Hof van Cassatie van België

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Hof van Cassatie van België"

Transcriptie

1 6 SEPTEMBER 2012 F F/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. F F 1. L. P. en 2. B. M., Mr. John Kirkpatrick, advocaat bij het Hof van Cassatie, tegen BELGISCHE STAAT, vertegenwoordigd door de minister van Financiën, I. RECHTSPLEGING VOOR HET HOF Het cassatieberoep is gericht tegen het arrest van het hof van beroep te Brussel van 17 november Op 7 augustus 2012 heeft advocaat-generaal André Henkens zijn conclusie neergelegd ter griffie. Raadsheer Michel Lemal heeft verslag uitgebracht. Advocaat-generaal André Henkens heeft geconcludeerd.

2 6 SEPTEMBER 2012 F F/2 II. CASSATIEMIDDELEN De eisers voeren een middel aan, als volgt gesteld: Geschonden wetsbepalingen - artikel 7 Gerechtelijk Wetboek; - artikel 272 Wetboek van de Inkomstenbelastingen 1992, zoals het van toepassing is op het aanslagjaar 1999; - artikel 296 Wetboek van de Inkomstenbelastingen 1992, zoals uitgelegd door artikel 400 programmawet (I) van 24 december 2002; - artikel 400 van voormelde programmawet. Aangevochten beslissingen Het arrest heeft vastgesteld dat de eisers waren tewerkgesteld in het Edith-Cavell-Marie Depage Instituut tot aan de vereffening van deze vereniging zonder winstoogmerk in augustus 1982; dat, volgens de niet-betwiste afrekeningen van de vereffenaars elke eiser recht had op een opzegvergoeding ten belope van frank bruto voor de eiser en frank bruto voor de eiseres, naast enkele zeer geringe achterstallige lonen en premies; dat na aftrek van de socialezekerheidsbijdrage, van de bedrijfsvoorheffing van 27,25 p.c. en van de reeds betaalde netto bedragen in 1990 en 1991, de vereffenaars aan elke eiser het verschuldigd netto eindsaldo hebben toegekend, namelijk frank aan de eiser en frank aan de eiseres; dat de vereffenaars, na uitkering van het vereffeningsdividend aan de vroegere werknemers, over onvoldoende activa beschikten om de bedrijfsvoorheffing op de voornoemde bedragen in de Schatkist te storten en dat geen enkele aangifte in de bedrijfsvoorheffing werd gedaan; dat de afrekeningen van de vereffenaars een inhouding van de bedrijfsvoorheffing vermeldden terwijl de belastingsfiches. n op naam van elke eiser onder de rubriek bedrijfsvoorheffing niet ingehouden-nul vermeldden; dat de personenbelasting van het belastingjaar 1999 werd ingekohierd zonder rekening te houden met de bedrijfsvoorheffing die niet in de Schatkist werd gestort; dat de eisers tot staving van hun bezwaar tegen die aanslag hebben aangevoerd dat de voorheffingen bij de belastinggrondslag moeten worden gevoegd en vervolgens op de belasting moeten worden verrekend; dat deze stelling door de directeur, en vervolgens door de eerste rechter is afgewezen, en, de beslissing van de eerste rechter bevestigend, beslist vervolgens dat de betwiste voorheffingen niet verrekend kunnen worden op de personenbelasting van de eisers en bijgevolg niet aan de belastbare inkomsten moeten worden toegevoegd. Het arrest steunt zijn beslissing op eigen redenen en verwijst naar die van de eerste rechter, te weten: (1) Sinds de programmawet (I) van 24 december 2002 specificeert artikel 296 van het Wetboek van de Inkomstenbelastingen 1992 in een nieuw tweede lid: 'de geheven be-

3 6 SEPTEMBER 2012 F F/3 drijfsvoorheffing is de overeenkomstig artikel 272 ingehouden bedrijfsvoorheffing ', maar die bepaling, die van het gemeen recht afwijkt en bijgevolg niet de waarde heeft van een interpretatieve wet (zie het advies van de Raad van State n /1/2/3/4, Gedrukte Stukken, Kamer, zitting , n 2124/002, p. 473; verantwoording van het amendement n 184 van de regering, Gedrukte Stukken, Kamer, n 2124/008, p. 41;contra: de verklaringen van de minister in de Commissie voor de Financiën en de Begroting van de Kamer, Gedrukte Stukken, verslag aan de Kamer, n 2124/04, inz. p. 18), is slechts in werking getreden op 10 januari 2003." (2) Overigens werden de betrokken voorheffingen die niet in de Schatkist zijn gestort evenmin ingehouden op belastbare inkomsten in uitvoering van artikel 272 van het Wetboek van de Inkomstenbelastingen 1992 aangezien de vereffenaars niets meer hadden waarop voornoemde voorheffingen konden worden ingehouden. In hun afrekeningen hebben de vereffenaars weliswaar melding gemaakt van een ingehouden voorheffing ten belope van 27,25 p.c. maar dit was klaarblijkelijk met de bedoeling om, in overeenstemming met de rechtspraak van het Hof van Cassatie met betrekking tot het zadel van het voorrecht van de werknemers, het bedrag te bepalen van het bevoorrecht loon van [de eisers] in de zin van artikel 19, 3 bis, van de Hypotheekwet. Het beste bewijs hiervan is dat geen enkele aangifte in de bedrijfsvoorheffing werd gedaan door het Edith Cavell Instituut in vereffening, behalve de vermelding op de belastingsfiches n , op naam van de [eiser]: niet ingehouden-nul, bevestigd door het uittreksel n De berekening van het saldo van de opzegvergoeding door het college van de vereffenaars, rekening houdend met de forfaitaire bedrijfsvoorheffing, betekent niet dat die voorheffing noodzakelijk werd ingehouden." Grieven Eerste onderdeel Krachtens artikel 296 Wetboek van de Inkomstenbelastingen 1992 wordt het bedrag van de geheven bedrijfsvoorheffingen verrekend met de belasting. Terwijl het geschil hangende was voor de eerste rechter, heeft artikel 400 van de programmawet van 24 december 2002 voornoemd artikel 296 als volgt aangevuld: de geheven bedrijfsvoorheffing is de overeenkomstig artikel 272 ingehouden bedrijfsvoorheffing (waardoor de werkgever de bedrijfsvoorheffing op het loon van de werknemer mag inhouden). Volgens de bewoording van artikel 7 van het Gerechtelijk Wetboek, zijn de rechters gehouden zich te gedragen naar de uiteggingswetten in alle zaken waarin het rechtspunt niet definitief berecht is op het tijdstip waarop die wetten bindend worden. De wet is een uitleggingswet wanneer zij, voor een punt waarover het recht onzeker of controversieel is, een oplossing vastlegt die de rechtspraak zou hebben kunnen aannemen (zie onder meer Cass. 20 juni 2005, Pas., n 357, en 24 april 2008, Pas., n 252.)

