Hoofdstuk 6 Seks en relaties

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Hoofdstuk 6 Seks en relaties"

Transcriptie

1 Hoofdstuk 6 Seks en relaties Hoe oud je ook bent, of wat je situatie ook is, relaties en seksualiteit zijn een onderdeel van het leven en van wie je bent. Seks en relaties zijn met elkaar verbonden. Dit hoofdstuk maakt duidelijk dat het onderwerp seksualiteit en relaties een plaats moet hebben in de eerste fase van de revalidatie. Vaak is dit het hoofdstuk van de cursus, waar mensen eerst gaan kijken. We hebben daar veel vragen over maar schamen ons soms ze te stellen. Maar geloof me: er is niet alleen maar slecht nieuws! De informatie in dit hoofdstuk is bij lange na niet compleet. Het maakt een begin, een ingang, doet een om in de toekomst meer te ontdekken over dit onderwerp. Een dwarslaesie zal je gedachten, gevoelens, verlangens of voorkeuren over seks niet veranderen. Maar je kunt wel veel vragen hebben over de invloed die het letsel heeft. Je zult jezelf misschien wel de volgende vragen stellen: Kan ik kinderen krijgen? Is mijn partner nog geïnteresseerd in mij? Wat kan ik nog? Hoe verandert mijn lichaam op seksueel gebied?

2 Het is mogelijk om met een dwarslaesie van seks te genieten, anders dan anders en vol met uitdagingen. Het goede nieuws is dat mannen en vrouwen met een dwarslaesie rijke en interessante ervaringen opdoen met seks, seksualiteit en intimiteit. Het hebben van seks is goed voor je relatie, maar heeft ook een aantal andere voordelen. Het werkt ontspannend en heeft een positief effect op pijn, stemmingen en spasmen. Een goed medicijn dus en zonder bijwerkingen. 6.1 Misverstanden Er zijn veel misverstanden rond lichamelijke beperkingen en seks. Er zijn niet veel mensen die er veel van weten en het is een onderwerp waar niet veel mensen makkelijk over praten. De meeste kennis en ervaring vind je bij de revalidatiecentra en de seksuoloog. En natuurlijk bij andere mensen met een dwarslaesie! Ook in de buitenwereld bestaan misverstanden. Er zijn echt mensen die je midden in de trein vragen of alles nog wel werkt ' daar beneden' en of je nog wel seks kunt hebben als je in een rolstoel zit. De misverstanden op een rijtje: Mensen met een handicap zouden geen seks mogen hebben Je handicap kan worden doorgegeven aan je kind Vrouwen met een dwarslaesie kunnen niet zwanger worden Mannen met een dwarslaesie kunnen nooit een kind verwekken Een orgasme is onmogelijk na een dwarslaesie Mensen met een lage dwarslaesie kunnen wel seks hebben, mensen met een hoge laesie niet Vergeet deze misverstanden maar meteen weer. Er zijn honderden mensen met een beperking met een gezonde relatie en een seksueel leven. Velen van hen geven aan dat zij gevoelens van een orgasme hebben tijdens seksuele intimiteit. Een verlamming heeft geen invloed op de mogelijkheid om zwanger te raken of om op een natuurlijke manier te bevallen. Een dwarslaesie kan niet overgedragen worden op kinderen omdat hij niet genetisch bepaald is. Bij een spina bifida spelen wel erfelijke factoren een rol.

3 6.2 Verandering in het functioneren Nadat je een dwarslaesie hebt opgelopen zullen je seksuele functies anders zijn dan voorheen. Voor vrouwen zijn de lichamelijke veranderingen vooral een verminderd gevoel en het vaginaal minder vochtig worden. Bij mannen zijn er problemen bij het krijgen van een erectie, een verminderd of afwezig gevoel en bij de zaadlozing. De feiten voor mannen: Je hebt mogelijk minder of geen gevoel in de penis De manier waarop je een orgasme ervaart kan veranderd zijn De meeste mannen kunnen minder goed een erectie krijgen of houden Mannen met een lage dwarslaesie hebben een groter risico op erectieproblemen dan mannen met een hoge dwarslaesie Erecties komen voor op momenten dat je ze helemaal niet kunt gebruiken en blijven weg op momenten dat je graag wilt hebben (de wet van Murphy geldt ook voor seks!) Je vruchtbaarheid is waarschijnlijk wel afgenomen, maar de meeste mannen kunnen nog wel kinderen krijgen Ongeveer 5 % van de mannen (met een incomplete dwarslaesie) kan op een natuurlijke manier klaarkomen Bij mannen die gevoelig zijn voor autonome dysregulatie kunnen kan intense seksuele stimulatie een dysregulatie uitlokken Voor mannen is het eerste probleem dat ze willen oplossen is hoe ze een erectie kunnen krijgen en te houden. Veel mannen zullen seks beschrijven als vrijen en een orgasme krijgen. Vrijen is nog steeds mogelijk, vooral als je een hogere dwarslaesie hebt, maar een erectie is mogelijk moeilijk op een normale manier onder controle te krijgen zijn. Reflexerecties kunnen op ongemakkelijke en ongewenste momenten optreden. Meestal duren ze niet lang en kunnen ze jou of je partner geen voldoening geven. Het goede nieuws? Viagra, en andere medicatie voor erectieproblemen, of hulpmiddelen zoals de vacuümpomp en penisring kan de meeste mannen helpen een erectie te krijgen en te houden. Deze erectie kan dan gebruikt worden bij geslachtsgemeenschap. Er zijn ook oplossingen voor de vruchtbaarheid als je kinderen wilt krijgen. Praat met een arts over de mogelijkheden die voor jou geschikt zijn en ga experimenteren!

4 Vaak zeggen mensen 'Als ik geen erectie kan krijgen zonder medicatie en als ik het toch niet kan voelen, wat heeft het dan voor zin?' Als jouw definitie van seks en intimiteit is, penis erin klaarkomen en dat was het dan, dan heeft experimenteren niet zoveel zin. Er is echter een heel scala aan andere benaderingen van seks en intimiteit, die wel mogelijk zijn en die jij en je partner meer stimulerend vinden. Bijvoorbeeld, veel vrouwen vinden het sowieso moeilijk een orgasme te krijgen bij geslachtsgemeenschap en vinden misschien stimulatie met de mond of vingers heel fijn. Het slechte nieuws? Je moet een goede prater worden. Om een tevreden relatie te krijgen moet je leren over zaken te praten met je partner op een open manier en eerlijk gezegd dat is voor mannen niet makkelijk! De feiten voor vrouwen De manier waarop je een orgasme ervaart kan anders zijn Op een natuurlijke manier vochtig worden bij de vagina kan verstoord zijn In de eerste maanden na het letsel kan de menstruatie stoppen of onderbroken worden Vrouwen die gevoelig zijn voor autonome dysregulatie kunnen ervaren dat intense seksuele stimulatie de dysregulatie kan opwekken De mogelijkheid om zwanger te worden is niet veranderd Er is een verhoogd risico op bloedstolsels tijdens een zwangerschap Er is een verhoogd risico op drukplekken tijdens een zwangerschap Het goede nieuws? Het kan voor vrouwen met een dwarslaesie relatief makkelijk zijn om op een 'normale' manier seksueel actief te zijn, want er is geen sprake van een erectiestoornis waar ze mee moeten omgaan. Maar de manier waarop je voelt of reageert op seksuele stimulatie zal veranderd zijn. Je kunt mogelijk nog steeds gevoelens van een orgasme krijgen door stimulatie van de clitoris. De gebieden van je lichaam die nog wel gevoel hebben, zijn gevoeliger en je zult een heel nieuw scala van erogene zones ontdekken. Het slechte nieuws? Ook jij zult een goede prater moeten worden. Net als de mannen moet je over deze onderwerpen kunnen praten met je partner op een open en eerlijke manier.

