Jaarverslag 2014 KNNV. afdeling Walcheren.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Jaarverslag 2014 KNNV. afdeling Walcheren."

Transcriptie

1 Jaarverslag 2014 KNNV afdeling Walcheren.

2 Inhoud: Voorwoord: Bestuur: Composiet: Zeekraal: Website: Natuurbescherming: Plantenwerkgroep: Amfibieën- en reptielenwerkgroep: Strandwerkgroep: Project parken: Vogelexcursies het Zandvoort: Gewestelijke excursie: Vrije wandeling: Publiciteit: Financieel overzicht:

3 Voorwoord: Voor u ligt het jaarverslag van de Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging afdeling Walcheren. Het afgelopen j aar was een jaar waarin de twee nieuwe werkgroepen die eind 2013 zijn opgericht gestalte hebben gekregen. Het zijn de strandwerkgroep en de amfibieën en reptielen werkgroep. Elders in dit jaarverslag kunt u lezen welke activiteiten beide werkgroepen hebben georganiseerd. Het afgelopen jaar heeft onze penningmeester zijn functie om gezondheidsredenen moeten stoppen en ook de voorzitter heeft tijdens de jaarvergadering aangegeven dat zij nog een jaar voorzitter is. Het bestuur heeft een aantal leden gepolst of zij in het bestuur zitting willen nemen. Tot eind 2014 zijn er geen mensen die het bestuur willen versterken. Bestuur De huidige bestuurssamenstelling is als volgt: Aanvang aftredend Voorzitter Ria Verhagen (niet herkiesbaar) Penningmeester Vacant Secretaris Peter Sneltjes Natuurbeschermingscoӧrdinator Hans Eckhardt Ledenadministratie Adri de Munck Natuurhistorisch coördinator Gerard Brand In 2014 heeft het bestuur 5 keer vergaderd. Per vergadering notuleerde een bestuurslid. Afdeling De afdeling telde eind leden en 8 huisgenootleden dat is totaal 134 leden, een gelijk aantal met 2013 Overleden: Het afgelopen jaar hebben we afscheid moeten nemen van Loes Kamermans en C.J. de Visser. Jaarvergadering De jaarvergadering vond dit jaar op woensdag 26 maart wederom plaats in het Dorpshuis Nimmerdor in Grijpskerke Er waren 20 leden aanwezig. Na de pauze gaf Leo Vorthoren een presentatie over de koolmees en Tijdelijke natuur.

4 Nieuwjaarsreceptie De nieuwjaarsreceptie vond plaats op zaterdag 11 januari in Oostkapelle. Er waren 29 mensen aanwezig die elkaar een goed jaar toewensten. Richard Struik verzorgde de activiteit. Ditmaal niet naar buiten maar een leuke binnenactiviteit met ontdekdozen. Composiet De composiet verscheen het afgelopen jaar vier keer. De redactie is in handen van Jos de Jong; Gerard Brand verzorgt de technische realisatie. De eerste Composiet van 2014 verscheen in een extra dikke editie van 8 extra pagina`s. Zeekraal Onze digitale nieuwsbrief,de Zeekraal, is het afgelopen jaar 19 keer verschenen. Deze wordt verstuurd naar ongeveer 90 leden. De Zeekraal wordt alleen verstuurd naar leden die hun adres aan de ledenadministratie hebben doorgegeven. De redactie is in handen van Gerard Brand. Website De website is dit jaar volledig vernieuwd. Op verzoek van het landelijk bestuur moeten alle websites van de KNNV afdelingen een uniforme uitstraling hebben. Gerard Brand verzorgt de website. Natuurbescherming: Coast Enduro Ook in 2014 hebben we bezwaar gemaakt tegen Coast Enduro, dit is een motorcrossevenement waarvan het parcours dwars door kwetsbare landschappen zou lopen. De kwetsbaarheid van vogelsoorten zoals kievit, scholeksters, grutto`s en tureluurs is zodanig dat elke vorm van verontrusting vermeden moet worden. Op grond van deze en nog een aantal andere argumenten hebben we de drie Walcherse gemeente, de Provincie en het Waterschap aangeschreven. Het resultaat was uiteindelijk dat het evenement niet doorging. Strandje Ritthem Er is een zogenaamde preventieve brief gestuurd naar de Gemeente Vlissingen vanwege eenkrantenartikel in de PZC waarin de wens stond om het strandje Ritthem op te spuiten met zand ook wel zandsuppletie genoemd. Er was nog geen partij die bereid is om dit te betalen, maar het kan geen kwaad om alvast in de pen te klimmen en argumenten aan te dragen waarom dit onwenselijk is. Het is nog niet bekend of en wanneer het uitgevoerd wordt. Het ziet er naar uit dat er geen zandsuppletie zal gaan plaats vinden. Rol Zeeuwse Milieufederatie Onze vereniging volgt kritisch de ontwikkelingen binnen de Zeeuwse Milieufederatie, die zich meer en meer ontwikkelt tot een adviesbureau voor natuur- en milieuzaken. Zowel via de contactfunctionaris bij de ZMf als in de algemene ledenvergadering van de federatie is aandacht gevraagd voor het behoud van de kerntaak (en het bestaansrecht) van de federatie:

5 het kritisch beoordelen van planologische en industriële ontwikkelingen op aantastingen van natuur en milieu. Ook in de Composiet is aan de problematiek die is ontstaan door de nieuwe koers van de ZMf enkele malen aandacht besteed. Het Vlinderbeschermingsproject "Op de bres voor de Zeeuwse zes" Binnen onze vereniging is in ruime mate aandacht besteed aan het vijfjarig vlinderbeschermingsproject van de Vlinder- en libellenwerkgroep Zeeland. Dit project heeft tot doel om de stand van zes Zeeuwse vlindersoorten (Argusvlinder, Bruin blauwtje, Grote vos, Heidevlinder, Kleine parelmoervlinder en Koninginnenpage) te verbeteren. De werkgroep heeft onze leden uitgenodigd om deel te nemen aan activiteiten die in het kader van het beschermingsproject georganiseerd zijn; een aantal leden heeft hieraan gevolg gegeven. In het bijzonder is in het verslagjaar stilgestaan bij de bescherming van de Argusvlinder, waarvoor ook door de landelijke Vlinderstichting een beschermingsproject is opgesteld omdat deze soort niet alleen in Zeeland sterk is achteruitgegaan, maar in heel Nederland. Kustverrommeling De planologische ontwikkelingen langs de kuststrook van de Delta is zorgelijk. De kuststrook wordt steeds meer bebouwd en de bijzondere natuur van dit gebied komt ernstig onder druk te staan. De Zeeuwse Milieufederatie spreekt van "verrommeling". Vanuit onze vereniging wordt steun verleend aan het tegengaan van de kustverrommeling door de ZMf en andere (aangesloten) natuurorganisaties. De natuurbeschermingscoördinator heeft in een forumdiscussie een bijdrage geleverd over dit onderwerp tijdens de algemene ledenvergadering.

6 plantenwerkgroep De coördinator van de plantenwerkgroep Jo Clarijs heeft als bijdrage aan het jaarverslag van de vereniging een verkorte versie van het interne jaarverslag van de werkgroep aangeleverd met de volgende tekst De werkgroep heeft momenteel 19 leden. Vanaf half maart t/m eind november hielden we in totaal 20 excursies. Deze excursies zijn als volgt te verdelen: 15 normale planteninventarisatie-excursies van 2 uur, 1 grote planteninventarisatie-excursie van 6 uur, 2 paddenstoelexcursies van 2 uur, 1 grote paddenstoelexcursie van 6 uur en 1 korstmossen excursie van 2 uur Het gemiddeld mooie weer zorgde voor een goede opkomst van de leden. Dit jaar hadden we voor een deel van de plantenexcursies gekozen om 2 gebieden, n.l. De Vier Hoogten en het Veerse bos (beiden onder beheer van Staatsbosbeheer) meerdere malen in de loop van het seizoen te bezoeken. Beide gebieden werden hiervoor 4 maal bezocht. Dit zorgde er voor dat we per gebied dit keer ook de soorten in bloei tegen kwamen, die we anders wel eens misten. Bovendien hebben we met 3 speciale determinatiemiddagen gepoogd onze kennis van de grasachtigen te verbeteren. Waarschijnlijk heeft een combinatie van deze maatregelen samen met het meestal mooie weer er voor gezorgd, dat we meer soorten waarnamen dan vroeger. In het kort mogen we zeggen dat het uitstekend gaat met onze werkgroep die een enthousiaste kern bezit en gezellige excursies kent.

