Agropolis-Kinrooi: Infoavond 20/10/15

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Agropolis-Kinrooi: Infoavond 20/10/15"

Transcriptie

1 Agropolis-Kinrooi: Infoavond 20/10/15 Verslag van de bijeenkomst Gemeente Kinrooi, inleiding door burgemeester Jo Brouns In het laatste decennium leverde de gemeente Kinrooi heel wat inspanningen om het leven in de vijf kerkdorpen aantrekkelijk te maken. Een aantal projecten zijn uitgevoerd, anderen zitten in de realisatiefase: een nieuwe sporthal, de centrale buitenschoolse kinderopvang t Speelnestje, een prachtig gemeenschapscentrum De Stegel, de verbetering van de gewestweg KinrooiKessenich, de uitbreiding van de zorgcampus Zorgvlied, nieuwe woongebieden in alle dorpskernen, Het is de ambitie en tegelijk de uitdaging om de gemeente aantrekkelijk te houden voor de huidige en vooral de toekomstige Kinrooienaren. Daarom gingen we op zoek naar enkele strategische projecten. Daarbij zijn we uitgegaan van de aanwezige kwaliteiten: water, natuur, rust en land & tuinbouw. Deze sterktes vormen mee de fundamenten waarop de nieuwe toekomst van Kinrooi kan gebouwd worden. Tevens spelen we in op twee groeiende tendensen: meer aandacht voor gezond, duurzaam geteeld voedsel en een groeiende zorgmarkt. Kinrooi kiest daarmee resoluut voor de lichamelijke en geestelijke gezondheid van de mens. We hopen met de projecten Agropolis en Kinjoy nieuwe economische kansen te ontwikkelen. Kinjoy en Agropolis zijn ambitieuze projecten, de synergie tussen beiden werkt versterkend voor de afzonderlijke projecten. Over de concrete invulling van Kinjoy wordt op een later tijdstip de nodige info verschaft, maar de missie en visie zijn klaar. De voorbereidingen om de visie om te zetten in concrete projecten, zijn gestart. Het ontwerpbureau LST uit Maaseik is gestart met het uittekenen van de plannen die enerzijds moeten zorgen voor een veel grotere belevingswaarde van het watersportgebied De Spaenjerd, en anderzijds een inzicht moeten geven in de faciliteiten die aanwezig moeten zijn om privéinvesteerders kansen te bieden om projecten uit te bouwen.

2 Concreet ontwikkelen we deze twee strategische projecten, Agropolis en Kinjoy, in de omgeving van het waterrecreatiegebied de Spaenjerd en de aansluitende waterplassen. Het hele gebied is ongeveer 500 ha groot en de gemeente Kinrooi is eigenaar. Uitgangspunten in beide ontwikkeling zijn duidelijk: De gemeente ontwikkelt de visie en de missie Voor de uitvoering doet de gemeente beroep op externe middelen, dus er komen geen gemeentelijke gelden aan te pas Met die middelen zullen alle faciliteiten aangebracht worden die nodig zijn om het mogelijk te maken dat de twee strategische projecten zich kunnen ontwikkelen. Kinrooi heeft de ambitie om met het project Agropolis een belangrijke impuls te geven om de land en tuinbouw in de regio te versterken en de nodige transitie te ondersteunen. Het project wordt ontwikkeld op een terrein van 40 ha tussen Kessenich en Geistingen dat na grindwinning opnieuw is aangelegd. Agropolis-Kinrooi, een overzicht door Hubert Brouns (Voorzitter VZW Boterakker) De missie van Agropolis klinkt als volgt: Op dit uniek terrein worden bedrijven toegelaten die landbouwgerelateerde cleantech activiteiten ontplooien die ecologisch en economisch duurzaam zijn. Ze hebben een voorbeeldfunctie voor de land en tuinbouwer en bieden een toeristische educatieve meerwaarde. Enkele belangrijke elementen binnen deze missie kunnen worden onderscheiden: Uniek terrein o Agropolis voorziet een volledig uitgerust terrein (wegen, nutsleidingen), met daarbij een incubator die specifiek is gericht op startende bedrijven. o Dit terrein wordt ook voorzien van het irrigatienetwerk CIRO en wordt momenteel hard gewerkt aan duurzame energievoorzieningen Land en tuinbouwgerelateerd

3 o Het terrein is specifiek bestemd voor nieuwe land en tuinbouwactiviteiten. Dit kan o.a. gaan over klassieke land en tuinbouwteelten met innovatieve teelttechnieken, nieuwe teelten (o.a. insecten), aquacultuur, nieuwe groenten (yacon), Voorbeeldfunctie o De activiteiten en projecten op Agropolis, gelden als voorbeeld voor de reeds bestaande bedrijven in de regio en kunnen op die manier impulsen aan vernieuwing in de gehele sector. Toeristische en educatieve meerwaarde: o De ambitie is om gebied en zijn activiteiten zoveel als mogelijk open te stellen voor het publiek. Ook onderwijs zal van dichtbij betrokken worden. De VZW Boterakker zal, samen met de Limburgse Investeringsmaatschappij (LRM), instaan voor de exploitatie van de site en bouw van de incubator. De VZW Boterakker wordt voor meer dan 50% vertegenwoordigd door de landbouwsector, aangevuld met vertegenwoordiging vanuit de gemeente en de grindsector. Bij steeds meer diensten en instellingen groeide de overtuiging dat Agropolis nieuwe ontwikkelingskansen kan bieden in de land en tuinbouw. De volgende partners zijn intussen betrokken bij de ontwikkeling en uitvoering van het project: Gemeente Kinrooi LRM (Limburgse Reconversie Maatschappij) Agentschap Ondernemen Steengoed (grindbedrijven) De Vlaamse regering Het Limburgs provinciebestuur De Katholieiek Universiteit Leuven Universiteit Hasselt Het VITO Het herstructureringscomité.

4 Boerenbond/Innovatiesteunpunt Bedrijven en projecten op Agropolis, door Wim Rutten (Afgevaardigd bestuurder VZW Boterakker) AgropolisKinrooi krijgt meer en meer concreet vorm en kan vandaag al enkele bedrijven en projecten voorstellen. Een kort overzicht: 1. Incubator 2. Fish2Be a. Agropolis is sinds mei 2015 door de Vlaamse overheid als enige in Vlaanderen erkend als Agroincubator. Deze incubator is specifiek gericht op starters en voorziet in kantoren, bedrijfshallen en vergader & netwerkruimtes, met bijkomende diensten. De middelen worden voorzien vanuit de Provincie Limburg, Agentschap Ondernemen, LRM en de VZW Boterakker. Deze 2 laatste zullen de incubator bouwen en beheren. a. Fish2Be is een snoekbaars pootviskwekerij, die is gespecialiseerd in het opkweken van viseieren tot pootvisjes van 10 gram. Dit alles gebeurt in een gesloten en volledig gecontroleerd systeem, waardoor meerdere keren per jaar afzet van pootvis kan plaatsvinden. De pootvisjes worden verkocht aan viskwekers die ze verder opkweken tot o.a. verse vis voor de eindconsument. Fish2Be is momenteel nog actief in een voormalige kippenstal, vlakbij de AgropolisSite, maar engageert zich om op termijn ook effectief op de site te vestigen. 3. Storm Seeds a. Storm Seeds, een groot Belgisch groentezaadveredelingsbedrijf, is sinds het 4. Machinering voorjaar van 2015 actief op de AgropolisSite. Zij startten hun activiteiten in Kinrooi met de aanleg van proefvelden. Op termijn engageert Storm Seeds zich om haar hele Research & Developmentafdeling over te brengen naar Kinrooi. Agropolis biedt Storm Seeds ruimte voor onderzoek naar nieuwe rassen van zaden (erwten, bonen, prei & soja).

