aal- en rekenpelletjes voor thuis!

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "aal- en rekenpelletjes voor thuis!"

Transcriptie

1 Groep 1 t/m 8: taal t aal- en rekenpelletjes voor thuis! Wilt u thuis met uw kind leuke spelletjes doen, die ook leerzaam zijn? Dan zijn onderstaande spelletjes op het gebied van taal en rekenen wel iets voor u. Voor meer informatie gaat u naar Ik ga op reis en neem mee Doel van het spel is om zoveel mogelijk dingen te noemen en te onthouden die mee gaan op vakantie. De eerste speler zegt: Ik ga op reis en neem mee en mag daarna zelf verzinnen wat hij meeneemt, bijvoorbeeld een handdoek. De volgende speler bedenkt een ander voorwerp en zegt: Ik ga op reis en neem mee een handdoek en een trui. Zo voegt iedere speler een voorwerp toe aan de lijst van spullen die meegaan op vakantie. De speler die de meeste voorwerpen onthoudt en noemt is de winnaar. Zoek het getal! Tijdens een wandeling in de frisse buitenlucht, op weg naar school of onderweg in de auto kun je overal getallen tegenkomen. Een eerste spel is dat een speler een getal zoekt op een nummerbord. Vervolgens proberen alle andere spelers zo snel mogelijk een hoger getal te vinden op een nummerbord. Ook leuk is het om een afgesproken getal zo snel mogelijk te vinden. De spelers spreken een getal af, bijvoorbeeld 15. Degene die het getal als eerste ziet, bijvoorbeeld op een reclamebord, nummerbord of verkeersbord, is de winnaar. Variatie hierop is om van het afgesproken getal zo snel mogelijk hetzelfde aantal voorwerpen, mensen of dieren te vinden. Bijvoorbeeld als het getal 7 wordt afgesproken: 7 koeien, 7 vuilnisbakken, 7 rode auto s etc. Woordenketting Het doel van dit spel is om zoveel mogelijk woorden uit een bepaalde categorie te noemen. Eerst kies je een categorie, bijvoorbeeld dieren. De eerste speler noemt een dier, bijvoorbeeld een olifant. De volgende speler moet een dier bedenken dat begint met de laatste letter van dit dier, dus met een t, bijvoorbeeld een tijger. De speler die hierna aan de beurt is moet een dier met een r verzinnen, bijvoorbeeld rat. Zo gaat het spel verder, waarbij ieder dier maar één keer mag worden genoemd. Het spel is afgelopen wanneer de spelers geen dieren meer kunnen bedenken die nog niet zijn genoemd. Je kunt ook een woordenketting maken van de volgende categorieën: landen,

2 plaatsnamen, groente en fruit, voornamen, voorwerpen in huis, beroepen. Naast een woordenketting is het ook leuk om een woordenhussel te maken. Doel van dit spel is om met de letters van een bestaand woord zo veel mogelijk nieuwe woorden te maken. Kies een woord, bijvoorbeeld kinderboerderij. Iedere speler schrijft zo veel mogelijk woorden op die met de letters van dit woord zijn te maken (zoals kin, kind, boerderij, boer, dier, drie, rein, en, broer). De speler die de meeste woorden heeft opgeschreven, is de winnaar. Meten is weten! Samen met uw kind kunt u binnens- en buitenshuis verschillende spelletjes doen waardoor uw kind op speelse wijze met meeteenheden leert omgaan: Stappen tellen: als eerste wordt een afstand gekozen, bijvoorbeeld van de ene kant van de kamer naar de andere kant, de lengte van de tuin of de afstand van school naar huis. Eerst raadt het kind hoeveel stappen het is. Hierna tellen het kind en de ouders (samen of apart) hoeveel stappen de afstand is. Variatie hierop is om met een meetlint de lengte van de voet op te meten. Vervolgen kunnen met de voet korte afstanden in huis worden gemeten, zoals de lengte van de bank, het kleed of de keuken. Lichaam meten: met het meetlint kan het kind verschillende lichaamsdelen van de ouder opmeten, zoals de armen, de voeten of de omtrek van het hoofd en de buik. Daarna kan het kind bij iemand anders (en ook zichzelf) dezelfde lichaamsdelen opmeten. Nu kan het kind vergelijken wie langere armen heeft, of een grotere omtrek van het hoofd. Ook kan de groei van het kind worden bijgehouden door om de paar maanden samen te meten hoe lang het kind is. Elke keer dat het kind wordt gemeten, bijvoorbeeld door tegen de deur of een muur aan te staan, wordt met een pen een streepje gezet bij hoe lang het kind is, met daarbij de lengte en de datum. Zo kan de groei van het kind worden bijgehouden. Zoek het voorwerp: het kind kiest een voorwerp uit, bijvoorbeeld een vaas. Vervolgens geeft de ouder hier opdrachten bij zoals: zoek iets wat langer is, zoek iets wat zwaarder is, zoek iets wat breder is, etc. Het kind gaat op zoek naar de voorwerpen die bij de omschrijving van de ouder passen. Variatie hierop is dat kind met een meetlint het voorwerp opmeet en aan de ouder vertelt hoe groot het is. Hierna kan de ouder de opdracht geven een voorwerp te zoeken dat groter (of twee keer zo groot), juist kleiner of even groot is.

3

4 Spelletje: ik zie, ik zie... Dit spel is leuk om binnen, onderweg en buiten te spelen. Doel van het spel is om te raden welk voorwerp één van de spelers in gedachten heeft. Het spel gaat als volgt: één van de spelers neemt een voorwerp in gedachten dat iedereen kan zien, bijvoorbeeld een zwarte vaas. Vervolgens zegt hij of zij: Ik zie, ik zie wat jij niet ziet en de kleur is zwart. Vervolgens noemen de andere spelers om de beurt een voorwerp en vragen of dat het goede is, totdat het voorwerp is geraden. De speler die het voorwerp raadt, krijgt een punt en neemt vervolgens een nieuw voorwerp in gedachten. Indien het voorwerp niet wordt geraden krijgt de speler die het voorwerp in gedachten had een punt, nadat hij heeft gezegd welk voorwerp het was. Deze speler mag vervolgens nogmaals een voorwerp in gedachten nemen. Variatie: in plaats van kleur kan ook met de vorm ( Ik zie, ik zie wat jij niet ziet en de vorm is rond ), beginletter ( Ik zie, ik zie wat jij niet ziet en de beginletter is s ) of eindletter ( Ik zie, ik zie wat jij niet ziet en de laatste letter is k ) worden gespeeld. Spelletje: betalen en sparen Benodigdheden: (nep)geld. Omschrijving: pak een aantal boodschappen, bijvoorbeeld een brood, een pak melk of fruit, en vertel aan het kind de prijs van het product (of plak er een prijssticker op). Het kind betaalt dan voor de producten met het (nep)geld. Zo kunt u thuis met uw kind supermarktje spelen. Een andere manier is om met uw kind uit te rekenen hoeveel zakgeld nodig is om iets te kopen. Bijvoorbeeld als u en uw kind aan het winkelen zijn, kan u vragen stellen zoals: hoeveel weken moet je sparen om dit te kunnen kopen? Suggesties om te variëren: - Bereken het wisselgeld dat het kind terugkrijgt - Betaal het bedrag op verschillende manieren (bijvoorbeeld 75 cent: 3x20 cent, 1x10 cent en 1x5 cent of 1x 50 cent, 1x20 cent en 1x5 cent), of geef het wisselgeld op verschillende manieren terug. - Reken meerdere producten tegelijk af (bijvoorbeeld: hoeveel kost een dozijn van dit product?), waarbij het kind eerst de totaalprijs berekent. - Bereken welke combinaties van producten te koop zijn voor een bepaald bedrag, bijvoorbeeld 5 euro.

