Voorbeeldvragen Natuurmanagement specialisatie Beleidsadviseur

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Voorbeeldvragen Natuurmanagement specialisatie Beleidsadviseur"

Transcriptie

1 Voorbeeldvragen Natuurmanagement specialisatie Beleidsadviseur Deel natuurwetgeving (open boek) 1. pmaak regelgeving, welke bewering klopt? Vlaamse Regering dient een ontwerp van decreet in samen met een verslag aan de Vlaamse Regering. Na definitieve goedkeuring door de Vlaamse regering verschijnt de tekst in het B.S. en wordt ze van kracht. Vlaamse Regering dient een ontwerp van decreet in samen met een verslag aan de Vlaamse Regering. Na definitieve goedkeuring door het Vlaams Parlement verschijnt de tekst in het B.S. en wordt ze van kracht. Vlaamse Regering dient een ontwerp van decreet in samen met een Memorie van Toelichting. Na definitieve goedkeuring door de Vlaamse regering verschijnt de tekst in het B.S. en wordt ze van kracht. Vlaamse Regering dient een ontwerp van decreet in samen met een Memorie van Toelichting. Na definitieve goedkeuring door het Vlaams Parlement verschijnt de tekst in het B.S. en wordt ze van kracht.

2 2. De droom van iedere Vlaming: een villa in het bos. Kan dit? Bespreek

3 3. Een private eigenaar wil een bomenrij (stamomtrek > 1m) kappen in de bestemming woongebied. Welke vergunningen zijn nodig? Een omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen. Een omgevingsvergunning voor het wijzigen van de vegetatie (natuurvergunning). Een omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen en een omgevingsvergunning voor het wijzigen van de vegetatie (aka natuurvergunning). Als advies aan ANB werd gevraagd dan geldt dit advies als omgevingsvergunning voor het wijzigen van de vegetatie. Een kapmachtiging.

4 4. De Antwerpse familie Vandenbossche wil de keuken van hun villa in woongebied op de bestemmingsplannen verder uitbouwen. Vader Paul moet hiervoor een aantal bomen in de tuin rooien. Een oude eik van 1,5 m stamomtrek (op 1 m boven het maaiveld) staat op 13 m van de oorspronkelijke keukenmuur, een es van 80 cm stamomtrek (op 1 m boven het maaiveld) bevindt zich op 20 m van die muur. Welke vergunning / machtiging heeft Paul nodig. Paul heeft geen vergunning nodig en mag de twee bomen kappen. Paul heeft omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen nodig voor de 2 bomen. Paul heeft een omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen nodig voor de eik. Paul heeft een kapmachtiging nodig voor het kappen van de 2 bomen.

5 5. Een landbouwer wil een holle weg opvullen om zijn areaal uit te breiden. Welke bewering klopt? Voor het volstorten van de holle weg is een omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen nodig. Voor het volstorten van de holle weg is een omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen en een omgevingsvergunning voor het wijzigen van de vegetatie (natuurvergunning) nodig. Als advies aan ANB werd gevraagd dan geldt dit advies als omgevingsvergunning voor het wijzigen van de vegetatie. Voor het volstorten van de holle weg is de toelating van ANB via een goedgekeurd beheerplan nodig. Het volstorten van de holle weg is verboden.

6 6. Voor het verbouwen van een bestaande woning wil een familie te Waasmunster in de bestemming woongebied op de bestemmingsplannen een stuk van de beboste tuin rooien. De te ontbossen oppervlakte bedraagt 144 m². Het terrein is hoofdzakelijk bezet met naaldhout. Bespreek of en welke vergunningen de familie moet aanvragen. Bespreek waar ze de (eventuele) vergunningen moet aanvragen? Bespreek aan welke verplichtingen ze moet voldoen.

7 7. Mag de luchthaven van ostende beschermde vogelsoorten in de omgeving van de landingsbaan afschieten? Bespreek

8 8. Bij de jachtwetgeving worden terreinen als aaneengesloten als die met elkaar verbonden zijn doormiddel van doorgangen van minimaal 50 meter doorsnee en niet zijn doorkruist door Welke van de volgende 4 zaken telt niet als doorkruising? Autosnelweg Landingsbaan >50m breed Bevaarbare waterloop Spoorweg >50m breed

9 Deel communicatieve vaardigheden 1. In welke zone van impact zit de klant in deze situatie: Een schepen van openbare werken van een gemeente bericht aan de beleidsadviseur over een stedenbouwkundige vergunning dat haar advies mee is opgenomen in het besluit aan de aanvrager maar er andere prioriteiten gelden in dit dossier en dat het advies van ANB niet wordt gevolgd.

10 2. Wat vind je goed en minder goed aan de reactie van de beleidsadviseur op de volgende situatie om escalatie te voorkomen en waarom? Baseer je antwoord op de tips uit de syllabus. Tijdens een vergadering met verschillende partijen over de maatregelen tegen de overlast van everzwijnen antwoordt de beleidsadviseur het volgende op het verwijt van een landbouwer dat die van de groen enkel opkomen voor de natuur en zich niet menselijk opstellen. Ik begrijp dat dat vanuit uw standpunt zo kan overkomen maar laat ons even kijken wat we met alle betrokkenen hier aan de tafel, nu kunnen doen in ons gebied met de overlast die er wel degelijk is. We moeten voorkomen dat we te snel en buiten proportie reageren. Het afschieten van de everzwijnen is enkel een korte termijn oplossing want het maakt ruimte vrij voor een nieuwe invasie. Laten we samen zoeken naar middelen om het probleem binnen de perken te houden met respect voor jullie economische situatie en met respect voor de natuur.

11 3 In een overleg met verschillende partijen over de bescherming van een zeldzame vlindersoort zegt de milieuambtenaar hij het zal vragen maar dat hij daarvoor nooit budget zal krijgen van het schepencollege. In welke de 6 fases van overtuigen loopt deze milieuambtenaar vast?

12 Deel natuurstreefbeelden en beheer 1. De inhoud van een nieuw natuurbeheerplan zal bestaan uit: twee delen: de verkenning en het effectieve natuurbeheerplan. vier delen: deel 1 verkenning, deel 2 inventaris, deel 3 beheerdoelstellingen & - maatregelen en deel 4 planning. vijf delen: deel 1 verkenning, deel 2 inventaris, deel 3 beheerdoelstellingen, deel 4 beheermaatregelen en deel 5 opvolging. vijf delen: deel 1 verkenning, deel 2 inventaris, deel 3 beheerdoelstellingen, deel 4 beheermaatregelen en deel 5 subsidies. 2. Wat is het verschil tussen een type 3 en 4 natuurterrein?

13 3. Grote vossenstaartgraslanden situeren zich qua bodemvochtgehalte tussen twee andere types, welke? Tussen Blauwgrasland en Struisgrasland. Tussen Struisgrasland en Glanshavergrasland. Tussen Dotterbloemgrasland en Glanshavergrasland. Tussen Kamgraslanden en Glanshavergrasland. 4. Wat is een voordeel voor de biodiversiteit van het begrazen van graslanden ten opzichte van maaien? Er is veel meer structuurvariatie, interessant voor fauna. Begrazing is voor flora veel interessanter, omdat ze meer in zaad kunnen komen. Door de uitwerpselen van de grazers, groeien de planten beter. Grazers hebben een voorkeur voor grassen, en laten zeldzamere kruidachtige planten over het algemeen links liggen. 5. Geef de 3 types van natuurstreefbeelden vegetatie.

14 6. Leg uit wat factoren zijn van natuurstreefbeelden en geef een voorbeeld? 7. Essen-Eikenbossen zonder Wilde hyacint komen voor op wat zure tot neutrale bodems. Geef 2 plantensoorten van de wat zuurdere leembodem en 2 plantensoorten van de meer neutrale bodem? Wat zuurdere bodem: 1) 2) Meer neutrale bodem: 1) 2)

15 8. Een volwassen, gelijkjarig bestand van beuk midden in het Zoniënwoud met 20% bijmenging van eik ligt in Natura2000. Er is amper een jonge boomlaag, noch struiklaag te bespeuren. ok dood hout ontbreekt bijna volledig. In de kruidlaag staan Lelietje-vandalen, Dalkruid en Adelaarsvaren. Welk type natuurstreefbeeld zal je als doel stellen en welke beheermaatregelen (minstens 3) zou je hiervoor nemen?