5 a. De gemeente Kinrooi kent vandaag 2 actieve Machine coöperaties, zijnde 5. Geothermie 6. Yacon deze van Kinrooi en Molenbeersel. Deze coöperaties staan in voor de aankoop, onderhoud en het ter beschikking stellen van landbouwmachines aan hun leden. Beide machineringen engageren zich tot een fusie en gemeenschappelijke locatie op de AgropolisSite. Deze samenwerking zal een intenser gebruik van de machines mogelijk maken, en ruimte geven voor het inpassen van innovatieve landbouwwerktuigen. a. Op basis van onderzoek van het Vlaams Instituut voor Technologische Ontwikkeling (VITO), is gebleken dat de regio Kinrooi wordt gezien als een gunstige locatie voor een middeldiep geothermieproject. Agropolis is de site bij uitstek om een dergelijk demoproject uit te voeren. Concreet houdt dit in dat wordt gekeken naar een boring tot max m diepte, waaruit naar schatting warmte tot 40 C kan worden gewonnen. Deze warmte kan dan toegepast worden in allerhande land en tuinbouwtoepassingen, zoals o.a. verwarming van serres, aquacultuur, en gebouwen. a. De Yacon is een knol afkomstig uit de Andes en is tot op vandaag nog een vrij onbekende in onze regio. Omdat de knol ook in ons klimaat zich vlot kan ontwikkelen, beschikken we hiermee over een enorm potentieel. De yacon kan zowel vers als verwerkt worden gebruikt en is als gezonde voeding bijzonder interessant voor o.a. suikerpatiënten. De bedoeling is om via AgropolisKinrooi meer onderzoek te doen naar de teelt, verwerking en vermarkting zodat deze knol als nieuw gewas kan worden geïntroduceerd. Dit project wordt uitgevoerd i.s.m. PCG, KUL, Noliko en Landbouwer Leo Henckens, met financiële ondersteuning vanuit het GroenteInnovatiefonds (provincie Limburg).

6 Beeldkwaliteitsplan en ontwerp incubator, door Regis Verplaetse (UR Architects) Via een wedstrijdprocedure bij het Team Vlaams Bouwmeester, werd UR Architecten geselcteerd als winnaar voor het ontwerp van de AgropolisIncubator en opmaak van een beeldkwaliteitsplan voor de site. Het beeldkwaliteitsplan, waarvan hieronder een afbeelding is toegevoegd, zal de krijtlijnen vastleggen voor de invulling van de site. Op die manier zal de site ruimtelijk een overzichtelijk geheel vormen, en een aangename plaats om te werken en vertoeven. Zo worden enkele zones specifiek ingericht als een parkomgeving, die meteen een gevoel van rust creëren binnen de toekomstige bedrijvigheid. Het beeldkwaliteitsplan zal klaar zijn eind Voor het ontwerp van de Incubator, is UR Architecten vertrokken vanuit het idee van de vierkantshoeve Houbenhof in Kessenich. (zie onderstaande afbeelding) Een vierkantshoeve combineert verschillende functies en brengt deze op heel efficiënte en overzichtelijke manier samen. Dit is exact wat de AgropolisIncubator ook zal doen. De Incubator zal worden opgebouwd uit kantoren, vergader & netwerkruimtes en een bedrijfshal. Starters vinden hier een optimale omgeving om hun activiteiten vorm te geven, waardoor kansen op groei worden versterkt. De doelstelling is om nog dit jaar de

7 bouwvergunning in te dienen, waarna de werken kunnen starten in de zomer van Het geheel moet klaar zijn in de eerste helft van Enkele sfeerbeelden van de incubator: Maquette Vooraanzicht Maquette Zijaanzicht Maquette Bovenaanzicht

8 Inplanting Incubator Inrichtingsplannen, door André Moens (Buro LST) Tot slot van de bijeenkomst, werd een gedetailleerd overzicht gegeven van de inrichting van het terrein. André Moens had reeds een inrichtingsplan opgemaakt, dat op enkele plaatsen is aangevuld met de visie van UR Architecten. Onderstaand plan geeft een overzicht van de finale inrichting, zoals deze za uitgevoerd worden door aannemer Kumpen. De werken zullen starten in de loop van november. Er wordt benadrukt dat de omwonenden naar alle waarschijnlijkheid geen last zullen ondervinden. Mocht er toch beperkt mogelijke hinder ontstaan, zal de gemeente de betrokken inwoners tijdig op de hoogte brengen.

Organisatie van opvang en vrijetijdsbesteding van schoolkinderen [1]

Organisatie van opvang en vrijetijdsbesteding van schoolkinderen [1] Organisatie van opvang en vrijetijdsbesteding van schoolkinderen [1] Ten gevolge van de goedkeuring van de bisconceptnota betreffende de organisatie van opvang en vrijetijdsbesteding van schoolkinderen,

Nadere informatie

Weelde Depot. Visietekst CD&V Ravels

Weelde Depot. Visietekst CD&V Ravels Weelde Depot Visietekst CD&V Ravels Voorwoord Het heeft heel wat voeten in de aarde gehad, er is lang voor geijverd maar in november 2016 was het zover: gemeente Ravels kocht Weelde Depot. Om op zo n terrein

Nadere informatie

FRIS Land- en Tuinbouw. Trekkers: Agropolis en pcfruit

FRIS Land- en Tuinbouw. Trekkers: Agropolis en pcfruit FRIS Land- en Tuinbouw Trekkers: Agropolis en pcfruit Voorstelling FRIS werkgroep Land- & Tuinbouw FRIS-actoren: Agropolis-Kinrooi pcfruit Boerenbond UHasselt PXL UCLL Voorstelling pcfruit vzw Gecentraliseerd

Nadere informatie

Managementtrainee. Een waaier aan mogelijkheden

Managementtrainee. Een waaier aan mogelijkheden Managementtrainee Een waaier aan mogelijkheden Het managementtraineeship bij Argenta is de ideale start van een succesvolle carrière! Je wordt opgepikt door een frisse wind die je voorbereidt op een verantwoordelijke

Nadere informatie

Voorstelling Regionale stadslandbouwstructuur ZWVL -Project Sociale Innovatie-

Voorstelling Regionale stadslandbouwstructuur ZWVL -Project Sociale Innovatie- Voorstelling Regionale stadslandbouwstructuur ZWVL -Project Sociale Innovatie- (de boerderij van) De toekomst? 1. Analyse Uitdagingen voor steden en regio s Klimaatveranderging Verstedelijking Duurdere

