Dairy Innovators Forum 2006 Mount Gambier Australia

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Dairy Innovators Forum 2006 Mount Gambier Australia"

Transcriptie

1 Dairy Innovators Forum 2006 Mount Gambier Australia In februari 2006 vond de startbijeenkomst plaats van Global Dairy Farmers. Deze bijeenkomst vond, op uitnodiging van GDF-lid Terry Hehir, plaats in Australië in combinatie met het Dairy Innovators Forum van Australian Dairy Conference. Terry Hehir is de voorzitter van Australian Dairy Conference en één van de trekkers van GDF. Achtergrond Australian Dairy Conference is een aantal jaren geleden ontstaan omdat een groep melkveehouders ontevreden was over de beschikbaarheid van kennis voor de primaire sector. Het onderzoek werd sterk gedomineerd door financiers met een sterk belang voor een bepaald type onderzoek, b.v. naar bepaalde bestrijdingsmiddelen of medicijnen. Het bleek moeilijk om toegang te krijgen tot kennis die antwoorden kon geven op vragen van de primaire sector. Het onderzoek wordt 50/50 gefinancierd door Dairy Australia (overkoepelende zuivelorganisatie) en de overheid. De overheid heeft een eigen voorlichtingsapparaat wat gedeeltelijk wordt medegefinancierd door Dairy Australia. Bij de voorlichtingdienst werken vooral veel jonge mensen, die nog veel moeten leren. Een aantal jaren geleden heeft toen een groep melkveehouders the Australian Dairy Conference opgericht. Belangrijkste concrete doelstelling van deze groep was om minimaal 1 keer per jaar een conferentie te organiseren waar resultaten van actueel onderzoek werden gepresenteerd en bediscussieerd. Dit werd een groot succes, om niet aan het succes ten onder te gaan is er in 2000 een specifiek evenement georganiseerd, gericht op de top ondernemers in de sector: Dairy Innovators Forum, met maximaal 150 deelnemers, van wie minimaal 100 melkveehouder. De leden van GDF in oprichting werden ook voor dit forum uitgenodigd. Thema en programma Het thema van de bijeenkomst was Freeing the minds De bijeenkomst ging van start met een innovators dinner. De gasten waren uitgenodigd om een voorwerp dat innovatie symboliseerde mee te nemen. Veel aanwezigen hadden een voorwerp meegenomen, soms alleen symbolisch of ludiek soms ook serieus. B.v. sporttabletten die waren gemaakt op basis van biestbestanddelen of iemand die foto s had meegenomen van een soort stripgrazensysteem van een bietengewas.

2 Visie vanuit de verwerkende industrie: Overleven in de markt hangt af van innovatie: en dit geldt ook voor de melkveehouderij! Ashley Waugh National Foods ( Op de eerste dag was de CEO van National Foods (Ashley Waugh) een van de grotere zuivelverwerkers in Australië aanwezig. National Foods lanceert per jaar nieuwe producten. Markant detail was wel dat National Foods vrij recent was overgenomen door San Miguel een voedselgigant van de Filippijnen. Dit gebeurde nadat Fonterra, de grote zuivelverwerker uit Nieuw Zeeland een overnamebod zag mislukken. Waugh had een vrij algemeen maar wel helder verhaal over innovatie: - Het gaat erom de zwevende hand van de consument te verleiden, tegenwoordig betekent dit dat je de consument moet vermaken. - Als je wilt innoveren realiseer je dan dat je met veel mislukkingen te maken krijgt bury the dead! was het advies richting melkveehouders. - Randvoorwaarden: een heldere strategie (keep it simple stupid (kiss)), kennis van de markt, bereidheid om risico s te nemen. Innovatie wordt geremd door arrogantie, passief denken, hiërarchie en dream takers Slotadviezen: challenge your prepositions and innovate carefully.

3 Turner Brothers (NZl): 20 miljoen liter met 1 keer per dag melken produceren. Presentatie door de gebroeders Turner, samen met hun adviseur Grant White In 1981 zijn de gebroeders Turner begonnen met 185 koeien, vanaf het begin was de slogan: cash was king. Het bedrijf is steeds gegroeid. In 1992 werd de stap gemaakt van 500 naar 820 koeien. De gebroeders hebben toen een bedrijf opgericht op Rakaia Island, in totaal heeft men daar nu 1550 hectare geïrrigeerd land in gebruik en worden er 5000 koeien gemolken. De koeien worden geweid. Totale melkproductie 1,42 miljoen foodsolids, dit komt ongeveer overeen met 20 miljoen kg melk. Het bedrijf is alleen bereikbaar via een brug over de rivier. De gebroeders melken 1 keer per dag. De aanleiding bestaat uit meerdere redenen: - Het maximaal proberen te benutten van de infrastructuur. - Sociale werktijden voor werknemers - Minder onderhoud melkmachine - Eenvoudig te sturen - Eenvoudig systeem In hun overtuiging heeft het de diergezondheid verbeterd. Dit wordt o.a. veroorzaakt dat de dieren minder hoeven te lopen (79 dagen per jaar minder kwijt aan lopen), het celgetal is verlaagd en minder problemen rond vruchtbaarheid.

4 Vervolgplannen: nog verder groeien. Op hun eigen website staat globale informatie over het bedrijf, de site gebruiken ze ook om potentieel personeel te informeren over het bedrijf. Waarom zijn ze succesvol - houding - bereid om (gecalculeerde) risico s te nemen - de uitdaging aangaan - passie voor het ondernemen - geloof in eigen kunnen Hoe - Niet bang zijn om advies van anderen aan te nemen - Lateraal denken - Topmanagers Teambuilding is belangrijk uitgangspunt, ondersteund door goede voorzieningen (huisvesting, goed materiaal om mee te werken, barbecues e.d.)

5 Letting go: the only way to grow: loslaten de enige manier om te groeien. Jeff Walker: van zelfstandig melkveehouder naar aandeelhouder in een melkveebedrijf. Jeff Walker begon zonder geld in Nieuw Zeeland als sharemilker. Negen jaar later kocht hij zijn eigen melkveebedrijf, zijn droom was daarmee in principe verwezenlijkt. Inmiddels is hij weer tien jaar verder en is zijn doelstelling aangepast in die zin dat hij niet persé de melkveehouder wil zijn die alles beslist en alles zelf uitvoert. Hij is nu samen met zijn vrouw een van de investeerders in Portmac Dairies. Hij heeft dus als Nieuw Zeelander (als Kiwi) de beslissing genomen om in Australië te investeren. Belangrijkste argument hiervoor was voor hem het te verwachten rendement. Hij maakt deel uit van een raad van bestuur die het bedrijf runt. Een aantal belangrijke punten die Jeff Walker naar voren bracht: - Weet wat je zelf wil: persoonlijk doelen zijn belangrijk. - Kijk naar het grote geheel, verzuip niet in de details Don t forget the big picture. - Belangrijk voor aangaan van samenwerking zijn: o Zorg voor een exit strategie o Zorg voor een structuur waarbinnen de medewerkers kunnen werken en voor het terugrapporteren. - Werk oplossingsgericht en niet probleemgericht. - Grootste stap was de stap uit de melkstal, daarna was het niet zo moeilijk meer.

