de dagen van de week. Een hulpkind mag de knijper op de goede dag zetten. De dag-ritmekaarten worden bekeken. Kringactiviteiten Trefwoord. Dit is de methode Godsdienst en levensbeschouwing waar we elke dag uit werken. Er wordt een Bijbel - of spiegelverhaal verteld, liedjes gezongen, gebeden of een versje voorgelezen. Voorbereidende taal en rekenactiviteiten. We werken met de thema s uit KLEUTERPLEIN. In de themamapjes staan taal- en rekenactiviteiten beschreven van verschillende ontwikkelingsgebieden. In de map KIJK en doe! staan bij elk ontwikkelingsgebied talloze lesjes en ideeën. Voor voorbereidende rekenactiviteiten worden o.a. uit de map De Wereld in Getallen de reken katernen gebruikt. Er wordt veel aandacht besteed aan voorlezen, prentenboeken, vertellen, kringgesprek, uitbreiden van de woordenschat d.m.v. woordclusters, rijmen, uitbeelden, woorden hakken en plakken, cijfers, letters en begrippen, telspelletjes en ook eenvoudige experimenten met water, lucht, magneten en andere materialen komen aan de orde. Dit alles wordt aangeboden in een betekenisvolle context. Werken met ontwikkeling- of expressiemateriaal De kinderen kunnen vrij kiezen. Om de beurt hangen de kinderen hun sleutelhanger bij de gekozen activiteit. Dit kan zijn in een hoek of een spelletje/opdracht uit de kast. De kinderen krijgen een opdracht. Dit kan een knutselwerkje zijn of een opdracht met ontwikkelingsmateriaal. De kinderen van groep 2 krijgen per week gerichte opdrachten m.b.t taal en ordenen (rekenen). Ook wordt er aandacht besteed aan een goede potloodgreep en motorische vaardigheden. Deze weektaken maken de kinderen zoveel mogelijk zelfstandig. Ook jongere kinderen kunnen met de weektaken werken als daar behoefte toe is.

4 Opruimen De leerkracht staat op de ankerplaats. ( Op deze vaste plaats in de klas vraagt de leerkracht aan de kinderen om even stil te zijn.) Ze geeft het sein om op te ruimen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van de time-timer, dit is een klok die aangeeft hoelang een activiteit nog duurt. De kinderen ruimen op en gaan in de kring zitten. Als iedereen zit, wordt er geëvalueerd. De leerkracht vraagt aan kinderen om iets te laten zien of te vertellen wat ze hebben gedaan. Ook wordt besproken wat er goed is gegaan en wat er nog verbeterd kan worden. Pauze De hulpkinderen delen het eten en drinken uit. We zingen een liedje en in alle rust wordt er gegeten en gedronken. Meestal wordt er een verhaaltje of prentenboek voorgelezen of we luisteren naar liedjes. Buitenspelen en gymmen De hulpkinderen mogen die dag als eerste, materiaal uit de schuur kiezen. Daarna volgen de anderen. Ook worden er spelletjes op het plein gedaan zoals: tikkertje, schipper mag ik overvaren enz. Bij slecht weer maken we gebruik van het speellokaal in de hal. We doen dan tik- en zangspelletjes of er wordt gymmateriaal klaargezet. Ook dit schooljaar zullen de gymlessen voor kleuters op maandagmiddag zijn. Groep 1 en 2 (ook de kinderen uit groep 2 van juf Miranda) krijgen deze middag gymles van juf Marjanna. Kringactiviteiten Muziek Liedjes die aangeleerd worden komen uit Trefwoord, map muziekmethode, allerlei liedjesboeken of uit de methode Kleuterplein. Ook wordt er gebruik gemaakt van de muziekinstrumenten om een liedje te ondersteunen of ritmeoefeningen te doen. Spelactiviteit taal/ordenen In de kring worden elke dag voorbereidende taal en rekenspelletjes gedaan. Tellen tot 20 en terug. Tellen tot 100. Tellen in een andere taal. Spelletjes met hoeveelheden en begrippen. Plattegronden maken, meten en wegen en het aanleren van de cijfersymbolen. Bij elk thema worden en een aantal letters aangeboden. We doen rijmspelletjes, woorden hakken en plakken, stiltespelletjes en spelletjes om de nieuwe woorden van de woordclusters in te oefenen.

5 Drama/poppenkast Kinderen vinden het leuk om iets te laten zien aan andere kinderen, een dansje of een toneelstukje. In de kring wordt aandacht besteed aan bepaalde manieren van iets tonen en bewustwording van je houding en gezichtsuitdrukkingen. Ook het presenteren van gemaakt werk komt aan de orde. Poppenkast spelen voor en door kinderen gebeurt regelmatig. Sociale vorming Dit schooljaar starten wij in alle groepen met De Vreedzame School, een programma voor sociale competentie en democratisch burgerschap. Dit houdt o.a. in dat wij in alle groepen dezelfde regels en afspraken gaan hanteren. Tevens willen wij er voor zorgdragen dat de kinderen zich gehoord en gezien voelen en kunnen meedenken over omgaan met elkaar. Elke week wordt er een les uit de map De Vreedzame School gegeven, maar ook zal er natuurlijk ingespeeld worden op situaties die zich voordoen tijdens het klassengebeuren. Lunch Om uur gaan we lunchen. De kinderen pakken hun tas van de kapstok en gaan op een vaste plaats aan een tafel zitten. Na het opzeggen van een gebedje gaan de kinderen lunchen. Als ze klaar zijn mogen ze een boekje gaan lezen in de kring. Om uur mogen de kinderen gaan spelen in de klas. Er wordt s middags meestal gewerkt met ontwikkelingsmateriaal of aan een opdracht in de kleine kring. Na het spelen en werken wordt er opgeruimd en een korte kringactiviteit gedaan. Daarna spelen we buiten en gaan de kinderen om uur nar huis. Wat handig is om te weten Het eten en drinken voor de pauze van uur wordt in de groene bakken op de tafel naast de deur neer gezet. Schrijf de naam van uw kind op het drinkpakje/beker, trommel/ zakje of fruit. Kinderen weten niet altijd wat ze mee hebben en dan is een naam op het eten en drinken erg handig. Ook komt het regelmatig voor dat kinderen 1 of meer dezelfde pakjes drinken of hetzelfde fruit mee hebben. De naam van uw kind erop voorkomt verwarring. Het eten en drinken voor de lunch blijft in de tas en wordt op de kapstok gezet. Er is gelegenheid om eten en drinken voor de lunch in de koelkast te zetten. Op de tafel in de klas staat een koelkast bak. Ook hier geldt, graag de naam van uw kind op beker en trommel. Vrijdag is fruitdag. De kinderen nemen iets van fruit mee voor de pauze van uur. De tas met daarin de lunch wordt op de kapstok bij hun naamkaartje gezet. Is het bijna uur dan pakken de kinderen zelf de tas.

