Gemeente Delft. !$ -Dl Raadsvoorstel. Aan de gemeenteraad. Gevraagde beslissing: de 'Verordening Blijverslening gemeente Delft vaststellen.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Gemeente Delft. !$ -Dl Raadsvoorstel. Aan de gemeenteraad. Gevraagde beslissing: de 'Verordening Blijverslening gemeente Delft vaststellen."

Transcriptie

1 Gemeente Delft Raadsvoorstel Aan de gemeenteraad Van Datum Pfh. Steller tel.nr. Programma Registratie nr. BBV-nr. Onderwerp College van Burgemeester en Wethouders 20 september 2016 R.M. de Prez T. Kouwenberg " Samenleving, advies (wonen) Verordening Blijverslening gemeente Delft Gescand archief datum!$ -Dl È» Gevraagde beslissing: de 'Verordening Blijverslening gemeente Delft vaststellen. Samenvatting De gemeenteraad heeft in de Kadernota Innovatie Sociaal Domein aangegeven in te zetten op de gevolgen van scheiden van wonen en zorg. - Het college heeft dit verder uitgewerkt in de Ontwikkelagenda wonen zorg (registratiekenmerk ). Hierin heeft het college aangegeven revolverende leningen uit het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVn) voor particuliere initiatieven uit te willen geven, om een bijdrage te leveren aan de gemeentelijke opgave voor wonen en zorg. De hierbij gevoegde concept- verordening Blijverslening is de concrete uitwerking voor de implementatie hiervan. - Het doel van de Blijverslening is dat inwoners langer zelfstandig thuis kunnen blijven wonen en zwaardere zorg zoals intramurale zorg (vooralsnog) wordt voorkomen. 1. Aanleiding - achtergronden uit de ontwikkelagenda In de Ontwikkelagenda wonen en zorg in Delft , die het college op 27 januari 2015 aan de raad heeft aangeboden geven we aan onze inwoners de mogelijkheid te kiezen uit een aantal vormen van wonen met zorg, waaronder: 1. Zelfstandig (in de eigen woning) wonen en daar de zorg krijgen als dat nodig is. 2. In een meer geclusterde vorm van wonen en zorg, waarbij men zelfstandig woont maar wel met een servicepakket dat men af kan nemen naar behoefte. 3. Intramuraal wonen in een voorziening wanneer dit noodzakelijk is, bijvoorbeeld in een verpleeghuis of een zorginstelling. Het gaat er om dat inwoners hun eigen keuze kunnen maken voor een passende woning in een woonomgeving met voorzieningen die bij hen passen. Dit vraagt om beleid dat zowel aandacht heeft voor de algemene toegankelijkheid van woningen (in de zin van toe- en doorgankelijkheid van de woning) als wel voor het realiseren van concepten wonen en zorg c.q. verzorgd wonen. Het college wil daarbij voldoende differentiëren en aansluiten bij de vraag. Het college besteedt dan ook zowel aandacht voor wonen en zorg in het segment voor de sociale huurwoningen als woningen in het duurdere huur- maar ook in het koopsegment. Op deze wijze probeert het college meer woningen in Delft levensloop geschikt te maken.

2 In de ontwikkelagenda heeft het college aangegeven dat wij samen met onze partners, maar ook samen met onze inwoners willen investeren in de bestaande woningvoorraad, waarbij het uitgangspunt is dat de investeringen bijdragen aan het langer zelfstandig wonen en daarmee minder beroep hoeft te worden gedaan op zwaardere en duurdere voorzieningen zoals geclusterde woonvormen of intramurale zorg. Om het zelfstandig thuis wonen langer mogelijk te maken zijn er dikwijls aanpassingen aan de woning nodig. Dit kan om zowel kleine als grote ingrepen gaan. In gevallen van eigenaar-bewoners wiens vermogen in het betreffende huis vastzit, kan er behoefte zijn aan een lening. Leningen bij banken zijn vaak leeftijdgebonden en zijn dus niet altijd voor iedereen toegankelijk. Om het langer zelfstandig wonen voor ouderen en andere zorgdoelgroepen te stimuleren is het wenselijk een mogelijkheid te creëren, een lening te verstrekken voor het aanpassen van een woning, zodat ook eigenaar-bewoners makkelijker maatregelen kunnen nemen om (langer) in hun woning te blijven wonen. Om dit te realiseren heeft het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVn), op verzoek van het landelijk Aanjaagteam Langer Zelfstandig Wonen (Marnix Norder), eind 2015 de Blijverslening ontwikkeld. In de Ontwikkelagenda heeft het college voorgesteld het SVn-fonds voor onze inwoners beschikbaar te stellen voor revolverende leningen aan particuliere eigenaar-bewoners, die een bijdrage willen leveren aan de gemeentelijke opgave op het terrein van wonen en zorg. We trachten hiermee de drempel te verlagen voor particulieren om te investeren in de levensloopgeschiktheid van de Delftse woningvoorraad. Hoewel de intentie bestaat dat woningaanpassingen duurzaam geschieden, en we daarmee meer woningen levensloopgeschikt maken, is het niet juridisch afdwingbaar dat nieuwe bewoners de aanpassingen behouden. We verwachten echter wel dat de gangbare aanpassingen (bijvoorbeeld automatische deuropeningen, verwijderde drempels en inloopdouches) behouden blijven. De gemeenteraad bepaalt in de verordening de verdere voorwaarden waaronder de lening mag worden ingezet. 2. Bevoegdheid Volgens artikel 147 en artikel 149 van de Gemeentewet is de bevoegdheid tot vaststelling en wijziging van gemeentelijke verordeningen een verantwoordelijkheid van de gemeenteraad. Conform artikel 5 lid g van de Verordening Maatschappelijke Ondersteuning gemeente Delft 2015, heeft het college de bevoegdheid de mogelijkheden te onderzoeken om door middel van voorliggende voorzieningen, te voorzien in de behoefte aan maatschappelijke ondersteuning. De Blijverslening is zo n voorziening. 3. Historie / relatie met eerdere besluiten/ proces De gemeenteraad stelde eerder de verordening voor de revolverende starterslening vast. De blijverslening is een soortgelijk instrument; een laagrentende lening welke weer terug wordt