6 Bijdragen vanuit het onderzoek: Innovations for the future dairy farm. Prof. B. Fulkerson, University of Sydney, Camden NSW Prof. Fulkerson is projectleider van FutureDairy., een project waarin aan een aantal innovaties wordt gewerkt in de melkveehouderij. Belangrijkste innovaties: - Automatisch melken: de Australiers waren eerst nogal sceptisch, mede vanwege hun bedrijven met beweiding. Inmiddels ziet met ook een aantal belangrijke pluspunten. Een van de belangrijke punten die worden genoemd is dat het moeilijk is om personeel te krijgen voor het melken, het zou eenvoudiger zijn om (beter gewaardeerde) technici te krijgen die verantwoordelijk zijn voor het onderhoud aan de robot. Het automatisch melksysteem draagt dus bij aan een beter (high tech) imago van de sector. Een belangrijke voorwaarde is wel dat de capaciteit toeneemt (of dat de automaat in prijs daalt) en dat het systeem kan worden gecombineerd met weidegang. - Remote sensing graslandopbrengsten. Gras vormt de basis van het rantsoen in het Australische melkveebedrijf. Meer zicht op hoeveelheid (en kwaliteit) van gras is van grote invloed op graslandmanagement. Er wordt op twee manieren onderzoek gedaan naar remote-sensing. Er wordt overigens ook onderzoek gedaan naar andere gewassen. o Via satelliet: calibratie van metingen is nodig, maar de methode lijkt in oriënterend onderzoek even nauwkeurig als gebruik van de grashoogtemeter. o Met quad: een sensor op de quad wordt gecallibreerd voor verschillende gewassen. De verwachting was dat de meter in de loop van 2006 beschikbaar zou komen. - Remote sensing pens-status. Het idee is dat via het meten van ph, NH#, temperatuur in de pens beter zicht wordt gekregen op de daadwerkelijke uitwerking van het rantsoen. Het is vooreerst niet de bedoeling om alle koeien van een meetinstrument te voorzien, maar een aantal dieren uit de kudde. In 2006 vinden eerste proeven met een prototype plaats.

7 Financiering. : Marcus Elgin: Managing Director Australian Agribusiness Group Pensioenfondsen beschikken over veel geld. (in Australië om circa 741 miljard dollar. Elgin ziet hier een kans van de agrarische sector om geld aan te trekken. Tot nu toe gebeurt dit niet. Volgens hem is er te weinig in beeld wat de agrarische sector in potentie op kan leveren, o.a. door een aantal mythes. Zijn stelling is: de zuivel sector is er niet klaar voor, is er niet serieus mee bezig en niet actief op zoek. 1. Sterk punt is If you don t eat, you will die Bevolking in de regio breidt uit, bovendien vindt er een verschuiving naar een westers dieet plaats. 2. Geldverstrekkers hebben het beeld dat er weinig geld in de agri-sector omgaat. Dit klopt niet. In 2004/05 is er ruim1 miljard dollar geïnvesteerd. Overigens niet in de zuivel, maar meer in wijn, druiven, mango s en bosbouw. 3. Nog een mythe: De agri-sector presteert niet. De top 25% haalt gewoon een goed rendement, vergelijkbaar met beursgenoteerde bedrijven. Het algemene beeld wordt echter gevormd door de overige 75%. 4. Dit soort fondsen investeert niet in de agrarische sector. Dit klopt niet. Indirect investeren ze wel in aandelen van bedrijven die in de sector actief zijn. De vragen die je als ondernemer zou moeten kunnen beantwoorden zijn: - Waar willen ze in investeren? - Kunnen ze de investering managen? - Hoe kan de investeerde zicht krijgen op de waarde van de investering? - Hoe kunnen ze een kasstroom uit de investering halen? - Wil je zelf werken met aandeelhouders? - Heb je voor je zelf een lange termijn visie? Elgin ziet veel mogelijkheden voor financiering. Alleen waarschijnlijk niet voor het gewone gemiddelde melkveebedrijf. Daar is de schaal over het algemeen te klein voor en het rendement te laag. Maar het is zeker niet uit te sluiten dat ze willen investeren in grootschalige melkveebedrijven van b.v koeien. Als men de mogelijkheid ziet voor een groeiende sterk afzetmarkt en dat een aantal aspecten rond schaal, management (beheersbaarheid), waardering en exit kunnen worden aangepakt dan kunnen ze maar zo met een test-investering van 10 miljoen dollar beginnen. Want voor hun is dat slechts 0,03% van het nieuwe geld dat elk jaar binnenkomt.

Creëer succes door samen te werken

Creëer succes door samen te werken Middels samenwerking uitgegroeid tot stevige innovatieve zuivelspecialist in Griekse, Turkse en Bulgaarse yoghurt. Creëer succes door samen te werken LED S LOCAL Bijeenkomst 12 MEI 2014 1 AGENDA Impressie

Nadere informatie

Robot & Weiden. Resultaten enquête 1

Robot & Weiden. Resultaten enquête 1 Robot & Weiden Resultaten enquête 1 Inleiding Inhoudsopgave De deelnemers van Robot & Weiden beantwoorden driemaal een enquête. Het doel is het in kaart brengen hoe zij omgaan met de combinatie melken

Nadere informatie

Innovatieagenda Melkveehouderij

Innovatieagenda Melkveehouderij Innovatieagenda Melkveehouderij stappen naar een nieuwe melkweg samen met ketenpartijen in de melkveehouderij INLEIDING NL 20 Waarom een innovatieagenda? Innovatie is een belangrijke voorwaarde voor de

Nadere informatie

20-4-2012. Afwegingskader Opstallen - Weiden. Stichting Weidegang (missie) Programma

20-4-2012. Afwegingskader Opstallen - Weiden. Stichting Weidegang (missie) Programma Afwegingskader Opstallen - Weiden Symposium Lekker Buiten: Outdoor Animal Husbandry De kracht en uitdagingen van het buiten houden van vee 19 april Wageningen Ir. Q.G.W. (René) van den Oord sr. adviseur

Nadere informatie

KANSDOSSIER ZUIVELINDUSTRIE

KANSDOSSIER ZUIVELINDUSTRIE KANSDOSSIER ZUIVELINDUSTRIE Tasmanië September 2015 Disclaimer Dit rapport is opgesteld door de Economische Afdeling van het. Het is tot stand gekomen door persoonlijke contacten met overheidsinstanties

