Kick-off Regionaalpeilstation Wmo

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Kick-off Regionaalpeilstation Wmo"

Transcriptie

1 Kick-off Regionaalpeilstation Wmo Datum Bijlage(n) 11 mei 2015 Van Doorkiesnummer Hester van den Bergh Onderwerp Ons kenmerk Verslag Kick-off regionaal peilstation Wmo KV/hrbh/rall/160532/2015 Brancheorganisatie voor de geestelijke gezondheids- en verslavingszorg Piet Mondriaanplein GZ Amersfoort Postbus AV Amersfoort T KVK info@ggznederland.nl IBAN: NL56 INGB BIC: INGBNL2A IBAN: NL08 ABNA BIC: ABNANL2A

2 Introductie Sinds 2013 voert GGZ Nederland periodiek een landelijke monitor uit onder haar leden om de voortgang van de decentralisatie van de AWBZ naar de Wmo 2015 inzichtelijk te maken. Na de inwerkingtreding van de Wmo 2015 krijgt de transitie en de transformatie in elke regio een eigen invulling. Er ontstaan steeds grotere verschillen tussen gemeenten in de voortgang van het proces en invulling van het beleid. Om dit in kaart te kunnen brengen is naast de landelijke monitor ook een regionaal systeem nodig. Eind 2014 is daarom een start gemaakt met de inrichting van de regionale peilstations Wmo. Inmiddels is voor alle 43 Wmo-regio s (ten minste) één contactpersoon opgenomen in het peilstation. De regionale peilstations bieden een waardevol inzicht in de knelpunten en successen in de verschillende regio s. Door middel van korte vragenlijsten, inhoudelijke focusgroepen, of één op één contact wordt informatie uit de verschillende regio s opgehaald. De informatie dient als waardevolle input voor de landelijke lobby. Daarnaast worden de successen gedeeld met leden in alle regio s. Knelpunten dienen als input voor het ondersteuningsaanbod vanuit GGZ Nederland. Eind maart hebben er verspreid over het land drie regionale kick-off bijeenkomsten van de peilstations plaatsgevonden. Tijdens deze bijeenkomsten is in focusgroepen gesproken over de uitwerking van wet- en regelgeving in de regio, inkoop en afspraken met de gemeenten en lokale ontwikkelingen op het gebied van samenwerking en vernieuwingen. We kijken terug op drie vruchtbare kick-off bijeenkomsten waarin veel ervaringen zijn uitgewisseld. De uitkomsten uit de focusgroepen vindt u hieronder.

3 Uitkomsten Focusgroepen Tijdens de kick-off bijeenkomsten is in focusgroepen gesproken over de uitwerking van weten regelgeving in de regio, inkoop en afspraken met de gemeenten en lokale ontwikkelingen op het gebied van samenwerking en vernieuwingen. Hieronder vindt u een beknopt overzicht van de uitkomsten ingedeeld per onderwerp: algemeen, toegang, contracten, administratieve lasten en regeldruk, gegevensverwerking, verantwoordelijkheid en aansprakelijkheid, gemeentetoezicht, systeemknelpunten, innovatie, dagbesteding en inloop, Social Return On Investment, samenwerking en de ondersteuning vanuit GGZ Nederland. Algemeen - Het beeld van de landelijke Wmo monitor wordt bevestigd en verhelderd. (Klik hier voor het bericht op connect met het verslag van de laatste monitor uitvraag). - Over het algemeen is het contact met gemeente goed, hoewel een ieder zich in een andere fase van afspraken maken bevindt. Afgelopen jaar was vooral gericht op de inkoop. Inhoudelijke slag en transformatie is nog niet gemaakt. - Het is voor zowel zorgaanbieder als gemeente een proces van zoeken en dichterbij elkaar komen. Zowel gemeenten als zorgaanbieders zijn gedeeld verantwoordelijk en gebaat bij een goede relatie. - Kennisniveau bij gemeenten valt mee, ze leren snel en veel. - Geconstateerd wordt dat de ggz bijzonder is binnen de Wmo vanwege de combinatie van behandeling, ondersteuning en OGGZ. Dit vereist speciale deskundigheid in het sociale wijkteams. Het is gaandeweg leren voor zowel zorgaanbieders als gemeenten. Toegang - De toegang loopt nog niet goed, meer specifiek de toegang tot algemene- en maatwerkvoorzieningen. Beschikkingen laten lang (8 weken of meer) op zich wachten, is niet altijd conform de Algemene wet bestuursrecht. De beschikkingen zelf zijn weinig gedetailleerd bijvoorbeeld over hoe de zorg geleverd moet worden. In sommige regio s is nauwelijks instroom. In een andere regio heeft de gemeente de toegang bij zorgaanbieders belegd. Zij bepalen wat nodig is en doen de aanvraag. Echter, de duur van de afgifte van de beschikking door gemeenten vormt hier een knelpunt. - Zorgaanbieders voorzien risico s voor de inkoop van Op dit moment hebben zij te maken met een forse beddenreductie door verkeerde beddenproblematiek (zoals sectorvreemd, B op C plek). Als gemeenten de stand van april nemen als basis voor de inkoop voor 2016 is dit niet reëel aangezien de instroom nog onvoldoende op gang gekomen is. - Men heeft de indruk dat er een vermindering in keuzevrijheid voor de cliënt en verschuiving naar lichtere zorg gaande is.

4 - Contactpersonen van verschillende regio s geven aan dat er sprake is van regiobinding voor de toegang tot beschermd wonen, dit is wettelijk niet toegestaan. - In sommige regio s wordt de indicatiestelling van het CIZ gedelegeerd naar het sociale wijkteam, deze hebben niet altijd ggz expertise. Soms wordt de ggz ingehuurd, als dit niet het geval is dan loopt de toewijzing beschermd wonen vertraging op. - Aangegeven wordt dat er behoefte is aan een overzicht (stroomschema) die de overgang naar andere zorg inzichtelijk maakt. Oftewel hoe werkt indicatie en financiering. Daarna kan in de regio bekeken worden waar de knelpunten liggen en het schema kan bijdragen om in overleg met gemeente problemen proberen op te lossen. - De centrumgemeenten zijn verantwoordelijk, maar de ervaring is dat deze bevoegdheden delegeren naar gemeenten die op hun beurt geen/onvoldoende verantwoordelijkheid nemen. Contracten - Er zijn veel raamcontracten afgesloten. De raamcontracten bieden geen zekerheid, omdat aanbieders moeten afwachten hoeveel instroom er binnenkomt. Ook de duur van de contracten is erg kort. Zorgaanbieders gaven in de monitor aan voornamelijk meerjaren- of jaar contracten te hebben gesloten. Tijdens de focusgroep geven de contactpersonen aan dat dit weinig waard is omdat in veel gevallen gemeenten beschikkingen voor maar drie maanden afgeven aan haar burgers. Dit geldt ook voor beschermd wonen. - Het contract raakt ook de (rechts)positie van de zorgaanbieder: is het: Gemeente vraagt, zorgaanbieder draait of is/blijft de zorgaanbieder professioneel autonoom en zelf verantwoordelijk voor de levering van goede en veilige zorg op basis van patiënten- kwaliteits-en privacywetgeving (zoals WGBO; kwaliteitskaders/-eisen en wet BIG)? Hiervoor zijn wisselende modellen gekozen en afspraken gemaakt. Administratieve lasten en regeldruk - De administratieve verantwoording is een groot knelpunt. Gemeenten zijn nog niet allemaal aangesloten bij de i-wmo standaard en ook niet alle gemeenten hanteren deze. Bij de I-Wmo is nu veel problemen rondom formats, maar men verwacht dat dit een implementatie probleem is dat over enkele maanden verholpen is. Daarnaast is er geen eenheid van taal en hanteren gemeenten verschillende declaratietermijnen. Zorgaanbieders gaan van 60 naar meer dan 1500 productcodes. Een zorgaanbieder heeft de administratie geoutsourced en heeft hierdoor de zaken goed voor elkaar. Geïntegreerde instellingen overwegen de rentabiliteit van hun (beperkte) Wmo aanbod (ambulant en dagbesteding) en overwegen om ermee te gaan stoppen. - Zorgaanbieders geven aan dat ze geholpen zijn met bijvoorbeeld een modelcontract en Wmo voorwaarden met eventueel een administratieve verantwoordingsformat. Dit om vanuit zorgaanbieders pro actiever gemeenten te benaderen.