6 de gymkleding van uw kind kan zijn: korte broek, T-shirt of gympakje en gymschoenen. Af en toe even checken of de maat van de gymschoenen nog klopt, want kindervoeten kunnen hard groeien. De gymkleding wordt in de rode gymtas gedaan, die aan de kapstok hangt. U wast zelf de gymkleding, de gymtassen blijven op school en worden gezamenlijk gewassen. Af en toe mogen de kinderen speelgoed van thuis mee naar school nemen. U wordt hier via een nieuwsbrief over bericht. Houdt u rekening met het volgende: - Geef uw kind geen duur speelgoed mee. ( er kan altijd wat mee gebeuren) - Speelgoed met veel kleine dingetjes is niet handig. ( kan gauw kwijtraken) - Vechtspeelgoed mag thuisblijven. - Geef het speelgoed mee in een plastic zak voorzien van naam. De blauwe zak aan de kapstok is ter bescherming tegen luizen. Deze luizenzak wordt eenmalig verstrekt. Mocht deze kapot gaan dan kunt u bij de leerkracht tegen betaling van 1,- een nieuwe ontvangen. s Morgens is de inlooptijd voor de kleuters van uur. U kunt het eten en drinken en de tas op de daarvoor bestemde plek neerzetten. Natuurlijk is er gelegenheid om uw kind naar zijn of haar plek te brengen maar het is aan te raden niet te lang te blijven. Voor kinderen die nog binnen moeten komen kan het wat te veel worden als er veel ouders bij de deur staan. Om 8.30 uur geeft de juf het sein van opruimen en gaan we beginnen met de les. Af en toe hebben kinderen het nog nodig om een knuffeltje mee naar school te nemen. Probeer echter te voorkomen dat er allerlei speelgoedjes van thuis meegenomen worden. Regelmatig worden alle kinderen van de school gecontroleerd op hoofdluis. Als dit bij uw kind is vastgesteld dat wordt u daar door de leerkracht van uw kind van op de hoogte gebracht. Rapportage en toets momenten U wordt in november en in februari uitgenodigd voor een gesprek over de vorderingen en het welzijn van uw kind. In juni zijn de gesprekken facultatief, dat wil zeggen dat u door de leerkracht wordt uitgenodigd, indien dat nodig is.

7 In januari en in juni wordt door de leerkracht van ieder kind de observatielijst KIJK ingevuld. KIJK is een individuele observatielijst van de ontwikkelingsgebieden van het kind. In november en mei wordt de observatielijst SCOL ingevuld. SCOL is een lijst met vragen over de sociale emotionele ontwikkeling van het kind. In de loop van het schooljaar worden kinderen van een bepaald geboortejaar door de schoolarts op school onderzocht. U wordt hier tijdig over ingelicht. KIJK leerlingvolg- en hulp systeem Hoe volgen we de kinderen oftewel: ons leerlingvolgsysteem in groep 1 en 2 Niet alle kinderen ontwikkelen zich hetzelfde. Sommige kinderen hebben moeite om goed te luisteren, andere kinderen hebben een zeer grote woordenschat, weer andere kinderen kunnen nauwelijks zelf spelen, terwijl er ook kinderen zijn die veel interesse voor cijfers, getallen en letters hebben. Dat betekent dat het nodig is de ontwikkeling van de kinderen goed te volgen. In het KIJK leerlingvolgsysteem komen de volgende ontwikkelingsgebieden aan bod: Basisgegevens - basiskenmerken Willen kinderen zich optimaal ontwikkelen dat moeten ze: vrij zijn van emotionele belemmeringen, nieuwsgierig, ondernemend en onderzoekend zijn, vertrouwen hebben en over een stabiel, gezond zelfbeeld beschikken. - betrokkenheid De aandacht voor concentratie, energie, creativiteit, mimiek en houding, nauwkeurigheid, reactietijd en verwoording. - risicofactoren Deze factoren bestaan uit: impulsiviteit, passiviteit, slechte selectieve aandacht, gebrekkige analyse en structurering, gerichte wendbaarheid en grote vermoeidheid.

8 Ontwikkelingslijnen - Sociale- en emotionele ontwikkeling Er wordt gekeken naar het zelfbeeld van het kind, het weet hebben van eigen uiterlijk, capaciteiten, persoonlijkheidskenmerken en motieven, de relatie met volwassenen en de relatie met andere kinderen. - Speel- en werkgedrag Er wordt gelet op het oefenspel, ( handelend bezig zijn) het symbolisch spel, ( rollenspel) constructiespel, (iets maken van toevallige materialen) regelspel (zich houden aan regels en afspraken ) en dat alles in combinatie met het samenspel met anderen. - Motoriek De grove motoriek zijn bewegingen van het hele lichaam zoals: lopen, springen, kruipen, klimmen enz. De fijne motoriek verwijst naar activiteiten met de vingers, handen, armen en ogen zoals die een rol spelen bij: het hanteren van voorwerpen, tekenen en schrijven. - zintuiglijke waarneming De observatie van de ontwikkeling van de visuele waarneming zijn er eigenlijk continu. Bij de visuele discriminatie zien de kinderen het verschil in kleine details en lettervormen, bij de visuele analyse zien ze dat bijv. het woord pop is samengesteld uit de tekens en dat de eerste letter een p is, evenals de laatste letter. De observatie van de ontwikkeling van de auditieve ontwikkeling is gebaseerd op een mix van inprenting en het om kunnen gaan met klanken en klankcombinaties. - mondelinge taalontwikkeling Bij de mondelinge taalontwikkeling vormt de leerkracht een beeld van de actieve woordenschat van het kind, de soorten zinnen met werkwoorden, zelfstandig naamwoorden en de complexiteit van de zinnen. - Lichaamsoriëntatie Hierbij wordt gekeken of het kind kennis heeft van het eigen lichaam. Het gaat om kennis van de lichaamsdelen, verhoudingen en bewegingen.

9 - ruimtelijke oriëntatie De basis voor de ontwikkeling van de ruimtelijke oriëntatie wordt gevormd door de ervaringen van het eigen lichaam. Het wordt zich bewust van de verschillende onderdelen en verhoudingen, van de overeenkomsten en de verschillen tussen zichzelf en de ander. De kennis van het eigen lichaam is een voorwaarde om de eigen plaats in de ruimte te kunnen bepalen. Het benoemen van ruimtelijke posities van voorwerpen ten opzichte van elkaar is een ruimtelijk inzicht. Bijv. een kind weet de betekenis van: het boek ligt op de stoel. - tijdsoriëntatie In groep 1 en 2 leren kinderen allerlei tijdsaanduidingen begrijpen en gebruiken. Door het aanschouwelijk waarneembaar maken van tijdsbegrippen wordt kinderen ordening in de tijd aangereikt. Bijv. de dagritme kaarten en de time-timer. - Symboolverkenning Een onderdeel van de symboolverkenning is de beginnende geletterdheid. Hierbij wordt gekeken naar de belangstelling voor verschillende lees- en taalactiviteiten zoals: interesse in verhaaltjes, letters, schrijven en naschrijven. Het andere onderdeel is de ontwikkeling van het inzicht in cijfers en getallen. Heeft een kind belangstelling voor getallen, kan het tot een bepaald cijfer tellen, kent het de hoeveelheden bij het cijfers, heeft het kennis van de rangtelwoorden zoals: eerste, tweede - logisch denken Als we praten over de ontwikkeling van het logisch denken dan doelen we op drie ontwikkelingen die nauw met elkaar samenhangen. De ontwikkeling van het denken in hoeveelheden, de ontwikkeling in het denken in overeenkomsten en de ontwikkeling in het denken in verschillen. Doorziet een kind dat een eigenschap onveranderd blijft ondanks dat deze er anders is uit komen te zien. Kan het kind materiaal ordenen op basis van overeenkomsten, kan het rangschikken bijv. van groot naar klein en kan het bijv. verschillen horen in muziekgeluiden.

