Het bestuur heeft in keer vergadert, om beurten werd er genotuleerd.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Het bestuur heeft in keer vergadert, om beurten werd er genotuleerd."

Transcriptie

1 Jaarverslag 2016 Op 31 december telde onze vereniging 115 leden waarvan 4 ereleden, 6 huisgenootleden en 8 donateurs. Er hebben zich 4 leden afgemeld en 6 nieuwe leden aangemeld dus een stijging van 2 leden. Bestuur De huidige bestuurssamenstelling is als volgt: Functie Bestuurslid Sinds Aftredend Voorzitter vacant Adri neemt waar. Secretaris Peter Penn/ledenadm Theo Nat.b. coörd. Hans Nat.h. coörd. Gerard Alg. adj. Adri Het bestuur heeft in keer vergadert, om beurten werd er genotuleerd. Nieuwjaarsreceptie Deze vond voor het eerst plaats in het Dorpshuis Nimmerdor in Grijpskerke. Er kwamen 30 mensen naar Grijpskerke om elkaar een goed nieuwjaar te wensen. Dit jaar zijn we niet gaan wandelen, vanwege het aantal mensen met een blessure. In plaats daarvan hebben we een quiz gedaan. Jaarvergadering Op woensdag 23 maart heeft onze jaarvergadering plaatsgevonden, er kwamen 19 mensen naar deze avond die plaatsvond in het Dorpshuis Nimmerdor in Grijpskerke. Voor de pauze werden de gebruikelijke onderwerpen besproken. Na de pauze heeft Aad de Klerk een zeer boeiende lezing gehouden over het ontstaan van Walcheren. Composiet De composiet verscheen in keer. Het verenigingsblad wordt sinds een paar jaar in kleur uitgegeven, dit wordt door velen gewaardeerd. Zeekraal De Zeekraal is een digitale nieuwsbrief die voorafgaande aan activiteiten naar de adressen wordt verstuurd die bij de redactie bekend zijn. De Zeekraal is in keer verschenen. Plantenwerkgroep De coördinator van de plantenwerkgroep heeft een jaarverslag opgemaakt van de activiteiten van deze werkgroep. De werkgroep heeft momenteel 17 leden. (7 dames en 10 heren). De planning was 21 excursies, n.l. 13 normale planteninventarisatie-excursies, 3 extra excursies naar Zeeduin 3 paddenstoel excursies en 2 korstmos-/mossenexcursies. Uiteindelijk gingen er 1 normale plantenexcursie en 1 extra excursie naar Zeeduin niet door. Bovendien zaten er drie determinatiemiddagen. in de planning,daarvan gingen er twee niet door.

2 Van alle waarnemingen werden tellijsten bijgehouden, die van de planten gaan digitaal naar FLORON, de leden krijgen daar een gemodificeerd digitaal verslag van., de paddenstoel gegevens zijn voor de NMV en de korstmos- /mossengegevens zijn voor de BLWG bestemd (ook die gaan digitaal naar geïnteresseerde leden.) Amfibieën- en reptielenwerkgroep De amfibieën- en reptielenwerkgroep onderhoudt nauwe contacten met de Stichting Landschapsbeheer Zeeland en met RAVON, de onderzoeks- en kennisorganisatie voor amfibieën, reptielen en vissen. Een standaardactiviteit van de werkgroep bestaat uit het inventariseren van de ontwikkelingen van de rugstreeppad in het Molenwaterpark in Middelburg (het terrein van het voormalige Miniatuur Walcheren). WAARNEMINGEN RUGSTREEPPAD MOLENWATERPARK Maart 2016 Veel kikkerdril (overal) (melding Catharina v.d. Slikke) (17:00 17:30) Licht bewolkt, 18 C, bijna windstil In de Vesten: Poelendaelevest (tot eerste bocht): 2 kleine watersalamanders en min. 20 bruine-kikkervisjes Tot het eerst dammetje: 1 kleine watersalamander en 2 gewone-paddenvisjes Tot het tweede dammetje: 50 bruine-kikkervisjes Noordvest (net na tweede dammetje): 1 gewone-paddenvisje Noordvest (ter hoogte van het pijpje ): 1 vers rugstreeppaddensnoer en 2 gewone-paddenvisjes Noordvest (tegenaan derde dammetje): 1 gewone-paddenvisje, min. 5 bruine-kikkervisjes Veerse vest staat helemaal droog Eerste deel vesten (Poelendaelevest tot aan tweede dammetje): veel waterplanten en alg, daardoor ook moeilijk zicht. Overig In de Westerschelde: min. 15 kleine watersalamanders Veerse Gat: min. 70 gewone-paddenvisjes (verschillende groottes verspreid door hele vijver, maar ook 3 clusters) Veerse Meer bij Veere: 1 dode kleine watersalamander Kanaal door Walcheren staat ook praktisch droog Vesten van Arnemuiden (?) zien er goed uit (17:00 17:30) Bijna onbewolkt, 17 C, bijna windstil Het snoer in de Noorvest is aangeroerd. Er is een klein stukje af. Ook de rest van de wateren bekeken: Veerse kreken : mooi helder water met veel waterplanten min. 100 bruine-kikkervisjes Slotgracht Westhove : mooi helder water met zeer veel waterplanten min. 2 kleine watersalamanders.

3 Slotgracht Ter Hooge : mooi helder water; voor de helft met waterplanten begroeid min. 2 kleine Watersalamanders. Rest van de watertjes niet veel soeps. Een man en jongetje waren met een schepnetje en emmer beestjes aan het vangen in de haven van Vlissingen. Het Kanaal door Walcheren (natte deel dat een en al waterplant is) was drastisch leeggeschept. Veel waterplanten op de kant. Catharina deelde vanavond mee dat ze hier vanmiddag ook een man en een jongetje met een emmer in de weer zag. Ze hadden veel watersalamanders en een rugstreeppad (!) gevangen. Ze sprak hen er op aan en werd getrakteerd op modder en stenen (21:00) Bewolkt. Warm, broeierig weer. Lichte regen Het snoer in de Noordvest is al uitgekomen! Heel veel kleine rugstreeppaddenvisjes verspreid over de Noordvest. Verspreid over de Poelendaele- / Seisvest overigens ook heel veel net uitgekomen rugstreeppaddenvisjes! Waarschijnlijk van een (in of onder de waterplanten / alg) onopgemerkt gebleven snoer. Vanwege de vele waterplanten en het vele alg dit jaar is het moeilijk om snoeren en paddenvisjes waar te nemen. Tussenstand: min. 2 snoeren uitgekomen Vanaf 10 mei - mededelingen van Catharina v.d. Slikke Zeer veel kleine rugstreeppaddenvisjes in de Noordvest (zelfde als die van (8 dagen geleden) of toch een nieuw snoer?) Zeer veel rugstreeppaddenvisjes in alle vesten. Zeker 3 verschillende leeftijden te onderscheiden. Dus tot nu toe zeker minstens 3 snoeren (volgens Catharina mogelijk zelfs 6). Tussenstand: min. 3, max. 6 snoeren uitgekomen Tussen en Nog steeds veel larven van gewone pad in het Veerse Meer Zeer veel kleine rugstreeppaddenvisjes in de Seisvest net uitgekomen (22:30 - zwoele avond) Luide koorzang (schatting ca. 10 roepende mannetjes) Een vers snoer in de Seisvest (op de alg later op de dag hierin weg zakkend)

