Workshop Activiteiten organiseren

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Workshop Activiteiten organiseren"

Transcriptie

1 Activiteiten organiseren Er kunnen verschillende aanleidingen zijn om een activiteit te organiseren. Bijvoorbeeld iets gezelligs willen ondernemen of mensen met elkaar in contact laten komen. Activiteiten kunnen ook een middel zijn om deelnemers iets te leren of laten ervaren dat zij nog niet eerder hebben mee gemaakt. Samen iets doen maakt het makkelijker om elkaar (beter) te leren kennen en zorgt voor verbinding en wederzijds begrip. Aanleiding voor activiteit Behoefte: er is vraag naar een activiteit, soms is er al een concreet idee Probleem: er speelt iets en een activiteit kan (deels) oplossing zijn Doel: je wil iets bereiken en de activiteit is een middel Startpunt activiteit De volgende stap om een activiteit op te zetten is het beantwoorden van de 5 W-vragen: hiermee wordt al een heleboel duidelijk. 1. WAAROM wat is het doel, is een activiteit het juiste middel? 2. WIE wie wil je bereiken met de activiteit? 3. WAT welke activiteit ga je organiseren? 4. WANNEER wat is het beste moment voor de activiteit? 5. WAAR wat is de beste locatie voor je activiteit? Waarom - Wat is je doel? Maak het zo concreet mogelijk, zodat je achteraf het effect kunt meten. - Is een activiteit het juiste middel? - Is er voldoende draagvlak voor de activiteit? Krijg je het gewenste aantal mensen in beweging, zowel om je te helpen als deelnemers? Wie - Voor wie is de activiteit bedoeld? Wat weet je over deze mensen? Denk aan leefstijl, interesses, eventuele beperkingen, manieren om ze te informeren en betrekken. - Wie heb je nodig bij de activiteit, om je praktisch te helpen of in de rol van ambassadeur? Wat - Wat voor soort activiteit past bij je doel en de doelgroep? - Wat is haalbaar qua tijd, menskracht en financiën? - Wat kun je zelf en waar kun je anderen bij inschakelen? Wanneer - Welk dagdeel of tijdstip past het best bij je doelgroep? - Hoeveel tijd heb je nodig om de activiteit te organiseren en promoten? Waar - Wat voor locatie of accommodatie past het best bij de activiteit en doelgroep?

2 Checklist activiteiten organiseren: Met onderstaande checklist doorloop je alle stappen om een activiteit te organiseren. * Maak een korte beschrijving van de activiteit - Beantwoord de 5 W-vragen * Prik een aantal mogelijke data - Controleer de lokale evenementenkalender: het is natuurlijk niet slim je activiteit te plannen tijdens een ander groot evenement. - Check of er landelijke evenementen zijn die kunnen concurreren met jouw activiteit: denk aan belangrijke sportwedstrijden e.d. * Bepaal het budget - Geen budget? Kan de activiteit gratis of met deelnemersbijdragen worden uitgevoerd? Kom je in aanmerking voor subsidie of kun je sponsors werven? - Hou er rekening mee dat het aanvragen van subsidies en het werven van sponsors veel tijd kost. Begin hier ruim op tijd mee en vraag eventueel hulp bij de vrijwilligerscentrale of het buurtteam. - Ook als je wel budget hebt, is het handig na te denken welke zaken je gratis of goedkoop kan regelen via je netwerk of sponsors. * Locatie of accommodatie zoeken - Vraag of zoek prijzen van accommodatie(s) op. - Check de beschikbaarheid van beoogde accommodatie(s). - Bespreek met geschikt bevonden accommodatie(s) je wensen en reserveer de gekozen ruimte(s). Bespreek vooraf ook de huurvoorwaarden: ben je bijv. verplicht het personeel van de accommodatie in te huren, mag je eigen drank en etenswaren gebruiken, wat mag je wel en niet veranderen aan de ruimte? - Locatie in de openbare ruimte? Vraag de benodigde vergunning(en) aan. Op de website van de gemeente vindt je informatie over wanneer en hoe je een vergunning aan moet vragen. - Houdt rekening met de termijnen die de gemeente hanteert om je aanvraag te behandelen, gemiddeld 6 tot 8 weken. Vraag de vergunning(en) dus ruim op tijd aan. * Menskracht - Hoeveel mensen heb je nodig om de activiteit te organiseren en uit te voeren? - Start met het betrekken of werven van je hulptroepen. Maak gebruik van sociale media, (wijk)kranten, prikbord in supermarkt, school of buurtcentrum, vrijwilligersvacaturebank, flyers en je netwerk. - Bedenk hoe je mensen die helpen informeert over hun taken en wie hun aanspreekpunt is, zowel tijdens de voorbereidingen als de uitvoering van de activiteit. - Maak een taakverdeling waarin je benoemt wie voor welke taak verantwoordelijk is en wanneer het afgerond moet zijn. - Voor de uitvoering van de activiteit maak je een draaiboek, zie verderop. * Wat heb je nodig? - Maak een overzicht van alles dat je nodig hebt om de activiteit uit te voeren, denk aan: * Materialen (lenen, huren of kopen) * Eten & drinken * PR: uitnodiging, flyers, posters, advertentie enz. * Techniek: stroom, geluidsinstallatie, computer/beamer, licht enz. * Gastsprekers/artiesten/DJ enz.

3 * Vervoer van spullen of deelnemers * Prijsjes, bedankjes of aandenken - Ga na wat je kunt lenen of laten sponsoren, gebruik je netwerk! - Zoek uit wat alles kost, vooral bij huurmaterialen is het handig verschillende aanbieders te vergelijken. * Veiligheid - Zitten er risico s aan de activiteit? Inventariseer wat er mis kan gaan en neem preventieve maatregelen: * Inzetten EHBO-vrijwilligers. * Wegnemen van obstakels voor mensen met beperkingen. * Gedragsregels en afspraken over de handhaving. * Brandvertragende aankleding en/of brandblusapparatuur. * Uitgangen en vluchtroutes * Gecertificeerde vrijwilligers: voor bijv. verkeer regelen of alcohol schenken zijn certificaten nodig. Denk ook aan Verklaringen omtrent Gedrag (VOG) als je met kwetsbare doelgroepen werkt. - Wie is aansprakelijk in geval van ongelukken/calamiteiten? Als je attracties of materialen huurt, lees dan goed de Algemene Voorwaarden. - Ben je (voldoende) verzekerd? Op de website van Galant kun je informatie vinden over de gemeentelijke vrijwilligersverzekering. * Maak een begroting (zie voorbeeld begroting) - Maak een schema met alle benodigde zaken, de verwachte en de werkelijk gemaakte kosten. - Denk ook aan leges voor vergunning(en), vergoeding EHBO, aankleding enz. - Bepaal welke zaken essentieel zijn en welke geschrapt kunnen worden als de kosten te hoog dreigen te worden. * Publiciteit verzorgen (zie checklist communicatieplan) - Maak een communicatieplan. - Stem de vorm, inhoud en manier van communiceren af op je doelgroep. - In ieder geval vermelden: * Naam activiteit * Doelgroep van de activiteit * Datum en tijd van de activiteit * Locatie * Eventuele kosten en wijze van aanmelden * Contactgegevens voor meer informatie * Draaiboek maken - Maak een schema met tijden en alle taken die vooraf, tijdens en na de activiteit uitgevoerd moeten worden. Omschrijf de taken zo concreet mogelijk. - Kies een manier om werkzaamheden te verdelen: vooraf bepalen of keuzetaken. - Bepaal wie de werkzaamheden coördineert. - Zorg voor een goede instructie vooraf met alle vrijwilligers en geef aan wie aanspreekpunt is. - Wees flexibel en improviseer als dat nodig is: de beleving van je bezoekers/deelnemers staat voorop!