5 - Bereken hoeveel een product in de aanbieding kost, bijvoorbeeld: drie halen, twee betalen (hoeveel kost het om 4 producten te kopen?), tweede product voor de halve prijs, actiekaart: 10% korting op de totaalprijs. - Bij sparen: voeg toe dat u als ouder bij een bepaald gespaard bedrag een bonus geeft, bijvoorbeeld: als je 5 euro hebt gespaard, krijg je een extra euro. Hoe lang moet je dan sparen om een product te kunnen kopen? - Hoeveel weken/maanden moet je sparen als je het product wilt en nog 2 euro over wilt hebben? Spelletje: Wie ben ik? Aantal spelers: 2 tot 8. Doel: elke speler raadt wie hij of zij is. Omschrijving: Voor dit spel zijn een pen, papier en plakband nodig. Alle spelers krijgen een briefje op hun voorhoofd geplakt met (de naam van) een bekend persoon (de juf, opa, of bijvoorbeeld bekende sporters of mensen van televisie). De spelers weten niet welke naam op hun voorhoofd staat. Wanneer een speler aan de beurt is stelt hij een vraag aan zijn medespelers waardoor hij er achter kan komen wie hij is (bijvoorbeeld ben ik een man? ). De medespelers mogen alleen met ja of nee op de vraag antwoorden. Als het antwoord ja is mag de speler nog een vraag stellen, is het antwoord nee dan gaat de beurt naar de volgende speler. Wie als eerst heeft geraden wie hij is, heeft het spel gewonnen. Variatie: speler 1 bedenkt een bekend persoon. De andere spelers moeten achterhalen welke persoon deze speler in zijn hoofd heeft. De andere spelers stellen daarom om de beurt een vraag aan de eerste speler. De eerste speler mag deze vraag alleen met ja of nee beantwoorden. De speler die raadt welke persoon de eerste speler in zijn hoofd heeft, wint het spel en mag vervolgens zelf een persoon bedenken. Variatie: in plaats van met (de naam van) een persoon kun je het spel ook spelen met dieren (voorbeeldvraag: heb ik een staart?), voorwerpen (voorbeeldvraag: ben ik rond?) of beroepen (voorbeeldvraag: werk ik op een kantoor?).

6 Spelletje: Arabisch liften Aantal spelers: 2 of meer. Omschrijving: De eerste speler begint en slaat met beide handen op de bovenbenen, klapt in de handen en gaat met rechterhand boven rechterschouder, maakt liftgebaar (duim omhoog) en zegt één. Vervolgens met linkerhand boven linkerschouder en zegt twee. Daarna is de tweede speler aan de beurt, die slaat met beide handen op bovenbenen, klapt in handen, gaat met rechterhand boven rechterschouder, maakt liftgebaar en zegt drie. Vervolgens ditzelfde met linkerhand en zegt vier. Als alle spelers aan de beurt zijn geweest is de eerste speler weer aan de beurt. Het spel gaat net zolang door totdat een vooraf afgesproken getal (bijvoorbeeld 20) is bereikt. Doel van het spel is om het als speler zo lang mogelijk vol te houden. Een speler is af als hij of zij het verkeerde getal noemt. Met Arabisch liften kan op verschillende manieren worden gevarieerd: - Terugtellen (bijvoorbeeld van 20 naar 0) - Een getal over slaan (een, drie, vijf ) of twee overslaan (een, vier, zeven) - Alleen even of oneven getallen (een, drie, vijf / twee, vier, zes ) - Tafels (vier, acht, twaalf ) Ook kunnen bovenstaande variaties worden gecombineerd om het extra lastig te maken (bijvoorbeeld oneven en een getal overslaan: een, vijf, negen, dertien )! Spelletje: het ABC-spel Aantal spelers: 2 of meer. Doel: zo veel mogelijk punten scoren met originele antwoorden/voorbeelden in verschillende categorieën. Omschrijving: 1. De spelers spreken samen de categorieën af waarmee wordt gespeeld. Enkele voorbeeldcategorieën: dieren, landen, kledingstukken, groente en fruit, jongensnamen, meisjesnamen, televisieprogramma s. Alle spelers schrijven deze categorieën op papier op (naast elkaar, zodat elke categorie een aparte kolom vormt). 2. Vervolgens noemt de eerste speler een letter (bijvoorbeeld de a ). Vervolgens schrijft iedere speler zo snel mogelijk onder elke categorie een voorbeeld op dat met de gekozen letter begint (bijvoorbeeld bij de categorie dieren aap, bij

7 landen Australië ) 3. De eerste speler die bij alle categorieën iets heeft ingevuld roept stop. De andere spelers mogen dan niet langer voorbeelden invullen. 4. Vervolgens wordt per categorie gekeken wat de spelers hebben ingevuld. Een speler krijgt voor een uniek antwoord, een antwoord dat door geen van de andere spelers is opgeschreven, twee punten. Hebben twee of meer spelers hetzelfde antwoord opgeschreven, dan krijgen zij één punt (bijvoorbeeld bij landen met een a: speler 1: Australië; speler 2: Australië; speler 3: Argentinië -- > speler 3 krijgt twee punten, speler 1 en speler 2 krijgen één punt). 5. Vervolgens is de volgende speler aan de beurt die een letter mag noemen en worden stap 2 tot en met 4 herhaald. Het spel is afgelopen als alle spelers een letter hebben genoemd. Vervolgens telt iedere speler zijn of haar punten bij elkaar op. De speler met de meeste punten is de winnaar! Spelletje: het kalenderspel Omschrijving: pak een kalender en neem de dag van vandaag als uitgangspunt. De ouder stelt vervolgens verschillende vragen, die het kind probeert te beantwoorden. De antwoorden kunnen met de kalender worden gecontroleerd. Enkele voorbeeldvragen, waarmee u kunt variëren: - Over 12 dagen is papa jarig; op welke datum is dat? - Volgende week zondag gaan we bij opa en oma op visite; op welke datum is dat? - Eergisteren hebben we boodschappen gedaan, op welke datum was dat? - Op zaterdag 19 februari gaan we op vakantie naar Oostenrijk en op vrijdag 25 februari komen we terug. Hoeveel nachten slapen we in Oostenrijk? - Op welke dag ben je in 2011 jarig? - Over drie weken is er s avonds een voorstelling op school; op welke datum is dat? Ook kan je op briefjes verschillende data schrijven, met meerdere data uit meerdere maanden, die door het kind op de juiste chronologische volgorde worden gelegd. Dit spel is makkelijker te maken door kinderen bij het beantwoorden van de vragen de kalender te laten gebruiken. Dit spel is moeilijker te maken door vragen over uren, kwartieren, minuten en

8 seconden te stellen: - Je slaapt van half negen s avonds tot 7 uur s ochtends; hoeveel uur is dat? En hoeveel minuten zijn dat? - Over anderhalf uur is het avondeten klaar; over hoeveel minuten is dat? Over hoeveel kwartier is dat? - De sporttraining duurt van uur tot uur; hoeveel minuten zijn dat? En hoeveel seconden? Spelletje om de week: groente- en fruitraadsels Raadsels zijn een leuke manier om met uw kind bezig te zijn met taal. Hier vindt u enkele voorbeelden van groente- en fruitraadsels. De antwoorden staan er onder geplaatst. 1. Het is groen en het stormt van de berg? 2. Het is geel en hangt achter een auto? 3. Wat is de verleden tijd van komkommersla? 4. Het is groen en heeft een gewei? 5. Het is paars en werkt in een restaurant? 6. Het is groen en het skiet van de berg? 7. Het is groen en het drijft op de zee? 8. Het is oranje en het roept ik ben een sinaasappel, ik ben een sinaasappel!? 9. Het is groen en vliegt door de kerk? 10. Het is groen en zit onder de auto? 11. Het is rood met twee blauwe strepen? 12. Het is paars met twee blauwe strepen? 13. Het is wit en het knalt? 14. Het is groen en heel vrolijk? 15. Het is groen en zit voor op een auto? De antwoorden: 1. slawine 2. banaanhangwagen 3. kwamkwammersloeg 4. dophertje 5. obergine 6. skiwi 7. andrijvie 8. mandarijntje met een grote mond

