Hoe zit het met de Surinaamse geschiedenis, de betrokkenheid van Nederland bij Suriname en de macht van Desi Bouterse?

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Hoe zit het met de Surinaamse geschiedenis, de betrokkenheid van Nederland bij Suriname en de macht van Desi Bouterse?"

Transcriptie

1 BOUTERSE FOR PRESIDENT? Op 25 mei 2010 zijn er weer verkiezingen in Suriname. Dit jaar maakt ook oud-legerleider Desi Bouterse kans op het Presidentschap. Zijn aanhang is met name onder de jongeren van Suriname groot. Voor hen is Bouterse het boegbeeld van een sterke leider en een sterke nationale politiek. Toch is er ook veel ophef over zijn kandidaatschap. Suriname was namelijk tussen 1980 en begin jaren 90 onderhevig aan een militaire dictatuur onder legerleider Desi Bouterse. Hoe zit het met de Surinaamse geschiedenis, de betrokkenheid van Nederland bij Suriname en de macht van Desi Bouterse? SLAVERNIJ GS (1) De eerste kolonisatie van Suriname vindt in 1650 plaats door de Engelsen. Zij begonnen met het aanleggen van plantages. Toen de inheemse bevolking niet geschikt bleek voor het werk op het land, werden er slaven gehaald uit Afrika. Nederland verovert Suriname op de Engelsen in Onder het Nederlands bewind groeien de plantages in snel tempo. Op het hoogtepunt heeft Suriname meer dan 400 plantages! Met de groei van het aantal plantages groeit ook het aantal slaven. In deze periode is Nederland de grootste slavenhandelaar wereldwijd. Op de plantages werden de slaven op mensonterende wijze behandeld. Een deel van de slaven loopt weg en zij vormen een aparte gemeenschap in het oerwoud, de Marrons. Pas op 1 juli 1863, schaft Nederland de slavernij af. Dit gebeurt onder internationale druk. Nederland was hiermee het laatste Europese land om dit te doen. De voormalige slaven waren niet meer bereid om op de plantages te werken. Om dit zware werk uit te voeren halen Nederlanders contractarbeiders uit India en Indonesië. Zij worden Hindoestanen en Javanen genoemd. De voormalige slaven staan bekend als Creolen. In 1954 krijgt Suriname een eigen regering. Maar pas in 1975 wordt zij officieel onafhankelijk van Nederland. Dit gaat niet zonder slag of stoot.

2 DE ONAFHANKELIJKHEID (2) In 1973 kondigt de Surinaamse Premier Arron aan dat Suriname voor eind 1975 onafhankelijk zal worden. Vooral de Creoolse bevolking is hier voorstander van. De Hindoestaanse oppositie onder leiding van Lachmon is hier fel op tegen. Zij willen de onafhankelijkheid wel, maar op langer termijn. De plannen van Arron gingen hen te snel. De hindoestanen waren bang voor een overheersing door de Creolen. Premier Arron trekt zich hier niks van aan en begint aan de onderhandelingen met Nederland. Gaandeweg de onderhandelingen wordt het steeds onrustiger in Suriname. Met name de kloof tussen de Creolen en de Hindoestanen neemt toe. Overal in Paramaribo breken branden uit en de vrees voor een burgeroorlog neemt toe. In deze periode emigreren meer dan Surinamers naar Nederland. Pas 6 dagen voor de onafhankelijkheid wordt tussen de Hindoestaanse oppositie en de Creoolse regering een akkoord bereikt.

3 DE REPUBLIEK SURINAME (3) Met de onafhankelijkheid belooft Nederland in 15 jaar tijd 3,5 miljard gulden aan Suriname te betalen. Dit bedrag is bedoeld voor de ontwikkeling van het land. Maar het volk ziet hier weinig van terug. Het geld wordt verkeerd geïnvesteerd, in te grote projecten. Zoals het West Suriname project. De Surinaamse regering wil midden in het Oerwoud een grote stad bouwen. Hiervoor worden wegen, bruggen en zelfs een spoorlijn gebouwd. Suriname trekt hiervoor voornamelijk Nederlandse constructie bedrijven en technici aan. Hierdoor vloeit 75% van het ontwikkelingsgeld weer regelrecht terug naar Nederland. Terwijl de regering zeer veel geld in west Suriname pompt, blijven simpele projecten dichterbij huis onuitgevoerd. Corruptie, smeergeld en vriendjespolitiek zijn aan de orde van de dag. Beloftes voor hogere lonen en betere sociale voorzieningen worden niet nagekomen. De roep om herinrichting van de maatschappij wordt steeds luider. Het ooit zo welvarende Suriname zakt in 5 jaar af tot een ontwikkelingsland. Het volk is ontevreden over de economische en politieke situatie. En dit klimaat maakt het mogelijk voor de militairen om de macht te grijpen.

4 DE SERGEANTENCOUP 25 februari onderofficieren, waaronder Desi Bouterse nemen de macht over. Hierbij wordt het politiebureau gebombardeerd en worden verschillende strategische posten ingenomen. De militairen weten bijvoorbeeld dat zij voor een coup ook mediagebouwen in moeten nemen. Al snel na de coup waren er geruchten dat de Nederlandse kolonel Valk betrokken zou geweest zijn bij de machtsgreep. Hij zou de coupplegers onder andere een blauwdruk hebben gegeven van hoe je een coup moet plegen. Volgens sommigen, onder wie voormalig Surinaams minister André Haakmat, was Valk zelfs de "geestelijke vader" van deze coup en werd hij daarna de belangrijkste raadgever van Desi Bouterse. Volgens Valk zelf heeft hij niet aangezet tot een staatsgreep, de coupplegers waren dit hoe dan ook van plan. Hij heeft enkel kunnen voorkomen dat er een bloedbad plaatsvond. Doordat de Nederlandse Kolonel Valk op de hoogte was van de coupplannen wordt er gespeculeerd dat ook de Nederlandse regering op de hoogte was van de coupplannen. Zij stonden echter achter deze coup aangezien ook zij ontevreden waren met de stand van zaken in Suriname. Na de staatsgreep werd direct de Nationale Militaire Raad (N.M.R.) opgericht. Deze raad stuurt het Surinaamse kabinet naar huis en neemt het bestuur over. De oud ministers worden of gearresteerd of onder huisarrest geplaatst. Bouterse wordt de nieuwe bevelhebber van het Surinaamse leger. In het begin is het volk blij met deze staatsgreep, zij zien het als een nieuw begin.

