Stichting Het R.C. Maagdenhuis. Visie document

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Stichting Het R.C. Maagdenhuis. Visie document"

Transcriptie

1 Stichting Het R.C. Maagdenhuis Visie document

2 Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Nederland Armoede Eigen kracht en zingeving Welzijns- en Ouderenwerk Ontmoeting en multiculturele samenleving Ouderenzorg Jeugdzorg Onderwijs en ontwikkelingskansen voor jongeren 3. Afrika 4. Suriname Contact en colofon

3

4

5 1. Inleiding In toenemende mate is ons werk proactief geworden: vanuit een visie op maatschappelijke vraagstukken ontstaat onze keuze voor bepaalde thema s en besluiten wij over de aanvragen. Door de vele nieuwe aanvragen en contacten met lopende projecten, fungeert een fonds als Het Maagdenhuis -zeker binnen Nederland- als een venster op de samenleving. Op sommige gebieden ontplooien we zelf initiatief door samenwerking met maatschappelijke organisaties, advisering en eigen projecten. Ook al blijft er altijd een zekere toevalsfactor meespelen (ook wij zijn afhankelijk van spontane aanvragen), toch proberen we de best passende aanvragen te krijgen. In dit verband ontwikkelen we een nieuwe website, selecteren we onze aanvragen sneller aan de poort en ontmoedigen we niet passende aanvragen. Venster op de samenleving

6 In genoemde context past het om onze visie op maatschappelijke vraagstukken te communiceren. Om die reden stellen wij dit jaar voor het eerst een visiedocument op. Daarin geven we een korte inhoudelijke analyse van enkele voor ons werk relevante thema s. Onze mogelijkheden als fonds zijn uiteraard heel beperkt. We maken geen beleid en spelen geen politieke rol. Zelfs een inhoudelijk jaarplan zou misschien ten onder gaan aan de snelheid van maatschappelijke ontwikkelingen. Wel proberen we met dit visiedocument aan te sluiten bij de maatschappelijke actualiteit en daarmee richting te geven aan het giftenbeleid.

7 We maken geen beleid en spelen geen politieke rol

8

9 2. Nederland Armoede Als fonds hebben we te maken met toenemende verschijnselen van armoede en schulden. Op dit moment leeft ruim 7% van de Nederlanders onder de CBS armoedegrens ( 998 per maand voor een eenoudergezin met 2 kinderen). Vooral meerjarige sociale minima en eenoudergezinnen hebben het zwaar. In 2012 leefde één op de 9 kinderen in een arm gezin. Voor veel kinderen betekent dit geen geld voor sport of andere buitenschoolse activiteiten. De vele voedselbanken in het land kunnen de vraag nauwelijks aan. Het beroep op noodfondsen groeit gestaag. Ook mensen met een beter inkomen balanceren vaker op de rand van een faillissement. Tekenen van de groeiende problematiek zijn ondermeer het -in vier jaar verdubbelde- aantal aanmeldingen voor schuldhulpverlening (in huishoudens).

10 Voor de komende jaren is een nieuw vraagstuk, dat steeds meer mensen worden geweigerd bij de schuldhulpverlening, met name als hun inkomen te laag is om een betalingsregeling te treffen. Het gaat om tenminste tienduizend huishoudens per jaar. Voor deze mensen zal het op den duur onmogelijk zijn een normaal leven te leiden en zelfstandig te wonen. Te verwachten is dat het aantal huisuitzettingen door huurschuld (nu per jaar) flink zal toenemen. Er dreigt een nieuwe groep opgegeven gevallen te ontstaan. De vooruitzichten voor het armoedevraagstuk in Nederland zijn niet gunstig. In 2012 zijn banen verloren gegaan, de werkloosheid staat nu op 8,5%. De verwachting is, dat een groot deel van de huidige werklozen jarenlang geen kans krijgt op een nieuwe, betaalde baan.

11 Er dreigt een nieuwe groep opgegeven gevallen te ontstaan

12 We ondersteunen noodfondsen, een aantal voedselbanken en andere projecten rond armoede

13 Door de oprichting van het Landelijk Steunpunt Thuisadministratie in 2006 levert Het Maagdenhuis een bijdrage aan de begeleiding van mensen om hun financiële zelfredzaamheid te vergroten. Het ooit door Humanitas ontwikkelde concept Thuisadministratie wordt inmiddels aan meer dan cliënten per jaar aangeboden. Het LSTA is het kennis- en service instituut voor de meer dan betrokken vrijwilligers. Omdat de Delta Lloyd Group Foundation zowel het Steunpunt financiert, alsook een stimuleringsfonds heeft opgezet, kan het concept verder uitgerold worden. Daarnaast ontstaan nieuwe vormen, zoals langdurige trajecten voor begeleiding, ondermeer als aanvulling op de wettelijke schuldhulpverlening. Voornoemde beperkingen in de toelating tot de schuldhulpverlening zullen eveneens leiden tot nieuwe werkvormen. Tevens ondersteunt Het Maagdenhuis noodfondsen, een aantal voedselbanken en andere projecten rond armoede.

14 Met één been staan we nog in een verzorgende samenleving, Eigen kracht en zingeving De aandacht van fondsen gaat al lange tijd uit naar vraagstukken rond welzijn en welbevinden. Dit leidde in het verleden tot veel steun voor projecten voor kwetsbare groepen rond eenzaamheid, zingeving, en ontmoeting. Die onderwerpen zijn nog steeds actueel, maar de context verandert. De nadruk op zelfzorg en informele zorg wordt -helaas mede onder druk van het bezuinigingsbeleid van de overheid- groter. Het inzicht groeit, dat de gangbare attitude van zorg hulpverlening vaak maar matig effectief is. Met één been staan we nog in een verzorgende samenleving, waarin meer aandacht besteed wordt aan kwetsbaarheid en verlies van competenties. Met het andere been staan we in de ontwikkeling van een vitale samenleving. De tijdgeest is bevordering van de eigen kracht en aandacht voor de wel aanwezige competenties van kwetsbare mensen teneinde hen te activeren en vitaliteit te bevorderen.

15 met het andere been staan we in de ontwikkeling van een vitale gemeenschap

16 Een opkomende trend is voor de nieuwe generatie ouderen Active Ageing

17 Wat de ouderen betreft hebben we te maken met een nieuwe generatie, die vitaler en mondiger is. Het oude beeld, waarin ouderen naast de samenleving staan, verdwijnt. Een opkomende trend is voor de nieuwe generatie ouderen Active Ageing. In samenhang met de herwaardering van een actieve levensstijl, zien we ook een herbezinning op een cruciaal begrip als eenzaamheid. Terwijl de krantenkoppen vermelden, dat er 1,5 miljoen Nederlanders eenzaam zijn (een ouderwetse nadruk op verlieservaringen), groeit ook de aanhang voor de visie, dat een zekere mate van eenzaamheid als een vast onderdeel van het leven kan of moet worden beschouwd. Een deel dat ruimte biedt aan reflectie en aandacht voor levensvragen. Het Maagdenhuis legt al jaren de nadruk op ondersteuning van projecten die de eigen kracht en zelfregie versterken. Die keuze houdt ook in, dat in de laatste jaren steeds minder projecten in de klassieke hulpverlening en zorg zijn ondersteund. Een direct uitvloeisel van voornoemde keuze is de oprichting van WoonSaem. Binnen dit programma ondersteunen we allochtone ouderen die op zoek zijn naar een gemeenschappelijke woonvorm.

18 Uit onderzoek weten we dat ouderen die in zo n woonvorm leven, zich gelukkiger en vitaler voelen. Een belangrijke voorwaarde is wel, dat de betrokken ouderen tezamen een goede groep vormen. Dat wil zeggen een groep met onder meer een goede inbreng van alle leden en met voldoende evenwicht tussen nabuurschap en zelfstandigheid/privacy. Op basis van de nieuw ontwikkelde methodiek Samen Zelfstandig zijn sinds januari 2012 acht groepen daadwerkelijk gestart met het programma. In deze methodiek worden de ouderen zelf betrokken bij het realiseren van hun woongroep. Ze worden begeleid, maar het (vele) werk wordt hen niet uit handen genomen. Voorts is Het Maagdenhuis sinds 2008 nauw betrokken bij het Expertisenetwerk Levensvragen Ouderen. Mede door onze zesjarige ondersteuning zijn tal van praktijkvoorbeelden ontwikkeld en toegankelijk gemaakt voor brede toepassing. Na zes jaar bevindt het kennisnetwerk zich in een overgangsfase. Na een grote investering door fondsen en door het Ministerie van VWS, is het nu tijd dat de kernpartners in het veld de verantwoordelijkheid voor de financiering en implementatie overnemen.

