Vereniging SOD viert haar 80 jarig jubileum op 17 november 2011

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Vereniging SOD viert haar 80 jarig jubileum op 17 november 2011"

Transcriptie

1 Vereniging SOD viert haar 80 jarig jubileum op 17 november 2011

2 Op 17 april 1931 zond de toenmalige registrator van de gemeente Hilversum, dhr. H.J. Vlug jr., een schrijven aan een aantal collega s in de gemeenten Alkmaar, Den Helder, Amersfoort, Zeist, Velsen en Zaandam. In deze brief bepleitte hij te komen tot een onderling contact, want zoals hij schreef, uitwisseling van ervaringen lijkt mij zeer gewenst en kan vruchtdragend zijn. Alhoewel niet alle collega s van dit contact overtuigd waren en evenmin het nut inzagen om te komen tot een adviesclub of studieclub, werd toch een eerste bijeenkomst vastgelegd. Aangezien de heren elkaar niet kenden, werd als herkenning afgesproken; een witte envelop in de linkerhand. Uit het resultaat van deze bespreking bleek toch wel dat men over het algemeen enthousiast was, niet alleen vanwege het onderlinge contact, maar ook om te komen tot de oprichting van een studieclub. Zo begint de geschiedenis van de Vereniging SOD. Zonder de durf van deze mensen en hun vermogen om weerstanden te overwinnen, was er in 2011 geen 80-jarig jubileum geweest. De heren gingen destijds met een Nieuw Elan aan de slag. Niet alleen om elkaar te leren kennen, maar juist om een verbeterslag in de kwaliteit van hun werkzaamheden te maken, grip te houden op de ontwikkelingen en van elkaar te leren. Onze oprichters voelden in 1931 de noodzaak om de handen ineen te slaan en samen te werken aan de uitdagingen die voor hen lagen. Eigenlijk is er dus niet zoveel veranderd in 80 jaar. Ook nu staat het vakgebied voor grote uitdagingen. Ook nu is het nodig om de handen inéén te slaan om grip te houden en van elkaar te leren. En ook vandaag de dag is durf en elan nodig om de veranderingen te weerstaan en de positie van het vakgebied stevig te verankeren binnen organisaties. Daarom staan de inleidingen en workshops tijdens het SOD-Jaarcongres 2011 in het teken van Een Nieuw Elan. U krijgt inspirerende verhalen uit de praktijk van personen die met Nieuw Elan aan de slag zijn gegaan en veel hebben bereikt. Daarnaast krijgt u tips & trucs om Nieuw Elan in uw werkzaamheden te brengen. Kortom, na 17 november gaat u met Nieuw Elan aan de slag!

3 Programma: Een nieuw elan! Tijd Onderwerp Spreker ALV SOD Joost Cox Inloop,ontvangst, registratie n.v.t Opening dagvoorzitter Joost Cox Oud en nieuw elan SOD (visie SOD en 80 jaar SOD) Inclusief uitreiking van het eerste exemplaar van het jubileumboek Joost Cox Keynote 1 Eén digitale overheid, betere service, meer gemak Koffiepauze Keynote 2 De kracht van waardevolle informatie Lunch, netwerken, sponsormarkt Rob Evelo (Programmamanager inup) André de Kok (CIO Eindhoven) Parallelsessie ronde 1 1 DIV in de verkoop Eric Kokke (SOD Opleidingen) 2 Waar staat DIV in jouw organisatie? Yvon Berg (Doxis) 3 Een wereld zonder DIV?!! Chris Bellekom (Gemeente Gouda) 4 Nieuwe kaders, nieuwe eisen, nieuw elan! Lydia Jongmans (VNG) Koffiepauze, netwerken, sponsormarkt en wisselen van sessie Parallelsessie ronde 2 1 Denken in problemen of oplossingen? Pauline van Hezik (Green Heart Company) 2 Planet of the Apps (mobile devices & informatiemanagement) Tjerk van Dijk (Prover) 3 De weg naar substitutie Arie Vink (Provincie Overijssel) 4 Een andere Archiefinspectie Ria van den Heuvel (Provinciale archiefinspectie Noord-Brabant en Limburg) Mailprofs kwaliteitsaward Gert-Jan de Graaf Plenaire afsluiting Joost Cox Borrel

4 De sprekers Keynotes De kracht van waardevolle informatie De toenemende kracht van waardevolle informatie zorgt voor een sterke overheid. Een overheid die haar digitale en analoge dienstverlening serieus neemt heeft een schoon en actueel geheugen (archief). Maar om een rol te blijven spelen in de informatie-organisatie van de toekomst moeten alle Div ers zichzelf de vraag stellen: Wat doe ik zelf concreet aan mijn toekomst, wetende dat mijn huidige werkzaamheden gaan vervallen? André gaat in op hoe de Gemeente Eindhoven dit traject heeft opgepakt! Door André de Kok (CIO Gemeente Eindhoven) Eén digitale overheid, betere service, meer gemak De overheid werkt aan een nieuw elan. Een compacte en efficiënte overheid, die dicht bij de burgers en bedrijven staat. Een betrouwbare overheid, die zorgvuldig omgaat met informatie. Een moderne overheid, die optimaal gebruik maakt van digitale kanalen en middelen. De overheidsbrede implementatieagend dienstverlening e-overheid, kortweg i-nup, legt de basis voor deze overheid. Werken voor de digitale overheid stelt nieuwe eisen, maar krijgt ook een nieuw elan. De veranderingen gaan ook de komende jaren nog door juist voor Div. Door Rob Evelo (Programmamanager inup) Parallel sessies Serie 1 Nieuwe kaders, nieuwe eisen, nieuw elan! Door Lydia Jongmans (VNG) De e-overheid werkt digitaal, klant-, zaak- en procesgericht. De documentaire informatievoorziening moet daar op worden toegesneden. Dat vraagt om een nieuwe (minimum-)normen. Voor de Rijksoverheid zijn die normen vastgelegd in een Baseline, voortgekomen uit het programma Informatie op Orde. De normen zijn doorvertaald naar een Baseline voor gemeenten, die past binnen de GEMeentelijke Model Architectuur GEMMA. De Baseline Informatiehuishouding Gemeenten is onlangs door de VNG Archiefcommissie vastgesteld. Doen gemeenten het goed? Dat kunnen zij nu zelf vaststellen aan de hand van de Key Performance Indicators, de KPI s die de VNG onlangs in een Ledenbrief heeft rondgezonden.