7 Werkgroep amfibieën en reptielen. De amfibieën- en reptielenwerkgroep werd in het verslagjaar voor het eerst actief. De werkgroep bestaat uit 8 personen. Er zijn door de werkgroep drie activititeiten georganiseerd zijn: 1: de paddenoverzet Domburgseweg (uitgevoerd onder leiding van Henk Remijn) In het verslagjaar vond de paddenoverzet voor de 21e keer plaats. De overzetactie vond plaats tussen de buitenplaatsen Hoogduin en Duinvliet. Henk Remijn leverde het volgende verslag aan:" De winter verloopt uitermate zacht. Het KNMI station Vlissingen noteert zelfs geen één winterse dag met vorst. De eerste actieve padden worden landelijk in de derde week van februari gemeld. Tijd om ook in Oostkapelle aan de slag te gaan. Op woensdagmorgen 26 februari zetten we het gaas en de emmers. 8 vrijwilligers; Corrie van der Hart, Hans Boomstra, Ad Karelse, Jo Clarijs, Richard Struijk, Wilma van Rooijen, Peter Geene, Eveline Seij en Henk Remijn zetten de komende weken per toerbeurt de padden over. De eerste 2 padden laten zich echter pas zien op 2 maart. Na weer een week lijkt het erop dat de trek op gang komt. Vanaf 8 maart tot 26 maart worden er dagelijks padden overgezet. De piek ligt tussen 10 en 18 maart. 13 april is de laatste controledag, In de week erna wordt alles opgeruimd en opgeslagen in de loods van de gemeente Veere aan de Loodholseweg in Grijpskerke. In totaal worden er tussen Hoogduin en Duinvliet 128 padden overgezet. Vanuit Hoogduin naar de vijver 100 padden en vanuit Duinvliet terug 28 padden. Met een score van 128 padden zitten we ruim onder het aantal van afgelopen jaar [zie de grafiek]. Opvallend is het aantal van 13 bruine kikkers die in de emmers belanden. Mensen die bij de paddentrek willen assisteren kunnen zich melden bij Henk Remijn of via eineremijn@zeelandnet.nl" 2: De inventarisatie van Rugstreeppadden in park Molenwater te Middelburg (gecoördineerd door Wienant Halfwerk) Deze inventarisatie werd voor het eerst onder verantwoordelijkheid van onze vereniging uitgevoerd en was het vervolg op de meerjarige activiteiten van (Peter misschien hier enkele namen noemen???????) Wienant Halfwerk leverde het volgende verslag aan: "In totaal zijn er in 2014 dus 19 snoeren waargenomen. Dat is een mooi voortplantingsresultaat. Door een aantal fikse regenbuien spoelde er slib in de vesten. Snoeren en paddenvisjes waren daardoor vaak moeilijk waar te nemen. Doordat meerdere personen, op verschillende tijdstippen waarnemingen deden, kon worden geconstateerd dat s ochtends afgezette snoeren in de loop van de dag alweer onzichtbaar onder een dun laagje slib lagen. Waarschijnlijk is daarom het aantal van 19 snoeren een minimum en zijn er mogelijk nog wel een paar snoeren afgezet. Dit laagje slib heeft overigens geen negatief effect gehad op de ontwikkeling van de eitjes, want op een aantal plaatsen is waargenomen dat er vele honderden paddenvisjes uit zijn voortgekomen. Ook de paddenvisjes verstopten zich graag onder het laagje slib en waren daarom moeilijk of niet te zien. Het dunne laagje slib is misschien zelfs gunstig voor de metamorfose van ei tot larf tot jong padje. Het biedt bescherming, en is toch dun genoeg om

8 licht en warmte door te laten voor voldoende voedsel en een goede ontwikkeling van de larven. De keerzijde van het sliblaagje was, dat er helaas niet veel inzicht kon worden verkregen in het succes van de metamorfose. De Seisvest sprong er als beste voortplantingswater uit, gevolgd door de Noordvest en de Poelendaele- en Langevielevest op een gedeelde 3 e plaats." 3 De cursus amfibieën en reptielen (Kees Musters en Peter Sneltjes). Voor het uitvoeren van deze cursus werd een subsidie ontvangen van Groen en Doen. Aan de cursus namen negen leden van onze vereniging deel. De cursusdagen vonden plaats op woensdag 9 april (amfibieën en hun biotoop) woensdag 23 april (soorten amfibieën en woensdag 18 juni (reptielen). De cursus werd gehouden in het dorpshuis Nimmerdor in Grijpskerke. In juni vond er een praktijkavond plaats in Oranjezon. Leden van de Natuurvereniging Walcheren, enkele dorpsbewoners van Oostkapelle en diverse andere vrijwilligers helpen een handje mee.

9 Strandwerkgroep Een aantal mensen neemt al geregeld deel aan de excursies bij Neeltje Jans om het leven van strand en rotskust te leren kennen. Om de mensen enthousiast te maken voor de flora en fauna van de Noordzee hebben we een cursus gegeven voor veel belangstellenden. De cursus bestond uit 5 avonden theorie en praktijk en 5 excursies. Dit alles is mogelijk gemaakt door de financiële steun van Groen en Doen. Met veel enthousiasme sneed men inktvissen; zocht naar allerlei verschillen tussen krabbetjes; kwallen; poliepen en natuurlijk schelpen. Ook de rijke flora in de vorm van wieren kwam aan bod. Uit deze goed bezette cursus is de strandwerkgroep voort gekomen. De groep gaat verder met het geregeld inventariseren van flora en fauna bij Neeltje Jans en daarnaast onderzoek langs de Westerschelde; Domburg, Westkapelle, Vlissingen - Arsenaal en de Kaloot. Wij hopen zo verschil aan te treffen tussen stranden waar geregeld suppletie van zand plaats vindt (Westerschelde) en stranden waar geen suppletie plaats vindt. (Neeltje Jans). De resultaten zult U in de Composiet terug kunnen vinden. De huidige werkgroep staat onder leiding van Adri de Munnick Het ontleden van een inktvis

