Noordelijke keurmeesters 12 februari

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Noordelijke keurmeesters 12 februari"

Transcriptie

1 Hollandse kuifhoenders en Ned. Baardkuifhoenders

2 Hollandse kuifhoenders en Ned. Wat komt aan de orde: Baardkuifhoenders Introductie van de spreker Plaats binnen de Entente Kort de Historie Het type Kuiven en zichtproblemen Het toiletteren van kuiven. De krulvederige varieteit. Kleurslagen bij Hollandse kuifhoenders. Kleurslagen bij Ned. Baardkuifhoenders.

3 Introductie van de spreker Hendrik Timmer Woont in Beilen in de provincie Drenthe in Nederland.

4 Introducite van de spreker Hendrik Timmer Woont in Beilen in de provincie Drenthe in Nederland. Tot 2014 in Zuidlaren Vanaf 2015 in Assen Slechts 10 km!!

5 Introductie van de spreker Hendrik Timmer Woont in Beilen in de provincie Drenthe in Nederland. Zoon van een Pluimveefokker. We hadden altijd 4000 scharrelkippen op het bedrijf. Mijn eerste sierhoenders heb ik gewonnen op een verloting op een show.

6 Introductie van de spreker

7 Introductie van de spreker

8 Introductie van de spreker Hendrik Timmer Woont in Beilen in de provincie Drenthe in Nederland. Zoon van een pluimveefokker. We hadden altijd 4000 scharrelkippen op het bedrijf. Mijn eerste sierhoenders won ik op een verloting op een show in In 1987 werd ik keurmeester. Sinds 2003 hou ik me bezig met de opleiding van en examens voor keurmeesters in Nederland. (secr. Examencommissie). Ik schrijf graag over ras pluimvee en vind het mooi om presentaties te verzorgen /maken. Ich heb drie geweldige dochters. Naast dat ik veel tijd kwijt ben aan het pluimvee werk ik als Senior medewerker Vastgoed bij een woningcorporatie. Andere hobby s zijn: Handbal, Fitness en tropische vissen.

9 Hoe heten de kuifhoenders elders in Europa? (het getal in de landen is het aantal erkende kleurslagen) Holländer Haubenhühner Poland Hollands kuifhoen Hollands kuifhoen / Hollandaise hupjeé Hollandaise hupjeé Holandesa Moñuda Olandese con Ciuffo Hvidtop. Hollænder Holenderskie czubate Holandské choholaté slepice Holanďanka Nizozemska kaporasta

10 Hoe heten de baardkuifhoend. elders in Europa Paduaner (het getal in de landen is het aantal erkende kleurslagen) Poland Nederlands baardkuif 7 hoen 8 Padua / Padoue 7 10 Padoue paduaner Padewski Paduánky Paduánka Paduana 8 9 Padovana (niet erkend?)

11 Hoe heten de kuifhoenkr. elders in Europa? Zwerg - Holländer Haubenhühner Poland Bantam Hollands kuifhoen kriel (het getal in de landen is het aantal erkende kleurslagen) 4 9 Dværg-Hollænder Holenderskie czubate miniaturowe Hollands kuifhoen kriel / Hollandaise hupjeé naine Hollandaise hupjeé naine Zdrobnělé holandské chocholaté zdr.holanďanka (niet erkend?) 0 10 Olandese con Ciuffo nana Patuljasta Nizozemska kaporasta

12 Hoe heten de baardkuifkr. elders in Europa Zwerg-Paduaner Poland bantam Nederlands baardkuif hoen kriel Paduakriel / Padoue naine Padoue naine (niet erkend?) Padovana nana (het getal in de landen is het aantal erkende kleurslagen) / Dværg-Paduaner Padewski miniaturowa Zdrobnělé paduánky zdr.paduánka Patuljasta Padovanska

