2018, het jaar van de verbinding

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "2018, het jaar van de verbinding"

Transcriptie

1 JAARVERSLAG 2018

2 2018, het jaar van de verbinding Naar jaarlijkse gewoonte nemen we de tijd voor het samenstellen van ons jaarverslag. Ook in 2018 bouwde Alegria vzw verder aan het versterken en uitbouwen van de werking. Het enthousiast team van vrijwilligers bundelden de krachten om een gepast aanbod te creëren voor mensen die geraakt worden door kanker. De basisvraag die we ons stelden is: Hoe kan Alegria als organisatie in een ecosysteem psychosociale ondersteuning geven voor mensen met kanker? Hoe kan een organisatie hierin een sterke, stabiele en duurzame plaats verwerven binnen het arrondissement? Verbinding Een aaneenkoppeling, aaneensluiting, aaneenvoeging, aansluiting Dit jaar stond in teken van verbinding, van aansluiting vinden bij onze sterktes, onze kracht, onze identiteit We keken naar het verleden om uit te kijken naar de toekomst, onze missie en visie, onze ambitie. Op de denkwerkdag namen we de tijd om stil te staan bij datgene waarin Alegria het verschil kan maken. We maakten verbinding met onze eigen dromen en 1 verlangens in de uitbouw kwaliteitsvolle werking. van een Maar we sleutelden ook aan de verbinding met ons groter netwerk: Een open huis Alegria kan immers maar bestaan als het ingebed is in een groter zorglandschap waarin ieder zijn eigenheid en zijn plaats heeft. Met een grote nieuwsgierigheid en een sprankelend enthousiasme gingen we de boer op om te luisteren naar het verhaal van de ziekenhuizen. Welke noden en behoeften ervaren zij bij kankerpatiënten en hoe kunnen we daar een antwoord op bieden? Wie kan welke rol spelen en hoe kunnen we elkaar versterken? Hoe kunnen we verbinden zodat mensen die geraakt worden door kanker hun weg sneller vinden en hun noden worden ingevuld? Ook bij de lotgenoten hebben we ons oor te luisteren gelegd. Ze brengen immers lotgenoten samen, geven mogelijkheden om ervaringen en verhalen te delen en samen naar de toekomst te kijken. We planten zaadjes om ook in de toekomst meer samen te werken in functie van de doelgroep. Dat smaakt in ieder geval naar meer in 2019!

3 Denkwerkdag: werken en denken op 1 dag Voor het eerst in de geschiedenis organiseerde Alegria een denkwerkdag waar de vrijwilligers van de drie open huizen en de raad van bestuur de koppen bij elkaar staken. Opzet wat ontmoeting, uitwisselen van mooie en rijke verhalen uit het verleden en benoemen waar we met Alegria van dromen. Verkennen Ontdekken en waarderen van wat reeds goed werkt, wanneer zijn wij op ons sterkst, wat geeft ons energie? Verhalen delen in duo-gesprekken: We starten vanuit succesverhalen die jullie delen aan elkaar: Wanneer je terugblikt op de voorbije weken, maanden, wat is dan voor jou een moment waarbij je zelf iets hebt betekend voor een gast, een moment waarop je steun hebt kunnen geven om te leven met kanker? Samenvatten wat werkt Uit de rijke ervaringen trachten we een oplijsting te maken van de gemeenschappelijke en onderliggende succesfactoren: Waaraan zie je dat de mensen om je heen hun eigen weg vinden om met kanker om leven? Wat doe jij hiervoor? Wat doen de gasten? Wat doet de groep van Alegria-vrijwilligers? Wat doen andere mensen die bij Alegria betrokken zijn: de coördinator, de raad van bestuur, organisaties waarmee jullie samenwerken aan hun visie op een kwaliteitsvolle Alegriawerking. En actie! Welke ideeën dragen bij tot de verwezenlijking van ons toekomstbeeld? Samen zochten we uit welke doelstellingen en acties veel draagvlak hebben en wie goesting heeft om zich hiervoor te engageren de komende weken, maanden, jaren, Dromen Samen gingen we op zoek naar een ideale Alegria omgeving om gasten te laten groeien. Geef je toekomstbeeld een stem of beeld. De vrijwilligers kwamen uit hun comfortzone en moesten als groep een creatieve uiting geven 2

4 Missie, visie en waarden We vinden het expliciet maken van een missie, visie en waarden erg belangrijk. Ze vormen immers de toetssteen voor de werking van Alegria, niet alleen in relatie tot de gasten, maar ook tussen de vrijwilligers onderling en in de verbinding tussen raad van bestuur, coördinator en vrijwilligers. Op een verbindende denkwerkdag staken alle vrijwilligers de koppen bij elkaar en werden ervaringsverhalen met elkaar uitgewisseld. Deze rijke verhalen vormen een basis voor de opbouw/herbevestiging van een gemeenschappelijke missie, visie en waarden. We inventariseerden de elementen van de denkdag en gebruiken deze als basis voor een verdere uitwerking van missie, visie en waarden. Visie Wat is onze ambitie? Missie Wat is de bestaansreden van Alegria? Alegria staat voor open huizen in het arrondissement Turnhout waar mensen na een kankerdiagnose terecht kunnen voor een luisterend oor en versterkt worden om de draad van hun leven op te pakken. Waarden RESPECT Alegria is er voor iedereen die geraakt is door kanker: patiënten, mantelzorgers, naasten. De huizen zijn voor iedereen toegankelijk, laagdrempelig, vertrouwelijk en werken zonder afspraak. Alegria wil kanker en de impact ervan meer bespreekbaar maken. We beogen de veerkracht en de levenskwaliteit van de doelgroep te versterken. Dit doen we door mensen met kanker en hun naasten samen te brengen, te verbinden en te bekrachtigen. We werken nauw samen met andere zorgactoren zoals ziekenhuizen, lotgenotengroepen om de steeds veranderende noden van de doelgroep te verkennen, in kaart te brengen en op een flexibele, zorgzame en respectvolle manier te beantwoorden. Door een verbindende en versterkende samenwerking is ons aanbod complementair met dat van andere zorgaanbieders. VERBINDING VERTROUWEN ZORGZAAMHEID VEERKRACHT 3 We leveren bijzondere inspanningen voor kwetsbare groepen. De huizen vormen een warm, huiselijk vast ankerpunt, maar wil ook mensen met kanker nabij zijn. Het is een meerwaarde dat we dit realiseren met goed opgeleide vrijwilligers die omkaderd worden door een coördinator die de professionaliteit ondersteunt en bewaakt.

