- je kan me wat - module 2. docere delectare movere. tekeningen -

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "- je kan me wat - module 2. docere delectare movere. tekeningen -"

Transcriptie

1 - je kan me wat - module 2 docere delectare movere je O kan ROC p e me n van S wat Amsterdam c h o o l - A nt2taalmenu.nl educatie m s t e r - d ROC a m van module Z Amsterdam u i d - O 2 o s t tekeningen -

2 je kan me wat nt2taalmenu.nl module 2 1

3 je kan me wat nt2taalmenu.nl ROCvA - educatie - ROCvA module 2 2

4 je kan me wat nt2taalmenu.nl module 2 3

5 je kan me wat ROCvA nt2taalmenu.nl - educatie - ROCvA module 2 4

6 je kan me wat ROCvA nt2taalmenu.nl - educatie - ROCvA module 2 5

7 LUISTER GOED & KIES HET GOEDE PLAATJE SCHRIJF DE GOEDE LETTER OP HET ANTWOORD-BLAD 1 a b c d 2 a b c d 3 a b c d 4 a b c d je kan me wat ROCvA nt2taalmenu.nl - educatie - ROCvA module 2 6

8 5 a b c d 6 a b c d 7 a b c d 8 a b c d 9 a b c d je kan me wat ROCvA nt2taalmenu.nl - educatie - ROCvA module 2 7

9 a] De lamp is aan. b] Het is licht. c] Het is donker. 1 a] De man leest een brief. b] De man leest een boek. c] De man leest een krant. 2 a] De vrouw kijkt op de klok. b] De vrouw kijkt op haar horloge. c] De vrouw kijkt naar het boek. 3 a] Het is 10 uur. Het is donker. b] Het is 10 uur. Het is licht. c] Het is 12 uur. Het is donker. 4 a] Dat is een klok. b] Dat is een horloge. c] Dat is een lamp. 5 je kan me wat nt2taalmenu.nl ROCvA - educatie - ROCvA module 2 8

10 a] De lamp is uit. b] Het is donker. c] De lamp is aan. 6 a] Ze zegt: Dat is de zon. b] Ze zegt: Dat is de maan. c] Ze zegt: Dat is de kerk-klok. 7 a] Dit is een munt van een euro. b] Dit is is een munt van vijftig cent. c] Dit is een munt van 5 cent. 8 a] De televisie is niet aan. b] De televisie is in. c] De televisie is aan. 9 a] De jongen poetst zijn tanden. b] De jongen doet zijn kleren uit. c] De jongen pakt de tandenborstel. 10 je kan me wat ROCvA nt2taalmenu.nl - educatie - ROCvA module 2 9

11 a] De tanden van het meisje. b] De tanden van de vrouw. c] De tanden van de jongen. 11 a] Het haar van de vrouw is licht. b] Het haar van de vrouw is donker. c] Het haar van de man is donker. 12 a] De vrouw luistert naar de telefoon. b] De vrouw kijkt naar de telefoon. c] De vrouw loopt naar de telefoon. 13 a] Het kind zegt: Kijk mama, een hond! b] Het kind zegt: Kijk mama, een koe! c] Het kind zegt: Kijk mama, een vogel! 14 a] Het kind ligt in bed. b] Het kind loopt in bed. c] Het kind zit in bed. 15 je kan me wat ROCvA nt2taalmenu.nl - educatie - ROCvA module 2 10

12 1 Het is 8 uur. Het is bedtijd. 2 Mama roept: "Kom je? Het is bedtijd!" De jongen doet tandpasta op de tandenborstel. 4 Hij poetst zijn tanden De jongen doet zijn kleren uit. 6 Hij doet zijn pyjama aan Hij stapt in bed. 8 Moeder geeft haar kind een nachtzoen Ze doet het licht uit. 1 0 Het is donker in de kamer. Ze zegt: "Slaap lekker!" 9 10 je kan me wat ROCvA nt2taalmenu.nl - educatie - ROCvA module 2 11

13 KIJK NAAR HET PLAATJE & KIES HET GOEDE WOORD [a] licht 1 Het is [b] donker. Het is nacht. [c] buiten [a] op 2 Het kindje ligt [b] aan bed en slaapt. [c] in [a] de maan 3 Dat is [b] de zon, antwoordt mama. [c] het licht [a] negen 4 Het is [b] zeven uur. [c] acht [a] lekker 5 "Die hond heeft [b] licht haar." [c] donker [a] Zit 6 De jongen zegt:" [b] Luister dit is een auto." [c] Kijk [a] in 7 Hij doet zijn [b] aan. Hij gaat naar bed. kleren [c] uit [a] pakt 8 Zijn moeder [b] doet haar kindje een zoen. [c] geeft je kan me wat ROCvA nt2taalmenu.nl - educatie - ROCvA module 2 12

14 LEES EN BEGRIJP 1 De jongen poetst de tanden. Het meisje poetst d e tanden. De jongen poetst zijn tanden. Het meisje poetst haar tanden. Hij poetst zijn tanden. Zij poetst haar tanden. 2 De jongen slaapt in het bed. Het meisje slaapt in het bed. De jongen slaapt in zijn bed. Het meisje slaapt in haar bed. Hij slaapt in zijn bed. Zij slaapt in haar bed. 3 De vader geeft het kind een kus. De moeder geeft het kind een kus. De vader geeft zijn kind een kus. De moeder geeft haar kind een kus. Hij geeft zijn kind een kus. Zij geeft haar kind een kus. LEES EN KIES: zijn of haar tanden benen ogen horloge mond neus haar auto je kan me wat ROCvA nt2taalmenu.nl - educatie - ROCvA module 2 13

15 BEKIJK HET PLAATJE de zolder de slaapkamer de woonkamer de badkamer de keuken de garage de trap IN WELKE RUIMTE IS HET? 1 de klok...de woonkamer 9 het bed... 2 de wekker...de slaapkamer 10 de paraplu... 3 de maan...buiten 11 de eettafel... 4 de telefoon de radio... 5 de tandpasta de kleren... 6 de fiets de kachel... 7 de wasmachine de pyjama... 8 de auto de kerktoren... je kan me wat ROCvA nt2taalmenu.nl - educatie - ROCvA module 2 14

16 ZOEK WOORDEN BIJ ELKAAR KIJKEN WAT HET WORDT 1 tanden [..] geven 2 kleren [..] antwoordt 3 de nachtzoen [..] uitdoen 4 loopt naar [..] poetsen 5 vraagt [..] het bed 6 de nacht [..] de klok 7 de toren [..] de moeder 8 de dag [..] de zon 9 het kindje [..] heel goed 10 prima [..] de maan WAT KAN NIET? [a] in 1 Het kindje doet de kleren [b] uit. [c] aan [a] nacht 2 Je ziet de maan. Het is [b] licht. [c] donker [a] donker 3 Je ziet de zon. Het is [b] licht. [c] dag KIJKEN WAT HET WORDT [a] het 4 De jongen geeft [b] haar meisje een zoen. [c] zijn [a] de 5 Het meisje geeft [b] haar vriend ook een kus. [c] zijn [a] in 6 De lamp is [b] aan. [c] uit je kan me wat ROCvA nt2taalmenu.nl - educatie - ROCvA module 2 15

17 LUISTER EN LEES BEDTIJD 1 Iris kijkt naar de televisie. Mama leest de krant. Het is zeven uur. De lamp is aan. 5 Het is buiten donker. Papa zegt: Kom Iris, het is bedtijd! Iris loopt naar de badkamer. Ze pakt de tandenborstel. 10 Ze doet tandpasta op de tandenborstel. Ze poetst haar tanden. Dan loopt Iris naar de slaapkamer. De vader van Iris loopt ook naar 15 de slaapkamer. De vader doet de lamp aan. Iris doet haar kleren uit, en haar pyjama aan. Ze loopt naar het bed. Ze stapt in het bed. 20 De papa van Iris pakt een boek. Papa leest en vraagt: Wat is dat? Iris antwoordt: Een koe! De papa van Iris zegt: Prima! Heel goed! Papa vraagt: En wat is dat? 25 Iris antwoordt: Een paard! De vader van Iris zegt: Prima! Heel goed! Dan geeft de papa van Iris een nachtzoen. En Iris geeft haar papa een nachtzoen Papa loopt naar de lamp. Hij doet het licht uit. 30 Het is donker in de kamer. Hij zegt: Slaap lekker! je kan me wat ROCvA nt2taalmenu.nl - educatie - ROCvA module 2 16

