Dairy Innovators Forum 2006 Mount Gambier Australia

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Dairy Innovators Forum 2006 Mount Gambier Australia"

Transcriptie

1 Dairy Innovators Forum 2006 Mount Gambier Australia In februari 2006 vond de startbijeenkomst plaats van Global Dairy Farmers. Deze bijeenkomst vond, op uitnodiging van GDF-lid Terry Hehir, plaats in Australië in combinatie met het Dairy Innovators Forum van Australian Dairy Conference. Terry Hehir is de voorzitter van Australian Dairy Conference en één van de trekkers van GDF. Achtergrond Australian Dairy Conference is een aantal jaren geleden ontstaan omdat een groep melkveehouders ontevreden was over de beschikbaarheid van kennis voor de primaire sector. Het onderzoek werd sterk gedomineerd door financiers met een sterk belang voor een bepaald type onderzoek, b.v. naar bepaalde bestrijdingsmiddelen of medicijnen. Het bleek moeilijk om toegang te krijgen tot kennis die antwoorden kon geven op vragen van de primaire sector. Het onderzoek wordt 50/50 gefinancierd door Dairy Australia (overkoepelende zuivelorganisatie) en de overheid. De overheid heeft een eigen voorlichtingsapparaat wat gedeeltelijk wordt medegefinancierd door Dairy Australia. Bij de voorlichtingdienst werken vooral veel jonge mensen, die nog veel moeten leren. Een aantal jaren geleden heeft toen een groep melkveehouders the Australian Dairy Conference opgericht. Belangrijkste concrete doelstelling van deze groep was om minimaal 1 keer per jaar een conferentie te organiseren waar resultaten van actueel onderzoek werden gepresenteerd en bediscussieerd. Dit werd een groot succes, om niet aan het succes ten onder te gaan is er in 2000 een specifiek evenement georganiseerd, gericht op de top ondernemers in de sector: Dairy Innovators Forum, met maximaal 150 deelnemers, van wie minimaal 100 melkveehouder. De leden van GDF in oprichting werden ook voor dit forum uitgenodigd. Thema en programma Het thema van de bijeenkomst was Freeing the minds De bijeenkomst ging van start met een innovators dinner. De gasten waren uitgenodigd om een voorwerp dat innovatie symboliseerde mee te nemen. Veel aanwezigen hadden een voorwerp meegenomen, soms alleen symbolisch of ludiek soms ook serieus. B.v. sporttabletten die waren gemaakt op basis van biestbestanddelen of iemand die foto s had meegenomen van een soort stripgrazensysteem van een bietengewas.

2 Visie vanuit de verwerkende industrie: Overleven in de markt hangt af van innovatie: en dit geldt ook voor de melkveehouderij! Ashley Waugh National Foods (www.natfoods.com.au) Op de eerste dag was de CEO van National Foods (Ashley Waugh) een van de grotere zuivelverwerkers in Australië aanwezig. National Foods lanceert per jaar nieuwe producten. Markant detail was wel dat National Foods vrij recent was overgenomen door San Miguel een voedselgigant van de Filippijnen. Dit gebeurde nadat Fonterra, de grote zuivelverwerker uit Nieuw Zeeland een overnamebod zag mislukken. Waugh had een vrij algemeen maar wel helder verhaal over innovatie: - Het gaat erom de zwevende hand van de consument te verleiden, tegenwoordig betekent dit dat je de consument moet vermaken. - Als je wilt innoveren realiseer je dan dat je met veel mislukkingen te maken krijgt bury the dead! was het advies richting melkveehouders. - Randvoorwaarden: een heldere strategie (keep it simple stupid (kiss)), kennis van de markt, bereidheid om risico s te nemen. Innovatie wordt geremd door arrogantie, passief denken, hiërarchie en dream takers Slotadviezen: challenge your prepositions and innovate carefully.

