Werkvorm: ouders bekijken samen met hun kind een boekje over zindelijkheid.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Werkvorm: ouders bekijken samen met hun kind een boekje over zindelijkheid."

Transcriptie

1 Zindelijkheidskoffer Groepen van ouders delen hun ervaringen over de zindelijkheidstraining van hun kleuter(s). De koffer helpt hen structuur te ontdekken in zindelijkheidstraining: fases, stappenplan, 1. Een verhaaltje voor ouder en kind Ouders en kinderen lezen samen een boekje over pipi, kaka, het potje, het toilet. Hun gezamenlijke ontdekkingstocht van het verhaal maakt de kinderen nieuwsgierig. Een aanzet om na te denken én aan de slag te gaan met zindelijk worden. Werkvorm: ouders bekijken samen met hun kind een boekje over zindelijkheid. 2. Begrijpen willen kunnen Zindelijk worden is niet louter iets lichamelijk. Kinderen moeten de signalen van hun lichaam begrijpen en vervolgens ook willen en kunnen op een potje gaan. Als je beseft dat dat drie verschillende onderdelen zijn van een zindelijkheidstraining, ben je al een stap verder. Werkvorm: aan de hand van voorwerpen wordt het onderscheid tussen willen- kunnenbegrijpen uitgelegd. 3. Fases in zindelijkheid (met foto s en tijdlijn) Zindelijke worden, dat gebeurt niet in Stapsgewijs en in verschillende fases ontdekken en leren kinderen wat het is om pipi en kaka te doen. Elke fase vraagt tijd, bij het ene kind al wat meer dan bij het andere. Inzicht in die fases is een geruststelling. Werkvorm: fasen worden aan de hand van foto s en ervaringen met eigen kinderen besproken.

2 4. 3 fases: begrijpen willen kunnen (adhv concreet materiaal zoals potje, Pampers, oefenbroekje ) Ouders leren dat er periodes en fases zijn in de zindelijkheidstraining. Kinderen gaan stapsgewijs leren pipi en kaka op een potje doen. In elke fase moeten ze begrijpen waarover het gaat en het dan ook willen en kunnen doen. Werkvorm: ouders worden verdeeld in drie groepen afhankelijk van in welke fase hun kindje zit, de drie niveaus begrijpen-willen-kunnen worden aan de hand van vragen besproken. 5. Kleertjes handig aan en uit Op school kan een ongelukje gebeuren. Ouders denken er best aan dat hun kind makkelijk kan omgekleed worden: handige kleertjes om uit te trekken, handige kleertje als reservekledij. Hoe zien die eruit? Werkvorm: Ouders worden uitgedaagd om twee popen snel uit te kleden en op het potje te zetten. In groep bespreken waarom het bij de ene pop sneller gaat dan bij de andere. 6. Stellingen Over zindelijkheid wordt heel wat verteld. Gaan ouders akkoord met bepaalde stellingen? Waarom wel of waarom niet? Het belangrijkste bij zindelijkheid, is er bewust mee bezig zijn! Werkvorm: Aan de hand van stellingen over zindelijkheid, wordt het onderwerp besproken. Wat zit er in deze koffer? - 11 prentenboeken - Een usb-stick met digitaal materiaal - Een rugzak met reserve outfit (broek, T-shirt, onderhemdje, onderbroek en sokken) - Een potje - Een voetsteuntje - Een toiletbrilverkleiner - Een oefenbroekje - Een onderbroekje - Enveloppe met pionnen - Enveloppe met 14 foto s - Een tijdlijn - Een spelbord voor het stellingenspel - 31 stellingenkaarten - Extra katoenen zak met: o 2 poppen o Reserve kleding o Een keukenwekker - Om mee te geven aan de ouders: Een stappenplan handen wassen Een stappenplan naar de wc gaan

3 Moedertaalkoffer Heel wat ouders hebben vragen rond het meertalig opvoeden van hun kind. Aan de hand van verschillende werkvormen ga je het gesprek aan met ouders over taalkeuze- en activering. 1. Taalkeuze Veel kinderen spreken thuis een andere moedertaal dan het Nederlands. Ouders vragen zich vaak ongerust af of dit een nadeel is voor hun kind. Ten onrechte. De moedertaal speelt een belangrijke rol in de identiteit van een kind, ze zorgt voor een emotioneel band met de ouders en geeft vorm aan de allereerste ervaringen. Een sterke moedertaal geeft een kind net een voorsprong bij het leren van een andere taal. Werkvorm: Eerst wordt er zicht gecreëerd op de eigen thuissituaties, daarna wordt er aan de hand van scenario s vragen gesteld die in groep worden besproken. 2. Rijke taal Bij ouders die thuis geen Nederlands spreken, roept meertaligheid vaak vragen op. Maar ook Nederlandstalige ouders zijn bezorgd over de taalverwerving bij hun kinderen. Gaat het allemaal wel voldoende snel? Lopen ze geen achterstand op? Leren ze wel de juiste woorden? Met deze werkvorm stel je de ouders als begeleider vooral gerust: samen spelen, vertellen en praten met je kinderen is altijd positief. In welke taal dan ook. Je toont ouders dat bewust omgaan met taal(stimulatie) een meerwaarde biedt aan kinderen. Werkvorm: Op basis van eigen voorbeelden en ervaringen delen ouders trucjes voor taalstimulering tijdens dagdagelijkse activiteiten. 3. Vertellen en voorlezen Heel wat onderzoeken wijzen op de positieve effecten van voorlezen op de taalontwikkeling. Spring mee! wil dit ook opentrekken naar het belang van vertellen aan jonge kinderen. Of ouders nu voorlezen uit een boek of zelf een verhaaltje verzinnen, het zorgt altijd voor een speciaal en positief contact met hun kinderen.

4 Werkvorm: Op spelende wijze verkennen ouders verschillende mogelijkheden om voor te lezen of te vertellen. 4. Geluiden benoemen Kinderen ontvangen heel veel prikkels van hun omgeving. Voor de ontwikkeling van hun moedertaal, maar ook om Nederlands te leren, is het belangrijk dat ze klanken leren herkennen en gericht leren luisteren. Geluiden herkennen is ook een leuk spelletje voor ouders en kinderen om samen te spelen. Werkvorm: Aan de hand van een wedstrijd gaan ouders zelf geluiden horen en beschrijven welke locatie ze bijv. hoorden. 5. Nederlandse taalactivering Veel ouders met een andere moedertaal hebben vaak het gevoel dat ze tussen twee stoelen vallen. Ze voeden hun kinderen op in hun moedertaal, maar ze zijn bezorgd dat de taalontwikkeling in het Nederlands zo een achterstand oploopt. In deze werkvorm willen we ervaringen en tips delen om kinderen zo goed mogelijk te ondersteunen bij het leren van het Nederlands. Werkvorm: In kleinere groepjes worden ouders uitgedaagd om voorbeelden uit eigen levenssfeer aan te reiken waar hun kinderen Nederlands kunnen oefenen. 6. Stellingenspel Taalverwerving kan complex zijn. Een taal leren is niet eenvoudig, meerdere talen tegelijk leren al helemaal niet. Hoe ga je hier als ouders bewust mee om? Aan de hand van een reeks stellingen wisselen ouders ervaringen uit over het combineren van verschillende talen, en overleggen ze hoe ze best omgaan met de meertaligheid van hun kinderen. Werkvorm: een stellingenspel waarbij ouders hun meningen en ervaringen kunnen delen. Wat zit er in deze koffer? - Deze inleiding - Vijf werkvormen - Potloden in een pennenzak - Boek: Mijn allereerste zoekboek - Boek: Spelen met prentenboeken - Boek: Raad eens hoeveel ik van je hou - Boek: De gele ballon - Boek: Wat gaat Sinan doen? (Nederlands) - Boek: Wat gaat Sinan doen? (Arabisch) - Boek: Wat gaat Sinan doen? (Turks) - DVD: Boris en Binti seizoen - Bladwijzers van Klasse met voorleestips - Een usb-stick met digitaal materiaal - Prenten - Spelkaartjes - Stellingenbord - Pionnen - Stellingenkaartjes