13 Kort de historie (t/m 15 e eeuw) Hierover is niet veel te vinden. Wat te lezen is, is echter wel belngrijk: Het ouds bekende beeld van kuifhoenders is van Jacopa da Verona. Het is een Fresco die zich in Padua moet bevinden. (Dus om de hoek hier in Treviso waar het congres is). Helaas was er geen plaatje van te traceren. Alleen maar tekst. (Maar omdat het in de buurt was heb ik voorgesteld na mijn presentatie samen te gaan zoeken ) Het fresco werd in 1397 geschilderd en is daarmee het oudst bekende beeld. Onderzoeker Stanislaw Reskowski uit Warschau (Polen) beweerde dat er omstreeks 1500 al kippen met kuiven waren in het Westen van Rusland. (helaas ook daarvan geen beeldmateriaal)

14 Kort de historie ( ) Van t/m leefde Ulisse Aldrovandi. Deze Italiaanse kunstenaar schilderde in 1600 het hier onder afgebeelde plaatje. Het zijn onmiskenbaar een Hollands kuifhoen en een Nederlands baardkuifhoen. Daaruit is te concluderen dat beide rassen ongeveer even oud zijn.

15 Kort de Historie ( ) In Nederland is een schilderij wat in 1620 gemaakt is door de gebroeders H und C. Saftleven. Het schilderij gaat over het verdrijven van Johan van Oldebarneveldt uit zijn kasteel. Interessante details zijn echter de kuifhoenders op dit schilderij.(een dier is duidelijk koekoek kleurig)

16 Heel bekend is ook het schilderij De hoenderhof van Jan Steen. Deze schilder leefde in Nederland van 1625 tot De hoenderhof werd geschilderd in Kort de historie ( )

17 Kort de historie ( ) Van 1636 bis 1695 leefde in Nederland Melchior d Hondecoeter. Hij is bekend door het grote aantal dieren portretten die hij maakte. Op vele daarvan zijn kuifhoenders te zien.

18 Kort de historie ( ) 1636 tot 1695 Melchior d Hondecoeter.

19 In deze periode werden zeer veel prenten gemaakt. Bekende tekenaars / schilders waren: J.W. Ludlow (Eng.), Julius Völschau (Dsl) en John Lawrence (Eng.) Kort de historie ( )

20 Kort voor de periode waarin we nu leven zijn P. de Wald, Delin en van Gink bekende illustrators. Zij maakten vele pluimvee schilderijen en tekeningen. Kort de historie na 1900 Van Gink.

21 Kort de historie Gebaseerd op de jaartallen zou men moeten aannemen dat het zo gegaan is als hier naast afgebeeld. >1600 >1350 >1500 Toch durf ik mijn handen er niet voor in het vuur te steken. In heel veel landen wordt Nederland als land van oorsprong aangemerkt.

22 Het type van de Holl. kuifhoenders (excl.kuif) Middelgroot, met een slank landhoenmodel, met een grote, volle ronde kuif. Romp: licht en gestrekt van bouw; over de schouders breed, naar achteren toe smaller wordend. Hals: Middellang, met lang halsbehang. Rug: goed middellang, licht aflopend. Schouders: breed; afgerond. Vleugels: matig lang, hoog gedragen. Staart: Goed gesloten; met mooie hoepelvormige en brede sikkels en een rijke sierbevedering hoog, maar niet te steil gedragen. Borst: rond; iets opgericht gedragen. Het type van de baardkuif (excl. kuif) Middelgroot, licht gebouwd hoen met een landhoenmodel, met volle en ronde kuif. Romp: Gestrekt; over de schouders; breed en naar achteren smaller wordend. Hals: Middellang, tamelijk rechtop gedragen en slechts licht gebogen, met zeer vol halsbehang. Rug: matig lang; licht aflopend. Schouders: breed ; afgerond. Vleugels: matig lang; aanliggend gedragen. Staart: middellang; met rijkelijk, zo mogelijk brede sikkelveren; hoog en weinig open gedragen.. Borst: vol; goed gerond; opgericht gedragen.