9 9. heilig boontje 10. spruitlaat 11. tomaat met een bretels 12. tomaat met te strakke bretels 13. boemkool 14. slalalalala 15. spruitenwisser Spelletje: dobbelen Aantal spelers: 2 tot 4. Omschrijving: met een of meer dobbelstenen zijn vele spelletjes te spelen: 1) Verzamel zo veel mogelijk punten Bij dit spel spreken de spelers een getal af, bijvoorbeeld 10. De eerste speler gooit met de dobbelsteen. Het aantal ogen (punten) wordt opgeschreven. Vervolgens is de volgende speler aan de beurt, die hetzelfde doet. Bij een volgende beurt wordt het nieuwe aantal ogen opgeteld bij de vorige score. De speler die als eerste 10 (of meer) punten haalt, heeft gewonnen. Je kunt ook afspreken om precies 10 punten te moeten halen. Indien een speler meer dan 10 scoort (bijvoorbeeld 6+5=11), wordt de volgende beurt het aantal gegooide ogen van de score afgetrokken (gooit deze speler de volgende beurt 1, dan wint hij; gooit deze speler 4 dan is zijn score 11-4=7 en moet hij de beurt daarna 3 gooien om te winnen). Dit spel is moeilijker te maken door het getal te verhogen tot 20 of 100 en met twee (of meer) dobbelstenen te gooien. De ogen van de dobbelsteen kunnen dan of achter elkaar worden gezet (als bijvoorbeeld 1 en 3 worden gegooid, levert dit 31 punten op) of met elkaar worden vermenigvuldigd (als bijvoorbeeld 2 en 4 worden gegooid, levert dit 2x4=8 punten op). 2) Gooi het getal Dit spel speel je met twee dobbelstenen. De spelers spreken een getal af tussen 2 en 12. Daarna gooien de spelers om de beurt met de twee dobbelstenen. Wie als eerste het afgesproken getal gooit, wint het spel. Daarna kunnen de spelers een ander getal afspreken en het spel nog een keer spelen. Dit spel is moeilijker te maken door met drie (getal tussen 3 en 18 afspreken) of vier (getal tussen 4 en 24 afspreken) dobbelstenen te spelen. Ook kan het spel worden uitgebreid met vermenigvuldigen: het afgesproken getal kan naast de som van het aantal ogen ook gehaald worden door de uitkomst van de

10 vermenigvuldiging van het aantal ogen zijn (als bijvoorbeeld bij twee dobbelstenen 6 het afgesproken getal is, win je als je 2 en 3 (2x3=6) of 1 en 6 gooit (1x6=6), maar ook als je 3 en 3 (3+3=6) of 4 en 2 (4+2=6) gooit.). Zo kunnen ook andere rekenbewerkingen worden toegevoegd, zoals delen, worteltrekken en machtsverheffen. 3)Wie het hoogst gooit, wint Iedere speler heeft twee dobbelstenen. Alle spelers gooien tegelijk met twee dobbelstenen. Vervolgens zeggen de spelers de som van het aantal gegooide ogen. De speler met het hoogste getal wint en krijgt een punt. Bij een gelijke score wordt nogmaals gegooid. De speler die als eerste 10 punten heeft, wint het spel. Dit spel is moeilijker te maken door met meerdere dobbelstenen te gooien, of door andere rekenbewerkingen toe te voegen, zoals vermenigvuldigen, delen, worteltrekken of machtsverheffen. Spelletje: letje: plaatjes- en woordenbordspel Aantal spelers: 2 tot 6. Omschrijving: knip uit een tijdschrift, krant of reclamefolder verschillende plaatjes en woorden en plak deze op een stuk karton, zodat het een bordspel wordt (het eerste plaatje/woord is 1, de tweede 2, et cetera). De eerste speler gooit met een dobbelsteen en gaat het aantal ogen vooruit dat gegooid is. Komt de speler op een plaatje te staan, dan wordt het plaatje door de speler benoemd. Komt de speler op een woord, dan leest de speler het woord hardop voor en vragen de andere spelers wat het woord betekent. Weet de speler het niet, dan mogen de andere spelers het vertellen. De speler moet dan wel een beurt overslaan. Dit spel is makkelijker te maken door letters uit te knippen en deze op te plakken en te vragen welke letter het is en of de speler woorden kent die met deze letter beginnen. Dit spel is moeilijker te maken door lastigere woorden en complexere plaatjes te gebruiken, of door extra vragen te stellen. Bijvoorbeeld door bij een plaatje van een schilder te vragen welke attributen een schilder gebruikt, hoe het heet als een schilder kunstwerken tentoonstelt en of de speler namen van schilders kent.

aal- en rekenpelletjes voor thuis!

aal- en rekenpelletjes voor thuis! Groep 1 en 2: taal t aal- en rekenpelletjes voor thuis! Wilt u thuis met uw kind leuke spelletjes doen, die ook leerzaam zijn? Dan zijn onderstaande spelletjes op het gebied van taal en rekenen wel iets

Nadere informatie

Thuis in taal en rekenen: spelletjes groep 3

Thuis in taal en rekenen: spelletjes groep 3 Thuis in taal en rekenen: spelletjes groep 3 April 2010 Thuis in taal en rekenen is een project van de LOBO. Met de spelletjes in dit boekje kunt u als ouder met uw kind spelenderwijs bezig zijn met taal

Nadere informatie

wwww.wijzeroverdebasisschool.nl

wwww.wijzeroverdebasisschool.nl 31 spelletjes voor in de auto 1. Bingo met nummerborden Voor dit spelletje heb je een speciale bingokaart nodig. Op de bingokaart staan de getallen t/m 100. voor de getallen t/m 9 staat een 0. Nu kan het

Nadere informatie

- Printversie van het Grote Sinterkerst Dobbelspel - - Veel plezier! www.sinterkerstspel.nl -

- Printversie van het Grote Sinterkerst Dobbelspel - - Veel plezier! www.sinterkerstspel.nl - - Het Grote SinterKerst Dobbelspel Het Grote SinterKerst Dobbelspel bestaat uit verschillende ronden waarin steeds met een dobbelsteen wordt gegooid. Iedereen gooit om de beurt met de dobbelsteen en de

Nadere informatie

Ideeën om spelenderwijs thuis de rekenvaardigheid te stimuleren

Ideeën om spelenderwijs thuis de rekenvaardigheid te stimuleren Ideeën om spelenderwijs thuis de rekenvaardigheid te stimuleren voor groep 3-4-5 Opgesteld door Marjolein Berkhout rekencoördinator obs Letterland November 2009 Tel en getalrij spelletjes Van klein naar

Nadere informatie

ACTIVITEITEN GROEP 3 en 4

ACTIVITEITEN GROEP 3 en 4 ACTIVITEITEN GROEP 3 en 4 Wat zegt die grafiek? De indeling van de ochtend is als volgt: Schoolbrede start (15 minuten) Zie hoofdstuk Schoolbrede start. Deel 1 Tellen in een plaatje (20 minuten) De kinderen

Nadere informatie

werkboek groep 4 blok 7 en 8 naam

werkboek groep 4 blok 7 en 8 naam 1 2 3 4 5 6 werkboek groep 4 7 8 9 11 12 naam 10 blok 7 en 8 blok 8 x les xx 8 1 Hoeveel schroeven liggen hier? Vul in.... 2 34 Het konijnenhok x 4 schroeven is... schroeven. Reken uit. 2 groepjes van

Nadere informatie

Overstapprogramma 6-7

Overstapprogramma 6-7 Overstapprogramma - Cijferend optellen 9 Verdeel het getal. Het getal 8 kun je verdelen in: duizendtallen honderdtallen tientallen eenheden D H T E 8 D H T E 8 = 8 9 9 9 = = = = Zet de getallen goed onder

Nadere informatie

1. CIJFERSPEL 2. DOBBELEN

1. CIJFERSPEL 2. DOBBELEN 1. CIJFERSPEL De leerkracht schrijft vijf getallen op het bord en noemt een getal onder de 100. Bijvoorbeeld 75. De kinderen moeten met de vijf getallen op het bord zo dicht mogelijk bij de 75 komen. Ze