19 Uit onderzoek weten we dat ouderen die in zo n woonvorm leven, zich gelukkiger en vitaler voelen

20

21 Momenteel financiert het Ministerie de ontwikkeling van een protocol met het doel, dat op den duur de aandacht voor levensvragen (weer) een vast onderdeel moet zijn van de verleende zorg. Welzijns- en Ouderenwerk Voornoemde omslag van verzorgend denken naar eigen kracht denken heeft een enorme impact op het maatschappelijke veld. Onze belangrijkste beneficiënten van de laatste tien, twintig jaar zijn welzijnsinstellingen, die nu te maken krijgen met opheffing of ernstige reductie van de middelen. Ook in de maatschappelijke opvang is een aanzienlijke kaalslag gaande. Inloophuizen en voorzieningen voor zwerfjongeren en dak- en thuislozen, die met geld van fondsen (nog kort geleden) zijn ingericht, worden gesloten door een bezuinigende overheid. De functies van het welzijns- en ouderenwerk worden deels overgenomen door vrijwilligers, buurtloketten, en projecten gericht op samenhang en cohesie. Gemeenten spelen in dit veranderingsproces een belangrijke, sturende rol. Het Maagdenhuis houdt bij zijn subsidiebeleid gepaste afstand tot het beleid van overheden. Niettemin levert Het Maagdenhuis veelvuldig een bijdrage aan de ondersteuning van buurtinitiatieven. Met de

22 jarenlange steun voor Samen Wonen Samen Leven hebben we ook in belangrijke mate bijgedragen aan de ontwikkeling van een goed praktijkvoorbeeld. Een bijzondere en zeer recente ontwikkeling is de vorming van coöperatieve verenigingen en stadsdorpen. Dorpof buurtbewoners organiseren zich om zelf vorm te geven aan activiteiten, gemaksdiensten, maar soms ook aan de organisatie van de ouderenzorg. Het doel is vaak een inclusieve samenleving, waardoor met burenhulp en lokale solidariteit bereikt wordt, dat zorgbehoevende inwoners op een plezierige manier in het dorp kunnen blijven wonen. Het Maagdenhuis ondersteunt enkele initiatieven op dit vlak en is ook betrokken bij de ontwikkeling van een ondersteuningsstructuur. Ontmoeting en de multiculturele samenleving Het Maagdenhuis steunt al vele jaren projecten van en voor migranten, zowel betreffende de jongeren als de ouderen. De actualiteit van de multiculturele vraagstukken is nog steeds groot, al lijkt er gelukkig enige redelijkheid in het publieke en politieke debat te zijn teruggekeerd. Het acceptatieproces tussen culturen lijkt weer te zijn hervat.

23 Het acceptatieproces tussen culturen lijkt weer te zijn hervat

24

25 In de aanvragen die ons bereiken en die we ondersteunen zien we een sterke toename van projecten rond vluchtelingen en ongedocumenteerden. Het Maagdenhuis onderschrijft het recht van ieder mens op een menswaardig bestaan en een menswaardige behandeling, ook van vluchtelingen en asielzoekers die in ons land verblijven. Daarom ondersteunen wij initiatieven die ervoor zorgen dat mensen een dak boven hun hoofd hebben, medische zorg krijgen en juridisch begeleid worden. Een specifiek probleem is de zorg voor mensen zonder papieren met ernstige psychische problemen. Met het nieuwe meerjarige programma de Ontmoeting beoogt Het Maagdenhuis de aandacht voor nieuwe bevolkingsgroepen uit te bouwen en boven het niveau van ad hoc steun uit te tillen. De Ontmoeting brengt mensen en groepen met verschillende culturele achtergronden bij elkaar, op basis van gelijkwaardigheid en respect. Hierbij is de multiculturele samenleving geen discussiepunt, maar een startpunt. De Ontmoeting steunt initiatieven, die gericht zijn op een dialoog en een wezenlijke ontdekking van elkaars normen, gebruiken en levensgeschiedenissen.

26 Het wederzijds begrip dat daardoor kan ontstaan, helpt om beter te kunnen samenleven en samenwerken. Voor het programma de Ontmoeting zal Het Maagdenhuis bij de officiële start - op een nog te bepalen datum- actief projectvoorstellen werven. Deze aanvragen zullen worden geselecteerd door een programmacommissie. Vooruitlopend op het specifieke programma, steunt Het Maagdenhuis al verschillende projecten, die passen binnen en kunnen dienen als voorbeeld voor de Ontmoeting. Voorbeelden zijn: a. het stimuleren van de dialoog tussen verschillende bevolkingsgroepen, met name ook tussen migrantengroepen onderling; b. het bespreekbaar maken van een maatschappelijk probleem of een specifieke nood binnen migrantengroepen (emancipatie, mantelzorg, seksuele geaardheid, huiselijk geweld); c. versterken van samenwerking tussen witte organisaties en initiatiefnemers uit de kringen van migranten om nieuwe werkvormen te ontwikkelen, die passen bij de leefstijl van migranten; d. verbinden van maatschappelijke projecten in een samenwerking over de grenzen heen (twinningsprojecten).

27

28

29 Van onze huidige activiteiten zijn twee grote projecten vermeldenswaard als voorbeeld voor de Ontmoeting: het programma WoonSaem en het twinningsproject Seniorenburgers Nickerie in Suriname. Beide projecten worden elders in dit visiedocument beschreven. Ouderenzorg Ook binnen de intramurale ouderenzorg zijn de aanstaande veranderingen ingrijpend. Ondanks de toenemende vergrijzing zal 25 tot 40% van het aantal plaatsen in verpleeg- en verzorgingshuizen binnen 4 jaar verdwijnen. Alsdan is er nog voor 2 tot 3% van de ouderen plaats in zo n instelling. In 1980 was dat nog 10%, terwijl de ouderen destijds gemiddeld (veel) jonger en (veel) minder zorgbehoevend waren. Bovendien worden sinds kort alleen nog ouderen toegelaten, die gevorderd dement of ernstig verpleegbehoeftig zijn (zogeheten permanente zorg en beschermd wonen, zzp5). Ook wordt het voor zorgbehoevende ouderen steeds moeilijker om zelfstandig te blijven wonen: op verschillende plaatsen in het land zijn nu al wachtlijsten voor thuiszorg en het aanbod zal in de komende jaren verder Ook binnen de intramurale ouderenzorg zijn de aanstaande veranderingen ingrijpend

30 beperkt worden. De eigen bijdrage stijgt bovendien, waardoor een deel van de ouderen sowieso afziet van thuiszorg. Particuliere aanbieders leveren voor wie het kan betalen een alternatief, maar zijn soms meer gericht op huishoudelijk werk dan op zorg. Door voornoemde striktere selectie voor opname in een verpleeghuis ontstaat feitelijk een nieuwe doelgroep in de extramurale zorg. Deze ouderen met een matige tot vrij ernstige zorgbehoefte hebben in de eerste plaats behoefte aan aangepaste, nieuwe vormen van zelfstandig wonen, ingebed in de eigen vertrouwde omgeving met zorg thuis. In sommige experimenten, zoals bij enkele coöperatieve zorgverenigingen is hier ervaring mee opgedaan. Daarin blijkt, dat het huidige systeem van regelgeving in de zorg en het strikte kwaliteitsbeleid zulke nieuwe concepten, waaraan juist zo grote behoefte is, in de weg staat. Er is een begin van erkenning, dat deze verlammende regelgeving zijn doel voorbij schiet. De aanstaande experimenten rond regelarme zorg zijn in dit opzicht een hoopvol teken.

31 De aanstaande expirimenten rond regelarme zorg zijn een hoopvol teken

32

33 Naast aangepaste vormen van zelfstandig wonen, zullen ouderen met een indicatie zzp1 tot zzp4 ook behoefte hebben aan vormen van ontmoeting en dagbesteding. Het Maagdenhuis geeft al jaren prioriteit aan zulke projecten, die het zelfstandig wonen beter mogelijk maken. Tot dusverre waren deze voorzieningen vooral gericht op kwetsbare, maar wat minder zorgbehoevende ouderen. Door voornoemde ontwikkelingen zal de zorgzwaarte in de dagopvang zeker toenemen. Dit vraagt meer handen, betere vervoersvoorzieningen en meer zorg in de nabijheid voor crisissituaties. Helaas hebben tal van voorzieningen nu al moeite om zich financieel staande te houden. Het is cynisch te moeten opmerken, dat minder vitale ouderen eerst zijn gestimuleerd om zelfstandig te blijven wonen en om die reden over thuiszorg en dagopvang konden beschikken, maar dat zij nu ook die ondersteuning thuis moeten missen door de recente beperkingen in collectieve financiering via AWBZ en WMO. De druk op de fondsen om zulke voorzieningen te blijven bekostigen wordt daarmee steeds groter.