4 Een vers snoer in de Langevielevest (op de alg later op de dag hierin weg zakkend) Een vers snoer in de Noordvest Een tweede snoer de Noordvest Samengevat: Tot 6 augustus min. 8, max. 11 uitgekomen snoeren en op een zwoele avond rond midzomer: luide koorzang van min. 10 mannetjes. Een resultaat vergelijkbaar met dat van 2015, maar minder dan in 2014 toen er minimaal 19 snoeren werden gevonden. Daarnaast is aan de rugstreeppad ook aandacht besteed in de vorm van een avondexcursie in mei die begon in het Molenwaterpark en eindigde in het Noordervroon, waar op vele plaatsen van de concerten van deze padden kon worden genoten. In april is in samenwerking met de Stichting Landschapsbeheer Zeeland een cursusavond over amfibieën georganiseerd, een interessante opfrisser van de amfibieëncursus uit DE PADDENTREK TUSSEN HOOGDUIN EN DUINVLIET Twee buitenplaatsen tussen Oostkapelle en Domburg In 2016 gaan de vrijwilligers alweer voor de 23 e keer op pad voor de pad met de KNNV afdeling Walcheren. De paddenoverzetactie vindt plaats zoals gebruikelijk aan de Domburgseweg tussen de buitenplaatsen Hoogduin en Duinvliet Leden van de Natuurvereniging Walcheren, enkele dorpsbewoners van Oostkapelle en diverse andere vrijwilligers helpen een handje mee.

5 De winter verloopt wederom zeer zacht. Landelijk wordt er eind februari al op diverse plaatsen wat paddentrek gemeld. Tijd om ook in Oostkapelle aan de slag te gaan. Aan de Domburgseweg vinden echter nog steeds wegwerkzaamheden plaats. Een bedrijf is al de hele winter in de wegberm leidingen e.d. aan het vernieuwen. Na deze werkzaamheden wordt de berm opnieuw ingericht en verstevigd. Na overleg met de gemeente Veere wordt besloten om het gaas en de emmers op 2 maart te plaatsen. Op woensdagmorgen 2 maart verzamelen zich een aantal vrijwilligers aan de Domburgseweg. We starten om uur met het ingraven van het gaas en de emmers. Rond een uur of staat alles gereed en kan de trek wat ons betreft beginnen.6 vrijwilligers; Corrie van der Hart, Jo Clarijs, Richard Struijk, Wilma van Rooijen, Peter Geene en Henk Remijn zetten de komende weken per toerbeurt de padden over. Het gaas staat amper een week of Jo Clarijs meldt dat het gaas eruit moet. De plannen voor de inrichting van de wegberm zijn gewijzigd en het gaas staat daarbij in de weg. Het voetpad naast het fietspad wordt smaller. De berm wordt daardoor breder en het talud van de sloot krijgt meer stevigheid. Voor het ingraven van het gaas een beter uitgangspunt maar op het verkeerde moment uitgevoerd. Gelukkig blijft de nachttemperatuur steeds rond de 0 o C steken en vindt er geen paddentrek plaats. Pas op 22 maart meldt Jo dat hij het gaas in overleg met de uitvoerder van de werkzaamheden weer terug kan plaatsen. Samen met zijn vrouw Heleen klaart hij de klus. [Waarvoor HULDE aan deze 2 vrijwilligers]de nachttemperatuur loopt inmiddels aardig op en de volgende dag 23 maart zitten er 13 padden in de emmers. De trek is begonnen. Tot 6 april worden er regelmatig padden overgezet. De hoofdtrek vindt plaats in de laatste week van maart. In totaal zetten we 179 padden over en weer. 162 padden trekken naar de vijver van Duinvliet en slecht 17 padden kiezen voor een retourtje. 20 april wordt alles weer opgeruimd en naar de containeropslagplaats bij het voetbalveld in Oostkapelle teruggebracht. De bijvangst is dit jaar 2 kleine watersalamanders en 7 bruine kikkers. Tijdens het verloop van de overzetactie tel ik op de rijweg 4 dode padden. Met een score van 179 hebben we dit jaar iets meer padden overgezet. [Zie grafiek] Als u belangstelling heeft om mee te helpen met het zetten van gaas of andere werkzaamheden rondom de paddenoverzet kunt u contact opnemen met Henk Remijn via onderstaand telefoonnumer: Tel; , GSM of via eineremijn@zeelandnet.nl

6 paddenoverzetactie tussen Domburg en Oostkapelle. Strandwerkgroep De belangrijkste activiteit van de strandwerkgroep is het leveren van strandwachten voor de periodieke strandtellingen op de Neeltje Jans die twee tot drie keer per maand plaats vinden. Bij deze strandtellingen, die gecoördineerd worden door Petra Sloof en Rien Pronk wordt samengewerkt met o.a. de Stichting Anemoon en de KNNV afdeling De Bevelanden. Het determinatiewerk wordt ondersteund door deskundigen zoals Harry Raad en Marco Faasse. In het begin van het verslagjaar heeft een studente van het University College Roosevelt, Emmy Nelissen, in het kader van haar afstudeeropdracht, onderzoek verricht naar de manier waarop leden van de strandwerkgroep de natuur beleven. Dit onderzoek werd door een bestuurslid van onze vereniging begeleid. In maart vond een zeer geslaagde excursie plaats naar de Kaloot. Regelmatig wordt over het strand- en zeeleven gepubliceerd in de Composiet.

7 Natuurbescherming Binnen de natuurbeschermingsportefeuille waren in het verslagjaar de volgende thema's aan de orde: - De uitbreiding van de intensieve veehouderij op Walcheren - De ontwikkelingen rond de buitenplaats Ipenoord - De verlichting van het bunkerpad - De Zeeuwse lagune - De ondersteuning van leden die bezorgd zijn over natuur- en landschapsontwikkelingen - Actie behoud Nollebos Vlissingen - De nieuwe natuurbeschermingswet - De kustvisie In de Composiet is aan deze onderwerpen uitgebreid aandacht besteed. Hèt speerpunt in het verslagjaar was de ontwikkeling van de kustvisie. De KNNV-Walcheren is betrokken geweest bij de raadpleging bij de totstandkoming van dit plan. Meerdere leden hebben zich in diverse overlegvormen op de hoogte gehouden. De grote betrokkenheid van de leden bij dit dossier bleek eens te meer toen het college van B&W van de gemeente Noord-Beveland zijn plannen om te komen tot een lagune in het Veerse Meer er wilde doordrukken. Onder druk van alle protesten uit natuur- en landschapskringen, ondersteund door petities, standpunten vanuit de politie en negatieve persaandacht heeft de gemeenteraad unaniem besloten om de plannen van het college te dwarsbomen. De Zeeuwse lagune komt er niet, maar of daarmee de ambities van het college ook in de ijskast zijn verdwenen moet de toekomst leren. Veel leden tonen zich regelmatig zeer bezorgd over ontwikkelingen die schadelijk zijn voor natuur en landschap. Dat kan ook gaan over ontwikkelingen buiten Walcheren. Regelmatig ontving de natuurbeschermingscoördinator dan ook verzoeken om petities en andere protestvormen te delen met de leden van de vereniging. Inmiddels worden dergelijke verzoeken structureel ondersteund via de website van onze vereniging. De KNNV-Walcheren is aangesloten bij de Zeeuwse Milieufederatie. De ZMf verzorgt bij aantastingen van natuur en milieu de juridische(bezwaren) procedures omdat daarvoor de middelen binnen onze vereniging ontbreken. Onze vereniging volstaat doorgaans met het indienen van een zienswijze. Indien een overheid geen rekening wenst te houden met de ingediende zienswijze is onze vereniging dus afhankelijk van de ZMf voor vervolgprocedures en deze organisatie maakt haar eigen afwegingen. Mede hierdoor konden wij de uitbreiding van intensieve veehouderij in Aagtekerke niet voorkomen. De personele ontwikkelingen binnen de ZMf hebben er in het verslagjaar toe geleid dat onze vereniging niet meer beschikt over een vaste contactfunctionaris. In de Composiet hebben we aandacht besteed aan de goede samenwerking met de contactfunctionaris Leo Vorthoren die buiten de ZMf een functie heeft aanvaard.