5 Parallel sessies Serie 1 (vervolg) Het nieuwe Archieftoezicht: van specifiek naar generiek Door Ria van den Heuvel Habraken (Provinciaal Archiefinspecteur Noord Brabant en Limburg) Als gevolg van de inwerkingtreding van de wet Revitalisering generiek Toezicht (Rgt) verandert het provinciale archieftoezicht ingrijpend. Het specifieke archieftoezicht op basis van de Archiefwet wordt gewijzigd in generiek provinciaal toezicht op de gehele gemeentelijke archiefketen op basis van de Gemeentewet. Een noodzakelijke voorwaarde voor het generiek worden van het provinciale interbestuurlijke archieftoezicht is de versterking van het horizontale toezicht op de informatiehuishouding en archivering binnen de locale overheden. Wat houdt dit nieuwe toezicht in? En wat betekent het voor u als archiefvormer? In deze sessie leert u de ins and outs van het nieuwe archieftoezicht. Div in de verkoop! Door Eric Kokke (SOD-Opleidingen) In de wereld van de digitale informatiehuishouding zijn er veel kapers op de kust als het gaat om het eigenaarschap binnen het informatie-domein. De afdeling ICT met de systemen, Publiekszaken met hun KCC, Communicatie met de websites en social media. Goede markering en pr van Div is nodig om grip te houden op de informatie. Krijgt tips en trucs om je diensten en producten intern aan de man te brengen! Planet of the Apps (Mobile devices & Informatiemanagement) Door Tjerk van Dijk (Prover) Nu mobile devices en de bijbehorende apps gemeengoed zijn geworden, begint er weer een nieuw tijdperk in het informatiemanagement. De Eerste Kamer is al over op de ipad en het is een kwestie van tijd voordat de eerste gemeente met een vergunningen app komt. Wat betekent dit voor de Informatiedienstverlening?

6 Parallel sessies Serie 2 Waar staat Div binnen jouw organisatie? Door Yvonne Berg (Doxis Informatiemanagers) Voordat je stappen vooruit gat zetten, is het goed om te weten wat je beginpunt is. Alleen dan is een gestructureerde en doelgerichte aanpak mogelijk. In deze workshop gaat u aan de hand van het 9-vlaksmodel en een stukje MO3 bepalen waar uw afdeling staat binnen de organisatie en in het traject van Analoog naar Digitaal. Denken in problemen of oplossingen? Door Pauline van Heezik (Green Heart Company / Universiteit van Wageningen) Beide benaderingen hebben hun vooren nadelen. Hoe denk jij? In deze workshop onderzoeken we beide werkwijzen creatief en interactief aan de hand van praktijkvoorbeelden uit je werkomgeving. De praktische tips bieden een nieuw perspectief en je kan er na de workshop zelf mee aan de slag! Een wereld zonder Div?!? Door Chris Bellekom (Gemeente Gouda) De Gemeente Gouda is bezig met het verdelen van de taken en functies, die nu onder één afdeling DIV vallen, over de rest van de organisatie zodat de informatievoorzieningsfunctie voor de organisatie niet langer de verantwoordelijkheid is van 1 afdeling, maar van allen in het primaire proces. De weg naar substitutie Door Arie Vink (Provincie Overijssel) De Provincie Overijssel was een van de eerste organisaties met een machtiging tot vervanging van archiefbescheiden. Deze presentatie neemt u mee op de weg die de provincie heeft afgelegd om tot deze machtiging te komen. U leert welke obstakels in het proces zijn overwonnen en op welke manier dit is gedaan. Een verhaal ter lering en inspiratie; Van verwachtingen van de gebruikers tot en met de gewenste dpi s!

7 Vereniging SOD Ook voor de Vereniging SOD staat 2011 in het teken van Een Nieuw Elan. Het ledenonderzoek uit 2010 gaf aanleiding voor om het roer om te gooien. Diverse werkgroepen zijn aan de slag om de Vereniging SOD weer te laten functioneren zoals de leden dit wensen. De werkgroepen zullen hun eerste resultaten tijdens het Jaarcongres presenteren. Zo is er een visie op het vakgebied ontwikkeld en gaat de Verenigingswebsite officieel live. Daarmee laat de SOD zien dat je met Nieuw Elan in korte tijd concrete resultaten kunt behalen. Kom langs bij de stand van de Vereniging SOD om te horen wat er nog meer in gang is gezet. Lid worden? Stuur dan een naar Jubileumboek Tijdens het Jaarcongres reikt voorzitter dr. Joost Cox het eerste exemplaar van het boek Niet de instructie, doch het inzicht bouwt een goed archief uit. Het boek, met de ondertitel De geschiedenis van de Vereniging voor Overdheidsdocumentatie (SOD) verschijnt naar aanleiding van het 80-jarig jubileum van de SOD. De auteur, Joan Joor, schetst de geschiedenis van de SOD in de context van maatschappelijke ontwikkelingen. Daarnaast geeft het boek inzicht in de wijze waarop het vak zich in de 20ste eeuw en het beginvan de 21ste eeuw heeft ontwikkeld. Uiteraard komt de rol van de Vereniging SOD in deze ontwikkeling uitgebreid aan de orde. Aanmelden Aanmelden kan via onze website, of naar via een . Tarieven: Leden met uitgebreid lidmaatschap: Gratis Leden met beperkt lidmaatschap: 145,00 Leden van het OzO-netwerk of Div kwaliteitsgoep: 145,00 Niet-leden: 165,00

8 Website In november gaat de website van de Vereniging SOD live. De website richt zich niet alleen op het geven van informatie over de Vereniging SOD, maar juist ook op het delen van kennis en opinie met vakgenoten. Op de website vindt u o.a. nieuwsberichten, artikelen, blogs, discussies, filmpjes, recensies van boeken en evenementen en een activiteitenkalender. Uw bijdrage aan de website is welkom. Lever uw content aan via info@sod-vereniging.nl U vindt de Vereniging SOD ook op: Vereniging SOD p/ade Bleek GV Woerden T E info@sod-vereniging.nl

Horizontale verantwoording gemeentelijke archiefketen. Lydia Jongmans senior cultuur en media VNG 2011

Horizontale verantwoording gemeentelijke archiefketen. Lydia Jongmans senior cultuur en media VNG 2011 Horizontale verantwoording gemeentelijke archiefketen Lydia Jongmans senior cultuur en media VNG 2011 Van specifiek naar generiek toezicht Thans: specifiek toezicht door GS op B&W op basis van Archiefwet,

Nadere informatie

Jaarverslag Vereniging SOD 2011

Jaarverslag Vereniging SOD 2011 Bestuur Samenstelling Voorzitter: Secretaris: Penningmeester: Leden: Dr. J.C.M. Cox C. Molmans (ad interim) R. de Nieuwe G.J.J. Altena, tevens voorzitter Regio Noord-Oost L.C.M. van Minderhout, tevens

Nadere informatie

Een andere Archiefinspectie. SOD Jaarcongres Utrecht 17 november 2011 Ria van den Heuvel-Habraken