Nadere informatie

LTO Internationale melkprijsvergelijking. Willem Koops Productschap Zuivel PZ Onderwijsdag 4 november 2008

LTO Internationale melkprijsvergelijking. Willem Koops Productschap Zuivel PZ Onderwijsdag 4 november 2008 LTO Internationale melkprijsvergelijking Willem Koops Productschap Zuivel PZ Onderwijsdag 4 november 2008 Opbouw Introductie Melkprijsvergelijkingen LTO Internationale Melkprijsvergelijking Discussie (rendement

Nadere informatie

Rekenvoorbeeld Management Buy Out

Rekenvoorbeeld Management Buy Out Rekenvoorbeeld Management Buy Out Introductie Bedankt voor uw interesse in de management buy-out! Om u een beter beeld te laten krijgen in wat een management buy-out inhoudt heeft Lingedael Corporate Finance

Nadere informatie

LTO visie gemaakt door 24 melkveehouders Samen naar een nieuwe Wij

LTO visie gemaakt door 24 melkveehouders Samen naar een nieuwe Wij Toekomstvisie melkveehouderij 2025 LTO visie gemaakt door 24 melkveehouders Samen naar een nieuwe Wij Werken aan visie 24 leden zijn samen op visie reis gegaan. In iets meer dan 100 dagen hebben zij hun

Nadere informatie

BEWEIDING UDV ONDERWIJSDAG 5 NOVEMBER 2015. Maarten Vrolijk Agnes van den Pol-van Dasselaar

BEWEIDING UDV ONDERWIJSDAG 5 NOVEMBER 2015. Maarten Vrolijk Agnes van den Pol-van Dasselaar BEWEIDING UDV ONDERWIJSDAG 5 NOVEMBER 2015 Maarten Vrolijk Agnes van den Pol-van Dasselaar Beweiding: Top resultaten ook bij robotbedrijven Nederland Maarten Vrolijk, Livestock Research Wageningen UR Buiten

Nadere informatie

Uw doel bereiken met MelkNavigator

Uw doel bereiken met MelkNavigator Uw doel bereiken met MelkNavigator Uw doel bereiken met MelkNavigator Als melkveehouder wilt u er uit halen, wat er in zit. Kies gericht voor meer melk, betere gehalten of meer grammen eiwit en/of vet.

Nadere informatie

De melkveehouder van de toekomst

De melkveehouder van de toekomst De melkveehouder van de toekomst Dirk Siert Schoonman Lid vakgroep Melkveehouderij LTO Nederland 23 november 2010 Mondiale ontwikkelingen 1. Groei wereldbevolking van 6 naar 9 mld in 2050 2. Mensen gaan

Nadere informatie

Strategieën voor een veranderende wereld. Frans Keurentjes

Strategieën voor een veranderende wereld. Frans Keurentjes Strategieën voor een veranderende wereld Frans Keurentjes Even voorstellen: Frans Keurentjes Lid van het coöperatiebestuur en raad van commissarissen sinds 2006 Sinds 20 december 2016 voorzitter van het

Nadere informatie

DE VOORHOEDE VAN DIGITAL

DE VOORHOEDE VAN DIGITAL DE VOORHOEDE VAN DIGITAL Betalingen vormen het hart van e-commerce. Maar de digitalisering heeft voor banken veel meer potentie dan alleen betalingen. Daarom investeert ABN AMRO in de ontwikkeling van

Nadere informatie

Een pak melk moet meer rendement opleveren! 10-10-2014 Symposium 3D Schets Melkveehouderij

Een pak melk moet meer rendement opleveren! 10-10-2014 Symposium 3D Schets Melkveehouderij 1. Jumbo Hollak 2. Rendement supermarkt 2013 3. Melk in de supermarkt 4. Rendement maken op melk 1. Jumbo Hollak 1993 850 m2 verkoop oppervlakte 35 parkeerplaatsen 40 medewerkers 8000 artikelen 2014 1400

Nadere informatie

Op weg naar een kringloopcertificaat

Op weg naar een kringloopcertificaat Op weg naar een kringloopcertificaat Extra impuls voor duurzame melkveehouderij in Midden-Delfland Er is een kringloopcertificaat in de maak voor duurzame melkveehouderij. Deze proeve van duurzaamheid

Nadere informatie

IDEE > PLAN > PITCH. In 3 stappen van idee { naar financiering

IDEE > PLAN > PITCH. In 3 stappen van idee { naar financiering In 3 stappen van idee { naar financiering Inhoud 1. Inleiding 2. De stappen 3. Stap 1: Het idee 4. Stap 2: Het plan 5. Stap 3: De pitch 6. Tips en Adressen Inleiding Je hebt een idee voor een nieuw bedrijf.

Nadere informatie

Kansen voor Financiering in de Zaanstreek. 7 december 2015

Kansen voor Financiering in de Zaanstreek. 7 december 2015 Kansen voor Financiering in de Zaanstreek 7 december 2015 Kansen voor Financiering 2 Maar zo kan het ook! 3 Kansen voor Financiering Noord-Holland Gezamenlijk initiatief van Provincie Noord-Holland en

Nadere informatie

Van dromen... Finext. 72 Het Nieuwe Werken

Van dromen... Finext. 72 Het Nieuwe Werken Finext Finext is een club van hondertachtig mensen die diensten verlenen aan financiële afdelingen binnen profit en non-profit organisaties. Eén van de echte kenmerken van Finext is dat er geen regels

Nadere informatie

DINEREN IN DE HOFTRAMMM

DINEREN IN DE HOFTRAMMM DINEREN IN DE HOFTRAMMM De bijzondere creatie van Bobby van Galen en Pierre Wind Foto s en tekst: Martien Versteegh Eigenaar en gastheer Bobby van Galen heet u van harte welkom Het begon met een droom

Nadere informatie

5 jaar in beeld. www.lifesciencesatwork.nl

5 jaar in beeld. www.lifesciencesatwork.nl 5 jaar in beeld www.lifesciencesatwork.nl Het LifeSciences@work programma Innovaties in de Life Sciences kunnen grote impact hebben voor de samenleving. Het LifeSciences@work programma helpt startende

Nadere informatie

Visie op Valorisatie. van onderzoeken naar ondernemen. InnoTep, Radboud Universiteit Nijmegen, 30 september 2011. Maarten van Gils

Visie op Valorisatie. van onderzoeken naar ondernemen. InnoTep, Radboud Universiteit Nijmegen, 30 september 2011. Maarten van Gils Visie op Valorisatie van onderzoeken naar ondernemen InnoTep, Radboud Universiteit Nijmegen, 30 september 2011 Maarten van Gils Agenda Persoonlijke introductie Het onderzoeken bij MICORD De overgang in

Nadere informatie

1-5-2015. Bart Sebregts - Medeoprichter. Parcel4me is een initiatief van. Last Mile Logistics. Onderdeel van het Dinalog project 'Cargo Hitching'.