Jaarverslag 2014 KNNV. afdeling Walcheren.

Jaarverslag 2014 KNNV. afdeling Walcheren. Jaarverslag 2014 KNNV afdeling Walcheren. Inhoud: Voorwoord: Bestuur: Composiet: Zeekraal: Website: Natuurbescherming: Plantenwerkgroep: Amfibieën- en reptielenwerkgroep: Strandwerkgroep: Project parken:

Nadere informatie

Secretaris Peter herkiesbaar Penn/ledenadm Theo herkiesbaar Natuurbescherming Hans herkiesbaar Media en communicatie.

Secretaris Peter herkiesbaar Penn/ledenadm Theo herkiesbaar Natuurbescherming Hans herkiesbaar Media en communicatie. Jaarverslag 2018 Op 31 december telde onze vereniging 104 leden waarvan 4 ereleden en 2 abonnementen. Verder 6 huisgenootleden en 5 donateurs. Er hebben zich 8 leden afgemeld en 6 nieuwe leden aangemeld

Nadere informatie

Secretaris Peter herkiesbaar Penn/ledenadm Theo herkiesbaar

Secretaris Peter herkiesbaar Penn/ledenadm Theo herkiesbaar Jaarverslag 2017 Op 31 december telde onze vereniging 106 leden waarvan 4 ereleden en 2 abonnementen. Verder 6 huisgenootleden en 8 donateurs. Er hebben zich 12 leden afgemeld en 4 nieuwe leden aangemeld

Nadere informatie

Verslag paddentrek. Voorjaar Paddenwerkgroep Milieu Werkgroep Houten

Verslag paddentrek. Voorjaar Paddenwerkgroep Milieu Werkgroep Houten Verslag paddentrek Voorjaar 2005 Paddenwerkgroep Milieu Werkgroep Houten 1 Evaluatie paddenwerkgroep voorjaar 2005. Voorbereiding Dit jaar zijn we in januari begonnen met het benaderen van de vrijwilligers,

Nadere informatie

Concept ONDERZOEK NAAR HET VOORKOMEN VAN DE RUGSTREEPPAD IN HET MOLENWATERPARK EN MINIATUUR WALCHEREN

Concept ONDERZOEK NAAR HET VOORKOMEN VAN DE RUGSTREEPPAD IN HET MOLENWATERPARK EN MINIATUUR WALCHEREN Concept ONDERZOEK NAAR HET VOORKOMEN VAN DE RUGSTREEPPAD IN HET MOLENWATERPARK EN MINIATUUR WALCHEREN 1 ONDERZOEK NAAR HET VOORKOMEN VAN DE RUGSTREEPPAD IN MOLENWATERPARK 11 september 2008 Opdrachtgever:

Nadere informatie

GILDE ROTTERDAM NIEUWSBRIEF

GILDE ROTTERDAM NIEUWSBRIEF December 2018 GILDE ROTTERDAM NIEUWSBRIEF Van de Redactie Inmiddels zijn er twee nieuwsbrieven uitgekomen en had nr. 3 al een tijdje geleden bij de vrijwilligers in de elektronische postbus moeten belanden.

Nadere informatie

Het is eind februari en de paddentrek staat weer op beginnen. Wat beweegt al die duizenden padden om massaal de weg op te gaan?

Het is eind februari en de paddentrek staat weer op beginnen. Wat beweegt al die duizenden padden om massaal de weg op te gaan? paddentrek Paddentrek Het is eind februari en de paddentrek staat weer op beginnen. Wat beweegt al die duizenden padden om massaal de weg op te gaan? Wat ze beweegt? De voortplanting, en dat is een heel

Nadere informatie

Werkgroep Stadsvogels Werkgroep Vogels Werkgroep Weidevogelbescherming Werkgroep Boeiende Bermen

Werkgroep Stadsvogels Werkgroep Vogels Werkgroep Weidevogelbescherming Werkgroep Boeiende Bermen Werkgroep Stadsvogels De werkgroep houdt zich zeer actief bezig met het creëren van nestgelegenheid voor stadsvogels. Dit gebeurt in nauwe samenwerking met de gemeente en Salland Wonen. Zowel bij renovatie

Nadere informatie

Nieuwsbrief 21 van RAVON Afdeling Utrecht Juli 2016

Nieuwsbrief 21 van RAVON Afdeling Utrecht Juli 2016 Nieuwsbrief 21 van RAVON Afdeling Utrecht Juli 2016 Contactpersoon RAVON Utrecht Wim de Wild wim.de.wild@ziggo.nl tel. 030-6963771 RAVON Utrecht verstuurt onregelmatig een nieuwsbrief naar de RAVON waarnemers

Nadere informatie

KNNV-Paddenwerkgroep Brouwerskolk

KNNV-Paddenwerkgroep Brouwerskolk KNNV-Paddenwerkgroep Brouwerskolk Verslag paddentrekseizoen 7 In 6 hebben Margreet Pruijt en Mirjam Versloot het prachtige initiatief genomen voor de succesvolle crowdfundingsactie 'Red de pad. Help de

Nadere informatie

Amfibieën. Peter Harrewijn 9 maart 2017 IVN Steilrand

Amfibieën. Peter Harrewijn 9 maart 2017 IVN Steilrand Amfibieën Peter Harrewijn 9 maart 2017 IVN Steilrand Inhoud Welkom / voorstellen Reptiel/amfibie? Padden / kikkers / salamanders / exoten Ziekten / plagen Poelen Wetgeving Beheer Vragen Peter Harrewijn

Nadere informatie

JAARVERSLAG Stichting Valwild Utrecht 2017

JAARVERSLAG Stichting Valwild Utrecht 2017 JAARVERSLAG Stichting Valwild Utrecht 2017 Stichting Valwild Utrecht Maarsbergseweg 2 3941 MJ Doorn Tel. 0343-413834 r.nieuwerf@hetnet.nl Aan onze relaties en vrijwilligers, Voor u ligt het jaarverslag

Nadere informatie

Nieuwsbrief 4 SV DUO, seizoen NIEUWSBRIEF SV DUO, NUMMER 4 SEIZOEN

Nieuwsbrief 4 SV DUO, seizoen NIEUWSBRIEF SV DUO, NUMMER 4 SEIZOEN NIEUWSBRIEF SV DUO, NUMMER 4 SEIZOEN 2015-2016 Van het bestuur: NIEUWE ACTIVITEIT: Wandelen bij SV DUO In het seizoen 2016-2017 wil SV DUO starten met een wandelgroep. Hiervoor zijn we op zoek naar wandelaars

Nadere informatie

Vrije tijd. Activiteiten Walcheren Januari 2015!

