Radiotherapie. Ian Chhanai Ashika Ketwaru Lisa Pahladsingh. Technasium Calandlyceum

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Radiotherapie. Ian Chhanai Ashika Ketwaru Lisa Pahladsingh. Technasium Calandlyceum"

Transcriptie

1 Radiotherapie Ian Chhanai Ashika Ketwaru Lisa Pahladsingh Technasium Calandlyceum

2 Inleiding Stel je voor, een familielid wordt bestraald aangezien hij/zij kanker heeft. Dat is natuurlijk al erg genoeg, maar nu kunnen de kankercellen door middel van een bestraling, gedood worden. Het eerste goede nieuws dat je in tijden hebt gehoord. Je wilt dan ook dat alles vlekkeloos verloopt. Nu heb je gehoord dat een bestraling ook wel eens kan mislukken. Een laborant is iemand die de patiënt gedurende de bestraling van circa 10 minuten in de gaten houdt, via een schermpje in een aparte ruimte. Alles hangt af van de laborant. Die mag natuurlijk niet afgeleid raken. Met dit project is er alles aan gedaan om de laborant continu te laten opletten.

3 Inhoudsopgave Samenvatting blz.4 Aanleiding en relevantie blz. 5 t/m 6 Doelstelling blz. 7 Werkmethoden blz. 8 Resultaten en conclusie blz. 9 t/m 12 Evaluatie en discussie blz. 13 Planning en afbeeldingen blz. 14 Bronnenlijst blz. 15

4 Samenvatting Het doel van dit keuzeproject is om een oplossing te vinden waarbij de laboranten op de afdeling radiotherapie van het Medisch Centrum Alkmaar continu in de gaten kunnen worden gehouden. De informatie nodig voor de oplossing was onder andere verkregen door middel van een enquête die naar andere ziekenhuizen werd verstuurd. De resultaten van de enquête brachten verschillende ideeën naar voren. Drie ideeën die voortkwamen uit brainstormen en de enquête gingen over de deskbike, het middelpunt van lasers en gezichtsherkenning. Het uiteindelijke idee is een arduino verbonden aan een lichtsensor die op het scherm van een tablet staat die het beeld van de camera s in de bestralingsruimte afbeeldt. De arduino is zo geprogrammeerd dat er een alarm afgaat wanneer de weerstand van de lichtsensor boven een bepaalde waarde komt (dan gaat het scherm van de tablet namelijk uit.)

5 Aanleiding en relevantie 1.1: VERLEGENHEIDSITUATIE De aanleiding voor dit project was de interesse in het medisch vakgebied. Een belangrijke eis bij het zoeken van een opdracht was, dat er iets ontworpen kon worden. Daarbij moest het een medisch /technische kant hebben. Uiteindelijk was er een opdracht beschikbaar bij het Medisch Centrum Alkmaar. Ze hebben daar een probleem op de afdeling radiotherapie. Het is namelijk zo dat kanker patiënten bestraald moeten worden met een bestralingsapparaat. De kankercellen worden dan gedood. Het komt vaak voor dat patiënten bewegen tijdens de behandeling. Dit heeft tot gevolg dat andere, essentiële, cellen worden bestraald. Een laborant moet de bewegingsactiviteit van een patiënt in de gaten houden. Dit doet hij door op een scherm te kijken. Het kan echter zo zijn dat de laborant afgeleid wordt en dus een paar seconden of een aantal minuten, in het ergste geval, niet op het scherm kijkt en de patiënt niet in de gaten wordt gehouden. De opdracht is dan ook om een manier te vinden om de laborant continu in de gaten te houden. Of een manier te vinden waardoor de patiënt continu in de gaten wordt gehouden. De opdrachtgever van het project is Lucas Bos van het Medisch Centrum Alkmaar. 1.2: PRAKTIJKRELEVANTIE Op het moment dat er een oplossing is gevonden op het probleem, zal dit gevolgen hebben voor de laborant. Het is de bedoeling dat het resultaat zo makkelijk mogelijk in de praktijk kan worden gebracht. De oplossing moet dus het liefst zo simpel mogelijk blijven. Als het namelijk ingewikkeld is, zullen er velen ingrepen moeten worden genomen; het opleiden van laboranten, het inhuren van technici etc. Daarbij kost dit ook teveel geld.

6 1.2.1 PRAKTIJKRELEVANTIE DEELOPDRACHT 1 Als deze opdracht goed wordt uitgevoerd dan zal er net zoals bij deelopdracht 1 informatie zijn die bruikbaar is bij het bedenken van oplossingen. Zoals bijvoorbeeld iets waardoor duidelijk is wat wel en niet zou helpen. In het ergste geval zal er weinig bruikbare informatie zijn. Dan moet er op andere manieren inspiratie worden opgedaan. Het zou dan een optie zijn om met de leraar te overleggen over wat de volgende stap moet zijn DE GEWENSTE UITKOMST De gewenste uitkomst van het project is een antwoord op de hoofdvraag: Is er een oplossing te bedenken waarmee continu geverifieerd wordt of de laborant naar het beeldscherm kijkt om de patiënt in de gaten te houden? Het antwoord zou in de vorm van een rapport of prototype kunnen worden gegeven DE TE VERWACHTEN UITKOMST De te verwachten uitkomst is in het geval van een idee met een prototype een idee wat theoretisch nog een oplossing is voor het probleem, maar wat door eventueel tijdsgebrek als prototype niet geheel hetzelfde is als het idee zelf. Het materiaal van het prototype kan bijvoorbeeld anders zijn dan het echte idee, of de afwerking is misschien verreweg van perfectie. Toch hangt de mate waarin het prototype verschilt van het idee af van het idee zelf.

7 Doelstelling 2.1: DE ONDERZOEKSVRAGEN EN DEELOPDRACHTEN De hoofdvraag is: Is er een oplossing te bedenken waarmee continue geverifieerd wordt of de laborant naar het beeldscherm kijkt om de patiënt in de gaten te houden? De deelopdrachten/onderzoeken die dit project moeten worden beantwoord zijn: 1. Wat gebeurt er bij radiotherapie? 2. Welke andere methodes worden er gebruikt om het concentratievermogen bij mensen te verhogen? OMSCHRIJVING DEELOPDRACHT 1 Er moet onderzoek worden gaan naar radiotherapie zelf. Het is belangrijk om onderzoek te doen naar radiotherapie omdat men zo meer inzicht krijgt in het proces. Er moet een interview worden gehouden met andere ziekenhuizen die ook een radiotherapie afdeling hebben OMSCHRIJVING DEELOPDRACHT 2 Het is belangrijk om te weten welke andere manieren men gebruikt om het concentratievermogen van mensen te bevorderen de want kennis over deze methodes kan worden toegepast in het bedenken van een oplossing voor dit project. De informatie zal worden verkregen via online verkenning in concentratie.

8 Werkmethoden Er zijn interviews gehouden met verschillende ziekenhuizen. Het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis en het AMC zullen zijn geïnterviewd voor een paar literatuurvragen van deelopdracht 1 en 2. De rest van de informatie voor de deelopdrachten is online gevonden. Voornamelijk via sites die te maken hebben met radiotherapie voor deelopdracht 1, maar ook sites over toezichthouding en beveiliging voor deelopdracht 2. Documenten zijn gelezen, en mensen zijn ondervraagd in een interview en er is sprake van observatie van hoe anderen omgaan met toezichthouding. Bij de documenten werd gelet op de betrouwbaarheid en de nauwkeurigheid van de informatie. Bij de observatie werd gelet op de omstandigheden per situatie en er werd gekeken naar waarom de oplossing in die situatie effectief is.

