PERSPECTIEF. Gezamenlijk werkstuk Schilderen 3. Groep 1

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "PERSPECTIEF. Gezamenlijk werkstuk Schilderen 3. Groep 1"

Transcriptie

1 PERSPECTIEF Gezamenlijk werkstuk Schilderen 3 Groep 1 11 mei 2019

2 Deelnemers Renske Scherpenzeel De Schilderkunst Vermeer Gezicht op de Notre Dame Matisse Jan Laurijsen Bos met bomen David Hockney Vallende Bladeren Vincent van Gogh Hariette Raaijmakers Het banket van Herodes Domenico Ghiladio Straat met standbeeld Carel Willink Paul Sleiffer Agnes Bron Heilige Drie-eenheid Masaccio Maria Magdalena Rogier van der Weyden Knotwilgen Vincent van Gogh Zomer, duin in Zeeland Piet Mondriaan Nico van Wijk De kus van Judas Giotto De geboorte van Christus Giotto Kristine Baurichter In Orbit Tomás Saraceno Fontainebleau Hotel Ruud de Haas

3 Inleiding De komst van het perspectief markeert niet zo zeer de technische vooruitgang van de schilderkunst -dan zou men modernistische kunst, daar waar niet met perspectief wordt gewerkt, weer als een teloorgang van de schilderkunst kunnen beschouwen -, maar de komst van het perspectief markeert een nieuwe functie van de kunst, een nieuwe wereldbeschouwing, een nieuw mensbeeld. De oude, Byzantijns-Italiaanse kunst diende de spiritualiteit. Het geloof werd beleden, het verhaal moest verteld. Met, dat niet alleen het spirituele, het didactische, het educatieve, het dienende van de kunst voorop stond, maar de mens zichzelf belangrijk ging vinden en daarmee de wereld waarin hij fysiek stond, werd de natuurlijke weergave belangrijk. Toen ontstond de behoefte aan perspectief, de beleving van het drie-dimensionale in een plat vlak. Verdwijnpunten, kleurenperspectief, coulissen, atmosferische perspectief, trompe l oeil, developing spacce lijnperspectief zijn termen die de revue passeren in de bijdragen van de zeven deelnemers aan groep 1 van Schilderen 3. Het verschijnsel perspectief wordt breed behandeld. Ook is er een spreiding in de tijd en in kunststijlen. Van de eerste pogingen tot perspectief uit de middeleeuwen tot het meest recente, ruimtelijke werk. Onze groep heeft hier met plezier aan gewerkt en de kennis omtrent het verschijnsel perspectief kunnen verdiepen. Nico van Wijk Namens groep 1 van Schilderen 3 9 mei 2019

4 Renske Scherpenzeel De Schilderkunst Johannes Vermeer Oliverf op doek 120x100 cm Kunsthistorisches Museum Wien Het linker gedeelte van het schilderij wordt overheerst door een zwaar en fraai gordijn en de achterkant van de rug van de schilder, de donkere vorm die afsteekt tegen de lichtere achtergrond. meestal een repoussoir genoemd, om diepte in het schilderij aan te brengen. De achtergrond is lichter en je kijkt met het licht mee, naar het onderwerp van de schilder. Hij schildert haar vanuit normale ooghoogte, ook het perspectief van de kijker. Ze staat in het licht en de jurk van de vrouw kent veel schaduw/ licht en kleurschakeringen die de vorm ( plasticiteit) van het onderwerp mooi weergeven.

5 Het contrast is op de voorgrond sterker en met sterkere kleuren ( geel / zwart ) gordijn tegen de wat fletsere kleuren, het wandkleed, de jurk op de achtergrond. ( atmosferisch perspectief) Het gordijn geeft ons het gevoel dat we (als enige) een blik in het atelier van Vermeer mogen werpen. Het is een van de weinige schilderijen van Vermeer waarop ook het plafond is te zien. Ook dat heeft het effect dat je blik naar binnen getrokken wordt. In de zwart-wit marmeren vloer, met vijf tegels steeds een kruis vormend, heeft Vermeer zijn beheersing van de leer van het perspectief laten zien. Door blauwe voorwerpen op de achtergrond te plaatsen de jurk) met invallend licht, of juist rode voorwerpen vooraan (de kousen), wordt de afbeelding dieper. Het is een prachtige inkijk in een atelier. Gezicht op de Notre Dame (Vue de Notre Dame) 1914 Matisse Olieverf op linnen, 147,3 x 94,3 cm, New York, Museum of Modern Art. Dit werk van Matisse wordt gezien als het hoogtepunt van een periode waarin hij vormen reduceert tot geometrische grondpatronen. Dit is het laatste van vijf werken van een hele serie gezichten van de Notre Dame. Het werk is geschilderd vanaf de vijfde verdieping van het pand aan de Quai Saint

6 Michel 19. Dit verklaart deze positie van de Notre Dame. Het is een uitzicht uit een raam, de rechter raamstijl is de verticale lijn rechts. De verticale en horizontale lijnen geven een abstracte structuur op het blauwe beeldvlak. De diagonalen geven de diepte aan. Het is het lijn perspectief. De groene struik, werk versterkend, zowel qua kleur als met de schaduw.. Ook de schaduw achter de Notre dame ( het zwart dat Matisse gebruikt) werk versterkend en de vorm komt als het ware los. De lichtvlakken aan de zijkant van de torens zorgen eveneens voor een versterking van het lijn perspectief Er wordt wel gezegd dat Matisse, weg vlucht van de werkelijkheid door de geometrie van de kerk..

7 Jan Laurijsen Bos met bomen 2008 David Hockney i-pad Woldate Dit werk heeft ruimte-suggestie door de grootte van het schilderij. De diepte in het schilderij komt door de boomstammen en bomen op de voorgrond die omlijnd zijn. De bomen zijn ook achter elkaar en kleiner geschilderd dit geeft ook diepte, dit heet repoussoir. De kleuren van de bomen zijn lichter en minder scherp geschilderd, dit is atmosferisch perspectief. Ik heb David Hockney en Vincent van Gogh gekozen omdat Hockney zich heeft laten inspireren door kleuren van Van Gogh. Beide kunstenaars lieten zich niet beperken door een strak lijnperspectief. Ze gebruikten hiervoor de kleuren en de vormen.

8 Vallende bladeren 1889 Vincent van Gogh Olieverf op doek 74x61cm Van Gogh vond net als Hockney het lijnperspectief niet zo belangrijk. Ze vonden de compositie, de vormen en kleuren belangrijker. In dit schilderij is wel repoussoir toegepast, de bomen op de voorgrond zijn groter en sterk omlijnd. De bomen achterin het park zijn vager en kleiner, op de voorgrond en in de voorste bomen zijn warme kleuren gebruikt, dit is atmosferisch perspectief. De horizontale paadjes geven een ruimte suggestie. Er zit ook overlapping in de bomen, dit geeft dieptewerking.

9 Het banket van Herodes. Domenico Ghilandaio Fresco in de Basiliek Santa Maria Novello in Florence. Hariëtte Raaijmakers Het is een punt perspectief. Alle lijnen komen samen. Het verdwijnpunt is in het oog van de hoofdpersoon.

10 Straat met standbeeld 1934 Carel Willink Olieverfschilderij. 75x100 cm In lijnperspectief geschilderd. Het verdwijnpunt ligt aan het eind van de straat, op de horizon, op ooghoogte. Dat kun je ook zien aan de hoofden van de twee personen die in de straat lopen. Hun hoofden zijn precies op de horizon afgebeeld.

11 Paul Sleiffer Heilige drie eenheid Masaccio Fresco 667 x 317 cm Santa Maria Novella Firenze Italy De schildering van de Heilige drie-eenheid welke ik in april 2019 echt heb gezien in Florence. Ik was perplex van de schoonheid en de prachtige 3D effecten. Prachtig! Masaccio gebruikt kleur, schaduw, atmosferisch en geometrische perspectief in achter en voorgrond door het gebruik maken van heldere of vage kleuren de grote van de figuren of objecten.

12 Maria Magdalena (1450) Het rechter paneel van het Braque-drieluik. Rogier van der Weyden 1399/ olieverf op paneel (41 34 cm) ca Musée du Louvre, Parijs Een schilder kan het atmosferisch perspectief toepassen in een schilderij waarin ook een landschap is weergegeven, waarbij de achtergrond vaag met een grijsblauwe kleur in de donkere partijen wordt afgebeeld. De menselijke hersenen verwerken deze beelden zodanig dat een illusie van diepte wordt. Deze techniek van vervagen is vermoedelijk in de renaissance voor het eerst toegepast, onder anderen door Masaccio en Leonardo da Vinci in de Mona Lisa ( ). De in België geboren schilder Rogier van der Weyden, uit de 15e eeuw, maakt gebruik van het atmosferisch perspectief. Er wordt diepte gesuggereerd door op de achtergrond onscherpe lijnen en blauwige tinten te gebruiken en op de voorgrond juist heldere, rode tinten. De techniek schept een beeld zoals bekend in noordwest-europa, waar heiige luchten vaak voorkomen. In het droge Midden- Oosten komen dergelijke luchten echter minder vaak voor.