5 EEN MILITAIRE STAAT Al snel wordt een nieuwe burger regering vast gesteld, maar in werkelijkheid hebben zij geen macht. De macht blijkt al snel in handen van legerleider Bouterse. En Bouterse is van mening dat alleen de militairen de corruptie kunnen bestrijden en de economische ontwikkelingen kunnen bevorderen. Zodoende blijven de militairen ook maanden na de sergeantencoup het straatbeeld bepalen. Zij controleren op scholen en bedrijven of de zaken ordelijk verlopen. En op tv is te zien hoe kleine misdadigers lichamelijk worden afgestraft. Wie niet meewerkt heeft de revolutie niet begrepen! Onder deze uitdrukking verandert Suriname in de maanden na de Sergeantencoup langzaam in een militair dictatuur. Het is niet de regering die de werkelijke macht heeft, maar Bouterse als legerleiding. Regelmatig wordt er een avondklok ingesteld en er is een samenscholingsverbod. Mensen worden zonder enig vorm van proces vastgehouden. Ook de pers krijgt richtlijnen. Alle berichten moeten eerst gecontroleerd worden en van een stempel worden voorzien voordat zij gepubliceerd mogen worden. Vrijheid van pers is verledentijd. Binnen 6 maanden na de Sergeantencoup treedt de president van Suriname af. Hierop wordt de noodtoestand afgekondigd. En de grondwet wordt tot nader orde geschorst. Dit betekent feitelijk dat de mensenrechten van de baan zijn. Er zijn meerdere coup pogingen om dit militaire regime omver te werpen. En ook onder het volk verliest Bouterse langzaam zijn aanhang.

6 DE DECEMBERMOORDEN Het enthousiasme voor de militairen neemt steeds meer af. Er zijn veel protesten tegen het leger. Op 11 maart 1982 wordt de zoveelste tegencoup gepleegd. Dit maal door de militairen Hawker en Rambocus. Deze Coup staat bekend als de Phagwa Coup. Na het mislukken van deze coup wordt Hawker direct geëxecuteerd. Rambocus wordt opgesloten in Fort Zeelandia en berecht. De politieke en economische situatie in Suriname verslechterd alsmaar. Ministers die niet het gewenste beleid van de militairen voeren worden direct afgezet. In de maand november 1982 wordt het steeds onrustiger in Suriname. De oppositie blijft groeien en wordt steeds openlijker. Er zijn massale acties en stakingen onder leiding van Cyrill Daal van de moederbond. In de nacht van 8 op 9 december 1982 grijpen de militairen, in opdracht van Bouterse, hard in. Het gebouw van de moederbond, de radio stations ABC en radica, en de drukkerij van de Vrije Stem worden in brand gestoken. Dezelfde nacht worden ook 15 van de tegenstanders van Bouterse gemarteld en geëxecuteerd. John Baboeram, advocaat, Bram Behr, journalist, Cyrill Daal, vakbondsleider, Kenneth Gonçalves, advocaat, Eddy Hoost, advocaat, André Kamperveen, journalist, oud-minister, Gerard Leckie, universitair docent, Sugrim Oemrawsingh, universitair docent, Lesley Rahman, journalist, Surendre Rambocus, militair, Harold Riedewald, advocaat, Jiwansingh Sheombar, militair, Jozef Slagveer, journalist, Robby Sohansingh, zakenman, Frank Wijngaarde, journalist (met Nederlandse nationaliteit) Met deze politieke moorden is het Surinaamse volk Monddood gemaakt. Nederland breekt hierna alle banden met Suriname en stopt het ontwikkelingsgeld. Nederland is op dat moment nog 1,3 miljard gulden schuldig van dit ontwikkelingsgeld. Suriname heeft dit bedrag tot op heden niet ontvangen. In de daarop volgende jaren gaat het economisch steeds slechter in Suriname. De regeringen wisselen elkaar snel af zonder dat er verkiezingen worden gehouden. Maar de macht blijft in handen van Desi Bouterse. In deze periode verrijkt Bouterse zichzelf met drugshandel.

7 Hij gebruikt hiervoor het binnenland van Suriname. Hij is nu de baas en kan zelfs door de politie niet hiervoor worden aangehouden en zo kan Bouterse dus geheel zijn eigen gang gaan.

8 DE BINNENLANDSE OORLOG In 1986 breekt in Oost Suriname de binnenlandse oorlog uit. Ronny Brunswijk, een ex bodyguard van Bouterse, verklaart hem en zijn militaire dictatuur de oorlog. Het verzet in het buitenland steunt de acties van deze jungle commando. Maar al snel blijkt deze oorlog om de controle in de cocaïnehandel te gaan. Bouterse gaat de strijd hard aan, en er ontstaat een bloedige binnenlandse oorlog. Hele dorpen worden platgebrand en uitgemoord. Marrons worden zonder enige vorm van proces gevangen en gemarteld. Dit gebeurt niet alleen in het oorlogsgebied maar ook in de stad. De bekendste slachtpartij vindt plaats in het Marrondorp Moiwana. Deze oorlog duurt voort tot 1992.

9 DE EERSTE VERKIEZINGEN Terwijl er in de binnenlanden van Suriname een hevige strijd woedt. Neemt de sociale onrust in Paramaribo ook weer toe. Voor het eerst sinds 5 jaar militaire onderdrukking zijn er weer opstanden van het volk. Bouterse kan niet anders meer dan concessies doen. 25 November Er vinden voor het eerst verkiezingen plaats, sinds de staatsgreep. Hierbij verliest de partij van Bouterse met een enorme nederlaag. Maar dit betekent niet dat hij ook daadwerkelijk de macht verliest. In de jaren daarop stapelen de problemen zich op voor Bouterse. Waardoor hij in 1993 zijn macht als legerleider moet opgeven. Bouterse blijft echter wel actief in de politiek. Als leider van zijn partij, de Nationale Democratische Partij, de NDP. Sinds de democratisering van Suriname heeft Nederland de contacten weer opgepakt.

10 VERKIEZINGEN 2010 Inmiddels is het bijna 20 jaar geleden dat er een eind kwam aan de dictatuur van Bouterse. In Nederland is hij sindsdien veroordeeld tot 11 jaar cel voor grootschalige cocaïnehandel. Maar Nederland mag hem niet in Suriname arresteren. In Suriname staat Bouterse inmiddels terecht voor de decembermoorden. Zolang de zaak loopt blijft Bouterse vrij. Op 25 mei maakt Bouterse kans om de nieuwe president van Suriname te worden. Hij is met name onder jongeren populair. Dit kan te maken hebben met het feit dat in Suriname weinig over de machtsperiode van Bouterse gesproken wordt. Zo kan het dat jongeren, Bouterse vaak als een Self made man zien. Een boegbeeld voor een sterke nationale politiek. Als Bouterse de verkiezingen wint, wordt hij president. En als president in Suriname ben je onschendbaar. Bouterse staat dan boven de wet. En kan dan dus niet meer worden aangeklaagd voor zijn wandaden.

Ontwikkelingen in aanloop naar de December moorden

Ontwikkelingen in aanloop naar de December moorden December moorden Ontwikkelingen in aanloop naar de December moorden MILITAIRE BESTUUR IN SURINAME In Suriname is op 26 februari de macht in handen gekomen van de Nationale Militaire Raad, waarin 7 onderofficieren

Nadere informatie

Suriname onder Nederlands bestuur

Suriname onder Nederlands bestuur SREFI DENSI 25 november SREFI DENSI 2 Suriname onder Nederlands bestuur Suriname viert jaarlijks op 25 november onafhankelijkheidsdag. Op die dag in 1975 is dit land onafhankelijk geworden van Nederland.

