Fotografie. Incentive

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Fotografie. Incentive"

Transcriptie

1 Fotografie Incentive

2 Wat zegt fotografie? Fotografie is essentieel voor de communicatie van Kuoni/ Tenzing Travel. Het is hét ultieme instrument om te inspireren en tot de verbeelding te spreken. Daarom willen we altijd de hoogst mogelijke kwaliteit van onze foto s. De foto neemt de reiziger mee in onze wereld en benadrukt de kwalitatieve en onvergetelijke ervaring. Het merk Kuoni/Tenzing Travel staat voor: Enriching people s lives by sharing memorable experiences. Deze merkgedachte kan op verschillende manieren naar beeld vertaald worden door één categorie te kiezen: h Trusted advisor h Destination insider h Memorable experiences h Cultuur h Ons product Show, don t tell.

3 TRUSTED ADVISOR Wij zijn trusted advisor, omdat wij op de bestemming zijn geweest en Kuoni/Tenzing Travel met de beste lokale agenten samenwerkt. Dit willen we graag laten zien door foto s te gebruiken van de mensen achter ons merk: De Kuoni/Tenzing Travel medewerkers, maar ook foto s van jou, als je zelf één of meerdere van onze bestemmingen hebt bezocht.

4 DESTINATION INSIDER Leg de bijzondere bestemming vast en laat een herkenbaar landschap of uitzicht zien. Een destination insider kent van een bestemming meer dan alleen de standaard bezienswaardigheden en geeft daarbij graag unieke insider tips.

5 MEMORABLE EXPERIENCES Laat een unieke en ultieme ervaring zien van een reiziger die aan het genieten is, vol in het moment. Hier leg je de beleving van de reizigers vast.

6 CULTUUR Leg een close-up vast met lokale bevolking of cultuur, waarmee je laat zien dat jij het land en haar tradities kent.

7 ONS PRODUCT Laat foto s zien van alles wat met het Kuoni/ Tenzing Travel product te maken heeft, zoals onze accomodaties van binnen en van buiten, vervoersmiddelen en excursies.

8 Aan de slag! Deel jouw meest bijzondere reis foto( s) met ons en maak kans op mooie prijzen! Wat moet je doen?: 1. Blader eens door jouw verzameling reisfoto s of maak nieuwe foto s tijdens een reis naar een van de Kuoni/ Tenzing Travel bestemmingen. 2. Upload je meest bijzondere foto ( s) voor 1 april 2015 via de speciale button op Kuoni Online. De drie meest bijzondere foto s worden door ons beloond met een afdruk van de desbetreffende foto op canvas. Uit deze drie inzendingen wordt tevens één winnaar gekozen, die in 2015 gratis met ons op studiereis gaat! Laat je inspireren door de tips & tricks van professioneel reisfotografe Nadine Maas.

9 10 tips & tricks

10 Kies een bijzonder standpunt Een bijzonder standpunt levert verrassende foto s op. Zoek bijvoorbeeld de hoogte op. De meeste mensen maken foto s vanaf de straat op ooghoogte, dus ga op zoek naar bruggen, gebouwen of zelfs kleine verhogingen zoals een trap, die over de stad of het landschap uitkijken. Zo fotografeer je vanuit een andere invalshoek en maak je mooie overzichtsfoto s. Of leg je camera juist op de grond (bij voorbeeld op kiezels, zand, metalen roosters of in het gras), ga zelf op de grond liggen of op je hurken zitten en kijk eens wat dat perspectief voor beeld oplevert.

11 Zoek niet altijd het midden Plaats je onderwerp niet altijd in het midden in de foto. Varieer met de plaatsing van personen of objecten die je wilt fotograferen. Dit heeft een verrassend en speels effect op de compositie van je beeld. Plaats ze juist ergens onder of boven in een hoek. Experimenteer ermee!

12 Ga op zoek naar kleur Met verschillende kleurcontrasten kun je hele mooie accenten leggen in je foto. Op reis word je vaak omringd door mooie, opvallende kleuren. Denk aan gekleurde muren, bijzondere kleding, waanzinnige natuurtinten of bontgekleurde marktkraampjes. Kijk ook eens hoe de complementaire kleuren rood en groen of blauw en oranje elkaar versterken. Of zorg dat één element in de foto erg opvalt vanwege zijn felle kleur doordat de kleuren eromheen veel minder fel zijn.

13 Wacht op de missing link Wanneer je een landschap fotografeert, zorg dan dat er iets gebeurt, dat er een actie plaatsvindt. Heb je een mooi landschapstafereel gevonden, heb dan even geduld. Bepaal het kader dat je wilt fotograferen, zoals bijvoorbeeld een prachtige zee met bergen op de achtergrond en wacht dan tot net dat zeilschip aan de horizon langskomt. Of wacht geduldig voor dat prachtige gebouw, tot er iemand komt langslopen. Met een actie of een activiteit breng je leven en spanning in je beeld.

14 Fotografeer tijdens de gouden uren De periode rond zonsopkomst en zonsondergang zorgen voor een prachtige deken van licht over je onderwerp. Gebruik deze momenten. Kleuren worden levendiger en krijgen meer diepte in het mooie licht tijdens de golden hour. De lucht is dan bijvoorbeeld mooi blauw, in plaats van fel wit. Ook ontstaan vaak lange schaduwen, welke zorgen voor prachtige contrasten. Deze uren zijn verreweg de beste uren op de dag om te fotograferen.

15 Gebruik spiegelingen en reflecties Veel foto s kun je net een tikkeltje spannender maken door op zoek te gaan naar spiegelende oppervlakten. Ga er bewust naar op zoek in ramen, glanzende oppervlakten, waterplassen en dergelijke. Beweeg eromheen en kijk hoe je de reflecties in relatie tot het onderwerp in beeld kunt brengen.

16 Kom eens dichterbij Details vertellen het verhaal. Het is verleidelijk om alleen maar de spectaculaire uitzichten en fantastische landschappen op de foto te zetten. Vergeet echter niet de details te fotograferen. Deze kunnen juist goed het verhaal vertellen van je reiservaringen. Een uitsnede van de handen van een persoon, de ogen van een oude vrouw met een sjaal om haar hoofd. Gebruik details om je verhaal te verrijken en persoonlijk te maken.