5 4

6 De boer op.naar de ziekenhuizen Hoe langer hoe meer mensen komen in aanraking met kanker: het aantal mensen dat kanker krijgt, gaat in stijgende lijn vandaag krijgen ongeveer Belgen per jaar te horen dat ze kanker hebben. Gelukkig overleven hoe langer hoe meer mensen kanker waardoor de groep die leeft met een kankerervaring toeneemt. De professionele medische zorg is in België goed uitgebouwd en heel kwaliteitsvol. Doorheen de jaren kwam er meer aandacht voor het psychosociale aspect. Onder stimulans van het kankerplan (2008) werden er inspanningen geleverd in de ziekenhuizen om dit uit te bouwen onder andere door palliatieve supportteams en psycho-oncologen. Ziekenhuizen willen nog meer inzetten op de overgang naar de thuiszorg. Patiënten getuigen immers dat ze in het ziekenhuis goed omringd zijn, maar dat ze thuis in een zwarte gat terecht komen. Kom op tegen kanker is daarom gestart met de werkgroep transmurale zorg die alle zorgactoren rond oncologie samenbrengt: oncologie, mutualiteiten, thuiszorg, woonzorgcentra, open huizen, De ziekenhuizen zijn blij dat de open huizen willen inspelen op de veranderende behoeften en noden van patiënten. Zij beamen dat dit doorheen de jaren veranderd is. Wat nog wel overeind blijft, is dat we moeten blijven inzetten op 1 op 1 gesprekken. Zeker wanneer patiënten dreigen in een 'zwart gat' te vallen na hun intense behandeling is de zekerheid dat ze hun verhaal tegen 1 iemand kunnen vertellen essentieel. 5 Ook de kennis van de sociale kaart vindt het ziekenhuis heel belangrijk: Ispahan, lotgenotengroepen, sociale diensten van de mutualiteit. Zeker de moeite om je daar als vrijwilliger in te verdiepen om zo de mensen gericht door te verwijzen. (zie Ziekenhuizen hameren er ook sterk op dat vrijwilligers (in ziekenhuizen en open huizen) een positief mensbeeld hebben: betuttelen is uit den boze, maar mensen in hun kracht zetten, inspelen op veerkracht, mensen het gevoel geven dat ze meer zijn dan enkel patiënt is voor de ziekenhuizen superbelangrijk. Ziekenhuizen hebben het lastig met vrijwilligers die hun plek niet kennen. Als vrijwilliger op bezoek en in contact met het ziekenhuis is het belangrijk om na te denken wat je wel en niet kan en mag doen. Welk mandaat hebben we? Ziekenhuizen zijn en blijven de grootste spelers in het oncologisch landschap, dus we moeten ons bescheiden opstellen. Alegria denkt ook na over een buddyproject waarin mensen thuis bezoek krijgen van een vrijwilliger. (dit is toekomstmuziek) Ziekenhuizen vinden dit sterk, omdat dit echt over maatwerk gaat, waarin er met de patiënt wordt besproken wat hij/zij nodig heeft om terug 'op de rails' te geraken. In ziekenhuizen ziet men ongelooflijk veel eenzaamheid. Mensen met een zeer beperkt netwerk. Daar kan alegria in de toekomst zeker een rol in spelen.

7 Daten met lotgenotengroepen Het voorbije jaar heeft Alegria geïnvesteerd in de contacten en verbinding met de volgende lotgenotengroepen: LotinCo (alle kanker) Samen Verder (borstkanker) Esperanza (gynaecologische kanker) Neovida (vervangblaas) Flaya Lost en Co Borstkanker Vlaanderen We maakten kennis met elkaars vrijwilligers, werking en aanbod. Onze ambitie voor 2019 is ook met andere groepen rond de tafel te zitten en te bekijken hoe we elkaar kunnen versterken. Ook is het de moeite om samen te investeren in de contacten met de ziekenhuizen. Ook engageren we ons om het aanbod van de lotgenotengroepen bekend te maken op onze website. Vanuit Kom op tegen Kanker wil Alegria ook een steunende spel in de opstart van een nieuwe lotgenotengroep voor longkanker in de Kempen. Met de steun van Diane Mandelings zitten we samen met de pneumologen uit de vier Kempense ziekenhuizen om een draagvlak te creëren voor deze werking. Zij kunnen ook een rol spelen in het aanspreken van mogelijke vrijwilligers en het aanbod bekend maken bij hun patiënten. De lotgenotengroep zal LILO Kempen heten. 6

8 Opening open huis Mol Een stukje geschiedenis (tekst Hilde Mattheuwsen) Sinds 1997 worden in Mol de krachten gebundeld om de campagne Kom op tegen Kanker ook in onze gemeente vaste voet aan de grond te geven. Her en der waren er in de jaren 90 wat losse initiatieven voor Kom op in Mol. Ook kwamen er af en toe clubs en verenigingen om informatie en steun vragen bij het gemeentebestuur. Toen is het idee gegroeid bij enkele enthousiaste vrijwilligers om al die losse acties te coördineren en om nog meer mensen te stimuleren tot medewerking. Samenwerking is immers veel efficiënter. Zo is de werkgroep het Mols comité Kom op tegen Kanker ontstaan. In 1996 werd in Mol een charter ondertekend door afgevaardigden van KotK, van de Molse scholen, de Molse adviesraden, Molse verenigingen en van het Molse gemeentebestuur. Het Molse gemeenbestuur engageerde zich om de veelheid aan acties en activiteiten te coördineren en te ondersteunen (info, planning, promo, materiaal ). Het secretariaat is bij de gemeentelijke sportdienst omdat de schepen van sport ook de bevoegdheid volksgezondheid heeft (contactpersoon Hilde Mattheuwsen). De talrijke KotK-acties in Mol lukken dus door de vele Molse helpers (individuelen, verenigingen, clubs, scholen, handelszaken, adviesraden, H. Hart-ziekenhuis Mol en diverse Molse organisaties) i.s.m. de enthousiaste en 7 gedreven teamleden van het McKotK en ondersteund door het gemeentebestuur en door KotK. Eigen en aangepaste activiteiten, zowel informatieve als educatieve en winstgevende initiatieven, grote als kleine acties, stonden aanvankelijk om de twee jaar en voortaan zelfs jaarlijks op het programma. De laatste jaren neemt Mol ook deel aan de 1000 km voor KotK. Dit was in 2015 met 2 teams en in 2016 en 2017 met telkens 4 teams. In 2009 startte het Mols comité KotK, ism Alegria het inloophuis van Turnhout, met praatcafé s of samenkomsten voor lotgenoten. Dit zijn gezellige info- en babbelnamiddagen voor kankerpatiënten en mensen uit hun omgeving. Dit was op vraag van enkele Mollenaars en teamleden McKotK). Deze bijeenkomst, met telkens een gastspreker over een aanbelangend thema, wordt een 4-tal keer per jaar s namiddags in, en heeft steeds veel belangstelling. Sinds begin 2010 is er in Mol ook op vraag van Mollenaars, Rekanto, een bewegingsprogramma van de Stichting tegen Kanker. Dit is voor mensen met én na kanker, (ex)kankerpatiënten van Mol en omgeving. In sporthal Den Uyt is er wekelijks een uurtje omnisport op donderdagnamiddag. Yoga is er op maandagnamiddag in Mol-Rauw De lotgenotenwerking in Mol krijgt de naam LotinCo, lotgenoten in contact met en tegen kanker. Het is een kankeroverschrijdende lotgenotengroep. Lotgenoten en hun naaste omgeving, van Mol en van omliggende gemeentes zijn welkom. LotinCo is eveneens een team van dezelfde enthousiaste vrijwilligers. Het wordt eveneens ondersteund door het Molse gemeentebestuur, begeleid door KotK, met name Diane Mandelings en Vivke Daamen. Er is een goede samenwerking met het H. Hartziekenhuis Mol via Josfien Bongaerts. Ook scholen kennen de werking en meer en meer studenten willen voor deze doelgroep een projectje organiseren ifv hun eindwerk of stage, bij voorkeur een sportactiviteit. In 2016 is er de samenwerking tussen Alegria vzw, t Molse ziekenhuis, KotK, gemeentebestuur Mol en LotinCo over een nieuwe vestiging van een inloophuis voor kankerlotgenoten en hun naasten te Mol. een meerwaarde voor alle partners én voor de Mollenaars.

