COCHINS EN COCHINKRIELEN PROBLEMEN VAN ALLE DAG OF TOCH NIET?

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "COCHINS EN COCHINKRIELEN PROBLEMEN VAN ALLE DAG OF TOCH NIET?"

Transcriptie

1 COCHINS EN COCHINKRIELEN PROBLEMEN VAN ALLE DAG OF TOCH NIET?

2 COCHINS EN COCHINKRIELEN Wat gaan we bespreken: Het type (groot en kriel) Problemen met de kam (kriel) Problemen met de vleugels (groot en kriel) Problemen met de staarten (groot) Problemen met de buitentenen. (groot en kriel) Zwart groot

3 HET TYPE BIJ GROOT

4 HET TYPE BIJ GROOT Buff groot

5 De Cochinhanen zijn duidelijk hoger dan dat deze lang zijn. De hennen zijn in het geheel ronder. HET TYPE BIJ GROOT

6 HET TYPE BIJ KRIEL Voorstudie van Van Gink (Poultry Paintings Palthe)

7 HET TYPE BIJ KRIEL Huidige standaard van de krielen)

8 HET TYPE De Cochinkrielen zijn dus iets hoger dan dat ze lang zijn We zeggen vaak dat Cochinkrielen Veerballen (Federballen) zijn.

9 HET TYPE BIJ GROOT (standaard) Een rijk bevederd hoen, dat door zijn overmatige donsontwikkeling nog zwaarder toont dan het werkelijk is. De lichaamshouding neigt naar voren. De donsontwikkeling aansluitend bij de volle beenbevedering. Is zo rijk bevederd, dat deze bijna de grond raakt. Vooral bij de hennen. Romp is breed en diep, overal gerond met enigszins gedoken houding. Hals is kort, vol en fraai gebogen. Halsbehang dekt schouders af. Rug en zadel tonen kort, zijn zeer breed en overdwars gerond. Zeer vol en rijk bevederd. Zadelbehang dekt uiteinden vleugels af. Borst is naar voren gedragen, zeer vol, zeer breed, diep en goed gerond. Vleugels klein en goed opgetrokken. Staartpartij is kort, goed gespreid aan de basis. Overvloed aan staart steunveren. Sikkels zijn kort. Staartpartij zacht, rond en massaal.

10 HET TYPE BIJ KRIEL (Standaard) Zeer breed en gedrongen van bouw. Zowel van voren, van achteren als zijdelings gezien kan een Cochinkriel in een cirkel gevat worden. Borst laag gedragen ( Gedoken houding ). Staartpartij zeer goed afgerond. De ronding van de staart bij de haan bevind zich op gelijke hoogte van de kop. Zeer rijk en los van bevedering. Romp is zeer breed, kort en diep. Naar voren gedoken houding. Hals is kort, gebogen en iets naar voren gedragen. Rug en zadel zijn kort en zeer breed, goed overdwars gerond, oplopend naar de brede bolvormige staartpartij. Borst is breed, diep en vol, goed gerond, laag gedragen. (gedoken houding) Vleugels zijn klein en goed gesloten en opgetrokken gedragen. Staart heeft korte en soepele en brede stuurveren. De staartpartij geeft het dier een bolvormige indruk.

11 HET TYPE Rond van voren / achteren Rond van boven Rond van opzij

12 HET TYPE Wit kriel Zwart kriel Wat maakt deze hanen nou zo mooi? Parelgrijs kriel

13 HET TYPE Zilverpatrijs kriel (In Ned. Niet erkend) Meerzomig zilverpatrijs kriel Wat maakt deze hennen nou zo mooi? Geelkoekoek kriel

14 HET TYPE (met de ogen halfdicht) Cochinboek; Schilderij Edwin Megargee

15 HET TYPE (met de ogen halfdicht) Cochinboek; Schilderij Jennrich

16 HET TYPE BIJ KRIEL Gezoomd blauw kriel Tekening Diana Jacky Cochinboek

17 HET TYPE BIJ KRIEL Zadel moet boven de kop uitkomen. Waarom rolt de cochinkriel ut onze ooghoeken weg?

18 HET TYPE

19 HET TYPE

20 HET TYPE

21 HET TYPE

22 PROBLEMEN MET DE KAM Kam (groot): enkel, vrij klein tot nauwelijks middelgroot; recht en rechtop, fraai gewelfd in overeenstemming met de kopvorm. Kam (kriel): klein, enkel, regelmatig getand met liefst vijf tanden, rechtop gedragen; rood; de kamhiel volgt de nek.

23 PROBLEMEN MET DE KAM Er zijn weinig echt fraaie kammen bij de cochins en cochinkrielen, maar er is een specifiek probleem bij de krielen.

24 PROBLEMEN MET DE KAM De gedraaide kamhiel

25 PROBLEMEN MET DE KAM Komt voor bij veel kleurslagen van de cochinkriel en zowel bij hanen als bij hennen, maar uiteraard valt het bij de hennen minder op. (Het komt voor in diversse gradaties)

26 PROBLEMEN MET DE KAM Normale kamhiel Normale beoordeling Iets gedraaide kamhiel. Hoe mooi het dier ook is. Max G 92 voor het dier. Kam tot horizontaal gedraaid Het dier krijgt altijd een O als eindpredikaat.

27 PROBLEMEN MET DE KAM Deze mate van bestraffing is bepaald en vastgesteld door de leden van de speciaalclub d.d Aan de standaardcommissie zal worden gevraagd (indien wenselijk) een en ander op te nemen / toe te voegen aan de standaard bij ernstige fouten. Bijzonder detail. De kamhielen draaien ALTIJD dezelfde kant op.

28 PROBLEMEN MET DE VLEUGELS Cochins en cochinkrielen hebben geen funktionele vleugels. Zij vliegen niet en flapperen slecht 80 tot 100 cm omhoog op een zitstok. Uit cochinboek. Van chris Jones Waarschijnlijk de oorzaak van relatief veel problemen met vleugels.