17 Gebruik tegenlicht Sowieso heeft natuurlijk licht altijd de voorkeur boven flitslicht. Vergeet af en toe die regel dat de zon in je rug moet staan als je fotografeert. De zon vol in beeld, en achter je onderwerp kan voor prachtige effecten zorgen. Een silhouet levert vaak een waanzinnig mooi en sfeervol plaatje op.

18 Creëer diepte Door bewust een voor- en achtergrond te kiezen, kun je diepte creëren. Gebruik een persoon of een voorwerp op de voorgrond van je foto, die zich in een landschap bevinden. Ligt er een steen in een landschap? Ga erop af. Neem niet te veel afstand. Gebruik doorkijkjes, zoals (delen van) hekken, ramen, bomen e.d. als voorgrond. Kijk goed om je heen. Er is altijd wel iets dat je kunt gebruiken als voorgrond.

19 Gebruik de lijnen Vaak kun je bestaande lijnen zowel rechte lijnen als bochtige lijnen - in het landschap gebruiken als kader voor je foto of om diepte te creëren. Je kunt van alles gebruiken, denk aan bruggen, hekken, paden. Als je deze lijnen gebruikt zul je een gevoel van diepte oproepen.

20

16 Tips voor betere vakantiefoto's

16 Tips voor betere vakantiefoto's 16 Tips voor betere vakantiefoto's Het lukt je niet om dat ene moment goed vast te leggen, je krijgt de sfeer niet te pakken. De foto's zijn niet scherp of flets, je kind staat steeds met de ogen dicht

Nadere informatie

Tips; betere foto's maken (bron: hema.nl)

Tips; betere foto's maken (bron: hema.nl) Tips; betere foto's maken (bron: hema.nl) Gulden snede als gouden basisregel Het werkt zo Verdeel het beeld dat je wilt fotograferen in gedachte in negen gelijke vlakken, door er twee horizontale en twee

Nadere informatie

STILL: workshop fotobewerking

STILL: workshop fotobewerking Dit werkblad is van: klas: STILL: workshop fotobewerking Ontwerp en maak je eigen digitale flyer, poster of fotocollage met zelfgemaakt foto s! Je kent ze wel: coole flyers voor een feest, bewerkte foto

Nadere informatie

Tips voor betere foto s. Tips voor betere foto s. Camera vasthouden. Camera vasthouden. Camera vasthouden. Autofocus

Tips voor betere foto s. Tips voor betere foto s. Camera vasthouden. Camera vasthouden. Camera vasthouden. Autofocus Tips voor betere foto s Tips voor betere foto s Koos Mast Irma Meijerman Oktober 2009 Camera vasthouden Auto-focus Licht en kleur Zwart-wit Compositie Symmetrie en ritme Formaat en uitsnede Standpunt Voorgrond/achtergrond

Nadere informatie

Breng diepte in je foto

Breng diepte in je foto Gewoon 10 tips Fotograferen is het vertalen van wat je ziet naar een afbeelding. Je kunt gewoon richten en klikken maar je kunt er ook net iets verder over nadenken. Foto's worden dan al een heel stuk

Nadere informatie

WERKBOEK voor leerlingen in de brugklas Fotowedstrijd Jong in Brabant!

WERKBOEK voor leerlingen in de brugklas Fotowedstrijd Jong in Brabant! WERKBOEK voor leerlingen in de brugklas Fotowedstrijd Jong in Brabant! Dit is het werkboek van: School: Klas: Datum: 1 Hoi Brugklasser, Het is feest! Erfgoedvereniging Heemschut bestaat een eeuw. Al 100

Nadere informatie

Creatief met tegenlicht fotograferen

Creatief met tegenlicht fotograferen Creatief met tegenlicht fotograferen Normaal gesproken zorgt een fotograaf ervoor dat het licht, de zon, aan de zijkant of achter de fotograaf is. Hierdoor is het onderwerp goed belicht en zie je veel

Nadere informatie

FOTOGRAFEREN MET GEMAK. Webinar serie - vervolg

FOTOGRAFEREN MET GEMAK. Webinar serie - vervolg FOTOGRAFEREN MET GEMAK Webinar serie - vervolg Landschapsfotografie LANDSCHAPSFOTOGRAFIE Wat is een landschap? LANDSCHAPSFOTOGRAFIE Wat is een landschap? Een geheel van geologische, biologische en cultuurhistorische

Nadere informatie

Tips voor betere foto's

Tips voor betere foto's Tips voor betere foto's Henk Hoedemaekers December 2006 Wanneer je alles net zo fotografeert als je in het voorbijgaan ziet, krijg je zelden interessante foto's. Door met de volgende tips rekening te houden,

Nadere informatie

5 Tips voor herfstfotografie 1. Kies het juiste licht

5 Tips voor herfstfotografie 1. Kies het juiste licht 5 Tips voor herfstfotografie 1. Kies het juiste licht Met zonsopkomst en zonsondergang heb je natuurlijk prachtig licht. Voordeel in de herfst is dat je niet meer zo extreem vroeg het bed uit moet om dit

Nadere informatie

FABULEUZE FOTO S TIJDENS DE FEESTDAGEN ELSE KRAMER

FABULEUZE FOTO S TIJDENS DE FEESTDAGEN ELSE KRAMER FABULEUZE FOTO S TIJDENS DE FEESTDAGEN ELSE KRAMER HET IS WEER DE TIJDE VAN FEESTEN. Leuk! Genieten met fijne mensen. Lekker eten en drinken. Heerlijk. Maar foto s maken tijdens feesten is jammer genoeg

Nadere informatie

Opdracht: Je werkt in tweetallen. Kies uit de volgende mogelijkheden:

Opdracht: Je werkt in tweetallen. Kies uit de volgende mogelijkheden: CKV Fotografie Opdracht: Iedereen is bekend met fotografie. De meeste van jullie hebben een eigen camera of hebben een mobieltje met een camera ingebouwd. Kortom iedereen kan een foto maken.. Toch valt

Nadere informatie

FLASH BACK. Dit Les-ID staat helemaal in het teken van Open Monumentendag.