5 Tabletkoffer Online spelen is voor kinderen vaak een evidentie, maar veel ouders stellen zich vragen wat de invloed is op hun opvoeding. Deze koffer maakt van ouders geen computer- of tabletspecialisten en verwacht dat evenmin van de begeleider. Wel ga je samen in gesprek over online opvoeden: hoe stel je grenzen, wat is veilig, hoe weet je wat je kind speelt 1. Aan de slag met de tablet Samen met de ouders voer je een paar eenvoudige handelingen uit op een tablet of smartphone. Een leuke ijsbreker en tegelijk kan je aanvoelen hoe vertrouwd elke ouder is met een smartphone of tablet. Werkvorm: basistoetsen op een smartphone en tablet worden verkend, de foto app wordt gebruikt. 2. Kort of lang voor het scherm Ouders willen weten hoeveel tijd kleuters maximaal voor een scherm mogen zitten. We lichten toe dat schermtijd divers is, want er zijn verschillende mogelijkheden om die tijd zinvol en speels in te vullen. Werkvorm: Aan de hand van foto s op de tablets bespreken ouders hun thuissituaties, deze worden in groep besproken. 3. Hoe beoordeel je apps en spelletjes? Ouders willen weten welke apps geschikt zijn voor hun kinderen. Verschillende parameters kunnen hen hierbij helpen. Werkvorm: Aan de hand van afbeeldingen van parameters op de tablets leren ouders waar zij aandacht voor kunnen hebben bij het downloaden van een spelletje voor hun kinderen. 4. Tips voor schermgebruik voor alle leeftijden Samen met ouders verduidelijk je hun vragen over tabletgebruik. Wissel tips uit om veilige en aangepaste websites te ontdekken. Werkvorm: Met behulp van afbeeldingen gaan ouders het gesprek aan over hun bezorgdheden rond het gebruik van een tablet of smartphone door hun kind.

6 5. Veilig tabletgebruik Met mediagroeilijn, een initiatief van de Vlaamse Overheid, kunnen ouders informatie en tips vinden over nieuwe media. Deze website bevat informatie voor alle leeftijden. Werkvorm: De website van Mediagroeilijn wordt in groep overlopen, verschillen en aandachtspunten worden besproken. 6. Spelen = leren, ook met de tablet Spelletjes op een tablet zijn goed voor de ontwikkeling van kinderen. Ze leren er cognitieve (hoofd), motorische (hand) en sociale (hart) vaardigheden door. Werkvorm: Aan de hand van een paar spelletjes ontdekken ouders hoe en wat kleuters leren door te spelen op een tablet. 7. Stellingen Hoe ga je als ouder bewust op met het mediagebruik van je kind? Aan de hand van stellingen overleggen ouders wat een goede leidraad is en vormen ze zelf een mening. Werkvorm: Stellingen bieden de mogelijkheid om uit te wisselen hoe ouders hun opvoeding rond media aanpakken. 8. Voorlezen met de tablet Ook met een tablet kan je voorlezen aan kinderen. Je vindt er leuke, interactieve boeken, waarbij het kind betrokken wordt bij het verhaal. Gezellig voor ouders en kinderen. Werkvorm: Ouders verkennen de voorlees app Fundels en bespreken het belang van voorlezen. Wat zit er in deze koffer? - Een usb-stick met digitaal materiaal - De werkvormen - Tien tablets - Spelen-is-leren-roos - QR-code mediagroeilijn - QR-code fundels ontlenen bij de bibliotheek

7 Breed opvoeden Koffer Deze koffer behandelt vijf verschillende thema s waar ouders heel wat vragen en bezorgdheden over hebben: naar school, slapen, zelfredzaamheid, bewegen en grenzen stellen. 1. Naar School Niet alle Antwerpse ouders zijn vertrouwd met het Vlaamse onderwijssysteem. Ze vragen zich soms af wat kinderen al zo jong in de kleuterklas doen en wat ze er leren. Wat voor leerkrachten en begeleiders vanzelfsprekend is, is dat niet altijd bij de ouders. Hoe beter ouders op de hoogte zijn van wat er op school gebeurt, hoe meer ze zelf betrokken raken bij de eerste stappen van hun kinderen op de kleuterschool. Werkvorm: geschikt voor ouders met kinderen die in de kleuterschool starten. Ouders gaan in gesprek over eigen schoolervaringen. Hun verwachtingen van de kleuterschool wordt afgetoetst met afbeeldingen die weergeven wat er in de kleuterschool gebeurt. 2. Zelfredzaamheid Zelfredzaamheid is een proces van vallen en opstaan. Van heel veel oefenen en geduld. Het ene kind zal sneller weg zijn met iets dan het andere. Sommige dingen pikken kinderen onmiddellijk op, anderen lijken eindeloos te duren. Dit mag ouders vooral niet ontmoedigen om hun kind beetje bij beetje zelfstandig te laten worden. Werkvorm: Aan de hand van foto s van verschillende situaties schatten ouders in of een kind dit zelf moet kunnen, hulp nodig heeft of op school zal leren. In groep worden vaardigheden besproken en kunnen ouders elkaar inspireren. 3. Kleuters en beweging Bewegen kan en moet je leren. Kinderen moeten hiervoor voldoende de mogelijkheid krijgen. Werkvorm: Deze werkvorm wil ouders tonen dat ze gewone, alledaagse handelingen en voorwerpen kunnen gebruiken om hun kinderen zoveel mogelijk te laten bewegen. Zo kunnen ze hun kind op een leuke manier ondersteunen.

8 4. Slapen In deze werkvorm krijgen ouders tips mee om het slaappatroon van hun kinderen te verbeteren. Tips van begeleiders, maar vooral van andere ouders. Hoe verloopt het dagelijks slaapritueel bij hen thuis? Wat doen zij als hun kinderen niet naar bed willen? Hoe pakken zij het aan wanneer ze terug uit hun bed komen? Werkvorm: Door middel van een bordspel krijgen ouders tips en weetjes, stellingen of doeopdrachten. 5. Grenzen stellen straffen en belonen Een kind heeft grenzen nodig. Die zorgen voor structuur en geven kinderen een houvast. Veel ouders hebben het moeilijk om die grenzen te stellen, en om ze met straffen of belonen ook te bewaken. In deze werkvorm krijgen ouders de kans om ervaringen te delen, en krijgen ze inzicht in gepast belonen of straffen. Er bestaat geen toverformule in het stellen van grenzen. Elk kind is anders en heeft andere grenzen nodig. Voor ouders is het leerrijk om ervaringen uit te wisselen met ouders van leeftijdsgenootjes van hun kinderen. Waar leggen zij de grens? Hoe reageren zij wanneer hun kinderen die grens overschrijden? Werkvorm: aan de hand van verschillende scenario s bekijken ouders hoe zij zouden reageren en worden er tips uitgewisseld. Wat zit er in deze koffer? - Een usb-stick met digitaal materiaal - Kersenpittenkussen - 6 dobbelstenen - Wasknijpers - Kaartspel - Ballonnen - Stoepkrijt - Bal - Vliegenmepper - Plaid - Schooltas - Brooddoos - Koek-/fruitdoos - 5 prentenboeken - 11 vertelkaarten Klasse - Brochure Klasse - Nachtlamp - Vingerpopjes - Borden - Kommen - Bestek - Kliederschort - Knuffel - Om mee te geven aan de ouders: - Een stappenplan handen wassen en naar de wc gaan