9 Momenteel zit Alegria nog in de locatie van t Getouw, maar ze zullen vanaf 1 juni hun intrek nemen in een locatie over het ziekenhuis. Feestelijke opening op 29 maart Vanaf donderdag 29 maart start vzw Alegria een Open huis voor kankerpatiënten en hun naasten. Elke maandag en donderdag van 9.30 tot uur staan goed opgeleide vrijwilligers klaar om mensen te ontvangen voor een gesprek, lotgenotencontacten, verwensessies, workshops,... Het Open huis werkt tot eind dit jaar vanuit de voormalige kantoren van de politie, Molenhoekstraat 2. Later verhuist het naar het gebouw op de hoek van de Edmond Van Hoofstraat en de Gasthuisstraat. Vanaf 29 februari kan je tweemaal per week terecht in het Open huis: Elke maandag van 9.30 tot uur Elke donderdag van 9.30 tot uur Het Open huis zorgt voor een luisterend oor, maar ook voor kracht om met kanker om te gaan. Mensen met kanker en hun naasten kunnen er terecht voor lotgenotencontacten, individuele begeleiding, verwensessies, workshops, lezingen en ontspannende wandel- en fietstochten. De volledige werking steunt op de inzet van vrijwilligers. Benieuwd naar het programma? Hou dan de activiteitenkalender op in de gaten. Goed opgeleide vrijwilligers 29 inwoners volgden een intensieve vorming georganiseerd door Kom op tegen Kanker. De vrijwilligers maakten tijdens de vorming kennis met de werking van een Open huis, maar ook met de ziekte en het ziekteproces. Ze leerden hoe patiënten kanker ervaren en op welke manier ze hen en hun naasten kunnen ondersteunen tijdens hun vrijwilligerswerk. 8

10 Mol 203 contacten (maandag en donderdag)) Herentals 631 contacten (donderdag) Turnhout 1219 contacten (dinsdag, donderdag en vrijdag) Alegria in de pers

Platform Oncologische Zorg Mechelen

Platform Oncologische Zorg Mechelen Platform Oncologische Zorg Mechelen Arrondissement (zorgregio) Mechelen 13 gemeenten aantal inwoners: 320.000 Bornem, Sint-Amands, Puurs, Willebroek Mechelen Bonheiden, Putte, Heist o/d Berg Duffel, Sint-Katelijne-Waver

Nadere informatie

Als alles voorbij is, begint het vaak pas

Als alles voorbij is, begint het vaak pas Als alles voorbij is, begint het vaak pas Als alles voorbij is, begint het vaak pas Als alles voorbij is, begint het vaak pas. Mensen die het bericht hebben gekregen dat ze kanker hebben gaan vaak een

Nadere informatie

Het hele team van open huis Alegria wenst u een fijne zomer.

Het hele team van open huis Alegria wenst u een fijne zomer. fs Het hele team van open huis Alegria wenst u een fijne zomer. Openingsuren open huizen Alegria juli en augustus 2018 Alegria Turnhout, Stationsstraat 60-62, Turnhout, info@alegriavzw.be, 014 888 111

Nadere informatie

ZORGNETWERKEN. Minder mazen en meer net

ZORGNETWERKEN. Minder mazen en meer net ZORGNETWERKEN Minder mazen en meer net Samenlevingsopbouw Ondersteunt en versterkt mensen in een maatschappelijk kwetsbare positie Werkt samen met hen aan directe oplossingen en structurele beleidsveranderingen

Nadere informatie

Lokaal netwerk mantelzorg

Lokaal netwerk mantelzorg Lokaal netwerk mantelzorg met ondersteuning van het provinciebestuur Oost-Vlaanderen Voor de mantelzorger is nabijheid zeer belangrijk. In die zin is de mantelzorger voor alles wat hij of zij zou kunnen

Nadere informatie

Tuinstel voor Inloophuis Carma. Flessenpost?

Tuinstel voor Inloophuis Carma. Flessenpost? 1 NIEUWSBRIEF SEPTEMBER 2014 NUMMER 2 In dit nummer Tuinstel voor Carma Flessenpost? Nascholing huisartsen Workshop schilderen Young Carma Tuinstel voor Inloophuis Carma Inloophuis Carma is een aantal

Nadere informatie

Middellange Termijnplanning Inloophuis Haaglanden Bestuur Inloophuis Haaglanden. Auteur: J.H. Biesta

Middellange Termijnplanning Inloophuis Haaglanden Bestuur Inloophuis Haaglanden. Auteur: J.H. Biesta Middellange Termijnplanning Inloophuis Haaglanden 2017-2020 Bestuur Inloophuis Haaglanden Auteur: Inleiding: J.H. Biesta Deze Middellange termijnplanning vervangt de beleidsnotitie 2014/2016 welke als

Nadere informatie

Activering. Dagactiviteitencentrum Kameleon. re-actief. Buurthuis de Honk. Buurthuis/Dagactiviteitencentrum. t SAS SOCIAAL ACTIEF SAMENWERKEN

Activering. Dagactiviteitencentrum Kameleon. re-actief. Buurthuis de Honk. Buurthuis/Dagactiviteitencentrum. t SAS SOCIAAL ACTIEF SAMENWERKEN t SAS SOCIAAL ACTIEF SAMENWERKEN Activering Deze zorgvoorziening maakt deel uit van de vzw Emmaüs. Maatschappelijke zetel: Edgard Tinellaan 1c - 2800 MECHELEN Dagactiviteitencentrum Kameleon re-actief

Nadere informatie

JAARBERICHT Hoogstraat BR Vlaardingen

JAARBERICHT Hoogstraat BR Vlaardingen Hoogstraat 168 3131BR Vlaardingen www.devlaardingseboei.nl info@devlaardingseboei.nl 06-43740072 Het begin is er! Op 7 juli 2017 heeft De Vlaardingse Boei haar deuren aan de Hoogstraat 168 in Vlaardingen

Nadere informatie

Een plek waar ze je begrijpen. Beleidsplan Beleidsplan

Een plek waar ze je begrijpen. Beleidsplan Beleidsplan Beleidsplan 2017 2020 Beleidsplan 2017-2020 1 Inhoudsopgave Inleiding 3 Profiel van de Honingraad 4 Missie en visie SWOT Analyse 5 Onze keuzes en plannen voor 2018 ev. 6 Blz. Beleidsplan 2017-2020 2 Inleiding

Nadere informatie

Een duurzame Toekomst voor MOPA vzw. Door het KENNISCENTRUM CULTUURSENSITIEVE PALLIATIEVE ONDERSTEUNING

Een duurzame Toekomst voor MOPA vzw. Door het KENNISCENTRUM CULTUURSENSITIEVE PALLIATIEVE ONDERSTEUNING Een duurzame Toekomst voor MOPA vzw Door het KENNISCENTRUM CULTUURSENSITIEVE PALLIATIEVE ONDERSTEUNING Hoe het begon. 2011- vrijwillig initiatief, vanuit confrontatie met de noden 2012- feitelijke vereniging

Nadere informatie

Activering. Dagactiviteitencentrum Kameleon. re-actief. Buurthuis de Honk. Buurthuis/Dagactiviteitencentrum. Spelotheek Dobbeltje.

Activering. Dagactiviteitencentrum Kameleon. re-actief. Buurthuis de Honk. Buurthuis/Dagactiviteitencentrum. Spelotheek Dobbeltje. t SAS SOCIAAL ACTIEF SAMENWERKEN Activering Deze zorgvoorziening maakt deel uit van de vzw Emmaüs. Maatschappelijke zetel: Edgard Tinellaan 1c - 2800 MECHELEN Dagactiviteitencentrum Kameleon re-actief

Nadere informatie

Word vrijwilliger Word vrijwilliger op de Palliatieve Eenheid op de Palliatieve Eenheid

Word vrijwilliger Word vrijwilliger op de Palliatieve Eenheid op de Palliatieve Eenheid Word vrijwilliger Word vrijwilliger op de Palliatieve Eenheid op de Palliatieve Eenheid INFORMATIE VOOR VRIJWILLIGERS INHOUDSTAFEL Vrijwilligers, een onmisbare schakel 3 1. Wat is palliatieve zorg? 4 2.

