10 argumenten van GAIA betreffende bont weerlegd:

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "10 argumenten van GAIA betreffende bont weerlegd:"

Transcriptie

1 10 argumenten van GAIA betreffende bont weerlegd: Als een algemene inleiding willen we meegeven dat het ons doel is om het brede publiek zo accuraat mogelijk te informeren over alle aspecten van de pelsdierhouderij, zowel over het ecologische aspect als over de oorsprong van de pelsdieren. Het is onze bedoeling om het brede publiek te informeren over de hoge standaarden en omstandigheden op de Europese pelsdierhouderijen. Net omdat we het publiek willen voorzien van correcte informatie schreven we deze nota met hierin onze versie van de waarheid en de 10 redenen waarom Gaia het niet bij het rechte eind heeft wanneer ze de pelsdierhouderij vals beschuldigd. We geloven dat onze producten uit natuurlijke pels ecologisch verantwoord zijn en dat ze het welzijn van de dieren waarvan ze afkomstig zijn respecteren. We kunnen deze bewering verklaren in antwoord op de 10 redenen die Gaia aangeeft waarom ze tegen bont zijn. 1. Dierenmishandeling in pelsdierhouderijen? Gaia verwijst naar illegaal filmmateriaal bekomen door dierenrechtenactivisten -Oikeutta Eläimille- uit 83 pelsdierhouderijen in Finland in Deze gevallen werden aangegeven bij de daartoe bevoegde overheden en onmiddellijk vonden controles door dierenartsen plaats bij deze pelsdierhouderijen. Het rapport van het Ministerie van Landbouw was positief voor de pelsdierhouderijen in kwestie en de Finse autoriteiten konden het filmmateriaal niet in verbinding brengen met de goede omstandigheden betreffende dierenwelzijn in deze pelsdierhouderijen. Dergelijke aanvallen van dierenrechtenactivisten vonden plaats in verschillende landen zoals België, Spanje, Finland, Zweden, Noorwegen en Denemarken. Deze aanvallen werden aangegeven bij Europol, die dergelijke daden classificeerde onder dierenrechten terrorisme (bron: TE-SAT 2011 Europol). Deze illegale filmopnames, met oncontroleerbaar en niet-representatief beeldmateriaal, gemaakt door extremistische groeperingen (bron: hebben als enige doel de bontsector in een negatief daglicht te stellen. 2. Niets verkeerd met nertsen? Er is niets verkeerd met het kweken van nertsen voor hun pels, op voorwaarde dat er goede voorwaarden betreffende dierenwelzijn gegarandeerd kunnen worden in de pelsdierhouderijen. Dit is het geval gezien er sterke regelgeving bestaat op zowel het Europese als op het nationale niveau. De EU Richtlijn 98/58 heeft betrekking op het welzijn van landbouwhuisdieren, hieronder vallen ook pelsdieren. De Raad van Europa heeft in 1990 aanbevelingen over het houden van pelsdieren aangenomen. Deze werden in 1999 gewijzigd. Deze aanbevelingen vormen de basis voor nationale wetgeving met betrekking tot het houden van pelsdieren en ook voor de praktijkcode van EFBA (99). De methodes om de pelsdieren te slachten en te doden zijn gereguleerd door de Richtlijn (93/119) en door de nieuwe regelgeving (1099/2009).

2 Controles uitgevoerd door dierenartsen van het Federaal Agentschap voor de Voedselveiligheid zorgen ervoor dat de wetgeving toegepast wordt in de pelsdierhouderijen net zoals dit het geval is als bij andere gekweekte dieren (varkens, koeien, kippen, ) Gegeven het feit dat dierenwelzijn een wetenschappelijke ondergrond heeft, is EFBA in september 2009 gestart met een dierenwelzijnsproject, WelFur genaamd. Dit project is een uitbreiding van het Welfare Quality project van de Europese Commissie, maar dan toegepast op pelsdieren. Het doel van het WelFur project is het invoeren van een certificatie programma, gebaseerd op beoordelingsprotocollen op het niveau van de pelsdierhouderij. Op deze manier kunnen uitstekende condities gegarandeerd worden in Europese pelsdierhouderijen. De beoordelingsprotocollen zullen gefinaliseerd worden in de loop van 2012 en de implementatie in pelsdierhouderijen is voorzien op 01/01/2013. Het WelFur project is gebaseerd op vier principes van dierenwelzijn, ontwikkeld door het EUgesubsidieerde Welfare Quality project: 1/Goede voeding: Dit beantwoordt aan twee criteria: de afwezigheid van langdurige honger en dorst. De dieren worden elke dag gevoed door de boer en krijgen water op aanvraag, waardoor de basisbehoeften voldaan zijn. 2/Goed gevoel: Dit beantwoordt aan het comfort betreffende het rusten, het thermisch comfort en de bewegingsvrijheid. Recent wetenschappelijk onderzoek 1 heeft opnieuw aangetoond dat water om in te zwemmen geen aangeboren biologische behoefte is bij nertsen. 3/Goede gezondheid: Dit is gedefinieerd als het afwezig zijn van verwondingen, van ziekte en van pijn veroorzaakt door beheersprocedures Dit betekent dat onze boeren zorg dragen voor hun dieren. 4/Goed gedrag: Dit is gebaseerd op het feit dat pelsdieren verschillend zijn van de diersoorten van dezelfde familie in het wild gezien ze reeds meer dan een eeuw gedomesticeerd zijn. De principes van welzijn van goed of aangepast gedrag worden gemeten door het bekijken van het sociaal- en ander gedrag, de goede mens-dier relatie en de positieve emotionele staat van het dier. 3. Nertsen gedomesticeerd? Nertsen zijn reeds meer dan 30 generaties lang gedomesticeerd, en dit op een gemiddelde levensduur van 3 jaar (dus 100 jaar in totaal), en hun domesticatie is nog steeds een proces dat aan de gang is. Er zijn verschillende wetenschappelijke referenties over dit onderwerp, waarvan de meest recente van de hand is van Dc. Eddy Decuypere van de KUL. Hij stelt dat nertsen gedomesticeerd zijn Bij manier van algemene conclusie kunnen we zeggen dat, 1 To swim or not to swim: an interpretation of farmed minks s motivation for water bath, Claudia M. Vincke, Steffen W. Hansen, Jaakko Mononen, Hannu Korhonen, Jonathan J. Cooper, Maarit Mhaibes, Morten Bakken, Berry M. Spruijt, 2008, Elsevier.

