PEDIC. Dag van het Grieks OPZET DOELSTELLINGEN. PN193SO/1415 Woensdag 17 september 2014

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "PEDIC. Dag van het Grieks OPZET DOELSTELLINGEN. PN193SO/1415 Woensdag 17 september 2014"

Transcriptie

1 Vormingsinitiatief voor alle leraren Grieks. Een initiatief van PEDIC in samenwerking met de diocesane pedagogische begeleidingsdienst Gent, KUL, UG en de pedagogische begeleiders van het GO! en VSKO. OPZET Met deze derde Griekse dag willen we opnieuw de Vlaamse leraren Grieks uit alle netten bij elkaar brengen. We bieden hen een waaier werkwinkels aan waarin gevarieerde thema s rond de Griekse taal en cultuur aan bod komen met een rechtstreekse link naar de klaspraktijk. Daarbij staat de culturele en creatieve verwerking van de Griekse taal en cultuur centraal. DOELSTELLINGEN Netwerking tussen leraren Grieks bevorderen Inzicht verwerven in de rol die de klassieke vorming (nog) kan spelen in de hedendaagse maatschappij Ondersteuning bieden bij het realiseren van de specifieke eindtermen Grieks Aanzetten bieden voor een creatieve en eigentijdse verwerking van de Griekse taal en cultuur

2 PEDIC Dag van activerende Dag van werkvormen het Grieks voor geschiedenis PN219SO/1314 Woensdagnamiddag 6 november 2013 Vormingsinitiatief voor alle leraren Grieks Een initiatief van PEDIC in samenwerking met de diocesane pedagogische begeleidingsdienst Gent, KUL, UG en de pedagogische begeleiders van het GO! en VSKO. PROGRAMMA 09u30 Onthaal met koffie en thee 10u00 Plenumreferaat: Humanitas in een wereld van Titanen door Prof. Dr. Wim Verbaal 11u15 Werkwinkel 1 12u30 Broodjesmaaltijd met soep 13u30 Werkwinkel 2 15u00 Gezamenlijk afsluitmoment met receptie OPENINGSREFERAAT Humanitas in een wereld van Titanen Prof. Dr. Wim Verbaal, professor Latijnse taal- en letterkunde aan de universiteit Gent In mijn bijdrage aan de Griekse dag wil ik proberen greep te krijgen op de taak die nog is weggelegd voor de klassieke Europese opleiding (de humaniora) in de technocratische vorm die de huidige wereld aanneemt. Ik vertrek daarbij niet van de hooggestemde lofzang die Cicero gewijd heeft aan de humanitas als uiteindelijke doel van iedere menselijke vorming maar van de karakterisering van onze tijd als een nageschiedenis, een posthistoire (Ernst Jünger), een Dopostoria (Pier Paolo Pasolini). Ik wil de vraag stellen naar de rol en de betekenis van de laatste restanten van de klassieke vorming met het oog op het aanbreken van deze nieuwe prehistorie (Pasolini) die beheerst wordt door Titanen (Jünger). Om welke Titanen gaat het? Wat betekent het te leven in een periode NA de geschiedenis? Waarom heeft de klassieke vorming deze ontwikkelingen niet kunnen tegenhouden? Waarom heeft ze hen niet voorzien? In hoeverre is ze niet zelf medeschuldig aan de bestorming van de Olympus? In het spoor van twee van de grotere literaire denkers uit de 20ste eeuw wil ik mij wagen aan een meditatie over ons onderwijs, over zijn roeping en falen.

3 1. 300, HERCULES EN HET NIEUWE HOLLYWOODOFFENSIEF OP DE OUDHEID Herbert Verreth, medewerker Oude Geschiedenis te KU Leuven The legend of Hercules, Pompeï, 300: Rise of an empire, Noah en Hercules. The Thracian wars, een greep uit de oudheid films die aangekondigd zijn om in 2014 uit te komen. The legend of Hercules was klaarblijkelijk te slecht om in de Vlaamse zalen uitgebracht te worden, maar hopelijk komt er binnenkort een DVD uit. Noah, een alternatieve versie van het bekende Bijbelverhaal, komt er wel aan, en ik hoop dat het even boeiend wordt als de gelijknamige stripreeks waar de film op gebaseerd is. De onderhoudende avonturenfilm Pompeii hebben we ondertussen kunnen bekijken, ook al moesten we er een hoop historische onzin bij nemen. Mijn verwachtingen zijn hooggespannen naar 300: Rise of an empire, het vervolg op het prachtige over-the-top 300. Na de slag bij de Thermopylai krijgen we nu een heroïsche fantasy-versie te zien van de zeeslag bij Salamis. Hercules. The Thracian wars is gebaseerd op de (zeer gewelddadige) gelijknamige stripreeks en wordt verwacht voor juli. We gaan het dus hebben over de recente relatie films, strips en oudheid en zullen ons hierbij vooral toespitsen op de nieuwe AAN TAFEL IN GRIEKENLAND, VROEGER EN NU! Eleni Efthymiopoulos, administratief medewerker Scholengemeenschap Harlindis en Relindis Maaseik Ga je al eens met je leerlingen naar een Grieks restaurant? Wil je op school een Griekse avond organiseren? Of zit je met een vraag over de Griekse keuken? Eleni probeert je via een kooksessie wegwijs te maken in de traditioneel Griekse eetcultuur. Ze laat je kennismaken met de keuken van Griekenland in deze tijd, maar duikt ook in het verleden om jullie enkele typische hapjes te leren maken. 3. EEN GOED BEGIN IS HET HALVE WERK. HOE LEREN WE LEZEN MET DE HANDBOEKEN MYTHOI EN LOGOI? Annemieke van der Plaat, vakdidacticus klassieke talen en hoogbegaafdheid Schoolboekenauteurs steken veel tijd in de ontwikkeling van (nieuwe) methodes. Als leraar volg je het uitgezette pad waarlangs de leerling de basiskennis van de taal krijgt aangereikt. Maar tegelijk met begrip van taal, moet de leerling ook begrip van teksten ontwikkelen. In deze werkwinkel krijg je inzicht in de manier waarop je het tekstbegrip van de leerling met de handboeken Mythoi en Logoi ontwikkelt. Daarnaast krijg je praktische tips waarmee je de ontwikkeling van het lees- en tekstbegrip van de leerling kunt optimaliseren. De theorie van W. Kintsch vormt de basis voor de analyse van de handboeken Mythoi en Logoi gelegd. Een beknopte uiteenzetting van zijn theorie vind je op de site van de TU Twente ( Language%20Theory%20and%20Linguistics/Model_text_comprehension/) Ook in bijvoorbeeld zijn artikel over The Construction Integration Model (CI) wordt deze theorie uiteengezet. ( mn. pp. 2-5).