5 - De zorgaanbieder krijgt in de Wmo te maken met allerlei verschillende- regelkaders van gemeenten die hem verplichtingen en kwaliteitseisen opleggen, zoals in wet, Besluiten, Verordeningen maar ook via raamcontracten, inkoopcontracten, subsidieafspraken, beschikking aan de cliënt, uitvoeringsovereenkomst vanuit het keukentafelgesprek, soms op detailniveau. - Aanbieders zijn enorm veel tijd kwijt met het inrichten van administratieve processen, dat is geld dat niet naar de zorg gaat. Als oplossing wordt aangedragen om op landelijk niveau eenduidige richtlijnen vast te stellen (NB: VNG kan haar leden niet verplichten). - Wat de regeldruk verhoogt is een veelheid van externe overlegtafels. Gegevensverwerking - Zowel gemeente als zorgaanbieder moet gegevens verwerken volgens de regels van de privacywetgeving, waaronder de Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp). Over en weer is er onvoldoende kennis van elkaars wet- en regelgeving. Er is bij zorgaanbieders geen behoefte aan meer regelgeving; in de praktijk zit de oplossing meer in wederzijds begrip, overleg en goede afspraken. - Het gaat niet alleen over welke gegevens er uitgewisseld mogen worden, maar ook op welke wijze. Nu gebeurt er nog veel via onbeveiligde verbindingen. Verschillende aanbieders gebruiken de post of beveiligde winzip bestanden met wachtwoord. Er zijn zorgaanbieders die communiceren via Zorgmail maar gemeenten moeten daarvan ook gebruik maken wil dat effectief zijn; Zorgmail is in ontwikkeling, privacyprotocollen van gemeenten zijn nog niet overal op orde. Volledigheidshalve, het model privacyreglement van GGZ Nederland wordt momenteel in overleg met de leden aangepast. - Bij zorgaanbieders leeft het gevoel dat gemeenten onvoldoende kennis hebben van de wet BIG en WGBO om het dilemma van de professional tussen het verstrekken van gegevens en het medisch beroepsgeheim te begrijpen. Een aanbieder heeft één van hun juristen een workshop hierover laten geven bij gemeenten. - Als het gaat om welke gegevens uitgewisseld mogen worden kunnen professionals de wegwijzer gebruiken. - Aanbieders geven aan dat er druk wordt uitgeoefend op hen om cliëntgegevens en het gehele begeleidingsplan te leveren, zonder de afweging vooraf of dat voor het doel noodzakelijk is. Aanbieders geven aan het lastig te vinden om met deze druk om te gaan, omdat er ook een financiële afhankelijkheid is. Verantwoordelijkheid en aansprakelijkheid - Er wordt gewerkt met hoofd- en onderaannemerschap, bijvoorbeeld een RIBW en een zorgboerderij. Nadeel hiervan is dat de hoofdaannemer verantwoordelijk (én aansprakelijk) is voor de afspraken met de onderaannemer en een goede uitvoering hiervan. Als hoofdaannemer kun je dit slechts beperkt beïnvloeden, daarom ligt de voorkeur dat er een directe (contractuele) relatie bestaat tussen de onderaannemer en de gemeente;

6 - De rechtsposities van de zorgaanbieder ten opzichte van de gemeente als een begeleidingsovereenkomst wordt opgezegd is onduidelijk. In hoeverre heeft een zorgaanbieder een nazorgplicht? Reactie van GGZ Nederland: ook hier weer de vraag over de (mate van) werking van de Wgbo, rechten en verplichtingen van aanbieder en cliënt, deze zijn deels bepaald in de afspraken tussen de gemeente en de zorgaanbieder. - Als een medewerker in het sociale wijkteam zit, hoe is dan de arbeidsrechtelijke relatie met deze werker en hoe zijn verantwoordelijk- en aansprakelijkheden in de samenwerking geregeld? Tevens zijn er vragen over de BTW-verplichting. De deelnemers geven aan dat het verschillend geregeld is, via detachering, uitleenconstructie, hoofd- en onderaannemerschap. Gemeentetoezicht(skader) - GGZ Nederland heeft algemene informatie over het toezicht op GGZ Connect geplaatst: - Leden geven aan dat het toezicht verschillend geregeld is. Afspraken staan in verschillende regelkaders, tevens het toezichtskader van gemeenten die verplichtingen en kwaliteitseisen opleggen. Dit is een uitwerking van wetten, besluiten, verordeningen, maar ook van raamcontracten, inkoopcontracten, subsidieafspraken, beschikking aan de cliënt, uitvoeringsovereenkomst vanuit het keukentafelgesprek. Het regelkader biedt ook de basis voor het toetsingskader door de gemeenteinspecteur. Leden geven aan dat je als zorgaanbieder met meerdere gemeenten met verschillende (kwaliteits)kaders en inspecteurs te maken krijgt en dat dit zorgt voor een administratieve last. - De achtergrond van de toezichthoudend ambtenaar is wisselend, een forensisch arts, een medici, iemand van de GGD of een gemeenteambtenaar. Het contact over het toezicht en calamiteiten loopt meestal via een vast contactpersoon. Systeemknelpunten - De contactpersonen zien grote risico s in het systeem. Het afwentelgedrag van financiers wordt nu al zichtbaar. De doorstroming en de keten lopen vast: Zorgverzekeraars sturen op beddenreductie, voor beschermd wonen zijn wachtlijsten, beschermd wonen krijgt de uitstroom niet gerealiseerd in verband met een tekort aan woning en tekort aan ambulante zorg en ondersteuning, instroom uit forensisch na afloop van titel loopt niet goed, FACT-teams worden gekort, cliënten worden te laat aangemeld en komen zo eerder in crisis, er ontstaat druk op crisisplaatsen etc. De contactpersonen zijn hierin een relatie met de toename van het aantal verwarde personen. - Een aanbieder die beschermd wonen plaatsen wil afbouwen loopt tegen het knelpunt aan dat gemeenten niet gebaat zijn bij een extra instroom en de centrum gemeente geen geld naar de andere gemeenten in de regio willen doorschuiven vanuit het beschermd wonen budget.

7 - De contactpersonen uiten hun zorgen over de herindicatie van ambulante cliënten: cliënten geven in het keukentafelgesprek aan dat het heel goed met ze gaat en komen dan uit op een algemene voorziening. Als medewerkers van de zorgaanbieders hier bij betrokken zijn, hebben zij er moeite mee om de noodzaak van de professionele zorg te onderbouwen. Dit vergt een actie van de leden. - Uit een regio komt het signaal dat het omkatten van ZZPB naar ZZPC als cliënt al C-zorg ontvangt, maar ook ontslag uit de kliniek vanuit DBC of ZZPB, door de gemeente tegengehouden wordt. De gemeente wil hier geen beschikking voor afgeven. Dit kan mogelijk voortkomen uit de ervaren financiële krapte bij gemeenten waardoor zij geen nieuwe cliënten in zorg willen zolang ze niet weten waar ze aan toe zijn. Innovatie (algemeen) - Vernieuwing blijft een lastig onderwerp, lastig om echt vernieuwend te denken en tot nieuwe ideeën te komen. Naar elkaar wijzen voor verantwoordelijkheid in vernieuwing. Een van de belemmeringen hierbij is dat systemen nog niet zijn ingericht. Bovendien is er ruimte en vertrouwen nodig vanuit gemeenten voor nieuwe initiatieven. - Een andere belemmering is dat vernieuwing niet kan op basis van kortlopende contracten, want innovatie kost tijd ( om nieuw product te ontwikkelen en te implementeren). Dagbesteding en inloop - Contactpersonen uiten zorgen over de inkoop voor volgend jaar van dagbesteding en inloop. - Er wordt gekeken hoe zo veel mogelijk de samenwerking gezocht kan worden (met andere doelgroepen) voor het aanbod. Vermenging van doelgroepen gebeurt hierbij steeds meer. Ook de samenwerking met sociale werkvoorziening bedrijven biedt kans om beschut werk en dagbesteding te koppelen en re-integratie naar werk. - Je ziet dat dagbesteding zich steeds verder ontwikkelt, het draait daarbij om meedoen in de maatschappij en de cliënt en begeleider krijgen de ruimte om de dagbesteding invulling te geven. - Een vraagstuk voor arbeidsmatige dagbesteding is hoe lokaal de verbinding met de participatiewet gelegd kan worden. Een vraagstuk bij recreatieve dagbesteding is hoe de op lokaal niveau de borging in wijk gerealiseerd kan worden. - Bij participatie ligt de focus op het herstel van mensen, wat zijn hiervoor de mogelijkheden en wat is daarvoor nodig. Hierbij wordt meer samengewerkt met andere aanbieders en de focus ligt bij het behalen van een start-kwalificatie. - Inloop ggz gaat naar algemene voorzieningen, zoals in Apeldoorn: ontmoeting voor alle mensen in wijkcentra, maar 7 van de dertig mensen van onze doelgroep haken dan af en blijven thuis zitten. Kan leiden tot crisissen.