13 Agnes Bron Knotwilgen 1888 Vincent van Gogh Olieverf op doek 31,5 x 34,5 cm Van Goghmuseum Amsterdam Donkere vormen of kleuren lijken meer naar voren te komen dan lichte. Door vervaging worden kleuren naar de verte minder verzadigd. Koele kleuren lijken ver weg te zijn en warme kleuren komen naar voren. Ofschoon de drie knotwilgen in het koele, dus wijkende, blauw zijn weergegeven, benadrukt Van Gogh hun nabijheid door een donkere contour aan de bomen mee te geven.

14 Zomer, duin in Zeeland 1910 Piet Mondriaan Olieverf op doek 134 x 195 Ook Mondriaan gebruikt kleur om een diepte effect te bereiken. Opvallend is dat hij licht blauw gebruikt om de voorgrond aan te geven en donkerblauw in de verte. Diepte ontstaat hier door de gebogen lijnen van het geel het laten zien van de horizon.

15 Nico van Wijk De kus van Judas Giotto ca Fresco Capella degli Scrovegni Padua Giotto behoorde tot de eersten die zich losmaakten van de traditionele Byzantijnse vormen. Het perspectief dient zich aan in dit fresco, maar is er nog niet volledig. De hoofden van de personages zijn even groot, of zij nu op de voorgrond staan of meer naar achter. Ook de nauwkeurigheid waarmee zij zijn uitgewerkt is identiek, waardoor geen diepte-effect optreedt. De personages zijn en profil afgebeeld, wat een links-rechts dynamiek geeft, het effect van coulissen, achter en naast elkaar geplaatst. Er is geen beweging van achter naar voor of andersom van voor naar achter. Het gebruik van attributen die aan de achterkant van de scène worden geplaatst, de stokken en ook de hoorn, geeft het vermoeden dat daar op de achtergrond iets plaats vindt. Het werk krijgt hiermee een dramatische diepte, er gebeurt daar iets. De aandacht van alle gezichten is links-rechts gericht, terwijl het drama, het verraad van Jezus, zich op de voorgrond afspeelt. Giotto lost dit op door in deze coulissenstructuur een heftig aandachtspunt in die coulissen te plaatsen. Petrus steekt met een mes. Ook de figuur met de wijzende hand, rechts in het werk, onderstreept de links-rechts dynamiek. Hij bevestigt de coulissen-opbouw van dit fresco.

16 De man in de paarse mantel Maar waar zit dan wel het perspectief? De man in de paarse mantel onttrekt zich aan de overige wetmatigheden van dit werk. Hij brengt het perspectief. Niet met lijnen naar een verdwijnpunt op de horizon, niet met kleurverloop. Hij staat vóór de groep. Zijn voeten zijn lager geplaatst, waarmee hij enigszins buiten de groep komt te staan. Zijn voeten hebben ook allebei een verschillende richting. Wij zien hier verkorting, wat een perspectivische werking geeft. De kleuren op de grond hebben ook een perspectivische verwijzing naar achteren. De man met de paarse mantel onttrekt zich aan de platte coulissen-structuur van de rest van de afbeelding. Zijn kijkrichting staat haaks op die van de anderen, Wij zien hem niet en profil, maar op de rug. Hij kijkt de groep in, verder weg van de toeschouwer, de diepte in. De dynamiek van zijn lichaam is schuin naar voren. Gezien de stand van zijn voeten, staat hij perspectivisch dichter bij ons dan bij Jezus en Judas. Hij grijpt in, in een situatie -het steken met een mes- die zich een coulis meer naar achter afspeelt. Door het vastgrijpen van de mantel verbindt hij twee coulissen en laat zo een dramatisch perspectief ontstaan. Met deze gestalte brengt Giotto perspectief in dit werk, perspectief ontstaan door lichaamshouding, kijkrichting en handelingsrichting van deze man met de paarse jas. De Geboorte van Christus Giotto Fresco In de Beneden kerk van de San Francesco in Assisi, Italië De schilderkunst slaat nieuwe wegen in. De weergave van ruimte, landschap, perspectief krijgt vorm. De nieuwe kunst is een breuk met de eeuwenlange traditie van de Italiaans- Byzantijnse kunst. In het fresco De geboorte van Christus van Giotto, is die overgang waarneembaar. De engelengroepen in de blauwe hemel en in de stal zijn nog traditioneel afgebeeld, met gouden aureolen. Een opsomming van bijna identieke elementen, zonder onderlinge relatie. Opvallend is wel dat de hemelgroepen vaart hebben. Zowel bij de linker- als rechtergroep

17 verbeeld door vegen in het blauw. Ook de beide engelengroepen in de stal zijn overwegend statisch, maar minder gelijkvormig dan de hemelgroepen, door hun onderling verschillende kleding. Twee engelen van de rechtergroep hebben een afwijkende kijkrichting. Kennelijk zijn zij meer geïnteresseerd in de os en de ezel dan in het tafereel met Maria en Jezus. Een derde engel heeft de handen niet gevouwen, maar lijkt meer een vuist te maken. Hier dus eveneens dynamische elementen, vormen die massa geven, diepte aan de figuren. Opvallend is de engel die zich los maakt van de groep en zich richt tot de beide herders ter rechterzijde, twee figuren die realistisch, met volume en beweging zijn weergegeven. De twee vrouwen op de voorgrond zijn kleiner afgebeeld dan Maria, die verderop in de stal zit. Perspectivisch onjuist, maar passend in de Byzantijnse traditie dat het belangrijke groot en het onbelangrijke klein wordt afgebeeld. Het vertellende element, als in een stripverhaal, zien wij in Christus, die tweemaal wordt afgebeeld. Op de voorgrond wordt de pas geboren Christus gewassen en verzorgd, wel al stevig ingebakerd. In de stal houdt Maria hem in de armen. Schitterend, ontroerend en heel modern, is het enigszins genegen hoofd van Maria. Ontroerend omdat Giotto er hier in slaagt om het hele verhaal er omheen, het sacrale, het didactische, het esthetische, te doen vergeten voor de schoonheid van de blik van de moeder die in liefde kijkt naar haar kind. Daarmee overbrugt hij eeuwen met al hun voorbijtrekkende theorieën, en bereikt hij de toeschouwer op het wezenlijke niveau van mens-zijn. En dan het lijnperspectief, toegepast op het matras, gebogen als het daar ligt, met ronde hoeken en de door zachte schaduwen aangegeven ronde randen. De stal, een constructie waar technisch weinig op valt af te dingen. Wanneer wij het matras, de voedertrog en de stal onderling vergelijken, zien wij dat de notie verdwijnpunt nog niet is ontwikkeld. Het zijvlak van het dak zo minimaal weer te geven, omdat het perspectief dat zo vraagt, is moedig. De Geboorte van Christus is een fresco dat getuigt van de geboorte van de nieuwe richting van de schilderkunst, doortellend tot vandaag.

18 Kristine Baurichter In Orbit 2018 Tomás Saraceno Installatie Museum K21 Düsseldorf Enveloping space : Licht en donker Amerikaanse term, de afmeting van een werk is zo groot dat je er door omgeven wordt. In m3, onder een koepel In Düsseldorf museum K Onder glazen koepel kan men over staaldraad-netwerk klimmen De netwerken geven mogelijkheid tot verplaatsing op drie lagen. Men kan staan, liggen en kijken naar anderen op andere niveaus. Hij heeft hiermee een nieuwe wereld, een nieuwe ervaring, dimensie gecreëerd.

19 Mural Fontainebleau hotel Ruud de Haas Trompe l oeil Muurschildering 30x40 m Miami Kunstenaar Richard Haas maakte handig gebruik van trompe l'oeilmagie toen hij een zes verdiepingen tellende muurschildering ontwierp voor het Fontainebleau Hotel in Miami. Valse afwerkingen veranderden een lege wand in een triomfboog gemaakt van gemetselde stenen blokken (hierboven afgebeeld). De enorme gecanneleerde kolom, de dubbele kariatiden en de bas-reliëfflamingo's waren kunstjes van licht, schaduw en perspectief. De lucht en de waterval waren ook optische illusies, waarbij voorbijgangers werden overgehaald te geloven dat ze door de boog naar het strand zouden kunnen wandelen. De muurschildering van Fontainebleau vermaakte Miami-bezoekers van 1986 tot 2002, toen de muur werd gesloopt om plaats te maken voor het echte, in plaats van trompe l'oeil, uitzicht op het resort aan het water. Commerciële muurkunst zoals de muurschildering van Fontainebleau is vaak van voorbijgaande aard. Het weer heeft een tol, smaakt verandert en nieuwbouw vervangt het oude.

