Recreatieve verhuur van woningen (bestemming wonen) Informatieavond voor inwoners (2 van 3) 22 januari 2019 Schoorl De Blinkerd

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Recreatieve verhuur van woningen (bestemming wonen) Informatieavond voor inwoners (2 van 3) 22 januari 2019 Schoorl De Blinkerd"

Transcriptie

1 Recreatieve verhuur van woningen (bestemming wonen) Informatieavond voor inwoners (2 van 3) 22 januari 2019 Schoorl De Blinkerd Opkomst; circa 65 inwoners De avond bestaat uit een introductie en een plenair deel waarin inwoners vragen kunnen stellen en met elkaar of met de gemeente in gesprek kunnen gaan. Dit verslag is een weergave van de gestelde vragen en bijbehorende antwoorden. Deel 1; Introductie Burgemeester Hetty Hafkamp heet welkom en licht toe hoe het college in opdracht van de gemeenteraad dit proces vormgeeft en met welke motivatie. Deze informatie is na te lezen op de website van gemeente Bergen onder het kopje verhuur woning voor recreatie. De beleidsmedewerker Recreatie en Toerisme van de Werkorganisatie BUCH (die de contactpersoon vanuit het externe bureau BugelHajema vervangt) geeft een presentatie, welke als bijlage is toegevoegd. Verder maakt de burgemeester haar excuses over de onduidelijkheid over de aanvangstijd van deze bijeenkomst (inlooptijd en daadwerkelijke starttijd). Deel 2; vragen en opmerkingen op onderwerp Er zijn veel vragen gesteld en opmerkingen gemaakt. Om het overzicht te houden en om herhaling te voorkomen zijn de vragen gerangschikt op onderwerp. Er zijn hierbij globaal drie kapstokken gehanteerd -komen tot het voorgenomen beleid (o.a. proces) -het voorgenomen beleid inhoudelijk -de gevolgen van het voorgenomen beleid 2.1 komen tot het voorgenomen beleid Participatie en inspraakprocedure Zijn de voorstellen die straks naar de gemeenteraad gaan openbaar? Ja, als het onderwerp geagendeerd is, zijn de voorstellen te raadplegen op de website van de gemeenteraad. De agenda met de stukken worden een aantal weken voor de vergadering bekend gemaakt. Daarnaast heeft iedere inwoner/belanghebbende tijdens de behandeling in de algemene raadscommissie recht op inspraak. Voor inspraak moet u zich melden bij de gemeente. Het streven is dit onderwerp in april in de Algemene raadscommissie te behandelen. Ik mis overzichtelijke informatie over sociale structuren. Heeft de gemeente in beeld hoe de toekomst eruit komt te zien? Kijk naar de samenstelling van de bevolking. Ik mis een visie vanuit de verschillende beleidsonderwerpen.

2 In de grote steden worden op dit onderwerp maatregelen getroffen waardoor er in deze regio een waterbedeffect ontstaat. Van de grote opgaven zijn we ons bewust. Dit is vooral een lokaal probleem van de kustgemeenten. Het gaat ons met name om de leefbaarheid op een goed niveau te houden. Mensen moeten wonen en het aantal woningen moet betaalbaar blijven. Daarnaast hebben we periodiek overleg met het Ontwikkelingsbedrijf Noord-Holland Noord voor wat betreft de grote regionale opgaven. De gemeente vergist zich in een te rooskleurig perspectief. Nederland vergrijst enorm. Er komen veel mensen uit China, Rusland en Pakistan om hier te werken. Nederland vergrijst inderdaad. Expats schrijven zich hier in (Basis Registratie Personen). Wij letten op het sociale effect van leegstand. Niets doen is geen optie. Wettelijk/ Technische vragen Wat is een ontheffing? Een ontheffing zou kunnen zijn dat we eenmalig toestemming verlenen wanneer mensen buiten de voorgestelde venstermaanden (juli en augustus) toch hun huis willen verhuren. Hoe werkt het met de huisvestingsverordening? In de krant heeft gestaan dat er nieuw beleid wordt vastgesteld per 1 juli. Wordt dit beleid er dan ook aangepast? Wat stelt onze input nog voor? De Huisvestingsverordening loopt per 1 juli 2019 af en deze moet geactualiseerd worden. Daar zal dit beleid nog niet in meegenomen worden. Eerst besluiten hoe we het beleid willen vormgeven waarbij deze input in meegenomen wordt. Aan de raad zullen een aantal varianten voorgelegd gaan worden. Vervolgens neemt de raad een besluit en wordt dit uitgewerkt in een aanpassing van de Huisvestingsverordening. De gemeente Bergen is pionier, waarbij nauw wordt samengewerkt met het ministerie van BZK en de VNG. Om gebruik te kunnen maken van de Huisvestingsverordening, moet wel het algemeen belang aangetoond worden? Dat gaan we dan ook doen. Mag je je woning voor een jaar verhuren? Ja, dat mag als de bewoner zich inschrijft als bewoner. Kan er ook gehandhaafd worden op basis van het bestemmingsplan? Vooralsnog kiest de gemeente hier niet voor. Wat als er van een echtpaar één persoon in Amsterdam woont en de ander in de gemeente Bergen? Hoe ga je dit aanpakken? Voorlopig doen we hier niets aan. We kunnen niet alles in één keer aanpakken. Wij hebben een duur huis gekocht en rekenen op bepaalde inkomsten door de recreatieve verhuur (er werd als door de voorganger recreatief verhuurd)? Verhuren mocht toen al niet toen u het huis kocht. Als u er zelf woont is er wellicht sprake van een andere situatie (B&B). Hier kunnen we op verzoek individuele afspraken over maken.

3 Komt er een overgangsperiode? We realiseren ons dat u afspraken gemaakt heeft. De raad zal hier over besluiten.. We gaan met elkaar kijken naar een reële termijn. Een geheel gedoogbeleid voor de bestaande situaties lijkt ons niet reëel. Verhuren mag nu al niet volgens het bestemmingsplan. Als ik een motorreis voor 4 maanden wil maken, wordt het moeilijker mijn huis te verhuren. De voorgestelde oplossing (venster) helpt niet tegen het oplossen van leegstand. Ons doel is tweeledig: het voorkomen van onttrekken van woningen aan de woningvoorraad en het voorkomen van overlast. Klachten Wat zijn nu de echte klachten? Is dit alleen de RECRON? RECRON: de RECRON heeft u een probleem met het gebrek aan regulering. De RECRON verhuurd huisjes met de bestemming recreatie en zijn onderhevig aan allerlei regelgeving in onder andere de grootte van de woning. Wij zijn niet tegen het recreatief verhuren maar willen spelregels (een eerlijk speelveld) Gemeente: het project is gestart vanuit een opdracht van de gemeenteraad. We hebben niet precies in beeld om hoeveel klachten het gaat. Klachten nemen wij serieus. We krijgen vanuit diverse hoeken veel signalen over overlast (via de gebiedsregisseurs, maar ook via de mail of tijdens gesprekken.) Het normale leven kalft af. De scholen en verenigingen hebben steeds meer moeite om overeind te blijven. Het gaat om 960 woningen waar niemand staat ingeschreven. Zijn er aanwezigen in de zaal die het wel fijn vinden dat dit onderwerp wordt opgepakt? Ja, heel goed! Het neemt steeds meer toe. Het moet beheersbaar blijven. Er moet een balans komen tussen inwoners en toeristen. Mijn buurman verhuurt al zes jaar lang aan toeristen. Gesprekken met de buurman lopen op niets uit. Iedere week hebben wij andere mensen naast ons wonen. Dit is heel erg akelig en ontneemt ons woongenot. Hier staat overigens wel iemand ingeschreven. Graag beleid maken en handhaven! Daarvoor zijn deze bijeenkomsten. 2.2 inhoud van het voorgenomen beleid Tweede woningen Hoe staat het met de zomerwoningen in de tuin? De zomerwoningen (met de bestemming recreatie) staan hier buiten. Tegen de permanente bewoning van recreatiewoningen loopt een apart handhavingstraject. Betreffen de 960 woningen ook de tweede woningen in Egmond aan Zee en Bergen aan Zee? Nee, deze zijn uit de lijst gehaald. In de presentatie wordt het percentage lege woningen in Egmond aan Zee en Bergen weergegeven, maar wat is dit voor Schoorl?