9 Resultaten en conclusie 3.1 Deelopdracht 1 Onderstaande enquête is afgenomen bij het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis. De ondervraagde laborant is Marije Beerendonk. 1. Kunt u kort beschrijven wat er op de afdeling radiotherapie gebeurt? De afdeling radiotherapie is de bestralingsafdeling van het ziekenhuis. Hier komen de mensen die kanker hebben en die ingestemd hebben voor een behandeling door middel van bestraling, vaak in combinatie met andere behandeltechnieken zoals een operatie of chemotheapie. Op de afdeling krijgen de patiënten een ct scan ter voorbereiding van de bestraling. De mensen liggen dan ook al in de houding zoals ze bestraald gaan worden. Daar worden ook lijnen of tattoo s gezet zodat de patiënten weer in de stellen zijn op het bestralingstoestel. Na de ct scan wordt en op de planning een plan berekend hoe de patiënt het beste bestraald kan worden. Hierbij wordt rekening gehouden met het gezonde weefsel dat je zo veel mogelijk wilt sparen. Na goedkeuring door de arts wordt dit behandelplan uitgevoerd op het bestralingstoestel. Hierbij komt de patiënt elke dag (of meerdere keren per week) voor een deel van de totaal dosis. Elke keer wordt de patiënt hetzelfde neergelegd door middel van de lijnen\tattoo s en krijgt een bepaalde dosis straling. 2. Hoeveel laboranten werken er op de afdeling radiotherapie per dag? Ik denk ongeveer 75 mensen, wisselend van werken op het bestralingstoestel tot de planning en voorbereiding en op research. Een hele hoop! 3. Worden er veel kinderen bestraald op die afdeling? Nee, het Antoni van Leeuwenhoek is eigenlijk een 18+ ziekenhuis om het zo maar even te noemen. Af en toe zijn er hier wel kinderen maar dan zijn dat wel uitzonderingen op de regel over het algemeen. 4. Hoe gaan jullie om met kinderen die bestraald worden? Hetzelfde als met de andere patiënten. Voor iedereen is het best wel een rare nieuwe wereld waar ze in terecht komen. 5. Moet de bestraling vaker worden herstart bij kinderen? Hier kan ik geen antwoordt op geven. 6. Hoeveel patiënten behandelt een laborant op een normale werkdag? Per toestel zijn er gemiddeld 38 patiënten per dag. (9 toestellen) 7. Hoe lang duurt een gemiddelde behandeling?

10 We hebben 15 minuten per patiënt. De ene is wat korten en de andere iets langer. Soms als er meerdere gebieden bestraald moeten worden hebben we ook wel 30 minuten of soms zelfs langer de tijd nodig. Het is niet zo dat de bestralingstijd zo lang is, maar alles er om heen (uitkleden, instellen en toestel draaien en weer aankleden enz) duurt soms best lang. 8. Heeft de patiënt een manier om te signaleren dat de bestraling gestopt moet worden (denk hier bij aan een knop of gebaar)? Zo ja, welke methode gebruikt uw ziekenhuis hiervoor? Ja zeker. Er is een intercom systeem dus we kunnen de patiënt horen en wij kunnen evt praten tegen de patiënten. En mensen die met een masker op liggen steken hun hand op en dan rennen wij naar binnen om het masker af te halen. 9. Hoe zorgt uw ziekenhuis ervoor dat de patiënt zich stilhoudt tijdens de bestraling? Dat wordt gezegd tegen de patiënten en wij houden ze in de gaten via camera s. Mochten ze toch bewegen stoppen we de behandeling en zullen we opnieuw moeten instellen. 10. Hoe zorgt uw ziekenhuis ervoor dat de laborant niet wordt afgeleid tijdens het in de gaten houden van de patiënt tijdens de bestraling? Dat is voornamelijk de eigen verantwoordelijkheid van de laboranten zelf. Maar als je bezig bent neem je niet de telefoon op bijvoorbeeld en als je last hebt van andere collega s omdat ze aan het praten zijn bijvoorbeeld dan spreek je ze daar op aan. 11. In hoeverre is de bovenstaande methode effectief? Sommige mensen vinden het soms lastig om collega s aan te spreken op hun gedrag, maar over het algemeen doe je gewoon je werk. Op de patiënt letten hoort daar gewoon bij. 12. Hoe vaak komt het gemiddeld voor per week dat de bestraling moet worden herstart doordat de patiënt zich toch bewogen heeft? Ik denk niet eens 1x in de week. Heel weinig! De mensen weten waarvoor ze hier zijn en dat ze stil moeten liggen, dat moet iedereen wel een paar minuten vol kunnen houden Hoeveel camera s zijn er geplaatst in de bestralingsruimte? 14. Kunt u het bestralingsproces voor de laboranten tijdens de bestraling beschrijven? Patient binnen roepen in een kleedkamer Spullen klaar zetten in de behandelruimte Patiënt ophalen uit de kleedkamer en naar binnen begeleiden Controleren van de juiste gegevens door middel van de patientenkaart Patient positioneren op tafel door middel van de lijnen\tattoo s Toestel in de startpositie zetten Behandelruimte verlaten Achter de computers plaats nemen en bestraling starten. Patiënt weer van tafel halen en terug brengen naar kleedkamer

11 Spullen schoonmaken en opruimen (dit is kort uitgelegd bij een standaard situatie wat we doen) 15. Kunt u foto s maken (en als bijlages sturen) van de bestralingsruimte en de ruimte waar de laborant is tijdens de bestralingsruimte? Ik kan geen foto s van hier meesturen maar er zijn op internet heel veel plaatjes en filmpjes te vinden. Kijk ook eens op you tube: One of a kind! A guide to radiotherapy. Is een engels animatiefilmpje die duidelijk uitleg geeft. Conclusie Uit de verkregen informatie is goed te concluderen dat de verantwoordelijkheid vooral in de handen van de patiënten wordt gelegd. Er is dus nog altijd de kans dat een bestraling moet worden herstart. Hoewel het niet heel vaak gebeurd dat een bestraling moet worden herstart, kan het toch vervelend zijn als het gebeurd. Dit heeft niet alleen effect op de patiënten, maar kan ook er voor zorgen dat een bestralingsapparaat wordt beschadigd. Kortom er is dus geen constante controle over de patiënten. Eindresultaat Aan de hand van de bovenstaande conclusie zijn er een aantal mogelijkheden als oplossing te bedenken. Daarnaast is naar aanleiding van de conclusie ook vast te stellen om de focus te leggen op de laborant, waarbij er bijvoorbeeld kan worden gelet op de concentratie van de laborant tijdens de bestraling. Dit zorgt niet alleen voor een simpel, maar ook voor een goedkopere oplossing. Om de concentratie van de laborant te optimaliseren zijn er meerdere mogelijkheden bedacht. Zo is het mogelijk om de omgeving waar de laborant zich bevindt aan te passen. Er kan bijvoorbeeld een donkere ruimte worden gebruikt waardoor het scherm ten opzichte van de anderen objecten meer opvallend en de laborant zich dus beter kan focussen op het scherm. Daarnaast kan men ook een Deskbike gebruiken wat al vaker in kantoren wordt gebruikt om de concentratie van de werkende personen te verhogen. Hoewel de bovenstaande oplossingen de concentratie van de laboranten optimaliseren zorgen ze nog steeds niet voor een totale controle over de patiënt. Tot slot is er gedacht aan het volgen van het gezicht en dan in het bijzonder de ogen van de laborant. Het idee hierbij is dat de laborant naar het scherm kijkt en de ogen van de laborant door middel van een voor camera van het scherm worden gevolgd. Het scherm blijft aan zolang de laborant naar het scherm, en dus ook naar de patiënt, kijkt. Op het moment dat de laborant een andere kant op kijkt neemt de camera dit waar en gaat het scherm uit. Het

