Monitoring as a Service

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Monitoring as a Service"

Transcriptie

1 Monitoring as a Service APERTOSO NV Guido Gezellaan Deinze Tel.:

2

3 Probleemstelling IT diensten kampen vaak met het probleem van een gebrek aan een duidelijke, allesomvattende monitoringoplossing. Door het ontbreken hiervan is het erg moeilijk om een duidelijk beeld te krijgen van het resource gebruik op de verschillende servers en netwerkapparatuur. Men kan moeilijk nagaan wat de evolutie is van zaken als CPU, geheugenverbruik en schijfruimte over een bepaalde periode. Problemen worden pas ontdekt als het reeds te laat is: disks die stuk zijn in een raid set, schijven die volledig volgelopen zijn, te hoog geheugenverbruik, te hoge I/O op de datastores van de VMware omgeving, enz. Tenslotte heeft men ook geen zicht op de beschikbaarheid van de verschillende bedrijfs- kritische applicaties. Oplossing Monitoring software kan ervoor zorgen dat u zo snel mogelijk op de hoogte wordt gebracht bij problemen. Mits juist geconfigureerd bent u vaak reeds op de hoogte van mogelijk problemen, vooraleer ze effectief een negatieve impact veroorzaken. Voorbeelden: U krijgt bericht op het moment dat de vrije schuifruimte minder dan 20% bedraagt Automatische waarschuwing wanneer problemen ontdekt worden met een raid controller of één van de onderliggende disks Waarschuwing bij onbereikbaarheid van bepaalde applicaties Bij problemen met de VPN verbinding tussen 2 sites wordt u direct op de hoogte gesteld Bericht bij falen van backups Deze software kan u ook helpen bij het identificeren van terugkerende problemen, ontdekken van trends en helpen bij besluitvorming rond upgrades. Voorbeelden: Evolutie van schijfruimteverbruik over een bepaalde periode, zodat u pro- actief extra ruimte kan voorzien Identificatie van hoge CPU load op vaste momenten van de dag. U kan dan nakijken of dit al dan niet als normaal kan worden bestempelt en indien nodig actie ondernemen Bepalen of u al dan niet baat heeft bij het upgraden van uw internet- connectie: verbruikt u nooit de volledige bandbreedte van uw verbinding dan heeft upgraden wellicht geen zin.

4 Ons aanbod Apertoso biedt een oplossing aan op basis van ZABBIX. Deze monitoringsoftware is in staat om onder andere volgende zaken te monitoren (niet exhaustieve lijst): VMware omgevingen o Monitoring van een volledige vsphere omgeving: hypervisors, storage o Monitoring van de individuele virtuele machines Hardware monitoring via IPMI, DRAC, ILO RAID monitoring Monitoring van Linux en Windows gebaseerde servers Applicatie- en databasemonitoring Netwerkmonitoring UPS monitoring Onze oplossing is gebaseerd op een architectuur waarbij bij de klant enkel een capture device wordt geplaatst. Alle monitoring- data wordt opgeslagen op servers van Apertoso NV, waarbij de klant inloggegevens krijgt om zijn eigen data te raadplegen. Dankzij deze manier van werken is er voor de klant geen investering nodig in infrastructuur voor het opslaan van de monitoringgegevens. Apertoso NV voorziet tevens in de volledige setup en configuratie van de oplossing. Samen met de klant wordt nagegaan welke toestellen en applicaties hij of zij wil opnemen in de monitoringoplossing. Deze configuratie is inbegrepen in het contract. Prijs Hoeveel u betaalt per jaar is enkel afhankelijk van het aantal hosts dat u wil monitoren. Een host kan volgende zaken zijn: Server Netwerktoestel: firewall, switch, router UPS vsphere omgevingen: vcenter en hypervisors tellen als hosts. De verschillende virtuele machines tellen niet als aparte host als men enkel gebruik maakt van de statistieken die via de vcenter API beschikbaar worden gemaakt. Wil men extra monitoring van individuele virtuele machines (applicatie monitoring, backup status etc), dan tellen deze virtuele machines wel als host. Afhankelijk van het type host kunnen, in samenspraak met de klant, verschillende monitoringparameters worden geconfigureerd. SMALL MEDIUM LARGE Maximum hosts SMS alerts 500/jaar 1000/jaar 2000/jaar alerts onbeperkt onbeperkt onbeperkt Gebruikers onbeperkt onbeperkt onbeperkt Setup (*) 500 / gratis 1000 / gratis 2000 / gratis Monitoring- appliance (*) 100 / gratis 100 / gratis 100 / gratis 450/jaar 950/jaar 1800/jaar (*) setup & appliance zijn gratis bij een 2- jarig contract ; Meer hosts? Neem contact met ons op.

