Technische specificaties

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Technische specificaties"

Transcriptie

1 Technische specificaties Compatibiliteit met Active Directory Elke installatie moet compatibel zijn met de huidige versie van het domein Active Directory Windows 2008R2 van de FOD. Consolidering In 2007 startte de FOD een consolideringsproces voor de schijfruimtes en de servers. Dit betekent dat de FOD op de centrale pagina bij de toevoeging van hardware-oplossingen bij voorkeur deze volgorde volgt: 1) Gevirtualiseerde servers 2) Blade servers compatibel met onze behuizing (C7000) 3) Rack servers Voor de regionale gebouwen is de voorkeursvolgorde: 1) Pedestal servers 2) Rack servers Voor de gedetailleerde richtlijnen zie verder. Elke nieuwe of bijkomende installatie moet nauwkeurig worden verantwoord. Indien nodig dienen hierbij de technische motivatie (evenals de links naar de bronnen) voor de keuze worden weergegeven. Het hardware-platform: de CPU s moeten OS van het type x64 of compatibel kunnen draaien (bv. ESX of Windows 2008 R2 Server). Het materiaal moet van de meest recente generatie zijn en compatibel met de huidige installatie Drivers, patches en andere ondersteuningstools zullen gratis ter beschikking worden gesteld op cd-rom Het materiaal moet beantwoorden aan de industriestandaards (ISA, PCI, EIDE, SCSI,...). Het gebruik van modules voor geheugencorrectie (servers) moet gemotiveerd worden De servers zijn uitgerust met redundante Hotplug-voedingen Daarnaast moeten de nieuwe servers uitgerust worden met materiaal en tools om hardwareproblemen te detecteren (ventilatoren, temperatuur, schijven, geheugen, netwerkkaarten, ), statistieken over het gebruik van deze servers aan te maken en deze informatie te bundelen met het oog op een centraal beheer. Compatibiliteit met de bestaande tool (Insight Manager) is onontbeerlijk. De servers (en/of behuizing voor de servers) beschikken ook standaard over een kaart voor beheer op afstand die de volgende functionaliteiten ondersteunt: Geïntegreerde virtuele grafische interface die van op afstand toegang en volledige controle over het scherm, het toetsenbord en de muis van de server biedt Virtual Power Button die de mogelijkheid biedt om de power-knop van op afstand te bedienen, in het bijzonder om een server van op afstand aan te zetten Virtual Media voor een virtuele verbinding van een schijf- of cd-rom-lezer, waarbij de server kan opstarten vanaf deze virtuele lezers De kaart (rack of pedestal server) moet beschikken over een eigen netwerkverbinding, onafhankelijk van die van de server.

2 De functionaliteiten van de kaart moeten toegankelijk zijn via een interface van het type Web Browser. De kaart moet geïntegreerd kunnen worden met de beheerstool die met de servers wordt meegeleverd. De kaart moet een event log beheren voor de opvolging van gebeurtenissen in verband met de server (opstarten, stoppen, wijzigingen van het gebruikersprofiel, ) Alle licenties in verband met de tool voor het beheer van de server moeten standaard geleverd worden. De controletool moet beveiligd zijn met indien mogelijk een interface van het type Web en een tool voor het automatisch aanmaken van een inventaris van de netwerkservers (discovery). Het genereren van auditverslagen om de Fault Management van de servers te waarborgen (verwittiging via of sms) is wenselijk. Back-up In 2009 heeft de FOD een nieuwe back-up-oplossing geïnstalleerd die gebruik maakt van twee VTL s, een fysieke robot en NetBackup/PureDisk als tool. Elke nieuwe installatie moet in deze oplossing geïntegreerd zijn en in overeenstemming zijn met het geldende beleid. De inschrijver moet de nodige licenties specifiëren en levert alle back-up-procedures (full, incremental en log files) en herstelprocedures (bestand, databank, fichier, disaster-recovery). Deze moet coherent zijn voor de oplossing alsook met betrekking tot de andere applicaties de bij de FOD geïnstalleerd zijn.