4 6 SEPTEMBER 2012 F F/4 Artikel 400 van de programmawet interpreteert artikel 296 van het Wetboek van de Inkomstenbelastingen 1992 aangezien het de draagwijdte ervan verduidelijkt voor het geval waarin de schuldenaar de bedrijfsvoorheffing ingehouden heeft ten laste van de werknemer maar niet in de Schatkist heeft gestort. Het bevestigt de wijze waarop verschillende hoven en rechtbanken artikel 296 hebben uitgelegd (zie Brussel, 22 februari 2001, FJF, 2001/143; Gent, 11 december 1956, Revue fiscale, 1957, p. 500; trib. Namur, 8 februari 2006, beschikbaar op en die bovendien in overeenstemming was met de administratieve voorschriften (administratieve toelichting van het Wetboek van de Inkomstenbelastingen 1992, n 312/42). De uitleggende aard van artikel 400 van de programmawet (I) van 24 december 2002 wordt bevestigd door bepaalde passages in de parlementaire stukken: de minister van Financiën heeft immers verklaard in de Commissie voor de Financiën en de Begroting van de Kamer: "het feit dat de voorheffing die werkelijk werd ingehouden op het loon als geheven wordt beschouwd betreft een normale toepassing van artikel 296 van het Wetboek van de Inkomstenbelastingen 1992" (verslag van de Commissie voor Financiën, Gedrukte Stukken, Kamer, , n /4, p. 18); het verslag van de Commissie voor de Financiën van de Kamer legt de nadruk op het feit dat de huidige fiscale wetgeving desbetreffend geen duidelijke en nauwkeurige bepalingen bevat, wat een bron is van rechtsonzekerheid (voornoemd verslag, p. 17). Het advies van de afdeling wetgeving van de Raad van State over het voorontwerp van de programmawet (Gedrukte Stukken, Kamer, , n /2, p. 473) waar het arrest naar verwijst, betreft niet de tekst van artikel 400 van de wet, die ontstaan is uit een regeringsamendement van het oorspronkelijke ontwerp (amendement n 184 van de regering, Gedrukte Stukken, Kamer, , n 2124/8, p. 41) maar betreft een bepaling van het voorontwerp die niet behouden werd en die een regel oplegt die gelijkaardig was aan die van artikel 400 maar dan beperkt tot het loon van wetenschappelijke onderzoekers, hetgeen verklaart waarom de Raad van State deze regel als een afwijking van het gemeen recht heeft beschouwd. De programmawet (I) van 24 december 2002 bepaalt tenslotte geen datum voor de inwerkingtreding van artikel 400, hoewel ze dat wel doet voor haar andere bepalingen die het Wetboek van de Inkomstenbelastingen wijzigen (zie hoofdstuk 6 van titel VI van de programmawet), omdat een uitleggende bepaling zulks niet vereist. Het arrest, op grond van bovenvermelde redenen beslist dat artikel 400 van de programmawet (I) van 24 december 2002 geen bepaling is die artikel 296 van het Wetboek van de Inkomstenbelastingen uitlegt, schendt bijgevolg dit artikel 296, in zijn uitlegging door artikel 400 van de programmawet (I) van 24 december 2002, alsook de andere bepalingen aangevoerd in het middel, met uitzondering van artikel 272 van het Wetboek van de Inkomstenbelastingen 1992.