FLASH BACK. Dit Les-ID staat helemaal in het teken van Open Monumentendag. FLASH BACK Dit Les-ID staat helemaal in het teken van Open Monumentendag. Monumenten krijgen al snel het etiket opgeplakt dat ze oud, saai of niet interessant zijn zeker niet voor kinderen en jongeren.

Nadere informatie

Opening Bierkade - 2009 Joris Komen Fotografie

Opening Bierkade - 2009 Joris Komen Fotografie Workshop Fotografie Opening Bierkade - 2009 Joris Komen Fotografie Alles over perspectief, standpunt en compositie Belangrijk voor het maken van een goede foto is de keuze van je perspectief. Welk standpunt

Nadere informatie

12 tips voor prachtige zwart-wit landschappen

12 tips voor prachtige zwart-wit landschappen 12 tips voor prachtige zwart-wit landschappen Een landschap vol kleur is natuurlijk schitterend. Maar zwart-wit landschappen kunnen ook prachtige beelden opleveren! Met deze tips leer je hoe je fantastische

Nadere informatie

Foto Avontuur Zuid Afrika

Foto Avontuur Zuid Afrika Foto Avontuur Zuid Afrika 2 Zuid Afrika You don't take a photograph, you make it. Ansel Adams Inhoud 3. Programma 4. Foto Avonturen 5. Locaties 7. Groepen 10. Workshops 12. Thema s 13. Vaardigheden 14.

Nadere informatie

Foto Avontuur Thailand

Foto Avontuur Thailand Foto Avontuur Thailand 2 Thailand You don't take a photograph, you make it. Ansel Adams Inhoud 3. Programma 4. Foto Avonturen 5. Locaties 7. Groepen 10. Workshops 12. Thema s 13. Vaardigheden 14. Onze

Nadere informatie

7 supertips over SCHERPTE & DIEPTE. voor natuurfoto s met een WOW-factor. Fotograferen in de natuur.nl. Toine Westen

7 supertips over SCHERPTE & DIEPTE. voor natuurfoto s met een WOW-factor. Fotograferen in de natuur.nl. Toine Westen 7 supertips over SCHERPTE & DIEPTE voor natuurfoto s met een WOW-factor Fotograferen in de natuur.nl Toine Westen HOI! Superleuk dat je dit e-book hebt gedownload via www.fotograferenindenatuur.nl/tips.

Nadere informatie

10 fotografietips voor jouw vakantie

10 fotografietips voor jouw vakantie 10 fotografietips voor jouw vakantie Ga je op vakantie? Daarbij ook al nagedacht over welke foto s je gaat nemen? Het is handig dat alvast te doen! Zo krijg je foto s waar je straks het meest mee kunt.

Nadere informatie

Gids voor het maken van een fotoreportage www.juniorreporter.nl

Gids voor het maken van een fotoreportage www.juniorreporter.nl Groene journalistiek door jongeren Gids voor het maken van een fotoreportage www.juniorreporter.nl Junior Reporter Groene journalistiek door jongeren JUNIOR REPORTER maakt onderdeel uit van Young Reporters

Nadere informatie

Maandthema Juni 2015 Reflecties / spiegelingen. Mail uiterlijk zondag 7 juni maximaal 2 foto s naar

Maandthema Juni 2015 Reflecties / spiegelingen. Mail uiterlijk zondag 7 juni maximaal 2 foto s naar Maandthema Juni 2015 Reflecties / spiegelingen Mail uiterlijk zondag 7 juni maximaal 2 foto s naar fotoclubdebetuwe@gmail.com Wat zegt De Van Dale hierover Over spiegelen : licht of beelden terugkaatsen

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: AV-technieken. Fotografie 3. Fotografische vormgeving AV-01-03-01. Voorkennis: Je hebt de opdracht De fotocamera afgerond.

OPDRACHTKAART. Thema: AV-technieken. Fotografie 3. Fotografische vormgeving AV-01-03-01. Voorkennis: Je hebt de opdracht De fotocamera afgerond. OPDRACHTKAART AV-01-03-01 Fotografische vormgeving Voorkennis: Je hebt de opdracht De fotocamera afgerond. Intro: Er is een groot verschil tussen de manier waarop wij voorwerpen en mensen zien, en wat

Nadere informatie

GLOBAL: workshop webdesign

GLOBAL: workshop webdesign Dit werkblad is van: klas: GLOBAL: workshop webdesign Ontwerp en maak je eigen website met zelfgemaakte foto s, teksten, links en buttons! Geen onderwerp zo gek, of er is wel een website over gemaakt:

Nadere informatie

Het fotograferen van een zonsondergang of. een foto maken met.

Het fotograferen van een zonsondergang of. een foto maken met. Het fotograferen van een zonsondergang of. een foto maken met. Het gaat niet om de zonsondergang! Niet te ver inzoomen! Kleurgebruik en bewolking Witbalans Indrukwekkende skylines Slow sync Extra aandachtspunten

Nadere informatie

De regel van derden. 1 Compositie

De regel van derden. 1 Compositie Op de knop drukken kan iedereen, maar een goede compositie maken vereist inzicht en ervaring. Het belangrijkste in het beeld is het onderwerp, bijvoorbeeld een persoon of een gebouw. Dat moet de meeste

Nadere informatie

Bij de meeste camera s is de keuze van de belichtingsregelingen met een zogenaamd programmakeuzewiel

Bij de meeste camera s is de keuze van de belichtingsregelingen met een zogenaamd programmakeuzewiel Belichtingsregelingen: Basisgebruik Bij de meeste camera s is de keuze van de belichtingsregelingen met een zogenaamd programmakeuzewiel I uitgevoerd. De uitleg over functies wordt in twee delen gebracht,

Nadere informatie

Hallo iedereen! 2D vs 3D vs diepte

Hallo iedereen! 2D vs 3D vs diepte Hallo iedereen! In deze blog zou ik graag een licht werpen op twee uitdagingen van landschapsfotografie, namelijk diepte en grootsheid. Landschapsfotografie lijkt wellicht een makkelijke bezigheid; het