10 Hoe gaat dat bij ons op school? Een kind heeft tijd nodig om te wennen en vertrouwd te raken met de leerkracht en de kinderen. Al gauw heb je in de gaten of een kind zich prettig voelt, contact maakt en hoe het omgaat met taal. Kinderen op die leeftijd ontwikkelen zich spontaan. Mochten er zich op bepaalde gebieden problemen voordoen, dan wordt dat besproken met de ouders en kan de Intern begeleider geraadpleegd worden. Ouders kunnen natuurlijk ook een gesprek met de leerkracht aanvragen als daar behoefte aan is. Wat doen we er op school aan? Als er bij uw kind sprake is van ontwikkelingsproblemen of een ontwikkelingsvoorsprong, dan volgt er, na gesprekken met de Intern Begeleider en eventueel het Zorgteam, een handelingsplan. Daarin staat vermeld hoe in de komende weken het probleem wordt aangepakt. Dit kan zijn door extra oefening in de klas, extra begeleiding buiten de groep, thuis oefenen of het inschakelen van een deskundige. Na een afgesproken periode, wordt het handelingsplan geëvalueerd. Mocht het nodig zijn, dan krijgt het handelingsplan een vervolg maar het kan ook zo zijn dat extra oefening of behandeling niet meer nodig is. Mochten er na het lezen van deze informatie nog vragen zijn dan kunt u altijd een afspraak maken voor nadere uitleg. Miranda Pieters en Marjanna van Andel Leerkrachten groep 1 en 2

Informatieboekje voor groep 1. zo spelen en leren wij in de instroomgroep

Informatieboekje voor groep 1. zo spelen en leren wij in de instroomgroep Informatieboekje voor groep 1 zo spelen en leren wij in de instroomgroep Schooljaar 2016-2017 Kring We beginnen s morgens met stillezen of met een spelinloop. Bij binnenkomst geven de kinderen de leerkracht

Nadere informatie

Klassenkrant van groep 2 2015-2016

Klassenkrant van groep 2 2015-2016 Klassenkrant van groep 2 2015-2016 Beste ouder(s) en/of verzorger(s), Wat gaan we dit jaar allemaal doen? In het kort leest u hier iets over. Ontvangstgesprek Als de kinderen allemaal op hun stoel in de

Nadere informatie

groep 1 en 2 informatieboekje

groep 1 en 2 informatieboekje groep 1 en 2 informatieboekje "De St. Nicolaasschool is een professionele leergemeenschap. Zij streeft ernaar een positieve, veilige en stimulerende leeromgeving te bieden waar, met betrokkenheid van en

Nadere informatie

K.b.s. de Polhaar ISH:/nwkl./infoboek juni 2015 1

K.b.s. de Polhaar ISH:/nwkl./infoboek juni 2015 1 K.b.s. de Polhaar ISH:/nwkl./infoboek juni 2015 1 NAAR DE BASISSCHOOL SCHOOLTIJDEN Dag Morgen Middag Maandag 8.30-12.00 13.15-15.15 uur Dinsdag 8.30-12.00 Woensdag 8.30-12.30 Donderdag 8.30-12.00 Vrijdag

Nadere informatie

Welkom op de Kogge. Ons onderwijs. Staat voor onderwijs dat meegroeit! Beste ouders/verzorgers, Informatieboekje kleuters groep 1/2

Welkom op de Kogge. Ons onderwijs. Staat voor onderwijs dat meegroeit! Beste ouders/verzorgers, Informatieboekje kleuters groep 1/2 Welkom op de Kogge Staat voor onderwijs dat meegroeit! Beste ouders/verzorgers, Welkom op openbare basisschool de Kogge in IJlst! In het begin is het voor u en uw kind best even wennen op school. Een spannende

Nadere informatie

Kleuterboekje De Hoeksteen. Vandaag peuter, morgen kleuter

Kleuterboekje De Hoeksteen. Vandaag peuter, morgen kleuter Kleuterboekje De Hoeksteen Vandaag peuter, morgen kleuter Welkom op de Hoeksteen! En dan is het ineens zover: Uw kind mag (bijna) naar de basisschool! In dit boekje leest u hoe het eraan toe gaat bij de

Nadere informatie

Lesbrief cluster 1/2. Dagindeling. dagkleuren: maandag - rood dinsdag - oranje woensdag - geel donderdag - groen vrijdag - blauw

Lesbrief cluster 1/2. Dagindeling. dagkleuren: maandag - rood dinsdag - oranje woensdag - geel donderdag - groen vrijdag - blauw Algemeen In de onderbouwgroepen wordt ontwikkelingsgericht gewerkt. Hierbij is de interactie tussen leerlingen en leerkracht erg belangrijk. Het is van belang dat leerkrachten steeds nagaan wat de volgende

Nadere informatie

Informatieboekje voor groep 2

Informatieboekje voor groep 2 Informatieboekje voor groep 2 zo spelen en leren wij in groep 2 Kring We beginnen s morgens met stillezen, of met een spelinloop Bij binnenkomst geven de kinderen de leerkracht een hand. Op maandagochtend

Nadere informatie

Informatieboekje groep 1 & 2 van Aurora

Informatieboekje groep 1 & 2 van Aurora Informatieboekje groep 1 & 2 van Aurora Van harte welkom op Aurora! In dit boekje kunt u lezen hoe het er aan toe gaat op onze school Aurora. Veel leesplezier gewenst! Naar school gaan: De kinderen mogen

Nadere informatie

Informatieavond schooljaar 2015-2016. Cluster 1/2

Informatieavond schooljaar 2015-2016. Cluster 1/2 Informatieavond schooljaar 2015-2016 Cluster 1/2 Programma Even voorstellen Ik & Ko KIJK! het observatiesysteem Het rapport De ontwikkelingslijnen/hoe werken we in de kleuterklas? naar eigen klas Praktische

Nadere informatie

Hieronder volgt een beknopte uitleg van de begrippen die u in het rapport zult tegenkomen.

Hieronder volgt een beknopte uitleg van de begrippen die u in het rapport zult tegenkomen. Onderbouwrapport In het onderbouwrapport waarderen wij alle genoemde aspecten ten opzichte van de leeftijd. Een waardering wordt uitgedrukt in een cijfer. U kunt via de beknopte omschrijvingen in het rapport

Nadere informatie

Informatieboekje groep 1-2 schooljaar 2015-2016

Informatieboekje groep 1-2 schooljaar 2015-2016 Informatieboekje groep 1-2 schooljaar 2015-2016 Samenwerkingsschool De Lispeltuut Links staan Juf Antoinette en juf Marijke en rechts staat juf Anjesca Oostkapelle, september 2015 Voorwoord In dit boekje

Nadere informatie

Voor het eerst naar school

Voor het eerst naar school Voor het eerst naar school Welkom op De Wonderboom Uw kind gaat binnenkort voor het eerst naar school. We wensen jullie een fijne tijd toe op De Wonderboom. Dit boekje informeert over verschillende zaken

Nadere informatie

KIJK! Lijst van: Schooljaar: Groep: Leraar: Datum gesprek 1e rapport: Datum gesprek 2e rapport: KIJK! 1-2 Bazalt Educatieve Uitgaven www.bazalt.

