Visie 2020 beleidslijn nafa certificering en traceerbaarheid bont

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Visie 2020 beleidslijn nafa certificering en traceerbaarheid bont"

Transcriptie

1 Visie 2020 beleidslijn nafa certificering en traceerbaarheid bont Oktober 2016

2 Onze visie North American Fur Auctions (NAFA) zet een traditie voort van meer dan 345 jaar, van zowel het aanbieden van s werelds grootste en meest gevarieerde collectie wildvang uit Canada en de Verenigde Staten als de mooiste nertscollectie uit Europa, de Verenigde Staten en Canada. Meer dan 200 jaar geleden was onze voorganger, Hudson s Bay Company de grondlegger van de eerste natuurbescherming voor het behoud van wildvang. Gedurende de afgelopen 30 jaar hebben wij wetenschappelijk onderzoek gedaan naar dierenwelzijn en de ontwikkeling van een plan van aanpak voor wildvang en nerts in Europa en Noord-Amerika ondersteund. Wij zijn trots op dit werk en op onze betrokkenheid bij het milieu en de maatschappij. Terwijl er al de nodige stappen zijn gezet en er al veel goed werk is verricht, erkennen wij dat er nog steeds stappen te nemen zijn in het proces naar een volledig gecertificeerd product met daarbij de traceerbaarheid van producent tot consument. Nu we het jaar 2020 en onze 350-jarig bestaan naderen heeft NAFA het beleid voor de certificering en traceerbaarheid van bont geformaliseerd, rekening houdend met onze identiteit en de behoeften voor de toekomst. In de komende 3 tot 5 jaar zal NAFA bij de uitvoering van dit programma samenwerken met onze leveranciers, klanten, modehuizen en collega-veilinghuizen. Het collectief doel is ervoor te zorgen dat alle pelsdierenhouders hun pelzen kunnen certificeren op basis van nationaal of regionaal aanbevolen procedures, voorschriften en verordeningen. Deze aanpak zal zekerheden kunnen bieden, die wereldwijd geëist worden door ontwerpers, modehuizen, bedrijven en consumenten. Wij streven er naar trouw te blijven aan onszelf en onze kernwaarden, zonder daarbij de behoeften van onze leveranciers, klanten, kopers en andere belanghebbenden uit de keten uit het oog te verliezen. Wij zullen in de komende vier jaar samenwerken met alle betrokkenen binnen onze sector, ter ondersteuning van de ontwikkeling en uitvoering van de certificering van bont. We zullen de nodige stappen nemen om markten veilig te stellen en ervoor te zorgen dat bont als een verantwoorde keuze in de mode blijft.

3 Pelsdierenhouderij Het houden van pelsdieren heeft in de afgelopen 100 jaar een grote ontwikkeling doorgemaakt. Alle nerts van tegenwoordig stamt af van de Noord-Amerikaanse wilde nerts. De huidige nertsen zijn vele generaties verwijderd van hun voorvaderen en hebben veel uiteenlopende veranderingen ondergaan met betrekking tot kleur, grootte en kwaliteit. Dit is grotendeels te danken aan een gecontroleerde voeding, klimaat en deskundig management. In Europa en Noord-Amerika kent men verschillende manieren van het houden van nertsen en vossen, waarbij men afhankelijk is van de geografische ligging en het politieke klimaat. Uitgangspunt is het produceren van bont van de hoogste kwaliteit, waarbij goede gezondheid en welzijn van de dieren een noodzaak is. In jaren 80 zijn zowel in de Verenigde Staten als in Canada de eerste richtlijnen ontwikkeld voor het houden van pelsdieren, terwijl Europa de formeel vereiste richtlijnen in de late jaren 90 doorvoerde. Hieronder volgt een korte tijdslijn: De Verenigde Staten ontwikkelt een certificeringsprogramma voor pelsdierenhouderijen Canada voert richtlijnen in voor nertsen en vossen De Europese Commissie stelt richtlijnen in voor het houden van pelsdieren in de EU The International Fur Federation (IFF) ontwikkelt en implementeert wereldwijd een OA-programma (herkomst van bont), dat de globale richtlijnen erkent en ervoor zorgt dat elk land/elke regio die toezicht houdt op bont productie, deze productierichtlijnen op orde heeft en kan afdwingen The European Fur Breeders Association begint de ontwikkeling van Welfur, dat momenteel onder toezicht staat van Fur Europe. Welfur geldt als de nieuwe standaard voor de pelsdierenhouderij binnen Europa Bij het regionaliseren van de IFF is besloten dat het OA-programma vervangen moest worden voor een robuuster programma. Dit om de consument een garantie te geven dat het dierenwelzijn en het milieu zijn gewaarborgd. In samenwerking met de Canadese dierenbescherming, onafhankelijke dierenartsen, branche-experts en pelsdierenhouders uit Canada is de The Canadian Codes of Practice bijgewerkt door de National Farm Animal Care Council (NFACC) 2015 In samenwerking met Business for Social Responsibility (BSR) en verschillende luxe modehuizen start The IFF-Americas met een nieuw systeem om de ervaringen in Canada, de VS en de Europese pelsdierenhouderij te evalueren. Dit zal leiden tot certificering van in Noord-Amerika geproduceerde pelzen. De aan IFF deelnemende veilinghuizen (NAFA, Kopenhagen Fur, SAGA Furs en American Legend Cooperative) hebben afgesproken om gezamenlijk de mondiale handel in pelzen te beschermen en promoten. Ook zullen de pelsdierenhouderijen in Europa en Noord-Amerika worden ondersteund om tegemoet te komen aan de vereisten bij de vraag naar bont vanuit de markt.