4 4. GRIEKS EN TABLETS? EEN REALISTISCHE KIJK Christ l Van Vaerenbergh, lerares klassieke talen Onze-Lieve-Vrouw-Presentatie te Sint-Niklaas Je staat open voor vernieuwing? Je denkt dat ook de lessen Grieks wel een digitale toets kunnen gebruiken? Je vraagt je af of en hoe dat kan gerealiseerd worden? Dan krijg je hier enkele ideeën. Indien je in het bezit bent van een device (tabletsmartphone) met Androidbesturingssysteem vragen we om deze mee te nemen. 5. GRIEKSE CULTUUR IN NEDERLANDSE POËZIE Jos Lievens, gepensioneerde leraar klassieke talen Een voordracht van Nederlandse poëzie waarin thema's uit de Griekse literatuur aan bod komen, hetzij door een rechtstreekse beïnvloeding, hetzij door een inhoudelijke verwantschap. Met muzikale intermezzo's. 6. PESSIMISME EN MELANCHOLIE: PARALLELLEN TUSSEN HET ANTIEKE EN MODERNE HELLAS Patrick Van Olmen, leerkracht Grieks Sint-Gummaruscollege te Lier en sinds 25 jaar reisleider in Griekenland Wellicht heb je een te optimistisch beeld van de oude Grieken. Vandaag associëren we het moderne Griekenland anders wel met crisis en pessimisme. Wist je dat dit eigenlijk altijd al een eigenschap van de Griek is geweest? Van in de oudheid wordt het Griekse karakter gekenmerkt door een eerder pessimistische levensvisie. We onderbouwen deze stelling voor jou door voorbeelden uit Homerus, de hybris-gedachte, een verhaal uit de Peloponnesische Oorlog, Palladas, folklore uit Griekenland, Kavafis, Griekse liedjesteksten en dansen (o.a. rebetika), filotimo, We bekijken enkele videobeelden en beluisteren ook enkele liederen. Kennis van de oudheid en van het Griekse alfabet is aan te raden. 7. PLATO, POPPER EN DE PRESOCRATEN: HET VERLANGEN OM TE WETEN IN EEN EIGENTIJDS PERSPECTIEF Jan Toremans, leerkracht Grieks en Latijn De antieke Griekse filosofie is niet minder de voorloper van de moderne wetenschap dan van de moderne filosofie. In beide gevallen is er een belangrijke discontinuïteit in methode en denkwijze, maar tegelijk een grote continuïteit wat betreft vraagstelling en grondhouding. Karl Popper ( ) is ons bekend vanwege zijn aanval op Plato in The Open Society and its Enemies, maar biedt als wetenschapsfilosoof houvast om de verschillen tussen antieke filosofie, moderne wetenschap en moderne filosofie ter sprake te brengen. Tegelijk is hij een aanhanger van de presocraten, die hij ziet als voorlopers van zijn eigen visie op wetenschap. We gaan samen na welke mogelijkheden Poppers filosofie biedt om antieke Griekse filosofie te actualiseren. Doelgroep: leraren Grieks derde graad aso.

5 8. SURFEN DOOR EN ZWEEFVLIEGEN BOVEN HET GRIEKS: EEN EXPLORATIE DOOR DE SCHATKAMER VAN PERSEUS UNDER PHILOLOGIC Toon Van Hal, docent KU Leuven Deze werkwinkel laat zien hoe specifieke vragen van leerlingen over de Griekse taal sinds kort vaak beantwoord kunnen worden op basis van de Griekse teksten zelf, en niet meer steeds via de omweg van grammatica s. Perseus under Philologic is een recent veelbelovend digitaal platform dat ons in staat stelt als een arend het gehele corpus van klassiek Griekse teksten te overschouwen en de Griekse taal op een andere, verrassende manier te leren kennen. Het eerste deel van de werkwinkel gidst je door de mogelijkheden van Perseus under Philologic. In het tweede deel bedenk je zelf enkele onderzoeksvragen, die met Perseus under Philologic opgelost kunnen worden. Grieks kunnen typen is geen vereiste, maar wel een voordeel. INSCHRIJVEN EN PRAKTISCHE INFO Bijdrage: 55,00 EUR per persoon (maaltijd inbegrepen) Algemene inschrijvingsvoorwaarden en inlichtingen: raadpleeg (tabblad inschrijven) Dit nascholingsaanbod vindt plaats op woensdag 17 september 2014 van 09u30 tot 15u00. De sessies vinden plaats in de lokalen van PEDIC, Coupure Rechts 314 te 9000 Gent. Parkeren kan tegen betaling in de buurt van het centrum. Wie parkeert op de Coupure Links vindt daar parkeerautomaten voorzien van blauwe zelhlevers. Die geven aan dat je in de niet-centrumzone staat. Kortparkeren: maximum 3 uur parkeren aan 2,70 EUR. Langparkeren van 9 tot 19 uur: 3,50 EUR voor een volledige dag. Voorzie voldoende kleingeld. Ook met het openbaar vervoer zijn we goed bereikbaar. Neem aan het Sint-Pietersstation tram 4 en stap af halfweg van de Coupure Rechts, je bent op 20 meter van PEDIC. Aan het station Gent Dampoort zijn er verschillende combinatiemogelijkheden om met bus/tram naar PEDIC te komen. Raadpleeg voor jouw gepersonaliseerde route: - routeplanner. Inschrijven Schrijf in via Log in of maak een account aan om in te schrijven (nieuwe gebruiker!) Zoek de nascholing met codenummer. Schrijf in en koppel je meteen aan een school en kies het facturatieadres van de school als zij deze opleiding betalen. Inschrijven kan tot en met woensdag 10 september Er kunnen 120 deelnemers inschrijven.

MAANDBERICHTEN Klassieke Talen juni 2014

MAANDBERICHTEN Klassieke Talen juni 2014 MAANDBERICHTEN Klassieke Talen juni 2014 1 VAKGERICHTE INFORMATIE 1.1 Leerplannen: de officiële, goedgekeurde leerplannen kan je vinden en downloaden op www.vvkso.be > leerplannen. Voor Latijn en Grieks

Nadere informatie

Dag van het zesde leerjaar PN206BA/1516 reeks 1 Dinsdag 26 januari 2016

Dag van het zesde leerjaar PN206BA/1516 reeks 1 Dinsdag 26 januari 2016 PEDIC Vormingsinitiatief voor leraren van het zesde leerjaar. Een organisatie van PEDIC in samenwerking met de pedagogische begeleidingsdienst regio Oost-Vlaanderen. OPZET Tijdens deze derde editie van

Nadere informatie

Dag van het kleuteronderwijs PN277BA/1415 Maandag 9 maart 2015

Dag van het kleuteronderwijs PN277BA/1415 Maandag 9 maart 2015 Vormingsinitiatief voor de kleuterleid(st)ers van de 2de en 3de kleuterklas. Een organisatie van PEDIC in samenwerking met de diocesane pedagogische begeleidingsdienst Gent. Illustratie: www.hildeschuurmans.be

Nadere informatie

Dag van de esthetica, muzikale opvoeding en plastische opvoeding

Dag van de esthetica, muzikale opvoeding en plastische opvoeding Vormingsinitiatief voor alle leraren Esthetica, Muzikale Opvoeding & Plastische Opvoeding. Een initiatief van PEDIC in samenwerking met de pedagogische begeleidingsdienst Oost- Vlaanderen. OPZET Op donderdag

