INFORMATIEBIJEENKOMST. Actuele milieuwetgeving, trends & ontwikkelingen. Weet wat u te wachten staat!

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "INFORMATIEBIJEENKOMST. Actuele milieuwetgeving, trends & ontwikkelingen. Weet wat u te wachten staat!"

Transcriptie

1 WELKOM BIJ BMD ADVIES OOST INFORMATIEBIJEENKOMST Actuele milieuwetgeving, trends & ontwikkelingen Weet wat u te wachten staat!

2 PROGRAMMA uur - Aanvang/welkom Norman Smit uur uur - Omgevingswet Frank Schothuis * Stand van zaken Omgevingswet * Besluit activiteiten leefomgeving * Omgevingsplan uur uur - Pauze uur uur - Energie Tom Luttikhold * Stand van zaken EED * Eisen vanuit Activiteitenbesluit * Komende wijzigingen 2019 en verder uur - Afsluiting/netwerkborrel

3 Omgevingswet Frank Schothuis

4 Omgevingswet Wat is de Omgevingswet? Opvallende zaken

5 Omgevingswet Omgevingswet De Omgevingswet vormt één wet voor de hele leefomgeving en betekent een aanzienlijke inhoudelijke reductie van regels op het terrein van bouwen, milieu, waterbeheer, ruimtelijke ordening, infrastructuur, monumentenzorg en natuur.

6 Omgevingswet Het doel van de Omgevingswet 1. Het beter afstemmen van verschillende plannen voor ruimtelijke ordening, bouwen, milieu en natuur waarbij; duurzame projecten (zoals windmolenparken) worden gestimuleerd; gemeenten, provincies en waterschappen meer ruimte wordt gegeven. Zo kunnen zij hun omgevingsbeleid afstemmen op hun eigen behoeften en doelstellingen. 2. Meer algemene regels in plaats van gedetailleerde vergunningen. Hierbij staat het doel voorop en niet het middel om er te komen. De houding van het bevoegd gezag bij het beoordelen van plannen is ja mits in plaats van nee tenzij. 3. De gebruikers staan centraal. Er is meer ruimte om te ondernemen en de procedures zijn korter.

7 Omgevingswet Omgevingswet vervangt: Wet algemene bepalingen omgevingsrecht Wet ruimtelijke ordening Omgevingswet vervangt delen van: Monumentenwet 1988 Waterwet Wet beheer Rijkswaterstaatswerken Wet milieubeheer Woningwet Er komen vier algemene maatregelen van bestuur en een ministeriële regeling (Bal, Bbl, Bkl en Ob).

8 Omgevingswet Invoeringsbesluit Omgevingswet Op 29 oktober 2018 is de internetconsultatie voor het Invoeringsbesluit van de Omgevingswet gestart. Iedereen kan tot 21 december 2018 reageren op de inhoud van dit besluit. De totale consultatieversie bestaat uit zes onderdelen: 1. Aanvullingen en wijzigingen van het Bal 2. Aanvullingen en wijzigingen van het Bbl 3. Aanvullingen en wijzigingen van het Bkl 4. Aanvullingen en wijzigingen van het Ob 5. Wijzigingen en intrekking besluiten, bruidsschat en overgangsrecht 6. Algemeen deel Nota van Toelichting

9 Omgevingswet Het begrip inrichting verdwijnt Met de Omgevingswet worden voor milieubelastende activiteiten algemene regels gesteld en wordt bepaald voor welke milieubelastende activiteiten een vergunningplicht geldt. Vergunningplicht geldt alleen voor gevallen met internationaalrechtelijke verplichtingen en complexe bedrijven. Het zal niet meer van belang zijn of een activiteit bedrijfsmatig of in een bedrijfsmatige omvang wordt verricht en wat de tijdsduur van de activiteit is. In het Bal wordt per milieubelastende activiteit een drempel opgenomen en worden specifieke activiteiten uitgezonderd die niet centraal geregeld hoeven te worden.

10 Omgevingswet Straks in het omgevingsplan Alle regels voor fysieke leefomgeving in één overzichtelijk document. Initiatiefnemer ziet precies welke regels er voor hem gelden op het gebied van fysieke leefomgeving. Zodra de Omgevingswet in werking treedt, gelden alle bestaande bestemmingsplannen en beheersverordeningen als één omgevingsplan.

11 Omgevingswet De Bruidsschat Onder de Omgevingswet komen een aantal rijksregels te vervallen. De gemeenten hebben de keuze om die onderwerpen wel of niet te regelen. De Rijksoverheid zorgt voor een pakket regels dat automatisch onderdeel van het omgevingsplan wordt. Gemeenten krijgen tot 2029 de tijd om zelf een afweging te maken over onderwerpen die ze wel of niet willen regelen. Er zijn 4 soorten onderwerpen die worden opgenomen in de bruidsschat/ omgevingsplan: regels voor milieubelastende activiteiten waaronder horeca, recreatie en detailhandel regels over lozingen regels over de gevolgen van emissies van geluid, geur en trillingen door bedrijven regels op het gebied van bouwen

12 Omgevingswet Geluid in het omgevingsplan Indien een gemeente het nodig vindt om op bepaalde locaties in de dagperiode bescherming te bieden tegen te hoge piekgeluiden, dan kunnen zij hiervoor regels opnemen in het omgevingsplan. Op 5 oktober 2018 heeft de regering het wetsvoorstel Aanvullingswet geluid Omgevingswet ingediend bij de Tweede Kamer. Gewijzigde systematiek - het geluid van meerdere wegen en bronnen zal bij elkaar opgeteld gaan worden (cumulatieve geluidsbelasting) en in zijn totaliteit worden beoordeeld.

13 Omgevingswet Rol gezondheid in Omgevingswet Bescherming en bevordering van de gezondheid krijgen een grotere rol. Er worden omgevingswaarden vastgesteld die bestaan uit instructieregels en preventieve maatregelen waaraan moet worden voldaan. Afzonderlijke bronnen kunnen voldoen aan de wettelijke vereisten, maar als de bronnen samen worden gevoegd kan er sprake zijn van een te grote belasting op het woon- en leefklimaat. Gezondheid zal dan ook worden meegewogen in de door de gemeenten en provincies op te stellen omgevingsvisies en -plannen.

14 Omgevingswet Participatie Participatie heeft als doel meer draagkracht te creëren voor ontwikkelingen en zo een sneller en breed gedragen besluitproces te bevorderen. Wie zijn de betrokken partijen? Omwonenden, omliggende bedrijven, deskundigen, bestuurders en ambtenaren van gemeente/provincie en natuurorganisaties. Ondernemers hebben andere belangen dan bewoners (niemand is voor meer milieubelasting) en daardoor zal er bij participatie altijd sprake zijn van een belangenspel. Ter voorbereiding op de Omgevingswet experimenteren steeds meer overheden met het vormgeven van participatieprocessen.

15 Omgevingswet Peiling over Omgevingswet In juli en augustus 2018 hebben het Binnenlands Bestuur en I&O Research een peiling uitgevoerd onder burgers en ambtenaren. Opvallendste conclusies: - De grootste prioriteit bij ontwikkelingen mag liggen bij duurzaamheid, natuur en wonen. - Ambtenaren zien ruimte voor andere initiatieven zoals bedrijven, zonneparken en hoogbouwwoningen. - Inwoners zien binnen een straal van 500 meter van woningen weinig ruimte voor nieuwe ontwikkelingen zoals bedrijven. - Meer initiatief mag worden gelaten aan inwoners. - Inwoners en bedrijven zijn nog niet of nauwelijks bekend met de Omgevingswet.