4 dec-18 geen personen wel personen totaal % leegstand Bergen (NH) % Bergen aan Zee % Egmond aan den Hoef % Egmond aan Zee % Egmond-Binnen % Groet % Schoorl % Eindtotaal % Woningmarkt; starters en doorstroom Er moeten meer woningen voor jongeren worden gebouwd. Kan dit niet door recreatiewoningen te bestemmen voor permanente bewoning? Dit kan niet. Gemeente Bergen overlegt regelmatig met de provincie hierover. De provincie heeft aangegeven dat we moeten handhaven op permanente bewoning van recreatie woningen. Mijn buurman heeft een huis gekocht wat 11 maanden leeg staat en waar hij zelf 1 maand per jaar woont? Dit moeten we verder onderzoeken. We willen niet onteigenen, maar we zijn het met u eens dat dit de leefbaarheid niet ten goede komt. Een groot deel van de huizen is niet betaalbaar. Beleid zou voor de dure huizen niet op moeten gaan. De gemeente Bergen staat op het gebied van woning schaarste heel laag op de ranglijst. Zoals aangegeven wil de gemeente niet differentiëren in beleid. Voor iedereen dezelfde regels. De woningprijzen zijn op het moment hoog (vraag en aanbod) maar het merendeel van de 960 woningen waar niemand staat ingeschreven heeft een oppervlakte tussen de m2. De gemeente gaat aantonen dat in het algemeen belang de huisvestingsverordening toegepast kan worden. Komt er ook nieuwbouw? Het gaat om het totaalplaatje; we willen onttrekking voorkomen en nieuwbouwen. Er zijn veel woningen waar niemand staat ingeschreven. Een nieuwbouwproject van de grond krijgen kost veel tijd en procedures. Afgelopen jaar zijn Altamira en Merici gerealiseerd. Ook op het BSV-terrein worden woningen gerealiseerd. Venstertijden Wat wordt bedoeld met een vensterperiode? Een vensterperiode is een beperking in tijd. Een aantal maanden per jaar (we denken nu aan juli en augustus) mag er recreatief verhuurd worden. Die maanden worden het venster genoemd.

5 Ik kan me voorstellen dat het geheel ingeperkt moet worden maar beperken tot alleen juli en augustus gaat veel te ver. Er zou eigenlijk onderscheid moeten worden gemaakt tussen de kernen. Er is niet in alle kernen overlast. Het is een misvatting dat er niet in alle kernen overlast is, wat dat is er wel degelijk. We hebben er vooralsnog voor gekozen om geen onderscheid te maken tussen de dorpen onderling. Als woningeigenaar heb ik hier niets mee te maken (eigendomsrecht). Wij willen buiten de maanden juli en augustus op vakantie. Het is duidelijk dat er op de vensterperiode kritiek is. Er worden meerdere voorstellen aan de gemeenteraad voorgelegd. Ook kan er sprake zijn van maatwerk. Een woning met de bestemming wonen mag niet recreatief verhuurd worden. We willen de inwoners echter wel wat ruimte geven, omdat dergelijke verhuur in het DNA van de gemeente zit. Is er ook een variant met een langere periode? 90 dagen/180 dagen denkbaar? Over de definitieve variant beslist uiteindelijk de gemeenteraad. We willen niet naar de Amsterdamse variant toewerken (30 dagen). Inwoners die overlast ervaren weten bij een vensterperiode waar ze aan toe zijn. 2.3 Gevolgen van het voorgenomen beleid Andere branches Volgens mij zijn we brandjes aan het blussen. Ik zie om mij heen nog steeds huizen verkocht worden aan Duitsers. De gemeente zal ook de makelaars en de notarissen straks bij het definitieve beleid betrekken. Ik snap het belang van de RECRON maar er zijn heel veel andere ondernemers (midden- en kleinbedrijf, restaurants, fietsverhuur) die profijt hebben van de aanwezigheid van de toeristen in de woningen. Is er gekeken naar de economische waarde van de 960 woningen.? Bergen was nooit Bergen geweest als we deze activiteit niet hadden? Als de horeca en detailhandel dat had gevonden (het gemis aan inkomsten) dan hadden zij zich hier ook wel gemeld. KHN (Bergen) is in de stakeholders-bijeenkomst betrokken geweest. College en raad hebben ervoor gekozen om de leefbaarheid in de dorpen voorop te stellen. En het betreft geen totaalverbod, maar een inperking. 3. Afsluiting Om uur sluit de burgemeester de bijeenkomst af en bedankt een ieder voor de inbreng. De volgende en tevens laatste inwonersbijeenkomsten is op: -7 februari in Hanswijk te Egmond aan den Hoef (start uur).

Om het overzicht te houden en om herhaling te voorkomen zijn de vragen gerangschikt op onderwerp. Er zijn hierbij globaal drie kapstokken gehanteerd

Om het overzicht te houden en om herhaling te voorkomen zijn de vragen gerangschikt op onderwerp. Er zijn hierbij globaal drie kapstokken gehanteerd Recreatieve verhuur van woningen (bestemming wonen) Informatieavond voor inwoners (1 van 3) 15 januari 2019 Bergen De Marke Opkomst; circa 110 inwoners De avond bestaat uit een introductie en een plenair

Nadere informatie

Bijeenkomst Dorpsraden en Dorpsverenigingen gemeente Bergen

Bijeenkomst Dorpsraden en Dorpsverenigingen gemeente Bergen Bijeenkomst Dorpsraden en Dorpsverenigingen gemeente Bergen programma 19.00 uur inloop en koffie 19.30 uur opening door Burgemeester H. Hafkamp 19.45 uur recreatieve verhuur en de effecten 20.15 uur gesprek:

Nadere informatie

In de zaal is maar 1 microfoon beschikbaar. Aan de vragenstellers wordt gevraagd naar voren te komen voor het stellen van hun vraag.