4 * Afronding - Bedanken van iedereen die een bijdrage geleverd heeft aan de activiteit. - Maak een overzicht van definitieve uitgaven (en eventueel inkomsten) en bewaar dit samen met alle bonnen. - Succesvolle activiteit? Deel foto s en ervaringen via een persbericht, sociale media, nieuwsbrief etc. Bedank daarin ook je vrijwilligers, sponsors en deelnemers. * Evaluatie - bepaal hoe betrokkenen (deelnemers, vrijwilligers) hun mening kunnen geven: * Tips en tops opschrijven * Evaluatieformulier of -bijeenkomst * Mondeling: vraag mensen naar hun beleving - Voor de organisatie: is met deze activiteit het beoogde doel behaald? - Maak een kort verslagje of tip/top-lijst van de successen en verbeterpunten. Dit kun je weer gebruiken als je opnieuw een activiteit organiseert.

5 Voorbeeld begrotingsschema Voorbeeld begroting Burendagborrel Verwachte kosten Locatie: hofje Legeskosten vergunning 32,40 Huur statafels 125,- Bankjes/stoelen Vlaggetjes/ballonnen 25,- Lampjes Werkelijk gemaakte kosten Eten & drinken Boodschappen hapjes 80,- Ranja Sponsoring Jumbo Uitdeelzakjes chips Sponsoring Jumbo Bier/wijn/fris 200,- Nootjes/chips 35,- Techniek Huur geluidsinstallatie 100,- Haspels Stroomvergoeding 15,- Materialen Kleurplaat kinderen Via buurthuis Stiften/potloden Via buurthuis Plastic bekers 20,- Vuilniszakken 3,- Afzetlint Burendagpakket Bezems PR Uitnodiging Burendagwebsite Printkosten 7,- Poster Burendagwebsite Printkosten 2,50 Overig Bloemetje Trees en Gerda 25,- (hapjes maken) Onvoorzien 50,- Totaal 729,90

6 Checklist: Communicatieplan Een communicatieplan maak je om jouw boodschap zo effectief mogelijk over te brengen aan de mensen voor wie dit bedoeld is. Je plant hoe en wanneer je de boodschap overbrengt en kunt ook achteraf checken of dit succesvol is geweest. Stap 1: Doel van de communicatie Wat wil je bereiken met je communicatie? Om een activiteit aan te kondigen gebruik je een andere boodschap dan om bijv. vrijwilligers voor de activiteit te werven. Stap 2: Doelstelling bepalen Maak je doel concreet en meetbaar: dit doe je om achteraf het resultaat te meten en het effect van de communicatie vast te stellen. Een gewenst resultaat kan bijv. zijn om 20% meer deelnemers te interesseren voor je activiteiten; het effect kun je meten door het aantal bezoekers bij te houden. Je doel kan ook over een langere periode en met meer acties behaald worden. Stap 3: Doelgroep(en) bepalen Wie wil je bereiken en wat weet je over je deze mensen? Denk aan bijv. interesses, leefstijl, talenten of problemen waarop je kunt inspelen, manieren waarop men informatie tot zich neemt. Als je meerdere doelgroepen hebt, benoem ze dan apart. Stap 4: Formuleer je boodschap(pen) Jouw doel hoeft niet het doel te zijn van de ontvanger. Waar heeft de ontvanger behoefte aan? Denk aan de interesses of problemen die je in de vorige stap benoemt hebt. Voor verschillende doelgroepen formuleer je verschillende boodschappen. Als je een activiteit organiseert werf je deelnemers op een andere manier dan vrijwilligers. Voorbeeld: je houdt een high-tea voor ouderen. Voor de deelnemers is de boodschap gezelligheid, ontmoeten, samenzijn. Om vrijwilligers te werven voor de activiteit is de boodschap kleine investering, groot plezier, voorkomen eenzaamheid in de wijk, dankbaarheid Pas het taalgebruik en -niveau aan aan de doelgroep. Jongeren spreek je anders aan dan ouderen, bij mensen die het Nederlands (nog) niet goed beheersen gebruik je geen ingewikkelde woorden of zinnen. Begin met dat wat belangrijk is voor je doelgroep, praat pas daarna over jezelf of de organisatie. Stap 5: Bepaal je communicatiemiddel(en) Met welke middelen kun je jouw doelgroep(en) het best bereiken? Ouderen lezen vaker huis-aanhuisbladen, bij jongeren werkt een filmpje vaak beter dan geschreven informatie. Naast taal kun je gebruik maken van foto s, film, muziek, infographic, picto s enz. Bepaal welke communicatiemiddelen geschikt zijn voor je doelgroep(en), je boodschap(pen), de beschikbare tijd en het budget.

7 Soorten communicatiemiddelen: Gratis Betaald Mailing naar adressen (alleen met toestemming van ontvangers) Sociale media zoals Facebook, Twitter, Instagram, Youtube WhatsApp groep(en) Lokale media: wijkkrant, wijkwebsite, lokale krant, radio of TV Publieksactie of flashmob (Voorlichtings)bijeenkomst Ambassadeurs of sponsors Folder brochure flyer Posters (thema)krant Website Digitale nieuwsbrief (alleen met toestemming van ontvangers) Advertentie in kranten, busreclame, narrowcasting (schermen in publieke ruimtes zoals bibliotheek of ziekenhuis) Digitaal adverteren op websites/sociale media Radio- of TV spotjes Gadgets/promotie artikelen Stap 6: Werk volgens een planning Je kunt je activiteit het beste op meerdere momenten en manieren promoten. Dus bijvoorbeeld een persbericht naar de lokale krant sturen, de week daarna een uitnodiging huis-aan-huis verspreiden in de wijk en via de buurtapp regelmatig een leuke foto posten van de voorbereidingen. Maak een planning met de verschillende acties en wie wat uitvoert. Stap 8: Evaluatie Bepaal wanneer je gaat evalueren: per activiteit of na een langere periode. Is de doelstelling behaald? Welke concreet meetbare resultaten heb je geboekt? Wat werkte goed en wat niet? Vraag je deelnemers en/of vrijwilligers hoe zij de informatie ontvangen hebben.