Nadere informatie

JAARACTIEPLAN Sept 2015 Aug 2016 RTC Vlaams-Brabant VZW

JAARACTIEPLAN Sept 2015 Aug 2016 RTC Vlaams-Brabant VZW JAARACTIEPLAN Sept 2015 Aug 2016 RTC Vlaams-Brabant VZW Periode 1 september 2015-31 augustus 2016 Goedgekeurd door de Raad van Bestuur op 17/06/2015 1 Inleiding RTC Vlaams-Brabant vzw wil, net als zijn

Nadere informatie

Eén jaar GentLevert: unieke samenwerking in Vlaanderen

Eén jaar GentLevert: unieke samenwerking in Vlaanderen Eén jaar GentLevert: unieke samenwerking in Vlaanderen Er beweegt wat in Gent rond stadsdistributie. Onder de vlag GentLevert werd het voorbije jaar heel wat werk verricht. Tijd om de resultaten toe te

Nadere informatie

GRINFO VOORWOORD. Jaargang 1 - nr.1 - april Beste lezer

GRINFO VOORWOORD. Jaargang 1 - nr.1 - april Beste lezer GRINFO Jaargang 1 - nr.1 - april 2011 VOORWOORD Beste lezer Met trots stel ik u onze allereerste nieuwsbrief voor. Misschien is het wel uw eerste kennismaking met Steengoed Projecten? In deze nieuwsbrief

Nadere informatie

Netwerk Eeuwig Moes en de rol van het CGN

Netwerk Eeuwig Moes en de rol van het CGN Netwerk Eeuwig Moes en de rol van het CGN Chris Kik, Noor Bas, Lau Simonse & Sierd Zijlstra CGN, Wageningen, the Netherlands Overzicht presentatie Introductie bioculturele initiatieven in Nederland sterkte-zwakte

Nadere informatie

Ongeveer 17 jaar geleden startte een eerste pilootproject van de. bosgroepen in de Kempense Heuvelrug in de provincie Antwerpen,

Ongeveer 17 jaar geleden startte een eerste pilootproject van de. bosgroepen in de Kempense Heuvelrug in de provincie Antwerpen, Zaterdag 17 september 2011 Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR Toespraak Bosgroepen Oost-Vlaanderen - Wachtebeke Dames en heren, Beste gedeputeerde(n), Beste

Nadere informatie

Geothermie: Brussel onderzoekt de toekomst onder zijn voeten

Geothermie: Brussel onderzoekt de toekomst onder zijn voeten Uitgegeven door Hernieuws (http://www.renouvelle.be) Home > Geothermie: Brussel onderzoekt de toekomst onder zijn voeten Geothermie: Brussel onderzoekt de toekomst onder zijn voeten Michel HUART, Jean

Nadere informatie

Geothermie: Brussel onderzoekt de toekomst onder zijn voeten

Geothermie: Brussel onderzoekt de toekomst onder zijn voeten Uitgegeven door Hernieuws (http://renouvelle.be) Home > Geothermie: Brussel onderzoekt de toekomst onder zijn voeten Geothermie: Brussel onderzoekt de toekomst onder zijn voeten Michel HUART, Jean CECH,

Nadere informatie

Inagro en de Provincie West-Vlaanderen bouwen nieuwe onderzoeksserre op het dak van de Reo Veiling

Inagro en de Provincie West-Vlaanderen bouwen nieuwe onderzoeksserre op het dak van de Reo Veiling Inagro vzw Ieperseweg 87 8800 Beitem T 051 27 32 00 F 051 24 00 20 E info@inagro.be PERSBERICHT Inagro en de Provincie West-Vlaanderen bouwen nieuwe onderzoeksserre op het dak van de Reo Veiling De Provincie

Nadere informatie

SECTORCOMITE XVIII VLAAMSE GEMEENSCHAP EN VLAAMS GEWEST. protocol nr. 219.701

SECTORCOMITE XVIII VLAAMSE GEMEENSCHAP EN VLAAMS GEWEST. protocol nr. 219.701 SECTORCOMITE XVIII VLAAMSE GEMEENSCHAP EN VLAAMS GEWEST protocol nr. 219.701 R PROTOCOL HOUDENDE DE CONCLUSIES VAN DE ONDERHANDELINGEN VAN 23 MEI 2005 DIE GEVOERD WERDEN IN HET SECTORCOMITE XVIII VLAAMSE

Nadere informatie

Stadsproject Ragheno

Stadsproject Ragheno Stadsproject Ragheno Historisch overzicht Verlaten industrie Algemene ambitie Een kwalitatieve mix van wonen en werken Werken met een grensverleggende stadsplanning De unieke ligging achter het station

Nadere informatie

Smalle strook, scherpe ambitie MAASVALLEI GRENSVERLEGGEND!

Smalle strook, scherpe ambitie MAASVALLEI GRENSVERLEGGEND! Smalle strook, scherpe ambitie MAASVALLEI GRENSVERLEGGEND! Een strategisch open-ruimte project in uitvoering van het Ruimtelijk Structuurplan Vlaanderen 23 oktober 2009 Lambert Schoenmaekers Projectleider

Nadere informatie

Ronde van Kinrooi 5 7 en 12 13 november 2013

Ronde van Kinrooi 5 7 en 12 13 november 2013 Ronde van Kinrooi 5 7 en 12 13 november 2013 Het verloop van de infovergaderingen was in ieder kerkdorp hetzelfde. De burgemeester verwelkomde de aanwezigen, vervolgens stelden de schepenen zich voor.

Nadere informatie

SMAAK EN CONSUMENTEN PARTNER VOOR PUBLIEK EN PRIVAAT ONDERZOEK

SMAAK EN CONSUMENTEN PARTNER VOOR PUBLIEK EN PRIVAAT ONDERZOEK PCG tot uw dienst HET PCG Het PCG is sinds 1977 actief in onafhankelijk praktijkonderzoek en voorlichting in de groenteteelt en biedt een ruime waaier aan diensten en adviezen voor telers en andere actoren

Nadere informatie

.be. Maatschappelijk project Elerweerd. Voor mens en natuur

.be. Maatschappelijk project Elerweerd. Voor mens en natuur .be R i v i er par k Maatschappelijk project Elerweerd Voor mens en natuur Is deze infobrochure ook bij u in de bus gevallen? Dan woont u in alle waarschijnlijkheid in de nabijheid van het gebied waar

Nadere informatie

Farmacijfers 2016 België, een groeiende farmahub

Farmacijfers 2016 België, een groeiende farmahub Farmacijfers 2016 België, een groeiende farmahub 2016 in een oogopslag Groeiende en 1 2016 was opnieuw een bijzonder jaar voor de farmaceutische sector in België. Ons land versterkte haar positie als speler

Nadere informatie

Farmacijfers 2016 België, een groeiende farmahub

Farmacijfers 2016 België, een groeiende farmahub Farmacijfers 2016 België, een groeiende farmahub 2016 in een oogopslag 2016 was opnieuw een bijzonder jaar voor de farmaceutische sector in België. Ons land versterkte haar positie als speler van wereldformaat

Nadere informatie

Jouw stem in het Gewestelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan

Jouw stem in het Gewestelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan Jouw stem in het Gewestelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan Toelichting van de inspraakprocedure voor de realisatie van de projectgebieden van het Sigmaplan. weg van water uitvoeringsplan.indd 1 15/06/2009

Nadere informatie

Twee nieuwe Gentse basisscholen

Twee nieuwe Gentse basisscholen Twee nieuwe Gentse basisscholen De komende jaren wil het Gentse stadsbestuur fors investeren in de bouw van nieuwe scholen. Net zoals in de rest van Vlaanderen, is de nood aan nieuwe scholen in Gent groot.

