Gezin aan Zet. Een onderzoek naar de Jeugd- (en Gezins)teams in Holland Rijnland en Den Haag. Janna Eilander Jeugd in Onderzoek 2018

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Gezin aan Zet. Een onderzoek naar de Jeugd- (en Gezins)teams in Holland Rijnland en Den Haag. Janna Eilander Jeugd in Onderzoek 2018"

Transcriptie

1 Gezin aan Zet Een onderzoek naar de Jeugd- (en Gezins)teams in Holland Rijnland en Den Haag. Janna Eilander Jeugd in Onderzoek 2018

2 Vandaag Het project Gezin aan Zet Overzicht eerste bevindingen Interactief: wat zien en horen wij en hoe kijken jullie hier tegenaan?

3 Project Gezin aan Zet Janna Eilander- Onderzoeker/Promovenda Laura Nooteboom Onderzoeker/Promovenda Eva Mulder, Projectleider Robert Vermeiren, Hoofdaanvrager

4 Project Gezin aan Zet Gefinancierd door ZonMw. Valt onder de Academische Werkplaats SAMEN: Regionale samenwerking onderwijs, praktijk, beleid en wetenschap. Onderzoek naar de Jeugd- (en Gezins)teams in de regio Holland Rijnland en de gemeente Den Haag van Deelnemende teams: Lisse, Nieuwkoop, Leiden Noord, Escamp 1, Escamp 2, en Haagse Hout.

5 Doelstellingen Gezin aan Zet: 1. Inzicht verkrijgen in de werkzame- en belemmerende factoren van het werken in een Jeugd- (en Gezins)team. Weten wat werkt en niet werkt om gericht te kunnen verbeteren.

6 Doelstellingen Gezin aan Zet: 2. Inzicht in de transformatiedoelen: wat betekenen deze doelen voor professionals, hun management, beleidsmedewerkers en ouders/jongeren? Wat is nodig om de transformatiedoelen te bereiken?

7 Doelstellingen Gezin aan Zet: 3. Ondersteunen van professionals bij evalueren en reflecteren op het werken met de transformatiedoelen. Verbeteren van de kwaliteit van de hulpverlening.

8 Actieonderzoek Praktijkgericht onderzoek = Al doende leren Geen klassiek wetenschappelijk onderzoek met voor- en nametingen. Vragen vanuit de praktijk Samen op zoek naar oplossingen Stimuleren veranderproces Evalueren en reflecteren

9 Hoe doen we dit? Kwalitatieve data Interviews, observaties en groepsgesprekken. Kwantitatieve data Monitoren door middel van vragenlijst: ontstaat er verschil tussen Gezin aan Zet teams en niet-gezin aan Zet teams. Terugkoppelen en bespreken van informatie: stimuleren veranderproces

10 Eerste opbrengsten Werkzame en belemmerende factoren van werken in een Jeugd- (en Gezins)team: Visie van de professional. Rapport eind 2017 uitgekomen. Ervaringen ouders en jongeren in diverse factsheets. Factsheet hoe staan de Jeugd- (en Gezins)teams ervoor?

11 Holland Rijnland en Den Haag Overeenkomsten: Vorm, grootte, expertise teams grotendeels gelijk. Werkzaamheden: opvoed- en opgroeivragen in de wijk. Belangrijke taken: versterken eigen regie, de eigen kracht en netwerk van gezinnen, gezamenlijk opstellen van gezinsplannen, verbinden in de wijk, coördineren van hulpverlening en bieden van praktische hulp.

12 Holland Rijnland en Den Haag Verschil: Aansturing: in sterke mate zelfsturend (Holland Rijnland) versus aansturing vanuit manager (Den Haag). Coach versus Manager. Opvallend: managers en coaches hebben verschillende rollen en taken, máár professionals hebben dezelfde verwachtingen van een manager of coach.

13 Multidisciplinaire teams Teams zien breed scala aan problematiek Veel expertise en kwaliteit maar: - Nog niet altijd goed zicht op elkaars expertise. - Onduidelijk wat mag en kan als professional. - Missen soms overleg binnen eigen expertise. - Soms genoodzaakt iets buiten eigen expertise op te pakken.

14 Wat helpt de teams? Elkaar kennen en weten te vinden: - Stabiliteit van de teams - Inzicht in elkaars expertise - Teamveiligheid en investeren in teamontwikkeling. - Samenwerken in casussen. - Goede casuïstiekbesprekingen en intervisie. - Elkaar feedback kunnen en durven geven.

15 Transitie en Transformatie Transitie : onstuimig, snel en onvoorbereid. Het vormen van teams intensief proces. Transformatiedoelen: geven richting aan inhoudelijke verandering. Verandering kost tijd.

16 Hoewel 70% de professionals aangeeft dat de transformatiedoelen voldoende bekend zijn, vindt 35% van de professionals dat ze zich nog onvoldoende bewust zijn van de transformatiedoelen tijdens het werk.

17 Transformatiedoelen Regie bij het gezin Preventie en normaliseren Eerder juiste hulp op maat Integrale hulp en betere samenwerking Ruimte voor professionals

18 Onze bevindingen, herkent u dit? Eerste bevindingen van Gezin aan Zet over de transformatiedoelen Uw situatie: Herkent u de bevindingen in uw eigen organisatie of vanuit uw eigen werk? Hoe gaat u om met de dillema s?

19 Doel: Regie bij het gezin Meer regie en eigen verantwoordelijkheid bij gezinnen, de krachten en het netwerk van gezinnen inzetten. Regie: Wat betekent het? Lukt het om regie te stimuleren?

20 Doel: Regie bij het gezin Wat betekent het? Ouders geven onder andere aan: Zelf dingen oppakken Zelf verantwoordelijkheid nemen In controle blijven/ zelf bepalen/zelf beslissen Je eigen mening mogen hebben In staat zijn zelf de leiding te hebben Zelfstandig zijn In eigen kracht staan

21 Ouder: Regie nemen is dat je iets zelf oppakt, om iets tot stand te brengen of iets voor elkaar te krijgen denk ik. Maar ik denk dat er gezinnen zijn die dat niet kunnen. Wij zijn gewend om dingen op te pakken omdat we dat ook vanuit ons werk bijvoorbeeld moeten doen. Maar ik denk als jij een gezin hebt die dat niet gewend is, dan begint het al bij de mensen zelf om dat te veranderen. Het wordt mooi gezegd allemaal van iedereen moet zijn eigen broek ophouden, maar ik denk niet dat je dat van iedereen kan verwachten.

22 Lukt het om regie te stimuleren? Waar 80% van de professionals aangeeft zich voldoende toegerust te voelen om de regie van gezinnen te stimuleren, geeft slechts 50% van de professionals aan dat het daadwerkelijk lukt om de regie van gezinnen te stimuleren

23 Doel: Regie bij het gezin Veel complexe casussen en veiligheidszaken Twee petten op: enerzijds naast de ouder, anderzijds veiligheid waarborgen. Professional: Stel je trekt eerst een tijdje op met een gezin waarin je wat coachende dingen doet en heel erg het vertrouwen wint. Totdat er iets is waar veiligheid in het geding komt, moet je het gesprek daarover aangaan. Dat heeft er wel eens toe geleid dat je eigenlijk lijnrecht tegenover ouders komt te staan

24 Herkent u dit? Herkent u de bevindingen in uw eigen organisatie of vanuit uw eigen werk? Hoe gaat u om met de dillema s? Stimuleren van regie. Veel complexe casussen en veiligheidszaken. Twee petten op.