Nadere informatie

Dag van het kleuteronderwijs Gewoon spelen... PN219BA/1516 reeks 1 Maandag 7 maart 2016

Dag van het kleuteronderwijs Gewoon spelen... PN219BA/1516 reeks 1 Maandag 7 maart 2016 Vormingsinitiatief voor de kleuterleid(st)ers van de 2de en 3de kleuterklas. Een organisatie van PEDIC in samenwerking met de pedagogische begeleidingsdienst regio Oost-Vlaanderen. Gewoon spelen OPZET

Nadere informatie

Onthaal 2014-2015 BACHELOR GESCHIEDENIS OPBOUW PROGRAMMA/MOTIVATIE

Onthaal 2014-2015 BACHELOR GESCHIEDENIS OPBOUW PROGRAMMA/MOTIVATIE Onthaal 2014-2015 BACHELOR GESCHIEDENIS OPBOUW PROGRAMMA/MOTIVATIE Kennismaking Monitoren Charlotte Verrydt Katrien Philippen Tim Juwet Gemotiveerde keuze Doel van de sessie Motivatie is je brandstof om

Nadere informatie

Latijn en Grieks in de 21ste eeuw

Latijn en Grieks in de 21ste eeuw Latijn en Grieks in de 21ste eeuw Kiezen voor Latijn en/of Grieks? Als leerling in het laatste jaar van de basisschool sta jij voor een belangrijke keuze. Welke studierichting moet je gaan volgen in het

Nadere informatie

De Grote Peuterdag. Kom wat dichter, dichterbij! PN172BA/1516 reeks 1 of PN172BA/1516 reeks 2 Donderdag 1 oktober 2015 Donderdag 21 januari 2016

De Grote Peuterdag. Kom wat dichter, dichterbij! PN172BA/1516 reeks 1 of PN172BA/1516 reeks 2 Donderdag 1 oktober 2015 Donderdag 21 januari 2016 Vormingsinitiatief voor peuterleid(st)ers. Een organisatie van PEDIC in samenwerking met de diocesane pedagogische begeleidingsdienst Gent. OPZET De Grote Peuterdag blijft een UNIEK gebeuren. Voor iedereen

Nadere informatie

Login eduroam. r0xxxxxx@student.kuleuven.be. (Gebruik je studentennummer en KU Leuven-paswoord)

Login eduroam. r0xxxxxx@student.kuleuven.be. (Gebruik je studentennummer en KU Leuven-paswoord) Login eduroam r0xxxxxx@student.kuleuven.be (Gebruik je studentennummer en KU Leuven-paswoord) Onthaal 2015-2016 BACHELOR GESCHIEDENIS OPBOUW PROGRAMMA/MOTIVATIE Kennismaking Monitoren Charlotte Verrydt

Nadere informatie

DIOCESANE PEDAGOGISCHE BEGELEIDINGSDIENST BISDOM BRUGGE

DIOCESANE PEDAGOGISCHE BEGELEIDINGSDIENST BISDOM BRUGGE DIOCESANE PEDAGOGISCHE BEGELEIDINGSDIENST BISDOM BRUGGE SECUNDAIR ONDERWIJS MEDEDELINGEN Beste collega, Graag breng ik u nog eens het project Junior College onder de aandacht. Hiermee krijgen 17- en 18-

Nadere informatie

Junior College EEN INITIATIEF VAN

Junior College EEN INITIATIEF VAN Junior College EEN INITIATIEF VAN Junior College is een initiatief van de KU Leuven en KU Leuven Kulak om wetenschap op hoog niveau tot in de klas te brengen. Modules rond wiskunde, geschiedenis en taal

Nadere informatie

GODSDIENST. Lied van Prediker door Stef Bos. DM februari 2012 Godsdienst pagina 1 www.vicog.be. Marie-Ann De Cocker en Veronique Malfrere

GODSDIENST. Lied van Prediker door Stef Bos. DM februari 2012 Godsdienst pagina 1 www.vicog.be. Marie-Ann De Cocker en Veronique Malfrere GODSDIENST Marie-Ann De Cocker en Veronique Malfrere voor alle leraren r.-k. Godsdienst Lied van Prediker door Stef Bos Ik heb de wereld gezien In het licht van de liefde En in de schaduw van de haat Er

Nadere informatie

Ta a l en Tekst. De rol van Taalbeschouwing. in het klassieketalenonderwijs

Ta a l en Tekst. De rol van Taalbeschouwing. in het klassieketalenonderwijs Ta a l en Tekst De rol van Taalbeschouwing in het klassieketalenonderwijs Studiedag op woensdag 6 november 2013 Opzet Leerlingen Latijn en Grieks investeren, zeker in de aanvangsjaren, heel veel tijd en

Nadere informatie

DAG VAN MAVO EN PAV op ZATERDAGVOORMIDDAG 28 FEBRUARI 2015

DAG VAN MAVO EN PAV op ZATERDAGVOORMIDDAG 28 FEBRUARI 2015 DIOCESANE PEDAGOGISCHE BEGELEIDINGSDIENST BISDOM BRUGGE jan.bonne@vsko.be SECUNDAIR ONDERWIJS VAKBEGELEIDING PAV Brugge, 30-01-2015 Ter kennisgeving aan alle directies van scholen met PAV Gelieve een kopie

Nadere informatie

Dag van de godsdienstleerkracht in het officieel secundair onderwijs

Dag van de godsdienstleerkracht in het officieel secundair onderwijs Vormingsinitiatief voor alle leraren godsdienst in het. Een initiatief van de inspectie-begeleiding r.-k. godsdienst in samenwerking met PEDIC. PROGRAMMA 08.45 uur: Onthaal met koffie en thee 09.30 uur:

Nadere informatie

Keuze Atheneum +/ Gymnasium

Keuze Atheneum +/ Gymnasium Keuze Atheneum +/ Gymnasium 19.30 19.45 Welkom 19.45 20.00 Gymnasium & Klassieke Talen 20.00 20.15 Lifestyle Informatics, Grote Denkers, Logica & Argumentatieleer, Drama & Rede. 20.15 21 Vragen voor vakdocenten

Nadere informatie

Welkom in onze eerste graad

Welkom in onze eerste graad Welkom in onze eerste graad Je zoekt Een school die bij jou past kan zijn Het li efst één waar je jezelf Een school die jou verrast... staan Waar mens en voor jou klaar Om samen met jou Een nieuwe weg

Nadere informatie

PEDIC. Dag van de leraren in studiegebied Personenzorg PROGRAMMA

PEDIC. Dag van de leraren in studiegebied Personenzorg PROGRAMMA Vormingsinitiatief voor alle leraren Personenzorg. Een initiatief van PEDIC in samenwerking met de diocesane pedagogische begeleidingsdienst Gent. Het is reeds meer dan 10 jaar in constante vernieuwing.