5 6 SEPTEMBER 2012 F F/5 Tweede onderdeel Krachtens artikel 272 van het Wetboek van de Inkomstenbelastingen 1992 heeft de vereffenaar het recht om de bedrijfsvoorheffing in te houden op de belastbare inkomsten die hij toekent. Wanneer een wet een term gebruikt zonder de betekenis ervan te omschrijven, moet deze term in zijn gebruikelijke betekenis worden begrepen. Inhouden betekent in het gewoon taalgebruik onder zich houden, wat van iemand is. Er is dus inhouding van de bedrijfsvoorheffing in de zin van artikelen 272 en 296 van het Wetboek van de Inkomstenbelastingen 1992, wanneer de werkgever aan de werknemer het loon betaalt waar hij recht op heeft, na aftrek van de bedrijfsvoorheffing. Het arrest, dat heeft vastgesteld dat de eisers niet de hele opzeggingsvergoeding hebben ontvangen maar enkel dat bedrag, verminderd met de bedrijfsvoorheffing, kon op grond van de bovenvermelde redenen (2) niet wettig beslissen dat deze voorheffing niet werd ingehouden in de zin van voornoemde bepalingen (schending van artikel 272 van het Wetboek van de Inkomstenbelastingen 1992, dat van toepassing is op het aanslagjaar 1999, en van artikel 296 van het Wetboek van de Inkomstenbelastingen 1992, uitgelegd door artikel 400 van de programmawet (I) van 24 december 2002). III. BESLISSING VAN HET HOF Beoordeling Eerste onderdeel Krachtens artikel 296 Wetboek van de Inkomstenbelastingen 1992, wordt het bedrag van de geheven bedrijfsvoorheffingen verrekend met de belasting. Artikel 400 van de programmawet (I) van 24 december 2002, dat in werking is getreden op 10 januari 2003 bij ontstentenis van een bijzondere overgangsbepaling van deze wet, heeft voornoemd artikel 296 aangevuld met een tweede lid volgens hetwelk de geheven bedrijfsvoorheffing de overeenkomstig artikel 272 van hetzelfde wetboek ingehouden bedrijfsvoorheffing is of de niet-ingehouden bedrijfsvoorheffing die werkelijk in de Schatkist wordt gestort. Artikel 400 van de programmawet van 24 december 2002 bepaalt wat het begrip bedrijfsvoorheffing in de zin van artikel 296 Wetboek van de Inkomstenbelastingen 1992 inhoudt en poogt een einde te maken aan de rechtsonzekerheid ten gevolge van de uiteenlopende uitleggingen van deze bepaling.

6 6 SEPTEMBER 2012 F F/6 Uit zowel de bewoordingen en de doelstelling van artikel 400 van de wet van 24 december 2002 als uit de voorbereidende werkzaamheden van deze bepaling volgt dat de wetgever daaraan een uitleggende draagwijdte heeft willen toekennen. De wet is een interpretatieve wet wanneer zij voor een punt waarover het recht onzeker of controversieel is, een oplossing vastlegt die de rechtspraak zou hebben kunnen aannemen. Krachtens artikel 7 van het Gerechtelijk Wetboek zijn de rechters gehouden zich naar de interpretatieve wetten te gedragen in alle zaken waarin het rechtspunt niet definitief berecht is op het tijdstip waarop die wetten bindend worden. Door te beslissen dat artikel 400 van de wet van 24 december 2002 niet het karakter van een uitleggende bepaling heeft van artikel 296 Wetboek van de Inkomstenbelastingen 1992, schendt het arrest deze wetsbepalingen. Het onderdeel is gegrond. Tweede onderdeel Uit het antwoord op het eerste onderdeel volgt dat krachtens artikel 296 Wetboek van de Inkomstenbelastingen 1992, zoals uitgelegd door artikel 400 van de programmawet (I) van 24 december 2002, het bedrag van de geheven bedrijfsvoorheffingen in uitvoering van artikel 272 van hetzelfde wetboek verrekend wordt met de belasting. Uit voormeld artikel 272 volgt dat de vennootschapsvereffenaars het recht hebben om op de belastbare inkomsten de desbetreffende bedrijfsvoorheffing in te houden. De bedrijfsvoorheffing wordt ingehouden wanneer de vereffenaar aan de werknemer slechts het nettobedrag van zijn loon betaalt, na de voornoemde bedrijfsvoorheffing van het brutobedrag te hebben afgetrokken, of, wanneer de activa ontoereikend zijn, hij hem slechts een vereffeningsdividend uitkeert dat berekend is naar rato van dat nettobedrag, ongeacht of deze voorheffing in de Schatkist werd gestort. Na te hebben vastgesteld dat, volgens de niet-betwiste afrekeningen van de vereffenaars het Instituut Edith Cavell in vereffening aan elke eiser een opzegvergoe-

7 6 SEPTEMBER 2012 F F/7 ding verschuldigd is ten belope van frank bruto voor de eiser en frank bruto voor de eiseres, naast enkele zeer geringe achterstallige lonen en premies ; en dat na aftrek op het verschuldigd brutobedrag, van de bedrijfsvoorheffing van 27,25 pct. en van de reeds betaalde netto bedragen in 1990 en 1991, de vereffenaars het verschuldigd netto eindsaldo in 1998 hebben betaald bij de derde en laatste vereffeningsdividenduitkering, te weten frank voor [de eiser] en frank voor [de eiseres], konden de appelrechters niet zonder schending van voornoemde bepalingen beslissen dat de bedrijfsvoorheffing niet was ingehouden op de inkomsten van de eisers en dus niet kon worden verrekend met de verschuldigde belasting. Het onderdeel is gegrond. Dictum Het Hof, Vernietigt het bestreden arrest. Beveelt dat van dit arrest melding zal worden gemaakt op de kant van het vernietigde arrest. Houdt de kosten aan en laat de beslissing daaromtrent aan de feitenrechter over. Verwijst de zaak naar het Hof van Beroep te Bergen. Aldus geoordeeld door het Hof van Cassatie, eerste kamer, te Brussel, door afdelingsvoorzitter Albert Fettweis, de raadsheren Martine Regout, Alain Simon, Mireille Delange en Michel Lemal, en in openbare terechtzitting van 6 september 2012 uitgesproken door afdelingsvoorzitter Albert Fettweis, in aanwezigheid van advocaat-generaal André Henkes, met bijstand van griffier Patricia De Wadripont. Vertaling opgemaakt onder toezicht van raadsheer Antoine Lievens en overgeschreven met assistentie van griffier Johan Pafenols. De griffier, De raadsheer,