16 Omgevingswet Aandachtspunt Inwoners zien nauwelijks ruimte voor nieuwe ontwikkelingen in hun directe omgeving (500 meter). Denkend aan de verplichte participatie die bedrijven moeten toepassen bij nieuwbouw of veranderingen binnen bestaande bedrijfsvoering baart dit zorgen. Omwonenden moeten actief worden betrokken bij vergunningstrajecten, maar deze peiling geeft op voorhand aan dat de omgeving niet blij is met enige vorm van nieuwe ontwikkelingen bij bedrijven. Participatie in de Omgevingswet is (vooralsnog) niet uitgewerkt en dus is onduidelijk aan welke eisen dit moet voldoen. Vast staat dat de mening van omwonenden een belangrijke rol krijgt die bepalend kan worden voor de toekomst van bedrijven.

17 Omgevingswet Toekomstbeeld tot de Omgevingswet Gemeenten gaan voorsorteren op de komst van de Omgevingswet. Steeds vaker worden in een vroeg stadium omwonenden bij ruimtelijke ontwikkelingen betrokken. Indien sprake is van een mogelijke ontwikkeling bij uw bedrijf raden wij aan om vroegtijdig met het bevoegd gezag afstemming te zoeken over te volgen procedures dan wel te betrekken partijen. Dit is bepalend voor de doorlooptijd van een procedure.

18 PAUZE.

19 Energiebesparing Tom Luttikhold

20 Energiebesparing Achtergrond Energieakkoord voor duurzame groei 2013, periode Klimaatakkoord, 49% reductie uitstoot CO 2 in 2030 t.o.v Energieagenda Uitvoering en naleving? Regels en mogelijkheden

21 Energiebesparing Erkende maatregelen Activiteitenbesluit Alleen type A of B bedrijven Middelgrote energieverbruikers óf ( tot kwh, tot m3 aardgasequivalent) Grote energieverbruikers (Vanaf en/of 75,000 aardgasequivalent) Vrijstelling voor: ETS-ondernemingen Deelnemers MJA3 (mét goedgekeurd EEP)

22 Energiebesparing Erkende maatregelen Activiteitenbesluit Wettelijke verplichting om energiebesparende maatregelen te treffen met terugverdientijd van vijf jaar of minder. Ondersteuning bedrijfsleven met 'erkende maatregelenlijsten voor energiebesparing (bijlage 10 Activiteitenregeling). Eerste lichting per kantoren; gezondheids- en agrarische sector; welzijnszorginstellingen; mobiliteitsbranche; onderwijsinstellingen; sport en recreatie; autoschadeherstelbedrijven; hotels en restaurants. rubber- en kunststofindustrie;. metalelektro en MKB-metaal; en commerciële datacenters. Tweede lichting per levensmiddelenindustrie; Derde lichting per drukkerijen, papier- & kartonverwerking; bouwmaterialen (vervaardigen van beton); verf- en drukinktindustrie; tankstations en wasstraten; meubel- en houtindustrie; bedrijfshallen; detailhandel.

23 Energiebesparing Erkende maatregelen voor energiebesparing: Voor bedrijven uit de eerdere lichtingen treden ook aanvullende maatregelen formeel in werking. Per 1 januari 2018 erkende maatregel energieregistratie en bewakingssysteem (EBS) in werking getreden voor: gezondheidszorg- en welzijnszorginstellingen kantoren onderwijsinstellingen sport en recreatie hotels en restaurants de detailhandel

24 Energiebesparing Niet alleen technische maatregelen Doelmatig onderhoud en beheer (DBO) Getroffen maatregelen moeten juist worden gebruikt en worden onderhouden. Aanzienlijk aandeel succes van maatregel. Aandachtspunt toezicht op erkende maatregelen Energieregistratie en bewakingssysteem (EBS) Borgen van de erkende maatregelen voor energiebesparing door het automatisch registeren, analyseren van energieverbruik of directe aansturing door een EBS. EBS heeft een rapportagefunctie met overzicht van energieverbruik per dag, week en jaar per kalenderjaar.

25 Energiebesparing Ontwikkelingen Per 1 januari 2019 actualisatie Erkende Maatregelen Nieuwe maatregelen toegevoegd Gesorteerd per categorie, betere uitvoerbaarheid Geen nieuwe branches toegevoegd Informatieplicht Energiebesparing

26 Energiebesparing Informatieplicht energiebesparing Uit Nationale Energieverkenning 2017 is gebleken dat toezicht en handhaving tegen hindernissen aanloopt. Frustratie doelen Energieakkoord. Koppeling Activiteitenbesluit en bijlage 10 Activiteitenregeling. Verplichting voor bedrijven: In 2019 aangeven welke maatregelen zijn uitgevoerd Deadline 1 juli 2019 Vervolgens elke vier jaar herhalingsrapport Indienen via RVO.nl, digitaal systeem / eloket

27 Energiebesparing Informatieplicht energiebesparing Planning: januari 2019: publicatie van de geactualiseerde, vastgestelde Erkende Maatregelenlijsten energiebesparing januari 2019: eloket RVO wordt opengesteld voor indienen rapportage energiebesparende maatregelen april 2019: inwerkingtreding van geactualiseerde bijlage 10 van het Activiteitenbesluit 1 juli 2019: uiterste datum waarop via eloket RVO rapportage kan worden ingediend

28 EED Energie-Efficiency Directive (EED): Grote bedrijven moesten uiterlijk op energie-audit uitvoeren. Vervolgens ten minste elke 4 jaar aanpassen of opnieuw opstellen. Wat is een groot bedrijf? > 250 medewerkers; of > 50 miljoen omzet per jaar; en > 43 miljoen balanstotaal per jaar Vrijstelling: EEP op grond van MJA (Meerjarenafspraak energie-efficiency) of MEE (Meerjarenafspraken energie-efficiëntie) Energiebeheersysteem (bijvoorbeeld ISO of ) Praktijk: Veel grote bedrijven zonder vrijstelling hebben (nog steeds) geen energie-audit uitgevoerd!

29 EED

30 EED Eisen energieaudit EED: Geen voorgeschreven vorm Aandachtspunten scope: actueel, herleidbaar; nadruk op elektriciteit, aardgas. Overige energiedragers ook beoordelen; analyse gericht op processen, gebouwen, secundaire aspecten e.d. (KPI); 90% minimaal herleidbaar. Kernteam EED: ondersteuning bedrijven / overheden bij uitvoeren / beoordelen audits; gelijk speelveld, voorkomen onnodige lastendruk, m.n. ondersteuning bij concernaudits; eerste Kernteam tot , vanaf weer in werking.

31 EED Wie voert de energie-audit uit? De onderneming zelf of door een derde partij, in opdracht van de onderneming. Externen hoeven geen speciale accreditatie of aantoonbare specialisaties te bezitten. Beoordeling door bevoegd gezag milieu.

32 EED Scope audit EED Gebaseerd zijn op actuele, gemeten, traceerbare operationele energieverbruiksgegevens Bevat energieverbruiksprofiel van (groepen) gebouwen, industriële processen/installaties (incl. vervoer) Levenscycluskosten (indien van toepassing meenemen in plaats van simpele terugverdientijden De belangrijkste verbeterpunten betrouwbaar in beeld brengen Interne en externe invloeden op energieverbruik

33 Overige mogelijkheden Vergunningplicht (Type-C) Bij beoordeling aanvraag en energieverbruik Specifieke voorschriften Nieuwe vergunningen, vaak aansluiten bij EML Wel of geen besparingsonderzoek? Actualisatieplicht?