20 Addendum Dit is een overzicht van definities en uitleg van diverse aspecten van het perspectief, verzorgd door Renske Scherpenzeel. Perspectief overzicht. Normale ooghoogte Alles wat hoger is dan het standpunt van de tekenaar, kunstenaar of fotograaf steekt boven de horizon uit. Alles wat lager of kleiner is, blijft onder de horizon. Op onderstaande afbeelding bevinden alle ogen van de even grote mensen zich exact op de horizon. Kikvorsperspectief In het kikvorsperspectief bevindt het standpunt zich heel laag. De horizon bevindt zich dan ook zeer laag in de afbeelding. Vrijwel alles steekt boven de horizon uit.

21 Vogelperspectief. In het vogelperspectief bevindt het standpunt zich heel hoog. De horizon bevindt zich dan hoog in de afbeelding. Verdwijnpunten Bij het lijnperspectief speelt de horizon een grote rol. Op de horizon liggen namelijk de verdwijnpunten. Evenwijdige lijnen in een landschap komen, als ze tot in de verste verte worden doorgetrokken, bij elkaar in het verdwijnpunt op de horizon. Kleurperspectief is het verschijnsel dat met kleuren en dieptewerking in een kunstwerk kan worden verkregen. Een belangrijke toepassing hiervan is het atmoferische perspectief. Atmosferisch perspectief Maria Magdalena door Rogier van der Weyden

22 Illustratie van de werking van de hersenen bij blauw en rood In de linker figuur komt het rode ovaal naar voren ten opzichte van de blauwe achtergrond. In de rechter figuur wijkt het blauwe ovaal naar achteren ten opzichte van de rode voorgrond. Atmosferisch perspectief of luchtperspectief is een schildertechniek waar vooral door het gebruik van kleur een indruk van diepte in het schilderij kan worden gebracht. Het is gebaseerd op waarnemingen in de buitenlucht, die door schilders worden toegepast om het gewenste effect te bereiken. De effecten van afstand op de kleuren in een landschap zijn: Afname van het contrast en daardoor minder goed waargenomen details (strooilicht maakt de donkere partijen minder donker); Blauwkleuring van donkere partijen, een effect dat 's zomers erg uitgesproken is, maar bij helder weer slechts bij zeer grote afstanden waarneembaar; Ineenvloeien van de kleuren van de achtergrond. Deze effecten zijn alle te herleiden tot verstrooiing. Bij grotere afstand is de luchtkolom tussen waarnemer en ver verwijderde voorwerpen erg lang, zodat licht van boven soms wordt verstrooid naar de waarnemer toe en licht afkomstig van het voorwerp wordt verstrooid dat de waarnemer daardoor niet meer bereikt. Schilderkunst Een schilder kan het atmosferisch perspectief toepassen in een schilderij waarin ook een landschap is weergegeven, waarbij de achtergrond vaag met een grijsblauwe kleur in de donkere partijen wordt afgebeeld. De menselijke hersenen verwerken deze beelden zodanig dat een illusie van diepte wordt geschapen. Als we door een donkere koker iets verder verwijderde partijen waarnemen valt de blauwkleuring veel meer op, dit omdat er automatisch voor gecompenseerd wordt in de hersenen. Deze techniek van vervagen is vermoedelijk in de renaissance voor het eerst toegepast, onder anderen door Leonardo da Vinci in de Mona Lisa ( ). De Nederlandse schilder Rogier van der Weyden, ook uit de 15e eeuw, maakt gebruik van het atmosferisch perspectief. De rode linkerarm van Magdalena suggereert een grote diepte ten opzichte van de verre blauwe berg op de achtergrond. Ook de witkleuring van de hemelkoepel naar de horizon valt op. De techniek wordt ook gebruikt bij stillevens. Door blauwe voorwerpen op de achtergrond te plaatsen, of juist rode voorwerpen vooraan, wordt de afbeelding dieper. De meeste schilders zullen dan ook niet een rode muur, maar liever een blauwachtige muur toepassen als achtergrond voor het schilderij.

23 Hetzelfde geldt bij een schilderij van een interieur, alle niet direct door de zon beschenen plekken krijgen een blauwkleuring, die toeneemt met grotere afstand. foto atmosferisch perspectief atmosferich perspectief powitrzna Trompe-l'oeil is een schildertechniek die bedrieglijk realistisch aandoet. Het woord trompe-l'oeil is Frans en betekent letterlijk "bedrieg het oog", ofwel gezichtsbedrog Over het algemeen wordt het in stillevens toegepast maar ook in muurschilderingen om bijvoorbeeld de echte aanwezigheid van pilaren of standbeelden te suggereren. In plafondschilderingen kan met deze techniek gesuggereerd worden dat er bijvoorbeeld een koepel op de ruimte aanwezig is zoals bijvoorbeeld in de kerk van SantÍgnazio te Rome. Een specifieke vorm van de trompe-l'oeil is de anamorfose. Door het zeer nauwkeurig schilderen van de vormen en vooral de schaduwen van de voorwerpen wordt een sterke illusie bereikt. De belichting moet dan strikt overeenkomen met de belichting die van nature in de ruimte aanwezig is. Deze zeer bewerkelijke en kunstige vorm van schilderen kan worden gezien als een begerenswaardig ambacht, dat ook vrij kostbaar was. De Romeinen gebruikten deze techniek al door op muurschilderingen doorkijkjes naar bijvoorbeeld een tuin te schilderen. Voorbeelden hiervan zijn overgebleven in Pompeï. In de Renaissance werd de techniek geperfectioneerd, en werd in kloosters, kerken of andere ruimtes bijvoorbeeld een extra deur of raam gesuggereerd. Daarmee werd de ruimtelijkheid vergroot. Wat dit betreft lijkt de techniek wel wat op het gebruik van spiegels om een ruimte groter te laten lijken. De techniek werd echter ook gebruikt voor kleine stillevens, bijvoorbeeld met als onderwerp momento mori. Vandaag de dag worden huizenhoge muurschilderingen in trompe-l'oeil gerealiseerd op kale muurvlakken, zoals in de Franse plaatsen Cannes en Langres en het Zweedse Gävle. Zelfs vrachtwagen worden zo beschilderd dat men de indruk krijgt erin te kunnen kijken.

24 Ontsnappen aan kritiek door Pere Borrell del Caso 1874 ruimtelijkheid Ruimte of dieptesuggestie = Vanaf de renaissance wilden schilders door middel van ruimtesuggestie een zo ruimtelijk mogelijke voorstelling geven. Ruimtesuggestie is mogelijk door o.a. omklapping, licht/donker, groot/klein en perspectief. Plans=De indeling in plans is een compositorische indeling van het beeldvlak. De indeling is horizontaal, Met de plans ontstaat ruimtesuggestie of dieptewerking. Meestal zijn er 3 plans: Voorplan (voorgrond) Middenplan en achterplan (achtergrond). Het achterplan ligt het hoogst op het vlak en stelt datgene voor wat het verst weg ligt. Hierbij worden de dingen die dichtbij staan groter afgebeeld dan de dingen ver weg. Ook gebruikte men overlappingen.

25 *Coulissen = Door middel van coulissen ontstaat de ruimtesuggestie van een soort kijkdoos. De elkaar gedeeltelijk overlappende vlakken opzij van de voorstelling liggen op een steeds verder liggend plan. Coulissenwerking is te vergelijken met een ruimtesuggestie door middel van plans.

26 Omklapping = Het probleem van aanzichten weer te geven die even belangrijk zijn, word opgelost door sommige onderdelen om te klappen alsof het een uitslag betreft. Daarbij worden bijvoorbeeld vormen die rechtop zouden moeten staan (bomen) horizontaal omgeklapt. Omklapping komt voor in kindertekeningen, primitieve kunst en in werk van kubisten.

27 Plastisch: Plasticiteit is een vorm van ruimtelijkheid die vooral van belang is bij een realistische weergave. De (schijnbare) plasticiteit in de voorstelling op een vlak (ruimtesuggestie) word vooral veroorzaakt door licht en schaduw werking. (eigen schaduw, slagschaduw, belichte plekken etc, Repoussoir: Repoussoir is een bijzondere vorm van ruimtesuggestie, waardoor de toeschouwer nadrukkelijk bij de voorstelling word betrokken. Repoussoir ontstaat bijv. wanneer op de voorgrond een donkere vorm is afgebeeld die afsteekt tegen een lichte achtergrond. De blik v/d kijker wordt naar de diepte van de voorstelling getrokken.