16 9. Er moet een dunning gebeuren in een klein naaldhoutbestand op zandgrond. Het bestand ligt op een helling die constant afloopt met een hellingsgraad van 10 à 13 %. Bovenaan de helling loopt een bosweg. De exploitatie is voorzien met harvester en forwarder. In welke richting moeten de vaste ruimingpistes aangeduid worden? In de richting van het kleinste hoogteverschil, m.a.w. evenwijdig met de hoogtelijnen Schuin op de helling, om gemakkelijk met de machines op de bosweg te kunnen draaien In de richting van de grootste helling, m.a.w. recht naar beneden De planning van deze exploitatie moet herbekeken worden, want 13% helling is niet berijdbaar voor houtoogstmachines.

17 10. Wat zou een goede doeldiameter zijn voor Zomereik op een optimale groeiplaats en afkomstig uit een gewone aanplanting (plantverband van 1,5 m bij 1,5 m)? Leg uit hoe je die doeldiameter berekent. Hou hierbij rekening met de boombiologie en houteigenschappen van de boomsoort in kwestie.

18 Antwoorden Deel natuurwetgeving (open boek) 1. pmaak regelgeving, welke bewering klopt? Vlaamse Regering dient een ontwerp van decreet in samen met een Memorie van Toelichting. Na definitieve goedkeuring door de Vlaamse regering verschijnt de tekst in het B.S. en wordt ze van kracht. 2. De droom van iedere Vlaming: een villa in het bos. Kan dit? Bespreek Constructies bouwen in het bos kan niet volgens het bosdecreet. Voor de realisatie van de villa is een omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen nodig en zal er ontbost moeten worden. Afhankelijk van de bestemming van het gebied zal er ontbost kunnen worden via eenvoudige omgevingsvergunning tot ontbossing met boscompensatie in de bestemmingen woon- of industriegebied of in reeds goedgekeurde, niet vervallen verkavelingen. Indien in andere bestemmingen gelegen moet eerst de ontheffing op het ontbossingsverbod worden bekomen, waarna nog een omgevingsvergunning tot ontbossing moet bekomen worden en boscompensatie moet worden gerealiseerd. 3. Een private eigenaar wil een bomenrij (stamomtrek > 1m) kappen in de bestemming woongebied. Welke vergunningen zijn nodig? Een omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen.

19 4. De Antwerpse familie Vandenbossche wil de keuken van hun villa in woongebied op de bestemmingsplannen verder uitbouwen. Vader Paul moet hiervoor een aantal bomen in de tuin rooien. Een oude eik van 1,5 m stamomtrek (op 1 m boven het maaiveld) staat op 13 m van de oorspronkelijke keukenmuur, een es van 80 cm stamomtrek (op 1 m boven het maaiveld) bevindt zich op 20 m van die muur. Welke vergunning / machtiging heeft Paul nodig. Paul heeft geen vergunning nodig en mag de twee bomen kappen. 5. Een landbouwer wil een holle weg opvullen om zijn areaal uit te breiden. Welke bewering klopt? Het volstorten van de holle weg is verboden.

20 6. Voor het verbouwen van een bestaande woning wil een familie te Waasmunster in de bestemming woongebied op de bestemmingsplannen een stuk van de beboste tuin rooien. De te ontbossen oppervlakte bedraagt 144 m². Het terrein is hoofdzakelijk bezet met naaldhout. Bespreek of en welke vergunningen de familie moet aanvragen. Bespreek waar ze de (eventuele) vergunningen moet aanvragen? Bespreek aan welke verplichtingen ze moet voldoen. Stuk bos rooien = ontbossing. Bestemming woongebied: een van de uitzonderingen van het ontbossingsverbod (Art. 90 bis) mits aanvraag omgevingsvergunning tot ontbossing en realisatie boscompensatie. Aanvraag omgevingsvergunning tot ontbossing: aanvragen bij de gemeente, bij de aanvraag wordt het boscompensatievoorstel gevoegd (formulier ter beschikking op website ANB) Boscompensatie: factor (naaldhout): 1. Er moet een oppervlakte van 144 m² worden gecompenseerd. Dit kan in natura of financieel, kiest men voor financieel dan betaalt de familie 144 m² * 3,5 /m² = 504. Voor de volledigheid: de gemeente vraagt advies aan ANB ihkv de omgevingsvergunning tot ontbossing, ANB heeft beslissingsbevoegdheid inzake het compensatievoorstel. Inzake het compensatievoorstel, bekijkt ANB of de compensatie juist berekend is en keurt het voorstel goed, stuurt het bij, of keurt het af. ANB brengt de aanvrager op de hoogte van haar beslissing (als ook de gemeente). De gemeente neemt het compensatievoorstel op als bindende voorwaarde in de omgevingsvergunning. De gemeente zelf neemt een besluit inzake de omgevingsvergunning tot ontbossing, het advies van ANB hoeft niet gevolgd te worden, wordt het niet gevolgd dan moet de gemeente dit goed motiveren.

21 7. Mag de luchthaven van ostende beschermde vogelsoorten in de omgeving van de landingsbaan afschieten? Bespreek Dat kan, mits afwijking ( De afwijkingen kunnen maar om bepaalde redenen worden verleend. M.b.t. de beschermde soorten kunnen er specifieke afwijkingen verleend worden van de verbodsbepalingen, die betreffende introductie in het wild uitgezonderd, om een of meer van de volgende redenen: - in het belang van de volksgezondheid of de openbare veiligheid; - in het kader van dwingende redenen van groot openbaar belang, met inbegrip van redenen van sociale en economische aard, en voor het milieu gunstige effecten; deze afwijkingsmogelijkheid geldt niet voor de vogelsoorten vermeld in bijlage 1 van het besluit; - in het belang van de veiligheid van het luchtverkeer; ) 8. Bij de jachtwetgeving worden terreinen als aaneengesloten als die met elkaar verbonden zijn doormiddel van doorgangen van minimaal 50 meter doorsnee en niet zijn doorkruist door Welke van de volgende 4 zaken telt niet als doorkruising? Landingsbaan >50m breed

22 Deel communicatieve vaardigheden 1. In welke zone van impact zit de klant in deze situatie: Een schepen van openbare werken van een gemeente bericht aan de beleidsadviseur over een stedenbouwkundige vergunning dat haar advies mee is opgenomen in het besluit aan de aanvrager maar er andere prioriteiten gelden in dit dossier en dat het advies van ANB niet wordt gevolgd. In zijn zone van controle

23 2. Wat vind je goed en minder goed aan de reactie van de beleidsadviseur op de volgende situatie om escalatie te voorkomen en waarom? Baseer je antwoord op de tips uit de syllabus. Tijdens een vergadering met verschillende partijen over de maatregelen tegen de overlast van everzwijnen antwoordt de beleidsadviseur het volgende op het verwijt van een landbouwer dat die van de groen enkel opkomen voor de natuur en zich niet menselijk opstellen. Ik begrijp dat dat vanuit uw standpunt zo kan overkomen maar laat ons even kijken wat we met alle betrokkenen hier aan de tafel, nu kunnen doen in ons gebied met de overlast die er wel degelijk is. We moeten voorkomen dat we te snel en buiten proportie reageren. Het afschieten van de everzwijnen is enkel een korte termijn oplossing want het maakt ruimte vrij voor een nieuwe invasie. Laten we samen zoeken naar middelen om het probleem binnen de perken te houden met respect voor jullie economische situatie en met respect voor de natuur. Positief: Kleine zaken klein houden, de adviseur beperkt de discussie tot deze overlast en gaat niet in op een discussie tussen DE boeren en DIE van de groen. De adviseur haalt er de andere partijen opnieuw bij om een een op een discussie tussen twee partijen met de anderen als publiek. De adviseur toont begrip voor de situatie van de landbouwer. De adviseur geeft de boer het gevoel dat hij samen met de andere partijen het probleem kan aanpakken Negatief: De adviseur zondigt hier tegen geen enkel van de tips om de situatie de de-escaleren

24 3. In een overleg met verschillende partijen over de bescherming van een zeldzame vlindersoort zegt de milieuambtenaar hij het zal vragen maar dat hij daarvoor nooit budget zal krijgen van het schepencollege. In welke de 6 fases van overtuigen loopt deze milieuambtenaar vast? Antwoord: in fase 3: willen. ok al wil hij daarvoor ijveren, hij hangt af van anderen om het ook te kunnen doen.