25 Wat kan helpen? Vertrouwensrelatie met gezinnen belangrijk. Vragen naar wensen van de gezinnen. Open en transparant communiceren. Duidelijke afspraken. Verschillende opties voor ervaren keuzevrijheid. Samenwerken en bespreken van casuïstiek.

26 Doel: Eerder juiste hulp op maat Zo licht mogelijk en zwaar als nodig Afschalen soms moeilijker dan opschalen. Zichtbaarheid in de wijk belangrijk: Ouders en jongeren zien hier nog verbeterpunten. Inschatten van wat nodig is: samen optrekken in casus. Knelpunt: Wachtlijsten en budgetplafonds Jeugd- (en Gezins)teams bieden regelmatig overbruggingszorg. Niet altijd passend bij expertise of mandaat.

27 Wachtlijsten en budgetplafonds Ouder: Elke keer na zo n meeting, een vergadering ook met het expertiseteam, dan dacht ik wel weer even van wow. Ik bedoel er worden wel even 13 mensen gemobiliseerd dus er zal wel wat uitkomen. Er zit hier zoveel knowhow aan tafel en dan ben je vervolgens 3 maanden verder en je bent geen steek opgeschoten. Ik snap ook wel dat door alle bezuinigingen en alles wat er veranderd is minder plekken zijn, maar het geeft een heel verkeerd beeld, want we zijn daar allemaal aan het praten net alsof er opties zijn, maar er zijn geen opties.

28 Doel: Integrale hulp Wat houdt integrale hulp in: Passende en samenhangende hulp: Betrokken partijen werken samen vanuit de hulpvraag van het gezin. De hulpverlening vindt plaats op verschillende levensgebieden. Meer continuïteit, vermindering aantal wisselende hulpverleners en aantal verwijzingen/schakelmomenten. Tijdiger signaleren en op- of afschalen: Aanvullende hulp sneller en flexibel inzetten Minder langs elkaar heen werken.

29 Doel: Integrale hulp Positief over organisatie op lokaal niveau: Kortere lijntjes ketenpartners. Hulp sneller en gerichter bieden. Professional: Ik vind het leuk dat het allemaal in een woonplaats is. Dus dat je goed de scholen en andere ketenpartners kent. En ik vind het ook heel leuk om in een team te werken waar alle organisaties bij elkaar zijn, want dan heb je allemaal korte lijntjes.

30 Zeker 80% van de professionals vindt het een meerwaarde om met verschillende hulpverleners samen te werken en 70% van de professionals geeft aan dat de samenwerking met ketenpartners over het algemeen goed verloopt.

31 Doel: Integrale hulp Meerwaarde om samen te werken, maar wisselende samenwerking per ketenpartner/persoon. Wederzijds vertrouwen in expertise. Ouders en jongeren: communicatie tussen professionals onderling: meerdere malen verhaal moeten doen.

32 Waar ruim 85% van de professionals aangeeft over het algemeen vertrouwen te hebben in de expertise van ketenpartners, wisselt het sterk in hoeverre professionals vinden dat ketenpartners vertrouwen hebben in de expertise van het Jeugd- (en Gezins)team.

33 Ouder: Er waren heel veel dingen die georganiseerd moesten worden therapie, scholing, een coach voor thuis, en ja... Het is mij wel duidelijk geworden dat de GGZ in dit geval er is voor de onderzoeken, de medicatie en de wekelijkse therapie, maar dan houdt hun stuk op. En dat mis ik nog steeds, je hebt gewoon één centraal persoon nodig die denk ik met een gezin aan de gang gaat. Er is gewoon niet één eindverantwoordelijke.

34 Herkent u dit? Herkent u de bevindingen in uw eigen organisatie of vanuit uw eigen werk? Hoe gaat u om met de dillema s? Wachtlijsten/budgetplafonds Samenwerking Onderling vertrouwen Vast contactpersoon

35 Wat kan helpen? Elkaar kennen; weten wat er is en wat de ander doet, binnen en buiten team. Goede afstemming: - Onderlinge verwachtingen, taken en rollen bespreken. Vast contactpersoon. Wederzijds vertrouwen in expertise.

36 TRANSFORMEREN KOST TIJD Al veel mooie ontwikkelingen, maar ook nog veel ruimte om te verbeteren: Jeugd- (en Gezins)teams: veel geïnvesteerd in teamontwikkeling en interne structuur. Elkaar leren kennen: samenwerken binnen de teams, in de keten en met ouders en jongeren gaat steeds beter. Met een brede blik de hulpvraag van gezinnen onderzoeken: tijdig inroepen van elkaars expertise. Steeds meer ruimte om te transformeren nu structuur staat.

37 Waar valt nog winst te behalen? Taken en bevoegdheden Jeugd- (en Gezins)team verduidelijken: meer uniformiteit en zichtbaarheid. Signaleren waar gaten vallen in het jeugddomein en gezamenlijk verantwoordelijkheid dragen. Wederzijds vertrouwen tussen Jeugd- (en Gezins)teams en ketenpartners. Stabiliteit in de relatief nieuwe teams. Transformeren integreren in dagelijkse werkzaamheden

38 Hoe gaan wij verder? Wijze van evalueren en reflecteren verder ontwikkelen samen met de Jeugd- (en Gezins)teams. Verder inzicht verkrijgen in de transformatiedoelen (vanuit beleid) Analyseren van informatie: Werkzame en belemmerende factoren clusteren tot handvaten voor de praktijk. Promotieonderzoeken gericht op Eigen Regie en Integrale hulp.

39 Rapport Gezin aan Zet: Werkzame en Belemmerende factoren van het werken in een Jeugd- (en Gezins)team: visie van de professional. Factsheets beschikbaar. Via nieuwsbrief op de hoogte van toekomstige bevindingen. Via de site: Contact: Meer informatie?