4 Visie 2020: NAFA s Actieplan voor certificering en traceerbaarheid bont Het volgende overzicht toont, in aanloop naar het jaar 2020 en daarna, NAFA s huidige en toekomstige stappen om certificering van pelsdierenhouderijen, transparantie en traceerbaarheid van pelzen na te streven. ACTIEPUNTEN PELSDIERENHOUDERIJ en verder Doelstelling In samenwerking met de IFF en de veilinghuizen een certificerings- en traceerbaarheidssysteem ontwikkelen voor pelzen dat werkbaar is voor kopers en leveranciers van NAFA. Ondersteuning van Farm Certification systemen in Noord- Amerika en Europa zodat de leveranciers van NAFA op mondiaal niveau kunnen blijven concurreren. Doelstelling: Volledige uitrol van Visie 2020: bont certificerings- en traceerbaarheidsprogramma voor alle pelzen van leveranciers van NAFA. Certificering Ondersteuning van het huidige werk dat wordt gedaan door de nationale verenigingen en de IFF om alle certificeringsprogramma s op pelsdierenhouderijen te reviewen en alvast een route uit te zetten, die praktisch is voor de pelsdierenhouders en bruikbaar is voor modehuizen en klanten die certificering eisen. Het blijven ondersteunen van pelsdierenhouders bij de ontwikkeling en uitvoering van certificering. Het wereldwijd aanbieden van gecertificeerde nertsenen vossenpelzen aan onze klanten in gecertificeerde bundels. Traceerbaarheid NAFA inventariseert momenteel alle pelzen die vanaf de pelsdierenhouderijen naar ons bedrijf komen en via onze veiling het verkoopproces ingaan. Het Pilot-Project (zie actiepunten Wild Fur) zal ons helpen met de technologie en informatiesystemen, zodat onze klanten pelzen kunnen kopen en over alle benodigde informatie beschikken die zij nodig hebben voor de Certification Assurance, terwijl we de privacy van onze leveranciers kunnen garanderen. Testen en evalueren van de resultaten van onze twee proefprojecten (Zie actiepunten Wild Fur) met betrekking tot betrouwbaarheid en gebruiksgemak, evenals praktijkervaringen van onze leveranciers en kopers. Na evaluatie zal het traceerbaarheidsprogramma met nerts en vos worden uitgebreid en zullen onze pelsdierenhouders worden geadviseerd met betrekking tot de richtlijnen. Streven naar 100% traceerbaarheid van alle NAFA pelzen, zowel wildvang als pelzen van pelsdierenhouderijen.

5 Productie wildvang De handel in wildvang is sterk verweven in de geschiedenis van Canada en de Verenigde Staten. Wildvang is al meer dan 400 jaar een commercieel product. Alle wildvang die verkocht wordt door NAFA en de handel daarin, is sterk gereguleerd door overheidsinstanties. In de afgelopen 30 jaar is er belangrijk werk verricht in Canada en de Verenigde Staten op het gebied van het onderzoek naar wildvallen, screening, scholing en communicatie. Daarbij is er door de handel, de overheid en maatschappelijke belangenorganisaties op dit gebied voor tientallen miljoenen dollars geïnvesteerd. In 1997 is de Agreement on International Human Trapping Standards (AIHTS) door de Europese Unie, Canada en Rusland ondertekend evenals een soortgelijk verdrag tussen de Verenigde Staten en Europa. Daarna zijn de richtlijnen voor de vangmethoden voor wildvang vastgelegd en uitgewerkt door overheidsinstanties, wetenschappers en pelsjagers en geïmplementeerd in Canada en de Verenigde Staten. Als s werelds grootste verkoper van wildvang neemt NAFA het voortouw bij de ontwikkeling van een wildvang certificeringsprogramma op basis van de vereisten van de AIHTS in Canada en de Best Management Practices (BMP s) in de Verenigde Staten. Het wildvang certificerings- en traceerbaarheidsprogramma van NAFA is in een vergevorderd stadium. We werken de informatie en de ervaringen uit om de premium modehuizen te infomeren over de aspecten van het behoud en het welzijn van gereguleerde bontvangst in Noord-Amerika. Het traceerbaarheidssysteem zorgt voor duidelijkheid van het land van herkomst van elke gekochte pels bij NAFA. Bovendien testen wij momenteel via twee proefprojecten de mogelijkheden, uitvoerbaarheid en economische gevolgen van het traceren van pelzen vanaf de gecertificeerde pelsjager tot aan de kledingproducent en uiteindelijk aan de detailhandel. Consumenten kunnen gerustgesteld zijn dat de herkomst van het bont dat zij hebben gekocht afkomstig is van een verantwoorde bron. Onze 345-jarige ervaring speelt een rol in het garanderen aan alle betrokken partijen dat de herkomst van de door ons gebruikte wildvang betrouwbaar is. Alle wildvang die verkocht wordt aan NAFA is afkomstig van overvloedige wildpopulaties. NAFA is vastbesloten ervoor te zorgen dat deze populaties gezond en stabiel blijven en verantwoord beheerd worden voor de toekomstige generaties.

6 Visie 2020: NAFA s Actieplan voor certificering en traceerbaarheid bont Het volgende overzicht toont, in aanloop naar het jaar 2020 en daarna, NAFA s huidige en toekomstige stappen om certificering van wildvang, transparantie en traceerbaarheid van wildvangpelzen na te streven. ACTIEPUNTEN WILDVANG en verder Doelstelling Als marktleider een proefproject lanceren voor een certificerings- en traceerbaarheidssysteem voor wildvang. Uitbreiden en verbeteren van proefprojecten om te komen tot een uitgebreide implementatie. Volledige uitrol van bont certificerings- en traceerbaarheidsprogramma voor NAFA wildvang. Certificering Het verder ontwikkelen van certificeringseisen van wildvangjagers in heel Noord-Amerika, waarbij aan alle wetten en verordeningen wordt voldaan. Een verklaring waarborgen van de leveranciers van wildvang bij NAFA dat aan deze voorschriften is voldaan. Verbreden van de reikwijdte van het certificeringsprogramma. Doorgaan met het uitbreiden van het gecertificeerde wildvang programma op weg naar een volledige implementatie van alle soorten wild. Traceerbaarheid NAFA inventariseert momenteel alle pelzen van onze leveranciers. Het systeem moet verder worden ontwikkeld om ervoor te zorgen dat we bont kunnen volgen vanaf het veilinghuis via de looierijen, de verwerkende bedrijven tot aan de consument. Dit zal in 2016 worden getest via twee proefprojecten bij Coyote en de Bobcat (of lynx cat). Er worden merklabels met interactieve software getest, die door het hele bontverwerkingsproces kunnen gaan, waarbij klanten de labels kunnen lezen en toegang kunnen krijgen tot gegevens, zoals; soort, pelsticketnummer, land van herkomst, jaar, etc. Er zal geen persoonlijke informatie van de leveranciers van NAFA worden vrijgegeven. Testen en evalueren van de resultaten van onze twee proefprojecten met betrekking tot betrouwbaarheid en gebruiksgemak, evenals praktijkervaringen van onze leveranciers en kopers. Op basis van de resultaten van onze evaluatie zal het certificeringsen traceerbaarheidsprogramma breed worden uitgerold. Streven naar 100% traceerbaarheid van alle NAFA pelzen, zowel wildvang als pelzen van pelsdierenhouderijen.