Nadere informatie

8 DECEMBER 2018 TOESPRAAK VOORZITTER STICHTING 8 DECEMBER 1982 SUNIL OEMRAWSINGH FORT ZEELANDIA, PARAMARIBO

8 DECEMBER 2018 TOESPRAAK VOORZITTER STICHTING 8 DECEMBER 1982 SUNIL OEMRAWSINGH FORT ZEELANDIA, PARAMARIBO 8 DECEMBER 2018 TOESPRAAK VOORZITTER STICHTING 8 DECEMBER 1982 SUNIL OEMRAWSINGH FORT ZEELANDIA, PARAMARIBO GEACHTE NABESTAANDEN, EERWAARDE DOMINEE EN PANDITA, PRESIDENT VENETIAAN, DELEGATIES VAN DE VSA

Nadere informatie

Werkstuk Aardrijkskunde Suriname

Werkstuk Aardrijkskunde Suriname Werkstuk Aardrijkskunde Suriname Werkstuk door een scholier 2598 woorden 16 maart 2004 5,5 120 keer beoordeeld Vak Aardrijkskunde H1: De situatie in Suriname voor de Dekolonisatie. - Sociaal: In de zeventiende

Nadere informatie

Geschiedenisvan Suriname. 1980: de staatsgreep

Geschiedenisvan Suriname. 1980: de staatsgreep Geschiedenisvan Suriname 1980: de staatsgreep De oprichting van de SKM Voor de onafhankelijkheid was de Nederlandse regering verantwoordelijk voor de verdediging van Suriname. Na de onafhankelijkheid moest

Nadere informatie

Nederlands buiten Europa

Nederlands buiten Europa Nederlands buiten Europa Gastcollege 25.04.2013 Janneke Diepeveen j.diepeveen@fu-berlin.de Projectinformatie Gemeenschappelijk project: Examples and new models for learning and teaching pluricentric languages

Nadere informatie

7.6. Paragraaf 1 Suriname ontstaat als slavenkolonie. Boekverslag door H woorden 31 januari keer beoordeeld

7.6. Paragraaf 1 Suriname ontstaat als slavenkolonie. Boekverslag door H woorden 31 januari keer beoordeeld Boekverslag door H. 2086 woorden 31 januari 2004 7.6 90 keer beoordeeld Vak Methode Geschiedenis Sprekend verleden Samenvatting geschiedenis H9 Suriname Paragraaf 1 Suriname ontstaat als slavenkolonie

Nadere informatie

Het mysterie: Moord op Lumumba

Het mysterie: Moord op Lumumba Het mysterie: Moord op Lumumba Lumumba was de eerste premier van onafhankelijk Congo in 1960. Twee weken na zijn aantreden werden Lumumba en zijn regering afgezet tijdens een staatsgreep en werd Lumumba

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 Den Haag

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 Den Haag Bezuidenhoutseweg 67 2594 AC Den Haag Postbus 20061 Nederland www.minbuza.nl Contactpersoon DWH/LC T 070-3485226 F 070-3485472

Nadere informatie

Suriname in de kijker

Suriname in de kijker 44 2012 Suriname in de kijker Dit boekje brengt jullie naar een land, ver hier vandaan. Een vliegtuig doet er ongeveer 9 uur over om van Schiphol (in Nederland) naar de hoofdstad Paramaribo te vliegen.

Nadere informatie

Samenvatting Geschiedenis Hoofdstuk 2

Samenvatting Geschiedenis Hoofdstuk 2 Samenvatting Geschiedenis Hoofdstuk 2 Samenvatting door S. 1030 woorden 18 mei 2017 0 keer beoordeeld Vak Geschiedenis Geschiedenis samenvatting H2 1: Wetenschappelijke Revolutie 17 e eeuw Kenmerken: Observeren

Nadere informatie

Hoop op democratie in het Midden Oosten

Hoop op democratie in het Midden Oosten De Toestand in de Wereld 3 Hoop op democratie in het Midden Oosten Egypte: De kater na de Arabische lente Bas Levinsohn 1 Inleiding Vraagstelling Wat wordt bedoeld met de Arabische lente? Wat is de betekenis

Nadere informatie

een zee van tijd een zee van tijd Werkblad 17 Ω Over Indië en Suriname Ω Les 1: Van Batavia tot Jakarta Naam:

een zee van tijd een zee van tijd Werkblad 17 Ω Over Indië en Suriname Ω Les 1: Van Batavia tot Jakarta Naam: Werkblad 7 Ω Over Indië en Suriname Ω Les : Van Batavia tot Jakarta VOC Schepen van de VOC varen naar Indië om specerijen te halen. Specerijen zijn bijvoorbeeld peper, kruidnagel en nootmuskaat. De reis

Nadere informatie

Het egotrippende broertje van John Baboeram

Het egotrippende broertje van John Baboeram Achtergrond Sandew Hira Het egotrippende broertje van John Baboeram Desi Bouterse en Sandew Hira zijn in het weekend van 28 november op zoek gegaan naar de waarheid rond de Decembermoorden. De kans dat

Nadere informatie

Nederland. Op welke dag is deze foto gemaakt?.. Welke bekende persoon is er altijd bij?

Nederland. Op welke dag is deze foto gemaakt?.. Welke bekende persoon is er altijd bij? Nederland Op welke dag is deze foto gemaakt?.. Waar? (vul in) Op de. in (plaats) Waarom zijn al die mensen daar?... Welke bekende persoon is er altijd bij?. Hoe heet het meisje rechts? Haar moeder viert

Nadere informatie

Instructie: Landenspel light

Instructie: Landenspel light Instructie: Landenspel light Korte omschrijving werkvorm In dit onderdeel vormen groepjes leerlingen de regeringen van verschillende landen. Ieder groepje moet uiteindelijk twee werkbladen (dus twee landen)

Nadere informatie

Samenvatting geschiedenistoets hoofdstuk 6: Een tijd van revoluties

Samenvatting geschiedenistoets hoofdstuk 6: Een tijd van revoluties Samenvatting geschiedenistoets hoofdstuk 6: Een tijd van revoluties Dit hoofdstuk gaat over opstand in Amerika, Frankrijk en Nederland. Deze opstanden noemen we revoluties. Opstand in Amerika (1775). De

Nadere informatie

Belangen: Rusland versus de EU

Belangen: Rusland versus de EU Belangen: Rusland versus de EU Korte omschrijving werkvorm Leerlingen denken na over de redenen waarom Rusland en de EU zich met het conflict in Oekraïne bemoeien. Dit doen zij door eerst een tekst te

Nadere informatie

AAN DE SLAG MET DE RECHTSSTAAT

AAN DE SLAG MET DE RECHTSSTAAT OKTOBER 2018 AAN DE SLAG MET #3 WAT HEB JE NODIG? PowerPoint Per groepje twee werkbladen met opdrachten van verschillende landen DE WERKVORM IN HET KORT Eerst leg je aan de hand van een PowerPointdia uit

Nadere informatie

7,5. Samenvatting door Lisette 1239 woorden 18 april keer beoordeeld. Geschiedenis. Russische Revolutie

7,5. Samenvatting door Lisette 1239 woorden 18 april keer beoordeeld. Geschiedenis. Russische Revolutie Samenvatting door Lisette 1239 woorden 18 april 2017 7,5 7 keer beoordeeld Vak Geschiedenis Russische Revolutie Meeste mensen zijn boeren/boerinnen in Rusland Ze waren straatarm, ze wisten niks en ze gingen