8 - Toegang naar inloop en dagbesteding gaat via wijkteam en valt onder ambulante ondersteuning (indicatie), ook voor trajecten dagbesteding. Dit vormt een extra drempel voor cliënten, ook het verplicht invullen van de zelfredzaamheidsmatrix. - Vanuit gemeenten wordt sterk ingezet op werk of vrijwilligerswerk, maar er blijven mensen over die echt dagbesteding nodig hebben. - Huidige dagbesteding loopt leeg, vanwege lage tarieven, niet ingekocht en vervoer er naar toe wordt niet betaald (vervoer regelen helpt mensen te komen). - OGGZ subsidie (van gemeente) kan ingezet worden voor consultatie functie in sociaal wijkteam. Social Return On Investment (SROI) - Belangrijk is thema SROI. Er is bij de aanbieders nog weinig beeld bij SROI en de precieze uitwerking hiervan, ook al is dit wel in alle contracten opgenomen. - Helder is wel dat gemeenten hier wisselend mee omgaan. Bij de ene gemeente geldt SROI als inspanningsverplichting, bij de andere een keiharde afspraak. De ene gemeente geeft veel ruimte over de wijze waarop dit ingevuld kan worden, de andere gemeente heeft hier een duidelijke criteria voor. - Sommige gemeenten schatten doelgroep ruim in en dan kunnen ervaringsdeskundigen meegerekend worden. - Participatie wordt bevorderd als gemeenten inzetten op sociale infrastructuur: vrijwilligersorganisaties, buurt initiatieven, ondernemers, buurtbewoners inzetten voor psychisch kwetsbare burgers. Dan wel extra deskundigheid vanuit de ggz nodig voor deze doelgroep. - Sommige gemeenten gaan pas beleid ontwikkelen in 2016, andere hebben strenge eisen waardoor aanbieders in de problemen komen met de krimp van het eigen personeel. - In sommige regio s wordt de toeleiding naar werk vanuit SROI uitbesteed aan een commercieel bedrijf: zij willen dan de verplichting van meerder organisaties bundelen en inzetten om eigen cliënten aan het werk te krijgen binnen die organisaties. Dus gezamenlijk gelden besteden aan re-integratie van doelgroep. Samenwerking aanbieders - De urgentie wordt gevoeld om meer samen te werken, maar men zoekt naar hoe je het praktisch kan aanvliegen en inregelen. De gesprekken hierover met andere aanbieders zijn heel nuttig. - Sommige gemeenten geven iedereen ruimte om te ondernemen, ook kleine partijen. Aanbieders zoeken elkaar veel meer op dan vroeger, ook branche overstijgend, komt deels door verschillende overlegtafels waaraan zij deelnemen. Samenwerking is veel vanzelfsprekender geworden, minder gericht op concurrentie. Als je als aanbieder te veel voor jezelf gaat wordt je door anderen partijen in de samenwerking hierop afgerekend. Bovendien zijn er gemeenten die de regie nemen en eisen stellen aan samenwerking in de aanbesteding.

9 - De financiering van maatwerkvoorzieningen (4 weken individueel en groep) tegen laag tarief is perverse prikkel tot samenwerken. Cliënten moeten betalen voor algemene voorzieningen en nu gaan organisaties juist eigen vormen van dagbesteding organiseren. - Geïntegreerde instellingen gaan heldere keuzen maken wat wel en niet te doen, vanwege lage tarieven dagbesteding en ingewikkeldheid van contracteren. - Vilans heeft een ketenmodel samenwerking gemaakt die veel gebruikt wordt. - Vernieuwing zit in algemene voorziening: met meerdere instellingen(vg) in wijkcentra activiteiten ontwikkelen voor kwetsbare burgers, ggz deskundigheid betaalt in wijkcentra. - Samenwerken betreft woningen en woonvormen: Leger des Heils en VG. Ondersteuning GGZ Nederland - Leden wensen niet meer landelijke regie maar zien meer in regionale afspraken en samenwerking. De producten en voorlichting van GGZ Nederland kunnen ervoor zorgen dat leden goed beslagen ten ijs komen in het overleg met hun partners, waaronder gemeenten. - Men is tevreden met de informatie over wet- en regelgeving vanuit GGZ Nederland; het helpt om inzicht te krijgen in de eigen (rechts)positie (van de zorgaanbieder) en vandaaruit naar anderen te handelen. De invloed op het handelen van gemeenten is minimaal, daarbij kan de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) hun leden ook niets opleggen. - Geef meer gewicht aan de regio's. Systeem van Centrumgemeenten geldt alleen voor BW. Behoefte aan meer samenwerking tussen regio's. - T.a.v. subsidie aanvraag; regels en termijnen van declareren en factureren harmoniseren. - Veilige communicatie beter regelen: dit kan via iwmo maar dit wordt nog niet overal gebruikt.

Monitor voortgang Wmo

Monitor voortgang Wmo Monitor voortgang Wmo Uitkomsten zesde meting, zomer 2015 Amersfoort, 31 augustus 2015 Contactpersoon: Hester van den Bergh Kenmerk: KV/hrbh/iawg/168364/2015 Brancheorganisatie voor de geestelijke gezondheids-

Nadere informatie

Monitor voortgang Wmo Uitkomsten vierde meting, september 2014

Monitor voortgang Wmo Uitkomsten vierde meting, september 2014 Monitor voortgang Wmo Uitkomsten vierde meting, september 2014 Amersfoort, 2 oktober 2014 Contactpersoon: Hester van den Bergh Kenmerk: KV/lybe/rall/154090/2014 Brancheorganisatie voor de geestelijke gezondheids-

Nadere informatie

Monitor voortgang Wmo Uitkomsten vijfde meting, januari 2015

Monitor voortgang Wmo Uitkomsten vijfde meting, januari 2015 Monitor voortgang Wmo Uitkomsten vijfde meting, januari 2015 Amersfoort, 25 februari 2015 Contactpersoon: Hester van den Bergh Kenmerk: KV/hrbh/rall/158280/2015 Brancheorganisatie voor de geestelijke gezondheids-

Nadere informatie

Monitor voortgang Wmo

Monitor voortgang Wmo Monitor voortgang Wmo Uitkomsten zevende meting, eind 2015 Amersfoort, 9 februari 2016 Contactpersoon: Monique Strijdonck Kenmerk: FA/mesk/naem/179509/2016 Brancheorganisatie voor de geestelijke gezondheids-

Nadere informatie

Wij zien uw reactie graag tegemoet. Bij voorbaat hartelijk dank voor uw medewerking!