34 Jeugdzorg De veranderingen in het maatschappelijke veld voor jongeren zijn eveneens ingrijpend, maar hebben een meer positieve strekking. In de komende jaren zal het beleid jeugdzorg volledig worden gedecentraliseerd naar gemeenten. De zogenaamde Transitie Jeugdzorg moet een eind maken aan de bureaucratie en aan de sterk versnipperde hulpverlening in de jeugdzorg (jeugd-ggz, provinciale jeugdzorg, gesloten jeugdzorg, jeugdreclassering, jeugdbescherming en jeugdzorg voor licht verstandelijk gehandicapten). Doel is een einde te maken aan de belangenstrijd, communicatieproblemen en sfeer van vijandigheid tussen betrokkenen door betere samenwerking en afstemming, maar vooral ook door de zorg dichter bij pleegouders, leefomgeving en -indien mogelijkbiologische ouders te organiseren. Tevens zijn er ontwikkelingen te signaleren, waarin bestaande jeugdzorginstellingen willen meewerken aan de bevordering van opvang in een gezinsvorm (pleegzorg, gezinshuis) en het afbouwen van capaciteit in jeugdzorginstellingen. In Nederland wonen ruim uithuisgeplaatste kinderen in

35 In Nederland wonen ruim uithuisgeplaatste kinderen in kindertehuizen

36

37 kindertehuizen. Vaak ontstaat zo n plaatsing omdat er geen (geschikt) pleeggezin voorhanden is. Een aantal kinderen verblijft zelfs tijdelijk, vanwege plaatsgebrek, in gesloten instellingen of jeugdgevangenissen, zonder dat ze een strafblad hebben. Het Maagdenhuis is sinds de oprichting in 2010 partner in de Alliantie Kind in Gezin. Het doel van de Alliantie is in 10 jaar tijd extra plaatsen in gezinshuizen en pleeggezinnen te (doen) realiseren. De inzet is ondermeer doorontwikkeling en versterking van het concept van gezinshuizen, een concept dat zich bij uitstek leent voor kinderen met een beperking of lichte gedragsproblemen. Onderwijs en ontwikkelingskansen voor jongeren In de laatste tien jaar is een groot aantal projecten ontstaan, die aanvullend onderwijs of extra studiebegeleiding bieden voor kwetsbare, of juist ook zeer getalenteerde leerlingen. De laatste jaren zijn minder leerlingen -ook op het vmbo- voortijdig afgehaakt: een verbetering die aan het reguliere onderwijs, maar ten dele ook aan voornoemde projecten mag worden toegedicht. Er is een heuse nieuwe branche ontstaan, waarbij ook Het

38 Maagdenhuis veel steun aan een groot aantal projecten heeft verleend. Voor de langere termijn is de financiële duurzaamheid een grote zorg. Sinds enige jaren stelt Het Maagdenhuis eisen aan projecten t.a.v. het financiële perspectief en t.a.v. de samenwerking met en terugkoppeling naar het reguliere onderwijs. Uiteindelijk zal samenwerking met het reguliere onderwijs of mogelijk zelfs integratie de enige weg zijn om continuïteit te bereiken. Een onderschat probleem is de stijgende jeugdwerkloosheid. In ons land noteren we nu 17%. Dat lijkt mee te vallen, elders in Europa zijn verschillende landen gewend aan meer dan 50% jeugdwerkeloosheid. In ons land is er een beduidende, verborgen werkloosheid onder jongeren, die zich niet inschrijven als werkzoekend, terwijl ze ook niet meer actief onderwijs volgen. Gecorrigeerd voor die verborgen invloeden, moeten we denken aan meer dan 20% jeugdwerkeloosheid. Net als in 1990 en in 2003 wordt gesproken over een dreigende lost generation. Anders dan in het verleden, treft de jeugdwerkeloosheid nu vooral de hoger opgeleiden.

39

40

41 3. Afrika Onze aanwezigheid in Togo en (het zuiden van) Senegal is gebaseerd op de visie, dat de locale bevolking altijd zelf verantwoordelijk is voor de verbetering van levensomstandigheden. Hulp van buitenaf doet geen goed. We werken daarom niet alleen kleinschalig, maar ook uitsluitend in samenwerking met initiatieven vanuit de bevolking. De bevolking is zelf verantwoordelijk voor het nemen van initiatief, voor het gebruik van middelen en voor onderhoud. Wij komen nooit met voorstellen: die zullen de mensen ter plaatse altijd aanvaarden, want wij betalen er immers voor. We zijn alleen geïnteresseerd in stappen die de mensen zelf willen zetten en ook willen volhouden. We stimuleren dat aanvragers zich eigenaar van een project voelen. Projecten die reeds zijn gestart verdienen onze voorkeur. Deze ervaring is in tegenspraak met de criteria die fondsen vaak hanteren. De mensen hebben dan immers zelf hun initiatief laten zien. Ook houdt onze begeleiding niet op na de toekenning van een bijdrage. Met de meeste projecten houden we nog jarenlang contact. We houden daarmee zicht op het behoud

42 van de eerder bereikte resultaten, maar ook ervaren de mensen achter de projecten dit als een grote steun. Pas na enkele jaren laten we de projecten wat meer los. Door de halfjaarlijkse werkbezoeken van de landencoördinatoren en door de ervaringen van onze medewerkers ter plaatse blijven we op de hoogte van de plaatselijke problematiek. Toch is een voortdurend besef nodig, dat een positie als relatieve buitenstaander zijn beperkingen heeft. Daarom investeren we veel in een netwerk van lokale deskundigen, die door hun maatschappelijk inzicht, hun sociale betrokkenheid of door technische kennis een onmisbare schakel zijn in onze begeleiding van projecten (kortweg suivi genoemd). De beschreven werkwijze is de resultante van negen jaar ervaring in Senegal en Togo. In toenemende mate vraagt ook duurzaamheid onze aandacht. Zonder verdienmodel en inkomstengenererende activiteiten, is het in deze landen vrijwel onmogelijk om projecten op het gebied van onderwijs of andere maatschappelijke doelen lang vol te houden. Voor de korte termijn is de betrokkenheid van fondsen onmisbaar. Het Maagdenhuis verwerft steeds vaker de

43 In toenemende mate vraagt ook duurzaamheid onze aandacht

44

45 steun van andere fondsen bij projecten in Senegal en Togo. Het Maagdenhuis steunt in Senegal en Togo voornamelijk projecten in de volgende sectoren: Landbouw Scholing Ouderen Opvang kinderen/weeshuizen De door Het Maagdenhuis gesteunde projecten in Senegal zijn doorgaans een initiatief van vrouwengroepen, zonder formele organisatievorm. Zoals in veel landen is de landbouw ook in Senegal en Togo traditioneel het werk van vrouwen. Door de invoering van hulpmiddelen en machines kan de opbrengst van de landbouw worden vergroot. Sommige projecten zijn ook gericht op verbetering van de organisatie, de opslag en verhandeling van producten. In Togo werkt Het Maagdenhuis meer samen met lokale NGO s. Aanvankelijk waren de projecten vooral gericht op economische ontwikkeling en onderwijs (vrouwen en kinderen). In de laatste jaren ondersteunt Het Maagdenhuis ook enkele projecten voor dagopvang en noodhulp aan ouderen.

46 4. Suriname Het Maagdenhuis is sedert 2008 zelfstandig actief in Suriname. Sinds eind 2010 is een pilot gestart om te bezien of Suriname concentratieland kan worden. Gedurende deze pilot zijn drie hoofdlijnen gekozen in het beleid: a. ontwikkeling van ouderenzorg, met name in het westelijk gebied; b. kansen vergroten van kinderen uit het binnenland door beter onderwijs in hun directe omgeving of door betere mogelijkheden om dit onderwijs in de stad te volgen (internaten); c. enkele bijzondere min of meer losstaande projecten ten behoeve van daklozen, tienermoeders, huiselijk geweld en gehandicapte kinderen. Een onderliggende vraag in ons beleid is, hoe we een duurzame ontwikkeling van sommige maatschappelijke initiatieven kunnen bevorderen. De situatie in Suriname laat zich in menig opzicht vergelijken met onze ervaringen in Senegal en Togo. Goede bekendheid met de mensen en de omstandigheden zijn een voorwaarde.

47 Goede bekendheid met de mensen en de omstandigheden zijn een voorwaarde

48

49 Ook heeft een langdurige begeleiding van, bij voorkeur, reeds begonnen initiatieven de voorkeur boven de gangbare incidentele ondersteuning van projecten. De voedingsbodem voor maatschappelijke projecten is door het beleid van de Surinaamse overheid gunstiger dan in menig ontwikkelingsland. De ironie in Suriname is echter, dat de aandacht voor maatschappelijke zorg van de overheid, slechts geringe financiële steun oplevert. Bovendien ligt het inkomen van de arme helft van de Surinaamse bevolking, internationaal bezien, bijzonder laag. Voor een sluitende begroting zijn projecten aldus aangewezen op fondsenwerving voor nagenoeg hun gehele exploitatie. Een acceptabel niveau van maatschappelijke voorzieningen in Suriname is alleen denkbaar, als er een antwoord wordt gevonden op de vraag van financiële duurzaamheid. Dat wil zeggen, dat maatschappelijke projecten slechts kunnen overleven, als zij een eigen verdienmodel ontwikkelen. Als onderdeel van ons werk, ondersteunen we daarom projecten in het ontwikkelen van een verdienmodel, waarmee zij na enkele jaren een belangrijk deel van de exploitatie kunnen dekken. Zulke verdiensten kunnen afgeleid zijn van de primaire activiteiten, maar

50 soms biedt juist een nevenactiviteit de beste mogelijkheden. De oplossing kan activiteiten op allerhande gebieden betreffen. Binnen ons werkprogramma in Suriname neemt het project Seniorenburgers, gericht op ontwikkeling van ouderenzorg in het westelijke deel van het land (Nickerie e.o.), een bijzondere plaats in. Het project wordt gedragen door de lokale welzijnsorganisatie WIN. De inzet van het project is kleinschalige zorg gericht op het zelfstandig wonen van ouderen. Om het initiatief te versterken, hebben wij samen met WIN sinds 2011 een breed samenwerkingsverband opgebouwd, waarin ook Nederlandse organisaties in de ouderenzorg, gezondheidszorg, beroepsopleidingen, mantel-zorgondersteuning en zorgverzekering, alsmede het streekziekenhuis Nickerie en de lokale vrouwenorganisatie een bijdrage leveren. De activiteiten voorzien in de start van een mantelzorg-training en verschillende vormen van patiëntenvoorlichting in Pilots hiervoor zijn in 2012 uitgevoerd. Op den duur is ook een opleiding diabetesverpleging voorzien.

