Tekst: Elly Vogelaar. Foto s: Aviculture Europe

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Tekst: Elly Vogelaar. Foto s: Aviculture Europe"

Transcriptie

1 Tekst: Elly Vogelaar Foto s: Aviculture Europe Links: Lisette bij het inkooien van een roodporselein Sussexkriel. Foto: Jack Vriesekoop Menig kippenfokker heeft de stille wens dat zijn zoon of dochter ook geïnteresseerd zal raken in de hobby. De man waar ik vandaag op bezoek ben, moet dus een gelukkig mens zijn, want zijn oudste dochter Lisette is net zo gek met de kippen als hijzelf; vooral met de Sussexkrielen, haar eigen ras. Een paar jaar geleden begon ze met krielen in de buff columbia kleur. Nu zijn er ook andere kleuren, zoals roodporselein, maar de buff columbia s zijn nog altijd haar favorieten. Jack Vriesekoop Pas in 1998 kreeg Jack interesse in kippen. Hij had inmiddels een vrouw en 2 dochtertjes en een huis in Spaarndam, het dorp waar hij geboren en getogen is. Toen hij een ontwerp voor de tuin ging maken, bedacht hij dat het wel aardig zou zijn om een kippenhokje te bouwen. Aangezien dit een rijtjeshuis betreft, is de tuin niet erg groot, maar zijn zelf ontworpen kippenhok past hier prachtig. Vervolgens moesten er wat kippen aangeschaft worden. Een van de dorpsgenoten had wel wat Australorpkrielen voor hem. Hij wist eigenlijk niet veel van kippen, maar hij vond het leuk om ze zo regelmatig eens rustig te bekijken en al gauw begonnen hem allerlei verschillen op te vallen. Wie het zelf heeft meegemaakt zal het herkennen: dit is het moment waarop de kippengekte toeslaat, zoals Jack het zelf ook zegt. Rechts: Het 2-delige kippenhok bij Jack thuis. Niet groot, wel heel mooi.

2 Nieuwsgierig geworden naar de geheimen van de raskip ging hij eens kijken op tentoonstellingen in de buurt, waar hij er spijtig genoeg achter kwam dat zíjn Australorpkrielen niet echt de top waren. Hij werd lid van de lokale vereniging Sportfokkers Zuid Kennemerland en besloot om een paar betere kippen aan te schaffen. Nu hij wist hoeveel rassen er bestonden, was de keuze eerst wel moeilijk, maar uiteindelijk bleef hij tóch bij de Australorpkrielen, en wel om een speciale reden: zijn jongste broer woont in Australië. Hij kon beginnen met broedeieren van Aad Glas, een van Nederland s grootste Australorpfokkers en binnen een paar jaar bleek dat Jack een bekwame en bevlogen fokker was, een die het zogezegd in zijn vingers heeft. Het hok in zijn tuin was al gauw veel te klein, maar zijn moeder, die vlak bij woont, vond het prima dat hij bij haar in de tuin een groot kippenhok bouwde, en zie eens wat een schitterend hok dat geworden is! Boven: Kack en Lisette voor het bijzonder mooie kippenhok in moeders tuin. Lisette Vriesekoop Vanaf het begin had Lisette net zoveel schik in de kippen als haar vader en na een tijdje begon ze te vragen of ze zelf ook wat kippetjes mocht hebben. Dus op een dag in 2001, toen ze op een tentoonstelling waren, zei Jack: Nou, vooruit, ga maar eens rondkijken welke je dan zou willen hebben. Dat was niet tegen dovemansoren gezegd! Zonder aarzelen wees ze een buff columbia Sussexkriel aan. Gelukkig woont een van de fokkers van dat ras redelijk in de buurt en deze man, Ton van de Gulik, zei direct dat hij in het voorjaar wel wat broedeieren voor Lisette zou hebben. En Ton heeft haar echt wel wat goeds gegeven; van de 10 eieren had ze 8 kuikens, 4 hanen en 4 hennen en haar eerste Sussexkrielen waren zulke prachtige dieren dat ze meteen dat jaar, de allereerste keer dat ze inzond Jeugdkampioen van de Provinciale Bondsshow in Winkel werd! Rechts: Buff columbia en roodporselein Sussex krielen. Dus ze had een goede start in de hobby en met een beetje hulp van haar vader lukt het tot nu toe aardig om nog steeds de goede kwaliteit vast te houden; tot nu toe was ze al 4 keer op rij Jeugdkampioen bij de Sportfokkers Zuid Kennemerland. Sinds vorig jaar heeft haar vader ook roodporselein Sussexkrielen aangeschaft, maar de buff columbia s vindt ze nog altijd het