9 Spelbuskoffer Achter deze koffer zit het idee dat kinderen leren tijdens het spelen. Dit maakt dat spelen niet alleen leuk is, maar ook essentieel is voor de ontwikkeling van het kind. Doorheen verschillende werkvormen worden verschillende spelletjesvormen en ontwikkelingsdomeinen verkend. In de Spelbus van Gekkoo vzw kunnen ouders speelgoed ontlenen, afgestemd op de interesses en leeftijd van hun kind. Ouders leren dat aangepast spelmateriaal nog meer ontwikkelingskansen biedt. Tip: kijk ook eens wanneer een Spelbus bij jou in de buurt is! 1. Spelen is leren Kinderen spelen omdat ze dat leuk vinden, maar bij elk spel leren ze ook bij. Ze zetten onbewust stappen in hun cognitieve, motorische en sociale ontwikkeling. In deze werkvorm ontdekken ouders deze drie aspecten. Werkvorm: Ouders verkennen hoe elk spel een leermogelijkheid is op deze ontwikkelingsdomeinen. Het spelbord Spelen is leren (hoofd, handen, hart) helpt om deze theorie inzichtelijk te maken voor ouders. 2. Speelgoed op maat van je kind Op speelgoeddozen staan vaak aanduidingen voor welke kinderen het spel bedoeld is. Hoe lees je die aanbevelingen? Hoe kies je speelgoed op maat van je kind? Werkvorm: Speelgoeddozen worden onderzocht door ouders. 3. Waarom gezelschapsspelletjes spelen met kleuters? Mensen die professioneel met kleuters bezig zijn, moedigen het spelen van gezelschapspelletjes vaak aan. Gezelschapspelletjes zijn immers goed voor de cognitieve, motorische, sociale en emotionele ontwikkeling. Werkvorm: Tijdens het spelen van een spel worden bepaalde vragen behandeld zoals hoe spelen met een kind en wat leert een kind tijdens dit spel?

10 4. Waarom puzzelen met kleuters? Er zijn veel soorten puzzels voor kleuters. Ze kunnen die alleen of in groep oplossen. Puzzelen helpt hen in hun cognitieve, motorische, sociale en emotionele ontwikkeling. Werkvorm: Ouders kiezen tussen diverse soorten puzzels en denken na hoe ze hun kind kunnen helpen bij het leggen van de puzzel. 5. Wat zijn de leukste gezelschapsspelletjes Ouders kennen niet altijd de klassiekers onder de gezelschapsspelletjes. We spelen samen met hen een paar van deze spelletjes en lichten toe hoe ze bijdragen tot de ontwikkeling van de kleuter. Werkvorm: Tijdens het spelen van enkele gezelschapsspelletjes wordt er aandacht geschonken aan de leermogelijkheden voor kinderen. 6. Zelfgemaakte en zelfbedachte spelletjes Je kunt ook zelf spelletjes maken, met kosteloos materiaal. Knutselen en spelen gaan hand in hand. Je kunt er nieuwe spelletjes mee verzinnen. Werkvorm: ouders worden uitgedaagd om in groep spelletjes te verzinnen met kosteloos materiaal. Wat zit er in deze koffer? - Een usb-stick met digitaal materiaal - Spelbord spelen is leren + 25 bijhorende foto s van spelende kinderen - 6 foto s van verschillende soorten puzzels - 1 x gezelschapsspel Teddy s kleuren en vormen - 1 x gezelschapsspel Hup, kleine pinguïn hup! - 1 x zakje met memory en lotto - 1 x tangram - 1 x doos met rijgparels - 1 x memory in een houten koffertje - 1 x blauwe rugzak van Spring mee! met 1 x legpuzzel van 6 stukjes 1 x legpuzzel van 9 stukjes 1 x knopjespuzzel 1 x logische puzzel klein - groot

De zindelijkheidstas

De zindelijkheidstas De zindelijkheidstas Beste ouder(s), De zindelijkheidstas werd uitgewerkt op basis van het prentenboek Op je potje, Konijn van Kathleen Amant. In de tas zitten allerlei materialen waarmee je tijdens de

Nadere informatie

projectverloop Onderzoek

projectverloop Onderzoek projectverloop Onderzoek Ouders: bezorgd om Nederlands, bezorgd om thuistaal Leerkrachten: meertaligheid als oorzaak van achterstand Maar: meertaligheid hoeft geen probleem te zijn projectverloop Kans:

Nadere informatie

Workshop 3: Taalactivering

Workshop 3: Taalactivering Workshop 3: Taalactivering inhoud voorstelling Wat is taalactivering? De thema s in vogelvlucht Een thema in detail: spelend leren Getuigenis Juf Els Vragen en bekijken materiaal projectverloop onderzoek

Nadere informatie

Hoe help ik mijn kind thuis?

Hoe help ik mijn kind thuis? Hoe help ik mijn kind thuis? Hoe help ik mijn kind op weg naar het eerste leerjaar? 1. Zelfredzaamheid 2. Motorische ontwikkeling 3. Tijd en ruimte 4. Voorbereiden op rekenen 5. Voorbereiden op lezen en

Nadere informatie

Tips voor Taal Hoe stimuleer je de taalontwikkeling van je kind?

Tips voor Taal Hoe stimuleer je de taalontwikkeling van je kind? Tips voor Taal Hoe stimuleer je de taalontwikkeling van je kind? Tips voor Taal Hoe stimuleer je de taalontwikkeling van je kind? Ga op ooghoogte met je kind zitten Door op ooghoogte te gaan zitten tijdens

Nadere informatie

Zindelijk worden. De hele dag droog blijven. Positief opvoeden Drenthe

Zindelijk worden. De hele dag droog blijven. Positief opvoeden Drenthe Zindelijk worden De hele dag droog blijven Positief opvoeden Drenthe Zindelijk worden De hele dag droog blijven Elke ouder is blij als er geen luiers meer op het boodschappenlijstje staan. Het betekent

Nadere informatie

ZINDELIJKHEID positief ondersteunen

ZINDELIJKHEID positief ondersteunen ZINDELIJKHEID positief ondersteunen 1 Op het potje gaan is een belangrijke stap voor een kind. Elk kind wordt zindelijk op zijn tempo. We willen jullie graag informeren over hoe je een peuter hierbij kan

Nadere informatie

Voor het eerst naar de kleuterschool

Voor het eerst naar de kleuterschool Voor het eerst naar de kleuterschool 1. Welkom EEN NIEUWE JUF VOOR J U L E S Welkom in de eerste kleuterklas! Je zal merken dat er van deze jonge kinderen al veel wordt verwacht. Toch willen we sterk

Nadere informatie

Zindelijkheid Vlot op de pot? Christel Daenen pedagoge Opvoedingsconsulente K&G

Zindelijkheid Vlot op de pot? Christel Daenen pedagoge Opvoedingsconsulente K&G Zindelijkheid Vlot op de pot? Christel Daenen pedagoge Opvoedingsconsulente K&G Op het programma: Aantal stellingen Daaraan gekoppeld- achtergrond: Wanneer en hoe wordt een kindje zindelijk? Wanneer moet

Nadere informatie

SAMEN VOOR HET EERST NAAR SCHOOL!