51 De inzet van het project is kleinschalige zorg gericht op het zelfstandig wonen van ouderen

52

53 De as van het project is de bouw en realisatie van een dienstencentrum voor zorg, dagopvang en een open eettafel, alsmede de bouw van een achttal seniorenwoningen. Deze woningen zijn bestemd voor ondermeer zorgbehoevende ouderen die voor korte tijd niet thuis kunnen wonen i.v.m. nazorg na ziekenhuisopname of respijtzorg om de mantelzorg een adempauze te gunnen. Ook zijn de studio s geschikt voor kort verblijf van in Nederland wonende ouderen. Het Maagdenhuis participeert in dit project met een investering in de bouw (renteloze lening). De aflossingen op de lening worden gestort in een locaal fonds voor een doorgaande maatschappelijke ontwikkeling rond het seniorenburgersproject. Met deze en andere gelden zullen vervolgprojecten worden gerealiseerd teneinde de keten van kleinschalige voorzieningen verder uit te bouwen.

54 Contact en colofon Stichting Het R.C. Maagdenhuis Herengracht BT Amsterdam T F E info@maagdenhuis.nl Foto s & illustraties: archief van Stichting Het R.C. Maagdenhuis en stockfotografie Tekst: T.J.M. de Jong Ontwerp: Yon Prüst, Studyo-n Druk: Drukkerij Tielen Stichting Het R.C. Maagdenhuis, 2012 Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige wijze, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Stichting Het R.C. Maagdenhuis.

55

56

wonen met zorg vanuit een nieuw perspectief

wonen met zorg vanuit een nieuw perspectief wonen met zorg vanuit een nieuw perspectief scheiden van Verblijf van wonen naar Wonen en zorg & van verblijf naar wonen door extramuralisering en scheiden wonen/zorg Programma Doel van vandaag Meer grip

Nadere informatie

Achtergrondinformatie Groen Verbindt

Achtergrondinformatie Groen Verbindt Achtergrondinformatie Groen Verbindt Inleiding Groene buurtinitiatieven laten vele mooie resultaten zien, juist ook op sociaal gebied: er vindt ontmoeting plaats, mensen komen uit een isolement, ze voelen

Nadere informatie

Jaarverslag. Stichting Het R.C. Maagdenhuis

Jaarverslag. Stichting Het R.C. Maagdenhuis Jaarverslag 2011 Stichting Het R.C. Maagdenhuis Jaarverslag 2011 Foto s en/of illustraties: archief van Stichting Het R.C. Maagdenhuis Tekst: T.J.M. de Jong Grafische vormgeving en druk: www.anraad.nl

Nadere informatie

De Wmo en de decentralisaties

De Wmo en de decentralisaties De Wmo en de decentralisaties Presentatie Alice Makkinga Adviseur programma Aandacht voor Iedereen Inhoud Landelijk programma Aandacht voor iedereen Belangrijke maatschappelijke trends? Belangrijkste wettelijke

Nadere informatie

Samen voor een sociale stad

Samen voor een sociale stad Samen voor een sociale stad 2015-2018 Samen werken we aan een sociaal en leefbaar Almere waar iedereen naar vermogen meedoet 2015 Visie VMCA 2015 1 Almere in beweging We staan in Almere voor de uitdaging

Nadere informatie

Niet alles verandert in de zorg

Niet alles verandert in de zorg Over wat blijft en wat er verandert in de zorg 15 september 2014, Hercules Diessen Niet alles verandert in de zorg. Gelukkig maar! Er gaat veel veranderen in de zorg. Maar er blijft gelukkig ook veel hetzelfde;

Nadere informatie

Regionale visie op welzijn. Brabant Noordoost-oost

Regionale visie op welzijn. Brabant Noordoost-oost Regionale visie op welzijn Brabant Noordoost-oost Inleiding Als gemeenten willen we samen met burgers, organisaties en instellingen inspelen op de wensen en behoeften van de steeds veranderende samenleving.

Nadere informatie

Scheiden van wonen en zorg

Scheiden van wonen en zorg Scheiden van wonen en zorg Een nieuwe koers voor welzijn en zorg 14 november 2012 Themadag Commissie Ouderenzorg Religieuzen Carla Cornuit Inleiding Carla Cornuit: bestuurder LuciVer LuciVer Een kleinschalige

Nadere informatie

Wat weet u na vanavond?

Wat weet u na vanavond? ROADSHOW Wijkzorg Wat weet u na vanavond?.wat er nu eigenlijk verandert en waarom Hoe bestaande samenwerking goed kan worden benut als basis voor Wijkzorg.Wat kansen zijn om welzijn en informele zorg aan

Nadere informatie

Armoede Manifest. Armoede onder kinderen is dubbel triest. Realiseer maatwerk voor kwetsbare groepen. Signaleer vroegtijdig

Armoede Manifest. Armoede onder kinderen is dubbel triest. Realiseer maatwerk voor kwetsbare groepen. Signaleer vroegtijdig Armoede Manifest Armoede onder kinderen is dubbel triest 1 Realiseer maatwerk voor kwetsbare groepen 2 Signaleer vroegtijdig 3 Verbeter de schuldhulpverlening 4 6 Richten wij de Armoedecoalitie Eindhoven

Nadere informatie

Presentatie voor cliëntenorganisaties

Presentatie voor cliëntenorganisaties Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling Presentatie voor cliëntenorganisaties 18 oktober 2013 Ambitie 1. Hulp en zorg anders georganiseerd: dichtbij huis, snel beschikbaar, minder versnipperd 2. Groter beroep

Nadere informatie

Samenvatting Klanttevredenheidsonderzoek Wmo en de Benchmarks Wmo resultaten over 2013

Samenvatting Klanttevredenheidsonderzoek Wmo en de Benchmarks Wmo resultaten over 2013 Samenvatting Klanttevredenheidsonderzoek Wmo en de Benchmarks Wmo resultaten over 2013 Klanttevredenheidsonderzoek Het KTO is een wettelijke verplichting wat betreft de verantwoording naar de Gemeenteraad

Nadere informatie

Jongeren van 17 tot 25 jaar met meervoudige problemen, die geen stabiele woon- of verblijfplaats hebben, of in de opvang verblijven

Jongeren van 17 tot 25 jaar met meervoudige problemen, die geen stabiele woon- of verblijfplaats hebben, of in de opvang verblijven RAADSVOORSTEL Onderwerp : Met het oog op morgen; sluitende aanpak voor zwerfjongeren in Deventer en omgeving Raadsvergadering : 9 september 2009 Politieke markt d.d. : 26 augustus 2009 Agendapunt : 11

Nadere informatie

Hervorming Langdurige Zorg. Rian van de Schoot expert wijkgericht werken Vilans

Hervorming Langdurige Zorg. Rian van de Schoot expert wijkgericht werken Vilans Hervorming Langdurige Zorg Rian van de Schoot expert wijkgericht werken Vilans Hervorming langdurige zorg Waarom? 1. Meer voor elkaar zorgen 2. Betere kwaliteit ondersteuning en zorg 3. Financiële houdbaarheid

Nadere informatie

Subsidieplafonds Subsidieplafonds 2016

Subsidieplafonds Subsidieplafonds 2016 Subsidieplafonds Subsidieplafonds 1 0360_15 Subsidieplafonds V1 Subsidieplafonds 2 Subsidieplafonds Beoogd Maatschappelijk Effect stelling Bedrag Jaarlijkse subsidie Samenredzaamheid 1. Ambitie Bewoners

Nadere informatie

Verslaglegging bestuur

Verslaglegging bestuur Verslaglegging bestuur Als bestuur van het Stichting Present Putten (Present Putten) kijken we met een tevreden blik terug op het jaar 2014. Present Putten heeft veel betekenisvolle projecten mogelijk

Nadere informatie

Stichting Sociaal Noodfonds Nieuwkoop Beleidsplan Voor een betrokken Nieuwkoop

Stichting Sociaal Noodfonds Nieuwkoop Beleidsplan Voor een betrokken Nieuwkoop Stichting Sociaal Noodfonds Nieuwkoop Beleidsplan 2019-2021 Voor een betrokken Nieuwkoop 1 Beleidsplan Stichting Sociaal Noodfonds Nieuwkoop Stichting Sociaal Noodfonds Nieuwkoop is opgericht op 21 december

Nadere informatie

De herziening van de langdurige zorg vraagt om een levensloop perspectief op de financiering van zorg thuis

De herziening van de langdurige zorg vraagt om een levensloop perspectief op de financiering van zorg thuis De herziening van de langdurige zorg vraagt om een levensloop perspectief op de financiering van zorg thuis de huidige AV en collectieve zorgverzekering sluit daar niet op aan en daarom zijn er kansen

Nadere informatie

Goed project maar geen geld? Fonds1818 helpt!