3 gebaseerd op een aantal typische kenmerken voor domesticatie zoals de verandering in pelskleur, de lengte van het paarseizoen, de afname in hersenvolume en de gedragsveranderingen, en bij analogie ook de veranderingen in deze karakteristieken bij dieren zoals ze bij ons gekend zijn, het nertsras onmiskenbaar een gedomesticeerd dier is. Zoals we eerder vermeldden bij het bespreken van de condities rond dierenwelzijn, moet de bewegingsvrijheid van de dieren gegarandeerd worden. Dit is het geval met de aanbevelingen van de Raad van Europa betreffende pelsdieren, die een minimum kooigrootte van 2550 cm² (min hoogte 45cm min lengte 70cm min breedte 30cm) voorschrijft en de toegang tot met stro bedekte houten nestbox. Uit de wetenschappelijke lectuur weten we dat de standaard nertskooi verbeterd kan worden door kooiverrijking toegepast in de vorm van platforms en/of cilinders voor nertsen. Deze factoren verminderen het voorkomen van staartbijten, stereotiep gedrag en verlaagt het cortisolgehalte in het bloed, die allen duiden op een beter welzijn van de nerts 2. Hoewel, het verdubbelen of verviervoudigen van de aanbevolen kooigrootte verhoogde het welzijn van de nerts niet (Hansen et al., 1994;2007). 4. Respect van de regels? Gaia heeft illegaal het eigendom van het OA label (Origin Assured) van de bontsector ( gebruikt door het kopen van en Deze sites misbruikt Gaia door het tonen van foto s van dierenmishandeling, foto s waarvan de bronnen niet bekend gemaakt zijn. Hierdoor kan niet geverifieerd worden of de foto s waarheidsgetrouw zijn. Opnieuw wil de dierenrechtenorganisatie hiermee de bontsector schade toebrengen. Het OA label vertelt de consument dat het pelsstuk dat ze kopen afkomstig is van een land waar nationale en internationale wetgeving en standaarden gelden voor de productie van bont. Europese landen maken deel uit van dit programma omdat ze de vereisten betreffende het label naleven, daar waar China geen lid is omdat ze op heden nog bezig zijn met de implementatie van de wetgeving aangaande dierenwelzijn. Aanvullend met het OA label heeft de Europese Federatie voor de Pelsdierhouderij (EFBA) haar dierenwelzijnsprogramma, WelFur, gelanceerd. Dit programma garandeert uitstekende dierenwelzijnscondities op Europese pelsdierhouderijen. Met deze twee programma s kunnen consumenten en het brede publiek degelijk geïnformeerde pelsaankopen maken. 2 Mink welfare considerations, Steffen W. Hansen, Aarhus University, 2007.

4 5. Methodes voor slachten en doden? Het is ons doel om bij het slachten van dieren onnodige angst, paniek, pijn, lijden en stress bij de dieren te voorkomen. Het is wetenschappelijk aangetoond dat individuele pelsdiersoorten gedood moeten worden volgens specifieke methodes. Voor nertsen, net zoals voor lammeren en biggen, is de methode met gas 3 de meest diervriendelijke. Nertsen worden onmiddellijk uit hun kooi genomen en in een doos met het gepaste niveau van gasconcentratie gestopt. Ze verliezen het bewustzijn na een paar seconden en sterven na een paar minuten. Voor vossen is de elektrische methode 4 de meest diervriendelijke, hetzelfde geldt voor kippen. Al deze methodes zijn bevestigd door wetenschappelijke experts van de Europese Commissie en maken deel uit van de nieuwe Europese Regelgeving (1099/2009) op het slachten, Annex 1. Het gebruik van dodelijke injectie met barbituraten voor het slachten van dieren kan enkel gebeuren in uitzonderlijke omstandigheden. Tevens dient deze methode worden uitgevoerd door een professionele dierenarts. Bijkomend hebben barbituraten negatieve effecten op het welzijn gezien zij pijnvolle kristalvorming in de nieren en de lever van dieren veroorzaken. Het leidt ook tot opwinding, pijn en lijden bij het dier gezien er tussen de intra-peritoneale injectie en het verlies van het bewustzijn van het dier 10 tot 20 minuten zitten Economische impact? In tegenstelling tot wat de meeste mensen denken, is de bontsector een groeiende sector. De economische impact is belangrijk op een Europees en op een internationaal niveau en het Belgische niveau draagt hiertoe bij. België telt 19 pelsdierhouderijen (met dieren) en 60 bontdetailhandelszaken, die samen meer dan 500 directe en indirecte jobs creëren. De pelsdierhouderij is een legale landbouwactiviteit, gelijkwaardig aan het kweken van koeien, varkens en kippen. Europa is wereldleider in de pelsdierhouderij met een totale productie van 32.1 nertsen in 2010, 7200 boeren, directe en indirecte jobs en een waarde van 1.5 miljard euro. Wereldwijd is de sector goed voor meer dan 14 miljard USD in 2010 en dit getal stijgt nog steeds. 3 Euthanasia of mink with by means of carbon dioxide (CO²), carbon monoxide (CO) and Nitrogen (N²),N. Enggaard Hansen, Scientifur, Euthanasia of mink with carbon monoxide, E. Lambooy, Scientifur, Federation of Veterinarians of Europe (FVE/06/doc 033 final 25/10/2007). 4 Electrocution in farmed foxes; evaluation from an animal welfare point of view, Hannu T. Korhonen, Norwegian Veterinary Pharmacology and Therapeutics, 8 TH edition, pp

5 7. Verbod? Er is geen reden voor het voeren van een discussie betreffende een verbod op pelsdierhouderijen. Volgens het Europees Verdrag zijn dieren wezens met gevoel, wat betekent dat ze stress en pijn kunnen voelen. Dieren hebben echter geen bewustzijn en ze weten niet voor welk doel ze gekweekt worden (vlees, pels, jacht, ). Gelijkheid tussen dieren zou verplicht moeten zijn bij het maken van een nieuwe regelgeving, volgens Peter Sandoe 6. Het is belangrijk dat consumenten en het brede publiek geïnformeerd worden betreffende de welzijnsomstandigheden van onze dieren. Dit is precies wat we proberen te doen met ons WelFur programma. 8. China? China is een groeiende pelsproducent, met 14 miljoen dieren in Hierdoor is het een feit dat de vraag naar bont nog steeds aan het groeien is. Indien pels niet geproduceerd wordt in Europa onder strikte dierenwelzijnsomstandigheden, dan zal de productie gewoonweg verplaatst worden naar China, waar men nog bezig is met het implementeren van de wetgeving op dierenwelzijn. Is dit wat Europa wil? 9. Bont: ecologisch? Bont is ecologisch. Deze bewering wordt ondersteund door twee studies die de bontsector liet uitvoeren: één door DSS Management Consultants, Canada, over de analyse van de levenscyclus op de milieu-impact van natuurlijke pels (2011), en één door MTT Agrifood Research, Finland, over de beoordeling van de levensduur van nerts en vossenbont. Beide studies beweren dat natuurlijke pels een hoogst duurzaam product is dat 30 jaar of meer gebruikt kan worden. Aan de andere kant is de levensduur van vals bont veelal minder dan 10 jaar. Het resultaat van het produceren van een equivalent vals bont in vergelijking met een equivalent natuurlijke pels is een grotere impact op het milieu. Natuurlijke pelsstukken worden vaak opnieuw gebruikt in de herwerking van een nieuw stuk. Hierdoor daalt de vraag naar de productie van nieuwe pels wat leidt tot aanzienlijke milieuvoordelen. 6 Socio-Zoological scale of animals or the discriminatory way of placing animals in hierarchies, Peter Sandoe, Danish Animal Welfare & Ethic Committee, DK, 2009.