Wij zien uw reactie graag tegemoet. Bij voorbaat hartelijk dank voor uw medewerking! Monitor voortgang Wmo, Peiling eind 2015 Geachte heer, mevrouw, Hieronder vindt u de vragen van de zevende meting van de voortgangsmonitor Wmo. De resultaten van deze meting worden gebruikt voor de voortgangsrapportage

Nadere informatie

Quickscan basis-ggz 2014

Quickscan basis-ggz 2014 Quickscan basis-ggz 01 GGZ Nederland: Marjolein Brink (mbrink@ggznederland.nl Corina Brekelmans (cbrekelmans@ggznederland.nl Brancheorganisatie voor de geestelijke gezondheids- en verslavingszorg Piet

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal Aan de leden van de vaste commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Geachte commissieleden,

Tweede Kamer der Staten-Generaal Aan de leden van de vaste commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Geachte commissieleden, Tweede Kamer der Staten-Generaal Aan de leden van de vaste commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport Datum 2 december 2015 Ons kenmerk B24112015MM Onderwerp decentralisatie Wmo Contact M. (Monique)

Nadere informatie

Gemeentelijke zorginkoop in beeld Gemeentelijke samenwerking, opdrachtgeverschap en procedures

Gemeentelijke zorginkoop in beeld Gemeentelijke samenwerking, opdrachtgeverschap en procedures Gemeentelijke zorginkoop in beeld Gemeentelijke samenwerking, opdrachtgeverschap en procedures NEGOMETRIX kennis-event 11-10-2018 Ir. Niels Uenk Public Procurement Research Centre / Onderzoeker Universiteit

Nadere informatie

Bijeenkomst Overlegtafel Leidse regio 28 november 2017

Bijeenkomst Overlegtafel Leidse regio 28 november 2017 Bijeenkomst Overlegtafel Leidse regio 28 november 2017 2 Inhoud presentatie Social Return on Investment Contractaanpassingen Uitvoeringsprogramma Maatschappelijke Zorg 3 Social Return on Investment Wat

Nadere informatie

Monitor decentralisatie van de AWBZ - begeleiding naar de Wmo

Monitor decentralisatie van de AWBZ - begeleiding naar de Wmo Monitor decentralisatie van de AWBZ - begeleiding naar de Wmo Verslag derde meting GGZ Nederland, Hester van den Bergh 12 mei 2014 Brancheorganisatie voor de geestelijke gezondheids- en verslavingszorg

Nadere informatie

Samenvatting innovaties in de bedrijfsvoering

Samenvatting innovaties in de bedrijfsvoering Samenvatting innovaties in de bedrijfsvoering Looptijd: 28 november 2014 tot en met 9 januari 2014 Aantal respondenten: 26 Deelnemende organisaties: 23 (3 organisaties hebben de vragenlijst 2 keer ingevuld)

Nadere informatie

Stand van zaken uitbreiding Wmo

Stand van zaken uitbreiding Wmo 1. Inleiding De Wmo 2015 is vastgesteld, de budgetten voor de nieuwe taken zijn bekend en we krijgen steeds actuelere gegevens over inwoners die gebruik maken van de taken die naar de gemeente over komen.

Nadere informatie

Gemeente Zoetermeer Vraag en antwoord naar aanleiding van fysieke overlegtafel vrij inzetbare voorzieningen op 25 juni 2015

Gemeente Zoetermeer Vraag en antwoord naar aanleiding van fysieke overlegtafel vrij inzetbare voorzieningen op 25 juni 2015 Gemeente Zoetermeer Vraag en antwoord naar aanleiding van fysieke overlegtafel vrij inzetbare voorzieningen op 25 juni 2015 Tabel Overzicht met vraag en antwoord Nr. Vraag Antwoord 1. Wat is het doel en

Nadere informatie

Aan het college van Burgemeester en Wethouders van Haarlem

Aan het college van Burgemeester en Wethouders van Haarlem Aan het college van Burgemeester en Wethouders van Haarlem Datum Ons kenmerk Contactpersoon Doorkiesnummer E-mail Kopie aan Onderwerp 3 november 2016 2016/18 S.K. Augustin 023-511 5273 augustsk@haarlem.nl

Nadere informatie

Doorkiesnummer Ons kenmerk /2019

Doorkiesnummer Ons kenmerk /2019 Aan de Vaste commissie voor Justitie en Veiligheid van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag Datum 19 juni 2019 Contactpersoon J. Hogervorst Onderwerp Algemeen overleg Tbs

Nadere informatie

Perceelbeschrijving Beschermd wonen

Perceelbeschrijving Beschermd wonen Perceelbeschrijving Beschermd wonen Inhoud 1. Beschermd wonen... 3 1.1 Gevraagd product... 3 1.2 Eisen aan aanbieder... 4 1.3 Basisprotocol... 5 Pagina 2 van 5 1. Beschermd wonen 1.1 Gevraagd product De

Nadere informatie

DEEL I PRESENTATIE Marktconsultatie forensische zorg 8 juni 2017

DEEL I PRESENTATIE Marktconsultatie forensische zorg 8 juni 2017 DEEL I PRESENTATIE Marktconsultatie Forensische zorg Vergroten van de bekendheid met forensische zorg onder gemeenten 8 juni 2017 Agenda bijeenkomst 13.30 13.45 Introductie en kennismaking 13.45 14.00

Nadere informatie

Waardevolle dag. 24 mei Anna van Deth (Movisie) en Iwan Ottens (Ervaringswerker GGZ)

Waardevolle dag. 24 mei Anna van Deth (Movisie) en Iwan Ottens (Ervaringswerker GGZ) Waardevolle dag 24 mei 2018 Anna van Deth (Movisie) en Iwan Ottens (Ervaringswerker GGZ) Wat is de module en hoe ontwikkeld? De generieke module is een GGZ zorgstandaard, ontwikkeld in opdracht van het

Nadere informatie

Transitie Beschermd Wonen. Amsterdam/Rotterdam

Transitie Beschermd Wonen. Amsterdam/Rotterdam Transitie Beschermd Wonen Amsterdam/Rotterdam 13 april 2014 Keuzes ten aanzien van Strategie Prioriteiten De stip op de horizon Innovaties Strategie Niet zo, Strategie maar zo Strategie Nadruk op continuïteit

Nadere informatie

Ambitie: de doelgroep maatschappelijke zorg woont passend en zo zelfstandig mogelijk, heeft passende ondersteuning en participeert naar vermogen.

Ambitie: de doelgroep maatschappelijke zorg woont passend en zo zelfstandig mogelijk, heeft passende ondersteuning en participeert naar vermogen. Ambitie: de doelgroep maatschappelijke zorg woont passend en zo zelfstandig mogelijk, heeft passende ondersteuning en participeert naar vermogen. Om deze ambitie te realiseren, zetten we in op maatregelen

Nadere informatie

Informatie Inkoop Wmo

Informatie Inkoop Wmo Informatie Inkoop Wmo Programma Inhoud presentatie 1. Inleiding 2. Informatie inkoop uitgangspuntennotitie 3. Vragen Begeleiding: Proces tot nu Inventarisatie Bestaande Klanten BGI BGG KVB Heerde 162 110

Nadere informatie

Bijlage Informatiedocument. Beschermd Wonen Brabant Noordoost-oost

Bijlage Informatiedocument. Beschermd Wonen Brabant Noordoost-oost Bijlage Informatiedocument Brabant Noordoost-oost 1 Inleiding: Vanaf 1 januari 2015 zal de huidige langdurige intramurale Geestelijke Gezondheidszorg (GGZ) niet langer meer onderdeel zijn van de AWBZ.

Nadere informatie

Doel. 1 Gemeenten kunnen met de voorziening beschut werken mensen in een dienstbetrekking laten werken. Het

Doel. 1 Gemeenten kunnen met de voorziening beschut werken mensen in een dienstbetrekking laten werken. Het Naam De ontwikkeling van arbeidsmatige dagbesteding Opdrachtgever Raad/college Trekker Sanne Bloemen Datum 13 januari 2015 Inleiding Vanuit de Wmo 2015 is de opdracht voor de gemeente het bieden van ondersteuning

Nadere informatie

Beleidsplan Opvang en Bescherming. Anne-Marie van Bergen (Movisie) en Daan Heineke (Talenter)

Beleidsplan Opvang en Bescherming. Anne-Marie van Bergen (Movisie) en Daan Heineke (Talenter) Beleidsplan Opvang en Bescherming Anne-Marie van Bergen (Movisie) en Daan Heineke (Talenter) 9/21/2015 Even voorstellen Anne-Marie van Bergen Daan Heineke Adviseur Movisie Gespecialiseerd in (O)GGZ 2013

Nadere informatie

Toelichting toegangsproces beschermd wonen

Toelichting toegangsproces beschermd wonen Toelichting toegangsproces beschermd wonen 1. Toegangspoort beschermd wonen Centrumgemeente Nijmegen organiseert de toegang tot beschermd wonen voor de regio Rijk van Nijmegen en Rivierenland. Vanwege