Nadere informatie

Projectplan Fruitrijk Fase 2

Projectplan Fruitrijk Fase 2 Projectplan Fruitrijk Fase 2 Ontwikkeling van een gebiedseigen attractie voor Rivierenland 1) Inleiding Uit de Monitor Vrijetijdseconomie, in opdracht van het RBT Rivierenland, is gebleken dat de economische

Nadere informatie

Vlaamse Regering keurt voorontwerp decreet Kinderopvang goed

Vlaamse Regering keurt voorontwerp decreet Kinderopvang goed Kabinet Jo Vandeurzen Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin 6 mei 2011 Mijlpaal voor kinderopvang Vlaamse Regering keurt voorontwerp decreet Kinderopvang goed De Vlaamse Regering gaf vandaag

Nadere informatie

Innovation Across Borders Forum VBO-FEB Preparation Form Innovation Cases

Innovation Across Borders Forum VBO-FEB Preparation Form Innovation Cases Innovation Across Borders Forum VBO-FEB Preparation Form Innovation Cases WHO Welke onderneming(en) werd(en) hierbij betrokken? (grootte, bedrijfssector, )? Met welke partner(s) (clusters, O&O-centrum,

Nadere informatie

Strategisch Project Health Sciences Campus Gasthuisberg. Work shop RWO subsidie RSV 06/09/2011

Strategisch Project Health Sciences Campus Gasthuisberg. Work shop RWO subsidie RSV 06/09/2011 Strategisch Project Health Sciences Campus Gasthuisberg Work shop RWO subsidie RSV 06/09/2011 Masterplan De basis van het Health Sciences Campus project is het masterplan van het ontwerpteam AWG uitgevoerd

Nadere informatie

Vanaf 1 april Nieuwe regeling bedrijfsadvisering in de biologische landbouw

Vanaf 1 april Nieuwe regeling bedrijfsadvisering in de biologische landbouw Vanaf 1 april 2014 Nieuwe regeling bedrijfsadvisering in de biologische landbouw De Vlaamse regering heeft op initiatief van minister-president Peeters een nieuwe regelgeving goedgekeurd die landbouwers

Nadere informatie

Limburg Maasland. 1. Gebieden voor jeugdcamping (KB 1/09/80)

Limburg Maasland. 1. Gebieden voor jeugdcamping (KB 1/09/80) Limburg Maasland 1. Gebieden voor jeugdcamping (KB 1/09/80) 0430 De gebieden die als "gebieden voor jeugdcamping" zijn aangeduid, zijn bestemd voor de aanleg van groenbeplantingen en het aanbrengen van

Nadere informatie

LIM WIL JIJ IEDEREEN IN DE BOUW DEZELFDE TAAL LATEN SPREKEN? PARTNERDOSSIER

LIM WIL JIJ IEDEREEN IN DE BOUW DEZELFDE TAAL LATEN SPREKEN? PARTNERDOSSIER LIM WIL JIJ IEDEREEN IN DE BOUW DEZELFDE TAAL LATEN SPREKEN? PARTNERDOSSIER Transformatie Bouw Limburg heeft al heel wat innovatieve wind doen waaien, en heel wat Limburgse bouwbedrijven zijn mee opgestapt

Nadere informatie

Landschapsbeheer met landbouwers

Landschapsbeheer met landbouwers Landschapsbeheer met landbouwers Inspiratiedag Beheerlijke bermen, RLM Eeklo, 15 juni 2016 Vande Ryse Luc Provincie Oost-Vlaanderen, dienst Landbouw en Platteland Stimuli voor landschapsbeheer dienst Landbouw

Nadere informatie

Vandaag zie ik hier voor mij landbouwers, bewoners, mensen uit het. bedrijfsleven en vertegenwoordigers van de overheid Een unieke

Vandaag zie ik hier voor mij landbouwers, bewoners, mensen uit het. bedrijfsleven en vertegenwoordigers van de overheid Een unieke Woensdag 7 juli 2010 Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR ECO²-project en Convenant Groen Raamwerk Gentse kanaalzone Mijnheer de gouverneur, Mijnheer de burgemeester,

Nadere informatie

U neemt een vergunde mestopslag in gebruik die hoort bij een bestaande (leegstaande) exploitatie.

U neemt een vergunde mestopslag in gebruik die hoort bij een bestaande (leegstaande) exploitatie. FAQ s opslag van vaste dierlijke op landbouwgrond 1. Wat is vaste dierlijke mest? Onder vaste dierlijke mest wordt verstaan: champost stalmest vaste fractie na het scheiden van dierlijke mest dierlijke

Nadere informatie

niba natuurlijk nodig

niba natuurlijk nodig niba natuurlijk nodig Mission Statement Als gerenommeerd producent van zand en grind levert Niba essentiële grondstoffen aan de bouwsector en is zij innovator op het gebied van ruimtelijke ontwikkeling.

Nadere informatie

TH of TK in Tienen: kantoren, opslag en productieruimten (showroom mogelijk)

TH of TK in Tienen: kantoren, opslag en productieruimten (showroom mogelijk) 3300 TIENEN Industriepark FFH CLUSTER 1 Traject : Tienen profilieert zich als de stad voor voedingsgerelateerde ondernemingen in de ruimste zin van het woord. Tienen ligt aan afrit 25 van de E40, in de

Nadere informatie

Coöperatieve boerderij met consumentenparticipatie. -Stadsboerderij Kortrijk-

Coöperatieve boerderij met consumentenparticipatie. -Stadsboerderij Kortrijk- Coöperatieve boerderij met consumentenparticipatie -Stadsboerderij Kortrijk- Agenda 1. Landbouw in een verstedelijkt Vlaanderen 2. Filmpje: Eemlandhoeve 3. Missie en projectidee Stadsboerderij Kortrijk

Nadere informatie

Veelgestelde vragen Transformatie Schieoevers-Noord

Veelgestelde vragen Transformatie Schieoevers-Noord Veelgestelde vragen Transformatie Schieoevers-Noord Wat is het plan voor Schieoevers? In 2010 heeft het college van B&W van de gemeente Delft de gebiedsvisie Schieoevers 2030 vastgesteld. De gebiedsvisie

Nadere informatie

De Punt broedplaats voor ondernemers met aandacht voor mens en milieu. Willem Lutjeharms 16 februari 2011

De Punt broedplaats voor ondernemers met aandacht voor mens en milieu. Willem Lutjeharms 16 februari 2011 De Punt broedplaats voor ondernemers met aandacht voor mens en milieu. Willem Lutjeharms 16 februari 2011 1 Publiek-private samenwerking 1.1 Ontstaan en evolutie - Faillissement Trefil-Arbed 1993 - Oprichting