34 Overige mogelijkheden Managementsystemen ISO (2011) Aandachtspunten scope: Commitment verbeteren energieprestatie (KPI s) Onderscheid energieverbruik: inkoop/productie, en gebruik Vaststellen uitgangswaarde energieverbruik (KPI s) baseline Definiëren energieprestatieindicatoren meten en monitoren Aandacht energie bij nieuwe of vervanging onderdelen/processen/faciliteiten Certificering? Nieuwe norm in ontwikkeling HLS structuur

35 Overige mogelijkheden Managementsystemen ISO (2011) Material Flow Cost Accounting (Materiaalstromen) Toevoeging voor ISO systeem In kaart brengen materiaalstromen en hieraan verbonden kosten Focus op reductie kosten en verbetering financiële- en milieuprestatie Energie hier slechts onderdeel Toepasbaar voor productiebedrijven Zinvol voor grotere bedrijven

36 Advies Hoe nu verder? Analyseer eigen energieverbruik energiebalans Mogelijk vaststellen besparingspotentieel? Identificeren en selecteren maatregelen Welke eisen van toepassing, verplichtingen en vrijstellingen Planning uitvoeren maatregelen Overleg met Omgevingsdienst/gemeente

37 Advies Hoe nu verder? Rekening houden met komende interne ontwikkelingen Verwachting komende periode toenemende aandacht vanuit Den Haag Voorbereiden energietransitie

38 Vragen? Stel ze gerust! Of later per mail:

Wetgeving helpt bij de eerste stap

Wetgeving helpt bij de eerste stap Wetgeving helpt bij de eerste stap Bij de verduurzaming van utiliteitsbouw Selina Roskam Rijksdienst voor Ondernemend Nederland Wetgeving helpt bij de eerste stap Verduurzamen van utiliteitsbouw Selina

Nadere informatie

ENERGIEBESPARINGS- EN INFORMATIEPLICHT WET MILIEUBEHEER

ENERGIEBESPARINGS- EN INFORMATIEPLICHT WET MILIEUBEHEER Ministerie van Economische Zaken en Klimaat ENERGIEBESPARINGS- EN INFORMATIEPLICHT WET MILIEUBEHEER Patrick Dijk RWS WVL/kenniscentrum InfoMil Stef Strik EZK/DG Klimaat en Energie 4 juli 2019 1. Wat komt

Nadere informatie

Wijziging Activiteitenbesluit Wet milieubeheer

Wijziging Activiteitenbesluit Wet milieubeheer Wijziging Activiteitenbesluit Wet milieubeheer Introductie informatieplicht energiebesparende maatregelen Versie 3 oktober 2018 Wat is de aanleiding voor de informatieplicht? 2013: Energieakkoord Duurzame

Nadere informatie

Energielabel C verplichting voor kantoren

Energielabel C verplichting voor kantoren Energielabel C verplichting voor kantoren Aanstaande wetgeving regelt per 1 januari 2023 een ondergrens Ed Blankestijn, Selina Roskam Vakbeurs Energie - RVO.nl 1 2 Vakbeurs Energie - RVO.nl Energielabel

Nadere informatie

Alles over wetgeving, subsidies en beleid

Alles over wetgeving, subsidies en beleid Alles over wetgeving, subsidies en beleid 20 maart 2018 Selina Roskam kennismakelaar duurzame utiliteitsbouw Rijksdienst voor Ondernemend Nederland 1 20 maart 2018 Hogeschool Inholland Alkmaar: Duurzaam

Nadere informatie

Energielabel C verplichting voor kantoren

Energielabel C verplichting voor kantoren Energielabel C verplichting voor kantoren Aanstaande wetgeving regelt per 1 januari 2023 een ondergrens Ed Blankestijn Vakbeurs Energie - RVO.nl 1 28 september 2017 Energielabel C voor kantoren Pijler

Nadere informatie

Energiebesparing. Erkende maatregelen. Schakeldag 25 juni 2015. Wendy Simonse

Energiebesparing. Erkende maatregelen. Schakeldag 25 juni 2015. Wendy Simonse Energiebesparing Erkende maatregelen Schakeldag 25 juni 2015 Wendy Simonse Opzet van de sessie Uitleg erkende maatregelen SER-akkoord, wettelijke plicht tot energiebesparing, maatregelenlijsten Vragen

Nadere informatie

Verplichte energieaudit voor grote ondernemingen

Verplichte energieaudit voor grote ondernemingen Januari 15 Verplichte energieaudit voor grote ondernemingen Alle bedrijven, zonder ISO 14.001 en/of ISO 50.001 en/of MJA/MEE convenant, die niet voldoen aan de definitie kleine en middelgrote ondernemingen

Nadere informatie

INFORMATIEPLICHT ENERGIEBESPARING WET MILIEUBEHEER

INFORMATIEPLICHT ENERGIEBESPARING WET MILIEUBEHEER Ministerie van Economische Zaken en Klimaat INFORMATIEPLICHT ENERGIEBESPARING WET MILIEUBEHEER VNO/NCW Stedendriehoek Stef Strik Directoraat-generaal Klimaat en Energie 19 november 2018 Nationaal Energieakkoord:

Nadere informatie

INFORMATIEPLICHT ENERGIEBESPARING WET MILIEUBEHEER

INFORMATIEPLICHT ENERGIEBESPARING WET MILIEUBEHEER Ministerie van Economische Zaken en Klimaat INFORMATIEPLICHT ENERGIEBESPARING WET MILIEUBEHEER Nederlandse Rubber- en Kunststof-industrie Stef Strik Directoraat-generaal Klimaat en Energie 11 juni 2019

Nadere informatie

INFORMATIEPLICHT ENERGIEBESPARING WET MILIEUBEHEER

INFORMATIEPLICHT ENERGIEBESPARING WET MILIEUBEHEER Ministerie van Economische Zaken en Klimaat INFORMATIEPLICHT ENERGIEBESPARING WET MILIEUBEHEER Zichtenburg Kerketuinen Dekkershoek VW Wittebrug Stef Strik Directoraat-generaal Klimaat en Energie 29 maart

Nadere informatie

HOE KAN MIJN BEDRIJF VOLDOEN AAN DE VERPLICHTINGEN ROND ENERGIE

HOE KAN MIJN BEDRIJF VOLDOEN AAN DE VERPLICHTINGEN ROND ENERGIE g HOE KAN MIJN BEDRIJF VOLDOEN AAN DE VERPLICHTINGEN ROND ENERGIE Hoe kunnen Green Partner en EarthCheck mij daarbij helpen? www.green-partner.nl www.earthcheck.org Hoe kan mijn bedrijf voldoen aan de

Nadere informatie

Verplichte energieaudit voor grote ondernemingen

Verplichte energieaudit voor grote ondernemingen Verplichte energieaudit voor grote ondernemingen Grote ondernemingen die geen ISO 14.001 of ISO 50.001-certificaat hebben en niet zijn toegetreden tot een energiebeleidsovereenkomst (MEE / MJA3) moeten

Nadere informatie

INFORMATIEPLICHT ENERGIEBESPARING WET MILIEUBEHEER

INFORMATIEPLICHT ENERGIEBESPARING WET MILIEUBEHEER Ministerie van Economische Zaken en Klimaat INFORMATIEPLICHT ENERGIEBESPARING WET MILIEUBEHEER Informatiebijeenkomst voor de gebouwde omgeving Stef Strik Directoraat-generaal Klimaat en Energie 25 juni