Nadere informatie

!7": ZORG 'EHANDICAPTENZORG

!7: ZORG 'EHANDICAPTENZORG !7": ZORG 'EHANDICAPTENZORG )NKOOPBELEID,ANGDURIGE :ORG +LANTVERSIE De inkoop van gehandicaptenzorg in 2015 1 Als het nodig is heb je recht op langdurige zorg. Denk aan thuiszorg, verblijf in een verpleeg-

Nadere informatie

Ons kenmerk /2018

Ons kenmerk /2018 Aan de Vaste Commissie voor VWS van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag Datum 29 november 2018 Contactpersoon O. Koning Onderwerp AO GGZ Bijlage(n) Q&A Wachttijden GGZ Nederland

Nadere informatie

VAN BESCHERMD WONEN NAAR EEN BESCHERMD THUIS IN OOST-VELUWE

VAN BESCHERMD WONEN NAAR EEN BESCHERMD THUIS IN OOST-VELUWE VAN BESCHERMD WONEN NAAR EEN BESCHERMD THUIS IN OOST-VELUWE In het najaar van 2015 heeft de commissie Dannenberg een advies geschreven over beschermd wonen. In hun advies geven ze de gemeenten in Nederland

Nadere informatie

Individuele Begeleiding per Bijeenkomst Leidse regio 20 juni 2017

Individuele Begeleiding per Bijeenkomst Leidse regio 20 juni 2017 Individuele Begeleiding per 2018 Bijeenkomst Leidse regio 20 juni 2017 2 Inhoud presentatie Aanleiding analyse bestuurlijk contracteren Waar knelt het / kan het beter Scope en vertrekpunten gemeenten voor

Nadere informatie

Rapport Monitor decentralisaties Federatie Opvang

Rapport Monitor decentralisaties Federatie Opvang Rapport Monitor decentralisaties Federatie Opvang Amersfoort, maart 2015 1 Inhoudsopgave Inhoudsopgave 2 Respons en achtergrondkenmerken 3 Inkoop 4 Administratieve lasten en kwaliteitseisen 5 Gevolgen

Nadere informatie

Voorlopig voorstel maatwerkvoorziening Beschermd Wonen en Opvang

Voorlopig voorstel maatwerkvoorziening Beschermd Wonen en Opvang Voorlopig voorstel maatwerkvoorziening Beschermd Wonen en Opvang De intentieovereenkomst ten behoeve van de dienstverlening voor Beschermd Wonen en Opvang kan leiden tot deelovereenkomsten rondom nieuwe

Nadere informatie

Nieuwe wetten voor zorg en ondersteuning bij wonen en werken

Nieuwe wetten voor zorg en ondersteuning bij wonen en werken (in)formatieblad - eenvoudig verteld Nieuwe wetten voor zorg en ondersteuning bij wonen en werken november 2014 2 De Wet maatschappelijke ondersteuning 13 Ben je ouder dan 18 jaar? Woon je in je eigen

Nadere informatie

Bijeenkomst Leidse regio Begeleiding & Dagbesteding per september 2017

Bijeenkomst Leidse regio Begeleiding & Dagbesteding per september 2017 Bijeenkomst Leidse regio Begeleiding & Dagbesteding per 2018 5 september 2017 2 Inhoud presentatie Terugblik op bijeenkomst van 20 juni BW & ind. begeleiding: Aanpassingen per 2018 Dagbesteding: Pas op

Nadere informatie

1. Inleiding. 2. Drie typen dagbesteding

1. Inleiding. 2. Drie typen dagbesteding 1. Inleiding In het transformatieprogramma sociaal domein 1 is één van de vragen hoe we de zorg en ondersteuning weer dichter bij de burger in zijn eigen omgeving kunnen organiseren. De term die wij hiervoor

Nadere informatie

Rapportage monitor voortgang Jeugdwet

Rapportage monitor voortgang Jeugdwet Rapportage monitor voortgang Jeugdwet Tweede monitor 2015 juni 2015 Brancheorganisatie voor de geestelijke gezondheids- en verslavingszorg Piet Mondriaanplein 25 3812 GZ Amersfoort Postbus 830 3800 AV

Nadere informatie

Hervorming Langdurige Zorg - gevolgen voor de ggz

Hervorming Langdurige Zorg - gevolgen voor de ggz Hervorming Langdurige Zorg - gevolgen voor de ggz Per 1 januari 2015 worden grote veranderingen in de zorg van kracht. De Hervorming Langdurige Zorg is één van de ingrijpendste veranderingen in het zorgstelsel

Nadere informatie

Inkoop in het sociaal domein

Inkoop in het sociaal domein Inkoop in het sociaal domein Jan Telgen 17 september 2018 Public Procurement Research Centre (PPRC) www.pprc.eu DE BASIS 2 Inkoop procedure Inrichting sociaal domein: model van opdrachtgeverschap MODEL

Nadere informatie

Hieronder beschrijven we diverse vormen van bekostiging en hun effecten.

Hieronder beschrijven we diverse vormen van bekostiging en hun effecten. Bekostiging inkoop Wmo-producten Limburg Noord Werkgroep bekostiging 25 maart 2016 John Reijnders Yvonne Hellegers Marloes Geraedts John Bankers Bart van Oort PSW SGL Zorg Proteion Gemeente Beesel Gemeente

Nadere informatie

Informatiebijeenkomst WMO. 1 december 2015

Informatiebijeenkomst WMO. 1 december 2015 Informatiebijeenkomst WMO 1 december 2015 Agenda Opening wethouder A. Verblakt Doelen, resultaten en Martina Kames/ arrangementen nieuwe WMO Daphne Kagelmaker Bestuurlijk aanbesteden Mariëlle Smeets Proces

Nadere informatie

Aan de leden van de Vaste Kamercommissie voor VWS, Van de Tweede Kamer der Staten Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag.

Aan de leden van de Vaste Kamercommissie voor VWS, Van de Tweede Kamer der Staten Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag. Aan de leden van de Vaste Kamercommissie voor VWS, Van de Tweede Kamer der Staten Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag 16 december 2013 Betreft: Algemeen-overleg HLZ 18 december 2013 Geachte leden van

Nadere informatie

Algemene gegevens Om te beginnen willen wij graag wat algemene informatie van u ontvangen. Uw gegevens worden geanonimiseerd verwerkt.

Algemene gegevens Om te beginnen willen wij graag wat algemene informatie van u ontvangen. Uw gegevens worden geanonimiseerd verwerkt. VRAGENLIJST Quickscan voorbereiding decentralisatie begeleiding Algemene gegevens Om te beginnen willen wij graag wat algemene informatie van u ontvangen. Uw gegevens worden geanonimiseerd verwerkt. Vraag

Nadere informatie

KWALITEITSKADER bij de uitvoering van de Wmo. Kennisdag Beschermd Wonen 29 november 2017

KWALITEITSKADER bij de uitvoering van de Wmo. Kennisdag Beschermd Wonen 29 november 2017 KWALITEITSKADER bij de uitvoering van de Wmo Kennisdag Beschermd Wonen 29 november 2017 Introductie Mei 2016: Kwaliteitseisen beschermd wonen en maatschappelijke opvang ontwikkelt Zomer 2016: SWVO neemt

Nadere informatie

Inkoop in het sociale domein

Inkoop in het sociale domein Inkoop in het sociale domein Inleiding o o o uitdaging in het sociale domein subsidie 2A / 2B-variant o bestuurlijk aanbesteden 1.0 o sociaal contracteren? inclusief organiseren? Uitdagingen Transitie

Nadere informatie

Voorlopig voorstel inkoop Beschermd Wonen en Opvang

Voorlopig voorstel inkoop Beschermd Wonen en Opvang Voorlopig voorstel inkoop Beschermd Wonen en Opvang De intentieovereenkomst ten behoeve van de dienstverlening voor Beschermd Wonen en Opvang kan leiden tot deelovereenkomsten rondom nieuwe producten,

Nadere informatie

OPDRACHTGEVERSCHAP IN HET SOCIAAL DOMEIN STRATEGISCHE KEUZES MODELLEN VAN OPDRACHTGEVERSCHAP IR. NIELS UENK DIVOSA VOORJAARSCONGRES,