23 Het type van de Holl. kuifhoenders (excl.kuif) Middelgroot, met een slank landhoenmodel, met een grote, volle ronde kuif. Romp: licht en gestrekt van bouw; over de schouders breed, naar achteren toe smaller wordend. Hals: Middellang, met lang halsbehang. Rug: goed middellang, licht aflopend. Schouders: breed; afgerond. Vleugels: matig lang, hoog gedragen. Staart: Goed gesloten; met mooie hoepelvormige en brede sikkels en een rijke sierbevedering hoog, maar niet te steil gedragen. Borst: rond; iets opgericht gedragen. Het type van de baardkuif (excl. kuif) Middelgroot, licht gebouwd hoen met een landhoenmodel, met volle en ronde kuif. Romp: Gestrekt; over de schouders; breed en naar achteren smaller wordend. Hals: Middellang, tamelijk rechtop gedragen en slechts licht gebogen, met zeer vol halsbehang. Rug: matig lang; licht aflopend. Schouders: breed ; afgerond. Vleugels: matig lang; aanliggend gedragen. Staart: middellang; met rijkelijk, zo mogelijk brede sikkelveren; hoog en weinig open gedragen.. Borst: vol; goed gerond; opgericht gedragen.

24 Het type Type 96 Pt. Type 92 Pt. Rug te afhellend, Staart te breed. Borst te hoog gedragen.

25 Het type Type 96 Pt. Type 96 Pt. Kleine wens; Vleugels steviger aantrekken.

26 Het type Type 96 Pt. Type 93 Pt. Rug te aflopend. Staart moet iets breder en korter.

27 Het type Type 96 Pt. Type 92 Pt. Staart is veel te geknepen.

28 Het type Wat kan beter? De staart moet veel meer sierbevedering hebben. Voor het type 95 Pt. max.

29 Het type 91 Pt. voor het type, Staart is veel te klein en de sikkels zijn niet goed gebogen. Ook is de vleugel niet goed aangetrokken.

30 Het type Het type 96, 94 of 93 Pt.?? het type 95, 93 of 91 Pt.??

31 Het type 96 Pt. (In beenstand te gedrukt) 93 Pt. Borst moet dieper zijn en de staart breder.

32 Het type Wat moet beter?

33 Het type Dit noemen we een driehoekig type type. 90 Pt. is max De Romp moet dus veel gestrekter zijn en de staart veel ronder en groter.

34 De Kuif / baard en zichtproblemen Standaard Kuif bij Hollandse kuifhoenders en Baardkuifhoenders Kuif: Gelijkmatig gevormde ronde kuif. De smalle en spitste naar beneden hangende kuifveren omsluiten de kop aan de achterzijde en zijkant zodanig dat de zichtvrijheid niet belemmerd wordt. De onderste kleine veren geven steun aan de kuif. Een kleine gekleurde snip (vlinder) Boven de snavel is toegestaan. (Toiletteren om daarmee de zichtvrijheid te verbeteren is toegestaan.) De kuif van de hennen is dicht van structuur en kogelvormig. Kuifveren zijn kort, breed en hebben een gerond veereind. Standaard van de baard bij de Baardkuifhoenders Baard: Volle niet onderbroken Kin- en bakkebaard. De ogen moeten zichtvrijheid houden. Kin en bakkebaarden zijn vol ontwikkeld. Kuif en baard mogen het zicht niet hinderen.

35 De kuif en problemen met het zicht Kuif gerond bij de haan. Veren zijn smal en lang. Reiken tot onder de kinlellen / Bakkebaarden Altijd moet er zichtvrijheid zijn naar voren en naar opzij. We beoordelen dit in de hand op ooghoogte. Kuif kogelvormig. Veren zijn kort, breed en hebben een gerond veereind. Van voren! van opzij! en van boven!

36 De kuif en problemen met het zicht Altijd moet er dus Zichtvrijheid zijn naar voren en naar opzij. Hoe kunnen we dit beïnvloeden?

37 De kuif en problemen met het zicht Altijd moet er dus Zichtvrijheid zijn naar voren en naar opzij. Hoe kunnen we dit beïnvloeden?

38 De kuif en problemen met het zicht. Altijd moet er dus Zichtvrijheid zijn naar voren en naar opzij. Hoe kunnen we dit beïnvloeden?