3 leukste. Een van haar allereerste hanen loopt nog rond; te oud voor de foktoom maar te lief om weg te doen! Links: De oude buff columbia haan is nog altijd prachtig van kleur en zonder zadeltekening; een positieve uitzondering! Foto: Jack Vriesekoop De Sussexkriel De Sussexkriel is rond 1920 ontstaan in Engeland en is een verdwergde versie van de Sussex. Het is een middelzware kriel, middelhoog gesteld met een rechthoekige, gestrekte lichaamsvorm. (de zogenaamde baksteenvorm ) Vooral de rug moet lang en vlak zijn en breed over de gehele lengte. De staart wordt niet te hoog gedragen en is middelgroot, matig gespreid; de vrij korte staarstuurveren zijn goed afgedekt door de vele sikkels, bijsikkels of staartdekveren. Ze hebben een mooie, gesloten bevedering met niet te veel donsontwikkeling. De snavel is wit; de oogkleur is bruinrood en de enkele kam heeft bij voorkeur 5 brede punten. De onbevederde poten zijn blank bij alle kleurslagen en ze hebben 4 tenen. De Sussex kriel is erkend in de volgende kleurslagen: wit, zilvergrijs, columbia zwart- en blauwgetekend, rood columbia, buff columbia en roodporselein. Rechts: Een roodporselein krielhaan. Foto: Jack Vriesekoop. Links : Jack met een goedgetekende jonge roodporselein krielhen. De witten zijn zuiver wit; de grijszilver is een unieke kleur die enkel bij dit ras voorkomt, volgens zeggen verkregen door zilverpatrijs Dorkings te kruisen met columbia Sussex. Het lijkt wel een beetje op de berkenkleur, maar dan met een zilverwitte vleugeldriehoek bij de hanen en de hennen zijn over het hele lichaam zilverwit gezoomd. De columbiavariëteiten hebben, simpel gezegd, een puur wit lichaam, met een zwarte staart en zwart getekende halsveren. Bij de blauwgetekende variëteit is dat zwart vervangen door blauw. De rood columbia heeft rode i.p.v. witte veren en de buff columbia heeft buffkleurige veren; ook hier dezelfde zwarte aftekening. De roodporselein heeft een grondkleur van diep mahoniebruine veren, die bij voorkeur allemaal een witte eindtip hebben op een zwarte lover.

4 Boven: Dit hok is niet allen mooi, maar ook heel praktisch van opzet en indeling. Het bestaat uit 6 aparte rennen met nachthokjes die s nachts afgesloten worden d.m.v. de rood-witte luikjes. Foto: Jack Vriesekoop. Jack en Lisette over hun Sussex krielen Voor Lisette zijn de Sussexkrielen echt háár kippen. Toch is het vooral Jack die de verzorging doet, al gaat ze vaak mee. Het wordt van lieverlee toch een beetje anders, stelt Jack vast. En ik merk het ook wel een beetje; op zo n mooie warme dag als vandaag staat ze te popelen om met haar vriendinnetjes te gaan zwemmen en ze wil het verdere interview liever aan haar vader over laten. Hij heeft er alle begrip voor; de interesse van zijn inmiddels twaalfjarige dochter wordt tegenwoordig verdeeld tussen de kippen, een paard in een naburig weitje wat juist een veulen heeft gekregen en haar vriendinnetjes en dat is een normale, gezonde gang van zaken. Voordat ze er vandoor gaat wil ze toch nog even benadrukken dat de buff columbia s (buff zwartcolumbia moet dat tegenwoordig heten) wat haar betreft de liefsten zijn. Er lopen hier nog meer soorten en kleuren rond. Jack is bezig met rood zwartcolumbia; die probeert hij te fokken uit kruisingen van de donkerste buff s, roodporselein en Rhode Island Redkrielen. De eerste exemplaren zijn er al, nog niet perfect maar wel super vitaal.