Een andere Archiefinspectie. SOD Jaarcongres Utrecht 17 november 2011 Ria van den Heuvel-Habraken Een andere Archiefinspectie SOD Jaarcongres Utrecht 17 november 2011 Ria van den Heuvel-Habraken 1 Ria van den Heuvel-Habraken Provinciaal archiefinspecteur Noord-Brabant en Limburg MvdHeuvel@brabant.nl

Nadere informatie

Archiefzorg en beheer 2013/2014

Archiefzorg en beheer 2013/2014 T Archiefzorg en beheer 2013/2014 Verslag aan de raad ten behoeve van de horizontale verantwoording van de zorg over en het beheer van (analoge en digitale) archieven conform de Archiefwet 1995 Inhoudsopgave

Nadere informatie

Baseline Informatiehuishouding Gemeenten

Baseline Informatiehuishouding Gemeenten Baseline Informatiehuishouding Gemeenten Themasessie SOD Dagvoorzitter Marjan Dik Presentatie: Margriet van Gorsel 26 April 2012 Programma 13.30 13.45 Introductie met stellingen () 13.45 14.00 Pas op de

Nadere informatie

1. Invoering wet Revitalisering Generiek Toezicht en de gevolgen hiervan voor toezicht en verantwoording Archiefwet 1995

1. Invoering wet Revitalisering Generiek Toezicht en de gevolgen hiervan voor toezicht en verantwoording Archiefwet 1995 Agendanr.: 6 Voorstelnr.: RB2013083 Onderwerp: Diverse onderwerpen op het gebied van archiefbeheer, te weten: - de invoering van de wet Revitalisering Generiek Toezicht en de gevolgen hiervan voor toezicht

Nadere informatie

Heerhugowaard Stad van kansen

Heerhugowaard Stad van kansen Raadsvergşdering : j g JĮJ^J Besluit: CocsQxcrs cc^ogc/v^ŕrv^ Voorstelnümmer: gfb.ĩľ»v^ao«33 Heerhugowaard Stad van kansen Agendanr.: 6 Voorstelnr.: RB2013083 Onderwerp: Diverse onderwerpen op het gebied

Nadere informatie

UW WATERSCHAP Aan d&h 19 maart 2018

UW WATERSCHAP Aan d&h 19 maart 2018 waterschap vallei en veluwe UW WATERSCHAP Aan d&h 19 maart 2018 Adres Steenbokstraat 10 Postbus 4142 7320 AC Apeldoorn Telefoon (055) 527 29 11 E-Mail info@vallei-veluwe.nl Website www.vallei-veluwe.nl

Nadere informatie

raad /com; 4-t2.-i2- vka cf voorste+feaee:

raad /com; 4-t2.-i2- vka cf voorste+feaee: Postregistrator Van: Verzonden: Aan: Onderwerp: VNG [VNG@VNG.NL] dinsdag 13 november 2012 11:30 gemeente Ledenbrief 12/099: Toezicht en verantwoording Archiefwet 1995 IN12.06707 IIIIIIlllllllUlllllllIHll

Nadere informatie

KOSTENBEWUST LEAN DIGITAAL

KOSTENBEWUST LEAN DIGITAAL Referenties KOSTENBEWUST LEAN DIGITAAL en ZAAKGERICHT Modern Informatiemanagement Project en programmamanagement Programmamanagement digitaal informatiemanagement Ministerie IenM Van Kaliber is verantwoordelijk

Nadere informatie

Parafering besluit PFO Hae 06-07-2015 B Conform Geparafeerd door: Brandt, M.H.J. D&H 04-08-2015 H Conform Geparafeerd door: Maden, B.P.

Parafering besluit PFO Hae 06-07-2015 B Conform Geparafeerd door: Brandt, M.H.J. D&H 04-08-2015 H Conform Geparafeerd door: Maden, B.P. agendapunt 3.b.5 1201818 Aan College van Dijkgraaf en Hoogheemraden ARCHIEFRAPPORTAGE DELFLAND (KPI) Portefeuillehouder Haersma Buma, M.A.P. van Datum 4 augustus 2015 Aard bespreking Besluitvormend Afstemming

Nadere informatie

Dashboards in Google Analytics. Inhoud 1. KPI s voor dashboards... 2

Dashboards in Google Analytics. Inhoud 1. KPI s voor dashboards... 2 Dashboards in Google Analytics Inhoud 1. KPI s voor dashboards... 2 2. Hoe stel je dashboards in?... 6 3. Praktische voorbeelden van dashboards... 12 4. Afsluitende tips... 26 Inleiding In Google Analytics

Nadere informatie

Opleidings en ontwikkelportfolio Zaakgericht Werken

Opleidings en ontwikkelportfolio Zaakgericht Werken Opleidings en ontwikkelportfolio Zaakgericht Werken Zaakgericht Werken; de oplossing voor het digitaliseringsvraagstuk? Veel organisaties zijn ervan overtuigd dat Zaakgericht Werken (ZGW) essentieel is

Nadere informatie

Substitutie, de eerste stap naar een E-depot. Miriam Weeda

Substitutie, de eerste stap naar een E-depot. Miriam Weeda Substitutie, de eerste stap naar een E-depot Miriam Weeda Inhoud De weg naar een Machtiging voor vervanging Een E-depot opbouwen Structuur van je E-depot? En dan Even voorstellen 2003 in DIV-wereld terechtgekomen

Nadere informatie

FW: Reminder: Uitnodiging Congres 'Het Rendement van Schoon'

FW: Reminder: Uitnodiging Congres 'Het Rendement van Schoon' Klik hier met de rechtermuisknop als u afbeeldingen wilt downloaden. Ter bescherming van uw privacy is deze afbeelding niet automatisch van internet gedownload. A.van Beerendonk Van: Gemeente Verzonden:

Nadere informatie

BOOST YOUR CAREER, COMPANY AND KNOWLEDGE

BOOST YOUR CAREER, COMPANY AND KNOWLEDGE BOOST YOUR CAREER, COMPANY AND KNOWLEDGE 1 Boeiend en verrijkend. Ook verschillend van invalshoeken en belangen Het was mijn doel om van de ervaringen van anderen te leren en dat is geslaagd De rondetafelsessies

Nadere informatie

KPI rapportage gemeente Steenbergen 2017

KPI rapportage gemeente Steenbergen 2017 KPI rapportage gemeente Steenbergen 2017 Verslag ten behoeve van horizontale verantwoording van de zorg over en het beheer van archieven. Uitvoering conform de Archiefwet 1995 op basis a KPI s (kritische

Nadere informatie

Uitnodiging themadag Matchcare

Uitnodiging themadag Matchcare Graag nodigen wij u uit voor onze themadag Talentmanagement. Tijdens deze middag zullen wij u informeren en inspireren door middel van diverse workshops en sprekers, waaronder Prof. Dr. Victor A.F. Lamme.