Nadere informatie

Workshop informatieplicht energiebesparing. Stem op Rolia als plattelandspionier bij VPRO Tegenlicht

Workshop informatieplicht energiebesparing. Stem op Rolia als plattelandspionier bij VPRO Tegenlicht Workshop informatieplicht energiebesparing Stem op Rolia als plattelandspionier bij VPRO Tegenlicht https://pioniers.op.vpro.nl/ Wat houdt de informatieplicht energiebesparing in? Tim von Harras & Roos

Nadere informatie

Energiebesparing bedrijven Soester Zakenkring

Energiebesparing bedrijven Soester Zakenkring Energiebesparing bedrijven Soester Zakenkring 9-9 - 2016 09-09-2016 1 Even voorstellen Michiel van Dalen Teamleider handhaving bedrijven RUD Utrecht Erik Wishaupt Adviseur energiebesparing en energiebeleid

Nadere informatie

Erkende maatregelen voor Energiebesparing

Erkende maatregelen voor Energiebesparing Erkende maatregelen voor Energiebesparing s Hertogenbosch Wendy Simonse, Irma Boswijk 2 Training Toezicht op energiebesparing Indeling sessie Aan de slag met Toezicht op Energie De erkende maatregelen

Nadere informatie

Energie-audit: kansen voor energie efficiency met nieuwe richtlijn (EED) Teun Bolder 6 oktober 2015

Energie-audit: kansen voor energie efficiency met nieuwe richtlijn (EED) Teun Bolder 6 oktober 2015 Energie-audit: kansen voor energie efficiency met nieuwe richtlijn (EED) Teun Bolder 6 oktober 2015 EED: Europese energie-efficiëntie richtlijn Energie-audit is onderdeel van een breder Europees kader

Nadere informatie

Energie-audit: kansen voor energie efficiency met nieuwe richtlijn (EED) Teun Bolder 6 oktober 2015

Energie-audit: kansen voor energie efficiency met nieuwe richtlijn (EED) Teun Bolder 6 oktober 2015 Energie-audit: kansen voor energie efficiency met nieuwe richtlijn (EED) Teun Bolder 6 oktober 2015 Energie-audit: kansen voor energie efficiency met nieuwe richtlijn (EED) Teun Bolder 6 oktober 2015 Energie-audit:

Nadere informatie

Welkom bij het webinar

Welkom bij het webinar Welkom bij het webinar Informatieplicht Energiebesparing Jeroen van der Tang Public Policy Manager Duurzaamheid Selina Roskam Kennismakelaar Duurzame Utiliteitsbouw v o o r d e d i g i t a l e e c o n

Nadere informatie

Whitepaper omgevingswet en bedrijven

Whitepaper omgevingswet en bedrijven Whitepaper omgevingswet en bedrijven Drie actuele thema s onder de loep: akoestiek, overgangsrecht en participatie Royal HaskoningDHV Jurgen van den Donker April 2018 Omgevingswet In 2021 treedt naar verwachting

Nadere informatie

Energiebesparing. VMR 30 november 2017 Godert van der Feltz

Energiebesparing. VMR 30 november 2017 Godert van der Feltz VMR 30 november 2017 Godert van der Feltz Agenda 1. algemeen 2. specifiek - art. 2.15 Activiteitenbesluit milieubeheer 3. (Art. 2.15 Activiteitenbesluit onder) de Omgevingswet 29-11-17 Van der Feltz advocaten

Nadere informatie

EU-richtlijn betreffende energie-efficiëntie

EU-richtlijn betreffende energie-efficiëntie W H I T EPA P ER EU-richtlijn betreffende energie-efficiëntie EU-richtlijn betreffende energie-efficiëntie De verplichting tot het laten uitvoeren van een energieaudit voor alle grote organisaties is vastgelegd

Nadere informatie

INZICHT IN WET- EN REGELGEVING. Building G november 2018 Utrecht

INZICHT IN WET- EN REGELGEVING. Building G november 2018 Utrecht INZICHT IN WET- EN REGELGEVING Building G100 19 november 2018 Utrecht EVEN VOORSTELLEN Peter Ligthart Bouwregelgeving Kwaliteitsmanagement Kwaliteitsborging peter@ligthartadvies.nl @peter_ligthart nl.linkedin.com/in/peterligthart

Nadere informatie

op de agenda. Inleiding. De Informatieplicht. De Erkende Maatregelen. Voordelen van besparen: Met welke energieprijs rekenen?

op de agenda. Inleiding. De Informatieplicht. De Erkende Maatregelen. Voordelen van besparen: Met welke energieprijs rekenen? op de agenda. Inleiding. De Informatieplicht. De Erkende Maatregelen. Voordelen van besparen: Met welke energieprijs rekenen? INLEIDING. SETTING THE SCENE Training: Informatieplicht 25-4-2019 DEEL

Nadere informatie

INFORMATIEPLICHT ENERGIEBESPARING WET MILIEUBEHEER

INFORMATIEPLICHT ENERGIEBESPARING WET MILIEUBEHEER Ministerie van Economische Zaken en Klimaat INFORMATIEPLICHT ENERGIEBESPARING WET MILIEUBEHEER RWS Schakeldag 2018 Den Bosch Stef Strik Directoraat-generaal Klimaat en Energie 28 juni 2018 Nationaal Energieakkoord:

Nadere informatie

De nieuwe Omgevingswet. Molenadviesraad Amersfoort Mark Ravesloot, senior adviseur molens

De nieuwe Omgevingswet. Molenadviesraad Amersfoort Mark Ravesloot, senior adviseur molens De nieuwe Omgevingswet Molenadviesraad 7-4-2017 Amersfoort Mark Ravesloot, senior adviseur molens Uitgangspunten Omgevingswet Vormt basis voor het nieuwe stelsel van regelgeving voor de fysieke leefomgeving

Nadere informatie

Van Energie naar Klimaat Energietransitie in Nederland Timme Lucassen Rijksdienst voor Ondernemend Nederland

Van Energie naar Klimaat Energietransitie in Nederland Timme Lucassen Rijksdienst voor Ondernemend Nederland Van Energie naar Klimaat Energietransitie in Nederland Timme Lucassen Rijksdienst voor Ondernemend Nederland Inhoud Van energie naar klimaat Introductie RVO De opgave De uitvoering - Wetgeving - Instrumenten

Nadere informatie

De Raad en de Omgevingswet

De Raad en de Omgevingswet De Raad en de Omgevingswet Stelling Ik ben tevreden met de huidige werkwijze en instrumenten voor de fysieke leefomgeving! Inhoud Waarom de Omgevingswet? Wat is de Omgevingswet? Wat verandert er door de

Nadere informatie

4 juni 2019 Christian de Laat & Roderick Swart Capelle aan den IJssel DE INFORMATIEPLICHT ENERGIEBESPARING

4 juni 2019 Christian de Laat & Roderick Swart Capelle aan den IJssel DE INFORMATIEPLICHT ENERGIEBESPARING 4 juni 2019 Christian de Laat & Roderick Swart Capelle aan den IJssel DE INFORMATIEPLICHT ENERGIEBESPARING 1 INHOUD 1. Energiebesparing in wetgeving 2. Wie is verantwoordelijk? 3. Waarom een informatieplicht

Nadere informatie

De Raad en de Omgevingswet

De Raad en de Omgevingswet De Raad en de Omgevingswet Inhoud - Wat is de Omgevingswet? - Wat betekent deze wet voor de gemeenten - Wat is de rol en de invloed van de raad op de wet - Waar liggen de kansen van de raad en waar moet