29 PROBLEMEN MET DE VLEUGELS

30 PROBLEMEN MET DE VLEUGELS Correcte vleugels.

31 PROBLEMEN MET DE VLEUGELS Slappe / Open vleugels.

32 PROBLEMEN MET DE VLEUGELS Spleetvleugel. Dier op de kop laten hangen!!

33 PROBLEMEN MET DE VLEUGELS Het kan je als keurmeester eigenlijk niet ontgaan. Een schakelpen moet ook altijd aanwezig zijn.

34 PROBLEMEN MET DE VLEUGEL Normale vleugel Normale beoordeling Open / slappe vleugel. (van buitenaf niet zichtbaar) Het dier 1 of 2 predikaten terugzetten al naar gelang de mate Spleetvleugel. (dier op de kop houden) Het dier krijgt altijd een O als eindpredikaat.

35 PROBLEMEN MET DE VLEUGELS Deze mate van bestraffing is bepaald en vastgesteld door de leden van de speciaalclub d.d Aan de standaardcommissie zal worden gevraagd (indien wenselijk) een en ander op te nemen / toe te voegen aan de standaard bij fouten cq ernstige fouten.

36 PROBLEMEN MET DE STAARTEN

37 PROBLEMEN MET DE STAARTEN Standaard groot Staartpartij is kort, goed gespreid aan de basis. Overvloed aan staart steunveren. Sikkels zijn kort. Staartpartij zacht, rond en massaal. Standaard kriel Staart heeft korte en soepele en brede stuurveren. De staartpartij geeft het dier een bolvormige indruk. Sikkels en bijsikkels dekken de stuurveren geheel af.

38 PROBLEMEN MET DE STAARTEN Dus van achteren zijn staartstuurveren zichtbaar. Is nog wel eens een probleem, omdat staartstuurveren bewust getrokken worden. Bij de krielen zie je van achteren in het geheel geen staartstuurveer. Worden allemaal afgedekt door sikkels en bijsikkels. Is vrijwel nooit een probleem.

39 PROBLEMEN MET DE STAARTEN Staarten met duidelijk aanwezige staartstuurveren.

40 PROBLEMEN MET DE STAARTEN Bij dit soort staarten moet je oppassen en gaan controleren. Zijn de staartstuurveren er wel? Ook al is niet te bewijzen dat staartpennen bewust zijn getrokken, dergelijke staarten moeten zwaar gestraft worden.

41 PROBLEMEN MET DE STAARTEN Het trekken wordt (werd) gedaan, omdat staartpennen nogal eens erg lang worden en daardoor een lagere beoordeling krijgen. Liever een te lange staart dan een dier zonder staart. I.v.m. dierenwelzijn is het onze plicht hier gepast op te reageren.

42 PROBLEMEN MET DE STAARTEN Normale staart Normale beoordeling Te lange (of te korte) staart stuur pennen Dier zonder staart stuurpennen. Het dier 1 of 2 punten in mindering brengen al naar gelang de mate Het dier krijgt altijd een O als eindpredikaat.

43 PROBLEMEN MET DE STAARTEN Deze mate van bestraffing is bepaald en vastgesteld door de leden van de speciaalclub d.d Aan de standaardcommissie zal worden gevraagd (indien wenselijk) een en ander op te nemen / toe te voegen aan de standaard bij ernstige fouten.

44 PROBLEMEN MET DE BUITENTENEN

45 PROBLEMEN MET DE BUITENTENEN Bij rassen met zware voetbevedering komen we in verhouding erg vaak afwijkingen tegen aan de buitenteen. Vaak zijn ze korter of erg kort. Het is geen nieuw fenomeen, maar een bekende afwijking. Deze afwijking heet Brachydactylie en berust op erfelijke genen. (Brachydactylie betekent aangeboren verkorting van vinger- en teenkootjes Al omstreeks 1940 is vastgesteld dat er bij kippen een omgekeerde relatie is. Hoe meer en hoe langer de voetveren hoe vaker de dieren te maken krijgen met kortere buitentenen. (Warren)

46 PROBLEMEN MET DE BUITENTENEN 1. = Achterteen en bestaat uit 2 kootjes 2. = Binnenteen en bestaat uit 3 kootjes 3. = Middenteen en bestaat uit 4 kootjes 4. = Buitenteen en bestaat uit 5 kootjes 5. = Vijfde teen. (niet bij cochins aanw.) Voetbevedering bij kippen wordt gevormd door 1, 2 of 3 verschillende genen. Bewezen is dat bij de Cochin alle drie de genen actief zijn. Hierboven een tekening van een normale kippenpoot (met vijfde teen).

47 PROBLEMEN MET DE BUITENTENEN Welke afwijkingen komen we tegen bij de cochin(kriel). Misvormde / sprieterige nagel aan de buitenteen. (Meestal is dit een eerste symptoom dat je qua hoeveelheid voetbevedering tegen de grens aan zit.)

48 PROBLEMEN MET DE BUITENTENEN Te korte buitentenen, maar nog wel met een nagel. (Als geheugensteuntje is te gebruiken dat een goede buitenteen langer moet zijn dan de binnenteen)

49 PROBLEMEN MET DE BUITENTENEN Buitenteen Ter vergelijk links Cochin en rechts Wyandotte. In feite is de buitenteen bij de Cochin al misvormd

50 PROBLEMEN MET DE BUITENTENEN Meerdere kootjes zijn verdwenen en een nagel is ook niet meer aanwezig op de buitenteen. In heel veel gevallen zul je waarnemen dat deze dieren erg veel en een volle teen en pootbevedering hebben.

51 PROBLEMEN MET DE BUITENTENEN Op de foto een zeer kromme teen. De teen gaat in feite haaks om. Dit is aanzienlijk erger dan een iets en flauw gebogen teen Hier bij een onbevederde poot.

52 PROBLEMEN MET DE BUITENTENEN Als een kip niet goed op de voetzolen staat ontstaan er ook misvormingen. In de ergste gevallen ligt de buitenteen onder de middenteen door of ligt daar tegen aan. Bij de handkeuring kun je dit goed waarnemen als we kritisch naar de zolen kijken.