3 Turner Brothers (NZl): 20 miljoen liter met 1 keer per dag melken produceren. Presentatie door de gebroeders Turner, samen met hun adviseur Grant White In 1981 zijn de gebroeders Turner begonnen met 185 koeien, vanaf het begin was de slogan: cash was king. Het bedrijf is steeds gegroeid. In 1992 werd de stap gemaakt van 500 naar 820 koeien. De gebroeders hebben toen een bedrijf opgericht op Rakaia Island, in totaal heeft men daar nu 1550 hectare geïrrigeerd land in gebruik en worden er 5000 koeien gemolken. De koeien worden geweid. Totale melkproductie 1,42 miljoen foodsolids, dit komt ongeveer overeen met 20 miljoen kg melk. Het bedrijf is alleen bereikbaar via een brug over de rivier. De gebroeders melken 1 keer per dag. De aanleiding bestaat uit meerdere redenen: - Het maximaal proberen te benutten van de infrastructuur. - Sociale werktijden voor werknemers - Minder onderhoud melkmachine - Eenvoudig te sturen - Eenvoudig systeem In hun overtuiging heeft het de diergezondheid verbeterd. Dit wordt o.a. veroorzaakt dat de dieren minder hoeven te lopen (79 dagen per jaar minder kwijt aan lopen), het celgetal is verlaagd en minder problemen rond vruchtbaarheid.

4 Vervolgplannen: nog verder groeien. Op hun eigen website staat globale informatie over het bedrijf, de site gebruiken ze ook om potentieel personeel te informeren over het bedrijf. Waarom zijn ze succesvol - houding - bereid om (gecalculeerde) risico s te nemen - de uitdaging aangaan - passie voor het ondernemen - geloof in eigen kunnen Hoe - Niet bang zijn om advies van anderen aan te nemen - Lateraal denken - Topmanagers Teambuilding is belangrijk uitgangspunt, ondersteund door goede voorzieningen (huisvesting, goed materiaal om mee te werken, barbecues e.d.)

5 Letting go: the only way to grow: loslaten de enige manier om te groeien. Jeff Walker: van zelfstandig melkveehouder naar aandeelhouder in een melkveebedrijf. Jeff Walker begon zonder geld in Nieuw Zeeland als sharemilker. Negen jaar later kocht hij zijn eigen melkveebedrijf, zijn droom was daarmee in principe verwezenlijkt. Inmiddels is hij weer tien jaar verder en is zijn doelstelling aangepast in die zin dat hij niet persé de melkveehouder wil zijn die alles beslist en alles zelf uitvoert. Hij is nu samen met zijn vrouw een van de investeerders in Portmac Dairies. Hij heeft dus als Nieuw Zeelander (als Kiwi) de beslissing genomen om in Australië te investeren. Belangrijkste argument hiervoor was voor hem het te verwachten rendement. Hij maakt deel uit van een raad van bestuur die het bedrijf runt. Een aantal belangrijke punten die Jeff Walker naar voren bracht: - Weet wat je zelf wil: persoonlijk doelen zijn belangrijk. - Kijk naar het grote geheel, verzuip niet in de details Don t forget the big picture. - Belangrijk voor aangaan van samenwerking zijn: o Zorg voor een exit strategie o Zorg voor een structuur waarbinnen de medewerkers kunnen werken en voor het terugrapporteren. - Werk oplossingsgericht en niet probleemgericht. - Grootste stap was de stap uit de melkstal, daarna was het niet zo moeilijk meer.

6 Bijdragen vanuit het onderzoek: Innovations for the future dairy farm. Prof. B. Fulkerson, University of Sydney, Camden NSW Prof. Fulkerson is projectleider van FutureDairy., een project waarin aan een aantal innovaties wordt gewerkt in de melkveehouderij. Belangrijkste innovaties: - Automatisch melken: de Australiers waren eerst nogal sceptisch, mede vanwege hun bedrijven met beweiding. Inmiddels ziet met ook een aantal belangrijke pluspunten. Een van de belangrijke punten die worden genoemd is dat het moeilijk is om personeel te krijgen voor het melken, het zou eenvoudiger zijn om (beter gewaardeerde) technici te krijgen die verantwoordelijk zijn voor het onderhoud aan de robot. Het automatisch melksysteem draagt dus bij aan een beter (high tech) imago van de sector. Een belangrijke voorwaarde is wel dat de capaciteit toeneemt (of dat de automaat in prijs daalt) en dat het systeem kan worden gecombineerd met weidegang. - Remote sensing graslandopbrengsten. Gras vormt de basis van het rantsoen in het Australische melkveebedrijf. Meer zicht op hoeveelheid (en kwaliteit) van gras is van grote invloed op graslandmanagement. Er wordt op twee manieren onderzoek gedaan naar remote-sensing. Er wordt overigens ook onderzoek gedaan naar andere gewassen. o Via satelliet: calibratie van metingen is nodig, maar de methode lijkt in oriënterend onderzoek even nauwkeurig als gebruik van de grashoogtemeter. o Met quad: een sensor op de quad wordt gecallibreerd voor verschillende gewassen. De verwachting was dat de meter in de loop van 2006 beschikbaar zou komen. - Remote sensing pens-status. Het idee is dat via het meten van ph, NH#, temperatuur in de pens beter zicht wordt gekregen op de daadwerkelijke uitwerking van het rantsoen. Het is vooreerst niet de bedoeling om alle koeien van een meetinstrument te voorzien, maar een aantal dieren uit de kudde. In 2006 vinden eerste proeven met een prototype plaats.