1-5-2015. Bart Sebregts - Medeoprichter. Parcel4me is een initiatief van. Last Mile Logistics. Onderdeel van het Dinalog project 'Cargo Hitching'. Bart Sebregts - Medeoprichter Parcel4me is een initiatief van LML / P4M - 'Presentatie Stadsdistributie Sittard' 1 Last Mile Logistics Onderdeel van het Dinalog project 'Cargo Hitching'. Bij dit project

Nadere informatie

Visie op de ontwikkeling van de zuivelmarkt Thom Albers Landelijke Onderwijsdag 19 november 2013

Visie op de ontwikkeling van de zuivelmarkt Thom Albers Landelijke Onderwijsdag 19 november 2013 Visie op de ontwikkeling van de zuivelmarkt Thom Albers Landelijke Onderwijsdag 19 november 2013 Groeiende vraag Stabiele vraag Dalende vraag Positief effect op garantieprijs Negatief effect op garantieprijs

Nadere informatie

In Nederland zijn het klimaat en het landschap zeer geschikt voor veeteelt. Logisch dat we veel koeien houden en melkproducten maken.

In Nederland zijn het klimaat en het landschap zeer geschikt voor veeteelt. Logisch dat we veel koeien houden en melkproducten maken. DE ZUIVELSECTOR > Inleiding In Nederland zijn het klimaat en het landschap zeer geschikt voor veeteelt. Logisch dat we veel koeien houden en melkproducten maken. De zuivelsector is belangrijk voor de Nederlandse

Nadere informatie

FrieslandCampina Erwin Wunnekink FrieslandCampina

FrieslandCampina Erwin Wunnekink FrieslandCampina FrieslandCampina Erwin Wunnekink 2018 FrieslandCampina Even voorstellen: Erwin Wunnekink Lid van coöperatiebestuur en raad van commissarissen sinds 2009 Vice-voorzitter van bestuur en rvc sinds 20 december

Nadere informatie

Het zou het beste zijn als maatschappelijke steunsystemen georganiseerd werden door de gemeente.

Het zou het beste zijn als maatschappelijke steunsystemen georganiseerd werden door de gemeente. 1. Het zou het beste zijn als maatschappelijke steunsystemen georganiseerd werden door de gemeente. 2. De overheid moet niet achter de voordeur van mensen willen treden. Dat is privégebied en de eigen

Nadere informatie

Robot & Weiden. Resultaten enquête 3

Robot & Weiden. Resultaten enquête 3 Robot & Weiden Resultaten enquête 3 Inleiding Inhoudsopgave De deelnemers van Robot & Weiden beantwoorden driemaal een enquête met als doel in kaart te brengen hoe zij omgaan met de combinatie melken met

Nadere informatie

Welkom. 2014: Innovatiekracht

Welkom. 2014: Innovatiekracht Welkom 2014: Innovatiekracht 2014: innovatiekracht Doel: Ambitieuze / resultaatgerichte ondernemers Ambitieuze / resultaatgerichte ondernemers Onderwerpen verschillende invalshoeken Interactie / begeleiding

Nadere informatie

Dirksen Management Support John Baars

Dirksen Management Support John Baars Dirksen Management Support John Baars Inhoud Voorstellen Huidige wetgeving Kringloop denken Bedrijfsefficiëntie fosfaat en stikstof Veestapel efficiëntie (BEX) Evenwichtsbemesting (BEP) Conclusies Vragen

Nadere informatie

Samen Ondernemen met de Natuur

Samen Ondernemen met de Natuur Samen Ondernemen met de Natuur Henk Gerbers Kleinschalig maakt gelukzalig, of is bulk beter? Naar een Voedselbeleid van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) Verhaal over Ondernemen

Nadere informatie

Verder verduurzamen melkveehouderij; Pro-actieve aanpak Route2020

Verder verduurzamen melkveehouderij; Pro-actieve aanpak Route2020 Verder verduurzamen melkveehouderij; Pro-actieve aanpak Route2020 0 Experts verwachten een volumegroei van ~20% tot 2020 door het afschaffen van de quota... Nederlandse melkproductie (mln kg/jaar) 14,000

Nadere informatie

Kruidenrijk Grasland in de melkveehouderij

Kruidenrijk Grasland in de melkveehouderij Kruidenrijk Grasland in de melkveehouderij Dr. Ir. Wiepk Voskamp-Harkema Lector Duurzame melkveehouderij Leeuwarden, 11 juni 2018 Met dank aan Goaitske Iepema Hoe denk je over kruidenrijk grasland? Hoe

Nadere informatie

Het bedrijfsplan door de bril van een financier

Het bedrijfsplan door de bril van een financier Het bedrijfsplan door de bril van een financier Greentech week hoe financiert u uw innovatieve product of bedrijf Freek Welling investment manager 8 oktober 2015 Inhoud 1. Introductie 2. Belang van een

Nadere informatie

Meten van voerefficiëntie voor betere benutting eigen ruwvoer. Meten van voerefficiëntie voor betere benutting eigen ruwvoer

Meten van voerefficiëntie voor betere benutting eigen ruwvoer. Meten van voerefficiëntie voor betere benutting eigen ruwvoer Meten van voerefficiëntie voor betere benutting eigen ruwvoer Januari 2013 Meten van voerefficiëntie voor betere benutting eigen ruwvoer Herman van Schooten (WUR-LR) Hans Dirksen (DMS) Januari 2013 Inleiding

Nadere informatie

Word jij Bakker Bart?

Word jij Bakker Bart? Word jij Bakker Bart? Welkom bij Bakker Bart Je kent Bakker Bart. Net als tienduizenden andere mensen, die dagelijks bij één van de Bakker Bartwinkels komen voor heerlijk vers brood, zo n beroemde supersaucijs

Nadere informatie

Zaaien, oogsten en eten

Zaaien, oogsten en eten 7 juni 2017, Wageningen Duurzame veehouderij Roadmap Duurzame Veehouderij 50 TKI projecten 22 MIT projecten 3 NWO projecten Ca 140 M (60 publiek, 80 privaat) Focus Maatschappelijke wensen zijn integraal

Nadere informatie

Meer eigen ruwvoer = betere kringloopwijzer. John Baars

Meer eigen ruwvoer = betere kringloopwijzer. John Baars Meer eigen ruwvoer = betere kringloopwijzer John Baars Dirksen Management Support Hans Dirksen eigenaar/oprichter Vanaf 1986 melkveehouder (parbme) en DMS (parbme) Vanaf 2000; Begeleiden en ondersteunen

Nadere informatie

9,8% van Nederlandse jongeren heeft geen werk (nietautochtoon zelfs: 29% (bron: forum, zomer 2012)

9,8% van Nederlandse jongeren heeft geen werk (nietautochtoon zelfs: 29% (bron: forum, zomer 2012) Foto: Rick Nederstigt Wat is er aan de hand in Rotterdam? 9,8% van Nederlandse jongeren heeft geen werk (nietautochtoon zelfs: 29% (bron: forum, zomer 2012) Stages en banen zijn belangrijk, maar er is

Nadere informatie

Als je je richt op resultaten, dan zul je niet veranderen. Als je je richt op verandering, dan zul je resultaten behalen.