5 Links: Een hen met te donkere buffkleur wordt gebruikt voor de creatie van rood zwartcolumbia. Daardoor viel het extra op dat de buff columbia s toch wel aan vitaliteit ingeboet hadden in de loop van tijd. Veel onbevruchte eieren en slechte uitkomst. De Sussexkrielen zijn niet dik gezaaid in Nederland en zodoende vrijwel allemaal aan elkaar verwant. Roodporselein heeft hij pas voor het tweede jaar; ze komen bij Schelte Boonstra vandaan. Jack aan het woord: Het fokken doe ik al jaren zó, dat ik kan bijhouden welk kuiken welke vader en moeder heeft, dus 1 op 1, óf ik fok met één haan en met hennen waar ik de eieren van kan herkennen. Er kunnen dus wel twee hennen bij een haan lopen; dit is dan altijd een oude hen en een jonge hen. Oudere hennen leggen grotere eieren dan de jonge hennen en dat verschil is voldoende. Bij het uitzoeken van de buff columbia fokdieren selecteren we allereerst op type, kam, oogkleur (heel belangrijk) en de tekening in hals, vleugels en staartdek. De buffkleur is natuurlijk ook belangrijk, die moet zo egaal mogelijk zijn, maar maar met de jonge dieren bij elkaar zie ik geen verschil qua kleurdiepte; de verschillen in kleur moet eruit komen als de dieren in de kooien zitten en er van andere fokkers ook dieren geshowd worden. Ik vind overigens dat we met de Sussexkrielen niet mogen klagen over de kleur, hoewel de buffkleur wel wat donkerder is in vergelijking met de Wyandotte krielen. Daardoor komt misschien de tekening bij de Sussexkrielen wat mooier tot zijn recht? Verder is de kleur van het dons verschrikkelijk belangrijk; is de donskleur bij de huid wit, dan wordt er niet mee gefokt, deze dieren gaan zelfs niet mee naar een tentoonstelling. Ook is het moeilijk om hanen zonder zadeltekening te fokken, misschien zelfs wel onmogelijk? Maar, hoe ouder ze worden, hoe schoner het zadel; kijk maar naar onze oudste haan! De buffkleur kan bleek of vlekkerig worden in de zon. De jonge dieren lopen dus in principe niet buiten. Het is niet leuk voor ze als ze de andere kleurslagen wel in het gras zien scharrelen. Soms, in de ochtend, laat ik ze dan toch maar even loslopen, maar echt niet te lang; het gaat erom dat de zon de veren niet kan bleken. De oude dieren mogen van mij in de tuin scharrelen, deze zijn niet van belang voor de tentoonstelling. Ook bij roodporselein krielen wordt 1 op 1 gefokt. Behalve type, kam en dergelijke letten we er bij deze kleurslag vooral op dat de hanen geen of zeer weinig (hooguit 2) geheel witte pennen in de vleugels hebben. Bij de hennen moet de verdeling van de lovers en de parels zo strak mogelijk zijn. (Zie ze maar eens te vinden!) Wel heel belangrijk is dat er geen pepering of tekening in de grondkleur zit.

6 Maar ja, het kuiken zal uiteindelijk laten zien of de keuze goed is geweest. Eigenlijk is de factor geluk bij fokken altijd iets dat je aan je kant moet hebben. Behalve de Sussexkrielen in 3 kleurslagen, zijn hier nog meer rassen, zoals wat Redkrielen en Noordhollandse krielen en natuurlijk nog altijd de Australorpkrielen; het ras waar Jack ooit mee begon en wat nog altijd zijn liefste ras is. Hij heeft vorig jaar bijna alle Australorps weggegeven en broedeieren teruggevraagd. Nu heeft hij maar 18 kuikens, toch weinig keus, zegt hij met wat spijt in zijn stem. Waarom dan toch die andere rassen erbij genomen, vraag ik hem. Zijn antwoord verklaart veel; hij is sinds vorig jaar keurmeester en wil zoveel mogelijk rassen in zijn hok gehad hebben; om een goed beeld over een ras krijgen moet je ze minimaal eens van kuiken tot kip zien opgroeien, zegt hij. Links: een veelbelovend jong Australorp krielhaantje. Rechts: Buff columbia Sussex krielhaan en zwarte Australorp krielhennen. Foto: Jack Vriesekoop Copyright 2006 Aviculture-Europe. All rights reserved by VBC LEES VERDER IN DEEL 2

Tekst en foto s: Danne J. Honour 2009

Tekst en foto s: Danne J. Honour 2009 Tekst en foto s: Danne J. Honour 2009 De kleur parelgrijs zit dicht bij het gen voor bevederingsrem (op het chromosoom). Het vererft dus makkelijk samen. De bevederingsrem zorgt voor verdroogde of misvormde,

Nadere informatie

Trotse eigenaars, topdieren en in het oog lopende fokprestaties Deel 1

Trotse eigenaars, topdieren en in het oog lopende fokprestaties Deel 1 Trotse eigenaars, topdieren en in het oog lopende fokprestaties Deel 1 VANUIT AUSTRALIË De Canberra/Queanbeyan Poultry Club Show 2006 Door: Greg Davies Het doel van onze kleine club is het promoten en

Nadere informatie

JUBILEUMSHOW van de WYANDOTTECLUB Met dank aan de Wyandotteclub

JUBILEUMSHOW van de WYANDOTTECLUB Met dank aan de Wyandotteclub JUBILEUMSHOW van de WYANDOTTECLUB Met dank aan de Wyandotteclub Op 4 en 5 oktober 2013 vierde de Wyandotteclub het 90-jarig jubileum met een mooie tentoonstelling in Amersfoort, waar alleen Wyandotten

Nadere informatie

Tekst: Jan Willem Hondelink

Tekst: Jan Willem Hondelink KLEURSLAGEN GROTE WYANDOTTEN IN DE GEVARENZONE Tekst: Jan Willem Hondelink De Nederlandse Wyandotte Club is een grote vereniging met ruim 500 leden. 87% van deze leden fokt krielen, dus de krielen zijn