28 Vermeer Friedrich

29 Driedimensionale kunst In driedimensionale kunst kun je ruimte het meest duidelijk ervaren. Je kunt meestal helemaal of gedeeltelijk om het kunstwerk heen lopen en het zo van alle kanten bekijken. Als je naar het kunstwerk kijkt zie je meestal niet alleen het kunstwerk maar ook de omgeving. De omgeving en ruimtelijkheid van een driedimensionaal kunstwerk Sommige kunstwerken zijn gemaakt terwijl de kunstenaar met de omgeving rekening hield. Zulke beelden sluiten vaak goed op aan (of contrasteren juist) met de omgeving vanwege een open karakter ten opzichte van die omgeving. Andere 3- dimensionale kunstwerken kunnen zeer op zichzelf staan en lijken meer geïsoleerd van hun omgeving. Ze hebben dan vaak een gesloten karakter. Tweedimensionale kunst Een tweedimensionaal werk als een schilderij of tekening heeft maar 2 dimensies of maten: lengte en breedte, en is dus plat. Kunstenaars proberen echter met allerlei trucs die platheid te doorbreken. afsnijding /groot en klein/ overlapping/stapelen helder en vaag /warme en koude kleuren (lijn)perspectief Een andere, vrij wiskundige manier om de illusie van ruimte te wekken op een tweedimensionaal vlak, is het lijnperspectief. Het lijnperspectief wordt voor het eerst volgens het boekje gebruikt in de renaissance (begin 15e eeuw in Italië), en is eigenlijk niets meer dan een verzameling regeltjes. Lijnperspectief berust op het verschijnsel dat alles wat verder van je weg ligt kleiner lijkt te worden en dat evenwijdige lijnen die van de beschouwer weglopen steeds dichter bij elkaar lijken te komen (kijk bijvoorbeeld eens naar spoorrails), en uiteindelijk aan de horizon lijken samen te vallen op één punt. Dit noemt men dan het vluchtpunt. De hoogte van de horizon komt overeen met die van het oog van de beschouwer. Als beschouwer kun je hoog (op een toren) of laag staan of liggen ( op je buik aan het strand). Die hele hoge of hele lage standpunten noemen we vogelvlucht- en kikvorsperspektief

overlapping voor- en achtergrond (groot voor, klein achter) afsnijding perspectief (kleur-, lijn-, atmosferischperspectief)

overlapping voor- en achtergrond (groot voor, klein achter) afsnijding perspectief (kleur-, lijn-, atmosferischperspectief) Ruimte suggestie Door ruimtesuggestie laat de kunstenaar het net lijken of een plat vlak diepte heeft (ruimtelijk is). Die ruimtelijkheid is niet echt, want het vlak is en blijft natuurlijk plat. Er zijn

Nadere informatie

Syllabus Beeldend 2havo/vwo ter voorbereiding op toets Beeldend in toetsweek

Syllabus Beeldend 2havo/vwo ter voorbereiding op toets Beeldend in toetsweek Syllabus Beeldend 2havo/vwo ter voorbereiding op toets Beeldend in toetsweek 2012-2013 Beeldende begrippen uit de opdracht Tekenmap of anders. Arceren Complementaire kleuren Kapitaal Onderkast Primaire

Nadere informatie

5.7. Boekverslag door J woorden 3 februari keer beoordeeld

5.7. Boekverslag door J woorden 3 februari keer beoordeeld Boekverslag door J. 1238 woorden 3 februari 2010 5.7 457 keer beoordeeld Vak Kunst Begrippen Centrale asymmetrische compositie Het midden van het beeld kan op geen enkele manier in twee gelijke helften

Nadere informatie

theorie tekenen onderbouw

theorie tekenen onderbouw theorie tekenen onderbouw inhoud deel 1 technieken en materialen deel 2 ruimtelijkheid deel 3 vorm deel 4 ruimte en licht deel 5 kleur deel 6 compositie deel 7 inleiding kunstgeschiedenis schriftelijke

Nadere informatie

Beeldende Begrippen 11 JUNI 2015 KHP VERSLAG, PERIODE TEXTIEL. DAVID WEEL l 10E

Beeldende Begrippen 11 JUNI 2015 KHP VERSLAG, PERIODE TEXTIEL. DAVID WEEL l 10E Beeldende Begrippen KHP VERSLAG, PERIODE TEXTIEL DAVID WEEL l 10E 11 JUNI 2015 1 VOORSTELLING Bij een voorstelling gaat het om wat ik zie. He kan zijn gemaakt naar de werkelijkheid of naar de fantasie.

Nadere informatie

Samenvatting CKV Vorm en ruimte (Beeldende begrippen)

Samenvatting CKV Vorm en ruimte (Beeldende begrippen) Samenvatting CKV Vorm en ruimte (Beeldende b) Samenvatting door een scholier 1317 woorden 31 januari 2007 6,2 415 keer beoordeeld Vak CKV Hoofdstuk vorm: Punten en lijnen: Kunstwerken bestaan uit punten

Nadere informatie

Inleiding tot de opdrachten Beeldelementen

Inleiding tot de opdrachten Beeldelementen BEELDELEMENTEN Lesbrief over: Licht Kleur Vorm Ruimte Compositie Inleiding tot de opdrachten Beeldelementen Het uiterlijk van een kunstwerk/bouwwerk of interieur wordt bepaald door verschillende aspecten.

Nadere informatie

Begrippenlijst 6 Massamedia Klas 3

Begrippenlijst 6 Massamedia Klas 3 Begrippenlijst 6 Massamedia Klas 3 = herhaling van een begrip van begrippenlijst 1, 2, 3, 4 of 5 Computeranimatie Massamedia Animatie op de computer gemaakt. Animatie is een film die gemaakt is door foto

Nadere informatie

Raster: een glasplaat of folie met een daarop aangebrachte, regelmatige zwarte structuur. Gedrukte versies noemen we een raster.

Raster: een glasplaat of folie met een daarop aangebrachte, regelmatige zwarte structuur. Gedrukte versies noemen we een raster. Samenvatting door een scholier 928 woorden 13 januari 2002 6,1 534 keer beoordeeld Vak CKV Beeldende aspecten zijn: - punt - lijn - vorm - kleur - licht - ruimte - textuur - compositie beeldende middelen

Nadere informatie

Opdracht Beeldende vorming Licht en Ruimte in de Beeldende Kunst

Opdracht Beeldende vorming Licht en Ruimte in de Beeldende Kunst Opdracht Beeldende vorming Licht en Ruimte in de Beeldende Kunst Opdracht door een scholier 1046 woorden 23 januari 2016 4,6 7 keer beoordeeld Vak Methode Beeldende vorming Zienderogen Kunst Licht en Ruimte

Nadere informatie

klas 3 beeldende vormgeving buitentekenen

klas 3 beeldende vormgeving buitentekenen ZOEKEN Weet jij wat een zoeker is? Hierboven is er een getekend. Hij wordt gebruikt bij het zoeken naar een geschikt gedeelte om te tekenen. Zo n zoeker heeft brede randen en geeft je als het ware een

Nadere informatie

Samenvatting Kunst beeldelementen

Samenvatting Kunst beeldelementen Samenvatting Kunst beeldelementen Samenvatting door een scholier 1039 woorden 22 mei 2016 3,8 2 keer beoordeeld Vak Kunst Compositie= (ordening). Er zijn verschillende composities. Driehoekscompositie

Nadere informatie

Escher in Het Paleis. Wiskundepakket. Perspectief

Escher in Het Paleis. Wiskundepakket. Perspectief Escher in Het Paleis Wiskundepakket Perspectief Perspectief We leven in een driedimensionale wereld. Deze wereld nemen we echter waar door projecties op tweedimensionale vlakken of gebogen vlakken. In

Nadere informatie

Ruimtesuggestie op het platte vlak TE klas 1

Ruimtesuggestie op het platte vlak TE klas 1 Ruimtesuggestie op het platte vlak TE klas Naam: Klas: Tijd: 2 lesuren OpdrachtPTmaxScore Tijd: 4 lesuren Opdracht 9 PTmaxScore 2 3 4 5 6 7 8 netheid 2 x Aantal gebruikte suggesties 5 Kwaliteit grijstonen

Nadere informatie

Tekenen - Begrippenlijst

Tekenen - Begrippenlijst Tekenen - Begrippenlijst Hoofdstuk 1: Betekenis Betekenis Beeld Plat Tweedimensionaal Ruimtelijk Driedimensionaal Symbool Afgebeeld Verbeeld De bedoeling, datgene wat de maker duidelijk wil maken. Nabootsering

Nadere informatie

Meetkunst. Les 3 Van ruimte naar plat. Ruimtesuggestie op het platte vlak

Meetkunst. Les 3 Van ruimte naar plat. Ruimtesuggestie op het platte vlak Meetkunst Les 3 Van ruimte naar plat Ruimtesuggestie op het platte vlak In deze les bekijken leerlingen de indeling van een ruimte naar aanleiding van een aantal schilderijen waarbij verschillende begrippen

Nadere informatie

Begrippen tekenen periode 4 VORM COMPOSITIE RUIMTE. Vorm. Silhouetten

Begrippen tekenen periode 4 VORM COMPOSITIE RUIMTE. Vorm. Silhouetten Begrippen tekenen periode 4 VORM COMPOSITIE RUIMTE Vorm Silhouetten Mensen, dieren, voorwerpen en planten hebben allemaal hun eigen vorm. Daar zijn ze aan te herkennen. Je ziet geen kleuren, lijnen, diepte

Nadere informatie

KIJKWIJZER SCHILDERIJ CKV 1 opdracht Cijfer:

KIJKWIJZER SCHILDERIJ CKV 1 opdracht Cijfer: KIJKWIJZER SCHILDERIJ CKV 1 opdracht Cijfer: Naam: Klas: Datum: Feiten Een kijkwijzer is bedoeld om je mee te nemen in de waarneming en het kijken te intensiveren: kortom je gaat steeds meer dingen zien,

Nadere informatie

Hoe ga je te werk? - Bekijk de afbeeldingen van de kunstwerken van dansers (Degas, Segal, Nikki da St. Phalle).