Goed project maar geen geld? Fonds1818 helpt! Goed project maar geen geld? Fonds1818 helpt! Emma s Hof Den Haag Aanvraag indienen Op de website www.fonds1818.nl kunt u het digitale aanvraagformulier invullen. Of u stuurt een uitgewerkt projectplan

Nadere informatie

KBO Zeeland. beleidsplan

KBO Zeeland. beleidsplan KBO Zeeland beleidsplan 2014-2018 Vroeger was er ook een jeugd van tegenwoordig. 1 Inhoudsopgave. 1 Inleiding 3 2 Missie en opdracht 4 3 Strategische koers 5 4 Kerntaken 6 Belangenbehartiging Dienstverlening

Nadere informatie

Opening, voorstellen. Introductie op de proeftuin. Aanpak en resultaten. Werkwijze. Film aanpak. Micro-analyses. Praktijk voorbeeld

Opening, voorstellen. Introductie op de proeftuin. Aanpak en resultaten. Werkwijze. Film aanpak. Micro-analyses. Praktijk voorbeeld Programma Opening, voorstellen Introductie op de proeftuin Aanpak en resultaten Werkwijze Film aanpak Micro-analyses Praktijk voorbeeld Vragen en discussie Waarom? Wat is Proeftuin Ruwaard? Een vitale

Nadere informatie

Opening, voorstellen. Introductie op de proeftuin. Aanpak en resultaten. Werkwijze. Film aanpak. Micro-analyses. Praktijk voorbeeld

Opening, voorstellen. Introductie op de proeftuin. Aanpak en resultaten. Werkwijze. Film aanpak. Micro-analyses. Praktijk voorbeeld Programma Opening, voorstellen Introductie op de proeftuin Aanpak en resultaten Werkwijze Film aanpak Micro-analyses Praktijk voorbeeld Vragen en discussie Waarom? Wat is Proeftuin Ruwaard? Een vitale

Nadere informatie

EEN NIEUWE KOERS. Limburgse VrouwenRaad september 2010

EEN NIEUWE KOERS. Limburgse VrouwenRaad september 2010 EEN NIEUWE KOERS Limburgse VrouwenRaad september 2010 1 1. Terugblik 35 jaar Limburgse VrouwenRaad 2. Belangrijkste conclusies De kracht van de LVR als koepel 3. Een nieuwe koers Economische ontwikkelingen

Nadere informatie

De Wmo en de decentralisaties

De Wmo en de decentralisaties De Wmo en de decentralisaties Presentatie Alice Makkinga Adviseur programma Aandacht voor Iedereen Inhoud Landelijk programma Aandacht voor iedereen Belangrijke maatschappelijke trends? Belangrijkste wettelijke

Nadere informatie

Blijven wij van zorg verzekerd

Blijven wij van zorg verzekerd Blijven wij van zorg verzekerd Ledenvergadering ABVAKABO FNV Ogterop 27 april 2009 Henk Elzing Blijven wij van zorg verzekerd Zijn we nu van zorg verzekerd Willen we van zorg verzekerd blijven Moeten we

Nadere informatie

Eigen regie en eigen verantwoordelijkheid in de (ouderen) zorg.

Eigen regie en eigen verantwoordelijkheid in de (ouderen) zorg. Eigen regie en eigen verantwoordelijkheid in de (ouderen) zorg. Joop Blom, voorzitter commissie Zorg en Welzijn en Wonen NVOG VOOR: Vereniging Gepensioneerden DuPont Nederland op 23 april 2015. Ontwikkelingen.

Nadere informatie

De Sociaal Psychiatrische WMO. Mogelijkheden of valkuilen

De Sociaal Psychiatrische WMO. Mogelijkheden of valkuilen De Sociaal Psychiatrische WMO Mogelijkheden of valkuilen Top drie geluk over gehele wereld Autonomie sociale contacten zinvol werk/ dagbesteding Typen mens en veranderen 10 % betweters 80 % volgelingen

Nadere informatie

Hierbij zend ik u de antwoorden op de vragen van het Kamerlid Van Dijk (SP) over de toename van het aantal daklozen (2018Z20013).

Hierbij zend ik u de antwoorden op de vragen van het Kamerlid Van Dijk (SP) over de toename van het aantal daklozen (2018Z20013). > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Parnassusplein 5 2511 VX Den Haag T 070 340 79 11 F 070 340

Nadere informatie

Dagbesteding in ontwikkeling: hoe de vernieuwing doorzet

Dagbesteding in ontwikkeling: hoe de vernieuwing doorzet Gepubliceerd op Movisie (https://www.movisie.nl) Home > kennisdossiers > Participatie en activering > Dagbesteding in ontwikkeling: hoe de vernieuwing doorzet Dagbesteding in ontwikkeling: hoe de vernieuwing

Nadere informatie

Van systemen naar mensen Gezamenlijke agenda VWS 8 februari 2013. Vereniging Senioren ING Regio Rotterdam/Zeeland 24 april 2014 Joop Blom

Van systemen naar mensen Gezamenlijke agenda VWS 8 februari 2013. Vereniging Senioren ING Regio Rotterdam/Zeeland 24 april 2014 Joop Blom Nederlandse Vereniging van Organisaties van Gepensioneerden Van systemen naar mensen Gezamenlijke agenda VWS 8 februari 2013. Vereniging Senioren ING Regio Rotterdam/Zeeland 24 april 2014 Joop Blom Nieuwe

Nadere informatie

Subsidieverlening 2014 Stichting Vrijwillige Thuiszorg Overijssel

Subsidieverlening 2014 Stichting Vrijwillige Thuiszorg Overijssel Nota Voor burgemeester en wethouders Datum vergadering: 2 5 MÂARĨ 2014 Nummer: 14INT01073 Nota openbaar: Ja lil mum mill in i Onderwerp: Subsidieverlening 2014 Stichting Vrijwillige Thuiszorg Overijssel

Nadere informatie

Armoedebestrijding in Nederland

Armoedebestrijding in Nederland Armoedebestrijding in Nederland 1 Ieder een dak boven zijn hoofd Uniek programma Cordaid is de enige Nederlandse ontwikkelingsorganisatie die zich ook bezighoudt met armoedebestrijding in eigen land. Zeker

Nadere informatie

Beleidsplan Opvang en Bescherming. Anne-Marie van Bergen (Movisie) en Daan Heineke (Talenter)

Beleidsplan Opvang en Bescherming. Anne-Marie van Bergen (Movisie) en Daan Heineke (Talenter) Beleidsplan Opvang en Bescherming Anne-Marie van Bergen (Movisie) en Daan Heineke (Talenter) 9/21/2015 Even voorstellen Anne-Marie van Bergen Daan Heineke Adviseur Movisie Gespecialiseerd in (O)GGZ 2013

Nadere informatie

Factsheet Veranderingen in de Zorg 2015 (AWBZ, LIZ, Zvw en Wmo):

Factsheet Veranderingen in de Zorg 2015 (AWBZ, LIZ, Zvw en Wmo): Factsheet Veranderingen in de Zorg 2015 (AWBZ, LIZ, Zvw en Wmo): Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ): Collectieve Volksverzekering voor ziektekostenrisico s, waarvoor je je niet individueel kunt

Nadere informatie

we zijn in beeld VPTZ-ZU/ Hospice Nieuwegein

we zijn in beeld VPTZ-ZU/ Hospice Nieuwegein we zijn in beeld VPTZ-ZU/ Hospice Nieuwegein Beleid 2012-2013 Inleiding Dit beleidsstuk is geschreven om in beeld te brengen wat onze organisatie doet, waar we voor staan en waar we goed in zijn, hoe we

Nadere informatie

Wiens verantwoordelijkheid is het eigenlijk. Mythen en feiten rond de informele steunstructuren

Wiens verantwoordelijkheid is het eigenlijk. Mythen en feiten rond de informele steunstructuren Wiens verantwoordelijkheid is het eigenlijk Mythen en feiten rond de informele steunstructuren Tot slot: Meer doelmatigheid van het professionele aanbod valt te verkrijgen door het kritisch doorlichten

Nadere informatie

WELKOM BIJ LUCIVER! Heeft u na het lezen van deze brochure nog vragen. Laat het ons horen. Wij staan graag voor u klaar!

