Sterboeken, Nederlandse literatuur

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Sterboeken, Nederlandse literatuur"

Transcriptie

1 Het huis van de moskee ; Abdolah, Kader De wederwaardigheden van de grote familie van een Iraanse tapijthandelaar, die het huis van de moskee bewoont, tegen de achtergrond van de islamitische revolutie in Spijkerschrift. Notities van Aga Akbar ; Abdolah, Kader Een doofstomme man in de Iraanse bergen communiceert met een eigen gebarentaal en spijkerschrift. Dubbelspel ; Arion, Frank Martinus In een buitenwijk van Willemstad op Curacao tussen het joodse kerkhof en een bloeiend hoerenkamp spelen vier negers hun zondagse spelletje domino met als inzet hun eigen leven. Hersenschimmen ; Bernlef, J. Maarten Klein, 71 jaar, woont met zijn vrouw in Gloucester boven Boston. Zijn geheugen begint te haperen, er vallen gaten in zijn herkenning van de werkelijkheid om hem heen en tegelijkertijd nemen soms flarden herinneringen bezit van zijn denken alsof ze het echte heden zijn. Lezen voor de lijst niveau. Eenzaam avontuur ; Blaman, Anna Dubbelverhaal over een schrijver wiens huwelijk mislukt en die de hierdoor in hem gewekte gevoelens objectiveert in een roman. De Kapellekensbaan ; Boon, Louis Paul 6 De levensgeschiedenis van een arbeidersmeisje ten tijde van de opkomst van het socialisme in België. Mijn kleine oorlog ; Boon, Louis Paul Verhalen en notities over een kleine Vlaamse volksgemeenschap tijdens de Tweede Wereldoorlog.

2 Bint. Roman van een zender ; Bordewijk, F. S De ervaringen van een beginnend leraar aan een school waar een ijzeren discipline heerst. Blokken - Knorrende Beesten - Bint. Drie romans ; Bordewijk, F. Karakter. Roman van zoon en vader ; Bordewijk, F. Geremd door zijn armoedige jeugd en gedwarsboomd door zijn vader, weet een jongeman zich toch op te werken van kantoorklerk tot advocaat. De kleine blonde dood ; Büch, Boudewijn 2 Deels autobiografisch relaas over een getraumatiseerde vader en een jonggestorven zoontje. Lezen voor de lijst niveau 2. De metsiers ; Claus, Hugo In een gedegenereerde Vlaamse boerenfamilie ontstaat een byzondere relatie tussen een stiefzoon en een stiefzus. Het verdriet van België ; Claus, Hugo 6 Het leven van een Vlaamse jongen in de jaren , waarin tevens een beeld wordt gegeven van het leven in Vlaanderen in een periode van oorlog, collaboratie en strijd om het overleven. De boeken der kleine zielen ; Couperus, Louis De afgunst, animositeit en bekrompenheid binnen een Haagse familie van rond de eeuwwisseling.

3 De stille kracht ; Couperus, Louis Een gepensioneerde ambtenaar en zijn vrouw uit Nederlands-Indië worden belaagd door occulte verschijnselen. Eline Vere : een Haagsche roman ; Couperus, Louis Het tragische levensverhaal van een oververfijnde Haagse vrouw van rond de eeuwwisseling. De tekst van deze uitgave is ontleend aan deel van de Volledige Werken Louis Couperus. Extaze. Een boek van geluk ; Couperus, Louis Extaze is een van Couperus' populairste boeken. Het is zijn derde roman en werd voor het eerst gepubliceerd in 1892 in De Gids. Na de ietwat sombere roman Noodlot vond Couperus het noodzakelijk om een wat optimistischer geluid te laten horen. De titel en ook de, misschien wat overbodige, ondertitel 'Een boek van geluk', moeten ervoor zorgen dat hier geen misverstand over kan bestaan bij de lezer. Noodlot ; Couperus, Louis S In het leven van twee vrienden slaat het noodlot toe als een van hen verliefd wordt op een meisje. Van oude mensen de dingen die voorbijgaan ; Couperus, Louis Een oude vrouw en haar vroegere minnaar leven in de schaduw van een door hen in het verleden begane misdaad. De trein der traagheid ; Daisne, Johan S Drie treinreizigers belanden na een geheimzinnige reis in een schemerwereld tussen leven en dood. Een liefde ; Deyssel, L. van Een welgesteld, jong meisje trouwt met een 1 jaar oudere huisvriend en ervaart dat haar geëxalteerde ideeën over de liefde niet overeenkomen met de realiteit.