SAMEN VOOR HET EERST NAAR SCHOOL! SAMEN VOOR HET EERST NAAR SCHOOL! Kind geborgen en gekoesterd thuis bij mama en papa Groeiend elke dag een beetje groter elke dag een beetje sterker je wil horen je wil zien jouw wereld Ontdekkend stap

Nadere informatie

Op het potje. over opvoeden gesproken - Tips voor ouders

Op het potje. over opvoeden gesproken - Tips voor ouders Op het potje over opvoeden gesproken - Tips voor ouders Op het potje Wat is zindelijkheid? Je kind is zindelijk als het niet meer in zijn broek plast, overdag droog is en zelf op het potje of het toilet

Nadere informatie

Zindelijkheid: op het potje! Thuis maar ook op school!

Zindelijkheid: op het potje! Thuis maar ook op school! Zindelijkheid: op het potje! Thuis maar ook op school! Juf Sahinde Schooljaar 2011-2012 2 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 3 Waarom hebben de juffen graag zindelijke kleuters op school?... 4 Wanneer starten

Nadere informatie

Het zindelijkheidstraining beleid is van toepassing op alle medewerkers in loondienst.

Het zindelijkheidstraining beleid is van toepassing op alle medewerkers in loondienst. ZINDELIJKHEIDSTRAINING BELEID 1. TOEPASSING Het zindelijkheidstraining beleid is van toepassing op alle medewerkers in loondienst. 2. DOEL VAN HET DOCUMENT Het doel van het document is dat alle medewerkers

Nadere informatie

Doe-tips bij Pauline Oud prentenboeken

Doe-tips bij Pauline Oud prentenboeken Doe-tips bij Pauline Oud prentenboeken Wat leuk dat je aan de slag wil met de prentenboeken van Pauline! In deze brief vind je volop inspiratie bij 'Sem op het potje'. Veel plezier! Breng het verhaal tot

Nadere informatie

Vrij CLB Regio Hasselt. Is mijn kind klaar voor het eerste leerjaar? Een grote stap! Welkom. Wat is schoolrijpheid? Aspecten van schoolrijpheid

Vrij CLB Regio Hasselt. Is mijn kind klaar voor het eerste leerjaar? Een grote stap! Welkom. Wat is schoolrijpheid? Aspecten van schoolrijpheid Vrij CLB Regio Hasselt Een grote stap! Is mijn kind klaar voor het eerste leerjaar? Wat is schoolrijpheid? Welkom Aspecten van schoolrijpheid Vrij CLB Regio Hasselt VCLB - Multidisciplinair Centrum - Het

Nadere informatie

ZINDELIJKHEID. positief ondersteunen

ZINDELIJKHEID. positief ondersteunen ZINDELIJKHEID positief ondersteunen Op het potje gaan is een belangrijke stap voor een kind en misschien kijk je er ook naar uit om niet meer te sleuren met luiers. Elk kind wordt zindelijk op zijn eigen

Nadere informatie

Op het programma: Vraag 1. Wat betekent voor jou zindelijk zijn? Opwarmertje Iinfo: In groepjes van 3 à 4

Op het programma: Vraag 1. Wat betekent voor jou zindelijk zijn? Opwarmertje Iinfo: In groepjes van 3 à 4 Op het programma: Christel Daenen pedagoge opvoedingsconsulente Opwarmertje Iinfo: Wanneer en hoe wordt een kindje zindelijk? Wanneer moet ik me ongerust maken? Culturele en maatschappelijke invloeden

Nadere informatie

Wanneer zijn de kinderen klaar voor een zindelijkheidstraining? Kinderen zijn mogelijk klaar voor een zindelijkheidstraining wanneer ze:

Wanneer zijn de kinderen klaar voor een zindelijkheidstraining? Kinderen zijn mogelijk klaar voor een zindelijkheidstraining wanneer ze: Zindelijkheidstraining Net als de meeste ouders kijkt u misschien uit naar de dag dat uw kind geen luiers meer nodig heeft. Uw kind zindelijk maken kan een enorme opgave lijken, vooral wanneer familie,

Nadere informatie

BROCHURE:-LEZEN? JA-GRAAG!-

BROCHURE:-LEZEN? JA-GRAAG!- -! BROCHURE:-LEZEN? JA-GRAAG!- Lezen? ja graag! Kinderen lezen tegenwoordig veel minder, vinden lezen lastig of beginnen er niet eens aan. Misschien lijkt het lezen van een boek teveel op een schoolopdracht,

Nadere informatie

Digitale prentenboeken en apps. voorlezen leuk, gezellig én leerzaam!

Digitale prentenboeken en apps. voorlezen leuk, gezellig én leerzaam! Digitale prentenboeken en apps voorlezen leuk, gezellig én leerzaam! PRENTENBOEKEN KOMEN TOT LEVEN Digitale peuter- en prentenboeken voor op de computer en apps voor smartphone of tablet: ze zijn er ook

Nadere informatie

Op stap naar het 1 e leerjaar Wat is schoolrijpheid? Ook de ouders doen er toe!

Op stap naar het 1 e leerjaar Wat is schoolrijpheid? Ook de ouders doen er toe! Op stap naar het 1 e leerjaar Wat is schoolrijpheid? Ook de ouders doen er toe! Lieven Coppens Vooraf De ontwikkeling van een kind verloopt op verschillende domeinen. Elk kind ontwikkelt op zijn eigen

Nadere informatie

Het is goed om een dagelijks ritueel te hebben, bv. even lezen en zingen voor het naar bed gaan.

Het is goed om een dagelijks ritueel te hebben, bv. even lezen en zingen voor het naar bed gaan. TIPS bij taal: Tips voor ouders van kinderen tussen 2-3 jaar: - Praat over een onderwerp en neem de tijd om te luisteren en te antwoorden. Breid het gesprek uit door informatie over het onderwerp toe te

Nadere informatie

Over peuters en kleuters

Over peuters en kleuters Over peuters en kleuters Even terugdenken aan onze eigen puberteit Stemmingswisselingen Boos worden om niets Ruzie maken over niets Met de deuren slaan voor aandacht Experimenteergedrag Grenzen af tasten

Nadere informatie

Geletterde peuters en kleuters spelen met taal!

Geletterde peuters en kleuters spelen met taal! Geletterde peuters en kleuters spelen met taal! 17 november 2009 Daniëlle DANIELS Geletterde peuters en kleuters? Positief, veilig klasklimaat Betekenisvolle taken Ondersteuning door interactie (andere

Nadere informatie

Digitale prentenboeken. voorlezen leuk, gezellig én leerzaam!

Digitale prentenboeken. voorlezen leuk, gezellig én leerzaam! Digitale prentenboeken voorlezen leuk, gezellig én leerzaam! Prentenboeken komen tot leven Digitale peuter- en prentenboeken voor op de computer en apps voor smartphone of tablet: er komen er steeds meer,

Nadere informatie

Aanmeldformulier voor basisschool, Sint Franciscus, Weiteveen.

Aanmeldformulier voor basisschool, Sint Franciscus, Weiteveen. Inleveren bij de directeur: uiterlijk. Aanmeldformulier voor basisschool, Sint Franciscus, Weiteveen. ndergetekenden melden hun kind aan bij Basisschool, Sint Franciscus, Zuidersloot 61 te Weiteveen Gegevens

Nadere informatie

TIP: Vraag na of ze deze app gebruiken om afbeeldingen. Stap 1: 5. Whatsapp groep opzetten IN HET KORT STAP VOOR STAP. te versturen.