In de zaal is maar 1 microfoon beschikbaar. Aan de vragenstellers wordt gevraagd naar voren te komen voor het stellen van hun vraag. Recreatieve verhuur van woningen (bestemming wonen) Informatieavond voor inwoners (3 van 3) 7 februari 2019 Egmond aan den Hoef, dorpshuis Hanswijk Opkomst; circa 145 inwoners De avond bestaat uit een

Nadere informatie

Opdrachtgever: gemeente Bergen projectnummer:

Opdrachtgever: gemeente Bergen projectnummer: M e m o Opdrachtgever: gemeente Bergen projectnummer: 022.00.52.00.00 Aan: College van B&W gemeente Bergen Van: projectgroep Onttrekking woningen door recreatieve verhuur Onderwerp: procesnotitie Datum:

Nadere informatie

Inleiding. notitie Project onttrekking 6 november 2018

Inleiding. notitie Project onttrekking 6 november 2018 notitie Project onttrekking 6 november 2018 Inleiding In december 2017 heeft het college op verzoek van de raad besloten om te onderzoeken hoe de onttrekking van reguliere woningen aan de woningvoorraad

Nadere informatie

BESLUITFORMULIER BIJ B&W ADVIES - RAAD Ja Nee Nee Nee Nee Nee Ja E O

BESLUITFORMULIER BIJ B&W ADVIES - RAAD Ja Nee Nee Nee Nee Nee Ja E O BESLUITFORMULIER BIJ B&W ADVIES - RAAD Ja Nee Nee Nee Nee Nee Ja E O.000001 43 ADVIES 30-4-2019 B&W Advies - Raad Domein: Ruimtelijke Ontwikkeling Registratienummer: BENW190209 Team: Beleid en Vastgoed

Nadere informatie

Woensdag 9 mei Informatieavond. Project recreatiewoningen. De Blinkerd, Schoorl

Woensdag 9 mei Informatieavond. Project recreatiewoningen. De Blinkerd, Schoorl Woensdag 9 mei 2018 Informatieavond Project recreatiewoningen De Blinkerd, Schoorl Programma Welkom en introductie Kwartaalrapportage 1. Aanleiding en inleiding 2. Inventarisatie najaar 2017 3. Planning

Nadere informatie

Permanente bewoning op recreatieterreinen in Peel en Maas

Permanente bewoning op recreatieterreinen in Peel en Maas Permanente bewoning op recreatieterreinen in Peel en Maas Informatiefolder voor makelaars, notarissen, hypotheekverstrekkers en potentiële kopers/huurders Uitgave juni 2015 Permanente bewoning op recreatieterreinen

Nadere informatie

Informatieavond vervolg Concept-Havenstrategie. 6 november 2013

Informatieavond vervolg Concept-Havenstrategie. 6 november 2013 Informatieavond vervolg Concept-Havenstrategie 6 november 2013 Programma Welkom 19:30 uur Stand van zaken en vervolgstappen Kern Moerdijk in de Concept Havenstrategie Advies Commissie Nijpels Pauze 21:00-21:15

Nadere informatie

Onderwerp: Beleidsnota horeca Gastvrij Bergen. Aan de raad,

Onderwerp: Beleidsnota horeca Gastvrij Bergen. Aan de raad, Agendapunt : 11 Voorstelnummer : 06-33 Raadsvergadering : 29 juni 2010 Naam opsteller : Sipke Diepbrink Informatie op te vragen bij : Sipke Diepbrink Portefeuillehouders : Hetty Hafkamp Onderwerp: Beleidsnota

Nadere informatie

Wonen op bedrijventerreinen. Hoe nu verder? Woensdag 15 juli

Wonen op bedrijventerreinen. Hoe nu verder? Woensdag 15 juli Hoe nu verder? Woensdag 15 juli Agenda 19:30 Opening 19:35 Wethouder Johan Sluiter 19:45 Aanleiding handhaving Samir Lamkadmi 20:05 Handhaving; hoe nu verder? Erik Nas (ODRA) 20:25 Plenaire afsluiting

Nadere informatie

GEBRUIKSVERORDENING TWEEDE WONINGEN GEMEENTE NOORD-BEVELAND 2015

GEBRUIKSVERORDENING TWEEDE WONINGEN GEMEENTE NOORD-BEVELAND 2015 GEBRUIKSVERORDENING TWEEDE WONINGEN GEMEENTE NOORD-BEVELAND 2015 pagina 1 van 10 Samenvatting De Gebruiksverordening tweede woningen legt de spelregels vast voor het gebruik van woningen voor permanent

Nadere informatie

INFORMATIEBLAD. Huisvestingswet en huisvestingsverordening 2019

INFORMATIEBLAD. Huisvestingswet en huisvestingsverordening 2019 INFORMATIEBLAD Huisvestingswet en huisvestingsverordening 2019 Het hoe, wat en waarom van de woonruimteverdeling in 2019 Dit informatieblad is opgesteld als bijlage bij het voorstel over het vaststellen

Nadere informatie

Inhoud. Notitie. 15 mei 2019 Projectnummer

Inhoud. Notitie. 15 mei 2019 Projectnummer Notitie beleid en regelgeving recreatieve verhuur en recreatief gebruik van woningen Notitie beleid en regelgeving recreatieve verhuur en recreatief gebruik van woningen Inhoud Notitie 15 mei 2019 Projectnummer

Nadere informatie

Wooncongres 4 december 2018: (ver)dringen op de Woningmarkt

Wooncongres 4 december 2018: (ver)dringen op de Woningmarkt Wooncongres 4 december 2018: (ver)dringen op de Woningmarkt Workshop 8: kamergewijze verhuur en verhuur via AirBnB Herman de Wolff Delft University of Technology Challenge the future Wat gaan we doen?

Nadere informatie

ARENADEBAT 1. Dinsdag 13 september - t Bruisend Hart - Hoornaar WELKOM

ARENADEBAT 1. Dinsdag 13 september - t Bruisend Hart - Hoornaar WELKOM ARENADEBAT 1 Dinsdag 13 september - t Bruisend Hart - Hoornaar WELKOM PROGRAMMA 19.30 uur: welkom, wethouder Teus van Houwelingen 19.40 uur: toelichting gespreksleider Bas Verbruggen 19.45 uur: eerste

Nadere informatie

Vaststellen Woonvisie

Vaststellen Woonvisie Advies 1 Nummer 050 B&W 02-08-2016 Raadscommissie 06-09-2016 Gemeenteraad 21-09-2016 Vaststellen Woonvisie De woonvisie heeft ter visie gelegen voor inspraak, er zijn 6 reacties ingediend. Deze zijn verwerkt

Nadere informatie

6 januari 2015 Huisvestingswet

6 januari 2015 Huisvestingswet 6 januari 2015 Huisvestingswet Eerlijke en rechtvaardige verdeling van schaarse woonruimte in de sociale huursector Agenda van vanavond Korte toelichting op de wet Mogelijkheden voor lokaal maatwerk Regionaal

Nadere informatie

A~iaei~~~ne ~ B~an~n~~~~i~ e~ ~n Koni>~njksr~atti~

A~iaei~~~ne ~ B~an~n~~~~i~ e~ ~n Koni>~njksr~atti~ Gemeente Bunscf~oten I N G E K O M E N 1 7 MEI?.019 Nr...... KI. nr... A~iaei~~~ne ~ B~an~n~~~~i~ e~ ~n Koni>~njksr~atti~ > Retouradres Postbus 20011 Postcode 2500 EA Den Haag College van Burgemeester

Nadere informatie

Veelgestelde vragen huisvesting arbeidsmigranten Wat is een arbeidsmigrant eigenlijk?