Werkzame en belemmerende factoren van het werken in een Jeugd- (en Gezins)team

Werkzame en belemmerende factoren van het werken in een Jeugd- (en Gezins)team Werkzame en belemmerende factoren van het werken in een Jeugd- (en Gezins)team Visie van de professional J. Eilander en L.A. Nooteboom Academische Werkplaats Gezin aan Zet Een project van de Academische

Nadere informatie

Transformeren volgens ouders

Transformeren volgens ouders Transformeren volgens ouders Een deelproject van Gezin aan Zet Laura Nooteboom Janna Eilander Chris Kuiper Christine de Koning Sanne van den Driesschen Robert Vermeiren Eva Mulder Over deze uitgave In

Nadere informatie

AWTJF: In dialoog naar een sterker opvoedklimaat, effectieve preventie en doelmatige zorg voor jeugd. ZonMw site-visit 9 april 2018

AWTJF: In dialoog naar een sterker opvoedklimaat, effectieve preventie en doelmatige zorg voor jeugd. ZonMw site-visit 9 april 2018 AWTJF: In dialoog naar een sterker opvoedklimaat, effectieve preventie en doelmatige zorg voor jeugd ZonMw site-visit 9 april 2018 AWTJF Samen puzzelen over prangende regionale vraagstukken Samen deze

Nadere informatie

Jeugdhulp in de Regio Gooi en Vechtstreek. Regiopodium, 5 oktober 2017

Jeugdhulp in de Regio Gooi en Vechtstreek. Regiopodium, 5 oktober 2017 Jeugdhulp in de Regio Gooi en Vechtstreek Regiopodium, 5 oktober 2017 1 Agenda 1. Opening door Gerben Struik, voorzitter Stuurgroep 18-2. Opdracht vanuit de Jeugdwet 3. Aantallen en kosten + toelichting

Nadere informatie

Aanpak: Er op af aanpak vanuit zorgnetwerken. Beschrijving

Aanpak: Er op af aanpak vanuit zorgnetwerken. Beschrijving Aanpak: Er op af aanpak vanuit zorgnetwerken De gemeente heeft de vragenlijst betreffende deze aanpak ingevuld en relevante documentatie toegestuurd. Een beperktere vragenlijst over deze aanpak is ingevuld

Nadere informatie

Jeugdigen en hun naasten staan centraal en hebben de regie

Jeugdigen en hun naasten staan centraal en hebben de regie Jeugdigen en hun naasten staan centraal en hebben de regie Jeugdigen en hun naasten staan centraal en hebben de regie Het is voor ouders en professionals vanzelfsprekend dat ouders zelf de regie nemen

Nadere informatie

Advies en Meldpunt Huiselijk geweld en Kindermishandeling. Sociaal medische contractering Jeugd. Organisatie wijkteams

Advies en Meldpunt Huiselijk geweld en Kindermishandeling. Sociaal medische contractering Jeugd. Organisatie wijkteams Vangnet 0-99 Onafhankelijke regie Advies en Meldpunt Huiselijk geweld en Kindermishandeling Sociaal medische contractering Jeugd Organisatie wijkteams Lokaal beeld van de transities Wilt u wijkgericht

Nadere informatie

Verbinden, versterken, doen wat nodig is, deskundig. Jeugd&Gezinsteams Holland Rijnland

Verbinden, versterken, doen wat nodig is, deskundig. Jeugd&Gezinsteams Holland Rijnland Verbinden, versterken, doen wat nodig is, deskundig Jeugd&Gezinsteams Holland Rijnland Verbinden, versterken, doen wat nodig is, deskundig Even voorstellen: Melissa Cabaret: JGT medewerker Alphen Linda

Nadere informatie

Vrijwillige zorg in het gezin

Vrijwillige zorg in het gezin Vrijwillige zorg in het gezin Netty Jongepier Informatiebijeenkomsten Oranjefonds Februari 2018 Waarom vrijwillige zorg in gezinnen? Toenemende druk op professionele zorg Jaren 90 2015: Meer beroep op

Nadere informatie

EVEN VOORSTELLEN. Met Cardea kun je verder!

EVEN VOORSTELLEN. Met Cardea kun je verder! EVEN VOORSTELLEN Met Cardea kun je verder! Als we over cliënten praten, bedoelen we kinderen, jongeren en hun ouders. Als we over ouders praten, bedoelen we ook eenoudergezinnen, verzorgers, voogden en/of

Nadere informatie

Prijslijst. Regie op zorg en veiligheid. Client centraal. Multiprobleem gezinnen. en Dwang. Praktijk Beleid Bestuur. Samenhangende interventies

Prijslijst. Regie op zorg en veiligheid. Client centraal. Multiprobleem gezinnen. en Dwang. Praktijk Beleid Bestuur. Samenhangende interventies Client centraal Multiprobleem gezinnen Zelfredzaamheid Drang en Dwang Is duidelijk wie op welk moment de regie voert in de gezinnen met problemen? Praktijk Beleid Bestuur Sluitende zorg- en veiligheidsketen

Nadere informatie

Samen om de leerling vanuit onderwijs en jeugdhulp wat loopt goed en wat kan beter?

Samen om de leerling vanuit onderwijs en jeugdhulp wat loopt goed en wat kan beter? Samen om de leerling vanuit onderwijs en jeugdhulp wat loopt goed en wat kan beter? Chaja Deen (NJi) c.deen@nji.nl Opzet Verbinding onderwijs-jeugd, waar kom je elkaar tegen? Wat zien we in het land (o.a.vanuit

Nadere informatie

Stimuleren van eigen kracht en sociale netwerken. Ervaringen uit het veld

Stimuleren van eigen kracht en sociale netwerken. Ervaringen uit het veld Stimuleren van eigen kracht en sociale netwerken Ervaringen uit het veld Overzicht programma Wie ben ik: - Philip Stein - masterstudent sociologie - afgerond A&O-psycholoog Programma: - half uur presentatie,

Nadere informatie

Betreft: Ongevraagd advies Jeugd Uitgebracht door de Adviesraad WMO Leiden d.d. 16 september 2013

Betreft: Ongevraagd advies Jeugd Uitgebracht door de Adviesraad WMO Leiden d.d. 16 september 2013 Betreft: Ongevraagd advies Jeugd Uitgebracht door de Adviesraad WMO Leiden d.d. 16 september 2013 1. Inleiding Met ingang van 2015 wordt de gemeente verantwoordelijk voor de zorg voor de jeugd. De Adviesraad

Nadere informatie

Aanpak: Gezinscoaching. Beschrijving

Aanpak: Gezinscoaching. Beschrijving Aanpak: Gezinscoaching De gemeente heeft de vragenlijst betreffende deze aanpak ingevuld en relevante documentatie toegestuurd. Een beperktere vragenlijst over deze aanpak is ingevuld door: Dienst Gezondheid

Nadere informatie

Ouder en Kindadviseur Amsterdam Oud Oost. Onderdeel van Ouder- en kindteam Amsterdam Oud Oost

Ouder en Kindadviseur Amsterdam Oud Oost. Onderdeel van Ouder- en kindteam Amsterdam Oud Oost Ouder en Kindadviseur Amsterdam Oud Oost Onderdeel van Ouder- en kindteam Amsterdam Oud Oost Ouder- en kindadviseur De functie; laagdrempelige ondersteuning en hulp bij opvoed-opgroeivragen. Doelgroep

Nadere informatie

passend onderwijs en zorg voor de jeugd VNG conferentie 11 juni 2013

passend onderwijs en zorg voor de jeugd VNG conferentie 11 juni 2013 passend onderwijs en zorg voor de jeugd VNG conferentie 11 juni 2013 Gestart vanuit gezamenlijke visie Professionals, ondersteuners, bestuurders werken samen aan: een sterke basis: goed onderwijs, gewoon

Nadere informatie

Lezing Evaluatie Wijkteams en Jeugdhulp Ervaringen met vormen en aansturing van wijkteams

Lezing Evaluatie Wijkteams en Jeugdhulp Ervaringen met vormen en aansturing van wijkteams Lezing Evaluatie Wijkteams en Jeugdhulp 2017 Ervaringen met vormen en aansturing van wijkteams Annelies Kooiman Thijs van den Enden a.kooiman@movisie.nl t.vandenenden@movisie.nl Indeling Landelijke peiling

Nadere informatie

Anders denken, anders doen!