18 LEES DE TEKST : BEDTIJD EN BESLIS: waar of niet-waar 1 De mama van Iris kijkt naar de televisie. 2 Mama loopt met Iris naar de badkamer. 3 Het is donker in de slaapkamer van Iris. 4 Iris poetst haar tanden in de keuken. 5 Papa leest met Iris een boek. 6 Iris vraagt: Dat is een paard! waar of niet-waar waar of niet-waar waar of niet-waar waar of niet-waar waar of niet-waar waar of niet-waar 7 Iris geeft haar vader een nachtzoen. waar of niet-waar 8 Iris heeft een nachtlampje. waar of niet-waar LUISTER NAAR DE DOCENT EN KIES DE GOEDE KLANK OO - O UU - OE OO - OE 1 oo - o 1 uu - oe 1 oo - oe 2 oo - o 2 uu - oe 2 oo - oe 3 oo - o 3 uu - oe 3 oo - oe 4 oo - o 4 uu - oe 4 oo - oe 5 oo - o 5 uu - oe 5 oo - oe 6 oo - o 6 uu - oe 6 oo - oe je kan me wat nt2taalmenu.nl ROCvA - educatie - ROCvA module 2 17

19 LEES EN BEGRIJP De vrouw. Dit is het haar. Dit is het haar van de vrouw. De man. Dit is de de bril. Dit is de bril van de man. De jongen. Dit is de mond. Dit is de mond van de jongen. MAAK GOEDE ZINNEN 1 [het auto'tje] Dit is het auto'tje [de mond] Dit is... 3 [het horloge] [de neus]... 5 [de moeder]... 6 [de ogen] je kan me wat ROCvA nt2taalmenu.nl - educatie - ROCvA module 2 18

20 VUL DE WOORDEN IN BEDTIJD 1 Iris kijkt naar de. Mama de krant. Het zeven uur. De lamp is aan. Het is buiten. 5 Papa zegt: Iris, het is bedtijd! 1 televisie 2 donker 3 kom 4 leest 5 is Iris loopt de badkamer. Ze pakt tandenborstel. doet tandpasta op de tandenborstel. Ze poetst haar. 10 Dan Iris naar de slaapkamer. 6 tanden 7 loopt 8 de 9 ze 10 naar De vader Iris loopt ook naar de slaapkamer. De vader doet de aan. Iris doet haar kleren uit, en haar pyama. Ze loopt naar het bed. Ze stapt het bed. 15 De papa van Iris een boek. 11 pakt 12 aan 13 van 14 lamp 15 in Papa leest en vraagt: Wat is? Iris : Een koe! De papa van Iris zegt: Prima! Heel! vraagt: En wat is dat? 20 Iris antwoordt: Een paard! De vader Iris zegt: Prima! Heel goed! geeft de papa van Iris een nachtzoen. En Iris geeft papa een nachtzoen. Papa loopt naar de lamp. Hij doet het uit. 25 is donker in de kamer. Hij zegt: lekker! 16 antwoordt 17 van 18 papa 19 goed 20 dat 21 haar 22 licht 23 dan 24 slaap 25 het je kan me wat nt2taalmenu.nl ROCvA - educatie - ROCvA module 2 19

21 VUL DE TIJDEN IN voorbeelden Het is half twee. Het is half vijf Het is... Het is... Het is... Het is... module 2 ROCvA - educatie - ROCvA 20

22 ZOEK BIJ ELKAAR 1 Het is donker. [..] Ze doet haar pyjama aan. 2 Iris doet haar kleren uit. [..] Ze stapt in haar bed. 3 Papa vraagt: Wat is dat? [..] Hij leest een verhaal voor. 4 Ze loopt naar haar bed. [..] Iris antwoordt: Een hond! 5 Papa pakt een boek. [..] Mama, doet de lamp aan. 6 Het meisje ziet de zon. [..] Buiten is het donker. 7 Het meisje ziet de maan [..] Hij zegt: Hallo...! 8 De man pakt de tandenborstel. [..] Haar kind loopt naar het bed. 9 De man pakt de telefoon. [..] Hij poetst zijn tanden. 10 De moeder zegt: Kom je! [..] Buiten is het licht. WAT HOORT ER NIET BIJ voorbeeld: de krant - de auto - het boek - de brief de auto [= De man leest de auto & kan niet!] 1 de vrouw - het kind - het paard - de jongen - de man 2 de moeder - de jongen - het meisje - de vrouw 3 de lamp - de radio - de maan - de wasmachine - de televisie. 4 het oor - de neus - de arm - de mond - het haar - de tanden 5 fout - prima - heel goed - juist - oke - ja 6 de tandenborstel - de tanden - de tandpasta - de neus - poetsen 7 de pyjama - de hond - tanden poetsen - de maan - het bed - donker 8 10 euro cent - de munt - de euro - het biljet - 50 euro cent 9 de kerktoren - het horloge - de lamp - de klok - de wekker 10 het bed - de stoel - de telefoon - de kachel - de televisie - de radio module 2 ROCvA - educatie - ROCvA 21

23 VUL EEN GOED WOORD IN zoek en kijk op de andere 's 1 De vrouw kijkt op haar.... Het is 12 uur. 2 Het kind ligt in.... Het kind slaapt. 3 De jongen poetst zijn Het meisje doet haar... aan. Ze gaat slapen. 5 Ze doet tandpasta op haar Iris kijkt naar de Haar moeder zegt: "Dat is de... van de kerk.". 1 De man... :"Prima, heel goed!". 2 De vrouw... :"Wat is dat?". 3 De jongen... zijn moeder een nachtzoen. 4 Het meisje... haar kleren uit. 5 Zij... naar de badkamer. 6 Hij... op zijn horloge. 7 Het uur. 1 Het vrouw kijkt... haar horloge. 2 Het meisje stapt... haar bed.. 3 Ze doet haar kleren Ze doet haar pyjama De papa... Iris zegt: " Prima, heel goed!". 6 Ze doet de tandpasta... haar tandenborstel. 7 Wat hoort er niet...? module 2 ROCvA - educatie - ROCvA 22

24 OP BED LIGGEN fout verkeerd goed juist LUISTER EN LEES DAT IS EEN... Je hebt een tas. Je doet je hand in de tas. Je pakt een ding uit de tas. Je wijst naar een persoon in de klas en vraagt: Wat is dit? Het antwoord: => Dat is een... Het antwoord is GOED. Je zegt: => Heel goed! Prima! Het antwoord is FOUT. Je zegt: => Nee, dat is fout! Je vraagt: Weet iemand anders in de klas wat het is? Dit antwoord is GOED. Je zegt: => Heel goed! Prima! je kan me wat nt2taalmenu.nl ROCvA - educatie - ROCvA module 2 23

25 VUL DE WOORDEN IN BEDTIJD loopt - donker - lamp - ze - kom - is - televisie - leest - van - tanden - de- naar 1 Iris kijkt naar de. Mama de krant. Het zeven uur. De lamp is aan. Het is buiten. 5 Papa zegt: Iris, het is bedtijd! Iris loopt de badkamer. Ze pakt tandenborstel. doet tandpasta op de tandenborstel. Ze poetst haar. 10 Dan Iris naar de slaapkamer. De vader Iris loopt ook naar de slaapkamer. De vader doet de aan. licht - in - pakt - haar - slaap - het- van - papa - goed - antwoordt - dat - aan - dan Iris doet haar kleren uit, en haar pyama. Ze loopt naar het bed. Ze stapt het bed. 15 De papa van Iris een boek. Papa leest en vraagt: Wat is? Iris : Een beer! De papa van Iris zegt: Prima! Heel! vraagt: En wat is dat? 20 Iris antwoordt: Een paard! De vader Iris zegt: Prima! Heel goed! geeft de papa van Iris een nachtzoen. En Iris geeft papa een nachtzoen. Papa loopt naar de lamp. Hij doet het uit. 25 is donker in de kamer. Hij zegt: lekker! je kan me wat nt2taalmenu.nl ROCvA - educatie - ROCvA module 2 24