Nadere informatie

GRAAG STELLEN WIJ ONS AAN U VOOR

GRAAG STELLEN WIJ ONS AAN U VOOR GRAAG STELLEN WIJ ONS AAN U VOOR Altijd al gezocht naar een trainingsconcept voor uw medewerkers waar je meteen van zegt: GewoonDoen! Nu is deze kans eindelijk aanwezig en wel voor een deelnameprijs van

Nadere informatie

De DevOps toolbox: Wat heb ik daaraan als beheerder?

De DevOps toolbox: Wat heb ik daaraan als beheerder? De DevOps toolbox: Wat heb ik daaraan als beheerder? 2 oktober 2018 DevOps staat voor Development (Dev) en Operations (Ops). DevOps gaat verder dan de integratie van ontwikkeling en beheer, oftewel Agile.

Nadere informatie

Horizontaal Toezicht. Paul Huismans BHIC (Brabants Historisch Informatie Centrum)

Horizontaal Toezicht. Paul Huismans BHIC (Brabants Historisch Informatie Centrum) Horizontaal Toezicht Paul Huismans BHIC (Brabants Historisch Informatie Centrum) BHIC Generiek Toezicht Horizontale verantwoording College / DB legt verantwoording af aan raad / AB Bron: www.broodenbrij.nl

Nadere informatie

Enquête 43ste Reuvensdagen Groningen, 15 en 16 november 2013

Enquête 43ste Reuvensdagen Groningen, 15 en 16 november 2013 Enquête 43ste Reuvensdagen Groningen, 15 en 16 november 213 1. U heeft de 43ste Reuvensdagen bezocht. Hoe is uw algemene oordeel over het congres? N.v.t. 119 88 11 1 2. Er volgen nu enkele vragen over

Nadere informatie

Training en workshops

Training en workshops Mirabeau Academy DIGITAL CONCEPT DEVELOPMENT Training en workshops MIRABEAU ACADEMY AHEAD IN A DIGITAL WORLD Digitaal denken zit in onze code. We weten exact wat er online speelt. Sinds 2001 ontwikkelen

Nadere informatie

10 Innovatielessen uit de praktijk 1

10 Innovatielessen uit de praktijk 1 10 Innovatielessen uit de praktijk 1 Geslaagde gastoudermeeting levert veel ideeën op voor innovatie! Wat versta ik onder innoveren? Innoveren is hot. Er zijn vele definities van in omloop. Goed om even

Nadere informatie

Extra Maak een Twitter zoekprofiel

Extra Maak een Twitter zoekprofiel Extra Maak een Twitter zoekprofiel De youtube links in deze workshop zijn openbare youtube video s en kunnen misschien niet meer werken als de eigenaar de video heeft verwijderd. De verdere inhoud van

Nadere informatie

Informatieverzorger. Mbo-kwalificaties in de sector Informatiedienstverlening. Informatieverzorger

Informatieverzorger. Mbo-kwalificaties in de sector Informatiedienstverlening. Informatieverzorger Informatieverzorger Leeswijzer voor bedrijven Kenniscentrum beroepsonderwijs bedrijfsleven ECABO houdt ontwikkelingen in de economisch-administratieve, ICT- en veiligheidsberoepen bij. Deze ontwikkelingen

Nadere informatie

Inspirerend Presenteren

Inspirerend Presenteren Inspirerend Presenteren Door Kai Vermaas & Charis Heising Bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla Inleiding Wil je leren hoe jij een presentatie kunt geven waar je zeker bent van je verhaal? En

Nadere informatie

*13.077867* 13.077867

*13.077867* 13.077867 *13.077867* 13.077867 Onderwerp Advies Dossiercode kwaliteitsplan digitaal archief Corsakwaliteitsplan digitaal archief Corsa MEMO INTERN Van : Jean-Luc Rouvroye Aan : zaakgericht werken Datum : 20 november

Nadere informatie

Wie doet wat hij deed, krijgt wat hij kreeg

Wie doet wat hij deed, krijgt wat hij kreeg Wie doet wat hij deed, krijgt wat hij kreeg Voor wie? Waarom? Wat? Hoe? Voor Omdat leiding Ervaringsgerichte Door middel van leidinggevenden, geven, adviseren en coaching en werkvormen waarbij het adviseurs

Nadere informatie

De kracht van Middelgroot. Klik hier voor praktijkvoorbeelden

De kracht van Middelgroot. Klik hier voor praktijkvoorbeelden De kracht van Middelgroot Klik hier voor praktijkvoorbeelden De kracht van het programma e-dienstverlening Wat is: Het programma e-dienstverlening? In de gemeente Waalwijk wordt gewerkt met een elektronisch

Nadere informatie

Werkplaats Pionieren met Verandering

Werkplaats Pionieren met Verandering Werkplaats Pionieren met Verandering Ontwikkel je eigen gereedschappen voor organisatieverandering. Raak geïnspireerd en inspireer. Vorm een veranderplatform samen met andere veranderaars en ervaar dat

Nadere informatie

Jaarverslag Vereniging SOD 2012

Jaarverslag Vereniging SOD 2012 Bestuur Samenstelling Voorzitter: Joost Cox Secretaris: Paula Prins (Casper Molmans a.i. tot 21 juni 2012) Penningmeester: Rob de Nieuwe Leden: Laurens Verbeek, commissievoorzitter Profilering Hilde Ongering,

Nadere informatie

PRAKTISCH INZICHT IN SALES

PRAKTISCH INZICHT IN SALES PRAKTISCH INZICHT IN SALES LEER IN JOUW EIGEN TEMPO, TIJD- EN PLAATS ONAFHANKELIJK NYENRODE. A REWARD FOR LIFE 1 EFFICIËNTE COMBINATIE TUSSEN LIVE EN ONLINE LEREN! 2 INLEIDING Ben je werkzaam in de sales

Nadere informatie

wubsite pakketten en werkwijze

wubsite pakketten en werkwijze wubsite pakketten en werkwijze wordpress website voor een vaste prijs Ieder mens is uniek. Dat geldt ook voor ondernemingen. Wij vinden het dan ook erg belangrijk dat je website past bij je onderneming.

Nadere informatie

Multi Channel Management. Wat is dat nou weer?!

Multi Channel Management. Wat is dat nou weer?! Multi Channel Management Wat is dat nou weer?! Doel van vandaag! 1. Basiskennis over multi channel management 2. Leren hoe je multi channel management kan gebruiken tijdens je dagelijkse werkzaamheden

Nadere informatie

Resultaten enquête vakbekwaamheid

Resultaten enquête vakbekwaamheid Resultaten enquête vakbekwaamheid In hoeverre bent u het eens met onderstaande stellingen? De nieuwe vakbekwaamheideisen hebben geen gevolgen voor mijn werkzaamheden. 1. Helemaal oneens 307 36,08% 2. Oneens

Nadere informatie

De derde themadag van het jaar 2014 staat deze maand op het programma.