Beoordeling: Het belangrijkste is altijd je argumentatie. Denk ook aan bronvermelding. Daarnaast let je op je Nederlandse spelling en vormgeving.

Beoordeling: Het belangrijkste is altijd je argumentatie. Denk ook aan bronvermelding. Daarnaast let je op je Nederlandse spelling en vormgeving. Periode 1 & 2 Leerjaar: 3 Vak: Economie : In de eerste twee periodes van het 3 e studiejaar ga je tijdens het vak economie bezig met het organiseren van een relatie dag voor jou stagebedrijf. Het doel,

Nadere informatie

Plan Aanpak promotie en programmering Kulthus Wekerom

Plan Aanpak promotie en programmering Kulthus Wekerom Plan Aanpak promotie en programmering Kulthus Wekerom Geschreven door: Daan Boers Inleiding Om het Kulturhus Wekerom bekendheid te geven en om de mensen te informeren over de activiteiten in het Kulturhus,

Nadere informatie

Periode 1 & 2: Manier van inleveren.

Periode 1 & 2: Manier van inleveren. Periode 1 & 2 Leerjaar: 3 Vak: Economie In de eerste twee periodes van het 3 e studiejaar ga je tijdens het vak economie bezig met het organiseren van een relatie dag voor jou stagebedrijf. Het doel, budget,

Nadere informatie

Draaiboek bewonersactiviteit

Draaiboek bewonersactiviteit Draaiboek bewonersactiviteit Het organiseren van een bewonersactiviteit is voor de meesten geen dagelijkse bezigheid. Dit draaiboek kan u wellicht helpen bij de organisatie van een activiteit. Hierin vindt

Nadere informatie

6Het voorbereidingsdraaiboek

6Het voorbereidingsdraaiboek DC 6Het voorbereidingsdraaiboek In dit dc-thema vind je informatie over het voorbereiden van een evenement. Het is een soort checklist van tien aandachtspunten, om te controleren of je niets vergeten bent.

Nadere informatie

TOOLKIT HOE ORGANISEER IK EEN ACTIVITEIT? SPORTWEKEN

TOOLKIT HOE ORGANISEER IK EEN ACTIVITEIT? SPORTWEKEN TOOLKIT HOE ORGANISEER IK EEN ACTIVITEIT? SPORTWEKEN Introductie Weet jij al wat voor activiteit jij organiseert voor het proefsporten? In dit hoofdstuk helpen we je hiermee op weg. We bieden je een handig

Nadere informatie

Draaiboek: titel evenement in de streek

Draaiboek: titel evenement in de streek Draaiboek: titel evenement in de streek Inhoudsopgave Inleiding... 3 Doelstelling... 3 Doelgroep... 3 Organisatie... 3 Programma... 3 Actie- en takenlijst... 4 Communicatie... 5 Materialenlijst... 5 Begroting

Nadere informatie

Kinderen: Studenten: Stad & wijk: Looptijd: Thema: Coördinator Communicatie:

Kinderen: Studenten: Stad & wijk: Looptijd: Thema: Coördinator Communicatie: Kinderen: Studenten: Stad & wijk: Looptijd: Thema: Coördinator Communicatie: [Met dit template maak je een communicatieplan voor jullie Move-project. Je bedenkt bij welke mensen jullie project onder de

Nadere informatie

Voorbereiding Planning: weken van te voren Totale voorbereidingstijd: 12 uur (gem. 3 uur per persoon)

Voorbereiding Planning: weken van te voren Totale voorbereidingstijd: 12 uur (gem. 3 uur per persoon) Stappenplan: organisatie van een padel toernooi Wil je als club een padel toernooi organiseren? Dan kan de KNLTB je daarbij helpen! Het organiseren van een padel toernooi op jouw club biedt niet alleen

Nadere informatie

28 januari Communicatieplan Boekenweek

28 januari Communicatieplan Boekenweek 28 januari 2019 Communicatieplan Boekenweek 1. Aanleiding: Boekenweek 2019 Van 23 t/m 31 maart 2019 vindt de jaarlijkse Boekenweek plaats. Het thema van dit jaar is De moeder de vrouw. De Boekenweek viert

Nadere informatie

TIP: Heeft u heel veel te doen in de buurt, overweeg dan de klus op te delen in twee NLdoet dagen. Meld in dat geval twee aparte klussen aan op de web

TIP: Heeft u heel veel te doen in de buurt, overweeg dan de klus op te delen in twee NLdoet dagen. Meld in dat geval twee aparte klussen aan op de web Draaiboek voorbereiding de buurt opknappen Stap 1 Begin met inventariseren Maak een omschrijving van wat u gaat aanpakken. Welke straten, plantsoenen? Beschrijf de klussen die gedaan moeten worden. Bijv.

Nadere informatie

Draaiboek voorbereiding leuke dag met bewoners/doelgroep op onze locatie Stap 1 Begin met inventariseren Maak een omschrijving van de doelgroep. Om welke doelgroep gaat het, hoeveel mensen, hebben ze bijzondere

Nadere informatie

WERVINGSPLAN EN MIDDELEN

WERVINGSPLAN EN MIDDELEN WERVINGSPLAN EN MIDDELEN De wervingscirkel: doel doelgroep boodschap middelen organisatie Als je aan werving wilt doen, wil je mensen overtuigen dat jouw organisatie hen graag als vrijwilliger zou willen.

Nadere informatie

PROBIBLIO / INFORMATIEVOORZIENING

PROBIBLIO / INFORMATIEVOORZIENING ONDERZOEK 04 - VERSIE 1.0 PROBIBLIO / INFORMATIEVOORZIENING AMSTERDAM, 29 MEI 2012 UITNODIGING Subject: Uitnodiging BiebPanel onderzoek: informatievoorziening [bibliotheek] vraagt uw mening! Geachte [aanhef]

Nadere informatie

PROJECTPLAN. Wat staat er in?