KIJK! Lijst van: Schooljaar: Groep: Leraar: Datum gesprek 1e rapport: Datum gesprek 2e rapport: KIJK! 1-2 Bazalt Educatieve Uitgaven www.bazalt. KIJK! Lijst van: Schooljaar: Groep: Leraar: Datum gesprek : Datum gesprek : KIJK! Lijst 1. Basiskenmerken Een kind dat lekker in zijn vel zit, zal zich goed en vlot ontwikkelen. Het is van nature nieuwsgierig

Nadere informatie

Welkom op de St. Willibrordschool

Welkom op de St. Willibrordschool Welkom op de St. Willibrordschool Wij vinden het erg gezellig dat je bij ons op school komt. Als jij vier jaar bent mag je met ons meedoen! Adres Oranjelaan 96 2161 KH Lisse Telefoon 0252-414101 E-mail

Nadere informatie

Informatieboekje Groep

Informatieboekje Groep Informatieboekje Groep leraar Wilhelminaplantsoen 1A 4271 AX Dussen Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Groepsinformatie 3. Extra dit jaar 4. Huiswerk 5. Leerstofaanbod 6. LVS 7. Overige informatie 1. Inleiding

Nadere informatie

Basisschool De Vos. Informatiefolder Groep 1 en 2

Basisschool De Vos. Informatiefolder Groep 1 en 2 Basisschool De Vos Informatiefolder Groep 1 en 2 2014-2015 Binnenkomst en spelinloop Om 8.35 uur gaat de schooldeur open en mogen de kinderen naar binnen. Het is de bedoeling dat de ouders de kinderen

Nadere informatie

CBS DE VAART 2015-2016. Informatieboekje groep 1/2

CBS DE VAART 2015-2016. Informatieboekje groep 1/2 CBS DE VAART 2015-2016 Informatieboekje groep 1/2 De schoolregels Op onze school zijn 3 hoofdregels. Alle andere afspraken zijn terug te leiden tot deze hoofdregels 1. Ik accepteer en respecteer een ander

Nadere informatie

Welkom op De Blinker!

Welkom op De Blinker! Welkom op De Blinker! Wij staan voor respect, talent, samenwerken en zelfstandigheid. Beste ouders/verzorgers, Welkom op openbare Daltonschool De Blinker in Bolsward! In het begin is het voor u en uw kind

Nadere informatie

Welkom op de St. Willibrordschool

Welkom op de St. Willibrordschool Welkom op de St. Willibrordschool Wij vinden het erg gezellig dat je bij ons op school komt. Als jij vier jaar bent mag je met ons meedoen! Adres Oranjelaan 96 2161 KH Lisse Telefoon 0252-414101 E-mail

Nadere informatie

schooltijden 8.30u-12.00u (woensdag tot 12.30u) 13.00u-15.00u

schooltijden 8.30u-12.00u (woensdag tot 12.30u) 13.00u-15.00u Dit is de deur van onze school kom maar gauw binnen! schooltijden 8.30u-12.00u (woensdag tot 12.30u) 13.00u-15.00u hallo: Je bent nu al bijna vier jaar en dan kom je bij ons in de klas. Eerst mag je 5

Nadere informatie

Daar leer je! Informatie groep 1/2A Schooljaar

Daar leer je! Informatie groep 1/2A Schooljaar Daar leer je! Informatie groep 1/2A Schooljaar 2018-2019 Even voorstellen Hallo, ik ben Mariëtte van Zutphen. Op maandag en dinsdag ben ik in groep 1/2A. Ik woon samen met mijn gezin in Veghel. Hallo,

Nadere informatie

Welkom op de St. Willibrordschool!

Welkom op de St. Willibrordschool! Welkom op de St. Willibrordschool! Wij vinden het erg gezellig dat je bij ons op school komt. Als jij vier jaar bent mag je met ons meedoen! Adres Oranjelaan 96 2161 KH Lisse Telefoon 0252-414101 E-mail

Nadere informatie

Mocht het afscheid nemen problemen opleveren bespreek dit dan even met de groepsleerkracht. Dan begeleiden jullie gezamenlijk uw kind hierbij.

Mocht het afscheid nemen problemen opleveren bespreek dit dan even met de groepsleerkracht. Dan begeleiden jullie gezamenlijk uw kind hierbij. De dagindeling in groep 1 en 2 De schooltijden voor de kleutergroepen zijn als volgt: s morgens 8.30 uur 11.45 uur s middags 13.00 uur 15.15 uur Woensdag 8.30 uur 12.00 uur Vrijdagmiddag vrij 10 minuten

Nadere informatie

Daar leer je! Informatie groep ½ Schooljaar

Daar leer je! Informatie groep ½ Schooljaar Informatie groep ½ Schooljaar 2017-2018 Even voorstellen Hallo, ik ben Joyce van den Berg Ik werk op maandag en dinsdag in groep ½. Hallo, ik ben Elise Stap Ik werk op woensdag t/m vrijdag in groep ½.

Nadere informatie

klas gewerkt aan de hand van thema s. Die thema s is in allerlei activiteiten terug te zien.

klas gewerkt aan de hand van thema s. Die thema s is in allerlei activiteiten terug te zien. Welkom Welkom in groep 1van de Willem Teellinckschool. Uw kind zit voor het eerste of tweede jaar op de basisschool. In het begin is het voor kinderen vaak even wennen. Het gaat anders dan op de peuterspeelzaal

Nadere informatie

Informatieavond schooljaar Cluster 1/2

Informatieavond schooljaar Cluster 1/2 Informatieavond schooljaar 2018-2019 Cluster 1/2 Even voorstellen.. Programma Ik & Ko / Kleuterplein KIJK! het observatiesysteem Het rapport De ontwikkelingslijnen/hoe werken we in de kleuterklas? naar

Nadere informatie

Leeswijzer individueel rapport KIJK! 0-4 jaar voor ouders

Leeswijzer individueel rapport KIJK! 0-4 jaar voor ouders Het individuele rapport geeft u een beeld van de totale ontwikkeling van uw kind. De vaste pedagogisch medewerkers van uw kind hebben een half jaar observaties bijgehouden. Deze observaties zijn verwerkt

Nadere informatie

Informatieboekje groep 1-2 schooljaar 2013-2014. Samenwerkingsschool de Lispeltuut

Informatieboekje groep 1-2 schooljaar 2013-2014. Samenwerkingsschool de Lispeltuut Informatieboekje groep 1-2 schooljaar 2013-2014 Samenwerkingsschool de Lispeltuut Voorwoord In dit boekje geven wij u een beeld van het reilen en zeilen in groep 1,2. Het werken in een kleutergroep gaat

Nadere informatie

Voor het eerst naar school

Voor het eerst naar school Prentenboek Voor het eerst naar school Boek om samen met uw kleuter te lezen voordat hij/zij voor het eerst naar school gaat Veel leesplezier! Team BS A gene Wienberg R.K. Basisschool A gene Wienberg Hilleshagerweg

Nadere informatie

Informatie over groep 1/

Informatie over groep 1/ Informatie over groep 1/2 2016-2017 Van harte welkom op de Nicolaasschool en we wensen u en uw kind een fijne tijd. In groep 1/2 speelt een aantal ontwikkelingsaspecten een grote rol, maar de belangrijkste

Nadere informatie

groep 1 en 2 informatieboekje

groep 1 en 2 informatieboekje groep 1 en 2 informatieboekje te ontwikkelen. De St. Nicolaasschool is een ka vinden het belangrijk dat we met zorg, respect, met elkaar omgaan. Om deze waarden gestalte ons mede inspireren door ons ge

Nadere informatie

Alle kinderen gaan in de kring zitten. Mocht het afscheid nemen problemen opleveren neem dan even contact op met de groepsleerkracht.