Hoe ga je te werk? - Bekijk de afbeeldingen van de kunstwerken van dansers (Degas, Segal, Nikki da St. Phalle). DANS Dans Max. personen Wat heb je nodig? Potlood, papier, materiaal om ruimtelijk te werken Hoe ga je te werk? - Bekijk de afbeeldingen van de kunstwerken van dansers (Degas, Segal, Nikki da St. Phalle).

Nadere informatie

Tekst tussen hoekige haakjes [] hoeft niet in jouw antwoorden te staan. Deze tekst is een nadere uitleg of een voorbeeld.

Tekst tussen hoekige haakjes [] hoeft niet in jouw antwoorden te staan. Deze tekst is een nadere uitleg of een voorbeeld. ANTWOORDEN OEFENVRAGEN 4H/5V BasisToets-1 (KB t/m Beeldende Aspecten) Naam:. Klas: 02_Oefenvragen_Antw_ BasisToets-1; v1: 1312; v2: 1401; v3: 1401; v4: 1402; v5: 1409; v6: 1512 Tekst tussen hoekige haakjes

Nadere informatie

beeldanalyse-kunstbeschouwing

beeldanalyse-kunstbeschouwing beeldanalyse-kunstbeschouwing Bij het kijken naar kunstwerken kun je je allerlei vragen stellen wat het kunstwerk met je doet. Door aandachtig te kijken verzamel je informatie over vorm en inhoud. In deze

Nadere informatie

Kunstenaar 1... adres.. Kunstenaar 2. Kunstenaar 3... Kunstenaar 4 (reserve)..

Kunstenaar 1... adres.. Kunstenaar 2. Kunstenaar 3... Kunstenaar 4 (reserve).. BEELDENDE KUNST kunstroute Max. persoon Zoek op internet waar en wanneer er bij jou in de buurt een kunstroute is. Kijk op internet, in de krant etc. en zorg ervoor dat je een programma boekje te pakken

Nadere informatie

Daar zit diepte in. Deel 1: Perspectief

Daar zit diepte in. Deel 1: Perspectief Daar zit diepte in. Deel 1: Perspectief Heb je soms wel eens het gevoel dat je in een schilderij binnen kunt wandelen? Dat komt omdat schilders in perspectief schilderen. Honderden jaren geleden ontwikkelden

Nadere informatie

Het Laatste Avondmaal Leonardo Da Vinci

Het Laatste Avondmaal Leonardo Da Vinci Het Laatste Avondmaal Leonardo Da Vinci Het Laatste Avondmaal (in het Italiaans, Il Cenacolo of L' Ultima Cena) is een muurschildering geschilderd door Leonardo da Vinci in opdracht van hertog Ludovico

Nadere informatie

beeldende vakken CSE GL en TL

beeldende vakken CSE GL en TL Examen VMBO-GL en TL 2011 tijdvak 2 dinsdag 21 juni 9.00-11.00 uur beeldende vakken CSE GL en TL Bij dit examen hoort een bijlage. Dit examen bestaat uit 31 vragen. Voor dit examen zijn maximaal punten

Nadere informatie

Henry Milner uitwerking in materialen van de verbeelding door El Lissitzky van de nieuwe mens

Henry Milner uitwerking in materialen van de verbeelding door El Lissitzky van de nieuwe mens Henry Milner uitwerking in materialen van de verbeelding door El Lissitzky van de nieuwe mens Het object staat in het van Abbemuseum op een sokkel aan een raam. Dit uitzicht achter het object versterkt

Nadere informatie

Roncalli mavo Tekenen/Kunstgeschiedenis klas 3.

Roncalli mavo Tekenen/Kunstgeschiedenis klas 3. Roncalli mavo Tekenen/Kunstgeschiedenis klas 3. Reader/begrippenlijst periode 3 toetsweek : Hoe moet je leren??? 1. In de tekst worden belangrijke begrippen aangegeven met een*. Deze begrippen moet je

Nadere informatie

Schilderkunst. 1. Definitie TOEGEPAST. Bouwstenen om naar de schilderkunst te leren kijken. SCHILDERIJ: FIGURATIEF ABSTRACT:

Schilderkunst. 1. Definitie TOEGEPAST. Bouwstenen om naar de schilderkunst te leren kijken. SCHILDERIJ: FIGURATIEF ABSTRACT: Schilderkunst Bouwstenen om naar de schilderkunst te leren kijken. 1. Definitie SCHILDERIJ: tweedimensionaal vlak iets wordt voorgesteld kleur- en vormmiddelen FIGURATIEF ABSTRACT: figuratief: verwijst

Nadere informatie

Street-art in de. Kijkwijzer Secundair Onderwijs

Street-art in de. Kijkwijzer Secundair Onderwijs Street-art in de Paterskerk Kijkwijzer Secundair Onderwijs Naam: Kom en ontdek het verhaal achter de kunstwerken! Welkom in de Paterskerk van Halle. De kerk is vandaag helemaal omgebouwd tot een oase van

Nadere informatie

Beeldenboekje klas 3

Beeldenboekje klas 3 Beeldenboekje klas 3 1 Afbeelding 1, 2, 3 en 4 op pagina 1 van dit Beeldenboekje gebruik je bij de herhaling van compositie, klas 1 (bijv. infoblok 114, pagina 6 van de TekenTools klas 3). M afbeelding

Nadere informatie

Een tertiaire kleur is een kleur die uit menging van de drie primaire kleuren wordt verkregen, zoals bruin.

Een tertiaire kleur is een kleur die uit menging van de drie primaire kleuren wordt verkregen, zoals bruin. Klas 2 periode 4 Naam:... Voor de toets van periode 4 leer je de volgende begrippen. Al deze begrippen staan op wiki.roncalli.nu Bekijk de plaatjes op de wiki in kleur en print hem uit!!! Kleur Kleurencirkel

Nadere informatie

BEELDASPECTEN HANDENARBEID TEKENEN BOVENBOUW

BEELDASPECTEN HANDENARBEID TEKENEN BOVENBOUW BEELDASPECTEN HANDENARBEID TEKENEN BOVENBOUW Beeldaspect Vorm HANDENARBEID BASISVORMEN: 2D 3D 2D: vierkant / rechthoek / driehoek / cirkel / ovaal 3D: kubus / balk / prisma / piramiden / bol / kegel /

Nadere informatie

Opening Bierkade - 2009 Joris Komen Fotografie

Opening Bierkade - 2009 Joris Komen Fotografie Workshop Fotografie Opening Bierkade - 2009 Joris Komen Fotografie Alles over perspectief, standpunt en compositie Belangrijk voor het maken van een goede foto is de keuze van je perspectief. Welk standpunt

Nadere informatie

Figuratief. Een figuratieve afbeelding vertoont duidelijke overeenkomsten met de werkelijkheid. Het is afgebeeld zoals het is.

Figuratief. Een figuratieve afbeelding vertoont duidelijke overeenkomsten met de werkelijkheid. Het is afgebeeld zoals het is. Figuratief Een figuratieve afbeelding vertoont duidelijke overeenkomsten met de werkelijkheid. Het is afgebeeld zoals het is. Realistisch Manier van werken waarbij de werkelijkheid zo nauwkeurig mogelijk

Nadere informatie

VMG. Tekenvaardigheid. PERSPEC- TIEF diepte zien en tekeken

VMG. Tekenvaardigheid. PERSPEC- TIEF diepte zien en tekeken VMG Tekenvaardigheid PERSPEC- TIEF diepte zien en tekeken Diepte zien 3D voor tekenaars Voor het tekenen van een goede tekening is meer nodig dan een stuk techniek hoe je een potlood hanteerd. Om een tekening

Nadere informatie

Reader/begrippenlijst periode 4 toetsweek :

Reader/begrippenlijst periode 4 toetsweek : Roncalli mavo Tekenen/Kunstgeschiedenis. Klas 3 Reader/begrippenlijst periode 4 toetsweek : Hoe moet je leren??? De begrippen zijn bij deze toets gekoppeld aan de kunststromingen van de kunstpromotie.