PROJECTPLAN. Wat staat er in? PROJECTPLAN Er zijn heel veel manieren hoe je een projectplan (of plan van aanpak) maakt. Een projectplan hoeft echt niet uit heel veel pagina s te bestaan, als je maar over een aantal dingen goed hebt

Nadere informatie

Draaiboek voorbereiding Voorjaarsschoonmaak Binnen of buiten Stap 1 Begin met inventariseren Maak een omschrijving wat u gaat aanpakken. Is het binnen of buiten? Welke ruimtes? Beschrijf de klussen die

Nadere informatie

Inventarisatielijst Wat gaan we doen (omschrijving activiteit): Gewenst aantal vrijwilligers: _ Waarvan nieuwe:

Inventarisatielijst Wat gaan we doen (omschrijving activiteit): Gewenst aantal vrijwilligers: _ Waarvan nieuwe: Draaiboek voorbereiding Promotie activiteiten Vrijwilligers of donateurs werven Stap 1 Begin met inventariseren Maak een omschrijving wat u wilt bereiken met de promotieactiviteiten. Vrijwilligers werven,

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Inleiding

Inhoudsopgave. Inleiding Handboek Inhoudsopgave Inleiding... 1 Thema... 2 1. Aan de slag... 3 2. Waar beginnen?... 4 2.1 WANNEER?... 4 2.2 AANMELDEN ALS ORGANISATOR... 5 2.3 SAMENSTELLEN VAN EEN TEAM... 5 2.4 WAARVOOR MOETEN WE

Nadere informatie

WERKBLAD 3 KNOP En dan (pas) werven

WERKBLAD 3 KNOP En dan (pas) werven WERKBLAD 3 KNOP En dan (pas) werven Het is vaak het eerste waar aan gedacht wordt als het gaat over leden werven: een folder of mailing. Het juiste middel werkt alleen voor de goede deel- of doelgroep.

Nadere informatie

Draaiboek voor de verenigingen Aegon Open Roeidag 2015

Draaiboek voor de verenigingen Aegon Open Roeidag 2015 Draaiboek voor de verenigingen Aegon Open Roeidag 2015 Begin met het formeren van een werkgroep/projectteam en verdeel onderling de werkzaamheden. Inhoud 1. Planning en programma... 2 2. Organisatie...

Nadere informatie

De evenementen checklist

De evenementen checklist De evenementen checklist #iedereenflyer FLYER.BE Drukwerk voor iedereen! Evenementen doe je zo! Of het nu de eerste of de honderdste keer is dat je een evenement organiseert, je wil steeds dat het resultaat

Nadere informatie

Stappenplan X-ZJON! activiteit

Stappenplan X-ZJON! activiteit Stappenplan X-ZJON! activiteit Je wilt een X-ZJON! activiteit organiseren met behulp van subsidie van de gemeente. In dit plan vind je zes stappen die jou helpen bij de voorbereidingen. Deze stappen zijn

Nadere informatie

Thema 2017 Uit de voorstellen in het overleg hadden onderstaande opties de sterkste voorkeur:

Thema 2017 Uit de voorstellen in het overleg hadden onderstaande opties de sterkste voorkeur: Kerkennacht 2017 - Meer dan een dak Communicatieplan Dit document bevat een globale opzet voor de planmatige aanpak van de landelijke communicatie rond de Kerkennacht 2017. Deze communicatie wordt verzorgd

Nadere informatie

Stappenplan Jongeren in Actie evenement

Stappenplan Jongeren in Actie evenement Stappenplan Jongeren in Actie evenement Je wilt een Jongeren in Actie evenement organiseren met behulp van subsidie van de gemeente. In dit plan vind je zes stappen die jou helpen bij de voorbereidingen.

Nadere informatie

CODER DOJO. Communicatieplan

CODER DOJO. Communicatieplan CODER DOJO Communicatieplan 1 mei 2018 2 1 AANLEIDING: CODERDOJO Voor de communicatietoolkit dit keer geen themaweek of landelijke campagne, maar een onderwerp waar veel bibliotheken mee werken: CoderDojo.

Nadere informatie

Functionaris Naam Paraaf Voorzitter: Geert van Poelgeest wg

Functionaris Naam Paraaf Voorzitter: Geert van Poelgeest wg Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging KNNV afdeling Delfland Postbus 133 2600 AC DELFT afdelingdelfland@knnv.nl www.knnv.nl/afdelingdelfland twitter: KNNVafdDelfland facebook: KNNV-afdeling-Delfland

Nadere informatie

CODERDOJO. Communicatieplan

CODERDOJO. Communicatieplan CODERDOJO Communicatieplan 1 mei 2018 2 1 AANLEIDING: CODERDOJO Voor de communicatietoolkit dit keer geen themaweek of landelijke campagne, maar een onderwerp waar veel bibliotheken mee werken: CoderDojo.

Nadere informatie

Handleiding communicatie rondom voorzieningen

Handleiding communicatie rondom voorzieningen Handleiding communicatie rondom voorzieningen Inleiding Betrokkenheid speelt een belangrijke rol bij het opzetten en/of in stand houden van gemeenschapsvoorzieningen. Communicatie is daarbij een kritische

Nadere informatie

Copyricht Schepers Audiotechniek 2014 Goudenregenstraat 10 9581 KS Musselkanaal +31 (0) 6 5229 8804 www.schepers-audiotechniek.nl

Copyricht Schepers Audiotechniek 2014 Goudenregenstraat 10 9581 KS Musselkanaal +31 (0) 6 5229 8804 www.schepers-audiotechniek.nl Checklist evenementen Een checklist voor evenementen helpt u om uw evenement succesvol te plannen, te organiseren en te evalueren. Om u te helpen uw evenement tot een succes te maken, bieden we u graag

Nadere informatie

BAJK gereedschapskist. Handboek en materialen voor de organisatie van een opendag.

BAJK gereedschapskist. Handboek en materialen voor de organisatie van een opendag. BAJK gereedschapskist Handboek en materialen voor de organisatie van een opendag. Inhoud 1. Algemene gegevens bedrijf... 3 2. Gegevens organisatie... 3 3. Checklist... 4 3.1 Acht weken voor de opendag...

Nadere informatie

3: Inhoudsopgave Duidelijk overzicht. Strakke lay-out. Eerst lettertype, tab, pagina beschrijving?

3: Inhoudsopgave Duidelijk overzicht. Strakke lay-out. Eerst lettertype, tab, pagina beschrijving? OPZET DRAAIBOEK: Alle onderdelen waaraan gedacht kan worden nog eens op een rijtje gezet. Te gebruiken voor alle evenementen en activiteiten binnen de opleiding. 1: Voorkant - flyer evenement Dag + datum

Nadere informatie

Draaiboek voorbereiding Natuurgebied schoonmaken Klus bestemd voor organisaties die beheerder zijn van een natuurgebied Stap 1 Begin met inventariseren Maak een omschrijving wat u gaat aanpakken. Wat voor

Nadere informatie

HANDLEIDING AANVULLENDE HOORHULPMIDDELEN

HANDLEIDING AANVULLENDE HOORHULPMIDDELEN HANDLEIDING AANVULLENDE HOORHULPMIDDELEN Voorwoord Er zijn in Nederland naar schatting 1,5 miljoen mensen met een gehooraandoening. Stichting Hoormij is dé patiëntenorganisatie voor mensen met een gehooraandoening.