39 De kuif en problemen met het zicht. Altijd moet er dus Zichtvrijheid zijn naar voren en naar opzij. Hoe kunnen we dit beïnvloeden? Als dit het probleem is kunnen we het vaak ook ruiken. In de plooi van de huid, tussen kuif en ogen is het vochtig en door het zweten stinkt het en kann men dikwijls vasttellen dat de ogen ontstoken zijn. (Vaak is in deze gevallen de kuif ook te groot) In dergelijke gevallen moet we het dier diskwalificeren.

40 De kuif en problemen met het zicht. Altijd moet er dus Zichtvrijheid zijn naar voren en naar opzij. Hoe kunnen we dit beïnvloeden? We kunnen dit bij pas uitgekomen kuikens al herkennen.??

41 De kuif en problemen met het zicht. Hoeveel punten geven we voor de kuifvorm? 96 Pt. 95 / 96 Pt. 95 Pt.

42 De kuif en problemen met het zicht. Hoeveel punten geven we voor de kuifvorm? 92 Pt. 94 Pt. 95 Pt.

43 De kuif en problemen met het zicht. Hoeveel punten geven we voor de kuifvorm? 95 STEVIGER STEVIGER STEVIGER

44 De kuif en problemen met het zicht. Ronder dan rond kan niet.!! Van Voren 97. Pt. Van opzij Van boven

45 De kuif en problemen met het zicht. Hoeveel punten geven we voor de kuifvorm? Kuif is te vlak en de veren hangen voor de ogen. 96 Moet rond zijn. (De fokkers kunnen dit thuis heel goed toiletteren).

46 De kuif en problemen met het zicht. Wat hoort waarbij?

47 De kuif en problemen met het zicht. Deze baardkuifkrielen hebben compacte en stevige kuiven, maar de veren aan de onderzijde moeten wel langer zijn

48 De kuif en problemen met het zicht. Deze baardkuifkrielen hebben zeker geen compacte en stevige kuif. De baard moet wat groter zijn

49 90 De kuif en problemen met het zicht. Kuif wordt veel te breed gedragen en de veren zijn niet stevig en vast aanliggend. Kuif is in feite iets gespleten. De baard is zeer goed. Hoeveel punten geven we voor de kuifvorm? Kuif van deze haan is stevig en rond. Ook is de baard zeer goed. Zou nog iets voller moeten. 93 Kuif moet veel langer zijn Baard is behoorlijk goed. 94

50 De kuif en problemen met het zicht. Betere kuif en baard zijn bijna niet mogelijk

51 De kuif en problemen met het zicht. Grote baardkuifhoenders met voor het ras zeer goed gevormde kuiven Graag zien we de kuifvorm ronder. De baard moet groter zijn. Fraaie kuif en baard.

52 De kuif en problemen met het zicht. Graag zien we de kuif iets langer. De baard is in orde Deze kuif is niet rond, omdat het dier nog in de rui zit. 94 Deze kuif is aan de voorzijde te veel ontwikkeld. De baard is uitmuntend.

53 De oogkleur bij kuifhoenders De oogkleur is voor de keurm. niet zo moeilijk te beoordelen, maar voor de fokkers is het vaak wel een probleem. De oogkleur moet van rood tot bruin bij het Hollands kuifhoen verlopen tot roodbruin of oranjekleurig bij de baardkuifhoenders. Hierbij hebben de witte en koekoekkleurige de lichtste ogen Deze zijn allemaal veel te licht!! 91

54 De oogkleur bij kuifhoenders De oogkleur is voor de keurm. niet zo moeilijk te beoordelen, maar voor de fokkers is het vaak wel een probleem. De oogkleur moet van rood tot bruin bij het Hollands kuifhoen verlopen tot roodbruin of oranjekleurig bij de baardkuifhoenders. Hierbij hebben de witte en koekoekkleurige de lichtste ogen Dit is veel beter, maar vaak niet aanwezig.

