DEEL I. Bijlage X. (Algemeen Reglement voor de arbeidsbescherming, art. l47 ter; A. Beroepsziekten veroorzaakt door de volgende chemische agentia:

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "DEEL I. Bijlage X. (Algemeen Reglement voor de arbeidsbescherming, art. l47 ter; A. Beroepsziekten veroorzaakt door de volgende chemische agentia:"

Transcriptie

1 DEEL I Bijlage X Aanbeveling d.d. 23 juli 1962 van de Commissie van de Europese Economische Gemeenschap aan de Lid-Staten betreffende de vaststelling van een Europese lijst van beroepsziekten. Bijlagen I en II (Algemeen Reglement voor de arbeidsbescherming, art. l47 ter; besluit van de Regent van 25 september 1947, art. 64 ter). Bijlage I Europese lijst van beroepsziekten A. Beroepsziekten veroorzaakt door de volgende chemische agentia: 1. Arsenicum en -verbindingen; 2. Beryllium en -verbindingen; 3. Koolmonoxyde - koolstofoxychloride - cyaanwaterstofzuur, cyaniden en cyanogeenverbindingen; 4. Cadmium en -verbindingen; 5. Chroom en -verbindingen; 6. Kwik en -verbindingen; 7. Mangaan en -verbindingen; 8. Salpeterzuur - stikstofoxyden - ammoniak; 9. Nikkel en -verbindingen; 10. Fosfor en -verbindingen; 11. Lood en -verbindingen; 12. Zwaveligzuur, zwavelzuur, zwavelwaterstof, zwavelkoolstof; 13. Thallium en -verbindingen; 14. Vanadium en -verbindingen; 15. Chloor, broom en jodium en anorganische verbindingen daarvan - fluor en-verbindingen; 16. Verzadigde of onverzadigde, cyclische of niet-cyclische alifatische koolwaterstoffen uit petroleumether en benzine;

2 17. Halogeenderivaten van verzadigde of onverzadigde, cyclische of niet-cyclische alifatische koolwaterstoffen; 18. Alcoholen, glycolen, ethers, ketonen, organische esters en halogeenderivaten daarvan; 19. Organische zuren, aldehyden; 20. Alifatische nitroderivaten, salpeterzure esters; 21. Benzeen, tolueen, xylenen en andere homologen van benzeen, naftalenen en homologen (het homoloog van een aromatische koolwaterstof wordt aangeduid met de formule CnH2n-G voor benzeenhomologen en met de formule CnH2n- 12 voor naftaleenhomologen); 22. Halogeenderivaten van aromatische koolwaterstoffen; 23. Fenolen en homologen, thiofenolen en homologen, naftolen en homologen en halogeenderivaten daarvan; halogeenderivaten van alkyla-ryloxyden en van alkalylsulfiden; benzochinon; 24. Aromatische aminen (primaire, secundaire, tertiaire en heterocyclische) en hydrazinen en de halogeen-, fenol-, nitroso-, nitro- en sulfonderivaten ervan; 25. Nitroderivaten van aromatische koolwaterstoffen en fenolen. B. Beroepshuidziekten veroorzaakt door stoffen en agentia die niet onder andere posten zijn opgenomen : 1. Huidkanker en precancereuze huidaandoeningen welke veroorzaakt worden door roet, teer, bitumen, pek, antraceen, minerale oliën, ruwe paraffine en door de verbindingen, produkten en afval daarvan; 2. Dermatites en dermatosen in het arbeidsmilieu veroorzaakt door stoffen welke niet onder andere posten zijn opgenomen. C. Beroepsziekten welke ontstaan door het inademen van stoffen en agentia welke niet onder andere posten zijn opgenomen : 1. Pneumoconiosen : a) Silicose, al dan niet met longtuberculose; b) Asbestose, al dan niet met longtuberculose of longkanker; c) Pneumoconiose veroorzaakt door stof van silicaten; 2. Aandoeningen van de bronchiën veroorzaakt door stof of rook van aluminium en - verbindingen; 3. Aandoeningen van de bronchiën veroorzaakt door stof van harde metalen; 4. Aandoeningen van de bronchiën veroorzaakt door stof van Thomasslakken; 5. Astma in het arbeidsmilieu veroorzaakt door stoffen welke niet onder andere posten zijn opgenomen. D. Infectieziekten en door parasieten verwekte ziekten welke verband houden met de uitoefening van bepaalde beroepen : 1. Beroeps-helminthiasis, mijnworm in de twaalfvingerige darm, andere ingewandswormen; 2. Tropische beroepsziekten, waaronder malaria, amoebendysenterie, slaapziekte, knokkelkoorts, muskietenkoorts, Maltzenkoorts, derdedaagse koorts, gele koorts, pest, leishmaniose, framboesia, lepra, vlektyphus en andere rickettsiosen;

3 3. Infectieziekten of door parasieten verwekte ziekten welke door dieren of dierlijke resten op mensen worden overgebracht; Tetanus ontstaan bij werkzaamheden in riolen (Publicatieblad van de Europese Gemeenschappen, d.d. 25 augustus Rectificaties); 4. Infectieziekten van leden van het personeel werkzaam op het gebied van de preventieve geneeskunde, geneeskundige verzorging, verpleging aan huis en wetenschappelijk onderzoek. E. Deficiëntieziekten welke verband houden met de uitoefening van het beroep : 1. Scheurbuik. F. Door fysische agentia veroorzaakte ziekten : 1. Ziekten veroorzaakt door ioniserende stralen; 2. Staar veroorzaakt door stralingsenergie; 3. Hardhorendheid of doofheid ten gevolge van lawaai; 4. Caissonziekten; 5. Been- en gewrichtsziekten en angioneurotische ziekten veroorzaakt door vibrerende instrumenten; 6. a) Ontstekingen van de slijmbeurzen over de strekzijde van sommige gewrichten als gevolg van druk; onderhuidse cellulitis; b) Ontsteking door overmatige inspanning van peesscheden, van het weefsel van peesschede en van de inplantingen van spieren en pezen; c) Beschadigingen van de meniscus bij mijnwerkers; d) Afscheuring door overmatige inspanning van doornvormige beenuitsteeksels; e) Zenuwverlamming door druk; 7. Mijnwerkersnystagmus.

4 Bijlage II Toegevoegde lijst van ziekten waarvan aangifte dient te worden geëist met het oog op eventuele opneming daarvan in de Europese lijst. A. Ziekten veroorzaakt door chemische agentia : 1. Ozon; 2. Zwavelzure esters; 3. Mercaptenen en thioethers; 4. Zinkoxyde; 5. Boranen; 6. Organische verbindingen van chloor, broom en jodium; 7. Alifatische koolwaterstoffen behalve die onder nr. A. I 6, van de Europese lijst; 8. Alifatische aminen en halogeenderivaten daarvan; 9. Nitrillen en isocyanaten; 10. Vinylbenzeen en divinylbenzeen, difenyl, decaline, tetraline; 11. Aromatische zuren, aromatische anhydriden en halogeenderivaten daarvan; 12. Difenyloxyde, dioxaan, tetrahydrofuraan; 13. Thiofeen; 14. Furfurol. A. a. Ziekten veroorzaakt door verschillende agentia : 1. Ziekten veroorzaakt door het inademen van stof van paarlemoer; 2. Ziekten veroorzaakt door hormoonstoffen. B. Beroepsziekten veroorzaakt door het inademen van stoffen die niet onder andere posten zijn opgenomen : 1. Pneumoconiosen veroorzaakt door stof van steenkool en kool, grafiet, bariumsulfaat, tinoxyden; 2. Longfibrosis veroorzaakt door metalen welke niet op de Europese lijst voorkomen; 3. Longziekten veroorzaakt door het inademen van stof van katoen, vlas, hennep, jute, sisal en bagasse; 4. Astma en astmatische bronchitis veroorzaakt door het inademen van stof van dierlijk haar, arabische gom, antibiotica, tropisch hout en andere allergene stoffen. C. Beroepsziekten veroorzaakt door fysische agentia : 1. Beroepskrampen.

5 DEEL I Bijlage XI Jaarverslag van de arbeidsgeneeskundige dienst. Dat verslag wordt opgesteld door dienst 54 van de Directie P.S.

6 DEEL II. REGLEMENT VOOR DE ARBEIDSGENEESKUNDE. Titel A. Toepassing van het A.R.A.B. op de N.M.B.S. Titel B. Bepalingen die eigen zijn aan de Maatschappij.

7 DEEL II REGLEMENT VOOR DE ARBEIDSGENEESKUNDE (R.A.G.) TITEL A. Toepassing van het A.R.A.B. op de N.M.B.S. I. ARBEIDSGENEESKUNDIGE DIENST. Art. A Terminologie. De termen maatschappij)) en bedienden stemmen overeen met de in het A.R.A.B. gebruikte termen onderneming en werknemers. De in het A.R.A.B. gebruikte term werkgever bedoelt de NMBS, vertegenwoordigd, volgens het geval, binnen de perken van hun bevoegdheden en machten, door de leiders of afgevaardigden van de betrokken directies, diensten, bureaus of administratieve eenheden. Met de zonder nadere omschrijving gebruikte term bediende wordt ieder statutair (vast of stagedoend) bediende of niet-statutair bediende (tijdelijke bediende of dagloner) van de Maatschappij bedoeld, Wanneer het stelsel dat van toepassing is, verschilt naar gelang van de hoedanigheid van de bediende, dan wordt die hoedanigheid nader omschreven. De term veiligheidsposten verwijst naar de veiligheidsposten waarvan er sprake is in artikel 124, 30 van het A.R.A.B, en artikel A 124, 3 (par. 7) van het R.A.G., en die in bijlage I tot het R.A.G. zijn opgenomen. Met de term wettelijk(e) worden de voorschriften van het A.R.A.B. bedoeld. De term ((reglement)) verwijst naar de voorschriften die door de Maatschappij in het Statuut van het Personeel, de reglementen en de berichten uitgevaardigd werden. Art. A 104, 4. Erkenning. 2 De arbeidsgeneeskundige dienst van de Maatschappij wordt als bedrijfsgeneeskundige dienst erkend. (Koninklijk Besluit van 2 augustus I 9 G 8, ter aanvulling van art ). Art. A 108. Tussenkomst van het Comité voor veiligheid en gezondheid. Art. 108 van het A.R.A.B, bepaalt dat het Comité voor veiligheid, gezondheid en verfraaiing der werkplaatsen van de onderneming moet betrokken worden bij het beheer en bij de werkzaamheden van de geneeskundige dienst.

8 De Nationale Paritaire Commissie van de Maatschappij is, krachtens artikel 13 van de wet van 23 juli 1926 tot oprichting van de N.M.B.S., belast met het onderzoek van alle kwesties betreffende de veiligheid en de hygiëne; overeenkomstig de bij de wet van 17 juli 1957 gewijzigde wet van 10 juni 1952 en artikel 830 van het A.R.A.B. neemt de N.P.C, de aan het Comité voor de veiligheid, gezondheid en verfraaiing der werkplaatsen toegewezen functies waar. Een paritaire werkgroep, het Comité voor Arbeidsgeneeskunde, is belast met de voorbereiding van kwesties betreffende het in toepassing brengen van onderwerpen die onder het A.R.A.B, en het R.A.G. vallen. Art. A 110. Organisatie. De geneeskundige diensten van de Maatschappij omvatten een arbeidsgeneeskundige dienst, onder leiding van een arbeidsgeneesheer met de administratieve betiteling van hoofdgeneesheer. De arbeidsgeneeskundige dienst omvat : - een centrale dienst, met : - een Medisch Wervingscentrum; - een Commissie van Beroep voor Arbeidsgeneeskunde (C.B.A.G.); - een Centrum voor Arbeidsgeneeskundig Toezicht; - gewestelijke centra voor arbeidsgeneeskunde (G.C.A.G.). Art. A In afwijking van artikel 1 12 van het A.R.A.B, en bij toepassing van artikel is het advies van het Comité voor Arbeidsgeneeskunde vereist voor de dienstaanwijzing van de door de Maatschappij aangestelde geneesheren voor de arbeidsgeneeskundige dienst. Indien men in het bedoelde Comité niet tot een vergelijk komt, moet de Nationale Paritaire Commissie uiteindelijk over het geval beslissen. Art. A 123. Aan de bedienden die zich moeten verplaatsen om een der geneeskundige onderzoekingen te ondergaan waarvan er in onderhavig reglement sprake is, worden de nodige verkeersvoordelen verleend. II. MEDISCH TOEZICHT OVER DE WERKNEMERS. A. GENEESKUNDIGE ONDERZOEKINGEN. 1. Onderzoek bij indienstneming. Art. A 124. Moeten krachtens art. 124 van het A.R.A.B. een geneeskundig onderzoek bij indienstneming ondergaan : 1 de jongeren die geen 2 1 jaar oud zijn; 2 de personen die zullen worden blootgesteld aan risico s voor beroepsziekten; de lijst met die risico s is opgenomen in bijlage II tot het A.R.A.B.;