3 betaald, die ook door SVn zal worden uitgevoerd namens het college. De Blijverslening komt tegemoet aan de veranderende behoefte in de samenleving die we in de kadernota innovatie sociaal domein hebben beschreven. Wat willen we bereiken? (Beoogd effect) Door het verstrekken van Blijversleningen kunnen inwoners langer in hun eigen woning blijven wonen, ook met een zorgvraag. Dit sluit aan op de insteek dat inwoners zo veel op eigen kracht en eigen regie hun leven kunnen leiden. Het college stelt zich hiermee dienstbaar op en biedt de mogelijkheid inwoners in de (toekomstige) woonbehoeften te faciliteren om langer comfortabel, veilig en levensloopgeschikt te wonen. Hiermee wordt een bijdrage geleverd aan de gemeentelijke opgave op het terrein van wonen en zorg middels het levensloopgeschikt maken van meer woningen, en het (vooralsnog) voorkomen van de noodzaak tot het inzetten van zwaardere intramurale zorg. Wat gaan we daarvoor doen? (Oplossingsrichtingen / kanttekeningen) Voor een periode van twee jaar de Blijverslening introduceren en hiervoor beschikbaar te stellen binnen het SVn fonds. Wat mag het kosten? (Financiële paragraaf) Het college vindt het belangrijk op om naast financieel rendement ook gelden in te zetten om maatschappelijk rendement voor inwoners te realiseren. Investeringen voor de Blijverslening doet het college in de vorm van een revolving fund; ingezette middelen vloeien hiermee op termijn weer terug naar de gemeente. - We stellen voor de Blijverslening vooralsnog maximaal ,= beschikbaar binnen de beschikbare ruimte in het SVn- fonds voor een periode van twee jaar. - We verstrekken de blijversleningen via stichting Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse Gemeenten (SVn). - Op de Blijversleningen ontvangt het college aflossing en rente. Communicatie In overleg met de afdeling Communicatie wordt een plan opgesteld om de Blijverslening onder de aandacht van de inwoners van Delft te brengen om het risico van onderbesteding zoveel mogelijk te voorkomen. Daarnaast zullen we onderzoeken of de regeling gekoppeld kan worden aan het energiebesparingsfonds, waar in den lande goede ervaringen mee zijn, het zogeheten dubbel duurzaam/comfortabel wonen. Verdere procedure Uitvoering De aanvraag wordt door het college beoordeeld op administratieve en functioneel inhoudelijke gronden. SVn doet de krediettoets alvorens een aanvraag wordt goed of afgekeurd. SVn verstrekt en beheert toegewezen Blijversleningen.

4 Planning en evaluatie Nadat de verordening door de raad is vastgesteld kan de Blijverslening direct ingezet worden. Na 1,5jaarzal worden bekeken in hoeverre de Blijverslening bijdraagt aan de beoogde maatschappelijke effecten of dat deze moet worden aangepast. Tevens zal dan worden gekeken naar het budget om de Blijverslening voort te zetten. 9. Risico s 1. Duurzaamheid Hoewel de intentie bestaat dat de woningaanpassingen duurzaam geschieden, en we daarmee meer woningen levensloopgeschikt willen maken, is het niet juridisch afdwingbaar dat bij verkoop van de woning, de nieuwe bewoners de aanpassingen behouden. We verwachten echter wel dat de gangbare aanpassingen (bijvoorbeeld automatische deuropeningen, verwijderde drempels en inloopdouches) behouden blijven. 2. Beperkte beschikbaarheid De Blijverslening is geen open einde regeling en heeft voor de komende twee jaren een budget van ,=. Dit betekent dat als het budget op is er geen leningen meer verstrekt kunnen worden. Wie het eerst komt, die het eerst maalt. Dit betekent dat als er veel mensen een aanvraag gaan doen, we moeten we kijken of en hoe we de regels/financiering hierop aan kunnen passen. Landelijk is overigens de verwachting dat de lening niet direct goed loopt, vanwege de transformatie in ons hoofd (zelf investeren in de toekomst). 3. Onderbesteding Omdat het een nieuw product is, is het moeilijk in te schatten hoeveel mensen hiervan gebruik zullen maken. In andere gemeenten is hier nog geen ervaring mee. SVn en gemeenten verwachten dat er in de eerste jaren weinig aanvragen zullen worden gedaan. Het risico is dan ook een onderbesteding van het budget. We zullen de Blijverslening via verschillende communicatiekanalen onder de aandacht van onze inwoners brengen Hypothecaire verstrekking Een Blijverslening die hypothecair wordt verstrekt, geeft hypothecaire zekerheid. Dit wil zeggen dat de woning als onderpand dient. Het gaat om leningen van minimaal 2.500, - en maximaal , - Daarnaast is een voorwaarde dat de totale financiering van de woning (de bestaande hypotheek en de Blijverslening) maximaal 80% van de WOZ-waarde van de woning/complex mag bedragen. - Tenslotte wordt de Blijverslening alleen toegekend indien de aanvragers) de krediettoets van de SVn positief doorlopen. Hiermee zijn de risico s voor de gemeente om de lening niet terug te krijgen beperkt. Echter, indien iemand na het aangaan van de Blijverslening in financiële problemen komt, en zich mogelijk aanmeldt bij de schuldhulpverlening, sluit de gemeente aan in de rij van schuldeisers. De belastingdienst heeft daarbij voorrecht. Daarna volgen de zogeheten preferente schulden, schuldeisers met een pand of hypotheekrecht. In het geval van de Blijverslening dient de woning als onderpand, en hebben hypotheekverstrekkers, waaronder de gemeente in het geval van de blijverslening, het hypotheekrecht.

5 5. Consumptieve verstrekking - Een Blijverslening die consumptief wordt verstrekt geeft geen zekerheid, deze lening wordt onderhands verstrekt zonder onderpand. Het gaat om leningen van minimaal 2.500, - en maximaal , -. De gemeente loopt hierbij het risico dat kredietnemer niet terugbetaald. Er is dus niet zoiets als een preferent recht. Wel wordt voor de Blijverslening die consumptief wordt verstrekt de SVn krediettoets uitgevoerd. De lening wordt alleen toegekend indien de aanvrager(s) de krediettoets van de SVn positief doorlopen. - Tevens is bepaald dat de lening op basis van maandannuïteiten moet worden afgelost in maandelijkse termijnen, steeds te voldoen per het einde van elke maand. Ook is een automatische incasso verplicht. - Bij achterstallige betaling zal de SVn de gangbare procedure volgen van het sturen van betalingsherinneringen, deurwaarders, mogelijk afspraken maken etc. Bijlagen: - Concept Verordening Blijverslening gemeente Delft - Concept raadsbesluit - Nota Hoogachtend, Het college van burgemeester en wethouders van Delft, mw. J.M. van Bijsterveldt-Vliegenthart, burgemeester. mr. J. Krul, secretaris.

6 Raadsbesluit Datum Registratie nr. BBV-nr. 1 december Onderwerp : Verordening Blijverslening gemeente Delft De raad van de gemeente Delft; Gelezen het voorstel van het college van 20 september 2016; BESLUIT: de 'Verordening Blijverslening gemeente Delft vast te stellen.

Gemeente Delft. : Verlenging en technische wijziging Verordening Blijverslening gemeente Delft

Gemeente Delft. : Verlenging en technische wijziging Verordening Blijverslening gemeente Delft Raadsvoorstel Mit Gemeente Delft Aan de gemeenteraad Van Datum Pfh. Steller tel.nr. e-mail Programma Registratie nr. BBV Griffienr. Onderwerp : college van B&W : 17 oktober 2018 : K. Schrederhof : B. Vastenhoud

Nadere informatie

Gescand archief datum

Gescand archief datum Gescand archief datum 01-2017 - De raad van de gemeente Delft; 2858609 gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 20 september 2016 gelet op de artikelen 147 en 149 van de Gemeentewet en

Nadere informatie

Notitie Blijverslening Inleiding

Notitie Blijverslening Inleiding Notitie Blijverslening 2017 1 Inleiding 1.1 Het speelveld Het aantal ouderen in Nederland neemt de komende jaren sterk toe. Het CBS verwacht dat in 2040 ruim een kwart van de bevolking ouder is dan 65

Nadere informatie

Aan de raad AGENDAPUNT NR Doetinchem, 13 december 2017 ALDUS VASTGESTELD 21 DECEMBER Blijverslening

Aan de raad AGENDAPUNT NR Doetinchem, 13 december 2017 ALDUS VASTGESTELD 21 DECEMBER Blijverslening Aan de raad AGENDAPUNT NR. 8.2 ALDUS VASTGESTELD 21 DECEMBER 2017 Blijverslening Te besluiten om: 1. De Blijverslening in te voeren per 1 januari 2018. 2. De Blijverslening alleen van toepassing te verklaren

Nadere informatie

;,,Je Gemeente Delft

;,,Je Gemeente Delft Raadsvoorstel ;,,Je Gemeente Delft Aan de gemeenteraad Van Datum Pfh. Steller tel.nr. e-mail Programma Registratie nr. BBV Griffienr. Onderwerp : college van B&W : 20-11-2018 : wethouder Schrederhof :

Nadere informatie

*Z DA7* nummer : 71 onderwerp : Voorstel tot het vaststellen van de Verordening blijverslening gemeente Heemskerk 2018.