Nadere informatie

Kern 3: doos-poes-koek-ijs

Kern 3: doos-poes-koek-ijs Kern 3: doos-poes-koek-ijs In deze kern leert uw kind: Letters: d - oe - k - ij z Woorden: doos, poes, koek, ijs, zeep Herhaling van de letters van kern 1 en 2 Deze nieuwe woorden en letters worden aangeboden

Nadere informatie

15 min. 1-4. NL Spelregels 1. 17996_ikleer_naar groep2_guide.indd 1 23-09-15 16:10

15 min. 1-4. NL Spelregels 1. 17996_ikleer_naar groep2_guide.indd 1 23-09-15 16:10 4-5 15 min. 1-4 NL Spelregels 1 17996_ikleer_naar groep2_guide.indd 1 23-09-15 16:10 18 Leerzame spellen in 1 doos! Het alfabet leren & samenstellen van woorden 4 kruiswoordplaten, 90 letters en 1 alfabetbord

Nadere informatie

Kern 2: teen - een - neus - buik - oog. Spellen bij kern 2. In deze kern leert uw kind: Letters: t n b oo ee Woorden: teen - een - neus - buik - oog

Kern 2: teen - een - neus - buik - oog. Spellen bij kern 2. In deze kern leert uw kind: Letters: t n b oo ee Woorden: teen - een - neus - buik - oog Kern 2: teen - een - neus - buik - oog In deze kern leert uw kind: Letters: t n b oo ee Woorden: teen - een - neus - buik - oog De letters i - m - r - v - s aa - p e zijn bekende letters geworden. De letters

Nadere informatie

WEES OP JE HOEDE. De beurt van de speler is voorbij wanneer hij;

WEES OP JE HOEDE. De beurt van de speler is voorbij wanneer hij; WEES OP JE HOEDE De spelers (6 tot 8) zitten om de tafel. Op de tafel licht een stuk papier van 50 x 50 cm bijvoorbeeld een dubbelgevouwen krant) waarop alle spelers één hand plat neerleggen. Een andere

Nadere informatie

Uitleg bij de spellingskaartjes.

Uitleg bij de spellingskaartjes. Uitleg bij de spellingskaartjes. 1. De BLAUWE kaartjes zijn bedoeld om alleen te oefen met de spellingskaartjes 2. Met de Paarse kaartjes mag je met zijn tweeën oefenen met de spellingskaartjes 3. De Groene

Nadere informatie

Spreekopdrachten thema 1 Voorstellen

Spreekopdrachten thema 1 Voorstellen Spreekopdrachten thema 1 Voorstellen Opdracht 1 bij 1.2 * Doe de opdracht met de groep. Uitleg voor de docent: De cursisten lopen door elkaar door het lokaal. Laat de cursisten elkaar in tweetallen begroeten,

Nadere informatie

rekentrainer jaargroep 7 Fietsen op Terschelling. Teken en vul in. Zwijsen naam: reken-wiskundemethode voor het basisonderwijs

rekentrainer jaargroep 7 Fietsen op Terschelling. Teken en vul in. Zwijsen naam: reken-wiskundemethode voor het basisonderwijs Zwijsen jaargroep 7 naam: reken-wiskundemethode voor het basisonderwijs Waar staat deze paddenstoel ongeveer? Teken op de kaart. Welke afstand of welke route fietsen de kinderen? naam route afstand Janna

Nadere informatie

rekentrainer jaargroep 7 Fietsen op Terschelling. Teken en vul in. Zwijsen naam: reken-wiskundemethode voor het basisonderwijs

rekentrainer jaargroep 7 Fietsen op Terschelling. Teken en vul in. Zwijsen naam: reken-wiskundemethode voor het basisonderwijs Zwijsen jaargroep 7 naam: reken-wiskundemethode voor het basisonderwijs Waar staat deze paddenstoel ongeveer? Teken op de kaart. Welke afstand of welke route fietsen de kinderen? naam route afstand Janna

Nadere informatie

Spreekopdrachten thema 4 Gezondheid

Spreekopdrachten thema 4 Gezondheid Spreekopdrachten thema 4 Gezondheid Opdracht 1 bij 4.1 * Doe de opdracht in groepjes. Uitleg voor de docent: Verdeel de klas in groepjes van vier à vijf cursisten. Op deze pagina staan kaartjes met lichaamsdelen

Nadere informatie

Spinners. Veel plezier! Juf Els en juf Anke

Spinners. Veel plezier! Juf Els en juf Anke Spinners Een nieuwe rage: spinners! Heb jij ze al gespot in jouw klas? Vervelend, al dat speelgoed op school, of handig! spinners in de klas, daar kun je leuke, leerzame activiteiten mee doen! Wij bedachten

Nadere informatie

getalkaartjes 20 spelsuggesties voor thuis!

getalkaartjes 20 spelsuggesties voor thuis! getalkaartjes 20 spelsuggesties voor thuis! Flitsen voor de allerkleintjes. (kind met ouder) de getalkaartjes 1 t/m 10 worden samen uit het doosje gezocht het kind legt de getalkaartjes zelf voor zich

Nadere informatie

Spelregels IK BOX spel (3 of 4 personen)

Spelregels IK BOX spel (3 of 4 personen) IK BOX spelregels Spelregels IK BOX spel (3 of 4 personen) Spelmateriaal 1 spelbord (binnenkant van de IK BOX) met aan de zijkanten de grote ZaaiGoedkaarten. 4 pionnen (Tess, Mo, Max en Kate). 4 bakjes.

Nadere informatie

Hoi boer. De speler links van de gever begint het spel door een kaart open op tafel te draaien. Daarna doet de volgende speler hetzelfde; enzovoort.

Hoi boer. De speler links van de gever begint het spel door een kaart open op tafel te draaien. Daarna doet de volgende speler hetzelfde; enzovoort. Een kaartspel voor 4 personen Hoi boer De speelkaarten worden gelijkelijk verdeeld, zodanig dat iedere speler een gelijk aantal kaarten heeft. Deze kaarten liggen omgekeerd voor de speler op tafel. De

Nadere informatie

Spelenderwijs rijmen. Linda Willemsen. www.klasvanjuflinda.nl. www.klasvanjuflinda.nl

Spelenderwijs rijmen. Linda Willemsen. www.klasvanjuflinda.nl. www.klasvanjuflinda.nl Spelenderwijs rijmen Linda Willemsen www.klasvanjuflinda.nl www.klasvanjuflinda.nl Spelenderwijs rijmen Spelenderwijs rijmen Tekst & vormgeving: Linda Willemsen 2014 www.klasvanjuflinda.nl Linda Willemsen

Nadere informatie

Kern 6: geit-pauw-duif-ei

Kern 6: geit-pauw-duif-ei Kern 6: geit-pauw-duif-ei In deze kern leert uw kind Letters: g - ui - au - f - ei Woorden: geit, pauw, duif, ei Alle letters compleet In kern 6 leert uw kind de laatste nieuwe letters. Op het eind van

Nadere informatie

SOCIALE VAARDIGHEDEN MET AFLATOUN

SOCIALE VAARDIGHEDEN MET AFLATOUN SOCIALE VAARDIGHEDEN MET AFLATOUN Dit thema is opgesplitst in drie delen; gevoelens, ruilen en familie. De kinderen gaan eerst aan de slag met gevoelens. Ze leren omgaan met de gevoelens van anderen. Daarna

Nadere informatie

Spreekopdrachten thema 3 Kinderen

Spreekopdrachten thema 3 Kinderen Spreekopdrachten thema 3 Kinderen Opdracht 1 bij 3.2 Jullie zijn bij het consultatiebureau. Cursist A: je bent arts bij het consultatiebureau. Cursist B: je bent met je baby van twee maanden bij het consultatiebureau.