Anders denken, anders doen! Anders denken, anders doen! Emily Janssen en Martine Folkersma 11 november 2016 2015 Het jaar van de grote veranderingen 3 decentralisaties Implementatie Jeugdwet Inrichting van de toegang: start jeugdteams

Nadere informatie

Meer ruimte voor professionals. Handvatten voor gemeenten. Gemeenten Haaglanden

Meer ruimte voor professionals. Handvatten voor gemeenten. Gemeenten Haaglanden Meer ruimte voor professionals Handvatten voor gemeenten Gemeenten Haaglanden Meer ruimte voor professionals Handvatten voor gemeenten Ruimte voor professionals is een begrip dat veel gebruikt wordt. In

Nadere informatie

Informatiebijeenkomst Gemeenteraad Utrecht. Buurtteams jeugd en gezin d.d. 22 april 2014 rob c.p. hartings, bestuurder Youké,

Informatiebijeenkomst Gemeenteraad Utrecht. Buurtteams jeugd en gezin d.d. 22 april 2014 rob c.p. hartings, bestuurder Youké, Informatiebijeenkomst Gemeenteraad Utrecht Buurtteams jeugd en gezin d.d. 22 april 2014 rob c.p. hartings, bestuurder Youké, Aanpak Utrecht algemeen Ambitieus, daadkrachtig, gedurfd; Gestoeld op een duidelijke

Nadere informatie

Zelftest Basisteam Jeugd -

Zelftest Basisteam Jeugd - Zelftest Basisteam Jeugd - Realisatie doelen van de jeugdwet 2015 Universitair Medisch Centrum Groningen Afdeling Gezondheidswetenschappen Ant. Deusinglaan 1 9713 AV Groningen Uitvoeringsteam C4Youth Contactpersoon:

Nadere informatie

Perceelbeschrijving. Jeugd en gezinsteam

Perceelbeschrijving. Jeugd en gezinsteam Perceelbeschrijving Jeugd en gezinsteam Samenwerkende gemeenten Holland Rijnland: Alphen aan den Rijn Hillegom Kaag en Braassem Katwijk Leiden Leiderdorp Lisse Nieuwkoop Noordwijk Noordwijkerhout Oegstgeest

Nadere informatie

Uitwerking workshops 'Avond voor de Jeugdhulp ' 30 augustus in de Kunstmin.

Uitwerking workshops 'Avond voor de Jeugdhulp ' 30 augustus in de Kunstmin. Bijlage 6: Uitwerking workshops 'Avond voor de Jeugdhulp ' 30 augustus in de Kunstmin. Op 30 augustus gingen ouders, kinderen, raadsleden en wethouders, professionals en ambtenaren met elkaar in gesprek

Nadere informatie

Aanpak: CJG-aanpak. Beschrijving

Aanpak: CJG-aanpak. Beschrijving Aanpak: CJG-aanpak De gemeente heeft de vragenlijst betreffende deze aanpak ingevuld en relevante documentatie toegestuurd. Een beperktere vragenlijst over deze aanpak is ingevuld door: CJG Icare Deze

Nadere informatie

Zorg voor Jeugd in Vlaardingen

Zorg voor Jeugd in Vlaardingen Zorg voor Jeugd in Vlaardingen Inge Parlevliet CJG Rijnmond 1 Alles onder 1 dak Het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) is het centrale punt waar jongeren (0-23) ouders/verzorgers, aanstaande ouders en professionals

Nadere informatie

Aanpak: Casusregie en inzet gezinscoaching. Beschrijving

Aanpak: Casusregie en inzet gezinscoaching. Beschrijving Aanpak: Casusregie en inzet gezinscoaching De gemeente heeft de vragenlijst betreffende deze aanpak ingevuld en relevante documentatie toegestuurd. Een beperktere vragenlijst over deze aanpak is ingevuld

Nadere informatie

Vraaggericht, actief-anticiperend en detecterend. Surveillance van gezondheid, groei en ontwikkeling

Vraaggericht, actief-anticiperend en detecterend. Surveillance van gezondheid, groei en ontwikkeling Unique selling points JGZ Specialisme met het gezonde kind als referentiekader Vraaggericht, actief-anticiperend en detecterend Laagdrempelig en hoog bereik Surveillance van gezondheid, groei en ontwikkeling

Nadere informatie

ZSM Leerateliers Werken vanuit de bedoeling

ZSM Leerateliers Werken vanuit de bedoeling ZSM Leerateliers Werken vanuit de bedoeling 1 Inhoud Wat = ZSM Waarom leerateliers Introductie Werken vanuit de bedoeling Leerateliers opbrengsten & geleerde lessen Praktijkvoorbeelden Hoe verder waar

Nadere informatie

Expertisecentrum Plato & Max Wildschut organiseren. 3 masterclasses. in het najaar van 2019:

Expertisecentrum Plato & Max Wildschut organiseren. 3 masterclasses. in het najaar van 2019: Expertisecentrum Plato & Max Wildschut organiseren 3 masterclasses in het najaar van 2019: Mooie theorie versus weerbarstige praktijk In bovenstaande afbeelding zomaar enkele uitspraken die je dagelijks

Nadere informatie

Aanpak: GRIP-aanpak. Beschrijving

Aanpak: GRIP-aanpak. Beschrijving Aanpak: GRIP-aanpak De gemeente heeft de vragenlijst betreffende deze aanpak ingevuld en relevante documentatie toegestuurd. Een beperktere vragenlijst over deze aanpak is ingevuld door: Bureau Jeugdzorg

Nadere informatie

Aanpak: Gezinscoaching. Beschrijving

Aanpak: Gezinscoaching. Beschrijving Aanpak: Gezinscoaching De gemeente heeft de vragenlijst betreffende deze aanpak ingevuld en relevante documentatie toegestuurd. Een beperktere vragenlijst over deze aanpak is ingevuld door: BJZ Flevoland

Nadere informatie

Enquête. huisartsenzorg

Enquête. huisartsenzorg Enquête huisartsenzorg Mensen met psychische klachten geven huisartsen gemiddeld een voldoende op een aantal belangrijke kwaliteitsaspecten in de huisartsenzorg, zoals een goede vertrouwensrelatie en aandacht

Nadere informatie

Dilemma s in de toegang Jeugd

Dilemma s in de toegang Jeugd Dilemma s in de toegang Jeugd Inrichting Toegang In Zwolle werken we met 5 sociale wijkteams, gekoppeld aan 5 stadsdelen Deze wijkteams geven uitvoering aan de Jeugdwet, WMO en participatiewet. Dit zijn

Nadere informatie

Samen maken. mogelijk. wij meedoen voor jeugd ONDERSTEUNING BIJ LEVEN MET EEN BEPERKING

Samen maken. mogelijk. wij meedoen voor jeugd ONDERSTEUNING BIJ LEVEN MET EEN BEPERKING Samen maken wij meedoen voor jeugd mogelijk Kinderen en jongeren met een beperking moeten de kans krijgen zich optimaal te ontwikkelen, zodat zij zo zelfstandig mogelijk mee kunnen doen in de maatschappij.