*Z DA7* nummer : 71 onderwerp : Voorstel tot het vaststellen van de Verordening blijverslening gemeente Heemskerk 2018. *Z0288114DA7* nummer : 71 onderwerp : Voorstel tot het vaststellen van de Verordening blijverslening gemeente Heemskerk 2018 Aan de raad, Inleiding In samenwerking met de Nederlandse gemeenten heeft de

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Onderwerp Blijverslening. Status Besluitvormend

Raadsvoorstel. Onderwerp Blijverslening. Status Besluitvormend Datum: 26 september 2017 Raadsvoorstel College Ja Onderwerp Blijverslening Status Besluitvormend Voorstel 1. De Blijverslening in de gemeente Boxtel in te voeren; 2. De verordening Blijverslening Boxtel

Nadere informatie

De gemeenteraad van Wijchen

De gemeenteraad van Wijchen De gemeenteraad van Wijchen 17 2 2764 Wonen en Leefbaarheid Beslisnota Portefeuillehouder : G.W.R. Gerrits Informatie : Gerard Evers Telefoon : 024 751 7149 E-mailadres : g.evers@wijchen.nl In kennis stellen

Nadere informatie

Raadsstuk. Onderwerp Vaststellen verordening Blijverslening: Langer zelfstandig wonen:

Raadsstuk. Onderwerp Vaststellen verordening Blijverslening: Langer zelfstandig wonen: Raadsstuk Onderwerp Vaststellen verordening Blijverslening: Langer zelfstandig wonen: Nummer 2017/175803 Portefeuillehouder Langenacker, J. Programma/beleidsveld 4.1 Duurzame stedelijke ontwikkeling Afdeling

Nadere informatie

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 24 oktober 2017;

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 24 oktober 2017; GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Rheden Nr. 212929 4 december 2017 Verordening Blijverslening gemeente Rheden 2017 De raad van de gemeente Rheden; gelezen het voorstel van burgemeester en

Nadere informatie

Verordening Blijverslening, gemeente Haarlem. Artikel 1 Begripsbepalingen. Deze verordening wordt verstaan onder:

Verordening Blijverslening, gemeente Haarlem. Artikel 1 Begripsbepalingen. Deze verordening wordt verstaan onder: De raad van de gemeente Haarlem; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 29 augustus 2017; gelet op de artikelen 147 en 149 van de Gemeentewet; b e s l u i t : vast te stellen de volgende:

Nadere informatie

Onderwerp Verordeningen Startersleningen, Blijversleningen en Verzilverleningen Gemeente Tynaarlo

Onderwerp Verordeningen Startersleningen, Blijversleningen en Verzilverleningen Gemeente Tynaarlo Zaaknummer: 456136 Raadsvergadering d.d. 11 september 2018 agendapunt Aan: De Gemeenteraad Vries, 17 juli 2018 Portefeuillehouder: P. Vemer Behandelend ambtenaar: F.A. Rozema Doorkiesnummer: 812 E-mail

Nadere informatie

vast te stellen de volgende: Verordening Blijverslening Gemeente Delft Artikel 1 Begrippen

vast te stellen de volgende: Verordening Blijverslening Gemeente Delft Artikel 1 Begrippen De raad van de gemeente Delft; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 20 september 2016 geiet op de artikelen 147 en 149 van de Gemeentewet en artikel 5 lid g Verordening Maatschappelijke

Nadere informatie

Uithuizen, 16 november Aan de raad, KORTE INHOUD :

Uithuizen, 16 november Aan de raad, KORTE INHOUD : RAADSVERGADERING : 30 november 2017 AGENDAPUNT : 09-16.2017 ONDERWERP : Verordening Blijverslening PORTEFEUILLEHOUDER(S) : H. Sienot STATUS : Besluitvormend Uithuizen, 16 november 2017 Aan de raad, KORTE

Nadere informatie

Verordening van de raad van de gemeente Boxtel houdende regels inzake de Blijverslening (Verordening Blijverslening gemeente Boxtel 2017)

Verordening van de raad van de gemeente Boxtel houdende regels inzake de Blijverslening (Verordening Blijverslening gemeente Boxtel 2017) De raad van de gemeente Boxtel; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 5 september 2017; gelet op de artikelen 147 en 149 van de Gemeentewet; b e s l u i t : vast te stellen de volgende:

Nadere informatie

b e s l u i t : vast te stellen de volgende: Verordening Blijversleningen Gemeente Oldebroek Artikel 1 Begrippen Deze verordening verstaat onder:

b e s l u i t : vast te stellen de volgende: Verordening Blijversleningen Gemeente Oldebroek Artikel 1 Begrippen Deze verordening verstaat onder: De raad van de gemeente Oldebroek; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 29 mei 2017; gelet op de artikelen 147 en 149 van de Gemeentewet; b e s l u i t : vast te stellen de volgende:

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL MET BESLUIT

RAADSVOORSTEL MET BESLUIT RAADSVOORSTEL MET BESLUIT Raadsvergadering : 8 april 2019 Agendapunt : Onderwerp : Verzilverlening Portefeuillehouder : Libbe de Vries Beetsterzwaag, 5 maart 2019 Voorstel 1. De verordening Verordening

Nadere informatie

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 7 november 2017; gelet op de artikelen 147 en 149 van de Gemeentewet;

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 7 november 2017; gelet op de artikelen 147 en 149 van de Gemeentewet; Onderwerp: Blijverslening gemeente Zederik. Z.13981/RB.286 De Raad der gemeente Zederik; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 7 november 2017; gelet op de artikelen 147 en 149 van de

Nadere informatie

De raad van de gemeente Tholen. Tholen, 19 september 2017

De raad van de gemeente Tholen. Tholen, 19 september 2017 No.: Portefeuillehouder: Wethouder C.L. van Dis MBA Afdeling: ROVH Behandelaar: E.J. de Hond MSc De raad van de gemeente Tholen Tholen, 19 september 2017 Onderwerp: Voorstel tot het vaststellen van de

Nadere informatie

Eigenaren-bewoners die hun woning levensloopbestendig willen maken. Een van de aanvragers is

Eigenaren-bewoners die hun woning levensloopbestendig willen maken. Een van de aanvragers is Titel: Verordening Blijverslening gemeente Tynaarlo De raad van de gemeente Tynaarlo gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. ; gelet op de artikelen 147 en 149 van de Gemeentewet;

Nadere informatie

Verordening Blijverslening gemeente Oss 2016 Pagina 1 van 6. Verordening Blijverslening. De raad van de gemeente Oss;

Verordening Blijverslening gemeente Oss 2016 Pagina 1 van 6. Verordening Blijverslening. De raad van de gemeente Oss; Verordening Blijverslening De raad van de gemeente Oss; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 19 juli 2016 gelet op de artikelen 147 en 149 van de Gemeentewet; b e s l u i t : vast te