53 PROBLEMEN MET DE BUITENTENEN Te korte buitenteen met nog wel een nagel Het dier krijgt altijd een O als eindpredikaat Te korte buitentenen zonder nagel. Het dier krijgt altijd een O als eindpredikaat Zeer kromme teen (haaks om). Het dier krijgt altijd een O als eindpredikaat.

54 PROBLEMEN MET DE BUITENTENEN Een buitenteen die tegen de middenteen aanligt of er onderdoor gaat. Het dier krijgt altijd een O als eindpredikaat 1 kromme teen of 1 nagel die ontbreekt. Het dier wordt bestraft met 1 predikaat 2 kromme tenen of twee nagels die ontbreken. Het dier krijgt altijd een O als eindpredikaat.

55 PROBLEMEN MET DE BUITENTENEN Deze mate van bestraffing is bepaald en vastgesteld door de leden van de speciaalclub d.d Aan de standaardcommissie zal worden gevraagd (indien wenselijk en als het al niet opgenomen is ) een en ander op te nemen / toe te voegen aan de standaard bij fouten en ernstige fouten. Er staat nergens dat Cochins en Cochinkrielen overvloedige voetbevedering moeten hebben. Indien de poten in orde zijn, mag de voetbevedering best wat minder ontwikkeld zijn. Ze hoeven geen vleugels aan hun poten te hebben.

56 COCHINS EN COCHINKRIELEN DianaJacky.com V R A G E N

De Orpington en haar aandachtspunten

De Orpington en haar aandachtspunten De Orpington en haar aandachtspunten KLN-congres Hoenders en Dwerghoenders 9 mei 2015 1e vaststelling: Zowel groot als kriel zijn er topdieren De Orpington en haar aandachtspunten Het type Gewicht Stelling/beenlengte

Nadere informatie

Gestreepte Plymouth Rock

Gestreepte Plymouth Rock Gestreepte Plymouth Rock Belangrijkste zaken bij het keuren van Plymouth Rocks. Type Kop Staart Vleugels en vleugeldracht Streping 1 Type: Krachtig, goed bevederde hals. Fraaie en evenredig ontwikkelde

Nadere informatie

WAT IS STELLING. 1. Type. 2. Bouw. 3. Hoogte. 4. Presentatie. 5. Houding 68% 16% 14% 3% 0%

WAT IS STELLING. 1. Type. 2. Bouw. 3. Hoogte. 4. Presentatie. 5. Houding 68% 16% 14% 3% 0% AANDACHTSPUNTEN Stelling Meer keurmeester binnen 1 ras op 1 show Brakel, geelwitgeband OEV kriel, zwart met messing rug Rangorde op een show Onderwerpen voor 2016 Keuren van trio s Toekennen predikaat

Nadere informatie

Aandachtpunten bij het keuren van Zijdehoenders en hun dwergvorm

Aandachtpunten bij het keuren van Zijdehoenders en hun dwergvorm Aandachtpunten bij het keuren van Zijdehoenders en hun dwergvorm Type en bouw Haan. Romp breed, kort en gerond, achterlijf diep en vol, houding horizontaal. Rug breed, kort, in een holle lijn oplopend

Nadere informatie

De Java Kriel DOOR WILLY TOONEN P R ESENTATIE ZATERDAG 9 ME I L A NDELI JK K E URMEESTERS CON G RES

De Java Kriel DOOR WILLY TOONEN P R ESENTATIE ZATERDAG 9 ME I L A NDELI JK K E URMEESTERS CON G RES De Java Kriel DOOR WILLY TOONEN PRESENTATIE ZATERDAG 9 MEI 2015 LANDELIJK KEURMEESTERS CONGRES De Javakriel, een sierlijk en pittig, maar moeilijk dwerghoen. Waarom moeilijk? Massaal afpikken van kamdoorntjes

Nadere informatie

De Welsumer. Uniek door haar eenvoud

De Welsumer. Uniek door haar eenvoud De Welsumer Uniek door haar eenvoud Met dank aan: Welsumerclub Marcel Eissens Bert Kremer Klaas van der Hoek Aandachtspunten Type Kopversierselen Kleur Stand van het ras Waarderen Bestraffen Jubileumshow

Nadere informatie

RONDE VORMEN KENMERKEN DE WYANDOTTE

RONDE VORMEN KENMERKEN DE WYANDOTTE RONDE VORMEN KENMERKEN DE WYANDOTTE De Wyandotte (kriel) anno 2012 is nog steeds mateloos populair. Op de grotere shows vormt vrijwel altijd de Wyandotte(kriel) de grootste groep ingezonden dieren. Dit

Nadere informatie

FAVEROLLES Frans, Duits en kriel

FAVEROLLES Frans, Duits en kriel FAVEROLLES Frans, Duits en kriel We hebben hier te maken met een ras wat je over de hele wereld tegenkomt, een ras waar vele schilders en tekenaars inspiratie bij vonden. Naast een spectaculair show ras,

Nadere informatie

Aandachtspunten bij Brahma s Keurmeesterscongres 2009

Aandachtspunten bij Brahma s Keurmeesterscongres 2009 Aandachtspunten bij Brahma s Keurmeesterscongres 2009 Hedendaagse minpunten en vaststellingen bij keuringen Bouw te smal en te weinig borstdiepte Schedel te smal en slordige kamvorm Ontbreken van de knip

Nadere informatie

HET HERVE HOEN. Foto: Genootschap Herve / Mergelland Hoen.

HET HERVE HOEN. Foto: Genootschap Herve / Mergelland Hoen. HET HERVE HOEN Door: Jan Schaareman (NL) Foto: Genootschap Herve / Mergelland Hoen. Als fokker van enkele Belgische rassen, volg ik met belangstelling de ontwikkeling en het verhaal rond het Herve Hoen.