26 1 De klok. 2 Dit is een klok. 3 Het horloge. 4 Dit is een horloge. 5 De vrouw kijkt op het horloge. 6 Het is twaalf uur. 7 Het is een uur. 8 Het is twee uur. 9 Het is drie uur. 10 Het is vier uur. 1 Het is vijf uur. 2 Het is zes uur. 3 Het is zeven uur. 4 Het is acht uur. 5 Het is negen uur. 6 Het is tien uur. 7 Het is elf uur. 8 Het is nacht. Het is donker. 9 Het is dag. Het is licht. 10 De hond slaapt. 1 Dit is een kindje. 2 Dit is een bed. 3 Het kindje ligt in bed. 4 Het kindje slaapt. 5 Het is nacht. Het is donker. 6 Het is dag. Het is licht. 7 Het is tien uur. Het is donker. 8 Het kindje slaapt. 9 Donker. 10 Licht. 1 Dit is de maan. 2 Dit is de zon. 3 Deze hond is donker. 4 Deze hond is licht. 5 Deze lamp is aan. 6 Deze lamp is uit. 7 De lamp is aan. 8 De vrouw doet de lamp uit. 9 Het is donker. 10 De man zit en leest de krant. 1 Het is tien uur. Het is donker. 2 De man leest de krant. 3 De lamp is aan. Buiten is het donker. 4 De man leest met het licht aan. Buiten is het donker. 5 Het is vijf uur. Buiten is het licht 6 De man zit en leest de krant. 7 De lamp is niet aan. Buiten is het licht. 8 De man leest. De lamp is niet aan. Buiten is het licht. 9 Het kind vraagt: Mama, wat is dat? 10 De moeder antwoordt: Dat is de zon. plaatjes 1 plaatjes 2 plaatjes 3 je kan me wat ROCvA nt2taalmenu.nl - educatie - ROCvA module 2 25

27 1 Het kind vraagt: Mama, wat is dat? 2 De moeder antwoordt: Dat is de maan. 3 Het kind vraagt: Mama, wat is dat? 4 De moeder antwoordt: Dat is een huis. 5 Het kind vraagt: Mama, wat is dat? 6 De moeder antwoordt: Dat is de klok van de kerk. 7 Het kind vraagt: Opa, wat is dat? 8 De Opa antwoordt Dat is een lamp. 9 Dit is een koe. 10 Het meisje ziet een koe. 1 Dit is een paard. 2 Het meisje ziet een paard. 3 Het meisje ziet een hond. Zij zegt: Kijk mama, een hond! 4 Het meisje ziet een boom. Zij zegt: Kijk mama, een boom! 5 Het meisje ziet een auto. Zij zegt: Kijk mama, een auto! 6 Deze hond is groot en donker. 7 Deze hond is klein en licht. 8 Het jongetje zegt: "Deze hond is groot en donker." 9 Het jongetje zegt: "Deze hond is klein en licht." 10 Deze lamp is aan. 1 Deze lamp is uit. 2 Dit is een vrouw. 3 Dit is haar. Het haar van de vrouw. 4 Deze vrouw heeft licht haar. 5 Deze vrouw heeft donker haar. 6 Tanden. 7 De tanden van de man. 8 De tanden van de vrouw. 9 De tanden van de jongen. 10 De jongen poetst zijn tanden. 1 Het kind leest een boek. 2 Het is acht uur. 3 De moeder van de jongen zegt: "Kom je? Het is bedtijd!" 4 Dit is een tandenborstel. 5 De tandenborstel van de jongen. 6 Dit is tandpasta. 7 De jongen doet tandpasta op de tandenborstel. 8 De tanden van de jongen. 9 De jongen poetst zijn tanden. 10 De jongen doet zijn kleren uit. 1 De jongen doet zijn pyjama aan. 2 De moeder van de jongen zegt: Kom je? 3 De jongen loopt naar zijn bed. 4 Hij stapt in zijn bed. 5 Zijn moeder geeft een nachtzoen. 6 De jongen geeft zijn moeder ook een nachtzoen. 7 De lamp is aan. 8 De moeder van de jongen doet de lamp uit. 9 Het is donker. 10 Het is donker in de slaapkamer. Het jongetje slaapt. plaatjes 3 plaatjes 4 plaatjes 5 je kan me wat nt2taalmenu.nl ROCvA - educatie - ROCvA module 2 26

28 sleutel bij module =c /2=c / 3=b / 4=a / 5=c 6=c / 7=b / 8=b / 9=c / 10=a 11=c / 12=b / 13=c / 14=c / 15=a 12 1=b / 2=c / 3=a / 4=b / 5=b / 6=c / 7=c / 8=c haar ~ tanden / zijn ~ benen / haar ~ ogen / haar ~ horloge zijn ~ mond / haar ~ neus / haar ~ haar / zijn ~ auto'tje welke ruimte? 1 de woonkamer 9 de slaapkamer 2 de slaapkamer 10 de voordeur 3 buiten 11 de woonkamer 4 de woonkamer 12 de woonkamer 5 de badkamer 13 de slaapkamer 6 de garage 14 de woonkamer 7 de badkamer? 15 de slaapkamer 8 de garage 16 buiten 15 zoek bij elkaar => wat kan niet => 1=a / 2=b / 3=a / 4=b / 5=c / 6=a 17 waar - niet waar => 1 niet waar 5 waar 2 niet waar 6 niet waar 3 waar 7 waar 4 niet waar 8 niet waar maak goede zinnen 1... van de jongen 4 Dit is de neus van de vrouw 2... de mond van de jongen 5 Dit is de moeder van het kind. 3 Dit is het horloge van de vrouw. 6 Dit zijn de ogen van het kond vul de woorden in vul de tijd in het is half acht het is half drie het is half twaalf het is half zes 21 zoek bij elkaar: // wat hoort er niet bij 1 het paard [dier] / 2 de jongen / 3 de maan [aandoen] / 4 de arm [hoofd] 5 fout [positief] / 6 de neus / 7 de hond [naar bed] / 8 het biljet 9 de lamp [tijd] / 10 het bed [woonkamer] je kan me wat nt2taalmenu.nl module 2 27

29 de woorden les 2 begrijpen en blijven herhalen ` antwoorden de arm de auto de bad-kamer het bed buiten de dag dan dat is deze het ding donker elf de garage geven haar het haar half [twee] de hand heeft [hebben] heel [goed] de hond het horloge iemand [in]-[uit]-stappen ja je de jurk de kerk de keuken het kind[je] de klas de kleren de klok de koe kom [je?] de kus lekker het licht ligt de maan mama met de moeder je kan me wat nt2taalmenu.nl module 2 de mond de nacht de neus oke het oor op het paard papa de persoon prima roepen slapen de tand de tas de tijd uitdoen het uur de vader van vragen waar wat weten de woonkamer ze zien zijn de zolder de zom begrijpen bed-tijd het biljet de borstel de borst de kerktoren de munt poetsen de pyjama de tand-pasta de zoen 28

- je kan me wat - module 2. docere delectare movere. tekeningen -

- je kan me wat - module 2. docere delectare movere. tekeningen - - je kan me wat - module 2 docere delectare movere je O kan ROC p e me n van S wat Amsterdam c h o o l - A nt2taalmenu.nl educatie m s t e r - d ROC a m van module Z Amsterdam u i d - O 2 o s t tekeningen

Nadere informatie

- je kan me wat - module 1. docere delectare movere. tekeningen -

- je kan me wat - module 1. docere delectare movere. tekeningen - - je kan me wat - module 1 docere delectare movere je O kan ROC p e me n van S wat Amsterdam c h o o l l - A nt2taalmenu.nl educatie m s t e r - d ROC a m van module Z Amsterdam u i i d - O 1 o s t tekeningen

Nadere informatie

- je kan me wat - module 3. docere delectare movere. je kan me wat nt2taalmenu.nl module 3. tekeningen -

- je kan me wat - module 3. docere delectare movere. je kan me wat nt2taalmenu.nl module 3. tekeningen - - je kan me wat - module 3 docere delectare movere tekeningen - 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 je kan me wat ROCvA nt2taalmenu.nl - educatie - ROCvA module 3 1 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 1 2 3 4 5

Nadere informatie

- je kan me wat - module 4. docere delectare movere

- je kan me wat - module 4. docere delectare movere - je kan me wat - module 4 docere delectare movere je kan me wat ROCvA - educatie nt2taalmenu.nl - ROCvAmodule 4 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 je kan me wat nt2taalmenu.nl module 4 1 1 2 3

Nadere informatie

- je kan me wat - module 4. docere delectare movere

- je kan me wat - module 4. docere delectare movere - je kan me wat - module 4 docere delectare movere je kan me wat ROCvA - educatie nt2taalmenu.nl - ROCvAmodule 4 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 je kan me wat nt2taalmenu.nl module 4 1 1 2 3

Nadere informatie

- je kan me wat - module 5. docere delectare movere. je kan me wat nt2taalmenu.nl module 5. tekeningen -

- je kan me wat - module 5. docere delectare movere. je kan me wat nt2taalmenu.nl module 5. tekeningen - - je kan me wat - module 5 docere delectare movere tekeningen - 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 je kan O p e me n wat S c h o o l nt2taalmenu.nl A m s t e r d module a m Z u 5i d - O o s t 1

Nadere informatie

- je kan me wat - module 7. docere delectare movere. tekeningen -

- je kan me wat - module 7. docere delectare movere. tekeningen - - je kan me wat - module docere delectare movere je kan ROC me van Amsterdam wat educatie nt2taalmenu.nl ROC van module Amsterdam tekeningen - 1 2 3 4 5 6 8 9 10 1 2 3 4 5 6 8 9 10 je kan me wat nt2taalmenu.nl

Nadere informatie

1b nr. 1 Wie of wat?