Nadere informatie

Lesideeën beroepenkaarten WERKEND NEDERLANDS

Lesideeën beroepenkaarten WERKEND NEDERLANDS Lesideeën beroepenkaarten WERKEND NEDERLANDS Lesidee: Wat is weg? Speel dit spel met een klein groepje. Leg steeds vijf tot acht kaarten open op tafel. Geef de cursisten even de tijd om alle foto s in

Nadere informatie

MINUTEN BEWEGEN. Onderwijs Maak Je Samen. www.5minutenspelletjes.nl

MINUTEN BEWEGEN. Onderwijs Maak Je Samen. www.5minutenspelletjes.nl MINUTEN BEWEGEN www.5minutenspelletjes.nl 12 Jongleren met ballonnen Benodigdheden een aantal ballonnen 1-2 3-4 Je kunt deze activiteit klassikaal doen, of in jes. Ga in een kring staan en gooi een aantal

Nadere informatie

Spellen bij kern 3 Spel 1: Schrijven op je rug Spel 2: Winkeltje spelen Spel 3: Lezen voor het slapen gaan Spel 4: Blijven voorlezen

Spellen bij kern 3 Spel 1: Schrijven op je rug Spel 2: Winkeltje spelen Spel 3: Lezen voor het slapen gaan Spel 4: Blijven voorlezen Spellen bij kern 3 Spel 1: Schrijven op je rug Kinderen hebben in kern 1, 2 en 3 al veel woorden geleerd. Het is een leuk spel om de letters van die woorden op de rug van uw kind te schrijven en het kind

Nadere informatie

a a Leg 3 getallen van 2 cijfers en tel ze op. b d Bedenk sommen waar 180 uitkomt. Meer antwoorden. b Uit welke som komt 103?

a a Leg 3 getallen van 2 cijfers en tel ze op. b d Bedenk sommen waar 180 uitkomt. Meer antwoorden. b Uit welke som komt 103? les 4 blok 5 4 Hoeveel kilogram samen? Eerst schatten. a a 64 kg b 164 kg 3 2 k g 232 kg 1 5 k g 115 kg 1 1 1 k g 511 kg c 8 kg 32 kg 125 kg 244 kg b d 16 kg 185 kg 143 kg 495 kg CD2 Maak sommen met deze

Nadere informatie

Het stappenplan om snel en goed iets nieuws in te studeren

Het stappenplan om snel en goed iets nieuws in te studeren Studieschema voor goed en zelfverzekerd spelen Page 1 of 5 Het stappenplan om snel en goed iets nieuws in te studeren Taak Een nieuw stuk leren zonder instrument Noten instuderen Opname beluisteren Notenbeeld

Nadere informatie

WOORDEN VERANDEREN. grap. glas. kras. grijs NIEUWE WOORDEN MAKEN. sterk - kers. ster. Kies een woord uit het woordpakket. gras -

WOORDEN VERANDEREN. grap. glas. kras. grijs NIEUWE WOORDEN MAKEN. sterk - kers. ster. Kies een woord uit het woordpakket. gras - WOORDEN VERANDEREN Kies een woord uit het woordpakket. gras - grap Schrijf dit woord in je schrift. glas kras Maak een nieuw woord door één letter grijs te veranderen. Zoek zoveel mogelijk nieuwe woorden.

Nadere informatie

Hoe gaat het in groep 1/2 b

Hoe gaat het in groep 1/2 b Hoe gaat het in groep 1/2 b Binnenkomst: - Als je op school komt hang je je jas op je eigen haakje onder je tent. Je tas zet je op de plank. - In de klas geef je de juf een hand en je pakt een spelletje

Nadere informatie

Spellen bij kern 2 Spel 1: Stickers plakken Spel 2: Wie maakt de meeste woorden? Spel 3: Woorden maken Spel 4: Zelf typen Spel 5: Letterboek maken

Spellen bij kern 2 Spel 1: Stickers plakken Spel 2: Wie maakt de meeste woorden? Spel 3: Woorden maken Spel 4: Zelf typen Spel 5: Letterboek maken Spellen bij kern 2 Spel 1: Stickers plakken Schrijf op een velletje met zelfklevende stickers een aantal keren de volgende woorden: oog - neus - buik - teen. Zet alle knuffels van uw kind bij elkaar. Laat

Nadere informatie

20 Ideeën met speelkaarten

20 Ideeën met speelkaarten Kinderboekenweek 2016 Voor altijd jong! Opa en oma spelen graag een kaartspelletje. Met hun speelkaarten kun je nog veel meer doen! Zorg voor één of twee stokken kaarten en ga aan de slag. Deze download

Nadere informatie

Spellen met één dobbelsteen

Spellen met één dobbelsteen Inhoud Spellen met één dobbelsteen... 2 Spellen met twee dobbelstenen... 3 Spellen met drie dobbelstenen... 4 Spellen met 5 dobbelstenen... 5 Spellen met 6 dobbelstenen... 6 Spellen met Pokerstenen...

Nadere informatie

taal portfolio Taalportfolio 9+

taal portfolio Taalportfolio 9+ taal portfolio Taalportfolio 9+ Inhoud bladzijde 3 bladzijde 4 bladzijde 5 bladzijde 8 bladzijde 11 bladzijde 12 bladzijde 13 Jouw naam en school Welke taal of dialect spreek je met wie Wat kun je in de

Nadere informatie

Als praten niet vanzelf gaat

Als praten niet vanzelf gaat Libra R&A locatie AC Eindhoven Als praten niet vanzelf gaat Niet alle kinderen leren vanzelf goed praten. Daar kunnen verschillende oorzaken voor zijn. In deze folder leest u waar u op moet letten en wat

Nadere informatie

Sportkanjers in de gymles. Sportkanjers in de gymles. gy m 10 SPORTKANJERGYMLESSEN VOOR DE BASISSCHOOL BOVENBOUW

Sportkanjers in de gymles. Sportkanjers in de gymles. gy m 10 SPORTKANJERGYMLESSEN VOOR DE BASISSCHOOL BOVENBOUW Sportkanjers in de gymles Sportkanjers in de gymles gy m gy m 10 SPORTKANJERGYMLESSEN VOOR DE BASISSCHOOL BOVENBOUW Leskaarten Les 1: Ik doe aan sport! VERTEL HET VOLGENDE VERHAAL: Het eerste wat je doet

Nadere informatie

Pak de jas! Werkvorm: Spel. Materiaal: Dobbelsteen Zes gekleurde jasjes. Verloop:

Pak de jas! Werkvorm: Spel. Materiaal: Dobbelsteen Zes gekleurde jasjes. Verloop: Pak de jas! Spel Dobbelsteen Zes gekleurde jasjes De leerkracht gooit met de dobbelsteen. De leerlingen nemen om ter snelste dezelfde kleur jas als de kleur van de dobbelsteen. De leerlingen verwoorden

Nadere informatie

Lesbrief Meneer Beer

Lesbrief Meneer Beer Lesbrief Meneer Beer Het verhaal Het verhaal gaat over Meneer Beer. Hij is verliefd op een prachtig berinnetje, maar hij durft het haar niet te vertellen. Hij vindt zichzelf maar een eenvoudige beer. Om

Nadere informatie

Spelregels. Het spelen van levend ganzenbord

Spelregels. Het spelen van levend ganzenbord Het spelen van levend ganzenbord Voor het spelen van het levend ganzenbord verdeel je de deelnemers in minimaal twee groepen. Deze groepen spelen het levend ganzenbord tegen elkaar. Het doel van het levend

Nadere informatie

Opstartles 10. EXTRA Oefenen met woorden bij de lessen

Opstartles 10. EXTRA Oefenen met woorden bij de lessen www.edusom.nl Opstartles 10. EXTRA Oefenen met woorden bij de lessen Het is belangrijk om veel woorden te leren. In deze extra les vindt u extra woorden bij de Opstartlessen 1 t/m 5. Kijk ook eens naar

Nadere informatie

Hiervoor zet ik me in! in klas

Hiervoor zet ik me in! in klas Hiervoor zet ik me in! in klas Ik ben voorzichtig met de spullen van een ander. Ik kom altijd op tijd op school. In de klas praat ik zachtjes met andere leerlingen. Ik behandel anderen zoals ik zelf behandeld

Nadere informatie

Spelletjes voor op de achterbank

Spelletjes voor op de achterbank Spelletjes voor op de achterbank In dit boekje vind je een aantal spelletjes welke je gemakkelijk in de auto kunt spelen. Sommige spelletjes kun je alleen doen, andere kun je doen met mensen die ook in