Alle kinderen gaan in de kring zitten. Mocht het afscheid nemen problemen opleveren neem dan even contact op met de groepsleerkracht. Een dag bij de kleuters op De Bangert (bijlage bij de schoolgids) De schooltijden voor de kleutergroepen zijn als volgt: s morgens 8.30 uur 11.45 uur s middags 13.00 uur 15.15 uur Woensdag 8.30 uur 12.00

Nadere informatie

INFORMATIE SPECIFIEK VOOR GROEP 1/2

INFORMATIE SPECIFIEK VOOR GROEP 1/2 INFORMATIE SPECIFIEK VOOR GROEP 1/2 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 1 Algemeen... 2 Dagindeling... 2 Inloop... 2 Kleine kring... 3 Grote kring... 3 Lezen... 3 Boekenpret... 3 Schrijven... 3 Rekenen/wiskunde...

Nadere informatie

Groep 1 en 2 Schooljaar 2013-2014

Groep 1 en 2 Schooljaar 2013-2014 Groep 1 en 2 Schooljaar 2013-2014 Welkom in onze klas Spelend leren. In groep 1 en 2 staat spelend leren centraal in een hiertoe uitdagende omgeving. Van belang is dat de kinderen zich op hun gemak voelen

Nadere informatie

WereldKidz Koppel De Clomp KC Zeist tel koppel.wereldkidz.nl. Kleuter-informatieboekje

WereldKidz Koppel De Clomp KC Zeist tel koppel.wereldkidz.nl. Kleuter-informatieboekje WereldKidz Koppel De Clomp 2006 3704 KC Zeist tel 030-6950886 koppel.wereldkidz.nl Kleuter-informatieboekje Welkom op onze school! Hartelijk welkom op WereldKidz Koppel. Leuk dat uw kind bij ons op school

Nadere informatie

Basisschool de Vos. Informatiefolder Groep 1 en 2

Basisschool de Vos. Informatiefolder Groep 1 en 2 Basisschool de Vos Informatiefolder Groep 1 en 2 2015-2016 Binnenkomst en spelinloop Om 8.35 uur gaat de schooldeur open en mogen de kinderen naar binnen. Het is de bedoeling dat de ouders de kinderen

Nadere informatie

Informatieboekje groep 1/2

Informatieboekje groep 1/2 Informatieboekje groep 1/2 Schooljaar 2016/2017 Beste ouders van groep 1 & 2 Dit informatieboekje brengt u op de hoogte van een aantal belangrijke zaken die in groep 1/2 aan bod komen in het schooljaar

Nadere informatie

Welkom in groep 1/2 van openbare basisschool de Boomhut

Welkom in groep 1/2 van openbare basisschool de Boomhut Groepen 1 tot en met 3 Julianalaan 1 6824 KG Arnhem 026-3701183 Welkom in groep 1/2 van openbare basisschool de Boomhut Informatieboekje voor de ouders Van harte welkom! Uw kind komt bij ons op openbare

Nadere informatie

Naam: Welkom op De Leer!

Naam: Welkom op De Leer! Naam: Welkom op De Leer! Basisschool De Leer St. Michielsstraat 6 7255 AP Hengelo 0575-46 17 15 Welkom! Hallo, Je bent nu al bijna vier jaar en dan kom je bij ons in de klas. Nu mag je een paar keer komen

Nadere informatie

groep 1 en 2 informatieboekje

groep 1 en 2 informatieboekje groep 1 en 2 informatieboekje De St. Nicolaasschool wil een professionele leergemeenschap zijn. Wij streven ernaar een veilige, positieve en stimulerende leeromgeving te bieden waar, met betrokkenheid

Nadere informatie

Informatie groep 1/2. Schooljaar

Informatie groep 1/2. Schooljaar Informatie groep 1/2 Schooljaar 2018-2019 De leerkrachten van de kleuters Groep 1/ 2 a juf Jolanda / juf Hetty Groep 1 /2 b juf Madelon / juf Leny Op vrijdag gaan de kinderen van groep 2 naar het lokaal

Nadere informatie

Informatie voor de ouders van groep 1 en 2 van de Triangel

Informatie voor de ouders van groep 1 en 2 van de Triangel Informatie voor de ouders van groep 1 en 2 van de Triangel Hoe ziet een dag in onze kleutergroepen eruit? De kinderen komen binnen en kiezen hun plekje in de kring, ze mogen kort iets vertellen of iets

Nadere informatie

Welkom in groep 1/2 van openbare basisschool de Boomhut

Welkom in groep 1/2 van openbare basisschool de Boomhut Groepen 1 tot en met 3 Julianalaan 1 6824 KG Arnhem 026-3701183 Welkom in groep 1/2 van openbare basisschool de Boomhut Informatieboekje voor de ouders Van harte welkom! Uw kind komt bij ons op openbare

Nadere informatie

Welkom op De Gooilandschool. Dit boekje is van:

Welkom op De Gooilandschool. Dit boekje is van: Welkom op De Gooilandschool Dit boekje is van:. Een dag bij ons in de klas Hieronder ziet u de activiteiten die plaatsvinden in groep 1 en 2. 08.20 uur De deur van de kleuteringang gaat open. U kunt vanaf

Nadere informatie

Een kijkje in groep 1-2

Een kijkje in groep 1-2 Het Talent Elk kind een ster Een kijkje in groep 1-2 Luciadonk 65 4707VK Roosendaal tel.: 0165-541894 fax: 0165-566212 e-mail: het.talent@kporoosendaal.nl Inhoud - Onze visie op het onderwijs in groep

Nadere informatie

OBS Heidepark ds. A.J.W. Vogelaarstraat AN Lemelerveld tel

OBS Heidepark ds. A.J.W. Vogelaarstraat AN Lemelerveld tel OBS Heidepark ds. A.J.W. Vogelaarstraat 22 8151 AN Lemelerveld tel. 0572 371850 info-heidepark@ooz.nl www.obsheidepark.nl Inleiding Binnenkort start uw kind op obs Heidepark met de wendagen. Spannend voor

Nadere informatie

Groeten van de leerkrachten van groep 1/ 2. Marjo Duijvesteijn, Jolanda van Blitterswijk, Joke Groot, Trudy Persoon,

Groeten van de leerkrachten van groep 1/ 2. Marjo Duijvesteijn, Jolanda van Blitterswijk, Joke Groot, Trudy Persoon, Informatiefolder van groep 1/2 Welkom in groep 1/2 van de Joannesschool. Wij hopen er samen met uw zoon of dochter een fijne schooltijd van te maken. Via deze informatiefolder willen wij u van een aantal