De derde themadag van het jaar 2014 staat deze maand op het programma. Uitnodiging VIAG themadag 23 mei 2014 De derde themadag van het jaar 2014 staat deze maand op het programma. Thema 2014 is Informatieveiligheid Er vinden een groot aantal ontwikkelingen plaats op het vakgebied

Nadere informatie

Verslag Horizontaal Toezicht Archiefbeheer 2016

Verslag Horizontaal Toezicht Archiefbeheer 2016 Verslag Horizontaal Toezicht Archiefbeheer 2016 Inhoudsopgave 1 Inleiding 2 Wettelijke regeling voor dynamisch en semi-statisch archief. 3 Kwaliteitszorg 4 Ordening, authenticiteit, context, toegankelijkheid,

Nadere informatie

Open leertafel Macht en communicatie voor informatieprofessionals. Hoe krijg ik het voor elkaar?

Open leertafel Macht en communicatie voor informatieprofessionals. Hoe krijg ik het voor elkaar? In een wereld waarin adequate informatie de kracht van een organisatie uitmaakt maar informatiemanagement vaak niet echt doordringt tot het machtscentrum, heeft de informatieprofessional een moeilijke

Nadere informatie

Leidinggeven in tijden van verandering Hoe stuur ik effectief op gewenst gedrag?

Leidinggeven in tijden van verandering Hoe stuur ik effectief op gewenst gedrag? Inleiding Programma Aanmelden Route Leidinggeven in tijden van verandering De snel veranderende wereld vraagt om aanpassingsvermogen en flexibiliteit van organisaties en daarom van de mensen die er werken.

Nadere informatie

AAN DE SLAG MET INFORMATIEMANAGEMENT. Masterclass Informatiemanagement

AAN DE SLAG MET INFORMATIEMANAGEMENT. Masterclass Informatiemanagement AAN DE SLAG MET INFORMATIEMANAGEMENT Masterclass Informatiemanagement AAN DE SLAG MET INFORMATIEMANAGEMENT INTRODUCTIE Informatie is voor elke organisatie een cruciale asset. Efficiënte uitvoering van

Nadere informatie

Marketing vanuit je hart

Marketing vanuit je hart Waardecreatie en identiteitsmarketing Marketing vanuit je hart Voor zelfstandige ondernemers die hun droom najagen Ingrid Langen INHOUD 1. Inleiding 4 2. Wie moet het lezen 5 3. Het Waarom van dit boek

Nadere informatie

regiosessie SOD/HMDI 1

regiosessie SOD/HMDI 1 Tjerk van Dijk BSO (Atos Origin) / Pentascope KlantContactCentrum & DIV Regiosessie SOD Zwolle, 12 april 2012 ProVer, knooppunt voor ProcesVerbetering (1 januari 2000) Gemeente Leeuwarden, Groningen, Hoogeveen,

Nadere informatie

Doe de Booest Check Zet de 1e stappen om jouw praktijk te laten groeien en er een echte onderneming van te maken.

Doe de Booest Check Zet de 1e stappen om jouw praktijk te laten groeien en er een echte onderneming van te maken. Doe de Booest Check Zet de 1e stappen om jouw praktijk te laten groeien en er een echte onderneming van te maken. ü Yes ü No ü Yes ü No Krijg een contstante stroom klanten en verhoog je inkomen ü No Auteurs

Nadere informatie

Programma conferentie de Bredebieb Openbare bibliotheken in het sociaal domein

Programma conferentie de Bredebieb Openbare bibliotheken in het sociaal domein Programma conferentie de Bredebieb Openbare bibliotheken in het sociaal domein 28 november 2014 (13:00-19:00) The Alignment House nodigt u van harte uit voor de conferentie de Bredebieb op 28 november

Nadere informatie

Gemeentearchief Reimerswaal Jaarverslag

Gemeentearchief Reimerswaal Jaarverslag Gemeentearchief Reimerswaal Jaarverslag 2015 2016 Case 17.000173 Datum 28 maart 2017 Hanneke Jansen afdeling Dienstverlening Inhoudsopgave 1. Inleiding / aanleiding... 4 2. Formatie en werkzaamheden...

Nadere informatie

Succesvol Netwerken BCLR

Succesvol Netwerken BCLR Welkom bij Succesvol Netwerken voor de BCLR Double Winner! Waar kan je Netwerken? Formele netwerk bijeenkomsten Algemene zakelijke evenementen Sociale, familie, vrije tijd evenementen Ad hoc bijeenkomsten

Nadere informatie

maandag 9.30-12.30 dinsdag 9.30-12.30, 11.00-14.00, 19.30-22.30 woensdag 19.30-22.30 donderdag 9.30-12.30

maandag 9.30-12.30 dinsdag 9.30-12.30, 11.00-14.00, 19.30-22.30 woensdag 19.30-22.30 donderdag 9.30-12.30 Workshops! Meer creativiteit in je werk Interactieve bijeenkomsten vormgeven Ideeën voor promotie van jouw onderneming Nieuwe producten voor jouw bedrijf Creatieve werkvormen (serie van 4 workshops) Wegens

Nadere informatie

dé communicatiekans van 2015

dé communicatiekans van 2015 - OVER INNOVATION CHALLENGE dé communicatiekans van 2015 X-OVER X-OVER OVERSTEKENDE ONDERNEMERS De Cross-over Innovation Challenge is hét innovatie congres voor de Regio Zwolle. Ondernemers worden gestimuleerd

Nadere informatie

Maak een vliegende start met je coachingspraktijk

Maak een vliegende start met je coachingspraktijk Groepscoachingsprogramma voor (startende) coaches Maak een vliegende start met je coachingspraktijk De coachingsopleiding is voltooid, je bent klaar om je coachingspraktijk op te zetten. Maar waar begin

Nadere informatie

Basisopleiding Burger- en Publiekszaken (BO-BZ/BOP)

Basisopleiding Burger- en Publiekszaken (BO-BZ/BOP) www.segment.nl Basisopleiding Burger- en Publiekszaken (BO-BZ/BOP) NVVB-gecertificeerd Voor de professional aan de balie! ACTUEEL PERSOONLIJK TOEPASBAAR Wilt u als frontofficemedewerker allrounder worden

Nadere informatie

Uiteraard is er ook een stand aanwezig van de Servicedesk van BCT waar u terecht kunt met al uw vragen.