25 Deel natuur en natuurbeheer 1. De inhoud van een nieuw natuurbeheerplan zal bestaan uit: Vijf delen: deel 1 verkenning, deel 2 inventaris, deel 3 beheerdoelstellingen, deel 4 beheermaatregelen en deel 5 opvolging. 2. Wat is het verschil tussen een type 3 en 4 natuurterrein? Bij type 4 is erfdienstbaarheid en wordt het terrein getoetst aan het kader voor Vlaamse natuurreservaten. 3. Grote vossenstaartgraslanden situeren zich qua bodemvochtgehalte tussen twee andere types, welke? Tussen Dotterbloemgrasland en Glanshavergrasland. 4. Wat is een voordeel voor de biodiversiteit van het begrazen van graslanden ten opzichte van maaien? Er is veel meer structuurvariatie, interessant voor fauna. 5. Geef de 3 types van natuurstreefbeelden vegetatie. Europees beschermde habitats, regionaal belangrijke biotopen en andere vegetaties. 6. Leg uit wat factoren zijn van natuurstreefbeelden en geef een voorbeeld? Factoren zijn invloeden of processen die een ecosysteem of natuurtreefbeeld sturen. Voorbeelden zijn atmosferische depositie, successie, beheer.

26 7. Essen-Eikenbossen zonder Wilde hyacint komen voor op wat zure tot neutrale bodems. Geef 2 plantensoorten van de wat zuurdere leembodem en 2 plantensoorten van de meer neutrale bodem? Wat zuurdere bodem: bosanemoon, gele dovenetel, gewone salomonszegel, witte klaverzuring Meer neutrale bodem: eenbes, aardbeiganzerik, slanke sleutelbloem, daslook. 8. Een volwassen, gelijkjarig bestand van beuk midden in het Zoniënwoud met 20% bijmenging van eik ligt in Natura2000. Er is amper een jonge boomlaag, noch struiklaag te bespeuren. ok dood hout ontbreekt bijna volledig. In de kruidlaag staan Lelietje-vandalen, Dalkruid en Adelaarsvaren. Welk type natuurstreefbeeld zal je als doel stellen en welke beheermaatregelen (minstens 3) zou je hiervoor nemen? Type: Eiken-Beukenbossen op zure bodems (9120) Mogelijke maatregelen - Bomen verwijderen/dunnen om licht te creëren voor verjonging - Groepen kappen om open plekken te maken - Menging nastreven door natuurlijke verjonging of aanplanten (op voorwaarde dat eerst gedund wordt) - Bomen ringen/op stam laten dood gaan/bij velling kroonhout laten liggen - Bomen oud laten worden/als toekomstboom aanduiden om ecologische redenen - Dikke bomen behouden

27 9. Er moet een dunning gebeuren in een klein naaldhoutbestand op zandgrond. Het bestand ligt op een helling die constant afloopt met een hellingsgraad van 10 à 13 %. Bovenaan de helling loopt een bosweg. De exploitatie is voorzien met harvester en forwarder. In welke richting moeten de vaste ruimingpistes aangeduid worden? In de richting van de grootste helling, m.a.w. recht naar beneden 10. Wat zou een goede doeldiameter zijn voor Zomereik op een optimale groeiplaats en afkomstig uit een gewone aanplanting (plantverband van 1,5 m bij 1,5 m)? Leg uit hoe je die doeldiameter berekent. Hou hierbij rekening met de boombiologie en houteigenschappen van de boomsoort in kwestie. Zomereik uit een gewone aanplanting: takhoudende kern (15 cm) + overwalling van afgestorven takken (5 cm) + takvrije mantel kwaliteitshout ( cm) + dikte van het spinthout (10 cm) + schorsdikte (5 cm) maakt 75 cm. Aangezien het risico op ontwaarding van eikenhout door rot of verkleuring minimaal is bij vitale bomen, is het economisch zinvol om de eindkap later dan bij het bereiken van de minimale doeldiameter te doen. Een eik met een DBH van 95 cm zal een mantel kwaliteitshout van 30 cm i.p.v. 20 cm hebben, waardoor het verwerkingsrendement en de houtwaarde toeneemt. Tijdens de periode van 30 à 40 jaar die nodig zijn om dit extra kwaliteitshout bij te groeien, zal de waardebijgroei van deze eik bovengemiddeld hoog zijn.

Voorbeeldvragen Natuurmanagement specialisatie Natuurinspecteur

Voorbeeldvragen Natuurmanagement specialisatie Natuurinspecteur Voorbeeldvragen Natuurmanagement specialisatie Natuurinspecteur Deel natuurwetgeving (open boek) 1. pmaak regelgeving, welke bewering klopt? Vlaamse Regering dient een ontwerp van decreet in samen met

Nadere informatie

Voorbeeldvragen Natuurmanagement specialisatie Boswachter

Voorbeeldvragen Natuurmanagement specialisatie Boswachter Voorbeeldvragen Natuurmanagement specialisatie Boswachter Deel natuurwetgeving (open boek) 1. Een natuurdomein (hoofdzakelijk graslanden, geen bos) waar u boswachter bent, heeft de bestemming natuurgebied

Nadere informatie

Workshop bosbeheer. Beheerteamdag 2017

Workshop bosbeheer. Beheerteamdag 2017 Workshop bosbeheer Beheerteamdag 2017 Consulent bosbeheer Bosbeheer Elke boom heeft de functie om gekapt te worden Natuurwaarde bos? Wat bepaalt de natuurwaarde? Wat bepaalt de natuurwaarde van een bos?

Nadere informatie

INFOFICHE Bomen rooien of (ver)bouwen in de buurt van bomen?

INFOFICHE Bomen rooien of (ver)bouwen in de buurt van bomen? INFOFICHE Bomen rooien of (ver)bouwen in de buurt van bomen? OPMAAK BOMENPLAN 1. WOONGEBIED (en gelijkgestelde gebieden) & KMO-ZONE Moeten er bomen gerooid worden in functie van de bouw van de woning,

Nadere informatie

VR DOC.0722/3

VR DOC.0722/3 VR 2017 1407 DOC.0722/3 Bijlage 1. Gegevens die moeten worden opgenomen in de verschillende delen van een natuurbeheerplan als vermeld in artikel 3, tweede lid Hieronder worden de gegevens vermeld die

Nadere informatie

BOS IN SINT-TRUIDEN Nota

BOS IN SINT-TRUIDEN Nota BOS IN SINT-TRUIDEN Nota Ir. Koenraad Van Meerbeek 12/03/2012 1. Wat is bos? Wanneer we over bos spreken, is er een duidelijke definitie nodig van een bos. Iedereen moet immers over hetzelfde praten. Een

Nadere informatie

Europees beschermde natuur

Europees beschermde natuur Europees beschermde natuur Kwartelkoning Vlaanderen streeft naar 100 broedkoppels van deze soort, in 2007 waren er 6. Twee richtlijnen Vogelrichtlijn, 1979 Habitatrichtlijn, 1992 Afbakenen van gebieden

Nadere informatie

Vilda / Yves Adams. Wegwijs in het natuurbeheerplan AGENTSCHAP NATUUR & BOS

Vilda / Yves Adams. Wegwijs in het natuurbeheerplan AGENTSCHAP NATUUR & BOS Vilda / Yves Adams Wegwijs in het natuurbeheerplan AGENTSCHAP NATUUR & BOS Via een natuurbeheerplan wil Natuur en Bos eigenaars of beheerders van een natuurgebied of -reservaat ondersteunen. Met dat plan

Nadere informatie

Ministerieel besluit houdende de uitbreiding van het erkend natuurreservaat Heidebos (nr. E-147)