Nadere informatie

een vergelijkend warenonderzoek door bob richters

een vergelijkend warenonderzoek door bob richters het stilleven een vergelijkend warenonderzoek door bob richters kijkwijzer inhoudsopgave 2. kijkwijzer 5. de 2 kunstwerken 6. de kunstenaar 7. waarom koos ik dit werk? 8. de voorstelling 9. beeldaspecten

Nadere informatie

Renaissance. Les 6. Kunstgeschiedenis

Renaissance. Les 6. Kunstgeschiedenis Renaissance Les 6 Kunstgeschiedenis !" 3 Kunst Nieuws https://www.youtube.com/watch?v=5sx_5yjlpbi The Invisible Man Liu Bolin http://www.odditycentral.com/pics/meet-the-real-life-invisible-man.html 4 Liu

Nadere informatie

Het meten van diepte bij lijnperspectief met één verdwijnpunt Materiaal: papier, potlood, geodriehoek, gum

Het meten van diepte bij lijnperspectief met één verdwijnpunt Materiaal: papier, potlood, geodriehoek, gum Het meten van diepte bij lijnperspectief met één verdwijnpunt Materiaal: papier, potlood, geodriehoek, gum 1. Lijnperspectief is een hulpmiddel om de maat van gebouwen ook in de diepte goed te kunnen tekenen.

Nadere informatie

rijks museum Verwerkingsmateriaal Examentour VWO ANTWOORDMODEL VERSIE A + B Visuele analyse van schilderkunst in de 17DE, 19DE en 20STE eeuw 1/5

rijks museum Verwerkingsmateriaal Examentour VWO ANTWOORDMODEL VERSIE A + B Visuele analyse van schilderkunst in de 17DE, 19DE en 20STE eeuw 1/5 1/5 VERSIE A Vraag 1 A Gebruik van licht om de dramatiek te uiten. Het subtiele licht (vs. clair-obscur in de barok) geeft diepte aan het schilderij en accentueert het hoofdmotief. Het zorgt er dus voor

Nadere informatie

Compositie op basis van geometrische vormen

Compositie op basis van geometrische vormen Om goed heen en weer te kunnen springen tussen dia en afbeeldingen moet je dit bestand openen met Acrobat Reader. Voor het bekijken van de voorbeelden klik je op de blauwe link. Om terug te keren naar

Nadere informatie

- schilderijen - Voortgezet. Onderwijs

- schilderijen - Voortgezet. Onderwijs KIJKWIJZER Voortgezet Onderwijs gemeentemuseum den haag maart 2001afdeling educatie/jet van Overeem postbus 72 2501 CB Den Haag jovereem@gm.denhaag.nl 2 Bedenk dat een schilderij - voordat het een strijdros,

Nadere informatie

Balans tussen orde en chaos ontsnappen aan de chaos. ordening = de onderlinge samenhang tussen de verschillende elementen

Balans tussen orde en chaos ontsnappen aan de chaos. ordening = de onderlinge samenhang tussen de verschillende elementen Balans tussen orde en chaos ontsnappen aan de chaos ordening = de onderlinge samenhang tussen de verschillende elementen Compositie (samenstelling) is het belangrijkste ordeningssysteem 1. Compositie,

Nadere informatie

De dood van Decius Mus, 1618, boven, of De Leeuwenjacht, onder. Allemaal voorbeelden van Serpentinata, een slingerende beweging in de compositie.

De dood van Decius Mus, 1618, boven, of De Leeuwenjacht, onder. Allemaal voorbeelden van Serpentinata, een slingerende beweging in de compositie. VVKS 10 Compositie Aan de hand van allerlei beeldmateriaal heb ik jullie een indruk willen geven van het begrip compositie. Een indruk, meer ook niet. Er valt nog zo veel meer over te vertellen en te bekijken.

Nadere informatie

MEETKUNST lessen over ruimte en patronen op het grensvlak van meetkunde en beeldende kunst

MEETKUNST lessen over ruimte en patronen op het grensvlak van meetkunde en beeldende kunst MEETKUNST lessen over ruimte en patronen op het grensvlak van meetkunde en beeldende kunst Les 4 Van ruimte naar plat Meetkunst De Meetkunstlessen zijn lessen op het grensvlak van meetkunde (onderdeel

Nadere informatie

DE INTERACTIEVE SCHILDERIJEN VAN PATRICK HUGHES

DE INTERACTIEVE SCHILDERIJEN VAN PATRICK HUGHES DE INTERACTIEVE SCHILDERIJEN VAN PATRICK HUGHES Een traditionele afbeelding is statisch: je kunt er langslopen en er verandert niets aan het schilderij. Hoogstens zie je het slechter naarmate je er schuiner

Nadere informatie

beeldende vakken CSE GL en TL

beeldende vakken CSE GL en TL Examen VMBO-GL en TL 2018 tijdvak 2 dinsdag 19 juni 13.30-15.30 uur beeldende vakken CSE GL en TL Bij dit examen hoort een bijlage. Dit examen bestaat uit 37 vragen. Voor dit examen zijn maximaal 61 punten

Nadere informatie

beeldende vakken CSE GL en TL

beeldende vakken CSE GL en TL Examen VMBO-GL en TL 2009 tijdvak 2 dinsdag 23 juni 9.00-11.00 uur beeldende vakken CSE GL en TL Bij dit examen hoort een bijlage. Dit examen bestaat uit 32 vragen. Voor dit examen zijn maximaal 65 punten

Nadere informatie

Meetkunst Les 4 Spelen met perspectief

Meetkunst Les 4 Spelen met perspectief Meetkunst Les 4 Spelen met perspectief Vervreemding door optische illusies Niet alle kunstenaars houden zich aan de regels van perspectief, standpunt, onderlinge verhoudingen etc. Zij overtreden moedwillig

Nadere informatie

6) Aan welke periode uit de bouwkunst van de jaren 20 van de 20e eeuw doet dit denken? 18e, 19de en 20-eeuwse bouwkunst.

6) Aan welke periode uit de bouwkunst van de jaren 20 van de 20e eeuw doet dit denken? 18e, 19de en 20-eeuwse bouwkunst. Tentoonstelling door een scholier 1931 woorden 8 december 2003 5 20 keer beoordeeld Vak CKV 2) Berlage 1) Tot welke stroming behoorde Berlage? Neo-gotiek of de neo-renaissance. 2) Wanneer is het gebouw

Nadere informatie

Ruimte. beeldende vorming klas 2

Ruimte. beeldende vorming klas 2 beeldende vorming klas 2 Ruimte Wat ga je doen? Je begint met het doorlezen van de hele tekst over ruimte. Daarna maak je de opdrachten. Lees de aanwijzingen zorgvuldig door om fouten te voorkomen. Bestudeer

Nadere informatie

Samenvatting CKV 19e eeuw: neoclassicisme

Samenvatting CKV 19e eeuw: neoclassicisme Samenvatting CKV 19e eeuw: neoclassicisme Samenvatting door H. 972 woorden 26 juni 2016 1 1 keer beoordeeld Vak CKV Er zijn in de 19e eeuw 5 stromingen ontwikkeld NEO- classicisme De Romantiek Realisme

Nadere informatie

KIJKWIJZER BEELDASPECTEN

KIJKWIJZER BEELDASPECTEN KIJKWIJZER BEELDASPECTEN SCHOOL: NAAM: Deze kijkwijzer kun je gebruiken voor elk kunstwerk of voorwerp van je keuze. Ga op zoek naar een kunstwerk wat je aanspreekt en vul aan de hand daarvan deze kijkwijzer

Nadere informatie

Workshop Schilderen. Succes! Beste docent,

Workshop Schilderen. Succes! Beste docent, Workshop Schilderen Beste docent, Samen met uw klas gaat u schilderen op doeken met als thema: Vol vuur voor Afrika! Hiervoor heeft u materiaal en een stappenplan nodig. Na het stappenplan vindt u een

Nadere informatie

Opdracht Perspectief 11/06/2019. Atelier Tekenen 2jr dinsdags voormiddag

Opdracht Perspectief 11/06/2019. Atelier Tekenen 2jr dinsdags voormiddag Ruimtesuggestie. Perspectief Bijdrage Saskia Opdracht Perspectief Atelier Tekenen 2jr dinsdags voormiddag Saskia Hooft Rian Wagenaars Fieke Mol Wilhelmien van Diepen Mirjam de Greef Wil Roelse Adriaan

Nadere informatie

Kijkwijzer beeldbeschrijving

Kijkwijzer beeldbeschrijving Kijkwijzer beeldbeschrijving Bedenk dat een schilderij - voordat het een strijdros, een naakte vrouw of een ander verhaal voorstelt - in wezen een plat vlak is, bedekt met kleuren die op een bepaalde manier

Nadere informatie

KIJKWIJZER BEELDASPECTEN

KIJKWIJZER BEELDASPECTEN KIJKWIJZER BEELDASPECTEN SCHOOL: NAAM: Deze kijkwijzer kun je gebruiken voor elk kunstwerk of voorwerp van je keuze. Ga op zoek naar een kunstwerk wat je aanspreekt en vul aan de hand daarvan deze kijkwijzer

Nadere informatie

Meetkunst. Les 2 Van kunst naar ruimte. Weergeven op schaal en in perspectief

Meetkunst. Les 2 Van kunst naar ruimte. Weergeven op schaal en in perspectief Meetkunst Les 2 Van kunst naar ruimte Weergeven op schaal en in perspectief Kunst laat vaak een interpretatie van de werkelijkheid om ons heen zien. Soms lijkt een schilderij heel echt ; sommige kunstenaars