Nadere informatie

Voorstel Van het college van burgemeester en wethouders Aan de raad van Zoeterwoude. Nummer : 17/34

Voorstel Van het college van burgemeester en wethouders Aan de raad van Zoeterwoude. Nummer : 17/34 Voorstel Van het college van burgemeester en wethouders Aan de raad van Zoeterwoude Nummer : 17/34 Afdeling : RO Registernummer: Z17-015481-16506-a Onderwerp : Nieuwe starterslening en introductie Blijverslening

Nadere informatie

Gewijzigde versie (in rood), (artikel 8 lid 8 van de verordening, verwijzing naar lid 6 gewijzigd in lid 7)

Gewijzigde versie (in rood), (artikel 8 lid 8 van de verordening, verwijzing naar lid 6 gewijzigd in lid 7) Gewijzigde versie (in rood), (artikel 8 lid 8 van de verordening, verwijzing naar lid 6 gewijzigd in lid 7) Zaaknummer : 169548 Raadsvergaderin : 14 juni 2016 agendapunt : g Commissie : Sociaal Onderwerp

Nadere informatie

Verordening Blijverslening gemeente zandvoort 2017

Verordening Blijverslening gemeente zandvoort 2017 GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Zandvoort Nr. 174185 6 oktober 2017 Verordening Blijverslening gemeente zandvoort 2017 De raad van de gemeente Zandvoort: gelezen het voorstel van het college

Nadere informatie

Verordening Blijverslening Heeze-Leende. Artikel 1 Begrippen. Deze verordening verstaat onder:

Verordening Blijverslening Heeze-Leende. Artikel 1 Begrippen. Deze verordening verstaat onder: De raad van de gemeente Heeze-Leende; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 20-12-2016; gelet op de artikelen 147 en 149 van de Gemeentewet; b e s l u i t : vast te stellen de volgende:

Nadere informatie

ZK INT Verordening Blijverslening Brummen 2018

ZK INT Verordening Blijverslening Brummen 2018 Verordening Blijverslening Brummen 2018 Verordening Blijverslening Brummen 2018 Versie : Kenmerk : INT17. Vastgesteld : n.v.t. Inwerkingtreding: n.v.t. Gepubliceerd : n.v.t. De raad van de gemeente Brummen;

Nadere informatie

Gemeente DeBft. Onderwerp : tussentijdse rapportage Meerjarenprogramma Grondontwikkeling

Gemeente DeBft. Onderwerp : tussentijdse rapportage Meerjarenprogramma Grondontwikkeling Gemeente DeBft Raadsvoorstel Aan de gemeenteraad Van Pfh. Steller tel.nr. e-mail Programma college van B&W 06-10-2009 R. Vuijk A.P. de Visser 2235 bdvisser@delft.nl Ontwikkeling Grond & Vastgoed 1027176

Nadere informatie

gelezen het voorstel van het college van 1 augustus 2017, no. B ; B E S L U I T:

gelezen het voorstel van het college van 1 augustus 2017, no. B ; B E S L U I T: De raad van de gemeente Dronten, gelezen het voorstel van het college van 1 augustus 2017, no. B17.001536; gezien het advies van de raadscommissie van 15-9-2017; B E S L U I T: I. in te stemmen met invoering

Nadere informatie

Onderwerp Tijdelijke blijverslening, Inclusief verordening tijdelijke blijverslening gemeente Noordoostpolder

Onderwerp Tijdelijke blijverslening, Inclusief verordening tijdelijke blijverslening gemeente Noordoostpolder No. 531468-1 gemeente NOORDOOSTPOLDER Emmeloord, 9 januari 2018. Onderwerp Tijdelijke blijverslening, Inclusief verordening tijdelijke blijverslening gemeente Noordoostpolder Advies raadscommissie Voor

Nadere informatie

Voorstel aan raad. Geadviseerd besluit. Samenvatting ROM. H.J. Weeda. 5 februari 2013 Intrekken SVn subsidieverordening

Voorstel aan raad. Geadviseerd besluit. Samenvatting ROM. H.J. Weeda. 5 februari 2013 Intrekken SVn subsidieverordening Voorstel aan raad Verantwoordelijke afdeling ROM Nummer Inboeknummer: Raad d.d. Paragraaf begroting: 27 maart 2013 Steller: L. Aries Portefeuillehouder H.J. Weeda Datum Onderwerp 5 februari 2013 Intrekken

Nadere informatie

VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD

VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD Onderwerp: Korte-termijnoplossing Hofke van Marijke Registratienummer: 00518414 Op voorstel B&W d.d.: 29-04-2014 Datum vergadering: 06-05-2014 Portefeuillehouder: J.P. Ragetlie

Nadere informatie

GEMEENTEBLAD. Nr

GEMEENTEBLAD. Nr GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Sliedrecht. Nr. 155042 8 november 2016 Verordening Blijverslening Sliedrecht 2016 De raad der gemeente Sliedrecht; gezien het voorstel van burgemeester en wethouders

Nadere informatie

Advies aan de gemeenteraad

Advies aan de gemeenteraad Advies aan de gemeenteraad Postregistratienummer *17.0013274* 17.0013274 Raadsvergadering: 21-12-2017 Voorstel:.. Agendapunt:.. Onderwerp Verordening Blijverslening gemeente Opmeer Behandeld door/in Commissie

Nadere informatie

Verordening Blijverslening gemeente Aa en Hunze

Verordening Blijverslening gemeente Aa en Hunze Verordening Blijverslening gemeente Aa en Hunze Artikel 1 Begrippen Deze verordening verstaat onder: a) Aanvrager: een eigenaar-bewoner, die een aanvraag voor een Blijverslening doet. Bij twee of meer

Nadere informatie

G e m e e n t e S l u i s

G e m e e n t e S l u i s Raadsvoorstel Pag. 1 Datum vergadering 25 juni 2009 Nr. 11 Omschrijving agendapunt Portefeuillehouder Besluit van de Raad d.d. Voorstel tot het wijzigen van de Verordening Stimuleringsleningen Volkshuisvesting

Nadere informatie

Concept Raadsvoorstel

Concept Raadsvoorstel Concept Raadsvoorstel Aan de raad van de gemeente Sliedrecht Sliedrecht, Onderwerp: Voortzetten verstrekking van startersleningen. Voorgesteld besluit 1. In te stemmen met overboeken van 210.000 van de

Nadere informatie

na de investering rendabel wordt en geld oplevert voor de clubkas. Dit resulteert na de terugverdientijd in structureel lagere energiekosten.

na de investering rendabel wordt en geld oplevert voor de clubkas. Dit resulteert na de terugverdientijd in structureel lagere energiekosten. Datum vergadering gemeenteraad Voorstelnummer Agendapunt 7 juli 2015 RV/15/00547 6 Voorstel ingebracht door Portefeuillehouder Begrotingsprogramma Beheerproduct Onderwerp W. Kuster S. van Alfen Milieu

Nadere informatie

Gemeente Delft 13 JA» Raadsvoorstel. Aan de gemeenteraad

Gemeente Delft 13 JA» Raadsvoorstel. Aan de gemeenteraad Gemeente Delft Raadsvoorstel Aan de gemeenteraad Van Datum Pfh. Steller tel.nr. c-mail Programma Registratie nr. BBV-nr. college van B&W 22 november 2016 mw. A.H. Mekker M. Schikhof / R. Verduijn 06-10705892/06