Ministerieel besluit houdende de uitbreiding van het erkend natuurreservaat Heidebos (nr. E-147) ~\".. \ Vlaa~se 'l~ \ Regenng Ministerieel besluit houdende de uitbreiding van het erkend natuurreservaat Heidebos (nr. E-147) DE VLAAMSE MINISTER VAN OMGEVING, NATUUR EN LANDBOUW, Gelet op het Bosdecreet

Nadere informatie

COMPENSATIEMAATREGELEN BIJ ONTBOSSING Formulier, in te vullen door de aanvrager van een stedenbouwkundige vergunning tot ontbossing

COMPENSATIEMAATREGELEN BIJ ONTBOSSING Formulier, in te vullen door de aanvrager van een stedenbouwkundige vergunning tot ontbossing COMPENSATIEMAATREGELEN BIJ ONTBOSSING Formulier, in te vullen door de aanvrager van een stedenbouwkundige vergunning tot ontbossing Ik, ondergetekende,...... woon in....... en wens over te gaan tot de

Nadere informatie

COMPENSATIEMAATREGELEN BIJ VERKAVELING VAN GEHEEL OF TEN DELE BEBOSTE GROND Formulier, in te vullen door de aanvrager van een verkavelingsvergunning

COMPENSATIEMAATREGELEN BIJ VERKAVELING VAN GEHEEL OF TEN DELE BEBOSTE GROND Formulier, in te vullen door de aanvrager van een verkavelingsvergunning COMPENSATIEMAATREGELEN BIJ VERKAVELING VAN GEHEEL OF TEN DELE BEBOSTE GROND Formulier, in te vullen door de aanvrager van een verkavelingsvergunning Ik, ondergetekende,...... woon in......en wens over

Nadere informatie

AGROFORESTRY - JURIDISCHE ASPECTEN

AGROFORESTRY - JURIDISCHE ASPECTEN AGROFORESTRY - JURIDISCHE ASPECTEN Studiedag Beveren-Waas: agroforestry 2 SEPT 2014 Regelgeving LV inzake agroforestry Regelgeving beleidsdomein Landbouw en Visserij: BVR Agroforestry: BVR van 30 juli

Nadere informatie

Natuurbeheerplan en kaartmateriaal. Natuurmanagement: natuurbeheerplan

Natuurbeheerplan en kaartmateriaal. Natuurmanagement: natuurbeheerplan Natuurbeheerplan en kaartmateriaal Verloop van de dag Natuurbeheerplan Kaartmateriaal Waarom een nieuw beheerplan Bosbeheerplan Bermbeheerplan Natuurbeheerplan Beheerplan bos/ natuurreservaat Harmonisch

Nadere informatie

Aanvraag van een kapmachtiging voor bomen en struiken in een privébos

Aanvraag van een kapmachtiging voor bomen en struiken in een privébos Aanvraag van een kapmachtiging voor bomen en struiken in een privébos ANB-01-160330 /////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Nadere informatie

Boscompensatievoorstel bij de aanvraag van een omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen of het verkavelen van gronden

Boscompensatievoorstel bij de aanvraag van een omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen of het verkavelen van gronden Boscompensatievoorstel bij de aanvraag van een omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen of het verkavelen van gronden ANB-39-180727 /////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Nadere informatie

AGROFORESTRY - JURIDISCH ASPECTEN. Infoavond Agroforestry 17 augustus 2012

AGROFORESTRY - JURIDISCH ASPECTEN. Infoavond Agroforestry 17 augustus 2012 AGROFORESTRY - JURIDISCH ASPECTEN Infoavond Agroforestry 17 augustus 2012 Agroforestry in het juridisch landschap Agroforestry was in Vlaanderen al aanwezig voor 2011 Voorbeelden: populieraanplant met

Nadere informatie

Het natuurbeheerplan. Martine Waterinckx De Europese natuurdoelen in vraag en antwoord 09 september 2014

Het natuurbeheerplan. Martine Waterinckx De Europese natuurdoelen in vraag en antwoord 09 september 2014 Het natuurbeheerplan Martine Waterinckx De Europese natuurdoelen in vraag en antwoord 09 september 2014 1 Processen SBZ Management Plan Beheerplan terrein Allocatie + maatregelen+ planning Vlaams Natura

Nadere informatie

Aanvraag van een kapmachtiging voor bomen en struiken in een privébos

Aanvraag van een kapmachtiging voor bomen en struiken in een privébos Aanvraag van een kapmachtiging voor bomen en struiken in een privébos ANB-86-180730 /////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Nadere informatie

Bundel 1 van veldoefeningen en cases

Bundel 1 van veldoefeningen en cases Bundel 1 van veldoefeningen en cases De cases en veldoefeningen bestaan uit 3 delen: Deel 1 de veldoefeningen waarvan de locaties voorkomen in het natuurgebied Den Battelaer te Mechelen. Deel 2 een case

Nadere informatie

1. ecologische functie

1. ecologische functie Criteria voor geı ntegreerd natuurbeheer samenvatting 1. ecologische functie criterium 1.1: kwaliteit van het natuurlijk milieu over heel het terrein indicator 1.1.1: - natuurlijke waterhuishouding niet

Nadere informatie

VERBINTENIS TOT COMPENSERENDE BEBOSSING

VERBINTENIS TOT COMPENSERENDE BEBOSSING VERBINTENIS TOT COMPENSERENDE BEBOSSING 1. Ondertekenende partijen Tussen enerzijds : Beheersmaatschappij Antwerpen Mobiel, Rijnkaai 37, 2000 Antwerpen Vertegenwoordigd door: De heer Jan Van Rensbergen,

Nadere informatie

Aanvraag tot het verkrijgen van een kapmachtiging voor het vellen van bomen in privé-bos

Aanvraag tot het verkrijgen van een kapmachtiging voor het vellen van bomen in privé-bos Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap Afdeling Bos en Groen Aanvraag tot het verkrijgen van een kapmachtiging voor het vellen van bomen in privé-bos (artikel 81 4 van het Bosdecreet van 13/6/1990 - gewijzigd

Nadere informatie

Het natuurbeheerplan. Beheerteamdag,

Het natuurbeheerplan. Beheerteamdag, Het natuurbeheerplan Beheerteamdag, 13-06-2015 Agenda Natuurdecreet Uitvoeringsbesluit beheerplannen Consequenties voor Natuurpunt Ideeën lokale aanpak Timing Decreet: goedgekeurd in 2014, in werking Uitvoeringsbesluiten:

Nadere informatie

Boscompensatievoorstel bij de aanvraag van een stedenbouwkundige vergunning of een verkavelingsvergunning

Boscompensatievoorstel bij de aanvraag van een stedenbouwkundige vergunning of een verkavelingsvergunning Boscompensatievoorstel bij de aanvraag van een stedenbouwkundige vergunning of een verkavelingsvergunning ANB-39-201200813 ANB Antwerpen Anna Bijnsgebouw Lange Kievitstraat 111/113 bus 63 2018 ANTWERPEN

Nadere informatie

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het akkoord van de Vlaamse minister, bevoegd voor begroting, gegeven op 10 juni 2016;

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het akkoord van de Vlaamse minister, bevoegd voor begroting, gegeven op 10 juni 2016; Besluit van de Vlaamse Regering houdende wijziging van het besluit van de Vlaamse regering van 16 februari 2001 tot vaststelling van nadere regels inzake compensatie van ontbossing en ontheffing van het

Nadere informatie

Starters in het bosonderzoek 2011. Gorik Verstraeten Bart Muys, Jakub Hlava, Kris Verheyen. Margot Vanhellemont. Inleiding

Starters in het bosonderzoek 2011. Gorik Verstraeten Bart Muys, Jakub Hlava, Kris Verheyen. Margot Vanhellemont. Inleiding Starters in het bosonderzoek 2011 Veranderingen in bodem- en strooiselkenmerken bij de omvorming van gemengd loofhout naar fijnspar. Gorik Verstraeten Bart Muys, Jakub Hlava, Kris Verheyen Margot Vanhellemont