5 Extra In het geval de monitoring- applicatie een probleem geconstateerd heeft kan u ervoor kiezen het probleem door Apertoso NV te laten afhandelen. Als extra dienst bij de monitoring- oplossing bieden wij u 3 verschillende tarieven voor het afhandelen van het probleem, waarbij de prijs afhankelijk is van het niveau van dringendheid die door u wordt bepaald. NIET DRINGEND STANDAARD DRINGEND We gaan op werkdagen binnen de 48 uur aan de slag en proberen uw probleem zo snel mogelijk op te lossen. We gaan binnen de 5 werkdagen aan de slag en proberen uw probleem zo snel mogelijk op te lossen. We gaan op werkdagen binnen de 4 uur aan de slag en proberen uw probleem zo snel mogelijk op te lossen. 75/uur 95/uur 115/uur Voorbeelden Screens Deze screens worden volledig op maat configureert en geven een grafische voorstelling van de actuele toestand van uw systemen. In bovenstaand voorbeeld ziet u een aantal verschillende servers, netwerklinks (groene lijnen), switches en firewalls. Bij elk device en/of link kan ingesteld worden welke triggers gekoppeld zijn met de status. Zo kan een netwerklink bijvoorbeeld rood kleuren als de poort op de switch down gaat of als de gebruikte bandbreedte boven een bepaald percentage gaat. De status van een server kan o.a. afhangen van parameters als cpu- load, applicatie- beschikbaarheid enz.

6 Onderstaande screen geeft een snel overzicht van de status van een VMware cluster. Zo ziet u dat de 2 storage servers een probleem hebben geconstateerd. Concreet was er in onderstaande een probleem van media errors op de disks. ZABBIX las deze waarden uit van de RAID controllers, zodat vroegtijdig problemen met de disks werden bloot gelegd. Voor de RAID controller was op zich nog alles in orde (RAID set status was nog steeds optimal), maar de disks konden worden vervangen door de fabrikant voor ze effectief in failed status terecht kwamen, wat kan gebeuren als ze teveel media errors beginnen vertonen. Zonder de monitoring oplossing had men nooit geweten dat bepaalde disks reeds media errors vertoonden. Statusoverzicht Op het home- scherm van de monitoring- oplossing ziet u snel welke machines er al dan niet problemen hebben. Onderstaand voorbeeld is afkomstig van dezelfde setup als vorig screenshot. U kan zien welke disks media errors vertoonden en in welke server. Verder blijkt ook een bepaalde host in een remote netwerk niet bereikbaar:

7 Overzichtsschermen U kan geheel naar wens een aantal overzichtsschermen configureren waar u meerdere grafieken van één of meerdere hosts naast elkaar kan plaatsen en vergelijken op hetzelfde punt in de tijd. Een scrollbar is beschikbaar om terug te keren in de tijd en/of de gevisualiseerde periode aan te passen. Een eerste screenshot toont het geheugenverbruik op 4 verschillende hypervisors. Zo kan u nagaan of uw servers gelijkmatig belast zijn. Bovenaan ziet u de scrollbar waarvan eerder sprake. In dit tweede voorbeeld ziet u verschillende grafieken van 1 server: CPU load, Memory usage, Free disk space op één van de volumes en netwerkverkeer. Interactie met de scrollbar zorgt ervoor dat alle grafieken tegelijkertijd worden aangepast.

8 Ruwe data en individuele grafieken Bij elke host kan u steeds alle latest data opvragen. U krijgt dan een overzicht van alle zaken die worden bijgehouden met hun laatste waarde. Ten allen tijde kan u doorklikken en individuele grafieken opvragen. Hierop zit u dan de evolutie van deze specifieke waarde over de tijd heen.

9 Samengestelde grafieken Naast de individuele grafieken die u kan opvragen per gemonitorde waarde, zijn er ook steeds samengestelde grafieken beschikbaar die meerdere waardes op 1 grafiek combineren. In onderstaand voorbeeld ziet u een gecombineerde grafiek van binnenkomend en uitgaand netwerkverkeer op een server: Bovenstaande grafiek geeft de CPU load weer op een machine, waarbij gemiddeldes van de laatste 1min, 5min en 15min worden gecombineerd op dezelfde grafiek. Zo kan worden nagegaan wat de piekbelasting en gemiddelde belasting is op een bepaalde machine.