1b nr. 1 Wie of wat? OPDRACHTKAART www.nt2taalmenu.nl nt2taalmenu is een website voor mensen die Nederlands willen leren én voor docenten NT2. Iedereen die Nederlands wil leren, kan gratis online oefenen. U kunt ook veel oefeningen

Nadere informatie

Ik heb een nieuw horloge, zegt papa. Kijk.

Ik heb een nieuw horloge, zegt papa. Kijk. Prent 1 Sst, ik hoor iets! Prent 1. Sst, ik hoor iets! Said en Jamal zitten aan tafel te eten. Samen met papa en mama. Ik heb een nieuw horloge, zegt papa. Kijk. Papa laat het horloge zien. Het is een

Nadere informatie

TEST. test. module7 tot en met module 9. woordenschat. naam cursist ... naam docent ... datum ... je kan me wat nt2taalmenu.

TEST. test. module7 tot en met module 9. woordenschat. naam cursist ... naam docent ... datum ... je kan me wat nt2taalmenu. TEST module7 tot en met module 9 je kan me wat woordenschat naam cursist naam docent datum......... test LUISTER & EN KIES HET GOEDE PLAATJE SCHRIJF DE GOEDE LETTER IN HET RONDJE 1 a b c d 2 3 a b c d

Nadere informatie

Marleen loopt met de tijd Mee. Tekeningen en tekst: Dick de Jong

Marleen loopt met de tijd Mee. Tekeningen en tekst: Dick de Jong Marleen loopt met de tijd Mee Tekeningen en tekst: Dick de Jong Marleen zit in haar geheime hoekje op zolder. Buiten is het warm. Haar vriendjes en vriendinnetjes zijn naar het zwembad. Mama ligt in de

Nadere informatie

- je kan me wat - module 8. docere delectare movere. je kan me wat nt2taalmenu.nl module 8. tekeningen -

- je kan me wat - module 8. docere delectare movere. je kan me wat nt2taalmenu.nl module 8. tekeningen - - je kan me wat - module docere delectare movere je kan me wat nt2taalmenu.nl module tekeningen - 1 2 3 4 5 6 7 9 10 1 2 3 4 5 6 7 9 10 1 1 2 3 4 5 6 7 9 10 1 2 3 4 5 6 7 9 10 2 1 2 3 4 5 6 7 9 10 1 2

Nadere informatie

- je kan me wat - module 6. docere delectare movere. je kan me wat nt2taalmenu.nl module 6. tekeningen -

- je kan me wat - module 6. docere delectare movere. je kan me wat nt2taalmenu.nl module 6. tekeningen - - je kan me wat - module docere delectare movere je kan me wat nt2taalmenu.nl module tekeningen - 1 2 3 4 5 7 8 9 10 1 2 3 4 5 7 8 9 10 je kan me wat nt2taalmenu.nl module 1 1 2 3 4 5 7 8 9 10 1 2 3 4

Nadere informatie

- je kan me wat - module 9. docere delectare movere. tekeningen -

- je kan me wat - module 9. docere delectare movere. tekeningen - - je kan me wat - module 9 docere delectare movere je kan ROC me van Amsterdam wat educatie nt2taalmenu.nl ROC van module Amsterdam 9 tekeningen - 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 je kan ROC me

Nadere informatie

Goedendag! Ik, ik ben. Ben jij? En jij? Jij bent! nee. één. twee. drie. vier. vijf. zes. zeven. acht. negen. tien. Gaat het? Het gaat goed.

Goedendag! Ik, ik ben. Ben jij? En jij? Jij bent! nee. één. twee. drie. vier. vijf. zes. zeven. acht. negen. tien. Gaat het? Het gaat goed. Vocabulaire En Action 5 : Nederlans naar Frans Unité 1 Goedendag! Ik ben Ik, ik ben ja Ben jij? En jij? Jij bent! nee één twee drie vier vijf zes zeven acht negen tien Unité 2 Gaat het? Het gaat goed.

Nadere informatie

Klaar, ik ben bruin en ik ben wit

Klaar, ik ben bruin en ik ben wit Bruin &Wit Klaar, ik ben bruin en ik ben wit Mireille de Vries - Numbi A mani zit nog even bij haar papa. Ze hebben net twee geweldige vakantieweken met elkaar doorgebracht. Ze zijn tien dagen naar Afrika

Nadere informatie

hebben verzorgde tanden An Melis

hebben verzorgde tanden An Melis CAS EN KATO hebben verzorgde tanden An Melis M O N D I N A C T I E! tekst bij de volgende plaat: Dit is Cas. Cas is blij. Vandaag is de leukste dag van de hele week! Kato komt spelen en vannacht mag ze

Nadere informatie

Rivka voelt tranen in haar ogen. Vader aait over haar wang. Hij zegt: Veel plezier, prinsesje. Vergeet je nooit wie je bent? Dan draait vader zich

Rivka voelt tranen in haar ogen. Vader aait over haar wang. Hij zegt: Veel plezier, prinsesje. Vergeet je nooit wie je bent? Dan draait vader zich 1942-1943 1 Rivka! Het is tijd om te gaan!, roept vader. Rivka is blij. Ze gaat logeren. Ze weet niet bij wie. En ze weet ook niet hoe lang. Maar ze heeft er wel zin in. Vader heeft gezegd: Je gaat in

Nadere informatie

Toets Geletterdheid en Begrijpend Lezen

Toets Geletterdheid en Begrijpend Lezen 1. Print deze tekst 2. Download het geluidsbestand en luister Je gaat een toets Geletterdheid en Begrijpend Lezen maken. Dit is een leestoets. De toets heeft vijf delen. Deel A, B, C, D en E. Deze toets

Nadere informatie

ze terug in de la. Dan haalt ze de pannen van het fornuis en zet ze op de onderzetters. Thomas vouwt zijn handen en doet zijn ogen dicht.

ze terug in de la. Dan haalt ze de pannen van het fornuis en zet ze op de onderzetters. Thomas vouwt zijn handen en doet zijn ogen dicht. 1. Te laat thuis Wanneer gaan we eten, mam? Thomas loopt de keuken in en tilt de deksel van een pan. Mmm! Macaroni! Daar heb ik wel zin in. Mama pakt de deksel uit Thomas hand en doet hem weer op de pan.

Nadere informatie

- je kan me wat - module 13. docere delectare movere. je kan me wat nt2taalmenu.nl module 13. tekeningen -

- je kan me wat - module 13. docere delectare movere. je kan me wat nt2taalmenu.nl module 13. tekeningen - - je kan me wat - module docere delectare movere je kan me wat nt2taalmenu.nl module tekeningen - 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 14 15 16 17 18 19 20 je kan me wat nt2taalmenu.nl module 1 21 22 23 24 25 26

Nadere informatie

Toets Geletterdheid en Begrijpend Lezen

Toets Geletterdheid en Begrijpend Lezen 1. Print deze tekst 2. Download het geluidsbestand en luister Je gaat een toets Geletterdheid en Begrijpend Lezen maken. Dit is een leestoets. De toets heeft vijf delen. Deel A, B, C, D en E. Deze toets

Nadere informatie

Opstartles 10. EXTRA Oefenen met woorden bij de lessen

Opstartles 10. EXTRA Oefenen met woorden bij de lessen www.edusom.nl Opstartles 10. EXTRA Oefenen met woorden bij de lessen Het is belangrijk om veel woorden te leren. In deze extra les vindt u extra woorden bij de Opstartlessen 1 t/m 5. Kijk ook eens naar

Nadere informatie

Thema Gezondheid. Lesbrief 5. De tandarts

Thema Gezondheid. Lesbrief 5. De tandarts Thema Gezondheid Lesbrief 5. De tandarts Inleiding Deze les gaat over praten bij de tandarts. De man (meneer Onuso / Bashir) komt voor controle bij de tandarts. De tandarts kijkt of alle tanden en kiezen

Nadere informatie

Thema Op het werk. Lesbrief 14. Opdrachten

Thema Op het werk. Lesbrief 14. Opdrachten Thema Op het werk. Lesbrief 14. Opdrachten Kofi is op het werk. De chef geeft opdrachten: zij zegt wat Kofi moet doen. De eerste opdracht is de rommel opruimen. Kofi moet de vloer vegen. Het is weer netjes