Nadere informatie

2 Vroege renaissance 2.1

2 Vroege renaissance 2.1 2 Vroege renaissance Giotto di Bondone, rond 1315 Veranderingen Het vorige werkboek eindigde met de 14e eeuwse kunstenaar Giotto di Bondone, die in Italië een nieuwe kunststijl introduceerde. Voor het

Nadere informatie

beeldende vakken CSE GL en TL

beeldende vakken CSE GL en TL Examen VMBO-GL en TL 2009 tijdvak 1 maandag 18 mei 9.00-11.00 uur beeldende vakken CSE GL en TL Bij dit examen hoort een bijlage. Dit examen bestaat uit 36 vragen. Voor dit examen zijn maximaal 70 punten

Nadere informatie

Culture. Lichteffecten zoals bij Caravaggio: reizende tentoonstelling Matthew Penn Illuminating Characters

Culture. Lichteffecten zoals bij Caravaggio: reizende tentoonstelling Matthew Penn Illuminating Characters Culture Lichteffecten zoals bij Caravaggio: reizende tentoonstelling Matthew Penn Illuminating Characters Matthew Penn Illuminating Characters Tentoonstelling in Palau Robert, Barcelona 23 september tot

Nadere informatie

Stromingen in vogelvlucht

Stromingen in vogelvlucht Stromingen in vogelvlucht Grieken en Romeinen (Klassiek Erfgoed) 500 v. Chr. tot 400 n. Chr. Middeleeuwen (Goddelijke Orde) 500 tot 1500 Renaissance (Homo Universalis) 1500 tot 1600 Barok en Rococo (Verleiding

Nadere informatie

beeldende vakken CSE GL en TL

beeldende vakken CSE GL en TL Examen VMBO-GL en TL 2012 tijdvak 2 dinsdag 19 juni 13.30-15.30 uur beeldende vakken CSE GL en TL Bij dit examen hoort een bijlage. Dit examen bestaat uit 34 vragen. Voor dit examen zijn maximaal 76 punten

Nadere informatie

4. In de les krijg je een oefentoets die je op weg helpt met het leren en toepassen van de begrippen.

4. In de les krijg je een oefentoets die je op weg helpt met het leren en toepassen van de begrippen. BEGRIPPENLIJST KLAS 3, PERIODE 2: Hoe moet je leren??? 1. De begrippen uit de tekst moet je weten en in eigen bewoordingen kunnen omschrijven en toepassen. De begrippen zijn in periode twee gekoppeld aan

Nadere informatie

BASIS-COLLEGE KUNSTACADEMIE

BASIS-COLLEGE KUNSTACADEMIE BASIS-COLLEGE KUNSTACADEMIE BASIS-COLLEGE KUNSTACADEMIE STUDIEJAAR 1 Pagina 1 BASIS-COLLEGE KUNSTACADEMIE VERSIE 1:4 De heipalen onder uw kunst studie COLLEGE 005 Perspectief BY ADRIAN POKE BASIS-COLLEGE

Nadere informatie

De afbeeldingen staan zwart/wit op een los blad. Ze staan in KLEUR op de website van tekenen en de ELO

De afbeeldingen staan zwart/wit op een los blad. Ze staan in KLEUR op de website van tekenen en de ELO 4H/5V OEFENVRAGEN BasisToets-1 (KB t/m Beeldende Aspecten) Naam:. Klas: 02_Oefenvragen_BasisToets-1; v1: 1312; v2: 1401; v3: 1401; v4: 1402; v5: 1403; v6: 1512 Je kunt deze oefenvragen BasisToets-1 maken

Nadere informatie

Compositie en standpunt

Compositie en standpunt Compositie en standpunt ISO 100 f/9 1/320s 15mm fisheye. Essentiële vaardigheden: Bewustzijn van compositie- regels. Versterken van dynamiek en diepte. Keuze van de juiste lens. Keuze brandpunt-standpunt.

Nadere informatie

Bijlage 1: Analyse afbeeldingen uit veertiende- en vijftiende-eeuwse manuscripten bij Inferno, canto X

Bijlage 1: Analyse afbeeldingen uit veertiende- en vijftiende-eeuwse manuscripten bij Inferno, canto X Bijlage 1: Analyse afbeeldingen uit veertiende- en vijftiende-eeuwse manuscripten bij Inferno, canto X Manuscript Weergave: figuren, objecten, gebeurtenissen, omgeving Afbeelding(en) 1. Florence, dertiger

Nadere informatie

BREED EN AVONTUURLIJK KIJKEN! - 3 min.

BREED EN AVONTUURLIJK KIJKEN! - 3 min. HOE WORD IK EEN DETECTIVE? NAAM leerling: KLAS: Docent: Samengewerkt met (naam leerling: Kijk je wel eens naar een detectiveserie? Je ziet dan hoe een detective heel nauwkeurig observeert en onderzoekt

Nadere informatie

Paul Cezánne, de vader van de moderne kunst.

Paul Cezánne, de vader van de moderne kunst. Paul Cezánne, de vader van de moderne kunst. Post Impressionist, vereenvoudigde onderwerpen tot geometrische vormen, was revolutionair met zijn Nature morte avec pommes et pêches in 1905, Schilderde in

Nadere informatie

6.6. Boekverslag door J woorden 10 april keer beoordeeld

6.6. Boekverslag door J woorden 10 april keer beoordeeld Boekverslag door J. 2029 woorden 10 april 2002 6.6 132 keer beoordeeld Vak CKV Praktische opdracht tekenen Vergelijking van twee kunstwerken binnen een bepaald genre Voor dit werkstuk heb ik gekozen voor

Nadere informatie

Jacob van Ruisdael: Landschap met korenveld (1660-1665)

Jacob van Ruisdael: Landschap met korenveld (1660-1665) Jacob van Ruisdael: Landschap met korenveld (1660-1665) Een klassiek landschap Dit is wat we ons voorstellen bij het woord landschapsschilderkunst. We hebben alle elementen van een landschap: een blikvanger

Nadere informatie

1 ste OPDRACHT - Maquette

1 ste OPDRACHT - Maquette Naam... Klas... 1 ste OPDRACHT - Maquette 1a Zet de maquette van de Domkerk voorzichtig in elkaar, zoals hij te zien is op de plattegrond hieronder. 1b Zet de nummers op de juiste plaats in de tekening

Nadere informatie

Hallo iedereen! 2D vs 3D vs diepte

Hallo iedereen! 2D vs 3D vs diepte Hallo iedereen! In deze blog zou ik graag een licht werpen op twee uitdagingen van landschapsfotografie, namelijk diepte en grootsheid. Landschapsfotografie lijkt wellicht een makkelijke bezigheid; het

Nadere informatie

TEKENEN MET EEN DRIELUIK

TEKENEN MET EEN DRIELUIK PERSPECTIEFTEKENEN AFLEVERING 1 Evenwijdige lijnen worden op een foto zelden evenwijdig afgebeeld. Wat zit hier achter? Kunnen we begrijpen wat er op een foto met evenwijdige lijnen gebeurt? Het blijkt

Nadere informatie

Op het werkblad staat de uitslag van een kijkdoos, die omstreeks 1980 als doos gebruikt is om gebak bij een bakker in te pakken.

Op het werkblad staat de uitslag van een kijkdoos, die omstreeks 1980 als doos gebruikt is om gebak bij een bakker in te pakken. 1 Een kijkdoos Op het werkblad staat de uitslag van een kijkdoos, die omstreeks 1980 als doos gebruikt is om gebak bij een bakker in te pakken. Knip de uitslag uit. Breng op de aangegeven plaatsen gleuven

Nadere informatie

LIEFDE. En als je door de bogen kijkt, zie je op de achtergrond ook iets gebeuren. Wat wordt er op de achtergrond gedaan?

LIEFDE. En als je door de bogen kijkt, zie je op de achtergrond ook iets gebeuren. Wat wordt er op de achtergrond gedaan? LIEFDE Soms lijkt het wel of het hele leven om de liefde draait. Het begint al als je kind bent met de liefde voor je moeder en vader. En iedereen herinnert zich zijn eerste verliefdheid nog wel; op de

Nadere informatie

Cultureel verslag KCV Meisje met de parel

Cultureel verslag KCV Meisje met de parel Cultureel verslag KCV Meisje met de parel Cultureel-verslag door een scholier 1065 woorden 13 april 2016 6,4 7 keer beoordeeld Vak KCV Voorwoord Ik heb hiervoor gekozen omdat ik het schilderij al had gezien

Nadere informatie

Museumles. Instructie individuele opdracht: blij. Welkom het museum.

Museumles. Instructie individuele opdracht: blij. Welkom het museum. 1 Museumles Instructie individuele opdracht: blij Welkom het museum. Je hebt net een schilderij gekozen en één van de vier enveloppen opengemaakt. Je gaat aan het werk met de lesbladen uit deze envelop.