Nadere informatie

VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD. Registratienummer:

VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD. Registratienummer: *16.02283* VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD Behandelend ambtenaar: B. de Rijk Afdeling/cluster: GZ/Ontwikkeling Telefoonnr.: 0591-535235 Portefeuillehouder: F.A.J. Buijtelaar Registratienummer: 16.02283 Onderwerp:

Nadere informatie

Raadsvoorstel 16 Vergadering 28 maart Gemeenteraad. Onderwerp : Notitie Flankerende Maatregelen Wonen

Raadsvoorstel 16 Vergadering 28 maart Gemeenteraad. Onderwerp : Notitie Flankerende Maatregelen Wonen Raadsvoorstel 16 Vergadering 28 maart 2017 Gemeenteraad Onderwerp : Notitie Flankerende Maatregelen Wonen B&W vergadering : 14 februari 2017 Zaaknummer : 1409514 Dienst / afdeling : OO.EO1 - Expertise

Nadere informatie

Collegevoorstel onder verantwoordelijkheid van. : wethouder A.H.P. Bosmans. Onderwerp

Collegevoorstel onder verantwoordelijkheid van. : wethouder A.H.P. Bosmans. Onderwerp Collegevoorstel onder verantwoordelijkheid van Onderwerp Programma : wethouder A.H.P. Bosmans : blijverslening voor (preventieve) aanpassingen van koopwoningen : Meedoen Voorstelnummer : 16.49 Info bij

Nadere informatie

Raadsvergadering d.d. 9 februari 2017 Agendanummer: Collegevergadering d.d. 10 januari 2017

Raadsvergadering d.d. 9 februari 2017 Agendanummer: Collegevergadering d.d. 10 januari 2017 RAADSVOORSTEL Raadsvergadering d.d. 9 februari 2017 Agendanummer: Collegevergadering d.d. 10 januari 2017 Portefeuillehouder: J.C.M. Wierikx Registratienummer: 352475 Voorstel Invoering en aanpassen Verordening

Nadere informatie

gelezen het raadsvoorstel van burgemeester en wethouders van 15 november 2016;

gelezen het raadsvoorstel van burgemeester en wethouders van 15 november 2016; gemeente Overbetuwe Onderwerp: Verordening Blijverslening gemeente Overbetuwe 2017. Ons kenmerk: 16RB000113 Nr. 11c De raad van de gemeente Overbetuwe; gelezen het raadsvoorstel van burgemeester en wethouders

Nadere informatie

Raadsstuk. Onderwerp Verhogen bestedingsplafond voor Duurzaamheidslening

Raadsstuk. Onderwerp Verhogen bestedingsplafond voor Duurzaamheidslening Raadsstuk Onderwerp Verhogen bestedingsplafond voor Duurzaamheidslening Nummer 2018/394719 Portefeuillehouder Sikkema, C.Y. Programma/beleidsveld 4.1 Duurzame stedelijke ontwikkeling Afdeling ECDW Auteur

Nadere informatie

CVDR. Nr. CVDR604582_2. Verordening Blijverslening Brummen 2018

CVDR. Nr. CVDR604582_2. Verordening Blijverslening Brummen 2018 CVDR Officiële uitgave van Brummen. Nr. CVDR604582_2 21 december 2017 Verordening Blijverslening Brummen 2018 RB17.0053 De raad van de gemeente Brummen; gelezen het voorstel van het college van burgemeester

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Agendanummer: Datum raadsvergadering: 15 oktober

Raadsvoorstel. Agendanummer: Datum raadsvergadering: 15 oktober Raadsvoorstel Agendanummer: Datum raadsvergadering: 15 oktober Onderwerp: Instelling Fonds en vaststelling Verordening Duurzaamheidslening Krimpen aan den IJssel 2015 Gevraagde Beslissing: Te besluiten

Nadere informatie

Ambtelijke bijstand: Mw. Drs. J. Bolt 1

Ambtelijke bijstand: Mw. Drs. J. Bolt 1 Raadsvoorstel Agendapunt: 05 Onderwerp Starterslening Datum voorstel Datum raadsvergadering Bijlagen Ter inzage 29 januari 2013 4 maart 2013 Aan de gemeenteraad, 0. Samenvatting Sinds 1 januari 2008 is

Nadere informatie

SUBSIDIEREGELING DUURZAAM EN LEEFBAAR OOSTSTELLINGWERF 2016

SUBSIDIEREGELING DUURZAAM EN LEEFBAAR OOSTSTELLINGWERF 2016 Burgemeester en wethouders van de gemeente Ooststellingwerf; overwegende dat, het geven van een financiële impuls aan de energiebesparing in met name de bestaande (grondgebonden) woningvoorraad wenselijk

Nadere informatie

Gemeente Deift Gescand archief

Gemeente Deift Gescand archief Gemeente Deift Gescand archief Raadsvoorstel d a t u m Aan de gemeenteraad Van college van B&W Datum 25 oktober 2011 Pfh. dhr. L.P. Vokurka Steller mr. E.J. Wilhelmy Damsté tel.nr. 0152197441 e-mail edamste@delft.nl

Nadere informatie

2. Bevoegdheid De Woonvisie is kaderstellend. Zoals vastgelegd in de Gemeentewet is kaderstelling een verantwoordelijkheid van de Gemeenteraad.

2. Bevoegdheid De Woonvisie is kaderstellend. Zoals vastgelegd in de Gemeentewet is kaderstelling een verantwoordelijkheid van de Gemeenteraad. Gemeente Delft Raadsvoorstel Aan de gemeenteraad Van : College van Burgemeester en Wethouders Datum :20 september 2016 Pfh. : De Prez Steller : N. de Leeuw tel.nr. : 06-30262797 e-mail : ndleeuw@delft.n1

Nadere informatie

Collegevoorstel onder verantwoordelijkheid van. : wethouder A.H.P. Bosmans. Onderwerp. : Starterslening en Blijverslening. Programma.

Collegevoorstel onder verantwoordelijkheid van. : wethouder A.H.P. Bosmans. Onderwerp. : Starterslening en Blijverslening. Programma. Collegevoorstel onder verantwoordelijkheid van Onderwerp Programma : wethouder A.H.P. Bosmans : Starterslening en Blijverslening : Meedoen/Wonen Voorstelnummer : 17.07 Info bij afdelingshoofd : J.W.A.

Nadere informatie

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 22 mei 2018;

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 22 mei 2018; Gemeente Boxmeer Onderwerp: Vaststelling van de Verordening Blijverslening gemeente Boxmeer 2018. Nummer: 8i. De Raad van de gemeente Boxmeer; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 22

Nadere informatie

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 9 november 2017;

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 9 november 2017; CVDR Officiële uitgave van Cromstrijen. Nr. CVDR612456_1 31 augustus 2018 Verordening van de gemeenteraad van de gemeente Cromstrijen houdende regels omtrent de blijverslening Verordening Blijverslening

Nadere informatie

Datumn Agendapunt Documentnummer. 31 juli R09S011

Datumn Agendapunt Documentnummer. 31 juli R09S011 Datumn Agendapunt Documentnummer 13 R09S011 Onderwerp Duurzaamheidslening gemeente Voorstel Beoogd effect Stimuleren van energiezuinige, bouwkundige maatregelen binnen de bestaande particuliere woningvoorraad

Nadere informatie

Gemeente Delft 18 APH 201? Raadsvoorstel. Aan de gemeenteraad. Van Datum Pfh. Steller tel.nr. Registratie nr. BBV nr