5 6.3 Opnieuw ontdekken Er is een hele wereld van seksuele ervaringen te ontdekken. Sommige mensen zeggen dat ze nu betere partners en minnaars zijn, omdat ze gedwongen waren te praten en oplossingen te zoeken. Ze hebben andere ideeën opgedaan en andere benaderingen van seks en intimiteit gevonden. Experimenteren Experimenteren met je partner kan een beloning op zichzelf zijn. Je voelt je misschien niet op je gemak met seksueel experimenteren, maar zoals al een paar keer gezegd is: communicatie en vertrouwen zijn de sleutels. Seks is belangrijk. Hoe je een bevredigend seksueel leven bereikt en durven experimenteren zijn uitdagingen voor je. Het is belangrijk om je niet alleen te richten op de seksuele aspecten. Seks en intimiteit zijn een belangrijk deel van een relatie. Het kan nodig zijn om je te richten op het (opnieuw) opbouwen van de kracht van de relatie. Zo kun je de diepgang krijgen die nodig is om de veranderingen in de seksuele activiteiten te realiseren. Het is zonde om seks af te schrijven binnen een relatie en te proberen om sex simpelweg te negeren. Praat met je partner. Partners hebben ook hun angsten en onzekerheden die erkend en geaccepteerd moeten worden. Voor veel mensen lijkt het herontdekken van hun seksualiteit na een ernstig letsel op het proces dat je doormaakt in de eerste seksuele ontmoetingen in je leven. In deze periode van ontdekkingen is er een een unieke mix van spanning, nervositeit, opwinding en emotionele hoogte- en dieptepunten. Bij deze ontdekkingsreis hoort het gevoel van het onbekende en is er de uitdaging om te experimenteren. Net als bij grote ontdekkingen moet je jullie moed bundelen, en net als bij grote expedities, zul je ontdekken dat door de reis zelf er een sterke en blijvende verbinding ontstaat tussen jou en je partner. 6.4 Rolverdeling Een van de belangrijke ingrediënten van een succesvolle relatie is het vinden van gemeenschappelijke, waardevolle rollen voor jezelf en je partner. Als je een relatie hebt op het moment dat je de dwarslaesie oploopt heb je waarschijnlijk al vastgelegde rollen. Je bent met plezier de kostwinner geweest, of de opgeruimde persoon,

6 of zorgzaam, of de vuilnis- naar-buiten-zettende-en-grasmaaiende persoon. Welke rol je ook had, je letsel heeft invloed op deze rollen in de toekomst. Voor veel mensen zal deze rolverandering moeilijk zijn. Je hebt misschien altijd voor je vrouw en kinderen gezorgd en nu moeten ze voor jou zorgen. Als je onafhankelijker wordt en teruggaat naar huis, zal je familie moeten leren accepteren dat je ook nog iemand anders kunt zijn, dan 'degene waar je voor moet zorgen'. Als je weer gaat werken en weer een kostwinner bent, zul je deze rol weer opnieuw ontdekken. Je moet, hoe dan ook, tijd maken om met je partner te praten over de rolverdeling en elkaars verantwoordelijkheden. Alleen dan kan je na verloop van tijd komen tot voor beide partijen volwaardige en waardevolle rollen. Het is belangrijk dat je alles wat je in je hebt inzet om te voorkomen dat je partner je verzorger wordt. Het is logisch dat partners je willen helpen als het nodig is, maar het is voor je partner niet gezond om voortdurend bezig te zijn met taken als douchen en aankleden. Als je hier dagelijks hulp bij nodig hebt, is het verstandig professionele zorg te overwegen. 6.5 Technische hulpmiddelen Er zijn allerlei technische mogelijkheden om het vrijen aangenaam en weer mogelijk maken. Hier vind je een korte omschrijving van de meest gebruikte. Hulpmiddelen mannen Mannen hebben meestal problemen met het op een natuurlijke manier krijgen van een erectie. Het gevoel rond de penis is verminderd of afwezig en de mogelijkheid om klaar te komen is meestal verstoord. Als je door je dwarslaesie geen erectie meer kan krijgen en jij en je partner willen toch graag dat de penis in de vagina gaat, dan is er een aantal mogelijkheden: Stuffing. Hierbij wordt de slappe penis met de vingers in de vagina ingebracht. De vrouw neemt, door haar heupen te bewegen en de spieren van haar vagina te gebruiken, de penis met een soort trekkende,

7 zuigende beweging in haar vagina op. Deze bewegingen zorgen mogelijk voor een reflex die tot een erectie kan leiden. De Viagra pil. Een aantal mannen met een dwarslaesie die problemen hebben met het krijgen van een erectie, heeft baat bij het gebruik van Viagra. Overleg met een arts over het gebruik hiervan. Een steuncondoom. Een steuncondoom is meestal van voorgevormd hard rubber gemaakt. Dat rubber past over de penis en is hard genoeg om binnendringen in de vagina mogelijk te maken. Injecties. Door in de basis van de penis bepaalde medicamenten in te spuiten kan een erectie worden bereikt. De hoeveelheid van het middel die moet worden ingespoten, varieert van persoon tot persoon en wordt samen met de arts vastgesteld. Vacuümpomp. Er bestaan kokervormige vacuümpompjes, die over de penis geplaatst kunnen worden. Door het vacuüm ontstaat een erectie. Er wordt een elastiek rond de basis van de penis bevestigd. Door dit elastiek wordt de erectie na het verwijderen van de pomp enige tijd in stand gehouden. Operatiemogelijkheden: Voor deze mogelijkheden is het goed om contact op te nemen met een specialist zoals een revalidatie-arts of een seksuoloog. Een kunstpenis, ook wel dildo genoemd, is meestal gemaakt van zacht plastic. Hij kan vaak omgegespt worden boven de penis of in de hand gehouden worden. Hulpmiddelen voor vrouwen Lichamelijke veranderingen voor vrouwen kunnen zijn verminderd gevoel en vaginaal minder vochtig worden. Het gevoel van aanraking is verminderd of kan vertraagd doorkomen. Als de vagina niet meer vochtig wordt moet je gebruik maken van een glijmiddel. Anders kan de penis de huid rond de vagina irriteren zonder dat je het merkt.

8 6.6 Geslachtsgemeenschap Een dwarslaesie zal het hebben van geslachtsgemeenschap niet verhinderen, maar het zal één ding ingrijpend veranderen: spontaniteit. Je hebt misschien meer voorbereidingstijd nodig om te vrijen. Er moeten transfers gemaakt worden, je moet je uitkleden en je moet rekening houden met katheters en urinezakken. Je zult erachter komen dat sommige standjes bij jou beter lukken dan andere. Houd veel kussens bij de hand om je te helpen een goede houding te vinden. Vrouwen Als je partner bij je naar binnen gaat in een gebied waar je geen gevoel hebt, let erop dat je huid kan beschadigen. Dit risico kan goed verholpen worden met goede bevochtiging. Om de kans op ongelukjes te voorkomen moet je er zeker van zijn dat je blaas en darmen vooraf geleegd zijn. Zowel mannen als vrouwen moeten waarschijnlijk experimenteren om te ontdekken wat ze voelen tijdens de geslachtsgemeenschap. De traditionele geslachtsgemeenschap 'doet mogelijk niets met je' en je kunt ontdekken dat andere seksuele activiteiten je meer plezier geven. Je moet praten met je partner, je partner kan niet voelen wat jij voelt. Samen experimenteren waarbij je elkaar ondersteunt, is de beste manier om te ontdekken waar je nog van kunt genieten na de dwarslaesie. 6.7 Orgasme Samen zijn met je partner en van elkaar genieten, geeft je een opgewonden gevoel. Veel mensen met een dwarslaesie vertellen dat ze bij het vrijen een soort hoogtepunt krijgen. Een orgasme speelt zich soms in je hoofd af, soms ook met lichamelijke reacties. Orgasme Er is veel geschreven over mensen met een dwarslaesie en de mogelijkheden om een orgasme te krijgen. Kunnen ze een 'echt' orgasme krijgen? Er is nog maar weinig bekend over het natuurlijke mechanisme van het krijgen van een orgasme en wat dit uitlokt. Er zijn ook veel verschillende ideeën en misverstanden over wat een orgasme eigenlijk is. Om te beginnen: een orgasme is niet hetzelfde als een zaadlozing zijn (hoewel ze meestal wel tegelijk optreden). Sommige mensen krijgen nooit of zelden een orgasme al