Vrije tijd. Activiteiten Walcheren Januari 2015! Activiteiten Walcheren Januari 2015! zat 10 jan Musical Pinokkia Theatergroep Duinart speelt dit jaar weer een leuke en uitbundige musical, gebaseerd op het bekende verhaal van Pinokkio. Duinart geeft

Nadere informatie

De Konvo. Van de redactie. Een uitgave van de KNNV Amersfoort e.o. nr. 48 maart 2015

De Konvo. Van de redactie. Een uitgave van de KNNV Amersfoort e.o. nr. 48 maart 2015 De Konvo Een uitgave van de KNNV Amersfoort e.o. nr. 48 maart 2015 Van de redactie Hier boven een lentebeeld dat we de komende tijd weer tegemoet kunnen zien. Heerlijk! In de vorige Konvo stond dat de

Nadere informatie

Nieuwsbrief 8 van RAVON Afdeling Utrecht juli 2012

Nieuwsbrief 8 van RAVON Afdeling Utrecht juli 2012 Nieuwsbrief 8 van RAVON Afdeling Utrecht juli 2012 Contactpersoon RAVON Utrecht Wim de Wild Couwenhoven 7221 3703 HW Zeist wim.de.wild@ziggo.nl tel. 030-6963771 RAVON Utrecht verstuurt onregelmatig een

Nadere informatie

Padden Praat 2008 2. Publicatie overzetresultaten. PADDEN.NU: stand van zaken. Forum Padden.nu

Padden Praat 2008 2. Publicatie overzetresultaten. PADDEN.NU: stand van zaken. Forum Padden.nu Padden Praat 2008 2 PADDEN.NU: stand van zaken De website padden.nu is in februari van start gegaan. Zoveel mogelijk paddenwerkgroepen zijn op de hoogte gesteld van het project. Momenteel staan er op padden.nu

Nadere informatie

Donderdag 16 juli 1998 Avondwandeling bij Quatre-Bras

Donderdag 16 juli 1998 Avondwandeling bij Quatre-Bras 2 KNNV-programma zomer 1998 (juli-september) Donderdag 16 juli 1998 Avondwandeling bij Quatre-Bras Onder leiding van Mary van Saane wandelen we deze avond bij Quatre-Bras bij Eefde. We verzamelen op de

Nadere informatie

ANBI-gegevens IVN afdeling Schinnen

ANBI-gegevens IVN afdeling Schinnen Sinds 1 januari 2016 moeten ANBI'S op een eigen website bepaalde gegevens publiceren. In dit document staan de vereiste gegevens volgens onderstaande inhoudsopgave: Inhoud Naam van de vereniging... 2 RSIN-nummer...

Nadere informatie

Wijngaard het Groenewoud

Wijngaard het Groenewoud 2 E JAARGANG 4 E EDITIE 2017 Wijngaard het Groenewoud 1 november 2017 En het werd herfst! In dit nummer 1 En het werd herfst 2 Ons You-tube kanaal 3 Onze eerste oogst 4. Molentjes 5. Website bezoek geweldig

Nadere informatie

IVN - Instituut voor Natuureducatie en Duurzaamheid

IVN - Instituut voor Natuureducatie en Duurzaamheid IVN - Instituut voor Natuureducatie en Duurzaamheid Afdeling Alphen aan den Rijn en omstreken 5-10-2013 ivn alphen aan den rijn 1 Over IVN Landelijke Organisatie Doelstelling Organisatie IVN Alphen aan

Nadere informatie

Sinds 1 januari 2014 zijn ANBI s verplicht om op hun eigen internetsite bepaalde gegevens te publiceren.

Sinds 1 januari 2014 zijn ANBI s verplicht om op hun eigen internetsite bepaalde gegevens te publiceren. Sinds 1 januari 2014 zijn ANBI s verplicht om op hun eigen internetsite bepaalde gegevens te publiceren. In dit document staan de vereiste gegevens volgens onderstaande inhoudsopgave. Inhoudsopgave Naam

Nadere informatie

Nieuwsbrief nummer 1 Seizoen 2014-2015 voor donateurs en leden van Symfonieorkest Bloembollenstreek

Nieuwsbrief nummer 1 Seizoen 2014-2015 voor donateurs en leden van Symfonieorkest Bloembollenstreek Nieuwsbrief nummer 1 Seizoen 2014-2015 voor donateurs en leden van Symfonieorkest Bloembollenstreek ***** Voor ziet u de eerste Nieuwsbrief van seizoen 2014 2015, met een ander uiterlijk dan u gewend bent.

Nadere informatie

Vissenweekend Overijssel 2013

Vissenweekend Overijssel 2013 Vissenweekend Overijssel 2013 REPTIELEN AMFIBIEËN VISSEN ONDERZOEK NEDERLAND Vissenweekend Overijssel 2013 Een rapportage van RAVON M.E. Schiphouwer & A. de Bruin December 2013 STICHTING RAVON POSTBUS

Nadere informatie

De Konvo! Van de redactie. Een uitgave van de KNNV Amersfoort e.o.! nr. 43 september 2014

De Konvo! Van de redactie. Een uitgave van de KNNV Amersfoort e.o.! nr. 43 september 2014 De Konvo Een uitgave van de KNNV Amersfoort e.o. nr. 43 september 2014 Van de redactie De vogeltrek begint goed op gang te komen. We bevinden ons in de periode van rondtrekkende mezengroepjes. Daarom een

Nadere informatie

Is dat soms een bootsmannetje?

Is dat soms een bootsmannetje? Zaterdag 13 juni het weer was beter dan verwacht. Overdag nog wat regen, maar 's avonds zo goed als droog. En dat kwam goed uit, want juist 's avonds begon de soortenzoekdag. Zelfs al had het geregend,

Nadere informatie

IVN VERENIGING VOOR NATUUR- EN MILIEUEDUCATIE

IVN VERENIGING VOOR NATUUR- EN MILIEUEDUCATIE IVN VERENIGING VOOR NATUUR- EN MILIEUEDUCATIE Beleidsplan IVN Deventer 2013-2014 Het bestuur van IVN-Deventer wil met dit beleidsplan haar visie en missie uiteen zetten en van daaruit haar plannen voor

Nadere informatie

Monitoring en inventarisatie reptielen en amfibieën Loonse en Drunense Duinen / Huis ter Heide

Monitoring en inventarisatie reptielen en amfibieën Loonse en Drunense Duinen / Huis ter Heide Monitoring en inventarisatie reptielen en amfibieën Loonse en Drunense Duinen / Huis ter Heide 2010 Mark Klerks November 2010 Inleiding: Het jaar 2010 kwam maar langzaam op gang. Vooral het voorjaar was

Nadere informatie

Amfibieën in de verbindingszone Kaaistoep - Drijflanen in. Tilburg Frank Spikmans & Arnold van Rijsewijk

Amfibieën in de verbindingszone Kaaistoep - Drijflanen in. Tilburg Frank Spikmans & Arnold van Rijsewijk Amfibieën in de verbindingszone Kaaistoep - Drijflanen in Tilburg 2015 Frank Spikmans & Arnold van Rijsewijk Amfibieën in de verbindingszone Kaaistoep Drijflanen in Tilburg 2015 Frank Spikmans & Arnold van

Nadere informatie

JAARPLAN 2018 KNNV AFD. VOORNE NATUURSTUDIE/NATUURBELEVING/NATUURBESCHERMING

JAARPLAN 2018 KNNV AFD. VOORNE NATUURSTUDIE/NATUURBELEVING/NATUURBESCHERMING JAARPLAN 2018 KNNV AFD. VOORNE NATUURSTUDIE/NATUURBELEVING/NATUURBESCHERMING Groene Specht Foto: Hans op den Dries Tekst: Theo Briggeman Begroting: Marianne op den Dries 1 Werkplan: Voor u ligt het Jaarplan

Nadere informatie

Beleidsplan. stichting Hof van Nagele. beleidsplan - stichting Hof van Nagele - Revisie 2912_A12

Beleidsplan. stichting Hof van Nagele. beleidsplan - stichting Hof van Nagele - Revisie 2912_A12 Beleidsplan stichting Hof van Nagele beleidsplan - stichting Hof van Nagele - Revisie 2912_A12 Inhoudsopgave Voorwoord 1 Missie, Visie, Doelen 2 Doelen 2 Bestuur 3 Werkwijze 3 Beheer en besteding van gelden