Nadere informatie

Verslag dierbespreking maart 2014 Jaarvergadering NSDH. (Hans Tenbergen)

Verslag dierbespreking maart 2014 Jaarvergadering NSDH. (Hans Tenbergen) Verslag dierbespreking maart 2014 Jaarvergadering NSDH. (Hans Tenbergen) Helaas werkte het door mij meegebrachte fototoestel die dag niet mee. Ik heb het verslag wat aangevuld met al bestaande foto s.

Nadere informatie

Wereldwijd een nieuwe kleur. Keurmeestercongres 25 mei 2013

Wereldwijd een nieuwe kleur. Keurmeestercongres 25 mei 2013 Bobtail bij Cochinkrielen Wereldwijd een nieuwe kleur Bobtail bij Cochinkrielen Vernoemd naar het kleurpatroon bij de Old English Sheepdog of Bobtail Bobtail bij Cochinkrielen Keurmeestercongres 25 mei

Nadere informatie

KO SHAMO KO SHAMO. Intro Oorsprong Raskenmerken Kleurslagen Beoordeling Samenvatting. Door: Urs Lochmann

KO SHAMO KO SHAMO. Intro Oorsprong Raskenmerken Kleurslagen Beoordeling Samenvatting. Door: Urs Lochmann KO SHAMO KO SHAMO Intro Oorsprong Raskenmerken Kleurslagen Beoordeling Samenvatting Door: Urs Lochmann Intro Ik begon met kippen houden toen ik 10 was. Mijn eerste kippen waren Wyandotte krielen, vervolgens

Nadere informatie

1250-1330 1340-1440 1450-1650 1660-1700

1250-1330 1340-1440 1450-1650 1660-1700 Nederlandse Hangoor Dwerg Het land van oorsprong is Nederland. Is in Nederland erkend in 1964 Puntenschaal Groep 6.Hangoren. Pos. Onderdeel Punten 1 Gewicht 10 2 Type, bouw en stelling 20 3 Pels en pelsconditie

Nadere informatie

hoenders foto s: Ruben Boonen, Andy Verelst & Cedric Van de Walle Het Vlaams Neerhof - oktober - november - december 2012

hoenders foto s: Ruben Boonen, Andy Verelst & Cedric Van de Walle Het Vlaams Neerhof - oktober - november - december 2012 hoenders De Belgische en Waasse kriel De laatste jaren zien we op meer regelmatige basis Belgische en Waasse krielen op onze tentoonstellingen verschijnen. Niet enkel de kwaliteit is fl ink omhoog gegaan,

Nadere informatie

Foktomen bij Barnevelders

Foktomen bij Barnevelders Foktomen bij Barnevelders Foktomen bij Barnevelders samenstellen Is zoeken naar: Het schaap met vijf poten! Een speld in een hooiberg! Foktomen bij Barnevelders WAT KOMT AAN BOD? TYPE EN FORMAAT TEKENING

Nadere informatie

Nieuwe erkenningen op de Noordshow 2009

Nieuwe erkenningen op de Noordshow 2009 Nieuwe erkenningen op de Noordshow 2009 Foto's: Klaas van der Hoek, tekst: Aad Rijs. Op de KLN bondsshow voor de pluimveegroepen hebben de leden jaarlijks de gelegenheid nieuwe kleurslagen of rassen die

Nadere informatie

Tekst en foto s: Danne J. Honour 2009

Tekst en foto s: Danne J. Honour 2009 Tekst en foto s: Danne J. Honour 2009 De kleur parelgrijs zit dicht bij het gen voor bevederingsrem (op het chromosoom). Het vererft dus makkelijk samen. De bevederingsrem zorgt voor verdroogde of misvormde,

Nadere informatie

100 puntenlijst. Een korte blik op de punten In de vorm van vragen

100 puntenlijst. Een korte blik op de punten In de vorm van vragen 100 puntenlijst Een korte blik op de punten In de vorm van vragen Hoeveel dieren moet je maximaal klasseren? 1. Afhankelijk van aantal, max 3 62% 2. Geen, punten zeggen genoeg 3. Onafhankelijk van aantal,

Nadere informatie

wildkleur KEURMEESTERSCONGRES 24 EN 25 MEI 2013

wildkleur KEURMEESTERSCONGRES 24 EN 25 MEI 2013 wildkleur KEURMEESTERSCONGRES 24 EN 25 MEI 2013 WAT IS NU WILDKLEUR BIJ HOENDERS? BANKIVA RODE KAMHOEN GALLUS GALLUS SONNERATH HOEN/GALLUS SONNERATII VORKSTAARTHOEN/GALLUS VARIUS CEYLONHOEN/ GALLUS

Nadere informatie

Waar moet je op letten bij het keuren

Waar moet je op letten bij het keuren Waar moet je op letten bij het keuren Krachtig, trots en elegant met een uitdagende felle blik en opmerkelijke waaierstaart V kinlel en V ogen (te oranje ) F kinlel en G ogen U ogen Foto uit Japan G kinlel

Nadere informatie

DE NEDERLANDSE UILEBAARD

DE NEDERLANDSE UILEBAARD DE NEDERLANDSE UILEBAARD Tekst: Jan Kraan. Foto s: Piet Kroon, Rolf de Ruiter, Rolinka Snijders en Jan Kraan. Waarom kiezen voor de Nederlandse Uilebaard? In stand houden van een Zeldzaam Oud Nederlands

Nadere informatie

Serama. Raskenmerken haan:

Serama. Raskenmerken haan: Serama Herkomst: Wereldwijd verspreid Maleisisch oorspronkelijk krielras. In 2001 in Noord-Amerika en enkele jaren later via Nederland naar Europa ingevoerd. Algemeen voorkomen: Zeer klein, breed en compact

Nadere informatie

BULGAARSE PLUIMVEE RASSEN Deel 2

BULGAARSE PLUIMVEE RASSEN Deel 2 BULGAARSE PLUIMVEE RASSEN Deel 2 Tekst: Hristo Lukanov (Bulgarije) Foto s: Hristo Lukanov, Petar Petrov, Plamen Spassov (Bulgarije) DE RASSEN - deel 2 2. RODE STARA ZAGORA KIP/ STAROZAGORSKA RED CHICKEN