TIP: Vraag na of ze deze app gebruiken om afbeeldingen. Stap 1: 5. Whatsapp groep opzetten IN HET KORT STAP VOOR STAP. te versturen. 5. Whatsapp groep opzetten 45 IN HET KORT Samen een WhatsApp groep opzetten en regels afspreken over wat wel en niet in deze groep gevraagd en gepost kan worden. STAP VOOR STAP Stap 1: Vraag wie WhatsApp

Nadere informatie

TAALMAATJES overzicht en samenhang

TAALMAATJES overzicht en samenhang TAALMAATJES overzicht en samenhang - Taalmaatjes - Afspraken - Mijn kind: talenten en uitdagingen - Taalcomponenten - De typische spraak- en taalontwikkeling Voortalige fase Vroegtalige fase Differentiatiefase

Nadere informatie

Pedagogisch Werkplan Gastouder

Pedagogisch Werkplan Gastouder Pedagogisch Werkplan Gastouder Versie Januari 2016 Pedagogisch werkplan gastouder De Wet Kinderopvang stelt als eis dat één keer per jaar het pedagogisch beleid met de gastouder wordt besproken. Het Pedagogisch

Nadere informatie

Voorschoolse opvang Eben Haëzer

Voorschoolse opvang Eben Haëzer Pedagogisch Werkplan Voorschoolse opvang Eben Haëzer 1 Inhoudsopgave Hoofdstuk bladzijde 1. Inleiding 3 Groepsopbouw Opvangtijden Dagindeling Backup 2. Ontwikkelingsgebieden 4 Lichamelijke ontwikkeling

Nadere informatie

VoorleesExpress. Samen met ouders aan de slag. Praktische tips

VoorleesExpress. Samen met ouders aan de slag. Praktische tips VoorleesExpress Samen met ouders aan de slag Praktische tips Samen met ouders aan de slag Ouders betrekken bij het voorlezen Je gaat straks via de VoorleesExpress twintig weken voorlezen bij een of meerdere

Nadere informatie

Zindelijkheid. Start tussen 2 en 3 jaar. Verplicht je kind niet. Kijk naar de lichaamstaal van je kind

Zindelijkheid. Start tussen 2 en 3 jaar. Verplicht je kind niet. Kijk naar de lichaamstaal van je kind Zindelijkheid Start tussen 2 en 3 jaar Verplicht je kind niet Bereid je kind goed voor Oefen genoeg Kijk naar de lichaamstaal van je kind Beloon je kind Blijf kalm bij ongelukjes Doe je kind geen pamper

Nadere informatie

AAN DE SLAG DIT BEN IK

AAN DE SLAG DIT BEN IK Peuters AAN DE SLAG DIT BEN IK Hoelahoep: Mijn lijf (liedje) Op Schooltv vind je het liedje Mijn Lijf van Hoelahoep. Dit liedje gaat over het uiterlijk en de functies van verschillende lichaamsdelen. De

Nadere informatie

Meertaligheid: Hoe werkt dat?

Meertaligheid: Hoe werkt dat? De Afûk, de organisatie die als doelstelling heeft om de kennis en het gebruik van de Friese taal en de belangstelling voor Friesland te bevorderen, heeft in 2007 Talen kleuren je leven uitgebracht. In

Nadere informatie

Op stap naar het 1 e leerjaar

Op stap naar het 1 e leerjaar Op stap naar het 1 e leerjaar Schoolrijpheid? Ook de ouders doen er toe! Zwevegem, 26 november 2009 Lieven Coppens Inleiding Uit de kindermond Ik wil niet naar het eerste leerjaar want daar mag ik niet

Nadere informatie

Op stap naar het 1 ste leerjaar

Op stap naar het 1 ste leerjaar Op stap naar het 1 ste leerjaar Schoolrijpheid? Ook de ouders doen er toe! Werkgroep zorg - KOM Inleiding Uit de kindermond Ik wil naar het eerste leerjaar en ik wil snel leren lezen want dan kan ik Jommeke

Nadere informatie

Leeswijzer individueel rapport KIJK! 0-4 jaar voor ouders

Leeswijzer individueel rapport KIJK! 0-4 jaar voor ouders Het individuele rapport geeft u een beeld van de totale ontwikkeling van uw kind. De vaste pedagogisch medewerkers van uw kind hebben een half jaar observaties bijgehouden. Deze observaties zijn verwerkt

Nadere informatie

E-BOOK 10 GOUDEN TIPS OVER KINDEREN EN EMOTIES. kinderen en Emoties 10 GOUDEN TIPS OVER KINDEREN EN EMOTIES

E-BOOK 10 GOUDEN TIPS OVER KINDEREN EN EMOTIES. kinderen en Emoties 10 GOUDEN TIPS OVER KINDEREN EN EMOTIES E-BOOK 10 GOUDEN TIPS OVER KINDEREN EN EMOTIES VOORWOORD In 2016 schreef ik de Gids over emoties bij kids 80 praktische tips. Mijn kennis en ervaring blijft zich echter door ontwikkelen. Daarom deel ik

Nadere informatie

WAAROM VOORLEZEN? VOORWOORD WANNEER VOORLEZEN?

WAAROM VOORLEZEN? VOORWOORD WANNEER VOORLEZEN? VOORLEESTIPS VOORWOORD Kinderen vinden voorlezen meestal fijn. Ook grote kinderen die zelf al kunnen lezen houden van voorlezen. Volwassenen hebben er mooie herinneringen aan: de mooie voorleesboeken,

Nadere informatie

Mijn computer is leuk

Mijn computer is leuk Handleiding Mijn computer is leuk Ouders praten samen over computers, kinderen en opvoeding Pharos, 2014 Marjolijn van Leeuwen INHOUDSOPGAVE Inleiding blz. 3 De themabijeenkomst blz. 5 Thema 1, oefeningen

Nadere informatie

Je Peuter mag nu naar school

Je Peuter mag nu naar school Je Peuter mag nu naar school Binnenkort gaat je kind voor het eerst naar school. Een grote stap voor je kind en voor jou. Een nieuwe situatie, die veel vragen kan oproepen. Elke dag vroeg opstaan, het

Nadere informatie

Maak een afspraak voor een rondleiding bij jou in de buurt

Maak een afspraak voor een rondleiding bij jou in de buurt Kom kijken bij Maak een afspraak voor een rondleiding bij jou in de buurt 070 750 21 10 klantadvies@dakkindercentra.nl Tijdens je zwangerschap verandert er veel. Niet alleen je lichaam, maar ook bijvoorbeeld

Nadere informatie

In het thema In elke hoek een boek! kunt u in dagelijkse situaties ook aandacht besteden aan bijvoorbeeld de volgende doelen:

In het thema In elke hoek een boek! kunt u in dagelijkse situaties ook aandacht besteden aan bijvoorbeeld de volgende doelen: Kansen grijpen en kansen creëren In het thema In elke hoek een boek! wordt gewerkt aan doelen rondom taal, rekenen, motoriek en de sociaal-emotionele ontwikkeling. Om zo goed mogelijk te werken aan de

Nadere informatie

ZEG HET MAAR HET PRATEN VAN UW KIND

ZEG HET MAAR HET PRATEN VAN UW KIND ZEG HET MAAR HET PRATEN VAN UW KIND 0 tot 4 jaar ZEG HET MAAR Het leren praten van uw kind gaat vaak bijna vanzelf. Soms gaat het leren praten niet zo vlot. Eén op de vijf kinderen op de basisschool start

Nadere informatie

De eerste schooldag voor uw kapoen!

De eerste schooldag voor uw kapoen! De eerste schooldag voor uw kapoen! Binnenkort gaat uw kapoen voor het eerst naar school. Een grote stap voor uw peuter en voor u. Een nieuwe situatie die veel vragen kan oproepen: Zal mijn kindje wenen?

Nadere informatie

Workshop Handleiding. Verhalen schrijven. wat is jouw talent?