Nadere informatie

Rapport Lotje H. Naam Lotje H. Geboortedatum School/Locatie Boogschutter 0-7. Schooljaar Aanmaakdatum

Rapport Lotje H. Naam Lotje H. Geboortedatum School/Locatie Boogschutter 0-7. Schooljaar Aanmaakdatum Naam Geboortedatum 2-5-2012 School/Locatie Boogschutter 0-7 Schooljaar 2017-2018 Aanmaakdatum 9-10-2017 Groep Beren 2 Leraar Lieve van W. Bazalt Basisbehoeften Basiskenmerken Een kind dat lekker in zijn

Nadere informatie

Algemene informatie groep 1-2. Ontwikkeling van kleuters:

Algemene informatie groep 1-2. Ontwikkeling van kleuters: Algemene informatie groep 1-2 Ontwikkeling van kleuters: Van kleuters is bekend dat de ontwikkeling veel sprongsgewijs verloopt. Niet alle kinderen ontwikkelen dezelfde gebieden op hetzelfde moment. We

Nadere informatie

De Zonnewijzer. Groepen 1 en 2

De Zonnewijzer. Groepen 1 en 2 De Zonnewijzer Groepen 1 en 2 Werkdagen en lestijden Met deze powerpoint willen wij u informeren over de gang van zaken in onze kleutergroepen 1 en 2. Heeft u nog vragen of tips na het lezen van deze powerpoint,

Nadere informatie

Informatieboekje schooljaar 2011-2012. RKBS De Hofstee

Informatieboekje schooljaar 2011-2012. RKBS De Hofstee Informatieboekje schooljaar 2011-2012 RKBS De Hofstee Klassenorganisatie: Inloop: De kinderen mogen tussen 8.30 en 8.45 uur naar binnen. De kinderen mogen naar binnen gebracht worden, maar om hun zelfstandigheid

Nadere informatie

Informatieboekje Groep 1-2

Informatieboekje Groep 1-2 Informatieboekje Groep 1-2 Yvonne de Wit Wilhelminaplantsoen 1A 4271 AX Dussen Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Groepsinformatie 3. Extra dit jaar 4. Huiswerk 5. Leerstofaanbod 6. LVS 1. Inleiding Beste ouders

Nadere informatie

Informatie onderbouw donderdag 29 september 2016 van uur tot uur

Informatie onderbouw donderdag 29 september 2016 van uur tot uur Informatie onderbouw 2016 2017 donderdag 29 september 2016 van 14.30 uur tot 16.00 uur CBS De Lichtbron Johan Frisostraat 2 9285 TS Buitenpost 0511 542 385 Welkom in onze groep, Vanmiddag krijgt u een

Nadere informatie

Dit leert je kind in groep 1 Ontwikkelingssprongen bij kleuters Spelen is leren en leren is spelen. Piramide

Dit leert je kind in groep 1 Ontwikkelingssprongen bij kleuters Spelen is leren en leren is spelen. Piramide Dit leert je kind in groep 1 Tellen, kleuren en vormen benoemen, iets vertellen in de kring, samen spelen, rijmen, luisteren naar een verhaal: voor kleuters valt er heel wat te leren. In groep 1 gaat dat

Nadere informatie

Informatieboekje Groep 1-2

Informatieboekje Groep 1-2 Informatieboekje Groep 1-2 Beste ouders/verzorgers, Binnenkort is het zover; dan start uw zoon of dochter bij ons op De Springplank in groep 1. Een spannend moment voor uw kind en misschien ook voor u.

Nadere informatie

Informatieboekje groep 1-2 schooljaar Samenwerkingsschool de Lispeltuut

Informatieboekje groep 1-2 schooljaar Samenwerkingsschool de Lispeltuut Informatieboekje groep 1-2 schooljaar 2014-2015 Samenwerkingsschool de Lispeltuut Oostkapelle, september 2014 Voorwoord In dit boekje proberen wij u een beeld te geven van het reilen en zeilen in groep

Nadere informatie

Welkom in groep 1-2 van basisschool de Boomhut

Welkom in groep 1-2 van basisschool de Boomhut Groepen 1 tot en met 3 Julianalaan 1 6824 KG Arnhem tel: 026-3701183 Welkom in groep 1-2 van basisschool de Boomhut Informatieboekje voor de ouders Van harte welkom! Uw kind komt bij ons op basisschool

Nadere informatie

Basisschool De Vos. Informatiefolder Groep 1 en 2

Basisschool De Vos. Informatiefolder Groep 1 en 2 Basisschool De Vos Informatiefolder Groep 1 en 2 2017-2018 Binnenkomst en spelinloop Om 8.35 uur gaat de schooldeur open en mogen de kinderen naar binnen. Het is de bedoeling dat de ouders de kinderen

Nadere informatie

Beste ouders/verzorgers, Hieronder vindt u informatie over de werkwijze in de kleutergroepen.

Beste ouders/verzorgers, Hieronder vindt u informatie over de werkwijze in de kleutergroepen. Beste ouders/verzorgers, Hieronder vindt u informatie over de werkwijze in de kleutergroepen. Dalton: Zelfstandigheid/ verantwoordelijkheid/ samenwerken/reflectie/effectiviteit Deze Daltonpijlers staan

Nadere informatie

Info avond groep 1/2. Dinsdag : 22 september 2015

Info avond groep 1/2. Dinsdag : 22 september 2015 Info avond groep 1/2 Dinsdag : 22 september 2015 De juffen van de kleuters Groep 1/ 2 a juf Jolanda Groep 1 /2 b juf Madelon en juf Leny Op vrijdag gaan de kinderen van groep 2 naar het lokaal van groep

Nadere informatie

rapportage Portfolio Naast het rapport gebruiken de kinderen ook een portfolio, die ze eens per jaar in een gesprek presenteren aan hun ouders.

rapportage Portfolio Naast het rapport gebruiken de kinderen ook een portfolio, die ze eens per jaar in een gesprek presenteren aan hun ouders. PROTOCOLLEN rapportage pag.: 1 datum: 21-11-2012 versie: 3 Doel Het doel van dit protocol is informeren m.b.t. de vormgeving, de invulling en de gang van zaken rond rapportage. Dit protocol bundelt al

Nadere informatie

K.b.s. de Polhaar IH:/nwkl./infoboek juli

K.b.s. de Polhaar IH:/nwkl./infoboek juli K.b.s. de Polhaar IH:/nwkl./infoboek juli 2017 1 NAAR DE BASISSCHOOL In dit informatieboekje treft u een aantal punten welke voor u belangrijk zijn. Als u na het lezen van dit informatieboekje nog vragen

Nadere informatie

Waarom dit boekje? De leerkrachten van groep 1-2. Algemeen. De dagindeling

Waarom dit boekje? De leerkrachten van groep 1-2. Algemeen. De dagindeling Waarom dit boekje? Dit informatieboekje is bestemd voor de ouders/verzorgers van de kinderen die in groep 1 en 2 zitten. U vindt hierin informatie over alle belangrijke afspraken, regels en gewoonten in

Nadere informatie

Kinderen leren spelenderwijs in hun eigen tempo en aan de hand van een visuele ondersteuning overzicht en grip krijgen op de tijd.