Nadere informatie

Noordelijke keurmeesters 12 februari

Noordelijke keurmeesters 12 februari Hollandse kuifhoenders en Ned. Baardkuifhoenders Hollandse kuifhoenders en Ned. Wat komt aan de orde: Baardkuifhoenders Introductie van de spreker Plaats binnen de Entente Kort de Historie Het type Kuiven

Nadere informatie

Grondkleur van de Doornikse kriel. Keurmeesterscongres 2012/ AR

Grondkleur van de Doornikse kriel. Keurmeesterscongres 2012/ AR Grondkleur van de Doornikse kriel Waarom dit onderwerp? Met ingang van dit jaar is de kleurbeschrijving van de Doornikse kriel gewijzigd. Onze standaard is met een overgangsperiode van vijf jaar gelijkluidend

Nadere informatie

de brahma S van Tekst en foto s: Geri Glastra

de brahma S van Tekst en foto s: Geri Glastra de brahma S van martin linskens Tekst en foto s: Geri Glastra Brahma s nemen in ons hoenderwereldje een geheel eigen plaats in. De grootte en de strenge, haast vechtlustige blik, maar ook de rust en de

Nadere informatie

Thans volop in de schijnwerper. De Australorps

Thans volop in de schijnwerper. De Australorps Thans volop in de schijnwerper De Australorps We hebben al wel eens eerder vastgesteld dat verschillende rassen in ons pluimvee wereldje volop in de belangstelling komen van de fokkers, terwijl andere

Nadere informatie

Het Herve Hoen. Keurmeestercongres 16 & 17 mei Hub Maar

Het Herve Hoen. Keurmeestercongres 16 & 17 mei Hub Maar Het Herve Hoen Keurmeestercongres 16 & 17 mei 2014 2 Hub Maar Historie *Land van herkomst : België, *erkend in 3 kleurslagen: zwart, blauw (gezoomd), koekoek, *voornamelijk Land van Herve, provincie Luik,

Nadere informatie

Trotse eigenaars, topdieren en in het oog lopende fokprestaties Deel 1

Trotse eigenaars, topdieren en in het oog lopende fokprestaties Deel 1 Trotse eigenaars, topdieren en in het oog lopende fokprestaties Deel 1 VANUIT AUSTRALIË De Canberra/Queanbeyan Poultry Club Show 2006 Door: Greg Davies Het doel van onze kleine club is het promoten en

Nadere informatie

Tekst: Jan Willem Hondelink

Tekst: Jan Willem Hondelink KLEURSLAGEN GROTE WYANDOTTEN IN DE GEVARENZONE Tekst: Jan Willem Hondelink De Nederlandse Wyandotte Club is een grote vereniging met ruim 500 leden. 87% van deze leden fokt krielen, dus de krielen zijn

Nadere informatie

Tekst: Elly Vogelaar. Foto s: Aviculture Europe

Tekst: Elly Vogelaar. Foto s: Aviculture Europe Tekst: Elly Vogelaar Foto s: Aviculture Europe Links: Lisette bij het inkooien van een roodporselein Sussexkriel. Foto: Jack Vriesekoop Menig kippenfokker heeft de stille wens dat zijn zoon of dochter

Nadere informatie

standaardeisen DIAMANTDUIVEN

standaardeisen DIAMANTDUIVEN standaardeisen DIAMANTDUIVEN Nederlandse Bond van Vogelliefhebbers uitgave voorjaar 990 INHOUDSOPGAVE: Voorwoord... 2 Standaard... 3 Keurtechnische aanwijzingen... 4 Kleurstandaard Bruin... 5 Bruinpastel...

Nadere informatie

Tekst en tekeningen: N. Akkerman

Tekst en tekeningen: N. Akkerman Tekst en tekeningen: N. Akkerman Voor een deel hebben alle langsnavelige tuimelaars een gemeenschappelijke geschiedenis. Wanneer u de verschillende rasbeschrijvingen leest, zal u al spoedig duidelijk worden

Nadere informatie

KIP. Z.O.- en O.-Aziatische rassen. Cochin. Brahma. tentoonstelling; enkelvoudige kam, grote kinlellen; voetbevederd; hanen henbevederd;

KIP. Z.O.- en O.-Aziatische rassen. Cochin. Brahma. tentoonstelling; enkelvoudige kam, grote kinlellen; voetbevederd; hanen henbevederd; Etnografie 1/6 Z.O.- en O.-Aziatische rassen KIP Cochin Brahma tentoonstelling; enkelvoudige kam, grote kinlellen; voetbevederd; hanen henbevederd; verscheidene kleuren gedrongen vechthoenders tentoonstelling;

Nadere informatie

Even pauze.! Enige van de aanwezige keurmeesters, v.l.n.r.: Verboom; Adr. De Mik; S. Boonstra en W. Voskamp. Foto: Klaas v.d. Hoek

Even pauze.! Enige van de aanwezige keurmeesters, v.l.n.r.: Verboom; Adr. De Mik; S. Boonstra en W. Voskamp. Foto: Klaas v.d. Hoek Even pauze.! Enige van de aanwezige keurmeesters, v.l.n.r.: Verboom; Adr. De Mik; S. Boonstra en W. Voskamp. Foto: Klaas v.d. Hoek 12 & 13 MEI 2006 CONGRES NEDERLANDSE PLUIMVEEKEURMEESTERS Tekst: Elly

Nadere informatie

Tekst en foto s: Ardjan Warnshuis.