Nadere informatie

PERSBERICHT. Dinsdag 29 mei 2018, 7u00. Persbericht 29 mei 2018

PERSBERICHT. Dinsdag 29 mei 2018, 7u00. Persbericht 29 mei 2018 PERSBERICHT Dinsdag 29 mei 2018, 7u00 1 Hoogsteder Groep huurt 8.000 m² in het Prisma Bedrijvenpark te Bleiswijk Meer dan de helft van de recent uitgebreide WDP-locatie in Bleiswijk verhuurd Groenten-

Nadere informatie

Oostrozebeke verkaveling Kriekestraat (dorp oost) Infonota

Oostrozebeke verkaveling Kriekestraat (dorp oost) Infonota Oostrozebeke verkaveling Kriekestraat (dorp oost) Infonota 2 WVI - OOSTROZEBEKE VERKAVELING KRIEKESTRAAT INFONOTA 1 Omschrijving De verkaveling, gerealiseerd in samenwerking met het gemeentebestuur van

Nadere informatie

Bedrijfsadvisering in de biologische landbouw. Toelichting landbouwers en land- en tuinbouwscholen

Bedrijfsadvisering in de biologische landbouw. Toelichting landbouwers en land- en tuinbouwscholen Bedrijfsadvisering in de biologische landbouw Toelichting landbouwers en land- en tuinbouwscholen Sedert 1 april 2014 is er en adviseringssysteem in de biologische landbouw in voege gegaan die toelaat

Nadere informatie

Nieuwe verkaveling met 10 sociale koopwoningen, 10 sociale huurwoningen en 20 sociale kavels langs de Woestenstraat te Oostvleteren

Nieuwe verkaveling met 10 sociale koopwoningen, 10 sociale huurwoningen en 20 sociale kavels langs de Woestenstraat te Oostvleteren Persbericht Nieuwe verkaveling met 10 sociale koopwoningen, 10 sociale huurwoningen en 20 sociale kavels langs de Woestenstraat te Oostvleteren Nu de 8 sociale huurwoningen in de Edmond Devloostraat en

Nadere informatie

Structuurplan Herne. PRESENTATIE GRS Herne

Structuurplan Herne. PRESENTATIE GRS Herne PRESENTATIE GRS Herne Wat komt aan bod: Wat is een gemeentelijk ruimtelijk structuurplan? Hoe past het gemeentelijk structuurplan in het structuurplan van de provincie Vlaams-Brabant en de Vlaamse overheid?

Nadere informatie

Natuurverkenning 2030

Natuurverkenning 2030 Natuurverkenning 2030 Aanpak Terrestrische verkenning Scenario s Verlies en versnippering van leefgebied Vermesting Klimaatverandering Aquatische verkenning Scenario s Verontreiniging Versnippering van

Nadere informatie

BEST VALUE PROCUREMENT, HOE WERKT DAT IN DE PRAKTIJK? CASE CLOUD NATIVE ARCHITECTURE ENEXIS CORINE VAN WEIJEN

BEST VALUE PROCUREMENT, HOE WERKT DAT IN DE PRAKTIJK? CASE CLOUD NATIVE ARCHITECTURE ENEXIS CORINE VAN WEIJEN BEST VALUE PROCUREMENT, HOE WERKT DAT IN DE PRAKTIJK? CASE CLOUD NATIVE ARCHITECTURE ENEXIS CORINE VAN WEIJEN 14-02-2018 AGENDA WAAROM DEZE AANBESTEDING HOE HEBBEN WE DEZE GEDAAN RESULTATEN NA HALF JAAR

Nadere informatie

Provincie Vlaams Brabant

Provincie Vlaams Brabant 170 Provincie Vlaams Brabant ENERGIE Energie is een relatief nieuw thema. De opgave om klimaatneutraal te worden, vraagt dat we vandaag nadenken over hoe we in de toekomst onze energiebehoefte gaan invullen.

Nadere informatie

De gemeenteraad. Ontwerpbesluit

De gemeenteraad. Ontwerpbesluit De gemeenteraad Ontwerpbesluit OPSCHRIFT Vergadering van 20 maart 2017 Besluit nummer: 2017_GR_00152 Onderwerp: Samenwerkingsovereenkomst tussen de cultuur-toeristische partners van de Oost-Vlaamse Leiestreek

Nadere informatie

ADVIES. Ontwerp van richtplan van aanleg. «Voormalige kazernes van Elsene» 21 februari 2019

ADVIES. Ontwerp van richtplan van aanleg. «Voormalige kazernes van Elsene» 21 februari 2019 ADVIES Ontwerp van richtplan van aanleg «Voormalige kazernes van Elsene» 21 februari 2019 Economische en Sociale Raad voor het Brussels Hoofdstedelijk Gewest Bischoffsheimlaan 26 1000 Brussel Tel : 02

Nadere informatie

Huis voor omgevingskwaliteit een ad hoc aanpak voor ruimtelijke vraagstukken. experten

Huis voor omgevingskwaliteit een ad hoc aanpak voor ruimtelijke vraagstukken. experten Huis voor omgevingskwaliteit een ad hoc aanpak voor ruimtelijke vraagstukken experten Expertise architectuur Stijn Cockx is als Master Ingenieurswetenschappen - Architectuur afgestudeerd aan de KULeuven.

Nadere informatie

nr. 178 van MATTHIAS DIEPENDAELE datum: 14 december 2015 aan PHILIPPE MUYTERS DronePort Brustem - Opzet, financiering en objectieven

nr. 178 van MATTHIAS DIEPENDAELE datum: 14 december 2015 aan PHILIPPE MUYTERS DronePort Brustem - Opzet, financiering en objectieven SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 178 van MATTHIAS DIEPENDAELE datum: 14 december 2015 aan PHILIPPE MUYTERS VLAAMS MINISTER VAN WERK, ECONOMIE, INNOVATIE EN SPORT DronePort Brustem - Opzet, financiering en objectieven

Nadere informatie

Coördinatiecentrum voorlichting en begeleiding duurzame bemesting - CVBB

Coördinatiecentrum voorlichting en begeleiding duurzame bemesting - CVBB Coördinatiecentrum voorlichting en begeleiding duurzame bemesting - CVBB Het CVBB werkzaam in het kader van MAP 4 ten dienste van land- en tuinbouw Dirk Coomans, Algemeen coördinator Provinciale coördinatoren

Nadere informatie

December van Baarle te realiseren.