Nadere informatie

Toelichting PowerPoint groep 1 & 2

Toelichting PowerPoint groep 1 & 2 Toelichting PowerPoint groep 1 & 2 Nr. Dia Tekst 1 Welkom Vandaag gaan we het hebben over tanden en kiezen. We praten over de tandarts, over ons melkgebit, over hoe een gaatje eruit ziet én hoe we een

Nadere informatie

Mijn huis, mijn thuis

Mijn huis, mijn thuis Les 5: Mijn huis, mijn thuis (A-klas) Mijn huis, mijn thuis 1. Mijn huis Mijn naam is Ik ben jaar oud. Ik woon in Ik woon samen met... mensen. Heb je een broer? JA / NEE Heb je een zus? JA / NEE Mijn huis

Nadere informatie

Thema Gezondheid. Les 5. De tandarts

Thema Gezondheid. Les 5. De tandarts http://www.edusom.nl Thema Gezondheid Les 5. De tandarts Inleiding Deze les gaat over praten bij de tandarts. Meneer Bashir komt voor controle bij de tandarts. De tandarts kijkt of alle tanden en kiezen

Nadere informatie

MARIAN HOEFNAGEL. De nieuwe buurt. Uitgeverij Eenvoudig Communiceren

MARIAN HOEFNAGEL. De nieuwe buurt. Uitgeverij Eenvoudig Communiceren MARIAN HOEFNAGEL De nieuwe buurt Uitgeverij Eenvoudig Communiceren 1 4 Een nieuw huis Dit is nu ons nieuwe huis. De auto stopt en Kika s vader wijst trots naar het huis rechts. Kika kijkt. Het is een rijtjeshuis

Nadere informatie

- je kan me wat - module 9. docere delectare movere. tekeningen -

- je kan me wat - module 9. docere delectare movere. tekeningen - - je kan me wat - module 9 docere delectare movere je kan ROC me van Amsterdam wat educatie nt2taalmenu.nl ROC van module Amsterdam 9 tekeningen - 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 je kan ROC me

Nadere informatie

inhoud 8. Hoor, wie klopt daar? 10 9. Slaap kindje, slaap. 11 10. O, denneboom. 12 11. Een knalfeest 13 Filmpjes 14 Werkblad 16 Puzzel 17

inhoud 8. Hoor, wie klopt daar? 10 9. Slaap kindje, slaap. 11 10. O, denneboom. 12 11. Een knalfeest 13 Filmpjes 14 Werkblad 16 Puzzel 17 Een jaar vol feest inhoud 1 Feest 3 2 Lang zal hij leven! 4 3 Verkleden 5 4 Ei, ei, waar ben je? 6 5 Daar komt de bruid! 7 6 Beestenfeest 8 7 Boekenfeest 9 8 Hoor, wie klopt daar? 10 9 Slaap kindje, slaap

Nadere informatie

LES 3 Ik leer Nederlands. TESTEN TEST 1

LES 3 Ik leer Nederlands. TESTEN TEST 1 12/11/14 1 LES 3 Ik leer Nederlands. TESTEN TEST 1 1. (lezen) Ik.... een lange tekst. 2 Hij.... een moeilijk boek. 3. Zij.... een gemakkelijk tekstje. 4..... jullie veel? Ja, wij.... graag kinderboeken.

Nadere informatie

1c nr. 1: zinnen maken

1c nr. 1: zinnen maken OPDRACHTKAART www.nt2taalmenu.nl nt2taalmenu is een website voor mensen die Nederlands willen leren én voor docenten NT2. Iedereen die Nederlands wil leren, kan gratis online oefenen. U kunt ook veel oefeningen

Nadere informatie

Weekprogramma: Week 1; 18 mei t/m 22 mei 0 jaar De baby spelen met knuffels en ervaren hoe knuffels voelen

Weekprogramma: Week 1; 18 mei t/m 22 mei 0 jaar De baby spelen met knuffels en ervaren hoe knuffels voelen Knuffels! Weekprogramma: Week 1; 18 mei t/m 22 mei 0 jaar De baby spelen met knuffels en ervaren hoe knuffels voelen 1 jaar De kinderen laten hun knuffel zien en spelen met hun knuffel 2 jaar De kinderen

Nadere informatie

Thema Gezondheid. Lesbrief 5. De tandarts

Thema Gezondheid. Lesbrief 5. De tandarts Thema Gezondheid Lesbrief 5. De tandarts Inleiding Deze les gaat over praten bij de tandarts. Meneer Wong komt voor controle bij de tandarts. De tandarts kijkt of alle tanden en kiezen goed zijn. Wat leert

Nadere informatie

En? zegt mijn moeder, die haar nieuwe zomerjurkje laat zien: Wat vind je ervan? Mooi. Ik zeg niets meer dan dat, want ik weet dat ik er geen verstand

En? zegt mijn moeder, die haar nieuwe zomerjurkje laat zien: Wat vind je ervan? Mooi. Ik zeg niets meer dan dat, want ik weet dat ik er geen verstand En? zegt mijn moeder, die haar nieuwe zomerjurkje laat zien: Wat vind je ervan? Mooi. Ik zeg niets meer dan dat, want ik weet dat ik er geen verstand van heb. De vorige keer zei ik dat de nieuwe broek

Nadere informatie

Hein het konijn en Raf de giraf gaan naar het ziekenhuis

Hein het konijn en Raf de giraf gaan naar het ziekenhuis Amandelen Hein het konijn en Raf de giraf gaan naar het ziekenhuis Tekst: Ann Danckaert Originele tekeningen: Hilde Mattheeuws Het is heel vroeg in de morgen. Samen met zijn mama stapt Raf de giraf het

Nadere informatie

a] b] c] a] b] c] a] b] c] a] b] c] a] b] c]

a] b] c] a] b] c] a] b] c] a] b] c] a] b] c] a] b] c] a] b] c] a] b] c] a] b] c] a] b] c] a] b] c] a] b] c] a] b] c] a] b] c] a] b] c] a] b] c] a] b] c] a] b] c] a] b] c] a] b] c] 1 De man loopt naar het huis. 2 De man loopt naar de radio. 3 De man

Nadere informatie

Bij H&M. Nederlandse Academie 02/2184707 A2

Bij H&M. Nederlandse Academie 02/2184707 A2 Bij H&M Tiebe is bij H&M. Zij is samen met haar kind. Het kind heet Laura. Laura is drie jaar. Tiebe is op de derde verdieping. Ze wil een jurk voor een feest kopen. Ze ziet veel mooie jurken. Dan kijkt

Nadere informatie

Stil blijft Lisa bij de deur staan. Ook de man staat stil. Ze kijken elkaar aan.

Stil blijft Lisa bij de deur staan. Ook de man staat stil. Ze kijken elkaar aan. Wild Op het laatste moment ziet Lisa de man pas. Ze hangt de was op in de tuin. En ineens komt hij achter de lakens vandaan. Lisa laat het mandje met was in het gras vallen. Ze gilt. De man ziet er slecht

Nadere informatie

Oefentoets 1 - Leesvaardigheid A1

Oefentoets 1 - Leesvaardigheid A1 Oefentoets 1 - Leesvaardigheid A1 Dit is een oefentoets Leesvaardigheid A1 voor het Basisexamen Inburgering. Bij het echte examen is de toets Leesvaardigheid digitaal je maakt de toets op de computer.

Nadere informatie

Ronny de pony en Hein het konijn gaan naar het ziekenhuis. Urologie. Tekst: Ann Danckaert. Originele tekeningen: Hilde Mattheeuws

Ronny de pony en Hein het konijn gaan naar het ziekenhuis. Urologie. Tekst: Ann Danckaert. Originele tekeningen: Hilde Mattheeuws Urologie Ronny de pony en Hein het konijn gaan naar het ziekenhuis Urologie Tekst: Ann Danckaert Originele tekeningen: Hilde Mattheeuws Het is heel vroeg in de morgen. Samen met zijn mama stapt Ronny de

Nadere informatie

De boekenbeer Module dans groep 1-2

De boekenbeer Module dans groep 1-2 De boekenbeer Module dans groep 1-2 Teksten: Stella van Lieshout Illustraties: Tjarko van der Pol In samenwerking met Centrum voor de Kunsten Beverwijk en ABC Cultuur Contact: DeboraVollebregt@centrumvoordekunstenbeverwijk.nl

Nadere informatie

Toets Geletterdheid en Begrijpend Lezen

Toets Geletterdheid en Begrijpend Lezen 1. Print deze tekst 2. Download het geluidsbestand en luister Je gaat een toets Geletterdheid en Begrijpend Lezen maken. Dit is een leestoets. De toets heeft vijf delen. Deel A, B, C, D en E. Deze toets

Nadere informatie

Thema In en om het huis.