12 bovenstaande systeem waarbij de ogen worden gevolgd kan bijvoorbeeld worden uitgevoerd met de applicatie smart stay van android. Voor het uiteindelijke idee is er gebruik gemaakt van smart stay en een alarm die een seintje afgeeft zodra het scherm dimt. Het scherm dimt natuurlijk alleen wanneer de laborant niet meer naar het scherm kijkt. Om het scherm met smart stay te koppelen aan het alarm is er gebruik gemaakt van een Arduino. Een Arduino is een processor die kan worden geprogrammeerd zodat er bij een bepaalde input ( in dit geval de lichtintensiteit van het scherm ) een koppeling wordt door gegeven aan een output ( in dit geval het alarm). Om de lichtintensiteit van het scherm te bepalen wordt er op het scherm een lichtgevoelige weerstand geplaatst. Tijdens het programmeren van de Arduino wordt ingesteld dat bij de lichtintensiteit van een gedimd scherm het alarm afgaat. Waarop de laborant op het scherm moet drukken om de lichtintensiteit van het scherm weer omhoog te krijgen, het geluid van het alarm te stoppen en tot slot weer naar de laborant kijkt.

13 Evaluatie en discussie In werkelijkheid worden er andere materialen gebruikt voor het maken van het systeem. Zo wordt er gebruik gemaakt van een zuignap waar de lichtsensor in zit verwerkt in plaats van tape. Deze kan dan van en op het scherp worden geplakt. De tijd tussen het weg kijken van de laborant en het af gaan van het alarm, wordt het liefst geminimaliseerd tot 2 seconden. Het prototype doet er op dit moment 10 seconden over.

14 Planning

15 Bronnenlijst Personen: Lucas Bos Marije Beerendonk

Behandeling op de afdeling Radiotherapie; informatie voor tieners

Behandeling op de afdeling Radiotherapie; informatie voor tieners Behandeling op de afdeling Radiotherapie; informatie voor tieners Inleiding In dit boekje lees je over wat je allemaal kunt verwachten als je voor behandeling naar de afdeling radiotherapie komt. Even

Nadere informatie

Bestraling ter voorkoming van verkalkingen bij een heupprothese

Bestraling ter voorkoming van verkalkingen bij een heupprothese Bestraling ter voorkoming van verkalkingen bij een heupprothese Doel van de behandeling In overleg met de arts heeft u besloten voor een heupprothese. Na deze operatie kunnen kalkafzettingen ontstaan

Nadere informatie

De gang van zaken op de afdeling radiotherapie

De gang van zaken op de afdeling radiotherapie Radiotherapie Patiënteninformatie De gang van zaken op de afdeling radiotherapie U ontvangt deze informatie, omdat wij u graag meer vertellen over onze afdeling radiotherapie, de behandelingen die wij

Nadere informatie

Radiotherapie. Inwendige bestraling van de vagina

Radiotherapie. Inwendige bestraling van de vagina Radiotherapie Inwendige bestraling van de vagina Radiotherapie Inleiding Na overleg met u, is door uw radiotherapeut-oncoloog en gynaecoloog besloten u verder te behandelen met inwendige bestraling. Soms

Nadere informatie

RADIOTHERAPIE BIJ BOTUITZAAIINGEN

RADIOTHERAPIE BIJ BOTUITZAAIINGEN RADIOTHERAPIE BIJ BOTUITZAAIINGEN Antoni van Leeuwenhoek. Zorg in de kern van kanker. RADIOTHERAPIE BIJ BOTUITZAAIINGEN Door een tumor, of uitzaaiingen hiervan, kunt u klachten als pijn of bloedingen ervaren.

Nadere informatie

Stereotactische Radiotherapie van de hersenen

Stereotactische Radiotherapie van de hersenen Stereotactische Radiotherapie van de hersenen Informatie voor patiënten F0752-4510 september 2008 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove, Burgemeester Banninglaan 1 Postbus 411,

Nadere informatie

Totale lichaamsbestraling

Totale lichaamsbestraling Totale lichaamsbestraling Inhoud 1. 3 2. Verloop 4 3. De behandeling 11 4. Nevenwerkingen 14 5. Kostprijs 14 2 AZ Delta Deze uitgave mag in zijn geheel noch gedeeltelijk worden gekopieerd, of openbaar

Nadere informatie

Stereotactische Radiotherapie

Stereotactische Radiotherapie Stereotactische Radiotherapie Bestraling van hersenmetastasen RADIOTHERAPEUTISCH INSTITUUT FRIESLAND Inhoudsopgave Inleiding Inleiding 3 Stereotactische radiotherapie 4 Binnenkort ondergaat u een stereotactische

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Ademhalingsgecontroleerde bestraling DIBH

Patiënteninformatie. Ademhalingsgecontroleerde bestraling DIBH Patiënteninformatie Ademhalingsgecontroleerde bestraling DIBH 2 Inleiding Deze brochure biedt u de nodige informatie over ademhalingsgecontroleerde bestraling. U leest hierin meer over deze techniek. Het

Nadere informatie

2 Wat is radiotherapie 4. 3 Waarom radiotherapie 4. 4 Voorbereiding op de behandeling CT-scan Masker 6. 5 Bestraling 7

2 Wat is radiotherapie 4. 3 Waarom radiotherapie 4. 4 Voorbereiding op de behandeling CT-scan Masker 6. 5 Bestraling 7 Radiotherapie 2 Inhoud Pagina 1 Inleiding 4 2 Wat is radiotherapie 4 3 Waarom radiotherapie 4 4 Voorbereiding op de behandeling 5 4.1 CT-scan 5 4.2 Masker 6 5 Bestraling 7 6 Bijwerkingen 8 6.1 Huidproblemen

Nadere informatie

RADIOTHERAPIE BIJ HUIDKANKER EN OPPERVLAKKIG GELEGEN TUMOREN. Antoni van Leeuwenhoek

RADIOTHERAPIE BIJ HUIDKANKER EN OPPERVLAKKIG GELEGEN TUMOREN. Antoni van Leeuwenhoek RADIOTHERAPIE BIJ HUIDKANKER EN OPPERVLAKKIG GELEGEN TUMOREN Antoni van Leeuwenhoek HOOFDSTUK INHOUD 1 Hoofdstuk 1 Radiotherapie bij huidkanker en oppervlakkig gelegen tumoren 4 Hoofdstuk 2 Uw behandeling