55 De snavel van kuifhoenders is speciaal. Kuifhoenders hebben opengespalkte neusgaten op de snavel. Men moet de neusgaten altijd kritisch bekijken, omdat zich hier fouten kunnen voordoen. Hier zijn de opengespalkte neusgaten misvormd. Deze skeletafwijking sluit uit van bekroning.

56 Kamontwikkeling is niet toegestaan. Deze dieren laten duidelijk twee hoorntjes zien. Dat is niet toegestaan en sluit het dier uit van bekroning. Dus 0 punten. Deze dieren tonen duidelijk kinlellen. Dat wensen we niet en de dieren moeten terug gezet worden in predikaat en punten. Dus niet direct 0 punten geven.

57 Toiletteren van de kuiven Het is bij Hollandse kuifhoenders en Baardkuifhoenders toegestaan de kuif te bewerken met het doel het zicht te verbeteren. Natuurlijk is het niet de bedoeling dat we heel veel kuifveren gaan verwijderen. Men moet het zo doen dat in de kooi het in het geheel niet opvalt.

58 Toiletteren van de kuiven Verder is het bij Hollandse kuifhoenders met witte kuif toegestaan de voorkant van de kuif te bewerken, met het doel dat de kuif een mooiere begrenzing krijgt tussen de witte kuif en en de gekleurde snip / vlinder. De veren van de snip / vlinder geven steun aan de kuif en zijn dus zeer belangrijk.

59 Toiletteren van de kuiven Het is niet heel eenvoudig de snip / vlinder zo te bewerken dat het niet opvalt. Men doet dit met een nagelschaar en werkt van achter naar voren. Altijd worden de achterste gekleurde veren afgeknipt vlak boven de huid. Door regelmatig naar de kuif te kijken krijg je uiteindelijk het gewenste model van de snip / vlinder. In Nederland hebben we voorkeur voor een kransvormige snip, maar de vorm van een vlinder is ook niet fout.

60 Krulvederige kuifhoenders (1=Holl.Kuifhoen 2 = Baardkuif) (a = Groot b = Dwerg) Niet erkend 2 b Niet erkend 1a,b, 2 a,b Niet erkend 1 b, 2 a,b Niet erkend 2 a, b Niet erkend Niet erkend 2 a, b Niet erkend

61 Krulvederige kuifhoenders en baardkuifhoend.

62 Krulvederige kuifhoenders en baardkuifhoend Gladvederig Normaal gekrulde veren Overkrulde veren

63 Krulvederige kuifhoenders en baardkuifhoend 25% Gladvederig 50% Normaal gekrulde veren 25% Overkrulde veren

64 Krulvederige kuifhoenders en baardkuifhoend 50% normaal gekrulde veren 50% overkrulde veren 50% gladvederig 50% normaal gekrulde veren

65 Krulvederige kuifhoenders en baardkuifhoend 100% normaal gekrulde veren Maar dit herbergt een groot probleem in zich!!

66 Krulvederige kuifhoenders en baardkuifhoend Overkrulde dieren zijn vrijwel niet levensvatbaar. Het is dus een vorm van Kwelfok (qualzucht). De dieren die wel uitkomen sterven meestal, omdat ze veel minder veren hebben (< 50%). Daardoor verbruiken ze zoveel meer energie dat ze niet goed groeien en uiteindelijk sterven. Overkrulde veren Normaal gekrulde veren

67 Krulvederige kuifhoenders en baardkuifhoend We moeten dus altijd glad- en normaal krulvederige met elkaar kruisen!! Als de dieren naar een show gaan verbeterd de fokker de krulling door ze met een föhn te drogen. (Nadat ze gewassen zijn). Als het in de showruimte echter vochtig is, is het effect van de extra krulling snel weer verdwenen. Als het een droge ruimte is houdt de extra krulling zeker drie dagen stand.

68 Krulvederige kuifhoenders en baardkuifhoend Het beoordelen van het type is in het begin moeilijk, maar ook een krulvederige hen moet een kogelronde kuif hebben. Ook het type is niet anders, maar het lijkt alsof de dieren dieper staan door de gekrulde veren.