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 31 JANUARI 2014 F.12.0197.F/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. F.12.0197.F C. E., Mr. Xavier Thiébaut, advocaat bij de balie te Luik, tegen BELGISCHE STAAT, vertegenwoordigd door de minister van

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 28 MAART 2014 F.10.0130.F/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. F.10.0130.F BELGISCHE STAAT, vertegenwoordigd door de minister van Financiën, tegen FONDS DU CENTRE REINE FABIOLA vzw, Mr. Michel Mahieu,

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België F.11.0086.F/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. F.10.0073.F COLLECTIONS ET PATRIMOINES vzw, Mr. John Kirkpatrick, advocaat bij het Hof van Cassatie, tegen BELGISCHE STAAT, vertegenwoordigd door de

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 24 FEBRUARI 2012 C.11.0463.F/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. C.11.0463.F BELGISCHE STAAT, minister van Financiën, Mr. François T Kint, advocaat bij het Hof van Cassatie, tegen 1. C. G., 2. F.S.,

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 8 JUNI 2012 C.11.0735.F/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. C.11.0735.N BELGISCHE STAAT, minister van Binnenlandse Zaken, Mr. Michel Mahieu, advocaat bij het Hof van Cassatie, tegen A. D. I. RECHTSPLEGING

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 7 APRIL 2011 F.10.0025.F/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. F.10.0025.F 1. C. L. en, 2. J. B., Mr. John Kirkpatrick, advocaat bij het Hof van Cassatie, tegen BELGISCHE STAAT, minister van Financiën,

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 9 SEPTEMBER 2011 F.10.0119.F/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. F.10.0119.F BELGISCHE STAAT, minister van Financiën, tegen 1. G. M. en 2. M. G. I. RECHTSPLEGING VOOR HET HOF Het cassatieberoep is

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 23 APRIL 2010 F.08.0042.F/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. F.08.0042.F BELGISCHE STAAT, minister van Financiën, Mr. John Kirkpatrick, advocaat bij het Hof van Cassatie, tegen 1. T. P., 2. S. M.,

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 5 MEI 2011 C.10.0175.F/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. C.10.0175.F G. V., Mr. Jacqueline Oosterbosch, advocaat bij het Hof van Cassatie, tegen D. B.. I. RECHTSPLEGING VOOR HET HOF Het cassatieberoep

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België F.11.0114.F/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. F.11.0106.F BELGISCHE STAAT, minister van Financiën, tegen LA CHARMILLE vzw, Mr. Hugues Michel, advocaat bij de balie van Charleroi. Nr. F.11.0114.F

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 14 MAART 2014 F.13.0007.F/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. F.13.0007.F STAD LA LOUVIÈRE, vertegenwoordigd door het college van burgemeester en schepenen, Mr. Paul Wouters, advocaat bij het Hof

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 4 OKTOBER 2013 C.12.0614.F/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. C.12.0614.F INTERNATIONAL HOTELS WORLDWIDE Inc., vennootschap naar het recht van de Britse Maagdeneilanden, Mr. Paul Alain Foriers, advocaat

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 20 JANUARI 2014 C.11.0778.F/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. C.11.0778.F AXA BELGIUM nv, Mr. Jacqueline Oosterbosch, advocaat bij het Hof van Cassatie, tegen 1. F. B., 2. ETHIAS nv, Mr. Michel

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 6 SEPTEMBER 2013 C.12.0386.F/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. C.12.0386.F EOS AREMAS BELGIUM nv, Mr. Jacqueline Oosterbosch, advocaat bij het Hof van Cassatie, tegen 1. D. B. en 2. L. M. I. RECHTSPLEGING

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 30 NOVEMBER 2006 F.05.0066.F/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. F.05.0066.F 1. G. R. en 2. V. G., Mr. John Kirkpatrick, advocaat bij het Hof van Cassatie, tegen BELGISCHE STAAT, Minister van Financiën,

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 20 JANUARI 2012 C.10.0135.F/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. C.10.0135.F BELGISCHE STAAT, minister van Landsverdediging, Mr. Michel Mahieu, advocaat bij het Hof van Cassatie, tegen ENTREPRISE ANDRE

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 22 NOVEMBER 2013 C.12.0405.F/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. C.12.0405.F C. B., Mr. Caroline De Baets, advocaat bij het Hof van Cassatie, tegen 1. X. D. en, 2. V. B, Mr. Michèle Gregoire, advocaat

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 20 SEPTEMBER 2012 C.11.0662.F/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. C.11.0662.N PARFIP BENELUX nv, Mr. Johan Verbist, advocaat bij het Hof van Cassatie, tegen ARAMEX CARS nv, I. RECHTSPLEGING VOOR HET

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 16 APRIL 2015 C.14.0466.F/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. C.14.0466.F R. T., Mr. Paul Alain Foriers, advocaat bij het Hof van Cassatie, tegen P. R. I. RECHTSPLEGING VOOR HET HOF Het cassatieberoep

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 22 APRIL 2013 C.12.0285.F/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. C.12.0285.F M. L. Mr. John Kirkpatrick, advocaat bij het Hof van Cassatie, tegen M. H. Mr. François T Kint, advocaat bij het Hof van Cassatie.