Veelgestelde vragen huisvesting arbeidsmigranten Wat is een arbeidsmigrant eigenlijk? Veelgestelde vragen huisvesting arbeidsmigranten Misschien roept de brief rondom de huisvesting van arbeidsmigranten vragen bij u op. Hieronder hebben we vast een selectie gemaakt van de vragen en bijbehorende

Nadere informatie

Gezien het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van Groningen van <datum>;

Gezien het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van Groningen van <datum>; Verordening tot Wijziging van de Huisvestingsverordening 2015 DE RAAD VAN DE GEMEENTE GRONINGEN, Gezien het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van Groningen van ; Gelet op de

Nadere informatie

2 - Datum vergadering: ŭ Nota openbaar: Ja

2 - Datum vergadering: ŭ Nota openbaar: Ja 2 - Nota Voor burgemeester en wethouders Nummer: 14INT05739 II III Datum vergadering: ŭ Nota openbaar: Ja ĵj ^ Onderwerp: Planologische regeling rondom huisvesting t.b.v. mantelzorg Advies: 1. Nota voor

Nadere informatie

Kwartaalrapportage handhaving permanente bewoning recreatiewoningen

Kwartaalrapportage handhaving permanente bewoning recreatiewoningen Kwartaalrapportage handhaving permanente bewoning recreatiewoningen Januari maart 2018 Versie 30 april 2018 1 Inhoudsopgave 1. Aanleiding en inleiding 2. Inventarisatie najaar 2017 3. Planning van de handhaving

Nadere informatie

MEMO van college aan de raad

MEMO van college aan de raad MEMO van college aan de raad datum : 7 februari 2013 aan : Gemeenteraad van : College onderwerp : Onderzoek fusielocatie sportclubs in de Egmonden Portefeuillehouder : wethouder A. Hietbrink Inlichtingen

Nadere informatie

Wonen boven winkels 120% 100% 80% 60% Verdiepingen. Leeg 40% 20% Verdiepingen. boven winkels

Wonen boven winkels 120% 100% 80% 60% Verdiepingen. Leeg 40% 20% Verdiepingen. boven winkels 120% 100% 80% 60% 40% Verdiepingen Leeg 20% 0% Verdiepingen boven winkels Beleid(oud) Beleid (nieuw) Vraag Toelichting op de presentatie Presentatie Wonen boven winkels 1. Introductie. Ik ben...harry...beleidsmedewerker

Nadere informatie

Datum Agendapunt Documentnummer. 23 mei R06S013/z Verslag werkgroep Participatie en Digitalisering over Raad op Straat 12 april 2017

Datum Agendapunt Documentnummer. 23 mei R06S013/z Verslag werkgroep Participatie en Digitalisering over Raad op Straat 12 april 2017 Datum Agendapunt Documentnummer 13 R06S013/z170025597 Onderwerp Verslag werkgroep Participatie en Digitalisering over Raad op Straat 12 april 2017 Raadsvoorstel Zeewolde Beoogd effect Kennisnemen van de

Nadere informatie

VEELGESTELDE VRAGEN ONTWIKKELING SPORTWEG EN MEERWEG

VEELGESTELDE VRAGEN ONTWIKKELING SPORTWEG EN MEERWEG VEELGESTELDE VRAGEN ONTWIKKELING SPORTWEG EN MEERWEG HUURPRIJS 1.1. HOE HOOG WORDT MIJN HUURPRIJS BIJ MODERNISERING? Wij gaan met u in gesprek over de mogelijkheden bij modernisering. Een aantal maatregelen

Nadere informatie

Onderwerp: evaluatie Stuurgroep Toerisme en Recreatie en planvorming 2009

Onderwerp: evaluatie Stuurgroep Toerisme en Recreatie en planvorming 2009 Agendapunt : Voorstelnummer : Raadsvergadering : 25 november 2008 Naam opsteller : Thea Olivier Informatie op te vragen bij : Thea Olivier Portefeuillehouders : Jan Mesu Onderwerp: evaluatie Stuurgroep

Nadere informatie

KRIMP INLEIDING. voor de welvaart. Bevolking -1,2% Banen -4% In 2012 hebben het Ministerie van Binnenlandse Zaken en de provincie Zuid-Holland

KRIMP INLEIDING. voor de welvaart. Bevolking -1,2% Banen -4% In 2012 hebben het Ministerie van Binnenlandse Zaken en de provincie Zuid-Holland SMART WATER INLEIDING In 2012 hebben het Ministerie van Binnenlandse Zaken en de provincie Zuid-Holland - nieuw te ontwikkelen) projecten en activiteiten aan worden verbonden en worden KRIMP voor de welvaart

Nadere informatie

Plan van Aanpak Horecavisie Emmen

Plan van Aanpak Horecavisie Emmen Plan van Aanpak Horecavisie Emmen vastgesteld door b&w op 19-06-2018 1. Inleiding... 3 1.1 Aanleiding... 3 1.2 Onderwerpen Horecavisie... 3 1.3 Reikwijdte Horecavisie... 3 2. Onderwerpen Horecavisie...

Nadere informatie

Startnotitie woonvisie Wassenaar

Startnotitie woonvisie Wassenaar Startnotitie woonvisie 2014-2020 Wassenaar Documentbeheer DATUM AUTEURS VERSIE VERANDERING 18 september 2013 S. Bueving 1.1 24 september 2013 S. Bueving 1.2. Communicatieparagraaf 8 oktober 2013 S. Bueving

Nadere informatie

VERSLAG INSPRAAKBIJEENKOMST STEDENBOUWKUNDIG PLAN KADOELERBREEK STADSDEEL AMSTERDAM-NOORD D.D. 3 JULI 2006 (MIDDAGBIJEENKOMST)

VERSLAG INSPRAAKBIJEENKOMST STEDENBOUWKUNDIG PLAN KADOELERBREEK STADSDEEL AMSTERDAM-NOORD D.D. 3 JULI 2006 (MIDDAGBIJEENKOMST) Aanwezig L. Ederveen Voorzitter, SDAN N. Pouwels Projectmanager Kadoelerbreek, SDAN M. Neep Stedenbouwkundige, RPHS-architecten S. Bach Projectleider, Woningcorporatie Ymere alsmede circa 30 personen als

Nadere informatie

voorstel aan de raad Beleidskader Particuliere Vakantieverhuur en Short Stay Kalfsvel, W.J.L. (Wilbert) Kenmerk /a Vergadering Vergaderdatum

voorstel aan de raad Beleidskader Particuliere Vakantieverhuur en Short Stay Kalfsvel, W.J.L. (Wilbert) Kenmerk /a Vergadering Vergaderdatum voorstel aan de raad Opgesteld door Ontwikkelorganisatie Ruimte Kalfsvel, W.J.L. (Wilbert) Kenmerk 4891612/a Vergadering Vergaderdatum Geheim Beleidsveld Nee Economie Beleidskader Particuliere Vakantieverhuur

Nadere informatie

Proces werkgroepen. maart 2017

Proces werkgroepen. maart 2017 Proces werkgroepen maart 2017 Centrumvisie en projectgroepen De gemeenteraad heeft op 15 december 2016 de Centrumvisie en bijbehorende projectenlijst (totaal 8) voor het kernwinkelgebied van Noordwijkerhout

Nadere informatie

Gemeente Boxmeer. Onderwerp: Voorstel tot vaststelling van het bestemmingsplan "Op den Bosch 3, Maashees". Nummer: de Raad van de gemeente Boxmeer

Gemeente Boxmeer. Onderwerp: Voorstel tot vaststelling van het bestemmingsplan Op den Bosch 3, Maashees. Nummer: de Raad van de gemeente Boxmeer Gemeente Boxmeer Onderwerp: Voorstel tot vaststelling van het bestemmingsplan "Op den Bosch 3, Maashees". Nummer: AAN de Raad van de gemeente Boxmeer Boxmeer, 29 mei 2007 Aanleiding Op het perceel Op den

Nadere informatie

9,65 x 15,8 mm. Sluisweg. 4,9 x 5,25 mm. verslag 2015-01-27

9,65 x 15,8 mm. Sluisweg. 4,9 x 5,25 mm. verslag 2015-01-27 9,65 x 15,8 mm Sluisweg 4,9 x 5,25 mm verslag 2015-01-27 Verslag van de bijeenkomst met de bewoners van de Sluisweg op dinsdag 27 januari 2015 om 19.30 uur in het EMS gebouw aan de Sluisweg 67 E. Aanwezigen:

Nadere informatie

Kadernota Integraal Veiligheidsplan Processchema

Kadernota Integraal Veiligheidsplan Processchema Gemeente Nieuwkoop afdeling Vergunningen, Voorzieningen en Handhaving Kadernota Integraal Veiligheidsplan Processchema ( Planning: Stappenplan / Plan van Aanpak,: Tijd / Tijdschema ) Inleiding Veiligheid

Nadere informatie

Inspreekreactie Eilandraad Marken Raadsvergadering 5 september 2013 m.b.t. agendapunt bespreken verslag Langs de kernen d.d.