Nadere informatie

Agenda. 1. Verwelkoming 2. Kennismaking 3. Huis van het kind - Toelichting 4. Ronde tafel met kernvragen 5. Cirkels 6. Slot

Agenda. 1. Verwelkoming 2. Kennismaking 3. Huis van het kind - Toelichting 4. Ronde tafel met kernvragen 5. Cirkels 6. Slot Agenda 1. Verwelkoming 2. Kennismaking 3. Huis van het kind - Toelichting 4. Ronde tafel met kernvragen 5. Cirkels 6. Slot 1. Verwelkoming door Schepen Kaat Olivier 2. Kennismaking 3. Huis van het kind

Nadere informatie

Kom binnen bij de Eik!

Kom binnen bij de Eik! Kom binnen bij de Eik! Plannen voor 2017 1 Welkom bij de Eik! Eind 2016 was het alweer 12,5 jaar geleden dat de Eik haar deuren opende. In de prachtige omgeving van landgoed Eikenburg met een prettige,

Nadere informatie

Informatiebrochure Oncologisch Centrum

Informatiebrochure Oncologisch Centrum Informatiebrochure Oncologisch Centrum Oncologisch Centrum 3 We werken samen aan uw gezondheid De laatste jaren is de kennis over de behandeling van kanker sterk toegenomen. Enerzijds heeft dit geleid

Nadere informatie

Beleidsvisie De Skulp Centrum voor leven met kanker

Beleidsvisie De Skulp Centrum voor leven met kanker Beleidsvisie 2019-2021 De Skulp Centrum voor leven met kanker Inhoudsopgave Voorwoord... 3 Missie.. 4 Visie.. 4 Doelstellingen. 4 Onze kernwoorden. 4 Doelgroep. 4 Verwachte effecten 4 Kwaliteit. 5 Aanbod

Nadere informatie

ZEVENTIGPLUSSERS MET KANKER

ZEVENTIGPLUSSERS MET KANKER ZEVENTIGPLUSSERS MET KANKER Verslag van een Kankerlijn-campagne September 2018 komoptegenkanker.be Onderzoeksrapport Zeventigplussers met kanker. Verslag van een Kankerlijn-campagne Samenvatting De Kankerlijn

Nadere informatie

T R A I N I N G B O O S T J O U W D R O O M B E D R I J F

T R A I N I N G B O O S T J O U W D R O O M B E D R I J F werkboek T R A I N I N G B O O S T J O U W D R O O M B E D R I J F Werkboek: Je unieke aanbod maken W W W. M A R L O E S H A L M A N S. C O M Je unieke aanbod of "signature service" maken, dat aanbod waar

Nadere informatie

Veens trainingen. opkomen voor jezelf. samen leren. meer zelfvertrouwen. lotgenoten ontmoeten. durven vragen. een groter netwerk

Veens trainingen. opkomen voor jezelf. samen leren. meer zelfvertrouwen. lotgenoten ontmoeten. durven vragen. een groter netwerk Veens trainingen opkomen voor jezelf een groter netwerk samen leren lotgenoten ontmoeten 1 meer zelfvertrouwen durven vragen Wil je jezelf ontwikkelen? Omdat je meer uit jezelf wilt halen? Of omdat je

Nadere informatie

Aanvraagformulier. BESTAANDE organisaties

Aanvraagformulier. BESTAANDE organisaties Aanvraagformulier BESTAANDE organisaties Inleidende opmerkingen Gelieve grondig het Reglement te lezen alvorens dit formulier in te vullen. Indiening moet voorafgegaan worden door bijwonen infosessie en

Nadere informatie

Wij. maken Dordt SAMEN AAN DE SLAG MET INITIATIEVEN. Wij maken Dordt Samen aan de slag met initiatieven

Wij. maken Dordt SAMEN AAN DE SLAG MET INITIATIEVEN. Wij maken Dordt Samen aan de slag met initiatieven Wij maken Dordt SAMEN AAN DE SLAG MET INITIATIEVEN SAMEN AAN DE SLAG MET INITIATIEVEN Waar mensen elkaar ontmoeten, ontstaan als vanzelf nieuwe netwerken en initiatieven. Inwoners die met elkaar samenwerken.

Nadere informatie

DURF2020 ACHTERGRONDINFO

DURF2020 ACHTERGRONDINFO Je eigen leven, daar gaan we voor! DURF2020 ACHTERGRONDINFO ACHTERGRONDINFO DURF2020 START In het kader van mijn P2020 wordt er veel gesproken, nagedacht en nieuwe initiatieven genomen in functie van de

Nadere informatie

Waarderen van wat werkt: luisteren naar succesverhalen en creëren van een groepsdroom

Waarderen van wat werkt: luisteren naar succesverhalen en creëren van een groepsdroom Waarderen van wat werkt: luisteren naar succesverhalen en creëren van een groepsdroom Methodiek Omschrijving: In deze workshop staan succesverhalen centraal. We luisteren naar recente succesverhalen uit

Nadere informatie

Rouw Training in het begeleiden van verlies en rouwprocessen: 7, 14 en 21/05/2012 en tussen kwetsbaarheid en veerkracht 4, 11, 18, 25 en 26/6/12

Rouw Training in het begeleiden van verlies en rouwprocessen: 7, 14 en 21/05/2012 en tussen kwetsbaarheid en veerkracht 4, 11, 18, 25 en 26/6/12 Grijs gekleurde aankondigingen zijn nieuw opgenomen initiatieven Vorming georganiseerd door Zorg Saam Juni 2012 Rouw Training in het begeleiden van verlies en rouwprocessen: 7, 14 en 21/05/2012 en tussen

Nadere informatie

Leer- en ontwikkelgroepen

Leer- en ontwikkelgroepen Leer- en ontwikkelgroepen Programma Kennismaking Stappenplan LEON LEON en jouw organisatie Wat is een leer-en ontwikkelgroep? Met leer- en ontwikkelgroepen slaan school en lokale organisaties de handen

Nadere informatie

Gasten, vrijwilligers en werking

Gasten, vrijwilligers en werking Gasten, vrijwilligers en werking Inloophuis voor mensen met kanker en hun naasten Jaarverslag 2010 1. Achtergrond 2. Structuur 3. Werking 4. De gasten 5. De vrijwilligers 6. Financieel 7. Wie verwijzen?

Nadere informatie

Wat willen we in Pegode VZW bereiken?