10 KNNV project natuur in stadsparken. Het landelijk bestuur heeft 2014 uitgeroepen tot jaar van de stadsparken. De afdeling Walcheren heeft aan dit project meegedaan middels een aantal excursies. Zaterdag 12 april vroege vogelexcursie door park Molenwater deelname 5 personen. Catharina van der Slikke heeft veel verteld over de geschiedenis van het park en natuurlijk de rugstreeppadden. Uiteraard hebben we ook veel vogels gezien en gehoord. Zaterdag 24 mei excursie over het Bolwerk Middelburg. 3 personen waren hierbij aanwezig. We hebben voornamelijk bomen bekeken. Donderdag 26 juni de begraafplaats Middelburg hierbij waren 15 personen aanwezig. De vele bijzondere bomen maken deze begraafplaats uniek op Walcheren. Donderdag 21 augustus vleermuisexcursie over het Bolwerk Middelburg, deze ging vanwege de kou en wind niet door. excursies naar Het Zandvoort Wanneer het weer het toelaat wordt er iedere tweede zaterdag van de maand een excursie gehouden naar het weide gebied in de Sint Laurense hoek. Onder leiding van Henk Mandemaker. De belangstelling is minimaal en varieert van 1 tot 5 bezoekers. Het komt ook voor dat belangstellenden zich aansluiten. De reden van de lage opkomst is de hoge leeftijdsopbouw van de afdeling. Wij missen jonge leden dat geldt voor alle werkgroepen. Het continueren van een activiteit hangt af van een of twee actieve personen. In Henk`s rubriek Het Zandvoort vertel ik over mijn belevenissen en waarnemingen in het reservaat, zodat ik hiervan op deze plek geen verslag doe. Zelf ga ik als het weer het toelaat meerdere malen in de week heen om te genieten van de grote vogelrijkdom. Het reservaat wordt door buitenstaanders hogelijk gewaardeerd. En wordt daar regelmatig over aangesproken. Gewestelijke excursie zaterdag 5 april Op deze excursie waren 20 mensen aanwezig. De dag begon met een kop koffie in de Westkaap in Westkapelle. Onder leiding van Henk Mandemaker en Jo Clarijs zijn we naar het Noordervroon gelopen en hebben we naar vogels gekeken. Vervolgens zijn we naar de dorpshuis Nimmerdor vertrokken waar we onder het eten hebben genoten van Anton Van Haperen met zijn verhaal over het duin en kustlandschap van Walcheren. Als afsluiting heeft Anton ons meegenomen naar Oranjezon waar hij in de praktijk heeft laten zien wat hij ons eerder vertelde.

11 KNNV in de krant.

Het bestuur heeft in keer vergadert, om beurten werd er genotuleerd.

Het bestuur heeft in keer vergadert, om beurten werd er genotuleerd. Jaarverslag 2016 Op 31 december telde onze vereniging 115 leden waarvan 4 ereleden, 6 huisgenootleden en 8 donateurs. Er hebben zich 4 leden afgemeld en 6 nieuwe leden aangemeld dus een stijging van 2

Nadere informatie

Secretaris Peter herkiesbaar Penn/ledenadm Theo herkiesbaar Natuurbescherming Hans herkiesbaar Media en communicatie.

Secretaris Peter herkiesbaar Penn/ledenadm Theo herkiesbaar Natuurbescherming Hans herkiesbaar Media en communicatie. Jaarverslag 2018 Op 31 december telde onze vereniging 104 leden waarvan 4 ereleden en 2 abonnementen. Verder 6 huisgenootleden en 5 donateurs. Er hebben zich 8 leden afgemeld en 6 nieuwe leden aangemeld

Nadere informatie

Secretaris Peter herkiesbaar Penn/ledenadm Theo herkiesbaar

Secretaris Peter herkiesbaar Penn/ledenadm Theo herkiesbaar Jaarverslag 2017 Op 31 december telde onze vereniging 106 leden waarvan 4 ereleden en 2 abonnementen. Verder 6 huisgenootleden en 8 donateurs. Er hebben zich 12 leden afgemeld en 4 nieuwe leden aangemeld

Nadere informatie

www.knnv.nl/walcheren NATUURVERENIGING WALCHEREN KNNV 48 e JAARGANG MEI 2014 nummer

www.knnv.nl/walcheren NATUURVERENIGING WALCHEREN KNNV 48 e JAARGANG MEI 2014 nummer DE COMPOSIET www.knnv.nl/walcheren NATUURVERENIGING WALCHEREN KNNV 48 e JAARGANG MEI 2014 nummer 2 COLOFON Composiet is een uitgave van de Natuurvereniging Walcheren, afdeling van de Koninklijke Nederlandse

Nadere informatie

Monitoring en inventarisatie reptielen en amfibieën Loonse en Drunense Duinen / Huis ter Heide

Monitoring en inventarisatie reptielen en amfibieën Loonse en Drunense Duinen / Huis ter Heide Monitoring en inventarisatie reptielen en amfibieën Loonse en Drunense Duinen / Huis ter Heide 2010 Mark Klerks November 2010 Inleiding: Het jaar 2010 kwam maar langzaam op gang. Vooral het voorjaar was

Nadere informatie

Jaarverslag 2009 Samenstelling: Henk Wagenaar

Jaarverslag 2009 Samenstelling: Henk Wagenaar Jaarverslag Samenstelling: Henk Wagenaar Dagvlinders in Zeeland Jaarverslag Vlinder en Libellenwerkgroep Zeeland Met medewerking van : Vlinderwerkgroep West Zeeuws-Vlaanderen ( w erkgroep van Natuurbeschermingsver.

Nadere informatie

Stichting Henk Fortuin. Jaarverslag 2012

Stichting Henk Fortuin. Jaarverslag 2012 Stichting Henk Fortuin Jaarverslag 2012 Inhoudsopgave Voorwoord...2 1. Bestuur...2 2. Doelstelling van de stichting...2 3. Vrijwilligers...3 4. Activiteiten van de stichting...3 4.1 Archiveren, Inventariseren

Nadere informatie

De Konvo. Van de redactie. Een uitgave van de KNNV Amersfoort e.o. nr. 48 maart 2015

De Konvo. Van de redactie. Een uitgave van de KNNV Amersfoort e.o. nr. 48 maart 2015 De Konvo Een uitgave van de KNNV Amersfoort e.o. nr. 48 maart 2015 Van de redactie Hier boven een lentebeeld dat we de komende tijd weer tegemoet kunnen zien. Heerlijk! In de vorige Konvo stond dat de

Nadere informatie

RABO-sponsortocht werd dit jaar voor de 4e maal gehouden en bracht ons weer 250,00.

RABO-sponsortocht werd dit jaar voor de 4e maal gehouden en bracht ons weer 250,00. Jaarverslag 2012 Het bestuur: we zijn 8 maal voor bestuursvergadering bijeen geweest, 1 ledenvergadering. Donderdag 14 juni werden we opgeschrikt door het fatale bericht dat Peter Timmerman, onze penningmeester,

Nadere informatie

KNNV afd. Oost Groningen vereniging voor veldbiologie

KNNV afd. Oost Groningen vereniging voor veldbiologie 2 2017-1 KNNV afd. Oost Groningen vereniging voor veldbiologie BESTUUR Voorzitter Kees Nieuwerth Hoofdstraat 26 k.nieuwerth@wxs.nl 9514 BE Gasselternijveen 0599-512901 Penningmeester/ ledenadministratie

Nadere informatie

Aanbod NME voorjaar 2014

Aanbod NME voorjaar 2014 Aanbod NME voorjaar 2014 Natuur- en milieueducatie (NME) Heemtuin Muntendam biedt een aanvulling op het reguliere schoolprogramma. We richten ons in de lessen vooral op zaken die in de klas minder snel

Nadere informatie

Nieuwsbrief 4 SV DUO, seizoen NIEUWSBRIEF SV DUO, NUMMER 4 SEIZOEN

Nieuwsbrief 4 SV DUO, seizoen NIEUWSBRIEF SV DUO, NUMMER 4 SEIZOEN NIEUWSBRIEF SV DUO, NUMMER 4 SEIZOEN 2015-2016 Van het bestuur: NIEUWE ACTIVITEIT: Wandelen bij SV DUO In het seizoen 2016-2017 wil SV DUO starten met een wandelgroep. Hiervoor zijn we op zoek naar wandelaars

Nadere informatie

Soortenbescherming. Buitenevenementen

Soortenbescherming. Buitenevenementen Soortenbescherming en Buitenevenementen Bron www.drloket.nl Flora en faunawet en buitenevenementen Bron www.drloket.nl Pagina 1 Buitenevenementen Wilt u een evenement in de buitenlucht organiseren? Dan

Nadere informatie

ENQUÊTE VAN IVN NIJKERK

ENQUÊTE VAN IVN NIJKERK December 2015 ENQUÊTE VAN IVN NIJKERK Deze enquête is gericht aan alle leden en donateurs van de natuurvereniging IVN Nijkerk. Het doel van de enquête is IVN Nijkerk inzicht te geven in welke richting

Nadere informatie

Nieuwsbrief Vogelwerkgroep IVN Oisterwijk

Nieuwsbrief Vogelwerkgroep IVN Oisterwijk 4 e jaargang 2014 editie gierzwaluw 1 Nieuwsbrief Vogelwerkgroep IVN Oisterwijk Gierzwaluwwerkgroep Oisterwijk een samenwerkingsverband tussen vogelwerkgroep IVN Oisterwijk en vogelwerkgroep Midden-Brabant.