Nadere informatie

AANDACHT VOOR JOUW TALENT! INFO VOOR HET VWO EN HOOGBEGAAFDE LEERLINGEN

AANDACHT VOOR JOUW TALENT! INFO VOOR HET VWO EN HOOGBEGAAFDE LEERLINGEN AANDACHT VOOR JOUW TALENT! INFO VOOR HET VWO EN HOOGBEGAAFDE LEERLINGEN ATHENEUM EN GYMNASIUM OP HET RIJSWIJKS LYCEUM MET AANDACHT VOOR HOOGBEGAAFDE LEERLINGEN Onze school is een afspiegeling van de bevolking

Nadere informatie

Dag van de leerkracht bewegingsopvoeding PN199BA/1516 reeks 1 Donderdag 29 oktober 2015

Dag van de leerkracht bewegingsopvoeding PN199BA/1516 reeks 1 Donderdag 29 oktober 2015 Vormingsinitiatief voor leerkrachten kleuteronderwijs, lager en buitengewoon lager onderwijs, dat zal plaatsvinden in S & R Rozebroeken, Victor Braeckmanlaan 180 te 9040 Gent. Een organisatie van PEDIC

Nadere informatie

Gymnasium. Op het Hondsrug College. Het Hondsrug College, een slimme start voor je toekomst!

Gymnasium. Op het Hondsrug College. Het Hondsrug College, een slimme start voor je toekomst! Gymnasium Op het Hondsrug College Het Hondsrug College, een slimme start voor je toekomst! Gymnasium Hondsrug Het Gymnasium Hondsrug is een afdeling van het Hondsrug College. Het is onderdeel van het vwo,

Nadere informatie

Keuze Atheneum +/ Gymnasium

Keuze Atheneum +/ Gymnasium Keuze Atheneum +/ Gymnasium 19.35 19.45 Welkom 19.45 20.00 Gymnasium & Klassieke Talen 20.00 20.15 Lifestyle Informatics, Grote Denkers, Logica & Argumentatieleer, Drama & Rede. 20.15 20.45 Vragen voor

Nadere informatie

Voorlichtingsavond 9 maart 2015. TTO Gymnasium Gymnasium +

Voorlichtingsavond 9 maart 2015. TTO Gymnasium Gymnasium + Voorlichtingsavond 9 maart 2015 TTO Gymnasium Gymnasium + Welcome Voor wie is tto? Hou je van reizen? Vind je samenwerken leuk? Je wilt goed Engels leren. Hou je van uitdagingen? Brugklas naar Engeland

Nadere informatie

Latijn in de 21ste eeuw

Latijn in de 21ste eeuw Latijn in de 21ste eeuw Kiezen voor Latijn? Als leerling in het laatste jaar van de lagere school sta jij voor een belangrijke keuze. Welke studierichting moet je gaan volgen in het middelbaar onderwijs?

Nadere informatie

Vwo+ en Gymnasium WINKLER PRINS

Vwo+ en Gymnasium WINKLER PRINS Met kop en schouder Vwo+ en Gymnasium OP WINKLER PRINS Grieks en Latijn geven je diploma een gouden randje! Is vwo+ of het gymnasium wat voor jou? Om deze vraag te kunnen beantwoorden, moet je jezelf de

Nadere informatie

Tekst lezen en vragen stellen

Tekst lezen en vragen stellen 1. Lees de uitleg. Tekst lezen en vragen stellen Als je een tekst leest, kunnen er allerlei vragen bij je opkomen. Bijvoorbeeld: Welke leerwegen zijn er binnen het vmbo? Waarom moet je kritisch zijn bij

Nadere informatie

STEM-bedrijventraject@RTC Een RTC project om TSO/BSO scholen te ondersteunen als STEM-school! 5 BEDRIJVEN PROVINCIES OPDRACHTEN THEMA S VERHALEN EEN UNIEKE UITDAGING VOOR LEERKRACHTEN UIT HET TECHNISCH

Nadere informatie

Studierichtingen voor de derde graad

Studierichtingen voor de derde graad Studierichtingen voor de derde graad In de derde graad bestaan alle richtingen, behalve humane wetenschappen uit twee hoofddomeinen. Er wordt naast de algemene basis gekozen voor een pakket vakken dat

Nadere informatie

Studieaanbod. tweede graad. Studiekeuze voor het schooljaar KLEIN SEMINARIE Klassieke & moderne humaniora

Studieaanbod. tweede graad. Studiekeuze voor het schooljaar KLEIN SEMINARIE Klassieke & moderne humaniora Studieaanbod tweede graad Studiekeuze voor het schooljaar 2014-2015 KLEIN SEMINARIE Klassieke & moderne humaniora adres Zuidstraat 27 8800 Roeselare telefoon 051 26 47 26 fax 051 26 47 27 webadres www.kleinseminarie.be

Nadere informatie

Sint-Jan Berchmanscollege

Sint-Jan Berchmanscollege Sint-Jan Berchmanscollege Infobrochure Klassieke Talen (2de en 3de graad ASO) Leerlingprofiel Je leest graag, je wil je taalvaardigheid versterken, en je hebt interesse in cultuur en maatschappij? Een

Nadere informatie

Junior College EEN INITIATIEF VAN

Junior College EEN INITIATIEF VAN Junior College EEN INITIATIEF VAN Wat? Hoe? Leuk dat de leerlingen naast de theorie ook enkele nuttige toepas singen leren kennen. Junior College geeft de leerlingen een heel realistisch beeld van het

Nadere informatie

Het gymnasium: iets voor jou?

Het gymnasium: iets voor jou? Het gymnasium: iets voor jou? Stel jezelf eens de vraag... Ben ik nieuwsgierig? Heb ik een brede belangstelling? Hou ik van onderzoeken? Ben ik gek op cultuur? Houd ik van nieuwe dingen leren? Ben ik kritisch?

Nadere informatie

ATHENEUM BRUSSEL, EEN SCHOOL MET EEN MISSIE EN VEEL PASSIE!

ATHENEUM BRUSSEL, EEN SCHOOL MET EEN MISSIE EN VEEL PASSIE! ATHENEUM BRUSSEL, EEN SCHOOL MET EEN MISSIE EN VEEL PASSIE! In Atheneum Brussel gaat een heel specifieke onderwijswereld voor je open. Met lessen die het klaslokaal overstijgen, kleine leerlingengroepen,

Nadere informatie

BIOLOGIE, CHEMIE EN NATUURWETENSCHAPPEN

BIOLOGIE, CHEMIE EN NATUURWETENSCHAPPEN BIOLOGIE, CHEMIE EN NATUURWETENSCHAPPEN Gerrit Schuermans voor alle leraren De berichten die in de vorige mededelingen werden gepubliceerd en andere interessante informatie over de vakken biologie, chemie

Nadere informatie

Het begeleiden van studenten in de SLO Gedragswetenschappen.

Het begeleiden van studenten in de SLO Gedragswetenschappen. U bent van harte uitgenodigd op de Faculteit Psychologie en Pedagogische Wetenschappen Mentorendag Specifieke Lerarenopleiding Gedragswetenschappen Het begeleiden van studenten in de SLO Gedragswetenschappen.