69 Krulvederige kuifhoenders en baardkuifhoend Dee kuiven zijn niet kogelvormig, dus minder punten geven. 91 Deze veren zijn niet goed gekruld. In de kuif zijn ze nog bijna gladvederig

70 Krulvederige kuifhoenders en baardkuifhoend Prachtige dieren (96 Pt.)

71 Kleurslagen bij de Hollandse kuifhoenders Niet in alle landen zijn dezelfde kleurslagen erkend. Over de volgende kleurslagen wil ik wat toelichten. Zwart met witte kuif Gezoomd blauw met witte kuif Zwartbont met witt kuif Koekoek met witte kuif Buff met witte kuif Chocolade met witte kuif Khaki met witte kuif Chocolade en Khaki bont met witte kuif. Wit met zwarte kuif.

72 Kleurslagen bij de Hollandse kuifhoenders Zwart met witte kuif Niet moeilijk te beoordelen. De kevergroene glans moet van zeer hoge kwaliteit zijn en de kuiven perfect wit.. Fouten: Creme in de kuif; Violette strepen in het zwarte veerveld. Wit in de grote slagpennen.

73 Kleurslagen bij de Hollandse kuifhoenders Vuilwit Gezoomd blauw met witte kuif Fouten: Creme in de kuif; Veel zwart in de veren; Slecht zichtbare zoming, Een te donkere blauwe kleur.

74 Kleurslagen bij de Hollandse kuifhoenders Gezoomd blauw met witte kuif Fouten: Creme in de kuif; Veel zwart in de veren; Slecht zichtbare zoming; Een te donkere blauwe kleur..

75 Kleurslagen bij de Hollandse kuifhoenders Zwartbont met witte kuif Fouten: Creme in de kuif; Te weinig witte veerpunten in gevederte, Te weinig kevergroene glans. Meer dan twee geheel witte grote- of kleine slagpennen bij jonge dieren in één vleugel.

76 Kleurslagen bij de Hollandse kuifhoenders Zwartbont met witte kuif Fouten: Creme in de kuif; Te weinig, witte veerpunten in gevederte, Te weinig kevergroene glans. Meer dan twee geheel witte grote- of kleine slagpennen bij jonge dieren in één vleugel.

77 Kleurslagen bij de Hollandse kuifhoenders Zwartbont met witte kuif Hoe ouder de dieren worden des te meer wit ze tonen. Loopbenen moeten vleeskleurig zijn met enkele donker schubben.

78 Kleurslagen bij de Hollandse kuifhoenders Fouten: Creme in de kuif; De koekoektekening is vaak te donker. Staart, grote- en kleine slagpennen zijn vaak niet helder genoeg getekend. (men moet fokken met een fokzuivere haan).. Koekoek met witte kuif

79 Kleurslagen bij de Hollandse kuifhoenders Koekoek met witte kuif Fouten: Creme in kuif; De koekoekkleur is vaak te donker. Staart, grote- en kleine slagpennen zijn vaak niet helder genoeg. We moeten een fokzuivere haan gebruiken)

80 Kleurslagen bij de Hollandse kuifhoenders Koekoek met witt kuif Met de haan in de voorgrond moet men gaan fokken. De nafok zal helderder worden. Loopbenen bij koekoek zijn altijd vleeskleurig, omdat het genetisch niet anders kan.

81 Kleurslagen bij de Hollandse kuifhoenders Buff met witte kuif De buffkleur is vaak niet egaal. De oorzaak is dat de kleur zeer gevoelig is voor de combinatie van zon en regen. Het liefst houdt men deze kleurslag onder een afdak.

82 Kleurslagen bij de Hollandse kuifhoenders Buff met witte kuif De loopbenen bij buff met een witte kuif zijn altijd vleeskleurig of nagenoeg vleeskleurig, omdat het genetisch niet lukt een volledig buff dier te fokken met blauwe poten. Met meer of minder zwart in het gevederte wordt dit beter. )

83 Kleurslagen bij de Hollandse kuifhoenders Chocolade (Brons) mit witte kuif Fouten: De kleurslag toont niet veel glans. Bij de hanen is dit iets beter. De kleur is ook vaak niet gelijkmatig genoeg. Kleur loopbenen is leiblauw.