Gemeente Delft 18 APH 201? Raadsvoorstel. Aan de gemeenteraad. Van Datum Pfh. Steller tel.nr.  Registratie nr. BBV nr Gemeente Delft Raadsvoorstel Aan de gemeenteraad Van Datum Pfh. Steller tel.nr. e-mail Registratie nr. BBV nr college van B&W 21 maart 2017 F. Förster M.M.H.M. Tiekstra-Braun 06-10826086 mtiekstra@delft.nl

Nadere informatie

: Evaluatie starterslening met extra kredietaanvraag

: Evaluatie starterslening met extra kredietaanvraag Zaaknummer : 197715 Raadsvergadering : 19 september 2017 Onderwerp : Evaluatie starterslening met extra kredietaanvraag Collegevergadering : 15 augustus 2017 Portefeuillehouder : R.P. Hoytink-Roubos Steller

Nadere informatie

Gemeente Delft. Verordening voorzieningen maatschappelijke ondersteuning gemeente Delft

Gemeente Delft. Verordening voorzieningen maatschappelijke ondersteuning gemeente Delft Raadsvoorstel Aan de gemeenteraad Van Datum Pfh. Steller tel.nr. e-mail Programma Registratie nr. Stuk College van B&W 28 juni 2011 R. de Prez A. Derix 015-2602730 aderix@delft.nl Zorg, Onderwijs, Wijken

Nadere informatie

2. GEVRAAGDE BESLISSING:

2. GEVRAAGDE BESLISSING: *Z00F12DBB65* Voorstel voor de gemeenteraad Voorstelnummer Voorstellen Raad Directeur : mevr. S. van Heeren Zaakgericht\346 Behandelend ambtenaar M.J. van Gent Zaaknummer Z.16-17406 Afdeling Ruimtelijke

Nadere informatie

Ag. nr.: Reg. nr.: Datum:

Ag. nr.: Reg. nr.: Datum: Datum: 25-6-13 Onderwerp Herinvoering van de verstrekking van startersleningen Status Besluitvormend Voorstel 1. Aanvullende middelen beschikbaar te stellen van in totaal 265.510,52 via begrotingswijziging

Nadere informatie

Oplegnotitie gemeenteraad Gouda

Oplegnotitie gemeenteraad Gouda Oplegnotitie gemeenteraad Gouda Onderwerp: Raadsvoorstel nr: Programma: Status: Vertrouwelijkheid: 726733 Bereikbaarheid, parkeren en RO Openbaar Collegelid: Voorzitter: Raadsadviseur: (email en telefoon

Nadere informatie

Extra financiële middelen 2010 loket kinderopvang t.b.v. uitvoering taken Wet Kinderopvang t.l.v. de Reserve Kinderopvang.

Extra financiële middelen 2010 loket kinderopvang t.b.v. uitvoering taken Wet Kinderopvang t.l.v. de Reserve Kinderopvang. Raadsbesluit 18 februari 2010 GR09-816I R HO^R Gescand s^-h: 1 6 MAART 2010 Extra financiële middelen 2010 loket kinderopvang t.b.v. uitvoering taken Wet Kinderopvang t.l.v. de Reserve Kinderopvang. De

Nadere informatie

Blijverslening. Blijven wonen in uw eigen huis

Blijverslening. Blijven wonen in uw eigen huis Blijverslening Blijven wonen in uw eigen huis Slaapkamer/ badkamer op de begane grond Wat is de Blijverslening? Wilt u graag comfortabel, veilig en met veel plezier in uw huidige woning blijven wonen?

Nadere informatie

Raadsvoorstel Verordening asbestleningen

Raadsvoorstel Verordening asbestleningen gemeente Haarlemmermeer onderwerp Raadsvoorstel 2015.0007000 Verordening asbestleningen Portefeuillehouder dr. Tom Hom steller Jan Vijfhuizen Collegevergadering 3 maart 2015 Raadsvergadering 2015.0007000

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL. 31 maart Wonen en Leven februari Blijverslening Fysieke leefomgeving

RAADSVOORSTEL. 31 maart Wonen en Leven februari Blijverslening Fysieke leefomgeving RAADSVOORSTEL Agendapunt Raad 31 maart 2016 Afdeling Wonen en Leven Voorstelnummer Datum 2016.00015 16 februari 2016 Onderwerp Programma Blijverslening Fysieke leefomgeving Inlichtingen bij Telefoonnummer

Nadere informatie

Gemeente Delft. Verordening Kwaliteit vergunningverlening, toezicht en handhaving (VTH) omgevingsrecht.

Gemeente Delft. Verordening Kwaliteit vergunningverlening, toezicht en handhaving (VTH) omgevingsrecht. Gescand archief datum Q m JULI 2017 Gemeente Delft Raadsvoorstel Aan de gemeenteraad Van Datum Pfh. Steller tel.nr. e-mail Programma Registratie nr. BBV nr. Onderwerp College van Burgemeester en Wethouders

Nadere informatie

Behorende bij raadsvoorstel met nummer Z81802\Raad-00188/6. gelezen het voorstel van het college van b en w van dinsdag 15 november 2016;

Behorende bij raadsvoorstel met nummer Z81802\Raad-00188/6. gelezen het voorstel van het college van b en w van dinsdag 15 november 2016; 4.111111. gemeente Bronckhorst Raadsbesluit Behorende bij raadsvoorstel met nummer Z81802\Raad-00188/6 De raad van de gemeente Bronckhorst; gelezen het voorstel van het college van b en w van dinsdag 15

Nadere informatie

ONTWERP-RAADSVOORSTEL VAN BenW AAN DE RAAD VOOR 20 februari 2014

ONTWERP-RAADSVOORSTEL VAN BenW AAN DE RAAD VOOR 20 februari 2014 ONTWERP-RAADSVOORSTEL VAN BenW AAN DE RAAD VOOR 20 februari 2014 OPSTELLER VOORSTEL: S. Raap en E. Dijkstra AFDELING: Ontwikkeling PORTEFEUILLEHOUDER: S. Boorsma Agendapunt: No. /2012 Dokkum, 10 januari

Nadere informatie

InformatieA/ofa Gemeente Brummen

InformatieA/ofa Gemeente Brummen InformatieA/ofa Gemeente Brummen Afdeling: Ruimte Adviseur: Richard Bos Code: 203 OPENBAAR Medeadviseur(s): Portefeuille(s): Milieu, groen en water Datum: 24 november 2009 Regnr Portefeuillehouder(s):

Nadere informatie

Raadsvoorstel 10 september 2009 AB09.00805 RV2009.164

Raadsvoorstel 10 september 2009 AB09.00805 RV2009.164 Raadsvergadering d.d. Casenummer Raadsvoorstelnummer Raadsvoorstel 10 september 2009 AB09.00805 RV2009.164 Gemeente Bussum Vaststellen VROM starterslening gemeente Bussum Brinklaan 35 Postbus 6000 1400

Nadere informatie

4. Wat willen we bereiken? (Beoogd effect) Dat kinderen met gezinnen met een laag inkomen kunnen blijven participeren.

4. Wat willen we bereiken? (Beoogd effect) Dat kinderen met gezinnen met een laag inkomen kunnen blijven participeren. 2 2-05-2DVf Raadsvoorstel Aan de gemeenteraad Van : het college van burgemeester en wethouders Datum : 10 decem ber 2013 Pfh. : S.M. Brandligt Steller : G. Kosse tel.nr. : 0622467943 e-mail : gkosse@delft.nl