9 proberen ze het een leven lang. Anderen kunnen ertoe komen zonder al te veel moeite. Ergens tussen deze twee extremen bevindt zich de rest van de mensen. Een orgasme is het 'resultaat' van de complexe samenloop van onze mentale, lichamelijke en spirituele zintuigen als reactie op een seksuele ervaring. Een orgasme is mogelijk door enkel mentale stimulatie, maar is meestal het gevolg van een mix van andere sensaties. Veel mensen richten zich alleen op de lichamelijke sensaties die tot een orgasme kunnen leiden en op het lichamelijke gevoel dat ze erna ervaren. Na een orgasme is de bloeddruk verhoogd, dit kan aanleiding zijn voor een autonome dysregulatie. Hierbij wordt de bloeddruk gevaarlijk hoog. De symptomen zijn: een heftige, kloppende hoofdpijn die steeds erger wordt, een bleke en zweterige huid. Kijk ook naar het medische hoofdstuk voor meer informatie. 6.8 Zwangerschap 'Kan ik nog kinderen krijgen?' Dat is waarschijnlijk een van de eerste vragen die je jezelf stelt na je dwarslaesie. In dit hoofdstuk gaan we in op vruchtbaarheid, de technische hulpmiddelen om zaad te verkrijgen en zwanger te worden en kijken we vast vooruit naar de verzorging van die kleine kinderen. Vrouwen Vlak na de dwarslaesie duurt het enkele maanden voordat een vrouw weer ongesteld wordt. Daarna ben je in principe weer even vruchtbaar als voorheen en moet je dus ook maatregelen treffen om niet zwanger te raken. De normale zwangerschapssymptomen, zoals vermoeidheid, dikke benen, aambeien en rugklachten komen zeker ook voor bij vrouwen met een dwarslaesie. Tegen het einde van de zwangerschap gaat zitten in de rolstoel soms moeizamer. Er kunnen blaasproblemen zijn vanwege de druk op de blaas en er is een verhoogde kans op autonome dysregulatie door een hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap. Het begin van de weeën wordt afhankelijk van de laesiehoogte niet of minder goed gevoeld. Bij de laatste controles moet er goed gekeken worden of de bevalling op het punt staat te beginnen.

10 Mannen De kwaliteit van het zaad vermindert na de dwarslaesie. De vruchtbaarheid van een man moet dus onderzocht worden. Kinderen krijgen kun je proberen met een kunstmatige bevruchting. Er zijn verschillende manieren om het zaad vrij te krijgen: zelfbevrediging: Dit is de makkelijkste manier, mits het lukt om een zaadlozing te krijgen. Vibrator stimulatie: er is een speciaal ontwikkelde vibrator voor mannen met een dwarslaesie, de Ferticare. Deze geeft een stevige puls, waarmee een zaadlozing opgewekt kan worden. Elektro-ejaculatie: Hierbij worden elektrische prikkels gegeven aan de bekkenbodemspieren. Deze methode geeft in de meeste gevallen resultaat. Deze methode gebeurt altijd onder begeleiding van een arts. Chirurgische technieken: Als de andere methoden niet lukken is er de mogelijkheid om via een operatie zaadcellen uit de zaadleider of bijbal te halen. Zaad invriezen? Met de medische technieken van nu is het niet noodzakelijk om zaad in te vriezen direct na het ontstaan van de dwarslaesie. De kwaliteit van het zaad loopt namelijk al terug in de eerste uren na het ontstaan van de dwarslaesie. De kwaliteit van eenmaal ingevroren zaad neemt ook af tijdens het ontdooien. Zwanger worden Het sperma kan op verschillende methoden ingebracht worden bij de vrouw. Bij zelfinseminatie wordt het sperma via een zelfseminatieset ingebracht. Deze methode is mogelijk als er voldoende zaad verkregen kan worden thuis, zonder medische ingrepen. Inseminatie in het ziekenhuis: als de kwaliteit van het zaad niet voldoende is worden de zaadcellen in het ziekenhuis ingebracht via een dun slangetje in de baarmoederholte. Het zaad wordt mogelijk eerst geprepareerd om een betere kwaliteit te krijgen. Bij IVF worden eicel en zaadcel eerst samengebracht. Na de bevruchting wordt het embryo teruggeplaatst. Kinderverzorging Het verzorgen van kleine kinderen met een dwarslaesie is een hele uitdaging. Met name in de eerste drie tot vier jaar vraagt dat creativiteit. Een kind is in deze periode steeds motorisch in ontwikkeling. Als jij uitgevonden hebt hoe je een baby meeneemt in de rolstoel, groeit hij alweer uit de Maxi-Cosi en moet er een nieuwe oplossing komen. Als jij snapt hoe je een kruipend kind op kunt tillen, blijkt hij te gaan lopen en wordt zijn bewegingsvrijheid nog groter. Bij Dwarslaesie Organisatie Nederland zijn er veel vrouwen die ervaring heb met het verzorgen van kleine kinderen. Neem via de vereniging contract op met een of meer van deze vrouwen. Zij vertellen graag over hun ervaringen en oplossingen en het is fijn om als aanstaande moeder met iemand te spreken die het allemaal al eens heeft meegemaakt. In de revalidatiecentra kun je

11 tijdens je zwangerschap al adviezen te krijgen, zoals tips bij het aanschaffen van meubeltjes, draagdoeken en kinderwagens. 6.9 Meer informatie Er zijn heel veel goede boeken geschreven over relaties en seksualiteit met een dwarslaesie. Hoe beter jij en je partner zijn geïnformeerd over dit onderwerp, hoe beter je bent voorbereid om er mee om te gaan. Informatie en ervaringen van anderen kunnen je verder helpen. In de revalidatiecentra zijn er mensen die zich gespecialiseerd hebben in het onderwerp seksualiteit. Start eens een gesprek met een revalidatie-arts of een van de andere medewerkers, zij kijken daar echt niet vreemd van op! Ook kun je samen met je praten een gesprek hebben met een seksuoloog. Meer info Misschien vind je wel het beste advies bij mensen die in dezelfde omstandigheid zitten als jij. Tijdens je verblijf in een revalidatiecentrum kom je vast mensen tegen die door het zelfde proces gaan. Vraag naar hun ervaringen en wat zij deden of doen om tot oplossingen te komen. Als je luistert naar hun advies is het verstandig je de volgende dingen af te vragen: - Heeft deze persoon de levensstijl die ik zou willen? - Is hun ervaringen vergelijkbaar met de mijne? - Is de informatie betrouwbaar en geloofwaardig? Gefeliciteerd Gefeliciteerd, Je hebt het hoofdstuk over seks en relaties afgerond.