Een internationaal merk voor verantwoord bont

Een internationaal merk voor verantwoord bont FURMARK Een internationaal merk voor verantwoord bont Bestuur, leden en andere nauwbetrokkenen van de International Fur Federation (IFF) uit heel de wereld kwamen oktober jl. bijeen in Barcelona voor hun

Nadere informatie

ONZE VERANTWOORDELIJKHEID

ONZE VERANTWOORDELIJKHEID ONZE VERANTWOORDELIJKHEID CORPORATE RESPONSIBILITY POLICY I Inhoud Voorwoord 1 Waardering medewerkers 2 Ketenverantwoordelijkheid 3 Behoud van natuurlijke hulpbronnen 4 Maatschappelijke betrokkenheid

Nadere informatie

Standpuntbepaling inzake de duurzame aankoop van eieren

Standpuntbepaling inzake de duurzame aankoop van eieren Standpuntbepaling inzake de duurzame aankoop van eieren Inhoudstabel 1. Onze visie...3 2. Ons doel...4 3. Ons standpunt...5 3.1. Verantwoordelijke assortimentssamenstelling 5 3.2. Herkomst, transparantie

Nadere informatie

Internationaal dierenwelzijnsbeleid

Internationaal dierenwelzijnsbeleid Internationaal dierenwelzijnsbeleid Stand: februari 2016 Onze visie Eenvoud, verantwoord, betrouwbaar: al meer dan 100 jaar ligt koopmanschap ten grondslag aan het succes van ALDI. Een belangrijke voorwaarde

Nadere informatie

Internationaal dierenwelzijnsbeleid

Internationaal dierenwelzijnsbeleid Internationaal dierenwelzijnsbeleid Stand: januari 2016 Onze visie Eenvoudig, verantwoordelijk, betrouwbaar: al meer dan 100 jaar liggen traditionele handelswaarden ten grondslag aan het succes van ALDI

Nadere informatie

NATUURLIJK VERANTWOORD

NATUURLIJK VERANTWOORD NATUURLIJK VERANTWOORD CORPORATE RESPONSIBILITY POLICY CORPORATE RESPONSIBILITY POLICY I V Inhoud Voorwoord Voorwoord 1 Waardering medewerkers 2 Ketenverantwoordelijkheid 3 Behoud van natuurlijke hulpbronnen

Nadere informatie

Internationaal inkoopbeleid voor duurzame koffie

Internationaal inkoopbeleid voor duurzame koffie Internationaal inkoopbeleid voor duurzame koffie Stand: juli 2016 Onze visie Eenvoudig, verantwoordelijk, betrouwbaar: al meer dan 100 jaar liggen traditionele handelswaarden ten grondslag aan het succes

Nadere informatie

WIE ZIJN WE WAT BIEDEN WE AAN

WIE ZIJN WE WAT BIEDEN WE AAN WIE ZIJN WE BIEDEN WAT WE AAN VISIE EN WAARDEN 02 Verklaring Voorzitter De belangrijkste bijdrage die een bedrijf kan bieden aan de sociale vooruitgang is om haar activiteiten op de meest efficiënte manier

Nadere informatie

Internationaal inkoopbeleid voor duurzame koffie

Internationaal inkoopbeleid voor duurzame koffie nternationaal inkoopbeleid voor duurzame koffie Stand: juli 2016 Onze visie Eenvoud, verantwoord, betrouwbaar: al meer dan 100 jaar ligt koopmanschap ten grondslag aan het succes van ALD Nord (hierna:

Nadere informatie

VERPAKKINGEN, DE LINK TUSSEN BOS EN CONSUMENT. Hét keurmerk voor duurzaam bosbeheer

VERPAKKINGEN, DE LINK TUSSEN BOS EN CONSUMENT. Hét keurmerk voor duurzaam bosbeheer VERPAKKINGEN, DE LINK TUSSEN BOS EN CONSUMENT Hét keurmerk voor duurzaam bosbeheer Natuurlijk en duurzaam verpakken Consumenten vinden dat bedrijven een belangrijke rol spelen als het gaat om maatschappelijke

Nadere informatie

Laboratorium Medisan is er voor u.

Laboratorium Medisan is er voor u. Laboratorium Medisan is er voor u. Of u zichzelf nu ziet als klant, afnemer of opdrachtgever, wij willen samen met u werken aan het verwezenlijken van uw ambities en behoeftes. Laboratorium Medisan Let

Nadere informatie

Aanvraagformulier Recall van eindproducten.

Aanvraagformulier Recall van eindproducten. Aanvraagformulier Recall van eindproducten. 1. Verzekeringsnemer. Naam (bedrijfsnaam) Adres Postcode Plaats Telefoon Fax Email adres KvK nummer & datum inschrijving 2. Gewenste limieten. a. Product recall

Nadere informatie

Partner van duurzaamheid Duurzaamheidsbeleid Lensing Food B.V. Ruud Harmsen

Partner van duurzaamheid Duurzaamheidsbeleid Lensing Food B.V. Ruud Harmsen Partner van duurzaamheid Duurzaamheidsbeleid 2017-2018 Lensing Food B.V. Ruud Harmsen PROCEDUREHANDBOEK Bladzijde 1/7 Inhoud Over Lensing Food B.V. 2 People 3 Voedselveiligheid 3 Sociale betrokkenheid

Nadere informatie

Begin met verkopen op de online veilingen van Catawiki

Begin met verkopen op de online veilingen van Catawiki Begin met verkopen op de online veilingen van Catawiki Hoe te beginnen met verkopen op Catawiki catawiki.nl Wat is Catawiki? Catawiki is het snelst groeiende online veilingplatform in Europa. Ons platform

Nadere informatie

Begin met verkopen op de online veilingen van Catawiki

Begin met verkopen op de online veilingen van Catawiki Begin met verkopen op de online veilingen van Catawiki Hoe te beginnen met verkopen op Catawiki catawiki.nl Wat is Catawiki? Catawiki is het snelst groeiende online veilingplatform in Europa. Ons platform

Nadere informatie

Heeft u volledige controle over uw koelketen?

Heeft u volledige controle over uw koelketen? Heeft u volledige controle over uw koelketen? testo Saveris Retail Chain: de digitale oplossing voor veilige traceerbaarheid en maximale efficiëntie in uw kwaliteitsmanagement. Wat presteert uw kwaliteitsmanagement

Nadere informatie

50 jaar verfijnde elegantie

50 jaar verfijnde elegantie PERSBERICHT 50 jaar verfijnde elegantie Parmentier zet de toon met de nieuwe Herfst-Winter collectie 2012-2013 Brussel, 22 mei 2012 Het Huis Parmentier, specialist in prêt-à-porter pelscollecties, viert

Nadere informatie

Certificering NDT personeel Aerospace industrie

Certificering NDT personeel Aerospace industrie Certificering NDT personeel Aerospace industrie en de rol die de NANDT Board hierbij vervult Pieter Troost (Review Board) 13/11/2018 1 Onderwerpen Introductie kwalificatie en certificatie van NDT personeel

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA 's-gravenhage

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA 's-gravenhage > Retouradres Postbus 20401 2500 EK Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA 's-gravenhage Directoraat-generaal Agro Bezoekadres Bezuidenhoutseweg 73 2594 AC Den