OPDRACHTGEVERSCHAP IN HET SOCIAAL DOMEIN STRATEGISCHE KEUZES MODELLEN VAN OPDRACHTGEVERSCHAP IR. NIELS UENK DIVOSA VOORJAARSCONGRES, OPDRACHTGEVERSCHAP IN HET SOCIAAL DOMEIN STRATEGISCHE KEUZES MODELLEN VAN OPDRACHTGEVERSCHAP IR. NIELS UENK DIVOSA VOORJAARSCONGRES, 2-6-2016 AGENDA Algemeen Attentiepunten Welke strategische keuzes moet

Nadere informatie

1. Onderwerp OGGZ: Uitvoeringnotitie Beschermd Wonen

1. Onderwerp OGGZ: Uitvoeringnotitie Beschermd Wonen In Holland Rijnland werken samen: Alphen aan den Rijn, Hillegom, Kaag en Braassem, Katwijk, Leiden, Leiderdorp, Lisse, Nieuwkoop, Noordwijk, Noordwijkerhout, Oegstgeest, Teylingen, Voorschoten en Zoeterwoude

Nadere informatie

memo 13 januari 2014 Djieuwke Verseput & Monique Strijdonck 8961 Onderwerp Beantwoording vragen Eerste Kamer over Jeugdwet

memo 13 januari 2014 Djieuwke Verseput & Monique Strijdonck 8961 Onderwerp Beantwoording vragen Eerste Kamer over Jeugdwet memo Datum Bijlage(n) 13 januari 2014 Van Djieuwke Verseput & Monique Strijdonck 8961 Onderwerp Beantwoording vragen Eerste Kamer over Jeugdwet Doorkiesnummer De fracties in de Eerste Kamer hebben de staatssecretarissen

Nadere informatie

Terugblik Inkoop 2016 Vooruitblik Inkoop BG, BW & O Datum: 21 januari 2016 Auteur: Anoek Huigen (projectleider inkoop)

Terugblik Inkoop 2016 Vooruitblik Inkoop BG, BW & O Datum: 21 januari 2016 Auteur: Anoek Huigen (projectleider inkoop) Terugblik Inkoop 2016 Vooruitblik Inkoop BG, BW & O 2017 Datum: 21 januari 2016 Auteur: Anoek Huigen (projectleider inkoop) Terugblik inkoop 2016 (1) NB: deze input van zorgaanbieders heeft uitsluitend

Nadere informatie

Gebruik In de bijlage (volgt nog) zijn gegevens opgenomen over het gebruik dagactiviteiten in 2015 in de regio.

Gebruik In de bijlage (volgt nog) zijn gegevens opgenomen over het gebruik dagactiviteiten in 2015 in de regio. Startnotitie Dagactiviteiten Huidige situatie In de huidige uitvoering van dagactiviteiten is een onderscheid in drie segmenten : dagactiviteiten voor jeugd, volwassenen en ouderen. Zij worden gescheiden

Nadere informatie

Agendapunt 7. Pagina 1 van 1

Agendapunt 7. Pagina 1 van 1 Agendapunt 7 Vergadering : Werkgroep Samenhang Sociaal Domein Regio Amersfoort Datum : 4 oktober 2018 Onderwerp : stand van zaken regionale speerpunten sluitende aanpak mensen met verward Van : Arieke

Nadere informatie

Gemeente: 1. Verordening en besluit

Gemeente: 1. Verordening en besluit Gemeente: 1. Verordening en besluit Heb ik invloed op het Wmo beleid? a. Heeft het College van B&W met (representatieve organisaties van) burgers overlegd over de conceptverordening? b. Is de door het

Nadere informatie

Telefoon Postbus 1000

Telefoon Postbus 1000 Telefoon 033 2472222 Postbus 1000 Email: wmo-adviesraad@nijkerk.eu 3860 BA Nijkerk College van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Nijkerk Postbus 1000 3860 BA Nijkerk 1 september 2016. Geacht college

Nadere informatie

Wat gaat er in de zorg veranderen en waarom?

Wat gaat er in de zorg veranderen en waarom? Wat gaat er in de zorg veranderen en waarom? Het ministerie van VWS heeft wee websites in het leven geroepen die hierover uitgebreid informatie geven www.dezorgverandertmee.nl en www.hoeverandertmijnzorg.nl

Nadere informatie

Bijlage Herindicatietraject GGZ-B

Bijlage Herindicatietraject GGZ-B Bijlage Herindicatietraject GGZ-B Aan Medew erkers ggz-aanbieders betrokken bij het Herindicatietraject GGZ-B Datum 05 april 2017 Van Gerard van Unen MSc Onderw erp Praktische informatie Herindicaties

Nadere informatie

Voorbereiding WMO en Jeugdhulp 2018 in Midden Holland

Voorbereiding WMO en Jeugdhulp 2018 in Midden Holland Voorbereiding WMO en Jeugdhulp 2018 in Midden Holland Informatiebijeenkomst Agenda: 1. Opening en welkom 2. Inkoop 2018-2020 3. Administratieve afstemming regio Midden Holland 4. Handboek inzet ondersteuning

Nadere informatie

Antwoorden op vragen over veranderingen Wmo/Awbz

Antwoorden op vragen over veranderingen Wmo/Awbz Antwoorden op vragen over veranderingen Wmo/Awbz BEREIKBAARHEID EN INFORMATIE Hoe word ik als cliënt geïnformeerd over de veranderingen? Met een brief van de gemeente Met een persoonlijk gesprek in 2015

Nadere informatie

Privacy en gegevensuitwisseling in de Wmo 2015

Privacy en gegevensuitwisseling in de Wmo 2015 Privacy en gegevensuitwisseling in de Wmo 2015 Maayke Swank & Gerlinde Wolting mswank@ggznederland.nl g.wolting@promens-care.nl Jurist Juridisch medewerker GGZ Nederland Promens Care 1 Inhoud presentatie

Nadere informatie

Voorlopig voorstel inkoop Beschermd Wonen en Opvang

Voorlopig voorstel inkoop Beschermd Wonen en Opvang Voorlopig voorstel inkoop Beschermd Wonen en Opvang De intentieovereenkomst ten behoeve van de dienstverlening voor Beschermd Wonen en Opvang kan leiden tot deelovereenkomsten rondom nieuwe producten,

Nadere informatie

Veranderingen rond werk en zorg. Informatie voor ouders van kinderen in het praktijkonderwijs en voortgezet speciaal onderwijs

Veranderingen rond werk en zorg. Informatie voor ouders van kinderen in het praktijkonderwijs en voortgezet speciaal onderwijs Veranderingen rond werk en zorg Informatie voor ouders van kinderen in het praktijkonderwijs en voortgezet speciaal onderwijs Veranderingen rond werk en zorg Jongeren in het praktijkonderwijs (pro) en

Nadere informatie

De Wmo Bob van der Meijden / VNG Sociaal Domein 17 september 2015

De Wmo Bob van der Meijden / VNG Sociaal Domein 17 september 2015 De Wmo 2015 Bob van der Meijden / VNG Sociaal Domein 17 september 2015 Programma Gemeenten en zorg Waarom decentraliseren? Samenwerken in de wijk Van transitie naar transformatie Het sociale domein Democratische

Nadere informatie

Het GGK en VECOZO. Goes, 21 januari 2016

Het GGK en VECOZO. Goes, 21 januari 2016 Het GGK en VECOZO Goes, 21 januari 2016 1 Doelstellingen van de decentralisaties Meer zelfredzaamheid Betere hulpverlening Minder kosten Minder administratieve lasten 2 Er was eens decentralisaties Door

Nadere informatie

Opdracht sociaal domein 2016

Opdracht sociaal domein 2016 Opdracht sociaal domein 2016 Transformatie in de sociale uitvoeringspraktijk Kaders - 2 - Boodschap kickoff Evoluon, 28 april Kaders vooraf Inkoop/subsidie 2016 bestuurlijke aanbesteding (dialoog) Inkoop/subsidie

Nadere informatie

dialoog tussen Utrechtse zorgaanbieders en hun gemeenten Regiobijeenkomst no. 5 Kontakt der Kontinenten, Soest, 30 maart 2015

dialoog tussen Utrechtse zorgaanbieders en hun gemeenten Regiobijeenkomst no. 5 Kontakt der Kontinenten, Soest, 30 maart 2015 Aan de slag -dag dialoog tussen Utrechtse zorgaanbieders en hun gemeenten Regiobijeenkomst no. 5 Kontakt der Kontinenten, Soest, 30 maart 2015 Aan de slag in Soest Doelen Praktische oplossingen voor dagelijkse