Nadere informatie

Latijn-wiskunde Latijn-moderne talen wetenschappen economie-wiskunde economie-moderne talen humane wetenschappen

Latijn-wiskunde Latijn-moderne talen wetenschappen economie-wiskunde economie-moderne talen humane wetenschappen Tweede graad aso In de tweede graad aso kies je voor een bepaalde richting. Ongeacht je keuze, blijft er een groot gemeenschappelijk basispakket van 26 lesuren algemene vakken. Het niveau van deze vakken,

Nadere informatie

AANKONDIGING NASCHOLING. 13 maart 2008. Hoogbegaafden: kwetsbare vogels in het secundair onderwijs

AANKONDIGING NASCHOLING. 13 maart 2008. Hoogbegaafden: kwetsbare vogels in het secundair onderwijs AANKONDIGING NASCHOLING 13 maart 2008 Hoogbegaafden: kwetsbare vogels in het secundair onderwijs Doelstellingen Aan het einde van deze dag hebben deelnemers zicht op de behoefte aan zorg van hoogbegaafden

Nadere informatie

Sint-Jan Berchmanscollege

Sint-Jan Berchmanscollege Sint-Jan Berchmanscollege Infobrochure Klassieke Talen (2de en 3de graad ASO) Leerlingprofiel Je leest graag, je wil je taalvaardigheid versterken, en je hebt interesse in cultuur en maatschappij? Een

Nadere informatie

PEDIC DAGEN VAN. Tweedaagse voor het middenkader. Dinsdag 18 en woensdag 19 februari Dinsdag 18 februari Woensdag 19 februari 2014

PEDIC DAGEN VAN. Tweedaagse voor het middenkader. Dinsdag 18 en woensdag 19 februari Dinsdag 18 februari Woensdag 19 februari 2014 Graag nodigen we jou uit op de Tweedaagse van het middenkader op dinsdag 18 en woensdag 19 februari 2014 in de Duinse Polders te Blankenberge. Je logeert er in hotelformule op een individuele kamer met

Nadere informatie

Studieaanbod. tweede graad. Studiekeuze voor het schooljaar KLEIN SEMINARIE Klassieke & moderne humaniora

Studieaanbod. tweede graad. Studiekeuze voor het schooljaar KLEIN SEMINARIE Klassieke & moderne humaniora Studieaanbod tweede graad Studiekeuze voor het schooljaar 2012-2013 KLEIN SEMINARIE Klassieke & moderne humaniora adres Zuidstraat 27 8800 Roeselare telefoon 051 26 47 26 fax 051 26 47 27 webadres www.kleinseminarie.be

Nadere informatie

STUDIERICHTINGEN DERDE GRAAD

STUDIERICHTINGEN DERDE GRAAD STUDIERICHTINGEN DERDE GRAAD WICO Campus Sint-Hubertus Stationsstraat 5 90 NEERPELT Tel. + 6 07 0 Fax + 6 6 info@shn.wico.be www.shn.wico.be www.wico.be STUDEREN IN DE DERDE GRAAD VAN HET ASO Het doel

Nadere informatie

De stap naar het secundair onderwijs komt dichtbij. In de lagere school ben je bij de oudsten, je weet hoe alles daar draait. Volgend schooljaar ben

De stap naar het secundair onderwijs komt dichtbij. In de lagere school ben je bij de oudsten, je weet hoe alles daar draait. Volgend schooljaar ben De stap naar het secundair onderwijs komt dichtbij. In de lagere school ben je bij de oudsten, je weet hoe alles daar draait. Volgend schooljaar ben je weer de jongste. Je moet alles nog ontdekken. Dat

Nadere informatie

De betekenis van het Gymnasium voor de leerlingen op onze school. Wat houdt het Gymnasium voor leerlingen in?

De betekenis van het Gymnasium voor de leerlingen op onze school. Wat houdt het Gymnasium voor leerlingen in? De betekenis van het Gymnasium voor de leerlingen op onze school Wat houdt het Gymnasium voor leerlingen in? In de brugklas volgen de leerlingen van de vwo- en tvwo brugklassen lessen klassieke cultuur

Nadere informatie

pedago Inhoudstafel flevering 3 april 2009 nieuwsbrief van de pedagogische begeleidingsdienst Personeelsnieuws van de Pedagogische begeleidingsdienst

pedago Inhoudstafel flevering 3 april 2009 nieuwsbrief van de pedagogische begeleidingsdienst Personeelsnieuws van de Pedagogische begeleidingsdienst nieuwsbrief van de gische begeleidingsdienst flevering a 246 3 april 2009 Inhoudstafel Personeelsnieuws van de Pedagogische begeleidingsdienst De PBD stelt zijn nieuwe adviseur-coördinator (wnd.) voor

Nadere informatie

Expertopleiding Cultuur in de Spiegel

Expertopleiding Cultuur in de Spiegel Expertopleiding Cultuur in de Spiegel 2019-2020 Muzische lessen, schoolvoorstellingen, mediaprojecten, erfgoeduitstappen, rondleidingen in musea, culturele reizen, kunstenaars in de klas, artistieke workshops,

Nadere informatie

ASO - studierichtingen in VIA-TIENEN

ASO - studierichtingen in VIA-TIENEN ASO - studierichtingen in VIA-TIENEN De onderwijsvorm ASO is een breed algemeen vormende doorstroomrichting waarin de leerlingen zich voorbereiden op een academische of professionele bacheloropleiding.

Nadere informatie

EERSTE GRAAD HET TWEEDE LEERJAAR: LATIJN-GRIEKS

EERSTE GRAAD HET TWEEDE LEERJAAR: LATIJN-GRIEKS EERSTE GRAAD HET TWEEDE LEERJAAR: LATIJN-GRIEKS Je wil extra uitdaging op theoretisch vlak. Je hebt doorzettingsvermogen, je werkt nauwkeurig en kunt een stevig studieritme aan. Door de 7 uren Latijn en

Nadere informatie

Hoofdstuk 1. Hoe vind ik mijn weg in de map 'Leerzorg'? Handleiding

Hoofdstuk 1. Hoe vind ik mijn weg in de map 'Leerzorg'? Handleiding Hoofdstuk Hoe vind ik mijn weg in de map 'Leerzorg'? Handleiding 5 . Hoe vind ik mijn weg in de map Leerzorg - Handleiding HOE BEGIN JE ER AAN? Kennis maken met de map Werk bij voorkeur in een team: leerkrachten,

Nadere informatie

Keuze Atheneum +/ Gymnasium

Keuze Atheneum +/ Gymnasium Keuze Atheneum +/ Gymnasium 19.30 19.40 20.00 20.15 Klas 1A Klas 1B Klas 1C Klas 1D Klas 1E Welkom Gymnasium & Klassieke Talen Lifestyle Informatics, Grote Denkers, Logica & Argumentatieleer Vragen voor

Nadere informatie

STUDIEAANBOD SINT-JOZEF HUMANIORA 2015-2016

STUDIEAANBOD SINT-JOZEF HUMANIORA 2015-2016 STUDIEAANBOD SINT-JOZEF HUMANIORA 2015-2016 EERSTE GRAAD Eerste leerjaar Algemene vorming (moderne) Klassieke studiën ( of CLIL-) Tweede leerjaar Grieks- Moderne wetenschappen (SEI of CLIL-SEI) ASO TWEEDE