Als je je richt op resultaten, dan zul je niet veranderen. Als je je richt op verandering, dan zul je resultaten behalen. Als je je richt op resultaten, dan zul je niet veranderen. Als je je richt op verandering, dan zul je resultaten behalen. Als alles tegenzit, bedenk dan dat een vliegtuig opstijgt bij tegenwind, niet met

Nadere informatie

Vijf nieuwe innovatietrajecten voor weidegang

Vijf nieuwe innovatietrajecten voor weidegang 1 Vijf nieuwe innovatietrajecten voor weidegang Het project Amazing Grazing, dat vorig jaar van start ging, wil de huidige opstaltrend van melkvee keren. Daarvoor zijn dan wel amazing ideas nodig! Deze

Nadere informatie

DUURZAAM A-WARE DUURZAAM: WAARDEREN VAN VAKMANSCHAP DUURZAAM ONDERNEMEN VOLGENS A-WARE MVO-BELEID A-WARE FOOD GROUP MELKVEEHOUDERS OVER DUURZAAMHEID

DUURZAAM A-WARE DUURZAAM: WAARDEREN VAN VAKMANSCHAP DUURZAAM ONDERNEMEN VOLGENS A-WARE MVO-BELEID A-WARE FOOD GROUP MELKVEEHOUDERS OVER DUURZAAMHEID DUURZAAM MAGAZINE MAGAZINE Oktober 2014 04 06 14 DUURZAAM ONDERNEMEN VOLGENS A-WARE MVO-BELEID A-WARE FOOD GROUP MELKVEEHOUDERS OVER DUURZAAMHEID Korte versie A-WARE DUURZAAM: WAARDEREN VAN VAKMANSCHAP

Nadere informatie

Wat wil de koe? Dairy Campus, Symposium Biodiversiteit en melkveehouderij, mei 2018 Agnes van den Pol-van Dasselaar

Wat wil de koe? Dairy Campus, Symposium Biodiversiteit en melkveehouderij, mei 2018 Agnes van den Pol-van Dasselaar Wat wil de koe? Dairy Campus, Symposium Biodiversiteit en melkveehouderij, mei 2018 Agnes van den Pol-van Dasselaar Wat wil de koe? 2 Antropomorfisme Grieks woord voor 'mens' (ἄνϑρωπος / ánthrōpos) Grieks

Nadere informatie

Gras levert meer op dan melk

Gras levert meer op dan melk Webinar Amazing Grazing met Tom Keuper interview met Paul Galama Aanvang: 20.30 uur Gras levert meer op dan melk 1 Nieuwe Oogst 21 februari 2015 115 melkkoeien 50 stuks jongvee 54 ha gras 44 ha beweidbaar

Nadere informatie

Conclusies veranderen van organisatiecultuur

Conclusies veranderen van organisatiecultuur Hoofdstuk 11 Conclusies veranderen van organisatiecultuur In dit deel heb ik de basisprincipes en ingrediënten beschreven van de voor cultuurveranderingen in organisaties. 114 Leiders in cultuurverandering

Nadere informatie

Innovatie in de land- en tuinbouw 2016

Innovatie in de land- en tuinbouw 2016 Innovatie in de land- en tuinbouw 2016 In opdracht van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (voorheen het ministerie van Economische Zaken) December 2017, R.W. van der Meer en M.A. van

Nadere informatie

Topsectoren. Hoe & Waarom

Topsectoren. Hoe & Waarom Topsectoren Hoe & Waarom 1 Index Waarom de topsectorenaanpak? 3 Wat is het internationale belang? 4 Hoe werken de topsectoren samen? 5 Wat is de rol voor het MKB in de topsectoren? 6 Wat is de rol van

Nadere informatie

Vergelijking met buitenland

Vergelijking met buitenland Vergelijking met buitenland Michel de Haan Wageningen UR - LR USA NL Our Mission: Create a better understanding of milk production world-wide India China Ethiopia Argentinië Brazil Waarom vergelijking

Nadere informatie

Landbouw richting 2020

Landbouw richting 2020 A Landbouw richting 2020 Bert-Jan Aling Rabobank Nederland Sectormanager Food & Agri Financieringsvolume 1996-2009 30,0 28,1 30,1 28,0 26,0 23,4 25,8 24,0 22 22,2 22,0 19,7 20,5 20,0 18,2 19 18,0 17,1

Nadere informatie

Kerncijfers FrieslandCampina

Kerncijfers FrieslandCampina Workshop Agenda 1. Kerncijfers FrieslandCampina 2. Historie en speelveld 3. Duurzaamheidsdoelen 3. Visie en aanpak 4. Uitwerking Foqus planet 5. Wat brengt Foqus planet 6. Weidegang 2. Kerncijfers FrieslandCampina

Nadere informatie

We create chemistry. Onze bedrijfsstrategie

We create chemistry. Onze bedrijfsstrategie We create chemistry Onze bedrijfsstrategie Het verhaal van BASF Al vanaf onze oprichting in 1865 richten wij ons op de evoluerende wereld om ons heen. Wanneer we kijken naar hoe we als bedrijf willen bijdragen

Nadere informatie

Waarden van fosfaatrechten - achtergrondnotitie Natuur & Milieu 1 februari 2016

Waarden van fosfaatrechten - achtergrondnotitie Natuur & Milieu 1 februari 2016 Waarden van fosfaatrechten - achtergrondnotitie Natuur & Milieu 1 februari 2016 1 Aanleiding en samenvatting In 2015 heeft toenmalig staatssecretaris Dijksma van EZ fosfaatrechten voor de melkveehouderij

Nadere informatie

Nieuwsbrief Februari 2014

Nieuwsbrief Februari 2014 Nieuwsbrief Februari 2014 Inhoud - Tip van de helpdesk: Windows 7 of 8? - Onderwerp van de maand maart: attentielijst - Webinar vrijdag 7 maart: TMR voeren - Project met NAJK: Rendement Ranking - Nieuws

Nadere informatie

Inhoud. 2 Ondernemen in een veranderende wereld. 4 Inzicht in jezelf en de ander

Inhoud. 2 Ondernemen in een veranderende wereld. 4 Inzicht in jezelf en de ander Inhoud 1 Inleiding 2 Ondernemen in een veranderende wereld 1 Veranderende tijden 3 2 Waarom zingeving in werk steeds belangrijker wordt! 3 3 Mens en wereld als energetisch geheel van nature in beweging

Nadere informatie

200% rendement uit 100% energie: De witte motor van uw woonhuis!