Nadere informatie

de kinderen hier om elkaar te gebruiken als de massa mensen, ze kunnen door elkaar heen lopen en elkaar begroeten etc.).

de kinderen hier om elkaar te gebruiken als de massa mensen, ze kunnen door elkaar heen lopen en elkaar begroeten etc.). Als je boven de stad vliegt, land je midden op een plein. Het plein is vol met mensen, je steekt het plein over en loopt dwars door de mensen heen, af en toe begroet je iemand. (help de kinderen hier om

Nadere informatie

3-8. Foppen met foto s

3-8. Foppen met foto s Fotografie Kunsteducatie Groep 3-8 Lessen in optische illusie Foppen met foto s 1 Marijke Liefting Het is bijna zomer en een zee van vrije tijd ligt voor u. Staan er uitstapjes op het programma? Of hebt

Nadere informatie

Win jij de prijs voor de beste Koers-foto 2017? Spelregels + Gratis tips en trics voor de beste foto s

Win jij de prijs voor de beste Koers-foto 2017? Spelregels + Gratis tips en trics voor de beste foto s Win jij de prijs voor de beste Koers-foto 2017? Spelregels + Gratis tips en trics voor de beste foto s Uitdaging Houd jij van foto s maken? Ga dan de uitdaging aan, maak die echte originele plaat en win

Nadere informatie

Uitgebreid naslagwerk bij. Fotografie Workshop. door. Boukje Canaan

Uitgebreid naslagwerk bij. Fotografie Workshop. door. Boukje Canaan Uitgebreid naslagwerk bij Fotografie Workshop door Boukje Canaan Inzoomen/dichtbij halen Weinig mensen realiseren zich dat ze met een zoom een prachtig instrument in handen hebben voor het maken van portretten.

Nadere informatie

Workshop Fotografie oktober 2016

Workshop Fotografie oktober 2016 Workshop Fotografie oktober 2016 Diafragma waarden Groot diafragma Klein diafragma 1 1/1.4 1/2 1/2.8 1/4 1/5.6 1/8 1/11 1/16 1/22 Weinig Scherptediepte Lens Open (veel licht) Veel scherptediepte Lens dicht

Nadere informatie

Textuur presentatie aan groep G&B (dia 01 voorblad ppt)

Textuur presentatie aan groep G&B (dia 01 voorblad ppt) Textuur presentatie aan groep G&B (dia 01 voorblad ppt) INLEIDING Ik volg al een tijdje het foto blog van Anne McKinnell, een Amerikaanse die haar leven radicaal om gegooid heeft en beroepsfotografe is

Nadere informatie

FOTOGRAFEREN TIJDENS GLOW IN EINDHOVEN

FOTOGRAFEREN TIJDENS GLOW IN EINDHOVEN FOTOGRAFEREN TIJDENS GLOW IN EINDHOVEN GLOW in Eindhoven GLOW is een jaarlijks, terugkerend lichtspektakel in het centrum van Eindhoven. Er zijn inmiddels ruim 10 edities georganiseerd en jaarlijks komen

Nadere informatie

Hand-out Methodiek Lookalike

Hand-out Methodiek Lookalike Hand-out Methodiek Lookalike Methodiek Lookalike www.lookalike-traject.nl Amsterdam 2011 INHOUDSOPGAVE INTRODUCTIE LOOKALIKE... 3 FILOSOFIE EN WERKWIJZE... 3 INTRODUCTIE VOOR HET ONDERWIJS... 3 KUNSTZINNEGE

Nadere informatie

Fotografie tips voor betere landschapsfoto's

Fotografie tips voor betere landschapsfoto's Fotografie tips voor betere landschapsfoto's Dit artikel geeft je 10 praktische fotografie tips omtrent compositie, camera instellingen en belichting, die je zullen helpen betere landschapsfoto's te maken.

Nadere informatie

Natuurfotografie. Kijken, zien en dán pas fotograferen. Luc Hoogenstein

Natuurfotografie. Kijken, zien en dán pas fotograferen. Luc Hoogenstein Natuurfotografie Kijken, zien en dán pas fotograferen Luc Hoogenstein Wat is een natuurfotograaf? Een natuurfotograaf is iemand die natuur fotografeert, met respect voor de natuur. Hoe doe je dat? Begrijp

Nadere informatie

WAT DOE IK MIS? BETERE FOTO S MAKEN

WAT DOE IK MIS? BETERE FOTO S MAKEN BETERE FOTO S MAKEN WAT DOE IK MIS? Nog niet zo lang geleden was het belangrijkste antwoord: je houdt je vinger voor de lens. Dat heb ik intussen afgeleerd, maar echt goed kan je mijn foto s nog altijd

Nadere informatie

Kunstenaar 1... adres.. Kunstenaar 2. Kunstenaar 3... Kunstenaar 4 (reserve)..

Kunstenaar 1... adres.. Kunstenaar 2. Kunstenaar 3... Kunstenaar 4 (reserve).. BEELDENDE KUNST kunstroute Max. persoon Zoek op internet waar en wanneer er bij jou in de buurt een kunstroute is. Kijk op internet, in de krant etc. en zorg ervoor dat je een programma boekje te pakken

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: AV-technieken. Fotografie 4. Licht AV-01-04-01

OPDRACHTKAART. Thema: AV-technieken. Fotografie 4. Licht AV-01-04-01 OPDRACHTKAART AV-01-04-01 Licht Voorkennis: Je hebt de opdracht De fotocamera afgerond. Je hebt de opdracht Fotografische vormgeving afgerond. Intro: Licht is een belangrijk vormgevingselement en een echte

Nadere informatie

Maak samen een glossy groep 8

Maak samen een glossy groep 8 Maak samen een glossy groep 8 Er zijn hieronder werkbladen voor: brainstorm & mindmap om inhoud te bepalen voor het tijdschrift persoonlijke pagina maken interview meester, juf of klasgenoten een echte