Nadere informatie

DEEL I PRESENTATIE Marktconsultatie DJI bijeenkomst 2 18 mei 2017

DEEL I PRESENTATIE Marktconsultatie DJI bijeenkomst 2 18 mei 2017 DEEL I PRESENTATIE Markconsultatie DJI 2017 Klinische zorg 18 mei 2017 Agenda bijeenkomst 10.30 11.00 Introductie en kennismaking 11.00 11.45 Thema 1 en 2 11.45 12.15 Lunch 12.15 13.00 Thema 3 en 4 13.00

Nadere informatie

Nadere regel tot wijziging van de Nadere regels subsidies gemeente Groningen Innovatieateliers Beschermd wonen en Opvang

Nadere regel tot wijziging van de Nadere regels subsidies gemeente Groningen Innovatieateliers Beschermd wonen en Opvang GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Groningen. Nr. 36243 7 maart 2017 Nadere regel tot wijziging van de Nadere regels subsidies gemeente Groningen Innovatieateliers Beschermd wonen en Opvang Het

Nadere informatie

De bibliotheek actief in het sociale domein. Veranderende wetten en de rol van de bibliotheek daarbij

De bibliotheek actief in het sociale domein. Veranderende wetten en de rol van de bibliotheek daarbij De bibliotheek actief in het sociale domein Veranderende wetten en de rol van de bibliotheek daarbij Programma Wetten op een rij: Wet Langdurige Zorg (Wlz) Wet Maatschappelijke Ondersteuning 2015 (Wmo

Nadere informatie

We gaan hierbij specifiek in op de amendementen 49 en 55 en de moties 65 en 71.

We gaan hierbij specifiek in op de amendementen 49 en 55 en de moties 65 en 71. Aan de leden van de Vaste commissie voor VWS van de Tweede Kamer der Staten Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag Datum Bijlage(n) 9 februari 2017 1 Contactpersoon Doorkiesnummer Olfert Koning 0629020035

Nadere informatie

BESCHUT WERK NIEUW AGENDA. De ontwikkeling van de sociale werkvoorziening en het oude beschut werk

BESCHUT WERK NIEUW AGENDA. De ontwikkeling van de sociale werkvoorziening en het oude beschut werk BESCHUT WERK NIEUW PRESENTATIE AAN DE GEMEENTERAAD AGENDA Doel = informatie over beschut werk nieuw en visievorming Agenda, 2 stappen: 1.De ontwikkeling van de sociale werkvoorziening en het oude beschut

Nadere informatie

Voorlopig voorstel inkoop Beschermd Wonen en Opvang

Voorlopig voorstel inkoop Beschermd Wonen en Opvang Voorlopig voorstel inkoop Beschermd Wonen en Opvang De intentieovereenkomst ten behoeve van de dienstverlening voor Beschermd Wonen en Opvang kan leiden tot deelovereenkomsten rondom nieuwe producten,

Nadere informatie

Innovatiebudget Sociaal Domein regio Arnhem

Innovatiebudget Sociaal Domein regio Arnhem Innovatiebudget Sociaal Domein regio Arnhem Eind juli is de eerste ronde afgerond voor de besteding van het regionale Innovatiebudget Sociaal Domein. In deze ronde is niet het volledige beschikbare budget

Nadere informatie

Ambulante Begeleiding. Harmoniseren diensten

Ambulante Begeleiding. Harmoniseren diensten Ambulante Begeleiding Harmoniseren diensten 2 Waarom? Een versimpelde (qua facturatie administratie, bureaucratie) bekostigingssystematiek die duurzaam is op regionaal niveau (Midden-Holland) en die innovatie,

Nadere informatie

Beschermd thuis, producten vanaf 1 mei 2018 Informatie voor zorgaanbieders

Beschermd thuis, producten vanaf 1 mei 2018 Informatie voor zorgaanbieders SAMEN, VOOR ELKAAR Beschermd thuis, producten vanaf 1 mei 2018 Informatie voor zorgaanbieders Criteria beschermd thuis Volwassen (18+) Nederlandse nationaliteit of verblijft legaal in Nederland Psychiatrische

Nadere informatie

Oktober Informatiebijeenkomst Inkoop Langdurige Zorg in Rotterdam

Oktober Informatiebijeenkomst Inkoop Langdurige Zorg in Rotterdam Oktober 2013 Informatiebijeenkomst Inkoop Langdurige Zorg in Rotterdam Doel informatiebijeenkomst 1. Informeren marktpartijen over inkoopplannen gemeente 2. Toetsen op uitvoerbaarheid 3. Uitnodigen om

Nadere informatie

Regionale taskforces. De eerste inzichten. Congres Meer grip op de wachttijden in de GGz. 12 april 2018

Regionale taskforces. De eerste inzichten. Congres Meer grip op de wachttijden in de GGz. 12 april 2018 Regionale taskforces Wachtti j d en GGz De eerste inzichten Congres Meer grip op de wachttijden in de GGz 12 april 2018 1 Regionale aanpak om complex probleem aan te pakken Achtergrond Uitdaging Doel Aanhoudende

Nadere informatie

Summersymposium 9 juni 2016. Theo Trompetter

Summersymposium 9 juni 2016. Theo Trompetter Summersymposium 9 juni 2016 Theo Trompetter Toegang tot de Wmo goed geregeld? Disclosure Geen (potentiële) belangenverstrengeling Voor bijeenkomst mogelijk relevante relaties: GEEN. Sponsoring of onderzoeksgeld

Nadere informatie

Verwerving opvang, wonen en herstel terugblik en vooruitblik - 24 april 2017

Verwerving opvang, wonen en herstel terugblik en vooruitblik - 24 april 2017 Verwerving opvang, wonen en herstel terugblik en vooruitblik - 24 april 2017 Agenda Terugblik; arrangementen op basis van resultaatgebieden marktconsultaties Vooruitblik verlenging overeenkomst marktconsultaties

Nadere informatie

Doorontwikkeling dagbesteding. Vanuit voorveld en dagbesteding naar een laagdrempelige basisvoorziening

Doorontwikkeling dagbesteding. Vanuit voorveld en dagbesteding naar een laagdrempelige basisvoorziening Doorontwikkeling dagbesteding Vanuit voorveld en dagbesteding naar een laagdrempelige basisvoorziening Hoe ziet de dagbesteding er nu uit? 614 cliënten Ruim 55 aanbieders en daarnaast onderaannemers Aanbod

Nadere informatie

Sommige cliënten voldoende hebben aan een bandbreedte van 0-2 uur per week, maar past niet binnen eerste intensiteit en moet nu via waakvlam

Sommige cliënten voldoende hebben aan een bandbreedte van 0-2 uur per week, maar past niet binnen eerste intensiteit en moet nu via waakvlam onderwerp Opmerking aanbieder(s) Reactie gemeente Wij zouden graag zien dat de start bij Begeleiding Individueel 2,01 uur per 4 weken is en als eerste vorm van hulpverlening geldt en dus niet de waakvlam.

Nadere informatie

Innovatiebudget Sociaal Domein gemeente Arnhem

Innovatiebudget Sociaal Domein gemeente Arnhem Innovatiebudget Sociaal Domein gemeente Arnhem Eind juli is de eerste ronde afgerond voor de besteding van het regionale Innovatiebudget Sociaal Domein. In deze ronde is niet het volledige beschikbare

Nadere informatie

Verslag basiscursus Wmo d.d. 12 april 2013 LSR in (Utrecht)

Verslag basiscursus Wmo d.d. 12 april 2013 LSR in (Utrecht) Verslag basiscursus Wmo d.d. 12 april 2013 LSR in (Utrecht) De vier cursisten, die aanwezig waren, begonnen zich aan elkaar voor te stellen onder leiding van de cursusleidster. Van de vier cursisten waren

Nadere informatie

Verblijf. Blijvende intramurale ondersteuning Tijdelijke intramurale ondersteuning

Verblijf. Blijvende intramurale ondersteuning Tijdelijke intramurale ondersteuning Aan : Leden bestuurlijk overleg BW/MO Steller : Ina Roelfsema, namens regionaal ambtelijk overleg beschermd wonen Datum : donderdag 15 november 2018 Onderwerp : Advies en besluitvorming samenwerking beschermd

Nadere informatie

Inkoopkader Wmo 2016: Toelating nieuwe aanbieders

Inkoopkader Wmo 2016: Toelating nieuwe aanbieders Ontwerp Inkoopkader Wmo 2016: Toelating nieuwe aanbieders Gemeente Midden-Delfland Datum: 18 mei 2015 Inkoopkader Wmo 2016: toelating nieuwe aanbieders Inleiding De gemeenten Delft, Midden-Delfland, Rijswijk

Nadere informatie

Onderwerp: Reactie op het advies van de Participatieraad met betrekking tot Haarlemmers in (acute) zorgnood.