10 Bijkomende informatie? Hebt u nog vragen of wil u graag een demonstratie, neem dan contact met ons op. Wij helpen u graag verder. Jos De Graeve General manager Maarten De Wispelaere Senior ICT Engineer Apertoso NV Guido Gezellelaan Deinze Tel. : Een beknopt overzicht van deze dienst kan u ook terugvinden op volgende pagina: as- a- service/ Alle vermelde prijzen excl. BTW Prijzen geldig tot 31/12/2014 De algemene voorwaarden van Apertoso NV kan u terugvinden op: content/uploads/2014/03/verkoopsvoorwaarden.pdf

Service Level Agreement v2.2

Service Level Agreement v2.2 Service Level Agreement v2.2 Combell dedicated hosting COMBELL GROUP NV Skaldenstraat 121 B-9042 Gent Tel: +32(0)9 218 79 79 Fax: +32(0)9 270 30 60 www.combell.com info@combell.com KBC: 737-0036589-60

Nadere informatie

Service Level Agreement

Service Level Agreement Service Level Agreement v2.1 ExactHost dedicated/cloud hosting ExactHost Nederland B.V. Zichtenburglaan 16 2544 EB Den Haag Nederland Tel: +31(0)70 388 77 11 Fax: +31(0)70 388 22 23 www.exacthost.nl info@exacthost.nl

Nadere informatie

Dit document beschrijft de Service Level Agreement voor de levering van de dienst Dedicated Servers van HostYou en vervangt alle voorgaande versies.

Dit document beschrijft de Service Level Agreement voor de levering van de dienst Dedicated Servers van HostYou en vervangt alle voorgaande versies. HostYou Service Level Agreement Dedicated Servers versie 1.3, 15/04/2011 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Datacenter... 3 2.1. Gegarandeerde stroomvoorziening door UPS en diesel generator... 3 2.2. Betrouwbare

Nadere informatie

DIENSTENBESCHRIJVING MANAGED HOSTING

DIENSTENBESCHRIJVING MANAGED HOSTING betrouwbare hosting DIENSTENBESCHRIJVING MANAGED HOSTING Copyright 2013, Niets uit dit document mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand of openbaar gemaakt, in enige

Nadere informatie

MANAGED SERVER HOSTING

MANAGED SERVER HOSTING INHOUDSOPGAVE MANAGED SERVER HOSTING INTRODUCTIE... 3 // MANAGED HOSTING SERVICES...3 // MANAGED DEDICATED SERVER...3 // MANAGED SERVER...3 DE SERVERS... 4 // RAID CONFIGURATIE...4 // UITBREIDINGEN...5

Nadere informatie

Pagina 1. Online Back up. Webcreating Easy Back Up GEBRUIKERSHANDLEIDING. Webcreating IT Services 1

Pagina 1. Online Back up. Webcreating Easy Back Up GEBRUIKERSHANDLEIDING. Webcreating IT Services 1 Pagina 1 Online Back up Webcreating Easy Back Up GEBRUIKERSHANDLEIDING 1 INHOUDSOPGAVE Pagina 2 Voorwoord.. Blz. 3 Minimale systeemeisen...blz. 4 Installatie van Webcreating Easy Back-Up..Blz. 5 Inloggen..Blz.

Nadere informatie

Whitepaper. Visie Op Virtualisatie-Platformen Technologie Vergelijk Met Betrekking Tot Inzet Als Basis Voor Een DDC- Omgeving

Whitepaper. Visie Op Virtualisatie-Platformen Technologie Vergelijk Met Betrekking Tot Inzet Als Basis Voor Een DDC- Omgeving Whitepaper Visie Op Virtualisatie-Platformen Technologie Vergelijk Met Betrekking Tot Inzet Als Basis Voor Een DDC- Omgeving Hoofdkantoor Kruisboog 42 3905 TG Veenendaal Tel. +31(0)318-55 20 20 Fax +31(0)318-55

Nadere informatie

Service Level Agreement en Service packs

Service Level Agreement en Service packs Service Level Agreement en Service packs Inhoudsopgave 1. Over Nucleus... 3 Gezonde groeier... 3 Hosting Solution Builder... 3 2. Referenties... 4 3. Ons Netwerk... 5 Beschrijving... 5 De voordelen...

Nadere informatie

Het zoveelste pakket op rij die deze zaken kan? Oordeel voor uzelf na deze korte voorstelling.