Thema In en om het huis. http://www.edusom.nl Thema In en om het huis. Les 22. Een huis zoeken Wat leert u in deze les? Praten over uw huis Informatie over het vinden van een nieuwe woning Praten over wat afgelopen is Veel succes!

Nadere informatie

De woonkamer. Er staan veel dozen in de woonkamer, er staat een bank en een kast die half in elkaar gezet is.

De woonkamer. Er staan veel dozen in de woonkamer, er staat een bank en een kast die half in elkaar gezet is. SAMENWONEN 1. EXT. ROND HET HUIS - DAG Rond het huis. Judith en Peter zijn aan het verhuizen, er staat een verhuiswagen voor het huis. Judith en Peter lopen vaak heen en weer met dozen. Ze lachen naar

Nadere informatie

Spreekopdrachten thema 1 Voorstellen

Spreekopdrachten thema 1 Voorstellen Spreekopdrachten thema 1 Voorstellen Opdracht 1 bij 1.2 * Doe de opdracht met de groep. Uitleg voor de docent: De cursisten lopen door elkaar door het lokaal. Laat de cursisten elkaar in tweetallen begroeten,

Nadere informatie

Het thema van deze les is Gezondheid. Dit is Les 1 Beginners. Een afspraak maken

Het thema van deze les is Gezondheid. Dit is Les 1 Beginners. Een afspraak maken Tekst Audio Les 1 /m 6 Radio Amsterdam LES 1. Beginners. Een afspraak maken Track 1 Jingle Track 2 Het thema van deze les is Gezondheid. Dit is Les 1 Beginners. Een afspraak maken Track 3 HET GESPREK.

Nadere informatie

Nederlands. Contenido del curso Contenu du cours Kursinhalt Contenuto del corso. Holandés. Course Content. Level 1 VERSION 3

Nederlands. Contenido del curso Contenu du cours Kursinhalt Contenuto del corso. Holandés. Course Content. Level 1 VERSION 3 Nederlands Level 1 Dutch Holandés Néerlandais Niederländisch Olandese Course Content Contenido del curso Contenu du cours Kursinhalt Contenuto del corso VERSION 3 Nederlands Level 1 Dutch Holandés Néerlandais

Nadere informatie

Auditieve oefeningen bij het thema: Mijn huis

Auditieve oefeningen bij het thema: Mijn huis Auditieve oefeningen bij het thema: Mijn huis Boek van de week: 1; Een huis bouwen 2;De bouwvakker 3; Op de bouwplaats 4; Een hol voor mol Verhaalbegrip: Bij elk boek stel ik de volgende vragen: Wat staat

Nadere informatie

TEST. test. module10 tot en met module 12. woordenschat. naam cursist ... naam docent ... datum ... je kan me wat nt2taalmenu.

TEST. test. module10 tot en met module 12. woordenschat. naam cursist ... naam docent ... datum ... je kan me wat nt2taalmenu. TEST module10 tot en met module 12 je kan me wat woordenschat naam cursist naam docent datum......... je kan me wat nt2taalmenu.nl test 10-12 test LUISTER & EN KIES HET GOEDE PLAATJE SCHRIJF DE GOEDE LETTER

Nadere informatie

Toets Geletterdheid en Begrijpend Lezen

Toets Geletterdheid en Begrijpend Lezen 1. Print deze tekst 2. Download het geluidsbestand en luister Je gaat een toets Geletterdheid en Begrijpend Lezen maken. Dit is een leestoets. De toets heeft vijf delen. Deel A, B, C, D en E. Deze toets

Nadere informatie

Help, mijn papa en mama gaan scheiden!

Help, mijn papa en mama gaan scheiden! Help, mijn papa en mama gaan scheiden! Joep ligt in bed. Hij houdt zijn handen tegen zijn oren. Beneden hoort hij harde boze stemmen. Papa en mama hebben ruzie. Papa en mama hebben vaak ruzie. Ze denken

Nadere informatie

Rianne haalt haar hand door Jochems haar terwijl ze naar de kamer loopt. Kijk eens wie we daar hebben? roept ze als ze uit het raam kijkt.

Rianne haalt haar hand door Jochems haar terwijl ze naar de kamer loopt. Kijk eens wie we daar hebben? roept ze als ze uit het raam kijkt. Hoofdstuk 1 Zullen we deze ballonnen nog aan de lamp hangen? Vragend kijkt Rianne Jochem aan. Is goed, mompelt haar stiefbroertje zacht. Hé, wat is er? vraagt Rianne verbaasd. Vind je de slingers niet

Nadere informatie

Spreken. Les 4: Wat zeg je? In een kledingzaak OPDRACHTKAART. www.nt2taalmenu.nl

Spreken. Les 4: Wat zeg je? In een kledingzaak OPDRACHTKAART. www.nt2taalmenu.nl OPDRACHTKAART www.nt2taalmenu.nl nt2taalmenu is een website voor mensen die Nederlands willen leren én voor docenten NT2. Iedereen die Nederlands wil leren, kan gratis online oefenen. U kunt ook veel oefeningen

Nadere informatie

Auteur: Mirjam Wind, docent en coördinator NT2, Educatie Video s: Gabe Dijkstra en Rick Biemolt, studenten Alfa-college, MultiMedia en Design

Auteur: Mirjam Wind, docent en coördinator NT2, Educatie Video s: Gabe Dijkstra en Rick Biemolt, studenten Alfa-college, MultiMedia en Design Woord voor Woord is een programma mondelinge vaardigheden NT2 voor analfabete beginners. Het omvat 12 lessen. De ontwikkeling van het programma en de daarbij behorende video s is mogelijk gemaakt door

Nadere informatie

TOETSEN AUDITIEVE - EN VISUELE VAARDIGHEDEN TBV DE LEESVOORWAARDEN. groep 2. Marianne Verweij

TOETSEN AUDITIEVE - EN VISUELE VAARDIGHEDEN TBV DE LEESVOORWAARDEN. groep 2. Marianne Verweij TOETSEN AUDITIEVE - EN VISUELE VAARDIGHEDEN TBV DE LEESVOORWAARDEN groep 2 Marianne Verweij pag Inhoud: afname in december 2 1 Passief rijmen 2 2 Actief rijmen 3 3 Visuele discriminatie toets afname in

Nadere informatie

Soms is er thuis ruzie Dan is mama boos en roept soms omdat ik mijn speelgoed niet opruim Maar ik heb daar helemaal niet mee gespeeld Dat was Bram,

Soms is er thuis ruzie Dan is mama boos en roept soms omdat ik mijn speelgoed niet opruim Maar ik heb daar helemaal niet mee gespeeld Dat was Bram, Soms is er thuis ruzie Dan is mama boos en roept soms omdat ik mijn speelgoed niet opruim Maar ik heb daar helemaal niet mee gespeeld Dat was Bram, mijn kleine broer Dat is niet van mij mama Dan zegt ze

Nadere informatie

Terwijl uw kind niet kijkt, pakt u één van deze dingen op en maakt u er geluid mee. Uw kind zegt wat het hoort.

Terwijl uw kind niet kijkt, pakt u één van deze dingen op en maakt u er geluid mee. Uw kind zegt wat het hoort. Luisterspelletjes Welk geluid hoor je? Uw kind doet de ogen dicht of krijgt een blinddoek voor. U laat allerlei geluiden horen die het moet raden. Bijvoorbeeld: in de handen klappen, op de deur kloppen,

Nadere informatie

Handleiding. Dag in Dag uit. Kopieerrecht voor één groep

Handleiding. Dag in Dag uit. Kopieerrecht voor één groep -P ub lis Dag in Dag uit he r Handleiding Kopieerrecht voor één groep K2 K Met het kopen van de bijgaande kopieerbladen wordt het kopieerrecht voor persoonlijk gebruik (voor één groep) verkregen. Elke

Nadere informatie

PRAATPRET DOE EN PRAAT BOEKJE VOOR THUIS

PRAATPRET DOE EN PRAAT BOEKJE VOOR THUIS PRAATPRET DOE EN PRAAT BOEKJE VOOR THUIS Thema 1: Ik (lichaam/familie) Dit boekje is van:................. Logo gemeente Auteursteam Projectgroep Kinderklanken & Peuterpraat Margriet van Engen Maaike Preijde

Nadere informatie

U leert in deze les "toestemming vragen". Toestemming vragen is vragen of u iets mag doen.