Nadere informatie

Je bestraling. voor jongeren vanaf 12 jaar en hun ouders

Je bestraling. voor jongeren vanaf 12 jaar en hun ouders Je bestraling voor jongeren vanaf 12 jaar en hun ouders Algemeen nummer UMCG (050) 361 6161 Je kunt hier ook terecht met algemene vragen over het UMCG. Bijvoorbeeld over de bereikbaarheid van het UMCG,

Nadere informatie

Radiotherapie. Locatie VUmc. Bestralingstoestel MRIdian

Radiotherapie. Locatie VUmc. Bestralingstoestel MRIdian Radiotherapie Locatie VUmc Bestralingstoestel MRIdian 2 Amsterdam UMC, locatie VUmc - Radiotherapie Inleiding Uw arts heeft met u besproken dat uw bestraling kan plaatsvinden op het bestralingsapparaat

Nadere informatie

Palliatieve bestralingsbehandeling

Palliatieve bestralingsbehandeling Kanker Instituut U bent door uw behandelend arts voor een korte palliatieve bestralingsbehandeling naar de Polikliniek Palliatieve Radiotherapie doorverwezen. Het doel van deze bestraling is het verminderen

Nadere informatie

PATIËNTENINFORMATIE STEREOTACTISCHE RADIOTHERAPIE

PATIËNTENINFORMATIE STEREOTACTISCHE RADIOTHERAPIE PATIËNTENINFORMATIE STEREOTACTISCHE RADIOTHERAPIE STEREOTACTISCE RADIOTHERAPIE Stereotactie Het team stereotactie binnen MAASTRO CLINIC legt zich toe op het behandelen van afwijkingen van het centraal

Nadere informatie

Stereotactische bestraling bij uitzaaiingen in de wervelkolom

Stereotactische bestraling bij uitzaaiingen in de wervelkolom Stereotactische bestraling bij uitzaaiingen in de wervelkolom In deze folder leest u meer over stereotactische bestraling (radiotherapie) bij de behandeling van uitzaaiingen in de wervelkolom (wervelmetastasen).

Nadere informatie

Trolley koffer. Een geluidloze trolley koffer, zelfs over hobbelige paden

Trolley koffer. Een geluidloze trolley koffer, zelfs over hobbelige paden Trolley koffer Een geluidloze trolley koffer, zelfs over hobbelige paden Onderwijsinstellingen: Calandlyceum Leerjaar: 4vwo Opdrachtgever: Ernst Jan Bos Auteurs: Ruba Ammiwala, Daan van Asperen, Zoubeir

Nadere informatie

Radiotherapie is de behandeling van kanker d.m.v. straling. Voor radiotherapie worden verschillende soorten straling gebruikt.

Radiotherapie is de behandeling van kanker d.m.v. straling. Voor radiotherapie worden verschillende soorten straling gebruikt. Werkstuk door een scholier 2052 woorden 22 mei 2001 4,4 31 keer beoordeeld Vak ANW Inleiding Radiotherapeut is een veelzijdig beroep. Je behandelt mensen met kwaadaardige en soms goedaardige gezwellen

Nadere informatie

Pet/CT scan ten behoeve van radiotherapie

Pet/CT scan ten behoeve van radiotherapie Pet/CT scan ten behoeve van radiotherapie H09.032-05 Inhoudsopgave Afspraak voor... 2 Voorbereiding PET/CT-scan... 2 Waar meldt u zich voor het onderzoek?... 2 Bent u astmatisch of allergisch?... 2 Kunt

Nadere informatie

PET/CT-scan ten behoeve van radiotherapie

PET/CT-scan ten behoeve van radiotherapie PET/CT-scan ten behoeve van radiotherapie Inleiding Uw behandelend arts heeft een PET-scan voor u aangevraagd. PET staat voor Positron Emissie Tomografie. Het is een techniek om foto s te maken van de

Nadere informatie

Radiotherapie. Inwendige bestraling bij slokdarmkanker

Radiotherapie. Inwendige bestraling bij slokdarmkanker Radiotherapie Inwendige bestraling bij slokdarmkanker Radiotherapie Inleiding Na verschillende onderzoeken is bij u slokdarmkanker vastgesteld. De arts die u behandelt, heeft met u besproken dat inwendige

Nadere informatie

Behandeling op de afdeling Radiotherapie; informatie voor kinderen

Behandeling op de afdeling Radiotherapie; informatie voor kinderen Behandeling op de afdeling Radiotherapie; informatie voor kinderen Inleiding voor ouders Binnenkort komt uw kind naar de afdeling Radiotherapie van het AMC voor een behandeling. Het is belangrijk uw kind

Nadere informatie

Radiotherapie. Inwendige bestraling van de baarmoederhals

Radiotherapie. Inwendige bestraling van de baarmoederhals Radiotherapie Inwendige bestraling van de baarmoederhals Radiotherapie Inleiding Na overleg met u, is door uw radiotherapeut-oncoloog en gynaecoloog besloten u verder te behandelen met inwendige bestraling.

Nadere informatie

Radiotherapie Stereotactische Radiotherapie

Radiotherapie Stereotactische Radiotherapie Radiotherapie Stereotactische Radiotherapie Bestraling van een aandoening in het hoofd Radiotherapie U heeft een aandoening in uw hoofd. Uw situatie is besproken in de werkgroep Stereotaxie van het Universitair

Nadere informatie

Patiënteninformatiedossier (PID) PROSTAATKANKER. onderdeel RADIOTHERAPIE. Radiotherapie

Patiënteninformatiedossier (PID) PROSTAATKANKER. onderdeel RADIOTHERAPIE. Radiotherapie Patiënteninformatiedossier (PID) PROSTAATKANKER onderdeel RADIOTHERAPIE PROSTAATKANKER INHOUD Wat is radiotherapie eigenlijk?...3 Uitwendige bestraling...3 Inwendige bestraling...5 Gang van zaken...7 Eerste

Nadere informatie

Stereotactische Radiotherapie van de long, organen in de buik of de rug

Stereotactische Radiotherapie van de long, organen in de buik of de rug Stereotactische Radiotherapie van de long, organen in de buik of de rug Informatie voor patiënten F0753-4510 september 2008 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove, Burgemeester

Nadere informatie

Inwendige bestraling van de vagina

Inwendige bestraling van de vagina Radiotherapie Inwendige bestraling van de vagina www.catharinaziekenhuis.nl Patiëntenvoorlichting: patienten.voorlichting@catharinaziekenhuis.nl RTH007 / Inwendige bestraling van de vagina / 29-05-2015

Nadere informatie

Behandelwijzer Locatie Arnhem/Ede. Bestralingsbehandeling. De inwendige bestraling van de baarmoeder

Behandelwijzer Locatie Arnhem/Ede. Bestralingsbehandeling. De inwendige bestraling van de baarmoeder Behandelwijzer Locatie Arnhem/Ede Bestralingsbehandeling De inwendige bestraling van de baarmoeder Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 2 De voorbereidingen 6 3 De bestraling 8 4 Bijwerkingen 10 5 Nazorg 11 2 Behandelwijzer

Nadere informatie

Radiotherapie. Preoperatieve radiotherapie bij endeldarmkanker

Radiotherapie. Preoperatieve radiotherapie bij endeldarmkanker Radiotherapie Preoperatieve radiotherapie bij endeldarmkanker Radiotherapie Inleiding Na verschillende onderzoeken is bij u endeldarmkanker vastgesteld. De arts die u behandelt, heeft met u besproken

Nadere informatie

INFOBROCHURE Radiotherapie Radiotherapie - Route 980

INFOBROCHURE Radiotherapie Radiotherapie - Route 980 INFOBROCHURE Radiotherapie Radiotherapie - Route 980 JE AFSPRAKEN Simulatie Dag:...... /... /..... Intakegesprek... uur. Simulatie/CT... uur. Nuchter ~ Ja ~ Neen Eerste behandeling Dag:...... /... /........