Nadere informatie

Zittingsdocument ONTWERPRESOLUTIE. naar aanleiding van verklaringen van de Raad en de Commissie

Zittingsdocument ONTWERPRESOLUTIE. naar aanleiding van verklaringen van de Raad en de Commissie Europees Parlement 2014-2019 Zittingsdocument B8-0153/2019 6.3.2019 ONTWERPRESOLUTIE naar aanleiding van verklaringen van de Raad en de Commissie ingediend overeenkomstig artikel 123, lid 2, van het Reglement

Nadere informatie

Nationaal dierenwelzijnsbeleid

Nationaal dierenwelzijnsbeleid Nationaal dierenwelzijnsbeleid Stand: februari 2016 Onze betrokkenheid bij dierenwelzijn is onderdeel van onze visie op kwaliteit en verantwoordelijkheid. Wij stellen ons tot doel om het dierenwelzijnsniveau

Nadere informatie

B8-0484/2018 } B8-0485/2018 } B8-0487/2018 } B8-0489/2018 } RC1/Am. 5

B8-0484/2018 } B8-0485/2018 } B8-0487/2018 } B8-0489/2018 } RC1/Am. 5 B8-0489/2018 } RC1/Am. 5 5 Visum 11 bis (nieuw) gezien Verordening (EG) nr. 1/2005 van de Raad van 22 december 2004 inzake de bescherming van dieren tijdens het vervoer en daarmee samenhangende activiteiten

Nadere informatie

Commissie milieubeheer, volksgezondheid en voedselveiligheid ONTWERPRESOLUTIE

Commissie milieubeheer, volksgezondheid en voedselveiligheid ONTWERPRESOLUTIE Europees Parlement 2014-2019 Commissie milieubeheer, volksgezondheid en voedselveiligheid 24.10.2017 2017/2922(RSP) ONTWERPRESOLUTIE naar aanleiding van vragen met verzoek om mondeling antwoord B8-00000/2017

Nadere informatie

EDUCATIEF MAAR OOK GEZELLIG

EDUCATIEF MAAR OOK GEZELLIG EDUCATIEF MAAR OOK GEZELLIG Nederlandse pelzenshow, 22 februari 2018 Ondanks het verbod is iedereen het erover eens: het moet wel leuk blijven. Dat bleek ook weer overduidelijk tijdens de pelzenshow. De

Nadere informatie

Heeft u volledige controle over uw koudeketen?

Heeft u volledige controle over uw koudeketen? Heeft u volledige controle over uw koudeketen? testo Saveris Retail Chain: de digitale oplossing voor volledige temperatuuropvolging en maximale efficiëntie in uw kwaliteitsmanagement. Hoe werkt uw kwaliteitsmanagement

Nadere informatie

Voor dierlijke producten verwijst dat begrip naar het land waarin het product geheel is verkregen, hetgeen, toegepast op vlees, betekent: het land waa

Voor dierlijke producten verwijst dat begrip naar het land waarin het product geheel is verkregen, hetgeen, toegepast op vlees, betekent: het land waa UITVOERINGSVERORDENING (EU) VAN DE COMMISSIE van 13 december 2013 tot vaststelling van de regels voor de toepassing van Verordening (EU) nr. 1169/2011 van het Europees Parlement en de Raad, wat betreft

Nadere informatie

20 januari CP/TE/aw Comprehensive Economic and Trade Agreement (CETA)

20 januari CP/TE/aw Comprehensive Economic and Trade Agreement (CETA) Datum 20 januari 2017 Ons kenmerk Uw kenmerk Telefoonnr. 008.CP/TE/aw +31 61 561 91 68 Onderwerp E-mail Tuur.elzinga@fnv.nl Comprehensive Economic and Trade Agreement (CETA) Geachte Nederlandse leden van

Nadere informatie

MVO. Be-Pall International BV Zilverstraat 4, 8211 AN Lelystad Tel 0320-234940 http:/www.be-pall.nl

MVO. Be-Pall International BV Zilverstraat 4, 8211 AN Lelystad Tel 0320-234940 http:/www.be-pall.nl Be-Pall International BV Zilverstraat 4, 8211 AN Lelystad Tel 0320-234940 http:/www.be-pall.nl Een bedrijf waar Mensen gezamenlijk werken aan een kwalitatief en milieuvriendelijk product, rekening houdend

Nadere informatie

INHOUD. 1. Inleiding 3. 2. Campagnes & beleid 5. 3. Communicatie 7

INHOUD. 1. Inleiding 3. 2. Campagnes & beleid 5. 3. Communicatie 7 BELEIDSPLAN 2014 INHOUD 1. Inleiding 3 2. Campagnes & beleid 5 3. Communicatie 7 2 1. Inleiding Het zijn bewogen tijden voor Bont voor Dieren. Eind 2012 is het nertsenfokverbod een feit geworden. Uniek

Nadere informatie

European Timber Regulation & Certificatie. A. Afman - Projectmanager Nootdorp, 23 februari 2012 bijeenkomst Europese verordening illegaal hout

European Timber Regulation & Certificatie. A. Afman - Projectmanager Nootdorp, 23 februari 2012 bijeenkomst Europese verordening illegaal hout European Timber Regulation & Certificatie A. Afman - Projectmanager Nootdorp, 23 februari 2012 bijeenkomst Europese verordening illegaal hout SGS Group Opgericht in Rouen in 1878, en van oorsprong een

Nadere informatie

GMP+ A3 GMP+ Logo s. GMP+ International B.V.

GMP+ A3 GMP+ Logo s. GMP+ International B.V. A GMP+ A3 GMP+ Logo s 3 NL B.V. Alle rechten voorbehouden. De informatie uit deze publicatie mag worden geraadpleegd op het scherm, gedownload en geprint, mits dit gebeurt voor eigen, niet-commercieel

Nadere informatie

{COM(2006) 684 definitief} {SEC(2006) 1449}

{COM(2006) 684 definitief} {SEC(2006) 1449} COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN Brussel, 20.11.2006 SEC(2006) 1448 WERKDOCUMENT VAN DE COMMISSIE Begeleidend document bij het Voorstel voor een VERORDENING VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD

Nadere informatie

Stappenplan naar GDPR compliance

Stappenplan naar GDPR compliance Stappenplan naar GDPR compliance In samenwerking met ESET heeft Mazars een whitepaper geschreven met als doel om meer inzicht te geven in het ontstaan en de gevolgen van de General Data Protection Regulation

Nadere informatie

Kwaliteitsverbetering levert extra inkomsten en uitdagend werkplezier

Kwaliteitsverbetering levert extra inkomsten en uitdagend werkplezier Nederlandse pelzenshow, 16 februari 2017 Kwaliteitsverbetering levert extra inkomsten en uitdagend werkplezier De keurmeesters Christer Jern uit Zweden en Kalle Ranta-Aho uit Finland hadden hun handen