Onderwerp: Reactie op het advies van de Participatieraad met betrekking tot Haarlemmers in (acute) zorgnood. Gemeente Haarlem Participatieraad Haarlem Postbus 511 2003 PB Haarlem Ons kenmerk MO/2018/828618 Datum 15 januari 2019 Afdeling Maatschappelijke Ondersteuning Contact C. Reitzema Telefoon 023-5115708 E-mail

Nadere informatie

ADSU = Aan de slag in Utrecht

ADSU = Aan de slag in Utrecht ADSU = Aan de slag in Utrecht 10 jaar samenwerkingsverband (geen entiteit) 17 partijen convenant (Altrecht GGZ, Abrona, de Boogh, Gemeente Utrecht WMO en Werk en Inkomen, Leger des Heils, Lister, Jellinek,

Nadere informatie

Beschermd Werk in de gemeente Barneveld

Beschermd Werk in de gemeente Barneveld Beschermd Werk in de gemeente Barneveld 1. Inleiding In het beleidskader voor de 3 decentralisaties staat weergegeven wat de visie van de gemeente Barneveld is op de 3 decentralisaties en welke uitgangspunten

Nadere informatie

Samenvatting managementrapportage Q Wmo Bloemendaal

Samenvatting managementrapportage Q Wmo Bloemendaal Samenvatting managementrapportage Q1 2015 Wmo Bloemendaal Transitie De transitie Wmo gaat over de maatwerkvoorzieningen huishoudelijke ondersteuning (HO), begeleiding bij de huishoudelijke ondersteuning,

Nadere informatie

Uitkomsten sessie 2 (18 mrt 19) Aanpak administratieve lasten. Tafel 1: Zorg voor cliënt

Uitkomsten sessie 2 (18 mrt 19) Aanpak administratieve lasten. Tafel 1: Zorg voor cliënt Uitkomsten sessie 2 (18 mrt 19) Aanpak administratieve lasten Tafel 1: Zorg voor cliënt 1 Knelpunt: Communicatie rondom indicaties - Wmo adviseurs koppelen aan - Korte lijnen en daardoor minder tijd -

Nadere informatie

Wmo beleidsplan Maatschappelijke Zorg 2012-2014. Centrumgemeenteregio Zuid-Holland Zuid

Wmo beleidsplan Maatschappelijke Zorg 2012-2014. Centrumgemeenteregio Zuid-Holland Zuid Wmo beleidsplan Maatschappelijke Zorg 2012-2014 Centrumgemeenteregio Zuid-Holland Zuid Raadscarrousel Drechtsteden 2 oktober 2012 Opbouw presentatie 1. Maatschappelijke Zorg (Wmo prestatievelden 7, 8 en

Nadere informatie

Dagbesteding in ontwikkeling: hoe de vernieuwing doorzet

Dagbesteding in ontwikkeling: hoe de vernieuwing doorzet Gepubliceerd op Movisie (https://www.movisie.nl) Home > kennisdossiers > Participatie en activering > Dagbesteding in ontwikkeling: hoe de vernieuwing doorzet Dagbesteding in ontwikkeling: hoe de vernieuwing

Nadere informatie

Nieuwe Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo)

Nieuwe Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) Nieuwe Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) Opzet presentatie Wat zijn de veranderingen t.o.v. van huidige Wmo? Opdracht gemeente Maatwerkvoorzieningen specifiek begeleiding Vervolgstappen tot 1 januari

Nadere informatie

Tarieven Gezamenlijke verantwoordelijkheid voor kwaliteit en budget

Tarieven Gezamenlijke verantwoordelijkheid voor kwaliteit en budget Inkoop Wmo Maatwerkvoorziening Bestuurlijke aanbesteding gemeente Edam Volendam: Adviestafel 3/10/2016 Tarieven Gezamenlijke verantwoordelijkheid voor kwaliteit en budget Agenda Adviestafel 3/10/2016 Welkom-

Nadere informatie

Procesbeschrijving declaratienota Wmo arrangement GGZ regiogemeenten

Procesbeschrijving declaratienota Wmo arrangement GGZ regiogemeenten Procesbeschrijving declaratienota Wmo arrangement GGZ regiogemeenten Context In navolging op de regionale visie rond Beschermd Wonen (Groeidocument Beschermd Wonen Valleiregio 2015-2017, juni 2015) en

Nadere informatie

Alles in het huis van de gemeente?

Alles in het huis van de gemeente? Alles in het huis van de gemeente? Welk effect hebben wijkteams op het gebruik van de Wmo? DIVOSA 18 januari 2019 De opgaven uit een presentatie van 11 december 2013 A. Zorg voor sociale samenhang in wijken

Nadere informatie

Cliëntenradenbijeenkomst 16 april 2013

Cliëntenradenbijeenkomst 16 april 2013 Cliëntenradenbijeenkomst 16 april 2013 Opening Anneke Augustinus Manager Care Zorgkantoor Zorg en Zekerheid Foto: website Activite Waarom vandaag? Delen kennis en ervaringen zodat: Het zorgkantoor voldoende

Nadere informatie

Actuele ontwikkelingen. Bijeenkomst Forensische zorg 10 september 2018

Actuele ontwikkelingen. Bijeenkomst Forensische zorg 10 september 2018 Actuele ontwikkelingen Bijeenkomst Forensische zorg 10 september 2018 Ledenbijeenkomst 10 september 2018 Meerjarenovereenkomst forensische zorg 2018-2021 Forensisch beschermd wonen Wet forensische zorg

Nadere informatie

Opdracht sociaal domein 2016

Opdracht sociaal domein 2016 Opdracht sociaal domein 2016 Transformatie in de sociale uitvoeringspraktijk Inhoudsopgave Wat willen we met de inkoop/subsidie 2016? Hoe doen we de inkoop/subsidie 2016? - 2 - Inhoudelijk kader Visie

Nadere informatie

Raadsledendag 20 september

Raadsledendag 20 september Raadsledendag 20 september Wet langdurige zorg & Zorgverzekeringswet Marlies Kamp Manon Jansen Programmamanagement HLZ 3 Presentatie 1. Wet langdurige zorg 2. Zorgverzekeringswet 3. Implementatie 4. Communicatie

Nadere informatie

Inkoop Wmo Maatwerkvoorziening

Inkoop Wmo Maatwerkvoorziening Inkoop Wmo Maatwerkvoorziening 31 augustus 2016 Startbijeenkomst bestuurlijke aanbesteding gemeente Edam- Volendam: Perceel 1 Hulp bij het huishouden Perceel 2 Individuele begeleiding Perceel 3 Dagbesteding

Nadere informatie

Bijlage bij brief positionering langdurige intramurale ggz - transitie langdurige ggz

Bijlage bij brief positionering langdurige intramurale ggz - transitie langdurige ggz per Bijlage bij brief positionering langdurige intramurale ggz - transitie langdurige ggz A. Partijen betrokken bij hervorming langdurige intramurale ggz In de afgelopen maanden hebben intensieve gesprekken

Nadere informatie

Wmo bijeenkomst PIANOo Zwanet van Kooten

Wmo bijeenkomst PIANOo Zwanet van Kooten De drie transities Wmo bijeenkomst PIANOo Zwanet van Kooten Inhoud presentatie - Inleiding - Decentralisatie AWBZ-begeleiding - Wet werken naar vermogen - Decentralisatie jeugdzorg - Samenloop transities:

Nadere informatie