200% rendement uit 100% energie: De witte motor van uw woonhuis! 200% rendement uit 100% energie: De witte motor van uw woonhuis! Oude situatie zonder ECO200 Gas Elektra Wat is ECO200? ECO200 is een nieuw concept van AgriComfort, waarbij het koelen van de melk en het

Nadere informatie

Ketensamenwerking als drijvende kracht achter Smart Dairy Farming. Frido Hamoen, manager Innovatie van CRV

Ketensamenwerking als drijvende kracht achter Smart Dairy Farming. Frido Hamoen, manager Innovatie van CRV Ketensamenwerking als drijvende kracht achter Smart Dairy Farming Frido Hamoen, manager Innovatie van CRV CRV Cooperatie van melkveehouders Missie CRV is een toonaangevende, klantgerichte rundveeverbeteringscoöperatie,

Nadere informatie

Private Company barometer

Private Company barometer Private Company barometer Inhoud Achtergrond Private companies en economische omstandigheden Private companies en wet- en regelgeving / vestigingsklimaat Private companies en kredietverlening / financiering

Nadere informatie

AgriFood Capital Monitor Belangrijkste feiten en cijfers

AgriFood Capital Monitor Belangrijkste feiten en cijfers AgriFood Capital Monitor 2018 Belangrijkste feiten en cijfers Inleiding AgriFood Capital Monitor In dit boekje presenteren wij de feiten en cijfers van de AgriFood Capital Monitor 2018*. De Monitor geeft

Nadere informatie

NZV LUSTRUM - De Veeteler in de Wereld

NZV LUSTRUM - De Veeteler in de Wereld NZV LUSTRUM - De Veeteler in de Wereld Frans Keurentjes Raad van Commissarissen / Bestuurslid FrieslandCampina 5 november 2015 Wereldwijd Europa Nederland Duitsland België Griekenland Hongarije Roemenië

Nadere informatie

SCHAPEN EN GEITEN MELKEN. Efficiënt melken in een optimale werkruimte VOOR DIER, MELK EN MELKER SACMILKING.COM

SCHAPEN EN GEITEN MELKEN. Efficiënt melken in een optimale werkruimte VOOR DIER, MELK EN MELKER SACMILKING.COM SCHAPEN EN GEITEN MELKEN Efficiënt melken in een optimale werkruimte VOOR DIER, MELK EN MELKER SACMILKING.COM HOOGWAARDIGE OPLOSSINGEN IN MELKTECHNIEK SAC biedt complete melksystemen die u in staat stellen

Nadere informatie

Van groei- of financieringsvraagstuk naar warme zakelijke en persoonlijke relaties en toekomstbestendige groei

Van groei- of financieringsvraagstuk naar warme zakelijke en persoonlijke relaties en toekomstbestendige groei Van groei- of financieringsvraagstuk naar warme zakelijke en persoonlijke relaties en toekomstbestendige groei 7 Vragen om jezelf te stellen als je je balans in het financieren van toekomstbestendige groei

Nadere informatie

Ambitieus ondernemen en innovatie in de melkveehouderij. Carel de Vries programmadirecteur Courage

Ambitieus ondernemen en innovatie in de melkveehouderij. Carel de Vries programmadirecteur Courage www.courage2025.nl Ambitieus ondernemen en innovatie in de melkveehouderij Carel de Vries programmadirecteur Courage Ondernemen en innoveren. Succesvolle ondernemingen en sectoren kenmerken zich door een

Nadere informatie

Bedrijfsmanagement melkveehouderij 2025

Bedrijfsmanagement melkveehouderij 2025 Symposium Smart Dairy Farming 26 september 2013 Bedrijfsmanagement melkveehouderij 2025 Jelle Zijlstra Hogeschool Van Hall Larenstein Leeuwarden Inhoud presentatie Melkveebedrijf 2025 Centrale thema s

Nadere informatie

Vereniging voor Weide en Voederbouw Verdwijnt de grond gebonden landbouw uit Nederland?

Vereniging voor Weide en Voederbouw Verdwijnt de grond gebonden landbouw uit Nederland? Vereniging voor Weide en Voederbouw Verdwijnt de grond gebonden landbouw uit Nederland? Herman Versteijlen, Directeur DG AGRI Lelystad, 21 september 2006 Verleiding van beweiding Vele ontwikkelingen die

Nadere informatie

Feiten & cijfers. Banking for Food. Februari 2015

Feiten & cijfers. Banking for Food. Februari 2015 Feiten & cijfers Banking for Food Februari 2015 Banking for Food: overzicht in feiten & cijfers De Rabobank wil nu en in de toekomst ondernemers in de landbouw en voedselketen ondersteunen en faciliteren

Nadere informatie

Meer met minder. Waterschaarste en grotere vraag naar voedsel. Laan van Staalduinen, Algemeen directeur LEI. 6 juni 2012

Meer met minder. Waterschaarste en grotere vraag naar voedsel. Laan van Staalduinen, Algemeen directeur LEI. 6 juni 2012 Meer met minder Waterschaarste en grotere vraag naar voedsel Laan van Staalduinen, Algemeen directeur LEI 6 juni 2012 Inhoud presentatie Mondiale trends die van invloed zijn op toekomstige watervraag Nationale

Nadere informatie

Bedrijfseconomisch verslag

Bedrijfseconomisch verslag Bedrijfseconomisch verslag Opgesteld door: Adviseur x Opsteldatum: 7-1-2019 Opgesteld voor: 04166 VOORBEELDBEDRIJF Dorpsstraat 21 3950 BOCHOLT Bespreking: Financieel en managementverslag Rondgang: - Voer

Nadere informatie

Duurzame melkveehouderij

Duurzame melkveehouderij Duurzame melkveehouderij Wiepk Voskamp, Lector Duurzame melkveehouderij Hogeschool VHL 19 November 2014 Wageningen UR Hogeschool VHL Nordwin College DTC LTO Friesland Campina Provincie Friesland Gemeente

Nadere informatie

Zuiver Voer. voor de melkveehouderij

Zuiver Voer. voor de melkveehouderij Zuiver Voer voor de melkveehouderij Gezond hard melken Op een efficiënte wijze een hoog productieniveau behalen en tegelijkertijd de gezondheid van uw dieren managen. Dat is uw uitdaging. Op veel dingen

Nadere informatie

Inhoud presentatie Cohesiebeleid 2014-2020 Situatie 2007-2013 Uitdaging 2014-2020 EU2020