Nadere informatie

Zelfregulering: Checklist toernooien binnen BSVV

Zelfregulering: Checklist toernooien binnen BSVV Zelfregulering: Checklist toernooien binnen BSVV Een checklist voor toernooien helpt leiders/trainers van BSVV om een ieder van jullie je eigen georganiseerde voetbaltoernooi succesvol te plannen, te organiseren

Nadere informatie

Hoofdstuk 19 Sportieve evenementen

Hoofdstuk 19 Sportieve evenementen Hoofdstuk 19 Sportieve evenementen Actieplan Doe mee met een (sportief) evenement Als in uw omgeving een sportief evenement georganiseerd wordt, kan het de moeite waard zijn als comité daaraan mee te doen.

Nadere informatie

MAAK HET MET DE BIEB DEZE ZOMER. Communicatieplan

MAAK HET MET DE BIEB DEZE ZOMER. Communicatieplan MAAK HET MET DE BIEB DEZE ZOMER Communicatieplan juni 2017 2 1 AANLEIDING: ZOMERVAKANTIE Van 8 juli (regio zuid) t/m eind augustus 2017 is het weer zomervakantie, een periode waarin iedereen net wat meer

Nadere informatie

Functionaris Naam Paraaf Werkgroep Educatie Marijke Heijne wg

Functionaris Naam Paraaf Werkgroep Educatie Marijke Heijne wg Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging KNNV afdeling Delfland Postbus 133 2600 AC DELFT afdelingdelfland@knnv.nl www.knnv.nl/afdelingdelfland twitter: KNNVafdDelfland facebook: KNNV-afdeling-Delfland

Nadere informatie

Actie checklist Statusoverzicht

Actie checklist Statusoverzicht Actie checklist Statusoverzicht Actie Status Verantwoordelijk Deadline Opmerkingen Aanmelden van de actie Z.s.m. Aanmelden kan op: Actie.kankeronderzoekfondslimburg.nl Bepaal uw plan Z.s.m. Afhankelijk

Nadere informatie

De evenementen checklist

De evenementen checklist De evenementen checklist Hey, Of het nu de eerste of de honderdste keer is dat je een evenement organiseert, je wil steeds dat het resultaat perfect is en dat er zo weinig mogelijk verrassingen zijn. Daarom

Nadere informatie

BOEKENWEEK. Communicatieplan

BOEKENWEEK. Communicatieplan BOEKENWEEK Communicatieplan februari 2018 2 1 AANLEIDING: BOEKENWEEK 2018 Van 10 t/m 18 maart 2018 vindt de jaarlijkse Boekenweek plaats. Het thema van dit jaar is Natuur met als motto de dichtregel en

Nadere informatie

Dia 1 Communicatie voor de Lokale afdelingen. Dia 2. Dia 3. Programma. Kennismaking

Dia 1 Communicatie voor de Lokale afdelingen. Dia 2. Dia 3. Programma. Kennismaking Dia 1 Communicatie voor de Lokale afdelingen Communicatietraining Jenneke Blanken en Amanda Minkema 08.10.2014 Amersfoort Dia 2 Programma 1. Kennismaking en doel van de training 2. Wat is een communicatieplan

Nadere informatie

LOKALE CAMPAGNE SPANNENDE BOEKENWEKEN. Communicatieplan

LOKALE CAMPAGNE SPANNENDE BOEKENWEKEN. Communicatieplan LOKALE CAMPAGNE SPANNENDE BOEKENWEKEN Communicatieplan 1 april 2016 2 1 INLEIDING Dit communicatieplan dient ter ondersteuning van bibliotheken bij het plannen en uitvoeren van hun communicatie-activiteiten

Nadere informatie

Tips voor de organisatie van een succesvol event

Tips voor de organisatie van een succesvol event In cl us dr ie f aa ib oe k & ch ec kl is t Tips voor de organisatie van een succesvol event Inhoud Inhoud 1. Doelgroep 2. Datum 3. Locatie 4. Catering 5. Invulling 6. Uitnodiging 7. Checklist 8. Draaiboek

Nadere informatie

Sponsoractie Oranje Fonds

Sponsoractie Oranje Fonds Sponsoractie Oranje Fonds Handboek Wat fijn dat uw school voor het Oranje Fonds mee doet! Als school organiseert u vaker een evenement. U weet als geen ander hoeveel tijd en moeite er in de organisatie

Nadere informatie

Tips voor een succesvol evenement

Tips voor een succesvol evenement Tips voor een succesvol evenement Luc David Lien Vanden Broucke Toerisme, WES Zet drie Vlamingen bij elkaar en ze beginnen iets te organiseren. Maar hoe beginnen ze eraan? Een succesvol evenement organiseren

Nadere informatie

Organiseer een feestdag!

Organiseer een feestdag! Er is altijd wel reden om een feestje te vieren. Ook op school. Maar hoe organiseer je een spetterend feest? Bijvoorbeeld een klassenavond of een speciale feestdag? Daarover gaat deze lesbrief. TIP! Nog

Nadere informatie

Organiseer een succesvolle activiteit

Organiseer een succesvolle activiteit Organiseer een succesvolle activiteit De nationale sportweek is onderdeel van de Europese week van de sport Introductie Tijdens de Nationale Sportweek organiseren duizenden verenigingen en andere sportaanbieders

Nadere informatie

DRAAIBOEK HOE ORGANISEER IK EEN ACTIVITEIT

DRAAIBOEK HOE ORGANISEER IK EEN ACTIVITEIT DRAAIBOEK HOE ORGANISEER IK EEN ACTIVITEIT 1 Hoe organiseer je een activiteit Uitleg Iets organiseren kan iedereen. Maar tussen organiseren en goed organiseren zit een heel groot verschil. Dit draaiboek

Nadere informatie

HANDLEIDING SPRAAKAFZIEN EN NmG

HANDLEIDING SPRAAKAFZIEN EN NmG HANDLEIDING SPRAAKAFZIEN EN NmG Voorwoord Er zijn in Nederland naar schatting 1,5 miljoen mensen met een gehooraandoening. Stichting Hoormij is dé patiëntenorganisatie voor mensen met een gehooraandoening.

Nadere informatie

Draaiboek voorbereiding uitje met onze bewoners/doelgroep Stap 1 Begin met inventariseren Maak een omschrijving van de doelgroep. Om welke doelgroep gaat het, hoeveel mensen, hebben ze bijzondere (medische)

Nadere informatie

HANDLEIDING KLEINSCHALIGE INFORMATIEBIJEENKOMST

HANDLEIDING KLEINSCHALIGE INFORMATIEBIJEENKOMST HANDLEIDING KLEINSCHALIGE INFORMATIEBIJEENKOMST Voorwoord Er zijn in Nederland naar schatting 1,5 miljoen mensen met een gehooraandoening. Stichting Hoormij is dé patiëntenorganisatie voor mensen met een

Nadere informatie

de Zelfplanner plan je eigen sportdag buitenspeeldag straatfeest bewonersvergadering buurtbijeenkomst

de Zelfplanner plan je eigen sportdag buitenspeeldag straatfeest bewonersvergadering buurtbijeenkomst de Zelfner je eigen cursus training burendag sportdag straatfeest bewonersvergadering buurtbijeenkomst 1 1 2 de Zelfner stappen nemen Van Idee naar een Plan - mensen zoeken - initiatiefgroep vormen uitwerken

Nadere informatie

KINDERBOEKENWEEK. Communicatieplan

KINDERBOEKENWEEK. Communicatieplan KINDERBOEKENWEEK Communicatieplan 1 augustus 2017 2 1 AANLEIDING: KINDERBOEKENWEEK 2017 Van 4 tot en met 15 oktober 2017 vindt de jaarlijkse Kinderboekenweek plaats. Het thema is dit jaar Gruwelijk eng!.