9 3 de personen die zullen worden tewerkgesteld in een veiligheidspost zoals het bedienen van motorvoertuigen, kranen, rolbruggen, machines waarmee gevaarlijke installaties of toestellen aan de gang worden gebracht, voor zover het bedienen van die tuigen de veiligheid van werkgezellen in gevaar kan brengen : de lijst met die posten, in onderhavig reglement veiligheidsposten genoemd, komt voor in bijlage 1 tot het R.A.G.; 4 de personen die moeten worden ingeënt tegen pokken of tegen tuberculose; op het huidige ogenblik bestaat die categorie niet bij de Maatschappij; 5 de minder-validen die in dienst genomen zijn ter uitvoering van de wet van 16 april 1963, betreffende de sociale reclassering van de minder-validen; op het huidige ogenblik bestaat die categorie niet bij, de Maatschappij; 6 de personen die, ingevolge hun beroepswerkzaamheid, rechtstreeks met voedingswaren of - stoffen in aanraking komen : die categorie omvat het personeel van messes en kantines en van het tehuis van Noisy. (De geneeskundige onderzoekingen van het personeel van buffetten en restaurants die in eigen beheer worden geëxploiteerd, worden aan een interbedrijfsgeneeskundige dienst toevertrouwd). In de bij art. 124 vastgestelde gevallen is een nieuw geneeskundig onderzoek vereist voor: 1 de kandidaten voor een betrekking van statutair of niet-statutair bediende die niet konden aangeworven worden binnen een termijn van 90 dagen te rekenen vanaf het onderzoek bij indienstneming, behalve indien de laattijdige indienstneming uitsluitend voortvloeit uit het naleven van de wettelijke bepalingen inzake opzeggingstermijn; 2 de kandidaten voor een betrekking van statutair of niet-statutair bediende die tevoren als niet-statutair bediende werkzaam waren en sedert meer dan 90 dagen afgedankt waren. Het geneeskundig onderzoek bij indienstneming wordt uitgevoerd op verzoek van het aanwervingsbureau van de directie of de groep. Het heeft, in beginsel, plaats : - in het Medisch Wervingscentrum, voor de kandidaten voor een betrekking van statutair bediende, - in het Gewestelijk Centrum voor Arbeidsgeneeskunde, voor de kandidaten voor een betrekking van niet-statutair bediende. Art. A 125. Bij de personen die kandidaat zijn voor een betrekking, waarbij zij zullen blootgesteld worden aan het risico voor pneumoconiosis, wordt het radiologisch onderzoek van de borstorganen onder toezicht van de Centrale Radiologische Dienst (I.A.B. - normen) uitgevoerd, De statutaire kandidaat die tevoren een beroep uitgeoefend heeft die een risico voor pneumoconiosis teweegbracht, is eveneens verplicht zich aan dat onderzoek te onderwerpen. Behalve indien geneeskundige redenen zulks wettigen, mag, in geval van een nieuw geneeskundig onderzoek, het radiologisch onderzoek slechts plaatshebben indien het onderzoek dat eraan voorafging meer dan een jaar tevoren uitgevoerd werd.

10 1 bis. Geneeskundige onderzoekingen bij verandering inzake dienstaanwijzing. Art. A 127. Krachtens art. 127 van het A.R.A.B, zijn de werknemers bij verandering inzake dienstaanwijzing verplicht zich aan een geneeskundig onderzoek te onderwerpen. Die maatregel geldt voor : 1 de bediende die geschikt is verklaard voor een werk waarbij hij niet blootgesteld wordt aan een risico voor beroepsziekten en die tijdens zijn loopbaan wordt tewerkgesteld in andere functies waarbij hij wel aan dat risico blootgesteld is : 2 de bediende, die reeds aan een risico voor beroepsziekte blootgesteld is en die in een functie met een ander of zwaarder risico tewerkgesteld wordt; 3 de bediende, die een functie uitgeoefend heeft waarbij hij blootgesteld was aan een risico voor beroepsziekte, en wiens werkzaamheden in die functie, wegens dienstredenen, onderbroken werden gedurende een langere periode dan de tussentijd tussen de periodische geneeskundige onderzoekingen, alvorens opnieuw in die functie te worden tewerkgesteld: 4 de bediende die geschikt verklaard is voor een betrekking die niet als veiligheidspost erkend is en die, gedurende zijn loopbaan in een dergelijke post tewerkgesteld wordt; 5 de bediende die reeds in een veiligheidspost is tewerkgesteld en aan wie voorgesteld wordt een andere te bekleden; 6 de bediende, die een veiligheidsfunctie uitgeoefend heeft en wiens werkzaamheden wegens dienstredenen gedurende een termijn van meer dan één jaar onderbroken werden, alvorens opnieuw in die functie te worden tewerkgesteld. Het geneeskundig onderzoek bij verandering inzake dienstaanwijzing wordt gelijkgesteld met een onderzoek bij indienstneming en omvat, naast eventuele bijzondere onderzoekingen, de krachtens artikel I 25 van het A.R.A.B, vastgestelde nasporingen. In de in paragraaf 10, 1, 2 en 3 vermelde gevallen is dat onderzoek niet vereist indien met vermoedt dat de bediende slechts sporadisch en/of kortstondig in die functie zal tewerkgesteld worden (zie Bijlage II tot het A.R.A.B.). Voor de bedienden die functies zullen moeten uitoefenen, waarbij zij blootgesteld zijn aan het risico voor pneumoconiosis (I.A.B.-normen) moet het radiologisch onderzoek van groot formaat van de borstorganen verricht worden onder toezicht van de Centrale Radiologische Dienst. Het geneeskundig onderzoek wordt aangevraagd : - in geval van wijziging in de administratieve betiteling, door het bevoegd bureau P.S. van de directie of van de groep, - in de andere gevallen, door de onmiddellijke chef. Het onderzoek wordt verricht: - in het Medisch Wervingscentrum, indien het een statutair bediende betreft, in de in paragraaf 10, 4, 5 en 6 vermelde gevallen; - in het Gewestelijk Centrum voor Arbeidsgeneeskunde, als het gaat om een statutair bediende in de in paragraaf 10, 1, 2, en 3 vermelde gevallen, of om een niet-statutair bediende.

11 2. Periodieke onderzoekingen. Art. A 128. Krachtens art. 128 van het A.R.A.B. zijn periodieke geneeskundige onderzoekingen verplicht voor : 1 de bedienden van minder dan 21 jaar; 2 de aan het risico voor beroepsziekten blootgestelde bedienden; 3 de bedienden die een veiligheidspost bekleden; 4 en 5 (zijn op het huidig ogenblik niet van toepassing op de Maatschappij) : 6 de bedienden die met voedingswaren en -stoffen in aanraking komen. Een nieuw geneeskundig onderzoek is verplicht voor : 1 de bediende die tot een van de hiervoren genoemde categorieën behoort en een verlof zonder bezoldiging van meer dan 90 dagen genoten heeft; 2 de bediende die tot één van de hiervoren genoemde categorieën behoort en die uit het leger terugkeert. Art. A l28 bis. Modaliteiten. Bedienden van minder dan 2l jaar. De bedienden van minder dan 2 1 jaar worden aan jaarlijkse periodieke onderzoekingen onderworpen : indien zij geen 18 jaar oud zijn, gebeurt zulks twee maal per jaar. Die geneeskundige onderzoekingen worden verricht door de Gewestelijke Centra voor Arbeidsgeneeskunde en omvatten, behoudens de krachtens art. 125 van het A.R.A.B, vastgestelde onderzoekingen, éénmaal per jaar een radiologische nasporing van de borstorganen. Aan beroepsziekten blootgestelde werknemers. De lijst van de schadelijke agentia die de werknemers blootstellen aan een risico voor beroepsziekten is opgenomen in bijlage II van het A.R.A.B., waarin voor iedere categorie van stoffen het volgende opgegeven is : onder a), een exemplatieve lijst van de bijzondere onderzoekingen, onder b), de frequentie van het periodiek geneeskundig onderzoek, onder c), de minimumduur van de blootstelling aan het risico waarvoor het medisch toezicht vereist is. De periodieke onderzoekingen worden verricht door de Gewestelijke Centra voor Arbeidsgeneeskunde. Het radiologisch onderzoek van de aan het risico voor pneumoconiosis blootgestelde bedienden wordt verricht onder toezicht van de Centrale Radiologische Dienst (I.A.B. - normen).

12 Er zijn aanvullende bepalingen vastgesteld voor: - de aan ioniserende stralingen blootgestelde werknemers (zie art van het A.R.A.B, en art. A 132): - sommige werknemers die aan besmettelijke ziekten blootgesteld zijn en tegen tetanus moeten ingeënt worden (zie art. A 140). Bedienden die veiligheidsposten bekleden. De lijst van de veiligheidsposten is opgenomen in bijlage 1, waarin de aard en de periodiciteit van de geneeskundige onderzoekingen worden aangegeven. De periodieke onderzoekingen worden verricht door de Gewestelijke Centra voor Arbeidsgeneeskunde. Sommige bestuurders van voor personenvervoer gebruikte autovoertuigen moeten daarenboven, de geneeskundige onderzoekingen ondergaan die vereist zijn voor het verkrijgen van het bewijs van geneeskundige schifting (de zogenaamde blauwe kaart (zie bijlage I). Bedienden die met voedingswaren in aanraking komen. Met die bepaling zijn bedoeld de bedienden van de kantines en messen en van het tehuis van Noisy die uit hoofde van hun werkzaamheden rechtstreeks met voedingswaren of - stoffen in aanraking komen, Het jaarlijks onderzoek, dat door de Gewestelijke Centra voor Arbeidsgeneeskunde uitgevoerd wordt, omvat, behoudens de krachtens art. 125 van het A.R.A.B, vastgestelde nasporingen, een radiologisch onderzoek van de borstorganen. Bij het geneeskundig onderzoek moet bovendien nagegaan worden of de betrokken bedienden niet aangetast zijn door een van de aandoeningen, opgesomd in het koninklijk besluit van 17 maart 197 I (zie bijlage II). Gemeenschappelijke bepalingen voor de periodieke onderzoekingen. In geval van overplaatsing van een bediende die aan de periodieke geneeskundige onderzoekingen onderworpen is, moet het Gewestelijk Centrum voor Arbeidsgeneeskunde daarover ingelicht worden door de onmiddellijke chef, Het Gewestelijke Centrum moet worden ingelicht over elk feit dat zou leiden tot de wijziging of de afschaffing van de periodieke onderzoekingen, met name : a) wijziging in de aard van het risico (gebruik van andere schadelijke produkten), voor de bedienden die aan het risico voor beroepsziekten blootgesteld zijn; b) verandering van functie of van administratieve betiteling, waardoor de periodieke onderzoekingen wegvallen; c) toekenning van verlof zonder bezoldiging voor meer dan 90 dagen; diensthervatting na een dergelijk verlof; d) oproep onder de wapens : diensthervatting na de legerdienst; e) overlijden, opruststelling, afzetting, afdanking, ontslag.

13 3. Onderzoekingen bij werkhervatting. Art. A 131. Na een afwezigheid van ten minste 4 weken (d.w.z. een ononderbroken periode van 28 kalenderdagen), te wijten aan om het even welke ziekte of ongeval, of om reden van een bevalling, is een geneeskundig onderzoek bij werkhervatting verplichtend voor de bij artikel 128 van het A.R.A.B, bedoelde bedienden, inzonderheid : 1 bedienden van minder dan 21 jaar; 2 aan een risico voor beroepsziekten blootgestelde bedienden; 3 bedienden die een veiligheidspost bekleden; 4 en 5 (zijn op het huidig ogenblik niet van toepassing op de Maatschappij; 6 bedienden die met voedingswaren of stoffen in aanraking komen. Bedoeld onderzoek wordt verricht door de arbeidsgeneesheer van het gewestelijk centrum voor arbeidsgeneeskunde. 3 bis Aanvullende onderzoekingen. Krachtens het A.R.A.B, worden aanvullende onderzoekingen verricht wanneer : 1 de arbeidsgeneesheer zulks nuttig acht, hetzij wegens de gezondheidstoestand van de betrokkene, hetzij wegens hun bijzondere werkvoorwaarden, hetzij wegens incidenten van medische aard die zich in het bedrijf voordeden (art. 129); 2 de werknemer klaagt over een ongemak of over pathologische tekens welke aan de werkvoorwaarden zouden kunnen te wijten zijn (art bis, 1 37 en 148 ter); 3 de werknemer door een ernstige besmettelijke ziekte is aangetast (art. l46 ter, 2); 4 de zwangere werkneemster, in verband met haar toestand, klaagt over een ziekte of een gevaar dat aan haar werk zou kunnen toegeschreven worden (art. 147 bis). Bedoelde onderzoekingen worden door de bediende of de onmiddellijke chef gevraagd of door de arbeidsgeneesheer voorgeschreven, ze worden uitgevoerd in het gewestelijk centrum voor arbeidsgeneeskunde. 4. Bijzondere bepalingen betreffende de aan ioniserende stralingen blootgestelde personen. Art. A 132. Voor de aan ioniserende stralingen blootgestelde bedienden gelden de bepalingen inzake beroepsziekten (A.R.A.B., art. 124 en 128, en bijlage II; R.A.G., art. A 128), de bijzondere bepalingen van het A.R.A.B., art. [32 en volgende, en het koninklijk besluit van 28 februari 1963 houdende het algemeen reglement op de bescherming van de bevolking en van de werknemers tegen het gevaar van de ioniserende stralingen. De aan ioniserende stralingen blootgestelde bedienden zijn de geneesheren-radiologen, het personeel van de radiologische diensten en de bedienden die verrichtingen op het gebied van de industriële radiografie moeten uitvoeren.