3 Gedetailleerde richtlijnen 1) Installatie op een virtuele server De nieuwe servers moeten geconfigureerd worden zoals bestaande virtuele servers in onze infrastructuur. De nieuwe lame servers, die als host fungeren voor de virtuele servers, moeten compatibel zijn met de bestaande infrastructuur en centraal beheerd worden. De licenties voor de virtualisering (meest recente bedrijfsversie) van deze servers en de OS-licenties worden met de server meegeleverd (zie punt licenties hieronder). De oplossing mag onafhankelijk zijn van de andere applicaties van de FOD (verschillende cluster). Daarom, en om te komen tot een systeem met hogere beschikbaarheid, mogen verschillende servers geconfigureerd worden in een of meerdere autonome clusters. Minimaal te leveren hardware-specificaties: zoals bij punt 2 hierna. 2) Installatie op een nieuwe fysieke server (Blade) Compatibiliteit De server moet compatibel zijn met en geïntegreerd kunnen worden in de bestaande behuizingen van het type HP-C7000 met virtuele connecties (Virtual connect) voor FC en IP (1Gb Lan) Minimaal te leveren specificaties Type blade server Type CPU ( #CPU s- #cores Ghz - Last Generation) (Wat het materiaal voor de virtualisering van de servers betreft, gaat de voorkeur uit naar machines die compatibel met minstens 4 CPU) Geheugenspecificaties (GB) (Wat het materiaal voor de virtualisering van de servers betreft, gaat de voorkeur uit naar machines die compatibel met minstens 32 GB) Mirrored local disks configuratie voor de installatie van het OS Hosten noodzakelijke vrije aansluitmogelijkheden (slots/usb/ ) Nodige diskspace voor D-drive (installatie applicatie - software) Nodige diskspace E-drive (data) deze schijfruimte moet geconfigureerd worden in onze SAN (schijven) Nodige USB-Anywhere-devices Optionele informatie Extra CPU s (tot full capacity van de blade server) Extra geheugen (tot full capacity van de blade server) Windows Server 2008 R2-Licentie Opmerkingen Indien extra behuizingen nodig zijn, moet het gaan om: HP-C7000-enclosure Virtual connect voor IP (WWN-based and fully cabled) Virtual connect voor FC (WWN-based and fully cabled)

4 Indien extra racks nodig zijn, moet het gaan om 19 -racks met redundante componenten. Extra schrijfcapaciteit voor het SAN wordt steeds geïnstalleerd in veelvouden van 8 FC-schijven van minstens 450 GB 15krpm compatibel met EVA8100. Al het materiaal moet worden geleverd, geïnstalleerd en bekabeld. Windows-OS moet geïnstalleerd worden in samenwerking met de systeembeheerders van de FOD en volgens de standaarden van de FOD. De levering bevat alle hard- en software-configuraties (San Director, San Disks, FC-switches FC ). Activiteiten die de werking van de informatica-toepassingen kunnen beïnvloeden moeten buiten de diensturen worden uitgevoerd. 3) Installatie op een nieuwe fysieke server (Rack-mounted) Compatibiliteit Elke server moet compatibel zijn met de huidige infrastructuur van de FOD Minimaal te leveren specificaties Server-type CPU-type ( #CPU s- #cores Ghz - Last Generation) Geheugenspecificaties (GB) Mirrored local disks configuratie voor de installatie van het OS CPU-capaciteit die door de toepassing wordt gebruikt (Ghz) Geheugencapaciteit die door de toepassing wordt gebruikt (Gb) Gebruikte en vrije aansluitmogelijkheden (slots/usb/ ) Nodige schijfruimte voor D-drive (installatie toepassing-software) Nodige schijfruimte voor E-drive (data) deze schijfruimte moet geconfigureerd worden in ons SAN (schijven) ILO-compliant + ILO Card + Cable to switch Redundant FC connectivity to SAN (8 Gb) + SFP s + FC cables to San Director (4Gb) Redundant FC connectivity to VTL + SFP + cable(s) to VTL Switch Redundant LAN-connectivity - teaming Optionele informatie Opmerkingen Extra CPU s (tot full capacity van de server) Extra geheugen (tot full capacity van de server) Windows Server 2008 R2-Licentie Zie opmerkingen punt 2 installatie op een nieuwe fysieke server (Blade). Licenties (indien van toepassing) De inschrijver vermeldt de nodige licenties met betrekking tot de toevoeging van een server, d.w.z.:

5 - Nodige licenties voor NetBackup en NetBackup specific agents - Nodige licenties voor ESX-server (Enterprise Plus) - Nodige licenties voor Windows-OS (deze moeten vermeld zijn in de overeenkomst Enterprise Agreement tussen de FOD en Microsoft) - Nodige licenties voor ILO management - Nodige licenties voor SQL (deze moeten vermeld zijn in de overeenkomst Enterprise Agreement tussen de FOD en Microsoft) - Licenties voor VDI - Andere nodige licenties (behalve de Microsoft-licenties die vermeld moeten zijn in de Enterprise Agreement tussen de FOD en Microsoft) Het aantal nodige licenties en de configuratieparameters voor de nieuwe servers moeten gespecifieerd worden zonder vermelding van de prijs.