Tekst en foto s: Ardjan Warnshuis. COCHIN KRIELEN Foto: AE Tekst en foto s: Ardjan Warnshuis. Wie kent ze niet, die kleine vederballen onder onze krielrassen? Ze hebben een wereldwijde bekendheid en worden in vele kleuren gefokt. Volgens

Nadere informatie

WERKDOCUMENT KLEINE GRASPARKIET

WERKDOCUMENT KLEINE GRASPARKIET WERKDOCUMENT KLEINE GRASPARKIET Bedenker van dit document: Filip RESO voorzitter technische commissie Parkieten Opsteller van dit document: Frans COPPIETERS lid technische commissie Parkieten Werkdocument

Nadere informatie

JONGDIERENDAG COCHINCLUB IN TIEL (NL) Een verslag van Peter van den Top

JONGDIERENDAG COCHINCLUB IN TIEL (NL) Een verslag van Peter van den Top Trotse eigenaars, top dieren en in het oog lopende fokprestaties Deel 1 JONGDIERENDAG COCHINCLUB IN TIEL (NL) Een verslag van Peter van den Top In het clubgebouw van de plaatselijke pluimveevereniging

Nadere informatie

Door: Ardjan Warnshuis (D)

Door: Ardjan Warnshuis (D) CHABO S Door: Ardjan Warnshuis (D) Foto: Udo Ahrens. Chabo s, vroeger ook wel Japanse krielen genoemd, zijn een oorspronkelijk krielenras dat vanuit Japan de wereld heeft veroverd. Dit krieltje met haar

Nadere informatie

JUBILEUMSHOW van de WYANDOTTECLUB Met dank aan de Wyandotteclub

JUBILEUMSHOW van de WYANDOTTECLUB Met dank aan de Wyandotteclub JUBILEUMSHOW van de WYANDOTTECLUB Met dank aan de Wyandotteclub Op 4 en 5 oktober 2013 vierde de Wyandotteclub het 90-jarig jubileum met een mooie tentoonstelling in Amersfoort, waar alleen Wyandotten

Nadere informatie

trucjes bepalen mede het wauw-effect bij de keurders en het kan je predicaat enkel ten goede komen.

trucjes bepalen mede het wauw-effect bij de keurders en het kan je predicaat enkel ten goede komen. RDENNER KRIELEN Door: Paul de Cuyper (België) Achtergrondfoto: Jan Bollen. Mijn kleinveeverhaal begon een 5-tal jaar geleden toen ik vooral geïnteresseerd was in Mechelse koekoeks en Brahma s. Dus kocht

Nadere informatie

LINIAIRE KEURING EN BEOORDELING VAN OUESSANT SCHAPEN

LINIAIRE KEURING EN BEOORDELING VAN OUESSANT SCHAPEN KOP LINIAIRE KEURING EN BEOORDELING VAN OUESSANT SCHAPEN Algemeen Kop dient wat betreft grootte en uitstraling overeen te komen met de rest van het dier in zijn algemeenheid. Ooi -fijn en regelmatige kop

Nadere informatie

Standaardeis van Agapornis taranta

Standaardeis van Agapornis taranta Standaardeis van Agapornis taranta Editie 2015 opgesteld op initiatief van Ornitho-Genetics VZW i.s.m. met MUTAVI en de technische comités van: ANBvV, AOB, BVA en KBOF 2015 Inhoud: Standaardeis van Agapornis

Nadere informatie

822 JAVAKRIELEN. Tekst en foto s: Adri Hermsen van de Nederlandse Javaclub Met aanvullende rasinformatie van de redactie

822 JAVAKRIELEN. Tekst en foto s: Adri Hermsen van de Nederlandse Javaclub Met aanvullende rasinformatie van de redactie 822 JAVAKRIELEN Tekst en foto s: Adri Hermsen van de Nederlandse Javaclub Met aanvullende rasinformatie van de redactie Een aantal kilometer over de grens van Nederland, in Bocholt (Duitsland), is van

Nadere informatie

Op de foto: Zwart zilverhalzig Ardenner krielhen. Eigenaar en foto: Ruben Boonen.

Op de foto: Zwart zilverhalzig Ardenner krielhen. Eigenaar en foto: Ruben Boonen. DE ARDENNERKRIEL Op de foto: Zwart zilverhalzig Ardenner krielhen. Eigenaar en foto: Ruben Boonen. DE ARDENNER KRIEL een kip die zich gedraagt zoals je verwacht dat een kip zich gedraagt. Door: Jan Bollen

Nadere informatie

Nieuwe Speciaalclub. Europese Serama s bestaan niet!! Beoordeling van type uitgebreid

Nieuwe Speciaalclub. Europese Serama s bestaan niet!! Beoordeling van type uitgebreid Nieuwe Speciaalclub Europese Serama s bestaan niet!! Beoordeling van type uitgebreid Voor december 2013: Seramavereniging Nederland Seramaclub Nederland Per december 2013: Serama Speciaalclub Nederland

Nadere informatie

Satsumadori (ook wel Kagoshima game genoemd)

Satsumadori (ook wel Kagoshima game genoemd) Satsumadori (ook wel Kagoshima game genoemd) Door: Wanda Zwart De Geschiedenis De Satsumadori komt oorspronkelijk uit Japan. Volgens de Laboratory of Animalbreeding and Genetics van de Universiteit van

Nadere informatie

Gezamenlijke standaardeisen Forpussen. Opgesteld door de technische commissies van ANBvV, KBOF, NBvV en NFC.

Gezamenlijke standaardeisen Forpussen. Opgesteld door de technische commissies van ANBvV, KBOF, NBvV en NFC. De vorm van de vogels. FYSIEKE KENMERKEN DWERGPAPEGAAIEN. (geslacht Forpus) 01. Het voorhoofd, vanaf de snavel licht gewelfd naar achter toe. 02. Bovenkop (kruin), licht gewelfd. 03. De omgebogen snavel

Nadere informatie

Standaardeis Catharina parkiet

Standaardeis Catharina parkiet Pagina 1 Inhoudsopgave : pagina Inhoudsopgave 2 Toelichting keurbrief 3 en 4 Keurbrief 4 Algemene standaardeis Catharina parkiet 5 en 6 Mutatie beschrijving Groen 7 D. groen 8 D.D. groen 9 Turquoise 10