Nadere informatie

2015D25469 INBRENG VERSLAG VAN EEN SCHRIFTELIJK OVERLEG

2015D25469 INBRENG VERSLAG VAN EEN SCHRIFTELIJK OVERLEG 2015D25469 INBRENG VERSLAG VAN EEN SCHRIFTELIJK OVERLEG Binnen de vaste commissie voor Infrastructuur en Milieu hebben verschillende fracties de behoefte om aanvullende vragen en opmerkingen voor te leggen

Nadere informatie

Toekomstbestendige bestemmingsplannen Themabijeenkomst 19 september 2017

Toekomstbestendige bestemmingsplannen Themabijeenkomst 19 september 2017 Toekomstbestendige bestemmingsplannen Themabijeenkomst 19 september 2017 Even voorstellen Roeland Mathijsen Senior adviseur Omgevingsrecht / Partner bij BRO Actief binnen: Provero (werkgroep) BNSP Kennislab

Nadere informatie

Energiebesparing door handhaving van energie afspraken

Energiebesparing door handhaving van energie afspraken Energiebesparing door handhaving van energie afspraken Uitvoeringsorganisatie voor bodem, bouw en milieuwetgeving Nationaal Energie Congres 2016 16 juni 2016 Patrick.teunissen@odnzkg.nl Rode draad De Nationale

Nadere informatie

19 en 24 november Energiebesparing in het Activiteitenbesluit

19 en 24 november Energiebesparing in het Activiteitenbesluit 19 en 24 november 2009 Energiebesparing in het Activiteitenbesluit Patrick Dijk Willem de Neve Inhoud Achtergrond Ambities Schoon en Zuinig Klimaatakkoord Gemeenten en Rijk 2007-2011 5 minuten Activiteitenbesluit

Nadere informatie

VMR Praktijkdag Van Activiteitenbesluit naar Besluit activiteiten leefomgeving. Marije van der Vliet. 29 november 2017 Voettekst

VMR Praktijkdag Van Activiteitenbesluit naar Besluit activiteiten leefomgeving. Marije van der Vliet. 29 november 2017 Voettekst VMR Praktijkdag 2017 Van Activiteitenbesluit naar Besluit activiteiten leefomgeving Marije van der Vliet Voettekst 1 Inhoud presentatie Korte inleiding Decentraal, tenzij Structuur van het Besluit activiteiten

Nadere informatie

Yes, ik ben vergunningverlener!

Yes, ik ben vergunningverlener! Yes, ik ben vergunningverlener! Ministerie BZK Juni 2019 Patricia Palmen Aan de slag met de Omgevingswet De 4 verbeterdoelen van de Omgevingswet Inhoud Proces van initiatief tot en met vergunningverlening

Nadere informatie

Omgevingswet en de Gemeenteraad

Omgevingswet en de Gemeenteraad Omgevingswet en de Gemeenteraad Beeldvormende Avond gemeenteraad Veenendaal mr. Merel Holtkamp advocaat 14 april 2016 Introductie» Motto Omgevingswet» Kerninstrumenten - Omgevingsvisie - Omgevingsplan

Nadere informatie

Inleiding Omgevingswet CROW bijeenkomst Omgevingswet en Mobiliteit

Inleiding Omgevingswet CROW bijeenkomst Omgevingswet en Mobiliteit Inleiding Omgevingswet CROW bijeenkomst Omgevingswet en Mobiliteit Katja Stribos programmamanager Implementatieprogramma Aan de slag met de Omgevingswet 30 maart 2017 Inhoud 1. Stelselherziening onderdelen

Nadere informatie

De bruidsschat: samenwerking van RO, Milieu en Water

De bruidsschat: samenwerking van RO, Milieu en Water De bruidsschat: samenwerking van RO, Milieu en Water Even kennismaken Vraag De bruidsschat: Als u wilt kunt u lui zijn, maar is dat het beste voor uw omgeving? Verschillende uitgangspunten Ruimtelijke

Nadere informatie

NATIONALE ENERGIEBESPARINGS- OVERLEG

NATIONALE ENERGIEBESPARINGS- OVERLEG Ministerie van Economische Zaken en Klimaat 23e NATIONALE ENERGIEBESPARINGS- OVERLEG Informatiebijeenkomst voor toezichthouders energiebesparing bij bedrijven Stef Strik Directoraat-generaal Klimaat en

Nadere informatie

Omgevingswet en nieuwe geluidregels

Omgevingswet en nieuwe geluidregels Omgevingswet en nieuwe geluidregels NVBV Kennisdag 14 juni 2017 Chris Weevers Rapport Elverding Sneller en Beter (2008) Onderzoek naar werkelijke oorzaken vertraging bij infrastructurele projecten Vertragende

Nadere informatie

Lokale instrumentatie van de energietransitie

Lokale instrumentatie van de energietransitie Lokale instrumentatie van de energietransitie onder de Omgevingswet Paul van der Lee & Mathilde Koetsier 15 maart 2019 Klimaat & energie. Een rol voor de Ow 1 Lokale instrumenten Ow Omgevingsvisie gemeente

Nadere informatie

MJA3 ICT-sector. Jeroen van der Tang. Manager Duurzaamheid & Milieu Nederland ICT

MJA3 ICT-sector. Jeroen van der Tang. Manager Duurzaamheid & Milieu Nederland ICT MJA3 ICT-sector Jeroen van der Tang Manager Duurzaamheid & Milieu Nederland ICT Duurzaamheid @ Nederland ICT Resultaten en initiatieven Nederland ICT op energiebesparing & milieu» MJA3 energie-efficiëntie

Nadere informatie

Initiatiefvoorstel Omgevingswet

Initiatiefvoorstel Omgevingswet Initiatiefvoorstel Omgevingswet Rotterdam, september 2016 Inhoudsopgave Inhoudsopgave 2 Inleiding 3 1. Uitgangspunten 4 2. Hoofdlijnen 5 3. Consequenties voor Rotterdam 6 4. Aanbevelingen 7 Conclusie 8

Nadere informatie

Besluit Activiteiten Leefomgeving. Mr. G.C.W. van der Feltz 11 oktober 2016

Besluit Activiteiten Leefomgeving. Mr. G.C.W. van der Feltz 11 oktober 2016 Besluit Activiteiten Leefomgeving Mr. G.C.W. van der Feltz 11 oktober 2016 Maatschappelijke doelen Met het oog op duurzame ontwikkeling, de bewoonbaarheid van het land en de bescherming en verbetering

Nadere informatie

16 e NATIONALE ENERGIEBESPARINGS- OVERLEG

16 e NATIONALE ENERGIEBESPARINGS- OVERLEG Ministerie van Economische Zaken en Klimaat 16 e NATIONALE ENERGIEBESPARINGS- OVERLEG Informatiebijeenkomst voor toezichthouders energiebesparing bij bedrijven Stef Strik Directoraat-generaal Klimaat en

Nadere informatie

Samenvatting Ontwerpbesluit activiteiten leefomgeving

Samenvatting Ontwerpbesluit activiteiten leefomgeving Samenvatting Ontwerpbesluit activiteiten leefomgeving Het Besluit activiteiten leefomgeving is één van de vier AMvB s die uitvoering geven aan de Omgevingswet. Het besluit bevat, samen met het Besluit