Nadere informatie

Jaarverslag Buurtmoestuin Castellum 2012

Jaarverslag Buurtmoestuin Castellum 2012 Jaarverslag Buurtmoestuin Castellum 2012 Inhoudsopgave 1. Voorwoord...2 2. 2012: jaaroverzicht in vogelvlucht...3 3. Verantwoording bestuur...6 1 1. Voorwoord In april 2011 zijn we van start gegaan met

Nadere informatie

Verslag paddentrek. Voorjaar Paddenwerkgroep Milieu Werkgroep Houten

Verslag paddentrek. Voorjaar Paddenwerkgroep Milieu Werkgroep Houten Verslag paddentrek Voorjaar 2005 Paddenwerkgroep Milieu Werkgroep Houten 1 Evaluatie paddenwerkgroep voorjaar 2005. Voorbereiding Dit jaar zijn we in januari begonnen met het benaderen van de vrijwilligers,

Nadere informatie

IVN VERENIGING VOOR NATUUR- EN MILIEUEDUCATIE

IVN VERENIGING VOOR NATUUR- EN MILIEUEDUCATIE IVN VERENIGING VOOR NATUUR- EN MILIEUEDUCATIE Beleidsplan IVN Deventer 2013-2014 Het bestuur van IVN-Deventer wil met dit beleidsplan haar visie en missie uiteen zetten en van daaruit haar plannen voor

Nadere informatie

Afdeling Alphen aan den Rijn - Leiden. Startdocument

Afdeling Alphen aan den Rijn - Leiden. Startdocument Afdeling Alphen aan den Rijn - Leiden Startdocument Mei 2002 Aanleiding Het afdelingsbestuur is officieel gestart met zijn werkzaamheden op de algemene ledenvergadering van 24 april 2002. De eerste bestuursvergadering

Nadere informatie

Het is eind februari en de paddentrek staat weer op beginnen. Wat beweegt al die duizenden padden om massaal de weg op te gaan?

Het is eind februari en de paddentrek staat weer op beginnen. Wat beweegt al die duizenden padden om massaal de weg op te gaan? paddentrek Paddentrek Het is eind februari en de paddentrek staat weer op beginnen. Wat beweegt al die duizenden padden om massaal de weg op te gaan? Wat ze beweegt? De voortplanting, en dat is een heel

Nadere informatie

Activiteiten bij De Helderse Vallei - maart 2016

Activiteiten bij De Helderse Vallei - maart 2016 dinsdag 1 maart en donderdag 3 maart: Aan de slag op de kinderboerderij 14.30-16.00 uur Kom kijken welke dieren er allemaal op de kinderboerderij leven! Je ontdekt hoe de dieren heten, wat ze eten, welk

Nadere informatie

Nieuwsbrief Kindcentrum de Aventurijn 14

Nieuwsbrief Kindcentrum de Aventurijn 14 Nieuwsbrief Kindcentrum de Aventurijn 14 8 juli 2015 Personeel Nu alle sollicitatieprocedures afgerond zijn, kan ik u meedelen welke leerkrachten volgend schooljaar welke groepen gaan lesgeven: Groep 1/2

Nadere informatie

4. Jaarverslag van de secretaris Het jaarverslag over 2013 wordt goedgekeurd met dank aan de secretaresse mevr. B. van der Vegt.

4. Jaarverslag van de secretaris Het jaarverslag over 2013 wordt goedgekeurd met dank aan de secretaresse mevr. B. van der Vegt. Notulen jaarvergadering Historische Kring Dalfsen (concept) Datum 27-01-2014 Aanwezig 54 leden Met kennisgeving afwezig: Dhr. Henk Holsappel, Mw. Rix Pasman 1. Opening door de voorzitter De voorzitter

Nadere informatie

KNNV afd. Oost Groningen vereniging voor veldbiologie

KNNV afd. Oost Groningen vereniging voor veldbiologie 2 2016-2 KNNV afd. Oost Groningen vereniging voor veldbiologie BESTUUR Voorzitter Kees Nieuwerth Hoofdstraat 26 k.nieuwerth@wxs.nl 9514 BE Gasselternijveen 0599-512901 Penningmeester/ ledenadministratie

Nadere informatie

Jaarverslag 2008 Samenstelling: Henk Wagenaar

Jaarverslag 2008 Samenstelling: Henk Wagenaar Jaarverslag 2008 Samenstelling: Henk Wagenaar Dagvlinders in Zeeland 2008 Jaarverslag 2008 Vlinder en Libellenwerkgroep Zeeland Met medewerking van : Vlinderwerkgroep West Zeeuws-Vlaanderen (werkgroep

Nadere informatie

Februari/Maart 2016 Activiteiten commissie A.N.B.O. afdeling Wemeldinge:

Februari/Maart 2016 Activiteiten commissie A.N.B.O. afdeling Wemeldinge: DE KOERIER ANBO - WEMELDINGE Februari/Maart 2016 Activiteiten commissie A.N.B.O. afdeling Wemeldinge: Cathrien Kole Bonzijweg 14 tel. 621386 Corrie Mol Kon. Wilhelminastraat 20 tel. 621400 Adri de Lange

Nadere informatie

3 Administratiekosten leden zonder automatische incasso: 2, /jaar

3 Administratiekosten leden zonder automatische incasso: 2, /jaar Begeleidende brief ALV 2010 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 1 1 Inleiding... 1 2 Contributie verhoging voor gezinskaarten: 1,... 1 3 Administratie kosten leden zonder automatische incasso: 2,... 1 4 Appendix

Nadere informatie

Surfvereniging Windkracht digitaal clubblad Oktober 2014

Surfvereniging Windkracht digitaal clubblad Oktober 2014 Surfvereniging Windkracht digitaal clubblad Oktober 2014 Deze aflevering: Van de voorzitter 3 Eindfeest op zaterdag 8 november 5 Klusdag op zaterdag 15 november 6 Activiteiten kalender 2014 7 Van de ledenadministratie

Nadere informatie

Nieuwsberichten 2 november 2015

Nieuwsberichten 2 november 2015 Nieuwsberichten 2 november 2015 Terugblik blubberrun Nat, sloten, weilanden, goed doel oftewel de blubberrun! Door de beeldende werving van de ouderraad deden ook dit jaar weer zo n 75 deelnemers (leerlingen

Nadere informatie

Nieuws zieriks Aagje

Nieuws zieriks Aagje Nieuws zieriks Aagje ANBO AFDELING ZIERIKZEE Nieuwsbrief nummer 3 2014 augustus september - oktober Beste vrienden, leden van de ANBO, Nog eenmaal, en ik beloof U dat dit echt de laatste keer is, nog een

Nadere informatie

Nieuwsbrief 35, Maart 2015 Stichting Eendenkooi Maaspoort

Nieuwsbrief 35, Maart 2015 Stichting Eendenkooi Maaspoort Nieuwsbrief 35, Maart 2015 Stichting Eendenkooi Maaspoort Voor U ligt de 1ste nieuwsbrief van het 10de jaargang. Waarin U kunt zien en lezen wat er in de maanden januari, februari en maart gebeurd is en