6 Natuurlijk bont wordt geproduceerd door gebruik te maken van dierlijke afvalproducten (bijproducten) van de vis en de vleesindustrie, afval dat anders terechtkomt in het milieu. Natuurlijk bont draagt bij tot de milieuvoordelen gezien het afval van de pelsdierhouderijen gebruikt wordt in de productie van biogas en organisch afgeleide meststoffen en zo energenieverslindende meststoffen vervangen. De ecologische voetafdruk van de natuurlijke bontproductie is relatief klein (28kg CO²-eq.per bont). (Dit cijfer komt overeen met een gemiddelde dagelijkse ecologische voetafdruk van een Finse burger of de uitstoot van een auto die ongeveer 150 km rijdt). 10. Publieke opinie? Het onderzoek uitgevoerd door IPSOS, in opdracht van EFBA, uitgevoerd in België in december 2010 toont aan dat de helft van de Belgen (49%) van mening zijn dat de pelsdierhouderij volledig toegelaten moet worden in Europa onder strikte voorwaarden en goed gecontroleerde omstandigheden. We respecteren een mogelijk verschil in onze mening maar, alvorens uw mening te vormen, nodigen wij u graag uit voor een bezoek aan een pelsdierhouderij. Uiteraard kunt u ons steeds contacteren voor verdere informatie.

Het ontwapenen van kippen

Het ontwapenen van kippen Het ontwapenen van kippen Voorzorgsprincipe dierenwelzijn Wouter Wytynck Boerenbond Dierenwelzijn Dierenwelzijn wordt getoetst aan vijf vrijheden: - Vrij van honger en dorst - Vrij van ongemak - Vrij van

Nadere informatie

Het GLB en dierenwelzijn: hoge normen in de EU

Het GLB en dierenwelzijn: hoge normen in de EU Het GLB en dierenwelzijn: hoge normen in de EU De Europese Unie mikt hoog Europese Commissie Landbouw en plattelandsontwikkeling Bijdrage van het landbouwbeleid Het GLB biedt landbouwers een aantal stimuli

Nadere informatie

COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN WERKDOCUMENT VAN DE DIENSTEN VAN DE COMMISSIE. Begeleidend document bij het voorstel voor een

COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN WERKDOCUMENT VAN DE DIENSTEN VAN DE COMMISSIE. Begeleidend document bij het voorstel voor een COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN Brussel, 23.7.2008 SEC(2008) 2291 WERKDOCUMENT VAN DE DIENSTEN VAN DE COMMISSIE Begeleidend document bij het voorstel voor een VERORDENING VAN HET EUROPEES PARLEMENT

Nadere informatie

Staat van het Dier. Drs. Henny van Rij

Staat van het Dier. Drs. Henny van Rij Staat van het Dier Drs. Henny van Rij Inhoud presentatie 1.Morele status van het dier 2.Nota Dierenwelzijn 3.Staat van het dier 4.Toekomst 3 Morele status van het dier: t/m 17e eeuw Dieren moreel niet

Nadere informatie

November Jaargang 4. Josine & Rubéns. Tips&Tricks #15. Naaldloze intradermale vaccinatie verbetert dierenwelzijn

November Jaargang 4. Josine & Rubéns. Tips&Tricks #15. Naaldloze intradermale vaccinatie verbetert dierenwelzijn November 2017 - Jaargang 4 Josine & Rubéns Tips&Tricks #15 Naaldloze intradermale vaccinatie verbetert dierenwelzijn LUNG HEALTH NAALDLOZE INTRADERMALE VACCINATIE VERBETERT DIERENWELZIJN Vandaag staat

Nadere informatie

Standpuntbepaling inzake de duurzame aankoop van eieren

Standpuntbepaling inzake de duurzame aankoop van eieren Standpuntbepaling inzake de duurzame aankoop van eieren Inhoudstabel 1. Onze visie...3 2. Ons doel...4 3. Ons standpunt...5 3.1. Verantwoordelijke assortimentssamenstelling 5 3.2. Herkomst, transparantie

Nadere informatie

B8-0484/2018 } B8-0485/2018 } B8-0487/2018 } B8-0489/2018 } RC1/Am. 5

B8-0484/2018 } B8-0485/2018 } B8-0487/2018 } B8-0489/2018 } RC1/Am. 5 B8-0489/2018 } RC1/Am. 5 5 Visum 11 bis (nieuw) gezien Verordening (EG) nr. 1/2005 van de Raad van 22 december 2004 inzake de bescherming van dieren tijdens het vervoer en daarmee samenhangende activiteiten

Nadere informatie

Cijfers bontsector België (2003) ---------------------------------------------- 3

Cijfers bontsector België (2003) ---------------------------------------------- 3 1 Inhoud Cijfers bontsector België (2003) ---------------------------------------------- 3 Cijfers bontsector in Europa (1999) ------------------------------------------- 4 Overzicht structuur bontsector:

Nadere informatie

Verre veetransporten in de Europese Unie

Verre veetransporten in de Europese Unie Verre veetransporten in de Europese Unie Presentatie voor Studium Generale Hogeschool van Hall Larenstein Geert Laugs, CIWF Nederland 14 maart 2012 Verdrag van Lissabon: Peter Roberts (+2006) richtte in

Nadere informatie

VOOR EEN VERBOD OP DIERPROEVEN OP HONDEN EN KATTEN. v Antwoorden op 8 veelgestelde vragen v

VOOR EEN VERBOD OP DIERPROEVEN OP HONDEN EN KATTEN. v Antwoorden op 8 veelgestelde vragen v VOOR EEN VERBOD OP DIERPROEVEN OP HONDEN EN KATTEN v Antwoorden op 8 veelgestelde vragen v Hoeveel honden en katten worden gebruikt in laboratoria in België? Volgens de officiële statistieken* werden er

Nadere informatie

Structuur. Introductie. Methodologie. Na WO II: nooit meer honger. Inzicht nodig in maatschappelijk beeld. omtrent dierenwelzijn

Structuur. Introductie. Methodologie. Na WO II: nooit meer honger. Inzicht nodig in maatschappelijk beeld. omtrent dierenwelzijn Kleinveehouderij: naar een meer diervriendelijke productie? Overzicht van recent onderzoek Donderdag 9 september 011 ILVO-Dier, Melle Maatschappelijk belang van bezettingsdichtheid Filiep Vanhonacker,

Nadere informatie

DIERENWELZIJN IN DE BELGISCHE KETEN

DIERENWELZIJN IN DE BELGISCHE KETEN DIERENWELZIJN IN DE BELGISCHE KETEN Michael Gore, gedelegeerd bestuurder FEBEV Wouter Wytynck, adviseur dierlijke veredeling bij Boerenbond Anneleen Vandewynckel, directeur Fenavian 2 Dierenwelzijn in

Nadere informatie

Duurzame overheidsopdracht-fiche: uitgebreid

Duurzame overheidsopdracht-fiche: uitgebreid Duurzame overheidsopdracht-fiche: uitgebreid 1) Onderwerp 1) Voedsel en dranken uit de organische voedingsproducten en geproduceerd op een milieuvriendelijke wijze EN / OF 2) Voedsel en dranken die een

Nadere informatie

Welzijn:the animal point of view. Winny Weinbeck, Tinley gedragstherapeute voor papegaai

Welzijn:the animal point of view. Winny Weinbeck, Tinley gedragstherapeute voor papegaai Welzijn:the animal point of view Winny Weinbeck, Tinley gedragstherapeute voor papegaai Welzijn Dierenwelzijn is een complex begrip dat zowel het fysieke welzijn als het geestelijk welzijn omvat (Brambell

Nadere informatie

Het slachten zonder verdoving in België: een ondraaglijk leed

Het slachten zonder verdoving in België: een ondraaglijk leed 25 november 2009 Persdossier Het slachten zonder verdoving in België: een ondraaglijk leed Onderzoek door GAIA naar het slachten en het gebruik van ritueel geslachte dieren 1. Onderzoek van GAIA 2. Slachten