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 12 MEI 2014 S.13.0032.F/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. S.13.0032.F V. V., Mr. Paul Alain Foriers, advocaat bij het Hof van Cassatie, tegen FRANSTALIGE ORDE VAN ADVOCATEN BIJ DE BALIE IN BRUSSEL.

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 5 MAART 2015 C.14.0017.F/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. C.14.0017.F AXA BELGIUM nv, Mr. Antoine De Bruyn, advocaat bij het Hof van Cassatie, tegen P. P. I. RECHTSPLEGING VOOR HET HOF Het cassatieberoep

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 19 MAART 2012 S.10.0094.F/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. S.10.0094.F SOCIAAL FONDS VAN HET AANVULLEND NATIONAAL PARITAIR COMITE VOOR DE BEDIENDEN, Mr. Willy van Eeckhoutte, advocaat bij het Hof

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 7 FEBRUARI 2014 C.12.0545.F/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. C.12.0545.F A. N., Mr. Simone Nudelholc, advocaat bij het Hof van Cassatie, tegen H. G., Mr. Paul Lefèbvre, advocaat bij het Hof van

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 29 JANUARI 2015 C.14.0195.F/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. C.14.0195.F 1. S. D., 2. R. D., 3. J. D., Mr. Paul Alain Foriers, advocaat bij het Hof van Cassatie, tegen BROUWERIJ HAACHT nv, Mr.

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 15 DECEMBER 2006 F.05.0019.N/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. F.05.0019.N 1. S.W., en zijn echtgenote, 2. O.W., eisers, vertegenwoordigd door mr. Pierre van Ommeslaghe, advocaat bij het Hof van

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 17 MAART 2011 C.08.0477.F/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. C.08.0477.F WAALS GEWEST, Mr. Paul Alain Foriers, advocaat bij het Hof van Cassatie, tegen 1. a) Roland PARYS, en, b) Jos MOMBAERS Jos,

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 28 FEBRUARI 2013 C.12.0066.F/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. C.12.0066.F M. H., Mr. Jacqueline Oosterbosch, advocaat bij het Hof van Cassatie, tegen C. B., Mr. Michel Mahieu, advocaat bij het

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 10 JANUARI 2014 F.12.0081.N/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. F.12.0081.F J. T., Mr. Paul Wouters, advocaat bij het Hof van Cassatie, tegen BELGISCHE STAAT, vertegenwoordigd door de minister van

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 5 MAART 2015 C.13.0358.F/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. C.13.0358.F MAATSCHAPPIJ VOOR HET INTERCOMMUNAAL VERVOER TE BRUSSEL, Mr. Paul Wouters, advocaat bij het Hof van Cassatie, tegen M. S.,

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 22 NOVEMBER 2013 F.12.0103.F/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. F.12.0103.F ATRADIUS CREDIT INSURANCE, vennootschap naar Nederlands recht, Mr. John Kirkpatrick, advocaat bij het Hof van Cassatie,

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 6 MEI 2013 S.12.0065.F/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. S.12.0065.F S. D., Mr. Simone Nudelholc, advocaat bij het Hof van Cassatie, tegen OPENBAAR CENTRUM VOOR MAATSCHAPPELIJK WELZIJN VAN DOORNIK,

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 22 NOVEMBER 2012 C.11.0443.F/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. C.11.0443.F SCANTRAX nv, Mr. François T Kint, advocaat bij het Hof van Cassatie, tegen 1. F. R., Mr. Jacqueline Oosterbosch, advocaat

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 25 OKTOBER 2012 C.11.0496.F/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. C.11.0496.F KERKFABRIEK SAINT-HADELIN DE LAMINE, Mr. John Kirkpatrick, advocaat bij het Hof van Cassatie, tegen GEMEENTE REMICOURT,

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 16 DECEMBER 2013 S.12.0032.F/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. S.12.0032.F RIJKSINSTITUUT VOOR ZIEKTE- EN INVALIDITEITSVERZEKE- RING, Mr. Willy van Eeckhoutte, advocaat bij het Hof van Cassatie,

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 27 JANUARI 2011 F.09.0130.F /1 Hof van Cassatie van België Arrest A.R. F.09.0130.F BELGISCHE STAAT, minister van Financiën, tegen S. P., Mr. Caroline Desbonnet, advocaat bij de balie te Doornik. I. RECHTSPLEGING

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 20 SEPTEMBER 2012 C.12.0029.F/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. C.12.0029.F A. B., Mr. Jacqueline Oosterbosch, advocaat bij het Hof van Cassatie, tegen AG INSURANCE BELGIUM nv. I. RECHTSPLEGING

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 25 OKTOBER 2013 F.12.0198.F/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. F.12.0198.F SUPER MARCHÉ SOVET nv, Mr. Michel Mahieu, advocaat bij het Hof van Cassatie, tegen BELGISCHE STAAT, vertegenwoordigd door

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 26 SEPTEMBER 2011 C.11.0072.F/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. C.11.0072.F AXA BANK EUROPE, naamloze vennootschap, Mr. Johan Verbist, advocaat bij het Hof van Cassatie, tegen 1. V. B. en 2. D.