Nadere informatie

Het GLB en dierenwelzijn: hoge normen in de EU

Het GLB en dierenwelzijn: hoge normen in de EU Het GLB en dierenwelzijn: hoge normen in de EU De Europese Unie mikt hoog Europese Commissie Landbouw en plattelandsontwikkeling Bijdrage van het landbouwbeleid Het GLB biedt landbouwers een aantal stimuli

Nadere informatie

Actieplan digitale connectiviteit goede stap voorwaarts maar mist balans

Actieplan digitale connectiviteit goede stap voorwaarts maar mist balans Actieplan digitale connectiviteit goede stap voorwaarts maar mist balans Vorige week publiceerde het ministerie van Economische Zaken en Klimaat het actieplan digitale connectiviteit. Het plan geeft blijk

Nadere informatie

Veiligheidsladder ProRail

Veiligheidsladder ProRail Welkom Veiligheidsladder ProRail NVVK Veiligheidscongres 2015 Eigenaar: Dieter van Delft 31 maart 2015 Status: Definitief Vooraf 18-10-2014 de Volkskrant Veiligheidsladder ProRail 2 Agenda Aanleiding en

Nadere informatie

Zelfstandig ondernemer, een goede keus!

Zelfstandig ondernemer, een goede keus! Zelfstandig ondernemer, een goede keus! Cash Converters is uitgegroeid tot een enorm internationaal succes. Na de aanvankelijke introductie van het concept in Australië, zijn er inmiddels meer dan vijfhonderd

Nadere informatie

ift Rosenheim Onze producten zijn getest door ift Rosenheim. Wij hebben de testcertificaten van ift Rosenheim beschikbaar op onze website.

ift Rosenheim Onze producten zijn getest door ift Rosenheim. Wij hebben de testcertificaten van ift Rosenheim beschikbaar op onze website. CE markering Bijna alle bouwproducten moeten binnen enkele jaren zijn voorzien van een CE markering. Fabrikanten, producenten en importeurs moeten hiervoor al hun bouwmaterialen en bouwproducten (laten)

Nadere informatie

Nut en noodzaak van gecertificeerde duurzame viskweek

Nut en noodzaak van gecertificeerde duurzame viskweek Certificering viskweek Nut en noodzaak van gecertificeerde duurzame viskweek Presentatie op 30 november 2006 voor Nederlands Genootschap voor Aquacultuur Door: John Oosterhuis Kwaliteitsmanager Albert

Nadere informatie

HET BOEKEN MANIFEST LEZEN WAT JE WENST, WANNEER JIJ DAT WENST, IN IEDER DOOR JOU GEWENST FORMAAT. #MYNEXTREAD

HET BOEKEN MANIFEST LEZEN WAT JE WENST, WANNEER JIJ DAT WENST, IN IEDER DOOR JOU GEWENST FORMAAT. #MYNEXTREAD HET BOEKEN MANIFEST LEZEN WAT JE WENST, WANNEER JIJ DAT WENST, IN IEDER DOOR JOU GEWENST FORMAAT. #MYNEXTREAD 2 I Het Boeken Manifest De Europese en Internationale Federatie van Boekhandels (EIBF) vertegenwoordigt

Nadere informatie

ISO 26000, wereldwijde MVO richtlijn

ISO 26000, wereldwijde MVO richtlijn ISO 26000, wereldwijde MVO richtlijn Zet goede bedoelingen om in goede acties Ingeborg Boon NEN met dank aan Hans Kröder 1 Europees: 30 leden Wereldwijd: 159 leden ruim 60 jaar 18.000 publicaties Missie:

Nadere informatie

GMP+ A3 GMP+ Logo s en / of Handelsmerken

GMP+ A3 GMP+ Logo s en / of Handelsmerken A GMP+ A3 GMP+ Logo s en / of Handelsmerken 3 NL B.V. Alle rechten voorbehouden. De informatie uit deze publicatie mag worden geraadpleegd op het scherm, gedownload en geprint, mits dit gebeurt voor eigen,

Nadere informatie

Internationaal Palmolie-inkoopbeleid

Internationaal Palmolie-inkoopbeleid Internationaal Palmolie-inkoopbeleid Stand: september 2015 Onze visie Eenvoud, verantwoord, betrouwbaar: al meer dan 100 jaar ligt koopmanschap ten grondslag aan het succes van ALDI NORD (hierna: ALDI).

Nadere informatie

VERKLARING OMTRENT MENSENRECHTENBELEID VAN UNILEVER

VERKLARING OMTRENT MENSENRECHTENBELEID VAN UNILEVER VERKLARING OMTRENT MENSENRECHTENBELEID VAN UNILEVER Wij zijn ervan overtuigd dat bedrijven alleen succesvol kunnen zijn in maatschappijen waarin mensenrechten beschermd en gerespecteerd worden. Wij erkennen

Nadere informatie

inspireren en innoveren in MVO

inspireren en innoveren in MVO inspireren en innoveren in MVO Inleiding Gert Van Eeckhout Beleidsondersteuner MVO - Departement WSE Wat is MVO? Waarom MVO? Beleidslijnen Vlaamse overheid MVO? een proces waarbij ondernemingen vrijwillig

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20401 2500 EK Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Directoraat-generaal Agro en Bezoekadres Bezuidenhoutseweg 73 2594 AC Den

Nadere informatie

Gedragscode. SCA Gedragscode

Gedragscode. SCA Gedragscode SCA Gedragscode 1 Gedragscode SCA Gedragscode SCA wil op sociaal- en milieutechnisch verantwoorde wijze omgaan met haar belanghebbenden en op basis van respect, verantwoordelijkheid en uitmuntendheid een

Nadere informatie

Stappenplan naar GDPR compliance

Stappenplan naar GDPR compliance Stappenplan naar GDPR compliance Stappenplan voor compliance met de Algemene Verordening Gegevensbescherming Het Europees Parlement heeft op 14 april 2016 de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG)

Nadere informatie

Argentijns Paardenvlees: kwaliteit en dierenwelzijn

Argentijns Paardenvlees: kwaliteit en dierenwelzijn Argentijns Paardenvlees: kwaliteit en dierenwelzijn Argentinië is een heel vruchtbaar land met een aangenaam klimaat. Het is hét vleesland bij uitstek. De Argentijnse pampa s bieden een ideale leefomgeving

Nadere informatie

Vinçotte IQNET SR 10 MAATSCHAPPELIJK VERANTWOORD ONDERNEMEN. 21/06/2013 Bart Janssens