Inhoud presentatie Cohesiebeleid 2014-2020 Situatie 2007-2013 Uitdaging 2014-2020 EU2020 OP EFRO OOST-NEDERLAND 2014-2020PRESENTATIE KENNISPARK, 23 APRIL 2014 JOLANDA VROLIJK, PROGRAMMAMANAGER EFRO OP EFRO Oost-Nederland 2014-2020 Inhoud presentatie 1. Inleiding Europese Fondsen: cohesie beleid

Nadere informatie

Veterinaire kengetallen om tot meer rendement te komen

Veterinaire kengetallen om tot meer rendement te komen Veterinaire kengetallen om tot meer rendement te komen Inhoud presentatie Dierziekten: ontwikkelingen BVD en IBR Uiergezondheid: kengetallen omtrent droogstandstherapie Vruchtbaarheid: nieuwe benadering

Nadere informatie

Inzicht in uw administratie

Inzicht in uw administratie Resultaat groeit Inzicht in uw administratie Resultaat groeit... AgroVision levert gespecialiseerde softwarepakketten voor de gehele agrarische sector. Duizenden collega s gebruiken de pakketten van AgroVision

Nadere informatie

De noodzaak van de focus op Melkkwaliteit bij ontwikkelingen in de primaire sector ir Margreet Hovenkamp

De noodzaak van de focus op Melkkwaliteit bij ontwikkelingen in de primaire sector ir Margreet Hovenkamp De noodzaak van de focus op Melkkwaliteit bij ontwikkelingen in de primaire sector ir Margreet Hovenkamp 10 maart 2015, NVTL-studiedag Inhoud Nederlandse Zuivelindustrie Duurzame zuivelketen Uitgangspunten

Nadere informatie

30-11-2015 PROGRAMMA VOERWINST VERGELIJKING ZEUGEN ONTWIKKELINGEN EN TRENDS. 2015 is prognose bedragen exclusief btw

30-11-2015 PROGRAMMA VOERWINST VERGELIJKING ZEUGEN ONTWIKKELINGEN EN TRENDS. 2015 is prognose bedragen exclusief btw PROGRAMMA DE ROL VAN DE ADVISEUR Woensdag 2 december 2015 Ontwikkelingen en trends Uitbreiden zin of onzin? Toekomst bedrijven Risicomanagement / prijsfluctuaties De succesvolle melkveehouders De rol van

Nadere informatie

Concurrentieanalyse. Kim Lokhorst MM3A Mediamanager Stage Nl Film

Concurrentieanalyse. Kim Lokhorst MM3A Mediamanager Stage Nl Film Concurrentieanalyse Kim Lokhorst MM3A Mediamanager Stage Nl Film Inleiding De concurrenten van NL film zijn alle andere bedrijven in Nederland die films en/of series maken voor de Nederlandse televisie

Nadere informatie

Innovatie support gids

Innovatie support gids Innovatie support gids Uw gids naar resultaat 1 Uw gids naar resultaat Innovatief duurzaam drukwerk Het drukwerk van deze gids is uitgevoerd in waterloos offset met inkt op plantaardige basis, dit resulteert

Nadere informatie

Schrijver: KAT Coverontwerp: MTH ISBN: 9 789402 123678 <Katelyne>

Schrijver: KAT Coverontwerp: MTH ISBN: 9 789402 123678 <Katelyne> Schrijver: KAT Coverontwerp: MTH ISBN: 9 789402 123678 Inleiding Timo is een ander mens geworden door zijn grote vriend Tommy. Toch was het niet altijd zo geweest, Timo had Tommy gekregen voor

Nadere informatie

het starters lab het Starters Lab starters4communities werkt met jong talent aan maatschappelijke innovatie.

het starters lab het Starters Lab starters4communities werkt met jong talent aan maatschappelijke innovatie. het starters lab In het Starters Lab bouwen jonge talenten in teams sociale ondernemingen. Samen sterker! Jij bent: starters4communities werkt met jong talent aan starters4communities presenteert het Starters

Nadere informatie

Gedetailleerde doelen Duurzame Zuivelketen

Gedetailleerde doelen Duurzame Zuivelketen Gedetailleerde doelen Duurzame Zuivelketen Inleiding Via de Duurzame Zuivelketen streven zuivelondernemingen (NZO) en melkveehouders (LTO) gezamenlijk naar een toekomstbestendige en verantwoorde zuivelsector.

Nadere informatie

Nedap RealTime Tochtdetectie Halslabel

Nedap RealTime Tochtdetectie Halslabel Nedap Tochtdetectie Nedap Tochtdetectie Visuele tochtdetectie op grote bedrijven is lastig Het is niet efficiënt en onvoldoende betrouwbaar. Met Nedap Tochtdetectie is het mogelijk om grote melkveestapels

Nadere informatie

LEERACTIVITEIT IJs verkopen op straat Ent-teach Module 6 Project management

LEERACTIVITEIT IJs verkopen op straat Ent-teach Module 6 Project management LEERACTIVITEIT IJs verkopen op straat Ent-teach Module 6 Project management Beschrijving van de leeractiviteit Voor de volgende opdracht zullen de studenten plannen* hoe ze gedurende een week ijs gaan

Nadere informatie

WEIDEGANG WIJZER DENK VERDER. WORD EEN FULLWOOD FARMER

WEIDEGANG WIJZER DENK VERDER. WORD EEN FULLWOOD FARMER WEIDEGANG WIJZER DENK VERDER. WORD EEN FULLWOOD FARMER INHOUD 3 4 7 10 11 Robot & Weiden Stalconcepten Praktische tips Beweidingshulpmiddelen Robotic Batch Milking 2 INHOUD ROBOT & WEIDEN Beweiden en robotmelken

Nadere informatie

Van Gangbaar naar Biologisch. Drijfveren en uitdagingen van een omschakelingsproces

Van Gangbaar naar Biologisch. Drijfveren en uitdagingen van een omschakelingsproces Van Gangbaar naar Biologisch Drijfveren en uitdagingen van een omschakelingsproces Even voorstellen Boerderij De Bonte Parels Rutger en Christianne Hennipman Thijs (4) en Tobias (2) Boerderij De Bonte

Nadere informatie

Ontwikkeling Biodiversiteitsmonitor. Guus van Laarhoven & Yvette van Wichen 8 juni 2016

Ontwikkeling Biodiversiteitsmonitor. Guus van Laarhoven & Yvette van Wichen 8 juni 2016 Ontwikkeling Biodiversiteitsmonitor Guus van Laarhoven & Yvette van Wichen 8 juni 2016 Agenda Een definitie van biodiversiteit De visie van de projectpartners Het doel van het project Achtergronden vanuit

Nadere informatie

INSTITUTIONELE BELEGGERS ALS PARTIJEN VOOR DE PUBLIEKE SECTOR

INSTITUTIONELE BELEGGERS ALS PARTIJEN VOOR DE PUBLIEKE SECTOR INSTITUTIONELE BELEGGERS ALS PARTIJEN VOOR DE PUBLIEKE SECTOR Onno Steenbeek APG Asset Management & Erasmus School of Economics Dag van de Publieke Financiering Driebergen, 29 september 2016 1 STELLINGEN

Nadere informatie

Strekt ter vervanging. Bijlage bij begroting. Plan van aanpak lokale invulling Floriade.