Nadere informatie

CO 2 -Prestatieladder

CO 2 -Prestatieladder CO 2 -Prestatieladder Energiemanagement actieplan Schilderwerken De Boer Obdam B.V. 2015 Op basis van de internationale norm ISO 50001 4.4.3, 4.4.4, 4.4.5, 4.4.6, 4.6.1 en 4.6.4 Auteur(s): R. de Boer (Schilderwerken

Nadere informatie

Bijlage I: Instrumenten voor de waterschappen

Bijlage I: Instrumenten voor de waterschappen Bijlage I: Instrumenten voor de waterschappen Datum: 13 september 2019 Versie: definitieve versie 2.0, vastgesteld Toelichting/context: In de Handreiking waterschapsverordening geven we aan wat nodig is

Nadere informatie

Introductie van de EED

Introductie van de EED Introductie van de EED 5 x 20 doelstellingen In 2020 wil de EU: 20% minder CO 2 t.o.v. 1990 (CO 2 ) 20% energie uit duurzame energiebronnen (DE) 20% meer energiebesparing (EE) 5 x 20 doelstellingen In

Nadere informatie

(GL) inzake slechte prestatie energiebesparing door bedrijven

(GL) inzake slechte prestatie energiebesparing door bedrijven B en W nr. 13.0911; d.d. 15-10-2013 Onderwerp (GL) inzake slechte prestatie energiebesparing door bedrijven Besluiten: van de commissie 1. de beantwoording van de schriftelijke vragen aan het College van

Nadere informatie

Welke veranderingen op het gebied van wet en regelgeving komen er op u af?

Welke veranderingen op het gebied van wet en regelgeving komen er op u af? Welke veranderingen op het gebied van wet en regelgeving komen er op u af? Impact Klimaatakkoord op de retailer Dutch Green Building Week 24 september 2018, RVO Den Haag Ed Blankestijn Stand van zaken

Nadere informatie

Overgangsrecht Omgevingswet. Gijs van Luyn Informatiepunt Omgevingswet

Overgangsrecht Omgevingswet. Gijs van Luyn Informatiepunt Omgevingswet Overgangsrecht Omgevingswet Gijs van Luyn Informatiepunt Omgevingswet Overgangsrecht Afweging tussen verschillende uitgangspunten: zo snel mogelijk over naar nieuwe stelsel waarborgen bestaande rechten

Nadere informatie

Duurzaam bouwen en de energetische aanpak

Duurzaam bouwen en de energetische aanpak Duurzaam bouwen en de energetische aanpak Bestaande bouw September 2017 Hans Van Hauwe 2 Wie ben ik? ing. Hans Van Hauwe - Senior adviseur Energie en Duurzaamheid - BREEAM expert, nieuwbouw en In-Use -

Nadere informatie

Revisieversie van de Activiteitenregeling met de voorgestelde wijzigingen voor energiebesparing door de 4e tranche*

Revisieversie van de Activiteitenregeling met de voorgestelde wijzigingen voor energiebesparing door de 4e tranche* Revisieversie van de Activiteitenregeling met de voorgestelde wijzigingen voor energiebesparing door de 4e tranche* De voorgestelde wijzigingen voor energiebesparing van het Activiteitenregeling milieubeheer

Nadere informatie

Update Omgevingswet. Chantal van Mil Advocaat bestuursrecht en omgevingsrecht. 2 april 2019

Update Omgevingswet. Chantal van Mil Advocaat bestuursrecht en omgevingsrecht. 2 april 2019 Update Omgevingswet Chantal van Mil Advocaat bestuursrecht en omgevingsrecht 2 april 2019 Update omgevingsrecht Stelling: Met de Omgevingswet kunnen projecten straks sneller en eenvoudiger worden gerealiseerd.

Nadere informatie

EED Factsheet keurmerk: CO2-reductiemanagement met ISO In opdracht van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat

EED Factsheet keurmerk: CO2-reductiemanagement met ISO In opdracht van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat EED Factsheet keurmerk: CO2-reductiemanagement met ISO 14001 In opdracht van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat Versie 9 april 2018. EED Factsheet keurmerk: CO 2 -reductiemanagement met ISO

Nadere informatie

DE BRUIDSSCHAT. 6 juni Wetgevingsupdate Jos Dolstra. Ministerie van Infrastructuur en Milieu

DE BRUIDSSCHAT. 6 juni Wetgevingsupdate Jos Dolstra. Ministerie van Infrastructuur en Milieu DE BRUIDSSCHAT Wetgevingsupdate Jos Dolstra Ministerie van Infrastructuur en Milieu 6 juni 2019 Stelling: MIJN ORGANISATIE WEET AL WAT TE DOEN MET DE BRUIDSSCHAT! Ministerie van Infrastructuur en Milieu

Nadere informatie

Waarom Omgevingswet?

Waarom Omgevingswet? Op weg naar de Omgevingswet Kennisdag FUMO- provincie 15 mei 2014 1 Waarom Omgevingswet? Huidige omgevingsrecht: - complex en versnipperd - onoverzichtelijk en onvoldoende samenhang - trage besluitvorming:

Nadere informatie

Energiebesparing: verlichting of verplichting?

Energiebesparing: verlichting of verplichting? Energiebesparing: verlichting of verplichting? Erkende maatregelen in het Activiteitenbesluit Kelvinbaan 40, Postbus 1461 3430 BL NIEUWEGEIN tel: +31 (0)30 693 00 55 fax: +31 (0)30 693 00 57 info@metaaladvies.nl

Nadere informatie

Energiemanagement actieplan Klaver Giant Groep B.V. Op basis van de internationale norm ISO , 4.4.4, 4.4.5, 4.4.6, en 4.6.

Energiemanagement actieplan Klaver Giant Groep B.V. Op basis van de internationale norm ISO , 4.4.4, 4.4.5, 4.4.6, en 4.6. CO2-Prestatieladder Energiemanagement actieplan Klaver Giant Groep B.V. Op basis van de internationale norm ISO 50001 4.4.3, 4.4.4, 4.4.5, 4.4.6, 4.6.1 en 4.6.4 Auteur(s): A.C.A. Ham (Klaver Giant Groep

Nadere informatie

Omgevingswet, Omgevingsplan & Staalkaarten. Staalkaart. Piet de Nijs. Handvatten voor het Omgevingsplan OMWB D01

Omgevingswet, Omgevingsplan & Staalkaarten. Staalkaart. Piet de Nijs. Handvatten voor het Omgevingsplan OMWB D01 Staalkaart Omgevingswet, Omgevingsplan & Staalkaarten Piet de Nijs Handvatten voor het Omgevingsplan OMWB D01 Introductie Wie ben je? Ervaring met de Omgevingswet? Beeld tot nu toe? Afwegingsruimte Samenhang

Nadere informatie

ADVIESDOCUMENT. Keurmerken in relatie tot de EED-auditplicht voor grote ondernemingen.

ADVIESDOCUMENT. Keurmerken in relatie tot de EED-auditplicht voor grote ondernemingen. Inleing ADVIESDOCUMENT Keurmerken in relatie tot de EED-auditplicht voor grote ondernemingen. De ministeriële regeling IENM/BSK-2015/103340 van 10 juli 2015 is de Nederlandse invulling de vierjaarlijkse

Nadere informatie

je moet weten over de Informatieplicht Energiebesparing Martin Kloet MKB-Nederland Eindhoven, 27 juni 2019

je moet weten over de Informatieplicht Energiebesparing Martin Kloet MKB-Nederland Eindhoven, 27 juni 2019 je moet weten over de Informatieplicht Martin Kloet MKB-Nederland Eindhoven, 27 juni 2019 Inhoud WATT is de Informatieplicht? WATT betekent het voor mijn bedrijf? WATT moet ik ermee? 2 3 WATT is de Informatieplicht?