Nadere informatie

Het slobkous jaaroverzicht 2013

Het slobkous jaaroverzicht 2013 Het slobkous jaaroverzicht 2013 Er is in de nieuwsbrieven al zoveel geschreven dat we het voorbije jaar vooral in beelden willen tonen Op woensdag 9 januari werden de mossen, die de dag voordien in het

Nadere informatie

De ringslang een bijzondere bewoner van Gouda

De ringslang een bijzondere bewoner van Gouda De ringslang een bijzondere bewoner van Gouda Uit de serie Natuur in Gouda 10 2 colofon tekst: Cyclus, gemeente Gouda en RAVON lay-out: Steenbergen Ontwerp Studio foto s: André van Kleinwee en Richard

Nadere informatie

Successen. Terugblik

Successen. Terugblik Successen Terugblik 2016 www.zmf.nl Convenant over duurzame Zeeuwse havens Het Zeeuwse havenbedrijf Zeeland Seaports, de Zeeuwse industriële en logistieke bedrijven, verenigd in Portiz, de Provincie Zeeland

Nadere informatie

Praktijkopdrachten groep 7/8.

Praktijkopdrachten groep 7/8. Praktijkopdrachten groep 7/8. 1 2 Inhoudsopgave Inhoudsopgave 2 Opdrachten bij de water excursie 3 Hoe ziet de plas eruit?...3 Planten in het water en op de oever.3 Voorbeelden van planten in om de poel

Nadere informatie

JAARVERSLAG PADDENOVERZET. Limburg 2019

JAARVERSLAG PADDENOVERZET. Limburg 2019 JAARVERSLAG PADDENOVERZET Limburg 2019 Colofon 2019 Stichting IKL Tekst en samenstelling: Jacques Piters, Jan Kluskens Foto verantwoording: Jan Kluskens Niets uit dit verslag mag worden verveelvoudigd

Nadere informatie

Beleidsplan 2015 en volgende jaren

Beleidsplan 2015 en volgende jaren Beleidsplan 2015 en volgende jaren A. Inleiding De Stichting Vrienden van Brabantse Landgoederen is medio 2012 opgericht. Doelstelling van de stichting is het bij een groter publiek onder de aandacht brengen

Nadere informatie

Voor u ligt alweer de 2e nieuwsbrief van het jaar 2016.

Voor u ligt alweer de 2e nieuwsbrief van het jaar 2016. Beste lezer, Voor u ligt alweer de 2e nieuwsbrief van het jaar 2016. Ook in deze nieuwsbrief zullen we u weer op de hoogte stellen van wat we de afgelopen maand gedaan hebben en nog gaan doen. Overleg

Nadere informatie

Nieuwsbrief 20 van RAVON Afdeling Utrecht Maart 2016

Nieuwsbrief 20 van RAVON Afdeling Utrecht Maart 2016 Nieuwsbrief 20 van RAVON Afdeling Utrecht Maart 2016 Contactpersoon RAVON Utrecht Wim de Wild wim.de.wild@ziggo.nl tel. 030-6963771 RAVON Utrecht verstuurt onregelmatig een nieuwsbrief naar de RAVON waarnemers

Nadere informatie

NATUURVERENIGING WALCHEREN KNNV 49 e JAARGANG MEI 2015 nummer 2

NATUURVERENIGING WALCHEREN KNNV 49 e JAARGANG MEI 2015 nummer 2 DE COMPOSIET www.knnv.nl/walcheren NATUURVERENIGING WALCHEREN KNNV 49 e JAARGANG MEI 2015 nummer 2 COLOFON De Composiet is een uitgave van de Natuurvereniging Walcheren, afdeling van de Koninklijke Nederlandse

Nadere informatie

Visje,visje, in de sloot. Waterdiertjes vangen en bekijken

Visje,visje, in de sloot. Waterdiertjes vangen en bekijken Water 1 en 2 5 Visje,visje, in de sloot Waterdiertjes vangen en bekijken Doelen Begrippen Materialen Duur Inleiding (10 minuten) De leerlingen: ontdekken dat er in de sloot behalve eenden ook andere dieren

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF Juli 2018

NIEUWSBRIEF Juli 2018 NIEUWSBRIEF Juli 2018 Inhoud Akkerrandmengsel verkoop kantoor Inzaaien akkerranden en evaluatie Verslag ledenexcursie Voorintekening 2019 Foto: Henk Krajenbrink Akkerrandmengsel verkoop kantoor Voor het

Nadere informatie

Programma 01 november 2014

Programma 01 november 2014 Programma 01 november 2014 Definitief programma Eventuele wijzigingen kunnen tot de laatste dag worden doorgevoerd. Hou onze website in de gaten voor de laatste versie van het programma: www.bmzeeland.nl/herdenkingsjaar-2014

Nadere informatie

www.knnv.nl/walcheren NATUURVERENIGING WALCHEREN KNNV 48 e JAARGANG MEI 2014 nummer

www.knnv.nl/walcheren NATUURVERENIGING WALCHEREN KNNV 48 e JAARGANG MEI 2014 nummer DE COMPOSIET www.knnv.nl/walcheren NATUURVERENIGING WALCHEREN KNNV 48 e JAARGANG MEI 2014 nummer 2 COLOFON Composiet is een uitgave van de Natuurvereniging Walcheren, afdeling van de Koninklijke Nederlandse

Nadere informatie

Notulen van de algemene ledenvergadering van de Harddraverijvereniging Heemskerk Dinsdag 14 mei 2013

Notulen van de algemene ledenvergadering van de Harddraverijvereniging Heemskerk Dinsdag 14 mei 2013 Notulen van de algemene ledenvergadering van de Harddraverijvereniging Heemskerk Dinsdag 14 mei 2013 1. Opening Met een welkom aan onze ereleden, de heren Rijkenberg en Verduin, opent de voorzitter de

Nadere informatie

KNNV Zoogdierenwerkgroep Voorne

KNNV Zoogdierenwerkgroep Voorne KNNV Zoogdierenwerkgroep Voorne Noordse woelmuis foto Kees Rosmolen verslag 43 Muizenonderzoek Groene Strand - Oostvoorne juli 2010 Jan Alewijn Dijkhuizen inleiding De zoogdierwerkgroep van de KNNV afdeling

Nadere informatie

Stichting Landgoed Valkenstijn Terugblikken en vooruitkijken

Stichting Landgoed Valkenstijn Terugblikken en vooruitkijken Jaarverslag 2018 Stichting Landgoed Valkenstijn Terugblikken en vooruitkijken 1 Terugblikken op 2018 In dit jaaroverzicht krijgt u een indruk van de activiteiten van dit jaar. Om door het jaar heen bijzonderheden

Nadere informatie

p a h sc d n a L s rg u b im L

p a h sc d n a L s rg u b im L Limburgs Landschap natuurboekje van lente 2009 Hoi! Kikkers en padden komen in de lente uit hun winterslaap. Sommige al in februari /maart, als het nog bibberkoud is. Zoals de bruine kikker. Of de bufo

Nadere informatie

Nieuwsbrief de XXXste, december 2013 Stichting Eendenkooi Maaspoort

Nieuwsbrief de XXXste, december 2013 Stichting Eendenkooi Maaspoort Nieuwsbrief de XXXste, december 2013 Stichting Eendenkooi Maaspoort Voor U ligt de laatste nieuwsbrief van het 8 ste jaargang. Waarin U kunt zien wat er in de maanden oktober, november en december gebeurd

Nadere informatie

KNNV afdeling Delfland

KNNV afdeling Delfland voor een natuurlijke leefomgeving In opdracht en in overleg met RAVON Uitgevoerd door de studiegroep vissen KNNV afdeling Delfland Doel: input voor digitale visatlas van Nederland en speciaal Zuid-Holland