Nadere informatie

Maak een luister of een spreektaak

Maak een luister of een spreektaak 1 Maak een luister of een spreektaak Tekendictee - luisterdoel voor ogen houden - manier bepalen om de taak aan te pakken en die manier eventueel in de loop van de taak bijstellen - informatie verwerken

Nadere informatie

MINUTEN CREATIEF DENKEN

MINUTEN CREATIEF DENKEN MINUTEN CREATIEF DENKEN www.5minutenspelletjes.nl 16 1-2 3-4 Kijk, ik vlieg! Vaardigheid en attitude verbeelden, uitstel van oordeel. Benodigdheden geen Ga met de hele in een kring staan of zitten. Bij

Nadere informatie

SPELREGELS SPELMATERIAAL BIG BROTHER VOORBEREIDING roddeltabel confrontatiekaarten camerakaarten de 20 stemkaartjes SPELVERLOOP 4 spelers

SPELREGELS SPELMATERIAAL BIG BROTHER VOORBEREIDING roddeltabel confrontatiekaarten camerakaarten de 20 stemkaartjes SPELVERLOOP 4 spelers SPELREGELS Voor je ligt misschien wel het meest confronterende spel dat je ooit gespeeld hebt. Maar let wel: het is en blijft een spelletje. Dus neem de confrontaties met een flinke korrel zout! SPELMATERIAAL

Nadere informatie

Beschrijving: De knuffels op verschillende lichaamsdelen houden. Bijvoorbeeld op je hoofd, op de buik, op de voet

Beschrijving: De knuffels op verschillende lichaamsdelen houden. Bijvoorbeeld op je hoofd, op de buik, op de voet Babygroepen Beweegknap 1. Bewegen met knuffel Beschrijving: De knuffels op verschillende lichaamsdelen houden. Bijvoorbeeld op je hoofd, op de buik, op de voet 2. Dansen en dan knuffelen Beschrijving:

Nadere informatie

TUK TUK TAXI. 2-4 spelers 7+ jaar 40+ minuten

TUK TUK TAXI. 2-4 spelers 7+ jaar 40+ minuten NL 2-4 spelers 7+ jaar 40+ minuten TUK TUK TAXI Inhoud: Speelbord, 1 speciale dobbelsteen, 4 plastic taxi s, 8 klantenkaartjes, 80 kaartjes met verkeersborden en gebeurtenissen en verklarende uitleg daarover.

Nadere informatie

Klaskrantje van groep 1.

Klaskrantje van groep 1. Klaskrantje van groep 1. Week : 6 Thema: kleuren! Maandag 3 oktober. Zakia is kapitein. En de zon is er weer! Leuk, want na de middag mogen we even wat langer buiten. We zullen spelletjes spelen. De kalenders

Nadere informatie

Sinterklaas Dobbelspel

Sinterklaas Dobbelspel Sinterklaas Dobbelspel Spelregels: Iedereen koopt van te voren 3 of 4 cadeautjes voor een vooraf bepaald bedrag. Tijdens het spel houdt iedereen altijd minimaal 1 cadeautje voor zich. Dus een opdracht

Nadere informatie

HOTTENTOTTENTEN- TENTENTOONSTELLING

HOTTENTOTTENTEN- TENTENTOONSTELLING HOTTENTOTTENTEN- TENTENTOONSTELLING 6 Stap 1 Binnenkort is Tim jarig. Zijn ouders organiseren een feestje. Zijn familieleden willen graag weten waarmee ze hem een plezier kunnen doen. Tim wil hun een lijstje

Nadere informatie

Hoe maak ik... Naam: Groep:

Hoe maak ik... Naam: Groep: Hoe maak ik... Naam: Groep: Inleiding Een spreekbeurt houden is niet niets! Je moet daar heel wat voor kunnen. Wat dacht je van: Goed kunnen lezen Goed kunnen begrijpen wat je leest Goed dingen kunnen

Nadere informatie

Speels oefenen. Relaties tussen vermenigvuldigsommen. Vermenigvuldigen

Speels oefenen. Relaties tussen vermenigvuldigsommen. Vermenigvuldigen Speels oefenen Relaties tussen vermenigvuldigsommen Vermenigvuldigen Speels oefenen Relaties tussen vermenigvuldigsommen Auteur Els van Herpen www.fi.uu.nl/speciaalrekenen Freudenthal Instituut, Utrecht

Nadere informatie

Spel Videogames: spelen, praten & leren

Spel Videogames: spelen, praten & leren Spel Videogames: spelen, praten & leren Binnen het Thema Wordt Spelenderwijs! zijn videogames een goed voorbeeld van (populaire) media waar veel kinderen en ouders mee in aanraking komen. Zowel ouders

Nadere informatie

Blok 1 Herhalingstoets

Blok 1 Herhalingstoets herhalingstoetsen Blok Herhalingstoets Tienen en enen. Tel en schrijf. Wie zitten in de bus? Maak de bloksom. T E Hoeveel bekers? Schrijf. Hoeveel bekers? Maak de som. = = voor tafel voor tafels bekers

Nadere informatie

Zwijsen. jaargroep 4. naam: reken-wiskundemethode voor het basisonderwijs. rekentrainer. jij. Bezoek alle leuke dingen. Teken de weg.

Zwijsen. jaargroep 4. naam: reken-wiskundemethode voor het basisonderwijs. rekentrainer. jij. Bezoek alle leuke dingen. Teken de weg. Zwijsen jaargroep naam: reken-wiskundemethode voor het basisonderwijs! jij rekentrainer Bezoek alle leuke dingen. Teken de weg. Groep blad 1 Hoe komt de hond bij het bot? Teken. Kleur de tegels. Kleur

Nadere informatie

Thema Op het werk. Demet TV. Lesbrief 8. De eerste werkdag

Thema Op het werk. Demet TV. Lesbrief 8. De eerste werkdag Thema Op het werk. Demet TV Lesbrief 8. De eerste werkdag Deze les gaat over de eerste werkdag. gaat voor het eerst werken bij een snoepfabriek. Hij komt binnen en maakt kennis met de chef. De chef vertelt

Nadere informatie

LES 3 Ik leer Nederlands. TESTEN TEST 1

LES 3 Ik leer Nederlands. TESTEN TEST 1 12/11/14 1 LES 3 Ik leer Nederlands. TESTEN TEST 1 1. (lezen) Ik.... een lange tekst. 2 Hij.... een moeilijk boek. 3. Zij.... een gemakkelijk tekstje. 4..... jullie veel? Ja, wij.... graag kinderboeken.

Nadere informatie

OPDRACHTKAART SPEELS BINGO. Loop met een appel op je lepel zo snel mogelijk van het begin naar het eind. Zorg dat de appel niet van de lepel valt.

OPDRACHTKAART SPEELS BINGO. Loop met een appel op je lepel zo snel mogelijk van het begin naar het eind. Zorg dat de appel niet van de lepel valt. Loop met een appel op je lepel zo snel mogelijk van het begin naar het eind. Zorg dat de appel niet van de lepel valt. Duik met je gezicht in het water en probeer met je mond het snoepje of voorwerp dat

Nadere informatie

Examen HAVO en VHBO. Wiskunde A

Examen HAVO en VHBO. Wiskunde A Wiskunde A Examen AVO en VBO oger Algemeen Voortgezet Onderwijs Vooropleiding oger Beroeps Onderwijs AVO Tijdvak VBO Tijdvak Woensdag 1 juni 1.0 16.0 uur 0 00 Dit examen bestaat uit 0 vragen. Voor elk

Nadere informatie

Kennismakingsspelletjes

Kennismakingsspelletjes Kennismakingsspelletjes Duur : 30 minuten Ontwikkelingsgebied : Taalontwikkeling Spelontwikkeling Sociaal-emotionele ontwikkeling Cognitieve ontwikkeling Doelgroep : 4-12 jaar Locatie : Binnenruimte Grasveld

Nadere informatie

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S 2 Ik en autisme In het vorige hoofdstuk is verteld over sterke kanten die mensen met autisme vaak hebben. In dit hoofdstuk vertellen we over autisme in het algemeen. We beginnen met een stelling. In de

Nadere informatie

Speel met spel ROOD!