Uiteraard is er ook een stand aanwezig van de Servicedesk van BCT waar u terecht kunt met al uw vragen. Uitnodiging voor de ledendag op 30 januari 2014 Geachte heer/mevrouw Op donderdag 30 januari organiseert de Vergeb, samen met BCT, de jaarlijkse Vergeb Ledendag. Wij willen u van harte uitnodigen om deze

Nadere informatie

Jaarcongres 2013 Thema Woningbouw

Jaarcongres 2013 Thema Woningbouw Jaarcongres 2013 Thema Woningbouw Woensdag 15 mei 2013 Jaarcongres 2013 Thema: Woningbouw Subthema: Hoe kan de woningbouw weer opgang gebracht worden? Subthema Particulier opdrachtgeverschap en de stem

Nadere informatie

BESLUIT: Datum besluit: Paraaf secretaris:

BESLUIT: Datum besluit: Paraaf secretaris: VOORSTEL AAN B EN W GEMEENTE LOPPERSUM DATUM 2 mei 2017 Betreft brief ingekomen: Van: Adviesnr 2017-04947 Onderwerp: IBT verslag archief en informatiebeheer 2016 Zaaknr Z-17-20160 Ontwerp van: Hillenga,

Nadere informatie

Is kwaliteit uw zorg?" Wim Plas, teamleider Provincie Zuid-Holland

Is kwaliteit uw zorg? Wim Plas, teamleider Provincie Zuid-Holland Is kwaliteit uw zorg?" Wim Plas, teamleider Provincie Zuid-Holland Is kwaliteit uw zorg? " EVEN VOORSTELLEN: Wim Plas 53 jaar jong Provincie Zuid-Holland Teamleider Vader van 3 dochters Opa van een kleinzoon

Nadere informatie

GSE Nationale Conferentie Masterclass Need to Change. Donderdag 17 november 2016 Hotel Van der Valk, Almere

GSE Nationale Conferentie Masterclass Need to Change. Donderdag 17 november 2016 Hotel Van der Valk, Almere GSE Nationale Conferentie 2016 Masterclass Need to Change Donderdag 17 november 2016 Hotel Van der Valk, Almere 1 2 Sponsoren GSE Nationale Conferentie 2016 Dit jaar staat de nationale conferentie van

Nadere informatie

provinciale archieftoezicht op de waterschappen vindt in de nieuwe constellatie plaats op grond van de Gemeentewet.

provinciale archieftoezicht op de waterschappen vindt in de nieuwe constellatie plaats op grond van de Gemeentewet. Bijlage bij Statenbrief - zaaknummer 2015-010342 Memorie van toelichting. Inleiding Deze Archiefverordening sluit aan bij de Archiefwet 1995 (Stb. 276 en 277, gewijzigd Stb. 233 en 276, 2012 en Stb. 243,

Nadere informatie

Verslag archief- en informatiebeheer GR Ferm Werk

Verslag archief- en informatiebeheer GR Ferm Werk Verslag archief- en informatiebeheer 2015 GR Ferm Werk Vastgesteld door het dagelijks bestuur van Ferm Werk op 9 juni 2016 Inleiding Als archiefzorgdrager legt het dagelijks bestuur van Ferm Werk verantwoording

Nadere informatie

Uitnodiging #AMC, werken- bij websites, video s, Layar; Relevante Tips & Meer Sessie

Uitnodiging #AMC, werken- bij websites, video s, Layar; Relevante Tips & Meer Sessie Uitnodiging #AMC, werken- bij websites, video s, Layar; Relevante Tips & Meer Sessie Doelgroep: ArbeidsmarktcommunicaFe professionals, HR- professionals verantwoordelijk voor W&S, (MarkeFng)communicaFeprofessionals

Nadere informatie

Raadsinformatiebrief. Onderwerp Verslag horizontale verantwoording archiefbeheer

Raadsinformatiebrief. Onderwerp Verslag horizontale verantwoording archiefbeheer Raadsinformatiebrief Datum: 14 juni 2017 Registratienummer: Documentnummer: 17.0017258 Portefeuillehouder: Mark Buijs Contactpersoon: Bart Ensing, B.Ensing@MijnGemeenteDichtbij.nl, 073-5531107 Onderwerp

Nadere informatie

Personal branding op de arbeidsmarkt: vermarkt je carrière

Personal branding op de arbeidsmarkt: vermarkt je carrière Personal branding op de arbeidsmarkt: vermarkt je carrière TRAININGSPROGRAMMA VIER WORKSHOPS De wereld verandert snel en dat is van invloed op ieders plaats en functioneren op de arbeidsmarkt. We maken

Nadere informatie

Den Bosch Data Week. Alle tijden, locaties en programmaonderdelen zijn nog onder voorbehoud. 29 oktober tot en met 3 november 2018

Den Bosch Data Week. Alle tijden, locaties en programmaonderdelen zijn nog onder voorbehoud. 29 oktober tot en met 3 november 2018 Den Bosch Data Week 29 oktober tot en met 3 november 2018 Laat je inspireren door wat er allemaal met data kan. Hoe het je kan helpen, waar je het kunt inzetten en wat het je brengt. Ervaar hoe het is

Nadere informatie

Succesvol van analoog naar digitaal werken

Succesvol van analoog naar digitaal werken Succesvol van analoog naar digitaal werken Even voorstellen Yvonne Berg Karen van Marrewijk bij Doxis Informatiemanagers Waarom is een organisatorische invalshoek nodig bij ontwikkelingen op het gebied

Nadere informatie

congres taal in bedrijf 2011

congres taal in bedrijf 2011 Vlaams-Nederlands meerjarenprogramma voor Nederlandstalige taal- en spraaktechnologie uitnodiging congres taal in bedrijf 2011 Dinsdag 29 november 2011 Concert- en congresgebouw De Doelen Rotterdam congres

Nadere informatie

opleiding Leergang Train de Trainer Trainers in

opleiding Leergang Train de Trainer Trainers in Trainers in opleiding Leergang Train de Trainer Het is niet de sterkste die overleeft, ook niet de slimste, maar degene die het meest openstaat voor verandering. Unieke insteek! De wereld om ons heen verandert

Nadere informatie

inspiratie11 Trending Words Inspiratiesessies Amsterdam RAI op Event11 Event Participants

inspiratie11 Trending Words Inspiratiesessies Amsterdam RAI op Event11 Event Participants inspiratie11 Inspiratiesessies Amsterdam RAI op Event11 Inspiratiesessies over duurzaamheid, webinars, social media en toekomstperspectieven op 30 en 31 maart 2011, stand AmsterdamRAI op Trending Words,

Nadere informatie

Werkconferentie Als de gemeente kantelt, kantelt de samenwerking tussen bestuurder, management en OR?