Nadere informatie

PAVLOV. Hoenders. Deel 2. Door: Yuri Dmitriev (Letland) GESCHIEDENIS VAN DE RESTAURATIE VAN HET PAVLOV HOENDERRAS

PAVLOV. Hoenders. Deel 2. Door: Yuri Dmitriev (Letland) GESCHIEDENIS VAN DE RESTAURATIE VAN HET PAVLOV HOENDERRAS PAVLOV Hoenders Door: Yuri Dmitriev (Letland) Deel 2 GESCHIEDENIS VAN DE RESTAURATIE VAN HET PAVLOV HOENDERRAS Foto: Yuri Dmitriev. De tijd spaarde deze parel onder de hoenderrassen niet. Een lange tijd

Nadere informatie

Standaardeisen van Agapornis canus V 3.1

Standaardeisen van Agapornis canus V 3.1 Standaardeisen van Agapornis canus V 3.1 opgesteld op initiatief van Ornitho-Genetics vzw in samenwerking met MUTAVI en de technische comités van: AOB, BVA International en KBOF 2015 heden: Ornitho-Genetics

Nadere informatie

GALLINOVA 9 en 10 november 2012 in de Markthal in Barneveld Foto's: Ko Smidt

GALLINOVA 9 en 10 november 2012 in de Markthal in Barneveld Foto's: Ko Smidt Trotse eigenaars, top dieren en in het oog lopende fokprestaties Deel 2 GALLINOVA 9 en 10 november 2012 in de Markthal in Barneveld Foto's: Ko Smidt Een prachtige show met heel veel verschillende rassen,

Nadere informatie

Oefeningen voor patiënten met reumatoïde artritis

Oefeningen voor patiënten met reumatoïde artritis Het is belangrijk om de oefeningen die u in het ziekenhuis hebt gedaan thuis dagelijks voort te zetten. Dit om de gewrichten en spieren in een goede conditie te houden. Probeer op een vast tijdstip te

Nadere informatie

Gemeenschappelijke standaardeis van de Agapornis taranta

Gemeenschappelijke standaardeis van de Agapornis taranta 1 Gemeenschappelijke standaardeis van de Agapornis taranta Opgesteld door de technische comités van: ANBvV, AOB, BVA, KBOF, ONZE PARKIETEN, Parkietenspeciaalclub ANBvV, PSC, Psittacula Holland, NBvV, ism

Nadere informatie

CLUBSHOWS OP DE NOORDSHOW 2015

CLUBSHOWS OP DE NOORDSHOW 2015 CLUBSHOWS OP DE NOORDSHOW 2015 Boven: Plymouth Rock krielhen. Foto: B. den Blanken. Tijdens de Noordshow zijn er ook talloze stands van clubs en verenigingen waar de bezoekers meer informatie over de rassen

Nadere informatie

Tekst en foto s: Willem van Ballekom

Tekst en foto s: Willem van Ballekom Tekst en foto s: Willem van Ballekom Boven: een Japanse Koeyoshi. Fokker Dhr. Ito (Japan) Foto Julia Keeling (Isle of Man) De Koeyoshi De Japanse Koeyoshi behoort, ondanks zijn imponerende vechthoenderuiterlijk,

Nadere informatie

Foto: Hub Maar Tekst: Syb Cornel Foto s: Berend Beekhuis, allen genomen op de Gelderlandshow Eindredactie: Sytze de Bruine

Foto: Hub Maar Tekst: Syb Cornel Foto s: Berend Beekhuis, allen genomen op de Gelderlandshow Eindredactie: Sytze de Bruine NIEUWS VAN DE BRAHMACLUB NEDERLAND Foto: Hub Maar Tekst: Syb Cornel Foto s: Berend Beekhuis, allen genomen op de Gelderlandshow Eindredactie: Sytze de Bruine Het tentoonstellingsseizoen 2015 zit er weer

Nadere informatie

REGLEMENT HANDKEURING POSTDUIVEN GVK

REGLEMENT HANDKEURING POSTDUIVEN GVK REGLEMENT HANDKEURING POSTDUIVEN GVK WIJZE VAN KEUREN De keurmeester blijft steeds de onderstaande punten afwegen in zijn beoordeling, die uiteindelijk in een bepaald aantal punten wordt omgezet. Beoordeel

Nadere informatie

Een presentje van onze Zuiderburen, de Kwartelkleur. KV 2013, Aad Rijs

Een presentje van onze Zuiderburen, de Kwartelkleur. KV 2013, Aad Rijs Een presentje van onze Zuiderburen, de Kwartelkleur KV 2013, Aad Rijs Een verschil in interpretatie van de standaard tussen Nederland en België bleek in 2011 een probleem België en Nederland; twee landen

Nadere informatie

COCHINS EN BRAHMA 'S IN ROEMENIË

COCHINS EN BRAHMA 'S IN ROEMENIË COCHINS EN BRAHMA 'S IN ROEMENIË Tekst en foto s: Bobo Athes U hebt vast nog niet veel gehoord over pluimveefokkers in Roemenië. En u kunt zich waarschijnlijk niet herinneren ooit inzendingen vanuit Roemenië

Nadere informatie

Honderd puntenlijst bij de beoordeling van hoenders en dwerghoenders.

Honderd puntenlijst bij de beoordeling van hoenders en dwerghoenders. Honderd puntenlijst bij de beoordeling van hoenders en dwerghoenders. Deze lijst is samengesteld uit besluiten van de afgelopen keurmeestercongressen. Zij bevat afspraken welke gemaakt zijn om tot een

Nadere informatie

Supplement STANDAARDEISEN KLEURKANARIES

Supplement STANDAARDEISEN KLEURKANARIES Supplement STANDAARDEISEN KLEURKANARIES 2009 A.N.B.v.V, K.B.O.F. en N.B.v.V. Maart 2009 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 1-1 Voorwoord... 1-2 1 DE LIPOCHROOMKLEUREN MET WITTE PENNEN... 1-3 1.1 ALGEMENE EISEN

Nadere informatie

Tekst en foto s: N.M.D. van Benten

Tekst en foto s: N.M.D. van Benten Tekst en foto s: N.M.D. van Benten Links: Fraaie roodschimmel Ned. Krulveerkropper Onder: Witte Ned. Krulveerkropper met een matige krulling en structuur. Voetbevering en blaaswerk zijn echter wel naar

Nadere informatie

Genetische symbolen voor driekleur zwart: Zie Rijnlander blz 171.