Nadere informatie

de mening van consumenten Castreren of niet: Filiep Vanhonacker Varkensbedrijf Wolkenhoeve gaat voor niet-gecastreerde varkens

de mening van consumenten Castreren of niet: Filiep Vanhonacker Varkensbedrijf Wolkenhoeve gaat voor niet-gecastreerde varkens Persevenement Varkensbedrijf Wolkenhoeve gaat voor niet-gecastreerde varkens De Wolkenhoeve, Geel, 20 mei 2010 Castreren of niet: de mening van consumenten Filiep Vanhonacker Universiteit Gent, Vakgroep

Nadere informatie

Samenvatting Praktijkonderzoek Bont en Exotisch Leer

Samenvatting Praktijkonderzoek Bont en Exotisch Leer Samenvatting Praktijkonderzoek Bont en Exotisch Leer Een praktijkonderzoek voor de Eerlijke Verzekeringswijzer (in Samenwerking met Bont voor Dieren) Datum: 23 februari 2016 Naritaweg 10 1043 BX Amsterdam

Nadere informatie

Opsporen van trichinen bij karkassen van gedomesticeerde varkens tijdens de post-mortemkeuring.

Opsporen van trichinen bij karkassen van gedomesticeerde varkens tijdens de post-mortemkeuring. Federaal agentschap voor de veiligheid van de voedselketen Omzendbrief betreffende onderzoeken ter opsporing van de aanwezigheid van Trichinella in de karkassen van gedomesticeerde varkens in slachthuizen

Nadere informatie

Visie 2020 beleidslijn nafa certificering en traceerbaarheid bont

Visie 2020 beleidslijn nafa certificering en traceerbaarheid bont Visie 2020 beleidslijn nafa certificering en traceerbaarheid bont Oktober 2016 Onze visie North American Fur Auctions (NAFA) zet een traditie voort van meer dan 345 jaar, van zowel het aanbieden van s

Nadere informatie

Internationaal dierenwelzijnsbeleid

Internationaal dierenwelzijnsbeleid Internationaal dierenwelzijnsbeleid Stand: januari 2016 Onze visie Eenvoudig, verantwoordelijk, betrouwbaar: al meer dan 100 jaar liggen traditionele handelswaarden ten grondslag aan het succes van ALDI

Nadere informatie

Gezondheid & Voeding

Gezondheid & Voeding Biologische producten en duurzame keurmerken Wij kochten in 2014 voor iets meer dan 1 miljard euro aan biologische producten. Dat is een groei van 6% ten opzichte van 2013. We worden steeds bewuster en

Nadere informatie

Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen

Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen AFRIKAANSE VARKENSPEST (AVP): COMMUNICATIE Nieuw uitvoeringsbesluit van de Europese Commissie van gestemd op 23 november 2018: aanpassing van de zonering door de Europese Commissie Het is belangrijk te

Nadere informatie

Umsetzungsmaßnahmen CO 2 - Footprint aus Kundensicht/ Realisatie van CO 2 - Footprint uit visie van de klant

Umsetzungsmaßnahmen CO 2 - Footprint aus Kundensicht/ Realisatie van CO 2 - Footprint uit visie van de klant Umsetzungsmaßnahmen CO 2 - Footprint aus Kundensicht/ Realisatie van CO 2 - Footprint uit visie van de klant 1 Recordwaarde bij CO 2 Meting van NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration) op

Nadere informatie

Verduurzaming van de veehouderij: urgentie vanuit mondiaal perspectief

Verduurzaming van de veehouderij: urgentie vanuit mondiaal perspectief Verduurzaming van de veehouderij: urgentie vanuit mondiaal perspectief Conferentie Keuzes voor landbouw en veehouderij Huidige mondiale impact van veehouderij Biodiversiteit, aandeel 30% in mondiaal verlies

Nadere informatie

Titel Feedban Nummer DV-01 Datum januari 2017

Titel Feedban Nummer DV-01 Datum januari 2017 Catharijnesingel 59 3511 GG Utrecht Postbus 43006 3540 AA Utrecht www.nvwa.nl Contactpersoon T 088 223 33 33 F 088 223 33 34 info@nvwa.nl Titel Feedban Nummer DV-01 Om de verspreiding van BSE en soortgelijke

Nadere informatie

Hierbij gaat voor de delegaties document D048570/03.

Hierbij gaat voor de delegaties document D048570/03. Raad van de Europese Unie Brussel, 26 januari 2017 (OR. en) 5664/17 AGRILEG 23 VETER 9 BEGELEIDENDE NOTA van: de Europese Commissie ingekomen: 20 januari 2017 aan: Nr. Comdoc.: D048570/03 Betreft: het

Nadere informatie

Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit FOUT: BRON VAN VERWIJZING NIET GEVONDEN

Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit FOUT: BRON VAN VERWIJZING NIET GEVONDEN Ministerie van Economische Zaken > Retouradres Postbus 43006 3540 AA Fout: Bron van verwijzing niet gevonden De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA s-gravenhage Directie

Nadere informatie

Niet-technische samenvatting Algemene gegevens. 2 Categorie van het project. 3 Projectbeschrijving

Niet-technische samenvatting Algemene gegevens. 2 Categorie van het project. 3 Projectbeschrijving Niet-technische samenvatting 2016491-2 1 Algemene gegevens 1.1 Titel van het project Effecten van ijzer op een hormoon dat betrokken is bij het calcium- en fosfaatmetabolisme (FGF23) bij chronische nierpatiënten.

Nadere informatie

Duurzame overheidsopdracht-fiche: basis

Duurzame overheidsopdracht-fiche: basis Duurzame overheidsopdracht-fiche: basis 1) Onderwerp 1) Voedsel en dranken uit de organische voedingsproducten en geproduceerd op een milieuvriendelijke wijze EN / OF 2) Voedsel en dranken die een eerlijke

Nadere informatie

VR DOC.0948/3BIS

VR DOC.0948/3BIS VR 2018 2007 DOC.0948/3BIS ONTWERP VAN DECREET HOUDENDE EEN VERBOD OP HET HOUDEN VAN PELSDIEREN EN OP HET HOUDEN VAN DIEREN VOOR DE PRODUCTIE VAN FOIE GRAS DOOR MIDDEL VAN DWANGVOEDERING MEMORIE VAN TOELICHTING

Nadere informatie

Welzijn van vissen tijdens de productie: de case Afrikaanse meerval

Welzijn van vissen tijdens de productie: de case Afrikaanse meerval Welzijn van vissen tijdens de productie: de case Afrikaanse meerval Johan Schrama & Pascal van de Nieuwegiessen Aquaculture and Fisheries Group Wageningen University The Netherlands Inhoud presentatie

Nadere informatie

Sojaproducten - Een bron van hoogwaardige eiwitten

Sojaproducten - Een bron van hoogwaardige eiwitten Sojaproducten - Een bron van hoogwaardige eiwitten Standpuntnota van de ENSA Scientific Advisory Committee Inleiding Eiwitten zijn een belangrijke voedingsstof die nodig zijn voor de groei en het herstel