Nadere informatie

THEORIE EN PRAKTIJK BIJ DE CREATIE VAN DE BLAUWGETEKENDE ZALMKLEURIGE WYANDOTTE KRIEL

THEORIE EN PRAKTIJK BIJ DE CREATIE VAN DE BLAUWGETEKENDE ZALMKLEURIGE WYANDOTTE KRIEL THEORIE EN PRAKTIJK BIJ DE CREATIE VAN DE BLAUWGETEKENDE ZALMKLEURIGE WYANDOTTE KRIEL Door Hristo Lukanov (Bulgarije) Boven: Blauwgetekende zalmkleurige Wyandotte haan en hen. Foto met dank aan www.kippenencyclopedie.nl

Nadere informatie

DE NEDERLANDSE UILEBAARD

DE NEDERLANDSE UILEBAARD DE NEDERLANDSE UILEBAARD Tekst: Jan Kraan. Foto s: Piet Kroon, Rolf de Ruiter, Rolinka Snijders en Jan Kraan. Waarom kiezen voor de Nederlandse Uilebaard? In stand houden van een Zeldzaam Oud Nederlands

Nadere informatie

Op de foto: Zwart zilverhalzig Ardenner krielhen. Eigenaar en foto: Ruben Boonen.

Op de foto: Zwart zilverhalzig Ardenner krielhen. Eigenaar en foto: Ruben Boonen. DE ARDENNERKRIEL Op de foto: Zwart zilverhalzig Ardenner krielhen. Eigenaar en foto: Ruben Boonen. DE ARDENNER KRIEL een kip die zich gedraagt zoals je verwacht dat een kip zich gedraagt. Door: Jan Bollen

Nadere informatie

ARAUCANA S. Tekst en foto s: Anne Cushing (US) Ik ben niet begonnen met Araucana s ondanks

ARAUCANA S. Tekst en foto s: Anne Cushing (US) Ik ben niet begonnen met Araucana s ondanks ARAUCANA S Tekst en foto s: Anne Cushing (US) Ik ben niet begonnen met Araucana s ondanks de uitdagingen die het ras met zich mee brengt, maar VANWEGE die uitdagingen. Ik had me uitgebreid geïnformeerd

Nadere informatie

FAVEROLLES Frans, Duits en kriel

FAVEROLLES Frans, Duits en kriel FAVEROLLES Frans, Duits en kriel We hebben hier te maken met een ras wat je over de hele wereld tegenkomt, een ras waar vele schilders en tekenaars inspiratie bij vonden. Naast een spectaculair show ras,

Nadere informatie

Thans volop in de schijnwerper. De Australorps

Thans volop in de schijnwerper. De Australorps Thans volop in de schijnwerper De Australorps We hebben al wel eens eerder vastgesteld dat verschillende rassen in ons pluimvee wereldje volop in de belangstelling komen van de fokkers, terwijl andere

Nadere informatie

De Java Kriel DOOR WILLY TOONEN P R ESENTATIE ZATERDAG 9 ME I L A NDELI JK K E URMEESTERS CON G RES

De Java Kriel DOOR WILLY TOONEN P R ESENTATIE ZATERDAG 9 ME I L A NDELI JK K E URMEESTERS CON G RES De Java Kriel DOOR WILLY TOONEN PRESENTATIE ZATERDAG 9 MEI 2015 LANDELIJK KEURMEESTERS CONGRES De Javakriel, een sierlijk en pittig, maar moeilijk dwerghoen. Waarom moeilijk? Massaal afpikken van kamdoorntjes

Nadere informatie

Foktomen bij Barnevelders

Foktomen bij Barnevelders Foktomen bij Barnevelders Foktomen bij Barnevelders samenstellen Is zoeken naar: Het schaap met vijf poten! Een speld in een hooiberg! Foktomen bij Barnevelders WAT KOMT AAN BOD? TYPE EN FORMAAT TEKENING

Nadere informatie

PLUIMVEEMUSEUM IN BARNEVELD

PLUIMVEEMUSEUM IN BARNEVELD PLUIMVEEMUSEUM IN BARNEVELD Door: Luuk Hans. Boven: Het Pluimveemuseum, met een volière met Barnevelders ervoor. Foto: Gerard van de Bruinhorst, PR Pluimvee Museum. Het Pluimveemuseum in Barneveld was

Nadere informatie

KO SHAMO KO SHAMO. Intro Oorsprong Raskenmerken Kleurslagen Beoordeling Samenvatting. Door: Urs Lochmann

KO SHAMO KO SHAMO. Intro Oorsprong Raskenmerken Kleurslagen Beoordeling Samenvatting. Door: Urs Lochmann KO SHAMO KO SHAMO Intro Oorsprong Raskenmerken Kleurslagen Beoordeling Samenvatting Door: Urs Lochmann Intro Ik begon met kippen houden toen ik 10 was. Mijn eerste kippen waren Wyandotte krielen, vervolgens

Nadere informatie

Aandachtspunten bij Brahma s Keurmeesterscongres 2009

Aandachtspunten bij Brahma s Keurmeesterscongres 2009 Aandachtspunten bij Brahma s Keurmeesterscongres 2009 Hedendaagse minpunten en vaststellingen bij keuringen Bouw te smal en te weinig borstdiepte Schedel te smal en slordige kamvorm Ontbreken van de knip

Nadere informatie

DE BUCKEYE. Door Elly Vogelaar (NL) Met dank aan de American Buckeye Club, Jeffrey L. Lay en Joe Schumaker.