Genetische symbolen voor driekleur zwart: Zie Rijnlander blz 171. 46 a Lotharinger Dwerg Het land van oorsprong is Duitsland In Nederland erkend in 2010 Genetische symbolen voor driekleur zwart: Zie Rijnlander blz 171. 304a Puntenschaal groep 2. Tekening Pos. Onderdeel

Nadere informatie

Tekst: Elly Vogelaar met dank aan de Marans-Club de France Foto: Dirk de Jong

Tekst: Elly Vogelaar met dank aan de Marans-Club de France Foto: Dirk de Jong MARANS meer dan zwart koperhals Tekst: Elly Vogelaar met dank aan de Marans-Club de France Foto: Dirk de Jong In Nederland, en veel andere landen, is de zwart-koperhalzige Marans de meest bekende kleurslag.

Nadere informatie

GESCHILDERDE ASTRILDE, Emblema, picta

GESCHILDERDE ASTRILDE, Emblema, picta GESCHILDERDE ASTRILDE, Emblema, picta Keurmeestervereniging T&P. ALGEMEEN: Nederlands: Duits: Engels: Frans: Geschilderde astrilde. Gemalter astrild. Painted Firetail. Embleme peint. De Geschilderde astrilde

Nadere informatie

Witpatrijs uit geelwitpel x patrijs, een geslaagd experiment

Witpatrijs uit geelwitpel x patrijs, een geslaagd experiment Witpatrijs uit geelwitpel x patrijs, een geslaagd experiment Witpatrijs is een aantrekkelijke kleurslag welke reeds met diverse namen door het krielkippen leven is gegaan. Fokkers die al wat langer in

Nadere informatie

CochinDag 2007 Mensen, Hoenders, Herinneringen

CochinDag 2007 Mensen, Hoenders, Herinneringen CochinDag 2007 Mensen, Hoenders, Herinneringen Door: Bobo Athes Eigenlijk had ik al het plan opgevat om de Internationale CochinDag te bezoeken sinds ik Ardjan Warnshuis, een van de 2 organisatoren, had

Nadere informatie

Cursus Rust. Het Slotervaart, een ziekenhuis met ambitie KINDERGENEESKUNDE TELEFOONNUMMER 020-512 45 42

Cursus Rust. Het Slotervaart, een ziekenhuis met ambitie KINDERGENEESKUNDE TELEFOONNUMMER 020-512 45 42 Het Slotervaart, een ziekenhuis met ambitie Het Slotervaartziekenhuis, een opmerkelijk en ambitieus ziekenhuis in Amsterdam. In een informele en vertrouwde omgeving werken wij aan innovatieve medische

Nadere informatie

FCI-Standaard No. 218/21.10.2009/GB/Nederlandse vertaling CHIHUAHUA Standaard (Chihuahueño).

FCI-Standaard No. 218/21.10.2009/GB/Nederlandse vertaling CHIHUAHUA Standaard (Chihuahueño). FCI-Standaard No. 218/21.10.2009/GB/Nederlandse vertaling CHIHUAHUA Standaard (Chihuahueño). Vertaling: C. Seidler. Afstamming: Mexico. Publicatiedatum originele standaard: 28.07.2009. Gebruik: Gezelschapshond.

Nadere informatie

ARAUCANA S. Tekst en foto s: Anne Cushing (US) Ik ben niet begonnen met Araucana s ondanks

ARAUCANA S. Tekst en foto s: Anne Cushing (US) Ik ben niet begonnen met Araucana s ondanks ARAUCANA S Tekst en foto s: Anne Cushing (US) Ik ben niet begonnen met Araucana s ondanks de uitdagingen die het ras met zich mee brengt, maar VANWEGE die uitdagingen. Ik had me uitgebreid geïnformeerd

Nadere informatie

Roodbonte friese kippen

Roodbonte friese kippen Roodbonte friese kippen Al voor het stukje komkommertijd op de friese hoenderclubsite had ik met Piter afgesproken Een stukje te schrijven over de roodbonte friese kip. Afgelopen voorjaar kreeg ik van

Nadere informatie

Friese Hoenders seizoen 12-13

Friese Hoenders seizoen 12-13 Friese Hoenders seizoen 12-13 Net als voorgaande jaren heeft de FTC getracht in beeld te brengen hoe onze F riese hoenders en krielen ervoor staan. Dit aan de hand van het getoonde materiaal op de clubshow

Nadere informatie

Hét kleinste ter wereld met een hoog knuffelgehalte.

Hét kleinste ter wereld met een hoog knuffelgehalte. De Serama Hét kleinste ter wereld met een hoog knuffelgehalte. De Serama is een krielrasje dat de wereld aan het veroveren is. Bij dit ras is niet de kleur en tekening doorslaggevend, maar zijn het model

Nadere informatie

Algemene beschrijving. vogels

Algemene beschrijving. vogels OPMAAK OPZOEKBOEKDIER_DEF_XP5 06-12-2005 12:04 Pagina 209 209 KIP vogels Latijnse naam Gallus gallus Herbivoor, carnivoor, omnivoor Zaadeters Naam vrouwelijk dier Hen Naam mannelijk dier Haan Naam gecastreerd

Nadere informatie

Bijlage 1. Aantal leden van de Watermaalse baardkrielclub en de ZOBK

Bijlage 1. Aantal leden van de Watermaalse baardkrielclub en de ZOBK Bijlage 1 Aantal leden van de Watermaalse baardkrielclub en de ZOBK Onderstaande grafiek toont het verloop van het aantal leden van de Watermaalse baardkrielclub (1983-1990) en de ZOBK (1991-2008). Ook

Nadere informatie