Speel met spel ROOD! Speel met spel ROOD! Nabouwen Pak een kaart met een rode rand en bouw het voorbeeld op de kaart na. Patronen klikken Bedenk een patroon en maak dit met de klikkubussen. twee rode twee blauwe of: één rode

Nadere informatie

Arrangementen dagbesteding VSO Oriëntatiefase Verdiepingsfase Integratiefase Leerjaar 1 (de

Arrangementen dagbesteding VSO Oriëntatiefase Verdiepingsfase Integratiefase Leerjaar 1 (de ARRANGEMENTKAART REKENEN maart 2013 VSO- AFDELING Standaarden VSO Leeftijd à 13 14 15 16 17 18 19 Gevorderd 25% 10 10 11 11 11 12 12 Voldoende 75% 7 7 8 8 9 9 10 Minimum 90% 3 4 4 4 5 5 5 Arrangementen

Nadere informatie

LESBRIEF. Samenvatting: Bij dit boek horen diverse bijlagen: thema s: Ben jij ooit naar een neuzenfeest geweest?

LESBRIEF. Samenvatting: Bij dit boek horen diverse bijlagen: thema s: Ben jij ooit naar een neuzenfeest geweest? Samenvatting: Er bestaan verjaardagsfeestjes, dansfeestjes, eetfeestjes, pakjesfeestjes, nieuwjaarsfeestjes, geboortefeestjes maar ben jij al eens uitgenodigd voor een neuzenfeest? Een vrolijk boek voor

Nadere informatie

Maarten Stevens

Maarten Stevens Maarten Stevens www.feest.co Volg ons! Speel je ons spel en wil je op de hoogte blijven van onze activiteiten of wil je kans maken op leuke acties en aanbiedingen? Volg ons dan op Twitter en like ons op

Nadere informatie

De wens van. Zoek een kandidaat die een bijzondere wens heeft. Interview de kandidaat. Geef de antwoorden van dat kind door aan de Spel afdeling.

De wens van. Zoek een kandidaat die een bijzondere wens heeft. Interview de kandidaat. Geef de antwoorden van dat kind door aan de Spel afdeling. De wens van Uitleg voor regie: In De wens van... gaan jullie op zoek naar een kind dat een bijzondere wens heeft. Jullie proberen die wens op een grappige manier in vervulling te laten gaan. Dit heb je

Nadere informatie

Caféplay II Spel - Turnbased strategiespel met alledaagse voorwerpen. Misha Heesakkers 2037969

Caféplay II Spel - Turnbased strategiespel met alledaagse voorwerpen. Misha Heesakkers 2037969 Caféplay II Spel - Turnbased strategiespel met alledaagse voorwerpen Misha Heesakkers 2037969 Inhoud Gamedesign 3 Laatste Prototype 4 Procesverslag 5 Protoype 1 6 Protoype 2 7 Protoype 3 8 Protoype 4 9

Nadere informatie

2. Puzzelen naar 5 december grote groep

2. Puzzelen naar 5 december grote groep 2. Puzzelen naar 5 december grote groep Tijdens deze activiteit: tellen de kinderen af tot aan de komst van Sinterklaas. leggen de kinderen elke dag een puzzelstukje op de kalender. Hoofddoel Rekenen Meten

Nadere informatie

OPA EN OMA DE OMA VAN OMA

OPA EN OMA DE OMA VAN OMA Hotel Hallo - Thema 4 Hallo opdrachten OPA EN OMA 1. Knip de strip. Strip Knip de strip los langs de stippellijntjes. Leg de stukken omgekeerd en door elkaar heen op tafel. Draai de stukken weer om en

Nadere informatie

Lesbrief bij de voorstelling Aardblij

Lesbrief bij de voorstelling Aardblij Lesbrief bij de voorstelling Aardblij Voor de groepen 1 en 2 van het basisonderwijs (4-6 jaar) Deze lesbrief is te gebruiken bij de voorstelling Aardblij. Aardblij is een voorstelling met zang, acrobatiek

Nadere informatie

Tip. In de herfst en winter is de maan vroeg in de ochtend goed te zien.

Tip. In de herfst en winter is de maan vroeg in de ochtend goed te zien. Reis naar de maan GROEP 3-4 22 20 & 50 minuten, verdeeld over twee lessen 1, 23, 46 en 54 De leerling: leert samenwerken leert bewegen op muziek leert luisteren naar ritme en muziek herkent vier fasen

Nadere informatie

Breukenpizza! Ga je mee om de wonderlijke wereld van de breuken te ontdekken? Bedacht en ontwikkeld door Linda van de Weerd. www.klasvanjuflinda.

Breukenpizza! Ga je mee om de wonderlijke wereld van de breuken te ontdekken? Bedacht en ontwikkeld door Linda van de Weerd. www.klasvanjuflinda. Breukenpizza! Ga je mee om de wonderlijke wereld van de breuken te ontdekken? Bedacht en ontwikkeld door Linda van de Weerd. www.klasvanjuflinda.nl Breukenpizza! 1. Knijpkaart 2. Decimalen 3. Domino 4.

Nadere informatie

spelregels Paul de Leeuw

spelregels Paul de Leeuw spelregels Paul de Leeuw In onvoorspelbaar strijd je alleen of in teams tegen elkaar. Het spel draait om het verzamelen van bitterballen en bamihapjes. Heb jij aan het eind van het spel de meeste bitterballen

Nadere informatie

DONOR IN HART EN NIEREN

DONOR IN HART EN NIEREN DONOR IN HART EN NIEREN havo/vwo MODULE: blz Inleiding Dit boekje gaat over orgaandonatie Het maakt deel uit van de lessenserie Donor in hart en nieren De lessenserie is uitgegeven door NIGZ-Donorvoorlichting

Nadere informatie

- je kan me wat - module 2. docere delectare movere. tekeningen -

- je kan me wat - module 2. docere delectare movere. tekeningen - - je kan me wat - module 2 docere delectare movere je O kan ROC p e me n van S wat Amsterdam c h o o l - A nt2taalmenu.nl educatie m s t e r - d ROC a m van module Z Amsterdam u i d - O 2 o s t tekeningen

Nadere informatie

Spreekopdrachten thema 2 Boodschappen

Spreekopdrachten thema 2 Boodschappen Spreekopdrachten thema 2 Boodschappen Opdracht 1 bij 2.1 ** Cursist A: vertel wat je eet of drinkt. Vraag wat cursist B eet of drinkt. Cursist B: geef antwoord. Voorbeeld Cursist A: Ik eet een tomaat.

Nadere informatie

groep 8 blok 7 antwoorden Malmberg s-hertogenbosch

groep 8 blok 7 antwoorden Malmberg s-hertogenbosch blok 7 groep 8 antwoorden Malmberg s-hertogenbosch blok 7 les 3 3 Reken de omtrek en de oppervlakte van de figuren uit. Gebruik m en m 2. 1 m C Omtrek figuur C 20 m Oppervlakte figuur C 22 m 2 A B Omtrek

Nadere informatie

Rob Bervoets - 3 Balo a 0. Het verhaal achter het spel

Rob Bervoets - 3 Balo a 0. Het verhaal achter het spel 0. Het verhaal achter het spel Ik heb de inspiratie voor dit spel gevonden bij een bestaand "vloerspel" waarbij de kinderen in de huid van Aladin kruipen en samen met Yasmine op zoek gaan naar de grot

Nadere informatie

Uitbeeld spelletjes: beroepen uitbeelden

Uitbeeld spelletjes: beroepen uitbeelden Uitbeeld spelletjes: beroepen uitbeelden Ben je een dokter? Ben je een piloot? Wie kan het beste beroepen uitbeelden? Dit spelletje is altijd een succes. Beschrijving spel Uitbeeld spelletjes scoren altijd

Nadere informatie

Uitgeverij Schoolsupport www.schoolsupport.nl

Uitgeverij Schoolsupport www.schoolsupport.nl Sorteren kun je leren Leerinhoud: rubriceren, klanken onderscheiden. Materiaal: allerlei voorwerpen en bordjes. Locatie: klaslokaal (eventueel speelplaats). Groepsindeling: individueel. Tijdsduur: 10 minuten.