U leert in deze les toestemming vragen. Toestemming vragen is vragen of u iets mag doen. TOESTEMMING VRAGEN les 1 spreken inleiding en doel U leert in deze les "toestemming vragen". Toestemming vragen is vragen of u iets mag doen. Bij toestemming vragen is het belangrijk dat je het op een

Nadere informatie

Toets Geletterdheid en Begrijpend Lezen

Toets Geletterdheid en Begrijpend Lezen 1. Print deze tekst 2. Download het geluidsbestand en luister Je gaat een toets Geletterdheid en Begrijpend Lezen maken. Dit is een leestoets. De toets heeft vijf delen. Deel A, B, C, D en E. Deze toets

Nadere informatie

werkbladen thema 6 feestdagen en vrije tijd

werkbladen thema 6 feestdagen en vrije tijd werkbladen thema 6 feestdagen en vrije tijd 6.0 vragen bij de film alleen Kijk naar de film. Geef antwoord op de vragen. eerste ronde filmkijken Badria wordt vandaag 5 jaar. Jan koopt een boek voor Badria.

Nadere informatie

Mijn loverboy Verloren onschuld

Mijn loverboy Verloren onschuld Mijn loverboy Verloren onschuld in makkelijke taal simone schoemaker 8 Het verhaal van Lisa De dag begint goed. Ik word wakker met een blij gevoel. Yes, ik ben jarig! Ik ben zestien! Mijn moeder feliciteert

Nadere informatie

VERSJES: Mourik lou VADERDAG. Lieve papa, kom eens even met uw hoofd heel dicht bij mij. k wil u graag een zoentje geven en u krijgt daar nog wat bij!

VERSJES: Mourik lou VADERDAG. Lieve papa, kom eens even met uw hoofd heel dicht bij mij. k wil u graag een zoentje geven en u krijgt daar nog wat bij! VERSJES: Mourik lou VADERDAG Lieve papa, kom eens even met uw hoofd heel dicht bij mij. k wil u graag een zoentje geven en u krijgt daar nog wat bij! t Is geen zakdoek of sigaren, t is een heel, heel ander

Nadere informatie

- je kan me wat - module 6. docere delectare movere. je kan me wat nt2taalmenu.nl module 6. tekeningen -

- je kan me wat - module 6. docere delectare movere. je kan me wat nt2taalmenu.nl module 6. tekeningen - - je kan me wat - module docere delectare movere tekeningen - 1 2 3 4 5 7 8 9 10 1 2 3 4 5 7 8 9 10 1 1 2 3 4 5 7 8 9 10 1 2 3 4 5 7 8 9 10 je kan ROC me van wat Amsterdam nt2taalmenu.nl educatie ROC module

Nadere informatie

Een meneer heeft veel ballonnen. Hij roept: Kinderen, kom erbij! Mijn ballonnen die zijn gratis. Wie wil een ballon van mij?

Een meneer heeft veel ballonnen. Hij roept: Kinderen, kom erbij! Mijn ballonnen die zijn gratis. Wie wil een ballon van mij? Een meneer heeft veel ballonnen. Hij roept: Kinderen, kom erbij! Mijn ballonnen die zijn gratis. Wie wil een ballon van mij? Wat een mooie luchtballonnen! Geel, oranje, groen en blauw. Kies maar uit Daan,

Nadere informatie

Het meisje De volgende dag is de soldaat er niet. De negers zijn weer naar het front vertrokken, hoort ze de opgeluchte zuchten in het dorp. De sfeer verandert als blanke soldaten hen aflossen. De mensen

Nadere informatie

Spreken. Les 3: Wat zeg je? De supermarkt OPDRACHTKAART. www.nt2taalmenu.nl

Spreken. Les 3: Wat zeg je? De supermarkt OPDRACHTKAART. www.nt2taalmenu.nl OPDRACHTKAART www.nt2taalmenu.nl nt2taalmenu is een website voor mensen die Nederlands willen leren én voor docenten NT2. Iedereen die Nederlands wil leren, kan gratis online oefenen. U kunt ook veel oefeningen

Nadere informatie

taalkaart 1 Mijn diploma Mijn diploma

taalkaart 1 Mijn diploma Mijn diploma tk taalkaart 1 Mijn diploma Wat ga je doen? Je leert wat een diploma is. Je bedenkt en maakt een diploma. Op verkenning 1 Mijn diploma 1 Bekijk het diploma. naam: Femke Visser geboortedatum: 7 juni 1999

Nadere informatie

WERKBLAD: BOEKENKAST EN WASRUIMTE

WERKBLAD: BOEKENKAST EN WASRUIMTE WERKBLAD: BOEKENKAST EN WASRUIMTE NAMEN: Het Achterhuis 1. Doorsnede bekijken Bekijk deze doorsnede. Geef met een pijl aan waar zich de boekenkast bevindt. En zet ook een pijl bij de wasruimte. 2. Maquette

Nadere informatie

Programma Nederlands Praten

Programma Nederlands Praten Nederlands Praten 1 / Basisvaardigheden, hoofdstuk 3 Oefeningen werkwoorden hebben en zijn Oefening 1: Wat is het juiste werkwoord? (zijn) Jij ben/bent een leerling (zijn) Hij is/bent een man (zijn) Zij

Nadere informatie

Marloes. een handdoek. 2.1 Met Ron naar school. naam: Kijk en vul in: groep: 1 De rat van Ron is nog wild. tam. Wie - wat waar

Marloes. een handdoek. 2.1 Met Ron naar school. naam: Kijk en vul in: groep: 1 De rat van Ron is nog wild. tam. Wie - wat waar 2.1 Met Ron naar school naam: Kijk en vul in: Wie - wat waar Op de schouder van Ron zit zijn rat. De rat heet Marloes. In zijn hand draagt Ron haar jong. Het jong heet Snuf. Op de grond staat de kooi van

Nadere informatie

Slaapwel baby. Hoeveel slaapt een baby?

Slaapwel baby. Hoeveel slaapt een baby? Slaapwel Slaapwel baby Net zoals volwassenen slapen ook niet alle kinderen even gemakkelijk of regelmatig. In deze brochure vind je meer informatie over goede slaapgewoontes en krijg je tips voor een gezonde

Nadere informatie

Plakzijde Schutblad links Schutblad rechts Ziek Eerder verscheen: Niks zeggen! Bekroond met een Vlag en Wimpel 2008 www.gideonsamson.nl www.leopold.nl Gideon Samson Ziek Leopold / Amsterdam Voor Jolijn,

Nadere informatie

LENTE+LIEFDE Juf Floor ligt in haar bed. Ze wordt wakker en pakt haar kleren om vandaag aan te trekken. Dan gaat juf Floor ontbijten. Ze gaat naar buiten en loopt naar meester Ruben s huis. Ze belt aan

Nadere informatie

Lesideeën groep 3 en 4

Lesideeën groep 3 en 4 Lesideeën groep 3 en 4 Doelstellingen Na het project kunnen de kinderen vertellen hoe een tandheelkundige praktijk eruitziet en wie er werken. Ook kunnen de kinderen vertellen hoe hun gebit eruitziet,

Nadere informatie

Voor jongeren in het praktijkonderwijs. Geen Amerikaanse aanval op Syrië

Voor jongeren in het praktijkonderwijs. Geen Amerikaanse aanval op Syrië PrO -weekkrant Week 38 september 2013 Voor jongeren in het praktijkonderwijs 16-22 september 2013 Geen Amerikaanse aanval op Syrië Foto: ANP Foto: Shutterstock Amerika valt Syrië voorlopig niet aan. Want

Nadere informatie

- je kan me wat - module 15. docere delectare movere. je kan me wat nt2taalmenu.nl module 15. tekeningen -

- je kan me wat - module 15. docere delectare movere. je kan me wat nt2taalmenu.nl module 15. tekeningen - - je kan me wat - module docere delectare movere je kan me wat nt2taalmenu.nl module tekeningen - 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 16 17 18 19 20 je kan me wat nt2taalmenu.nl module 1 21 22 23 24 25 26

Nadere informatie

Thema Kinderen en school. Lesbrief 18. Voor het eerst naar school

Thema Kinderen en school. Lesbrief 18. Voor het eerst naar school Thema Kinderen en school. Lesbrief 18. Voor het eerst naar school brengt zijn dochter Ama voor het eerst naar school. Hij praat met de juf. Ama is al op een peuterspeelzaal geweest. Is Ama verlegen? Wat

Nadere informatie

Adam en Eva eten van de boom

Adam en Eva eten van de boom Adam en Eva eten van de boom God maakt een prachtig paradijs. Hij zegt: Het is heel goed. Maar God heeft ook een vijand, En weet jij wel wat hij doet? Het mooie wat God heeft gemaakt, maakt hij juist graag

Nadere informatie

Op bezoek. bij Sam op de Intensive Care

Op bezoek. bij Sam op de Intensive Care Op bezoek S bij Sam op de Intensive Care Hoi, ik ben Sam en ik lig op de Intensive Care S Ik heb een fotoboekje gemaakt. Zo kun je alvast zien waar ik ben en wat iedereen op de afdeling doet. Natuurlijk

Nadere informatie

Toets Geletterdheid en Begrijpend Lezen

Toets Geletterdheid en Begrijpend Lezen 1. Print deze tekst 2. Download het geluidsbestand en luister Je gaat een toets Geletterdheid en Begrijpend Lezen maken. Dit is een leestoets. De toets heeft vijf delen. Deel A, B, C, D en E. Deze toets

Nadere informatie

= een rij struiken of planten die dichtbij elkaar staan. = een hoge lamp die langs de weg staat.