Nadere informatie

Series in fotografie: sept. 2013

Series in fotografie: sept. 2013 Series in fotografie: sept. 2013 Wil jij graag een verhaal vertellen met je foto s? De kans dat slechts één foto een heel verhaal kan vertellen is bijzonder klein. Professionele fotografen maken daarom

Nadere informatie

De afbeeldingen staan zwart/wit op een los blad. Ze staan in KLEUR op de website van tekenen en de ELO

De afbeeldingen staan zwart/wit op een los blad. Ze staan in KLEUR op de website van tekenen en de ELO 4H/5V OEFENVRAGEN BasisToets-1 (KB t/m Beeldende Aspecten) Naam:. Klas: 02_Oefenvragen_BasisToets-1; v1: 1312; v2: 1401; v3: 1401; v4: 1402; v5: 1403; v6: 1512 Je kunt deze oefenvragen BasisToets-1 maken

Nadere informatie

Mini-docu - Les 2 Herinneringen in beeld

Mini-docu - Les 2 Herinneringen in beeld Mini-docu - Les 2 Herinneringen in beeld [Om deze lesbrief in te kunnen vullen heb je de nieuwste versie van Adobe Reader nodig] Naam: Klas: Naam docent: Als er in een documentaire wordt gesproken over

Nadere informatie

theorie tekenen onderbouw

theorie tekenen onderbouw theorie tekenen onderbouw inhoud deel 1 technieken en materialen deel 2 ruimtelijkheid deel 3 vorm deel 4 ruimte en licht deel 5 kleur deel 6 compositie deel 7 inleiding kunstgeschiedenis schriftelijke

Nadere informatie

Opdrachten. Druk dit document af en maak hierop aantekeningen tijdens uw fotosessies

Opdrachten. Druk dit document af en maak hierop aantekeningen tijdens uw fotosessies 1 Opdrachten In Hoofdstuk 1 De digitale camera en Hoofdstuk 2 Digitaal fotograferen van het Handboek Digitale fotografie en fotobewerking staan opdrachten die u zelf kunt uitvoeren. Als u alle opdrachten

Nadere informatie

Verhaalvormen Teamreflectie

Verhaalvormen Teamreflectie Verhaalvormen Teamreflectie Passie is een essentieel onderdeel van vakmanschap. Door het vertellen van verhalen brengen we die passie over op een ander. Mensen worden geraakt met verhalen. Daarnaast leren

Nadere informatie

4 andere dieren bestaat. foto zo precies mogelijk na en kleur in.

4 andere dieren bestaat. foto zo precies mogelijk na en kleur in. Teken je fantasiedier Uit de krant Teken een dier dat uit minimaal Zoek een foto uit de krant. Teken deze 4 andere dieren bestaat. foto zo precies mogelijk na en kleur in. Bedenk ook een naam voor Zet

Nadere informatie

Beoordeling 4e reeks foto s Regenboog Waregem : thema Avondfotografie

Beoordeling 4e reeks foto s Regenboog Waregem : thema Avondfotografie Beoordeling 4e reeks foto s Regenboog Waregem : thema Avondfotografie 1: foto 2 Schitterende zonsondergang met prachtige vlakverdeling, een compositie uit het boekje, de sterke horizontale lijnen op de

Nadere informatie

Lisa Van Damme. Ik hou ervan om het juiste moment af te wachten!

Lisa Van Damme. Ik hou ervan om het juiste moment af te wachten! 2 portfolio Lisa Van Damme Lisa Van Damme begon, geïnspireerd door sociaal geëngageerde fotografen, op 17-jarige leeftijd aan een studie fotografie. Voor haar is fotografie meer dan een doel; het is eerst

Nadere informatie

Hoe ga je te werk? - Bekijk de afbeeldingen van de kunstwerken van dansers (Degas, Segal, Nikki da St. Phalle).

Hoe ga je te werk? - Bekijk de afbeeldingen van de kunstwerken van dansers (Degas, Segal, Nikki da St. Phalle). DANS Dans Max. personen Wat heb je nodig? Potlood, papier, materiaal om ruimtelijk te werken Hoe ga je te werk? - Bekijk de afbeeldingen van de kunstwerken van dansers (Degas, Segal, Nikki da St. Phalle).

Nadere informatie

Werkboek Maatschappelijke stage. Stichting Oude Groninger Kerken

Werkboek Maatschappelijke stage. Stichting Oude Groninger Kerken Werkboek Maatschappelijke stage Stichting Oude Groninger Kerken 2011 Inhoud: Inleiding Wat is de SOGK? Wat ga je doen? Voorbereiding Uitvoering Verwerking Evaluatie Bijlagen p3 p X p X p X p X p X p x

Nadere informatie

Maak je allerbeste foto s ooit met deze 9 tips voor stadsfotografie

Maak je allerbeste foto s ooit met deze 9 tips voor stadsfotografie Maak je allerbeste foto s ooit met deze 9 tips voor stadsfotografie Neem tijdens je volgende stedentrip (of gewoon dicht bij huis) foto's om trots op te zijn met deze 9 simpele tips voor stadsfotografie.

Nadere informatie

Fotograferen op reis Apparatuur en tips

Fotograferen op reis Apparatuur en tips Fotograferen op reis Apparatuur en tips Het gaat eindelijk gebeuren. Je hebt tijden gespaard, veel landen overwogen en uiteindelijk besloten om 4 weken naar Azië te gaan. Omdat fotografie je grootste hobby

Nadere informatie

Tips; fotoboek maken (bron: hema.nl)

Tips; fotoboek maken (bron: hema.nl) Tips; fotoboek maken (bron: hema.nl) tekst roteren Draai je tekst zodat het mooi onder of op je scheef geplaatste foto staat. Of maak zelf leuke labels in combinatie met clipart. 1. kies de clipart (bij

Nadere informatie

11 tips voor accenten in foto s

11 tips voor accenten in foto s 11 tips voor accenten in foto s Han Sieveking Whitepapers 2014 Fotoacademie MISSION STATEMENT De Fotoacademie leidt op inspirerende wijze een student op tot een bewuste, zelfstandige (beroeps)fotograaf