Inspreekreactie Eilandraad Marken Raadsvergadering 5 september 2013 m.b.t. agendapunt bespreken verslag Langs de kernen d.d. Inspreekreactie Eilandraad Marken Raadsvergadering 5 september 2013 m.b.t. agendapunt bespreken verslag Langs de kernen d.d. 30 januari 2013 Goedenavond Burgemeester en leden van de politiek in de gemeente

Nadere informatie

Woonruimteverdeling in Holland Rijnland R E G I O N A L E SAMENWERKING I N D E P R A K T I J K

Woonruimteverdeling in Holland Rijnland R E G I O N A L E SAMENWERKING I N D E P R A K T I J K Woonruimteverdeling in Holland Rijnland R E G I O N A L E SAMENWERKING I N D E P R A K T I J K Agenda Wat is woonruimteverdeling? Hoe werkt het? Urgenties Lokaal maatwerk Vragen? Stel ze gerust! Woonruimteverdeling

Nadere informatie

Beleidsnotitie tijdelijke verhuur van te koop staande woningen. definitief

Beleidsnotitie tijdelijke verhuur van te koop staande woningen. definitief Beleidsnotitie tijdelijke verhuur van te koop staande woningen definitief 25-09-2009 1 Inleiding De Leegstandwet voorziet in de mogelijkheid voor eigenaren om bepaalde leegstaande woningen tijdelijk te

Nadere informatie

Uitwerking uitkomsten praatcafé

Uitwerking uitkomsten praatcafé Uitwerking uitkomsten praatcafé 21 november 2012 in de Tjattel Sjoerd IJdema / Frans Jorna Inhoud Algemeen... 2 Tafels Voorzieningen... 2 Tafels Wonen... 3 Tafels Werken... 3 Plenaire nabespreking... 5

Nadere informatie

WOONVISIE VELSEN 2040

WOONVISIE VELSEN 2040 WOONVISIE VELSEN 2040 28 Februari vond een bijeenkomst plaats met raadsleden en inwoners over de nieuwe Woonvisie. Het eerste deel bestond uit een informatiemarkt, waarbij uitleg en achtergronden gegeven

Nadere informatie

Te Huur Unieke Restaurantlocatie aan de duinrand van Egmond-Binnen

Te Huur Unieke Restaurantlocatie aan de duinrand van Egmond-Binnen Te Huur Unieke Restaurantlocatie aan de duinrand van Egmond-Binnen Vrijblijvende Projectinformatie Horeca object met bedrijfswoning te huur aangeboden Sint Adelbertusweg 31 1935 EM, Egmond-Binnen (Gemeente

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten- Generaal Postbus EA Den Haag

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten- Generaal Postbus EA Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten- Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag www.rijksoverheid.nl www.facebook.com/minbzk www.twitter.com/minbzk Kenmerk Uw kenmerk 2018Z17636 Datum 28 november

Nadere informatie

Beleidsnotitie short stay 2014

Beleidsnotitie short stay 2014 Beleidsnotitie short stay 2014 Inleiding In 2008 werd geconstateerd dat Amsterdam een tekort had aan appartementen voor kortere termijn ten behoeve van zakenmensen. Ook als zij een week of enige weken

Nadere informatie

Keuzenotitie zon- en feestdagenopenstelling

Keuzenotitie zon- en feestdagenopenstelling Keuzenotitie zon- en feestdagenopenstelling 1. Aanleiding Per 1 juli 2013 is de Winkeltijdenwet gewijzigd. De grootste wijziging is het schrappen van de toeristische bepaling. Deze bepaling stelde dat

Nadere informatie

Onderwerp Beantwoording vragen PvdA-fractie inzake gebruik leegstaande panden om woningnood op korte termijn op te lossen

Onderwerp Beantwoording vragen PvdA-fractie inzake gebruik leegstaande panden om woningnood op korte termijn op te lossen PvdA-fractie T.a.v. Mevrouw A. Postma De Roede 12 9285 VK Buitenpost Dossiernummer : n.v.t. Stuknummer : n.v.t. Behandeld door : E. Idsardi Email : gemeente@achtkarspelen.nl Uw brief/mail van Uw kenmerk

Nadere informatie

Verslag visiebijeenkomst Katwijk (11 juni 2019)

Verslag visiebijeenkomst Katwijk (11 juni 2019) Verslag visiebijeenkomst Katwijk (11 juni 2019) Welkom Iedereen wordt welkom geheten door de gespreksleider. Na een korte uitleg over de avond, wordt stilgestaan bij het herindelingstraject. Herindelingstraject

Nadere informatie

Traject permanente bewoning Welke informatie kunt u hier vinden?

Traject permanente bewoning Welke informatie kunt u hier vinden? Traject permanente bewoning Welke informatie kunt u hier vinden? Wat is permanente bewoning? Regels in het bestemmingsplan Het handhavingsbeleid van Aa en Hunze Uitleg over het minnelijk traject beëindiging

Nadere informatie

Verordening tot Wijziging van de Huisvestingsverordening Gelet op de Huisvestingswet 2014 en artikel 149 van de Gemeentewet;

Verordening tot Wijziging van de Huisvestingsverordening Gelet op de Huisvestingswet 2014 en artikel 149 van de Gemeentewet; GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Groningen Nr. 59155 11 april 2017 Verordening tot Wijziging van de Huisvestingsverordening 2015 DE RAAD VAN DE GEMEENTE GRONINGEN, Gelet op de Huisvestingswet

Nadere informatie

Vragen van mevrouw W. Koning-Hoeve (CDA) over maatregelen calamiteitenberging De Ronde Hoep

Vragen van mevrouw W. Koning-Hoeve (CDA) over maatregelen calamiteitenberging De Ronde Hoep Aan de leden van Provinciale Staten van Noord-Holland Haarlem, 23 februari 2016 Vragen nr. 16 Vragen van mevrouw W. Koning-Hoeve (CDA) over maatregelen calamiteitenberging De Ronde Hoep De voorzitter van

Nadere informatie

GEMEENTE SCHERPENZEEL MEMO. onderwerp : informatiedocument Huisvestingswet 2014 en huisvestingsverordening

GEMEENTE SCHERPENZEEL MEMO. onderwerp : informatiedocument Huisvestingswet 2014 en huisvestingsverordening GEMEENTE SCHERPENZEEL MEMO datum : 23 maart 2015 aan van : de raad : het college van B&W onderwerp : informatiedocument Huisvestingswet 2014 en huisvestingsverordening bijlage(n) : geen Doel van de memo

Nadere informatie

Concept-zienswijze uitgangspunten nieuwe Huisvestingsverordening Documentnummer INT-14-16127 Notitie voor de IJmondraadscommissie van 17 februari 2015

Concept-zienswijze uitgangspunten nieuwe Huisvestingsverordening Documentnummer INT-14-16127 Notitie voor de IJmondraadscommissie van 17 februari 2015 Concept-zienswijze uitgangspunten nieuwe Huisvestingsverordening Documentnummer INT-14-16127 Notitie voor de IJmondraadscommissie van 17 februari 2015 Onderwerp: Vragen en inrichting nieuwe Huisvestingsverordening