December van Baarle te realiseren. December 2017 In de kom van Baarle- Nassau (Nederland) en Baarle-Hertog (België) is sprake van problemen op het gebied van doorstroming, bereikbaarheid en leefbaarheid. Om deze problemen aan te pakken

Nadere informatie

Infobundel Project Ruggeveld-Boterlaar-Silsburg 23 juni 2009

Infobundel Project Ruggeveld-Boterlaar-Silsburg 23 juni 2009 Infobundel Project Ruggeveld-Boterlaar-Silsburg 23 juni 2009 1 INHOUD 1. Project Ruggeveld Boterlaar-Silsburg Situering Voorgeschiedenis Bijzonder plan van aanleg Ruimtelijk uitvoeringsplan Ambitie voor

Nadere informatie

Vrijdag 19 november 2010 Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR ECO²: Boomplantactie Gentse Kanaalzone

Vrijdag 19 november 2010 Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR ECO²: Boomplantactie Gentse Kanaalzone Vrijdag 19 november 2010 Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR ECO²: Boomplantactie Gentse Kanaalzone Welkom in de Gentse Kanaalzone! Het gebied rond de Gentse

Nadere informatie

Steunpunt duwobo. provincie West-Vlaanderen: voorstelling

Steunpunt duwobo. provincie West-Vlaanderen: voorstelling Steunpunt duwobo provincie West-Vlaanderen: voorstelling Wat is het steunpunt duwobo? Steunpunt duurzaam wonen en bouwen Gegroeid vanuit de transitiearena duurzaam wonen en bouwen (Vlaams platform) Naar

Nadere informatie

De kracht van pps in lightrail

De kracht van pps in lightrail De kracht van pps in lightrail Over de groeiende noodzaak van lightrail in stedelijke gebieden, de voordelen van publiek-private samenwerking en de gebundelde krachten van Strukton. Strukton pleit voor

Nadere informatie

VERKIEZINGEN 2018 De stem van de ondernemer over Maaseik

VERKIEZINGEN 2018 De stem van de ondernemer over Maaseik VERKIEZINGEN 2018 De stem van de ondernemer over Maaseik In 2017 interviewde Voka 2.365 ondernemers uit 67 Vlaamse steden en gemeenten telefonisch. Verrijkt met een financiële analyse van elke gemeentelijke

Nadere informatie

Heraanleg van de Maciebergstraat, Meulemanstraat en Voldersstraat

Heraanleg van de Maciebergstraat, Meulemanstraat en Voldersstraat Heraanleg van de Maciebergstraat, Meulemanstraat en Voldersstraat Oostkamp, 10 maart 2016 Beste bewoner De heraanleg van de Meuleman- en Voldersstraat staat al lang op het programma. Echter tot op vandaag

Nadere informatie

Toelichtingsnota RUP Reppel te Bocholt. Geosted bvba 91/101

Toelichtingsnota RUP Reppel te Bocholt. Geosted bvba 91/101 Toelichtingsnota RUP Reppel te Bocholt Geosted bvba 91/101 Toelichtingsnota RUP Reppel te Bocholt Geosted bvba 92/101 Toelichtingsnota RUP Reppel te Bocholt Bijlage 1: advies van ANB van 6 december 2011

Nadere informatie

±m² ±m² ± /m² Totaal ±

±m² ±m² ± /m² Totaal ± 3290 DIEST Nijverheidslaan 1 Adres : 01/03/2005 Ref 281/121 Traject : Diest is een provinciestad op de grens van de provincies Vlaams-Brabant, Limburg en Antwerpen. Via de E314 is er een vlotte verbinding

Nadere informatie

Veelgestelde vragen. Algemeen. 1. Waarom is de IGNITE Award opgezet?

Veelgestelde vragen. Algemeen. 1. Waarom is de IGNITE Award opgezet? Veelgestelde vragen Algemeen 1. Waarom is de IGNITE Award opgezet? Nederland kent naar schatting tussen de 3000 en 4000 social enterprises, een relatief kleine maar groeiende sector, met groot potentieel.

Nadere informatie

Projectfiche Huis aan t laar

Projectfiche Huis aan t laar Projectfiche Huis aan t laar Onderwerp: Projectfiche Huis aan t laar Datum: 1 februari 2011 Van: Kris De Koninck Projectvisie Voor 16 (jong)volwassenen met een verstandelijke handicap wil Huize Monnikenheide

Nadere informatie

Expo 'Science meets Life' toont belang van biotechsector voor onze maatschappij

Expo 'Science meets Life' toont belang van biotechsector voor onze maatschappij Expo 'Science meets Life' toont belang van biotechsector voor onze maatschappij Met de rondreizende expo 'Science meets Life' zet het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB) het belang van biotechonderzoek

Nadere informatie

Projectoproep Inclusie Invest (Versie 2.2)

Projectoproep Inclusie Invest (Versie 2.2) Projectoproep Inclusie Invest (Versie 2.2) Samen de kansen vergroten om inclusief en betaalbaar te kunnen wonen waar ondersteuning kan geboden worden! Veilig investeren met respect! www.inclusieinvest.be

Nadere informatie

UCO feest: sociale economiebedrijven openen hun deuren

UCO feest: sociale economiebedrijven openen hun deuren UCO feest: sociale economiebedrijven openen hun deuren Op zaterdag 16 juni 2018 zetten de bedrijven op de UCO-site en het Balenmagazijn de deuren open voor hun eigen personeelsleden, klanten en leveranciers

Nadere informatie

WONEN BIJ DE KERK IN NEEROETEREN

WONEN BIJ DE KERK IN NEEROETEREN WONEN BIJ DE KERK IN NEEROETEREN 15 bouwkavels en 19 koopwoningen Mathieu Corstjens HET NIEUWE WONINGPROJECT VAN ONS DAK IN T KRAMELT IS ER EEN VAN UITZONDERLIJKE KWALITEIT. Het verenigt in zich de twee

Nadere informatie

St. Joseph gebouw Verkoop onder voorwaarden

St. Joseph gebouw Verkoop onder voorwaarden St. Joseph gebouw Verkoop onder voorwaarden Tussenrapportage september 2017 Inleiding Voor veel Heemskerkers heeft het St. Joseph gebouw emotionele waarde. Het gebouw is in 1940 in gebruik genomen als

Nadere informatie

PLEIDOOI DOORONTWIKKELING HUIS VAN EEMNES TEN BEHOEVE VAN BEHOUD, VERSTERKEN EN VERBETERING VAN VOORZIENINGEN EN LEEFBAARHEID VOOR DE GEMEENSCHAP VAN

PLEIDOOI DOORONTWIKKELING HUIS VAN EEMNES TEN BEHOEVE VAN BEHOUD, VERSTERKEN EN VERBETERING VAN VOORZIENINGEN EN LEEFBAARHEID VOOR DE GEMEENSCHAP VAN Eemnes, 28 maart 2018. Onderwerp: Pleidooi Stichting Huis van Eemnes/St. De Hilt & Bibliotheek Gooi en meer in het kader van de noodzakelijke doorontwikkeling van het Huis van Eemnes als gemeenschapshuis

Nadere informatie

Uitnodiging infoavond. Werken in Kruibeke & Beveren: Aansluiting Sterhoek deel in de gewestweg N419 Burchtstraat

Uitnodiging infoavond. Werken in Kruibeke & Beveren: Aansluiting Sterhoek deel in de gewestweg N419 Burchtstraat Uitnodiging infoavond ons kenmerk datum contactpersoon tel. e-mail aantal bijlagen 23301_info2 maart 2019 Aart Luyten 03 450 45 45 contact@aquafin.be 3 + folder Werken in Kruibeke & Beveren: Aansluiting