Nadere informatie

Gun onze kinderen. een schoon milieu

Gun onze kinderen. een schoon milieu Gun onze kinderen een schoon milieu VOORKOM VERSPILLING DOELMATIG GEBRUIK VAN GRONDSTOFFEN DUURZAAM BOSBEHEER VERANTWOORDE, LAGE KOOLSTOFUITSTOOT WELZIJN VAN MENS EN GEMEENSCHAP Doelmatig gebruik van grondstoffen

Nadere informatie

Ethiek en welzijn. Helicon Opleidingen MBO Nijmegen

Ethiek en welzijn. Helicon Opleidingen MBO Nijmegen Ethiek en welzijn Helicon Opleidingen MBO Nijmegen Jos Hendriks, docent dierenhouderij Prof.Dr. Hub Zwart, ethicus Radboud Universiteit Prof.Dr. Johan de Tavernier, ethicus K.U. Leuven Mens dier relatie

Nadere informatie

1/2. Staten-Generaal. Vergaderjaar BRIEF VAN DE MINISTER VAN BUITENLANDSE ZAKEN. Aan de Voorzitters van de Eerste en van de Tweede Kamer der

1/2. Staten-Generaal. Vergaderjaar BRIEF VAN DE MINISTER VAN BUITENLANDSE ZAKEN. Aan de Voorzitters van de Eerste en van de Tweede Kamer der Staten-Generaal 1/2 Vergaderjaar 2006 2007 A 31 026 Protocol van wijziging van de Europese Overeenkomst inzake de bescherming van landbouwhuisdieren; Straatsburg, 6 februari 1992 (Trb. 2006, 253) Nr. 1

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA 's-gravenhage. Geachte Voorzitter,

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA 's-gravenhage. Geachte Voorzitter, Directie Visserij De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA 's-gravenhage uw brief van uw kenmerk ons kenmerk datum 4 september 2008 2070828790 Viss. 2008/5042 25 september

Nadere informatie

Actualiteit: opvolging import Japans voedsel

Actualiteit: opvolging import Japans voedsel Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Actualiteit: opvolging import Japans voedsel 25 mei 2011 Europese aanpak invoer uit Japan Harmonisering op Europees niveau van de controles bij

Nadere informatie

Deze verordening is verbindend in al haar onderdelen en is rechtstreeks toepasselijk in elke lidstaat.

Deze verordening is verbindend in al haar onderdelen en is rechtstreeks toepasselijk in elke lidstaat. 26.7.2013 Publicatieblad van de Europese Unie L 201/31 VERORDENING (EU) Nr. 717/2013 VAN DE COMMISSIE van 25 juli 2013 tot wijziging van Verordening (EU) nr. 142/2011 wat betreft de vermeldingen inzake

Nadere informatie

Internationaal dierenwelzijnsbeleid

Internationaal dierenwelzijnsbeleid Internationaal dierenwelzijnsbeleid Stand: februari 2016 Onze visie Eenvoud, verantwoord, betrouwbaar: al meer dan 100 jaar ligt koopmanschap ten grondslag aan het succes van ALDI. Een belangrijke voorwaarde

Nadere informatie

VR DOC.0948/5BIS

VR DOC.0948/5BIS VR 2018 2007 DOC.0948/5BIS Reguleringsimpactanalyse voor een verbod op het houden van pelsdieren en het houden van dieren voor de productie van foie gras door middel van 1 Gegevens van het advies 1.1 Gegevens

Nadere informatie

Gedetailleerde doelen Duurzame Zuivelketen

Gedetailleerde doelen Duurzame Zuivelketen Gedetailleerde doelen Duurzame Zuivelketen Inleiding Via de Duurzame Zuivelketen streven zuivelondernemingen (NZO) en melkveehouders (LTO) gezamenlijk naar een toekomstbestendige en verantwoorde zuivelsector.

Nadere informatie

Hoe voeden we 9 mrd mensen optimaal: lokaal of mondiaal? Aalt Dijkhuizen MVO

Hoe voeden we 9 mrd mensen optimaal: lokaal of mondiaal? Aalt Dijkhuizen MVO Hoe voeden we 9 mrd mensen optimaal: lokaal of mondiaal? Aalt Dijkhuizen MVO 12-03-2015 NL Agri & Food: oprecht een topsector! Tweede exporteur ter wereld Stevige pijler onder de economie 10% v/h BNP;

Nadere informatie

Samenvatting. Indicatoren voor ecologische effecten hangen sterk met elkaar samen

Samenvatting. Indicatoren voor ecologische effecten hangen sterk met elkaar samen Samenvatting Er bestaan al jaren de zogeheten Richtlijnen voor goede voeding, die beschrijven wat een gezonde voeding inhoudt. Maar in hoeverre is een gezonde voeding ook duurzaam? Daarover gaat dit advies.

Nadere informatie

KONIJNENSLACHTERIJ/ UITSNIJDERIJ / VERWERKER VERSIE 15-11-2012

KONIJNENSLACHTERIJ/ UITSNIJDERIJ / VERWERKER VERSIE 15-11-2012 Aan deze criteria kunnen geen rechten worden ontleend. Onjuistheden en aanpassingen voorbehouden. Versie 1 Slachten: Controle op slachthuis Personeel BLKSAP01 IKB certificaat Jaarlijks wordt het bedrijf

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2014 2015 25 074 Ministeriële Conferentie van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) Nr. 188 BRIEF VAN DE MINISTER VOOR BUITENLANDSE HANDEL EN ONTWIKKELINGSSAMENWERKING

Nadere informatie

BELGISCHE DIERPROEFNEMERS SCHENDEN EU-WETGEVING IN HET BUITENLAND

BELGISCHE DIERPROEFNEMERS SCHENDEN EU-WETGEVING IN HET BUITENLAND BELGISCHE DIERPROEFNEMERS SCHENDEN EU-WETGEVING IN HET BUITENLAND Rapport van de Anti Dierproeven Coalitie KU LEUVEN - ONDERZOEKERS OMZEILEN DE WETGEVING MET EXPERIMENTEN OP BAVIANEN IN KENIA Rond 1990

Nadere informatie

Titel Feedban Nummer DV-01 Datum juli 2016

Titel Feedban Nummer DV-01 Datum juli 2016 Catharijnesingel 59 3511 GG Utrecht Postbus 43006 3540 AA Utrecht www.nvwa.nl Contactpersoon T 088 223 33 33 F 088 223 33 34 info@nvwa.nl Titel Feedban Nummer DV-01 Om de verspreiding van BSE en soortgelijke

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2006 2007 30 826 Voorstel van het lid Van Velzen houdende een verbod op de pelsdierhouderij (Wet verbod pelsdierhouderij) Nr. 2 VOORSTEL VAN WET Wij Beatrix,

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20401 2500 EK Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Bezoekadres Bezuidenhoutseweg 73 2594 AC Den Haag Postadres Postbus 20401

Nadere informatie

Strategie Dierenwelzijn

Strategie Dierenwelzijn Strategie Dierenwelzijn September 2017 Inhoud Waarom dierenwelzijn? 3 ACTIAMs visie en doelstellingen op het gebied van dierenwelzijn 4 Strategie en middelen voor het behalen van onze doelstellingen 5

Nadere informatie

VARKENSSLACHTERIJ / UITSNIJDERIJ / VERWERKER

VARKENSSLACHTERIJ / UITSNIJDERIJ / VERWERKER VARKENSSLACHTERIJ / UITSNIJDERIJ / VERWERKER Normen voor varkensslachterij / uitsnijderij / verwerker Aan deze criteria kunnen geen rechten worden ontleend. Onjuistheden en aanpassingen voorbehouden. =