Wat willen we in Pegode VZW bereiken? Niel, 15 november 2012 Wat willen we in Pegode VZW bereiken? Doelstelling Pegode VZW zoals vermeld in de statuten: De vereniging heeft als doel, met uitsluiting van elk winstoogmerk, de maatschappelijke

Nadere informatie

Anders gekleurd. Er is minder kleur In ons leven sinds jouw stem ineens is verstomd door de dood

Anders gekleurd. Er is minder kleur In ons leven sinds jouw stem ineens is verstomd door de dood Nieuwsbrief November en december 2012 - Gasten. Soms ondanks alles gebeurt het toch Anders gekleurd Er is minder kleur In ons leven sinds jouw stem ineens is verstomd door de dood sinds jouw lach ineens

Nadere informatie

Aanvraagformulier. STARTENDE zorgorganisaties en -ondernemingen

Aanvraagformulier. STARTENDE zorgorganisaties en -ondernemingen Aanvraagformulier STARTENDE zorgorganisaties en -ondernemingen Inleidende opmerkingen Gelieve grondig het Reglement te lezen alvorens dit formulier in te vullen. Indiening moet voorafgegaan worden door

Nadere informatie

is er voor u! plannen voor 2015 1

is er voor u! plannen voor 2015 1 is er voor u! plannen voor 2015 1 Welkom bij de Eik! In 2014 was het alweer 10 jaar geleden dat de Eik haar deuren opende. In de prachtige omgeving van landgoed Eikenburg met een prettige, warm aandoende

Nadere informatie

Kanker Beauty Professionals

Kanker Beauty Professionals Kanker Beauty Professionals Stagepakket 120 uur 30 uur ziekenhuis volgens aanbod of eigen keuze 30 uur mutualiteiten of lokale woonplaats 30 uur evenementen en eigen keuzes 30 uur eindwerk 30 uur ziekenhuis

Nadere informatie

Organisatie info AGORA-beroepsvereniging

Organisatie info AGORA-beroepsvereniging Netwerken formele- en informele zorg - AGORA Organisatie info AGORA-beroepsvereniging https://www.agora-beroepsvereniging.nl AGORA is de landelijke beroepsvereniging voor coördinatoren in Zorg en Welzijn

Nadere informatie

WELZIJNSSCHAKELS, SAMEN DELEN WE......EEN MISSIE

WELZIJNSSCHAKELS, SAMEN DELEN WE......EEN MISSIE WELZIJNSSCHAKELS, SAMEN DELEN WE......EEN MISSIE Beste Welzijnsschakel, Jullie lokaal engagement is erg betekenisvol. Het geeft erkenning aan mensen en schept kansen op betere leefomstandigheden. Jullie

Nadere informatie

Hoe kunt u passende sturing en ruimte geven aan uw team?

Hoe kunt u passende sturing en ruimte geven aan uw team? Hoe kunt u passende sturing en ruimte geven aan uw team? Leidinggevenden in het mbo hebben tijdens de werkplaats van SOM op 20 september gespard en ervaringen uitgewisseld over dagelijkse dilemma s rondom

Nadere informatie

DIVERSITEIT IN de gemeente

DIVERSITEIT IN de gemeente DIVERSITEIT IN de gemeente Ondersteuning op maat van lokale besturen Diversiteit in Vlaanderen Een diversiteitsvriendelijk Vlaanderen Vlaanderen is divers, ook etnisch-cultureel. De aanwezigheid van mensen

Nadere informatie

Nr 2 25 januari 2018 Extra editie Uitnodiging Ontbijtvergaderingen Gemeenteraadsverkiezingen 2018

Nr 2 25 januari 2018 Extra editie Uitnodiging Ontbijtvergaderingen Gemeenteraadsverkiezingen 2018 Nr 2 25 januari 2018 Extra editie Uitnodiging Ontbijtvergaderingen Gemeenteraadsverkiezingen 2018 Lees dit e-zine op www.vvsg.be stuur een bericht naar de redactie schrijf in/uit 1. Klaar voor de gemeenteraadsverkiezingen?

Nadere informatie

bewustwording impact ziekte kanker op weg naar herstel en acceptatie van een hernieuwd levensperspectief het traject waarbij het inloophuis mentale

bewustwording impact ziekte kanker op weg naar herstel en acceptatie van een hernieuwd levensperspectief het traject waarbij het inloophuis mentale Missie inloophuis Het Inloophuis Debora, Delft en Omstreken, is een laagdrempelig ontmoetingscentrum voor mensen met kanker en hun naasten. Er wordt tijdelijke ondersteuning geboden bij het verwerken van

Nadere informatie

Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen

Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen AC-Kruidtuin - Food Safety Center Kruidtuinlaan 55 1000 Brussel Tel.: 02 211 82 11 www.favv.be Verantwoordelijke uitgever: Herman Diricks Februari

Nadere informatie

Coachingstraject Participatie. Mechelen, 20 juni 2017

Coachingstraject Participatie. Mechelen, 20 juni 2017 Coachingstraject Participatie Mechelen, 20 juni 2017 Klimaatbeleid en participatie Veel gemeenten ondertekenden het Burgemeestersconvenant en stelden een klimaatactieplan op. Maar hoe zorgt u ervoor dat

Nadere informatie

VRIJWILLIGER BIJ DE SENIORENDIENST Voor elke senior wat wils

VRIJWILLIGER BIJ DE SENIORENDIENST Voor elke senior wat wils VRIJWILLIGER BIJ DE SENIORENDIENST Voor elke senior wat wils www.bilzen.be AMBASSADEURS Senioren die zich op de één of andere manier verdienstelijk willen maken in de maatschappij, moeten hiervoor alle

Nadere informatie

1. Wat is het Vlaams Patiëntenplatform vzw? 2. Wat is de eerste lijn? 3. Wat is een Samenwerkingsinitiatief eerstelijnsgezondheidszorg (SEL)? 4.

1. Wat is het Vlaams Patiëntenplatform vzw? 2. Wat is de eerste lijn? 3. Wat is een Samenwerkingsinitiatief eerstelijnsgezondheidszorg (SEL)? 4. Klankbordgroep eerste lijn Gent 18 januari 2011 i.s.m. PLAZZO 1 Programma 1. Wat is het Vlaams Patiëntenplatform vzw? 2. Wat is de eerste lijn? 3. Wat is een Samenwerkingsinitiatief eerstelijnsgezondheidszorg

Nadere informatie

Na de diagnose. prostaatkanker. verandert er veel!

Na de diagnose. prostaatkanker. verandert er veel! Na de diagnose prostaatkanker verandert er veel! Veel vragen Ik heb prostaatkanker, wat nu? Wat betekent het voor mijn omgeving, mijn partner? Ik ben onder behandeling, hoe ervaren anderen die behandeling?

Nadere informatie

Je hebt een heel dorp nodig om een kind op te voeden

Je hebt een heel dorp nodig om een kind op te voeden Je hebt een heel dorp nodig om een kind op te voeden Wat kunnen leerkrachten, ouders en andere betrokkenen van de school samen doen om de ontwikkeling van de kinderen nog beter te ondersteunen? Vraag 1:

Nadere informatie

Jaarverslag INLOOP

Jaarverslag INLOOP 1 INLOOP De inloop is de belangrijkste activiteit van het Inloophuis Schothorst. De inloop betekent de ruimte, de tijd en de plek waar wijkbewoners elkaar ontmoeten. Concreet vindt de inloop plaats in

Nadere informatie

LIONSCLUB ZUIDERKEMPEN HEIST OP DEN BERG- WESTERLO OPVOLGING SOCIAAL PROJECT LIONSJAAR 20121-2013

LIONSCLUB ZUIDERKEMPEN HEIST OP DEN BERG- WESTERLO OPVOLGING SOCIAAL PROJECT LIONSJAAR 20121-2013 LIONSCLUB ZUIDERKEMPEN HEIST OP DEN BERG- WESTERLO OPVOLGING SOCIAAL PROJECT LIONSJAAR 20121-2013 Naam sociaal project : Website organisatie : Alegria vzw www.alegriavzw.be Volledig adres : Stationstraat

Nadere informatie

HET VERHAAL VAN MINA

HET VERHAAL VAN MINA HET VERHAAL VAN MINA PSYCHOSOCIALE NODEN VAN KANKERPATIENTEN MET EEN MIGRATIEACHTERGROND NAZIHA MAHER, PROJECTCOÖRDINATOR ALLOCHTONENWERKING HET VERHAAL VAN MINA Als illustratie van de psychosociale noden

Nadere informatie

Van twee naar één netwerk Een nieuw netwerk Een nieuwe naam

Van twee naar één netwerk Een nieuw netwerk Een nieuwe naam Van twee naar één netwerk Een nieuw netwerk Een nieuwe naam Kwadraat staat voor. kwaliteit, want kwaliteitsvolle zorg vermenigvuldigt als je ze deelt.. het bundelen van de krachten om mensen met een psychische

Nadere informatie

Partner ondersteuning 1

Partner ondersteuning 1 Partnerondersteuning 1 Je partner heeft borstkanker, wat nu? Informatie voor je partner Kanker heb je niet alleen. Ook jij als partner wordt mee betrokken in de strijd. Het bericht is voor jou net zo n

Nadere informatie

Taskforce Vluchtelingen bekroond als URBACT Good Practice

Taskforce Vluchtelingen bekroond als URBACT Good Practice Taskforce Vluchtelingen bekroond als URBACT Good Practice Vandaag bekroont het Europese City Festival in Tallin (Estland) de Taskforce Vluchtelingen van de Stad Gent met het URBACT Good Practice-label.