Seksualiteit bij jongeren met een (chronische) aandoening

Seksualiteit bij jongeren met een (chronische) aandoening Seksualiteit bij jongeren met een (chronische) aandoening Op de polikliniek van het Universitair Kinderziekenhuis St Radboud ziekenhuis willen wij je met deze folder informatie geven over seksualiteit

Nadere informatie

Seksualiteit en vruchtbaarheid na dwarslaesie

Seksualiteit en vruchtbaarheid na dwarslaesie Seksualiteit en vruchtbaarheid na dwarslaesie 0 Inhoudsopgave Seksualiteit en vruchtbaarheid na een dwarslaesie 2 Seksueel functioneren 3 Seksuele opwinding 3 T11-L2 (psychogene reacties) 3 S2-S4 (reflexmatige

Nadere informatie

Verschil in verlangen

Verschil in verlangen Verschil in verlangen 1 Wat is normaal? Hoe vaak denk je dat mensen samen vrijen in een goede relatie? Twee keer per week, eens in de maand of alleen in de vakantie? Het antwoord op deze vraag zegt iets

Nadere informatie

'Het moet wel kunnen, maar niet moeten' Seks bij mensen met een dwarslaesie

'Het moet wel kunnen, maar niet moeten' Seks bij mensen met een dwarslaesie 'Het moet wel kunnen, maar niet moeten' Seks bij mensen met een dwarslaesie Weer eens lekker vrijen als vanouds is dat weggelegd voor mensen met een dwarslaesie? 'Als vanouds' zal het nooit zijn, 'lekker'

Nadere informatie

Nierfalen en Seksualiteit

Nierfalen en Seksualiteit Nierfalen en Seksualiteit 1 Inhoudsopgave Inleiding Seksuele problemen bij nierfalen Bij mannen en vrouwen Factoren die het seksueel functioneren kunnen beïnvloe- den Bespreekbaar maken Maatschappelijk

Nadere informatie

Diabetes en seksualiteit

Diabetes en seksualiteit Diabetes en seksualiteit Diabetes en seksualiteit Diabetes kan invloed hebben op uw seksleven. Dat kan door de ziekte zelf komen, maar ook door de medicijnen of de manier waarop u ermee om gaat. In deze

Nadere informatie

Voorwoord 11 1 Wat is een seksueel probleem en welke verschillende seksuele problemen zijn er? 13

Voorwoord 11 1 Wat is een seksueel probleem en welke verschillende seksuele problemen zijn er? 13 Omgaan met een sexprobleem.qxd 20-03-07 11:54 Pagina 5 Inhoud Voorwoord 11 1 Wat is een seksueel probleem en welke verschillende seksuele problemen zijn er? 13 Waar hebben seksuele problemen mee te maken?

Nadere informatie

Versie 2003 Academisch Ziekenhuis Groningen Afdeling Psychiatrie Rikus Knegtering & Stynke Castelein

Versie 2003 Academisch Ziekenhuis Groningen Afdeling Psychiatrie Rikus Knegtering & Stynke Castelein Antipsychotics and Sexual Functioning Questionnaire A.S.F.Q. Versie 2003 Academisch Ziekenhuis Groningen Afdeling Psychiatrie Rikus Knegtering & Stynke Castelein Inleiding In het kader van wetenschappelijk

Nadere informatie

Informatie voor patiënten. Diabetes en seksualiteit

Informatie voor patiënten. Diabetes en seksualiteit Informatie voor patiënten Diabetes en seksualiteit z Seksualiteit en diabetes mellitus 1 Over problemen met seksualiteit wordt niet zo gemakkelijk gesproken. Doordat het een beladen onderwerp is, kunnen

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. Erectiestoornissen na de behandeling bij prostaatkanker m.b.v. de da Vinci robot Erectiele disfunctie

PATIËNTEN INFORMATIE. Erectiestoornissen na de behandeling bij prostaatkanker m.b.v. de da Vinci robot Erectiele disfunctie PATIËNTEN INFORMATIE Erectiestoornissen na de behandeling bij prostaatkanker m.b.v. de da Vinci robot Erectiele disfunctie Door middel van deze folder wil het Maasstad Ziekenhuis u informeren over (de

Nadere informatie

Vaginistisch reageren

Vaginistisch reageren Vaginistisch reageren 1 Wat is het? Vaginisme wil zeggen dat het niet lukt om een penis, vingers of tampon in je vagina in te brengen. Probeer je het, dan spannen je bekkenbodemspieren zich onbewust aan.

Nadere informatie

Harteraad zorgt voor info over intimiteit & seksualiteit na hartaandoening of beroerte

Harteraad zorgt voor info over intimiteit & seksualiteit na hartaandoening of beroerte Harteraad zorgt voor info over intimiteit & seksualiteit na hartaandoening of beroerte INTIMITEIT & SEKSUALITEIT NA HARTAANDOENING OF BEROERTE Inleiding Een hartaandoening of een beroerte is een ingrijpende

Nadere informatie

Jongeren met een aangeboren genitale aandoening Wegwijzer bij vragen over intimiteit en seksualiteit

Jongeren met een aangeboren genitale aandoening Wegwijzer bij vragen over intimiteit en seksualiteit Jongeren met een aangeboren genitale aandoening Wegwijzer bij vragen over intimiteit en seksualiteit Inleiding Als je geboren bent met Spina Bifida (open rug), een blaasexstrophie of een andere aandoening

Nadere informatie

e-book SEKSHULP Te snel klaarkomen Dr. Debby de Haas arts-seksuoloog

e-book SEKSHULP Te snel klaarkomen Dr. Debby de Haas arts-seksuoloog e-book SEKSHULP Te snel klaarkomen Dr. Debby de Haas arts-seksuoloog Dit e-book is onderdeel van de serie Sekshulp geschreven door dr. Debby de Haas, arts-seksuoloog NVVS. In haar ervaring zijn er vele

Nadere informatie

Harteraad zorgt voor informatie over intimiteit en seksualiteit na een hartaandoening

Harteraad zorgt voor informatie over intimiteit en seksualiteit na een hartaandoening Harteraad zorgt voor informatie over intimiteit en seksualiteit na een hartaandoening Een hartaandoening is een ingrijpende gebeurtenis. Veel zaken die vanzelfsprekend waren, staan nu op zijn kop. Naast

Nadere informatie

Over het MEISJESLICHAAM op www.sense.info

Over het MEISJESLICHAAM op www.sense.info Over het MEISJESLICHAAM op www.sense.info Op Sense.info vind je allemaal informatie over seks, relaties en hulp bij problemen. Ga naar www.sense.info. In het menu zie je alle onderwerpen. -Klik op MEISJESLICHAAM

Nadere informatie

Seksualiteit en stoma ONDERZOEK IN SAMENWERKING MET DE NFK

Seksualiteit en stoma ONDERZOEK IN SAMENWERKING MET DE NFK Seksualiteit en stoma ONDERZOEK IN SAMENWERKING MET DE NFK Toen ik in het ziekenhuis de vraag stelde of seks tijdens chemotherapie mocht, kreeg ik als antwoord dat ik dat waarschijnlijk toch niet zou willen.