Workshop Handleiding. Verhalen schrijven. wat is jouw talent? Workshop Handleiding Verhalen schrijven wat is jouw talent? Inhoudsopgave Hoe gebruik je deze workshop? Hoe kun je deze workshop inzetten in je klas? Les 1: Even voorstellen stelt zich kort voor en vertelt

Nadere informatie

Vrij CLB Meensestraat Izegem Tel.:

Vrij CLB Meensestraat Izegem Tel.: Vrij CLB Meensestraat 171 8870 Izegem Tel.: 051 30 13 61 Kleuters zijn echte speelvogels en ontdekkingsreizigers. Ze rennen, klimmen, fietsen, schommelen, bouwen, knutselen, plakken, kleuren Ze proberen

Nadere informatie

Visie (Pedagogisch werkplan)

Visie (Pedagogisch werkplan) Visie (Pedagogisch werkplan) Gastouderopvang De Krummeltjes stelt zich tot doel om een omgeving te bieden waarin kinderen kunnen opgroeien tot zelfstandige en evenwichtige mensen met respect voor anderen

Nadere informatie

Hoe kun je meertalige ouders bereiken en ondersteunen? Tips voor schoolteams

Hoe kun je meertalige ouders bereiken en ondersteunen? Tips voor schoolteams Hoe kun je meertalige ouders bereiken en ondersteunen? Tips voor schoolteams Meertalige ouders bereiken Een goede communicatie tussen ouders en leerkrachten/begeleiders is belangrijk, zeker als er een

Nadere informatie

WELKE ROL SPELEN KNUFFELS IN DE ONTWIKKELING VAN KINDEREN? WELKE SPELLETJES KAN JE DOEN MET JE KIND EN ZIJN KNUFFEL?

WELKE ROL SPELEN KNUFFELS IN DE ONTWIKKELING VAN KINDEREN? WELKE SPELLETJES KAN JE DOEN MET JE KIND EN ZIJN KNUFFEL? sessie1-5.qxd 14-09-2006 16:12 Pagina 1 knuffels O n d e r w e r p WELKE ROL SPELEN KNUFFELS IN DE ONTWIKKELING VAN KINDEREN? WELKE SPELLETJES KAN JE DOEN MET JE KIND EN ZIJN KNUFFEL? D U U R - 1 U 5 5

Nadere informatie

Spelen en bewegen met uw peuter www.cjggooienvechtstreek.nl

Spelen en bewegen met uw peuter www.cjggooienvechtstreek.nl regio Gooi en Vechtstreek Spelen en bewegen met uw peuter www.cjggooienvechtstreek.nl n Spelen en bewegen met uw peuter In de leeftijd van één tot vier jaar maken kinderen een grote ontwikkeling door op

Nadere informatie

Spinternet stappenplan

Spinternet stappenplan Spinternet stappenplan Handleiding voor een leerzame media-activiteit www.mijnnaamishaas.nl/spinternet/ Spinternet - Het internet in kleutertaal Haas zoekt het uit! 2011 Mijn naam is Haas / mijnnaamishaas.nl

Nadere informatie

Hoe help je meertalige kinderen bij het leren van een tweede taal? Tips voor leerkrachten

Hoe help je meertalige kinderen bij het leren van een tweede taal? Tips voor leerkrachten Hoe help je meertalige kinderen bij het leren van een tweede taal? Tips voor leerkrachten Enkele tips 1. Goed begonnen is half gewonnen! Zorg van bij het begin voor een zo open en positief mogelijke klassfeer

Nadere informatie

Voor het eerst naar school

Voor het eerst naar school Voor het eerst naar school Welkom op De Wonderboom Uw kind gaat binnenkort voor het eerst naar school. We wensen jullie een fijne tijd toe op De Wonderboom. Dit boekje informeert over verschillende zaken

Nadere informatie

Een dagje in de kleuterschool

Een dagje in de kleuterschool Een dagje in de kleuterschool *Parkeren doen we op de parking Achter Kennes. Welkom vanaf 8.30u.... de kleuters en hun ouders komen binnen langs de zwarte poorten 1 en 2 aan de parking achter de parochiezaal

Nadere informatie

ZEG HET MAAR HET PRATEN VAN UW KIND. Leeftijd 0 tot 4 jaar

ZEG HET MAAR HET PRATEN VAN UW KIND. Leeftijd 0 tot 4 jaar ZEG HET MAAR HET PRATEN VAN UW KIND Leeftijd 0 tot 4 jaar Het leren praten van uw kind gaat vaak bijna vanzelf. Toch is er heel wat voor nodig voordat uw kind goed praat. Soms gaat het niet zo vlot met

Nadere informatie

Naar het eerste leerjaar

Naar het eerste leerjaar Naar het eerste leerjaar Overgang eerste leerjaar We kijken eerder naar het ontwikkelingsniveau van uw kind dan naar de leeftijd en proberen het zo een stukje verder te brengen in zijn ontwikkeling. De

Nadere informatie

Zo ben ik! Informatiedocument/vragenlijst voor ouders van een startende kleuters

Zo ben ik! Informatiedocument/vragenlijst voor ouders van een startende kleuters Informatiedocument/vragenlijst voor ouders van een startende kleuters Personalia Naam van het kind: Geboortedatum: 1. De spraak-taalontwikkeling Plaats in het gezin: Broer(s) in groep: Zus(sen) in groep:

Nadere informatie

Je bent je bewust van je eigen referentiekader en houdt er rekening mee dat anderen handelen vanuit hun referentiekader.

Je bent je bewust van je eigen referentiekader en houdt er rekening mee dat anderen handelen vanuit hun referentiekader. 3. Samen eten Een Afrikaanse vrouw nodigt de Vlaamse buurkinderen uit voor het eten. De buurvrouw komt thuis en vindt haar kinderen niet. Ze is ongerust en maakt zich kwaad. Je gaat toch niet zomaar bij

Nadere informatie

Pedagogisch beleid van De Veenborg

Pedagogisch beleid van De Veenborg Pedagogisch beleid van De Veenborg 1. Het bieden van veiligheid In dit kader bedoelen we met het bieden van veiligheid het bieden van emotionele veiligheid. Dit vormt de basis van elke ontwikkeling. Als

Nadere informatie

Aanbod van zelfstandige activiteiten BC Piraten zonder grenzen

Aanbod van zelfstandige activiteiten BC Piraten zonder grenzen Aanbod van zelfstandige activiteiten BC Piraten zonder grenzen ZA 1: Zandtafel Op zoek naar de schat (4 kleuters) : Zand- en waterspel /OL Ontwikkelingswaarde: Zintuiglijke ontwikkeling: 53 Verwachte activiteit

Nadere informatie

KINDERDAGVERBLIJVEN BLUB, ZEGT DE VIS

KINDERDAGVERBLIJVEN BLUB, ZEGT DE VIS KINDERDAGVERBLIJVEN BLUB, ZEGT DE VIS Blub, zegt de vis zijn gezellige, kleinschalige en huiselijke kinderdagverblijven. De kinderdagverblijven bestaan uit groepen die opvang en verzorging bieden aan kinderen

Nadere informatie

Wat is schoolrijpheid?

Wat is schoolrijpheid? Wat is schoolrijpheid? = een proces waarbij men een bepaald ontwikkelingspeil bereikt voor vaardigheden die belangrijk zijn voor het schoolse leren. = slechte benaming = overgang incidenteel leren naar

Nadere informatie

Lekker slapen. Tips voor een goede (nacht)rust

Lekker slapen. Tips voor een goede (nacht)rust Lekker slapen Tips voor een goede (nacht)rust Slaap: onmisbaar voor lichaam en geest. We hebben rust nodig om te herstellen van de dag. Bij kinderen is slapen daarnaast belangrijk voor een goede groei.