7 Financiering. : Marcus Elgin: Managing Director Australian Agribusiness Group Pensioenfondsen beschikken over veel geld. (in Australië om circa 741 miljard dollar. Elgin ziet hier een kans van de agrarische sector om geld aan te trekken. Tot nu toe gebeurt dit niet. Volgens hem is er te weinig in beeld wat de agrarische sector in potentie op kan leveren, o.a. door een aantal mythes. Zijn stelling is: de zuivel sector is er niet klaar voor, is er niet serieus mee bezig en niet actief op zoek. 1. Sterk punt is If you don t eat, you will die Bevolking in de regio breidt uit, bovendien vindt er een verschuiving naar een westers dieet plaats. 2. Geldverstrekkers hebben het beeld dat er weinig geld in de agri-sector omgaat. Dit klopt niet. In 2004/05 is er ruim1 miljard dollar geïnvesteerd. Overigens niet in de zuivel, maar meer in wijn, druiven, mango s en bosbouw. 3. Nog een mythe: De agri-sector presteert niet. De top 25% haalt gewoon een goed rendement, vergelijkbaar met beursgenoteerde bedrijven. Het algemene beeld wordt echter gevormd door de overige 75%. 4. Dit soort fondsen investeert niet in de agrarische sector. Dit klopt niet. Indirect investeren ze wel in aandelen van bedrijven die in de sector actief zijn. De vragen die je als ondernemer zou moeten kunnen beantwoorden zijn: - Waar willen ze in investeren? - Kunnen ze de investering managen? - Hoe kan de investeerde zicht krijgen op de waarde van de investering? - Hoe kunnen ze een kasstroom uit de investering halen? - Wil je zelf werken met aandeelhouders? - Heb je voor je zelf een lange termijn visie? Elgin ziet veel mogelijkheden voor financiering. Alleen waarschijnlijk niet voor het gewone gemiddelde melkveebedrijf. Daar is de schaal over het algemeen te klein voor en het rendement te laag. Maar het is zeker niet uit te sluiten dat ze willen investeren in grootschalige melkveebedrijven van b.v koeien. Als men de mogelijkheid ziet voor een groeiende sterk afzetmarkt en dat een aantal aspecten rond schaal, management (beheersbaarheid), waardering en exit kunnen worden aangepakt dan kunnen ze maar zo met een test-investering van 10 miljoen dollar beginnen. Want voor hun is dat slechts 0,03% van het nieuwe geld dat elk jaar binnenkomt.

Jelle Zijlstra en Michel de Haan, Animal Sciences Group van Wageningen UR. 1. Inleiding

Jelle Zijlstra en Michel de Haan, Animal Sciences Group van Wageningen UR. 1. Inleiding De Nieuwe Realiteit volgens experts uit Nederlandse melkveehouderij Prioritaire thema s en bedrijfsaanpassingen op melkveebedrijven in de komende 10 jaar Jelle Zijlstra en Michel de Haan, Animal Sciences

Nadere informatie

Marieke Huysentruyt - Faculty fellow London School of Economics, academic director Seforis

Marieke Huysentruyt - Faculty fellow London School of Economics, academic director Seforis De Social Enterprise Monitor 2015 A Inhoudsopgave Woorden vooraf Woorden vooraf...................................... i Management samenvatting............................... 1 Consistente groei.....................................