Het zoveelste pakket op rij die deze zaken kan? Oordeel voor uzelf na deze korte voorstelling. Heeft u ook het gevoel dat het electronische tijdperk zijn belang heeft in de omzet voor uw bedrijf? Hoe goed/snel kan u uw klanten bereiken betreffende nieuwe diensten, informatie betreffende uw producten

Nadere informatie

Cursus VirtualBox 4.3.14

Cursus VirtualBox 4.3.14 Cursus VirtualBox 4.3.14 Dieter Depuydt Mail: dieter@depuydt.eu Twitter: @dieterdepuydt Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 Inleiding... 3 1 VirtualBox downloaden... 4 2 VirtualBox installeren (in Windows

Nadere informatie

Android Professioneel Gebruiken

Android Professioneel Gebruiken Android Professioneel Gebruiken Praktische Gids Dit document is toegespitst op een praktische implementatie van Android toestellen in een bedrijfsomgeving. Juni 2014 Ulrik Van Schepdael Mobco bvba Voorwoord

Nadere informatie

Enterprise Network Security : S.S.O & Security Enhancement

Enterprise Network Security : S.S.O & Security Enhancement Scriptie ingediend tot het behalen van de graad van PROFESSIONELE BACHELOR IN DE ELEKTRONICA-ICT Enterprise Network Security : S.S.O & Security Enhancement Nick Wuyts Departement Wetenschappen en Techniek

Nadere informatie

Verschillende toepassingen voor virtualisatie

Verschillende toepassingen voor virtualisatie Verschillende toepassingen voor virtualisatie Door Dominic van den Ende Figure: Copyright Dominic van den Ende Inhoudsopgave s1. Inleiding... 3 2. Onderzoeksvragen... 4 3. Planning... 5 4. Vormen van virtualisatie...

Nadere informatie

Technical White Paper

Technical White Paper Technical White Paper VMware vcloud Director Opgesteld door: Andy Janssens 3SNB Inhoudsopgave 1 Cloud Computing, wat is het en wat houdt het in?... 4 1.1 Wat is Cloud Computing?... 4 1.2 Welke Cloud Computing

Nadere informatie

Boek.be. Voorstel Dedicated Hosting. Expert in flexible hosting. Simon Bourgeois Versie: 1.0 Datum: 22 januari 2010

Boek.be. Voorstel Dedicated Hosting. Expert in flexible hosting. Simon Bourgeois Versie: 1.0 Datum: 22 januari 2010 Expert in flexible hosting Boek.be Voorstel Dedicated Hosting Simon Bourgeois Versie: 1.0 Datum: 22 januari 2010 Hostbasket nv/sa Antwerpse Steenweg 19 9080 Lochristi Belgium T +32 9 326 90 90 F +32 9

Nadere informatie

A X S GUARD À LA CARTE

A X S GUARD À LA CARTE A X S GUARD À LA CARTE 1 Inhoud 1 Inhoud...2 2 3 Copyrights en gebruiksvoorwaarden...3 Over dit document...3 4 Wat is axs GUARD?...4 5 Wat is de à la Carte Configurator?...4 6 7 Wat zijn axs GUARD performance

Nadere informatie

WORDPRESS WEBSITES VERSNELLEN

WORDPRESS WEBSITES VERSNELLEN 1 WORDPRESS WEBSITES VERSNELLEN V1.02 Mark Jansen 2 WORDPRESS WEBSITES VERSNELLEN 1 LEES DIT EERST! 4 Disclaimer 4 Copyright 4 INLEIDING 5 WAAROM IS SNELHEID ZO BELANGRIJK? 6 Gebruikerservaring van bezoekers

Nadere informatie

Werken zonder zorgen met uw ICT bij u op locatie

Werken zonder zorgen met uw ICT bij u op locatie Werken zonder zorgen met uw ICT bij u op locatie Naast de mogelijkheden om uw programmatuur en gegevens bij Drie-O via Evy 2.0 in de cloud te hosten hebt u ook de mogelijkheid om uw ICT omgeving bij u

Nadere informatie

TVB, 04/11/2014. Qbus Cloud Activatie & Configuratie

TVB, 04/11/2014. Qbus Cloud Activatie & Configuratie TVB, 04/11/2014 Qbus Cloud Activatie & Configuratie Door de ethernetpoort van de Controller CTD01E, CTD01E+, CTD02E, CTD03E te verbinden met de router in het lokale netwerk, zal deze controller zichzelf

Nadere informatie

Service Level Agreement

Service Level Agreement Service Level Agreement Managed Dedicated Server Hosting Inleiding... 3 Definities... 3 Service Levels... 3 1. Infrastructuur en faciliteiten... 4 1.1. Stroomvoorziening... 4 1.2. IP connectiviteit...