Nadere informatie

Beste vrijwillig(st)er,

Beste vrijwillig(st)er, Niet vergeten! Provinciaal bestuur? lees meer op pag 2 Wie? lees meer op pag 3 Kandidaat stellen? lees meer op pag 4 Verkiezingen lees meer op pag 5 Timing lees meer op pag 6 lees meer op pag 7 Nieuwsbrief

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Psychologische hulp voor (ex-)patiënten met kanker Psychologische hulp voor patiënten met kanker.

Patiënteninformatie. Psychologische hulp voor (ex-)patiënten met kanker Psychologische hulp voor patiënten met kanker. Patiënteninformatie Psychologische hulp voor (ex-)patiënten met kanker 1220036 Psychologische hulp voor patiënten met kanker.indd 1 06-09-16 11:38 Psychologische hulp voor (ex-)patiënten met kanker Medische

Nadere informatie

JONGERENWERKING VORSELAAR

JONGERENWERKING VORSELAAR JONGERENWERKING VORSELAAR GEMEENTE VORSELAAR in het centrum van de provincie Antwerpen ingedeeld bij de Kempen een kleine zelfstandige gemeente, niet gefusioneerd rustige en groene gemeente 7.544 inwoners

Nadere informatie

Veens trainingen. opkomen voor jezelf. samen leren. meer zelfvertrouwen. lotgenoten ontmoeten. durven vragen. een groter netwerk

Veens trainingen. opkomen voor jezelf. samen leren. meer zelfvertrouwen. lotgenoten ontmoeten. durven vragen. een groter netwerk Veens trainingen opkomen voor jezelf een groter netwerk samen leren lotgenoten ontmoeten 1 meer zelfvertrouwen durven vragen Soms zit je met vragen of problemen in je dagelijks leven waar je niet helemaal

Nadere informatie

DE KRACHT VAN VERBINDING. Terugkoppeling Ideeën om het natuurlijk netwerk te versterken. Workshop 3

DE KRACHT VAN VERBINDING. Terugkoppeling Ideeën om het natuurlijk netwerk te versterken. Workshop 3 DE KRACHT VAN VERBINDING Terugkoppeling Ideeën om het natuurlijk netwerk te versterken Workshop 3 HERSTEL GEEFT HOOP. HOOP OP EEN ZINVOL LEVEN Verbinding maken Stellingenspel Akkoord! of Niet akkoord!

Nadere informatie

Ondernemerschapsblokkades

Ondernemerschapsblokkades Ondernemerschapsblokkades Wat houdt je tegen om je droom werkelijkheid te laten worden? En hoe los je dat op? 7 tips om in actie te komen! Samengesteld door Willemijn Lau Hoi toekomstig professional, Wat

Nadere informatie

aanbod in Essen

aanbod in Essen www.essen.be/sport 2017 aanbod in Essen Inhoud 02 03 04 06 10 11 14 Welkom Wat is sportelen? Sportelactiviteiten vanuit gemeentebestuur Omnisport Tai chi Yoga Sporten met oma en opa Sportelactiviteiten

Nadere informatie

Goede kankerzorg is meer dan een medische behandeling

Goede kankerzorg is meer dan een medische behandeling Goede kankerzorg is meer dan een medische behandeling DEZE RAPPORTAGE IS AANGEPAST OP 16 JULI 2018 Als kankerpatiëntenorganisaties vinden wij dat ziekenhuizen aan specifieke randvoorwaarden moeten voldoen

Nadere informatie

Overijse Overlegt. Samen dromen & denken over de toekomst van onze gemeente. Leidraad voor grotere toekomsttafel

Overijse Overlegt. Samen dromen & denken over de toekomst van onze gemeente. Leidraad voor grotere toekomsttafel Overijse Overlegt Samen dromen & denken over de toekomst van onze gemeente Leidraad voor grotere toekomsttafel Leidraad voor een toekomsttafel 6 tot 14 personen 30 tot 60 min (afhankelijk van aantal deelnemers)

Nadere informatie

Projectvoorstel Het vergroten van de bekendheid van COPD bij de Belgische bevolking.

Projectvoorstel Het vergroten van de bekendheid van COPD bij de Belgische bevolking. Projectvoorstel Het vergroten van de bekendheid van COPD bij de Belgische bevolking. Ingediend tot het behalen van de CHIESI maatschappelijke prijs voor Pneumologie Organisatie COPD vzw Eendrachtstraat

Nadere informatie

Alegria Turnhout, Stationsstraat 60-62, Turnhout, o Open op dinsdag, donderdag en vrijdag van 9u30 tot 16u30

Alegria Turnhout, Stationsstraat 60-62, Turnhout, o Open op dinsdag, donderdag en vrijdag van 9u30 tot 16u30 NIEUWSBRIEF OPEN HUIZEN ALEGRIA WINTER 2019 Openingsuren open huizen Alegria Turnhout, Stationsstraat 60-62, Turnhout, info@alegriavzw.be, 014 888 111 o Open op dinsdag, donderdag en vrijdag van 9u30 tot

Nadere informatie

Inleiding. Beste familielid, Hierbij de programmafolder voor familieleden van onze Herstelweek 2015.

Inleiding. Beste familielid, Hierbij de programmafolder voor familieleden van onze Herstelweek 2015. Inleiding Beste familielid, Hierbij de programmafolder voor familieleden van onze Herstelweek 2015. Dit is intussen onze derde editie. Met deze Herstelweken willen we cliënten en hulpverleners samen gedurende

Nadere informatie

Welzijnsschakel INTEGRAAL vzw Rozendal 5 8000 Brugge Beste wensen voor een gelukkig, gezond en voorspoedig jaar 2015

Welzijnsschakel INTEGRAAL vzw Rozendal 5 8000 Brugge Beste wensen voor een gelukkig, gezond en voorspoedig jaar 2015 Welzijnsschakel INTEGRAAL vzw Rozendal 5 8000 Brugge Beste wensen voor een gelukkig, gezond en voorspoedig jaar 2015 Kansen bieden aan (kans)arme personen: - tot ontmoeting en het verwerven van eigenwaarde

Nadere informatie

Whoeps?! Niks ervan, met BOEBS!