WELKOM BIJ LUCIVER! Heeft u na het lezen van deze brochure nog vragen. Laat het ons horen. Wij staan graag voor u klaar! WELKOM BIJ LUCIVER! LuciVer is een kleinschalige organisatie voor welzijn, zorg en wonen. Wij zijn er voor ouderen die door verlies van lichamelijke en/of geestelijke mogelijkheden zorg of ondersteuning

Nadere informatie

Ieder mens telt. Ieder mens telt. De maatschappelijke opvang en vrouwenopvang. De Federatie Opvang

Ieder mens telt. Ieder mens telt. De maatschappelijke opvang en vrouwenopvang. De Federatie Opvang Ieder mens telt De Federatie Opvang Ieder mens telt De Federatie Opvang is de brancheorganisatie voor de instellingen van de maatschappelijke opvang en vrouwenopvang. De Federatie Opvang behartigt hun

Nadere informatie

DECENTRALISATIES SOCIAAL DOMEIN. Raadsvoorstellen 2014

DECENTRALISATIES SOCIAAL DOMEIN. Raadsvoorstellen 2014 DECENTRALISATIES SOCIAAL DOMEIN Raadsvoorstellen 2014 Presentatie: 11-12 12-20132013 Planning raadsbesluiten Beleidskader (nieuwe Wmo en Jeugdwet): januari 2014 Transitiearrangement Zorg voor Jeugd: :

Nadere informatie

Stadskanaal: Samen met de burger Integraal beleidskader Sociaal Domein

Stadskanaal: Samen met de burger Integraal beleidskader Sociaal Domein Stadskanaal: Samen met de burger Integraal beleidskader Sociaal Domein Versie: 31 maart 2014 1. Inleiding: Wij kunnen ons in Nederland gelukkig prijzen met een van de sterkste sociale stelsels ter wereld.

Nadere informatie

Clientprofielen maatwerkvoorzieningen Kempengemeenten Reusel-De Mierden, Bergeijk, Bladel en Eersel 19 mei 2014

Clientprofielen maatwerkvoorzieningen Kempengemeenten Reusel-De Mierden, Bergeijk, Bladel en Eersel 19 mei 2014 Welbevinden Doel Het bevorderen van welzijn en de kwaliteit van leven, achteruitgang vertragen en mantelzorgers ontlasten door het dragelijk houden van de effecten van de aandoening van de cliënt en langer

Nadere informatie

Achtergrondinformatie geldstromen en wetten

Achtergrondinformatie geldstromen en wetten Achtergrondinformatie geldstromen en wetten Tot stand gekomen in het kader van het project RAAK-MKB Ontwerpen voor zorgverleners Auteurs Dr. F. Verhoeven; onderzoeker lectoraat Co-design (HU) Ing. K. Voortman-Overbeek;

Nadere informatie

Stichting SWOS Welzijn en ondersteuning

Stichting SWOS Welzijn en ondersteuning Stichting SWOS Welzijn en ondersteuning Oranjeplaats 45B 2871 TL Schoonhoven Activiteiten 0182 384550 Welzijnspunt 0182 381227 Mantelzorg 0182-381886 www.swoschoonhoven.nl e-mail: info@swoschoonhoven.nl

Nadere informatie

De bibliotheek actief in het sociale domein. Veranderende wetten en de rol van de bibliotheek daarbij

De bibliotheek actief in het sociale domein. Veranderende wetten en de rol van de bibliotheek daarbij De bibliotheek actief in het sociale domein Veranderende wetten en de rol van de bibliotheek daarbij Programma Wetten op een rij: Wet Langdurige Zorg (Wlz) Wet Maatschappelijke Ondersteuning 2015 (Wmo

Nadere informatie

Wim Wensing. Corporatie Congres - USP 16 mei 2013

Wim Wensing. Corporatie Congres - USP 16 mei 2013 Wim Wensing Corporatie Congres - USP 16 mei 2013 AMVEST: AANDEELHOUDERS, STRUCTUUR EN KLANTEN Aandeelhouders (PfZW en AEGON) Amvest Amvest Development 800 woningen in ontwikkeling (stand 31-12-2012) Development

Nadere informatie

Serviceflats grote kans voor innovatie van zorg- en woonsector

Serviceflats grote kans voor innovatie van zorg- en woonsector Serviceflats grote kans voor innovatie van zorg- en woonsector Enschede, 8 april 2011 SVF/LH/11/51 Lennart Homan MSc ir. Bernhard Hoeksma TimesLab Capitool 42 7521 PL Enschede Tel. +31 (0)53 433 9033 info@timeslab.nl

Nadere informatie

Preventie in Gooise Meren. Preventie in het Sociaal domein

Preventie in Gooise Meren. Preventie in het Sociaal domein Preventie in Gooise Meren Preventie in het Sociaal domein Preventie: brede opgave Samen werken aan een vitale samenleving: prettig leefbaar, veilig, toegankelijk, gezond en betrokken Domein overstijgend:

Nadere informatie

Werkbezoek Gemeenteraad Leiderdorp 21 mei 2014

Werkbezoek Gemeenteraad Leiderdorp 21 mei 2014 Werkbezoek Gemeenteraad Leiderdorp 21 mei 2014 Programma Welkom en korte kennismaking Pluspunt aan het werk Ouderen Mantelzorgers Visie Pluspunt op ontwikkelingen in sociaal domein Pluspunt aan het werk

Nadere informatie

De Bibliotheek; óók partner in het sociale domein

De Bibliotheek; óók partner in het sociale domein De Bibliotheek; óók partner in het sociale domein Laaggeletterden hebben vaker te maken met armoede, Schuldhulp en gezondheidsproblemen. Gemeenten, wijkteams en consulenten Werk en Inkomen zijn zich hier

Nadere informatie

Advies WMO raad Haarlem op nota. Welzijnswerk klaar voor toekomst.

Advies WMO raad Haarlem op nota. Welzijnswerk klaar voor toekomst. WMO raad Haarlem op nota Welzijnswerk klaar voor toekomst. Inleiding De Wmo-raad Haarlem heeft met belangstelling kennis genomen van de nota Welzijnswerk klaar voor de toekomst. De Wmo-raad adviseert positief

Nadere informatie

Beleidsplan

Beleidsplan Beleidsplan 2018-2020 Onze overtuiging De Stichting Willeke Alberti Foundation is opgericht door Willeke Alberti en is ontstaan vanuit het groeiend besef bij de naamgeefster, dat steeds meer ouderen en

Nadere informatie

DE VERKIEZINGEN STAAN

DE VERKIEZINGEN STAAN DE VERKIEZINGEN STAAN VOOR DE DEUR In contact komen en blijven om mee te praten over beleid Op 19 maart 2014 zijn de gemeenteraadsverkiezingen. Elke stap die de partijen nemen, biedt mogelijkheden om te

Nadere informatie

Wij bieden jongeren een nieuwe start

Wij bieden jongeren een nieuwe start Wij bieden jongeren een nieuwe start singelzicht.nl Gelijke kansen voor iedere jongere Zwerfjongeren, een waardevaste investering Iedere investeerder zoekt naar het hoogste rendement. Dat geldt ook voor

Nadere informatie

Verkiezingsprogramma D66 Maastricht 2014-2018. Samen Sterker

Verkiezingsprogramma D66 Maastricht 2014-2018. Samen Sterker Samen Sterker Samenleven > niet gelijk, maar gelijkwaardig > aantrekkelijke, ecologische woonstad > iedereen een eerlijke kans op de arbeidsmarkt Samenleven Mensen zijn niet allemaal gelijk, maar wel gelijkwaardig.

Nadere informatie

Zorgkantoor Friesland Versmalde AWBZ (Wlz)

Zorgkantoor Friesland Versmalde AWBZ (Wlz) Zorgkantoor Friesland Versmalde AWBZ (Wlz) & De Friesland Zorgverzekeraar Toewijsbare Wijkverpleegkundige Zorg (Zvw) Niet-toewijsbare Wijkverpleegkundige Zorg (Zvw) Inhoud Presentatie Hervormingen Langdurige

Nadere informatie

Proces-verbaal van opdrachtverlening

Proces-verbaal van opdrachtverlening Proces-verbaal van opdrachtverlening Titel aanbesteding Beleidsadviseur Maatschappelijke Opvang Kenmerk aanbesteding Gegevens aanbestedende dienst Gemeente Venlo Garnizoenweg 3 5928NA Venlo Contactpersoon

Nadere informatie

Begeleid Wonen. www.st-neos.nl. Maatschappelijke opvang en aanpak huiselijk geweld

Begeleid Wonen. www.st-neos.nl. Maatschappelijke opvang en aanpak huiselijk geweld Begeleid Wonen www.st-neos.nl Maatschappelijke opvang en aanpak huiselijk geweld De stichting Neos is een organisatie voor maatschappelijke opvang en aanpak huiselijk geweld. De organisatie richt zich

Nadere informatie

Adviesraad Wmo Arnhem Jaarplan 2017

Adviesraad Wmo Arnhem Jaarplan 2017 Adviesraad Wmo Arnhem Jaarplan 2017 1 Inhoudsopgave Pagina 1. Voorwoord 3 2. Missie, visie en uitgangspunten van de Adviesraad Wmo 2.1 De Verordening adviesraad Wmo 4 2.2 Missie 4 2.3 Visie 4 2.4 Uitgangspunten

Nadere informatie

Een vitale economie. Economie, werk, inkomen en schulden

Een vitale economie. Economie, werk, inkomen en schulden Een vitale economie Economie, werk, inkomen en schulden 5 Een vitale economie We leven in één van de rijkste landen ter wereld met een zeer sterke economie. Dat is iets om dankbaar voor te zijn, maar niet

Nadere informatie

Geachte lezer, Anne-Corine Schaaps directeur

Geachte lezer, Anne-Corine Schaaps directeur Geachte lezer, Fijn dat u even tijd neemt om kortweg kennis te maken met het beleid van stichting Welcom. Door het beleid voor de komende vier jaren te omschrijven, laat Welcom zien wat ze in de samenleving

Nadere informatie

Zelf doen wat kan en ondersteuning waar moet.