14 Art. A 133. Bedoelde bedienden krijgen een dosimeter waarop de ontvangen doses worden getotaliseerd en waarvan een maandstaat wordt opgemaakt. De arbeidsgeneesheer bewaart in het dossier van, de betrokkenen de bestralingskaart die krachtens art. 126 van het A.R.A.B. voorgeschreven is en die door het Centrum voor Arbeidsgeneeskundig Toezicht verstrekt wordt. Op bedoelde kaart vermeldt de arbeidsgeneesheer : a) de doses in rem die hem elke maand door de centrale dienst worden verstrekt; b) de geneeskundige onderzoekingen of behandelingen door middel van ioniserende stralingen die de belanghebbenden ondergaan. De arbeidsgeneesheer mag een uitzonderlijk medisch toezicht uitoefenen op bedienden die een belangrijke bestraling met ioniserende stralingen hebben ondergaan, of door radioactieve stoffen werden gecontamineerd. De maximaal toelaatbare dosis voor de totale bestraling van het lichaam mag niet hoger zijn dan de waarde bepaald door de formule D = 5 (N - 18) waarin D de in rem uitgedrukte dosis is en N de in jaren uitgedrukte leeftijd. De individuele dosis mag niet meer bedragen dan 3 rem per dertien weken. De opstapeling tegen dat ritme mag geduld worden zolang de volgens de basisformule bepaalde gecumuleerde dosis (d.i. 5 rem per jaar) niet bereikt werd, Indien de gecumuleerde doses de volgens de basisformule bepaalde waarde overschrijden, moet de blootgestelde persoon tegen het risico voor bestraling worden beveiligd tijdens de periode die nodig is om elke mogelijkheid van overschrijding van de basiswaarde door een normale beroepsbestraling uit te schakelen. Wanneer een bediende doelbewust een uitzonderlijke uitwendige bestraling die niet meer dan 12 rem mag bedragen, of niet doelbewust een uitzonderlijke bestraling heeft ondergaan, moeten de bestralingen nadien beperkt worden tot de gecumuleerde dosis overeenkomt met de basisformule. Bovendien moet op iedere bediende die niet doelbewust een uitzonderlijke uitwendige bestraling van meer dan 25 rem ondergaan heeft, een uitzonderlijk medisch.toezicht worden uitgeoefend. Onder een doelbewuste uitzonderlijke bestraling verstaat men een bestraling waarbij de maximaal toelaatbare dosis overschreden wordt en waarvan het risico van te voren bestudeerd en als zodanig aangenomen werd. Er is sprake van een niet doelbewuste uitzonderlijke bestraling, wanneer die bestraling een toevallig karakter heeft. B. INENTINGEN. Art. A 140. Inenting tegen tetanus. Een inenting tegen tetanus is verplicht voor de bedienden die met de hierna vermelde werkzaamheden belast zijn : a) bestraten en reinigen van wegen (overwegen, toegangswegen enz.); b) laden, lossen, storten, uitspreiden en schiften van vuilnis; c) ledigen van rioolkolken, beer- of gierputten; d) onderhouden en reinigen van riolen; e) ontsmetten van veewagens; f) aanleggen en bewerken van tuinen.

15 Art. A 144. De inenting tegen tetanus van bedoelde bedienden wordt op verzoek van de onmiddellijke chef door de arbeidsgeneesheer van het gewestelijk centrum voor arbeidsgeneeskunde verricht. Indien de bediende zulks wenst, mag hij zich evenwel wenden tot een geneesheer van zijn keuze, In dat geval moet hij zelf de kosten van die tussenkomsten dragen en de tijd die hij er gedurende de werkdag aan besteedt, kan van zijn werkelijke arbeidstijd worden afgetrokken. E. MOEDERSCHAPSBESCHERMING. Art. A 147. In art. 147 van het A.R.A.B, wordt verwezen naar artikel 39 van de arbeidswet van 16 maart Bedoeld artikel is opgenomen in bijlage III tot onderhavig reglement. De onmiddellijke chef die een zwangerschapscertificaat ontvangt, zendt het origineel aan het bureau P.S. dat de betrokkene beheert, en dat bureau. stuurt het door aan de arbeidsgeneesheer. Een afschrift ervan wordt door de onmiddellijke chef in het persoonlijk dossier van de vrouwelijke bediende bewaard. Art. A l47 bis. In art. l47 bis van het A.R.A.B, wordt verwezen naar de artikels 42 en 45 van de arbeidswet van 16 maart 197 1, Die artikels zijn opgenomen in bijlage m tot onderhavig reglement. F. AANGIFTE DER BEROEPSZIEKTEN. Art. l47t er. De aangifte van vastgestelde of vermoede gevallen van beroepsziekten dient zo spoedig mogelijk te geschieden door middel van het formulier dat voorkomt in bijlage IX tot het A.R.A.B, In elk der gevallen wordt het forrnulier door de arbeidsgeneesheer in drievoud ingevuld. Een exemplaar is bestemd voor de geneesheer-arbeidsinspecteur, een tweede voor het Centrum voor Arbeidsgeneeskundig Toezicht en een derde wordt in het geneeskundig dossier van de bediende bewaard.

16 DEEL II REGLEMENT VOOR DE ARBEIDSGENEESKUNDE (R.A.G.) TITEL B. Bepalingen die eigen zijn aan de Maatschappij. 1. Art. B l46 bis, 3. Overlegprocedure. De overlegprocedure tussen de arbeidsgeneesheer en de door de werknemer gekozen geneesheer wordt bij art. 146 bis, 3, van het A.R.A.B. geregeld. Behalve in geval van een geneeskundig onderzoek bij indienstneming mag de werknemer in dienst die een bij het A.R.A.B. (art. 127, 128, 129, 131, 131 bis, 137, l46 ter, l47 bis, l48 ter van het A.R.A.B.; paragrafen [0, 13, 19, 20 van het R.A.G.) bepaald onderzoek, dus, een onderzoek bij verandering inzake dienstaanwijzing, een periodiek onderzoek, een aanvullend onderzoek of een onderzoek bij werkhervatting ondergaan heeft, en die door de geneesheer ongeschikt bevonden wordt of voor wie volgens de geneesheer een verandering van werk noodzakelijk is, van bedoelde procedure gebruikmaken. De Maatschappij voorziet in de mogelijkheid van een overlegprocedure voor de bedoelde geneeskundige onderzoekingen (bij verandering inzake dienstaanwijzing, periodiek onderzoek, aanvullend onderzoek, onderzoek bij werkhervatting) zowel wanneer de betrokken bediende daarbij geschikt als wanneer hij daarbij ongeschikt is verklaard. De procedure stemt overeen met die van het A.R.A.B. (termijn van 5 werkdagen te rekenen vanaf de dag waarop de betrokkene door de arbeidsgeneesheer werd ingelicht). Ingeval de arbeidsgeneesheer beslist dat de betrokkene ongeschikt is, schort het overleg die beslissing op, behalve, indien het een bediende betreft met een veiligheidsfunctie of met een functie die risico voor blootstelling aan ioniserende stralingen biedt, of wanneer de betrokkene door een ernstige besmettelijke ziekte is aangetast. Wanneer de arbeidsgeneesheer beslist dat de betrokkene geschikt is, schort het overleg die beslissing niet op.

17 2. Art. B l46 quater. Beroep BEROEP BIJ DE GENEESHEER-ARBEIDSTNSPECTEUR. Krachtens het A.R.A.B., art. l46 quater, mag beroep aangetekend worden in de hierna vermelde gevallen en mits voldaan is aan de hierna gestelde voorwaarden, om het even of de werknemer al dan niet van de overlegprocedure gebruik gemaakt heeft. Gevallen : Werknemer in dienst aan wie de arbeidsgeneesheer de betrekking die hij bekleedt weigert of het verder uitoefenen verbiedt van de door hem beklede veiligheidsfunctie of functie die risico biedt voor blootstelling aan ioniserende stralingen of voor wie hij aan de werkgever de raad verstrekt hem met een ander werk te belasten. Procedure : Het beroep moet door de werknemer, onder aangetekende omslag, naar de bevoegde geneesheer-arbeidsinspecteur opgestuurd worden binnen de 7 werkdagen die volgen op de datum van de verzending of de overhandiging van de kaart van medisch onderzoek, De geneesheer-arbeidsinspecteur, de arbeidsgeneesheer van de werkgever en de geneesheer gekozen door de werknemer beslissen bij meerderheid van stemmen. 2.2.COMMISSIE VAN BEROEP VOOR DE ARBEIDSGENEESKUNDE. De Maatschappij voorziet bovendien in de mogelijkheid dat, in de hierna vermelde gevallen en mits voldaan is aan de hierna gestelde voorwaarden, een Commissie van Beroep voor de Arbeidsgeneeskunde tussenbeide komt. Samenstelling : De Commissie van Beroep voor de Arbeidsgeneeskunde (C.B.A.G.) is samengesteld uit een geneesheer van de Maatschappij door haar aangewezen, een geneesheer aangewezen door de erkende organisaties en een geneesheer van de Maatschappij die het voorzitterschap waarneemt en gezamenlijk door de Maatschappij en de erkende organisaties aangewezen wordt. Voor iedere geneesheer is er ten minste één plaatsvervanger. De geneesheer-voorzitter en zijn plaatsvervanger moeten ten minste de administratieve betiteling van eerste geneesheer bezitten. De Commissie beslist bij meerderheid van stemmen ; haar adviezen en beslissingen worden gemotiveerd en vermeld in verslagen die door de drie geneesheren ondertekend worden. Bevoegdheid : De Commissie van Beroep voor de Arbeidsgeneeskunde heeft een dubbele taak : zij kan, volgens het hierna uiteengezet onderscheid ofwel advies uitbrengen, ofwel beslissingen nemen:

18 A. ADVIES. In de gevallen waarin krachtens het A.R.A.B. (art. l46 quater van het A.R.A.B., paragraaf 32 hiervoren), bij de geneesheer- arbeidsinspecteur beroep kan aangetekend worden, is bij de Maatschappij de voorafgaande en facultatieve tussenkomst mogelijk van de Commissie van Beroep voor de Arbeidsgeneeskunde, die als raadgevend orgaan optreedt. Gevallen : Werknemer in dienst aan wie de arbeidsgeneesheer de betrekking die hij bekleedt weigert of het verder uitoefenen verbiedt, van de door hem beklede veiligheidsfunctie of functie die risico biedt voor blootstelling aan ioniserende stralingen of voor wie hij aan de werkgever de raad verstrekt hem met een ander werk te belasten. Procedure : Voordat hij de kaart van medisch onderzoek invult, laat de arbeidsgeneesheer aan de bediende weten dat hij, alvorens in beroep te gaan bij de geneesheer-arbeidsinspecteur, het advies van de Commissie van Beroep voor de Arbeidsgeneeskunde kan inwinnen. Bedoelde aanvraag moet ingediend worden binnen een termijn van 7 werkdagen te rekenen vanaf de dag waarop hij daarover ingelicht werd. De aanvraag moet geformuleerd worden, ofwel op de keerzijde van de kaart van medisch onderzoek (nog niet ingevuld door de arbeidsgeneesheer), ofwel in een aangetekende brief gericht aan de arbeidsgeneesheer. De opmerkingen en besluiten van de door de bediende gekozen geneesheer moeten binnen dezelfde termijn aan de arbeidsgeneesheer gestuurd worden. De arbeidsgeneesheer zendt de aanvraag, alsmede het geneeskundig dossier, door aan de Commissie die bijkomende onderzoekingen of raadplegingen mag vragen, De bediende die verzocht wordt voor de Commissie te verschijnen, mag vergezeld zijn van zijn geneesheer. Het origineel van het advies van de Commissie wordt aan de arbeidsgeneesheer gezonden en in het geneeskundig dossier van de betrokkene geklasseerd; een afschrift blijft bewaard in de archieven van de Commissie. Nadat hij het advies van de C.B.A.G. ontvangen heeft vult de arbeidsgeneesheer de kaart van medisch onderzoek in en vermeldt dat advies in vak E. Opmerkingen. De kaart wordt onder gesloten omslag aan de bediende gestuurd of wordt hem persoonlijk overhandigd; een afschrift wordt aan het bevoegd bureau P.S. en aan de onmiddellijke chef gezonden. De termijn van 7 werkdagen om krachtens art. 146 beroep aan te tekenen, vangt aan op de datum waarop de kaart van medisch onderzoek verstuurd of overhandigd werd. B. BESLISSING. Wanneer het A.R.A.B. niet voorziet in de mogelijkheid om beroep aan te tekenen bij de arbeidsgeneesheer-inspecteur, is het bij de Maatschappij mogelijk beroep aan te tekenen bij de Commissie van Beroep voor de Arbeidsgeneeskunde die beslissingsbevoegdheid heeft, in de hierna vermelde gevallen en mits voldaan is aan de hierna gestelde voorwaarden.