Nadere informatie

Nieuwsbrief de XXXste, december 2013 Stichting Eendenkooi Maaspoort

Nieuwsbrief de XXXste, december 2013 Stichting Eendenkooi Maaspoort Nieuwsbrief de XXXste, december 2013 Stichting Eendenkooi Maaspoort Voor U ligt de laatste nieuwsbrief van het 8 ste jaargang. Waarin U kunt zien wat er in de maanden oktober, november en december gebeurd

Nadere informatie

"VRIJWILIGERS OVER HUN ONDERZOEK" FOTOVERSLAG WEST-VLAAMSE NATUURSTUDIEDAG 2016

VRIJWILIGERS OVER HUN ONDERZOEK FOTOVERSLAG WEST-VLAAMSE NATUURSTUDIEDAG 2016 "VRIJWILIGERS OVER HUN ONDERZOEK" FOTOVERSLAG WEST-VLAAMSE NATUURSTUDIEDAG 2016 Voor de 14e editie van de West-Vlaamse Natuurstudiedag zakten alweer ruim 200 natuurliefhebbers af naar de campus van de

Nadere informatie

Stichting Bos der Onverzettelijken. Jaarverslag 2012

Stichting Bos der Onverzettelijken. Jaarverslag 2012 Stichting Bos der Onverzettelijken Jaarverslag 2012 Inhoudsopgave Inhoud Inhoudsopgave... 2 1.0. Voorwoord.... 3 2.0. Projecten en Activiteiten... 4 2.1. Groot onderhoud Bos der Onverzettelijken... 4 2.2.

Nadere informatie

SECR. W. DE GRUITER OPGERICHT 25 MEI 1989 AKKERWINDE 28 INGESCHR. K.v.K HB ALBLASSERDAM POSTBANK GIRONR

SECR. W. DE GRUITER OPGERICHT 25 MEI 1989 AKKERWINDE 28 INGESCHR. K.v.K HB ALBLASSERDAM POSTBANK GIRONR SECR. W. DE GRUITER OPGERICHT 25 MEI 1989 AKKERWINDE 28 INGESCHR. K.v.K. 40324098 2951 HB ALBLASSERDAM POSTBANK GIRONR. 4375518 U I T N O D I G I N G zaterdagmiddag 10 juni 2004, 12.00 uur de Algemene

Nadere informatie

Mededelingen Dorpsbelang Gaast, februari 2014

Mededelingen Dorpsbelang Gaast, februari 2014 Mededelingen Dorpsbelang Gaast, februari 2014 Als u dit leest, zijn we alweer ruim een maand onderweg in het nieuwe jaar 2014, waarbij we ons aan het begin van dit nieuwe jaar hebben afgevraagd wat dit

Nadere informatie

Buurtvereniging De Onderstal Berlicum. Jaarverslag 2013

Buurtvereniging De Onderstal Berlicum. Jaarverslag 2013 Buurtvereniging De Onderstal Berlicum Inhoud 1. Algemeen 2. Leden 3. Vergaderingen 4. Activiteiten 5. Lief en Leed 6. Financiële verantwoording 7. Vrijwilligers 1. Algemeen Het bestuur bestond in 2013

Nadere informatie

Algemene Ledenvergadering Buurtvereniging Roderweg. Manege Rekkendonken 28 januari 2016

Algemene Ledenvergadering Buurtvereniging Roderweg. Manege Rekkendonken 28 januari 2016 Algemene Ledenvergadering Buurtvereniging Roderweg Manege Rekkendonken 28 januari 2016 Agenda 1. Opening 2. Mededelingen 3. Notulen jaarvergadering 2015 4. Jaarverslag van de secretaris 5. Verslag kascommissie

Nadere informatie

STICHTING RECHTSWINKEL MAARSSEN JAARVERSLAG 2010

STICHTING RECHTSWINKEL MAARSSEN JAARVERSLAG 2010 STICHTING RECHTSWINKEL MAARSSEN JAARVERSLAG 2010 Stichting Rechtswinkel Maarssen P/a Gezondheidscentrum Boomstede Boomstede 204 3608 AK MAARSSEN Email: info@rechtswinkelmaarssen.nl Inloopspreekuur elke

Nadere informatie

KNNV Zoogdierenwerkgroep Voorne

KNNV Zoogdierenwerkgroep Voorne KNNV Zoogdierenwerkgroep Voorne Noordse woelmuis foto Kees Rosmolen verslag 43 Muizenonderzoek Groene Strand - Oostvoorne juli 2010 Jan Alewijn Dijkhuizen inleiding De zoogdierwerkgroep van de KNNV afdeling

Nadere informatie

Verslag Excursie Kombos 28 5 2011 Ravon Utrecht

Verslag Excursie Kombos 28 5 2011 Ravon Utrecht Verslag Excursie Kombos 28 5 2011 Ravon Utrecht Op zaterdag 28 mei 2011 is er vanuit RAVON Utrecht een excursie georganiseerd naar het Kombos te Maarsbergen. Het doel van de excursie was om deelnemers

Nadere informatie

SOCIAAL JAARVERSLAG 2013 STICHTING NEDERLANDS DRUKKERIJ MUSEUM

SOCIAAL JAARVERSLAG 2013 STICHTING NEDERLANDS DRUKKERIJ MUSEUM SOCIAAL JAARVERSLAG 2013 STICHTING NEDERLANDS DRUKKERIJ MUSEUM ALGEMEEN - Het bestuur bestond op 1 januari 2013 uit: Rien van Heck, voorzitter Cees Jochems, secretaris Jef Lazaroms, penningmeester Wil

Nadere informatie

JAARVERSLAG 2015 In 2015 worden 4 vergaderingen gehouden (12 maart, 21 mei, 8 oktober en 10 december).

JAARVERSLAG 2015 In 2015 worden 4 vergaderingen gehouden (12 maart, 21 mei, 8 oktober en 10 december). Stichting Heemkunde Hegelsom Opgericht 25 september 2009 Secretariaat: Past. Debijestraat 34 5963 AG Hegelsom JAARVERSLAG 2015 In 2015 worden 4 vergaderingen gehouden (12 maart, 21 mei, 8 oktober en 10

Nadere informatie

HOORzaken december 2010 Kersteditie

HOORzaken december 2010 Kersteditie HOORzaken december 2010 Kersteditie Nog iets meer dan een week en dan is het al weer 2011. Het gaat snel dit jaar, vindt u ook niet? Ik aarzel al een paar dagen: ga ik nog even volle kracht vooruit om

Nadere informatie

Algemene Ledenvergadering Buurtvereniging Roderweg. Manege Rekkendonken 5 februari 2015

Algemene Ledenvergadering Buurtvereniging Roderweg. Manege Rekkendonken 5 februari 2015 Algemene Ledenvergadering Buurtvereniging Roderweg Manege Rekkendonken 5 februari 2015 Agenda 1. Opening 2. Mededelingen 3. Notulen jaarvergadering 2014 4. Jaarverslag van de secretaris 5. Verslag kascommissie

Nadere informatie

Vogels kijken. van de Vogelwerkgroep Amsterdam. met de vogelwerkgroep Amsterdan

Vogels kijken. van de Vogelwerkgroep Amsterdam. met de vogelwerkgroep Amsterdan Vogels kijken met de vogelwerkgroep Amsterdan Amsterdam en omstreken is een verrassend gevarieerd gebied voor wie er oog voor heeft. Ook vogels weten dat te waarderen. Overal komen vogels voor; in parken

Nadere informatie

Stichting Vrijwilligers Palliatieve Terminale Zorg Berkenstein

Stichting Vrijwilligers Palliatieve Terminale Zorg Berkenstein Jaarverslag 2017 Stichting Vrijwilligers Palliatieve Terminale Zorg Berkenstein Veenendaal Jaarverslag 2017, Stichting VPTZ Berkenstein Veenendaal 1 1. Voorwoord Met dit jaarverslag brengen wij u graag

Nadere informatie

KONINGINNENPAGE (Papilio machaon) in Zeeland in 2013 In het kader van de actie OP DE BRES VOOR DE ZEEUWSE ZES.