Nadere informatie

Mijn kind gaat voor het eerst naar de kleuterklas. Startertips voor de ouders

Mijn kind gaat voor het eerst naar de kleuterklas. Startertips voor de ouders Mijn kind gaat voor het eerst naar de kleuterklas Startertips voor de ouders Is mijn kind klaar voor de kleuterschool? Kijk in het lijstje wat je kind al kan. Kan je verschillende zaken aanduiden? Een

Nadere informatie

Lekker slapen. Tips voor een goede (nacht)rust

Lekker slapen. Tips voor een goede (nacht)rust Lekker slapen Tips voor een goede (nacht)rust Slaap: onmisbaar voor lichaam en geest. We hebben rust nodig om te herstellen van de dag. Bij kinderen is slapen daarnaast belangrijk voor een goede groei.

Nadere informatie

Hoe de juiste verdeling gebeurt wordt nog tijdig meegedeeld. Denk er ook nu weer aan om voldoende draagtassen mee te brengen.

Hoe de juiste verdeling gebeurt wordt nog tijdig meegedeeld. Denk er ook nu weer aan om voldoende draagtassen mee te brengen. Agenda Ma 06/11 L1 + L2 + L3: Toneel Miss Wifi L3 + L4: Zwemmen Di 07/11 Ma 13/11 Di 14/11 Ma 20/11 L5: Oudercontacten L5 + L6: Zwemmen K1A + K1B: Toneel Kast-eel K2 + K3A + K3B: Toneel Licht L3 + L4:

Nadere informatie

Slaapwel baby. Hoeveel slaapt een baby?

Slaapwel baby. Hoeveel slaapt een baby? Slaapwel Slaapwel baby Net zoals volwassenen slapen ook niet alle kinderen even gemakkelijk of regelmatig. In deze brochure vind je meer informatie over goede slaapgewoontes en krijg je tips voor een gezonde

Nadere informatie

Voorstellen: - ervaring met apps in de behandelgroep Auris, ruim 5 jaar - Nu ruim een jaar aan de slag als onderzoeker. Soms doe ik nog iets met apps

Voorstellen: - ervaring met apps in de behandelgroep Auris, ruim 5 jaar - Nu ruim een jaar aan de slag als onderzoeker. Soms doe ik nog iets met apps Voorstellen: - ervaring met apps in de behandelgroep Auris, ruim 5 jaar - Nu ruim een jaar aan de slag als onderzoeker. Soms doe ik nog iets met apps in de groepsbehandeling voor klankinterventie die we

Nadere informatie

Aanvulling Woordenschat NT2

Aanvulling Woordenschat NT2 Aanvulling Woordenschat NT2 Woordenschat Kinderen die net beginnen met Nederlands leren, moeten meteen aan de slag met het leren van woorden. Een Nederlandstalig kind begrijpt in groep 1 minimaal 2000

Nadere informatie

Jules gaat naar school!

Jules gaat naar school! Jules gaat naar school! Arthur Puesstraat 46a 1502 Lembeek tel 02 356 41 85 Dag kleine peuter en beste ouder(s) Ik ben Jules, de klaspop, ik vind het heel fijn in de peuterklas. Jij bent nu al groot en

Nadere informatie

Benodigdheden: A. Inleiding: voorbeeld 5 minuten. B. Spel: wat klopt wel, wat klopt niet? 15 minuten.

Benodigdheden: A. Inleiding: voorbeeld 5 minuten. B. Spel: wat klopt wel, wat klopt niet? 15 minuten. Handleiding Groep 2 Les Thema Wat klopt wel en wat klopt niet? Weet wat je ziet Om mediabeelden goed op hun betrouwbaarheid te kunnen beoordelen is het belangrijk onderscheid te maken tussen feit en fictie.

Nadere informatie

Nieuw platform over mediawijs opvoeden

Nieuw platform over mediawijs opvoeden Nieuw platform over mediawijs opvoeden Webinar Heleen Mesellem LINC vzw Doelstellingen Informeren en sensibiliseren. Inzetten op dialoog / interactie met kinderen, samen media beleven en ontdekken

Nadere informatie

Zoveel heb ik jou lief

Zoveel heb ik jou lief Zoveel heb ik jou lief Jutta Langreuter Stefanie Dahle GEGEVENS BOEK: ISBN 978 90 5924 104 6 13,99 Uitgeverij Bakermat Suggesties: Emy Geyskens Vanaf 3 jaar Ook verschenen: Wij horen bij elkaar! Thema

Nadere informatie

Schoolbekwaamheid. de stap naar het eerste leerjaar

Schoolbekwaamheid. de stap naar het eerste leerjaar Schoolbekwaamheid de stap naar het eerste leerjaar Een voorafje Beste ouders, Heeft u een zoon of dochter in de derde kleuterklas zitten? Dan zit u misschien ook met enkele vragen zoals: wat leert mijn

Nadere informatie

De meeste kinderen worden vanzelf droog zonder dat je er als ouder een inspanning voor moet leveren. Plots komen ze zeggen ik moet pipi.

De meeste kinderen worden vanzelf droog zonder dat je er als ouder een inspanning voor moet leveren. Plots komen ze zeggen ik moet pipi. 1 De meeste kinderen worden vanzelf droog zonder dat je er als ouder een inspanning voor moet leveren. Plots komen ze zeggen ik moet pipi. Je zet ze op het potje en daarna heb je nooit meer een natte broek.

Nadere informatie

Eten, slapen & zindelijk worden

Eten, slapen & zindelijk worden Eten, slapen & zindelijk worden Informatie voor ouders Het Centrum voor Jeugd en Gezin ondersteunt met deskundig advies, tips en begeleiding. Een centraal punt voor al je vragen over opvoeden en opgroeien,

Nadere informatie

Je spreekt thuis verschillende talen? Dat is goed voor je kind!

Je spreekt thuis verschillende talen? Dat is goed voor je kind! Je spreekt thuis verschillende talen? Dat is goed voor je kind! Tips om je kind op te voeden in verschillende talen Heb je vragen over hoe je je kind kan opvoeden in verschillende talen? In deze folder

Nadere informatie

WELKOM BIJ DE RODE BEREN!

WELKOM BIJ DE RODE BEREN! WELKOM BIJ DE RODE BEREN! Na deze bijeenkomst.. Weet u wat uw kind doet en leert in groep 2 Heeft u de nodige vragen kunnen stellen Wie is wie? Voorstellen leerkracht Voorstellen ouders Voorstellen klassenouders?

Nadere informatie

Publiciteit en werving OSA

Publiciteit en werving OSA Publiciteit en werving OSA Bereik de ouders persoonlijk Het is belangrijk om veel aandacht aan werving en publiciteit te besteden. In het bijzonder als u met open inschrijving werkt. Denkt u hierbij aan

Nadere informatie

Nieuwsbrief Koningsdag 2017

Nieuwsbrief Koningsdag 2017 Nieuwsbrief Koningsdag 2017 De Paasdagen zijn inmiddels geweest. We hopen dat iedereen fijne dagen heeft gehad. Over een week is het alweer Koningsdag. Dit laten we natuurlijk niet zomaar voorbij gaan.