Kinderen leren spelenderwijs in hun eigen tempo en aan de hand van een visuele ondersteuning overzicht en grip krijgen op de tijd. naar de basisschool Algemene informatie omtrent de kleutergroepen *Schooltijden 8.30u.-12.00u. (woensdag tot 12.30u.) 13.00u.-15.00u. Dagindeling en praktische zaken Hoe de dag is ingedeeld is te zien

Nadere informatie

Beste ouders! Juf Janke

Beste ouders! Juf Janke Beste ouders! Vaak krijg ik de vraag: Wat doen de kinderen nou eigenlijk op school? Mijn kind vertelt nooit wat! Via dit boekje wil ik proberen een antwoord te geven op deze vraag. Het kleuteronderwijs

Nadere informatie

Inhoud. Groepen 1, 2. blz

Inhoud. Groepen 1, 2. blz 1 Inhoud - Voorwoord 2 - Groepsverdeling en leerkrachten 3 - Van peuter naar kleuter 4 - OND-kinderen 5 - Dagindeling 6 - Thema s en ontwikkelingsgebieden 7 - A-B-C groepen - Zelfstandigheid - Regels en

Nadere informatie

Informatieboekje. Vandaag peuter, morgen kleuter

Informatieboekje. Vandaag peuter, morgen kleuter Informatieboekje Vandaag peuter, morgen kleuter Welkom op Het Kompas! Voor u en uw kind is een bijzondere tijd aangebroken. Uw kind mag (bijna) naar de basisschool! In dit boekje leest u alles over hoe

Nadere informatie

Welkom in de kikkergroep

Welkom in de kikkergroep Welkom in de kikkergroep Informatie-avond 06-09-2016 Om 8:20 uur gaan de deuren open: welkom Bij de deur geven we een hand. Fijn dat je er bent! Soms een kring: op de stoel ligt een naamkaartje Soms vrije

Nadere informatie

Kleuter informatieboekje 2015-2016

Kleuter informatieboekje 2015-2016 Kleuter informatieboekje 2015-2016 De St. Leonardusschool is onderdeel van stichting Kleuterboekje Welkom op de St. Leonardusschool. Voor u ligt het kleuterboekje met daarin informatie over allerlei activiteiten,

Nadere informatie

Hallo!! Kijk-, kleur- en voorleesboekje voor de nieuwe kleuters. Hallo!! Kijk-, kleur- en voorleesboekje voor de nieuwe kleuters

Hallo!! Kijk-, kleur- en voorleesboekje voor de nieuwe kleuters. Hallo!! Kijk-, kleur- en voorleesboekje voor de nieuwe kleuters Hallo!! Kijk-, kleur- en voorleesboekje voor de nieuwe kleuters Hallo!! Kijk-, kleur- en voorleesboekje voor de nieuwe kleuters Hallo Je bent nu al bijna vier jaar en dan mag je bij ons in de klas komen.

Nadere informatie

Informatieavond groep 1 en 2. Schooljaar september 2016

Informatieavond groep 1 en 2. Schooljaar september 2016 Informatieavond groep 1 en 2 Schooljaar 2016-2017 6 september 2016 LEERKRACHTEN Anita Gunnewijk: maandag, dinsdag en woensdag Miranda Demkes: donderdag en vrijdag Dagindeling Ochtend groep 1 en groep 2

Nadere informatie

Je bent nu al bijna vier jaar en dan mag je naar school. Eerst mag je een paar ochtenden komen kijken.

Je bent nu al bijna vier jaar en dan mag je naar school. Eerst mag je een paar ochtenden komen kijken. Hoera! Wat leuk dat je bij ons naar school mag. Je wilt vast graag weten wat we allemaal gaan doen. Daarom staat dit boekje op de website van school. Hier staan heel veel belangrijke dingen die handig

Nadere informatie

Informatie voor groep 1 en groep 2 Andreashof (schooljaar )

Informatie voor groep 1 en groep 2 Andreashof (schooljaar ) Informatie voor groep 1 en groep 2 Andreashof (schooljaar 2017-2018) We zijn dit schooljaar gestart met 3 kleutergroepen. Dit zijn allemaal groep 1/2 combinaties. In de klassen werken wij vaak rond dezelfde

Nadere informatie

welkom in groep 1/2 op t Hunnighouwersgat

welkom in groep 1/2 op t Hunnighouwersgat welkom in groep 1/2 op t Hunnighouwersgat Hallo Je bent nu al bijna vier jaar en dan kom je bij ons in de klas. Nu mag je een paar keer bij ons komen kijken. Dit boekje gaat over onze school, dan weet

Nadere informatie

JAARPLAN GROEP 1A SCHOOLJAAR

JAARPLAN GROEP 1A SCHOOLJAAR JAARPLAN GROEP 1A SCHOOLJAAR 2015-2016 Leerkrachten: V. Pouwels, E. Triepels Pagina 1 van 5 ALGEMEEN Hieronder volgt een overzicht van activiteiten die dit schooljaar plaatsvinden. Bij de kleuters werken

Nadere informatie

Informatieboekje groep 1/2

Informatieboekje groep 1/2 Informatieboekje groep 1/2 Beste ouder(s)/verzorger(s), Met dit boekje willen wij u informeren over de dagelijkse gang van zaken in onze kleuterbouw. Zeker voor de ouders van onze nieuwe kleuters belangrijk,

Nadere informatie

Basisschool de Vos. Informatiefolder Groep 1 en 2

Basisschool de Vos. Informatiefolder Groep 1 en 2 Basisschool de Vos Informatiefolder Groep 1 en 2 Binnenkomst en spelinloop Om 8.35 uur gaat de schooldeur open en mogen de kinderen naar binnen. Het is de bedoeling dat de ouders de kinderen naar binnen

Nadere informatie

Wat maakt mijn kind allemaal mee in groep 1-2?

Wat maakt mijn kind allemaal mee in groep 1-2? Wat maakt mijn kind allemaal mee in groep 1-2? Informatieavond 1 september 2016 2 Het werken in de groepen 1 en 2 Dagindeling o Binnenkomst: Bij binnenkomst om 08.20 uur kijken de kinderen naar de dagritmekaarten.