Nadere informatie

FOTO- OPDRACHT 7. NatGeoFoto

FOTO- OPDRACHT 7. NatGeoFoto NatGeoFoto LANDSCHAPSFOTOGRAFIE FOTO- OPDRACHT 7 LANDSCHAPSFOTOGRAFIE is een van de populairste genres van de fotografie. Het lijkt makkelijk: er ontrolt zich een mooi landschap voor je ogen en je maakt

Nadere informatie

B1c impressionisme : uitleg, theorievragen, praktijkopdracht. M.Heine 2013

B1c impressionisme : uitleg, theorievragen, praktijkopdracht. M.Heine 2013 B1c impressionisme : uitleg, theorievragen, praktijkopdracht M.Heine 2013 Vraag 1 Leg aan de hand van afbeelding 1 uit wat toetsjes zijn. Afb.1 Impressionisme, het begin In 1872 wilde een schilder, Claude

Nadere informatie

The making of. De Vuurtoren

The making of. De Vuurtoren Fotoclub VPR De Klinker The making of. De Vuurtoren Maak eens iets bijzonders van dit platgefotografeerde onderwerp Fotoclub VPR Hans Nieuwland 1 Hoe pak ik dat aan? De vuurtoren is waarschijnlijk het

Nadere informatie

De apparatuur die je nodig hebt

De apparatuur die je nodig hebt Dichterbij met macro Met close-up- of macrofotografie gaat er een compleet nieuwe wereld open voor jou en je EOS. Alledaagse objecten veranderen voor het oog van je camera in fascinerende onderwerpen.

Nadere informatie

Emotie en gevoel in fotografie

Emotie en gevoel in fotografie JE BENT NU BIJ ART & CULTURE Emotie en gevoel in fotografie Fotografe Jenny Boot, geboren in Sneek (1969) begon in 2005 met fotograferen. Ze fotografeert mensen, want mensen boeien haar, ze wil graag emotie

Nadere informatie

Macro fotografie De eerste is de scherpstelafstand van de lens De tweede belangrijke waarde is de reproductiefactor

Macro fotografie De eerste is de scherpstelafstand van de lens De tweede belangrijke waarde is de reproductiefactor Macro fotografie is volgens velen één van de moeilijkst uit te voeren vormen van fotografie doordat je zo dicht op je onderwerp zit en dat je diafragma ver open is je slechts enkele millimeters hebt om

Nadere informatie

10 Tips voor betere portretfoto's

10 Tips voor betere portretfoto's 10 Tips voor betere portretfoto's Elja Trum Portretfotografie vind ik persoonlijk een van de leukste vormen van fotografie. Je krijgt de mogelijkheid iemand op een bepaald moment in zijn leven vast te

Nadere informatie

Bruidsfotografie 2015

Bruidsfotografie 2015 PrijsBROCHURE Bruidsfotografie 2015 Life is not measured by the number of breaths we take, but by the moments that take our breath away. - Hilary Cooper - Die ademloze momenten, de momenten vol liefde

Nadere informatie

Mens in actie. Zo groot ben jij!

Mens in actie. Zo groot ben jij! Handvaardigheid klas 2H/V februari 2015 Mens in actie Op de foto hiernaast is een bronzen beeld van een schaatser te zien, aangebracht aan de muur van het stadhuis van Haastrecht. Het beeld is gemaakt

Nadere informatie

WORKSHOP PORTRETFOTOGRAFIE

WORKSHOP PORTRETFOTOGRAFIE WORKSHOP PORTRETFOTOGRAFIE Wil jij ook de mooiste portretfoto s maken? In deze whitepaper over portretfotografie neemt fotograaf, filmmaker en kunstenaar Ahmet Polat je mee achter de schermen. Zo ontdek

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: AV-technieken. Fotografie 5. Kleur en contrast AV-01-05-01

OPDRACHTKAART. Thema: AV-technieken. Fotografie 5. Kleur en contrast AV-01-05-01 OPDRACHTKAART AV-01-05-01 Kleur en contrast Voorkennis: Je hebt de opdracht De fotocamera afgerond. Je hebt de opdracht Fotografische vormgeving afgerond. Intro: Ook kleuren bepalen de stemming van een

Nadere informatie

GEDICHTEN FOTOGRAFIE. Sachsenhausen. Auschwitz. Buchenwald. Birkenau. Westerbork. vught. Rob Komen

GEDICHTEN FOTOGRAFIE. Sachsenhausen. Auschwitz. Buchenwald. Birkenau. Westerbork. vught. Rob Komen GEDICHTEN FOTOGRAFIE Sachsenhausen Auschwitz Buchenwald Birkenau Westerbork vught Rob Komen 1 loop even met me mee loop even met me mee daar naar die laatste barak waar de mensen van de dag niet meer heenlopen

Nadere informatie

DE COMPOSITIE INKIJKVERSIE

DE COMPOSITIE INKIJKVERSIE BASISCURSUS FOTOGRAFIE DE COMPOSITIE INKIJKVERSIE JEROEN HORLINGS 1 INLEIDING INLEIDING Los van de technische aspecten wordt de waarde van een foto grotendeels bepaald door de compositie. Een foto is een

Nadere informatie

HDR- FOTOGRAFIE. Inleiding. Het digitale beeld - Bijlage

HDR- FOTOGRAFIE. Inleiding. Het digitale beeld - Bijlage HDR- FOTOGRAFIE Inleiding Wanneer je door de zoeker van je al dan niet spiegelreflex camera kijkt en een prachtige scène hebt waargenomen en vastgelegd, dan is er naderhand soms enige teleurstelling wanneer

Nadere informatie

Fotoreis Mandawa, India 2018

Fotoreis Mandawa, India 2018 Fotoreis Mandawa, India 2018 Hier vind je het overzicht van het complete fotografie programma en de extra activiteiten tijdens de fotoreis naar India van 28 februari t/m 9 maart 2018. In de tijd tussen