KONINGINNENPAGE (Papilio machaon) in Zeeland in 2013 In het kader van de actie OP DE BRES VOOR DE ZEEUWSE ZES. KONINGINNENPAGE (Papilio machaon) in Zeeland in 2013 In het kader van de actie OP DE BRES VOOR DE ZEEUWSE ZES. Verslag Joop de Bakker Actieplan Met het actieplan wordt aandacht gevraagd voor zes karakteristieke

Nadere informatie

Nieuwsbrief. Roosendaal januari adres: webadres:

Nieuwsbrief. Roosendaal januari adres: webadres: Nieuwsbrief Roosendaal januari 2017-1 e-mailadres: info@roosendaal.groei.nl webadres: www.roosendaal.groei.nl ACTIVITEITEN: 18 FEBRUARI LEZING VIJVER EN TUINPLEZIER DOOR LEO BRAND 22 MAART ALGEMENE LEDENVERGADERING

Nadere informatie

Enquête Vogelwerkgroep Zuid-Kennemerland

Enquête Vogelwerkgroep Zuid-Kennemerland Samenvatting en conclusies Respons Op 4 maart 2014 is een digitale enquête verstuurd naar 342 leden van de VWG Zuid- Kennemerland. Alleen de leden waarvan het e-mailadres bekend is bij de VWG, jeugd en

Nadere informatie

IVN Jeugdnatuurgroep jaarverslag 2016

IVN Jeugdnatuurgroep jaarverslag 2016 IVN Jeugdnatuurgroep jaarverslag 2016 9 januari In dit nieuwe jaar weer van start met de jeugd, nadat we in december 2015 als IVN jeugdgroep genomineerd werden voor de vrijwilligersprijs bij de groepen.

Nadere informatie

Gerrit Oonk benoemd tot Erelid van de Scheidsrechtersvereniging Winterswijk en Omstreken. Onze nieuwe secretaris, Bryan van Leeuwen.

Gerrit Oonk benoemd tot Erelid van de Scheidsrechtersvereniging Winterswijk en Omstreken. Onze nieuwe secretaris, Bryan van Leeuwen. Onze nieuwe secretaris, Bryan van Leeuwen. Tijdens de jaarvergadering werd als opvolger van Jos Helmink de heer Bryan van Leeuwen gekozen tot secretaris. Bryan fluit sinds een klein jaar in de K.N.V.B.,

Nadere informatie

Verslag. Gerard van de Ven (directeur) Henk Voerman (manager Woondiensten) Caroline Bredeweg (notuliste) Zie presentielijst

Verslag. Gerard van de Ven (directeur) Henk Voerman (manager Woondiensten) Caroline Bredeweg (notuliste) Zie presentielijst Verslag Vergadering Locatie Datum Aanwezig Jaarvergadering Stichting Huurdersorganisatie Omnia Wonen De Kiekmure in Harderwijk Woensdag 7 april 2010, aanvang 19.30 uur Miranda Verweij (voorzitter), Dick

Nadere informatie

September 2015 Woensdag 23 September Sportdag Start gesprek ouders. Oktober 2015 Woensdag 7 oktober Start kinderboekenweek

September 2015 Woensdag 23 September Sportdag Start gesprek ouders. Oktober 2015 Woensdag 7 oktober Start kinderboekenweek Schoolnieuws schooljaar 2015-2016 Vrijdag 18 September 2015 September 2015 Woensdag 23 September Sportdag Start gesprek ouders Donderdag 24 September Start gesprek ouders Maandag 28 September Algemene

Nadere informatie

Beleidsplan 2015-2018. Behoud de natuur en de recreatie. Vereniging De Oeverlanden Blijven!

Beleidsplan 2015-2018. Behoud de natuur en de recreatie. Vereniging De Oeverlanden Blijven! Beleidsplan 2015-2018 Behoud de natuur en de recreatie Vereniging De Oeverlanden Blijven! Maart 2015 Inhoudsopgave 1. Inleiding...3 2. Beschrijving van de vereniging...3 2.1 Historie...3 2.2 De vereniging

Nadere informatie

Jaarverslag IVN-Apeldoorn Jaarverslag 2017 samenvatting - Pagina 1 -

Jaarverslag IVN-Apeldoorn Jaarverslag 2017 samenvatting - Pagina 1 - Jaarverslag 217 IVN-Apeldoorn Jaarverslag 217 samenvatting - Pagina 1 - IVN Apeldoorn - Jaarverslag 217 - Samenvatting IVN-afdeling Apeldoorn wil bijdragen aan een duurzame samenleving door uitvoering

Nadere informatie

De ontelbaren is geschreven door Jos Verlooy en Nicole van Bael. Samen noemen ze zich Elvis Peeters.

De ontelbaren is geschreven door Jos Verlooy en Nicole van Bael. Samen noemen ze zich Elvis Peeters. Over dit boek De ontelbaren is geschreven door Jos Verlooy en Nicole van Bael. Samen noemen ze zich Elvis Peeters. Dit boek bestaat uit twee delen. Het eerste deel gaat over een man die vlucht naar Europa.

Nadere informatie

Activiteiten Jaarverslag 2013

Activiteiten Jaarverslag 2013 Activiteiten Jaarverslag 2013 Inhoudsopgave 1 Een bezoek van de wethouder 2 Project Kunst en Cohesie 3 Bewonersdag 4 Bijeenkomst met de wijkbewoners 5 Burendag 6 Culturele thee avonden 7 De tafel van één

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF SV DUO, NUMMER 2 SEIZOEN

NIEUWSBRIEF SV DUO, NUMMER 2 SEIZOEN NIEUWSBRIEF SV DUO, NUMMER 2 SEIZOEN 2017-2018 Dag allemaal, De tweede nieuwsbrief van het seizoen 2017-2018. Met verslagen van activiteiten van de afgelopen periode en nieuws over onze vereniging. Tenslotte

Nadere informatie

Vrije tijd. Activiteiten Walcheren September 15

Vrije tijd. Activiteiten Walcheren September 15 Activiteiten Walcheren September 15 zon 30aug Rondje fietsen op Walcheren Zou je best eens een mooie fietstocht willen maken, maar doe je dat liever niet alleen? Fiets dan mee! We gaan een tocht maken

Nadere informatie

Vrije tijd. Walcheren Juni 15

Vrije tijd. Walcheren Juni 15 Walcheren Juni 15 Middelburg: 1, 2, 3 en 4 juni Vrije Tijd Walcheren gaat weer mee doen met de Avond4daagse. Vier avonden achter elkaar 5 kilometer wandelen. Wie doet er mee? Er hebben zich al een aantal

Nadere informatie

Aan alle leden, de ouders van de jeugdleden en overige belangstellenden, Achter iedere taak op dit formulier kunt u aangeven hoe u er tegenover staat:

Aan alle leden, de ouders van de jeugdleden en overige belangstellenden, Achter iedere taak op dit formulier kunt u aangeven hoe u er tegenover staat: Aan alle leden, de ouders van de jeugdleden en overige belangstellenden, Onze sportclub 4Defence bestaat dankzij de inzet van diverse enthousiaste vrijwilligers. Wij streven erna om de taken die verricht

Nadere informatie

Inhoud 2. Commissie 3. Mededelingen 4. Bardienst 5. Klaverjascommissie 6. Jubileum 7. Contributie 8. Regio doublet toernooi 9.