Nadere informatie

Informatie voor patiënten

Informatie voor patiënten De prostaatkliniek Informatie voor patiënten Prostaatkanker en seksualiteit UROLOGIE Prostaatkanker en seksualiteit Voor wie is deze brochure? Deze brochure is in de eerste plaats bedoeld voor kankerpatiënten

Nadere informatie

KANKER EN SEKS: Onderzoek NFK, maart 2017

KANKER EN SEKS: Onderzoek NFK, maart 2017 KANKER EN SEKS: Onderzoek NFK, maart 2017 Toen ik in het ziekenhuis de vraag stelde of seks tijdens chemotherapie mocht, kreeg ik als antwoord dat ik dat waarschijnlijk toch niet zou willen. Meer konden

Nadere informatie

SPECIAL seksualiteit en intimiteit 1_5

SPECIAL seksualiteit en intimiteit 1_5 hersenz special Seksualiteit en intimiteit na hersenletsel > oorzaken van problemen met seksualiteit > gevolgen van seksuele problemen > aandacht voor de partner > het verhaal van rob > iris versteijnen,

Nadere informatie

Leven met Multipele Sclerose uitgave 18. MS en seksualiteit EEN UITGAVE VAN HET NATIONAAL MS FONDS

Leven met Multipele Sclerose uitgave 18. MS en seksualiteit EEN UITGAVE VAN HET NATIONAAL MS FONDS Leven met Multipele Sclerose uitgave 18 MS en seksualiteit EEN UITGAVE VAN HET NATIONAAL MS FONDS Inleiding Seksualiteit betekent voor iedereen iets anders, maar voor de meeste mensen is het een belangrijk

Nadere informatie

Seksualiteit bij mensen met een dwarslaesie

Seksualiteit bij mensen met een dwarslaesie Seksualiteit bij mensen met een dwarslaesie De voorlichting en begeleiding rondom seksualiteit bij mensen met een dwarslaesie Wat is het? Voor wie is deze folder? Deze folder is geschreven voor mensen

Nadere informatie

Info. Aanraken, knuffelen en meer... Informatie voor cliënten. Expertisecentrum voor epilepsie en slaapgeneeskunde

Info. Aanraken, knuffelen en meer... Informatie voor cliënten. Expertisecentrum voor epilepsie en slaapgeneeskunde Info Aanraken, knuffelen en meer... Informatie voor cliënten Expertisecentrum voor epilepsie en slaapgeneeskunde Inhoud INHOUD 1. Waar gaat het over 3 2. Aanraken 4 3. Hoe noem jij dat? 5 4. Baas over

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Seksualiteit en gynaecologische kanker

Patiënteninformatie. Seksualiteit en gynaecologische kanker Patiënteninformatie Seksualiteit en gynaecologische kanker Inleiding Deze brochure gaat over intimiteit en seksualiteit en is bedoeld voor vrouwen met kanker en hun partners. Kanker en seksualiteit is

Nadere informatie

Samenvatting Biologie hf 5 par 1t/m 5

Samenvatting Biologie hf 5 par 1t/m 5 Samenvatting Biologie hf 5 par 1t/m 5 Samenvatting door Carlijn 1162 woorden 15 januari 2018 10 2 keer beoordeeld Vak Methode Biologie Biologie voor jou 5.1 Je veranderd. Geslachtskenmerken zijn kenmerken

Nadere informatie

Seks en relaties Woordenlijst

Seks en relaties Woordenlijst Seks en relaties Woordenlijst Inhoud Vriendschappen en relaties 3 Lichaamsdelen 4 Seksualiteit 6 Seks en masturbatie 8 Veilige seks en voorbehoedsmiddelen 10 Misbruik 12 2 Vriendschappen en relaties Vriendje

Nadere informatie

Seksualiteit en diabetes mellitus. Polikliniek diabeteszorg

Seksualiteit en diabetes mellitus. Polikliniek diabeteszorg Seksualiteit en diabetes mellitus Polikliniek diabeteszorg mca.nl seksualiteit en diabetes mellitus Problemen met de seksualiteit is een onderwerp waar niet zo gemakkelijk over wordt gesproken. De beladenheid

Nadere informatie

Workshop Seksuele opvoeding een gave (op) gave

Workshop Seksuele opvoeding een gave (op) gave Workshop Seksuele opvoeding een gave (op) gave Seksuele opvoeding l 18-22 jaar oud Wat is de bagage die uw kind meegekregen moet hebben rond sekuele vorming als hij/zij volwassen is geworden? uw kind als

Nadere informatie

Astma of COPD en seksualiteit

Astma of COPD en seksualiteit Astma of COPD en seksualiteit Astma of COPD en seksualiteit Astma of COPD kan invloed hebben op uw seksleven. Dat kan door de ziekte zelf komen, maar ook door medicijnen of door de manier waarop u ermee

Nadere informatie

Female Sexual Function Index (FSFI)

Female Sexual Function Index (FSFI) Female Sexual Function Index (FSFI) Subject code: Datum: INSTRUCTIE: Deze vragen gaan over uw seksuele gevoelens en seksuele reacties gedurende de afgelopen 4 weken. Beantwoord deze vragen alstublieft

Nadere informatie

I Autonome verzorgingsinstelling. Informatiebrochure. Kanker en seksualiteit

I Autonome verzorgingsinstelling. Informatiebrochure. Kanker en seksualiteit I Autonome verzorgingsinstelling Informatiebrochure Kanker en seksualiteit IIInhoudsopgave Inleiding 4 Mogelijke veranderingen op seksueel gebied door kanker 6 Invloed van chemotherapie op seksualiteit

Nadere informatie

e-book SEKSHULP Erectieproblemen Dr. Debby de Haas arts-seksuoloog

e-book SEKSHULP Erectieproblemen Dr. Debby de Haas arts-seksuoloog e-book SEKSHULP Erectieproblemen Dr. Debby de Haas arts-seksuoloog Dit e-book is onderdeel van de serie Sekshulp geschreven door dr. Debby de Haas, arts-seksuoloog NVVS. In haar ervaring zijn er vele mensen

Nadere informatie

met liefde, geduld en begrip kan ook iemand met een longprobleem een prettige seksuele relatie hebben

met liefde, geduld en begrip kan ook iemand met een longprobleem een prettige seksuele relatie hebben Intimiteit en seksualiteit bij longziekten Inleiding Intimiteit en/of seksualiteit horen bij het leven. De een is hierin wat actiever dan de ander en in de ene periode loopt het beter dan in de andere.

Nadere informatie

Slachtoffers van mensenhandel en geestelijke gezondheidszorg

Slachtoffers van mensenhandel en geestelijke gezondheidszorg Slachtoffers van mensenhandel en geestelijke gezondheidszorg Informatie voor cliënten Cliënten en geestelijke gezondheidszorg Slachtoffers van mensenhandel hebben vaak nare dingen meegemaakt. Ze zijn geschokt

Nadere informatie

Seks, het moet wel leuk blijven!

Seks, het moet wel leuk blijven! Seks, het moet wel leuk blijven! Seksualiteit Het seksuele gevoel, de seksuele gedachte en lichaamsreacties zijn privé en persoonlijk. Het is dan ook niet zo gemakkelijk om over seksuele problemen te praten.

Nadere informatie

Communicatie, intimiteit en seksualiteit bij mensen met een nieraandoening. Niervereniging zaterdag 16 januari 2016

Communicatie, intimiteit en seksualiteit bij mensen met een nieraandoening. Niervereniging zaterdag 16 januari 2016 Communicatie, intimiteit en seksualiteit bij mensen met een nieraandoening Niervereniging zaterdag 16 januari 2016 Even voorstellen Claudia van der Wel Consulent seksuele gezondheid in Deventer Inhoud

Nadere informatie

Wat is een erectiestoornis? Hoe ontstaat een erectie?