Nadere informatie

Waarderen. Mensen. Verbondenheid. Inspireren. Delen. Goede Dingen. Leider. Missie. Empathie. Erkennen. Peter van Dam

Waarderen. Mensen. Verbondenheid. Inspireren. Delen. Goede Dingen. Leider. Missie. Empathie. Erkennen. Peter van Dam Waarderen ESSENTIES Zingeving LEIDERSCHAP Delen Goede Dingen Missie Verbondenheid Resultaatgericht Bewustzijn VAN Inspireren Visie Leider Samen Empathie Erkennen Mensen Peter van Dam Versie 2, Februari

Nadere informatie

100.000. 5 geheimen. om minimaal. per jaar te verdienen. voor ZZP-coaches, trainers en adviseurs

100.000. 5 geheimen. om minimaal. per jaar te verdienen. voor ZZP-coaches, trainers en adviseurs 5 geheimen om minimaal 100.000 per jaar te verdienen voor ZZP-coaches, trainers en adviseurs Laura Babeliowsky - Businesscoach Oprichter Bouw een Bloeiend Bedrijf Inhoudsopgave Over Laura...3 Waarom 100.000

Nadere informatie

7. ONDER- HANDELEN. Michiel Bloemer investeerder/partner TIIN Capital

7. ONDER- HANDELEN. Michiel Bloemer investeerder/partner TIIN Capital 7. ONDER- HANDELEN Sommige ondernemers denken dat hun bedrijf 10 miljoen euro waard is. Dan probeer je ze ervan te overtuigen dat het zonder jouw investering niets waard is Michiel Bloemer investeerder/partner

Nadere informatie

Beursgang Alibaba. Thomas Stelling Aandelenkopen.nl 19-9-2014

Beursgang Alibaba. Thomas Stelling Aandelenkopen.nl 19-9-2014 2014 Beursgang Alibaba Dit rapport verstrekt diverse inzichten over Alibaba. Kom erachter of het verstandig is om Alibaba aandelen te kopen en of het winstgevend kan zijn om mee te doen met de Alibaba

Nadere informatie

De Klant. HRD: verandermanagers bij klantgerichtheid of buiten spel? Hoe vind je de verborgen klantvraag? De (interne) klant centraal

De Klant. HRD: verandermanagers bij klantgerichtheid of buiten spel? Hoe vind je de verborgen klantvraag? De (interne) klant centraal Thema de klant Thema Hoe vind je de verborgen klantvraag? De Klant HRD: verandermanagers bij klantgerichtheid of buiten spel? De (interne) klant centraal Intro Feike Cats Beginnen in de top van de organisatie

Nadere informatie

STERK GROEIEN. // RONDE TAFEL ETF's. Marc Vijver, Index People

STERK GROEIEN. // RONDE TAFEL ETF's. Marc Vijver, Index People VOORZITTER Marc Vijver, Index People DEELNEMERS Joost van Beek, Theodoor Gilissen Bankiers Cees Bezuijen, Vanguard Asset Management Han Dieperink, Rabobank Private Banking Marcel van Ostaden, Lombard Odier

Nadere informatie

Eigendomsoverdracht in het familiebedrijf

Eigendomsoverdracht in het familiebedrijf in het familiebedrijf Colofon Auteur Katinka Jongkind ING Economisch Bureau katinka.jongkind@ing.nl Redactieraad Marcel Peek Alexander Thomassen Roberto Flören Albert Jan Thomassen Maarten van Druten ING

Nadere informatie

Filantropie en de vermogenden in Nederland. De brug tussen gever en impact

Filantropie en de vermogenden in Nederland. De brug tussen gever en impact Filantropie en de vermogenden in Nederland De brug tussen gever en impact Diana van Maasdijk Inhoudsopgave Voorwoord 2 Methodologie 3 Belangrijkste bevindingen 4 Introductie 5 Respondenten 7 Wat zij denken

Nadere informatie

Infrastructuur aantrekkelijk voor

Infrastructuur aantrekkelijk voor voorzitter Henk Huizing, PGGM deelnemers Wim Blaasse, DIF Norbert Bol, Grontmij Capital Consultants Marleen Bosma-Verhaegh, Blue Sky Group Ed Clarke, Infracapital Edgar Eijking, Media Pensioen Diensten

Nadere informatie

M200802. Vrouwen aan de start. Een vergelijking tussen vrouwelijke en mannelijke starters en hun bedrijven. drs. A. Bruins drs. D.