Inhoud 2. Commissie 3. Mededelingen 4. Bardienst 5. Klaverjascommissie 6. Jubileum 7. Contributie 8. Regio doublet toernooi 9. Inhoud 2 Commissie 3 Mededelingen 4 Bardienst 5 Klaverjascommissie 6 Jubileum 7 Contributie 8 Regio doublet toernooi 9 Verjaardagen 10 Verantwoordelijken 11 Sponsoren 12 2 Jeu de boules/koersbal vereniging

Nadere informatie

Concept ONDERZOEK NAAR HET VOORKOMEN VAN DE RUGSTREEPPAD IN HET MOLENWATERPARK EN MINIATUUR WALCHEREN

Concept ONDERZOEK NAAR HET VOORKOMEN VAN DE RUGSTREEPPAD IN HET MOLENWATERPARK EN MINIATUUR WALCHEREN Concept ONDERZOEK NAAR HET VOORKOMEN VAN DE RUGSTREEPPAD IN HET MOLENWATERPARK EN MINIATUUR WALCHEREN 1 ONDERZOEK NAAR HET VOORKOMEN VAN DE RUGSTREEPPAD IN MOLENWATERPARK 11 september 2008 Opdrachtgever:

Nadere informatie

Financieel jaarverslag-west 2011 Activtieitenverslag 2011-2012

Financieel jaarverslag-west 2011 Activtieitenverslag 2011-2012 Financieel jaarverslag-west 2011 Activtieitenverslag 2011-2012 datum: 4 juni 2012 Gegevens vereniging: Vereniging Boerderij in de kijker Contactadres vereniging: Annie van de Arend, Demmeriksekade 17,

Nadere informatie

Stichting Henk Fortuin Jaarverslag 2013

Stichting Henk Fortuin Jaarverslag 2013 Stichting Henk Fortuin Jaarverslag 2013 Inhoudsopgave 1. Bestuur 3 2. Doelstelling van de stichting 3 3. Vrijwilligers 4 4. Activiteiten van de stichting 4 4.1 Archiveren, Inventariseren en beschrijven

Nadere informatie

D E L T A I M p U L S

D E L T A I M p U L S D E L T A I M p U L S jaargang 2009-3 Inhoudsopgave ROSEMA SPORTPRIJZEN Kievitstraat 27 8446 GN Heerenveen tel: 0622802708 Email:info@rosemasportprijzen.nl Website: www.rosemasportprijzen.nl Het adres

Nadere informatie

het netwerk voor informatie over vleermuizen in Nederland

het netwerk voor informatie over vleermuizen in Nederland het netwerk voor informatie over vleermuizen in Nederland door Wouter den Boer Redactie: door Neeltje Huizinga Redactieadres: door Carolien van der Graaf door Hillie Waning-Vos door Hans Hartveld door

Nadere informatie

Schaapskudde 't Schaap van Staete

Schaapskudde 't Schaap van Staete Schaapskudde 't Schaap van Staete Bezoekadres: Vossemeerdijk 6 8251 PN Dronten Telefoon: 06 14543464 of 06 41423664 E-mail: schaapvans@gmail.com Website: www.schaapvanstaete.nl Facebook: www.facebook.com/schaapvanstaete

Nadere informatie

Nieuwsbrief basisschool Marcoen nummer 3 oktober 2015

Nieuwsbrief basisschool Marcoen nummer 3 oktober 2015 Nieuwsbrief basisschool Marcoen nummer 3 oktober 2015 Deze keer leest u onder andere: Voorwoord Roger Vakwerk is Meesterwerk Werkgroep Identiteit Nieuws uit groep 1a/2a Bouwactiviteiten Inmiddels heeft

Nadere informatie

Cursus Roofvogelnestkartering. Werkgroep Roofvogels Zeeland

Cursus Roofvogelnestkartering. Werkgroep Roofvogels Zeeland Cursus Roofvogelnestkartering Werkgroep Roofvogels Zeeland Wat is nestkartering? Elke (roof)vogel heeft in het broedseizoen een territorium. Tijdens een aantal bezoeken worden alle waarnemingen van (roof)vogels

Nadere informatie

SV DUO is nog steeds dringend op zoek naar een secretaris en een voorzitter! (dit mag ook een combifunctie zijn)

SV DUO is nog steeds dringend op zoek naar een secretaris en een voorzitter! (dit mag ook een combifunctie zijn) Beste leden, Bijgaand treffen jullie weer een nieuwsbrief aan. Veel leesplezier gewenst! SV DUO is nog steeds dringend op zoek naar een secretaris en een voorzitter! (dit mag ook een combifunctie zijn)

Nadere informatie

Nieuwsbrief MOSA~regio

Nieuwsbrief MOSA~regio Nieuwsbrief MOSA~regio Januari 2016 Jaargang 4, nummer 1 Inhoud Voorwoord van de voorzitter 1 Komende evenementen 1 Activiteiten Sinterklaas 2 Nieuwjaarsborrel 2 Grote Clubactie 3 ALV 3 Kerstontbijt 4

Nadere informatie

Vissenweekend Overijssel 2013

Vissenweekend Overijssel 2013 Vissenweekend Overijssel 2013 REPTIELEN AMFIBIEËN VISSEN ONDERZOEK NEDERLAND Vissenweekend Overijssel 2013 Een rapportage van RAVON M.E. Schiphouwer & A. de Bruin December 2013 STICHTING RAVON POSTBUS

Nadere informatie

Nieuwsbrief. Voorkomen is beter dan genezen IN DIT NUMMER. Beste leden,

Nieuwsbrief. Voorkomen is beter dan genezen IN DIT NUMMER. Beste leden, Nieuwsbrief 2018 December editie 2 IN DIT NUMMER Intro van de voorzitter...1 Nieuwsbrief Sint Jan boulevard...2 Voorstellen penningmeester...4 Rookmelder actie...4 Beste leden, De feestdagen staan weer

Nadere informatie

Donderdag 16 juli 1998 Avondwandeling bij Quatre-Bras

Donderdag 16 juli 1998 Avondwandeling bij Quatre-Bras 2 KNNV-programma zomer 1998 (juli-september) Donderdag 16 juli 1998 Avondwandeling bij Quatre-Bras Onder leiding van Mary van Saane wandelen we deze avond bij Quatre-Bras bij Eefde. We verzamelen op de

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF LTC DE SCHELDE

NIEUWSBRIEF LTC DE SCHELDE NIEUWSBRIEF LTC DE SCHELDE Sluitingsdatum nieuwe kopij: 15 juli 2015 Jaargang 3 nr. 5 Juni 2015 redactie@ltcdeschelde.nl MINI/MAX toernooi 2015 Op 21 juni gaan jong en oud het z.g. MINI/MAXI toernooi spelen.

Nadere informatie

Nieuwsbrief Stichting Sport en Beweeg december 2015

Nieuwsbrief Stichting Sport en Beweeg december 2015 Nieuwsbrief Stichting Sport en Beweeg december 2015 Met deze nieuwsbrief wil de stichting Sport en Beweeg belangstellenden informeren en enthousiasmeren voor de stichting Sport en Beweeg. Voorwoord Het

Nadere informatie

Algemeen: De IVN-Scholenwerkgroep heeft tot doelstelling kinderen actief en ontdekkend met de natuur bezig te laten zijn.