Nadere informatie

1 Ik lees graag in mijn leesboek/leeskaart.

1 Ik lees graag in mijn leesboek/leeskaart. naam: oktober 2009 1 Ik lees graag in mijn leesboek/leeskaart. 2 3 Ik zie overal de letters die we al kennen: op verpakkingen, op folders, in de straat, Ik werk graag met mijn tekstenboek: verhaal bedenken,

Nadere informatie

Ons pedagogisch handelen kinderdagverblijf De Lanteerne & peutergroep Bloem

Ons pedagogisch handelen kinderdagverblijf De Lanteerne & peutergroep Bloem Ons pedagogisch handelen kinderdagverblijf De Lanteerne & peutergroep Bloem Op de website van KION zie je onder Zo werken wij hoe we in ons beleid vorm hebben gegeven aan de pedagogische doelen en onze

Nadere informatie

Licht en donker Licht

Licht en donker Licht H Licht en donker Licht groep 1-2 09 tijdsduur 80 minuten kerndoelen 1, 32, 42 en 54 lesdoelen De leerling: weet dat licht nodig is om te zien kent een aantal lichtbronnen, waarvan sommige uit zichzelf

Nadere informatie

Welkom in de Juleskes klas

Welkom in de Juleskes klas Welkom in de Juleskes klas De eerste schooldag voor uw kapoen! Uw kapoen komt voor het eerst naar school. Een grote stap voor uw peuter én voor u! Een nieuwe situatie die veel vragen kan oproepen: zal

Nadere informatie

Gastlessen voor studenten 1 e leerjaar PW 3 en 4 Pedagogisch kader kindercentra 0-4 jaar - Docentenhandleiding. Doelgroepen in de kinderopvang

Gastlessen voor studenten 1 e leerjaar PW 3 en 4 Pedagogisch kader kindercentra 0-4 jaar - Docentenhandleiding. Doelgroepen in de kinderopvang Gastlessen voor studenten 1 e leerjaar PW 3 en 4 Pedagogisch kader kindercentra 0-4 jaar - Docentenhandleiding Doelgroepen in de kinderopvang Gastles Doelgroepen in de KO- Docentenhandleiding Deze lesmodule

Nadere informatie

ZEG HET MAAR HET PRATEN VAN UW KIND

ZEG HET MAAR HET PRATEN VAN UW KIND ZEG HET MAAR HET PRATEN VAN UW KIND vanaf 4 jaar ZEG HET MAAR Het leren praten van uw kind gaat vaak bijna vanzelf. Soms gaat het niet zo vlot met leren praten. Eén op de vijf kinderen op de basisschool

Nadere informatie

WoordenSTART Printstudio

WoordenSTART Printstudio Een praktische gebruikershandleiding bij de WoordenSTART Printstudio Copyright AmbraSoft 2005-2006 AmbraSoft WoordenSTART Printstudio 1. INLEIDING 3 2. HET BEGINSCHERM 4 3. HET INSTELLEN VAN DE PRINTER

Nadere informatie

ACTIEF TOEZICHT. Informeren en structurele maatregelen

ACTIEF TOEZICHT. Informeren en structurele maatregelen ACTIEF TOEZICHT Hoe kun je leerlingen minder lang laten stilzitten? Hoe jij de groep begeleidt, heeft een grote impact. Actief toezicht hangt samen met het ruimere begrip activerend toezicht. Door actief

Nadere informatie

Spelmateriaal voor woonzorgcentra

Spelmateriaal voor woonzorgcentra voor woonzorgcentra Een greep uit ons aanbod... alles voor een stimulerende leefomgeving. Geheugen Geen controle hebben over het dagelijks leven en de weg in je eigen huis niet meer kunnen vinden is stressvol

Nadere informatie

Lekker slapen. Tips voor een goede (nacht)rust

Lekker slapen. Tips voor een goede (nacht)rust Lekker slapen Tips voor een goede (nacht)rust Slaap: onmisbaar voor lichaam en geest. We hebben rust nodig om te herstellen van de dag. Bij kinderen is slapen daarnaast belangrijk voor een goede groei.

Nadere informatie

voor toegankelijk jeugdwerk

voor toegankelijk jeugdwerk Inspiratiegids voor toegankelijk jeugdwerk www.jeugdwerkvoorallen.be Inhoud > Steuntje in de rug > Wie speelt mee? > Wij ondersteunen verschillende thema s > Inspiratie nodig? Nodig ons uit! > Ondersteuning

Nadere informatie

OPVOEDTIPS VOOR JONGE OUDERS. 10 handige tips voor ouders van baby s en peuters

OPVOEDTIPS VOOR JONGE OUDERS. 10 handige tips voor ouders van baby s en peuters OPVOEDTIPS VOOR JONGE OUDERS 10 handige tips voor ouders van baby s en peuters Leuk dat je ons e-book hebt gedownload! In dit e-book vertellen we je graag meer over opvoeden. Want het opvoeden van je kind(eren)

Nadere informatie

Van derde kleuterklas naar het eerste leerjaar GBS LINT Pagina 1

Van derde kleuterklas naar het eerste leerjaar GBS LINT Pagina 1 Van derde kleuterklas naar het eerste leerjaar GBS LINT Pagina 1 Inleiding Beste ouders, De overgang van de kleuterschool naar de lagere school is niet altijd gemakkelijk. Voor velen is dit een erg grote

Nadere informatie

LOPKE OVERZICHT ALGEMENE FICHES, VERHALEN EN ACTIVITEITENFICHES DERDE KLEUTERKLAS. ECEGO-Expertisecentrum voor Ervaringsgericht Onderwijs

LOPKE OVERZICHT ALGEMENE FICHES, VERHALEN EN ACTIVITEITENFICHES DERDE KLEUTERKLAS. ECEGO-Expertisecentrum voor Ervaringsgericht Onderwijs LOPKE OVERZICHT ALGEMENE FICHES, VERHALEN EN ACTIVITEITENFICHES DERDE KLEUTERKLAS ECEGO-Expertisecentrum voor Ervaringsgericht Onderwijs Overzicht algemene fiches Lopke 3 de kleuterklas: algemene fiche

Nadere informatie

LES: Wie van de drie? 2

LES: Wie van de drie? 2 LES: Wie van de drie? 2 DOEL getallen herkennen uit de tafels van 2 t/m 9; oefenen van de tafels; bewust worden van de patronen in bepaalde tafels (bijv. tafels van even getallen hebben allemaal even uitkomsten,

Nadere informatie

Observatielijst Puk & Ko

Observatielijst Puk & Ko Observatielijst Puk & Ko Naam van de peuterspeelzaal:.. Naam van het kind:.... Naam van de leidster:.... Ingevuld op: l e observatie:...... 2 e observatie:... 3 e observatie:.... 4 e observatie:.... (1/4)

Nadere informatie

Ouderbetrokkenheid: We gaan een ouderportaal inrichten zodat de communicatie ouders- school, school- ouders sneller en handiger verloopt.

Ouderbetrokkenheid: We gaan een ouderportaal inrichten zodat de communicatie ouders- school, school- ouders sneller en handiger verloopt. Nieuwsbrief 5 13-11-2015 Directienieuws We zijn alweer enige tijd bezig dit schooljaar en we willen u graag informeren over wat er dit schooljaar aan onderwijsontwikkelingen op de planning staat. Een uitgebreide

Nadere informatie

Informatie voor ouders/verzorgers. Het kindcentrum. Een goede start voor ieder kind

Informatie voor ouders/verzorgers. Het kindcentrum. Een goede start voor ieder kind matie voo Informatie voor ouders/verzorgers Het kindcentrum Een goede start voor ieder kind Het kindcentrum is een goede start voor uw kind. Wij bieden een veilige plek waar uw peuter leert samen te spelen

Nadere informatie

SCHOOLRIJPHEID Welkom

SCHOOLRIJPHEID Welkom SCHOOLRIJPHEID Welkom Wat is schoolrijpheid = Schoolrijpheid is een belangrijke voorwaarde om goed te kunnen starten met lezen, schrijven en rekenen. = Schoolrijpheid omvat die vaardigheden en houdingen

Nadere informatie