Wat is een erectiestoornis? Hoe ontstaat een erectie? Erectiestoornissen Deze folder is voor mannen die problemen hebben met het krijgen van een erectie. Hierin vindt u alle informatie over erecties, erectiestoornissen, mogelijke oorzaken, onderzoeken en

Nadere informatie

Veilig vrijen: hoe doe ik dat? Antwoorden

Veilig vrijen: hoe doe ik dat? Antwoorden Veilig vrijen: doe ik dat? Seks kan fijn zijn. Maar er zitten ook gevaren aan. Je kunt zwanger raken zonder dat je dat wilt. Je kunt ook een geslachtsziekte oplopen. Hoe voorkom je een zwangerschap of

Nadere informatie

Intimiteit en seksualiteit

Intimiteit en seksualiteit UMCG Centrum voor Revalidatie Intimiteit en seksualiteit bij chronische ziekte of lichamelijke beperking Tekst met dank aan Egbert Kruijver, revalidatieseksuoloog voor Sophia Revalidatie in Den Haag en

Nadere informatie

Wat zijn erectiestoornissen Hoe komt een erectie tot stand Oorzaken erectiestoornissen

Wat zijn erectiestoornissen Hoe komt een erectie tot stand Oorzaken erectiestoornissen Erectiestoornissen Wat zijn erectiestoornissen Een erectiestoornis of erectiele dysfunctie is een voortdurend of terugkerend onvermogen een erectie te krijgen of vol te houden tot de voltooiing van de

Nadere informatie

Als u pijn heeft bij het vrijen

Als u pijn heeft bij het vrijen Als u pijn heeft bij het vrijen 2 Heeft u als vrouw last van pijn bij het vrijen? Veel vrouwen kennen deze klacht. Wat kan hiervan de oorzaak zijn? Hoe kan het CWZ uw klacht behandelen? Dat en meer kunt

Nadere informatie

Zwanger en vrijen. Hoe gaat dat?

Zwanger en vrijen. Hoe gaat dat? Zwanger en vrijen Hoe gaat dat? Je bent zwanger, gefeliciteerd! Vrijen tijdens de zwangerschap Een zwangerschap kan invloed hebben op je seksleven. Waar moet je rekening mee houden? Vrijen kan gewoon!

Nadere informatie

Female Sexual Functione Index (FSFI)

Female Sexual Functione Index (FSFI) Female Sexual Functione Index (FSFI) INSTRUCTIE: Deze vragen gaan over uw seksuele gevoelens en seksuele reacties gedurende de afgelopen 4 weken. Beantwoord deze vragen alstublieft zo eerlijk en duidelijk

Nadere informatie

Zwanger en vrijen. Hoe gaat dat?

Zwanger en vrijen. Hoe gaat dat? Zwanger en vrijen Hoe gaat dat? Je bent zwanger, gefeliciteerd! Vrijen tijdens de zwangerschap Een zwangerschap kan invloed hebben op je seksleven. Waar moet je rekening mee houden? Vrijen kan gewoon!

Nadere informatie

Peter heeft een erectieprobleem

Peter heeft een erectieprobleem Omgaan met een sexprobleem.qxd 20-03-07 11:54 Pagina 13 1 Wat is een seksueel probleem en welke verschillende seksuele problemen zijn er? In dit hoofdstuk wordt allereerst uitgelegd wat een seksueel probleem

Nadere informatie

Pijn bij het vrijen 1

Pijn bij het vrijen 1 Pijn bij het vrijen 1 Wat is het? Pijn bij het vrijen is een klacht die voornamelijk bij vrouwen voorkomt. Meestal gaat het om pijn bij de geslachtsgemeenschap, maar ook andere manieren van vrijen kunnen

Nadere informatie

Gefeliciteerd. De allerbelangrijkste regel als we het hebben over kinderen en honden is:

Gefeliciteerd. De allerbelangrijkste regel als we het hebben over kinderen en honden is: Gefeliciteerd. Je bent zwanger en je hebt één of meerdere honden. Het wordt jullie eerste kind. Je bent net bij de verloskundige geweest, het gaat goed met je kindje, en je hebt deze folder meegekregen.

Nadere informatie

WAAROM DIT BOEKJE? VERBODEN

WAAROM DIT BOEKJE? VERBODEN WAAROM DIT BOEKJE? Dit boekje gaat over seksuele intimidatie op het werk. Je hebt te maken met seksuele intimidatie als een collega je steeds aanraakt. Of steeds grapjes maakt over seks. Terwijl je dat

Nadere informatie

Vragenlijsten. Vragenlijsten. Vragenlijsten

Vragenlijsten.   Vragenlijsten. Vragenlijsten Vragenlijsten http://hdl.handle.net/1765/103217 Vragenlijsten Vragenlijsten 1 2 Erasmus Medical Center Rotterdam Vragenlijsten 3 UDI-6: Urogenitale Klachten Lijst In hoeverre heeft u van het volgende last:

Nadere informatie

Ik wil anticonceptie gaan gebruiken. Poli Gynaecologie

Ik wil anticonceptie gaan gebruiken. Poli Gynaecologie 00 Ik wil anticonceptie gaan gebruiken Poli Gynaecologie Wat is anticonceptie? Een anticonceptiemiddel (of voorbehoedmiddel) voorkomt dat een zwangerschap ontstaat. Bijvoorbeeld door te voorkomen dat er

Nadere informatie

Relatievorming en Seksualiteit bij jongeren met cerebrale parese

Relatievorming en Seksualiteit bij jongeren met cerebrale parese Relatievorming en Seksualiteit bij jongeren met cerebrale parese drs. Diana Wiegerink psycholoog / onderzoeker bij Erasmus MC / Rijndam revalidatiecentrum, Rotterdam Presentatie voor TransitieNet maart

Nadere informatie

Zo tussen je 16e en 25e jaar verandert er veel in je leven. Je gaat misschien studeren, werken, uit huis, je ontmoet nieuwe mensen en krijgt nieuwe

Zo tussen je 16e en 25e jaar verandert er veel in je leven. Je gaat misschien studeren, werken, uit huis, je ontmoet nieuwe mensen en krijgt nieuwe jijzelf 9 Zo tussen je 16e en 25e jaar verandert er veel in je leven. Je gaat misschien studeren, werken, uit huis, je ontmoet nieuwe mensen en krijgt nieuwe vrienden. Je hele toekomst ligt nog open en

Nadere informatie

Waar gaan we het over hebben?

Waar gaan we het over hebben? Waar gaan we het over hebben? Onderwerp: In de eerste bijeenkomsten hebben we besproken dat er veel verandert in de puberteit. Je lichaam verandert en de omgang met je ouders en vrienden. Maar er gebeurt

Nadere informatie

Relatie en Intimiteit. Ivonne van Deursen-Oomen AnneMarie Kuijs

Relatie en Intimiteit. Ivonne van Deursen-Oomen AnneMarie Kuijs Relatie en Intimiteit Ivonne van Deursen-Oomen AnneMarie Kuijs Wat hoop je vandaag mee te nemen, te horen en/of te leren? Wat is communicatie Communicatie is een proces tussen zender en ontvanger De boodschap

Nadere informatie

BLADZIJDE Ik werd op mijn achttiende jaar moeder van mijn dochter Irem Lourens. Irem kwam al vroeg in de pubertijd en ik raakte lichtelijk in paniek.

BLADZIJDE Ik werd op mijn achttiende jaar moeder van mijn dochter Irem Lourens. Irem kwam al vroeg in de pubertijd en ik raakte lichtelijk in paniek. BLADZIJDE Ik werd op mijn achttiende jaar moeder van mijn dochter Irem Lourens. Irem kwam al vroeg in de pubertijd en ik raakte lichtelijk in paniek. De gedachten alleen al dat mijn kleine meid seks zou

Nadere informatie

Ervaringen Voorbeeld jouw ervaring delen? formulier

Ervaringen Voorbeeld jouw ervaring delen? formulier Ervaringen Voorbeeld jouw ervaring delen? formulier Vraag 1 Hoe heb je zielsliefde ontdekt, en ontdekte je zielsliefde het ook op dat moment? Ik ontmoette haar op mijn werk in de rookruimte. We konden

Nadere informatie

Waar gaan we het over hebben?