Nadere informatie

Licht Belichting Lichtmeting

Licht Belichting Lichtmeting Licht Belichting Lichtmeting PUNTJES VOORAF 29 april 2015 Kees van Gageldonk 2 Inhoud Licht Algemene inleiding Belichting Inleiding Conclusie Correctiemogelijkheden Lichtmeting Inleiding Dynamisch bereik

Nadere informatie

klas 3 beeldende vormgeving buitentekenen

klas 3 beeldende vormgeving buitentekenen ZOEKEN Weet jij wat een zoeker is? Hierboven is er een getekend. Hij wordt gebruikt bij het zoeken naar een geschikt gedeelte om te tekenen. Zo n zoeker heeft brede randen en geeft je als het ware een

Nadere informatie

Tips voor avondfotografie

Tips voor avondfotografie Tips voor avondfotografie digitalefotografietips.nl Veel fotografen bergen hun camera op na het vastleggen van een mooie zonsondergang. Maar eigenlijk begint het daarna pas, in ieder geval voor het onderwerp

Nadere informatie

FOTOGRAFEREN MET JE SMARTPHONE

FOTOGRAFEREN MET JE SMARTPHONE De afgelopen jaren is de smartphone steeds belangrijker geworden. Bellen is bijna bijzaak: we Whatsappen, Instagrammen, Twitteren en zijn bijna de hele dag online. Het schijnt zelfs zo te zijn dat we vaker

Nadere informatie

make things ETA by Boudewijn Naaijkens

make things ETA by Boudewijn Naaijkens ET S make things ETA by Boudewijn Naaijkens VISUAL IDENTITY Student Boudewijn Naaijkens 2060969 Avans Hogeschool 42CM04 (O) Vakcoördinator Brenda Renssen Avans Hogeschool Overige betrokken docent(en) Marcel

Nadere informatie

8 Tips om betere foto's te maken van je dagelijks leven

8 Tips om betere foto's te maken van je dagelijks leven 8 Tips om betere foto's te maken van je dagelijks leven SANDRA STOKMANS FOTOGRAFIE D O C U M E N T A I R E F O T O G R A F I E D A Y I N T H E L I F E W W W. S A N D R A S T O K M A N S. N L G R A T I

Nadere informatie

Lesbrief voor leerlingen: hoe ontwerp je een omslag voor een boek

Lesbrief voor leerlingen: hoe ontwerp je een omslag voor een boek Lesbrief voor leerlingen: hoe ontwerp je een omslag voor een boek KIEZEN Een goed begin is het kiezen van het juiste boek. Er zijn zo veel mooie verhalen waardoor het soms lastig is om een goede keuze

Nadere informatie

Fotografie: van opname tot archivering deel 1. Bruno Vandermeulen

Fotografie: van opname tot archivering deel 1. Bruno Vandermeulen Fotografie: van opname tot archivering deel 1 Bruno Vandermeulen 6 7 8 9 10 11 12 1 3 Wat is een camera? Zwarte doos: camera obscura Sensor Sluiter Objectief Diafragma Sensor Pixels Grootte 15 16 Camera

Nadere informatie

25 TIPS. voor het fotograferen van kinderen

25 TIPS. voor het fotograferen van kinderen 25 TIPS voor het fotograferen van kinderen Kinderen fotograferen is dankbaar werk. Niet alleen zijn ouders, familie en het kind zelf meestal erg blij met de foto s, het is ook nog gewoon erg leuk om te

Nadere informatie

Kijkwijzer. Beeldbeschrijving. FotografieVMBO

Kijkwijzer. Beeldbeschrijving. FotografieVMBO Kijkwijzer Beeldbeschrijving FotografieVMBO Inhoud I. De bedoeling van deze kijkwijzer 2 II. Opdrachten 3 III. Eindopdracht 5 IV. Fotografie en het Fotomuseum Den Haag 6 I. De bedoeling van deze kijkwijzer

Nadere informatie

Demonstratie objectfotografie. Charles Strijd

Demonstratie objectfotografie. Charles Strijd Demonstratie objectfotografie Fotomateriaal Uitleendienst Erfgoed Vereisten erfgoedinventaris - minstens 1 goede foto per object, meestal frontale overzichtsfoto - maak ook foto s van details, merken,

Nadere informatie

Meerdere wegen naar BETERE FOTO S

Meerdere wegen naar BETERE FOTO S Meerdere wegen naar BETERE FOTO S (zonder meer apparatuur te kopen) 2013 Wim Stolwerk Mirror Image Photography, Vinkeveen Geinspireerdop publicaties van Craft& Vision Gespecialiseerde Canadese uitgeverij

Nadere informatie

Reader 37. Workshop Fotografie. September 2007 Mediatheek Moller Tilburg

Reader 37. Workshop Fotografie. September 2007 Mediatheek Moller Tilburg Reader 37 Workshop Fotografie September 2007 Mediatheek Moller Tilburg 2 Inhoudsopgave 1 Theorie van fotografie.. 4 1.1 Diafragma en sluitertijd. 4 1.2 Pixels. 8 1.3 Bestandgrootte.. 9 1.4 Scherpte/diepte.

Nadere informatie

Extra Thema: Voedingsfotografie

Extra Thema: Voedingsfotografie Extra Thema: Voedingsfotografie Belichting Gebruik zoveel mogelijk enkel maar natuurlijk licht. Dus overdag aan een (groot) raam fotograferen en alle spotjes in keuken uit Schaduwzones in het gerecht

Nadere informatie

7 tips voor zwart-wit fotografie

7 tips voor zwart-wit fotografie 7 tips voor zwart-wit fotografie Een zwart-wit foto heeft nog steeds veel aantrekkingskracht op mensen. Sinds kort ligt de tweede editie van mijn boek Digitale Fotografie: Zwart-wit in de winkel. Een goede

Nadere informatie

* Je kunt natuurlijk ook foto s van de lucht maken met de gedraaide zonnebril voor de lens.