Nadere informatie

Uitgebreid bosbeheerplan: Openbare bossen Arendonk 15 februari 2010

Uitgebreid bosbeheerplan: Openbare bossen Arendonk 15 februari 2010 Uitgebreid bosbeheerplan: Openbare bossen Arendonk 15 februari 2010 Natuurwerk wordt mogelijk gemaakt dankzij de steun van de Europese Unie, met name het Europees Sociaal Fonds (ESF), het Vlaams Gewest

Nadere informatie

Erkenning natuurreservaat Rothoek-Kwarekken Erkenning van het privaat natuurreservaat E-211 Rothoek-Kwarekken te Westerlo (Antwerpen) 21 juni 2012

Erkenning natuurreservaat Rothoek-Kwarekken Erkenning van het privaat natuurreservaat E-211 Rothoek-Kwarekken te Westerlo (Antwerpen) 21 juni 2012 Briefadvies Erkenning natuurreservaat Rothoek-Kwarekken Erkenning van het privaat natuurreservaat E-211 Rothoek-Kwarekken te Westerlo (Antwerpen) Datum van goedkeuring Volgnummer Coördinator Co-auteur

Nadere informatie

Natuurstreefbeelden bos. Natuurmanagement: natuurstreefbeelden bos

Natuurstreefbeelden bos. Natuurmanagement: natuurstreefbeelden bos Natuurstreefbeelden bos Inhoud 1. Kenmerken van bosnatuurstreefbeelden 2. Types van bosnatuurstreefbeelden en de kenmerkende soorten 3. Bosnatuurstreefbeelden plaatsen in een abiotisch schema 4. Beheer

Nadere informatie

versie 01/2019 Handleiding Omgevingsloket Vegetatiewijzigingen omgevingvlaanderen.be natuurenbos.be

versie 01/2019 Handleiding Omgevingsloket Vegetatiewijzigingen omgevingvlaanderen.be natuurenbos.be versie 01/2019 Handleiding Omgevingsloket Vegetatiewijzigingen omgevingvlaanderen.be natuurenbos.be Omgevingsvergunning voor vegetatiewijzigingen Vanaf 1 augustus 2018 is de natuurvergunning voor het wijzigen

Nadere informatie

Bijlagen. 6 Bijlagen

Bijlagen. 6 Bijlagen 6 Bijlagen Bijlage 1: Bijlage 2: Bijlage 3: Bijlage 4: Bijlage 5: Bijlage 6: Bijlage 7: Algemene kenmerken per bestand Bosbouwopnames Vegetatie-opnames (bosbestanden) Tansley-opnames Adviezen en participatie

Nadere informatie

nr. 488 van ELISABETH MEULEMAN datum: 9 mei 2018 aan JOKE SCHAUVLIEGE Boscompensatie - Uitvoering

nr. 488 van ELISABETH MEULEMAN datum: 9 mei 2018 aan JOKE SCHAUVLIEGE Boscompensatie - Uitvoering SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 488 van ELISABETH MEULEMAN datum: 9 mei 2018 aan JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN OMGEVING, NATUUR EN LANDBOUW Boscompensatie - Uitvoering Als er in Vlaanderen wordt ontbost,

Nadere informatie

Wetgeving en beleid van de groene ruimte

Wetgeving en beleid van de groene ruimte C U R S U S Wetgeving en beleid van de groene ruimte Het bos door de bomen Bomen Bomen: verschillende verschijningsvormen Bossen Natuur (vegetatie) Klein landschapselement Erfgoed, beschermd monument,

Nadere informatie

Aanvraag van een kapmachtiging voor bomen en struiken in een privébos

Aanvraag van een kapmachtiging voor bomen en struiken in een privébos Aanvraag van een kapmachtiging voor bomen en struiken in een privébos Agentschap voor Natuur en Bos Tel. 02 553 81 02 Fax 02 553 81 05 E-mail: anb@vlaanderen.be ANB-01-20120910 In te vullen door de behandelende

Nadere informatie

Een kluwen van bostypes, bosindelingen. Ecopedia wijst de weg.

Een kluwen van bostypes, bosindelingen. Ecopedia wijst de weg. Een kluwen van bostypes, bosindelingen. Ecopedia wijst de weg. 1 Indeling op basis van vegetatie Valse salie, lelietje-van-dale, hengel en dalkruid. Eiken-Beukenbossen op zure bodem. Essen-Eikenbossen

Nadere informatie

Bosbeheerplanning in Vlaanderen

Bosbeheerplanning in Vlaanderen Achtergrond 2 typen Doel/Voordelen/Procedure Case Meerdaalwoud,Heverleebos & Egenhovenbos Achtergrond Bosbeheer in Vlaanderen = bevoegdheid Vlaamse Overheid Bos in Vlaanderen: 10,8% bos = ca. 146.000 ha

Nadere informatie

Natuurmanagement specialisatie beleidsadviseur

Natuurmanagement specialisatie beleidsadviseur Natuurmanagement specialisatie beleidsadviseur Ischnoderma resinosum Natuurmanagement: inleiding Welkom in ons gebouw Uitgangen in geval van nood Brandblussers Wc Koffie, thee en water Broodjesbar en resto

Nadere informatie

Wat is een bos? Aandeel van verschillende taxongroepen voor de soortenrijkdom in gematigde loofbossen

Wat is een bos? Aandeel van verschillende taxongroepen voor de soortenrijkdom in gematigde loofbossen Bosecologie Wat is een bos? Bossen zijn biotopen waar bomen het aspect bepalen. Maar niet alleen bomen bepalen of het een bos is Bij ons: # boomsoorten beperkt Toch zijn de boomsoorten de sleutelsoorten

Nadere informatie

Bomen buiten het bos. Bomen buiten het bos

Bomen buiten het bos. Bomen buiten het bos 7-3-2013 1 Inhoud 1 Wat is buiten het bos? 2 Zakenrecht 3 Ruimtelijke ordening 4 Natuurbehoud 5 Onroerend erfgoed 1 Wat is buiten het bos? Bosdecreet 1990 geeft zeer ruime definitie aan bos : grondoppervlakten

Nadere informatie

PROVINCIEDOMEIN RAVERSYDE Ontwerp Natuurbeheerplan Toelichting provincial minaraad 05/02/2018

PROVINCIEDOMEIN RAVERSYDE Ontwerp Natuurbeheerplan Toelichting provincial minaraad 05/02/2018 PROVINCIEDOMEIN RAVERSYDE Ontwerp Natuurbeheerplan Toelichting provincial minaraad 05/02/2018 Natuurbeheerplan Besluit natuurbeheerplan wordt sinds 28-10-2017 toegepast: zelfde procedure voor alle mogelijke

Nadere informatie

Aanvraag van een kapmachtiging voor bomen en struiken in een privébos

Aanvraag van een kapmachtiging voor bomen en struiken in een privébos Aanvraag van een kapmachtiging voor bomen en struiken in een privébos Agentschap voor Natuur en Bos Albert II-laan 20, 1000 BRUSSEL Tel. 02 553 81 02 Fax 02 553 81 05 E-mail: anb@vlaanderen.be ANB-01-20071015

Nadere informatie

Natuurstreefbeelden inleiding

Natuurstreefbeelden inleiding Natuurstreefbeelden inleiding Wat zijn natuurstreefbeelden? Een natuurstreefbeeld is een nagestreefd biotoop, mozaïek van biotopen of een leefgebied van een soort dat je wil behouden of verkrijgen via

Nadere informatie

Toekomst voor eeuwenoud bos Samenvatting van het beheerplan Norgerholt Concept

Toekomst voor eeuwenoud bos Samenvatting van het beheerplan Norgerholt Concept Toekomst voor eeuwenoud bos Samenvatting van het beheerplan Norgerholt Concept a Toekomst voor eeuwenoud bos Samenvatting van het beheerplan Norgerholt Colofon Deze samenvatting is een uitgave van de

Nadere informatie

Regionaal Overleg Milieu. 6 maart 2018

Regionaal Overleg Milieu. 6 maart 2018 Regionaal Overleg Milieu 6 maart 2018 Zorgen voor meer en betere natuur, samen met u, dat is het Agentschap voor Natuur en Bos. Onze missie verandert niet, maar onze structuur wel. Zo maken we onze werking