Waar gaan we het over hebben? Waar gaan we het over hebben? Onderwerp: De komende weken gaan we het hebben over de verschillende veranderingen die jongens en meisjes in de puberteit doormaken. Het is een periode die ongeveer drie jaar

Nadere informatie

Anticonceptiemiddelen met oestrogeen en progestageen

Anticonceptiemiddelen met oestrogeen en progestageen Ik wil anticonceptie gaan gebruiken Samenvatting Een anticonceptiemiddel (voorbehoedmiddel) beschermt u tegen zwangerschap. Anticonceptiemiddelen verschillen in werking, gebruik, betrouwbaarheid en bijwerkingen.

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. Anticonceptie

PATIËNTEN INFORMATIE. Anticonceptie PATIËNTEN INFORMATIE Anticonceptie In het kort Een anticonceptiemiddel (voorbehoedmiddel) beschermt u tegen zwangerschap als u seks heeft en niet zwanger wilt worden. Anticonceptiemiddelen verschillen

Nadere informatie

Drie jaar niet meer aan mijn anticonceptie denken.

Drie jaar niet meer aan mijn anticonceptie denken. I N F O R M A T I E Drie jaar niet meer aan mijn anticonceptie denken. 3 jaar onbezorgde anticonceptie Inhoud Introductie Introductie............................................ 3 Eigenschappen........................................

Nadere informatie

Vruchtbaarheidsstoornissen. Als zwanger worden niet vanzelf gaat

Vruchtbaarheidsstoornissen. Als zwanger worden niet vanzelf gaat Vruchtbaarheidsstoornissen Als zwanger worden niet vanzelf gaat 2 U heeft besloten een oriënterend vruchtbaarheids (fertiliteits) onderzoek te laten verrichten. In deze folder vindt u informatie over het

Nadere informatie

zweet stinkt schaam haar ongesteld brede heupen borst groei schaamlippen groeien groeispurt

zweet stinkt schaam haar ongesteld brede heupen borst groei schaamlippen groeien groeispurt Samenvatting door L. 623 woorden 5 maart 2016 0 keer beoordeeld Vak Methode Biologie Biologie voor jou pubertijd Dit is wanneer je hypofyse gaat werken de hypofyse is een hormoonklier hypofyse is de belangrijkste

Nadere informatie

Seksuele vorming: gave (op-)gave

Seksuele vorming: gave (op-)gave Seksuele vorming: gave (op-)gave De Wegwijzer Oosterwolde, 28 januari 2016 Mieneke Aalberts-Vergunst Programma Introductie Stellingen De wereld om ons heen Onze opvoeding Seksualiteit Het Bijbelse beeld

Nadere informatie

Parkinsonismen Vereniging. Parkinson en Seksualiteit

Parkinsonismen Vereniging. Parkinson en Seksualiteit Parkinsonismen Vereniging Parkinson en Seksualiteit Inhoudsopgave Inleiding 4 Wat is seksualiteit eigenlijk 5 Cultuurveranderingen 5 Context van de relatie 5 Hoe reageert het lichaam op seksuele prikkels?

Nadere informatie

[PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster

[PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster [PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster! Hoofdzaken Ster Copyright EffectenSter BV 2014 Hoofdzaken Ster SOCIALE VAARDIGHEDEN VERSLAVING DOELEN EN MOTIVATIE 10 9 8 10 9 8 7 6 4 3 2 1 7 6 4 3 2 1 10 9

Nadere informatie

Wat er ook aan de hand is, de gevolgen zijn hetzelfde. Je bent een aantal lichamelijke functies, die je voorheen als vanzelfsprekend aannam, kwijt.

Wat er ook aan de hand is, de gevolgen zijn hetzelfde. Je bent een aantal lichamelijke functies, die je voorheen als vanzelfsprekend aannam, kwijt. Hoofdstuk 7 Emoties Nu is het tijd om door te gaan. Je hebt je dwarslaesie, je bent hopelijk klaar met al de medische dingen, nu is het tijd om ook je gevoelens aandacht te geven. Dus: ga lekker zitten,

Nadere informatie

het invriezen van jouw sperma

het invriezen van jouw sperma het invriezen van jouw sperma Onder ouders verstaan wij ook verzorger(s), pleeg- of adoptieouder(s) U kunt wijzigingen of aanvullingen op deze informatie door geven per e-mail: patienteninformatiewkz@umcutrecht.nl

Nadere informatie

INFORMATIE IMPLANON NXT. 3 jaar onbezorgde anticonceptie. 3 jaar onbezorgde anticonceptie

INFORMATIE IMPLANON NXT. 3 jaar onbezorgde anticonceptie. 3 jaar onbezorgde anticonceptie INFORMATIE IMPLANON NXT Inhoud Introductie 3 Eigenschappen 4 Werking 6 Inbrengen 8 Het juiste startmoment 10 Menstruatie 13 Betrouwbaarheid 14 Introductie Je hebt gekozen voor IMPLANON NXT. Dit is een

Nadere informatie

Kanker en Seksualiteit?

Kanker en Seksualiteit? Birgit Van hoorde Centrum voor Seksuologie en Gender UZ Gent Kanker en Seksualiteit? Intimiteit en seksualiteit bij kanker: wat is normaal? INHOUD Seksualiteit Kanker: gevolgen voor seksualiteit Taak seksuoloog

Nadere informatie

het invriezen van jouw sperma

het invriezen van jouw sperma het invriezen van jouw sperma Wilhelmina Kinderziekenhuis Wat staat er in deze folder Inleiding voor ouders 2 Informatie voor jongeren vanaf 12 jaar 4 Het invriezen van jouw sperma 6 Tips 14 Wil je meer

Nadere informatie

5. Overtuigingen. Gelijk of geluk? Carola van Bemmelen Food & Lifestylecoaching. Jouw leven op dit moment weerspiegelt exact jouw overtuigingen

5. Overtuigingen. Gelijk of geluk? Carola van Bemmelen Food & Lifestylecoaching. Jouw leven op dit moment weerspiegelt exact jouw overtuigingen 5. Overtuigingen Jouw leven op dit moment weerspiegelt exact jouw overtuigingen Een overtuiging is een gedachte die je hebt aangenomen als waarheid doordat ie herhaaldelijk is bevestigd. Het is niet meer

Nadere informatie

Laserbehandeling bij prostaatklachten Green Light Laser

Laserbehandeling bij prostaatklachten Green Light Laser In overleg met uw uroloog heeft u besloten tot een prostaatoperatie: de zogenaamde Green Light Laser verdamping (vaporisatie) van de prostaat. Het doel van deze operatie is het verwijderen van weefsel

Nadere informatie

Intra Uteriene Inseminatie (IUI) Het inbrengen van zaadcellen in de baarmoeder

Intra Uteriene Inseminatie (IUI) Het inbrengen van zaadcellen in de baarmoeder Intra Uteriene Inseminatie (IUI) Het inbrengen van zaadcellen in de baarmoeder Inleiding IUI intra-uteriene inseminatie is het inbrengen van zaadcellen in de baarmoederholte. Deze behandeling wordt toegepast

Nadere informatie

De leraar legt dit eerst uit, daarna maken de leerlingen deze vragen

De leraar legt dit eerst uit, daarna maken de leerlingen deze vragen ANTWOORDEN SEKSUALITEIT A3 Opdracht Anticonceptiepil 1,3,5 Test jezelf tijdens de les! De leraar legt dit eerst uit, daarna maken de leerlingen deze vragen OPDRACHTEN 1 tijdens de les 4 B 2 D 3 C 5 C 6

Nadere informatie

Ik wil weer lekker seksen

Ik wil weer lekker seksen Hersentumor en seksualiteit. een vreemde combinatie?! Zaterdag 16 maart 2019 De Landgoederij, Bunnik Priscilla Janssen Ambulant begeleidster SGL Ik wil weer lekker seksen Samen de schaamte voorbij LET

Nadere informatie

Dagboek voor 9 maanden NÁ de bevalling. Roze wolk STINK LUIERS EN VERGEETACHTIG PFF... MOE. Een uniek dagboek voor mama!