Nadere informatie

Sint-Jan Berchmanscollege

Sint-Jan Berchmanscollege Sint-Jan Berchmanscollege Infobrochure Klassieke Talen (2de en 3de graad ASO) Leerlingprofiel Je leest graag, je wil je taalvaardigheid versterken, en je hebt interesse in cultuur en maatschappij? Een

Nadere informatie

Koninklijke Bibliotheek van België EDUCATIEVE DIENST

Koninklijke Bibliotheek van België EDUCATIEVE DIENST Koninklijke Bibliotheek van België EDUCATIEVE DIENST INTRO No furniture so charming as books, verkondigde de Engelse schrijver Sydney Smith twee eeuwen geleden. Boeken hebben we in de Koninklijke Bibliotheek

Nadere informatie

Ik ben Alice - docenten

Ik ben Alice - docenten Doelgroep: voortgezet onderwijs, middenbouw havo en vwo Voor u ligt de lesbrief die hoort bij een bezoek aan het wetenschapsfilmfestival InScience. Tijdens het festivalbezoek gaan leerlingen de documentaire

Nadere informatie

Arabistiek en islamkunde Onthaal 2015-2016

Arabistiek en islamkunde Onthaal 2015-2016 Arabistiek en islamkunde Onthaal 2015-2016 OPBOUW PROGRAMMA & MOTIVATIE Kennismaking Monitoraat Arabistiek en islamkunde Monitor en studietrajectbegeleider - Arabistiek en islamkunde - Japanologie - Slavistiek

Nadere informatie

Tweede jaar van de eerste graad

Tweede jaar van de eerste graad Tweede jaar van de eerste graad Na één jaar secundair onderwijs heeft de leerling al iets meer de kans gehad zich een beeld te vormen van de aanpak en de vakken in het secundair onderwijs. De overstap

Nadere informatie

Arabistiek en islamkunde Onthaal 2014-2015

Arabistiek en islamkunde Onthaal 2014-2015 Arabistiek en islamkunde Onthaal 2014-2015 OPBOUW PROGRAMMA & MOTIVATIE Kennismaking Monitoraat Arabistiek en islamkunde Monitor en studietrajectbegeleider - Arabistiek en islamkunde - Japanologie - Slavistiek

Nadere informatie

Keuze Atheneum +/ Gymnasium

Keuze Atheneum +/ Gymnasium Keuze Atheneum +/ Gymnasium 19.35 19.45 Welkom 19.45 20.00 Gymnasium & Klassieke Talen 20.00 20.15 Lifestyle Informatics, Grote Denkers, Logica & Argumentatieleer, Drama & Rede. 20.15 20.45 Vragen voor

Nadere informatie

Eindstudiedag. Vlaams Lerend Netwerk STEM SO 25/10/2017

Eindstudiedag. Vlaams Lerend Netwerk STEM SO 25/10/2017 Eindstudiedag Vlaams Lerend Netwerk STEM SO 25/10/2017 Programma 09:40-09:45 Welkom dr. Job De Meyere, UCLL Groep Lerarenopleiding 09:45-10:00 Waarom een Vlaams Lerend Netwerk STEM S.O.? Christel Op de

Nadere informatie

Examenprogramma Klassieke Talen vwo

Examenprogramma Klassieke Talen vwo Examenprogramma Klassieke Talen vwo Ingangsdatum: augustus 2014 Eerste examenjaar: 2017 Griekse taal en cultuur (GTC) vwo Latijnse taal en cultuur (LTC) vwo Griekse taal en cultuur (GTC) Het eindexamen

Nadere informatie

Studieaanbod Schooljaar 2015-2016

Studieaanbod Schooljaar 2015-2016 Studieaanbod Schooljaar 2015-2016 SINT-LODEWIJKSCOLLEGE Beste leerling Met deze brochure in de hand kun je zien welke studierichtingen in het Sint- Lodewijkscollege aangeboden worden. Het is een waaier

Nadere informatie

EEN WERELD AAN TALENTEN! VWO/HB ONDERWIJS

EEN WERELD AAN TALENTEN! VWO/HB ONDERWIJS EEN WERELD AAN TALENTEN! VWO/HB ONDERWIJS Onze school is een afspiegeling van de bevolking in een grootstedelijk gebied en daar zijn we trots op. Wij gaan ervan uit dat we goed zijn dankzij onze verschillen.

Nadere informatie

Informatie Gymnasium. 16 januari 2019

Informatie Gymnasium. 16 januari 2019 Informatie Gymnasium 16 januari 2019 Organisatiestructuur Gymnasium klas 1 t/m 6 1 coördinator leerlingzaken, 1 teamcoördinator, 1 afdelingsmanager Vast team van docenten Gymnasium 1, 2 en 3 stamklassen

Nadere informatie

JOUW TALENTEN, ONZE ZORG.

JOUW TALENTEN, ONZE ZORG. INFO BROCHURE graad JOUW TALENTEN, ONZE ZORG. Ontdek en ontwikkel jouw talenten en interesses in onze brede eerste graad. nieuwenbosch.be NIEUWEN BOSCH HUMANIORA GENT In onze brede ste graad ontdekken

Nadere informatie

Waarom ga je schrijven? Om de directeur te overtuigen

Waarom ga je schrijven? Om de directeur te overtuigen week 17 20 april 2015 - Schrijfopdrachten niveau A, les 1 Les 1: Een overtuigende tekst schrijven Beantwoord deze vragen: Een mooie manier om te herdenken 1. Waarom is het volgens jou belangrijk om de

Nadere informatie

Les 3 Radboud Kids: Meet the professor Voor de leraar

Les 3 Radboud Kids: Meet the professor Voor de leraar Les 3 Radboud Kids: Meet the professor Voor de leraar Overzicht Doelen Leerlingen vormen een beeld bij het onderzoek van de professor Leerlingen vergroten hun woordenschat door het leren van nieuwe vaktermen

Nadere informatie

klaar voor morgen www.sintjozefhumaniora.be HALLO Je zit nu in het zesde leerjaar en binnenkort kies je een nieuwe school. Misschien is onze school wel precies wat je zoekt. Daarom stellen we ons graag

Nadere informatie

Examenprogramma Klassieke Talen vwo

Examenprogramma Klassieke Talen vwo Examenprogramma Klassieke Talen vwo Ingangsdatum: schooljaar 2014-2015 (klas 4) Eerste examenjaar: 2017 Griekse taal en cultuur (GTC) vwo Latijnse taal en cultuur (LTC) vwo Griekse taal en cultuur (GTC)

Nadere informatie

MAANDBERICHTEN Klassieke Talen mei 2014

MAANDBERICHTEN Klassieke Talen mei 2014 MAANDBERICHTEN Klassieke Talen mei 2014 1 VAKGERICHTE INFORMATIE 1.1 Leerplannen: de officiële, goedgekeurde leerplannen kan je vinden en downloaden op www.vvkso.be > leerplannen. Voor Latijn en Grieks

Nadere informatie

WIJ DENKEN OVER KENNIS EN WETENSCHAP. Verwerkingsboek. Philippe Boekstal DAMON. WD kennis wetenschap 2601.indd 1 26-1-10 12:16