DE BUCKEYE. Door Elly Vogelaar (NL) Met dank aan de American Buckeye Club, Jeffrey L. Lay en Joe Schumaker. DE BUCKEYE Door Elly Vogelaar (NL) Boven: Nog jonge haan. Foto: Jeffrey L. Lay Met dank aan de American Buckeye Club, Jeffrey L. Lay en Joe Schumaker. Mijn aandacht werd getrokken door iets wat ik las

Nadere informatie

COCHINS EN BRAHMA 'S IN ROEMENIË

COCHINS EN BRAHMA 'S IN ROEMENIË COCHINS EN BRAHMA 'S IN ROEMENIË Tekst en foto s: Bobo Athes U hebt vast nog niet veel gehoord over pluimveefokkers in Roemenië. En u kunt zich waarschijnlijk niet herinneren ooit inzendingen vanuit Roemenië

Nadere informatie

HET WELSUMER EI HOORT ER GEWOON BIJ

HET WELSUMER EI HOORT ER GEWOON BIJ HET WELSUMER EI HOORT ER GEWOON BIJ Door Marcel Eissens (NL) De Welsumer heeft zijn naam te danken aan het Overijsselse plaatsje Welsum en is in eerste instantie bekend geworden om de productie van grote

Nadere informatie

DE WATERMAALSE BAARDKRIEL

DE WATERMAALSE BAARDKRIEL DE WATERMAALSE BAARDKRIEL HUN HISTORIE IN AUSTRALIË Er zijn maar heel weinig Watermaalse Baardkrielen in Australië. Zelfs vandaag, nu er heel veel interesse is in deze leuke kleine krielen, zijn de aantallen

Nadere informatie

Tekst: Elly Vogelaar Foto s: Aviculture Europe

Tekst: Elly Vogelaar Foto s: Aviculture Europe Tekst: Elly Vogelaar Foto s: Aviculture Europe W.I.K. Eppegem is géén naam van een fokker, zoals u van mij gewend bent, maar de naam van een vereniging: Willen is Kunnen in het Belgische Eppegem, iets

Nadere informatie

Even pauze.! Enige van de aanwezige keurmeesters, v.l.n.r.: Verboom; Adr. De Mik; S. Boonstra en W. Voskamp. Foto: Klaas v.d. Hoek

Even pauze.! Enige van de aanwezige keurmeesters, v.l.n.r.: Verboom; Adr. De Mik; S. Boonstra en W. Voskamp. Foto: Klaas v.d. Hoek Even pauze.! Enige van de aanwezige keurmeesters, v.l.n.r.: Verboom; Adr. De Mik; S. Boonstra en W. Voskamp. Foto: Klaas v.d. Hoek 12 & 13 MEI 2006 CONGRES NEDERLANDSE PLUIMVEEKEURMEESTERS Tekst: Elly

Nadere informatie

trucjes bepalen mede het wauw-effect bij de keurders en het kan je predicaat enkel ten goede komen.

trucjes bepalen mede het wauw-effect bij de keurders en het kan je predicaat enkel ten goede komen. RDENNER KRIELEN Door: Paul de Cuyper (België) Achtergrondfoto: Jan Bollen. Mijn kleinveeverhaal begon een 5-tal jaar geleden toen ik vooral geïnteresseerd was in Mechelse koekoeks en Brahma s. Dus kocht

Nadere informatie

Verslag dierbespreking maart 2014 Jaarvergadering NSDH. (Hans Tenbergen)

Verslag dierbespreking maart 2014 Jaarvergadering NSDH. (Hans Tenbergen) Verslag dierbespreking maart 2014 Jaarvergadering NSDH. (Hans Tenbergen) Helaas werkte het door mij meegebrachte fototoestel die dag niet mee. Ik heb het verslag wat aangevuld met al bestaande foto s.

Nadere informatie

Nieuwe erkenningen op de Noordshow 2009

Nieuwe erkenningen op de Noordshow 2009 Nieuwe erkenningen op de Noordshow 2009 Foto's: Klaas van der Hoek, tekst: Aad Rijs. Op de KLN bondsshow voor de pluimveegroepen hebben de leden jaarlijks de gelegenheid nieuwe kleurslagen of rassen die

Nadere informatie

BULGAARSE PLUIMVEE RASSEN Deel 2

BULGAARSE PLUIMVEE RASSEN Deel 2 BULGAARSE PLUIMVEE RASSEN Deel 2 Tekst: Hristo Lukanov (Bulgarije) Foto s: Hristo Lukanov, Petar Petrov, Plamen Spassov (Bulgarije) DE RASSEN - deel 2 2. RODE STARA ZAGORA KIP/ STAROZAGORSKA RED CHICKEN

Nadere informatie

COCHINS EN COCHINKRIELEN PROBLEMEN VAN ALLE DAG OF TOCH NIET?