Nadere informatie

Союз СоветскихСоциалистических Республик

Союз СоветскихСоциалистических Республик Союз СоветскихСоциалистических Республик SojoezSovjetskichSotsialistitsjeskichRespoeblik http://www.youtube.com/watch?v=hle4inigsee&feature=related De Romanovs De Romanov familie komt in 16313 aan de macht

Nadere informatie

: de verbroederingspolitiek

: de verbroederingspolitiek Geschiedenis van Suriname 1958-1967: de verbroederingspolitiek Surinamers hebben weinig behoefte aan onafhankelijkheid Hoewel Suriname met het Statuut gedeeltelijke zelfstandigheid had gekregen, was er

Nadere informatie

Toetsvragen Geschiedenis toelating Pabo. Tijdvak 7 Toetsvragen

Toetsvragen Geschiedenis toelating Pabo. Tijdvak 7 Toetsvragen Tijdvak 7 Toetsvragen 1 In de Tijd van Pruiken en Revoluties hielden kooplieden uit de Republiek zich bezig met de zogenaamde driehoekshandel. Tussen welke gebieden vond deze driehoekshandel plaats? A

Nadere informatie

http://eksamensarkiv.net/

http://eksamensarkiv.net/ Opdracht 1 Lees de tekst in bijlage 1 en beantwoord de vragen in het Nederlands. a. Uit welke woorden of zinnen blijkt dat de omstandigheden voor de slaven in Suriname slecht waren? Noem er tenminste drie.

Nadere informatie

De gebeurtenissen in Paramaribo, Suriname, 8-13 december 1982: de gewelddadige dood van 14 Surinamers en 1 Nederlander

De gebeurtenissen in Paramaribo, Suriname, 8-13 december 1982: de gewelddadige dood van 14 Surinamers en 1 Nederlander De gebeurtenissen in Paramaribo, Suriname, 8-13 december 1982: de gewelddadige dood van 14 Surinamers en 1 Nederlander Rapport van het Nederlands Juristen Comité voor de Mensenrechten (N.J.C.M.) Chris

Nadere informatie

Geschiedenis van Suriname. De creolen na de afschaffing van de slavernij

Geschiedenis van Suriname. De creolen na de afschaffing van de slavernij Geschiedenis van Suriname De creolen na de afschaffing van de slavernij 1863-1873: het staatstoezicht Na de afschaffing van de slavernij in 1863 werden de Surinaamse slaven vrije burgers. Vanaf nu werden

Nadere informatie

De Iraanse revolutie (1979) en zijn gevolgen

De Iraanse revolutie (1979) en zijn gevolgen Geschiedenis van de laatste 50 jaar De Iraanse revolutie (1979) en zijn gevolgen Bas Levinsohn 1 Inleiding Overzicht colleges Titel college Thema college Tijdsperiode 1 De Cubaanse rakketencrisis Beslissingen

Nadere informatie

Indonesian Times blz. 4 toch niet vrij? en spotprent

Indonesian Times blz. 4 toch niet vrij? en spotprent Indonesian Times 28-12-1949 blz.2 eindelijk onafhankelijk!! blz. 5 het dagelijks leven en advertentie Blz. 3 onafhankelijkstrijd? blz.6 eerlijke strijd? blz. 4 toch niet vrij? en spotprent blz.7 column

Nadere informatie

Verlangen naar Suriname Nederlandse Surinamers over 25 Jaar Surinaamse onafhankelijkheid

Verlangen naar Suriname Nederlandse Surinamers over 25 Jaar Surinaamse onafhankelijkheid Verlangen naar Suriname Nederlandse Surinamers over 25 Jaar Surinaamse onafhankelijkheid Op 25 november 1975 wordt de vlag gehesen. Suriname is een onafhankelijke republiek. Daarvoor en daarna komen veel

Nadere informatie

De politieke veranderingen van de sjiieten voor en na de Baathpartij

De politieke veranderingen van de sjiieten voor en na de Baathpartij De politieke veranderingen van de sjiieten voor en na de Baathpartij De Sjiieten van Irak Irak is een land dat bestaat uit verschillende etnische en religieuze groeperingen. De Sjiieten vormen 60%, de

Nadere informatie

6.1. Boekverslag door woorden 17 december 2002 Inleiding: Vak Geschiedenis. 319 keer beoordeeld

6.1. Boekverslag door woorden 17 december 2002 Inleiding: Vak Geschiedenis. 319 keer beoordeeld https://www.scholieren.com/verslag/8094 Boekverslag door. 2528 woorden 17 december 2002 Inleiding: Pagina {PAGENO} van {nb} 6.1 Vak Geschiedenis 319 keer beoordeeld Wij doen ons werkstuk over Suriname.

Nadere informatie

Naam KIDS FOR WARCHILD Oorlog en vrede in de wereld

Naam KIDS FOR WARCHILD Oorlog en vrede in de wereld Naam KIDS FOR WARCHILD Oorlog en vrede in de wereld In meer dan dertig landen in de wereld is er oorlog. Wereldwijd zijn er dus miljoenen kinderen die een oorlog meemaken. Vraag 1. Kun je drie landen noemen

Nadere informatie

2012 STAATSBLAD No. 169 VAN DE REPUBLIEK SURINAME

2012 STAATSBLAD No. 169 VAN DE REPUBLIEK SURINAME 2012 1 2012 STAATSBLAD VAN DE REPUBLIEK SURINAME WET van 29 oktober 2012, houdende goedkeuring van de toetreding van de Republiek Suriname tot de International Convention for the Suppression of the Financing

Nadere informatie

In deze les werk je in groepen van drie of vier personen. Vul hier de namen van de groepsleden in:

In deze les werk je in groepen van drie of vier personen. Vul hier de namen van de groepsleden in: Congo De Democratische Republiek Congo is nu vaak in het nieuws. Er is een verschrikkelijke burgeroorlog aan de gang. Verschillende groepen in het land vechten met elkaar. De Europese Unie wil misschien

Nadere informatie

Welke wapens worden voor het eerst gebruikt in de Eerste Wereldoorlog? 1. Geweren en gifgas. 2. Machinegeweren en gifgas. 3. Gifgas en pistolen.

Welke wapens worden voor het eerst gebruikt in de Eerste Wereldoorlog? 1. Geweren en gifgas. 2. Machinegeweren en gifgas. 3. Gifgas en pistolen. Tussen welke twee landen is de Eerste Wereldoorlog begonnen? 1. Engeland en Frankrijk 2. Duitsland en Frankrijk 3. Duitsland en Engeland Nederland blijft neutraal. Wat betekent dat? 1. Nederland kiest

Nadere informatie

In 1918 is na vier lange jaren vechten de eerste wereldoorlog voorbij. In een trein in frankrijk wordt de wapenstilstand getekend.