Nadere informatie

Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen

Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Omzendbrief met betrekking tot de voorschriften voor de nationale handel, het handelsverkeer en de invoer van sperma, eicellen en embryo s van

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA 's-gravenhage

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA 's-gravenhage > Retouradres Postbus 20401 2500 EK Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA 's-gravenhage Directoraat-generaal Agro Bezoekadres Bezuidenhoutseweg 73 2594 AC Den

Nadere informatie

VIND JE TUSSEN DE LABELS JE VOEDING NOG? VIND JE TUSSEN DE LABELS JE VOEDING NOG? VIND JE TUSSEN DE LABELS JE VOEDING NOG? VIND JE TUSSEN DE LABELS

VIND JE TUSSEN DE LABELS JE VOEDING NOG? VIND JE TUSSEN DE LABELS JE VOEDING NOG? VIND JE TUSSEN DE LABELS JE VOEDING NOG? VIND JE TUSSEN DE LABELS BELPLUME www.belplume.be Belgisch keurmerk voor kippenvlees en eieren BELPLUME www.belplume.be Vaste eisen naar gezondheid en welzijn van de kippen BELPLUME www.belplume.be Eieren en vlees krijgen uniek

Nadere informatie

gedragscode voor leveranciers van Quintiles

gedragscode voor leveranciers van Quintiles gedragscode voor leveranciers van Quintiles 2 Quintiles maakt zich sterk voor duurzame zakelijke praktijken. Op basis van internationaal erkende normen, is deze gedragscode voor leveranciers ( Code ) gericht

Nadere informatie

Omzendbrief met betrekking tot de toelating en erkenning voor hoevezuivelproducenten en het gebruik van de autocontrolegidsen

Omzendbrief met betrekking tot de toelating en erkenning voor hoevezuivelproducenten en het gebruik van de autocontrolegidsen Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Omzendbrief met betrekking tot de toelating en erkenning voor hoevezuivelproducenten en het gebruik van de autocontrolegidsen Referentie PCCB/S3/EME/1136184

Nadere informatie

Waarom welzijn? Over de ethiek van diergebruik en de waarde van welzijn

Waarom welzijn? Over de ethiek van diergebruik en de waarde van welzijn Waarom welzijn? Over de ethiek van diergebruik en de waarde van welzijn Dr. Franck L.B. Meijboom Ethiek Instituut & Faculteit Diergeneeskunde Universiteit Utrecht Welzijn We zijn niet de eerste! Welzijn

Nadere informatie

BioWanze De nieuwe generatie

BioWanze De nieuwe generatie BioWanze De nieuwe generatie BioWanze in het kort De grootste producent van bio-ethanol in België met een jaarlijkse capaciteit van maximum 300.000 m³ bio-ethanol. Het nieuwe generatie proces verzekert

Nadere informatie

(PAARDEN-) ASIELEN, IN BESLAGNAME EN OPVANG IN VLAANDEREN: REGELGEVING KARLIEN DE PAEPE - DIENST DIERENWELZIJN

(PAARDEN-) ASIELEN, IN BESLAGNAME EN OPVANG IN VLAANDEREN: REGELGEVING KARLIEN DE PAEPE - DIENST DIERENWELZIJN (PAARDEN-) ASIELEN, IN BESLAGNAME EN OPVANG IN VLAANDEREN: REGELGEVING KARLIEN DE PAEPE - DIENST DIERENWELZIJN 2 (Paarden-) asielen, in beslagname en opvang in Vlaanderen: Regelgeving Karlien De Paepe

Nadere informatie

Datum 4 december 2015 Betreft Beantwoording van vragen over misstanden in de nertsenhouderij en massale uitbreidingen door nertsenhouders

Datum 4 december 2015 Betreft Beantwoording van vragen over misstanden in de nertsenhouderij en massale uitbreidingen door nertsenhouders > Retouradres Postbus 20401 2500 EK Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA s-gravenhage Directoraat-generaal Agro en Bezoekadres Bezuidenhoutseweg 73 2594 AC

Nadere informatie

Proefschrift Beoordelen van bewusteloosheid in slachtdieren

Proefschrift Beoordelen van bewusteloosheid in slachtdieren Proefschrift Beoordelen van bewusteloosheid in slachtdieren Nederlandse samenvatting door Merel Verhoeven Waarom bepalen we bewusteloosheid? In de Europese wetgeving is vastgelegd dat dieren bewusteloos

Nadere informatie

Rapport onverdoofd slachten. Piet Vanthemsche 29 maart 2017

Rapport onverdoofd slachten. Piet Vanthemsche 29 maart 2017 Rapport onverdoofd slachten Piet Vanthemsche 29 maart 2017 1 De opdracht. wil de Vlaamse Minister van Mobiliteit, Openbare Werken, Vlaamse Rand, Toerisme en Dierenwelzijn, een onafhankelijke tussenpersoon

Nadere informatie

UNITING THE ORGANIC WORLD

UNITING THE ORGANIC WORLD International Federation of Organic Agriculture Movements Principles of Organic Agriculture 1 Beginselen van de Biologische Landbouw De Beginselen vormen de wortels, waaruit de biologische landbouw groeit

Nadere informatie

PLUIMVEESLACHTERIJ/ UITSNIJDERIJ / VERWERKER

PLUIMVEESLACHTERIJ/ UITSNIJDERIJ / VERWERKER PLUIMVEESLACHTERIJ/ UITSNIJDERIJ / VERWERKER Normen voor pluimveeslachterij/ uitsnijderij / verwerker Aan deze criteria kunnen geen rechten worden ontleend. Onjuistheden en aanpassingen voorbehouden. =

Nadere informatie

HOE KAN DUURZAME CATERING DE DUURZAME POLITIEK VAN EEN ONDERNEMING ONDERSTEUNEN?

HOE KAN DUURZAME CATERING DE DUURZAME POLITIEK VAN EEN ONDERNEMING ONDERSTEUNEN? HOE KAN DUURZAME CATERING DE DUURZAME POLITIEK VAN EEN ONDERNEMING ONDERSTEUNEN? Ellen Dessart Sodexo Belgium INHOUD o Wat is een duurzaam voedingsaanbod? o Hoe omschakelen van een gewoon naar een duurzaam

Nadere informatie

Voor dierlijke producten verwijst dat begrip naar het land waarin het product geheel is verkregen, hetgeen, toegepast op vlees, betekent: het land waa

Voor dierlijke producten verwijst dat begrip naar het land waarin het product geheel is verkregen, hetgeen, toegepast op vlees, betekent: het land waa UITVOERINGSVERORDENING (EU) VAN DE COMMISSIE van 13 december 2013 tot vaststelling van de regels voor de toepassing van Verordening (EU) nr. 1169/2011 van het Europees Parlement en de Raad, wat betreft

Nadere informatie

Welzijn vissen Nationaal en Internationaal beleid. Arjo Rothuis Directie Visserij Ministerie van LNV

Welzijn vissen Nationaal en Internationaal beleid. Arjo Rothuis Directie Visserij Ministerie van LNV Welzijn vissen Nationaal en Internationaal beleid Arjo Rothuis Directie Visserij Ministerie van LNV Welzijn Veel maatschappelijk en politieke aandacht voor welzijn Uitbrengen LNV nota dierenwelzijn (oktober