COCHINS EN COCHINKRIELEN PROBLEMEN VAN ALLE DAG OF TOCH NIET? COCHINS EN COCHINKRIELEN PROBLEMEN VAN ALLE DAG OF TOCH NIET? COCHINS EN COCHINKRIELEN Wat gaan we bespreken: Het type (groot en kriel) Problemen met de kam (kriel) Problemen met de vleugels (groot en

Nadere informatie

Roodbonte friese kippen

Roodbonte friese kippen Roodbonte friese kippen Al voor het stukje komkommertijd op de friese hoenderclubsite had ik met Piter afgesproken Een stukje te schrijven over de roodbonte friese kip. Afgelopen voorjaar kreeg ik van

Nadere informatie

Tekst en foto s: Luuk Hans

Tekst en foto s: Luuk Hans DE OORSPRONG VAN DUNKLEUR: DE KLEUR KHAKI EN CHOCOLATE Tekst en foto s: Luuk Hans Inleiding In november 2002 bezocht ik de nationale pluimveeshow in Columbus, Ohio. Deze landelijke show wordt één keer

Nadere informatie

JAVACLUBDAG 2006 bij Intratuin Barneveld

JAVACLUBDAG 2006 bij Intratuin Barneveld Trotse eigenaars, topdieren en in het oog lopende fokprestaties DEEL 1 JAVACLUBDAG 2006 bij Intratuin Barneveld Tekst: Jan en Cor Kerkhof. Bron: Javabode 2006-4. Foto s: Dirk de Jong. Op zaterdag 26 augustus

Nadere informatie

ANCONA s. seizoen 2010/2011. Door: Bernard Hanskamp

ANCONA s. seizoen 2010/2011. Door: Bernard Hanskamp ANCONA s seizoen 2010/2011 Door: Bernard Hanskamp De stand van de Ancona nu Als hoen is de Ancona nu langzamerhand zeldzaam geworden. Het lijkt er sterk op dat de Middellandse Zeerassen helemaal uit de

Nadere informatie

RONDE VORMEN KENMERKEN DE WYANDOTTE

RONDE VORMEN KENMERKEN DE WYANDOTTE RONDE VORMEN KENMERKEN DE WYANDOTTE De Wyandotte (kriel) anno 2012 is nog steeds mateloos populair. Op de grotere shows vormt vrijwel altijd de Wyandotte(kriel) de grootste groep ingezonden dieren. Dit

Nadere informatie

Gestreepte Plymouth Rock

Gestreepte Plymouth Rock Gestreepte Plymouth Rock Belangrijkste zaken bij het keuren van Plymouth Rocks. Type Kop Staart Vleugels en vleugeldracht Streping 1 Type: Krachtig, goed bevederde hals. Fraaie en evenredig ontwikkelde

Nadere informatie

WIERINGERLANDSHOW NOVEMBER 2006

WIERINGERLANDSHOW NOVEMBER 2006 DEEL 3 WIERINGERLANDSHOW NOVEMBER 2006 Tekst: Jan Willem Hondelink. Foto s: Rob van der Steen In november jl. werd de traditionele Wieringerlandshow gehouden. Naast een keur aan konijnen, cavia s, kleine

Nadere informatie

OUD HOLLANDSE DWERGKUIFEENDEN

OUD HOLLANDSE DWERGKUIFEENDEN OUD HOLLANDSE DWERGKUIFEENDEN Boven: Prachtige Dwergkuifeend van Jacob Rodenburg. Tekst en foto s: Jan Schaareman, met dank aan Jacob Rodenburg voor de historische informatie. In 2012 besloten mijn vrouw

Nadere informatie

Hoenders: Herkomst en aanschaf

Hoenders: Herkomst en aanschaf Hoenders: Herkomst en aanschaf Kippen zijn al zo oud als de wereld, zul je weggen. Hoe zijn al die rassen ontstaan, wil je weten. Het doet niet ter zake of de kip er nu eerder was of het ei. De Bankiva

Nadere informatie

NEDERLANDSE KRULVEERKROPPER?

NEDERLANDSE KRULVEERKROPPER? WAT IS ER GEBEURD MET DE Door: Hein van Grouw (NL/UK) NEDERLANDSE KRULVEERKROPPER? In 1997 werd de Nederlandse Krulveerkropper in zijn land van oorsprong erkend als een nieuw ras. Andere landen volgden,

Nadere informatie

Friese Hoenders seizoen 12-13

Friese Hoenders seizoen 12-13 Friese Hoenders seizoen 12-13 Net als voorgaande jaren heeft de FTC getracht in beeld te brengen hoe onze F riese hoenders en krielen ervoor staan. Dit aan de hand van het getoonde materiaal op de clubshow