Zelf doen wat kan en ondersteuning waar moet. Zelf doen wat kan en ondersteuning waar moet. Op 1 januari 2015 wordt de Wet maatschappelijke ondersteuning 2015 (Wmo 2015) van kracht. De zes Drechtsteden zijn dan verantwoordelijk voor de ondersteuning

Nadere informatie

Toegang tot de zorg: hoe is het geregeld en hoe loopt het in de praktijk?

Toegang tot de zorg: hoe is het geregeld en hoe loopt het in de praktijk? Toegang tot de zorg: hoe is het geregeld en hoe loopt het in de praktijk? Presentatie voor het Achterhoeks Netwerk door Lisette Sloots, manager Adviespunt Zorgbelang Gelderland 29 oktober 2015 Achtergrond

Nadere informatie

Vzw De Lork Vzw Beschut Wonen De Lariks. Lieve Dekempeneer STUDIEDAG GIBBIS

Vzw De Lork Vzw Beschut Wonen De Lariks. Lieve Dekempeneer STUDIEDAG GIBBIS Vzw De Lork Vzw Beschut Wonen De Lariks Lieve Dekempeneer 1 Ø Vzw De Lork - sector personen met een beperking - Vaph - Verblijf - Dagactiviteiten (ontmoeten werken leren) - Mobiele ondersteuning Ø Vzw

Nadere informatie

Stichting Urgente Noden Zoetermeer Beleidsplan 2015-2017. bruggenbouwer tussen wat kan en wat moet

Stichting Urgente Noden Zoetermeer Beleidsplan 2015-2017. bruggenbouwer tussen wat kan en wat moet Stichting Urgente Noden Zoetermeer Beleidsplan 2015-2017 bruggenbouwer tussen wat kan en wat moet Beleidsplan Stichting Urgente Noden Zoetermeer (SUNZ) Stichting Urgente Noden Zoetermeer is opgericht 19

Nadere informatie

Inleiding. Doelen en uitgangspunten van het gemeentebestuur

Inleiding. Doelen en uitgangspunten van het gemeentebestuur Inleiding TRILL is een methodiek die de verantwoordelijkheden en de te leveren prestaties van betrokken partijen in kaart brengt. Zo moet de ambtenaar de beleidsdoelstellingen die door het gemeentebestuur

Nadere informatie

!7": ZORG 6ERPLEGING EN 6ERZORGING

!7: ZORG 6ERPLEGING EN 6ERZORGING !7": ZORG 6ERPLEGING EN 6ERZORGING )NKOOPBELEID,ANGDURIGE :ORG +LANTVERSIE Uitgangspunten en inkoopdoelen 2015 Verpleging en Verzorging (V&V) U hebt recht op langdurige zorg als dat nodig is. Denk aan

Nadere informatie

CL IËNT. Regelt de aanspraak op zorg voor mensen die een blijvende behoefte hebben aan permanent toezicht of 24 uur per dag zorg in de nabijheid.

CL IËNT. Regelt de aanspraak op zorg voor mensen die een blijvende behoefte hebben aan permanent toezicht of 24 uur per dag zorg in de nabijheid. HET WETTELIJK LANDSCHAP ANNO 2016 WET PASSEND ONDERWIJS Regelt dat zoveel mogelijk kinderen binnen regulier onderwijs een startkwalificatie halen. Legt zorgplicht bij scholen om voor iedere leerling een

Nadere informatie

Manifest. voor de intensieve vrijwilligerszorg

Manifest. voor de intensieve vrijwilligerszorg Manifest voor de intensieve vrijwilligerszorg Manifest voor de intensieve vrijwilligerszorg Meer dan 15.000 mensen zijn vrijwilliger bij een Waarom dit manifest? organisatie voor Vrijwillige Thuishulp,

Nadere informatie

Voor en met elkaar : burgerinitiatieven worden beloond

Voor en met elkaar : burgerinitiatieven worden beloond Voor en met elkaar : burgerinitiatieven worden beloond Verenigingen, stichtingen en instellingen barsten doorgaans van de ambities en toekomstplannen. Maar om ze te realiseren heb je financiële middelen

Nadere informatie

FNO Projectleidersdag Delen en leren 20 juni 2019

FNO Projectleidersdag Delen en leren 20 juni 2019 FNO Projectleidersdag Delen en leren 20 juni 2019 Programma 13.00 uur Welkom, kort voorstellen Aanleiding, doelen en aanpak Proeftuin Ruwaard 13.30 uur Leren van elkaar Wat helpt? Wat belemmert? Wat heb

Nadere informatie

Ontwikkelingen. in zorg en welzijn. Wij houden daarbij onverkort vast aan de Koers 2010-2013,

Ontwikkelingen. in zorg en welzijn. Wij houden daarbij onverkort vast aan de Koers 2010-2013, KOERS 2014-2015 3 Het (zorg)landschap waarin wij opereren verandert ingrijpend. De kern hiervan is de Kanteling, wat inhoudt dat de eigen kracht van burgers over de hele breedte van de samenleving uitgangspunt

Nadere informatie

Gemeente Midden-Delfland

Gemeente Midden-Delfland r Gemeente Midden-Delfland 2013-25758 (BIJLAGE) Memo Concept wettekst nieuwe Wmo Deze informatiebrief gaat in op de hervorming van de langdurige zorg in Nederland en specifiek de concept wettekst van de

Nadere informatie

Langer zelfstandig wonen

Langer zelfstandig wonen Langer zelfstandig wonen Inspiratiedag 5 oktober 2013 Kenniscentrum Leefbaarheid en Gemeenschapsvoorzieningen HAN Centre of Expertise Krachtige Kernen Martha van Biene, martha.vanbiene@han.nl Daniëlle

Nadere informatie

Traject Tilburg. Aanvragers: Gemeente Tilburg. Adviseur: Monique Postma, Alleato, CMO-net

Traject Tilburg. Aanvragers: Gemeente Tilburg. Adviseur: Monique Postma, Alleato, CMO-net Traject Tilburg Aanvragers: Gemeente Tilburg Adviseur: Monique Postma, Alleato, CMO-net Opgave: Beantwoorde ondersteuningsvraag In Tilburg is het traject Welzijn Nieuwe Stijl onderdeel van een groter programma

Nadere informatie

De AWBZ en de VVT (verpleging, verzorging en thuiszorg) na de verkiezingen van september 2012.

De AWBZ en de VVT (verpleging, verzorging en thuiszorg) na de verkiezingen van september 2012. De AWBZ en de VVT (verpleging, verzorging en thuiszorg) na de verkiezingen van september 2012. Savant-Zorg Regionale gecertificeerde organisatie voor verpleging en verzorging. Wij bieden verpleging en

Nadere informatie

Decentralisaties Ook de gemeente Waddinxveen heeft er mee te maken. Wat houden de decentralisaties in? Waar komt het vandaan? Waarom? 7 Oktober 2014 Waar komt het vandaan? Samen voor elkaar: de samenleving

Nadere informatie

IVO onderzoek: Zorg voor zwerfjongeren met ernstige problematiek in Rotterdam. Van onderzoek naar praktijk

IVO onderzoek: Zorg voor zwerfjongeren met ernstige problematiek in Rotterdam. Van onderzoek naar praktijk IVO onderzoek: Zorg voor zwerfjongeren met ernstige problematiek in Rotterdam Van onderzoek naar praktijk 22-11-2011 Van onderzoek naar praktijk Doelgroep IVO onderzoek: Dak- en thuisloze jongeren met

Nadere informatie

Veranderingen in de Jeugdzorg Zeeland: Vraag- en antwoord

Veranderingen in de Jeugdzorg Zeeland: Vraag- en antwoord Veranderingen in de Jeugdzorg Zeeland: Vraag- en antwoord Algemeen Wat verandert er vanaf volgend jaar in de jeugdzorg? Per 1 januari 2015 wordt de gemeente in plaats van het Rijk en de provincie verantwoordelijk

Nadere informatie

Notitie scheiden van wonen en zorg Kenmerk 13s043

Notitie scheiden van wonen en zorg Kenmerk 13s043 Notitie scheiden van wonen en zorg Kenmerk 13s043 Inleiding De overheid heeft besloten over te gaan het scheiden van de financiering van wonen en zorg. De overheid heeft ook besloten tot hervormingen van

Nadere informatie

Oktober Informatiebijeenkomst Inkoop Langdurige Zorg in Rotterdam

Oktober Informatiebijeenkomst Inkoop Langdurige Zorg in Rotterdam Oktober 2013 Informatiebijeenkomst Inkoop Langdurige Zorg in Rotterdam Doel informatiebijeenkomst 1. Informeren marktpartijen over inkoopplannen gemeente 2. Toetsen op uitvoerbaarheid 3. Uitnodigen om