* Je kunt natuurlijk ook foto s van de lucht maken met de gedraaide zonnebril voor de lens. Licht in de lucht Proeven met polarisatie Gerard Stout Nodig: * digitale camera * polaroid zonnebril * zonnige dag Licht lijkt heel gewoon. Je merkt het nauwelijks op. Pas als het donker is, mis je licht

Nadere informatie

Daar zit diepte in. Deel 1: Perspectief

Daar zit diepte in. Deel 1: Perspectief Daar zit diepte in. Deel 1: Perspectief Heb je soms wel eens het gevoel dat je in een schilderij binnen kunt wandelen? Dat komt omdat schilders in perspectief schilderen. Honderden jaren geleden ontwikkelden

Nadere informatie

Mediavoorzieningen/WorkshopReader

Mediavoorzieningen/WorkshopReader Mediavoorzieningen/WorkshopReader 2.0 Uitleg camera...3 2.1 Camera aanzetten...3 2.3 In- en uitzoomen...4 2.4 Accu opladen...5 2.5 Film bekijken...6 3.0 Voor je begint...7 1. Check de accu. Zit er een

Nadere informatie

Focus op Fotografie: Avond- en nachtfotografie

Focus op Fotografie: Avond- en nachtfotografie Introductie Focus op Fotografie: Avond- en nachtfotografie De schoonheid van het duister Bijna niets is zo betoverend als een nachtfoto. Denk aan een stad bij nacht, met verlichte gebouwen, lantaarns langs

Nadere informatie

FOTO- OPDRACHT 5. NatGeoFoto. Fotografie: Susan Seubert

FOTO- OPDRACHT 5. NatGeoFoto. Fotografie: Susan Seubert NatGeoFoto STADSGEZICHTEN FOTO- OPDRACHT 5 Fotografie: Susan Seubert STADSGEZICHTEN Van bergen en valleien tot eilanden en steden: de Amerikaanse National Geographic-fotograaf Susan Seubert fotografeerde

Nadere informatie

Picture this. Picture This. De Glossy vol mode- en beautyfoto s

Picture this. Picture This. De Glossy vol mode- en beautyfoto s Picture this Picture This De Glossy vol mode- en beautyfoto s INHOUD PICTURE THIS Tekst fotografie Foto s Horoscoop De compositie is een van de belangrijkste aspecten van het maken van een mooie foto.

Nadere informatie

ADHD: je kunt t niet zien

ADHD: je kunt t niet zien ➂ ADHD: je kunt t niet zien Je ziet het niet aan de buitenkant. Je kunt niet gelijk naar iemand kijken en zeggen: die heeft ADHD. Dat kan een voordeel zijn. Als iemand niet weet dat jij het hebt, dan kunnen

Nadere informatie

Hoofdstuk 1: Trucs om mooie foto s te maken 2. Macrostand 3 Licht 7 Compositie 8 Foto liggend of staand 9 Lensopening zelf bepalen 12

Hoofdstuk 1: Trucs om mooie foto s te maken 2. Macrostand 3 Licht 7 Compositie 8 Foto liggend of staand 9 Lensopening zelf bepalen 12 Inhoud Hoofdstuk 1: Trucs om mooie foto s te maken 2 Macrostand 3 Licht 7 Compositie 8 Foto liggend of staand 9 Lensopening zelf bepalen 12 Hoofdstuk 2: Leren kijken 14 Alles in één kleur 15 Letters fotograferen

Nadere informatie

Wat leuk dat je wilt werken met Glogster (http://www.glogster.com)! Maar wat is het?

Wat leuk dat je wilt werken met Glogster (http://www.glogster.com)! Maar wat is het? Inhoudsopgave Inleiding! 1 TIP: Inlognamen op de basisschool! 2 Gereedschap - Graphics! 6 Gereedschap - Wall! 6 Gereedschap - Video! 8 Publiceren en/of Opslaan! 9 Inleiding Wat leuk dat je wilt werken

Nadere informatie

Aanwijzing: Lees de verhalen op de borden boven de kist goed; er staan aanwijzingen op. Kijk goed in de kist. Valt je daar iets bijzonders op?

Aanwijzing: Lees de verhalen op de borden boven de kist goed; er staan aanwijzingen op. Kijk goed in de kist. Valt je daar iets bijzonders op? Ondergronds Opdrachten groepen 5, 6 en 7 In Ondergronds gaan kinderen aan de slag als een echte archeoloog. Ondergronds is een reconstructie van een archeologische opgraving. De leerlingen werken met echte

Nadere informatie

Kleur. Kleurencirkel. De kleurencirkel wordt besproken in de klas. De kleurencirkel bestaat uit: primaire kleuren secundaire kleuren tertiaire kleuren

Kleur. Kleurencirkel. De kleurencirkel wordt besproken in de klas. De kleurencirkel bestaat uit: primaire kleuren secundaire kleuren tertiaire kleuren Klas 2 periode 2 Naam: Voor de toets van periode 2 leer je de volgende begrippen. Al deze begrippen staan op wiki.roncalli.nu Bekijk de plaatjes op de wiki in kleur en print hem uit!!! Kleur Kleurencirkel

Nadere informatie

2 > Kerndoelen 11. 4 > Aan de slag 15. 5 > Introductie van de manier van werken 22. 6 > Mogelijke werkvormen en de plaats op het rooster 27

2 > Kerndoelen 11. 4 > Aan de slag 15. 5 > Introductie van de manier van werken 22. 6 > Mogelijke werkvormen en de plaats op het rooster 27 Inhoud 1 > Uitgangspunten 9 2 > Kerndoelen 11 3 > Materialen 12 4 > Aan de slag 15 5 > Introductie van de manier van werken 22 6 > Mogelijke werkvormen en de plaats op het rooster 27 7 > Waarom samenwerkend

Nadere informatie

Briefing wethouder & juryvoorzitter. Prijsuitreiking Winterfotowedstrijd en Leiden bij Nachtlicht

Briefing wethouder & juryvoorzitter. Prijsuitreiking Winterfotowedstrijd en Leiden bij Nachtlicht Briefing wethouder & juryvoorzitter Prijsuitreiking Winterfotowedstrijd en Leiden bij Nachtlicht Datum: maandag 21 november 2016 Locatie: B en W kamer stadhuis Tijd: 17.00 start - einde tot 18.00 u (loop

Nadere informatie