Werkconferentie Als de gemeente kantelt, kantelt de samenwerking tussen bestuurder, management en OR? Werkconferentie Als de gemeente kantelt, kantelt de samenwerking tussen bestuurder, management en OR? Gemeenten staan voor enorme uitdagingen. Er is een duidelijke omslag naar vraaggericht werken, steeds

Nadere informatie

Statenmededeling. Jaarverslag zorgplicht archieven 2013-2014. Aan Provinciale Staten van Noord-Brabant. Kennisnemen van

Statenmededeling. Jaarverslag zorgplicht archieven 2013-2014. Aan Provinciale Staten van Noord-Brabant. Kennisnemen van Statenmededeling Onderwerp Jaarverslag zorgplicht archieven 2013-2014 Aan Provinciale Staten van Noord-Brabant Kennisnemen van Jaarverslag Zorgplicht archieven 2013-2014 Aanleiding In november 2013 is

Nadere informatie

Voortgangsrapportage archiefbeheer. gemeente Scherpenzeel

Voortgangsrapportage archiefbeheer. gemeente Scherpenzeel Voortgangsrapportage archiefbeheer gemeente Scherpenzeel 2014/2015 Voortgangsrapportage archiefbeheer gemeente Scherpenzeel 2014/2015 (Volgens de systematiek van kritische prestatie indicatoren voor achief-

Nadere informatie

Vaals, juni 2013 Versie 1.2. PLAN VAN AANPAK Informatievoorziening & Automatisering De route voor de toekomst 2013-2015

Vaals, juni 2013 Versie 1.2. PLAN VAN AANPAK Informatievoorziening & Automatisering De route voor de toekomst 2013-2015 Vaals, juni 2013 Versie 1.2 PLAN VAN AANPAK Informatievoorziening & Automatisering De route voor de toekomst 2013-2015 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1 Plan van aanpak 1.1 Inleiding 3 Hoofdstuk 2 Actiepunten

Nadere informatie

Verslag toezicht archief- en informatiebeheer gemeente Renswoude 2015

Verslag toezicht archief- en informatiebeheer gemeente Renswoude 2015 Verslag toezicht archief- en informatiebeheer gemeente Renswoude 2015 Opsteller Vincent Robijn - gemeentearchivaris T.a.v. College Datum 18-06-15 Registratienummer 1. Algemeen Zoals voorgeschreven in artikel

Nadere informatie

GEMEENTE TERSCHELLING VERSLAG VERANTWOORDING ARCHIEF- EN

GEMEENTE TERSCHELLING VERSLAG VERANTWOORDING ARCHIEF- EN GEMEENTE TERSCHELLING VERSLAG VERANTWOORDING ARCHIEF- EN INFORMATIEBEHEER 2014-2015 Inleiding Sinds 1 oktober 2012 is de Wet Revitalisering Generiek Toezicht (Wet RGT) in werking getreden. De invoering

Nadere informatie

Burgemeester Gelok. Stemt in met rapportage en maatregelen informatie- en archiefbeheer: opstellen Handboek, ordeningsstructuur en metadataschema

Burgemeester Gelok. Stemt in met rapportage en maatregelen informatie- en archiefbeheer: opstellen Handboek, ordeningsstructuur en metadataschema Advies B&W tģļļ flj/j ^ĩorsële B&W 22 januari 2013 Beslissing Akkoord Bespreken Registratienummer Burgemeester Gelok Raadsinformatiebijeenkomst n.v.t. Secretaris Van den Berge yy y Gemeenteraadsbijeenkomst

Nadere informatie

Minigids Hybride Evenementen Het evenement dat niemand wil missen is hybride Een wereld waar offline en online samenkomen!

Minigids Hybride Evenementen Het evenement dat niemand wil missen is hybride Een wereld waar offline en online samenkomen! Minigids Hybride Evenementen Het evenement dat niemand wil missen is hybride Een wereld waar offline en online samenkomen! Introductie In een wereld die op alle vlakken steeds meer digitaal verbonden raakt,

Nadere informatie

Handleiding Lesmethode Groep 7 &8 Huiswerk Bikkels. Inkijkexemplaar

Handleiding Lesmethode Groep 7 &8 Huiswerk Bikkels. Inkijkexemplaar Handleiding Lesmethode Groep 7 &8 Huiswerk Bikkels versie 2016 Inhoudsopgave Introductie 5 Verantwoording methodiek 6 Doorgaande lijn Po en Vo 7 Preventief en curatief 8 Organiseer je les 9 Praktische

Nadere informatie

Succesvolle carrière als (wijk)verpleegkundige? Verstand van Zorg

Succesvolle carrière als (wijk)verpleegkundige? Verstand van Zorg Succesvolle carrière als (wijk)verpleegkundige? Verstand van Zorg Opleiding én prachtbaan Verpleegkundige als regisseur van de zorg De komende jaren verandert de zorg ingrijpend. Steeds minder mensen verblijven

Nadere informatie

Masterclass IT Savvy. Impact van trends

Masterclass IT Savvy. Impact van trends Masterclass IT Savvy Impact van trends Regelmatig komen onderzoeksbureaus zoals Gartner en McKinsey met rapporten waarin nieuwe trends worden aangekondigd. Belangrijke vraag, en niet eenvoudig te beantwoorden,

Nadere informatie

Werkplaats van de 21 e eeuw. Naar een effectieve klantstrategie voor de fysieke Bibliotheek. Ronald Huizer BiSC

Werkplaats van de 21 e eeuw. Naar een effectieve klantstrategie voor de fysieke Bibliotheek. Ronald Huizer BiSC Werkplaats van de 21 e eeuw Naar een effectieve klantstrategie voor de fysieke Bibliotheek Ronald Huizer BiSC Testje Welke bezoeker vindt u het meest waardevol, en waarom? Welke bezoekers vindt uw Bibliotheek

Nadere informatie

Waar staat DIV in jouw organisatie?

Waar staat DIV in jouw organisatie? Waar staat DIV in jouw organisatie? Even voorstellen Linda Smal Marieke van der Horst - Bunck Adviseurs bij Doxis Informatiemanagers Succesvol van analoog naar digitaal werken Veranderen Gevoel voor urgentie

Nadere informatie

BABZ-opleiding Basisjaar en Specialisatie Burgerzaken

BABZ-opleiding Basisjaar en Specialisatie Burgerzaken www.segment.nl BABZ-opleiding Basisjaar en Specialisatie Burgerzaken Investeren in uw persoonlijk vakmanschap 3 Samen studeren in een vaste groep 3 Persoonlijke benadering 3 Gemotiveerde studenten 3 Enthousiaste

Nadere informatie

16 december 2014 Corr.nr , BJC Nummer 74/2014 Zaaknr

16 december 2014 Corr.nr , BJC Nummer 74/2014 Zaaknr 16 december 2014 Corr.nr. 2014-47.635, BJC Nummer 74/2014 Zaaknr. 546408 Voordracht van Gedeputeerde Staten aan Provinciale Staten van Groningen ter vaststelling van de wijziging van de Archiefverordening

Nadere informatie

Workshop gevonden worden door mijn doelgroep

Workshop gevonden worden door mijn doelgroep Workshop gevonden worden door mijn doelgroep Nooit meer koude acquisitie Kennismakingsbrochure Bloemen maken nectar die precies de gewenste doelgroep aantrekt Wat is jouw nectar? Inhoud 1. Voor wie is

Nadere informatie

Contentmarketing voor evenementen. Eenvoudige stappen om een start maken met je contentstrategie.