Nadere informatie

Onderwerp : meerjarenraming stimuleringsfonds stedelijke vernieuwing

Onderwerp : meerjarenraming stimuleringsfonds stedelijke vernieuwing Raadsbesluit Gescand archi'.-/ 2 7 JAN.2015 Datunn Registratie nr. Stuk 18 december 2014 1732254 GR14-537II Onderwerp : meerjarenraming stimuleringsfonds stedelijke vernieuwing 2015-2018 De raad van de

Nadere informatie

categorie/agendanr. stuknr. B. en W. 2004 RA04.0125 B 4 04.827 Dienst: STOW Afdeling: WON Steller: Hans Beringen ((0591)68 53 03

categorie/agendanr. stuknr. B. en W. 2004 RA04.0125 B 4 04.827 Dienst: STOW Afdeling: WON Steller: Hans Beringen ((0591)68 53 03 svoorstel Onderwerp: Starters op de woningmarkt in Emmen Portefeuillehouder: H. Brummel Dienst: STOW Afdeling: WON Steller: Hans Beringen ((0591)68 53 03 Aan de gemeenteraad Voorgesteld besluit De notitie

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL BIJ ZAAKNUMMER: AST/2014/003710

RAADSVOORSTEL BIJ ZAAKNUMMER: AST/2014/003710 RAADSVOORSTEL BIJ ZAAKNUMMER: AST/2014/003710 Onderwerp: Bijlage(n): Vergadering van: Agendanummer: p.h.: Starterslening 2 7 juli 2014 14.07.07 ThM de raad van de gemeente Asten Samenvatting Bij de behandeling

Nadere informatie

Raadsstuk. Onderwerp: Vaststellen verordening : Stimuleringslening Duurzame Stedelijke Vernieuwing Haarlem BBVnr: 2016/397219

Raadsstuk. Onderwerp: Vaststellen verordening : Stimuleringslening Duurzame Stedelijke Vernieuwing Haarlem BBVnr: 2016/397219 Haarlem Raadsstuk Onderwerp: Vaststellen verordening : Stimuleringslening Duurzame Stedelijke Vernieuwing Haarlem BBVnr: 2016/397219 1. Inleiding In maart 2016 is de eerste tranche van het activiteitenprogramma

Nadere informatie

APR Gemeente Delft. Raadsvoorstel. Aan de gemeenteraad

APR Gemeente Delft. Raadsvoorstel. Aan de gemeenteraad Raadsvoorstel Aan de gemeenteraad Gemeente Delft APR.2012 Van Datum Pfh. Steller tel.nr. e-mail Programma Registratie nr. Stuk Onderwerp College van Burgemeester en Wethouders 31 januari 2012 wethouder

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Samenvatting (Verplicht, maximaal een half A4)

Raadsvoorstel. Samenvatting (Verplicht, maximaal een half A4) Raadsvoorstel GEMEENTEBESTUUR onderwerp Startersregeling venlo. raadsnummer 2011 100 collegevergadering d.d. 22-11-2011 raadsvergadering d.d. 21-12-2011 fatale termijn programma Veelzijdige stad in het

Nadere informatie

1. Motie tot verrichten van onderzoek naar starterslening:

1. Motie tot verrichten van onderzoek naar starterslening: VOORSTEL AAN DE RAAD VAN DE GEMEENTE CRANENDONCK Registratienummer Datum raadsvergadering 29 oktober 2013 Datum B&W besluit 17 september Portefeuillehouder P. Beerten Behandelend ambtenaar Jozef van Asten

Nadere informatie

^Hh. Gemeente Delft. 1 h JULI Gescand archief. Raadsvoorstel s^e»» Aan de gemeenteraad

^Hh. Gemeente Delft. 1 h JULI Gescand archief. Raadsvoorstel s^e»» Aan de gemeenteraad ^Hh Raadsvoorstel s^e»» Aan de gemeenteraad Gemeente Delft Gescand archief 1 h JULI 2009 Van Pfh. Steller tel.nr. e-mail Programma College van B&W A. Koning A.M. Blufpand 2602468 ablufpand@delft.nl GR09-105

Nadere informatie

: 'Verordening Toekomstbestendig wonen Gelderland' gemeente Bronckhorst

: 'Verordening Toekomstbestendig wonen Gelderland' gemeente Bronckhorst Raadsvoorstel Datum : 25-4-2019 Kenmerk Portefeuillehouder Ja Onderwerp : Z110730/Raad-00440 : E.W. Blaauw : 'Verordening Toekomstbestendig wonen Gelderland' gemeente Bronckhorst Geachte leden van de gemeenteraad,

Nadere informatie

Initiatiefvoorstel. Beschikbaar stellen startersleningen

Initiatiefvoorstel. Beschikbaar stellen startersleningen Initiatiefvoorstel Beschikbaar stellen startersleningen Datum: 13 mei 2013 Betreft: Bereikbaarheid woningmarkt van Albrandswaard vergroten voor jongeren, door introduceren van startersleningen. 1. Aanleiding

Nadere informatie

De raad der gemeente Putten; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 22 maart 2016, nr. 436839; besluit:

De raad der gemeente Putten; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 22 maart 2016, nr. 436839; besluit: Raadsvergadering 7 april 2016 Zaaknummer 436791 Agendapunt 9 Documentnummer *436848* De raad der gemeente Putten; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 22 maart 2016, nr. 436839; besluit:

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Onderwerp Startersleningen voor koopstarters. Status Besluitvormend

Raadsvoorstel. Onderwerp Startersleningen voor koopstarters. Status Besluitvormend Datum: Onderwerp Startersleningen voor koopstarters Status Besluitvormend Voorstel 1. De voorwaarden voor startersleningen te verruimen. a. De koopstarter van buiten Boxtel voor de starterslening in aanmerking

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Onderwerp: Verordening Starterslening gemeente Scherpenzeel 2014

Raadsvoorstel. Onderwerp: Verordening Starterslening gemeente Scherpenzeel 2014 GEMEENTE SCHERPENZEEL Raadsvoorstel Datum voorstel : 15 juli 2014 Raadsvergadering : 2 oktober 2014 Agendapunt : Bijlage(n) : 2 Kenmerk : Portefeuille : wethouder van de Fliert- Klein Behandeld door: Naam

Nadere informatie

GEMEENTEBESTUUR UITGEEST

GEMEENTEBESTUUR UITGEEST GEMEENTEBESTUUR UITGEEST NR. Nota / advies van: mw. B.C. van Tongeren Behandelende afdeling: staf Datum: 21-02-2011 TITEL: Starterslening KORTE PROBLEEM STELLING/ONDER WERP: Het huidige budget starterslening

Nadere informatie

Raadscommissievoorstel

Raadscommissievoorstel Raadscommissievoorstel Status: Voorbereidend besluitvormend Agendapunt: 8 Onderwerp: Starterslening: evaluatie, aanpassing verordening Datum: 11 november 2014 Portefeuillehouder: dhr. N.L. Agricola Decosnummer:

Nadere informatie

. G.A.A. Verkerk.griffier.