Vinçotte IQNET SR 10 MAATSCHAPPELIJK VERANTWOORD ONDERNEMEN. 21/06/2013 Bart Janssens Vinçotte IQNET SR 10 MAATSCHAPPELIJK VERANTWOORD ONDERNEMEN 21/06/2013 Bart Janssens 1 2 3 In een notendop MVO IQNet SR10 1 In een notendop CERTIFICATIE INSPECTIE Veiligheid Kwaliteit Milieu ADVIES TRAINING

Nadere informatie

GOF. Belgische gedragscode voor veiliger gsm-gebruik door jonge tieners en kinderen

GOF. Belgische gedragscode voor veiliger gsm-gebruik door jonge tieners en kinderen Belgische gedragscode voor veiliger gsm-gebruik door jonge tieners en kinderen Voorwoord In februari 2007 ontwikkelden de Europese mobiele providers en content providers een gezamenlijke structuur voor

Nadere informatie

Europa in de ban van certificering

Europa in de ban van certificering Europa in de ban van certificering Studiedagen over mijlpaal in Europese geschiedenis Wetende dat heel Europa vol vertrouwen gaat voor WelFurcertificering en het Noorse parlement onlangs volop ja zei tegen

Nadere informatie

GMP+ Feed Certification scheme. GMP+ MI103 Verantwoord melkveevoeder

GMP+ Feed Certification scheme. GMP+ MI103 Verantwoord melkveevoeder GMP+ Feed Certification scheme MI Module: Feed Responsibility Assurance GMP+ MI103 Verantwoord melkveevoeder 103 Te gebruiken in combinatie met: GMP+ B100 Feed Responsibility Management System In samenwerking

Nadere informatie

Levensmiddelenhygiëne, autocontrole en traceerbaarheid: wij helpen u op weg. Informatiebrochure voor werkgevers

Levensmiddelenhygiëne, autocontrole en traceerbaarheid: wij helpen u op weg. Informatiebrochure voor werkgevers Levensmiddelenhygiëne, autocontrole en traceerbaarheid: wij helpen u op weg Informatiebrochure voor werkgevers Levensmiddelenhygiëne, autocontrole en traceerbaarheid: wij helpen u op weg 1. Hygiënisch

Nadere informatie

DIGITALE HANDTEKENINGEN De hele organisatie profiteert

DIGITALE HANDTEKENINGEN De hele organisatie profiteert DIGITALE HANDTEKENINGEN De hele organisatie profiteert INLEIDING Online transacties en digitale interactie In een snel veranderende markt met veel concurrentie willen uw klanten het papierwerk steeds meer

Nadere informatie

Informatiebeveiligingsbeleid. Stichting Pensioenfonds Chemours

Informatiebeveiligingsbeleid. Stichting Pensioenfonds Chemours Informatiebeveiligingsbeleid Stichting Pensioenfonds Chemours Versiebeheer Versie Datum Van Verspreid aan 0.1 J.W. Kinders W. Smouter Vroklage Goedkeuring Versie Goedgekeurd door Datum 2 INHOUD Algemeen

Nadere informatie

*** ONTWERPAANBEVELING

*** ONTWERPAANBEVELING Europees Parlement 2014-2019 Commissie internationale handel 2016/0383(E) 9.6.2017 *** ONTWERPAANBEVELING over het ontwerp van besluit van de Raad betreffende de sluiting van de Overeenkomst tussen de

Nadere informatie

Veiligheid als uitgangspunt

Veiligheid als uitgangspunt Veiligheid als uitgangspunt Het brandbeveiligingssysteem dient te zijn afgestemd op het risico dat beschermd moet worden BVI is een geaccrediteerde inspectie-instelling voor brandbeveiligingssystemen Inspectie

Nadere informatie

Gezien het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie,

Gezien het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie, 19.6.2014 L 179/17 GEDELEGEERDE VERORDENING (EU) Nr. 664/2014 VAN DE COMMISSIE van 18 december 2013 tot aanvulling van Verordening (EU) nr. 1151/2012 van het Europees Parlement en de Raad betreffende de

Nadere informatie

GMP+ Feed Certification scheme. GMP+ MI103 Verantwoord melkveevoeder

GMP+ Feed Certification scheme. GMP+ MI103 Verantwoord melkveevoeder GMP+ Feed Certification scheme MI Module: Feed Responsibility Assurance GMP+ MI103 Verantwoord melkveevoeder 103 Te gebruiken in combinatie met: GMP+ B100 Feed Responsibility Management System In samenwerking

Nadere informatie

GMP+ Logo s en / of Handelsmerken GMP+ A 3. Versie NL: 15 september gmpplus.org. GMP+ Feed Certification scheme

GMP+ Logo s en / of Handelsmerken GMP+ A 3. Versie NL: 15 september gmpplus.org. GMP+ Feed Certification scheme GMP+ Logo s en / of Handelsmerken GMP+ A 3 Versie NL: 15 september 2016 GMP+ Feed Certification scheme gmpplus.org Historie van het document Revisie nr./ Datum van Wijziging goedkeuring 0.0 / 09-2010 Overgang

Nadere informatie

VERORDENINGEN. (Voor de EER relevante tekst)

VERORDENINGEN. (Voor de EER relevante tekst) L 156/2 VERORDENINGEN UITVOERINGSVERORDENING (EU) 2015/949 VAN DE COMMISSIE van 19 juni 2015 tot goedkeuring van de door bepaalde derde landen verrichte, aan de uitvoer voorafgaande controles op bepaalde

Nadere informatie

HET ONDER- NEMINGS- MODEL NATUURLIJK ALDI

HET ONDER- NEMINGS- MODEL NATUURLIJK ALDI NATUURLIJK ALDI HET ONDER- NEMINGS- MODEL NATUURLIJK ALDI WIJ Wij handelen in het belang van onze klanten. WIJ PAGINA 04 ALDI heeft discount uitgevonden I ALDI is een krachtige, succesvolle en internationale

Nadere informatie

Duurzaamheidslabelsin de professionele sierteelt

Duurzaamheidslabelsin de professionele sierteelt VMS vzw Duurzaamheidslabelsin de professionele sierteelt Hannes Buyle Studiedag SOS Peat! 25 10 17 Inhoud 1. Waarom certificaten 1. Duurzaamheid: veel spelers en belangen 2. Maatschappelijke (r)evoluties

Nadere informatie

Publicatieblad van de Europese Unie

Publicatieblad van de Europese Unie 7.2.2017 L 32/35 UITVOERINGSBESLUIT (EU) 2017/204 VAN DE COMMISSIE van 3 februari 2017 tot machtiging van de lidstaten om tijdelijk af te wijken van een aantal bepalingen van Richtlijn 2000/29/EG van de

Nadere informatie

GMP+ Feed Certification scheme

GMP+ Feed Certification scheme GMP+ Feed Certification scheme MI Module: Feed Responsibility Assurance GMP+ MI102 Verantwoord varkens- en pluimveevoeder 102 Te gebruiken in combinatie met: GMP+ B100 Feed Responsibility Management System