Nadere informatie

In f o b r o c h u r e. r a d i o t h e r a p i e. Uw welzijn verdient onze beste zorg

In f o b r o c h u r e. r a d i o t h e r a p i e. Uw welzijn verdient onze beste zorg In f o b r o c h u r e r a d i o t h e r a p i e Campus Rooienberg Uw welzijn verdient onze beste zorg In deze brochure vindt u informatie over de verschillende stappen van uw bestralingsbehandeling.

Nadere informatie

Stereotactische bestraling van de lever

Stereotactische bestraling van de lever Stereotactische bestraling van de lever In deze folder leest u meer over stereotactische bestraling (radiotherapie) van kwaadaardige afwijkingen in de lever. Deze informatie is een aanvulling op de algemene

Nadere informatie

De behandelwijzer: Stereotactie longkanker Onze website: www.mst.nl/radiotherapie

De behandelwijzer: Stereotactie longkanker Onze website: www.mst.nl/radiotherapie De behandelwijzer: Stereotactie longkanker Onze website: www.mst.nl/radiotherapie PI-010317 versie 0.1 / 27-11-2014 1 Inhoudsopgave Longkanker 3 Longen 3 Typen 4 Uitzaaiingen 5 Stadium 5 Stereotactische

Nadere informatie

Radiotherapie Medische Oncologie Chemoradiotherapie gevolgd door chirurgie bij slokdarmkanker

Radiotherapie Medische Oncologie Chemoradiotherapie gevolgd door chirurgie bij slokdarmkanker Radiotherapie Medische Oncologie Chemoradiotherapie gevolgd door chirurgie bij slokdarmkanker Uitwendige bestraling van slokdarmkanker in combinatie met chemotherapie, voorafgaand aan een operatie van

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Wat is kanker Wat is radiotherapie Waarom radiotherapie Radiotherapie een individuele behandeling. Meer informatie

Inhoudsopgave. Wat is kanker Wat is radiotherapie Waarom radiotherapie Radiotherapie een individuele behandeling. Meer informatie Radiotherapie Radiotherapie bij kanker Inhoudsopgave Wat is kanker Wat is radiotherapie Waarom radiotherapie Radiotherapie een individuele behandeling Voorbereiding op de bestraling Het controleren van

Nadere informatie

Ontwerp een robot die helpt bij rampen

Ontwerp een robot die helpt bij rampen Ontwerp een robot die helpt bij rampen Waar werk je? Je werkt bij de fictieve hulporganisatie "Robots to Rescue" die robots inzet bij rampen. Situatie Na een aardbeving zoals in Haïti in 2010 is het moeilijk

Nadere informatie

Behandelwijzer Locatie Deventer. Bestralingsbehandeling. Leverkanker Stereotactische behandeling

Behandelwijzer Locatie Deventer. Bestralingsbehandeling. Leverkanker Stereotactische behandeling Behandelwijzer Locatie Deventer Bestralingsbehandeling Leverkanker Stereotactische behandeling Inhoudsopgave 3.1 Inleiding 3 3.2 Uw eerste bezoek 4 3.3 De voorbereiding 5 3.4 De bestraling 8 3.5 Bijwerkingen

Nadere informatie

Bestraling prostaatkanker

Bestraling prostaatkanker Bestraling prostaatkanker Informatie voor patiënten Zoals u van uw uroloog heeft vernomen, is bij u prostaatkanker ontdekt. Het vooronderzoek heeft gelukkig geen afwijkingen getoond die op uitzaaiingen

Nadere informatie

Radiotherapie bij de behandeling van non-hodgkin lymfoom

Radiotherapie bij de behandeling van non-hodgkin lymfoom Radiotherapie bij de behandeling van non-hodgkin lymfoom In deze folder leest u meer over radiotherapie (bestraling) bij de behandeling van non-hodgkin lymfoom (een vorm van lymfklierkanker). Deze informatie

Nadere informatie

Introduceren thema Broeikaseffect. Startopdracht. gekeken. http://bit.ly/1vqs19u. Thema: Broeikaseffect. laten stoppen? centraal:

Introduceren thema Broeikaseffect. Startopdracht. gekeken. http://bit.ly/1vqs19u. Thema: Broeikaseffect. laten stoppen? centraal: Natuur & Techniek het broeikaseffect Omschrijving van de opdracht: Introductie Thema: Broeikaseffect In deze les staan de volgende hogere- orde denkvragen centraal: 1. Hoe zou je het broeikaseffect kunnen

Nadere informatie

Te veel lawaai op het Calandlyceum?

Te veel lawaai op het Calandlyceum? 2015 Te veel lawaai op het Calandlyceum? Sjoerd van Veen, Wesley Fekecs 3VZ1 31-5-2015 Inleiding De opdracht Bij ons op school is het vaak erg druk, vooral in de pauzes. Dat kan nogal irritant zijn. Daarom

Nadere informatie

RADIOTHERAPIE bij hersenletsels

RADIOTHERAPIE bij hersenletsels RADIOTHERAPIE bij hersenletsels 2 Stereotactische radiochirurgie en stereotactische radiotherapie Via deze brochure proberen we u een zo goed mogelijk beeld te geven van een stereotactische radiochirurgie

Nadere informatie

PET/CT scan: ter voorbereiding op radiotherapiebehandeling

PET/CT scan: ter voorbereiding op radiotherapiebehandeling Radiotherapie PET/CT scan: ter voorbereiding op radiotherapiebehandeling www.catharinaziekenhuis.nl Patiëntenvoorlichting: patienten.voorlichting@catharinaziekenhuis.nl RTH008 / PET/CT scan: ter voorbereiding

Nadere informatie

NKI wil maatwerk bij bestraling

NKI wil maatwerk bij bestraling NKI wil maatwerk bij bestraling Bij bestralingen wordt niet alleen de tumor, maar ook een rand van gezond weefsel intensief bestraald. Dat is om kleine veranderingen in vorm en positie van de tumor op

Nadere informatie

Diepe hyperthermie. Afdeling Radiotherapie. Kanker Instituut

Diepe hyperthermie. Afdeling Radiotherapie. Kanker Instituut Kanker Instituut U heeft van uw behandelend arts gehoord dat u een behandeling met hyperthermie (warmtebehandeling) krijgt. Voorafgaand aan de eerste hyperthermie-behandeling heeft u een gesprek met een

Nadere informatie

Handleiding Videoconsult smartphone. Videobellen met uw zorgverlener vanuit huis

Handleiding Videoconsult smartphone. Videobellen met uw zorgverlener vanuit huis Handleiding Videoconsult smartphone Videobellen met uw zorgverlener vanuit huis 1 Handleiding Videoconsult smartphone Videobellen met uw zorgverlener vanuit huis Uw arts of verpleegkundige heeft met u