WIJ DENKEN OVER KENNIS EN WETENSCHAP. Verwerkingsboek. Philippe Boekstal DAMON. WD kennis wetenschap 2601.indd 1 26-1-10 12:16 WIJ DENKEN OVER KENNIS EN WETENSCHAP Verwerkingsboek Philippe Boekstal DAMON WD kennis wetenschap 2601.indd 1 26-1-10 12:16 VOORWOORD Dit verwerkingsboek bevat een aantal teksten en opdrachten die aansluiten

Nadere informatie

WOORDkunst INHOUDSTAFEL. beknopte studiegids. opties/uurroosters/ studiemogelijkheden

WOORDkunst INHOUDSTAFEL. beknopte studiegids. opties/uurroosters/ studiemogelijkheden opties/uurroosters/ studiemogelijkheden Stedelijke Academie voor Muziek, Woord en Dans Gasthuisvest 50, 2500 Lier - Tel. (03)480 45 79 - e-mail: samwd@lier.be - www.samwdlier.be filialen in Berlaar, Boechout,

Nadere informatie

WICO Campus Sint-Hubertus Stationsstraat 25 3910 NEERPELT. Tel. +32 11 64 07 01 Fax +32 11 64 41 46. info@shn.be www.shn.be www.wico.

WICO Campus Sint-Hubertus Stationsstraat 25 3910 NEERPELT. Tel. +32 11 64 07 01 Fax +32 11 64 41 46. info@shn.be www.shn.be www.wico. STUDIERICHTINGEN DERDE GRAAD 0-0 WICO Campus Sint-Hubertus Stationsstraat 5 90 NEERPELT Tel. + 6 07 0 Fax + 6 6 info@shn.be www.shn.be www.wico.be STUDEREN IN DE DERDE GRAAD VAN HET ASO Het doel van het

Nadere informatie

Bart Vandenberghe. Evaluatie in het vak biologie in de derde graad PN149SO/1617 PN149SO/1617

Bart Vandenberghe. Evaluatie in het vak biologie in de derde graad PN149SO/1617 PN149SO/1617 PN149SO/1617 Bart Vandenberghe Evaluatie in het vak biologie in de derde graad PN149SO/1617 Je krijgt voorbeelden aangeboden van toetsvragen voor het vak biologie in de derde graad. De toetsvragen worden

Nadere informatie

Nascholingsaanbod muzische opvoeding op maat van kinderen en leerkrachten

Nascholingsaanbod muzische opvoeding op maat van kinderen en leerkrachten Nascholingsaanbod muzische opvoeding op maat van kinderen en leerkrachten Geachte, biedt een nascholingsaanbod muzische opvoeding op maat van uw school aan. Als ervaren onderwijzer, organisator en begeleider

Nadere informatie

ORGANISATIE: VZW AFRIKA AT HOME METHODIEK: DE SMAAK VAN AFRIKA

ORGANISATIE: VZW AFRIKA AT HOME METHODIEK: DE SMAAK VAN AFRIKA PEDAGOGISCHE FICHE ORGANISATIE: VZW AFRIKA AT HOME METHODIEK: DE SMAAK VAN AFRIKA 1. Algemene info Adres: VADDENHOEK 25, 9700 OUDENAARDE-MULLEM Tel: 0473 21 08 79 0486 90 14 63 Fax: E-mail: INFO@AFRIKA-AT-HOME.BE

Nadere informatie

Wegwijzer voor locatie Rachmaninowlaan

Wegwijzer voor locatie Rachmaninowlaan Wegwijzer voor locatie Rachmaninowlaan brugklas info 2014-2015 gymnasium vwo havo Eerst goed rondkijken, dan pas kiezen! We zochten een school die helemaal bij ons paste. Daarom hebben we in groep 8 goed

Nadere informatie

KOM NAAR DE OPEN DAG! 30 januari 2015. Johan van. Oldenbarnevelt. Gymnasium

KOM NAAR DE OPEN DAG! 30 januari 2015. Johan van. Oldenbarnevelt. Gymnasium KOM NAAR DE OPEN DAG! 30 januari 2015 Johan van Oldenbarnevelt Gymnasium EEN GYMNASIUM? Het Stedelijk Gymnasium Johan van Oldenbarnevelt, het JvO, is een zelfstandig gymnasium. Dat is een school waar alle

Nadere informatie

Tweede jaar van de eerste graad kaz-klas

Tweede jaar van de eerste graad kaz-klas Tweede jaar van de eerste graad kaz-klas Na één jaar in de kaz-klas heb je al iets meer de kans gehad om je een beeld te vormen van de aanpak en de vakken in het secundair onderwijs. De overstap naar het

Nadere informatie

TALEN EN CULTUREN VAN GRIEKENLAND EN ROME

TALEN EN CULTUREN VAN GRIEKENLAND EN ROME TALEN EN CULTUREN VAN GRIEKENLAND EN ROME GRIEKS LATIJN KCV AAN HET STEDELIJK GYMNASIUM JOHAN VAN OLDENBARNEVELT TE AMERSFOORT (Plaatje 1 & 2) De klassieke talen en kcv aan het gymnasium Aan het Gymnasium

Nadere informatie

Starten met bettermarks

Starten met bettermarks Starten met bettermarks Voordat je met bettermarks kan starten, moet je twee dingen doen: 1 Inloggen bij bettermarks 2 Jezelf indelen in een klas Hieronder kun je lezen hoe je dit moet doen. 1 Inloggen

Nadere informatie

CREATIEF DENKEN in ONDERWIJS Worskhops, training, begeleiding en materialen.

CREATIEF DENKEN in ONDERWIJS Worskhops, training, begeleiding en materialen. in NDERWIJS Creativiteit en Creatief Denken Creativiteit is een unieke eigenschap van de mens. Kijk om je heen, alles wat verzonnen en gemaakt is, vindt zijn oorsprong in het menselijk brein. Dat geldt

Nadere informatie

Aan de slag met de vernieuwde iomniwize

Aan de slag met de vernieuwde iomniwize Aan de slag met de vernieuwde iomniwize STAP 1 : inloggen via www.iomniwize.be kan je nog steeds inloggen met je vertrouwde login en wachtwoord. Je komt op deze startpagina terecht. STAP 2 : mijn profiel

Nadere informatie

Eerste jaar van de eerste graad. Leren leren

Eerste jaar van de eerste graad. Leren leren Eerste jaar van de eerste graad Bij de start van het secundair onderwijs wordt er getracht de leerling een zo breed mogelijke vorming te geven en hem/haar te laten proeven van verschillende vakken. Dit

Nadere informatie

KIEZEN VOOR HET SECUNDAIR ONDERWIJS info ouders basisonderwijs 1, 2 en 3 april 2019

KIEZEN VOOR HET SECUNDAIR ONDERWIJS info ouders basisonderwijs 1, 2 en 3 april 2019 KIEZEN VOOR HET SECUNDAIR ONDERWIJS info ouders basisonderwijs 1, 2 en 3 april 2019 goed kiezen is als een puzzel maken zorg ervoor dat je alle goede puzzelstukjes verzamelt Kiezen voor het secundair onderwijs

Nadere informatie

1 Voorstelling nieuw leerplan Nederlands 3de graad Se-n-Se

1 Voorstelling nieuw leerplan Nederlands 3de graad Se-n-Se Beste directeur Beste collega MEDEDELINGEN NEDERLANDS SECUNDAIR ONDERWIJS 27 mei 2016 Met deze mededelingen sluiten we de reeks activiteiten van dit schooljaar af. Toch willen we hier al vooruitblikken

Nadere informatie

> proefritten. INGENIEUR VOOR één DAG!