Algemeen: De IVN-Scholenwerkgroep heeft tot doelstelling kinderen actief en ontdekkend met de natuur bezig te laten zijn. Aanbod natuuractiviteiten voor basisscholen, september 2016 t/m juli 2017 IVN afdeling Noord-Kennemerland Algemeen: De IVN-Scholenwerkgroep heeft tot doelstelling kinderen actief en ontdekkend met de natuur

Nadere informatie

Jaarverslag 2007 Samenstelling: Henk Wagenaar

Jaarverslag 2007 Samenstelling: Henk Wagenaar Jaarverslag 2007 Samenstelling: Henk Wagenaar Dagvlinders in Zeeland 2007 Jaarverslag 2007 Vlinder en Libellenwerkgroep Zeeland Met medewerking van : Vlinderwerkgroep West Zeeuws-Vlaanderen (werkgroep

Nadere informatie

Jaarverslag Ouderraad OBS de Tarthorst 2015/2016

Jaarverslag Ouderraad OBS de Tarthorst 2015/2016 Jaarverslag Ouderraad OBS de Tarthorst 2015/2016 Het voorwoord Voor je ligt het inhoudelijke en financiële jaarverslag 2015/2016 van de Ouderraad van OBS de Tarthorst. Met behulp van vele ouders en teamleden,

Nadere informatie

Jaarverslag. Jaarverslag 2016

Jaarverslag. Jaarverslag 2016 Jaarverslag 2016 1 1. Nardus NARDUS behartigt de belangen van de bij haar direct en indirect aangesloten uitvaartverenigingen en wil vanuit die belangenbehartiging een positieve bijdrage leveren aan de

Nadere informatie

Jaarverslag april 2014 Zuidwal CH Arnemuiden. Opgericht Secretariaat. Website.

Jaarverslag april 2014 Zuidwal CH Arnemuiden. Opgericht Secretariaat. Website. Jaarverslag 2017 Opgericht 1. Colofon Opgericht De Zeeuwse Documentaire Stichting is opgericht op. Jaarverslag Het verslagjaar behelst het kalender jaar 2017. Samenstelling bestuur Voorzitter, fondsenwerver,

Nadere informatie

En anders kijk je maar naar beneden, paddestoelen zijn ook mooi, en er waren vele varianten te vinden.

En anders kijk je maar naar beneden, paddestoelen zijn ook mooi, en er waren vele varianten te vinden. Op 16 september was er voor het eerst in Lelystad de 1000 soortenzoekdag, in de Gelderse hout. Een dag die stiekem op zaterdagavond al begon, om zoveel mogelijk soorten dieren, planten in de Gelderse hout

Nadere informatie

Beste natuurliefhebbers,

Beste natuurliefhebbers, Nieuwsbrief 2 september 2015 Beste natuurliefhebbers, Zoals je weet zetten wij ons voortdurend in om de Bommelerwaard mooier te maken. Mede dankzij de financiële bijdrage als lid van de Natuurwacht Bommelerwaard

Nadere informatie

* NIEUWSBRIEF * NIEUWSBRIEF * NIEUWSBRIEF

* NIEUWSBRIEF * NIEUWSBRIEF * NIEUWSBRIEF * NIEUWSBRIEF * NIEUWSBRIEF * NIEUWSBRIEF * VALENTINO Helaas hebben wij vorige week afscheid moeten nemen van ons manegepaard Valentino. Nadat hij opnieuw last kreeg van een peesblessure hebben wij helaas

Nadere informatie

1. VOORWOORD. Februari 2014 Ankie van Rongen-Olsthoorn voorzitter

1. VOORWOORD. Februari 2014 Ankie van Rongen-Olsthoorn voorzitter 1. VOORWOORD Hoewel wij verwachtten, dat er wegens de crisis veel meer aanvragen binnen zouden komen dan andere jaren, was dit niet het geval. Er werd dit jaar ongeveer hetzelfde aantal aanvragen gedaan

Nadere informatie

Versie A P R I L

Versie A P R I L Versie 1.0 1 6 A P R I L 2 0 1 3 16-4-2013 ALV wijkvereniging Westeinde 1 Opening Róman van der Meulen: Secretaris Pauze over ca. 1.15 uur 16-4-2013 ALV wijkvereniging Westeinde 2 Agenda 1. Opening 2.

Nadere informatie

VERON afdeling Zaanstreek (A46) Opgericht 15 maart 1945.

VERON afdeling Zaanstreek (A46) Opgericht 15 maart 1945. VERON afdeling Zaanstreek (A46) Opgericht 15 maart 1945. CONVO FEBRUARI 2009 Speciale editie Huishoudelijke Jaarvergadering Verschijnt 6 keer per jaar: Januari, Maart, April, Mei/Juni, Sept./Okt. en Nov./Dec.

Nadere informatie

Sociaal jaarverslag 2013

Sociaal jaarverslag 2013 Sociaal jaarverslag 2013 Vereniging Buurthuis Bloemenwijk Boschgeest Voorschoten 11 april 2014 Het bestuur Inleiding In het jaar 2013 heeft de vereniging weer vele activiteiten ontplooid. Daarmee heeft

Nadere informatie

Jaarverslag 2011. Er Zijn

Jaarverslag 2011. Er Zijn Jaarverslag 2011 Er Zijn Inleiding Dit jaarverslag omvat achtereenvolgens een voorwoord van de voorzitter, een verslag van de vrijwilligersactiviteiten en een overzicht (met een toelichting) van de rekening

Nadere informatie

Jaarverslag 2014 Hospice Amandi

Jaarverslag 2014 Hospice Amandi Jaarverslag 2014 Hospice Amandi 1 Voorwoord van de voorzitter Voor u ligt het jaarverslag van het Hospice Amandi. 2014 was het eerste volle jaar van onze jonge stichting. Er is veel werk verzet in de verschillende

Nadere informatie

IVN-Magazine September

IVN-Magazine September IVN-Magazine September Pagina 2 Pagina 3 Pagina 4 Pagina 5 Pagina 6 Uitnodiging Nazomerwandeling voor leden Beleefweek Limburg Nieuwe leden - OnsIVn Werkgroepen Programma Natuur in de Stad de roze sprinkhaan

Nadere informatie

Jaarverslag Van Oosbreestichting

Jaarverslag Van Oosbreestichting Jaarverslag 2015 Van Oosbreestichting 1 Voorwoord Hierbij treft u het jaarverslag 2015 aan van de Van Oosbreestichting. Voor de stichting was 2015 een jaar van continuering van de in 2014 gekozen lijn

Nadere informatie

Algemene ledenvergadering V.C.Z. 14 oktober Eric heet iedereen welkom. De opkomst is groot, ongeveer 50 leden!

Algemene ledenvergadering V.C.Z. 14 oktober Eric heet iedereen welkom. De opkomst is groot, ongeveer 50 leden! Algemene ledenvergadering V.C.Z. 14 oktober 2013 Aanwezig bestuur: Dick Hein, Geert Bosscher, Eric Oosterhof (vz), Ina van Goor, Muriël Daal, Jetta Boer en Marit Schoemaker-Ruinemans Afwezig bestuur: Ilse

Nadere informatie

ons Onder Vers koken als thuis Inhoud: Elk facet telt WoonZorgcentra Haaglanden 2 Berichten 3 Op de koffie bij Gerard Haasnoot

ons Onder Vers koken als thuis Inhoud: Elk facet telt WoonZorgcentra Haaglanden 2 Berichten 3 Op de koffie bij Gerard Haasnoot De digitale versie vindt u op www.wzh.nl/transvaal Onder nr 2 - maart/april 2014 ons magazine voor cliënten van WZH Transvaal 2 Inhoud: 2 Berichten 3 Op de koffie bij Gerard Haasnoot 4 Puzzel 5 Nieuwbouwrubriek

Nadere informatie

Programmaboekje EHBO-seizoen 2015-2016. EHBO Rossum en EHBO Saasveld

Programmaboekje EHBO-seizoen 2015-2016. EHBO Rossum en EHBO Saasveld Programmaboekje EHBO-seizoen 2015-2016 EHBO Rossum en EHBO Saasveld In dit boekje: Bestuurssamenstelling EHBO Rossum Bestuurssamenstelling EHBO Saasveld Informatie over Jeugd EHBO Planning EHBO Rossum

Nadere informatie

Vrije tijd. Activiteiten Walcheren december 2014

Vrije tijd. Activiteiten Walcheren december 2014 Activiteiten Walcheren december 2014 Hallo daar. Hier een verslag van het eethuis van gors. Vandaag 9-10-2014 was er weer een eethuis we hebben Mossels gegeten en veel heel veel gelachen en gepraat met

Nadere informatie