Nadere informatie

Instelling. Onderwerp. Datum

Instelling. Onderwerp. Datum Instelling Hof van Cassatie Onderwerp Wet van 14 juli 1991 betreffende de handelspraktijken en de voorlichting en bescherming van de consument. Artikel 40. Verkoop met verlies. Verkoopprijs Datum 13 januari

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 18 NOVEMBER 2013 C.12.0442.F/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. C.12.0442.F G. V., Mr. Kirkpatrick, advocaat bij het Hof van Cassatie, tegen 1. M. D. e.a. I. RECHTSPLEGING VOOR HET HOF Het cassatieberoep

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 4 JUNI 2010 C.09.0285.F/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. C.09.0285.F MONS EXPO, naamloze vennootschap, Mr. Thierry Afschrift, advocaat bij de balie te Brussel, tegen BELGISCHE STAAT, minister van

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 6 JUNI 2013 F.12.0005.F/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. F.12.0005.F BELGISCHE STAAT, vertegenwoordigd door de minister van Financiën, Mr. François T Kint, advocaat bij het Hof van Cassatie, tegen

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 12 FEBRUARI 2015 D.14.0011.F/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. D.14.0011.F P. D., Mr. Jacqueline Oosterbosch, advocaat bij het Hof van Cassatie, tegen ORDE VAN ARCHITECTEN, Mr. Huguette Geinger,

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 26 FEBRUARI 2015 C.13.0324.F/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. C.13.0324.F 1. M. C., 2. N. L., Mr. Paul Lefèbvre, advocaat bij het Hof van Cassatie, tegen 1. J.-P. D. W., 2. B. D. W., 3. C. D. W.,

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 26 MEI 2011 C.10.0407.F/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. C.10.0407.F A. T., Mr. Simone Nudelholc, advocaat bij het Hof van Cassatie, tegen AXA BELGIUM nv, Mr. Paul Wouters, advocaat bij het Hof

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 11 SEPTEMBER 2014 F.13.0101.F/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. F.13.0101.F R. C., Mr. John Kirkpatrick, advocaat bij het Hof van Cassatie, tegen BELGISCHE STAAT, vertegenwoordigd door de minister

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 27 JANUARI 2006 C.04.0201.F/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. C.04.0201.N V. A., Mr. Cécile Draps, advocaat bij het Hof van Cassatie, tegen D. P. I. RECHTSPLEGING VOOR HET HOF Het cassatieberoep

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 27 JUNI 2011 S.10.0016.F/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. S.10.0016.F RIJKSDIENST VOOR ARBEIDSVOORZIENING, Mr. Paul Alain Foriers, advocaat bij het Hof van Cassatie, tegen H. A. I. RECHTSPLEGING

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 14 MAART 2011 S.09.0089.F/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. S.09.0089.F L. A., Mr. Jacqueline Oosterbosch, advocaat bij het Hof van Cassatie, tegen RIJKSDIENST VOOR ARBEIDSVOORZIENING, Mr. Paul

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 19 JANUARI 2015 S.13.0066.F/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. S.13.0066.F OPENBAAR CENTRUM VOOR MAATSCHAPPELIJK WELZIJN VAN GANSHOREN, Mr. Huguette Geinger, advocaat bij het Hof van Cassatie, tegen

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 29 NOVEMBER 2013 C.12.0418.F/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. C.12.0418.F 1. A.-F. P., 2. O. H., Mr. Caroline De Baets, advocaat bij het Hof van Cassatie, tegen 1. J.-F. R., Mr. Antoine De Bruyn,

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 25 SEPTEMBER 2008 C.07.0207.F/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. C.07.0207.F MAATSCHAPPIJ VOOR INTERCOMMUNAAL VERVOER VAN BRUSSEL, Mr. Bruno Maes, advocaat bij het Hof van Cassatie, tegen B. X. I.

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 23 MEI 2014 C.13.0286.F/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. C.13.0286.F A.-S. C., Mr. Pierre Van Ommeslaghe, advocaat bij het Hof van Cassatie, tegen 1. D. C., 2. N. H., Mr. Huguette Geinger, advocaat

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 2 SEPTEMBER 2011 C.10.0242.F/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. C.10.0242.F AXA BELGIUM nv, Mr. Michel Mahieu, advocaat bij het Hof van Cassatie, tegen 1. MERCATOR VERZEKERINGEN nv, 2. ETHIAS nv.

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 1 JUNI 2012 F.10.0038.F/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. F.10.0038.F 1. CABINET D AVOCATS COOLS bvba, 2. M. C. en, 3. C. M. Mr. John Kirkpatrick, advocaat bij het Hof van Cassatie, tegen BELGISCHE

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België C.09.0590.F/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. C.08.0323.F 1. A. B. en, 2. H. K., Mr. Paul Alain Foriers, advocaat bij het Hof van Cassatie, tegen 1. J. T. en, 2. N. Z, Mr. Michel Mahieu, advocaat

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 17 maart 2004 F.04.0031.F/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. F.04.0031.F.- STAD FOSSES-LA-VILLE, Mr. John Kirkpatrick, advocaat bij het Hof van Cassatie, tegen LE MESSAGER DE CHATELET-CHATELINEAU,

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 23 DECEMBER 2010 C.09.0441.F /1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. C.09.0441.F MONDE SELECTION, bvba, eiseres, vertegenwoordigd door mr. John Kirkpatrick, advocaat bij het Hof van Cassatie, tegen 1.