Nadere informatie

Rapport Monitor decentralisaties Federatie Opvang

Rapport Monitor decentralisaties Federatie Opvang Rapport Monitor decentralisaties Federatie Opvang Amersfoort, maart 2015 1 Inhoudsopgave Inhoudsopgave 2 Respons en achtergrondkenmerken 3 Inkoop 4 Administratieve lasten en kwaliteitseisen 5 Gevolgen

Nadere informatie

Huis van Renkum. Doelen waaraan wordt bijgedragen

Huis van Renkum. Doelen waaraan wordt bijgedragen Huis van Renkum Doelen waaraan wordt bijgedragen Het Huis van Renkum draagt in de meest brede zin bij aan het hoofddoel van de gemeente Renkum: het vergroten van de zelfredzaamheid, het sociaal functioneren

Nadere informatie

Doelgroepenbeleid Zorgvilla Huize Dahme

Doelgroepenbeleid Zorgvilla Huize Dahme Doelgroepenbeleid Zorgvilla Huize Dahme Levensgericht zorgaanbod Een zorgaanbod ontwikkelen dat goed aansluit bij de zorg van onze Gasten. Dat is het doel van ons doelgroepenbeleid. Het verhoogt de kwaliteit

Nadere informatie

Welzijn en (gezondheids)zorg

Welzijn en (gezondheids)zorg Hoofdstuk 14 Welzijn en (gezondheids)zorg 14.1 Inleiding Een belangrijke doelgroep voor het welzijns- en zorgbeleid zijn de ouderen. Dit hoofdstuk begint daarom met het in kaart brengen van deze groep

Nadere informatie

Geachte mevrouw van Ketel en heer Garretsen,

Geachte mevrouw van Ketel en heer Garretsen, Gemeente Haarlem Retouradres Postbus 511, 2003PB Haarlem Raadsfractie SP t.a.v. Frits Garretsen en Jolande van Ketel Datum 27 mei 2014 Onskenmerk 2014/182999 Contactpersoon S.A.D. Leensen Doorkiesnummer

Nadere informatie

Buurtsportcoaches en de grote transformaties van het sociale domein. Robby Aldenkamp.

Buurtsportcoaches en de grote transformaties van het sociale domein. Robby Aldenkamp. Buurtsportcoaches en de grote transformaties van het sociale domein Robby Aldenkamp. Drie decentralisaties in het sociale domein: 1. AWBZ WMO 2. Participatiewet 3. Jeugdwet Wat verandert er met ingang

Nadere informatie

Zorgplan. Wonen / Dagbesteding / Stage en Vrijetijdsbesteding in Hardinxveld-Giessendam ten behoeve van verstandelijk en of meervoudig beperkten

Zorgplan. Wonen / Dagbesteding / Stage en Vrijetijdsbesteding in Hardinxveld-Giessendam ten behoeve van verstandelijk en of meervoudig beperkten Zorgplan Wonen / Dagbesteding / Stage en Vrijetijdsbesteding in Hardinxveld-Giessendam ten behoeve van verstandelijk en of meervoudig beperkten Visie op zorg De zorg voor mensen met een beperking is ambachtelijk

Nadere informatie

Veranderingen in het sociale domein en de rol van kerken Samenvatting

Veranderingen in het sociale domein en de rol van kerken Samenvatting Veranderingen in het sociale domein en de rol van kerken Samenvatting We bevinden ons midden in een grote verandering van verzorgingsstaat naar participatiesamenleving. Waar voorheen de overheid op het

Nadere informatie

Decentralisatie van de AWBZ en de nieuwe Wmo: wat betekent dit voor ouderen

Decentralisatie van de AWBZ en de nieuwe Wmo: wat betekent dit voor ouderen Decentralisatie van de AWBZ en de nieuwe Wmo: wat betekent dit voor ouderen Presentatie Bijeenkomst KBO Bondsbestuur Herman Eitjes, adviseur programma Aandacht voor Iedereen Programma Aandacht voor iedereen

Nadere informatie

Leven zoals thuis, in de straat en in de wijk

Leven zoals thuis, in de straat en in de wijk Ons visiedocument? www.wilgaerden.nl Leven zoals thuis, in de straat en in de wijk Bij Wilgaerden draait alles om het welzijn van ouderen met een zorgbehoefte of zorgvraag die samenhangt met het ouder

Nadere informatie

Zorg en ondersteuning voor mensen met ernstige psychische aandoeningen. Elly van Kooten. Directie Maatschappelijke Ondersteuning, Ministerie van VWS

Zorg en ondersteuning voor mensen met ernstige psychische aandoeningen. Elly van Kooten. Directie Maatschappelijke Ondersteuning, Ministerie van VWS Zorg en ondersteuning voor mensen met ernstige psychische aandoeningen Presentatie Congres Phrenos 13 november 2014 Elly van Kooten Directie Maatschappelijke Ondersteuning, Ministerie van VWS 1 Inhoud

Nadere informatie

Waardig Ouder Worden in gemeente Barneveld

Waardig Ouder Worden in gemeente Barneveld Waardig Ouder Worden in gemeente Barneveld 12 maart 2018 Wij onderschrijven het landelijk manifest Waardig ouder worden en vertaald naar Waardig ouder worden in de gemeente Barneveld. We zijn er van overtuigd

Nadere informatie

Actieplan 1 Informatie- en preventiebeleid naar de Zeelse bevolking toe op het vlak van o.m. (kinder)armoede, gezondheid, participatie

Actieplan 1 Informatie- en preventiebeleid naar de Zeelse bevolking toe op het vlak van o.m. (kinder)armoede, gezondheid, participatie DEEL ARMOEDEBESTRIJDING Actieplan 1 Informatie- en preventiebeleid naar de Zeelse bevolking toe op het vlak van o.m. (kinder)armoede, gezondheid, participatie Actie 1 : Het OCMW zorgt er, zelfstandig of

Nadere informatie

Inzicht in de jeugdzorg en de samenhang met gerelateerde domeinen

Inzicht in de jeugdzorg en de samenhang met gerelateerde domeinen Inzicht in de jeugdzorg en de samenhang met gerelateerde domeinen Informatiebijeenkomst Transitie jeugdzorg, SRA 19 juni 2011 Startfoto en kennisdeling. Het Planetarium Amsterdam Caroline Mobach Presentatie

Nadere informatie

Projectplan Ouderen en Levensvragen / Zingeving Cuijk.

Projectplan Ouderen en Levensvragen / Zingeving Cuijk. Projectplan Ouderen en Levensvragen / Zingeving Cuijk. Levens- / en zingevingvragen zijn op de achtergrond geraakt in onze samenleving, soms ook in het welzijnswerk. Toch zijn kwetsbaarheid en eenzaamheid

Nadere informatie

De Verpleging en verzorging in beweging; ontwikkelingen in wonen, welzijn en zorg

De Verpleging en verzorging in beweging; ontwikkelingen in wonen, welzijn en zorg De Verpleging en verzorging in beweging; ontwikkelingen in wonen, welzijn en zorg Grande conference 2014 Henri Plagge, arts M&G MCM Voorzitter Raad van Bestuur De Zorgboog Zorgboog Voor alle generaties;

Nadere informatie

naar een nieuw Wmo-beleidsplan

naar een nieuw Wmo-beleidsplan naar een nieuw Wmo-beleidsplan gemeente Cranendonck extra Commissievergadering 26 april 2011 Ruud Vos Naar een nieuw Wmo-beleidsplan voor Cranendonck trends en ontwikkelingen bestuursakkoord Rijk en VNG

Nadere informatie

STANDPUNT EN PLEIDOOI OVER EXTRAMURALE BEGELEIDING

STANDPUNT EN PLEIDOOI OVER EXTRAMURALE BEGELEIDING VERENIGING BEDRIJFSTAK ZORG 400.11/me november 2011 STANDPUNT EN PLEIDOOI OVER EXTRAMURALE BEGELEIDING De verplaatsing van (extramurale) begeleiding van de AWBZ naar de WMO en dus de gemeenten biedt nieuwe

Nadere informatie

DE KRACHT VAN SAMENWERKEN

DE KRACHT VAN SAMENWERKEN SUCCESVOL OP HET GEBIED VAN ERVARINGS: DAT DOEN WIJ ALS ZES ORGANISATIES IN DE REGIO TILBURG/BREDA. Succesvol samenwerken op het gebied van Recovery van ervaringsdeskundigheid: College dat doen wij als

Nadere informatie

Kompassie met elkaar Wmo 2015. 15 maart 2014 Jacqueline van der Bos Inge van Dommelen

Kompassie met elkaar Wmo 2015. 15 maart 2014 Jacqueline van der Bos Inge van Dommelen Kompassie met elkaar Wmo 2015 15 maart 2014 Jacqueline van der Bos Inge van Dommelen In deze presentatie 1. Hoe is het nu geregeld? 2. Hoe is het straks geregeld? De nieuwe Wmo 2015 Participatiewet Jeugdwet

Nadere informatie