In 1918 is na vier lange jaren vechten de eerste wereldoorlog voorbij. In een trein in frankrijk wordt de wapenstilstand getekend. Een wapenstilstand is niet hetzelfde als een vrede. Daarover gaan de landen vanaf januari 1919 in het paleis van versailles bij parijs lang over praten... In 1918 is na vier lange jaren vechten de eerste

Nadere informatie

Geschiedenis kwartet Tijd van jagers en boeren

Geschiedenis kwartet Tijd van jagers en boeren Geschiedenis kwartet jagers en boeren jagers en boeren jagers en boeren Reusachtige stenen die door mensen op elkaar gelegd zijn. Zo maakten ze een begraafplaats. * Hunebedden * Drenthe * Trechterbekers

Nadere informatie

VAK : GESCHIEDENIS DATUM: DONDERDAG 17 JULI 2008 TIJD : 10.00 10.45 UUR TIJDSBEPALING

VAK : GESCHIEDENIS DATUM: DONDERDAG 17 JULI 2008 TIJD : 10.00 10.45 UUR TIJDSBEPALING VAK : GESCHIEDENIS DATUM: DONDERDAG 17 JULI 2008 TIJD : 10.00 10.45 UUR TIJDSBEPALING In 1975 werd ons land een zelfstandig land. Deze gebeurtenis vond plaats in... A de eerste helft van de 19 e eeuw.

Nadere informatie

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info Suriname Voorwoord Ik houd mijn werkstuk over het land Suriname. Ik heb het onderwerp gekozen omdat mijn oom uit Suriname komt en ik het daarom ook een heel interessant land vind waar ik graag meer over

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer Der Staten-Generaal Binnenhof 4 Den Haag

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer Der Staten-Generaal Binnenhof 4 Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer Der Staten-Generaal Binnenhof 4 Den Haag Bezuidenhoutseweg 67 2594 AC Den Haag Postbus 20061 Nederland www.rijksoverheid.nl Datum 25 augustus 2017 Betreft Beantwoording

Nadere informatie

Examenopgaven VMBO-KB 2004

Examenopgaven VMBO-KB 2004 Examenopgaven VMBO-KB 2004 tijdvak 1 dinsdag 25 mei 9.00 11.00 uur GESCHIEDENIS EN STAATSINRICHTING CSE KB GESCHIEDENIS EN STAATSINRICHTING VBO-MAVO-C Gebruik het bronnenboekje. Dit examen bestaat uit

Nadere informatie

China. - De geschiedenis en cultuur van Peking -

China. - De geschiedenis en cultuur van Peking - Pagina 1 Groep 8 Colofon China - De geschiedenis en cultuur van Peking - Leerling - informatie Inleiding In deze les gaan wij het hebben over de Chinese stad Peking. We kijken met elkaar naar een stukje

Nadere informatie

D.D. BOUTERSE, HOOFDVERDACHTE DECEMBERMOORDEN ZELFVERDEDIGING EN LEGITIEM MILITAIR GEWELD

D.D. BOUTERSE, HOOFDVERDACHTE DECEMBERMOORDEN ZELFVERDEDIGING EN LEGITIEM MILITAIR GEWELD D.D. BOUTERSE, HOOFDVERDACHTE DECEMBERMOORDEN ZELFVERDEDIGING EN LEGITIEM MILITAIR GEWELD Faculteit der Rechtsgeleerdheid Master strafrecht Shalina Bhaboeti Begeleider: Prof. Mr. Dr. H.G. van der Wilt

Nadere informatie

Samenvatting Maatschappijleer Politiek - Democratie en rechtstaat

Samenvatting Maatschappijleer Politiek - Democratie en rechtstaat Samenvatting Maatschappijleer Politiek - Democratie en rechtstaat Samenvatting door een scholier 1047 woorden 16 maart 2008 5,7 7 keer beoordeeld Vak Maatschappijleer Democratie en rechtstaat Hoofdstuk

Nadere informatie

VAK : GESCHIEDENIS DATUM: DONDERDAG 20 JULI 2017 TIJD : UUR. Nieuwe Bestaansmiddelen. Tijdsbepaling

VAK : GESCHIEDENIS DATUM: DONDERDAG 20 JULI 2017 TIJD : UUR. Nieuwe Bestaansmiddelen. Tijdsbepaling VAK : GESCHIEDENIS DATUM: DONDERDAG 20 JULI 2017 TIJD : 10.00 10.45 UUR Tijdsbepaling 1 In 2016 bestond onze volksvertegenwoordiging 150 jaar. De volksvertegenwoordiging is dus opgericht in de A eerste

Nadere informatie

Samenvatting Geschiedenis Hoofdstuk 2

Samenvatting Geschiedenis Hoofdstuk 2 Samenvatting Geschiedenis Hoofdstuk 2 Samenvatting door D. 971 woorden 31 mei 2013 5,7 2 keer beoordeeld Vak Methode Geschiedenis Memo 1848 Censuskiesrecht Grondrechten Ministeriele verantwoordelijkheid

Nadere informatie

HUSEYIN UCAR 4B 18-3-2014. Mr. Muilder Maatschappij

HUSEYIN UCAR 4B 18-3-2014. Mr. Muilder Maatschappij HUSEYIN UCAR 4B 18-3-2014 Mr. Muilder Maatschappij Voorwoord Omschrijving: Een dictatuur is dat een iemand de absolute macht heeft en dat er in dat land geen democratie heerst. Motivatie: Ik heb voor dit

Nadere informatie

Vervolg en einde van De Koude Oorlog: 1953-1995 (10.1 & 10.3)

Vervolg en einde van De Koude Oorlog: 1953-1995 (10.1 & 10.3) Vervolg en einde van De Koude Oorlog: 1953-1995 (10.1 & 10.3) Na de dood van Stalin leek de Sovjet greep op het Oost Europa wat losser te worden. Chroesjtsjov maakte Stalins misdaden openbaar (destalinisatie),

Nadere informatie

Napoleon. bekendste persoon uit de geschiedenis

Napoleon. bekendste persoon uit de geschiedenis Napoleon bekendste persoon uit de geschiedenis Napoleon behoort tot de meest bekende personen uit de geschiedenis. Hij wist zich van eenvoudige komaf op te werken tot keizer van Frankrijk en heerser over

Nadere informatie

Verklarende woordenlijst

Verklarende woordenlijst Bijlage 4 Verklarende woordenlijst Ambtenaar persoon die een baan heeft bij de overheid Amendement de Tweede Kamer wil iets aan een voorstel voor een wet veranderen B en W de burgemeester en de wethouders

Nadere informatie

Spreekbeurt Nederlands Amnesty International

Spreekbeurt Nederlands Amnesty International Spreekbeurt Nederlands Amnesty International Spreekbeurt door een scholier 1518 woorden 28 november 2003 6,3 51 keer beoordeeld Vak Nederlands Mijn spreekbeurt gaat over Amnesty International. Amnesty

Nadere informatie

Koos van Dam: 'Rusland is het enige land dat gewoon met Syrië communiceert'

Koos van Dam: 'Rusland is het enige land dat gewoon met Syrië communiceert' DOSSIER 4 UUR NIEUWSBREAK Koos van Dam: 'Rusland is het enige land dat gewoon met Syrië communiceert' Door: Irene de Zwaan 05/09/13, 16:07 YOUTUBE. Koos van Dam tijdens een optreden in Pauw&Witteman. NIEUWSBREAK

Nadere informatie

Puzzel: Wat is een staatsgreep?