Nadere informatie

BIODIVERSITEIT. Welke stappen doorloop je als je een wetenschappelijk onderzoek doet? (kernwoorden)

BIODIVERSITEIT. Welke stappen doorloop je als je een wetenschappelijk onderzoek doet? (kernwoorden) BIODIVERSITEIT Datum: Groep 1 2 3 4 Namen:.. Welke stappen doorloop je als je een wetenschappelijk onderzoek doet? (kernwoorden) 1.. 2.. 3.. 4.. 5.. Verklaar bondig het begrip Biodiversiteit..... NMEC

Nadere informatie

MONITEUR BELGE BELGISCH STAATSBLAD

MONITEUR BELGE BELGISCH STAATSBLAD MONITEUR BELGE 18.10.2017 BELGISCH STAATSBLAD 94519 Bijlage 1 Gegevens die moeten worden opgenomen in de verschillende delen van een natuurbeheerplan als vermeld in artikel 3, tweede lid Hieronder worden

Nadere informatie

Voorwoord Sneeuwklokjes

Voorwoord Sneeuwklokjes Voorwoord De winter is de periode waarin alles in de natuur stil lijkt te staan en tot rust komt. Maar zodra het weer iets warmer wordt, komen de eerste stinzeplanten al weer in bloei. Dat begint met de

Nadere informatie

BIODIVERSITEIT. Groep Welke stappen doorloop je als je een wetenschappelijk onderzoek doet? (kernwoorden)

BIODIVERSITEIT. Groep Welke stappen doorloop je als je een wetenschappelijk onderzoek doet? (kernwoorden) BIODIVERSITEIT Datum: Groep 1 2 3 4 Namen:.. Welke stappen doorloop je als je een wetenschappelijk onderzoek doet? (kernwoorden)..... Verklaar bondig het begrip Biodiversiteit..... Werkbladen: Veldwerk

Nadere informatie

Natuurmanagement specialisatie boswachter

Natuurmanagement specialisatie boswachter Natuurmanagement specialisatie boswachter Ischnoderma resinosum Welkom in ons gebouw Uitgangen in geval van nood Brandblussers Wc Koffie, thee en water Info over opleidingscheques en andere Opleidingscheques,

Nadere informatie

Biodivers B.V. P.J.L. de Groot Hoenkoopse Buurtweg GB OUDEWATER. Datum 3 augustus 2016 Betreft Beslissing aanvraag Art. 75 Flora- en faunawet

Biodivers B.V. P.J.L. de Groot Hoenkoopse Buurtweg GB OUDEWATER. Datum 3 augustus 2016 Betreft Beslissing aanvraag Art. 75 Flora- en faunawet > Retouradres Postbus 19530, 2500 CM Den Haag Biodivers B.V. P.J.L. de Groot Hoenkoopse Buurtweg 51 3421 GB OUDEWATER Postbus 19530, 2500 CM Den Haag mijn.rvo.nl T 088 042 42 42 F 070 378 61 39 ffwet@rvo.nl

Nadere informatie

Beplantingen en de wet. Door de bomen het bos niet meer zien

Beplantingen en de wet. Door de bomen het bos niet meer zien Beplantingen en de wet Door de bomen het bos niet meer zien Een vergunning om te mogen aanplanten? In de regel : neen! Wanneer wel : Bebossingsvergunning : bij uw gemeentebestuur Wanneer beplanting in

Nadere informatie

Flora- en faunascan voor de bouw van een woning aan de Bolenbergweg te Belfeld

Flora- en faunascan voor de bouw van een woning aan de Bolenbergweg te Belfeld Tegelseweg 3 5951 GK Belfeld Tel: 077-4642999 www.faunaconsult.nl info@faunaconsult.nl Faunaconsult KvK Venlo 09116138 De heer J. Bruekers Bolenbergweg 18 5951 AZ Belfeld Flora- en faunascan voor de bouw

Nadere informatie

Dit bezwaar telt 6 pagina s 07 april 2011 Bezwaarschrift gericht aan PROCORO Koningin Elisabethlei Antwerpen

Dit bezwaar telt 6 pagina s 07 april 2011 Bezwaarschrift gericht aan PROCORO Koningin Elisabethlei Antwerpen Dit bezwaar telt 6 pagina s 07 april 2011 Bezwaarschrift gericht aan PROCORO Koningin Elisabethlei 22 2018 Antwerpen Aangaande het openbaar onderzoek Provinciaal Ruimtelijk Uitvoeringsplan PRUP Clusters

Nadere informatie

Wegwijs. in de wetgeving op het wijzigen van vegetaties en kleine landschapselementen

Wegwijs. in de wetgeving op het wijzigen van vegetaties en kleine landschapselementen Wegwijs in de wetgeving op het wijzigen van vegetaties en kleine landschapselementen 0 Wegwijs in de wetgeving op het wijzigen van vegetaties en kleine landschapselementen Voorwoord De provincie Antwerpen

Nadere informatie

Monitoringplan ANB: monitoring van PAS-herstelbeheer

Monitoringplan ANB: monitoring van PAS-herstelbeheer Monitoringplan ANB: monitoring van PAS-herstelbeheer 1 Situering In de werkgroep PAS-herstelbeleid werden de door Nederland gehanteerde herstelstrategieën vertaald naar de Vlaamse situatie. Hiervoor werd

Nadere informatie

Wetgeving planten van bomen

Wetgeving planten van bomen Wetgeving planten van bomen Beleid/visie Bomen in diverse beleidplannen (milieu, cultuur, ruimtelijke ordening, sociaal, jeugd ) Bomenplan (beleid en beheer) Beschermingsmaatregelen bouwwerven Bomen plannen:

Nadere informatie

De rol van de beuk in de bosontwikkeling

De rol van de beuk in de bosontwikkeling De rol van de beuk in de bosontwikkeling Patrick Hommel Rein de Waal Alterra; Wageningen-UR Vegetatiekundige invalshoek: Bostypen zijn vaste combinaties van plantensoorten (struiklaag, kruidlaag, moslaag).

Nadere informatie

Aanvullende nota bij het plan-mer ruilverkaveling Schelde-Leie

Aanvullende nota bij het plan-mer ruilverkaveling Schelde-Leie Aanvullende nota bij het plan-mer ruilverkaveling Schelde-Leie 5 december 2013 Situering/Historiek Het onderzoek naar het nut van de ruilverkaveling Schelde-Leie werd opgestart in 2006. Na het inventarisatiewerk,

Nadere informatie

Algemeen. Voorwoord

Algemeen. Voorwoord Voorwoord Het voorjaar is het begin van al het nieuwe leven: De bomen lopen weer uit, de vogels beginnen met het maken van hun nesten, de egels ontwaken uit hun winterslaap en de eerste bolgewassen staan

Nadere informatie

Aanvraag. Ontheffing artikel 75 Flora- en faunawet. Waarom dit formulier? Uw gegevens. In te vullen door Dienst Regelingen.

Aanvraag. Ontheffing artikel 75 Flora- en faunawet. Waarom dit formulier? Uw gegevens. In te vullen door Dienst Regelingen. Aanvraag Ontheffing artikel 75 Flora- en faunawet o A o B Waarom dit formulier? Met dit formulier vraagt u ontheffing aan voor activiteiten die gevolgen hebben voor beschermde dier- en plantensoorten.