. G.A.A. Verkerk.griffier. Gescand archief 1 7 AUG. 2009 Raadsbesluit Datum : 9 juli 2009 Registratie nr.: 973494 Stuk : GR09-328 II Onderwerp : Verordening Langdurigheidstoeslag De raad van de gemeente Delft; Gelezen het voorstel

Nadere informatie

*ZEA66192FA0* Raadsvergadering d.d. 25 oktober 2016

*ZEA66192FA0* Raadsvergadering d.d. 25 oktober 2016 *ZEA66192FA0* Raadsvergadering d.d. 25 oktober 2016 Agendanr.. Aan de Raad No.ZA.16-39776/DV.16-616, afdeling Ruimte. Sellingen, 13 oktober 2016 Onderwerp: Vaststellen Verordeningen Starterslening, Stimuleringslening

Nadere informatie

2 7 JAN.2015 Gemeente Delft

2 7 JAN.2015 Gemeente Delft K/1 Qescand archief 2 7 JAN.2015 Gemeente Delft Raadsvoorstel Aan de gemeenteraad Van Datum Pfh. Steller tel.nr. e-mail Programma Registratie nr. Stuk Onderwerp college van B&W 14-10-2014 A.H. Hekker,

Nadere informatie

Doorkiesnummer : (0495) 57 52 21 Agendapunt: 8 ONDERWERP VOORSTEL COLLEGE

Doorkiesnummer : (0495) 57 52 21 Agendapunt: 8 ONDERWERP VOORSTEL COLLEGE Arts, Marian RB S1 RAD: RAD151103 dinsdag 3 november 2015 BW: BW150922 voorstel gemeenteraad Vergadering van de gemeenteraad van 3 november 2015 Portefeuillehouder : A.F. van Eersel Behandelend ambtenaar

Nadere informatie

Vergadering van : 29 juni 2010 Agendanummer : 5 Onderwerp : Verordening VROM starterlening gemeente Dantumadiel Programma : Ruimte om te leven

Vergadering van : 29 juni 2010 Agendanummer : 5 Onderwerp : Verordening VROM starterlening gemeente Dantumadiel Programma : Ruimte om te leven RAADSVOORSTEL Vergadering van : 29 juni 2010 Agendanummer : 5 Onderwerp : Verordening VROM starterlening gemeente Dantumadiel Programma : Ruimte om te leven Voorstel 1. De "Verordening Stimuleringsfonds

Nadere informatie

Resultaten starterslening 2015

Resultaten starterslening 2015 Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Resultaten starterslening 2015 Programma Wonen BW-nummer Portefeuillehouder B. Velthuis Samenvatting Sinds 2013 informeren we de gemeenteraad actief over de resultaten

Nadere informatie

Gemeente Delft 17 MEI 20?] Raadsvoorstel. Gescand archief. Aan de gemeenteraad. Van Datum Pfh. Steller tel.nr. Programma: Registratie nr.

Gemeente Delft 17 MEI 20?] Raadsvoorstel. Gescand archief. Aan de gemeenteraad. Van Datum Pfh. Steller tel.nr.  Programma: Registratie nr. Raadsvoorstel Aan de gemeenteraad Van Datum Pfh. Steller tel.nr. e-mail Programma: Registratie nr. Stuk college van B&W 22 maart 2011 L. Vokurka A. Hellemons 2602148 ahellemons@delft.nl Jeugd en Onderwijs

Nadere informatie

Portefeuillehouder: T. Kroese. Behandeld door: C. Wustenhoff

Portefeuillehouder: T. Kroese. Behandeld door: C. Wustenhoff PUHMt lólt't D~ RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT Registratienummer raad 1474900 Datum: 16 april 2019 Domein I Team: MAAD/MOWM Portefeuillehouder: T. Kroese Behandeld door: C. Wustenhoff Onderwerp: Continuering

Nadere informatie

B&W besluit Publicatie

B&W besluit Publicatie B&W besluit Publicatie Onderwerp Toekennen Gemeentelijke Stimuleringslening aan Seinwezen Beheer BV Bestuurlijk behandelvoorstel (2013/358279) STZ/MIL Collegebesluit 1. Het college besluit een Gemeentelijke

Nadere informatie

*ZAACC9B7FC0* Adviesnota. Raad van : 12 december 2013 Agendapunt : 11 Volgnr. : 2013-083 Reg. nr. : Z-13-04755 /INT-13-01813

*ZAACC9B7FC0* Adviesnota. Raad van : 12 december 2013 Agendapunt : 11 Volgnr. : 2013-083 Reg. nr. : Z-13-04755 /INT-13-01813 Raad van : 12 december 2013 Agendapunt : 11 Volgnr. : 2013-083 Reg. nr. : Z-13-04755 /INT-13-01813 Adviesnota *ZAACC9B7FC0* Onderwerp Startersleningen. Inleiding In de raadsvergadering van 18 april 2013

Nadere informatie

gemeente Eindhoven Raadsnummer 07.R2$$4.OOI Inboeknummer o7bstoao34 Beslisdatum BSP a oktober 2007 Dossiernummer 740 354

gemeente Eindhoven Raadsnummer 07.R2$$4.OOI Inboeknummer o7bstoao34 Beslisdatum BSP a oktober 2007 Dossiernummer 740 354 gemeente Eindhoven Dienst Stedelijke ontwikkeling en Beheer Raadsnummer 07.R2$$4.OOI Inboeknummer o7bstoao34 Beslisdatum BSP a oktober 2007 Dossiernummer 740 354 OplegvelRaadsvoorstel inzake particuliere

Nadere informatie

Aan: de gemeenteraad Vergadering: 13 juli 2015

Aan: de gemeenteraad Vergadering: 13 juli 2015 Aan: de gemeenteraad Vergadering: 13 juli 2015 Onderwerp: Verordening VROM-Startersleningen gemeente Beesel Oppe Brik Agendapunt: STATUS RAADSVOORSTEL Commissie en Raad. Vaststellen van de verordening

Nadere informatie

Burgemeester en Wethouders 8 maart Steller Documentnummer Afdeling. G. van Dijk z Ruimte

Burgemeester en Wethouders 8 maart Steller Documentnummer Afdeling. G. van Dijk z Ruimte Burgemeester en Wethouders Steller Documentnummer Afdeling G. van Dijk z60004790 Ruimte Doorkiesnummer Communicatie Portefeuillehouder 036 5229492 Nee W.P. van der Es Kabinet Brief bijgevoegd Te volgen

Nadere informatie

Onderwerp Informeren over gewijzigde NHG-regels en updaten en wijzigingen verordening voor startersleningen. Aan de raad. Status: ter besluitvorming

Onderwerp Informeren over gewijzigde NHG-regels en updaten en wijzigingen verordening voor startersleningen. Aan de raad. Status: ter besluitvorming No. 269799-1 Emmeloord, 30 september 2014. Onderwerp Informeren over gewijzigde NHG-regels en updaten en wijzigingen verordening voor startersleningen. Advies raadscommissie [ ] Aan de raad. Status: ter

Nadere informatie

l i llülllllini illl III II NOORDENVELD Agendapunt: 5.2/19122012 Documentnr.: RV12.0715 s Raad 'd"d v»o' 1 2- f Aan de gemeenteraad

l i llülllllini illl III II NOORDENVELD Agendapunt: 5.2/19122012 Documentnr.: RV12.0715 s Raad 'dd v»o' 1 2- f Aan de gemeenteraad Aan de gemeenteraad Roden, 12 december 2012 G E M E E N T E t NOORDENVELD Agendapunt: 5.2/19122012 Documentnr.: RV12.0715 s Raad 'd"d v»o' 1 2- f Besluit/ Onderwerp Initiatiefvoorstel financiële ondersteuning

Nadere informatie