Nadere informatie

Cloud Server. Dienstbeschrijving. Versie: CS017v4 2013 02 22 [10:45] 2013 Previder Cloud Server Dienstbeschrijving versie: CS017v4 Pagina 1 van 13

Cloud Server. Dienstbeschrijving. Versie: CS017v4 2013 02 22 [10:45] 2013 Previder Cloud Server Dienstbeschrijving versie: CS017v4 Pagina 1 van 13 Cloud Server Dienstbeschrijving Versie: CS017v4 2013 02 22 [10:45] 2013 Previder Cloud Server Dienstbeschrijving versie: CS017v4 Pagina 1 van 13 Inhoudsopgave 1 Beschrijving... 3 2 Dienstbeschrijving...

Nadere informatie

Daxis al 30 jaar uw IT-partner

Daxis al 30 jaar uw IT-partner Daxis al 30 jaar uw IT-partner 2014 In dit nummer: Didax Internet- Kantoor 2 Hosted Exchange 3 Er is een stille IT-revolutie gaande De IT-technologie is in de afgelopen vijf jaar enorm veranderd. De DEV-Cloud

Nadere informatie

Deze Service Level Agreement (verder te noemen: SLA) is een overeenkomst die is gesloten tussen:

Deze Service Level Agreement (verder te noemen: SLA) is een overeenkomst die is gesloten tussen: 1. Partijen Deze Service Level Agreement (verder te noemen: SLA) is een overeenkomst die is gesloten tussen: XL Internet Services BV, Delftsestraat 5b, 3013 AB Rotterdam, geregistreerd bij de Kamer van

Nadere informatie

Masterproef Data Center Management gebaseerd op COBIT

Masterproef Data Center Management gebaseerd op COBIT Masterproef Data Center Management gebaseerd op COBIT Studiegebied Industriële wetenschappen en technologie Opleiding Master in de industriële wetenschappen: elektronica-ict Afstudeerrichting Informatie-

Nadere informatie

Business Continuity en Disaster Recovery: High Availability in server & storage omgevingen

Business Continuity en Disaster Recovery: High Availability in server & storage omgevingen Qi ict whitepaper Business Continuity en Disaster Recovery: High Availability in server & storage omgevingen Klantnaam : Qi ict Datum : augustus 2010 Versie : 1.1 Auteur : Qi ict Document : BC en DR: HA

Nadere informatie

Veiligheid van uw data en uw netwerk

Veiligheid van uw data en uw netwerk Veiligheid van uw data en uw netwerk ICT & Veiligheid Veiligheid van uw data en uw netwerk. Netwerken worden steeds complexer en bedrijven krijgen steeds meer data die als belangrijk worden beschouwd.

Nadere informatie

NUCLEUS UPTIME LEVEL AGREEMENT & SERVICE PACKS

NUCLEUS UPTIME LEVEL AGREEMENT & SERVICE PACKS NUCLEUS UPTIME LEVEL AGREEMENT & SERVICE PACKS Inhoudsopgave 1. Over Nucleus... 3 Gezonde groeier... 3 Hosting Solution Builder... 3 2. Referenties... 4 3. Ons Netwerk... 5 Beschrijving... 5 De voordelen...

Nadere informatie

REDUNDANTIE. 2 april 2006 SNB LIA Gert Bon en Rob Prickaerts

REDUNDANTIE. 2 april 2006 SNB LIA Gert Bon en Rob Prickaerts REDUNDANTIE 2 april 2006 SNB LIA Gert Bon en Rob Prickaerts Inleiding Van alle onderwerpen van de IT, roept een onderwerp als redundantie niet veel vreugde op binnen een organisatie. De extra uitgaven

Nadere informatie

Cursus Dreamweaver 01/01/2004. Voor updates, achtergrondinformatie, voorbeelden en download: Bezoek http://www.ideabox.

Cursus Dreamweaver 01/01/2004. Voor updates, achtergrondinformatie, voorbeelden en download: Bezoek http://www.ideabox. Cursus Dreamweaver 01/01/2004 Voor updates, achtergrondinformatie, voorbeelden en download: Bezoek http://www.ideabox.be/webdesign Cursus Dreamweaver www.ideabox.be/webdesign pagina 1/36 Inleiding Deze

Nadere informatie

Handleiding verbeteren internetsnelheid. Bij hoge snelheid internetproducten

Handleiding verbeteren internetsnelheid. Bij hoge snelheid internetproducten Handleiding verbeteren internetsnelheid Bij hoge snelheid internetproducten Welkom Met deze handleiding leggen wij u uit hoe u de snelheid van uw internetverbinding optimaal kunt gebruiken. Komt u er

Nadere informatie