Nadere informatie

Aanpak problematiek van de weekendverblijven. Provinciaal ruimtelijk uitvoeringsplan (PRUP) Leugenboombos

Aanpak problematiek van de weekendverblijven. Provinciaal ruimtelijk uitvoeringsplan (PRUP) Leugenboombos Inleiding Aanpak problematiek van de weekendverblijven Provinciaal ruimtelijk uitvoeringsplan (PRUP) Leugenboombos Verdere stappen Vragen? 6 mei 2009 dienst ruimtelijke planning - PRUP Leugenboombos 1

Nadere informatie

1 NATUUR. 1.1 Natuurwetgeving & Planologie

1 NATUUR. 1.1 Natuurwetgeving & Planologie 1 NATUUR 1.1 Natuurwetgeving & Planologie De bescherming van de natuur is in Nederland vastgelegd in respectievelijk de Natuurbeschermingswet en de Flora- en faunawet. Deze wetten vormen een uitwerking

Nadere informatie

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op de bijzondere wet van 8 augustus 1980 tot hervorming der instellingen, artikel 20;

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op de bijzondere wet van 8 augustus 1980 tot hervorming der instellingen, artikel 20; Ontwerpbesluit van de Vlaamse Regering houdende voorlopige vaststelling van de ontwerpkaart met meest kwetsbare waardevolle bossen als vermeld in artikel 90ter van het Bosdecreet van 13 juni 1990, tot

Nadere informatie

MINISTERIE VAN DE VLAAMSE GEMEENSCHAP

MINISTERIE VAN DE VLAAMSE GEMEENSCHAP MINISTERIE VAN DE VLAAMSE GEMEENSCHAP 5 MEI 2000. - Besluit van de Vlaamse regering betreffende de openbare onderzoeken over aanvragen tot stedenbouwkundige vergunning en verkavelingsaanvragen De Vlaamse

Nadere informatie

Inhoud. Natuurwetgeving. Het Natuurdecreet. Krachtlijnen. Het Natuurdecreet 13/01/2019. Natuurbehoudsrecht: onderdelen

Inhoud. Natuurwetgeving. Het Natuurdecreet. Krachtlijnen. Het Natuurdecreet 13/01/2019. Natuurbehoudsrecht: onderdelen Inhoud CURSUS Natuurwetgeving Natuurmanagement Basis Deel 3: Natuurdecreet DAG 2 Het natuurdecreet: gebiedsgerichte bescherming bescherming buiten de beschermde gebieden bescherming van soorten Handhaving

Nadere informatie

Bundel 2 van veldoefening en cases

Bundel 2 van veldoefening en cases Bundel 2 van veldoefening en cases De cases en veldoefeningen bestaan uit 3 delen: Deel 1 de veldoefeningen waarvan de locaties voorkomen in het natuurgebied Den Battelaer te Mechelen Deel 2 een case i.v.m.

Nadere informatie

Inhoud. Natuurwetgeving. Het Natuurdecreet. Krachtlijnen. Het Natuurdecreet 21/03/2017. Natuurmanagement Basis Deel natuurdecreet

Inhoud. Natuurwetgeving. Het Natuurdecreet. Krachtlijnen. Het Natuurdecreet 21/03/2017. Natuurmanagement Basis Deel natuurdecreet Inhoud CURSUS Natuurwetgeving Natuurmanagement Basis Deel natuurdecreet DAG 2 Het natuurdecreet Gebiedsgerichte bescherming Bescherming buiten de beschermde gebieden Bescherming van soorten Handhaving

Nadere informatie

Natuurkwaliteit en bosgebruik Natura 2000. Rienk-Jan Bijlsma

Natuurkwaliteit en bosgebruik Natura 2000. Rienk-Jan Bijlsma Natuurkwaliteit en bosgebruik Natura 2000 Rienk-Jan Bijlsma Onderwerpen Habitatkaart bossen Veluwe Kwaliteitsverbetering habitattypen bos Oppervlaktevergroting habitattypen bos Habitatkaart: typen en criteria

Nadere informatie

NATUURBELEID EN RUIMTELIJKE ORDENING

NATUURBELEID EN RUIMTELIJKE ORDENING NATUURBELEID EN RUIMTELIJKE ORDENING Voordracht VRP 29/01/02 Prof. dr. G. Van Hoorick Docent in het vakgebied bestuursrecht en milieurecht Universiteit Gent Advocaat te Gent INHOUD 1. Overzicht van het

Nadere informatie

Handleiding natuurbeheerplan DEEL 2 Inventaris

Handleiding natuurbeheerplan DEEL 2 Inventaris 1 Handleiding natuurbeheerplan DEEL 2 Inventaris versie 05/04/2019 De inventarisatie heeft als doel informatie te verzamelen om de beheerdoelstellingen - die in deel 1 verkenning van het natuurbeheerplan

Nadere informatie

Winterwandeling Heimanshof

Winterwandeling Heimanshof wwwdenhaagnl/jaarprogramma Winterwandeling Heimanshof Samenstelling Gemeente Den Haag Dienst Stadsbeheer Archeologie & natuur- en milieueducatie Prins Hendrikstraat 39 2518 HH Den Haag milieueducatiepo@denhaagnl

Nadere informatie

MODEL INLICHTINGENFORMULIER VASTGOEDINFORMATIE IDENTIFICATIE VAN DE AANVRAGER. Beroep: Datum van aanvraag: IDENTIFICATIE VAN HET ONROEREND GOED

MODEL INLICHTINGENFORMULIER VASTGOEDINFORMATIE IDENTIFICATIE VAN DE AANVRAGER. Beroep: Datum van aanvraag: IDENTIFICATIE VAN HET ONROEREND GOED 1 MODEL INLICHTINGENFORMULIER VASTGOEDINFORMATIE Voorliggend formulier is een model dat aangepast kan worden aan de specifieke wensen en noden van de gemeente vak in te vullen door de aanvrager IDENTIFICATIE

Nadere informatie

Bosgroep IJzer en Leie. Bosgroep Ijzer en Leie 1

Bosgroep IJzer en Leie. Bosgroep Ijzer en Leie 1 Bosgroep IJzer en Leie Bosgroep Ijzer en Leie 1 Wat is een Bosgroep? Vereniging (v.z.w.) van en voor boseigenaars Raad van Bestuur: leden West-Vlaamse boseigenaars Boseigenaar blijft volledig verantwoordelijk:

Nadere informatie

5.5.A - TECHNISCHE DIENST MILIEU NATUURVERGUNNING FORT 3 NEGATIEF ADVIES

5.5.A - TECHNISCHE DIENST MILIEU NATUURVERGUNNING FORT 3 NEGATIEF ADVIES 5.5.A - TECHNISCHE DIENST MILIEU NATUURVERGUNNING FORT 3 NEGATIEF ADVIES Voorgeschiedenis Op 7 maart 2006 heeft het provinciebestuur een natuurvergunningsaanvraag over de wijziging van de vegetatie door

Nadere informatie

Wetgeving en beleid van de groene ruimte

Wetgeving en beleid van de groene ruimte C U R S U S Wetgeving en beleid van de groene ruimte Bomen planten Bomen planten Veldwetboek Vegetatiewijzigingen Vlaams ecologisch netwerk Natuurrichtplannen Beschermde landschappen en dorpsgezichten

Nadere informatie

Mestdecreet. pesticiden. Toepassing artikel 21 mestdecreet. Enige artikel waarvoor ANB bevoegd is

Mestdecreet. pesticiden. Toepassing artikel 21 mestdecreet. Enige artikel waarvoor ANB bevoegd is Mestdecreet pesticiden Toepassing artikel 21 mestdecreet Enige artikel waarvoor ANB bevoegd is 2 1 Artikel 21: Het is verboden meststoffen op of in de bodem te brengen, met uitzondering van bemesting door

Nadere informatie

Compensatieplan. natuurcompensatie. parkeren De Heimolen. juli 2015

Compensatieplan. natuurcompensatie. parkeren De Heimolen. juli 2015 Compensatieplan natuurcompensatie parkeren De Heimolen juli 2015 Inhoudsopgave: 1. Inleiding 2. Omschrijving verlies aan ecologische waarde. 3. Ruimtelijke begrenzing bestaand en de fysieke compensatie

Nadere informatie

Inspraakwijzer beheerplannen Natura 2000 Drenthe

Inspraakwijzer beheerplannen Natura 2000 Drenthe Inspraakwijzer beheerplannen Natura 2000 Drenthe Waarom deze inspraakwijzer? Deze inspraakwijzer is geschreven als toelichting op de terinzagelegging van het ontwerp-beheerplan voor Natura 2000-gebied

Nadere informatie

Telefoonnummer(s) 0575-568233. a.noordermeer@brummen.nl

Telefoonnummer(s) 0575-568233. a.noordermeer@brummen.nl Aanvraag Ontheffing artikel 75 Flora- en faunawet Wilt u een ontheffing aanvragen voor activiteiten die gevolgen voor beschermde dier- en plantsoorten? Namelijk voor: ruimtelijke ingrepen beheer en schadebestrijding,

Nadere informatie

Aanvraag van een vergunning voor het wijzigen van vegetatie of van kleine landschapselementen

Aanvraag van een vergunning voor het wijzigen van vegetatie of van kleine landschapselementen Aanvraag van een vergunning voor het wijzigen van vegetatie of van kleine landschapselementen ANB-47-20131016 In te vullen door de behandelende afdeling ontvangstdatum registratienummer Waarvoor dient

Nadere informatie

C U R S U S. Natuurmanagement. Natuurwetgeving voor beleidsadviseurs

C U R S U S. Natuurmanagement. Natuurwetgeving voor beleidsadviseurs C U R S U S Natuurmanagement Natuurwetgeving voor beleidsadviseurs Beheerplanning en subsidies Een natuurbeheerplan voor de Hoofsweer Geïntegreerd beheer Natuur: de levende organismen, hun habitats, de

Nadere informatie

NIEUW DECREET NATUURBEHOUD: einde of versterking reservaten en aankopen?