Contentmarketing voor evenementen. Eenvoudige stappen om een start maken met je contentstrategie. Contentmarketing voor evenementen Eenvoudige stappen om een start maken met je contentstrategie. Voor wie ga je content schrijven? Om te beginnen moet je duidelijk voor ogen hebben voor wie je de content

Nadere informatie

IT United Intervisie sessies 2012 23 april 2012

IT United Intervisie sessies 2012 23 april 2012 IT United Intervisie sessies 2012 23 april 2012 Welkom Hoe Voorstel ronde Thema s Afsluiting Waarom deze sessies? Kennisdeling versterken tussen IT United leden (Een van de voordelen van lidmaatschap)

Nadere informatie

Wabo Next. ABR Kennisbijeenkomst, najaar 2011

Wabo Next. ABR Kennisbijeenkomst, najaar 2011 Wabo Next ABR Kennisbijeenkomst, najaar 2011 Agenda 1. Welkom, voorstellen, verwachtingen 2. Wabo NU 3. Wabo NEXT: Wabo = exemplarisch 4. Wabo NEXT: hoe inzetten in de organisatie 5. SWOT, actieplan 6.

Nadere informatie

Digitale Steden Agenda. Jacques Walinga

Digitale Steden Agenda. Jacques Walinga Digitale Steden Agenda Jacques Walinga november 2, 2014 1 Agenda Doel van vandaag Achtergrond van Ondernemersplein.nl Wie zijn de partners Wat is het www.ondernemerplein.nl Waarom is er nu het Ondernemersplein

Nadere informatie

Masterclass Value of Information. Waarde creëren voor de business

Masterclass Value of Information. Waarde creëren voor de business Masterclass Value of Information Waarde creëren voor de business Informatie en informatietechnologie maken het verschil bij de ontwikkeling van nieuwe business ideeën. Met informatie kunnen nieuwe innovatieve

Nadere informatie

VERSLAG. Pilotproject uitvoering archief KPI s

VERSLAG. Pilotproject uitvoering archief KPI s VERSLAG Pilotproject uitvoering archief KPI s Verslag Pilotproject uitvoering archief KPI s Vereniging van Nederlandse Gemeenten Colofon Samenstelling Uitgebracht in opdracht van de Vereniging van Nederlandse

Nadere informatie

Inleiding Aanleiding Resultaat

Inleiding Aanleiding Resultaat Memo Aan: Gemeenteraad Oude IJsselstreek Cc: Van: College B&W Datum: 9 februari 2017 Kenmerk: 17ini00254 Onderwerp: Jaarlijks verslag gemeentearchivaris over beheer archiefbescheiden Inleiding Bijgevoegd

Nadere informatie

KENNISPLATFORM voor communicatieprofessionals in het voortgezet onderwijs. Editie

KENNISPLATFORM voor communicatieprofessionals in het voortgezet onderwijs. Editie KENNISPLATFORM voor communicatieprofessionals in het voortgezet onderwijs Editie 2011-2012 Onderwijscommunicatie ontwikkelt zich Communicatie is een belangrijk thema geworden binnen het onderwijs. Schooldirecties

Nadere informatie

Bijeenkomst over geloofsopvoeding Communiceren met je puber Deze bijeenkomst sluit aan bij Moments, magazine voor ouders van jongeren van 12-18 jaar

Bijeenkomst over geloofsopvoeding Communiceren met je puber Deze bijeenkomst sluit aan bij Moments, magazine voor ouders van jongeren van 12-18 jaar DOELSTELLINGEN Ouders zijn zich ervan bewust dat je altijd en overal communiceert Ouders wisselen ervaringen met elkaar uit over hoe de communicatie met hun pubers verloopt Ouders verwerven meer inzicht

Nadere informatie

Op weg naar een Pr ovincie Nieuwe Stijl

Op weg naar een Pr ovincie Nieuwe Stijl Op weg naar een Pr ovincie Nieuwe Stijl De heer P. (ter introductie een kort verhaaltje om aan te geven waar we het over hebben bij provincie nieuwe stijl) De heer P. is werkzaam bij een grote, wijdvertakte

Nadere informatie

NaïS Zine #B2P LINKEDIN DAGTRAINING. Nieuw. Vanaf volgende maand geven wij een gastblogger een podium! Als eerste;

NaïS Zine #B2P LINKEDIN DAGTRAINING. Nieuw. Vanaf volgende maand geven wij een gastblogger een podium! Als eerste; N A Ï S 2 0 1 7 I S S U E N O. 3 T I J D E L I J K G R A T I S NaïS Zine LINKEDIN N E D E R L A N D E R S O M A R M E N L I N K E D I N #B2P Z Ó O N D E R S C H E I D T J E J E D I E N S T V E R L E N

Nadere informatie

Online Psychologische Hulp Angst & Paniek

Online Psychologische Hulp Angst & Paniek Online Psychologische Hulp Angst & Paniek 2 Therapieland Therapieland Online Psychologische Hulp In deze brochure maak je kennis met de online behandeling Angst & Paniek van Therapieland. Je krijgt uitleg

Nadere informatie

De toekomst van het wonen is niet van gisteren

De toekomst van het wonen is niet van gisteren Uitnodiging SVn Deelnemersbijeenkomst De toekomst van het wonen is niet van gisteren Donderdagmiddag 6 november 2014 Media Plaza Jaarbeurs Utrecht Welkom U bent van harte welkom op de negende SVn Deelnemersbijeenkomst!

Nadere informatie

MBO-beroep in beeld. Informatiebeheerder mbo-beroep, niveau 4. Bent u HR-adviseur? Bent u praktijkopleider, begeleidt u een stagiair?

MBO-beroep in beeld. Informatiebeheerder mbo-beroep, niveau 4. Bent u HR-adviseur? Bent u praktijkopleider, begeleidt u een stagiair? MBO-beroep in beeld Informatiebeheerder mbo-beroep, niveau 4 In deze uitgave beschrijven we de inhoud van een mbo-beroep. Zo weet u wat u van iemand mag verwachten die gediplomeerd is in dit vakgebied.

Nadere informatie