Nadere informatie

PET/CT-scan met gallium

PET/CT-scan met gallium NUCLEAIRE GENEESKUNDE PET/CT-scan met gallium ONDERZOEK U wordt op dag om uur verwacht op de poli/afdeling. De laborant neemt op dag tussen 15.00 en 17.00 uur telefonisch contact met u op voor eventuele

Nadere informatie

CT-scan. Zonder contrast via de bloedbaan. Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op

CT-scan. Zonder contrast via de bloedbaan. Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op CT-scan Zonder contrast via de bloedbaan Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding In deze folder geven we u informatie over een computertomografisch onderzoek. Dit wordt

Nadere informatie

TuinHulp.com, Nieuwe Webservice voor Hoveniersbedrijven 2014

TuinHulp.com, Nieuwe Webservice voor Hoveniersbedrijven 2014 Even voorstellen: Mijn naam is Marcel van Leeuwen, ben van oorsprong hovenier, en tuincentrum deskundige. Sinds eind jaren negentig ontwerp en publiceer ik ook websites. Nadat ik ben overgestapt naar Wordpress

Nadere informatie

Radiotherapie bij de behandeling van uitzaaiingen in de hersenen

Radiotherapie bij de behandeling van uitzaaiingen in de hersenen Radiotherapie bij de behandeling van uitzaaiingen in de hersenen In deze folder leest u meer over bestraling van de gehele hersenen (radiotherapie) bij de behandeling van uitzaaiingen in de hersenen (hersenmetastasen).

Nadere informatie

Handleiding Videoconsult smartphone. Videobellen met uw zorgverlener vanuit huis

Handleiding Videoconsult smartphone. Videobellen met uw zorgverlener vanuit huis Handleiding Videoconsult smartphone Videobellen met uw zorgverlener vanuit huis 1 Handleiding Videoconsult smartphone Videobellen met uw zorgverlener vanuit huis Uw arts of verpleegkundige heeft met u

Nadere informatie

Diepe hyperthermie. Afdeling Radiotherapie. Kanker Instituut

Diepe hyperthermie. Afdeling Radiotherapie. Kanker Instituut Kanker Instituut U heeft van uw behandelend arts gehoord dat u een behandeling met hyperthermie (warmtebehandeling) zult krijgen. Voorafgaand aan de eerste hyperthermie-behandeling heeft u een gesprek

Nadere informatie

Radiotherapie ter preventie van uitzaaiingen in de hersenen

Radiotherapie ter preventie van uitzaaiingen in de hersenen Radiotherapie ter preventie van uitzaaiingen in de hersenen In deze folder leest u meer over bestraling van de gehele hersenen (radiotherapie) ter voorkoming van uitzaaiingen in de hersenen (hersenmetastasen).

Nadere informatie

Concept CLE01-3 Ferro Tempo

Concept CLE01-3 Ferro Tempo Concept CLE01-3 Ferro Tempo Introductie Ik en mijn team hebben van de Hogeschool Rotterdam de opdracht gekregen om op een bepaalde locatie in Rotterdam een positieve vibe te creëren. De locatie die ons

Nadere informatie

Zo` `Ek En` Opleidingen in het LUMC RTL. Toppunt van nauwkeurigheid

Zo` `Ek En` Opleidingen in het LUMC RTL. Toppunt van nauwkeurigheid Zo` `Ek En` RTL Opleidingen in het LUMC Toppunt van nauwkeurigheid RTL, Behandeltherapieën om kanker te bestrijden zijn allemaal gericht op het rigoureus aanpakken van kwaadaardige cellen. Bij radiotherapie

Nadere informatie

Patiënteninformatie PET-CT scan

Patiënteninformatie PET-CT scan Patiënteninformatie PET-CT scan Bij verhindering Als u, om welke reden dan ook, niet in staat bent om de gemaakte afspraak na te komen, verzoeken wij u dit uiterlijk de dag vóór de PET-CT scan aan ons

Nadere informatie

BESTRALING PROSTAATKANKER

BESTRALING PROSTAATKANKER BESTRALING PROSTAATKANKER 1064 Inleiding Zoals u van uw uroloog heeft vernomen, is bij u prostaatkanker ontdekt. Het voornemen bestaat om uw prostaatkanker te behandelen met een inwendige of uitwendige

Nadere informatie

Docentenhandleiding veldwerk

Docentenhandleiding veldwerk Docentenhandleiding veldwerk Inhoudsopgave 2 Les 1 3 Les 2 5 Veldwerk 7 Les 3 Les 4 ~ 1 ~ In deze docentenhandleiding kun je een aantal zaken vinden die over de lessen gaan. Zo kun je steeds een vast aantal

Nadere informatie

ONDERZOEK DOEN HOE DOE IK DAT? WORKSHOP PLUSWEEK KLAS 1, 2, 3

ONDERZOEK DOEN HOE DOE IK DAT? WORKSHOP PLUSWEEK KLAS 1, 2, 3 ONDERZOEK DOEN HOE DOE IK DAT? WORKSHOP PLUSWEEK KLAS 1, 2, 3 WAAROM ONDERZOEK? Onderzoek doen is een belangrijke wetenschappelijke vaardigheid. Tijdens de plusweek ga je leren hoe je dat moet doen. Je

Nadere informatie

Proefpersoneninformatie

Proefpersoneninformatie Proefpersoneninformatie Het optimaliseren van de radiotherapie techniek voor de bestraling van patiënten met slokdarm- of longcarcinoom m.b.v. active breathing controle (ABC). Geachte mevrouw, meneer,

Nadere informatie

8.1 Intra Operatieve Radiotherapie (IORT) bij borstkanker

8.1 Intra Operatieve Radiotherapie (IORT) bij borstkanker 8.1 Intra Operatieve Radiotherapie (IORT) bij borstkanker Van uw arts heeft u te horen gekregen dat u in aanmerking komt voor Intra Operatieve Radiotherapie (IORT). In dit hoofdstuk leggen we u in het

Nadere informatie

Meer weten over RADIOTHERAPIE

Meer weten over RADIOTHERAPIE Meer weten over RADIOTHERAPIE Deze brochure probeert u een beter inzicht te geven in de verschillende stappen van uw bestralingsbehandeling. Als u hier geen antwoord vindt op een vraag, aarzel dan niet

Nadere informatie

Meten van mediawijsheid. Bijlage 6. Interview. terug naar meten van mediawijsheid

Meten van mediawijsheid. Bijlage 6. Interview. terug naar meten van mediawijsheid Meten van mediawijsheid Bijlage 6 Interview terug naar meten van mediawijsheid Bijlage 6: Het interview Individueel interview Uitleg interview Ik zal je uitleggen wat de bedoeling is vandaag. Ik ben heel

Nadere informatie

Sensoren en maatschappij

Sensoren en maatschappij PROJECT Sensoren en maatschappij Informatie voor de leerlingen Inhoud 1 De opdracht 2 Het beroep 3 De organisatie 4 Begeleiding 5 Beoordeling en evaluatie [1] PROJECT Sensoren en maatschappij [Technasium]