Nadere informatie

wildkleur KEURMEESTERSCONGRES 24 EN 25 MEI 2013

wildkleur KEURMEESTERSCONGRES 24 EN 25 MEI 2013 wildkleur KEURMEESTERSCONGRES 24 EN 25 MEI 2013 WAT IS NU WILDKLEUR BIJ HOENDERS? BANKIVA RODE KAMHOEN GALLUS GALLUS SONNERATH HOEN/GALLUS SONNERATII VORKSTAARTHOEN/GALLUS VARIUS CEYLONHOEN/ GALLUS

Nadere informatie

BRABANTERS. Tekst en foto s: Piet Kroon, BKU-Club

BRABANTERS. Tekst en foto s: Piet Kroon, BKU-Club BRABANTERS Tekst en foto s: Piet Kroon, BKU-Club Dit is het derde en laatste deel van een drieluik over de rassen van de BKU-Club, de speciaalclub voor fokkers van Brabanters, Kraaikoppen en Uilebaarden.

Nadere informatie

clubleden, meestal een nieuwkomer. Hij gaf dan nog wel wat fokadviezen maar koos zelf een nieuw ras, want dan was er niet direct concurrentie

clubleden, meestal een nieuwkomer. Hij gaf dan nog wel wat fokadviezen maar koos zelf een nieuw ras, want dan was er niet direct concurrentie Tekst: Elly Vogelaar Er zijn een aantal kippenrassen die beslist al uitgestorven zouden zijn, als er geen fokkers waren die zich er over ontfermd hadden en met onverwoestbaar enthousiasme proberen om ze

Nadere informatie

Saai worden ze nooit, onze fokkersbezoeken, er is altijd wel weer iets nieuws of iets bijzonders te ontdekken

Saai worden ze nooit, onze fokkersbezoeken, er is altijd wel weer iets nieuws of iets bijzonders te ontdekken Tekst: Elly Vogelaar Foto s: Aviculture Europe Saai worden ze nooit, onze fokkersbezoeken, want er is altijd wel weer iets nieuws of iets bijzonders te ontdekken en te bewonderen. Vandaag - een stille,

Nadere informatie

OPGROEIENDE JONGE DUIVEN Door: Mick Bassett

OPGROEIENDE JONGE DUIVEN Door: Mick Bassett LENTE EN ENIGE GEDACHTEN OVER DE NIEUWE GENERATIE OPGROEIENDE JONGE DUIVEN Door: Mick Bassett Deze jonge F³ Macedonische Schildmeeuw is echt een verrassing qua kleur. Mijn eerste gedachte was dat het een

Nadere informatie

hoenders foto s: Ruben Boonen, Andy Verelst & Cedric Van de Walle Het Vlaams Neerhof - oktober - november - december 2012

hoenders foto s: Ruben Boonen, Andy Verelst & Cedric Van de Walle Het Vlaams Neerhof - oktober - november - december 2012 hoenders De Belgische en Waasse kriel De laatste jaren zien we op meer regelmatige basis Belgische en Waasse krielen op onze tentoonstellingen verschijnen. Niet enkel de kwaliteit is fl ink omhoog gegaan,

Nadere informatie

Trotse eigenaars, top dieren en in het oog lopende fokprestaties Deel 1 Merelbeke (België) door Dirk de Jong

Trotse eigenaars, top dieren en in het oog lopende fokprestaties Deel 1 Merelbeke (België) door Dirk de Jong Trotse eigenaars, top dieren en in het oog lopende fokprestaties Deel 1 Merelbeke (België) door Dirk de Jong Provinciale Kampioenen: Parkvogels: Ronquièreskalkoen van Geert Roosens Watervogels: Carolina

Nadere informatie

Door: Ardjan Warnshuis (D)

Door: Ardjan Warnshuis (D) CHABO S Door: Ardjan Warnshuis (D) Foto: Udo Ahrens. Chabo s, vroeger ook wel Japanse krielen genoemd, zijn een oorspronkelijk krielenras dat vanuit Japan de wereld heeft veroverd. Dit krieltje met haar

Nadere informatie

WAT IS STELLING. 1. Type. 2. Bouw. 3. Hoogte. 4. Presentatie. 5. Houding 68% 16% 14% 3% 0%

WAT IS STELLING. 1. Type. 2. Bouw. 3. Hoogte. 4. Presentatie. 5. Houding 68% 16% 14% 3% 0% AANDACHTSPUNTEN Stelling Meer keurmeester binnen 1 ras op 1 show Brakel, geelwitgeband OEV kriel, zwart met messing rug Rangorde op een show Onderwerpen voor 2016 Keuren van trio s Toekennen predikaat

Nadere informatie

DE EIKLEUR-VERERVING BIJ DE MARANS Door: Dirk de Jong

DE EIKLEUR-VERERVING BIJ DE MARANS Door: Dirk de Jong Foto: Marans eieren gesorteerd op kleur. DE EIKLEUR-VERERVING BIJ DE MARANS Door: Dirk de Jong De vraag hoe de prachtige roodbruine eikleur vererft bij de Marans houdt heel veel mensen bezig. Er is één

Nadere informatie

Tekst: Ruud Kreton Foto: Monique de Vrijer

Tekst: Ruud Kreton Foto: Monique de Vrijer Tekst: Ruud Kreton Foto: Monique de Vrijer Geschiedenis van het Welsumerras Met zekere trots kunnen we zeggen dat de Welsumer een Nederlands ras is. Het ras is omstreeks het begin van de vorige eeuw ontstaan

Nadere informatie

KLEIN MAAR FIJN. Door Luuk Hans.