19 Gevallen : Betwiste beslissing van ongeschiktheid bij indienstnemingsonderzoek. Betwiste geschiktheidsbeslissing als het gaat ovei onderzoekingen bij verandering inzake dienstaanwijzing, periodieke onderzoekingen, aanvullende onderzoekingen of onderzoekingen bij werkhervatting. Procedure : Het beroep moet aangetekend worden binnen een termijn van 7 werkdagen te rekenen vanaf de datum waarop de kaart van medisch onderzoek aan de betrokkene gestuurd of overhandigd werd. De aanvraag wordt geformuleerd ofwel op de keerzijde van de kaart. van medisch onderzoek, ofwel in een aangetekende brief gericht aan de arbeidsgeneesheer. De opmerkingen en besluiten van de door de bediende gekozen geneesheer moeten binnen dezelfde termijn aan de arbeidsgeneesheer gestuurd worden. De arbeidsgeneesheer zendt de aanvraag, alsmede het geneeskundig dossier, door aan de Commissie die bevel kan geven tot bijkomende onderzoekingen of raadplegingen. De bediende die verzocht wordt voor de Commissie te verschijnen, mag vergezeld zijn van zijn geneesheer. Het origineel van de beslissing van de Commissie wordt aan de arbeidsgeneesheer gezonden en in het geneeskundig dossier van de betrokkene geklasseerd, een afschrift blijft bewaard in de archieven van de Commissie en een uittreksel (besluiten) wordt aan de betrokkene, aan het bevoegd Bureau P.S. en aan de onmiddellijke chef gezonden. Ingeval de arbeidsgeneesheer beslist dat de betrokkene ongeschikt is, schorten de bij par. 32 tot 35 vastgestelde vormen van beroep die beslissing op, behalve, wanneer het gaat om een veiligheidspost of een post die risico voor blootstelling aan ioniserende stralingen biedt. of wanneer de betrokkene door een ernstige besmettelijke ziekte is aangetast. Ingeval de arbeidsgeneesheer beslist dat de betrokkene geschikt is, schort het bij par. 35 vastgestelde beroep die beslissing niet op.

20 BEDIENDEN DIE VEILIGHEIDSFUNCTIES UITOEFENEN. OPMERKINGEN. 1. In het Algemeen Reglement voor de arbeidsbescherming (art. 124) wordt het begrip veiligheidsfuncties omschreven als volgt : ((de personen die zullen worden tewerkgesteld in een veiligheidsfunctie zoals het bedienen van motorvoertuigen, kranen, rolbruggen, machines waarmee gevaarlijke installaties of toestellen aan de gang worden gebracht, voor zover het bedienen van die tuigen de veiligheid van werkgezellen in gevaar kan brengen ; in elke onderneming stelt de werkgever op advies van het Comité voor veiligheid, gezondheid en verfraaiing der werkplaatsen of, bij ontstentenis van dat comité, van de vakbondsafvaardiging, met de medewerking van de arbeidsgeneesheer, de lijst van de veiligheidsfuncties op Bijgevoegde lijst werd goedgekeurd door de Nationale Paritaire Commisie, die zetelt als Comité voor veiligheid, gezondheid en verfraaiing der werkplaatsen. 2. De geneeskundige onderzoekingen bij indienstneming en bij verandering inzake dienstaanwijzing worden verricht door het Medisch Wervingscentrum, wat de statutaire bedienden betreft, en door de gewestelijke centra voor arbeidsgeneeskunde wat de nietstatutaire bedienden aangaat. De jaarlijkse periodieke onderzoekingen en de onderzoekingen bij werkhervatting worden verricht door de gewestelijke centra voor arbeidsgeneeskunde. 3. De geneeskundige onderzoekingen bij indienstneming en bij verandering inzake dienstaanwijzing en de periodieke onderzoekingen omvatten de in artikel 125 van het A.R.A.B. vermelde nasporingen, die vervolledigd worden met elk aanvullend geneeskundig onderzoek dat de onderzoekende geneesheer nodig acht. 4. Bedienden die toevallig veiligheidsfuncties uitoefenen, moeten een geneeskundig onderzoek van geschiktheid ondergaan, alvorens zij voor die functies worden aangewezen. Zij moeten de jaarlijkse geneeskundige onderzoekingen enkel ondergaan in de gevallen waarin hun toevallige tewerkstelling in een veiligheidsfunctie zich, met geregelde tussenpozen, herhaaldelijk voordoet. Bij iedere onderbreking van de bedoelde functies tijdens een duur van meer dan één jaar, is er een nieuw geneeskundig onderzoek voorgeschreven, indien de bediende opnieuw in die functies zal tewerkgesteld worden. 5. Bijzondere bepalingen betreffende sommige bestuurders van voor personenvervoer gebruikte autovoertuigen. Sommige, hierna vermelde bestuurders van voor personenvervoer gebruikte autovoertuigen, moeten twee soorten van geneeskundige onderzoekingen ondergaan: a) Krachtens het Regentsbesluit van 15 mei 1947, gewijzigd bij het Koninklijk Besluit van 15 juni 1959, is een bewijs van geneeskundige schifting (ook blauwe kaart geheten) vereist voor de autobestuurders die geregeld of toevallig een autovoertuig besturen dat wordt gebruikt voor personenvervoer, namelijk voor de vervoerdiensten door een werkgever met eigen materieel en op eigen verantwoordelijkheid georganiseerd en geëxploiteerd, met het oog op het vervoer van zijn personeel naar de zetel van het bedrijf of de plaats van het werk, en omgekeerd, met uitsluiting van het vervoer van het personeel tijdens zijn dienstprestaties. Krachtens die bepalingen is een bewijs van geneeskundige schifting slechts vereist voor de bedienden van de Maatschappij die ertoe gebracht worden een autovoertuig te besturen om personeel te vervoeren buiten zijn dienstprestaties, namelijk: - de bestuurders van autovoertuigen (personenwagens) (Directie E) ;

21 - de bedienden die voor personenvervoer ingerichte lichte vrachtauto s besturen welke voor de ploegen van de Baan bestemd zijn (2 houders van een bewijs van geneeskundige schifting per lichte vrachtauto) ; - de bankwerkers-bestuurders van spoor- en wegvoertuigen die voor personenvervoer ingerichte lichte vrachtauto s besturen welke voor de groepen E.S, bestemd zijn. Dat bewijs van geneeskundige schifting wordt door het Ministerie van Verkeerswezen (Bestuur van het vervoer, Kantersteen 12, 1000 Brussel) na een geneeskundig onderzoek uitgereikt; de auto-bestuurders moeten om de drie jaar een nieuw geneeskundig onderzoek ondergaan; indien bijzondere omstandigheden zulks wettigen, kan die termijn van drie jaar ingekort worden. Die geneeskundige onderzoekingen worden verricht door de Sociaal-Medische Rijksdienst, waarvan de zetels gevestigd zijn te Antwerpen Brugge Brussel (2) Charleroi Doornik Gent Hasselt Kortrijk Leuven Libramont Luik en Namen, b) De bestuurders van autovoertuigen die onder letter a) hiervoren vermeld zijn moeten bovendien de op het gebied van de arbeidsgeneeskunde voorgeschreven geneeskundige onderzoekingen ondergaan (nrs 1 tot 4 hiervoren), De bestuurders van autovoertuigen die niet onder letter a) hiervoren vermeld zijn, moeten alleen de geneeskundige onderzoekingen ondergaan die bij onderhavige Bijlage I - nrs, I tot 4 voorgeschreven zijn voor de bedienden die veiligheidsfuncties uitoefenen. VEILIGHEIDSFUNCTIES. ADMINISTRATIEVE BETITELINGEN (UITGEOEFENDE FUNCTIES OF SPECIALIlTEIT). 1. Directie E. Autobestuurder (1) Kraandrijver Lader (tewerkgesteld bij de portaalkraan) Lader (tewerkgesteld voor het besturen van tractoren E) Locotractorbestuurder Planningman-voorman autovervoer Tractorbestuurder (E) (1) Zie opmerking nr. 5.

22 2. Directie M. Autobestuurder Bestuurder behandelingstuigen Bestuurder dieseltractie Bestuurder elektrische tractie Bestuurder rangeringen Kraandrijver Locotractorbestuurder Rolbrugdrijver (en transbordeurbestuurder) Tractorbestuurder 3. Directie B. Adjunct-drijver zware werktuigen (Bediende die een autovoertuig bestuurt) (i) (Bediende tewerkgesteld bij takels en handtrucks) Bestuurder behandelingstuigen Bestuurder tractievoertuigen B Drijver zware werktuigen Kraandrijver Planningman-voorman (tractoren, draisines en motorwerktuigen) Rolbrugdrijver Tractorbestuurder B 4. Directie E.S. Bankwerker-bestuurder van spoor- en wegvoertuig (i) (Bediende die toevallig een autovoertuig bestuurt) Bestuurder behandelingstuigen Kraandrijver Rolbrugdrijver (1) Zie opmerking nr. 5.

23 Koninklijk besluit van 17 maart 1971 tot onderwerping aan medisch toezicht van al de personen die door hun werkzaamheid rechtstreeks met voedingswaren of voedingsstoffen in aanraking komen en die deze waren kunnen verontreinigen of besmetten. Artikel 1. Het bewerken en verhandelen van voor handelsdoeleinden bestemde voedingswaren of voedingsstoffen is verboden aan personen die deze waren kunnen bezoedelen of besmetten, onder meer aan personen: 1. aangetast of mogelijk aangetast door typhus, paratyphus of andere salmonellose, dysenterie, staphylococcie of streptococcie ; 2. dragers van de kiemen die deze ziekten kunnen v erwekken; 3. die klinisch aantoonbare symptomen van besmettelijke hepatitis vertonen; 4. aangetast of mogelijk aangetast door besmettelijke tuberculose; 5. aangetast of mogelijk aangetast door een besmettelijke huidziekte. Artikel 2. Alle personen die in de produktie of in de distributie van voor handelsdoeleinden bestemde voedingswaren of voedingsstoffen deel hebben en door hun werkzaamheid ermede rechtstreeks in aanraking komen moeten jaarlijks doen vaststellen dat zij vrij zijn van besmettelijke tuberculose. Dit onderzoek zal worden gedaan in een antituberculose dispensarium of door een geneesheer van zijn keuze, en, in geval van nood, zal dit onderzoek zijn gestaafd door een radiofotografisch of radiografisch document van groot formaat. Artikel 3. Wanneer ernstige redenen de in artikel 5 bedoelde ambtenaren kunnen doen geloven dat de in artikel 2 genoemde personen zich in een van de gevallen als bedoeld in artikel I bevinden of wanneer het onderzoek van door voornoemde personen bewerkte of behandelde voedingswaren of voedingsstoffen het bestaan heeft aangetoond van kiemen die een van de in artikel opgesomde ziekten kunnen verwekken, zijn gezegde ambtenaren gehouden de gezondheidsinspecteur van het ambtsgebied te verwittigen opdat de Minister de betrokken personen kan bevelen zich aan een geneeskundig onderzoek te onderwerpen. Artikel 4. De personen die een geneeskundig onderzoek ondergaan hebben waarvan sprake in artikel 3, zijn verplicht aan de gezondheidsinspecteur een protocol van het geneeskundig onderzoek te verstrekken, waarbij aangetoond wordt, hetzij dat zij zich niet of niet meer in één van de onder artikel 1, bedoelde gevallen bevinden, hetzij dat zij geen dragers zijn van de ziekteverwekkende kiemen die in de voedingswaren of voedingsstoffen geïdentificeerd werden. Dit protocol wordt samen met de opmerking van de gezondheidsinspecteur aan de Minister bezorgd. Artikel 5. De gezondheidsinspecteurs, de inspecteurs en controleurs der eetwaren en de inspecteurs en controleurs van de vleeshandel zijn bijzonder aangewezen toezicht te houden op de naleving van de bepalingen van dit besluit en de inbreuken vast te stellen.