NIEUW DECREET NATUURBEHOUD: einde of versterking reservaten en aankopen? Basis van het nieuwe decreet Implementatie IHD Intrede natuurbeheerplan: type 2, 3 en 4 (reservaten) Subsidiesysteem - zowel voor aankopen als beheersubsidies toegankelijk voor alle actoren, ook voor private

Nadere informatie

BEPLANTINGSPLAN LANDGOED NIEUW HOLTHUIZEN

BEPLANTINGSPLAN LANDGOED NIEUW HOLTHUIZEN BEPLANTINGSPLAN LANDGOED NIEUW HOLTHUIZEN 1. INLEIDING De heer G. Holthuis en Mevrouw E. Wynia willen een nieuw landgoed aanleggen aan de Markeweg in Steenbergen. Onderdeel daarvan is de aanleg van 5 ha

Nadere informatie

CASE 2 Hout uit landschap als grondstof: natuurbeheerplan als een basisvoorwaarde. Marian Gerard (Provincie Antwerpen)

CASE 2 Hout uit landschap als grondstof: natuurbeheerplan als een basisvoorwaarde. Marian Gerard (Provincie Antwerpen) CASE 2 Hout uit landschap als grondstof: natuurbeheerplan als een basisvoorwaarde Marian Gerard (Provincie Antwerpen) Hout uit het landschap als grondstof Natuurbeheerplan als basisvoorwaarde 2 Beerse

Nadere informatie

30/09/2010. Inrichten en aanleggen volgens de regels Steven Clays, Trage Wegen vzw. Overzicht van de presentatie

30/09/2010. Inrichten en aanleggen volgens de regels Steven Clays, Trage Wegen vzw. Overzicht van de presentatie Titelblad Steven 30/09/ Inrichten en aanleggen volgens de regels Steven Clays, Trage Wegen vzw Overzicht van de presentatie Vergunningen Normalisatie Concrete ervaringen en vragen - Welke partijen moeten

Nadere informatie

VLAAMSE RAAD ZITTING 1995-1996 26 OKTOBER 1995 VOORSTEL VAN DECREET. van mevrouw Vera Dua. houdende wijziging van het bosdecreet van 13 juni 1990

VLAAMSE RAAD ZITTING 1995-1996 26 OKTOBER 1995 VOORSTEL VAN DECREET. van mevrouw Vera Dua. houdende wijziging van het bosdecreet van 13 juni 1990 Stuk 136 (1995-1996) Nr. 1 VLAAMSE RAAD ZITTING 1995-1996 26 OKTOBER 1995 VOORSTEL VAN DECREET van mevrouw Vera Dua houdende wijziging van het bosdecreet van 13 juni 1990 TOELICHTING DAMES EN HEREN, Het

Nadere informatie

2 Gegevens contactpersoon 2.1 Vul hier uw gegevens in. Naam organisatie Eco Reest Naam contactpersoon Janien Kamps Dhr. Mw.

2 Gegevens contactpersoon 2.1 Vul hier uw gegevens in. Naam organisatie Eco Reest Naam contactpersoon Janien Kamps Dhr. Mw. Aanvraag Ontheffing artikel 75 Flora- en faunawet Wilt u een ontheffing aanvragen voor activiteiten die gevolgen voor beschermde dier- en plantsoorten? Namelijk voor: ruimtelijke ingrepen beheer en schadebestrijding,

Nadere informatie

Decreet tot wijziging van de regelgeving inzake natuur en bos

Decreet tot wijziging van de regelgeving inzake natuur en bos Decreet tot wijziging van de regelgeving inzake natuur en bos Bespreking Commissie Leefmilieu 25/2/2014 1 Doel Geïntegreerd beheer van natuur gaat over een efficiëntere en effectievere inzet van middelen

Nadere informatie

FSC-boscertificering in Vlaanderen: stand van zaken eind 2017

FSC-boscertificering in Vlaanderen: stand van zaken eind 2017 FSC-boscertificering in Vlaanderen: stand van zaken eind 2017 Danny Maddelein Interne auditeur FSC-groepscertificaat De Elsakker (Meerle) 1 Situering Onder de vorm van een beknopte update wordt jaarlijks

Nadere informatie

BETREFT: plan MER screening

BETREFT: plan MER screening Vlaamse overheid Adviezen en Vergunningen Antwerpen Lange Kievitstraat 111-113 bus 63 2018 ANTWERPEN T 03 224 63 14 aves.ant.anb@lne.vlaanderen.be Stad Antwerpen Bedrijfseenheid Stadsontwikkeling Francis

Nadere informatie

Houtproductie in domeinen van het Agentschap voor Natuur en Bos

Houtproductie in domeinen van het Agentschap voor Natuur en Bos Aangepast zoeken Zoeken Aangepast zoeken Zoeken Houtproductie in domeinen van het Agentschap voor Natuur en Bos 5 februari 2018 10:56 door Vincent Kint https://bosrevue.bosplus.be/bosrevue/editie/2018/02/05/houtproductie-in-domeinen-van-het-agentschap-voor-natuur-en-bos?originnode=390

Nadere informatie

college van burgemeester en schepenen Zitting van 8 januari 2016

college van burgemeester en schepenen Zitting van 8 januari 2016 beraadslaging/proces verbaal Kopie college van burgemeester en schepenen Zitting van 8 januari 2016 Besluit A-punt GOEDGEKEURD stadsontwikkeling / vergunningen Samenstelling de heer Bart De Wever, burgemeester

Nadere informatie

GEMEENSCHAPS- EN GEWESTREGERINGEN

GEMEENSCHAPS- EN GEWESTREGERINGEN Art. 2. De stedenbouwkundige vergunning tot ontbossing kan niet worden verleend vooraleer het Bosbeheer het door de aanvrager van de vergunning ingediende voorstel tot compensatie van de ontbossing al

Nadere informatie

Workshop watertoets 4

Workshop watertoets 4 Workshop watertoets 4 Juridische aangelegenheden VMM 1 Watertoets Doel : nagaan of wat men vergund wil zien een schadelijk effect op watersysteem kan hebben(1). Is dat zo, dan moet men maatregelen opleggen

Nadere informatie

Inrichtingsplan natuurcompensatie Natuur- en recreatiepark Drakenrijk

Inrichtingsplan natuurcompensatie Natuur- en recreatiepark Drakenrijk Inrichtingsplan natuurcompensatie Natuur- en recreatiepark Drakenrijk Gemeente Beesel Definitief NIBA NV Grontmij Nederland B.V. Eindhoven, 28 mei 2013 Verantwoording Titel : Inrichtingsplan natuurcompensatie

Nadere informatie

VELLEN VAN BOMEN SAMENSTELLEN VAN DE OMGEVINGSAANVRAAG

VELLEN VAN BOMEN SAMENSTELLEN VAN DE OMGEVINGSAANVRAAG VELLEN VAN BOMEN SAMENSTELLEN VAN DE OMGEVINGSAANVRAAG CONTACTGEGEVENS Met deze brochure willen we via een stappenplan een handleiding aanbieden voor het opstellen van een omgevingsaanvraag voor het vellen

Nadere informatie