Nadere informatie

Cutting-Edge Technology Intracranial en Extracranial Radiation Therapy

Cutting-Edge Technology Intracranial en Extracranial Radiation Therapy 18 mei 2006 Jaarbeurs Utrecht Cutting-Edge Technology Intracranial en Extracranial Radiation Therapy Carla van Soest MANP Verpleegkundig specialist oncologie Flevoziekenhuis Almere Inhoud Radiotherapie

Nadere informatie

Radiotherapie Medische Oncologie Curatieve chemoradiotherapie

Radiotherapie Medische Oncologie Curatieve chemoradiotherapie Radiotherapie Medische Oncologie Curatieve chemoradiotherapie Uitwendige bestraling van slokdarmkanker in combinatie met chemotherapie Radiotherapie Medische Oncologie Inleiding Na verschillende onderzoeken

Nadere informatie

Stereotactische Radiotherapie

Stereotactische Radiotherapie Radiotherapie Stereotactische Radiotherapie Universitair Medisch Centrum Groningen Hanzeplein 1 Postbus 30 001, 9700 rb Groningen www.umcg.nl Patiënteninformatie vlm 684/1002 Bestraling van de long, lever,

Nadere informatie

Behandelingen bij longkanker. inclusief klinische studie immuuntherapie

Behandelingen bij longkanker. inclusief klinische studie immuuntherapie Behandelingen bij longkanker inclusief klinische studie immuuntherapie 1 Longkanker Longkanker is niet één ziekte: er bestaan meerdere vormen van longkanker. In deze brochure bespreken we de twee meest

Nadere informatie

Hoe weet je wat er van je verwacht wordt?

Hoe weet je wat er van je verwacht wordt? Het Sectorwerkstuk Hoe weet je wat er van je verwacht wordt? Je krijgt een online SWS-boekje. Daarin staat: waarom je een SWS moet maken, wat de eisen zijn waaraan je moet voldoen, wat de planning is.

Nadere informatie

De unieke Maastro-behandeling van niet uitgezaaide longkanker

De unieke Maastro-behandeling van niet uitgezaaide longkanker De unieke Maastro-behandeling van niet uitgezaaide longkanker Deze folder is bedoeld voor onze patiënten en de mensen in hun omgeving. Wij willen u graag informeren over onze succesvolle behandelingsmethode

Nadere informatie

Kernvraag: Hoe verplaatst licht zich en hoe zien we dat?

Kernvraag: Hoe verplaatst licht zich en hoe zien we dat? Kernvraag: Hoe verplaatst licht zich en hoe zien we dat? Naam: Groep: http://www.cma-science.nl Activiteit 1 Hoe verplaatst licht zich? 1. Als je wel eens de lichtstraal van een zaklamp hebt gezien, weet

Nadere informatie

Stereotactische bestraling van de long

Stereotactische bestraling van de long Stereotactische bestraling van de long In deze folder leest u meer over stereotactische radiotherapie van de long. Deze informatie is een aanvulling op de algemene patiënteninformatie. Doel van de behandeling

Nadere informatie

Danique Voorthuijzen Stage: pre-cibap MBO Docent: Els van Rooij Datum: Jaar 4

Danique Voorthuijzen Stage: pre-cibap MBO Docent: Els van Rooij Datum: Jaar 4 Danique Voorthuijzen Stage: pre-cibap MBO Docent: Els van Rooij Datum: 23-09-2012 Jaar 4 Wie een jongen uit de pre-cibap klas 2012 MBO Wat - taakgericht gedrag - luistergedrag - sociaal gedrag Waar Ik

Nadere informatie

Uitwendige bestraling bij prostaatkanker

Uitwendige bestraling bij prostaatkanker Uitwendige bestraling bij prostaatkanker In deze folder leest u meer over radiotherapie (bestraling) bij de behandeling van prostaatkanker. Deze informatie ontvangt u als aanvulling op de algemene informatie

Nadere informatie

MRI-onderzoek van het hoofd bij kinderen

MRI-onderzoek van het hoofd bij kinderen MRI-onderzoek van het hoofd bij kinderen Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding Uw kind heeft een afspraak voor een MRI-onderzoek op: dag om uur. Het onderzoek vindt

Nadere informatie

Op de afdeling Radiotherapie

Op de afdeling Radiotherapie Radiotherapie Op de afdeling Radiotherapie voor jongeren vanaf 12 jaar en hun ouders Belangrijke telefoonnummers en websites Algemeen nummer UMCG (050) 361 61 61 U kunt hier ook terecht met algemene vragen

Nadere informatie

Stereotactische Radiochirurgie

Stereotactische Radiochirurgie Radiotherapie Stereotactische Radiochirurgie Eenmalige bestraling van een aandoening in het hoofd Universitair Medisch Centrum Groningen Hanzeplein 1 Postbus 30 001, 9700 rb Groningen www.umcg.nl Patiënteninformatie

Nadere informatie

2: vergaderen VASTE VOORZITTER EN NOTULIST

2: vergaderen VASTE VOORZITTER EN NOTULIST 2: vergaderen Als je lid bent van een studentenraad, vergader je vaak. Je hebt vergaderen met de studentenraad, maar ook vergaderingen met het College van Bestuur en de Ondernemingsraad (OR). Gemiddeld

Nadere informatie

Patiënteninformatie PET-CT scan

Patiënteninformatie PET-CT scan Patiënteninformatie PET-CT scan Bij verhindering Als u, om welke reden dan ook, niet in staat bent om de gemaakte afspraak na te komen, verzoeken wij u dit uiterlijk de dag vóór de PET-CT scan aan ons

Nadere informatie

Behandelwijzer Locatie Arnhem/Ede. Bestralingsbehandeling. Huidtumoren. Esteya

Behandelwijzer Locatie Arnhem/Ede. Bestralingsbehandeling. Huidtumoren. Esteya Behandelwijzer Locatie Arnhem/Ede Bestralingsbehandeling Huidtumoren Esteya 2 Behandelwijzer locatie Arnhem/Ede Inhoudsopgave 1 Inleiding 5 2 Uw eerste bezoek 7 3 De voorbereiding 8 4 De bestraling 9 5

Nadere informatie

Radiotherapie. Uitwendige bestraling eventueel met inwendige bestraling bij slokdarmkanker

Radiotherapie. Uitwendige bestraling eventueel met inwendige bestraling bij slokdarmkanker Radiotherapie Uitwendige bestraling eventueel met inwendige bestraling bij slokdarmkanker Radiotherapie Inleiding Na verschillende onderzoeken is bij u slokdarmkanker vastgesteld. De arts die u behandelt,

Nadere informatie

Punctie met behulp van CT-scan E

Punctie met behulp van CT-scan E Punctie met behulp van CT-scan E Inhoudsopgave 1 Inleiding... 1 2 Doel van het onderzoek... 1 3 Voorbereiding... 2 4 Opname... 3 5 Het onderzoek... 3 6 Na het onderzoek... 4 7 Uitslag... 4 8 Tot slot...

Nadere informatie

Brachytherapie van huidtumoren. informatie voor patiënten

Brachytherapie van huidtumoren. informatie voor patiënten Brachytherapie van huidtumoren informatie voor patiënten WAT IS BRACHYTHERAPIE? Brachytherapie is een vorm van radiotherapie waarbij een stralingsbron in het gezwel zelf wordt ingebracht (interstitiële

Nadere informatie

Les 3 Vragenstellen Leestekst: De inbreker. 1. "Vandaag gaan we voor de derde keer een tekst lezen en daarbij vragen maken."