Puzzel: Wat is een staatsgreep? Puzzel: Wat is een staatsgreep? Korte omschrijving werkvorm In de zomer van 2016 is er een mislukte poging tot een staatsgreep gedaan in Turkije. Maar wat is een staatsgreep eigenlijk? De leerlingen bekijken

Nadere informatie

Inhoud. Inleiding...4 Hoofdstuk 1 Het ontstaan van mensenrechten...6 Hoofdstuk 2 Dertig mensenrechten...14

Inhoud. Inleiding...4 Hoofdstuk 1 Het ontstaan van mensenrechten...6 Hoofdstuk 2 Dertig mensenrechten...14 Inhoud Inleiding...4 Hoofdstuk 1 Het ontstaan van mensenrechten...6 Hoofdstuk 2 Dertig mensenrechten...14 Inleiding Je hoort of leest vaak over mensenrechten. Maar kun je ook een paar mensenrechten opnoemen?

Nadere informatie

Werkstuk Aardrijkskunde Suriname

Werkstuk Aardrijkskunde Suriname Werkstuk Aardrijkskunde Suriname Werkstuk door een scholier 1726 woorden 16 december 2003 5,6 170 keer beoordeeld Vak Aardrijkskunde Inleiding De samenwerking verliep goed, dat kwam ook doordat we bij

Nadere informatie

Eindexamen geschiedenis en staatsinrichting vmbo gl/tl 2007 - I

Eindexamen geschiedenis en staatsinrichting vmbo gl/tl 2007 - I De koloniale relatie Indonesië-Nederland + Het Indonesisch-Nederlands conflict 1945-1949 Gebruik bron 15. 1p 22 Wat was een gebruikelijke route van VOC-schepen naar Indonesië? A route 1 B route 2 C route

Nadere informatie

Slaaf krijgt vrijheid (vanaf nu: ex-slaaf) en wordt loonarbeider bij zijn baas (vanaf nu: ex-slavenhouder)

Slaaf krijgt vrijheid (vanaf nu: ex-slaaf) en wordt loonarbeider bij zijn baas (vanaf nu: ex-slavenhouder) Samenvatting door M. 1033 woorden 15 juni 2015 6,7 7 keer beoordeeld Vak Methode Geschiedenis Memo 7.1 De verlichting Verlichting is het gevolg van de wetenschappelijke revolutie uit hoofdstuk/tijdvak

Nadere informatie

5.9. Boekverslag door E woorden 23 oktober keer beoordeeld. Maatschappijleer Thema's maatschappijleer

5.9. Boekverslag door E woorden 23 oktober keer beoordeeld. Maatschappijleer Thema's maatschappijleer Boekverslag door E. 2025 woorden 23 oktober 2014 5.9 8 keer beoordeeld Vak Methode Maatschappijleer Thema's maatschappijleer Paragraaf 1: wat leer je bij maatschappijleer? Iets is een maatschappelijk probleem

Nadere informatie

Tijdvak II. november 2013 8: 30-10:00.

Tijdvak II. november 2013 8: 30-10:00. SCHOOLONDERZOEK Tijdvak II GESCHIEDENIS november 2013 8: 30-10:00. Dit onderzoek bestaat uit vragen. Bij dit onderzoek behoort een antwoordblad. Beantwoord de antwoorden uitsluitend op het antwoordblad.

Nadere informatie

Samenvatting Geschiedenis Samenvatting Staatsinrichting hoofdstuk 1 VMBO

Samenvatting Geschiedenis Samenvatting Staatsinrichting hoofdstuk 1 VMBO Samenvatting Geschiedenis Samenvatting Staatsinrichting hoofdstuk 1 VMBO Samenvatting door Marieke 1467 woorden 30 april 2015 7,4 34 keer beoordeeld Vak Methode Geschiedenis Werkplaats Hoofdstuk 1: Het

Nadere informatie

SESOS Stichting Enquête Statistiek en Onderzoek Suriname

SESOS Stichting Enquête Statistiek en Onderzoek Suriname SESOS opiniepeiling maart 5 SESOS Stichting Enquête Statistiek en Onderzoek Suriname Uitslag opiniepeiling Suriname maart 5 www.sesos.org www.sesos.org info: info@sesos.org Voorwoord: SESOS opiniepeiling

Nadere informatie

2. Russische geschiedenis in de 19e eeuw tot en met de Russische revoluties van 1917

2. Russische geschiedenis in de 19e eeuw tot en met de Russische revoluties van 1917 Boekverslag door M. 1772 woorden 26 november 2001 6.1 113 keer beoordeeld Vak Geschiedenis Het ontstaan van de Sovjetunie 1. Inleiding: Ik heb als onderwerp het ontstaan van de Sovjetunie gekozen, omdat

Nadere informatie

Een democratie is een staatsvorm waarbij de bevolking direct of indirect invloed uitoefent op de politieke besluitvorming.

Een democratie is een staatsvorm waarbij de bevolking direct of indirect invloed uitoefent op de politieke besluitvorming. Samenvatting door L. 1165 woorden 13 januari 2013 4,8 12 keer beoordeeld Vak Maatschappijleer Maatschappijleer Hoofdstuk 3: Parlementaire democratie Paragraaf 1 t/m 4 1; Wat is politiek? Deelvraag: Wat

Nadere informatie

PULO / MULO staatsexamen lesmateriaal Vak: Geschiedenis Les 6

PULO / MULO staatsexamen lesmateriaal Vak: Geschiedenis Les 6 PULO / MULO staatsexamen lesmateriaal Vak: Geschiedenis Les 6 Thema: DEKOLONISATIE Het dekolonisatieproces heeft in de ex-kolonies veranderingen teweeg gebracht op politiek, sociaal en economisch gebied.

Nadere informatie

VAK : GESCHIEDENIS DATUM : DINSDAG 14 JULI 2015 TIJD : UUR UUR. Tijdsbepaling 1

VAK : GESCHIEDENIS DATUM : DINSDAG 14 JULI 2015 TIJD : UUR UUR. Tijdsbepaling 1 VAK : GESCHIEDENIS DATUM : DINSDAG 14 JULI 2015 TIJD : 10.00 UUR 10.45 UUR Tijdsbepaling 1 4 Op 25 november 2014 vierde de Republiek Suriname haar 39 ste onafhankelijkheidsdag. Wanneer werd ons land dus

Nadere informatie

Wat is een dictatuur?

Wat is een dictatuur? Wat is een dictatuur? Een dictatuur is een regeringsvorm waarin alle macht in handen is van één persoon of van één groep mensen. In verreweg de meeste gevallen komt een dictatuur tot stand na gebruik van

Nadere informatie

Samenvatting Geschiedenis geschiedenis samenvatting H4

Samenvatting Geschiedenis geschiedenis samenvatting H4 Samenvatting Geschiedenis geschiedenis samenvatting H4 Samenvatting door een scholier 1333 woorden 21 oktober 2012 5,7 28 keer beoordeeld Vak Methode Geschiedenis Memo Geschiedenis samenvatting 4.1.1 Vanaf

Nadere informatie

DE DEMOCRATIE-INDEX GROEP 1: 1815-1848. 3. Hebben alle partijen min of meer gelijke kansen in de campagneperiode?