Nadere informatie

Voor het eerst naar school

Voor het eerst naar school Prentenboek Voor het eerst naar school Boek om samen met uw kleuter te lezen voordat hij/zij voor het eerst naar school gaat Veel leesplezier! Team BS Mechelen-Wahlwiller R.K. Basisschool Mechelen - Wahlwiller

Nadere informatie

Zorgboekje. Kindgegevens

Zorgboekje. Kindgegevens Zorgboekje De pedagogisch medewerker vult dit boekje behorende bij het overdrachtdocument peuter kleuter in als er een zorgbehoefte bij het kind is gesignaleerd. Zij/ hij vult in wat van toepassing is

Nadere informatie

INFORMATIEBOEKJE VOOR DE KLEUTERGROEPEN van de PASTOOR VAN ARS

INFORMATIEBOEKJE VOOR DE KLEUTERGROEPEN van de PASTOOR VAN ARS INFORMATIEBOEKJE VOOR DE KLEUTERGROEPEN van de PASTOOR VAN ARS Pastoor van Arsschool Oude Aaltenseweg 28, 7131 NZ Lichtenvoorde. 0544-371908 www.pastoorvanars.eu HET PROGRAMMA VAN DEZE MIDDAG ZIET ER ALS

Nadere informatie

Groepsbrief groep 1en 2

Groepsbrief groep 1en 2 Groepsbrief groep 1en 2 Aan de ouders van de kinderen uit groep 1 en 2 Op de info/inloopavond heeft u al een indruk gekregen wat er in de klas allemaal gedaan wordt. In deze groepsbrief brengen we nog

Nadere informatie

Welkom in groep 1 en 2 van de Pieter Brueghelschool Informatieboekje voor de kleutergroepen Bauerstraat 6-8 tel 4436566

Welkom in groep 1 en 2 van de Pieter Brueghelschool Informatieboekje voor de kleutergroepen Bauerstraat 6-8 tel 4436566 Welkom in groep 1 en 2 van de Pieter Brueghelschool Informatieboekje voor de kleutergroepen Bauerstraat 6-8 tel 4436566 www.pieterbrueghelschool.nl De kalender Op het informatiebord hangt een BSO en overblijf

Nadere informatie

Welkom op de Koningin Beatrixschool!

Welkom op de Koningin Beatrixschool! Ridderstraat 10 4101 BK Culemborg 0345-512542 info@beatrixschool-culemborg,nl www.beatrixschool-culemborg.nl Welkom op de Koningin Beatrixschool! U hebt gekozen voor onze school om uw kind een goede en

Nadere informatie

Voor het eerst naar school

Voor het eerst naar school Prentenboek Voor het eerst naar school Boek om samen met uw kleuter te lezen voordat hij/zij voor het eerst naar school gaat Veel leesplezier! Team BS De Driesprong Oude Baan 36 6286 BE Wahlwiller - Nijswiller

Nadere informatie

OBS Het Kofschip Groep 1-2 rood, geel en blauw.

OBS Het Kofschip Groep 1-2 rood, geel en blauw. OBS Het Kofschip Groep 1-2 rood, geel en blauw. Informatie groep 1 en 2. Startblokken basisontwikkeling. In de groepen 1 en 2 werken we volgens de methodiek van Basisontwikkeling. Deze sluit aan op Startblokken

Nadere informatie

Algemene informatie groep 1/2

Algemene informatie groep 1/2 Algemene informatie groep 1/2 Schooljaar 2016-2017 Inhoudsopgave Algemeen 3 Kring 3 Werken.. 4 Fruit en drinken. 4 Spel.. 4 Vormingsgebieden.. 4 Sociaal en emotionele ontwikkeling.. 4 Creatieve vorming.

Nadere informatie

INFORMATIEBOEKJE Groep 1-2

INFORMATIEBOEKJE Groep 1-2 INFORMATIEBOEKJE 2018-2019 Groep 1-2 ALGEMENE INFORMATIE GROEP 1 T/M 8 Nieuwsbrief: Vanaf het moment dat uw kind 4 is geworden, ontvangt u elke vrijdag de nieuwsbrief van school via de mail. In de nieuwsbrief

Nadere informatie

Naar het eerste leerjaar

Naar het eerste leerjaar Naar het eerste leerjaar Overgang eerste leerjaar We kijken eerder naar het ontwikkelingsniveau van uw kind dan naar de leeftijd en proberen het zo een stukje verder te brengen in zijn ontwikkeling. De

Nadere informatie

Aan de kapstok hang ik mijn jas en tas, Bij de deur nog Een knuffel Een kus En dan ga ik naar mijn klas

Aan de kapstok hang ik mijn jas en tas, Bij de deur nog Een knuffel Een kus En dan ga ik naar mijn klas GROEPSBRIEF VOOR GROEP 1 EN 2 A Schooljaar 2018 2019 EVEN VOORSTELLEN Wij zijn Erna Klein Obbink, Liza Vos (vervangster van Erna) en Uschi Braun. Liza is werkzaam op maandag en vrijdag. Uschi werkt op

Nadere informatie

Informatie groep 3 en 4

Informatie groep 3 en 4 Informatie groep 3 en 4 Hierbij even wat informatie over de dingen waar uw kind dit schooljaar mee te maken krijgt. Dit kan u helderheid verschaffen over wat de kinderen leren in groep 3 en 4. En ook hoe

Nadere informatie

algemene info groep 1-2

algemene info groep 1-2 algemene info groep 1-2 1 Welkom welkom in groep 1-2 informatie kunt u vinden: website van school: www.springplankuden.nl -algemeen nieuws -groep 1-2c digitale maandkalender raam/deur van de klas 2 een

Nadere informatie

Groep 3. Fijn, dat jij er bent!

Groep 3. Fijn, dat jij er bent! Groep 3 Fijn, dat jij er bent! Dagplanning Elke dag hebben we een dagplanning, zodat de kinderen kunnen zien wat we die dag gaan doen voorspelbaarheid. Inloop Vanaf 8.20u bent u samen met uw kind welkom.

Nadere informatie

Informatie voor de groepen 1 en 2

Informatie voor de groepen 1 en 2 Informatie voor de groepen 1 en 2 Welkom op de Maximaschool! U hebt gekozen voor onze school om uw kind een fijne tijd te geven. In het begin is het voor de kinderen erg wennen. Het gaat anders dan op

Nadere informatie

Willen jullie weten hoe een schooldag er bij ons uit ziet? Lees dan maar snel verder..

Willen jullie weten hoe een schooldag er bij ons uit ziet? Lees dan maar snel verder.. Willen jullie weten hoe een schooldag er bij ons uit ziet? Lees dan maar snel verder.. We zijn weer begonnen 8:20 uur gaat de kleuterdeur open. Kinderen kunnen hun jas meteen aan de kapstok hangen, deze

Nadere informatie

Welkom Visie De kleuterklas

Welkom Visie De kleuterklas Welkom Welkom in groep 1van de Willem Teellinckschool. Uw kind zit voor het eerste of tweede jaar op de basisschool. In het begin is het voor kinderen vaak even wennen. Het gaat anders dan op de peuterspeelzaal

Nadere informatie

bij het Overdrachtdocument peuter - kleuter

bij het Overdrachtdocument peuter - kleuter Zor gboek je bij het Overdrachtdocument peuter - kleuter Datum Ingevuld door: (naam en functie): STEDELIJK ZORGBOEKJE PEUTER- KLEUTER ROTTERDAM Zorgboekje De pedagogisch medewerker vult dit boekje behorende

Nadere informatie

Informatie over groep 1-2 van basisschool de Duinsprong. Beste ouders,

Informatie over groep 1-2 van basisschool de Duinsprong. Beste ouders, Beste ouders, Uw kind zit, of gaat bijna beginnen in groep 1-2 van basisschool De Duinsprong. Wij willen in deze brief wat informatie over onze klas geven die u later altijd nog eens rustig kunt teruglezen.

Nadere informatie

Informatieblad groep 1 en 2

Informatieblad groep 1 en 2 Postbus 96 Nederland internet www.cbsdeborg.nl Beste ouders, Informatieblad groep 1 en 2 In deze brief vindt u informatie die van belang is voor ouders wiens kind nieuw bij ons op school komt. Mocht u

Nadere informatie