Nadere informatie

Montferland. Voorwoord

Montferland. Voorwoord Montferland R U I M T E V O O R O N D E R N E M E N! Rob Visser, wethouder Economische Zaken Voorwoord De gemeente Montferland beschouwt werkgelegenheid als de motor van onze maatschappij. Het scheppen

Nadere informatie

Kwaliteit van het Openbaar Groen. Onderzoeksplan

Kwaliteit van het Openbaar Groen. Onderzoeksplan Kwaliteit van het Openbaar Groen Onderzoeksplan Rekenkamercommissie Haarlem Postbus 511 2003 PB Haarlem 023-511 30 38 https://gemeentebestuur.haarlem.nl/informatie-over/rekenkamercommissie/ rekenkamercommissie@haarlem.nl

Nadere informatie

http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=rq2m5pop 16/02/2010 Het Nieuwsblad - Gemeente Kruishoutem: 'Tomaten én tilapia houden beide van warmte' 'Tomaten én tilapia houden beide van warmte'

Nadere informatie

Zaterdag 9 juni Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR

Zaterdag 9 juni Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR Zaterdag 9 juni 2012 Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR Opening koppelingsgebieden Desteldonk Gentse Kanaalzone Geachte gouverneur (Denys), Geachte schepenen

Nadere informatie

RUP Kanaalzone West Wielsbeke. Bewonersvergadering OC Leieland 24/08/2016

RUP Kanaalzone West Wielsbeke. Bewonersvergadering OC Leieland 24/08/2016 RUP Kanaalzone West Wielsbeke Bewonersvergadering OC Leieland 24/08/2016 Inhoud Wat is een ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP)? Welke plannen worden vervangen? Situering van het plangebied Hoger beleidskader

Nadere informatie

Voorlopige resultaten van de perceelsaangiftes

Voorlopige resultaten van de perceelsaangiftes PERSMEDEDELING Dinsdag 26 mei 2015 DEPARTEMENT LANDBOUW EN VISSERIJ Voorlopige resultaten van de perceelsaangiftes De resultaten van een eerste verwerking van de perceelsaangifte zijn bekend. Landbouwers

Nadere informatie

Toelichting. De projectbegeleider van het Projectbureau Herbestemming Kerken begeleidt dit traject.

Toelichting. De projectbegeleider van het Projectbureau Herbestemming Kerken begeleidt dit traject. INFODOCUMENT KANDIDAATSTELLING BEGELEIDINGSTRAJECT HAALBAARHEIDSONDERZOEK VOOR HERBESTEMMING VAN EEN PAROCHIEKERK AANVRAAG IN TE DIENEN UITERLIJK 22 SEPTEMBER 2017 Toelichting Voor wie? Steden/gemeenten

Nadere informatie

Stadslandbouw komt in het buitenland en Nederland in verschillende varianten voor. Essentiële kenmerken en randvoorwaarden van stadslandbouw zijn:

Stadslandbouw komt in het buitenland en Nederland in verschillende varianten voor. Essentiële kenmerken en randvoorwaarden van stadslandbouw zijn: 1 Aan: de Raad van de Gemeente Dordrecht dtv de raadsgriffier Postbus 8 3300AA Dordrecht c.c.: College van Burgemeester en Wethouders Dordrecht, 1 november 2011 Betreft: Stadslandbouw in Dordrecht Geachte

Nadere informatie

De gemeenteraad. Ontwerpbesluit

De gemeenteraad. Ontwerpbesluit De gemeenteraad Ontwerpbesluit OPSCHRIFT Vergadering van 25 april 2016 Besluit nummer: 2016_GR_00411 Onderwerp: Engagementsverklaring 'Ontwikkeling van een Cleantech Cluster Regio Gent' en Kadertekst maart

Nadere informatie

Naar een masterplan voor. stationsomgeving Berchem infomoment 28 juni 2012.

Naar een masterplan voor. stationsomgeving Berchem infomoment 28 juni 2012. Naar een masterplan voor stationsomgeving Berchem infomoment 28 juni 2012. Naar een masterplan voor stationsomgeving Berchem infomoment 28 juni 2012. Inleiding Güler Turan, schepen voor stedelijk wijkoverleg

Nadere informatie

RUP Stedelijk Wonen versterkt woonbeleid Stad Gent

RUP Stedelijk Wonen versterkt woonbeleid Stad Gent RUP Stedelijk Wonen versterkt woonbeleid Stad Gent Het Gentse stadsbestuur maakt een thematisch ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) op, het RUP Stedelijk Wonen. Daarmee wil de Stad stedenbouwkundige problemen

Nadere informatie

Perstekst. Inrichting gebouw EnergyVille van start. 15 december 2015

Perstekst. Inrichting gebouw EnergyVille van start. 15 december 2015 Perstekst Inrichting gebouw EnergyVille van start 15 december 2015 Vandaag leggen de aannemers in Thor Park de laatste hand aan de gevel van het energieneutrale gebouw van EnergyVille dat de toekomstige

Nadere informatie

Bedrijvenpark WITTE MOLEN. Gronden en KMO-units in Aarschot BIZ

Bedrijvenpark WITTE MOLEN. Gronden en KMO-units in Aarschot BIZ Bedrijvenpark WITTE MOLEN Gronden en KMO-units in Aarschot ONDERNEMEN IN AARSCHOT Het stadsbestuur van Aarschot wil haar inwoners en ondernemers de kans geven om economische activiteiten te ontwikkelen

Nadere informatie

1 De verschillende actoren van de keten komen tot een betere samenwerking

1 De verschillende actoren van de keten komen tot een betere samenwerking Via dialoogmomenten, georganiseerd met relevante stakeholders, werden operationele doelstellingen vooropgesteld die in de loop van de vijf jaren zullen bijdragen tot het effectief verwezenlijken van de

Nadere informatie

voorontwerp van gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan Oostelijke Tangent - Temse Verslag plenaire vergadering

voorontwerp van gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan Oostelijke Tangent - Temse Verslag plenaire vergadering voorontwerp van gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan Oostelijke Tangent te Sint-Niklaas - Verslag plenaire vergadering 8 juli 2015 Ruimte Vlaanderen Afdeling Gebieden en Projecten Koning Albert II-laan

Nadere informatie

Regeerakkoord, een verkenning. Vanuit de verschillende besleidsdomeinen Vanuit thema stad / bos Specifiek voor Ruimte

Regeerakkoord, een verkenning. Vanuit de verschillende besleidsdomeinen Vanuit thema stad / bos Specifiek voor Ruimte 1 Regeerakkoord, een verkenning Vanuit de verschillende besleidsdomeinen Vanuit thema stad / bos Specifiek voor Ruimte 2 Gemeenten meer autonomie, verantwoordelijkheid BB Steden met + 100.000 inw. mogelijkheid

Nadere informatie

50 JAAR PROEFSTATION VOOR DE GROENTETEELT TE SINT KATELIJNE WAVER. Ludwig Caluwe 04/04/2014

50 JAAR PROEFSTATION VOOR DE GROENTETEELT TE SINT KATELIJNE WAVER. Ludwig Caluwe 04/04/2014 50 JAAR PROEFSTATION VOOR DE GROENTETEELT TE SINT KATELIJNE WAVER Ludwig Caluwe 04/04/2014 50 jaar Proefcentrum Groententeelt Sint-Katelijne-Waver We vieren hier vandaag dat 50 jaar geleden het proefcentrum

Nadere informatie

OFFERTEFORMULIER. Stadsgericht sociaal landbouwproject Overeenkomst tot kosteloos gebruik landbouwgrond Afsneekouter op 10ha 70a DMK/2017/08

OFFERTEFORMULIER. Stadsgericht sociaal landbouwproject Overeenkomst tot kosteloos gebruik landbouwgrond Afsneekouter op 10ha 70a DMK/2017/08 Stadsgericht sociaal landbouwproject Overeenkomst tot kosteloos gebruik landbouwgrond Afsneekouter op 10ha 70a DMK/2017/08 OFFERTEFORMULIER Belangrijk: dit offerteformulier dient volledig te worden ingevuld

Nadere informatie

Melk van Hier, kansen voor landbouw en natuur?