Nadere informatie

1 meester.erik@outlook.com

1 meester.erik@outlook.com Vakje 2 Miquel heeft 29 voetbalplaatjes gespaard. Van zijn beste vriend krijgt Miquel nog 16 voetbalplaatjes. Hoeveel plaatjes heeft Miquel dan? Vakje 3 Zet een cirkel om de keersom met de kleinste uitkomst.

Nadere informatie

Groep. 3t/m5. thema: Schriften uitdelen WAT. what do you say? Cómo dices? ZEG JIJ? Que ditesvous? Een toren Fotostrip

Groep. 3t/m5. thema: Schriften uitdelen WAT. what do you say? Cómo dices? ZEG JIJ? Que ditesvous? Een toren Fotostrip Groep 3t/m5 Cómo dices? Que ditesvous? 4 thema: WAT ZEG JIJ? Een toren Fotostrip what do you say?? 2 6 Schriften uitdelen Lees je Bijbel Door Albertina de Jong Een toren Stel je voor dat je met 10 kinderen

Nadere informatie

De pietenschool. speluitleg

De pietenschool. speluitleg De pietenschool speluitleg Speel de pietenspelletjes, doe de oefeningen en word een echte hulppiet! De Pietenschool is een leuk en gezellig spel voor de Sinterklaastijd. Het spel kan op verschillende manieren

Nadere informatie

Werkvorm Participatie. Als ik de baas zou zijn op de BSO. Buitenschoolseactiviteiten.nl Als ik de baas zou zijn op de BSO 1

Werkvorm Participatie. Als ik de baas zou zijn op de BSO. Buitenschoolseactiviteiten.nl Als ik de baas zou zijn op de BSO 1 Werkvorm Participatie Als ik de baas zou zijn op de BSO Als ik de baas zou zijn op de BSO 1 Inhoudsopgave Als ik de baas zou zijn op de BSO 3 Uitvoering activiteit 4 Voorbereiding Doel en verloop spel

Nadere informatie

(Eerlijk) verdelen, breuken (taal), meetkunde, meten

(Eerlijk) verdelen, breuken (taal), meetkunde, meten Titel Strokenstrijd roep / niveau roep 5/6 Leerstofaspecten (Eerlijk) verdelen, breuken (taal), meetkunde, meten Benodigdheden Stroken; A3 in de lengte in vieren (smalle strook), bij voorkeur in verschillende

Nadere informatie

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 MEMORY WOORDEN 1.1 TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 ik jij hij zij wij jullie zij de baby het kind ja nee de naam TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 2 MEMORY WOORDEN 1.2 TaalCompleet A1 Memory Woorden

Nadere informatie

Techniekkit: Oost Nederland. Domein: Overbrengingen. Competentie: Ontwerpen Toepassen Reflectie. Leergebied: Aardrijkskunde

Techniekkit: Oost Nederland. Domein: Overbrengingen. Competentie: Ontwerpen Toepassen Reflectie. Leergebied: Aardrijkskunde Techniekkit: Oost Nederland Domein: Overbrengingen Competentie: Ontwerpen Toepassen Reflectie Leergebied: Aardrijkskunde 1. Mensen zijn vaak onderweg. Naar school, het werk, de sportclub, opa en oma of

Nadere informatie

Schattend rekenen Maatkennis over gewichten Gebruik van referentiematen. Per tweetal: kopieerblad Lift een groot vel papier

Schattend rekenen Maatkennis over gewichten Gebruik van referentiematen. Per tweetal: kopieerblad Lift een groot vel papier Lift Kopieerblad Lift Titel De lift waarin dit bordje hangt kan 1000 kilo vervoeren of dertien personen. In deze activiteit gaan de kinderen na of dertien personen 1000 kilo zouden kunnen wegen. Om dit

Nadere informatie

Papa en mama hebben ruzie. Ton en Toya vinden dat niet leuk. Papa wil graag dat Ton en Toya bij hem op bezoek komen, maar van mama mag dat niet.

Papa en mama hebben ruzie. Ton en Toya vinden dat niet leuk. Papa wil graag dat Ton en Toya bij hem op bezoek komen, maar van mama mag dat niet. Bezoek op kantoor Papa en mama hebben ruzie. Ton en Toya vinden dat niet leuk. Papa wil graag dat Ton en Toya bij hem op bezoek komen, maar van mama mag dat niet. Ton en Toya hebben wat problemen thuis.

Nadere informatie

Spelen met letters. Groep 3

Spelen met letters. Groep 3 Spelen met letters Groep 3 Inhoud Suggesties bij de boeken... 3 Het letterwinkeltje... 4 Introductie van de vertelling... 4 Verwerkingssuggesties... 5 Wat staat daar?... 6 Introductie van de vertelling...

Nadere informatie

Huiswerk Spreekbeurten Werkstukken

Huiswerk Spreekbeurten Werkstukken Huiswerk Spreekbeurten Werkstukken - 2 - Weer huiswerk? Nee, deze keer geen huiswerk, maar een boekje óver huiswerk! Wij (de meesters en juffrouws) horen jullie wel eens mopperen als je huiswerk opkrijgt.

Nadere informatie

Elke middag loopt Fogg van zijn huis naar de Club. Om een spelletje kaart te spelen. Er wordt altijd om geld gespeeld. En als Fogg wint, geeft hij

Elke middag loopt Fogg van zijn huis naar de Club. Om een spelletje kaart te spelen. Er wordt altijd om geld gespeeld. En als Fogg wint, geeft hij Rijk Phileas Fogg is een vreemde man. Hij is erg rijk. Maar niemand weet hoe hij aan zijn geld komt. Een baan heeft hij namelijk niet. Toch woont hij in een groot huis, midden in Londen. In zijn eentje.

Nadere informatie

Examen HAVO. Wiskunde A1,2

Examen HAVO. Wiskunde A1,2 Wiskunde A1,2 Examen AVO oger Algemeen Voortgezet Onderwijs Tijdvak 2 Woensdag 21 juni 1.0 16.0 uur 20 00 Dit examen bestaat uit 21 vragen. Voor elk vraagnummer is aangegeven hoeveel punten met een goed

Nadere informatie

Bij het oplossen van een telprobleem zijn de volgende 2 dingen belangrijk: Is de volgorde van de gekozen dingen van belang?

Bij het oplossen van een telprobleem zijn de volgende 2 dingen belangrijk: Is de volgorde van de gekozen dingen van belang? 4. tellen & kansen 4.1 Tellen Herkennen Je kunt een vraag over telproblemen herkennen aan signaalwoorden: - hoeveel mogelijkheden, manieren, routes, volgordes etc. zijn er?, - bereken het aantal mogelijkheden/manieren

Nadere informatie

HANDLEIDING HET IJSBERENSPEL

HANDLEIDING HET IJSBERENSPEL HANDLEIDING HET IJSBERENSPEL Pagina 1 van 7 1.! Artikelen behorende bij het spel... 1! 2.! Doel... 1! 3.! Spel klaar zetten... 1! 4.! Aantal deelnemers... 2! 5.! Meer informatie... 2! 6.! Speluitleg...

Nadere informatie

Kopen van kussens Einde van het spel

Kopen van kussens Einde van het spel Beschrijf in één zin: Beschrijf het begrip op dit kaartje in één zin. Je mag het woord zelf of een deel ervan niet gebruiken in je beschrijving. Nu krijgt eerst de speler links van je een kans kans om

Nadere informatie

Tussen d oortjes. www.jufjanneke.nl

Tussen d oortjes. www.jufjanneke.nl Tussen d oortjes Leerlijn rekenen Kleuren Kleur herkennen Gooi met een kleurendobbelsteen. - Wie heeft deze kleur in de kleren? - Zoek deze kleur op in de klas - Hoe heet deze kleur? Vormen Voelspel vormen

Nadere informatie