Strekt ter vervanging. Bijlage bij begroting. Plan van aanpak lokale invulling Floriade. Bijlage bij begroting Strekt ter vervanging Plan van aanpak lokale invulling Floriade. Inleiding Het Floriade-evenement is voor onze regio wellicht het meest in het oog springende evenement van de laatste

Nadere informatie

Realisatie. Indienersbrochure DE PILOTSTARTER. Platform voor pilots over de vernieuwing van gemeentelijke informatievoorziening

Realisatie. Indienersbrochure DE PILOTSTARTER. Platform voor pilots over de vernieuwing van gemeentelijke informatievoorziening Realisatie Indienersbrochure DE PILOTSTARTER Platform voor pilots over de vernieuwing van gemeentelijke informatievoorziening DE PILOTSTARTER Werk je ook aan innovaties om gemeentelijke dienstverlening

Nadere informatie

Nationale DenkTank 2014 De Datalogus

Nationale DenkTank 2014 De Datalogus De Datalogus Achtergrond en uitwerking De grote potentie van Big Data wordt niet gerealiseerd, onder andere omdat er te weinig data wordt gedeeld tussen partijen De potentie van Big Data is 45 miljard

Nadere informatie

FINANCE DIRECTOR EMEA

FINANCE DIRECTOR EMEA #VACATURE Finance FINANCE DIRECTOR EMEA Wavin is één van de meest innovatieve spelers op het gebied van leidingsystemen voor bijvoorbeeld drinkwater, riolering, gas, elektro en telecom. Daarmee voorziet

Nadere informatie

Slimmer werken met mensen

Slimmer werken met mensen Slimmer werken met mensen Paul Breman Mijn Bedrijf 2.0 wordt mede gefinancierd met steun van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling van de Europese Commissie, de Provincie Utrecht en de Gemeente

Nadere informatie

Meer waarde uit gras!

Meer waarde uit gras! Meer waarde uit gras! Agnes van den Pol-van Dasselaar, lector Beweiding Aeres Hogeschool Dronten 9 oktober 2018 Deze dag is mogelijk gemaakt door Onderwijsvernieuwingsprogramma (OVP) Dier Agenda Verdieping

Nadere informatie

Qredits bestaat vijf jaar. Dat is een felicitatie waard: in de eerste. plaats natuurlijk aan Qredits en haar medewerkers die deze

Qredits bestaat vijf jaar. Dat is een felicitatie waard: in de eerste. plaats natuurlijk aan Qredits en haar medewerkers die deze (GESPROKEN WOORD GELDT) Majesteit, dames en heren! Qredits bestaat vijf jaar. Dat is een felicitatie waard: in de eerste plaats natuurlijk aan Qredits en haar medewerkers die deze organisatie in korte

Nadere informatie

Historie. Feiten Nederlandse zuivelsector

Historie. Feiten Nederlandse zuivelsector Nederland Zuivelland Feiten Nederlandse zuivelsector 17.500 melkveebedrijven 1,7 miljoen koeien 1,2 miljoen hectare grasland en snijmaisteelt: dat is 28% van Nederland 13 miljard liter jaarlijkse melkproductie

Nadere informatie

Kiezen voor Duurzame Melkveehouderij

Kiezen voor Duurzame Melkveehouderij Kiezen voor Duurzame Melkveehouderij De markt Royal Friesland Campina 5 modules Energie Koegezondheid en welzijn Natuur en landschap Mineralenkringloop Weidegang (bijdrage) MIJN Duurzaamheid (WUR Bert

Nadere informatie

Workshop High-tech meets Biodiversity

Workshop High-tech meets Biodiversity Workshop High-tech meets Biodiversity Actief ontwerpen Puzzel in het verbinden van high-tech en biodiversiteit DairyCampus: 25% meer biodiversiteit met gelijkblijvende melkproductie Programma 13:15 Welkom

Nadere informatie

Economische scenario s West-Friesland

Economische scenario s West-Friesland Economische scenario s West-Friesland 24 april 2014 Opzet presentatie 1. Economische ontwikkeling West-Friesland 2. SWOT economie 3. Trends en ontwikkelingen 4. Prognose economische ontwikkeling 5. Scenario

Nadere informatie

Duurzame landbouw Gezond voedsel - Vitaal platteland. Studiedag NVTL. Frits van der Schans. 11 maart 2014

Duurzame landbouw Gezond voedsel - Vitaal platteland. Studiedag NVTL. Frits van der Schans. 11 maart 2014 Duurzame landbouw Gezond voedsel - Vitaal platteland Studiedag NVTL Weidegang Frits van der Schans 11 maart 2014 Uitnodiging - Wat is weidegang precies? - Hoe belangrijk is het en hoe belangrijk vinden

Nadere informatie

Zuivelperspectief 2030: samen duurzaam en economisch gezond. Toekomstvisie van de Nederlandse Zuivel Organisatie

Zuivelperspectief 2030: samen duurzaam en economisch gezond. Toekomstvisie van de Nederlandse Zuivel Organisatie Zuivelperspectief 2030: samen duurzaam en economisch gezond Toekomstvisie van de Nederlandse Zuivel Organisatie Toekomstbeeld De Nederlandse zuivelsector floreert. Zij profiteert optimaal van de goede

Nadere informatie

Foqus planet Februari 2015

Foqus planet Februari 2015 Foqus planet Februari 2015 Door dialoog met leden, vergaderen in districtsraden en discussiëren in de ledenraad is met succes het vernieuwde Foqus planet tot stand gekomen Dialoog met leden en districtsraden

Nadere informatie

Voor een duurzame toekomst

Voor een duurzame toekomst Voor een duurzame toekomst Complete leverancier van bewezen kwaliteit Den Boer Beton is een flexibele en marktgerichte organisatie en decennia lang een begrip onder professionals in de agrarische sector.

Nadere informatie

Dairy Campus waar staan we nu? 20 mei 2010 Kees de Koning, Barend Spliethoff

Dairy Campus waar staan we nu? 20 mei 2010 Kees de Koning, Barend Spliethoff Dairy Campus waar staan we nu? 20 mei 2010 Kees de Koning, Barend Spliethoff Dairy Campus Initiatief Wageningen UR Livestock Research (LR), Van Hall Larenstein (VHL), AERES/ PTC+, Prov. Friesland, Gemeente

Nadere informatie