> proefritten. INGENIEUR VOOR één DAG! proefritten Terwijl de meeloopdagen aan leerlingen de mogelijkheid geven om mee te lopen met onze studenten tijdens hun normale lessen en practica, worden de proefritten op maat ingericht voor leerlingen

Nadere informatie

Jouw weg naar het hoger onderwijs

Jouw weg naar het hoger onderwijs Jouw weg naar het hoger onderwijs Inspiro_folder_v1.indd 1 INSPIRO COLLEGE.BE Ben je ook zo nieuwsgierig naar je nieuwe school? Hoe je er gaat leren en welke nieuwe vrienden en vriendinnen je gaat krijgen?

Nadere informatie

Talenten inzetten voor communicatie en samenwerking

Talenten inzetten voor communicatie en samenwerking PN193SO/1617 Ingrid Molein, Eef Rombaut, Tine Van Severen Talenten inzetten voor communicatie en samenwerking PN193SO/1617 Hoe kunnen leerlingen efficiënt samenwerken? Hoe kan je groepen indelen rekening

Nadere informatie

Studiebegeleiding Op studievlak kan je extra begeleiding krijgen door co-teachting, inhaallessen, avondstudie, sessies leren leren, faalangsttraining... Alleen in een veilige en geborgen omgeving is een

Nadere informatie

DON BOSCO GENK AANBOD EERSTE GRAAD. Meer dan je denkt!

DON BOSCO GENK AANBOD EERSTE GRAAD. Meer dan je denkt! DON BOSCO GENK Meer dan je denkt! AANBOD EERSTE GRAAD Dag nieuwe leerling, Dag ouder, In onze Don Boscoschool willen wij een kwaliteitsvolle vorming aanbieden. Vanuit ons opvoedingsproject leggen wij

Nadere informatie

Letterenhuis. Inspiratie OVERAL! MET ISH AIT HAMOU ALS AMBASSADEUR INSPIRATIE. Workshop voor 3de graad TSO/BSO. Info voor de leerkracht

Letterenhuis. Inspiratie OVERAL! MET ISH AIT HAMOU ALS AMBASSADEUR INSPIRATIE. Workshop voor 3de graad TSO/BSO. Info voor de leerkracht Letterenhuis Inspiratie OVERAL! MET ISH AIT HAMOU ALS AMBASSADEUR INSPIRATIE Workshop voor 3de graad TSO/BSO Info voor de leerkracht Het Letterenhuis Het Letterenhuis bewaart de archieven van schrijvers

Nadere informatie

Begaafde leerlingen komen er vanzelf... Implementatie van een verandering van de pedagogische beroepspraktijk op basis van praktijkgericht onderzoek.

Begaafde leerlingen komen er vanzelf... Implementatie van een verandering van de pedagogische beroepspraktijk op basis van praktijkgericht onderzoek. Begaafde leerlingen komen er vanzelf... toch? Implementatie van een verandering van de pedagogische beroepspraktijk op basis van praktijkgericht onderzoek. Teambijeenkomsten Anneke Gielis Begaafde leerlingen

Nadere informatie

Nieuwsbrief CliëntAanZet

Nieuwsbrief CliëntAanZet Nummer 7 September 2014 Van de redactie Hallo, Hier weer een nieuwe nieuwsbrief CliëntAanZet. Heb je een leuk idee voor deze nieuwsbrief? Of wil je misschien zelf iets schrijven? Stuur een bericht naar:

Nadere informatie

Week van de leraren lichamelijke opvoeding

Week van de leraren lichamelijke opvoeding Week van de leraren lichamelijke opvoeding Maandag 10 tot en met vrijdag 14 december 2012 VLAAMSE REDDINGSCENTRALE C.P.R. Reddend Zwemmen Dit is de jaarlijkse verplichte nascholing voor leraren met een

Nadere informatie

Latijn: iets voor jou?

Latijn: iets voor jou? : n j i t a L r o o v s iet jou? De Romeinen en wij Waar komen onze letters vandaan? Hoe komen we aan de namen van de maanden? De antwoorden op vele van deze vragen vind je vaak in het verleden bij de

Nadere informatie

Informatiebrochure. Muziek - Woord - Dans - Initiatie

Informatiebrochure. Muziek - Woord - Dans - Initiatie Informatiebrochure Muziek - Woord - Dans - Initiatie Welkom In het Stedelijk Conservatorium van Mechelen kan je al je podiumtalenten ten volle ontwikkelen. We bieden kunstonderwijs op hoog niveau, maar

Nadere informatie

Oud maar niet out. Denken en doen met de Oudheid vandaag. 95180_Oud maar niet out_vw.indd 1 13/03/12 10:24

Oud maar niet out. Denken en doen met de Oudheid vandaag. 95180_Oud maar niet out_vw.indd 1 13/03/12 10:24 Oud maar niet out Denken en doen met de Oudheid vandaag 95180_Oud maar niet out_vw.indd 1 13/03/12 10:24 95180_Oud maar niet out_vw.indd 2 13/03/12 10:24 Oud maar niet out Denken en doen met de oudheid

Nadere informatie

ENGELS. Zijn er nog vragen?

ENGELS. Zijn er nog vragen? ENGELS Zijn er nog vragen? Als begeleider talen krijgen we dagelijks vragen en bedenkingen rond leerplannen, ondersteunende documenten, extra informatie over het vak, evaluatie, didactiek, zorg en taalpedagogiek.

Nadere informatie

KureghemNet is een project van MAKS vzw. Computerles Programmaboekje sep dec 2014

KureghemNet is een project van MAKS vzw. Computerles Programmaboekje sep dec 2014 @ KureghemNet is een project van MAKS vzw Computerles Programmaboekje sep dec 2014 2 Iedereen mee met de PC Heb je nog nooit een computer gebruikt en wil je de basis leren? Zoek je werk of wil je beter

Nadere informatie

JANUARI 2015 JANUARI - FEBRUARI - MAART APRIL 2015. 01/01/15- Cafetaria gesloten 13/01/15 Bloemschikken Maria heeft weer een mooi idee

JANUARI 2015 JANUARI - FEBRUARI - MAART APRIL 2015. 01/01/15- Cafetaria gesloten 13/01/15 Bloemschikken Maria heeft weer een mooi idee + ACTIVITEITENKALENDER JANUARI - FEBRUARI - MAART APRIL 2015 JANUARI 2015 01/01/15- Cafetaria gesloten 04/01/15 13/01/15 Bloemschikken Maria heeft weer een mooi idee 14/01/15 Spelletjesnamiddag Uno, Rummikub,

Nadere informatie