M200802. Vrouwen aan de start. Een vergelijking tussen vrouwelijke en mannelijke starters en hun bedrijven. drs. A. Bruins drs. D. M200802 Vrouwen aan de start Een vergelijking tussen vrouwelijke en mannelijke starters en hun bedrijven drs. A. Bruins drs. D. Snel Zoetermeer, juni 2008 2 Vrouwen aan de start Vrouwen vinden het starten

Nadere informatie

De effecten van lean management op de kwaliteit van arbeid en de organisatie binnen gemeenten. Onderzoeksrapport A+O fonds Gemeenten

De effecten van lean management op de kwaliteit van arbeid en de organisatie binnen gemeenten. Onderzoeksrapport A+O fonds Gemeenten De effecten van lean management op de kwaliteit van arbeid en de organisatie binnen gemeenten Onderzoeksrapport A+O fonds Gemeenten Alma Vermeulen November 2013 Inhoudsopgave 1. Inleiding pag. 3&4 2. Lean

Nadere informatie

ken uw klant de kunst van het omarmen en behouden

ken uw klant de kunst van het omarmen en behouden ken uw klant de kunst van het omarmen en behouden 1 ken uw klant de kunst van het omarmen en behouden 3 Voorwoord 4 Inleiding 8 Waarde 12 Wat 16 Waar 2 Wie 26 Waarom 34 Conclusie: Voor u telt rendement

Nadere informatie

Titel: Flexibel met pensioen 1. Mattijs Hooglander

Titel: Flexibel met pensioen 1. Mattijs Hooglander Titel: Flexibel met pensioen 1 Auteurs: Herman Huisink Mattijs Hooglander De auteurs zijn consultants bij Centraal Beheer op de afdeling Benefits Consultancy Services. In hun dagelijkse praktijk adviseren

Nadere informatie

Werken met Wajongers

Werken met Wajongers Werken met Wajongers INTRODUCTIE De land- en tuinbouw kent een diversiteit aan arbeidskrachten. Mannen, vrouwen, ouderen, jongeren, autochtonen, allochtonen én mensen met een arbeidsbeperking. Deze laatste

Nadere informatie

September 2014. Jongeren & geld. De financiële situatie en hulpbehoefte van 12- tot en met 24-jarigen. Anna van der Schors Minou van der Werf

September 2014. Jongeren & geld. De financiële situatie en hulpbehoefte van 12- tot en met 24-jarigen. Anna van der Schors Minou van der Werf September 2014 Jongeren & geld De financiële situatie en hulpbehoefte van 12- tot en met 24-jarigen Anna van der Schors Minou van der Werf SAMENVATTING EN CONCLUSIE... 5 De financiële situatie en de beleving

Nadere informatie

ALGEMENE VERGADERING VAN AANDEELHOUDERS Ctac N.V.

ALGEMENE VERGADERING VAN AANDEELHOUDERS Ctac N.V. ALGEMENE VERGADERING VAN AANDEELHOUDERS Ctac N.V. Notulen van de Algemene Vergadering van Aandeelhouders, gehouden donderdag 12 mei 2011 te s-hertogenbosch Aanwezig: Notulen: De heer H.G.B. Olde Hartmann

Nadere informatie

Rapport 18. Vijf jaar Bioveem: 17 strategieën voor een duurzame toekomst

Rapport 18. Vijf jaar Bioveem: 17 strategieën voor een duurzame toekomst Rapport 18 Vijf jaar Bioveem: 17 strategieën voor een duurzame toekomst December 2006 Colofon Uitgever Animal Sciences Group Postbus 65, 8200 AB Lelystad Telefoon 0320-238238 Fax 0320-238050 E-mail bioveem.po.asg@wur.nl.