Nadere informatie

Eerstelijnsjeugdhulp. Dr. Wim Gorissen, Directeur Efectiviteit & Vakmanschap

Eerstelijnsjeugdhulp. Dr. Wim Gorissen, Directeur Efectiviteit & Vakmanschap Eerstelijnsjeugdhulp Dr. Wim Gorissen, Directeur Efectiviteit & Vakmanschap Opbouw inleiding De jeugdwet en het jeugdveld Samenwerking in de eerstelijnsjeugdhulp Samen lerend doen wat werkt 2 De Jeugdwet

Nadere informatie

Sociale Gebiedsteams gemeente Nijkerk. 16 maart 2016

Sociale Gebiedsteams gemeente Nijkerk. 16 maart 2016 Sociale Gebiedsteams gemeente Nijkerk 16 maart 2016 1 Professionals vanuit verschillende moederorganisaties Amaris Lindenhout Stimenz Icare Welzin / Beweging 3.0 MEE Veluwe Sustvarius Philadelphia Ambulante

Nadere informatie

Casusonderzoek ketensamenwerking s-hertogenbosch

Casusonderzoek ketensamenwerking s-hertogenbosch Casusonderzoek ketensamenwerking s-hertogenbosch EEN ONDERZOEK NAAR DE KETENSAMENWERKING ROND KWETSBARE HUISHOUDENS Hèlen Heskes Marlinda van der Hoff Maarten Kwakernaak Jessica van den Toorn Samenvatting

Nadere informatie

Een verkenning van de toeleiding van vluchtelingen naar de reguliere zorg Praktijkervaringen uit 5 gemeenten

Een verkenning van de toeleiding van vluchtelingen naar de reguliere zorg Praktijkervaringen uit 5 gemeenten Een verkenning van de toeleiding van vluchtelingen naar de reguliere zorg Praktijkervaringen uit 5 gemeenten Maud Eimers en Erick Vloeberghs 2 Een verkenning van de toeleiding van vluchtelingen naar de

Nadere informatie

Zo zorg je dat kinderen veilig opgroeien. 10 reflectievragen voor wijkteamprofessionals

Zo zorg je dat kinderen veilig opgroeien. 10 reflectievragen voor wijkteamprofessionals Zo zorg je dat kinderen veilig opgroeien 10 reflectievragen voor wijkteamprofessionals Inhoud Introductie 1 Voldoende kennis om onveilige opvoed situaties te signaleren? 2 Voldoende vaardigheden om onveilige

Nadere informatie

HET WIE-WAT-WAAROM VAN DE TILBURGSE AANPAK ZORG, WERK EN JEUGDHULP IN TILBURG

HET WIE-WAT-WAAROM VAN DE TILBURGSE AANPAK ZORG, WERK EN JEUGDHULP IN TILBURG PRIMAIR ONDERWIJS HET WIE-WAT-WAAROM VAN DE TILBURGSE AANPAK ZORG, WERK EN JEUGDHULP IN TILBURG WAAROM DE TRANSFORMATIE? Het zorgstelsel in Nederland is in de loop der jaren complex en duur geworden. Bovendien

Nadere informatie

Effectieve besluitvorming in onderwijs en jeugdhulp: Basis voor integraal arrangeren

Effectieve besluitvorming in onderwijs en jeugdhulp: Basis voor integraal arrangeren Effectieve besluitvorming in onderwijs en jeugdhulp: Basis voor integraal arrangeren Handvatten voor samenwerkingsafspraken en inrichting van werkprocessen. Voor scholen, samenwerkingsverbanden, jeugdhulporganisaties

Nadere informatie

Onderzoek naar de samenwerking tussen huisartsen, jeugdartsen en wijkteams in Gelderland-Midden: een samenvatting september 2015

Onderzoek naar de samenwerking tussen huisartsen, jeugdartsen en wijkteams in Gelderland-Midden: een samenvatting september 2015 Onderzoek naar de samenwerking tussen huisartsen, jeugdartsen en wijkteams in Gelderland-Midden: een samenvatting september 2015 Wat was de aanleiding voor het onderzoek? Huisartsen, jeugdartsen en wijkteams

Nadere informatie

Teamkompas voor Zelfsturing

Teamkompas voor Zelfsturing Teamkompas voor Zelfsturing Wat is het teamkompas: Met dit instrument kun je inzicht krijgen in de ontwikkeling van je team als het gaat om effectief samenwerken: Waar staan wij als team? Hoe werken wij

Nadere informatie

Hulp na kindermishandeling

Hulp na kindermishandeling Hulp na kindermishandeling Ingrid ten Berge, Marjolein Knaap, Ilona Meuwissen, Cora Bartelink 27 september 2012 Jonge kinderen in de knel (2001) Systematische scholing en training van beroepskrachten Investeren

Nadere informatie

Uitkomsten verbeterpunten toezichtonderzoek Almere

Uitkomsten verbeterpunten toezichtonderzoek Almere Uitkomsten verbeterpunten toezichtonderzoek Almere Aanpak: Wijkteams en Gezinsbegeleiders Juni 2015 Samenwerkend Toezicht Jeugd (STJ) verstaat onder een gezin met geringe sociale redzaamheid een gezin

Nadere informatie

Plaats Kinderdagverblijf Peuterspeelzaal School

Plaats Kinderdagverblijf Peuterspeelzaal School De gemeente Halderberge heeft tot taak het maken van proces- en resultaatafspraken bij Voor- en Vroegschoolse Educatie (VVE). Om deze afspraken te kunnen monitoren heeft de gemeente aan de GGD gevraagd

Nadere informatie

MET CARDEA KUN JE VERDER

MET CARDEA KUN JE VERDER MET CARDEA KUN JE VERDER 2 met cardea kun je verder 3 met cardea kun je verder weerslag hebben op het gedrag van een kind. Een team van specialisten met een brede deskundigheid helpt bij het oplossen van

Nadere informatie

Centrum voor Jeugd en Gezin. Bouwstenen voor de groei

Centrum voor Jeugd en Gezin. Bouwstenen voor de groei Centrum voor Jeugd en Gezin Bouwstenen voor de groei Moduleaanbod Stade Advies Centrum voor Jeugd en Gezin; Bouwstenen voor de groei Hoe organiseert u het CJG? Plan en Ontwikkelmodulen: Module Verkenning

Nadere informatie

even VoorSTELLEN Met Cardea kun je verder!

even VoorSTELLEN Met Cardea kun je verder! even VoorSTELLEN Met Cardea kun je verder! Als we over cliënten praten, bedoelen we kinderen, jongeren en hun ouders. Als we over ouders praten, bedoelen we ook eenoudergezinnen, verzorgers, voogden en/of

Nadere informatie

Zorg voor ADHD/druk gedrag in Nederland

Zorg voor ADHD/druk gedrag in Nederland Zorg voor ADHD/druk gedrag in Nederland L ISA WESSELS, PROMOVENDA CONSORTIUM ADHD EN DRUK GEDRAG WWW.PAINT-STUDIES.NL Waarom dit onderzoek? Transformatie jeugdhulp 2015 Samenwerking en evidence based werken

Nadere informatie

Onderzoek Van regels naar relaties

Onderzoek Van regels naar relaties Onderzoek Sinds maart 2017 doet Annemarie de Brabander bij Topaz (locatie Munnekeweij) onderzoek naar de beweging. Hoe kunnen de inzichten uit haar onderzoek vertaald worden naar Waarde-vol Onderwijs?