Nadere informatie

Juni ,

Juni , I. Toepassingsgebied Productomschrijving GN-Code Land Rundvlees Varkensvlees Schapenvlees Slachtafval van runderen, varkens of schapen Varkensvet en -spek, niet gesmolten Darmen, blazen en magen van runderen,

Nadere informatie

ONTWERPADVIES. NL In verscheidenheid verenigd NL 2013/0433(COD) van de Commissie internationale handel

ONTWERPADVIES. NL In verscheidenheid verenigd NL 2013/0433(COD) van de Commissie internationale handel EUROPEES PARLEMENT 2014-2019 Commissie internationale handel 20.3.2015 2013/0433(COD) ONTWERPADVIES van de Commissie internationale handel aan de Commissie milieubeheer, volksgezondheid en voedselveiligheid

Nadere informatie

Startdocument Welzijn van Vissen

Startdocument Welzijn van Vissen Startdocument Welzijn van Vissen Aanleiding In Nederland worden vissen gebruikt als consumptievis, siervis en als proefdier. Ze komen voor in het wild, kweekbassins en aquaria. De aandacht voor het welzijn

Nadere informatie

Hierbij doe ik u de antwoorden toekomen op de vragen die zijn gesteld door het lid Thieme (PvdD) over de CO2-verdoving bij biggen.

Hierbij doe ik u de antwoorden toekomen op de vragen die zijn gesteld door het lid Thieme (PvdD) over de CO2-verdoving bij biggen. > Retouradres Postbus 20401 2500 EK DEN HAAG De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EK DEN HAAG Directie Agroketens en Visserij Cluster Dierenwelzijn Prins Clauslaan 8

Nadere informatie

Een minister van Dierenwelzijn die niet bevoegd is voor Landbouw? Ja.

Een minister van Dierenwelzijn die niet bevoegd is voor Landbouw? Ja. DierAnimal Een minister van Dierenwelzijn die niet bevoegd is voor Landbouw? Ja. Toelichting DierAnimal: Dierenwelzijn moet uitdrukkelijk in de titulatuur blijven van de volgende ministers en de fokkerijreglementering

Nadere informatie

Locomotiescore: een indicator van het welzijn van rundvee in het Welfare Quality protocol. Frank Tuyttens

Locomotiescore: een indicator van het welzijn van rundvee in het Welfare Quality protocol. Frank Tuyttens Locomotiescore: een indicator van het welzijn van rundvee in het Welfare Quality protocol Frank Tuyttens Studienamiddag Kreupelheidsdetectie bij Rundvee - 10/12/2009 Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek

Nadere informatie

Omzendbrief met betrekking tot de toelating en erkenning voor hoevezuivelproducenten en het gebruik van de autocontrolegidsen

Omzendbrief met betrekking tot de toelating en erkenning voor hoevezuivelproducenten en het gebruik van de autocontrolegidsen Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Omzendbrief met betrekking tot de toelating en erkenning voor hoevezuivelproducenten en het gebruik van de autocontrolegidsen Referentie PCCB/S3/EME/1136184

Nadere informatie

gemeente Eindhoven Integraal dierenwelzijnsbeleid

gemeente Eindhoven Integraal dierenwelzijnsbeleid gemeente Eindhoven Mens & Maatschappij, Staf Inboeknummer 11bst00449 Beslisdatum B&W 12 april 2011 Dossiernummer 11.15.552 Raadsvoorstel Integraal dierenwelzijnsbeleid Inleiding Wethouder Scholten heeft

Nadere informatie

De dierenarts, toen, nu en straks

De dierenarts, toen, nu en straks De dierenarts, toen, nu en straks Gezond groeien, 9 februari 2012, Veghel Prof.dr. Frans van Knapen, Institute for Risk Assessment Sciences, Divisie Veterinaire Volksgezondheid, Universiteit Utrecht Veterinaire

Nadere informatie

Welzijn van Dieren vanuit de biologie van het dier

Welzijn van Dieren vanuit de biologie van het dier Welzijn van Dieren vanuit de biologie van het dier November 2010 Dr. Claudia M. Vinke Departement Dier in Wetenschap & Maatschappij Faculteit Diergeneeskunde Universiteit Utrecht Inhoud 1. Wat is dierenwelzijn?

Nadere informatie

Lexmark s ECO-simulator helpt consumenten en bedrijven minder te printen, minder te vervuilen en tegelijk meer te besparen

Lexmark s ECO-simulator helpt consumenten en bedrijven minder te printen, minder te vervuilen en tegelijk meer te besparen Lexmark s ECO-simulator helpt consumenten en bedrijven minder te printen, minder te vervuilen en tegelijk meer te besparen Diegem, 18 augustus 2009 Lexmark International, Inc. (NYSE: LXK) heeft een ecosimulator

Nadere informatie

Publicatieblad van de Europese Unie

Publicatieblad van de Europese Unie L 94/44 31.3.2004 VERORDENING (EG) Nr. 599/2004 VAN DE COMMISSIE van 30 maart 2004 tot vaststelling van een geharmoniseerd model voor een certificaat en inspectieverslag voor het intracommunautaire handelsverkeer

Nadere informatie

ILVO. Onderzoek naar een diervriendelijke methode voor het doden van individueel pluimvee

ILVO. Onderzoek naar een diervriendelijke methode voor het doden van individueel pluimvee Onderzoek naar een diervriendelijke methode voor het doden van individueel pluimvee Anneleen Watteyn, An Garmyn, Christel Moons, Leonie Jacobs, Bart Ampe, Frank Tuyttens WVPA-WPSA studienamiddag 19 april

Nadere informatie

DIERGENEESKUNDIGE VERKLARING

DIERGENEESKUNDIGE VERKLARING DIERGENEESKUNDIGE VERKLARING Op...dag...20..., omstreeks...uur, werd door mij: Naam dierenarts : Praktijkadres : Vestigingsplaats : Bent u de behandelend dierenarts van dit dier? - Ja - Nee Onderstaande

Nadere informatie

Internationale ontwikkelingen in de melkveehouderij die uiergezondheid beïnvloeden. Herman Barkema, Theo Lam en Ynte Schukken

Internationale ontwikkelingen in de melkveehouderij die uiergezondheid beïnvloeden. Herman Barkema, Theo Lam en Ynte Schukken Internationale ontwikkelingen in de melkveehouderij die uiergezondheid beïnvloeden Herman Barkema, Theo Lam en Ynte Schukken Wat is er veranderd in de wereld de laatste jaren? Bedrijfsgrootte en huisvesting

Nadere informatie

1 Algemene gegevens. 2 Categorie van het project

1 Algemene gegevens. 2 Categorie van het project 1 Algemene gegevens 1.1 Titel van het project Ontwikkelen van een eilandjesbron ten behoeve van transplantatie van geëncapsuleerde eilandjes van Langerhans voor behandeling van diabetes 1.2 Looptijd van

Nadere informatie

Omzendbrief met betrekking tot de toelating en erkenning voor hoevezuivelproducenten en het gebruik van de autocontrolegidsen

Omzendbrief met betrekking tot de toelating en erkenning voor hoevezuivelproducenten en het gebruik van de autocontrolegidsen Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Omzendbrief met betrekking tot de toelating en erkenning voor hoevezuivelproducenten en het gebruik van de autocontrolegidsen Referentie PCCB/S3/EME/1136184