Nadere informatie

Draaiboek Dunker toernooi. Draaiboek voor, tijdens en na het toernooi

Draaiboek Dunker toernooi. Draaiboek voor, tijdens en na het toernooi Draaiboek Dunker Draaiboek voor, tijdens en na het 1. Contact gegevens organisatie Organiserende Vereniging Email gegevens Locatie Datum locatie Rayonbureau Email gegevens Deelnemende Scholen Draaiboek

Nadere informatie

Stappenplan voor. de opzet van een speeltuin

Stappenplan voor. de opzet van een speeltuin Stappenplan voor de opzet van een speeltuin Invoegen: foto van speelplek/speeltuin Stappenplan voor opzet en aanleg van een speeltuin 1 Stappenplan voor opzet en aanleg van een speeltuin Huidige situatie:

Nadere informatie

Opzet van een projectplan voor aanvraag startsubsidie

Opzet van een projectplan voor aanvraag startsubsidie Opzet van een projectplan voor aanvraag startsubsidie Dit document beschrijft de opzet van een projectplan om een startsubsidie lokale energie aan te vragen bij het Servicepunt Lokale Energie Voorwaarts.

Nadere informatie

HIER OPGEWEKT KENNISSESSIE: LEDENWERVING. 17 september coöperatie Zuidenwind Sjoerd Parren Mundel van Wezenbeek

HIER OPGEWEKT KENNISSESSIE: LEDENWERVING. 17 september coöperatie Zuidenwind Sjoerd Parren Mundel van Wezenbeek HIER OPGEWEKT KENNISSESSIE: LEDENWERVING 17 september 2013 coöperatie Zuidenwind Sjoerd Parren Mundel van Wezenbeek Agenda 1. Introductie Zuidenwind Ontstaan, doelstelling Actueel project: ontwikkeling

Nadere informatie

3 oktober 2015 is de Landelijke Open Dag Dierenartsen. Doe mee! Laat zien dat u samenwerkt om goede zorg te bieden!

3 oktober 2015 is de Landelijke Open Dag Dierenartsen. Doe mee! Laat zien dat u samenwerkt om goede zorg te bieden! 3 oktober 2015 is de Landelijke Open Dag Dierenartsen Doe mee! Laat zien dat u samenwerkt om goede zorg te bieden! Dit jaar organiseert de KNMvD voor de vierde keer de Landelijke Open Dag Dierenartsen.

Nadere informatie

Paleis van de Verdraagzaamheid. Jaarplan 2012

Paleis van de Verdraagzaamheid. Jaarplan 2012 Paleis van de Verdraagzaamheid Jaarplan 2012 Voorwoord Door een zeer succesvolle eerste editie van de jaarlijkse verkiezing van Ambassade en Ambassadeur van de Verdraagzaamheid was 2011 voor het Paleis

Nadere informatie

Juli 2019 Communicatieplan Kinderboekenweek 2019

Juli 2019 Communicatieplan Kinderboekenweek 2019 Juli 2019 Communicatieplan 2019 Pagina 1 van 6 1. Aanleiding: Van 2 t/m 13 oktober 2019 vindt de jaarlijkse plaats, met dit jaar als thema Voertuigen. Daarbij wordt het motto Reis mee! gebruikt. Tijdens

Nadere informatie

HANDLEIDING SPRAAKAFZIEN EN NmG

HANDLEIDING SPRAAKAFZIEN EN NmG HANDLEIDING SPRAAKAFZIEN EN NmG Voorwoord Er zijn in Nederland naar schatting 1,5 miljoen mensen met een gehooraandoening. Stichting Hoormij is dé patiëntenorganisatie voor mensen met een gehooraandoening.

Nadere informatie

Voetbal Vereniging Peize

Voetbal Vereniging Peize Voetbal Vereniging Peize Communicatieplan Juni 2012 1 INHOUD 1 Inleiding 3 2 Waarom een communicatieplan 3 3 Doelgroepen 4 4 Hoofdactiviteit per doelgroep 5 5 Verantwoordelijkheden 6 6 Communicatiemiddelen

Nadere informatie

Praktische tips. Voor in je winkel

Praktische tips. Voor in je winkel Praktische tips Voor in je winkel Nieuwe klanten Nieuwe klanten Trek er op uit Binnen blijven, wachten op klanten is geen goed idee. Werk je samen met een team? Stuur één of enkele medewerkers de straat

Nadere informatie

Aegon Open Roeidag. Tips en tools voor het organiseren van een open dag

Aegon Open Roeidag. Tips en tools voor het organiseren van een open dag Aegon Open Roeidag Tips en tools voor het organiseren van een open dag Inhoudsopgave Inleiding 4 1. Doel 5 2. Organisatie 6 3. Communicatie 7 4. De open dag 8 5. Evaluatie 9 6. Tijdspad 10 3 Inleiding

Nadere informatie

Als je groen doet -> vertel het dan!

Als je groen doet -> vertel het dan! 1 10 Groene communicatie tips over jouw duurzame organisatie / initiatief Als je groen doet -> vertel het dan! 2 1. Zorg dat je verhaal klopt Als je wilt dat je duurzame inspanningen en het MVO beleid

Nadere informatie

Awards Formulieren voor het opzetten en uitvoeren van een project. Formulier 1: Onderzoeksformulier voor het uitwerken van de verschillende stappen

Awards Formulieren voor het opzetten en uitvoeren van een project. Formulier 1: Onderzoeksformulier voor het uitwerken van de verschillende stappen Awards Formulieren voor het opzetten en uitvoeren van een project Formulier 1: Onderzoeksformulier voor het uitwerken van de verschillende stappen Schrijf je eigen onderzoeksplan Waar gaat het over? Omschrijf

Nadere informatie

MEMO. - Het uitbreiden van ligplaatsen voor passanten en commerciële ligplaatsen ter hoogte van mogelijk toekomstig terras aan de Oostzanddijk;

MEMO. - Het uitbreiden van ligplaatsen voor passanten en commerciële ligplaatsen ter hoogte van mogelijk toekomstig terras aan de Oostzanddijk; MEMO Aan Van : Jan Arie Meijer : Carole Bakker Onderwerp : Communicatieplan Promotie jachthaven Hellevoetsluis Datum : 26 oktober 2012 1. Inleiding Op 13 oktober 2011 (advies 20110670) heeft de gemeenteraad