Nadere informatie

Vogels kijken. van de Vogelwerkgroep Amsterdam. met de vogelwerkgroep Amsterdan

Vogels kijken. van de Vogelwerkgroep Amsterdam. met de vogelwerkgroep Amsterdan Vogels kijken met de vogelwerkgroep Amsterdan Amsterdam en omstreken is een verrassend gevarieerd gebied voor wie er oog voor heeft. Ook vogels weten dat te waarderen. Overal komen vogels voor; in parken

Nadere informatie

Bijlage 11. Onderzoek rugstreeppad (Oranjewoud, 2012)

Bijlage 11. Onderzoek rugstreeppad (Oranjewoud, 2012) Bijlage 11 Onderzoek rugstreeppad (Oranjewoud, 2012) Bijlage 11 Onderzoek rugstreeppad (Oranjewoud, 2012) Memo datum 13 juni 2012 aan Andre Rotteveel SGN van ir. Martijn Korthorst, ecoloog Oranjewoud

Nadere informatie

Stichting OVERTUIN Bisdom van Vliet Jaarbericht 1 e helft 2015

Stichting OVERTUIN Bisdom van Vliet Jaarbericht 1 e helft 2015 Werkbezoek wethouder Blok Op 2 maart bracht wethouder Dilia Blok een bezoek aan de Overtuin. Na een wandeling in de tuin is door enkele bestuursleden een toelichting gegeven over de plannen voor de tuin.

Nadere informatie

De Konvo! Een uitgave van de KNNV Amersfoort e.o.! nr. 39 mei 2014

De Konvo! Een uitgave van de KNNV Amersfoort e.o.! nr. 39 mei 2014 De Konvo Een uitgave van de KNNV Amersfoort e.o. nr. 39 mei 2014 Nieuw leven - 'Onze' slechtvalken hebben drie jongen op de wereld gezet. Man en vrouw hebben het er druk mee. Foto's: Henk Groenewoud. Filmpje:

Nadere informatie

WERKPLAN STICHTING HERSENLETSEL.NL ZUID HOLLAND 2017

WERKPLAN STICHTING HERSENLETSEL.NL ZUID HOLLAND 2017 WERKPLAN STICHTING HERSENLETSEL.NL ZUID HOLLAND 2017 Stichting Hersenletsel.nl Zuid Holland Pagina 1 Inhoud Inleiding Pag. 3 Organisatievorm Pag. 5 Speerpunten 2016 Pag. 6 Actiepunten Pag. 7 Financiële

Nadere informatie

INHOUDSOPGAVE. Het voorkomen van vleermuizen, amfibieën en vissen in het gebied van de stedelijke uitbreidingslocatie te Elst. 1 INLEIDING...

INHOUDSOPGAVE. Het voorkomen van vleermuizen, amfibieën en vissen in het gebied van de stedelijke uitbreidingslocatie te Elst. 1 INLEIDING... INHOUDSOPGAVE 1 INLEIDING... 2 2 METHODE... 3 2.1 VLEERMUIZEN... 3 2.2 AMFIBIEËN... 3 2.3 VISSEN... 3 3 RESULTAAT... 4 3.1 VLEERMUIZEN... 4 3.2 AMFIBIEËN... 4 3.3 VISSEN... 4 4 CONCLUSIE... 5 LITERATUUR...

Nadere informatie

Limburgs Landschap. natuurboekje van

Limburgs Landschap. natuurboekje van Limburgs Landschap natuurboekje van lente 2012 Hoi! Salamanders zien eruit als dino s in het klein. Het zijn prehistorische beestjes die al miljoenen en miljoenen jaren op onze aardbol wonen. Ze waren

Nadere informatie

Vrije tijd. Activiteiten Walcheren december 2018

Vrije tijd. Activiteiten Walcheren december 2018 Activiteiten Walcheren december 2018 Menukaart Eethuis Hoofdgerecht Nagerecht donderdag 6 dec Zuurkool-ananas gehakt prei schotel verlate surprise Tijd: 17.30 tot 20.00 uur Aanmelden: uiterlijk vóór dinsdag

Nadere informatie

Homepage: DE UITWISSELING. Schooljaar: Nummer: 5 Uitgifte:

Homepage:  DE UITWISSELING. Schooljaar: Nummer: 5 Uitgifte: Hoofdgebouw Flamingoweg 53 4386 DT VLISSINGEN Tel.: 0118-46 03 44 Nevenvestiging Kleiweg 15-17 4386 PA VLISSINGEN Tel.: 0118-47 87 92 E-mail: dewissel@onzewijs.nl Homepage: www.dewissel.onzewijs.nl DE

Nadere informatie

Activiteitenplan (vastgesteld in de ALV van 22 maart 2012) Bescherming / Acties

Activiteitenplan (vastgesteld in de ALV van 22 maart 2012) Bescherming / Acties Activiteitenplan 2012-2015 (vastgesteld in de ALV van 22 maart 2012) Bescherming / Acties Bescherming/acties De acties n.a.v. actuele ontwikkelingen of misstanden. Leden zijn nadrukkelijk uitgenodigd om

Nadere informatie

Nieuwsbrief 16 van RAVON Afdeling Utrecht Mei 2014

Nieuwsbrief 16 van RAVON Afdeling Utrecht Mei 2014 Nieuwsbrief 16 van RAVON Afdeling Utrecht Mei 2014 Contactpersoon RAVON Utrecht Wim de Wild wim.de.wild@ziggo.nl tel. 030-6963771 RAVON Utrecht verstuurt onregelmatig een nieuwsbrief naar de RAVON waarnemers

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF OVER HET JAAR 2013

NIEUWSBRIEF OVER HET JAAR 2013 NIEUWSBRIEF OVER HET JAAR 2013 1 2013 Was een moeilijk Kerkuilen jaar In dit jaar waren er 7 broedparen op Texel 3 minder dan in 2012. In het begin van het jaar was het erg stil op Texel wat betreft kerkuilen.

Nadere informatie

Vrije tijd. Walcheren Juni-Juli 18

Vrije tijd. Walcheren Juni-Juli 18 Walcheren Juni-Juli 18 din 5 juni Eethuis op pad Prokkelweek We gaan weer naar Resto VanHarte, en deze keer hebben ze mensen die komen helpen in het kader van de Prokkelweek. Let op aanmelden anmelden

Nadere informatie

Beleidsplan Stichting Vrienden van Sypesteyn. Datum 1 maart Stichting Vrienden van Sypesteyn. Auteur

Beleidsplan Stichting Vrienden van Sypesteyn. Datum 1 maart Stichting Vrienden van Sypesteyn. Auteur Beleidsplan 2018-2022 Stichting Vrienden van Sypesteyn Datum 1 maart 2018 1 Auteur Stichting Vrienden van Sypesteyn 1. Inleiding Voorwoord Voor u ligt het beleidsplan 2018-2022 van de Stichting Vrienden

Nadere informatie

Nieuwsbrief 35, Maart 2015 Stichting Eendenkooi Maaspoort

Nieuwsbrief 35, Maart 2015 Stichting Eendenkooi Maaspoort Nieuwsbrief 35, Maart 2015 Stichting Eendenkooi Maaspoort Voor U ligt de 1ste nieuwsbrief van het 10de jaargang. Waarin U kunt zien en lezen wat er in de maanden januari, februari en maart gebeurd is en

Nadere informatie

Verpapromotiedag in Baal

Verpapromotiedag in Baal Verpapromotiedag in Baal Dinsdag 7 september organiseerde Verpa Groundbait weer haar traditionele promotiedag aan de visvijvers van HSV De Brasem in Baal. Net onder de rook van Antwerpen liggen diverse