Nadere informatie

Inspirerende cases afzet en vermarkting varkensvlees Isabelle Vuylsteke Inagro Afdeling Dierlijke productie

Inspirerende cases afzet en vermarkting varkensvlees Isabelle Vuylsteke Inagro Afdeling Dierlijke productie Inspirerende cases afzet en vermarkting varkensvlees Isabelle Vuylsteke Inagro Afdeling Dierlijke productie Inhoud Labelling varkensvlees: Stalconcepten Ras differentiatie Alternatieve voeders Labelling

Nadere informatie

Gearchiveerd op 01/07/2012

Gearchiveerd op 01/07/2012 Provinciale dienst van:... Datum:... Verantwoordelijke Controleur:... Nr:... Operator :... N uniek... Adres :...... IEC 2473 CHECKLIST VOOR OPERATOREN DIE PRODUCTEN VOOR HUMANE CONSUMPTIE ONDERWORPEN AAN

Nadere informatie

De NVG, 40 jaar jong

De NVG, 40 jaar jong De NVG, 40 jaar jong Dier boven mens? 75 % van de Amerikaanse huisdiereigenaren besteden niet minder geld aan hun huisdier; 26 % vindt de gezondheid huisdier belangrijker dan van zichzelf; 34 % geeft

Nadere informatie

ZA4816. Flash Eurobarometer 238 (Europeans' Attitudes Towards Animal Cloning) Country Specific Questionnaire Netherlands

ZA4816. Flash Eurobarometer 238 (Europeans' Attitudes Towards Animal Cloning) Country Specific Questionnaire Netherlands ZA4816 Flash Eurobarometer 238 (Europeans' Attitudes Towards Animal Cloning) Country Specific Questionnaire Netherlands FLASH EUROBAROMETER ON CONSUMER ATTITUDES TOWARDS ANIMAL CLONING GENERAL BACKGROUND

Nadere informatie

EUROPESE UNIE HET EUROPEES PARLEMENT

EUROPESE UNIE HET EUROPEES PARLEMENT EUROPESE UNIE HET EUROPEES PARLEMENT DE RAAD Brussel, 25 september 2008 (OR. en) 2007/0102 (COD) PE-CONS 3667/08 AGRILEG 137 CODEC 989 WETGEVINGSBESLUITEN EN ANDERE INSTRUMENTEN Betreft: RICHTLIJN VAN

Nadere informatie

Ipsos Social Research Institute

Ipsos Social Research Institute Ipsos Social Research Institute OPINIEPEILING De Belgen en het fokken van dieren voor hun bont Januari 2012 11-063439-01 Inhoud I. CONTEXT & ONDERZOEKSDOELSTELLINGEN 1. Context & Onderzoeksdoelstellingen

Nadere informatie

Help plastic afval de zeeën uit

Help plastic afval de zeeën uit Help plastic afval de zeeën uit 8 Plastic afval in zee is een toenemend probleem dat honderden diersoorten aantast. Ook zijn er grote onzekerheden over de indirecte effecten. Voldoende reden voor onmiddellijke

Nadere informatie

Vrij verkeer van goederen: inbreukprocedures tegen acht lidstaten

Vrij verkeer van goederen: inbreukprocedures tegen acht lidstaten IP/03/1762 Brussel, 18 december 2003 Vrij verkeer van goederen: inbreukprocedures tegen acht lidstaten De Europese Commissie heeft beslist Frankrijk naar het Europees Hof van Justitie te verwijzen wegens

Nadere informatie

Kosten- & tijdsbesparende bandenoplossingen voor wagenparken

Kosten- & tijdsbesparende bandenoplossingen voor wagenparken Kosten- & tijdsbesparende bandenoplossingen voor wagenparken Laat ons voor u zorgen! Als wagenparkbeheerder is een van uw grootste uitdagingen om de prestaties van uw wagenpark te maximaliseren en tegelijkertijd

Nadere informatie

BioDuurzaam - EKO. Bavo van den Idsert - Bionext

BioDuurzaam - EKO. Bavo van den Idsert - Bionext BioDuurzaam - EKO Bavo van den Idsert - Bionext Inhoud - Introductie Bionext - BioDuurzaam en EKO 2012-2020 Bionext De hele keten van boer tot consument: 1.000 bio-boeren & telers (Biohuis) 100 bio-handel

Nadere informatie

VRAGENLIJST MET HET OOG OP DE VERKIEZINGEN VAN 25/5/2014

VRAGENLIJST MET HET OOG OP DE VERKIEZINGEN VAN 25/5/2014 VRAGENLIJST MET HET OOG OP DE VERKIEZINGEN VAN 25/5/2014 Verkiezingen Europees Parlement 1. Het vervoer van dieren (vee, schapen, paarden,...) door Europa naar een slachthuis : de plaats van slachten zou

Nadere informatie

Beleggen in de toekomst. de kansen van beleggen in klimaat en milieu

Beleggen in de toekomst. de kansen van beleggen in klimaat en milieu Beleggen in de toekomst de kansen van beleggen in klimaat en milieu Angst voor de gevolgen? Stijging van de zeespiegel Hollandse Delta, 6 miljoen Randstedelingen op de vlucht. Bedreiging van het Eco-systeem

Nadere informatie

VERORDENING (EU) /... VAN DE COMMISSIE. van

VERORDENING (EU) /... VAN DE COMMISSIE. van EUROPESE COMMISSIE Brussel, 9.7.2018 C(2018) 3304 final VERORDENING (EU) /... VAN DE COMMISSIE van 9.7.2018 tot wijziging van bijlage V bij Verordening (EG) nr. 999/2001 van het Europees Parlement en de

Nadere informatie

BIJLAGE IIIb: VOORSCHRIFTEN LEGEINDBEDRIJVEN, KOOIHUISVESTING (BEHORENDE BIJ BIJLAGE 1 VOORSCHRIFTEN IKB EI)

BIJLAGE IIIb: VOORSCHRIFTEN LEGEINDBEDRIJVEN, KOOIHUISVESTING (BEHORENDE BIJ BIJLAGE 1 VOORSCHRIFTEN IKB EI) BIJLAGE IIIb: VOORSCHRIFTEN LEGEINBERIJVEN, KOOIHUISVESTING (BEHORENE BIJ BIJLAGE 1 VOORSCHRIFTEN IKB EI) Geldend voor bedrijven met kooihuisvesting Inhoud Wilt u direct naar een bepaald onderdeel van

Nadere informatie

DE ARGUMENTEN VAN DE BONTINDUSTRIE

DE ARGUMENTEN VAN DE BONTINDUSTRIE DE ARGUMENTEN VAN DE BONTINDUSTRIE Sean Sprague 1 2 Over GAIA Opgericht in 1992, staat GAIA (Global Action in the Interest of Animals) vzw op de bres tegen misbruik van pelsdieren, gezelschapsdieren, landbouwdieren,

Nadere informatie

Bio, goed voor de natuur, goed voor ons

Bio, goed voor de natuur, goed voor ons Bio, goed voor de natuur, goed voor ons Certisys BE-BIO-01 VOOR GEVOGELTE ACTI KUIKEN [438000000] Volledig voeder voor kuikens in de vorm van meel, geproduceerd volgens Acti Kuiken bestaat uit 100% plantaardige

Nadere informatie