Nadere informatie

Stappenplan. Organiseer uw Zwem4daagse in 9 stappen

Stappenplan. Organiseer uw Zwem4daagse in 9 stappen Organiseer uw Zwem4daagse in 9 stappen 11 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 Het stappenplan... 3 Algemene adviezen... 3 Stap 1: Een datum kiezen... 3 Stap 2: Wie zijn je deelnemers?... 4 Stap 3: Inschrijven

Nadere informatie

Draaiboek voor het organiseren van B-actief activiteiten

Draaiboek voor het organiseren van B-actief activiteiten Draaiboek voor het organiseren van B-actief activiteiten Voordat je begint met het organiseren van een B-actief activiteit is het handig om een aantal dingen te weten. Zo moet je onder andere weten wat

Nadere informatie

ANBI en communicatie. Margriet Cobben Hoofd Communicatie SupportPunt

ANBI en communicatie. Margriet Cobben Hoofd Communicatie SupportPunt ANBI en communicatie Margriet Cobben Hoofd Communicatie SupportPunt Inhoud presentatie 1 Wat is ANBI waard? 2 Fondswerving in Nederland 3 Plan van aanpak 4 Ondersteuning SupportPunt Wat is ANBI waard?

Nadere informatie

AANVRAAGFORMULIER HAAGS SPORTINITIATIEF

AANVRAAGFORMULIER HAAGS SPORTINITIATIEF AANVRAAGFORMULIER HAAGS SPORTINITIATIEF Omschrijf jouw Haags Sportinitiatief en dien deze in via de website www.haagssportinitiatief.nl Stap 1. Omschrijving van jouw Haags Sportinitiatief (gebruik bij

Nadere informatie

Renovatie Speeltuin. t Heksenpretje Heerlen

Renovatie Speeltuin. t Heksenpretje Heerlen Pilot Project in het kort: Renovatie Speeltuin t Heksenpretje Heerlen Een samenwerking van Pilot Project in het kort: Renovatie Speeltuin t Heksenpretje Heerlen Situatie Heerlen 2014: 11 speeltuinen in

Nadere informatie

Hoe vraag je subsidies aan?

Hoe vraag je subsidies aan? 1 Hoe vraag je subsidies aan? Startgids Heb je een idee voor een project? Zoek je nog extra geld? In Borgerhout kan je subsidies aanvragen om projecten te organiseren. We weten dat zo n aanvraag ingewikkeld

Nadere informatie

Workshop Vinden en binden van vrijwilligers. Nederlands Expertise Centrum Projecten

Workshop Vinden en binden van vrijwilligers. Nederlands Expertise Centrum Projecten Workshop Vinden en binden van vrijwilligers Even voorstellen: Edith Starrevelt - medewerker beleid en projecten Vrijwilligerscentrale Deventer 2 Aan de orde komt Werving blijft altijd nodig Waarom doen

Nadere informatie

Stappenplan beweegevenement. Stappenplan voor het organiseren van een beweegevenement

Stappenplan beweegevenement. Stappenplan voor het organiseren van een beweegevenement Stappenplan beweegevenement Stappenplan voor het organiseren van een beweegevenement Inhoudsopgave INHOUDSOPGAVE 2 INLEIDING 3 STAP 1: VOORONDERZOEK 4 BEWEEGEVENEMENT MOTTO 4 DOELGROEPENKEUZES MAKEN 4

Nadere informatie

VOORBEREIDING BEURSDEELNAME

VOORBEREIDING BEURSDEELNAME VOORBEREIDING BEURSDEELNAME Bij een beursdeelname komt veel kijken. Om alles overzichtelijk te houden, geven we je hier checklists, tips en ideeën voor een goede beursvoorbereiding. De eerste stap bestaat

Nadere informatie

LET OP: Wilt u gebruik maken van de financiële bijdrage van het Oranje Fonds, dan moet uw klus openstaan voor minimaal de helft aan nieuwe vrijwillige

LET OP: Wilt u gebruik maken van de financiële bijdrage van het Oranje Fonds, dan moet uw klus openstaan voor minimaal de helft aan nieuwe vrijwillige Draaiboek voorbereiding buitenboel - groot Speeltuin, moestuin, kinderboerderij Stap 1 Begin met inventariseren Maak een omschrijving wat u gaat aanpakken. Afmeting, locatie, waarom moet er iets gebeuren,

Nadere informatie

Draaiboek voor het uitwerken van activiteiten 1

Draaiboek voor het uitwerken van activiteiten 1 Draaiboek voor het uitwerken van activiteiten 1 Je hebt als groep ouders een idee van wat je rond cultuur, ouderbetrokkenheid en taalstimulering zou willen doen op de school van je kind(eren)? Dit doe

Nadere informatie

Als je groen doet -> vertel het dan!

Als je groen doet -> vertel het dan! 10 Groene communicatie tips over jouw duurzame organisatie / initiatief Als je groen doet -> vertel het dan! 2. 3. 1. Zorg dat je verhaal klopt Als je wilt dat je duurzame inspanningen en het MVO beleid

Nadere informatie

In het kader van de culturele invulling van de maatschappelijke stage heeft Kunstgebouw het project My Stage!

In het kader van de culturele invulling van de maatschappelijke stage heeft Kunstgebouw het project My Stage! Werkboek docenten Informatie In het kader van de culturele invulling van de maatschappelijke stage heeft Kunstgebouw het project My Stage! ontwikkeld. Leerlingen gaan aan de slag om een open podium voor

Nadere informatie

LANDELIJKE CAMPAGNE DE BIBLIOTHEEK MAAKT JE RIJKER. Communicatieplan

LANDELIJKE CAMPAGNE DE BIBLIOTHEEK MAAKT JE RIJKER. Communicatieplan LANDELIJKE CAMPAGNE DE BIBLIOTHEEK MAAKT JE RIJKER Communicatieplan 1 september 2016 2 1 DE BIBLIOTHEEK MAAKT JE RIJKER Vanaf 24 oktober is overal in Nederland te zien waar de bibliotheek voor staat: wat

Nadere informatie

Stichting Utrecht Canal Pride Factsheet

Stichting Utrecht Canal Pride Factsheet Stichting Utrecht Canal Pride Factsheet Februari 2017 Onderwerp Rechtsvorm en naam Doelstelling Omschrijving Stichting Utrecht Canal Pride (non-profit) Het organiseren van een jaarlijks terugkerend evenement,

Nadere informatie

Periode 1 t/m 4. Leerjaar: 2 Vak: Economie

Periode 1 t/m 4. Leerjaar: 2 Vak: Economie Periode 1 t/m 4 Leerjaar: 2 Vak: Economie In het 2 e leerjaar draait alles om het ontwerpen van een eigen fysiek bedrijf. De sector waarin je bedrijf opereert is vrije keuze. In de 1 e periode bedenk je