Nadere informatie

Allergan antwoordt op veelgestelde vragen van patiënten rond de PIP-problematiek

Allergan antwoordt op veelgestelde vragen van patiënten rond de PIP-problematiek Allergan antwoordt op veelgestelde vragen van patiënten rond de PIP-problematiek Dit document wordt aangeleverd door Allergan om de chirurgen te helpen antwoorden op vragen van patiënten betreffende de

Nadere informatie

GMP+ BA6 Minimumvoorwaarden Etiketteren en Afleveren 6

GMP+ BA6 Minimumvoorwaarden Etiketteren en Afleveren 6 BA Module: Feed Safety Assurance GMP+ BA6 Minimumvoorwaarden Etiketteren en Afleveren 6 NL B.V. Alle rechten voorbehouden. De informatie uit deze publicatie mag worden geraadpleegd op het scherm, gedownload

Nadere informatie

Voorstel voor een BESLUIT VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD

Voorstel voor een BESLUIT VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD EUROPESE COMMISSIE Brussel, 14.11.2017 COM(2017) 643 final 2017/0297 (COD) Voorstel voor een BESLUIT VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD tot wijziging van Beschikking 2003/17/EG van de Raad wat betreft

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2014 2015 25 074 Ministeriële Conferentie van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) Nr. 188 BRIEF VAN DE MINISTER VOOR BUITENLANDSE HANDEL EN ONTWIKKELINGSSAMENWERKING

Nadere informatie

Certificatie BRC7 vraagt ketenbeheer

Certificatie BRC7 vraagt ketenbeheer Certificatie BRC7 vraagt ketenbeheer Ambition Competence Lisette Stam: Competence Manager ISACert NL Confidence Algemeen Update BRC7 Standaard door bezorgdheid over: Traceerbaarheid in de hele keten Onduidelijkheid

Nadere informatie

Adoptie-instrumenten 1

Adoptie-instrumenten 1 Bureau Forum Standaardisatie Bezoekadres: Wilhelmina v Pruisenweg 52 2595 AN Den Haag www.logius.nl Inlichtingen bij M.A van der Veen Adviseur Standaardisatie T 070-8896309 M +31(0)6-21162433 maarten.vander.veen@logius.

Nadere informatie

UITVOERINGSVERORDENING (EU) /... VAN DE COMMISSIE. van

UITVOERINGSVERORDENING (EU) /... VAN DE COMMISSIE. van EUROPESE COMMISSIE Brussel, 28.3.2019 C(2019) 2266 final UITVOERINGSVERORDENING (EU) /... VAN DE COMMISSIE van 28.3.2019 inzake een in 2020, 2021 en 2022 uit te voeren gecoördineerd meerjarig controleprogramma

Nadere informatie

ONTWERPADVIES. NL In verscheidenheid verenigd NL 2013/0433(COD) van de Commissie internationale handel

ONTWERPADVIES. NL In verscheidenheid verenigd NL 2013/0433(COD) van de Commissie internationale handel EUROPEES PARLEMENT 2014-2019 Commissie internationale handel 20.3.2015 2013/0433(COD) ONTWERPADVIES van de Commissie internationale handel aan de Commissie milieubeheer, volksgezondheid en voedselveiligheid

Nadere informatie

Dierenwelzijn in de textiel en kledingsector. 25 Juni 2015 Den Haag

Dierenwelzijn in de textiel en kledingsector. 25 Juni 2015 Den Haag Dierenwelzijn in de textiel en kledingsector 25 Juni 2015 Den Haag Presentatie Control Union Ontwikkelingen op het gebied van certificering/duurzaamheid Ervaringen met controle op dierenwelzijn Wat we

Nadere informatie

BENT U ER KLAAR VOOR?

BENT U ER KLAAR VOOR? ISO 9001:2015 EN ISO 14001:2015 HERZIENINGEN ZIJN IN AANTOCHT BENT U ER KLAAR VOOR? Move Forward with Confidence WAT IS NIEUW IN ISO 9001:2015 & ISO 14001:2015 MEER BUSINESS GEORIENTEERD KERNASPECTEN "LEIDERSCHAP

Nadere informatie

Samenvatting Informatica Module 1 (hfd 1+2+3)

Samenvatting Informatica Module 1 (hfd 1+2+3) Samenvatting Informatica Module 1 (hfd 1+2+3) Samenvatting door een scholier 979 woorden 8 november 2011 5,5 3 keer beoordeeld Vak Informatica Informatica module1 hoofdstuk 1. 1. ICT informatie- en communicatie

Nadere informatie

Eerste voorstel businessmodel eid Stelsel

Eerste voorstel businessmodel eid Stelsel Contactpersoon Nicole Damen T 06 46 87 92 55 nicole.damen@logius.nl Eerste voorstel businessmodel eid Stelsel Aantal pagina's 5 Onderwerp Status Eerste voorstel businessmodel eid Stelsel Ter informatie

Nadere informatie

COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN WERKDOCUMENT VAN DE DIENSTEN VAN DE COMMISSIE. Begeleidend document bij het voorstel voor een

COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN WERKDOCUMENT VAN DE DIENSTEN VAN DE COMMISSIE. Begeleidend document bij het voorstel voor een COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN Brussel, 23.7.2008 SEC(2008) 2291 WERKDOCUMENT VAN DE DIENSTEN VAN DE COMMISSIE Begeleidend document bij het voorstel voor een VERORDENING VAN HET EUROPEES PARLEMENT

Nadere informatie

PORTFOLIO & SUSTAINABILITY BRAND MANAGER

PORTFOLIO & SUSTAINABILITY BRAND MANAGER #VACATURE MARKETING PORTFOLIO & SUSTAINABILITY BRAND MANAGER Van een afgelegen benzinestation in Azië tot Times Square in New York: Coca-Cola is overal. Het succesvolle bedrijf heeft een ijzersterke positie

Nadere informatie

SHAPING THE FUTURE. Ingrediënten voor succesvol samenwerken Jacob Nuesink

SHAPING THE FUTURE. Ingrediënten voor succesvol samenwerken Jacob Nuesink Jacob Nuesink SHAPING THE FUTURE DEKRA Certification B.V., Meander 1051, 6825 MJ, Arnhem, The Netherlands Contact: Jacob (Jaap) Nuesink, jaap.nuesink@dekra.com; +31 (0)88 96 833 75 Even voorstellen Keuringen

Nadere informatie

duurzaam bosbeheer en certificering Uw keuze maakt het verschil PEFC/

duurzaam bosbeheer en certificering Uw keuze maakt het verschil PEFC/ duurzaam bosbeheer en certificering Uw keuze maakt het verschil PEFC/30-01-01 De uitdaging voor hout en papier Consumenten willen steeds vaker bewijs zien van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. Op