84 Kleurslagen bij de Hollandse kuifhoenders Chocolade (Brons) mit witte kuif We kennen twee soorten vererving bij chocolade. Bij de kuifhoenders is het als volgt: Chocolade 25% Zwart 50% Chocolade (brons) Chocolade 25% Khaki

85 Kleurslagen bij de Hollandse kuifhoenders Khaki met witte kuif De Hennen zijn vaak erg mooi van kleur. De Hanen laten niet altijd een geijkmatige kleur zien. Loopbenen leiblauw.

86 Kleurslagen bij de Hollandse kuifhoenders Chocolade- (Brons) en Khaki bont met witte kuif. De tekening moet volledig overeenstemmen met zwartbont.

87 Kleurslagen bij de Hollandse kuifhoenders Chocolade- (Brons) en Khaki bont met witte kuif. Links Chocolade witbont. Rechts chocolade.

88 Kleurslagen bij de Hollandse kuifhoenders Chocolade- (Brons) en Khaki bont met witte kuif Links khaki wit bont. Rechts khaki. (bijna niet te herkennen aan de veerkleur)

89 Kleurslagen bij de Hollandse kuifhoenders Chocolade- (Brons) en Khaki bont met witte kuif Maar heel eenvoudig en goed te zien aan de loopbenen. Links khaki bont. Rechts khaki. (Bij bonte veren horen vleeskleurige poten met enkele donkere schubben.)

90 Kleurslagen bij de Hollandse kuifhoenders Wit met zwarte kuif 96 Zo als op deze afbeelding is ook in 2015 nog niet mogelijk, maar de fokkers komen steeds dichter bij hun doel. 96

91 Kleurslagen bij de Hollandse kuifhoenders Wit met zwarte kuif 95 Zwarte toepen in de hals en in de borst zijn toegestaan. (foto internet) 94 Een haan met een prima type, maar de kuif zien we graag zwarter. (foto internet) 96 De kuif van deze haan is diep zwart en het lichaam is t/m de hals fraai wit..

92 Kleurslagen bij de Hollandse kuifhoenders Wit met zwarte kuif In de borst iets teveel zwart/ De kuif is niet zwart genoeg (foto internet) Bijna ideale kleur in de kuiven en halzen, maar de kuiven zien we graag iets groter. Het is belangrijk om te fokken met dieren met donkergrijze donskleur. Daardoor wordt de kuif zwarter en de loopbenen beter leiblauw.

93 Kleurslagen bij de Hollandse kuifhoenders Wit met zwarte kuif Dieren met de beste kleuren. Dieren met teveel zwart op het lichaam.

94 Kleurslagen bij de Baardkuifhoenders Niet in alle landen zijn dezelfde kleurslgen erkend. Over de volgende kleurslagen wil ik iets toelichten. Wit Zwart Gezoomd blauw Zilver zwart gezoomd. Goud zwart geoomd. Geel wit gezoomd Groep enkelkekleurigen Groep gezoomden Koekoek Tollbunt

95 Kleurslagen bij de Baardkuifhoenders Wit, zwart en gezoomd blauw

96 Kleurslagen bij de Baardkuifhoenders Wit, zwart en gezoomd blauw Fouten bij wit: Cremekleur in het gevedere Zwart / kleurspatten in de veren Loopbenen zijn vaak niet leiblauw tot lichtleiblauw. Vleeskleurig is toegestaan. (soms zijn de loopbenen wel blauw, maar de tenen niet.)