Nadere informatie

Permanente bewoning vakantiehuisjes

Permanente bewoning vakantiehuisjes r gemeente ermelo Permanente bewoning vakantiehuisjes Iedere recreant is welkom. Maar wonen in een vakantiehuisje in Ermelo mag niet! a i H 0 2 Gemeente Ermelo Permanente bewoning vakantiehuisjes Inhoud

Nadere informatie

Beter leven voor minder mensen

Beter leven voor minder mensen 1 Beter leven voor minder mensen Om te kijken hoe de regio Eemsdelta zich ontwikkelt en te monitoren op het gebied van demografie, leefbaarheid, de woningmarkt en bijvoorbeeld woon-, zorg en andere voorzieningen

Nadere informatie

Visie op wonen. Open Huis 8 september 2016

Visie op wonen. Open Huis 8 september 2016 Visie op wonen Open Huis 8 september 2016 Doel van vanavond Informeren en beelden peilen over huidige stand en toekomst van wonen in Bunnik Niet vandaag: oplossingen! Proces 1 Kennis delen Gemeenteraad

Nadere informatie

Het evenementenbeleid dat in 2009 voor het laatst door uw raad werd aangepast behoeft actualisering.

Het evenementenbeleid dat in 2009 voor het laatst door uw raad werd aangepast behoeft actualisering. Raadsnota Raadsvergadering d.d.: 30 juni 2014 Agenda nr.: 14 Onderwerp: Vaststellen evenementenbeleid vervat in de nota Op en Top Valkenburg aan de Geul 2014-2018 Aan de gemeenteraad, 1. Doel, Samenvatting

Nadere informatie

GEMEENTE VA LKENSWAARD. Via deze weg willen wij u op de hoogte brengen van de ontwikkelingen met

GEMEENTE VA LKENSWAARD. Via deze weg willen wij u op de hoogte brengen van de ontwikkelingen met VA LKENSWAARD Aan de leden van de raad van de gemeente Valkenswaard de Hofnar 15 Postbus 10100 5550 GA Val enswaard T (040) 208 34 44 \ F (040) 204 58 90 aemeenteoivalkenswaard.nl www. alkenswaard.nl Uw

Nadere informatie

Portefeuillehouder : H.J. van Komen Datum collegebesluit : 6 november 2012 Corr. nr.: 2012.10619

Portefeuillehouder : H.J. van Komen Datum collegebesluit : 6 november 2012 Corr. nr.: 2012.10619 Preadvies Portefeuillehouder : H.J. van Komen Datum collegebesluit : 6 november 2012 Corr. nr.: 2012.10619 Onderwerp : Voorstel inzake Winkeltijdenverordening Loon op Zand 2013 Programma : 4. Economische

Nadere informatie

Manifeste lokale woningbehoefte. Vraag zoekt locatie

Manifeste lokale woningbehoefte. Vraag zoekt locatie Manifeste lokale woningbehoefte Vraag zoekt locatie 10-3-2015 Inleiding In de gemeentelijke Visie op Wonen en Leefbaarheid (2012) is uitgesproken dat de gemeente in principe in alle kernen ruimte wil zoeken

Nadere informatie

Vernieuwing Vomar en omgeving Sluis

Vernieuwing Vomar en omgeving Sluis Vernieuwing Vomar en omgeving Sluis Verslag Informatieavond Woensdagavond 25 april, Goede Rede Almere Aanleiding Woensdagavond 25 April vond de eerste informatieavond plaats in de Goede Rede, rondom de

Nadere informatie

Nr.: ZK / Voorstel om het Gebiedsbod uit te werken op basis van de scenario's van Riek Bakker en Intern

Nr.: ZK / Voorstel om het Gebiedsbod uit te werken op basis van de scenario's van Riek Bakker en Intern Nr.: ZK18-004956 / 19-0006877 Voorstel om het Gebiedsbod uit te werken op basis van de scenario's van Riek Bakker en Intern RAADSVOORSTEL Raadsvergadering : 18 maart 2019 Onderwerp : Gebiedsbod, de versterking

Nadere informatie

Midden-Limburg wil excelleren in toerisme

Midden-Limburg wil excelleren in toerisme Midden-Limburg wil excelleren in toerisme Wie zijn we? Wie zijn we? - Groep van 40 toeristische ondernemingen Wie zijn we? - Groep van 40 toeristische ondernemingen - Club van 10 Wie zijn we? - Groep van

Nadere informatie

PRESTATIECONTRACT WONEN

PRESTATIECONTRACT WONEN PRESTATIECONTRACT WONEN 2011-2015 GEMEENTE BORNE WOONBEHEER BORNE EVALUATIE Op 30 september 2011 hebben de gemeente Bome en Woonbeheer Borne het Prestatiecontract Wonen 2011-2015 ondertekend. Dit Prestatiecontract

Nadere informatie

GEMEENTE OLDEBROEK. Beleidsnotitie ondersteunende horeca

GEMEENTE OLDEBROEK. Beleidsnotitie ondersteunende horeca GEMEENTE OLDEBROEK 14 juli 2009 Inhoudsopgave 1 Inleiding 2 Wat is ondersteunende horeca? 3 Nieuwe beleidslijn ondersteunende horeca 4 Uitvoering 5 Handhaving 6 Inspraak op de totstandkoming van deze notitie

Nadere informatie

Raadsinformatiebrief Nr. :

Raadsinformatiebrief Nr. : Raadsinformatiebrief Nr. : Reg.nr. : 5241196 B&W verg. : 14 oktober 2015 Onderwerp: Ontwerpbestemmingsplan Molengat 1) Status Het voorliggende bestemmingsplan Molengat betreft een ontwerpbestemmingsplan

Nadere informatie

Op 19 mei 2014 stelde u ons college schriftelijke vragen over de verkoop van huurwoningen door Vestia.

Op 19 mei 2014 stelde u ons college schriftelijke vragen over de verkoop van huurwoningen door Vestia. De heer P. Beeldman Westeinde 12 2841 BV MOORDRECHT ** verzenddatum 27 mei 2014 onderwerp uw kenmerk bijlage afdeling VROM behandeld door J.D. Lindeman telefoon 0180-639976 Geachte heer Beeldman, Op 19

Nadere informatie

VERSLAG INSPRAAKBIJEENKOMST STEDENBOUWKUNDIG PLAN AAKSTRAAT E.O. STADSDEEL AMSTERDAM-NOORD, 21 NOVEMBER 2006

VERSLAG INSPRAAKBIJEENKOMST STEDENBOUWKUNDIG PLAN AAKSTRAAT E.O. STADSDEEL AMSTERDAM-NOORD, 21 NOVEMBER 2006 Aanwezig L. Ederveen Voorzitter, SDAN A. Spronk Projectmanager Aakstraat e.o., SDAN P. Seuntjes Architect, Architectuurcentrale Thijs Asselsberg E. Schaaphok Projectmanager Aakstraat e.o., Woningcorporatie

Nadere informatie

Plaatselijk Belang Raerd. dit is ús doarp dèr wol we wenje

Plaatselijk Belang Raerd. dit is ús doarp dèr wol we wenje 2018-2022 Plaatselijk Belang Raerd dit is ús doarp dèr wol we wenje Voorwoord Plaatselijk Belang Raerd dit is ús doarp dèr wol we wenje Beste lezer, Met trots presenteren wij u de Dorpsvisie 2018-2022.