Nadere informatie

Fotografie. Incentive

Fotografie. Incentive Fotografie Incentive Wat zegt fotografie? Fotografie is essentieel voor de communicatie van Kuoni/ Tenzing Travel. Het is hét ultieme instrument om te inspireren en tot de verbeelding te spreken. Daarom

Nadere informatie

Maandthema Juni 2015 Reflecties / spiegelingen. Mail uiterlijk zondag 7 juni maximaal 2 foto s naar

Maandthema Juni 2015 Reflecties / spiegelingen. Mail uiterlijk zondag 7 juni maximaal 2 foto s naar Maandthema Juni 2015 Reflecties / spiegelingen Mail uiterlijk zondag 7 juni maximaal 2 foto s naar fotoclubdebetuwe@gmail.com Wat zegt De Van Dale hierover Over spiegelen : licht of beelden terugkaatsen

Nadere informatie

1907-1914. Bram Vrielink Jim Bloemen 2de

1907-1914. Bram Vrielink Jim Bloemen 2de Bram Vrielink Jim Bloemen 2de 1907-1914 INHOUDSOPGAVE INHOUDSOPGAVE... 2 INLEIDING... 3 HET KUBISME... 4 KUNSTENAARS KUBISME... 5 L AFICIONADO... 6 PORTRAIT OF PABLO PICASSO... 7 SIMULTANEOUS WINDOWS ON

Nadere informatie

China. Landschapsschildering. Vakgebied: Beeldende Vorming. Lesduur: 60 minuten

China. Landschapsschildering. Vakgebied: Beeldende Vorming. Lesduur: 60 minuten China Landschapsschildering Vakgebied: Beeldende Vorming Lesduur: 60 minuten China Pagina 1 Colofon Chinese landschapsschildering Les voor groep 7/8 60 minuten Tekenen - Landschapsschildering - Leerkracht

Nadere informatie

Visuele analyse van schilderkunst in de 17de, 19de en 20ste eeuw

Visuele analyse van schilderkunst in de 17de, 19de en 20ste eeuw 1/5 Eregalerij, Rijksmuseum Brieflezende vrouw, Johannes Vermeer, ca. 1663 Dit verwerkingsmateriaal wordt aangeboden na afloop van zeventiende eeuw laat Johannes Vermeer zien in de examentour Burgerlijke

Nadere informatie

Nu'ge bouwwerken Realis5sche beeldhouwkunst Schilderkunst met perspec5ef Veel mozaïek Vereren van de keizer Afname geloof in goden Toename geloof in

Nu'ge bouwwerken Realis5sche beeldhouwkunst Schilderkunst met perspec5ef Veel mozaïek Vereren van de keizer Afname geloof in goden Toename geloof in 750 0 500 Nu'ge bouwwerken Realis5sche beeldhouwkunst Schilderkunst met perspec5ef Veel mozaïek Vereren van de keizer Afname geloof in goden Toename geloof in God 4 de 10 de eeuw 10 de 13 de eeuw 13 de

Nadere informatie

DE OGEN VAN CHARLEY NIVEAU ++

DE OGEN VAN CHARLEY NIVEAU ++ NIVEAU ++ 1/5 Charley Toorop (1891-1955) kwam uit een echte kunstenaarsfamilie. Haar vader was de beroemde Jan Toorop en ook haar zonen bleken zeer creatief: één zoon werd documentairemaker, de andere

Nadere informatie

Afkomstig uit de nalatenschap van

Afkomstig uit de nalatenschap van in de etalage Afkomstig uit de nalatenschap van Op woensdag 23 januari 2013 vond er een bijzondere onthulling plaats in het Stedelijk Museum Kampen. Een onthulling die werd verricht door Herman Krans,

Nadere informatie

De geschiedenis van het Kröller-Müller

De geschiedenis van het Kröller-Müller Werkstuk door een scholier 2321 woorden 12 juni 2002 6,4 75 keer beoordeeld Vak CKV De geschiedenis van het Kröller-Müller Het Museum is genoemd naar Hélène Kröller-Müller (1869-1939). Ze was van Duitse

Nadere informatie

Thema: Vormgeven. Beeld en kunst

Thema: Vormgeven. Beeld en kunst Introductie VG-02-01-01 Voorkennis: Enige ervaring met een computer en een tekstverwerkingsprogramma, een opmaakprogramma en Photoshop. Je kunt omgaan met een zoekmachine op internet Je hebt de opdrachten

Nadere informatie

7.1. Schilderijverslag door een scholier 2113 woorden 24 juli keer beoordeeld. Bos bij Oele. 1)Wat is het voor een kunstwerk?

7.1. Schilderijverslag door een scholier 2113 woorden 24 juli keer beoordeeld. Bos bij Oele. 1)Wat is het voor een kunstwerk? Schilderijverslag door een scholier 2113 woorden 24 juli 2001 7.1 36 keer beoordeeld Vak CKV Bos bij Oele. 1)Wat is het voor een kunstwerk? Ik ga nu het kunstwerk van Mondriaan, "bos bij Oele" bespreken.

Nadere informatie

Thema 1: De Moderne, de eerste helft van de twintigste eeuw

Thema 1: De Moderne, de eerste helft van de twintigste eeuw beeldende vorming Naam:... Thema 1: De Moderne, de eerste helft van de twintigste eeuw. 1900-1945 inleiding De twintigste eeuw is een tijd waarin stijlen en stromingen elkaar snel opvolgen om plaats te

Nadere informatie

beeldende vakken CSE GL en TL

beeldende vakken CSE GL en TL Examen VMBO-GL en TL 2016 tijdvak 1 dinsdag 17 mei 9.00-11.00 uur beeldende vakken CSE GL en TL Bij dit examen hoort een bijlage. Dit examen bestaat uit 38 vragen. Voor dit examen zijn maximaal 63 punten

Nadere informatie

Bij dit examen hoort een bijlage. Achter het correctievoorschrift zijn twee aanvullingen op het correctievoorschrift opgenomen.

Bij dit examen hoort een bijlage. Achter het correctievoorschrift zijn twee aanvullingen op het correctievoorschrift opgenomen. Examen VMBO-GL en TL 2015 tijdvak 1 woensdag 13 mei 9.00-11.00 uur beeldende vakken CSE GL en TL Bij dit examen hoort een bijlage. Achter het correctievoorschrift zijn twee aanvullingen op het correctievoorschrift

Nadere informatie

beeldende vakken CSE GL en TL

beeldende vakken CSE GL en TL Examen VMBO-GL en TL 2017 tijdvak 1 dinsdag 23 mei 9.00-11.00 uur beeldende vakken CSE GL en TL Bij dit examen hoort een bijlage. Dit examen bestaat uit 37 vragen. Voor dit examen zijn maximaal 65 punten

Nadere informatie

Het juiste perspectief Waarnemen en beschrijven STAP 9 171

Het juiste perspectief Waarnemen en beschrijven STAP 9 171 Het juiste en perspectief Waarnemen beschrijven STAP 9 171 Stap 9 SCHRIJFOEFENING 9A Dit is een mondelinge opdracht. Kies een voorwerp of een klein tafereel. Leg je hand over je ene oog en bekijk het.

Nadere informatie

Werkstuk CKV Museum moderne kunst Arnhem

Werkstuk CKV Museum moderne kunst Arnhem Werkstuk CKV Museum moderne kunst Arnhem Werkstuk door een scholier 1193 woorden 8 februari 2005 4 15 keer beoordeeld Vak CKV Inhoudsopgave Algemene gegevens Verwachtingen van de expositie Opbouw van de

Nadere informatie

Diepte in een plat vlak Michiel Doorman (& Aad Goddijn)

Diepte in een plat vlak Michiel Doorman (& Aad Goddijn) Diepte in een plat vlak Michiel Doorman (& Aad Goddijn) perspectief in de Italiaanse renaissance 6 Prijsvraag in 1401: offer van Isaac Brunelleschi versus Ghiberti 7 Ghiberti 1424 Ghiberti 1452 Pisano

Nadere informatie

beeldende vakken CSE GL en TL

beeldende vakken CSE GL en TL Examen VMBO-GL en TL 2008 tijdvak 2 dinsdag 17 juni 9.00-11.00 uur beeldende vakken CSE GL en TL Bij dit examen hoort een bijlage. Dit examen bestaat uit 34 vragen. Voor dit examen zijn maximaal 64 punten

Nadere informatie

De leerling weet de kleurenleer van itten De leerling weet wat contrasten zijn. De leerling weet iets meer over de kunststroming op-art

De leerling weet de kleurenleer van itten De leerling weet wat contrasten zijn. De leerling weet iets meer over de kunststroming op-art Lesformulier Beginsituatie van de leerling: Opdracht: De leerling kan verven. De leerling past de kleurenleer toe in de kleurencirkel. Daarnaast past hij ook de contrasten toe in de hokjes. De eindopdracht

Nadere informatie