24 ARBEIDSWET VAN 16 MAART UITTREKSEL. HOOFD STUK IV. Moederschapsbescherming. Art. 39. Op verzoek van de werkneemster moet de werkgever haar verlof geven ten vroegste vanaf de zesde week vóór de vermoedelijke datum van de bevalling. De werkneemster bezorgt hem daartoe een geneeskundig getuigschrift waaruit blijkt dat de bevalling normaal zal plaatshebben op het einde van de periode waarvoor zij verlof vraagt. Zo de bevalling eerst plaatsheef t na de door de geneesheer voorziene datum, wordt het verlof tot de werkelijke datum van de bevalling verlengd. Gedurende de acht weken na de bevalling mag de werkneemster geen arbeid verrichten, Op haar verzoek wordt de arbeidsonderbreking na de achtste week verlengd met een duur gelijk aan die waarin zij verder gearbeid heeft vanaf de zesde week voor de werkelijke datum van de bevalling. Art. 40. De werkgever die een zwangere werkneemster tewerkstelt, mag geen handeling stellen die ertoe strekt eenzijdig een einde te maken aan de dienstbetrekking vanaf het ogenblik waarop hij werd ingelicht omtrent de zwangerschap tot een maand na het einde van de postnatale rustperiode, behalve om redenen die vreemd zijn aan de lichamelijke toestand als gevolg van de zwangerschap of van de bevalling. De werkgever dient te bewijzen dat zulke redenen voorhanden zijn. Zo de ingeroepen reden tot staving van het ontslag niet beantwoordt aan het bepaalde in het eerste lid of bij ontstentenis van reden, zal de werkgever aan de werkneemster een forfaitaire vergoeding betalen welke gelijk is aan het brutoloon voor drie maanden, onverminderd de vergoedingen aan de werkneemster verschuldigd in geval van verbreking van de arbeidsovereenkomst. Art. 41. Het verrichten van arbeid die wordt aangezien als uiteraard gevaarlijk voor hun gezondheid of voor die van het kind, is aan zwangere werkneemsters verboden. De Koning stelt de lijst van die gevaarlijke arbeid vast. Art. 42. De zwangere werkneemster mag geen arbeid verrichten welke voor haar gezondheid of voor die van haar kind gevaarlijk kan zijn wegens de bijzondere omstandigheden waarin de arbeid wordt verricht en die eigen zijn aan het bedrijf en aan de gezondheidstoestand van de werkneemster. In de bedrijven waar een beroep kan worden gedaan op een arbeidsgeneesheer, schrijft deze de maatregelen voor die ter vrijwaring van de gezondheid van de zwangere werkneemster en van haar kind nodig zijn. Te dien einde kan hij onder meer bepalen welke arbeid met toepassing van het eerste lid niet mag worden verricht. Eveneens onderzoekt hij zo vlug mogelijk iedere zwangere werkneemster die een gevaar of ziekte aanvoert, welke met haar toestand verband houdt en aan het verrichten van haar arbeid kan te wijten zijn. Kan geen beroep op een arbeidsgeneesheer worden gedaan, dan belast de werkgever op zijn kosten een andere geneesheer met de in het tweede lid omschreven opdracht.

25 Art. 43. Iedere zwangere werkneemster die haar arbeid bij toepassing van artikels 41 of 42, geheel of gedurende een bepaald aantal uren moet onderbreken, heeft het recht om, voor zover het mogelijk is, andere in haar toestand toelaatbare arbeid te verrichten, Zodra de periode gedurende welke de werkneemster geen arbeid mag verrichten, met beperkte werktijd moet arbeiden of andere arbeid verricht, een einde neemt, moet zij opnieuw onder dezelfde voorwaarden als tevoren worden tewerkgesteld. Art. 44. Zwangere werkneemsters mogen geen overwerk in de zin van artikel 29, 2, verrichten, De Koning kan de bepalingen van hoof dstuk III, afdeling II die de arbeidsduur betreffen, toepasselijk verklaren op de zwangere werkneemsters die niet onder die bepalingen vallen. Art. 45. De artikelen 41 tot 44 vinden overeenkomstige toepassing op de werkneemsters die hun klnd zogen.

Aanbeveling van de Commissie aan de Lid-Staten betreffende de vaststelling van een europese lijst van beroepsziekten

Aanbeveling van de Commissie aan de Lid-Staten betreffende de vaststelling van een europese lijst van beroepsziekten 31962H0831(02) Aanbeveling van de Commissie aan de Lid-Staten betreffende de vaststelling van een europese lijst van beroepsziekten Publicatieblad Nr. 080 van 31/08/1962 blz. 2188 Bijzondere uitgave in

Nadere informatie

BS : 04/04/1969 in voege 01/07/1969

BS : 04/04/1969 in voege 01/07/1969 28 MAART 1969. - Koninklijk besluit houdende vaststelling van de lijst van beroepsziekten die aanleiding geven tot schadeloosstelling en tot vaststelling van de criteria waaraan de blootstelling aan het

Nadere informatie

Moederschapsbescherming. Toelichting. Infodocument. 201510/Provikmo-I-886

Moederschapsbescherming. Toelichting. Infodocument. 201510/Provikmo-I-886 Moederschapsbescherming - Toelichting Infodocument Moederschapsbescherming - Toelichting 1 Zwangerschapsverlof Indien de werkneemster niet reeds uit het werk verwijderd was, moet de werkgever haar op haar

Nadere informatie

Arbeidswet van 16 maart 1971

Arbeidswet van 16 maart 1971 Arbeidswet van 16 maart 1971 (BS, 30-03-1971) HOOFDSTUK 1 Toepassingsgebied Artikel 1 Deze wet is van toepassing op de werknemers en op de werkgevers. Voor de toepassing van deze wet worden gelijkgesteld

Nadere informatie

MOEDERSCHAPSBESCHERMING- TOELICHTING

MOEDERSCHAPSBESCHERMING- TOELICHTING 1/6 MOEDERSCHAPSBESCHERMING- TOELICHTING 1 Z wan ge rsc h ap sv e rl o f Indien de werkneemster niet reeds uit het werk verwijderd was, moet de werkgever haar op haar vraag verlof geven ten vroegste vanaf

Nadere informatie

24 APRIL Koninklijk besluit tot wijziging van diverse bepalingen inzake welzijn op het werk (1)

24 APRIL Koninklijk besluit tot wijziging van diverse bepalingen inzake welzijn op het werk (1) NL FR einde eerste woord laatste woord Publicatie : 2014-05-23 FEDERALE OVERHEIDSDIENST WERKGELEGENHEID, ARBEID EN SOCIAAL OVERLEG 24 APRIL 2014. - Koninklijk besluit tot wijziging van diverse bepalingen

Nadere informatie

MINISTERIE VAN TEWERKSTELLING EN ARBEID ------ Hoge Raad voor Preventie en Bescherming op het werk. ------

MINISTERIE VAN TEWERKSTELLING EN ARBEID ------ Hoge Raad voor Preventie en Bescherming op het werk. ------ MINISTERIE VAN TEWERKSTELLING EN ARBEID ------ Hoge Raad voor Preventie en Bescherming op het werk. ------ Advies nr. 1 van 18 november 1996 met betrekking tot het ontwerp van koninklijk besluit tot wijziging

Nadere informatie

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 39 VAN 13 DECEMBER 1983 BETREFFENDE DE VOORLICHTING EN HET OVERLEG INZAKE DE

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 39 VAN 13 DECEMBER 1983 BETREFFENDE DE VOORLICHTING EN HET OVERLEG INZAKE DE COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 39 VAN 13 DECEMBER 1983 BETREFFENDE DE VOORLICHTING EN HET OVERLEG INZAKE DE SOCIALE GEVOLGEN VAN DE INVOERING VAN NIEUWE TECHNOLOGIEEN ------------------ Gelet op de

Nadere informatie

MINISTERIE VAN TEWERKSTELLING EN ARBEID

MINISTERIE VAN TEWERKSTELLING EN ARBEID MINISTERIE VAN TEWERKSTELLING EN ARBEID 29 APRIL 1999. - Koninklijk besluit tot wijziging van het koninklijk besluit van 4 augustus 1996 betreffende de bescherming van de werknemers tegen de risico's bij

Nadere informatie

28 MAART (B.S. 4 april Erratum B.S. 24 april 1969)

28 MAART (B.S. 4 april Erratum B.S. 24 april 1969) 28 MAART 1969 Koninklijk besluit houdende vaststelling van de lijst van beroepsziekten die aanleiding geven tot schadeloosstelling en tot vaststelling van de criteria waaraan de blootstelling aan het beroepsrisico

Nadere informatie

Organisatie van het Medisch Toezicht

Organisatie van het Medisch Toezicht Organisatie van het Medisch Toezicht Medisch Toezicht.doc Versie: 01/08/2012 Pagina 1 van 6 Inleiding : ORGANISATIE VAN HET MEDISCH TOEZICHT In deze brochure vindt U : - een overzicht van de verschillende

Nadere informatie

Circulaire EXTERNE DIENST VOOR PREVENTIE EN BESCHERMING OP HET WERK

Circulaire EXTERNE DIENST VOOR PREVENTIE EN BESCHERMING OP HET WERK DOEL VAN DE OPRICHTING Artikel 40 van de wet van 4 augustus 1996 betreffende het welzijn van de werknemers bij de uitvoering van hun werk voorziet in de oprichting van externe diensten voor preventie en

Nadere informatie

--------------------------

-------------------------- COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 107 VAN 28 MAART 2013 BETREFFENDE HET KLIKSYSTEEM VOOR HET BEHOUD VAN DE AANVULLENDE VERGOEDING IN HET KADER VAN BEPAALDE STELSELS VAN WERKLOOSHEID MET BEDRIJFSTOESLAG

Nadere informatie

EUROPESE ECONOMISCHE GEMEENSCHAP

EUROPESE ECONOMISCHE GEMEENSCHAP EUROPESE ECONOMISCHE GEMEENSCHAP COMMISSIE Aanbeveling van de Commissie aan de lidstaten met betrekking tot de bedrij f s geneeskunde in de ondernemingen Aanbeveling van de Commissie aan de lidstaten betreffende

Nadere informatie

Bescherming van stagiairs

Bescherming van stagiairs 21 SEPTEMBER 2004. - Koninklijk besluit betreffende de bescherming van stagiairs (1) Belgisch Staatsblad 4 oktober 2004 Gewijzigd door : KB van 30/09/05 BS van 13/10/05 KB van 02/06/06 BS van 17/07/06

Nadere informatie

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST Nr. 80 VAN 27 NOVEMBER 2001 TOT INVOERING VAN EEN RECHT OP BORSTVOEDINGSPAUZES, GEWIJZIGD

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST Nr. 80 VAN 27 NOVEMBER 2001 TOT INVOERING VAN EEN RECHT OP BORSTVOEDINGSPAUZES, GEWIJZIGD COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST Nr. 80 VAN 27 NOVEMBER 2001 TOT INVOERING VAN EEN RECHT OP BORSTVOEDINGSPAUZES, GEWIJZIGD DOOR DE COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST Nr. 80 BIS VAN 13 OKTOBER 2010 ------------------

Nadere informatie

Wet van 13 juni 1999 betreffende de controlegeneeskunde (B.S Ed. 3)

Wet van 13 juni 1999 betreffende de controlegeneeskunde (B.S Ed. 3) Wet van 13 juni 1999 betreffende de controlegeneeskunde (B.S. 13.7.1999 Ed. 3) Hoofdstuk I. Algemene bepaling Artikel 1.- Deze wet regelt een aangelegenheid als bedoeld in artikel 78 van de Grondwet. Hoofdstuk

Nadere informatie

Programmawet van 22.12.89 en uitvoeringsbesluit van 8 maart 1990

Programmawet van 22.12.89 en uitvoeringsbesluit van 8 maart 1990 Programmawet van 22.12.89 en uitvoeringsbesluit van 8 maart 1990 rechtsbron bron/reg.nr. rechtsbrondatum publicatiedatum pagina Wet - 22.12.1989 K.B. - B.S. - 30.12.1989 21382 Wet - 29.03.2012 B.S. - 06.04.2012

Nadere informatie

5 JULI Koninklijk besluit tot oprichting van een nationale raad voor dringende geneeskundige hulpverlening.

5 JULI Koninklijk besluit tot oprichting van een nationale raad voor dringende geneeskundige hulpverlening. 5 JULI 1994. - Koninklijk besluit tot oprichting van een nationale raad voor dringende geneeskundige hulpverlening. BS : 16-09-1994 in voege 16/09/1994 (art. 11) Gewijzigd door: KB BS in voege blz 04/07/2004

Nadere informatie

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST Nr Zitting van dinsdag 27 november 2001

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST Nr Zitting van dinsdag 27 november 2001 COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST Nr. 80 ------------------------------------------------------------------- Zitting van dinsdag 27 november 2001 COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST TOT INVOERING VAN EEN RECHT

Nadere informatie

ARPS BUNDEL 570. Arbeidsongeschiktheid om gezondheidsredenen

ARPS BUNDEL 570. Arbeidsongeschiktheid om gezondheidsredenen ARPS BUNDEL 570 Arbeidsongeschiktheid om gezondheidsredenen ARBEIDSONGESCHIKTHEID OM GEZONDHEIDSREDENEN. Titel I. Beslissingen inzake geschiktheid of ongeschiktheid getroffen door de geneeskundige diensten.