Nadere informatie

Deelnemers Aanwezig Afgemeld Afwezig zonder bekendstelling bijzonderheden

Deelnemers Aanwezig Afgemeld Afwezig zonder bekendstelling bijzonderheden Algemene ledenvergadering H.S.V. De Snoekbaars Datum: 10-03-2016 Voorzitter Notulist Freek v. Emst Secretaris Deelnemers Aanwezig Afgemeld Afwezig zonder bekendstelling bijzonderheden F. van Emst X Voorzitter

Nadere informatie

Nieuws zieriks Aagje

Nieuws zieriks Aagje Nieuws zieriks Aagje ANBO AFDELING ZIERIKZEE Nieuwsbrief nummer 3 2014 augustus september - oktober Beste vrienden, leden van de ANBO, Nog eenmaal, en ik beloof U dat dit echt de laatste keer is, nog een

Nadere informatie

A. De Stichting Natuurlijk Kind en Paard bestuurlijk I. Algemeen

A. De Stichting Natuurlijk Kind en Paard bestuurlijk I. Algemeen A. De bestuurlijk I. Algemeen Het huishoudelijk reglement mag geen bepalingen bevatten die in strijd zijn met de statuten. Het huishoudelijk reglement wordt samengesteld en goedgekeurd door het voltallige

Nadere informatie

9 mei 2015 KOUDEKERKE

9 mei 2015 KOUDEKERKE 1 e Jeugd Ster Zeeuwsche Eilanden 9 mei 2015 KOUDEKERKE SPORT MEDISCH ADVIESCENTRUM ZEELAND Al meer dan 25 jaar staat het Sport Medisch Adviescentrum Zeeland garant voor de sportgeneeskundige zorg in de

Nadere informatie

De heer B.W.N. Vermeer

De heer B.W.N. Vermeer Jaarverslag secretaris 2013 ANBO afdeling Alphen aan den Rijn Bestuur Per 1 januari 2013 bestond het bestuur uit: Mevrouw A Brokerhof De heer P.G.S. Dobbe De heer C.R. de Feiter Mevrouw J. Broer- van Leeuwen

Nadere informatie

Limburgs Landschap. natuurboekje van

Limburgs Landschap. natuurboekje van Limburgs Landschap natuurboekje van lente 2009 Hoi! Kikkers en padden komen in de lente uit hun winterslaap. Sommige al in februari /maart, als het nog bibberkoud is. Zoals de bruine kikker. Of de bufo

Nadere informatie

SOCIAAL JAARVERSLAG 2013 STICHTING NEDERLANDS DRUKKERIJ MUSEUM

SOCIAAL JAARVERSLAG 2013 STICHTING NEDERLANDS DRUKKERIJ MUSEUM SOCIAAL JAARVERSLAG 2013 STICHTING NEDERLANDS DRUKKERIJ MUSEUM ALGEMEEN - Het bestuur bestond op 1 januari 2013 uit: Rien van Heck, voorzitter Cees Jochems, secretaris Jef Lazaroms, penningmeester Wil

Nadere informatie

BELEIDSPLAN LNMH

BELEIDSPLAN LNMH BELEIDSPLAN LNMH 2017-2020 1 Inhoudsopgave 1.Inleiding 3 2. Ambitie 3 3. Uitvoering 4 3.1. Bestuurlijk 4 3.2. Activiteiten 5 4. Speerpunten voor de komende vier jaren 7 5. Communicatie 9 6. Financieel

Nadere informatie

Amfibieën en poelen. Gerlof Hoefsloot

Amfibieën en poelen. Gerlof Hoefsloot Amfibieën en poelen Gerlof Hoefsloot Inhoud presentatie Functie van een poel: vroeger en nu Hoe werkt een poel? Wat bepaalt een goede ecologische situatie Soorten amfibieën Beheer van amfibieënpoelen,

Nadere informatie

Nieuwsbrief nummer 36 d.d. 30 augustus 2018

Nieuwsbrief nummer 36 d.d. 30 augustus 2018 ! Nieuwsbrief nummer 36 d.d. 30 augustus 2018 Duurzaamheidsweekend verplaatst naar voorjaar In de vorige Nieuwsbrief, van 30 juli, stond de aankondiging van het IVN duurzaamheidsweekend eind september.

Nadere informatie

Kijk een kikker. Maak kennis met kikkers van Nederland! Groep 1 en 2. Kennis maken. Observeren. Leren

Kijk een kikker. Maak kennis met kikkers van Nederland! Groep 1 en 2. Kennis maken. Observeren. Leren Kijk een kikker Maak kennis met kikkers van Nederland! Kennis maken Observeren Leren Lespakket kikkers groep 1/2 (Lente-thema) Les 1: Kennis maken Inleiding op de lessen: Bij de lente horen natuurlijk

Nadere informatie

Natuurontwikkeling en kwaliteitsinvestering landschap

Natuurontwikkeling en kwaliteitsinvestering landschap Natuurontwikkeling en kwaliteitsinvestering landschap ONTWIKKELING NATUURZONE SPORTPARK ELSKENS OOSTERHOUT DATUM: augustus 2014, Landschapsplan en kwaliteitsinvestering Landschap kenmerk: ontwerp-bestemmingsplan

Nadere informatie

Acties uit Meerjarenplan KNNV afd. Epe-Heerde (januari 2017)

Acties uit Meerjarenplan KNNV afd. Epe-Heerde (januari 2017) Acties uit Meerjarenplan KNNV afd. Epe-Heerde (januari 2017) In 2016 is door de afdeling Epe-Heerde een meerjarenplan opgesteld. Hieronder is een overzicht gegeven van de actiepunten uit dit meerjarenplan

Nadere informatie

OUDERRAAD. Notulen Ouderraadsvergadering dinsdag 26 maart 2013

OUDERRAAD. Notulen Ouderraadsvergadering dinsdag 26 maart 2013 Openbare basisschool De Trinoom OUDERRAAD Notulen Ouderraadsvergadering dinsdag 26 maart 2013 Aanwezig: Anita Thomassen, Barbara Wolff,, Keller, Francien Mels (penningmeester), Ingrid Mali (voorzitter),

Nadere informatie

Beleids plan Stichting Enters Regge dal

Beleids plan Stichting Enters Regge dal Beleids plan Stichting Enters Regge dal Inhoudsopgave 1: Inleiding / oprichting... 3 2: Doel... 3 3: Bestuur... 3 4: Uitvoering en beheer... 4 5: Administratie... 5 6: Financiële prognose... 6 7: Slot...