Dagboek voor 9 maanden NÁ de bevalling. Roze wolk STINK LUIERS EN VERGEETACHTIG PFF... MOE. Een uniek dagboek voor mama! Irene de Kruijf Dagboek voor 9 maanden NÁ de bevalling Roze wolk STINK LUIERS PFF... MOE EN VERGEETACHTIG Een uniek dagboek voor mama! STINKLUIERS KRAAM- VERBAND? BORSTVOEDING GEVEN ONZEKER MOE NACHTDIENST

Nadere informatie

Bijlage 4.2.2 Vragenlijst voor stotterende kinderen

Bijlage 4.2.2 Vragenlijst voor stotterende kinderen Bijlage 4.2.2 Vragenlijst voor stotterende kinderen bussum 2011 Wij wijzen erop dat het gebruik van de bijlagen bedoeld is voor de praktijk van de therapeut die de in het boek Stotteren: van theorie naar

Nadere informatie

Dwarslaesie. Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op

Dwarslaesie. Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op Dwarslaesie Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding U of uw familielid/naaste is opgenomen in het Albert Schweitzer ziekenhuis vanwege een dwarslaesie. In deze folder

Nadere informatie

Waar gaan we het over hebben?

Waar gaan we het over hebben? Waar gaan we het over hebben? Onderwerp: In de eerste twee bijeenkomsten over seksualiteit hebben we al besproken dat er veel verandert in de puberteit. Je lichaam verandert en de omgang met je ouders

Nadere informatie

Intra Uteriene Inseminatie

Intra Uteriene Inseminatie Intra Uteriene Inseminatie Intra Uteriene Inseminatie ( I.U.I.) Een veel voorkomende behandeling van ongewenste kinderloosheid is intra-uteriene inseminatie, kortweg I.U.I. genaamd. Bij deze behandeling

Nadere informatie

Herstel na uw operatie

Herstel na uw operatie GYNAECOLOGIE Herstel na uw operatie ADVIES Herstel na uw operatie U hebt een gynaecologische operatie gehad en gaat binnenkort weer naar huis. In deze folder leest u wat u de eerste weken thuis kunt verwachten

Nadere informatie

intracytoplasmatische sperma-injectie (ICSI)

intracytoplasmatische sperma-injectie (ICSI) patiënteninformatie intracytoplasmatische sperma-injectie (ICSI) ICSI is een afkorting van intracytoplasmatische sperma-injectie. ICSI is een vorm van reageerbuisbevruchting. Bij een ICSI-behandeling brengt

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. Erectiestoornissen na de behandeling bij prostaatkanker m.b.v. de da Vinci robot Erectiele disfunctie

PATIËNTEN INFORMATIE. Erectiestoornissen na de behandeling bij prostaatkanker m.b.v. de da Vinci robot Erectiele disfunctie PATIËNTEN INFORMATIE Erectiestoornissen na de behandeling bij prostaatkanker m.b.v. de da Vinci robot Erectiele disfunctie Door middel van deze folder wil het Maasstad Ziekenhuis u informeren over (de

Nadere informatie

Vragenlijsten diepte-interviews

Vragenlijsten diepte-interviews Interview guides Vragenlijsten diepte-interviews Prepartum interview Inleiding Hoe gaat het met u en met uw zwangerschap 1. Zwangerschap en voorbereiding op de bevalling Hoe is uw gezondheid (fysiek, mentaal)

Nadere informatie

BLADZIJDE Ik werd op mijn achttiende jaar moeder van mijn dochter Irem Lourens. Irem kwam al vroeg in de pubertijd en ik raakte lichtelijk in paniek.

BLADZIJDE Ik werd op mijn achttiende jaar moeder van mijn dochter Irem Lourens. Irem kwam al vroeg in de pubertijd en ik raakte lichtelijk in paniek. BLADZIJDE Ik werd op mijn achttiende jaar moeder van mijn dochter Irem Lourens. Irem kwam al vroeg in de pubertijd en ik raakte lichtelijk in paniek. De gedachten alleen al dat mijn kleine meid seks zou

Nadere informatie

Interviews: - interview: vragen gast - vragen pleeggezin - vragen aan begeleider van Open Thuis - Interview met de dienst VMG :

Interviews: - interview: vragen gast - vragen pleeggezin - vragen aan begeleider van Open Thuis - Interview met de dienst VMG : Bijlage Interviews: - interview: vragen gast - vragen pleeggezin - vragen aan begeleider van Open Thuis - Interview met de dienst VMG : Interview: vragen gast : Levensgeschiedenis: Zie dossier Hoe vind

Nadere informatie

Zaken voor mannen. Verhalen van mannen met epilepsie

Zaken voor mannen. Verhalen van mannen met epilepsie Zaken voor mannen Verhalen van mannen met epilepsie Introductie Niet alle mannen vinden het prettig om over hun gezondheid te praten. Ieder mens is anders. Elke man met epilepsie ervaart zijn epilepsie

Nadere informatie

Vanjezelfhouden.nl 1

Vanjezelfhouden.nl 1 1 Kan jij van jezelf houden? Dit ontwerp komt eigenlijk altijd weer ter sprake. Ik verbaas mij erover hoeveel mensen er zijn die dit lastig vinden om te implementeren in hun leven. Veel mensen willen graag

Nadere informatie

Waarde-volle zorg is ook nog JONG!

Waarde-volle zorg is ook nog JONG! Waarde-volle zorg is ook nog JONG! LOC maakte een nieuwe visie op de zorg. Die heet Waarde-volle zorg. Allerlei mensen herkennen zich daar in. Dat komt doordat die gaat over dingen die voor ons allemaal

Nadere informatie

Leven voelen bij zwangerschap

Leven voelen bij zwangerschap 00 Leven voelen bij zwangerschap Leven voelen is zeer verschillend per persoon, per zwangerschap en per baby. Vanaf 18-20 weken zwangerschap kun je jouw baby meestal al voelen bewegen. De bewegingen zijn

Nadere informatie

1. Intimiteit na een borstoperatie

1. Intimiteit na een borstoperatie Gezin en relatie 1 Inhoud: Intimiteit na een borstoperatie 3 Wat als je zwanger bent of zwanger wilt worden? 4 Veranderingen in seksualiteit 5 Omgaan met seksuele poblemen 6 Hoe kunnen jij en je partner

Nadere informatie

Samenvatting Biologie Hoofdstuk 4: Voortplanting

Samenvatting Biologie Hoofdstuk 4: Voortplanting Samenvatting Biologie Hoofdstuk 4: Voortplanting Samenvatting door een scholier 445 woorden 14 maart 2015 7,2 13 keer beoordeeld Vak Methode Biologie Biologie voor jou Doelstelling 1: Wat zijn geslachtskenmerken?

Nadere informatie