Nadere informatie

TITEL V MOEDERSCHAPSVERZEKERING HOOFDSTUK I INSTELLINGEN

TITEL V MOEDERSCHAPSVERZEKERING HOOFDSTUK I INSTELLINGEN art. 111-113 TITEL V MOEDERSCHAPSVERZEKERING HOOFDSTUK I INSTELLINGEN Art. 111. De moederschapsverzekering wordt geleid en beheerd door de instellingen en organen die bevoegd zijn inzake uitkeringsverzekering.

Nadere informatie

Behandeld door Commissie Medisch Toezicht 2009 werkgroep ad hoc 2008

Behandeld door Commissie Medisch Toezicht 2009 werkgroep ad hoc 2008 I. Wettelijke basis Codex over het welzijn op het werk, Titel I, Algemene Beginselen, Hoofdstuk IV, maatregelen in verband met het gezondheidstoezicht op de werknemers (KB 28/5/2003, Koninklijk besluit

Nadere informatie

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 58 VAN 7 JULI 1994 TOT VERVANGING VAN DE COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 47 VAN 18 DECEMBER

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 58 VAN 7 JULI 1994 TOT VERVANGING VAN DE COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 47 VAN 18 DECEMBER COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 58 VAN 7 JULI 1994 TOT VERVANGING VAN DE COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 47 VAN 18 DECEMBER 1990 BETREFFENDE DE NA TE LEVEN PROCEDURE EN DE DUUR VAN DE TIJDELIJKE

Nadere informatie

Medisch attest voor leerlingen voeding. Ruben Plees 2009

Medisch attest voor leerlingen voeding. Ruben Plees 2009 Medisch attest voor leerlingen voeding Ruben Plees 2009 KB tot onderwerping aan medisch toezicht van al de personen die door hun werkzaamheden rechtstreeks met voedingsstoffen in aanraking komen en die

Nadere informatie

ARAD 06. Bepalingen inzake gemeenschappelijke industriële risico's. Voorkomen van de risico's met wegvoertuigen 1. ALGEMEEN

ARAD 06. Bepalingen inzake gemeenschappelijke industriële risico's. Voorkomen van de risico's met wegvoertuigen 1. ALGEMEEN ARAD 06 Deel V Titel II Bepalingen inzake gemeenschappelijke industriële risico's Voorkomen van de risico's met wegvoertuigen Hoofdstuk II Wegvoertuigen in beweging 1. ALGEMEEN 935 1) De bestuurders moeten

Nadere informatie

ARBEIDSOVEREENKOMST - DIENSTENCHEQUES

ARBEIDSOVEREENKOMST - DIENSTENCHEQUES ARBEIDSOVEREENKOMST - DIENSTENCHEQUES Artikel 1 T4HR S.A.... straat... nr.... gemeente... postnr.... erkenningsnummer van de werkgever toegekend door de Adviescommissie erkenningen dienstencheques... werft

Nadere informatie

Hoofdstuk VI. Het re-integratietraject van een werknemer die het overeengekomen werk tijdelijk of definitief niet kan uitoefenen

Hoofdstuk VI. Het re-integratietraject van een werknemer die het overeengekomen werk tijdelijk of definitief niet kan uitoefenen Hoofdstuk VI. Het re-integratietraject van een werknemer die het overeengekomen werk tijdelijk of definitief niet kan uitoefenen Art. I.4-72 Het re-integratietraject bedoeld in dit hoofdstuk beoogt de

Nadere informatie

ZIEKTEVERLOF. Gemeenteraadsbesluit van 27 juni 1966.

ZIEKTEVERLOF. Gemeenteraadsbesluit van 27 juni 1966. ZIEKTEVERLOF Gemeenteraadsbesluit van 27 juni 1966. Inwerkingtreding op 1 juli 1966 Uitvoering van artikel 58 van het Algemeen Stadsambtenarenreglement. Laatste wijziging: 02.05.2006. HOOFDSTUK I. TOEPASSINGSGEBIED.

Nadere informatie

(van toepassing vanaf ) HOOFDSTUK I. - Definities.

(van toepassing vanaf ) HOOFDSTUK I. - Definities. Besluit van de Brusselse Hoofdstedelijke Regering van 21 januari 1999 betreffende het verlaagd tarief van de successierechten in geval van overdracht van kleine en middelgrote ondernemingen (van toepassing

Nadere informatie

TITEL I Algemene bepalingen

TITEL I Algemene bepalingen ADMINISTRATIEVE SCHIKKING BETREFFENDE DE TOEPASSING VAN DE OVEREENKOMST BETREFFENDE DE SOCIALE ZEKERHEID TUSSEN HET KONINKRIJK BELGIË EN DE REPUBLIEK MOLDAVIË (Inwerkingtreding 01-01-2016, gepubliceerd

Nadere informatie

Ps. : de lijst van de mogelijke gezondheidsrisico s vindt u als bijlage

Ps. : de lijst van de mogelijke gezondheidsrisico s vindt u als bijlage Dienst : Stedelijk Onderwijs Functie : stage onderwijzend werk (muziekacademie) 1. RISICOANALYSE (gezondheidsrisico s) RISICO Omschrijving Wetgeving BA - TBC Risicocontact met tuberkelbacil KB 28 mei 2003,

Nadere informatie

Informatiefiche moederschapsbescherming Horeca ( restaurant-brasserie uitz: grootkeuken)

Informatiefiche moederschapsbescherming Horeca ( restaurant-brasserie uitz: grootkeuken) Departement Gezondheidstoezicht Informatiefiche moederschapsbescherming Horeca ( restaurant-brasserie uitz: grootkeuken) De codex boek X Titel 5 inzake moederschapsbescherming verplicht u als werkgever

Nadere informatie

561 Ziekte- en invaliditeitsverzekering Borstvoedingspauzes

561 Ziekte- en invaliditeitsverzekering Borstvoedingspauzes Borstvoedingspauzes 1. Definitie - Wat : Vanaf 1 juli 2002 hebben de werkneemsters recht op pauzes van een half uur tijdens de werkuren om hen in staat te stellen borstvoeding aan hun pasgeboren kind te

Nadere informatie

4. Medische documenten

4. Medische documenten Federaal agentschap voor beroepsrisico s Sterrenkundelaan 1 1210 Brussel 503-N-1 (voorbehouden aan de administratie) Medisch getuigschrift schadeloosstelling voor een beroepsziekte Beroepsziektewetgeving

Nadere informatie

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 64 VAN 29 APRIL 1997 TOT INSTELLING VAN EEN RECHT OP OUDERSCHAPSVERLOF

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 64 VAN 29 APRIL 1997 TOT INSTELLING VAN EEN RECHT OP OUDERSCHAPSVERLOF COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 64 VAN 29 APRIL 1997 TOT INSTELLING VAN EEN RECHT OP OUDERSCHAPSVERLOF --------------------- Gelet op de wet van 5 december 1968 betreffende de collectieve arbeidsovereenkomsten

Nadere informatie

12 DECEMBER Wet tot vaststelling van de arbeidsduur. van de geneesheren, de tandartsen, de dierenartsen,

12 DECEMBER Wet tot vaststelling van de arbeidsduur. van de geneesheren, de tandartsen, de dierenartsen, 12 DECEMBER 2010. - Wet tot vaststelling van de arbeidsduur van de geneesheren, de tandartsen, de dierenartsen, kandidaat-geneesheren in opleiding, kandidaat-tandartsen in opleiding en studenten-stagiairs

Nadere informatie

IPV - Opleidingsadviseur van de voedingssector

IPV - Opleidingsadviseur van de voedingssector Wettelijke verplichtingen inzake het onthaal van uitzendkrachten De organisatie van het onthaal van uitzendkrachten wordt wettelijk geregeld door de CAO nr. 22 betreffende het onthaal en de aanpassing

Nadere informatie

KONINKLIJK BESLUIT VAN 11 MEI 2007

KONINKLIJK BESLUIT VAN 11 MEI 2007 KONINKLIJK BESLUIT VAN 11 MEI 2007 ter uitvoering van hoofdstuk VI, van titel IV, van de programmawet (I) van 27 december 2006 tot oprichting van een Schadeloosstellingfonds voor asbestslachtoffers (B.S.

Nadere informatie

Moederschapsbescherming

Moederschapsbescherming Moederschapsbescherming Moederschapsbescherming.docVersie: 01/08/2012 Pagina 1 van 6 MOEDERSCHAPSBESCHERMING Inleiding : In deze brochure vindt U een beknopt overzicht van de meest relevante informatie

Nadere informatie

Koninklijk besluit van 21 september 2004 betreffende de bescherming van stagiairs (B.S ; erratum: B.S )

Koninklijk besluit van 21 september 2004 betreffende de bescherming van stagiairs (B.S ; erratum: B.S ) Koninklijk besluit van 21 september 2004 betreffende de bescherming van stagiairs (B.S. 4.10.2004; erratum: B.S. 3.1.2005) Gewijzigd bij: (1) koninklijk besluit van 30 september 2005 (B.S. 13.10.2005,

Nadere informatie

ARBEIDSOVEREENKOMST VOOR ARBEIDER - DEELTIJDS

ARBEIDSOVEREENKOMST VOOR ARBEIDER - DEELTIJDS ARBEIDSOVEREENKOMST VOOR ARBEIDER - DEELTIJDS Tussen. vertegenwoordigd door... verder genoemd de werkgever, enerzijds en. verder genoemd de werknemer, anderzijds wordt overeengekomen wat volgt : Aanvang

Nadere informatie

ARBEIDSOVEREENKOMST VOOR BEPAALDE DUUR (ARBEIDER / BEDIENDE )

ARBEIDSOVEREENKOMST VOOR BEPAALDE DUUR (ARBEIDER / BEDIENDE ) ARBEIDSOVEREENKOMST VOOR BEPAALDE DUUR (ARBEIDER / BEDIENDE ) Tussen Mevrouw/Meneer... optredend als gevolmachtigde van de werkgever... straat... nr.... post nr.... plaats... en Mevrouw/Meneer...... straat...

Nadere informatie

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 20 VAN 29 JANUARI 1976 BETREFFENDE DE TOEKENNING VAN EEN DUBBEL VAKANTIEGELD VOOR EEN GEDEELTE VAN

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 20 VAN 29 JANUARI 1976 BETREFFENDE DE TOEKENNING VAN EEN DUBBEL VAKANTIEGELD VOOR EEN GEDEELTE VAN COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 20 VAN 29 JANUARI 1976 BETREFFENDE DE TOEKENNING VAN EEN DUBBEL VAKANTIEGELD VOOR EEN GEDEELTE VAN DE VIERDE VAKANTIEWEEK, GEWIJZIGD DOOR DE COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMSTEN

Nadere informatie

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Sociale zekerheid»

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Sociale zekerheid» Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Sociale zekerheid» SCSZ/07/162 BERAADSLAGING NR. 07/059 VAN 6 NOVEMBER 2007 MET BETREKKING TOT DE MEDEDELING VAN PERSOONSGEGEVENS

Nadere informatie

A.R.P.S. BUNDEL 577. Reglement voor de arbeidsgeneeskunde

A.R.P.S. BUNDEL 577. Reglement voor de arbeidsgeneeskunde A.R.P.S. BUNDEL 577 Reglement voor de arbeidsgeneeskunde REGLEMENT VOOR DE ARBEIDSGENEESKUNDE. Voorafgaande beschouwingen. Bij de N.M.B.S. wordt de arbeidsgeneeskunde geregeld door twee teksten: 1. het

Nadere informatie

KONINKLIJK BESLUIT VAN 11 MEI 2007

KONINKLIJK BESLUIT VAN 11 MEI 2007 KONINKLIJK BESLUIT VAN 11 MEI 2007 ter uitvoering van hoofdstuk VI, van titel IV, van de programmawet (I) van 27 december 2006 tot oprichting van een Schadeloosstellingfonds voor asbestslachtoffers (B.S.