DE DEMOCRATIE-INDEX GROEP 1: 1815-1848. 3. Hebben alle partijen min of meer gelijke kansen in de campagneperiode? DE DEMOCRATIE-INDEX GROEP 1: 1815-1848 ACHTERGRONDINFORMATIE PERIODE 1815-1848 DE EERSTE JAREN VAN HET KONINKRIJK DER NEDERLANDEN Tussen 1795 en 1813 was Nederland overheerst geweest door de Fransen. In

Nadere informatie

De parlementaire democratie is goed voor u, maar niet voor mij

De parlementaire democratie is goed voor u, maar niet voor mij 25 e Van der Leeuw lezing Groningen, 26 oktober 2007 Kader Abdolah De parlementaire democratie is goed voor u, maar niet voor mij Ik spring meteen in het diepe. Een parlementaire democratie is niet geschikt

Nadere informatie

Rijksuniversiteit Groningen Nameting kennis en argumentatie

Rijksuniversiteit Groningen Nameting kennis en argumentatie Rijksuniversiteit Groningen Nameting kennis en argumentatie Instructie onderdeel kennis: Hieronder staan 22 vragen over tijdvak 6 en 7. Probeer de vragen zo goed mogelijk te beantwoorden. Omcirkel met

Nadere informatie

REVOLUTIE IN SURINAME EEN BESPREKING VAN DE RECENTE LITERATUUR

REVOLUTIE IN SURINAME EEN BESPREKING VAN DE RECENTE LITERATUUR REVOLUTIE IN SURINAME EEN BESPREKING VAN DE RECENTE LITERATUUR peter meel Peter Meel is student geschiedenis aan de Rijksuniversiteit te Groningen. In 1981 schreef hij een kandidaatsscriptie "Van dictatuur

Nadere informatie

Welke woorden komen bij je op als je deze beelden ziet?

Welke woorden komen bij je op als je deze beelden ziet? Welke woorden komen bij je op als je deze beelden ziet? Slavernij in de geschiedenis van Nederland 1 Een niet zo fraai verleden In de loop van de geschiedenis werden mensen vaak misbruikt. Enkele trieste

Nadere informatie

Tekst uitgesproken door Sandew Hira op zijn persconferentie van 8 december 2015

Tekst uitgesproken door Sandew Hira op zijn persconferentie van 8 december 2015 Tekst uitgesproken door Sandew Hira op zijn persconferentie van 8 december 2015 Goedemiddag dames en heren, Ik zal u een analyse geven van de getuigenis van president Bouterse. Ik zal de volgende onderwerpen

Nadere informatie

Samenvatting Geschiedenis Module 5

Samenvatting Geschiedenis Module 5 Samenvatting Geschiedenis Module 5 Samenvatting door een scholier 1332 woorden 26 maart 2006 10 1 keer beoordeeld Vak Geschiedenis Geschiedenis module 5 Hoofdstuk 1 1918, Troelstra wilde een revolutie

Nadere informatie

Historie. Oprichting van de NDP. Missie en visie

Historie. Oprichting van de NDP. Missie en visie Historie In 1980 werd onder het Ministerie van Binnenlandse Zaken het Directoraat Volksmobilisatie opgericht. In geheel Suriname werden Volks Comites in het leven geroepen. Buurtbewoners werkte met elkaar

Nadere informatie

Grondwet van de Tweede Republiek der Nederlanden Neerlandiæ

Grondwet van de Tweede Republiek der Nederlanden Neerlandiæ Grondwet van de Tweede Republiek der Nederlanden Neerlandiæ De Republiek der Nederlanden, verenigd in een micronatie sinds de uitroeping van de Unie van Utrecht 2007, beseffend dat een grondige hervorming

Nadere informatie

Schoolonderzoek II Geschiedenis Staat en Natie Tijdvak I 2014-2015

Schoolonderzoek II Geschiedenis Staat en Natie Tijdvak I 2014-2015 Schoolonderzoek II Geschiedenis Staat en Natie Tijdvak I 2014-2015 Dit schoolexamen bestaat uit 33 vragen. In totaal kun je hiervoor 54 punten halen. Als bij een vraag een verklaring of uitleg gevraagd

Nadere informatie

Praktische opdracht Geschiedenis Afrika

Praktische opdracht Geschiedenis Afrika Praktische opdracht Geschiedenis Afrika Praktische-opdracht door een scholier 2206 woorden 11 januari 2007 6,3 74 keer beoordeeld Vak Methode Geschiedenis Memo HOOFDVRAAG Wat is mythe en wat is werkelijkheid

Nadere informatie

Geschiedenis van Suriname : de slavenhandel

Geschiedenis van Suriname : de slavenhandel Geschiedenis van Suriname 1502-1808: de slavenhandel 1502: het begin van de Europese slavenhandel Na de ontdekking van Amerika werden er door de Spanjaarden en Portugezen al snel plantages aangelegd. Op

Nadere informatie

Het verhaal van de 80 jarige oorlog!

Het verhaal van de 80 jarige oorlog! Het verhaal van de 80 jarige oorlog! Filips II erft het grote "Europese Rijk" van zijn vader Karel V. Om te beginnen gaat hij strenge belastingen heffen. 1 Na een aantal jaar vertrekt hij naar Spanje,

Nadere informatie

De Koude Oorlog: het begin (les 10 6des) Geschiedenis 6MEVO-6EM-6EI-6IW VTI Kontich

De Koude Oorlog: het begin (les 10 6des) Geschiedenis 6MEVO-6EM-6EI-6IW VTI Kontich (les 10 6des) Geschiedenis 6MEVO-6EM-6EI-6IW --- www.degeschiedenisles.com --- VTI Kontich 1. Samenwerking slaat om in wantrouwen in 1945 => Tijdens WO 2: USSR en VSA werken samen tegen Duitsland => In

Nadere informatie

Werkstuk Aardrijkskunde Ghana

Werkstuk Aardrijkskunde Ghana Werkstuk Aardrijkskunde Ghana Werkstuk door een scholier 1917 woorden 2 november 2002 6,4 219 keer beoordeeld Vak Aardrijkskunde 1. Algemene informatie. Ik heb bij de recente cijfers niet alles kunnen

Nadere informatie

Het zeilschip, de Lala Rookh dat op 5 juni 1873 in ons land arriveerde, had... immigranten aan boord. A Chinese B Hindostaanse C Javaanse D Portugese

Het zeilschip, de Lala Rookh dat op 5 juni 1873 in ons land arriveerde, had... immigranten aan boord. A Chinese B Hindostaanse C Javaanse D Portugese VAK : GESCHIEDENIS DATUM: DINSDAG 21 JULI 2009 TIJD : 10.00-10.45 UUR --------------------------------------------------------------------------------------------------- TIJDSBEPALING Op 1 juli 2008 vierden

Nadere informatie

Plein 1813 nr. 4- 's-geavewhage. Onderwerp: Weekoverzicht.

Plein 1813 nr. 4- 's-geavewhage. Onderwerp: Weekoverzicht. REGERINGSCOMMISSARIS IN ALGEMENE DIENST MINISTERIE VANALGEMENE ZAKEN Kenmerk: Nr. 3H7/HP/69. Bijlage(n): één. Onderwerp: Weekoverzicht. 's-gravenhage, 19 juni 1969' Plein 1813 nr. 4 Hiermede heb ik de

Nadere informatie

RAAD VAN DE EUROPESE UNIE. Brussel, 18 januari 2007 (OR. en) 5447/07 ACP 3

RAAD VAN DE EUROPESE UNIE. Brussel, 18 januari 2007 (OR. en) 5447/07 ACP 3 RAAD VAN DE EUROPESE UNIE Brussel, 18 januari 2007 (OR. en) 5447/07 ACP 3 INGEKOMEN DOCUMENT van: de heer Jordi AYET PUIGARNAU, directeur, namens de secretarisgeneraal van de Europese Commissie ingekomen:

Nadere informatie

Maatschappijleer par. 1!