Nadere informatie

Uitkomsten verbeterpunten toezichtonderzoek Venlo

Uitkomsten verbeterpunten toezichtonderzoek Venlo Uitkomsten verbeterpunten toezichtonderzoek Venlo Aanpak: Sociale wijkteams Juni 2015 Samenwerkend Toezicht Jeugd (STJ) verstaat onder een gezin met geringe sociale redzaamheid een gezin met chronische

Nadere informatie

Methodiek Gezamenlijk Inschatten van Zorgbehoeften (GIZ- methodiek)

Methodiek Gezamenlijk Inschatten van Zorgbehoeften (GIZ- methodiek) Methodiek Gezamenlijk Inschatten van Zorgbehoeften (GIZ- methodiek) Wat is de GIZ- methodiek? De GIZ-methodiek is een innovatieve, integrale taxatiemethodiek waarmee de professional de krachten, ontwikkel-

Nadere informatie

Roadmap uitrol CJG Meppel Kostenindicatie jan feb mrt apr mei jun jul aug sep okt nov dec Funding via: Prio

Roadmap uitrol CJG Meppel Kostenindicatie jan feb mrt apr mei jun jul aug sep okt nov dec Funding via: Prio Roadmap uitrol CJG Meppel 2013 Activiteit 2013 Kostenindicatie jan feb mrt apr mei jun jul aug sep okt nov dec Funding via: Prio Eindverantwoordelijke 1. Realisatie sluitend aanbod jeugd-en opvoedinformatie

Nadere informatie

Doorontwikkeling gebiedsgericht werken Sociaal Domein. 7 juni 2016 Presentatie voor Wmo-raad

Doorontwikkeling gebiedsgericht werken Sociaal Domein. 7 juni 2016 Presentatie voor Wmo-raad Doorontwikkeling gebiedsgericht werken Sociaal Domein 7 juni 2016 Presentatie voor Wmo-raad Waarom dichtbij mensen? Doelen Vergroten betrokkenheid inwoners bij elkaar en bij de stad Versterken informeel

Nadere informatie

Familiegroepsplan als standaard

Familiegroepsplan als standaard Familiegroepsplan als standaard Symposium Nieuwe Jeugdbescherming 18 april 2016 Marieke Mollink, Miranda Stuifzand, Marcel Punt, Bennie Kock Wat komt aan de orde Inzet op familiegroepsplan Organisatie

Nadere informatie

Zorg voor Jeugd Raadsinformatieavond. 22 januari /02/2013 1

Zorg voor Jeugd Raadsinformatieavond. 22 januari /02/2013 1 Zorg voor Jeugd Raadsinformatieavond 22 januari 2013 14/02/2013 1 Headlines/voorlopige conclusies Deel I: Tussenevaluatie Buurtteams Jeugd en Gezin Pilot Ondiep/Overvecht 14/02/2013 2 Facts en figures

Nadere informatie

Wat werkt in wijkteams jeugd? Amsterdamse ervaringen doordenken

Wat werkt in wijkteams jeugd? Amsterdamse ervaringen doordenken Wat werkt in wijkteams jeugd? Amsterdamse ervaringen doordenken Workshop congres Toegang & Teams Nieuwegein, 7 april 2015 Rob Gilsing, Daphne Wind Wat gaan we doen? Presentatie belangrijkste resultaten

Nadere informatie

Regie binnen het Sociale Domein

Regie binnen het Sociale Domein Regie binnen het Sociale Domein voor aanbieders van zorg, het CJG, de gebiedsteams en het zorgloket in de gemeente Lochem Deze uitgangsnotitie is tot stand gekomen in overleg met managers CJG 4 kracht,

Nadere informatie

Inkoopstrategie Jeugd/Wmo. Bijeenkomst aanbieders Jeugd 26 juni 2019

Inkoopstrategie Jeugd/Wmo. Bijeenkomst aanbieders Jeugd 26 juni 2019 Inkoopstrategie Jeugd/Wmo Bijeenkomst aanbieders Jeugd 26 juni 2019 Inhoud Scope inkoopstrategie Inhoudelijke uitgangspunten Onze noties Uitgangspunten inkoop Naar een nieuwe werkwijze Uw reactie Onderscheid

Nadere informatie

Positionering Jeugdbeschermingstafel. Holland Rijnland

Positionering Jeugdbeschermingstafel. Holland Rijnland Positionering Jeugdbeschermingstafel Holland Rijnland [2] [3] 1. Inleiding 1.1 Aanleiding Binnen Holland Rijnland werken we vanaf 2015 met een jeugdbeschermingstafel (JBT). Aan de JBT wordt gesproken met

Nadere informatie

1. Onderwerp Rapportage Jeugd- en Gezinsteams Holland Rijnland mei t/m oktober Rol van het

1. Onderwerp Rapportage Jeugd- en Gezinsteams Holland Rijnland mei t/m oktober Rol van het In Holland Rijnland werken samen: Alphen aan den Rijn, Hillegom, Kaag en Braassem, Katwijk, Leiden, Leiderdorp, Lisse, Nieuwkoop, Noordwijk, Noordwijkerhout, Oegstgeest, Teylingen, Voorschoten en Zoeterwoude

Nadere informatie

Stichting Vroeghulp Rotterdam. Stichting Vroeghulp Rotterdam is 21 augustus 1997 opgericht door onderstaande organisaties:

Stichting Vroeghulp Rotterdam. Stichting Vroeghulp Rotterdam is 21 augustus 1997 opgericht door onderstaande organisaties: Stichting Vroeghulp Rotterdam Stichting Vroeghulp Rotterdam is 21 augustus 1997 opgericht door onderstaande organisaties: - ASVZ. - MEE Rotterdam Rijnmond. - Pameijer. - Rijndam revalidatiecentrum. Later

Nadere informatie

Familiegroepsplan in Oldenzaal. Terugblik na een jaar transformatie

Familiegroepsplan in Oldenzaal. Terugblik na een jaar transformatie Familiegroepsplan in Oldenzaal Terugblik na een jaar transformatie Familiegroepsplan in Oldenzaal Als één van de weinige gemeenten heeft de gemeente Oldenzaal het familiegroepsplan structureel ingebed

Nadere informatie

Expertiseteam complexe zorg. Folder voor professionals

Expertiseteam complexe zorg. Folder voor professionals Expertiseteam complexe zorg Folder voor professionals Heb je een complexe casus waarbij een jeugdige betrokken is en weet je niet hoe je verder moet? Begeleid je een gezin waar veel verschillende problemen

Nadere informatie

Monitor Aansluiting onderwijs jeugdhulp

Monitor Aansluiting onderwijs jeugdhulp Monitor Aansluiting onderwijs jeugdhulp Vragenlijst voor professionals in de uitvoering Versie 5, augustus 2017 Samenwerkingsverbanden passend onderwijs en gemeenten in uw regio willen weten hoe de samenwerking