Melk van Hier, kansen voor landbouw en natuur? Melk van Hier, kansen voor landbouw en natuur? NATUUR EN LANDBOUW// VORSELAAR// 14 maart 2012 Draagvlakverbredingsproject Melk van Hier 1/1/2013 31/12/2013 Dit initiatief kadert binnen een overkoepelend

Nadere informatie

Krachtlijnen voor een nieuwe organisatie opvang en vrijetijd van kinderen. Ronde van Vlaanderen 2016

Krachtlijnen voor een nieuwe organisatie opvang en vrijetijd van kinderen. Ronde van Vlaanderen 2016 Krachtlijnen voor een nieuwe organisatie opvang en vrijetijd van kinderen Ronde van Vlaanderen 2016 2 - VVSG - Ronde van Vlaanderen maart 2016 Inhoud Op Vlaamse regering (18 december 2015) goedgekeurde

Nadere informatie

Van bouwsector naar woonsector

Van bouwsector naar woonsector Van bouwsector naar woonsector donderdag - 24 04 2014-12:23 Van bouwsector naar woonsector De bouw ondergaat vandaag een grote transformatie: naar een sector die inspeelt op de behoefte aan betaalbare

Nadere informatie

Aquacultuur in de Euregio scheldemond. 22 november 2013, Aquacultuur Symposium, AquaVlan

Aquacultuur in de Euregio scheldemond. 22 november 2013, Aquacultuur Symposium, AquaVlan Aquacultuur in de Euregio scheldemond 22 november 2013, Aquacultuur Symposium, AquaVlan Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) Vóór 2008, voor AquaVlan Situatie in Nederland Soorten als Baramundi,

Nadere informatie

Groen licht voor woonproject de hofkes

Groen licht voor woonproject de hofkes PERSBERICHT Groen licht voor woonproject de hofkes De verkavelingsvergunning voor het woonproject de hofkes in de nieuwe woonwijk Papenhof werd op 21 september door de stad Mechelen afgeleverd. De commercialisatie

Nadere informatie

Souterrain. Voorbeelden metselwerk. Nieuwsbrief 1 Nieuwbouw school Schaesberg schooljaar 2013-2014

Souterrain. Voorbeelden metselwerk. Nieuwsbrief 1 Nieuwbouw school Schaesberg schooljaar 2013-2014 Souterrain Voorbeelden metselwerk Betrokken partijen in de nieuwbouw De nieuwbouw aan de pastoor Schattenstraat biedt huisvesting aan een school voor omstreeks 300 à 330 leerlingen van de huidige basisscholen

Nadere informatie

VOETWEG 65 AANVRAAG TOT GEDEELTELIJKE AFSCHAFFING

VOETWEG 65 AANVRAAG TOT GEDEELTELIJKE AFSCHAFFING VOETWEG 65 AANVRAAG TOT GEDEELTELIJKE AFSCHAFFING GEGEVENS Atlasgemeente: Kortrijk Detailplan 9 Buurtweg: (deel van) nr. 65 INHOUD Met het oog op het indienen van de omgevingsvergunningsaanvraag voor de

Nadere informatie

BOORTMEERBEEK» DE WEG VOORUIT. Voor een duurzaam en bruisend Boortmeerbeek.»

BOORTMEERBEEK» DE WEG VOORUIT. Voor een duurzaam en bruisend Boortmeerbeek.» BOORTMEERBEEK DE WEG VOORUIT Voor een duurzaam en bruisend Boortmeerbeek. Een open bestuur ten dienste van de inwoners. Communicatie en dialoog zijn enorm belangrijk in de moderne maatschappij. Wij vinden

Nadere informatie

Wallonië Samenwerking tussen de Vlaamse en Brusselse openbare crematoria

Wallonië Samenwerking tussen de Vlaamse en Brusselse openbare crematoria Verslag van de Raad van Bestuur van 7 oktober 2014 inzake het belang van de deelneming van IGS WESTLEDE aan het Verenigd Netwerk van Openbare Crematoria vzw Inleiding De Vlaamse en Brusselse intergemeentelijke

Nadere informatie

Uitnodiging infoavond

Uitnodiging infoavond Uitnodiging infoavond uw kenmerk ons kenmerk datum aantal bijlagen 99.261 infoavond mei 2013 3 + folder contactpersoon tel. fax e-mail Wim Cheroutre +32 (0)3 450 45 45 +32 (0)3 450 30 20 contact@aquafin.be

Nadere informatie

Groepsaankoop Spouwmuurisolatie

Groepsaankoop Spouwmuurisolatie Groepsaankoop Spouwmuurisolatie IGEAN-regio Sarah Van der Veken & Marleen Van Dam Expert klimaat & energie Inleiding WAAROM een groepsaankoop? 30 gemeenten engageren om 20% CO2 te besparen op hun grondgebied

Nadere informatie

Ja. Ja. D66 wil dat Groningen in 2040 al CO 2- neutraal is en wil dat de provincie een ambitieuze regionale energiestrategie opstelt.

Ja. Ja. D66 wil dat Groningen in 2040 al CO 2- neutraal is en wil dat de provincie een ambitieuze regionale energiestrategie opstelt. CDA - Wij zijn voor kleinschalige windenergie rond boerderijen. Onduidelijk. ChristenUnie 2035: 60% 2045: 100% 2050: 100% klimaatneutraal Ja. Net als zonnedaken en windmolens op zee, zijn windmolens op

Nadere informatie

±m² ±m² ± /m² Totaal ± inkomhall 30/06/2005 Kantoor 30/06/2005 Polyvalent 30/06/2005 Refter 30/06/2005 Archief 30/06/2005. Totaal prijs ± : 520 000

±m² ±m² ± /m² Totaal ± inkomhall 30/06/2005 Kantoor 30/06/2005 Polyvalent 30/06/2005 Refter 30/06/2005 Archief 30/06/2005. Totaal prijs ± : 520 000 3290 DIEST Nijverheidslaan 1 Adres : 01/03/2005 Ref 281/98 Traject : Diest is een provinciestad op de grens van de provincies Vlaams-Brabant, Limburg en Antwerpen. Via de E314 is er een vlotte verbinding

Nadere informatie