Nadere informatie

Hoe organiseer ik een. Sponsoractie? Handleiding voor scholen

Hoe organiseer ik een. Sponsoractie? Handleiding voor scholen Hoe organiseer ik een Sponsoractie? Handleiding voor scholen Hoe organiseer ik een sponoractie? Super dat jij een actie met jouw school wil starten! Wij zien een wereld voor ons waarin mensen zichzelf

Nadere informatie

Procedures Cityleague organisatie

Procedures Cityleague organisatie Procedures Cityleague organisatie Procedures Cityleague organisatie (3 maart 2013) Pagina 2 van 8 Inhoud Dit document beschrijft de communicatie zoals die minimaal optreedt tussen de organiserende vereniging

Nadere informatie

LET OP: Wilt u gebruik maken van de financiële bijdrage van het Oranje Fonds, dan moet uw klus openstaan voor minimaal de helft aan nieuwe vrijwillige

LET OP: Wilt u gebruik maken van de financiële bijdrage van het Oranje Fonds, dan moet uw klus openstaan voor minimaal de helft aan nieuwe vrijwillige Draaiboek voorbereiding opknappen binnenruimte Stap 1 Begin met inventariseren Maak een omschrijving van de ruimte die u gaat aanpakken. Afmeting, locatie, waarom moet er iets gebeuren, wat moet er gebeuren,

Nadere informatie

Communicatie / PR-toolkit

Communicatie / PR-toolkit Om deelnemers te werven voor uw Zwem4daagse is het belangrijk om promotie te maken. Veel deelnemers zullen jaarlijks terugkomen, maar velen anderen hebben de promotie nodig om te weten dat uw Zwem4daagse

Nadere informatie

NEDERLAND LEEST 2018 Communicatieplan september 2018

NEDERLAND LEEST 2018 Communicatieplan september 2018 NEDERLAND LEEST 2018 Communicatieplan september 2018 2 1 AANLEIDING: NEDERLAND LEEST 2018 Van 1 tot en met 30 november 2018 vindt de jaarlijkse themamaand Nederland Leest plaats. Het thema is dit jaar

Nadere informatie

Hoe organiseer ik een actie voor de Mucovereniging?

Hoe organiseer ik een actie voor de Mucovereniging? Hoe organiseer ik een actie voor de Mucovereniging? Heeft u altijd al eens iets willen doen voor de Mucovereniging, maar u weet niet goed wat? Dan helpen wij u daar graag mee verder! In deze informatiegids

Nadere informatie

Public Relations Plan 2012 Harmonie De Drie Horens Horn

Public Relations Plan 2012 Harmonie De Drie Horens Horn Public Relations Plan 2012 Harmonie De Drie Horens Horn Opdrachtgever: Uitvoerder: Bestuur Harmonie De Drie Horens Paul van Kempen (bestuurslid PR) Datum: 01 Oktober 2011 Versie: H3H.PR.2012.01 Inhoudsopgave

Nadere informatie

Stappenplan crowdfunding

Stappenplan crowdfunding Stappenplan crowdfunding Voordat je het crowdfundingsproject online zet, is het handig om over bepaalde aspecten na te denken. Denk bijvoorbeeld aan de presentatie van het project, het doelbedrag en de

Nadere informatie

Alzheimer Nederland Vrijdag 28 juni Social media

Alzheimer Nederland Vrijdag 28 juni Social media Alzheimer Nederland Vrijdag 28 juni 2019 Social media Social media wordt ongelooflijk veel gebruikt. 96% van de 35- tot 45- jarigen gebruiken sociale media Hoe gebruik ik social media? Boodschap bij de

Nadere informatie

9 COMMUNICATIEPLAN. Een communicatieplan bestaat uit de volgende onderdelen:

9 COMMUNICATIEPLAN. Een communicatieplan bestaat uit de volgende onderdelen: 59 9 COMMUNICATIEPLAN Op het moment dat een afdeling de beoordeling zwak of zeer zwak krijgt, komt er meteen veel op de schoolleiding af. Een zeer zwakke school heeft zes weken de tijd om een verbeterplan

Nadere informatie

Aanvraagformulier bewonersinitiatieven 2018 Osdorp

Aanvraagformulier bewonersinitiatieven 2018 Osdorp Aanvraagformulier bewonersinitiatieven 2018 Osdorp Toelichting aanvraagformulier Voor wie? Waardering voor vrijwillige inzet is zo belangrijk dat de Bestuurscommissie een budget beschikbaar stelt voor

Nadere informatie

Rotterdams Ambassadrices Netwerk

Rotterdams Ambassadrices Netwerk De ambassadrice als werver van inburgeraars 1. Inleiding; eigen ervaringen 2 A. Wat is werven 2 B. Het belang van werven 2 C. Verwachtingen 3 D. Rollenspel 4 E. Opdracht 4 2. Voortraject: 4 A. Doel 4 B.

Nadere informatie

Handleiding pers en publiciteit

Handleiding pers en publiciteit Handleiding pers en publiciteit Voor partners van HartslagNu Het opzetten van een 6-minutenzone is een uniek project. Voor het slagen ervan is betrokkenheid van de inwoners van je gemeente heel belangrijk.

Nadere informatie

! LERAREN HANDBOEK!!! 1e Editie, 2014

! LERAREN HANDBOEK!!! 1e Editie, 2014 LERAREN HANDBOEK 1e Editie, 2014 1. Je eerste Workshop Om te beginnen In dit Leraren Handboek vind je een paar tips en tricks die je kunnen helpen bij het voorbereiden van je workshop. Als je nog nooit

Nadere informatie

HOOFDSTUK 1: EEN SUCCESVOLLE CURSUS OPZETTEN VAN START GAAN WINNEN MET DE

HOOFDSTUK 1: EEN SUCCESVOLLE CURSUS OPZETTEN VAN START GAAN WINNEN MET DE WINNEN MET DE WEIGHT LOSS CHALLENGE WAT HEEFT U TE VERLIEZEN? De Weight Loss Challenge maakt van iedereen een winnaar. Van de deelnemers die afvallen tot de distributeurs die hun business beter opbouwen.

Nadere informatie

Werken in de evenementenbranche

Werken in de evenementenbranche werkproces 1 1 2 3 4 5 6 Werken in de evenementenbranche Medewerker Evenementenorganisatie Wat laat je zien? Je organiseert evenementen zelfstandig en in opdracht van anderen Je bent de spin in het web,

Nadere informatie

KINDERBOEKENWEEK Communicatieplan

KINDERBOEKENWEEK Communicatieplan KINDERBOEKENWEEK 2018 Communicatieplan 28 augustus 2018 2 1 AANLEIDING: KINDERBOEKENWEEK Van 3 tot en met 14 oktober vindt de jaarlijkse Kinderboekenweek van CPNB plaats. Het thema is dit jaar Vriendschap,

Nadere informatie