Nadere informatie

KNNV afd. Oost Groningen vereniging voor veldbiologie

KNNV afd. Oost Groningen vereniging voor veldbiologie 2 2017-1 KNNV afd. Oost Groningen vereniging voor veldbiologie BESTUUR Voorzitter Kees Nieuwerth Hoofdstraat 26 k.nieuwerth@wxs.nl 9514 BE Gasselternijveen 0599-512901 Penningmeester/ ledenadministratie

Nadere informatie

De KNNV in Wat hebben we gedaan? Er zijn diverse linken in deze presentatie opgenomen: arceer deze, klik met je rechtermuis en open de hyperlink

De KNNV in Wat hebben we gedaan? Er zijn diverse linken in deze presentatie opgenomen: arceer deze, klik met je rechtermuis en open de hyperlink De KNNV in 2016 Wat hebben we gedaan? Er zijn diverse linken in deze presentatie opgenomen: arceer deze, klik met je rechtermuis en open de hyperlink voor een natuurlijke leefomgeving NATUURSTUDIE: VISSENINVENTARISATIES

Nadere informatie

Vastgesteld in de Ledenvergadering van Activiteitenplan

Vastgesteld in de Ledenvergadering van Activiteitenplan Vastgesteld in de Ledenvergadering van 28-03-2013 Activiteitenplan 2013-2016 Voorwoord Voor u ligt het Activiteitenplan 2013-2016. In dit enplan borduren we voort op het ingezette beleid van 2012. De oproep

Nadere informatie

Voordracht nieuw lid voor de Raad van Commissarissen

Voordracht nieuw lid voor de Raad van Commissarissen Inhoudsopgave: Inleiding Samenstelling Algemeen Bestuur Adviezen en werkzaamheden Werkgroep Bewonerscommissies Werkgroep Communicatie Werkgroep Huuradvies Scholing Algemeen Bestuur Voordracht nieuw lid

Nadere informatie

RAVON Hemelvaartweekend

RAVON Hemelvaartweekend RAVON Hemelvaartweekend Gelderland, Limburg en Noord-Brabant 2007 REPTIELEN AMFIBIEËN VISSEN ONDERZOEK NEDERLAND RAVON Hemelvaartweekend Gelderland, Limburg en Noord-Brabant 2007 Een rapportage van RAVON

Nadere informatie

In dit nummer: Nieuwsbrief Mei 2013 Jaargang 20, nummer 4. Van het bestuur 2 Wij stellen voor: Els 3. ALV en AVA 4. DVD Goed Te Doen 5.

In dit nummer: Nieuwsbrief Mei 2013 Jaargang 20, nummer 4. Van het bestuur 2 Wij stellen voor: Els 3. ALV en AVA 4. DVD Goed Te Doen 5. Nieuwsbrief Mei 2013 Jaargang 20, nummer 4 In dit nummer: Van het bestuur 2 Wij stellen voor: Els 3 ALV en AVA 4 DVD Goed Te Doen 5 Oproepen 6 Colofon 7-8 Pagina 2 Beste leden, Op het moment van het schrijven

Nadere informatie

Verenigingsblad Aquariumvereniging Aquaria Hoogezand-Sappemeer

Verenigingsblad Aquariumvereniging Aquaria Hoogezand-Sappemeer Verenigingsblad Aquariumvereniging Aquaria Hoogezand-Sappemeer 44 ste jaargang Seizoen 2015-2016 Onze hobby avond, wat doen we deze maand 1 Op elke 1 e maandag van de maand is er een hobbyavond in Wijkcentrum

Nadere informatie

Verslag van de algemene ledenvergadering van 8 april 2016 gehouden in de Bios aan het Dr. Langeveldplein 26.

Verslag van de algemene ledenvergadering van 8 april 2016 gehouden in de Bios aan het Dr. Langeveldplein 26. Verslag van de algemene ledenvergadering van 8 april 2016 gehouden in de Bios aan het Dr. Langeveldplein 26. 1. Opening. De voorzitter opent de vergadering om 20.00 uur en heet de aanwezige leden en in

Nadere informatie

IVN-Magazine September

IVN-Magazine September IVN-Magazine September Pagina 2 Pagina 3 Pagina 4 Pagina 5 Pagina 6 Uitnodiging Nazomerwandeling voor leden Beleefweek Limburg Nieuwe leden - OnsIVn Werkgroepen Programma Natuur in de Stad de roze sprinkhaan

Nadere informatie

NOTULEN VAN DE JAARVERGADERING VAN 17 NOVEMBER 2016

NOTULEN VAN DE JAARVERGADERING VAN 17 NOVEMBER 2016 NOTULEN VAN DE JAARVERGADERING VAN 17 NOVEMBER 2016 Domburg, 18 november 2016 De (jeugd)voorzitter heet alle aanwezigen welkom op deze jaarvergadering. Hij geeft aan de jaarvergadering te zullen leiden

Nadere informatie

Verslag van de openbare dorpsraadvergadering d.d in het dorpshuis te Zonnemaire.

Verslag van de openbare dorpsraadvergadering d.d in het dorpshuis te Zonnemaire. Verslag van de openbare dorpsraadvergadering d.d. 22-04-2015 in het dorpshuis te Zonnemaire. Aanwezig: A.v.d. Velde, K. Mandemaker, A.Rensen. M. Danker Rensen, P. Stouten, J. Walhout, D. Hooijmeijer. Belangstellenden:

Nadere informatie

Vrije tijd. Activiteiten Walcheren december 2012

Vrije tijd. Activiteiten Walcheren december 2012 Activiteiten Walcheren december 2012 Vrije tijd Zondag Zondag 2 dec. Winterbrunch Deze zondagmiddag staat Babbels en Knabbels in het teken van weer een speciale activiteit nl. een winterbrunch. Lekkere

Nadere informatie

Aquariumvereniging ``A.V. Waterweelde ``

Aquariumvereniging ``A.V. Waterweelde `` Heerlerheide Aquariumvereniging ``A.V. Waterweelde `` Opgericht: 7 oktober 1961 te Heerlerheide gemeente Heerlen. Koninklijk goedgekeurd bij besluit van 4 september 1975 Aangesloten bij de N.B.A.T. en

Nadere informatie

RABO-sponsortocht werd dit jaar voor de 4e maal gehouden en bracht ons weer 250,00.

RABO-sponsortocht werd dit jaar voor de 4e maal gehouden en bracht ons weer 250,00. Jaarverslag 2012 Het bestuur: we zijn 8 maal voor bestuursvergadering bijeen geweest, 1 ledenvergadering. Donderdag 14 juni werden we opgeschrikt door het fatale bericht dat Peter Timmerman, onze penningmeester,

Nadere informatie

Natuureducatie Centrum D n Nieuwe Hof, Bosstraat 25, 5553 CK VALKENSWAARD, telefoon 040-201 83 95

Natuureducatie Centrum D n Nieuwe Hof, Bosstraat 25, 5553 CK VALKENSWAARD, telefoon 040-201 83 95 IVN instituut voor natuureducatie en duurzaamheid is een organisatie van vrijwilligers en beroepskrachten die streeft naar meer natuur en een duurzame samenleving. Lidmaatschap Donateur 12,50 per jaar,

Nadere informatie

Welkom op de Algemene Ledenvergadering

Welkom op de Algemene Ledenvergadering Welkom op de Algemene Ledenvergadering 1 Het programma voor vanavond Voor de pauze De Algemene Ledenvergadering Gelegenheid tot het stellen van vragen Pauze Spreker Freek van Leeuwen uit Zoeterwoude Spreker

Nadere informatie

JAARVERSLAG 2013 Gehandicaptenraad Landgraaf

JAARVERSLAG 2013 Gehandicaptenraad Landgraaf 1 JAARVERSLAG 2013 Gehandicaptenraad Landgraaf JAARVERSLAG GEHANDICAPTENRAAD LANDGRAAF 2013 Pagina 1 2 INLEIDING: De Gehandicaptenraad Landgraaf behartigt de collectieve belangen van alle mensen met een

Nadere informatie

Clustervergadering, cluster 2 veldvoetbal gehouden op woensdag 23 oktober 2013 bij de vereniging FC Dauwendaele te Middelburg

Clustervergadering, cluster 2 veldvoetbal gehouden op woensdag 23 oktober 2013 bij de vereniging FC Dauwendaele te Middelburg Rapportage Clustervergadering, cluster 2 veldvoetbal gehouden op woensdag 23 oktober 2013 bij de vereniging FC Dauwendaele te Middelburg Aanwezig: De verenigingen: Arnemuiden, De Meeuwen, FC Dauwendaele,

Nadere informatie