Whoeps?! Niks ervan, met BOEBS! Whoeps?! Niks ervan, met BOEBS! Vallen bij sedentaire senioren tegengaan door meer beweging. Een samenwerking tussen OCMW Merksplas, gevangenis Merksplas, Zwart Goor en Widar Ontstaan van het project Oproep

Nadere informatie

OPVOEDINGSONDERSTEUNING BIJ

OPVOEDINGSONDERSTEUNING BIJ OMGEVINGSANALYSE EN LITERATUURSTUDIE AANBOD OPVOEDINGSONDERSTEUNING BIJ 10- TOT 17-JARIGEN ANTWERPEN PRESENTATIE 27 OKTOBER 2015 1 SITUERING VAN HET ONDERZOEK 4 grote onderdelen: literatuurstudie focusgroep

Nadere informatie

> VERSLAG MAATSCHAPPELIJKE STAGES II Inspraakdag Vlaams Parlement Vrijdag 18 maart 2011 (namiddag)

> VERSLAG MAATSCHAPPELIJKE STAGES II Inspraakdag Vlaams Parlement Vrijdag 18 maart 2011 (namiddag) > VERSLAG MAATSCHAPPELIJKE STAGES II Inspraakdag Vlaams Parlement Vrijdag 18 maart 2011 (namiddag) Aanwezig: 18 leerlingen Vertegenwoordiging: Vrij Technisch Instituut Leuven, Sint-Theresia-instituut Kortrijk,

Nadere informatie

Verbindend, betrokken en gedreven in beeld

Verbindend, betrokken en gedreven in beeld Verbindend, betrokken en gedreven 2015 in beeld Verbindend, betrokken en gedreven 2015 was een jaar waarin er veel veranderde. De WMO ging op de schop en veel kwetsbare burgers moesten op zoek naar een

Nadere informatie

Jaaroverzicht werking vzw. Alegria

Jaaroverzicht werking vzw. Alegria 2015 Jaaroverzicht werking vzw. Alegria Stationstraat 60/62 2300 Turnhout 014/888111 info@alegriavzw.be Januari 2016 Stationstraat 60 62 2300 Turnhout telefoon: 014/ 888 111 www.alegriavzw.be info@alegriavzw.be

Nadere informatie

WEDERZIJDSE COMMUNICATIE RIJKDOM VAN HET KENNISMAKINGS-

WEDERZIJDSE COMMUNICATIE RIJKDOM VAN HET KENNISMAKINGS- WEDERZIJDSE COMMUNICATIE RIJKDOM VAN HET KENNISMAKINGS- AANBOD Ik ken de waarden en normen van het kinderdagverblijf Ik doseer de info die we aan ouders geven over verschillende contactmomenten Ik evalueer

Nadere informatie

De POSITIEVE organisatie

De POSITIEVE organisatie De POSITIEVE organisatie Uitwerking van de workshops: Hoe krijg je meer energie in je team? Onze omgeving verandert steeds sneller en ingrijpender. Positieve organisaties spelen hier beter op in en creëren

Nadere informatie

ANBI GEGEVENS. Zwolle. Nazorgcentrum IntermeZZo. Inhoud. 1 Algemene gegevens...2 2 Beleidsplan 2014-2016 3 3 Overzicht uitgeoefende activiteiten...

ANBI GEGEVENS. Zwolle. Nazorgcentrum IntermeZZo. Inhoud. 1 Algemene gegevens...2 2 Beleidsplan 2014-2016 3 3 Overzicht uitgeoefende activiteiten... ANBI GEGEVENS Nazorgcentrum IntermeZZo Zwolle Inhoud 1 Algemene gegevens....2 2 Beleidsplan 2014-2016 3 3 Overzicht uitgeoefende activiteiten... 5 1 Algemene gegevens 1. Naam & contactgegevens instelling

Nadere informatie

PRAATPUNT MOL. Informatiebrochure vrijwilligers

PRAATPUNT MOL. Informatiebrochure vrijwilligers PRAATPUNT MOL Informatiebrochure vrijwilligers Inhoud Wat is praatpunt?... 2 Hoe werkt Praatpunt?... 3 Ben jij onze ideale Praatpunt-vrijwilliger?... 4 Waarom vrijwilliger worden bij Praatpunt?... 5 Hoe

Nadere informatie

Verder in deze Nieuwsbrief... Nieuwe vrijwilliger * Oproepje * Cliëntenraad * Afscheid Floor

Verder in deze Nieuwsbrief... Nieuwe vrijwilliger * Oproepje * Cliëntenraad * Afscheid Floor DE ONTMOETING VRIENDSCHAP IN UTRECHT Editie 30 juni 2019 Verder in deze Nieuwsbrief... Nieuwe vrijwilliger * Oproepje * Cliëntenraad * Afscheid Floor Vriendschap in Utrecht Kromme Nieuwegracht 50 3512

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Onco reva Fysiek en mentaal revalideren na een kankerbehandeling

Patiënteninformatie. Onco reva Fysiek en mentaal revalideren na een kankerbehandeling Patiënteninformatie Onco reva Fysiek en mentaal revalideren na een kankerbehandeling Inhoud Inleiding... 2 Inhoud van de revalidatie... 2 Fysieke revalidatie... 3 Psychosociale revalidatie... 3 Welk resultaat

Nadere informatie

Mentorenvorming 2 BaKO 22 oktober 2018

Mentorenvorming 2 BaKO 22 oktober 2018 Mentorenvorming 2 BaKO 22 oktober 2018 Bouwstenen praktijk Verkenningsdagen: (bijna) wekelijks, meestal donderdagen experimenteren, uitproberen, observeren, participeren, verantwoorden, Actieve stage:

Nadere informatie

Samen zijn wij de Laurentius Stichting!

Samen zijn wij de Laurentius Stichting! Op weg naar 2023 Samen zijn wij de Laurentius Stichting! Ik groei en ik bloei Op mijn eigen manier Met oog voor de ander En met veel plezier Ik sta klaar om te delen Wat ik weet, wat ik kan En als ik iets

Nadere informatie

Aandacht, affectie, waardering, respect en ondersteuning.

Aandacht, affectie, waardering, respect en ondersteuning. Het Pedagogisch Klimaat Schooljaar 2007 / 2008 Wat is een pedagogisch klimaat? Als we praten over een pedagogisch klimaat binnen Breedwijs Zuid Berghuizen gaat het over de sfeer die de partners willen

Nadere informatie

Startnotitie. Vrijwilligerswerk Vrijwilligers maken het verschil! 2011 2014. Versie: 21 april 2011 1

Startnotitie. Vrijwilligerswerk Vrijwilligers maken het verschil! 2011 2014. Versie: 21 april 2011 1 Startnotitie Vrijwilligerswerk Vrijwilligers maken het verschil! 2011 2014 Versie: 21 april 2011 1 1. Aanleiding 1.1. Voor u ligt de startnotitie vrijwilligersbeleid, directe aanleiding voor deze startnotitie

Nadere informatie

Projectplan Steppin Forward van Stichting BVO Jong 2013

Projectplan Steppin Forward van Stichting BVO Jong 2013 Projectplan Steppin Forward van Stichting BVO Jong 2013 HET PROJECT In mei 2013 gaat een groep van 12 Friezen (10 jongeren tussen 18 en 25 jaar en twee oudere jongeren ) op een Stepperbike door Nederland.

Nadere informatie

Vacatures - AS Rieme vzw - printdatum : 5 juni Koninklijke Atletiekclub A.S. RIEME vzw

Vacatures - AS Rieme vzw - printdatum : 5 juni Koninklijke Atletiekclub A.S. RIEME vzw Koninklijke Atletiekclub A.S. RIEME vzw De VRIJWILLIGERS Commissie VAC: 08 Datum uitgave : 5 juni 2017 Versie: 0 De VRIJWILLIGERS Commissie... 1 1 Vrijwilligers BEGELEIDEN... 1 1.1 Vrijwilligers maken

Nadere informatie

Nieuwsbrief De Wimilingen

Nieuwsbrief De Wimilingen Nieuwsbrief De Wimilingen NOVEMBER - DECEMBER 2018 Contactgegevens voor info en inschrijvingen: Contactpersoon: Marleen Dobbels Adres: Kruizemunt 15, 2160 Wommelgem Tel: 03 355 18 14 E-mail: marleen.dobbels@emmaus.be

Nadere informatie

PROGRAMMABOEKJE 3-15 maart 2013

PROGRAMMABOEKJE 3-15 maart 2013 PROGRAMMABOEKJE 3-15 maart 2013 Wapenen tegen borstkanker... Gezond zijn is belangrijk voor iedereen. Ook voor jou! Draag zorg voor jezelf en geniet van het leven. Maak tijd voor jezelf en let op je gezondheid.