KLEIN MAAR FIJN. Door Luuk Hans. KLEIN MAAR FIJN Door Luuk Hans. Rechts: Antwerpse Baardkriel. Foto: Rik van Lent. België is een van de kleinste landen van de Europese Gemeenschap. Dat was het althans tot de EU recentelijk werd uitgebreid

Nadere informatie

HET HERVE HOEN. Foto: Genootschap Herve / Mergelland Hoen.

HET HERVE HOEN. Foto: Genootschap Herve / Mergelland Hoen. HET HERVE HOEN Door: Jan Schaareman (NL) Foto: Genootschap Herve / Mergelland Hoen. Als fokker van enkele Belgische rassen, volg ik met belangstelling de ontwikkeling en het verhaal rond het Herve Hoen.

Nadere informatie

GALLINOVA 9 en 10 november 2012 in de Markthal in Barneveld Foto's: Ko Smidt

GALLINOVA 9 en 10 november 2012 in de Markthal in Barneveld Foto's: Ko Smidt Trotse eigenaars, top dieren en in het oog lopende fokprestaties Deel 2 GALLINOVA 9 en 10 november 2012 in de Markthal in Barneveld Foto's: Ko Smidt Een prachtige show met heel veel verschillende rassen,

Nadere informatie

Foto: Hub Maar Tekst: Syb Cornel Foto s: Berend Beekhuis, allen genomen op de Gelderlandshow Eindredactie: Sytze de Bruine

Foto: Hub Maar Tekst: Syb Cornel Foto s: Berend Beekhuis, allen genomen op de Gelderlandshow Eindredactie: Sytze de Bruine NIEUWS VAN DE BRAHMACLUB NEDERLAND Foto: Hub Maar Tekst: Syb Cornel Foto s: Berend Beekhuis, allen genomen op de Gelderlandshow Eindredactie: Sytze de Bruine Het tentoonstellingsseizoen 2015 zit er weer

Nadere informatie

Tekst: Harrie Kruize Foto s: D.J. Hamer Tekeningen: Jan de Jong en Diane Jacky

Tekst: Harrie Kruize Foto s: D.J. Hamer Tekeningen: Jan de Jong en Diane Jacky Engelse Kropper en Engelse Dwergkropper De Engelse Kropper De Engelse Kropper kan bogen op een lang en roemrijk verleden. Reeds in 1735 werd dit ras beschreven. De oorsprong zou bestaan uit een kruising

Nadere informatie

ZIJDEHOENDAG 1 september 2007 in Barneveld

ZIJDEHOENDAG 1 september 2007 in Barneveld Trotse eigenaars, topdieren en in het oog lopende fokprestaties DEEL 1 ZIJDEHOENDAG 1 september 2007 in Barneveld Tekst en foto s : Monique de Vrijer De Zijdehoenclub heeft geen jongdierendag meer, maar

Nadere informatie

Tekst: Elly Vogelaar Foto s: Nico van Benten

Tekst: Elly Vogelaar Foto s: Nico van Benten Tekst: Elly Vogelaar Foto s: Nico van Benten Veel had ik al over deze bijzondere persoon gehoord, en toen wij op zekere dag eens in zijn woonplaats, Wierden, terecht gekomen waren, besloot ik bij hem langs

Nadere informatie

Tekst en foto s: Willem van Ballekom

Tekst en foto s: Willem van Ballekom Tekst en foto s: Willem van Ballekom Boven: een Japanse Koeyoshi. Fokker Dhr. Ito (Japan) Foto Julia Keeling (Isle of Man) De Koeyoshi De Japanse Koeyoshi behoort, ondanks zijn imponerende vechthoenderuiterlijk,

Nadere informatie

Witpatrijs uit geelwitpel x patrijs, een geslaagd experiment

Witpatrijs uit geelwitpel x patrijs, een geslaagd experiment Witpatrijs uit geelwitpel x patrijs, een geslaagd experiment Witpatrijs is een aantrekkelijke kleurslag welke reeds met diverse namen door het krielkippen leven is gegaan. Fokkers die al wat langer in

Nadere informatie

IN NEDERLAND. Door: Elly Vogelaar. Foto s: AE

IN NEDERLAND. Door: Elly Vogelaar. Foto s: AE Door: Elly Vogelaar. Foto s: AE IN NEDERLAND Hoe het begon 2004 Als je je hart hebt verpand aan Frankrijk en kippen wilt gaan houden, is het logisch dat je een Frans kippenras uitkiest. Zo deed ook Nico

Nadere informatie