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 4 OKTOBER 2012 C.11.0620.F/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. C.11.0620.F M. J., Mr. Michel Mahieu, advocaat bij het Hof van Cassatie, tegen BELGISCHE STAAT, minister van Financiën, Mr. François

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 13 DECEMBER 2010 S.09.0111.F /1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. S.09.0111.F 1. I. S. en 2. S. K., eisers, vertegenwoordigd door mr. John Kirkpatrick, advocaat bij het Hof van Cassatie, tegen OPENBAAR

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 3 FEBRUARI 2014 S.12.0077.F/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. S.12.0077.F MASQUELIER nv, Mr. Michèle Grégoire, advocaat bij het Hof van Cassatie, tegen G.M., Mr. François T Kint, advocaat bij het

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 31 JANUARI 2013 F.11.0153.F/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. F.11.0153.F BELGISCHE STAAT, minister van Financiën, tegen P. L., Mr. Nicolas Divry, advocaat bij de balie te Doornik. I. RECHTSPLEGING

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 6 DECEMBER 2012 C.11.0604.F/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. C.11.0604.F COMPAGNIE INTERCOMMUNALE LIEGEOISE DES EAUX, publiekrechtelijke coöperatieve vennootschap met beperkte aansprakelijkheid,

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 14 JUNI 2010 S.10.0005.F/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. S.10.0005.F N. A., Mr. Antoine De Bruyn, advocaat bij het Hof van Cassatie, tegen 1. AAGHON, besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid,

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 25 OKTOBER 2012 C.12.0079.F/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. C.12.0079.F 1. W. Z., 2. D. Z., Mr. François T Kint, advocaat bij het Hof van Cassatie, tegen INDUSTRIEBOUW VERELST nv, Mr. Paul Wouters,

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 6 DECEMBER 2012 C.11.0654.F/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. C.11.0654.F A. V., advocaat, handelend in de hoedanigheid van curator van het faillissement van de coöperatieve vennootschap met onbeperkte

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 12 OKTOBER 2009 C.08.0559.F/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. C.08.0559.F GT MANAGEMENT, bvba, Mr. John Kirkpatrick, advocaat bij het Hof van Cassatie, tegen POLYCAR, vennootschap naar Italiaans

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 18 SEPTEMBER 2008 C.07.0098.F/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. C.07.0098.F 1. D. J., 2. D. S., 3. D. L., Mr. Cécile Draps, advocaat bij het Hof van Cassatie, tegen BROUWERIJEN ALKEN-MAES, naamloze

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 17 FEBRUARI 2011 C.09.0548.F/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. C.09.0548.F R. T., Mr. Michel Mahieu, advocaat bij het Hof van Cassatie, tegen B. C., Mr. Pierre Van Ommeslaghe, advocaat bij het Hof

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 9 MEI 2014 C.12.0612.F/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. C.12.0612.F BELGISCHE STAAT, Staatssecretaris voor Asiel en Migratie, Maatschappelijke Integratie en Armoedebestrijding, Mr. Huguette Geinger,

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 5 MAART 2012 S.09.0096.F/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. S.09.0096.F GEMEENTE ANDERLECHT, vertegenwoordigd door het college van burgemeester en schepenen, Mr. John Kirkpatrick, advocaat bij het

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 5 SEPTEMBER 2013 C.12.0476.N/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. C.12.0476.N K., eiser, vertegenwoordigd door mr. Willy van Eeckhoutte, advocaat bij het Hof van Cassatie, met kantoor te 9051 Gent,

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 3 OKTOBER 2016 C.15.0101.F/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. C.15.0101.F G. C., Mr. Jacqueline Oosterbosch, advocaat bij het Hof van Cassatie, tegen INFRA FRISON nv, voorheen SAGECO genaamd, Mr.

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 12 DECEMBER 2014 F.13.0134.N/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. F.13.0134.N R.S., eiser, vertegenwoordigd door mr. Paul Wouters, advocaat bij het Hof van Cassatie, met kantoor te 3000 Leuven, Koning

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 7 OKTOBER 2011 C.10.0227.F/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. C.10.0227.F B. C., Mr. Michel Mahieu, advocaat bij het Hof van Cassatie, tegen CENTRE HOSPITALIER JOLIMONT-LOBBES vzw, Mr. Michèle Grégoire,

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 14 JANUARI 2016 F.14.0016.N/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. F.14.0016.N 1. G. N., 2. J. N., eisers, vertegenwoordigd door mr. Johan Verbist, advocaat bij het Hof van Cassatie, met kantoor te 2000

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 16 MEI 2014 F.12.0176.F/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. F.12.0176.F GEMEENTE PONT-A-CELLES, Mr. John Kirkpatrick, advocaat bij het Hof van Cassatie, tegen MOBISTAR nv, Mr. Johan Verbist, advocaat

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 28 MAART 2013 C.12.0330.F/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. C.12.0330.F BNP PARIBAS, vennootschap naar Frans recht, Mr. Michèle Grégoire, advocaat bij het Hof van Cassatie, tegen R. L., Mr. Paul

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 9 NOVEMBER 2009 S.08.0128.F/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. S.08.0128.F RIJKSDIENST VOOR PENSIOENEN, Mr. Michel Mahieu, advocaat bij het Hof van Cassatie, tegen D. P., I. RECHTSPLEGING VOOR HET