Nadere informatie

HOOFDSTUK I.- Definities. Artikel 1.- Voor de toepassing van dit besluit wordt verstaan onder:

HOOFDSTUK I.- Definities. Artikel 1.- Voor de toepassing van dit besluit wordt verstaan onder: Koninklijk besluit van 30 januari 2003 tot vaststelling van de criteria, de voorwaarden en de nadere regels voor de toekenning van de toelage tot ondersteuning van acties die betrekking hebben op de bevordering

Nadere informatie

27 MAART KONINKLIJK BESLUIT BETREFFENDE HET BELEID INZAKE HET WELZIJN VAN DE WERKNEMERS BIJ DE UITVOERING VAN HUN WERK

27 MAART KONINKLIJK BESLUIT BETREFFENDE HET BELEID INZAKE HET WELZIJN VAN DE WERKNEMERS BIJ DE UITVOERING VAN HUN WERK 27 MAART 1998. KONINKLIJK BESLUIT BETREFFENDE HET BELEID INZAKE HET WELZIJN VAN DE WERKNEMERS BIJ DE UITVOERING VAN HUN WERK ALBERT II, Koning der Belgen, Aan allen die nu zijn en hierna wezen zullen,

Nadere informatie

Koninklijk besluit van 27 maart 1998 betreffende het beleid inzake het welzijn van de werknemers bij de uitvoering van hun werk (B.S

Koninklijk besluit van 27 maart 1998 betreffende het beleid inzake het welzijn van de werknemers bij de uitvoering van hun werk (B.S Koninklijk besluit van 27 maart 1998 betreffende het beleid inzake het welzijn van de werknemers bij de uitvoering van hun werk (B.S. 31.3.1998) Gewijzigd bij: (1) koninklijk besluit van 3 mei 1999 betreffende

Nadere informatie

Wet van 24 februari 1978 betreffende de arbeidsovereenkomst voor betaalde sportbeoefenaars (B.S. 9.III.1978) (gecoördineerd tot 3 juni 2007)

Wet van 24 februari 1978 betreffende de arbeidsovereenkomst voor betaalde sportbeoefenaars (B.S. 9.III.1978) (gecoördineerd tot 3 juni 2007) Wet van 24 februari 1978 betreffende de arbeidsovereenkomst voor betaalde sportbeoefenaars (B.S. 9.III.1978) (gecoördineerd tot 3 juni 2007) Gewijzigd bij: Wet van 15 mei 2007 tot verbetering van het sociaal

Nadere informatie

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 20 VAN 29 JANUARI 1976 BETREFFENDE DE TOEKENNING VAN EEN DUBBEL VAKANTIEGELD VOOR EEN GEDEELTE VAN

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 20 VAN 29 JANUARI 1976 BETREFFENDE DE TOEKENNING VAN EEN DUBBEL VAKANTIEGELD VOOR EEN GEDEELTE VAN COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 20 VAN 29 JANUARI 1976 BETREFFENDE DE TOEKENNING VAN EEN DUBBEL VAKANTIEGELD VOOR EEN GEDEELTE VAN DE VIERDE VAKANTIEWEEK, GEWIJZIGD DOOR DE COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMSTEN

Nadere informatie

De arbeidstijd van kaderpersoneel en leidinggevenden

De arbeidstijd van kaderpersoneel en leidinggevenden De arbeidstijd van kaderpersoneel en leidinggevenden FORUM ADVOCATEN BVBA Nassaustraat 37-41 2000 Antwerpen T 03 369 95 65 F 03 369 95 66 E info@forumadvocaten.be W www.forumadvocaten.be 1 Inleiding 24

Nadere informatie

Arbeidsovereenkomst - Student

Arbeidsovereenkomst - Student Arbeidsovereenkomst - Student Tussen vertegenwoordigd door... verder genoemd de werkgever, enerzijds, en verder genoemd de student, anderzijds, wordt overeengekomen wat volgt: Artikel 1 - Taakomschrijving

Nadere informatie

Koninklijk besluit van 2 mei 1995 inzake moederschapsbescherming (B.S ; errata: B.S )

Koninklijk besluit van 2 mei 1995 inzake moederschapsbescherming (B.S ; errata: B.S ) Koninklijk besluit van 2 mei 1995 inzake moederschapsbescherming (B.S. 18.5.1995; errata: B.S. 12.10.1995) Gewijzigd bij: (1) koninklijk besluit van 28 augustus 2002 tot aanwijzing van de ambtenaren belast

Nadere informatie

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Sociale zekerheid»

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Sociale zekerheid» Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Sociale zekerheid» SCSZ/09/028 BERAADSLAGING NR 07/059 VAN 6 NOVEMBER 2007, GEWIJZIGD OP 7 APRIL 2009, MET BETREKKING TOT DE MEDEDELING

Nadere informatie

Koninklijk besluit van 18 juli 2001 betreffende de controleartsen en de artsen-scheidsrechters (B.S )

Koninklijk besluit van 18 juli 2001 betreffende de controleartsen en de artsen-scheidsrechters (B.S ) Koninklijk besluit van 18 juli 2001 betreffende de controleartsen en de artsen-scheidsrechters (B.S. 3.8.2001) HOOFDSTUK I. Definities Artikel 1.- Voor de toepassing van dit besluit wordt verstaan onder

Nadere informatie

Gelet op het auditoraatsrapport van de Kruispuntbank ontvangen op 18 oktober 2004; A. SITUERING VAN DE AANVRAAG EN ONDERWERP ERVAN

Gelet op het auditoraatsrapport van de Kruispuntbank ontvangen op 18 oktober 2004; A. SITUERING VAN DE AANVRAAG EN ONDERWERP ERVAN 1 SCSZ/04/113 BERAADSLAGING NR 04/037 VAN 9 NOVEMBER 2004 MET BETREKKING TOT DE MEDEDELING VAN ELEKTRONISCHE BERICHTEN MET BETREKKING TOT DE PERIODES VAN INACTIVITEIT OF VAN TOEGELATEN DEELTIJDSE WERKHERVATTINGEN

Nadere informatie

Koninklijk besluit van 28 mei 2003 betreffende het gezondheidstoezicht op de werknemers (B.S )

Koninklijk besluit van 28 mei 2003 betreffende het gezondheidstoezicht op de werknemers (B.S ) Koninklijk besluit van 28 mei 2003 betreffende het gezondheidstoezicht op de werknemers (B.S. 16.6.2003) Gewijzigd bij: (1) koninklijk besluit van 4 juli 2004 (B.S. 3.8.2004) (2) koninklijk besluit van

Nadere informatie

ARBEIDSOVEREENKOMST VOOR HET RIJDEND PERSONEEL INGEZET IN DE ONDERNEMINGEN DIE ONGEREGELDE DIENSTEN UITBATEN

ARBEIDSOVEREENKOMST VOOR HET RIJDEND PERSONEEL INGEZET IN DE ONDERNEMINGEN DIE ONGEREGELDE DIENSTEN UITBATEN ARBEIDSOVEREENKOMST VOOR HET RIJDEND PERSONEEL INGEZET IN DE ONDERNEMINGEN DIE ONGEREGELDE DIENSTEN UITBATEN TUSSEN De onderneming waarvan de sociale zetel gelegen is te........, vertegenwoordigd door

Nadere informatie

Auteur. Onderwerp. Datum

Auteur. Onderwerp. Datum Auteur FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg Onderwerp Het gezondheidstoezicht op stagiairs: commentaar bij het gewijzigde koninklijk besluit van 21 september 2004 Datum 13 oktober 2005 Copyright

Nadere informatie

Arbeidsovereenkomst voor voltijdse werknemers tewerkgesteld in de ambassades en diplomatieke missies

Arbeidsovereenkomst voor voltijdse werknemers tewerkgesteld in de ambassades en diplomatieke missies Arbeidsovereenkomst voor voltijdse werknemers tewerkgesteld in de ambassades en diplomatieke missies Tussen de Staat (naam van het land), vertegenwoordigd door de heer XXXX, Ambassadeur van xxxxxxx te

Nadere informatie

ARBEIDSOVEREENKOMST VOOR STUDENTEN

ARBEIDSOVEREENKOMST VOOR STUDENTEN ARBEIDSOVEREENKOMST VOOR STUDENTEN Tussen de ondergetekenden : de werkgever : vertegenwoordigd door de student : Geboren op / / te wordt overeengekomen hetgeen volgt : Artikel 1 : De werkgever werft de

Nadere informatie

--------------------- Gelet op de wet van 5 december 1968 betreffende de collectieve arbeidsovereenkomsten en de paritaire comités;

--------------------- Gelet op de wet van 5 december 1968 betreffende de collectieve arbeidsovereenkomsten en de paritaire comités; COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 64 VAN 29 APRIL 1997 TOT INSTELLING VAN EEN RECHT OP OUDERSCHAPSVERLOF, GEWIJZIGD DOOR DE COLLECTIEVE ARBEIDS- OVEREENKOMST NR. 64 BIS VAN 24 FEBRUARI 2015 ---------------------

Nadere informatie

Afdeling 1. Definities. Artikel 1.- Voor de toepassing van dit besluit wordt verstaan onder :

Afdeling 1. Definities. Artikel 1.- Voor de toepassing van dit besluit wordt verstaan onder : Koninklijk besluit van 27 oktober 2009 betreffende de oprichting van een gemeenschappelijke interne dienst voor preventie en bescherming op het werk (B.S. 16.11.2009) Afdeling 1. Definities Artikel 1.-

Nadere informatie

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 24 VAN 2 OKTOBER 1975 BETREFFENDE DE PROCEDURE VAN INLICHTING EN RAADPLEGING VAN DE WERKNEMERSVER-

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 24 VAN 2 OKTOBER 1975 BETREFFENDE DE PROCEDURE VAN INLICHTING EN RAADPLEGING VAN DE WERKNEMERSVER- COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 24 VAN 2 OKTOBER 1975 BETREFFENDE DE PROCEDURE VAN INLICHTING EN RAADPLEGING VAN DE WERKNEMERSVER- TEGENWOORDIGERS MET BETREKKING TOT HET COLLECTIEF ONTSLAG, GEWIJZIGD

Nadere informatie

van Belgische zijde: de heer Dr. Arthur NOKERMAN, Secretaris-generaal van het Ministerie van Sociale Voorzorg,

van Belgische zijde: de heer Dr. Arthur NOKERMAN, Secretaris-generaal van het Ministerie van Sociale Voorzorg, Administratieve schikking houdende de toepassingsmodaliteiten van de Overeenkomst betreffende de Sociale zekerheid tussen het Koninkrijk België en de Staat Israël, ondertekend te Brussel op 5 juli 1971

Nadere informatie

- 7 - HOOFDSTUK III. INSCHRIJVING

- 7 - HOOFDSTUK III. INSCHRIJVING - 7 - HOOFDSTUK III. INSCHRIJVING Artikel 6 De werkgevers die werknemers in vast dienstverband aanwerven als vaklui, dienen hiervan onverwijld kennis te geven aan de Administratieve Commissie met het oog

Nadere informatie

Onze Minister van Tewerkstelling en Arbeid is belast met de uitvoering van dit besluit.

Onze Minister van Tewerkstelling en Arbeid is belast met de uitvoering van dit besluit. KONINKLIJK BESLUIT van 24 JUNI 1998 waarbij algemeen verbindend wordt verklaard de collectieve arbeidsovereenkomst van 27 februari 1997, gesloten in het Paritair Comité voor de beschutte werkplaatsen,

Nadere informatie

Bijzonder Bestek nr Raamovereenkomst voor de signalisatie voor blinden en slechtzienden in verschillende stations van het net

Bijzonder Bestek nr Raamovereenkomst voor de signalisatie voor blinden en slechtzienden in verschillende stations van het net BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST Mobiel Brussel (B.U.V.) Directie Infrastructuur van het Openbaar Vervoer C.C.N. Vooruitgangstraat,80 (bus 1) 1030 BRUSSEL 1 Bijzonder Bestek nr. 1348 Raamovereenkomst voor

Nadere informatie

WET 15 KB 5 JULI 2004

WET 15 KB 5 JULI 2004 WET 15 KB 5 JULI 2004 KONINKLIJK BESLUIT BETREFFENDE DE ERKENNING VAN HAVENARBEIDERS IN DE HAVENGEBIEDEN DIE ONDER HET TOEPASSINGSGEBIED VALLEN VAN DE WET VAN 8 JUNI 1972 BETREFFENDE DE HAVENARBEID (BS

Nadere informatie

(Inwerkingtreding , gepubliceerd in BS van )

(Inwerkingtreding , gepubliceerd in BS van ) Administratieve Schikking betreffende de toepassing van de Overeenkomst betreffende de sociale zekerheid tussen het Koninkrijk België en de Federale Republiek Brazilië (Inwerkingtreding 01-12-2014, gepubliceerd

Nadere informatie

Oorspronkelijke tekst Toepasselijk vanaf en voor het eerst op de in 1967 te nemen vakantie

Oorspronkelijke tekst Toepasselijk vanaf en voor het eerst op de in 1967 te nemen vakantie Artikel 43 Oorspronkelijke tekst Toepasselijk vanaf 01.01.1967 en voor het eerst op de in 1967 te nemen vakantie a) tot de periode van tijdelijke volledige ongeschiktheid; b) tot de eerste twaalf maanden

Nadere informatie

MANDATENLIJST EN VERMOGENSAANGIFTE

MANDATENLIJST EN VERMOGENSAANGIFTE MANDATENLIJST EN VERMOGENSAANGIFTE Wet van 26 juni 2004 tot uitvoering en aanvulling van de wet van 2 mei 1995 betreffende de verplichting om een lijst van mandaten, ambten en beroepen, alsmede een vermogensaangifte