97 Kleurslagen bij de Baardkuifhoenders Wit, zwart en gezoomd blauw 95 Fouten bij zwart: Kevergoene glans niet aanwezig. Wit in de grote slagpennen. Loopbenen zijn te donker (in feite zwart niet goed). 92

98 Kleurslagen bij de Baardkuifhoenders Wit, zwart en gezoomd blauw Fouten bij gezoomd blauw: Te donker blauw in de kuif en hals. Zoming is niet duidelijk aanwezig. Loopbenen zijn soms te donker. (in feite zwart is niet goed)

99 Kleurslagen bij de Baardkuifhoenders Wit, zwart en gezoomd blauw Fouten bij gezoomd blauw: Te donker blauw in de kuif en hals. Zoming is niet duidelijk aanwezig. Loopbenen zijn soms te donker. (in feite zwart is niet goed). 97 (beter kan niet)

100 Te donker Kleurslagen bij de Baardkuifhoenders Koekoek Fouten bij koekoek: Te donker in de vleugels. Teveel tekening in het dons. De tekening wordt teveel gestreept.

101 Kleurslagen bij de Baardkuifhoenders Zilver zwart-; goud zwart- en geel witgezoomd. Fouten: kuif is omzoomd met grondkleur. Dit is toegestaan bij jonge dieren.

102 Kleurslagen bij de Baardkuifhoenders Zilver zwart-; goud zwart- en geel witgezoomd. 96 Fouten: Kuif omgekeerd gezoomd. Zoming te breed

103 Kleurslagen bij de Baardkuifhoenders Zilver zwart-; goud zwart- en geel witgezoomd. Hoeveel punten voor de baardzoming? Fouten: Kuif omgekeerd gezoomd. Zoming e breed. Baard niet gezoomd

104 Kleurslagen bij de Baardkuifhoenders Hoeveel punten voor de gronkleur in de staart? Zilver zwart-; goud zwart- en geel witgezoomd Fouten: Kuif omgekeerd gezoomd. Zoming te breed. Baard niet gezoomd. In de sikkels en staart teveel zwart

105 Hoeveel punten voor borstzoming? 96 Kleurslagen bij de Baardkuifhoenders Zilver zwart-; goud zwart- en geel witgezoomd Fouten: Kuif omgekeerd gezoomd. Zoming te breed. Baard niet gezoomd. In de sikkels en staart teveel zwart. Toeping in de borst en in de halsveren

106 Kleurslagen bij de Baardkuifhoenders Tollbunt Fouteen: Volledige zoming om de veren zien we niet graag. 50% lichtroodbruin/ donkerokerkleurig 25% wit 25% zwart. Loopbenen vleeskleurig tot blauwgrijs

107 Kleurslagen bij de Baardkuifhoenders 96 Tollbunt Fouten: Verdeling kleuren niet goed % lichtroodbruin/ donkerokerkleurig 25% wit 25% zwart. 96 Kuif, vleugels en staart tonen meer wit.

108 Kleurslagen bij de Baardkuifhoenders Tollbunt Fouten: Verdeling niet goed. 96 Kuif, vleugels en staart tonen meer wit. Enkele volledig witte grote slagpennenen zijn toegestaan. 90

109 Kleurslagen bij de Baardkuifhoenders Verder is het goed om weten: Baardkuifhoenders in de kleurslagen Zilver zwart gezoomd, Goud zwart gezoomd, geel wit gezoomd en koekoek hebben vaak boven in de kuif witte veren. Bij jonge dieren mogen we enkele wegknippen. Bij oudere dieren is het vaak niet mogelijk alle witte veren te verwijderen. Met de beoordeling moeten we daar rekening mee houden.. Kuifhoenders tonen vaker dan normaal een extra kleine nagel aan een van de tenen. (Onvoldoende) Bij de kuifhoenders zien we door de opengespalkte neusgaten vaker dan normaal afwijkingen in de stand van de snavel optreden. (onvoldoende) In de kuif komen we vaak parasieten tegen. Als deze bij het beoordelen aanwezig zijn moet het dier gediskwalificeerd worden.

110 Hollandse kuifhoenders en Baardkuifhoenders Veel dank ben ik verschuldigd aan Wim Diepenbroek, omdat ik bij hem meer dan 800 foto s mocht maken. Veel dank ben ik verschuldigd aan Ardjan Warnshuis voor het controleren van de Duitse teksten (entente versie)..

111 Misschien zijn er nog vragen Veel dank voor de aandacht