Nadere informatie

Peer School Support Project

Peer School Support Project Peer School Support Project Academische Werkplaats Transformatie Jeugd Friesland Site visit ZonMw 9 april 2018 Els Evenboer, Janneke Metselaar, Lex van Dongen & Liesbeth Buijs Welkom en opening Peer School

Nadere informatie

Monitor Aansluiting Onderwijs Jeugdhulp Vragenlijst op beleidsniveau

Monitor Aansluiting Onderwijs Jeugdhulp Vragenlijst op beleidsniveau Monitor Aansluiting Onderwijs Jeugdhulp Vragenlijst op beleidsniveau pagina 1 van 14 Pagina 1 Samenwerkingsverbanden passend onderwijs en gemeenten in uw regio willen weten hoe de samenwerking tussen het

Nadere informatie

Aanpak: Versterkt Verder. Beschrijving

Aanpak: Versterkt Verder. Beschrijving Aanpak: Versterkt Verder De gemeente heeft de vragenlijst betreffende deze aanpak ingevuld en relevante documentatie toegestuurd. Een beperktere vragenlijst over deze aanpak is ingevuld door: MEE IJsseloevers

Nadere informatie

Workshop Samen stilstaan om vooruit te komen Samen met ouders en jeugdigen naar passende hulp. Eva Blaauw en Monique Cornelisse 24 mei 2018

Workshop Samen stilstaan om vooruit te komen Samen met ouders en jeugdigen naar passende hulp. Eva Blaauw en Monique Cornelisse 24 mei 2018 Workshop Samen stilstaan om vooruit te komen Samen met ouders en jeugdigen naar passende hulp Eva Blaauw en Monique Cornelisse 24 mei 2018 Intro [Even voorstellen] Intro [Wat gaan we doen?] 1. Korte intro

Nadere informatie

Toelichting Effectenanalyse wijkverpleegkundige niettoewijsbare

Toelichting Effectenanalyse wijkverpleegkundige niettoewijsbare Toelichting Effectenanalyse wijkverpleegkundige niettoewijsbare zorg Regio Arnhem Toelichting Effectenanalyse wijkverpleegkundige niet-toewijsbare zorg Dit is een toelichting bij het instrument Effectenanalyse

Nadere informatie

De uitdagingen van de transformatie zijn de kansen voor de JGGZ en zijn academische functie

De uitdagingen van de transformatie zijn de kansen voor de JGGZ en zijn academische functie Inleiding Rutger Hageraats Symposium De Bascule 26-06-2015 De uitdagingen van de transformatie zijn de kansen voor de JGGZ en zijn academische functie De aanleiding Wat was er ook alweer aan de hand? Niet

Nadere informatie

Integraal en ontschot werken; kan het? Divosacongres 17 november 2016

Integraal en ontschot werken; kan het? Divosacongres 17 november 2016 Integraal en ontschot werken; kan het? Divosacongres 17 november 2016 11/21/2016 Programma Voorstellen, wie zijn wij? Schaalwandelen Landelijk beeld, hoe ontschot zijn we werkelijk? Eindhoven vertelt Samen

Nadere informatie

GGZ behandeling op school en thuis

GGZ behandeling op school en thuis GGZ behandeling op school en thuis Congres van wijk tot wetenschap 24 november 2016 Even voorstellen. Anne Marie Barnhoorn, orthopedagoog Diagnostiek en behandeling bij GGZ Rivierduinen Kristal (specialistische

Nadere informatie

Mantelzorgers worden voldoende ondersteund. We spreken niet over mensen, maar met mensen

Mantelzorgers worden voldoende ondersteund. We spreken niet over mensen, maar met mensen Vanuit welke rol vult u deze enquête in SAMENVATTING ENQUÊTE Evaluatie sociaal domein Met welke doelgroep werkt u het meeste samen Met wie werkt u het meeste samen Anders: van 6 tot 100+, wisselt per week

Nadere informatie

Ik sta er niet meer alleen voor!

Ik sta er niet meer alleen voor! Ik sta er niet meer alleen voor! Zelfredzaamheid en eigen kracht zijn centrale begrippen in onze participatiesamenleving. Eén gezin, één plan, één hulpverlener is al uitgangspunt van beleid. Daaraan wordt

Nadere informatie

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 29 januari 2018 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter,

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 29 januari 2018 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter, > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Parnassusplein 5 2511 VX Den Haag T 070 340 79 11 F 070 340

Nadere informatie

Handreiking. Randvoorwaarden voor de veiligheid van jeugdigen in de toegang tot jeugdhulp

Handreiking. Randvoorwaarden voor de veiligheid van jeugdigen in de toegang tot jeugdhulp Handreiking Randvoorwaarden voor de veiligheid van jeugdigen in de toegang tot jeugdhulp Woord vooraf Voor u ligt de handreiking randvoorwaarden voor de veiligheid van jeugdigen in de toegang tot jeugdhulp,

Nadere informatie

Praktijkgericht onderzoek: een kwestie van tweerichtingsverkeer. Els Evenboer UMC Groningen Monique Meijne Odion

Praktijkgericht onderzoek: een kwestie van tweerichtingsverkeer. Els Evenboer UMC Groningen Monique Meijne Odion Praktijkgericht onderzoek: een kwestie van tweerichtingsverkeer Els Evenboer UMC Groningen Monique Meijne Odion Inhoud workshop Hoe is het allemaal begonnen? Het onderzoek Procesbeschrijving (zoektocht

Nadere informatie

JONGERENWIJZER EEN KOMPAS VOOR JONGERENWERK EN PROFESSIONALS

JONGERENWIJZER EEN KOMPAS VOOR JONGERENWERK EN PROFESSIONALS JONGERENWIJZER EEN KOMPAS VOOR JONGERENWERK EN PROFESSIONALS 2015 1 2 JONGERENWIJZER JONGERENWIJZER GEEFT RICHTING, MAAKT SLIMMER EN LAAT RESULTATEN ZIEN Jongerenwijzer is een instrument voor professionals

Nadere informatie

Achtergrondinformatie Pilot ITJ Eindhoven

Achtergrondinformatie Pilot ITJ Eindhoven Bijlage Conclusies en aandachtspunten van Integraal Toezicht Jeugdzaken (ITJ) naar aanleiding van de zelfevaluatie door de gemeente van het actieplan Versterking Ketenregie SPILcentra Eindhoven (29 april

Nadere informatie

Aanpak: Praktische gezinsondersteuning. Beschrijving

Aanpak: Praktische gezinsondersteuning. Beschrijving Aanpak: Praktische gezinsondersteuning De gemeente heeft de vragenlijst betreffende deze aanpak ingevuld en relevante documentatie toegestuurd. Een beperktere vragenlijst over deze aanpak is ingevuld door:

Nadere informatie

Stichting Vroeghulp Rotterdam. Stichting Vroeghulp Rotterdam is 21 augustus 1997 opgericht door onderstaande organisaties:

Stichting Vroeghulp Rotterdam. Stichting Vroeghulp Rotterdam is 21 augustus 1997 opgericht door onderstaande organisaties: Stichting Vroeghulp Rotterdam Stichting Vroeghulp Rotterdam is 21 augustus 1997 opgericht door onderstaande organisaties: - ASVZ. - MEE Rotterdam Rijnmond. - Pameijer. - Rijndam revalidatiecentrum. Later

Nadere informatie

Aanpak: Multiprobleemgezinnen. Beschrijving

Aanpak: Multiprobleemgezinnen. Beschrijving Aanpak: Multiprobleemgezinnen De gemeente heeft de vragenlijst betreffende deze aanpak ingevuld en relevante documentatie toegestuurd. Een beperktere vragenlijst over deze aanpak is ingevuld door: GGD

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Parnassusplein 5 2511 VX Den Haag T 070 340 79 11 F 070 340

Nadere informatie

Uitkomsten verbeterpunten toezichtonderzoek Bergen op Zoom

Uitkomsten verbeterpunten toezichtonderzoek Bergen op Zoom Uitkomsten verbeterpunten toezichtonderzoek Bergen op Zoom Aanpak: Signalerings- en vangnetfunctie Juni 2015 Samenwerkend Toezicht Jeugd (STJ) verstaat onder een gezin met geringe sociale redzaamheid een

Nadere informatie

Integratie van jeugdgezondheidszorg, jeugdzorg en jeugd GGZ in de wijkteams: een meerwaarde voor kind en gezin?

Integratie van jeugdgezondheidszorg, jeugdzorg en jeugd GGZ in de wijkteams: een meerwaarde voor kind en gezin? Integratie van jeugdgezondheidszorg, jeugdzorg en jeugd GGZ in de wijkteams: een meerwaarde voor kind en gezin? Paul van der Velpen, directeur Public Health & GGD Amsterdam Calixte Veerman, arts M&G, jeugdarts

Nadere informatie

Q&A De veranderde werkwijze Veilig Thuis

Q&A De veranderde werkwijze Veilig Thuis Q&A De veranderde werkwijze Veilig Thuis Informatie voor professionals die werken volgens de meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling 1. In welke stap van de meldcode neem ik contact op met Veilig

Nadere informatie

iļľinhrlinllr SAMENVATTING ENQUÊTE Met wie werkt u het meeste samen Vanuit welke rol vult u deze enquête in Evaluatie sociaal domein

iļľinhrlinllr SAMENVATTING ENQUÊTE Met wie werkt u het meeste samen Vanuit welke rol vult u deze enquête in Evaluatie sociaal domein Vanuit welke rol vult u deze enquête in SAMENVATTING ENQUÊTE Evaluatie sociaal domein Met welke doelgroep werkt u het meeste samen Met wie werkt u het meeste samen Anders: van 6 tot 100+, wisselt per week

Nadere informatie

Jeugdigen en Gezinnen Versterken Dichtbij kind en gezin, meer samenhang en kwaliteit

Jeugdigen en Gezinnen Versterken Dichtbij kind en gezin, meer samenhang en kwaliteit Jeugdigen en Gezinnen Versterken Dichtbij kind en gezin, meer samenhang en kwaliteit Inleiding Per 1 januari 2015 worden de gemeenten verantwoordelijk voor de zorg voor jeugdigen. Hieronder vallen de jeugd-ggz

Nadere informatie

Verkenning verbinding onderwijs en JGZ/SMW. (jeugdgezondheidszorg en schoolmaatschappelijk werk)

Verkenning verbinding onderwijs en JGZ/SMW. (jeugdgezondheidszorg en schoolmaatschappelijk werk) Verkenning verbinding onderwijs en JGZ/SMW (jeugdgezondheidszorg en schoolmaatschappelijk werk) Een goede verbinding tussen ouders, scholen, de jeugdgezondheidszorg (JGZ) en het schoolmaatschappelijk werk

Nadere informatie

Regie binnen het Sociale Domein (30 januari 2017)

Regie binnen het Sociale Domein (30 januari 2017) Regie binnen het Sociale Domein (30 januari 2017) voor aanbieders van zorg, het CJG, de gebiedsteams en het zorgloket in de gemeente Lochem Deze uitgangsnotitie is tot stand gekomen in overleg met managers

Nadere informatie

Gezamenlijk inzetten van geregistreerde en niet-geregistreerde professionals. Februari 2017

Gezamenlijk inzetten van geregistreerde en niet-geregistreerde professionals. Februari 2017 Gezamenlijk inzetten van geregistreerde en niet-geregistreerde professionals Februari 2017 Gezamenlijk inzetten van geregistreerde en niet-geregistreerde professionals In veel organisaties die jeugdhulp

Nadere informatie

Door invloed te hebben op de onderwijskwaliteit, leer ik beter, aldus een student uit Noorwegen

Door invloed te hebben op de onderwijskwaliteit, leer ik beter, aldus een student uit Noorwegen Studentbetrokkenheid bij onderwijskwaliteit, een mes dat aan twee kanten snijdt December 2017 Auteur: Marloes van Bussel (NCP EQAVET) Door betrokken te zijn bij onderwijskwaliteit behalen studenten betere

Nadere informatie

Zorgcoördinatie door de Jeugdgezondheidszorg. Paul van der Velpen Directeur GGD Hart voor Brabant

Zorgcoördinatie door de Jeugdgezondheidszorg. Paul van der Velpen Directeur GGD Hart voor Brabant Zorgcoördinatie door de Jeugdgezondheidszorg Paul van der Velpen Directeur GGD Hart voor Brabant Definitie - Taakverdeling - Opschaling - Combinatie van taken - Taken en prestaties - Randvoorwaarden Zorgcoördinatie

Nadere informatie

Het CJG anno 2018: uitkomsten van het regionaal communicatie-onderzoek

Het CJG anno 2018: uitkomsten van het regionaal communicatie-onderzoek Het CJG anno 2018: uitkomsten van het regionaal communicatie-onderzoek Het begin De gemeenten in Holland Rijnland hebben in 2008 in regionaal verband het Centrum voor Jeugd en Gezin opgericht, waarin de

Nadere informatie

Eerder en Dichtbij. Projectplan

Eerder en Dichtbij. Projectplan Eerder en Dichtbij Projectplan Bussum, augustus september 2012 1. Inleiding De pilot Eerder en Dichtbij is een verlening van de eerste pilot Meer preventie minder zorg. Het doel van de pilot was oorspronkelijk

Nadere informatie

Gemeenten krijgen vanaf 2015 veel meer verantwoordelijkheid:

Gemeenten krijgen vanaf 2015 veel meer verantwoordelijkheid: 2 juni 2014 Sociaal Domein Gemeenten krijgen vanaf 2015 veel meer verantwoordelijkheid: Jeugdzorg, AWBZ-begeleiding naar Wmo, Participatiewet. Samenhang met ontwikkelingen Publieke Gezondheidszorg en Passend

Nadere informatie

Plan voor een scholingsaanbod CJG: in en vanuit het CJG

Plan voor een scholingsaanbod CJG: in en vanuit het CJG Plan voor een scholings CJG: in en vanuit het CJG Uitgaan van de eigen kracht van ouders en kinderen, die eigen kracht samen versterken en daar waar nodig er op af en ondersteunen Het scholingsplan CJG

Nadere informatie