Nadere informatie

Verplichte energieaudit voor grote ondernemingen

Verplichte energieaudit voor grote ondernemingen November 16 Verplichte energieaudit voor grote ondernemingen Alle bedrijven, met uitzondering van KMO s, moesten tegen 1 december 2015 een energieaudit laten uitvoeren. Wat als u nog geen verplichte energieaudit

Nadere informatie

Omgevingswet en de raad

Omgevingswet en de raad Omgevingswet en de raad Inhoud Waarom de Omgevingswet? Wat is de omgevingswet? Wat verandert er door de omgevingswet Wat vraagt dit van u als raad. Samen met de samenleving Budget reserveren Vrije (beleids)ruimte

Nadere informatie

uw kenmerk ons kenmerk ECFD/U Lbr. 16/050

uw kenmerk ons kenmerk ECFD/U Lbr. 16/050 VNG Vereniging van Nederlandse Gemeenten Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad īá y informatiecentrum tel. (070) 373 8393 betreft Consultaties AMvB's bij Omgevingswet, Aanvullingswet Grondeigendom

Nadere informatie

NDL/HIDC Logistics Topics Vastgoed: De Omgevingswet

NDL/HIDC Logistics Topics Vastgoed: De Omgevingswet NDL/HIDC Logistics Topics Vastgoed: Marijn Bodelier BodelierM@gtlaw.com +31 20 30 17 309 GREENBERG TRAURIG, LLP ATTORNEYS AT LAW WWW.GTLAW.COM 2016 Greenberg Traurig, LLP. All rights reserved. Agenda 1.

Nadere informatie

Energiemonitoring. de eerste stap voor organisaties om te verduurzamen

Energiemonitoring. de eerste stap voor organisaties om te verduurzamen Energiemonitoring de eerste stap voor organisaties om te verduurzamen Direct besparen op energiekosten zonder grote investeringen Om de klimaatdoelen te halen, is wereldwijde inspanning nodig van alle

Nadere informatie

WETGEVING? Hoe zit het nu precies met de. MPZ milieu platform zorgsector. Judith de Bree.

WETGEVING? Hoe zit het nu precies met de. MPZ milieu platform zorgsector. Judith de Bree. Hoe zit het nu precies met de WETGEVING? Judith de Bree j.debree@milieuplatformzorg.nl www.milieuplatformzorg.nl Algemene Ledenvergadering 23 april 2019 - Utrecht Hoe zit het met Klimaat.....akkoord wet

Nadere informatie

JIMM16I31,18111 GPD

JIMM16I31,18111 GPD JIMM16I31,18111 GPD 30.06.2016 0159 Vereniging van Nederlandse Gemeenten Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad informatiecentrum tel. uw kenmerk bijlage(n) (070) 373 8393 2 betreft ons kenmerk

Nadere informatie

Energiemanagementplan

Energiemanagementplan VolkerWessels Bouw & Vastgoedontwikkeling Energiemanagementplan Datum: 25-04-2013 Opgesteld: Thomas Heye Goedgekeurd: Bert Horsthuis (energiemanager BVGO) Inhoudsopgave 1 Inleiding... 2 2 Beleid en doelstellingen...

Nadere informatie

Omgevingswet en de gemeenteraad.

Omgevingswet en de gemeenteraad. Omgevingswet en de gemeenteraad. 1 Inhoud Waarom Omgevingswet? Wat verandert er door de Omgevingswet? Stand van zaken invoering Omgevingswet. Rol gemeenteraad (regionale afstemming)? Planning Provincie,

Nadere informatie

Milieu in het omgevingsplan

Milieu in het omgevingsplan Milieu in het omgevingsplan Supplement 2017-2 Leergang Op dezelfde leest Met medewerking van: P.J. Woudstra, E.M. Hendriksen, M. Hoorn, R. Mathijsen en A.J. Meeuwissen Den Haag, december 2017 Ontwerp logo

Nadere informatie

Besluit bouwwerken in de leefomgeving (Bbl) 29 oktober 2015. Marcel Balk Joost Pothuis. Bouwkwaliteit

Besluit bouwwerken in de leefomgeving (Bbl) 29 oktober 2015. Marcel Balk Joost Pothuis. Bouwkwaliteit Besluit bouwwerken in de leefomgeving (Bbl) 29 oktober 2015 Marcel Balk Joost Pothuis Bouwkwaliteit Inhoud presentatie Inleiding: Omgevingswet en amvb s Hoofdlijnen van het beoogde Besluit Bouwwerken in

Nadere informatie

Inhoudsopgave: 1. Inleiding 3. 2. Reductiedoelstellingen 4 2.1 Algemeen 2.2 Per scope

Inhoudsopgave: 1. Inleiding 3. 2. Reductiedoelstellingen 4 2.1 Algemeen 2.2 Per scope Energie management actieplan Conform 3.B.2 Op basis van de internationale norm ISO 50001 4.4.3, 4.4.4, 4.4.5, 4.4.6, 4.6.1 en 4.6.4 CO 2 -prestatieladder Niveau 3 Auteur(s): F. Reijm () A.T. Zweers (A.T.

Nadere informatie

Van Label C tot EED. Alles wat u moet weten over de weten regelgeving rond energiebesparing MJA3/MEE EPBD. Activiteiten besluit.

Van Label C tot EED. Alles wat u moet weten over de weten regelgeving rond energiebesparing MJA3/MEE EPBD. Activiteiten besluit. Van Label C tot Alles wat u moet weten over de weten regelgeving rond energiebesparing Energielabel Activiteiten besluit Van Label C naar Alles wat u moet weten over de weten regelgeving rond energiebesparing

Nadere informatie

AMvB s Omgevingswet: Stand van zaken en aanvullingen via het Invoeringsbesluit

AMvB s Omgevingswet: Stand van zaken en aanvullingen via het Invoeringsbesluit AMvB s Omgevingswet: Stand van zaken en aanvullingen via het Invoeringsbesluit Wetgevingsupdate, 26 november 2018, Amersfoort Paul Pestman, programmamanager Omgevingswet Inhoud Amvb s van de Omgevingswet

Nadere informatie

POKB Thema 1: Omgevingswet: integratie van bodem in omgevingsgericht werken, integraal werken

POKB Thema 1: Omgevingswet: integratie van bodem in omgevingsgericht werken, integraal werken POKB Thema 1: Omgevingswet: integratie van bodem in omgevingsgericht werken, integraal werken POKB 12 oktober 2017 Marcel Cassee Rijkswaterstaat, Bodem+ Inhoud presentatie Inleidende presentatie (in sneltreinvaart)

Nadere informatie

Staalkaart bedrijfsmatige activiteiten in het omgevingsplan

Staalkaart bedrijfsmatige activiteiten in het omgevingsplan Staalkaart bedrijfsmatige activiteiten in het omgevingsplan VMR Rein Bruinsma 12 april 2018 Staalkaart bedrijfsmatige activiteiten Dit is een breed onderwerp, en we hebben beperkt tijd! Deze presentatie

Nadere informatie

EED Energie Audit. 14 onmisbare tips om je Energie Audit succesvol te doorlopen

EED Energie Audit. 14 onmisbare tips om je Energie Audit succesvol te doorlopen EED Energie Audit 14 onmisbare tips om je Energie Audit succesvol te doorlopen Woord vooraf Mijn naam is Nick van Moerkerk, oprichter van MVO Consultants B.V. Wij willen zo veel mogelijk bedrijven motiveren