Nadere informatie

Business Intelligence ontwikkelproces: de kritische succesfactoren voor een succesvol project

Business Intelligence ontwikkelproces: de kritische succesfactoren voor een succesvol project Business Intelligence ontwikkelproces: de kritische succesfactoren voor een succesvol project Een onderzoek naar de inrichting van kwaliteitsmanagement: de kansen van kritische succesfactoren in het software

Nadere informatie

Leverage voegt geen enkele waarde toe aan investeringen in direct vastgoed. Door Hans Amesz RONDE TAFEL VASTGOED. Nummer 5 / 2011

Leverage voegt geen enkele waarde toe aan investeringen in direct vastgoed. Door Hans Amesz RONDE TAFEL VASTGOED. Nummer 5 / 2011 RONDE TAFEL VASTGOED Leverage voegt geen enkele waarde toe aan investeringen in direct vastgoed Door Hans Amesz 30 Foto s: Fotopersburo Dijkstra Welke vastgoedmanagers slagen erin betere resultaten te

Nadere informatie

Groeien met innovatieve IT

Groeien met innovatieve IT SAP White Paper Groeien met innovatieve IT Hoe onderscheiden groeiende middelgrote organisaties zich? Inhoud 3 Voorwoord 4 Executive summary 5 Hoofdstuk 1: Groei in Nederland 6 Hoofdstuk 2: Omzetgroei

Nadere informatie

Research report: Projectmanagement methodieken Is het Prince2 of PINO? Resultaten van projectmanagement onderzoek 2007

Research report: Projectmanagement methodieken Is het Prince2 of PINO? Resultaten van projectmanagement onderzoek 2007 Research report: Projectmanagement methodieken Is het Prince2 of PINO? Resultaten van projectmanagement onderzoek 2007 Researchers Barry Derksen Peter Noordam Norman Martijnse Michiel Dijkman Studenten

Nadere informatie

MULTINATIONAL 4GROEI JAARVERSLAG

MULTINATIONAL 4GROEI JAARVERSLAG MULTINATIONAL 4GROEI JAARVERSLAG JE COLLEGA- GROEIONDERNEMER IS DE BESTE ADVISEUR De jaarrekening van de Multinational4Groei is één van de concrete uitkomsten van de jaarlijkse bijeenkomst van de bestuurders

Nadere informatie

De Mindset van Ondernemen

De Mindset van Ondernemen De Mindset van Ondernemen Artikelen: 1. Waarom je ondernemer wilt zijn 2 2. Ondernemershemel (geschreven door Zlata Brouwer) 7 3. De ondernemer: een bijzondere diersoort 9 4. Waarom kleine bedrijven de

Nadere informatie

Kamermeerderheid achter voorstel NMV

Kamermeerderheid achter voorstel NMV Plannen Bleker niet duurzaam en geven discussie Waar het de NMV om gaat is dat melkveehouders, in tegenstelling tot de intensieve veehouderij, door het hele land verspreid zitten en dat de meesten hun

Nadere informatie

Diversiteit op de werkvloer: hoe werkt dat? Voorbeelden van diversiteitsbeleid in de praktijk

Diversiteit op de werkvloer: hoe werkt dat? Voorbeelden van diversiteitsbeleid in de praktijk Diversiteit op de werkvloer: hoe werkt dat? Voorbeelden van diversiteitsbeleid in de praktijk Nederlandse Organisatie voor toegepastnatuurwetenschappelijk onderzoek TNO S. de Vries, C. van de Ven, M. Nuyens,

Nadere informatie

De rol van interne adviesteams in continu verbeteren Voorbeeldgedrag loont

De rol van interne adviesteams in continu verbeteren Voorbeeldgedrag loont De rol van interne adviesteams in continu verbeteren Voorbeeldgedrag loont Utrecht, juli 2014 Whitepaper van House of Performance De rol van interne adviesteams in continu verbeteren Inleiding Organisatieadviesbureau

Nadere informatie

Competent Leidinggeven

Competent Leidinggeven 2 Competent Leidinggeven Praktijkgids voor resultaten met anderen Leidinggeven is steeds meer iets van en voor iedereen geworden. In onze netwerkmaatschappij spelen we allemaal wel eens een leidinggevende

Nadere informatie

Great place to Work. In gesprek met

Great place to Work. In gesprek met In gesprek met Liza Hofland, Coca-Cola Enterprises Niels Bos, HILTI Nederland Harjan Dijkema & Sabine Beute, Solviteers Jacqueline de Block, Business School for Sales Priscilla van de Pol, KPN Wesley Brouwer

Nadere informatie