Maatschappijleer par. 1! Maatschappijleer par. 1 Iets is een maatschappelijk probleem als: 1. Het groepen mensen aangaat 2. Het samenhangt met of het is gevolg is van maatschappelijke verandering 3. Er verschillende meningen zijn

Nadere informatie

OORLOG Je dreigt je grote leger in te zetten en de anderen grijpen niet in. Pik een aangrenzend land naar keuze in.

OORLOG Je dreigt je grote leger in te zetten en de anderen grijpen niet in. Pik een aangrenzend land naar keuze in. Je dreigt je grote leger in te zetten en de anderen grijpen niet Pik een aangrenzend Je dreigt je grote leger in te zetten en de anderen grijpen niet Pik een aangrenzend Je dreigt je grote leger in te

Nadere informatie

ProDemos. voor docenten burgerschap, maatschappijleer, maatschappijwetenschappen

ProDemos. voor docenten burgerschap, maatschappijleer, maatschappijwetenschappen ProDemos voor docenten burgerschap, maatschappijleer, maatschappijwetenschappen 1 Inhoud workshop 1. Wat is ProDemos? 2. Wat doen wij voor docenten maatschappijleer? 3. Rechtsstaat en rechtspraak: leuke

Nadere informatie

Programma projectwek Samen Leven Doe Je Zo 2010 Vmbo t Venster, Arnhem Kandinsky College, Nijmegen Mulo Kerklaan, Paramaribo

Programma projectwek Samen Leven Doe Je Zo 2010 Vmbo t Venster, Arnhem Kandinsky College, Nijmegen Mulo Kerklaan, Paramaribo Programma projectwek Samen Leven Doe Je Zo 2010 Vmbo t Venster, Arnhem Kandinsky College, Nijmegen Mulo Kerklaan, Paramaribo Projectweek Suriname 2010 blz. 1 PROGRAMMA projectweek Samen Leven Doe je Zo

Nadere informatie

Na de WOI vluchtte de keizer naar Nederland

Na de WOI vluchtte de keizer naar Nederland Hoofdstuk 3 Na de WOI vluchtte de keizer naar Nederland Waarom NL? Nederland was een neutraal land. Bleef in NL tot aan zijn dood. Vrede van Versailles Vs, Eng, Fra winnaars. Duitsland als enige schuldig

Nadere informatie

Programma zaterdag 24 oktober

Programma zaterdag 24 oktober Suriname-Nederland, 40 jaar later, 1975-2015 Weekend in het Tropenmuseum Amsterdam 24 & 25 oktober 2015 met: Filmretrospectief, Literaire Talkshow en Debat 25 november 2015 is het 40 jaar geleden dat Suriname

Nadere informatie

GESCHIEDENIS SO3 TV

GESCHIEDENIS SO3 TV GESCHIEDENIS SO3 TV 2 2014-2015 Dit schoolexamen bestaat uit 42 vragen. Bij meerkeuze vragen antwoorden met hoofdletter schrijven. Geef niet meer antwoorden dan er worden gevraagd. Als er bijvoorbeeld

Nadere informatie

Verdieping: Wie is wie - tijdlijn

Verdieping: Wie is wie - tijdlijn Verdieping: Wie is wie - tijdlijn Korte omschrijving werkvorm De gebeurtenissen in Oekraïne volgden elkaar snel op. De leerlingen krijgen een tijdlijn met de belangrijkste gebeurtenissen en personen van

Nadere informatie

Geschiedenis van Suriname : Suriname van Engelse naar Nederlandse landbouwkolonie

Geschiedenis van Suriname : Suriname van Engelse naar Nederlandse landbouwkolonie Geschiedenis van Suriname 1667-1683: Suriname van Engelse naar Nederlandse landbouwkolonie 581-1795: De Republiek In de 17e en 18e eeuw spraken we nog niet van één Nederland maar, van de Republiek der

Nadere informatie

Hoe beleven leerlingen de rechtsstaat? Workshop: rechtsstaat in de les; leerlingen activeren

Hoe beleven leerlingen de rechtsstaat? Workshop: rechtsstaat in de les; leerlingen activeren Hoe beleven leerlingen de rechtsstaat? Workshop: rechtsstaat in de les; leerlingen activeren Rollenspel Befje op Befje af Hoger Lager Dilemma s Hoe lossen we dit op? Opgepakt, wat dan? Rechtenteller Landenspel

Nadere informatie

Persconferentie 7 april 2014 REFORMA

Persconferentie 7 april 2014 REFORMA Persconferentie 7 april 2014 REFORMA Nederland heeft in het kader van de dekolonisatiegolf na de tweede wereldoorlog en in afwachting van een oplossing van haar problemen met Indonesië en een meer definitieve

Nadere informatie

1. Democratie blz De staatsinrichting van Nederland blz Het kabinet en het parlement. 3. De Grondwet blz

1. Democratie blz De staatsinrichting van Nederland blz Het kabinet en het parlement. 3. De Grondwet blz Inhoudsopgave 1. Democratie blz. 3 2. De staatsinrichting van Nederland blz. 4 2.1. Het kabinet en het parlement 3. De Grondwet blz. 6 3.1. De Grondrechten 4. Europa blz. 7 Afsluitende opdracht De Klassengrondwet

Nadere informatie

Introductie. 1. Uw persoonlijke situatie. Voorbeeldvragenlijst COB-kwartaalenquête 2011

Introductie. 1. Uw persoonlijke situatie. Voorbeeldvragenlijst COB-kwartaalenquête 2011 Introductie Dit onderzoek vindt plaats in opdracht van het Sociaal en Cultureel Planbureau. Met de resultaten wil het bureau het kabinet en de politiek in het algemeen informeren over zorgen en wensen

Nadere informatie

1 Het ontstaan van het Koninkrijk 10. 2 De geboorte van een prins 16. 3 De jeugd van prins Willem-Alexander 20

1 Het ontstaan van het Koninkrijk 10. 2 De geboorte van een prins 16. 3 De jeugd van prins Willem-Alexander 20 Inhoud Stamboom van het Koninklijk Huis 6 Inleiding 9 e 1 Het ontstaan van het Koninkrijk 10 2 De geboorte van een prins 16 3 De jeugd van prins Willem-Alexander 20 4 De studententijd van prins Willem-Alexander

Nadere informatie

Hoofdstuk 7: De Vietnam Oorlog (1963-1973)

Hoofdstuk 7: De Vietnam Oorlog (1963-1973) Hoofdstuk 7: De Vietnam Oorlog (1963-1973) Geschiedenis HAVO 2011/2012 www.lyceo.nl 1963-1973 De oorlog in Vietnam De oorlog aan het thuisfront 1963 1969: Johnson 1969 1973: Nixon De rol van de media De

Nadere informatie