Les 3 Vragenstellen Leestekst: De inbreker. 1. Vandaag gaan we voor de derde keer een tekst lezen en daarbij vragen maken. Les 3 Vragenstellen Leestekst: De inbreker "Welkom:... " Introductiefase: 1. "Vandaag gaan we voor de derde keer een tekst lezen en daarbij vragen maken." 2. Vraag: "Welke vraag hebben we daarbij nodig?"

Nadere informatie

De behandelwijzer: Uitzaaiingen in de hersenen

De behandelwijzer: Uitzaaiingen in de hersenen De behandelwijzer: Uitzaaiingen in de hersenen Onze website: www.mst.nl/radiotherapie 1 Inhoudsopgave Uitzaaiingen in de hersenen 3 Hersenen 4 Uitzaaiingen of metastasen 4 Hoe ontstaan uitzaaingen 4 Uitzaaiingen

Nadere informatie

Medisch dossier 21 januari 2019

Medisch dossier 21 januari 2019 21 januari 219 CLIENTENPANEL Uit onze eerste enquête bleek dat ons panel vooral bevraagd wil worden over de inzage van het medisch dossier. Iedere arts is verplicht om voor zijn patiënten een medisch dossier

Nadere informatie

Radiotherapie is een belangrijke behandelingsvorm voor kanker. Deze behandelingsvorm kende de laatste jaren een enorme technische vooruitgang.

Radiotherapie is een belangrijke behandelingsvorm voor kanker. Deze behandelingsvorm kende de laatste jaren een enorme technische vooruitgang. Radiotherapie 1 1. Radiotherapie Radiotherapie is een belangrijke behandelingsvorm voor kanker. Deze behandelingsvorm kende de laatste jaren een enorme technische vooruitgang. Radiotherapie of bestralingsbehandeling

Nadere informatie

Wat te doen bij ziekte of verhindering. Waar vindt het onderzoek plaats. Wat is belangrijk te weten voor het onderzoek

Wat te doen bij ziekte of verhindering. Waar vindt het onderzoek plaats. Wat is belangrijk te weten voor het onderzoek CT-onderzoek Het is belangrijk dat u deze folder aandachtig leest. Hierdoor kunt u zich goed op het onderzoek voorbereiden. Goede voorbereiding draagt bij aan het uiteindelijke resultaat van het onderzoek.

Nadere informatie

Fase Ontdek en onderzoek

Fase Ontdek en onderzoek Groep 7 & 8 Team van maximaal 4 leerlingen Leerling materiaal TECHNIEK TOERNOOI de dwalende robot Fase Ontdek en onderzoek Verdeel de rollen Groep 1: Robomind Je werkt in een groepje van vier leerlingen.

Nadere informatie

PET/CT-scan; er zijn voorbereidingen voor dit onderzoek

PET/CT-scan; er zijn voorbereidingen voor dit onderzoek Nucleaire geneeskunde PET/CT-scan; er zijn voorbereidingen voor dit onderzoek www.catharinaziekenhuis.nl Inhoud Wat is een PET/CT-scan?... 3 Voorbereidingen... 4 Belangrijk... 4 Extra voorbereiding voor

Nadere informatie

Nucleaire geneeskunde. PET/CT-scan.

Nucleaire geneeskunde. PET/CT-scan. Nucleaire geneeskunde PET/CT-scan www.catharinaziekenhuis.nl Inhoud Wat is een PET/CT-scan?... 3 Voorbereidingen... 4 Belangrijk... 4 Extra voorbereiding voor patiënten met suikerziekte... 5 Het onderzoek...

Nadere informatie

2. Klokprogramma instellen 10 Vakantiebeveiliging van het weekprogramma...10 Zomertijd/wintertijd...11

2. Klokprogramma instellen 10 Vakantiebeveiliging van het weekprogramma...10 Zomertijd/wintertijd...11 v.120110 2 Inleiding 3 Overzicht E-thermostaat...4 Bediening...4 Vier Standen...5 Klokfunctie...5 Opladen van de batterij... 6 1. Instellingen programmeren 6 Uitleg verschillende instellingen...6 Instellingen

Nadere informatie

kinderrechten Aardrijkskunde kinderrechten gehoord? Met welke kinderrechten hebben zij te

kinderrechten Aardrijkskunde kinderrechten gehoord? Met welke kinderrechten hebben zij te Aardrijkskunde kinderrechten Omschrijving van de opdracht: Introductie Thema: Kinderrechten In dit thema staat de volgende hogere orde denkvraag centraal: Wat zijn de overeenkomsten en verschillen tussen

Nadere informatie

eigen woonplaats Oorlog: geschiedenis in de geschiedenis monumenten hebben te maken met oorlogen? Welke oorlogen

eigen woonplaats Oorlog: geschiedenis in de geschiedenis monumenten hebben te maken met oorlogen? Welke oorlogen geschiedenis Oorlog: geschiedenis in de eigen woonplaats Omschrijving van de opdracht: Wat doe je als leerkracht? Introductie Thema: Oorlog: geschiedenis in de eigen woonplaats Introduceren thema Oorlog:

Nadere informatie

INFOBROCHURE Radiotherapie bij hersentumoren Radiotherapie - Route 980

INFOBROCHURE Radiotherapie bij hersentumoren Radiotherapie - Route 980 INFOBROCHURE Radiotherapie bij hersentumoren Radiotherapie - Route 980 JE AFSPRAKEN Simulatie Dag:...... /... /..... Gelieve je aan te melden aan de inschrijvingskiosken. Daarna dient u door te gaan naar

Nadere informatie

Patiënteninformatiedossier (PID) Longkanker (longcarcinoom) onderdeel. Radiotherapie. LONGKANKER Radiotherapie

Patiënteninformatiedossier (PID) Longkanker (longcarcinoom) onderdeel. Radiotherapie. LONGKANKER Radiotherapie Patiënteninformatiedossier (PID) Longkanker (longcarcinoom) onderdeel LONGKANKER INHOUD Inleiding... 3 Eerste gesprek... 4 Eerste bezoek... 4 Tijdens de behandeling... 5 Nacontrole... 6 Contact... 6 2

Nadere informatie

Handleiding voor de leerling

Handleiding voor de leerling Handleiding voor de leerling Inhoudopgave Inleiding blz. 3 Hoe pak je het aan? blz. 4 Taken blz. 5 t/m 9 Invulblad taak 1 blz. 10 Invulblad hoofd- en deelvragen blz. 11 Plan van aanpak blz. 12 Logboek

Nadere informatie

Behandelwijzer Locatie Arnhem/Ede. Bestralingsbehandeling. De inwendige bestraling van de blaas

Behandelwijzer Locatie Arnhem/Ede. Bestralingsbehandeling. De inwendige bestraling van de blaas Behandelwijzer Locatie Arnhem/Ede Bestralingsbehandeling De inwendige bestraling van de blaas Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 2 De voorbereidingen 6 3 De bestraling 8 4 Bijwerkingen 10 5 Nazorg 11 2 Behandelwijzer

Nadere informatie