Nadere informatie

Toelichting aanvraagformulier woningonttrekkingsvergunning gemeente Alkmaar

Toelichting aanvraagformulier woningonttrekkingsvergunning gemeente Alkmaar Toelichting aanvraagformulier woningonttrekkingsvergunning gemeente Alkmaar 1. Algemene toelichting Op grond van artikel 4.1.2. van de Huisvestingsverordening Alkmaar is het verboden zonder onttrekkingsvergunning

Nadere informatie

Voortgangsrapportage Vitale Vakantieparken Harderwijk

Voortgangsrapportage Vitale Vakantieparken Harderwijk Voortgangsrapportage Vitale Vakantieparken Harderwijk Eerste voortgangsrapportage jan/juni 2015 25 augustus 2015 Inleiding gemeenten in de regio Noord Veluwe zijn gezamenlijk het programma Vitale Vakantieparken

Nadere informatie

Huurdersorganisatie bijeenkomst Huurders betrekken bij het beleid van Vecht en Omstreken Loenen, 16 oktober

Huurdersorganisatie bijeenkomst Huurders betrekken bij het beleid van Vecht en Omstreken Loenen, 16 oktober Huurdersorganisatie bijeenkomst Huurders betrekken bij het beleid van Vecht en Omstreken Loenen, 16 oktober Programma 1. Inleiding 2. Conclusies uit bewonersbijeenkomsten september 3. Trends huurdersparticipatie

Nadere informatie

Beleidsnotitie Bestuurlijke boete Huisvestingswet Rotterdam 2013. Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Rotterdam,

Beleidsnotitie Bestuurlijke boete Huisvestingswet Rotterdam 2013. Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Rotterdam, Beleidsnotitie Bestuurlijke boete Huisvestingswet Rotterdam 2013 Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Rotterdam, Gelezen het voorstel van de wethouder Wonen, Ruimtelijke Ordening,

Nadere informatie

(Burger) participatie. De raad aan zet!? ZomerRaad Dinsdag 14 juli 2015 Tessa van den Berg

(Burger) participatie. De raad aan zet!? ZomerRaad Dinsdag 14 juli 2015 Tessa van den Berg (Burger) participatie De raad aan zet!? ZomerRaad Dinsdag 14 juli Tessa van den Berg AGENDA - Welke soorten en vormen van (burger)participatie zijn er? - Een korte theoretische introductie - Wat is en

Nadere informatie

Namens de gemeente Wethouder Johan Lalieu (vz) Karin Peeters (accountmanager Bedrijven; verslag)

Namens de gemeente Wethouder Johan Lalieu (vz) Karin Peeters (accountmanager Bedrijven; verslag) Verslag Betreft: Het Horecaoverleg Gemeente Maasgouw Van: Karin Peeters Onderwerp: Vergadering dd. 14 oktober 2015 Aanwezig: Namens bestuur Koninklijke Horeca Maasgouw: René Broen Luc van Engelen Nicole

Nadere informatie

NOORDWIJK. t Gemeente. Agendapunt: 13. Raadsvoordracht. Verordening doelgroepen sociale woningbouw in Noordwijk

NOORDWIJK. t Gemeente. Agendapunt: 13. Raadsvoordracht. Verordening doelgroepen sociale woningbouw in Noordwijk t Gemeente NOORDWIJK Blocmenbadplaolt Agendapunt: 13 Raadsvoordracht Verordening doelgroepen sociale woningbouw in Noordwijk Aan de gemeenteraad, Op grond van het hiernavolgende stellen wij u voor het

Nadere informatie

* in te vullen door organisatie Inleiding:

* in te vullen door organisatie Inleiding: Technische vragen raad Purmerend Fractie: Opsteller: Betreft: Onderwerp: Stadspartij Helana Aslander Geagendeerd : Ja Datum vergadering: Commissie Stedelijke Ontwikkeling en Beheer uitstel (sociale)woningbouw

Nadere informatie

Omgevingswet. Kansen en Ontwikkelingen voor inwoners DNA Wouw

Omgevingswet. Kansen en Ontwikkelingen voor inwoners DNA Wouw Openbare Jaarvergadering Dorpsraad Wouw 23 november 2017 Omgevingswet Kansen en Ontwikkelingen voor inwoners DNA Wouw Bert van Kesteren, lid werkgroep DNA van Wouw Omgevingswet De nieuwe Omgevingswet treedt

Nadere informatie

In deze bijlage zijn een aantal terugkerende en veelgestelde vragen in willekeurige volgorde opgenomen.

In deze bijlage zijn een aantal terugkerende en veelgestelde vragen in willekeurige volgorde opgenomen. Bijlage 2 Veelgestelde vragen In deze bijlage zijn een aantal terugkerende en veelgestelde vragen in willekeurige volgorde opgenomen. a. Vallen tijdelijke huurcontracten onder de werking van de Huisvestingswet

Nadere informatie

Notitie nieuwbouwlocatie Oosterreeweg te Schiermonnikoog Datum

Notitie nieuwbouwlocatie Oosterreeweg te Schiermonnikoog Datum Notitie nieuwbouwlocatie Oosterreeweg te Schiermonnikoog Datum 9 april 2008 Onderwerp notitie betreffende nieuwbouwlocatie Oosterreeweg te Schiermonnikoog 1. Historie vanaf 2001 Woonplan 2001 Er is al

Nadere informatie

Gedoogbeleid recreatieparken gemeente Borsele

Gedoogbeleid recreatieparken gemeente Borsele 2016 Gedoogbeleid recreatieparken gemeente Borsele Bart de Kuijper Gemeente Borsele 3-2-2016 1 Inhoud Inleiding... 2 Hoofdstuk 1: Huidige gedoogmogelijkheden... 3 1.1 Tijdelijke overbrugging in verband

Nadere informatie

Gemeente Amsterdam. Aan de leden van de Raadscommissie Bouwen en Wonen. Geachte raadsleden,

Gemeente Amsterdam. Aan de leden van de Raadscommissie Bouwen en Wonen. Geachte raadsleden, X Gemeente Amsterdam Bezoekadres Jodenbreestraat 25 loll NH Amsterdam Postbus 1900 woo BX Amsterdam Telefoon 14 020 amsterdam.01 Retouradres: Postbus 1900, l000 BX Amsterdam Aan de leden van de Raadscommissie

Nadere informatie

Leidraad communicatie en participatie particuliere (bouw)initiatieven

Leidraad communicatie en participatie particuliere (bouw)initiatieven Leidraad communicatie en participatie particuliere (bouw)initiatieven Versie 1.0 Augustus 2018 Omwonenden en belanghebbenden eerder betrekken De gemeente Dalfsen wil dat inwoners in een vroeg stadium betrokken

Nadere informatie

GEMEENTE HOOGEVEEN. Raadsvoorstel

GEMEENTE HOOGEVEEN. Raadsvoorstel Datum raadsavond : Programma Onderwerp : Hoogeveen Ontwikkelt : Verklaring van geen bedenkingen en delegatie bevoegdheid tot het vaststellen van een exploitatieplan in het kader van de Wabo. Samenvatting

Nadere informatie

Gemeente Amsterdam College van burgemeester en wethouders Postbus AE Amsterdam. Amsterdam, 17 april 2019

Gemeente Amsterdam College van burgemeester en wethouders Postbus AE Amsterdam. Amsterdam, 17 april 2019 Gemeente Amsterdam College van burgemeester en wethouders Postbus 202 1001 AE Amsterdam Amsterdam, 17 april 2019 Onderwerp : plannen toeristenbelasting vanaf 2020 Contact : 06-51490709 / amsterdam@khn.nl