Nadere informatie

MAATSCHAPPIJ VOOR INTERCOMMUNAAL VERVOER TE BRUSSEL

MAATSCHAPPIJ VOOR INTERCOMMUNAAL VERVOER TE BRUSSEL MAATSCHAPPIJ VOOR INTERCOMMUNAAL VERVOER TE BRUSSEL M.I.V.B. Speciale Studiedienst Koningsstraat 76 1000 BRUSSEL 1 Bijzonder Bestek nr. MIVB/SSD/1400 RAAMOVEREENKOMST VOOR VERSTERKING VAN PERRONNEUZEN

Nadere informatie

Provincieraadsbesluit

Provincieraadsbesluit 7e Directie Dienst 71 Personeelsbeheer, Wedden en Pensioenen Provincieraadsbesluit betreft PROVINCIAAL ONDERWIJS - ALLE SCHOLEN Statuut niet-gesubsidieerd administratief en technisch, meesters-, vak- en

Nadere informatie

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST BETREFFENDE HET KLIKSYSTEEM VOOR HET BEHOUD VAN DE AANVULLENDE VERGOEDING IN HET KADER VAN

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST BETREFFENDE HET KLIKSYSTEEM VOOR HET BEHOUD VAN DE AANVULLENDE VERGOEDING IN HET KADER VAN COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST Nr. 107 ----------------------------------------------------------------------- Zitting van donderdag 28 maart 2013 ------------------------------------------------- COLLECTIEVE

Nadere informatie

28 MEI Koninklijk besluit betreffende het gezondheidstoezicht op de werknemers. Belgisch

28 MEI Koninklijk besluit betreffende het gezondheidstoezicht op de werknemers. Belgisch 28 MEI 2003. - Koninklijk besluit betreffende het gezondheidstoezicht op de werknemers. Belgisch Staatsblad 16 juni 2003 Gewijzigd door : KB van 27 december 2004 BS van 24 januari 2005 KB van 21 september

Nadere informatie

TITEL III BIJZONDERE VOORWAARDEN VOOR DE TOEGANG TOT DE BETREKKINGEN DEEL III BESTUURDER RANGERINGEN

TITEL III BIJZONDERE VOORWAARDEN VOOR DE TOEGANG TOT DE BETREKKINGEN DEEL III BESTUURDER RANGERINGEN 501 TITEL III BIJZONDERE VOORWAARDEN VOOR DE TOEGANG TOT DE BETREKKINGEN DEEL III BESTUURDER RANGERINGEN A. WERKZAAMHEDEN De werkzaamheden die aan een bestuurder rangeringen kunnen worden toevertrouwd

Nadere informatie

Koninklijk besluit van 28 mei 2003 betreffende het gezondheidstoezicht op de werknemers (B.S. 16.6.2003)

Koninklijk besluit van 28 mei 2003 betreffende het gezondheidstoezicht op de werknemers (B.S. 16.6.2003) Koninklijk besluit van 28 mei 2003 betreffende het gezondheidstoezicht op de werknemers (B.S. 16.6.2003) Gewijzigd bij: (1) koninklijk besluit van 4 juli 2004 (B.S. 3.8.2004) (2) koninklijk besluit van

Nadere informatie

26 JUNI Wet betreffende het statuut van de tussenpersonen op het gebied van het goederenvervoer.

26 JUNI Wet betreffende het statuut van de tussenpersonen op het gebied van het goederenvervoer. 26 JUNI 1967. - Wet betreffende het statuut van de tussenpersonen op het gebied van het goederenvervoer. Publicatie Belgisch Staatsblad : 27-09-1967 nummer : 1967062604 bladzijde : 10121 Dossiernummer

Nadere informatie

21 APRIL Koninklijk besluit tot vaststelling van de nadere regelen voor erkenning van artsen-specialisten en van huisartsen

21 APRIL Koninklijk besluit tot vaststelling van de nadere regelen voor erkenning van artsen-specialisten en van huisartsen 21 APRIL 1983. - Koninklijk besluit tot vaststelling van de nadere regelen voor erkenning van artsen-specialisten en van huisartsen BS 27/04/1983 in voege 07/05/1983 Gewijzigd door: KB 08-08-1984 BS 07/09/1984

Nadere informatie

(Inwerking getreden op 1 november 2010 Belgisch Staatsblad: 29 oktober 2010)

(Inwerking getreden op 1 november 2010 Belgisch Staatsblad: 29 oktober 2010) Administratieve Schikking houdende de toepassingsmodaliteiten van de Overeenkomst betreffende de sociale zekerheid tussen het Koninkrijk België en Quebec (Inwerking getreden op 1 november 2010 Belgisch

Nadere informatie

22.09.2006 Rev. 27.07.2011 Ines smans ines.smans@salar.be. Moederschapsverlof

22.09.2006 Rev. 27.07.2011 Ines smans ines.smans@salar.be. Moederschapsverlof 22.09.2006 Rev. 27.07.2011 Ines smans ines.smans@salar.be Moederschapsverlof De redactie en uitgever streven naar optimale betrouwbaarheid en volledigheid van de verstrekte informatie, waarvoor ze echter

Nadere informatie

Koninklijk besluit van 28 mei 2003 betreffende het gezondheidstoezicht op de werknemers (B.S. 16.6.2003)

Koninklijk besluit van 28 mei 2003 betreffende het gezondheidstoezicht op de werknemers (B.S. 16.6.2003) Koninklijk besluit van 28 mei 2003 betreffende het gezondheidstoezicht op de werknemers (B.S. 16.6.2003) Gewijzigd bij: (1) koninklijk besluit van 4 juli 2004 (B.S. 3.8.2004) (2) koninklijk besluit van

Nadere informatie

Arbeidsovereenkomst voor bedienden - bepaald werk - deeltijds

Arbeidsovereenkomst voor bedienden - bepaald werk - deeltijds Arbeidsovereenkomst voor bedienden - bepaald werk - deeltijds Tussen de ondergetekende partijen: - enerzijds..., met zetel te..., vertegenwoordigd door..., hierna genoemd de werkgever, en - anderzijds...,

Nadere informatie

HOGE RAAD VOOR DE ZELFSTANDIGEN EN DE KMO

HOGE RAAD VOOR DE ZELFSTANDIGEN EN DE KMO HOGE RAAD VOOR DE ZELFSTANDIGEN EN DE KMO N HANDELSPR.- Jeugdige werknemers A04 Brussel, 17 december 2009 MH/EDJ/JDH ADVIES OP EIGEN INITIATIEF over de TEWERKSTELLING VAN JEUGDIGE WERKNEMERS OP ZON- EN

Nadere informatie

Titel. Inhoudstafel Tekst Begin

Titel. Inhoudstafel Tekst Begin J U S T E L - Geconsolideerde wetgeving Einde Eerste woord Laatste woord Wijziging(en) Parlementaire werkzaamheden Inhoudstafel Einde 46 uitvoeringbesluiten 4 gearchiveerde versies Franstalige versie Raad

Nadere informatie

Koninklijk besluit van 28 mei 2003 betreffende het gezondheidstoezicht op de werknemers (B.S. 16.6.2003)

Koninklijk besluit van 28 mei 2003 betreffende het gezondheidstoezicht op de werknemers (B.S. 16.6.2003) Koninklijk besluit van 28 mei 2003 betreffende het gezondheidstoezicht op de werknemers (B.S. 16.6.2003) Gewijzigd bij: (1) koninklijk besluit van 4 juli 2004 (B.S. 3.8.2004) (2) koninklijk besluit van

Nadere informatie

HOOFDSTUK XI VOORKOMING EN BESLECHTING VAN GESCHILLEN

HOOFDSTUK XI VOORKOMING EN BESLECHTING VAN GESCHILLEN - 71 - HOOFDSTUK XI VOORKOMING EN BESLECHTING VAN GESCHILLEN Artikel 201 In de schoot van het Paritair Subcomité wordt een verzoeningsbureau opgericht, "Bestendig Bureau" genaamd. Artikel 202 Het Bestendig

Nadere informatie

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 42 VAN 2 JUNI 1987 BETREF- FENDE DE INVOERING VAN NIEUWE ARBEIDSREGELINGEN IN DE

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 42 VAN 2 JUNI 1987 BETREF- FENDE DE INVOERING VAN NIEUWE ARBEIDSREGELINGEN IN DE COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 42 VAN 2 JUNI 1987 BETREF- FENDE DE INVOERING VAN NIEUWE ARBEIDSREGELINGEN IN DE ONDERNEMINGEN, GEWIJZIGD DOOR DE COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 42 BIS VAN 10 NOVEMBER

Nadere informatie

Codex over het welzijn op het werk. Boek I.- Algemene beginselen. Titel 4. Maatregelen in verband met het gezondheidstoezicht op de werknemers

Codex over het welzijn op het werk. Boek I.- Algemene beginselen. Titel 4. Maatregelen in verband met het gezondheidstoezicht op de werknemers Codex over het welzijn op het werk Boek I.- Algemene beginselen Titel 4. Maatregelen in verband met het gezondheidstoezicht op de werknemers Omzetting in Belgisch recht van de Europese richtlijn 89/391/EEG

Nadere informatie

WELZIJN OP HET WERK - Wijzigingen Nota over de wetgeving

WELZIJN OP HET WERK - Wijzigingen Nota over de wetgeving VL/NB Brussel, vrijdag 23 mei 2014 WELZIJN OP HET WERK - Wijzigingen Nota over de wetgeving Op 23 mei is een reeds lang aangekondigd KB verschenen. Het gaat over het KB van 24/04/2014 dat diverse bepalingen

Nadere informatie

Paritair Comité voor de bedienden van de textielnijverheid en het breiwerk

Paritair Comité voor de bedienden van de textielnijverheid en het breiwerk 2140000 Paritair Comité voor de bedienden van de textielnijverheid en het breiwerk Sectoraal akkoord 2009 2010... 2 Collectieve arbeidsovereenkomst van 24 april 2009 (92.203)... 2 Invoering van een nieuwe

Nadere informatie

Textielnijverheid uit het administratief arrondissement Verviers

Textielnijverheid uit het administratief arrondissement Verviers Paritair comité voor de textielnijverheid en breiwerk 1200100 Textielnijverheid uit het administratief arrondissement Verviers Halve overbruggingsploeg... 1 Overbruggingsploegen... 1 Bijkomend vakantiegeld...

Nadere informatie

Aangifteprocedure voor arbeidsongevallen in de publieke sector (wet van 03.07.67)

Aangifteprocedure voor arbeidsongevallen in de publieke sector (wet van 03.07.67) Aangifteprocedure voor arbeidsongevallen in de publieke sector (wet van 03.07.67) 1. Welk ongeval moet aangegeven worden? Elk feit overkomen tijdens de uitoefening van de arbeidsovereenkomst of op de arbeidsweg

Nadere informatie

Administratieve schikking voor de toepassing van de overeenkomst over de sociale zekerheid tussen België en Canada van 10 mei 1984

Administratieve schikking voor de toepassing van de overeenkomst over de sociale zekerheid tussen België en Canada van 10 mei 1984 Administratieve schikking voor de toepassing van de overeenkomst over de sociale zekerheid tussen België en Canada van 10 mei 1984 (Inwerking getreden op 1 januari 1987 Belgisch Staatsblad: 10 februari

Nadere informatie

Codex over het welzijn op het werk. Boek II.- Organisatorische structuren en sociaal overleg. Titel 6. Laboratoria

Codex over het welzijn op het werk. Boek II.- Organisatorische structuren en sociaal overleg. Titel 6. Laboratoria Codex over het welzijn op het werk Boek II.- Organisatorische structuren en sociaal overleg Titel 6. Laboratoria Art. II.6-1.- Voor de toepassing van deze titel, wordt verstaan onder: 1 laboratorium: laboratorium

Nadere informatie

Circulaire 2013/14 EXTERNE DIENST VOOR PREVENTIE EN BESCHERMING OP HET WERK

Circulaire 2013/14 EXTERNE DIENST VOOR PREVENTIE EN BESCHERMING OP HET WERK Doel van de oprichting Artikel 40 van de wet van 4 augustus 1996 betreffende het welzijn van de werknemers bij de uitvoering van hun werk voorziet in de oprichting van externe diensten voor preventie en

Nadere informatie

16 JUNI Koninklijk besluit tot uitvoering van artikel 3ter van de Arbeidswet van 16 maart 1971 (1)

16 JUNI Koninklijk besluit tot uitvoering van artikel 3ter van de Arbeidswet van 16 maart 1971 (1) 16 JUNI 2003. - Koninklijk besluit tot uitvoering van artikel 3ter van de Arbeidswet van 16 maart 1971 (1) BS 30/07/2003 in voege 01/09/2003 Gelet op de Arbeidswet van 16 maart 1971, inzonderheid op artikel

Nadere informatie