= een rij struiken of planten die dichtbij elkaar staan. = een hoge lamp die langs de weg staat. Woordenschat blok 1 gr4 Les 1 De heg De lantaarn De plant Het tuinhek Het terras De garage Het dorp De stad De zwerver De stoep De woonwijk = een rij struiken of planten die dichtbij elkaar staan. = een

Nadere informatie

Ik help je wel. illustraties Karlijn Scholten verhaal Isabelle de Ridder

Ik help je wel. illustraties Karlijn Scholten verhaal Isabelle de Ridder Ik help je wel illustraties Karlijn Scholten verhaal Isabelle de Ridder Deze uitgave is een cadeau van ViaViela aan al onze opvangkinderen en (gast)ouders. Veel voorleesplezier! Juul doet de deur open.

Nadere informatie

Spreken. Les 2: Wat zeg je? Bus, tram en trein OPDRACHTKAART. www.nt2taalmenu.nl

Spreken. Les 2: Wat zeg je? Bus, tram en trein OPDRACHTKAART. www.nt2taalmenu.nl OPDRACHTKAART www.nt2taalmenu.nl nt2taalmenu is een website voor mensen die Nederlands willen leren én voor docenten NT2. Iedereen die Nederlands wil leren, kan gratis online oefenen. U kunt ook veel oefeningen

Nadere informatie

Spreekopdrachten thema 3 Vervoer

Spreekopdrachten thema 3 Vervoer Spreekopdrachten thema 3 Vervoer Opdracht 1 bij 3.1 Jullie zijn op straat. Cursist A: je wilt met de taxi reizen. Cursist B: je bent taxichauffeur. Klaar? Dan begint cursist B het gesprek. Cursist A 1.

Nadere informatie

Papa en mama hebben ruzie. Ton en Toya vinden dat niet leuk. Papa wil graag dat Ton en Toya bij hem op bezoek komen, maar van mama mag dat niet.

Papa en mama hebben ruzie. Ton en Toya vinden dat niet leuk. Papa wil graag dat Ton en Toya bij hem op bezoek komen, maar van mama mag dat niet. Bezoek op kantoor Papa en mama hebben ruzie. Ton en Toya vinden dat niet leuk. Papa wil graag dat Ton en Toya bij hem op bezoek komen, maar van mama mag dat niet. Ton en Toya hebben wat problemen thuis.

Nadere informatie

Meneer Promes komt de keuken in schuifelen met een brief in zijn hand. Hij komt op het juiste tijdstip, want Kyra is net klaar met dweilen.

Meneer Promes komt de keuken in schuifelen met een brief in zijn hand. Hij komt op het juiste tijdstip, want Kyra is net klaar met dweilen. 1 Je bent te laat! Ja, dat weet ik ook wel, denkt Kyra, maar ze houdt haar mond. Ze doet haar jas uit en kijkt naar de oude man die in zijn stoel zit. Hij bromt nog wat, maar zijn ogen staan vriendelijk.

Nadere informatie

REGELS. Onderstreep de pluralisvorm in de zin.

REGELS. Onderstreep de pluralisvorm in de zin. 61 61 REGELS 1 Onderstreep de pluralisvorm in de zin. 1 Ik woon met mijn gezin in een rijtjeshuis met vier slaapkamers. 2 De vijf appartementen in deze flat zijn heel klein. 3 Hij heeft een groot huis

Nadere informatie

Woordenkennis In Huis. Kaartenparen om het oefenen en het versterken van de woordenschat zowel receptief alsook productief. Bestelnummer 814 00

Woordenkennis In Huis. Kaartenparen om het oefenen en het versterken van de woordenschat zowel receptief alsook productief. Bestelnummer 814 00 Woordenkennis In Huis Kaartenparen om het oefenen en het versterken van de woordenschat zowel receptief alsook productief. Bestelnummer 814 00 K2-Publisher B.V. Prins Hendrikstraat 37 NL-2411 CS Bodegraven

Nadere informatie

Boek van de week: Ziek zijn Het ziekenhuis Nijntje naar het ziekenhuis

Boek van de week: Ziek zijn Het ziekenhuis Nijntje naar het ziekenhuis Auditieve taalontwikkeling Thema: Ik ben ziek Boek van de week: Ziek zijn Het ziekenhuis Nijntje naar het ziekenhuis Doelen bij boek van de week/verhaalbegrip: - De leerlingen kunnen na afloop van de boekoriëntatie

Nadere informatie

Thema Op zoek naar werk. Lesbrief 5. Werk vragen in een winkel

Thema Op zoek naar werk. Lesbrief 5. Werk vragen in een winkel Thema Op zoek naar werk. Lesbrief 5. Werk vragen in een winkel Inleiding Deze les gaat over het zoeken naar werk. Over hoe je een baan kunt vinden. In deze les gaat een vrouw, Maria, naar een winkel om

Nadere informatie

ZIBI NAAR DE SLAAPDOKTER

ZIBI NAAR DE SLAAPDOKTER ZIBI NAAR DE SLAAPDOKTER campus vercruysselaan Dit boekje is van............................. 1 2 Vandaag word ik geopereerd. Ik moet heel vroeg opstaan om naar het ziekenhuis te gaan. Ik mag niets meer

Nadere informatie

Fonemendictee deel 1 en deel 2

Fonemendictee deel 1 en deel 2 Toet s i n s t r u c t i e W i n ters i g n a ler i n g k e r n 6 Inhoud De Wintersignalering bestaat uit de volgende toetsen: Materialen Fonemendictee deel 1 en 2 op website www.toetssite.be onder Downloaden/Toetsmaterialen

Nadere informatie

Jino Tandplak stelt voor Henrie de bacterie en de glijbaan. Voor meer info kijk op kleinejino.wordpress.com

Jino Tandplak stelt voor Henrie de bacterie en de glijbaan. Voor meer info kijk op kleinejino.wordpress.com Jino Tandplak stelt voor Henrie de bacterie en de glijbaan Prent 1 Op een avond stond mama klaar in de badkamer om haar tanden te poetsen. Mama houdt ervan om haar tanden te doen glimmen als een diamant.

Nadere informatie

Muis heeft tikkertje gespeeld met Draak. Het is al donker als ze naar huis wil. Muis moet nog een heel eind door het bos.

Muis heeft tikkertje gespeeld met Draak. Het is al donker als ze naar huis wil. Muis moet nog een heel eind door het bos. Muis heeft tikkertje gespeeld met Draak. Het is al donker als ze naar huis wil. Muis moet nog een heel eind door het bos. Ben je niet bang? vraagt Draak. Muis trekt haar zwaard. Ik heb een zwaard. Ik draag

Nadere informatie

Toets Geletterdheid en Begrijpend Lezen

Toets Geletterdheid en Begrijpend Lezen 1. Print deze tekst 2. Download het geluidsbestand en luister Je gaat een toets Geletterdheid en Begrijpend Lezen maken. Dit is een leestoets. De toets heeft vijf delen. Deel A, B, C, D en E. Deze toets

Nadere informatie

Praat-plaat. de dag. aad/thema/de dag werkblad 1

Praat-plaat. de dag. aad/thema/de dag werkblad 1 Thema dag Praat-plaat de dag aad/thema/de dag werkblad 1 Strip de dag aad/thema/de dag werkblad 2 afbeelding aad/thema/de dag werkblad 3 a aad/thema/de dag werkblad 3 b Knipblad aad/thema/de dag werkblad

Nadere informatie