Nadere informatie

Zaaknummer: Datum: 21 juni 2016 Portefeuillehouder: wethouder C.G. (Kees) Boender Bijlage: 1 toekomst recreatieterrein Slingeland

Zaaknummer: Datum: 21 juni 2016 Portefeuillehouder: wethouder C.G. (Kees) Boender Bijlage: 1 toekomst recreatieterrein Slingeland Aan de leden van de gemeenteraad Postbus 5 2970 AA Bleskensgraaf T 14 0184 www.gemeentemolenwaard.nl Zaaknummer: 560498 Datum: 21 juni 2016 Portefeuillehouder: wethouder C.G. (Kees) Boender Bijlage: 1

Nadere informatie

Aan de gemeenteraad Agendapunt: 5.1/ Documentnr.: RV

Aan de gemeenteraad Agendapunt: 5.1/ Documentnr.: RV Aan de gemeenteraad Agendapunt: 5.1/03092014 Documentnr.: RV14.0445 Roden, 27 augustus 2014 Onderwerp Concept Preventie- en Handhavingsplan Alcohol Onderdeel programmabegroting: Nee Voorstel Het bijgevoegde

Nadere informatie

Nota Plattelandswoningen Wijdemeren

Nota Plattelandswoningen Wijdemeren 1 Nota Plattelandswoningen Wijdemeren 1. Aanleiding Op 1 januari 2013 is de wet plattelandswoning in werking getreden. Deze wet biedt de mogelijkheid om als 'burger' in (voormalige) agrarische bedrijfswoningen

Nadere informatie

Ontwerpverordening Woonruimtebemiddeling regio Rotterdam Presentatie voor gemeenteraden en raadscommissies november/december 2013

Ontwerpverordening Woonruimtebemiddeling regio Rotterdam Presentatie voor gemeenteraden en raadscommissies november/december 2013 Ontwerpverordening Woonruimtebemiddeling regio Rotterdam 2014 Presentatie voor gemeenteraden en raadscommissies november/december 2013 Agenda 1. Wat & hoe van de regionale Huisvestingsverordening 2. Waarom

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Aan de gemeenteraad. categorie/agendanr. B. en W. 2013 RA13.0092 B 2 13/965. Raad

Raadsvoorstel. Aan de gemeenteraad. categorie/agendanr. B. en W. 2013 RA13.0092 B 2 13/965. Raad Raadsvoorstel jaar Raad categorie/agendanr. B. en W. 2013 RA13.0092 B 2 13/965 Onderwerp: Woonwagenbeleid en herstructurering kleine woonwagencentra Portefeuillehouder: A.J. Sleeking Dorpen en Wijken Team

Nadere informatie

Onderwerp: Reactie op planschadeverzoek Vlietlanden BV. Wervershoof, 3 juni Beste leden,

Onderwerp: Reactie op planschadeverzoek Vlietlanden BV. Wervershoof, 3 juni Beste leden, p/a Droge Wijmersweg 5-212, 1693 HP Wervershoof KvK NWHolland 37092365, ABN-AMRO:NL43ABNA0409736031 mail: vve.vlietbelangen@gmail.com Onderwerp: Reactie op planschadeverzoek Vlietlanden BV Beste leden,

Nadere informatie

verslag Informatieavond E-buurt Oost

verslag Informatieavond E-buurt Oost verslag Informatieavond E-buurt Oost Aan Van Aanwezigen bewoners en geïnteresseerden Angelique Morcus - Akkerman, a.morcus.akkerman@amsterdam.nl Datum 8 februari 2018 1. Introductie De afgelopen 1,5 jaar

Nadere informatie

Agenda Toerisme De toekomst van het toerisme is Schouwen-Duiveland

Agenda Toerisme De toekomst van het toerisme is Schouwen-Duiveland Agenda Toerisme 2018-2026 De toekomst van het toerisme is Schouwen-Duiveland Aangeboden door het Platform Toerisme Schouwen-Duiveland Recron, Hiswa, KHN, VSSK, VHP, Vekabo, gemeente, Kenniscentrum Kusttoerisme,

Nadere informatie

Ambtelijk advies over het verkeersbeleid. Speerpunten: veiligheid, leefbaarheid, en bereikbaarheid

Ambtelijk advies over het verkeersbeleid. Speerpunten: veiligheid, leefbaarheid, en bereikbaarheid Ambtelijk advies over het verkeersbeleid Speerpunten: veiligheid, leefbaarheid, en bereikbaarheid 1 Programma 20:00 uur Welkom Gerard Abrahamse, wethouder Verkeer Toelichting op stappen in besluitvorming

Nadere informatie

Afhankelijk van overzicht financiering Oude Hof, incl. de. gesprek relatie met de gelden voor het Bergen

Afhankelijk van overzicht financiering Oude Hof, incl. de. gesprek relatie met de gelden voor het Bergen Lijst van bestuurlijke toezeggingen Algemene Raadscommissie Volglijst per 17 januari 2013 bijgewerkt tot en met 12 februari 2013 Nummer Datum toezegging Toezegging of actie Portefeuillehouder Voorstel

Nadere informatie

Betaalbaar bouwen met tijdelijke woningen? 4 april 2019, Watkostdebouwvaneenhuurwoning en Het Expertisecentrum Flexwonen

Betaalbaar bouwen met tijdelijke woningen? 4 april 2019, Watkostdebouwvaneenhuurwoning en Het Expertisecentrum Flexwonen Betaalbaar bouwen met tijdelijke woningen? 4 april 2019, Watkostdebouwvaneenhuurwoning en Het Expertisecentrum Flexwonen 2 Programma Introductie Wim Reedijk, Expertisecentrum Flexwonen Resultaten van het

Nadere informatie

* * Beleid. Fractie Liberaal Bloemendaal CC: Raadsleden en Duo-commissieleden. Geachte heer Heukels,

* * Beleid. Fractie Liberaal Bloemendaal CC: Raadsleden en Duo-commissieleden. Geachte heer Heukels, Beleid Fractie Liberaal Bloemendaal CC: Raadsleden en Duo-commissieleden Datum : 30 november 2015 Uw kenmerk : Uw mails van 27 en 30 november 2015 Ons kenmerk : 2015171433 Behandeld door : College Doorkiesnummer

Nadere informatie

Ligplaatsenbeleid Stichtse Vecht. Goed geregeld, blijvend genieten

Ligplaatsenbeleid Stichtse Vecht. Goed geregeld, blijvend genieten Ligplaatsenbeleid Stichtse Vecht Goed geregeld, blijvend genieten Projectbureau Vrolijks, Breda, 21 januari 2016 Wat ging vooraf? Analyse markt, aanbod en vraag Gesprekken stakeholders, gebruikers Varend

Nadere informatie

Startnotitie Toeristische visie gemeente Bergen 2015-2025

Startnotitie Toeristische visie gemeente Bergen 2015-2025 Startnotitie Toeristische visie gemeente Bergen 2015-2025 1 1. Inleiding Gemeente Bergen beschikt niet over een toeristische visie. Voor een gemeente waarvan het toerisme een grote economische peiler vormt,

Nadere informatie

Naar een nieuwe Woonvisie. Menno Moen Informatiebijeenkomst raadsleden 15 april 2014

Naar een nieuwe Woonvisie. Menno Moen Informatiebijeenkomst raadsleden 15 april 2014 Naar een nieuwe Woonvisie Menno Moen Informatiebijeenkomst raadsleden 15 april 2014 Inhoud presentatie Aanleiding woonvisie Hervormingsagenda Doel en proces woonvisie Gevoel bij de woningmarkt Hoeveel

Nadere informatie