Nadere informatie

Samen bouwen aan vertrouwen tussen patiënt, naasten en hulpverleners

Samen bouwen aan vertrouwen tussen patiënt, naasten en hulpverleners Samen bouwen aan vertrouwen tussen patiënt, naasten en hulpverleners Introductie Nadenken en met anderen spreken over als je niet meer beter kunt worden is niet makkelijk. Over je levenseinde spreken kan

Nadere informatie

Deze vragen kunnen je helpen en inspireren bij het concretiseren van je project. Je bent uiteraard vrij om extra informatie toe te voegen.

Deze vragen kunnen je helpen en inspireren bij het concretiseren van je project. Je bent uiteraard vrij om extra informatie toe te voegen. Deze vragen kunnen je helpen en inspireren bij het concretiseren van je project. Je bent uiteraard vrij om extra informatie toe te voegen. Als je je project op de website www.burgerbudget.gent aanpast,

Nadere informatie

Vrijwilligerswerk in Veenendaal Vacatures, scholing en ondersteuning

Vrijwilligerswerk in Veenendaal Vacatures, scholing en ondersteuning Vrijwilligerswerk in Veenendaal Vacatures, scholing en ondersteuning 1 Nuttig bezig zijn, iets voor een ander betekenen, sociale contacten of werkervaring opdoen. Er zijn talloze redenen waarom mensen

Nadere informatie

BELEIDSPLAN

BELEIDSPLAN BELEIDSPLAN 2016-2019 0 Inhoudsopgave: Inleiding 2 1. Visie 3 2. Kernwaarden en Huishoudelijk reglement 3 3. Doelstelling 3 4. Beleidsplan 2016-2019 4 5. Vrijwilligersbeleid 4 6. PR en Fondsenwerving 5

Nadere informatie

Training Creatief denken

Training Creatief denken Training Creatief denken Creatief denken: een oplossing voor elk probleem Creatief denken is vandaag de dag een must. De markt verandert razendsnel en als je niet innovatief bent, loop je achter de feiten

Nadere informatie

Vrijwilligerswerk in Veenendaal Vacatures, scholing en ondersteuning

Vrijwilligerswerk in Veenendaal Vacatures, scholing en ondersteuning Vrijwilligerswerk in Veenendaal Vacatures, scholing en ondersteuning 1 Nuttig bezig zijn, iets voor een ander betekenen, sociale contacten of werkervaring opdoen. Er zijn talloze redenen waarom mensen

Nadere informatie

Vrijwilligers maken het verschil. Word ook vrijwilliger bij Zorggroep Almere!

Vrijwilligers maken het verschil. Word ook vrijwilliger bij Zorggroep Almere! Vrijwilligers maken het verschil Word ook vrijwilliger bij Zorggroep Almere! Mark, Hanneke en Carola zijn drie enthousiaste vrijwilligers van Zorggroep Almere. Mark is lid van de Cliëntenraad, Hanneke

Nadere informatie

HET LOKAAL OVERLEG KINDEROPVANG

HET LOKAAL OVERLEG KINDEROPVANG Doe-pakket Kinderopvang voor iedereen Met een lokaal netwerk aan de slag om kinderopvang toegankelijker te maken in je gemeente 1 DE SOCIALE FUNCTIE VAN KINDEROPVANG De laatste jaren wordt meer aandacht

Nadere informatie

Informatie van het Odensehuis

Informatie van het Odensehuis Deze informatie is bedoeld voor iedereen die regelmatig bij het Odensehuis komt. Dit zijn alle mensen die het Odensehuis bezoeken, deelnemen aan activiteiten of op andere wijze betrokken zijn: wekelijkse

Nadere informatie

Veranderforum ELZ Kempenland. DINSDAG 21 mei 2019 Thomas More Turnhout

Veranderforum ELZ Kempenland. DINSDAG 21 mei 2019 Thomas More Turnhout Veranderforum ELZ Kempenland DINSDAG 21 mei 2019 Thomas More Turnhout Programma 20u00: Start Veranderforum o Verwelkoming Kim Schellingen (LMN regio Turnhout) o Voorstelling missie, visie en waarden Vicky

Nadere informatie

Jaaroverzicht werking vzw. Alegria

Jaaroverzicht werking vzw. Alegria 2016 Jaaroverzicht werking vzw. Alegria Stationstraat 60/62 2300 Turnhout 014/888 111 info@alegriavzw.be Januari 2017 Stationstraat 60 62 2300 Turnhout telefoon: 014/ 888 111 www.alegriavzw.be info@alegriavzw.be

Nadere informatie

SHO.BE DAGCENTRUM VOOR COMPLEMENTAIRE ZORG DE KUST

SHO.BE DAGCENTRUM VOOR COMPLEMENTAIRE ZORG DE KUST SHO.BE DAGCENTRUM VOOR COMPLEMENTAIRE ZORG DE KUST Laatste wijziging: 04.12.2017 2 OOSTENDE SOCIAAL HUIS DAGCENTRUM DE KUST VISIE We stellen vast dat meer en meer ongeneeslijk zieke mensen in hun vertrouwde

Nadere informatie

www.chroniccaretienenlanden.be kansarmoede en alleenstaanden samenvatting plaats van overlijden Vlaams Gewest Zorgregio 112 Tienen Stad Tienen Thuis Ziekenhuis Bejaardentehuis Andere Openbare weg Werkplaats

Nadere informatie

Jaarplan 2013 van het Inloophuis Den Helder eo. INHOUD

Jaarplan 2013 van het Inloophuis Den Helder eo. INHOUD Jaarplan 2013 van het Inloophuis Den Helder eo. INHOUD 1. Missie en visie 2. Organisatie 3. Speerpunten 4. Activiteiten 5. Vrijwilligers 6. Contacten/IPSO/kwaliteitsproject 7. Public relation en donateurswerving

Nadere informatie

Gezond koken in 30 minuten

Gezond koken in 30 minuten Gezond koken in 30 minuten Heb jij vaak weinig tijd of heb je niet steeds evenveel zin om te koken? Wil je toch zelf een maaltijd klaarmaken én gezond eten? Nieuwe producten leren kennen? Dan is deze module

Nadere informatie

DE KRACHT VAN SPEELPLEIN WERK Memorandum Vlaamse, federale en Europese verkiezingen 2019

DE KRACHT VAN SPEELPLEIN WERK Memorandum Vlaamse, federale en Europese verkiezingen 2019 DE KRACHT VAN SPEELPLEIN WERK Memorandum Vlaamse, federale en Europese verkiezingen 2019 Vlaamse Dienst Speelpleinwerk vzw 26 mei 2019 vinden er verkiezingen plaats op Vlaams, federaal en Europees niveau.

Nadere informatie

De identiteit van Domo vzw: een goede buur

De identiteit van Domo vzw: een goede buur De identiteit van Domo vzw: een goede buur 1. Ideologie Waar geloven wij in? De uitspraak van Adèle, oprichtster van Domo, geeft de belangrijkste bestaansreden van Domo weer: Je kán zoveel doen door eenvoudigweg

Nadere informatie