Nadere informatie

MJA: verleden, heden en toekomst

MJA: verleden, heden en toekomst MJA: verleden, heden en toekomst Oppervlaktebehandelende industrie Jac van Trijp Achtergronden MJA Meerjarenafspraken Energie-efficiency - Overheid en bedrijfsleven maken afspraken over verbeteringen in

Nadere informatie

Besluit activiteiten leefomgeving (Bal)

Besluit activiteiten leefomgeving (Bal) Besluit activiteiten leefomgeving (Bal) Technische briefing Tweede Kamer 2016 29 september 2016 Eenvoudig Beter Inhoud presentatie 1. Inhoud Besluit activiteiten leefomgeving 2. Belangrijkste wijzigingen

Nadere informatie

Overgangsrecht Omgevingswet. Gijs van Luyn Informatiepunt Omgevingswet

Overgangsrecht Omgevingswet. Gijs van Luyn Informatiepunt Omgevingswet Overgangsrecht Omgevingswet Gijs van Luyn Informatiepunt Omgevingswet Overgangsrecht Afweging tussen verschillende uitgangspunten: zo snel mogelijk over naar nieuwe stelsel waarborgen bestaande rechten

Nadere informatie

Wat gaan we doen vandaag? Omgevingsplan: eigen afwegingen en gebruiksruimte. Het omgevingsplan in het kort

Wat gaan we doen vandaag? Omgevingsplan: eigen afwegingen en gebruiksruimte. Het omgevingsplan in het kort Omgevingsplan: eigen afwegingen en gebruiksruimte Liesbeth Schippers Daniëlle Roelands-Fransen Wat gaan we doen vandaag? Het omgevingsplan in het kort Eigen afweging en gebruiksruimte: de theorie Eigen

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20011 2500 EA Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Turfmarkt 147 Den Haag Postbus 20011 2500 EA Den Haag Uw kenmerk 31

Nadere informatie

Werktafel Casus Wateroverlast Uitvoering. Gerd de Kruif (ivo) Jan van den Dool (IP) Nicoline van den Heuvel (ivo)

Werktafel Casus Wateroverlast Uitvoering. Gerd de Kruif (ivo) Jan van den Dool (IP) Nicoline van den Heuvel (ivo) Werktafel Casus Wateroverlast Uitvoering Gerd de Kruif (ivo) Jan van den Dool (IP) Nicoline van den Heuvel (ivo) Slagsessies oktober 2018 Opzet 1. Kennismaking 2. Uitvoering, waar hebben we het over? 3.

Nadere informatie

Michiel Steerneman NEN 2 juni 2017 POWERS SUSTAINABILITY

Michiel Steerneman NEN 2 juni 2017 POWERS SUSTAINABILITY Michiel Steerneman NEN 2 juni 2017 POWERS SUSTAINABILITY Diensten Energietechniek Elektrotechniek: MS, LS Power Quality Besturingstechniek Decentrale energievoorziening en noodstroom Procestechnologie

Nadere informatie

Werkinstructie beoordeling concern-eeps variant 2

Werkinstructie beoordeling concern-eeps variant 2 MJA3-kernteam bevoegde gezagen Bas Heerma van Voss (EZ), Marcel Verzandvoort (RVO.nl) www.rvo.nl Contactpersoon Frerik van de Pas T 088-6027886 frerik.vandepas@rvo.nl Werkinstructie beoordeling concern-eeps

Nadere informatie

SER Energieakkoord: prestatieafspraken en EPK handhaving Wet milieubeheer energiebesparing. DGMI/KLG Afdeling Klimaat: Stef Strik

SER Energieakkoord: prestatieafspraken en EPK handhaving Wet milieubeheer energiebesparing. DGMI/KLG Afdeling Klimaat: Stef Strik SER Energieakkoord: prestatieafspraken en EPK handhaving Wet milieubeheer energiebesparing DGMI/KLG Afdeling Klimaat: Stef Strik Energiebesparing = winst voor de lokale groene economie beperking van woon-

Nadere informatie

EED energie-audit: verplichting of kans?

EED energie-audit: verplichting of kans? EED energie-audit: verplichting of kans? Ondernemen met visie op energie Enschede, 28 januari 2016 Mayke Derksen en Jorieke Rienstra Inhoud Energietaken Energie-Efficiency Directive (EED) Meerjarenafspraken

Nadere informatie

Achtergrondinformatie

Achtergrondinformatie Achtergrondinformatie Serious game Buurtje Bouwen 10 Lesopzet en achtergrondinformatie Buurtje Bouwen ACHTERGRONDINFORMATIE Huidige wetgeving Ruimtelijke ordening in Nederland is een door de Grondwet vastgestelde

Nadere informatie

Natuurbescherming in de Omgevingswet Symposium Ecologie & de praktijk 14 maart 2019 Eindhoven

Natuurbescherming in de Omgevingswet Symposium Ecologie & de praktijk 14 maart 2019 Eindhoven Natuurbescherming in de Omgevingswet Symposium Ecologie & de praktijk 14 maart 2019 Eindhoven Sander Hunink 1 Inleiding: structuur Ow Omgevingswet: Wet van 23 maart 2016 houdende regels over beschermen

Nadere informatie

VolkerWessels Bouw & Vastgoedontwikkeling. Energie Managementplan

VolkerWessels Bouw & Vastgoedontwikkeling. Energie Managementplan VolkerWessels Bouw & Vastgoedontwikkeling Energie Managementplan Datum: 08/05/2012 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 2 Beleid en doelstellingen... 4 3 Planning... 5 3.1 Identificatie en beoordeling energie

Nadere informatie

VolkerWessels Bouw & Vastgoedontwikkeling. Energiemanagementplan

VolkerWessels Bouw & Vastgoedontwikkeling. Energiemanagementplan VolkerWessels Bouw & Vastgoedontwikkeling Energiemanagementplan Datum: 12-03-2018 Opgesteld: Thomas Heye Inhoudsopgave 1 Inleiding... 2 2 Beleid en doelstellingen... 3 3 Planning... 4 3.1 Identificatie

Nadere informatie

Hoe vul je de wetgevingstool resultaten in bij het RVO eloket?

Hoe vul je de wetgevingstool resultaten in bij het RVO eloket? Hoe vul je de wetgevingstool resultaten in bij het? Stap 1: Inloggen op het Link naar eloket e-herkenning: Het eloket kun je vinden via de volgende link: https://mijn.rvo.nl/eloket/login-start.html of

Nadere informatie

EEP-ronde Inhoud. - Belangrijke aandachtspunten - Nieuwe onderdelen in het EEP - Instrumenten en hulpmiddelen - Indiening via het e-mjv

EEP-ronde Inhoud. - Belangrijke aandachtspunten - Nieuwe onderdelen in het EEP - Instrumenten en hulpmiddelen - Indiening via het e-mjv EEP-ronde 2017-2020 Inhoud - Belangrijke aandachtspunten - Nieuwe onderdelen in het EEP - Instrumenten en hulpmiddelen - Indiening via het e-mjv Belangrijke aandachtspunten Striktere beoordeling - O.a

Nadere informatie

Geurhinder VMR dag 30 november Utrecht

Geurhinder VMR dag 30 november Utrecht Geurhinder VMR dag 30 november 2017 - Utrecht Van Activiteitenbesluit naar BAL... en een beetje BKL Geurhinder overzicht presentatie Wat is het geur en geurhinder? Hoe NU geregeld (Activiteitenbesluit,

Nadere informatie