Nadere informatie

GEDELEGEERDE RICHTLIJN (EU).../ VAN DE COMMISSIE. van

GEDELEGEERDE RICHTLIJN (EU).../ VAN DE COMMISSIE. van EUROPESE COMMISSIE Brussel, 13.3.2017 C(2017) 1521 final GEDELEGEERDE RICHTLIJN (EU).../ VAN DE COMMISSIE van 13.3.2017 tot wijziging, met het oog op aanpassing aan de technische vooruitgang, van bijlage

Nadere informatie

Commissie juridische zaken. aan de Commissie industrie, onderzoek en energie

Commissie juridische zaken. aan de Commissie industrie, onderzoek en energie EUROPEES PARLEMENT 2009-2014 Commissie juridische zaken 25.6.2013 2013/2063 (INI) ONTWERPADVIES van de Commissie juridische zaken aan de Commissie industrie, onderzoek en energie inzake het vrijmaken van

Nadere informatie

1. kwaliteitssystemen en voedselveiligheid 2. organiseren 3. projecten. 1 Kwaliteitssystemen & voedselveiligheid

1. kwaliteitssystemen en voedselveiligheid 2. organiseren 3. projecten. 1 Kwaliteitssystemen & voedselveiligheid nr Tekst 0 Home Thielen Consult is de partner voor bedrijven en organisaties in de voedselketen. Samen met onze klanten bouwen wij aan veilig en eerlijk voedsel. We begeleiden onze klanten en organiseren

Nadere informatie

Rapportage EKO 2017 juni 2018

Rapportage EKO 2017 juni 2018 Rapportage EKO 2017 juni 2018 Voorwoord In de afgelopen anderhalf jaar heeft Stichting EKO nieuwe stappen gezet om het EKO keurmerk uit te bouwen tot het meest brede verduurzamingskeurmerk voor alle schakels

Nadere informatie

TEKLYNX LABEL ARCHIVE. Beveiliging, Tracering en Controle van uw label printproces was nog nooit zo eenvoudig!

TEKLYNX LABEL ARCHIVE. Beveiliging, Tracering en Controle van uw label printproces was nog nooit zo eenvoudig! TEKLYNX LABEL ARCHIVE BEVEILIGING TRACERING INTEROPERABILITEIT Beveiliging, Tracering en Controle van uw label printproces was nog nooit zo eenvoudig! TEKLYNX' LABEL ARCHIVE is de laatste toevoeging aan

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 16990 20 juni 2014 Regeling van de Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport van 12 juni 2014, kenmerk 376061-121125-WJZ,

Nadere informatie

De verhouding tussen Richtlijn 98/34/EG en de Verordening betreffende wederzijdse erkenning

De verhouding tussen Richtlijn 98/34/EG en de Verordening betreffende wederzijdse erkenning EUROPESE COMMISSIE DIRECTORAAT-GENERAAL ONDERNEMINGEN EN INDUSTRIE Leidraad 1 Brussel, 1.2.2010 - De verhouding tussen Richtlijn 98/34/EG en de Verordening betreffende wederzijdse erkenning 1. IEIDING

Nadere informatie

Toezien op privacy naleving bij (IT) leveranciers; ISO of ISAE 3000?

Toezien op privacy naleving bij (IT) leveranciers; ISO of ISAE 3000? Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) en de impact bij uitbesteding DATABEVEILIGING Toezien op privacy naleving bij (IT) leveranciers; ISO 27001 of ISAE 3000? Het uitbesteden van bedrijfsprocessen

Nadere informatie

FACTSHEET FARMACEUTISCHE INDUSTRIE SOFTWARE TOTAALOPLOSSINGEN. Supporting Pharma for Future Proof Productivity

FACTSHEET FARMACEUTISCHE INDUSTRIE SOFTWARE TOTAALOPLOSSINGEN. Supporting Pharma for Future Proof Productivity FACTSHEET FARMACEUTISCHE INDUSTRIE SOFTWARE TOTAALOPLOSSINGEN Supporting Pharma for Future Proof Productivity TRANSFORMATIE FARMACEUTISCHE INDUSTRIE Digitalisering, technologie en automatisering veranderen

Nadere informatie

Leverbare 6.2 PPT-presentatie. RenoValue. Drijvende krachten voor verandering: Versterking van de rol van taxateurs binnen de markttransitie

Leverbare 6.2 PPT-presentatie. RenoValue. Drijvende krachten voor verandering: Versterking van de rol van taxateurs binnen de markttransitie Leverbare 6.2 PPT-presentatie RenoValue Drijvende krachten voor verandering: Versterking van de rol van taxateurs binnen de markttransitie IEE/13/618/SI2.675119 (van 13-02-2014 tot 13-02-2016) Achtergrond:

Nadere informatie

Deelnemen aan MedMij #medmijevent

Deelnemen aan MedMij #medmijevent Deelnemen aan MedMij #medmijevent Bram van der Sluijs Productmanager Joris Smits Manager Operations Uitvoeringsorganisatie www.medmij.nl info@medmij.nl 070 317 34 34 Introductie Waarom deelnemen? Hoe kun

Nadere informatie

IPC Certification and Validation Center. PIEK Training and Certification

IPC Certification and Validation Center. PIEK Training and Certification 1 Schelsberg 111-113 6413 AC Heerlen The Netherlands P. +31(0)45-5703333 Auf der Hüls 198 52068 Aachen Deutschland T. +49(0)241-9435956 PIEK Training and Certification PCB Design PCB Fabrication PCB Assembly

Nadere informatie

CREATORS OF CONVEYOR BELTS TRANSPORTBANDEN VAN HOLLANDSE KWALITEIT

CREATORS OF CONVEYOR BELTS TRANSPORTBANDEN VAN HOLLANDSE KWALITEIT CREATORS OF CONVEYOR BELTS TRANSPORTBANDEN VAN HOLLANDSE KWALITEIT VOORWOORD Bandtransport Europe staat voor kwaliteit en duurzaamheid met een hoge servicegraad en betrokkenheid. Wij leveren producten

Nadere informatie

MVO volgens : een ISO26000 zelfverklaring

MVO volgens : een ISO26000 zelfverklaring MVO volgens : een ISO26000 zelfverklaring 1 Waarom MVO? Moeten: Horen: Lonen: gedrag af MVO handelen wordt afgedwongen MVO handelen o.b.v. vrijwilligheid (morele motivatie) De markt beloont MVO en straft

Nadere informatie

Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD

Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD EUROPESE COMMISSIE Brussel, 15.2.2019 COM(2019) 82 final 2019/0039 (NLE) Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD betreffende de indiening van een voorstel namens de Europese Unie om methoxychloor op te nemen

Nadere informatie