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 7 OKTOBER 2013 S.11.0122.N/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. S.11.0122.N RIJKSDIENST VOOR SOCIALE ZEKERHEID, openbare instelling, met zetel te 1060 Sint-Gillis, Victor Hortaplein 11, eiser, vertegenwoordigd

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 18 APRIL 2013 F.11.0142.F/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. F.11.0142.F N. D., Mr. Marc Levaux, advocaat bij de balie te Luik, tegen BELGISCHE STAAT, minister van Financiën, Mr. François T Kint,

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 21 MAART 2014 C.13.0477.F/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. C.13.0477.F J. B., Mr. Antoine De Bruyn, advocaat bij het Hof van Cassatie, tegen G. B., Mr. Simone Nudelholc, advocaat bij het Hof van

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 23 OKTOBER 2014 C.14.0207.F/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. C.14.0207.F C. V. B., Mr. Isabelle Heenen, advocaat bij het Hof van Cassatie, tegen G. C., Mr. François T Kint, advocaat bij het Hof

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 21 NOVEMBER 2011 C.10.0673.F/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. C.10.0673.F BRASSERIE DUBUISSON FRÈRES bvba, Mr. Michel Mahieu, advocaat bij het Hof van Cassatie, tegen D. S., Mr. Jacqueline Oosterbosch,

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 30 JUNI 2011 C.10.0490.F/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. C.10.0490.F STAD LA LOUVIÈRE, Mr. Paul Wouters, advocaat bij het Hof van Cassatie, tegen B.M., I. RECHTSPLEGING VOOR HET HOF Het cassatieberoep

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 21 JANUARI 2008 S.06.0099.F/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. S.06.0099.F MUTUALITES SOCIALISTES DU BRABANT-WALLON, Mr. Lucien Simont, advocaat bij het Hof van Cassatie, tegen RIJKSDIENST VOOR SOCIALE

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 11 SEPTEMBER 2014 F.13.0053.F/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. F.13.0053.F BELGISCHE STAAT, minister van Financiën, Mr. Antoine De Bruyn, advocaat bij het Hof van Cassatie, tegen 1. CATALYSTS AND

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 25 SEPTEMBER 2009 F.08.0009.F/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. F.08.0009.F OFF ROAD, naamloze vennootschap, Mr. John Kirkpatrick, advocaat bij het Hof van Cassatie, tegen BELGISCHE STAAT, Mr. François

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 14 SEPTEMBER 2007 F.06.0035.F/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. F.06.0035.F BELGISCHE STAAT, minister van Financiën, Mr. François T Kint, advocaat bij het Hof van Cassatie, tegen GROUPE SUCRIER,

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 10 NOVEMBER 2016 C.16.0142.F/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. C.16.0142.F W. D., Mr. Michèle Grégoire, advocaat bij het Hof van Cassatie, tegen 1. I. H., Mr. Jacqueline Oosterbosch, advocaat bij

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 15 NOVEMBER 2013 C.12.0291.F/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. C.12.0291.F M. M., Mr. Jacqueline Oosterbosch, advocaat bij het Hof van Cassatie, tegen BELGISCHE STAAT, vertegenwoordigd door de minister

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 23 FEBRUARI 2011 P.10.2047.F /1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. P.10.2047.F A. H., zonder gekende woon- of verblijfplaats in België, veroordeelde, gedetineerd, verzoeker tot heropening van de rechtspleging,

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 6 JUNI 2014 C.10.0482.F/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. C.10.0482.F M.-M.-K., Mr. Paul Alain Foriers, advocaat bij het Hof van Cassatie, tegen 1. DEMOCRATISCHE REPUBLIEK CONGO, vertegenwoordigd

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 4 JUNI 2012 C.11.0321.F/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. C.11.0321.F NATIONALE RAAD VAN DE ORDE VAN ARCHITECTEN, Mr. John Kirkpatrick, advocaat bij het Hof van Cassatie, tegen L. H. I. RECHTSPLEGING

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 29 NOVEMBER 2012 F.11.0132.F/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. F.11.0132.F BELGISCHE STAAT, minister van Financiën, tegen 1. C. H. en 2. B. B., Mr. Réginald Bribiosa, advocaat bij de balie te Brussel.

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 13 FEBRUARI 2006 C.04.0454.F/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. C.04.0454.F M. M., Mr. Isabelle Heenen, advocaat bij het Hof van Cassatie, tegen T. M. I. RECHTSPLEGING VOOR HET HOF Het cassatieberoep

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 22 NOVEMBER 2013 F.10.0036.F/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. F.10.0036.F BELGISCHE STAAT, vertegenwoordigd door de minister van Financiën, tegen 1. P. C., Mr. Marc Baltus, advocaat bij de balie

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 20 JUNI 2008 C.06.0210.F/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. C.06.0210.F AXA BELGIUM, naamloze vennootschap, tegen ETABLISSEMENTS LELOUP, naamloze vennootschap, I. RECHTSPLEGING VOOR HET HOF Het cassatieberoep

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 12 OKTOBER 2009 C.08.0524.F/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. C.08.0524.F U. M., Mr. Michel Mahieu, advocaat bij het Hof van Cassatie, tegen M. M.. I. RECHTSPLEGING VOOR HET HOF Het cassatieberoep

Nadere informatie