4 Ik kom terug ; Dis, Adriaan van S Het gevecht om een kist tussen moeder en zoon in de openingsscène is tekenend voor wat volgt. Deze kist is de metafoor voor wat de zoon wil weten en de moeder niet kwijt wil. De eerste en laatste zin van het boek tekent hun beider leven: We stonden tegenover elkaar, mijn moeder en ik, culminerend in de kernzin: Jij een verhaal, ik een pil (76). Met het notitieblok in de hand reist Van Dis in de maanden voor haar overlijden met zijn moeder door Nederland naar bekende plekken en onbekende familieleden. Zo ontfutselt hij haar de verhalen over haar familie, haar echtgenoten, haar ervaringen in de beide wereldoorlogen, herinneringen die zij altijd voor hem verborgen heeft gehouden. Als reactie op haar ervaringen vlucht zij in de esoterie. Afstoten en aantrekken, maar ook afstand nemen en afstandelijkheid bepalen hun relatie. Verantwoordelijkheidsgevoel en respect winnen het uiteindelijk. Een sterke, afwerende, zwijgzame moeder tegenover een gevoelig en hunkerend kind dat zich altijd een buitenstaander voelde. Een mooie samensmelting van autobiografie en memoires. Indische duinen ; Dis, Adriaan van Bij zijn zoektocht naar zijn wortels leert de zoon uit een Indisch repatriantengezin zijn familie waarderen. De kleine Johannes ; Eeden, Frederik van Symbolisch sprookje over de groei van een kleine jongen naar levenswijsheid. Van de koele meren des doods ; Eeden, Frederik van Een vrouw die haar welgestelde milieu verliet voor het leven met een kunstenaar, wordt steeds meer geplaagd door psychosen. Kaas ; Elsschot, Willem Lotgevallen van een ambtenaar, die een nieuw leven tracht te beginnen als agent van een kaasimport-firma. Lijmen. Het been ; Elsschot, Willem S Satirische roman over een handige oplichter, die zakenlieden "lijmt" om reclame te maken in een niet bestaand "Wereldtijdschrift", maar naderhand wroeging voelt. Een nagelaten bekentenis ; Emants, Marcellus Meedogenloos eerlijk en scherp portret van een mislukt huwelijk.

5 Contrapunt ; Enquist, Anna Een moeder kijkt terug op het leven van haar verongelukte dochter, op de maat van de Goldberg-variaties, door Bach gecomponeerd na het verlies van een zoon. Het Achterhuis. Dagboekbrieven 12 Juni Augustus 19 ; Frank, Anne 2 Dagboek van een joods meisje, dat in de Tweede Wereldoorlog met haar ouders, zusje en anderen ondergedoken is in een achterhuis op een der Amsterdamse grachten. Zij spreekt zich met grote openhartigheid uit over alles wat haar van haar 1e tot haar 1e jaar bezighoudt. Lezen voor de lijst niveau 2. De joodse messias ; Grunberg, Arnon S6 Een kleinzoon van een SS-er uit Basel werpt zich op als de verlosser der joden. Tirza ; Grunberg, Arnon Op de avond van het eindexamenfeestje van zijn lievelingsdochter Tirza verliest de wat saaie Jörgen Hofmeester definitief de controle over zijn leven. Oeroeg ; Haasse, Hella S. De grote en natuurlijke vriendschap tussen een Europese en een Indonesische jongen, samen opgroeiend op een theeplantage, kan door verschillende voorvallen niet stand houden. Een vlucht regenwulpen ; Hart, Maarten 't Enkele weken uit het leven van een, in de wetenschap geslaagde, bioloog, wiens zelfgezochte eenzaamheid enerzijds deerniswekkend is en anderzijds leidt tot een bepaalde vorm van geluk. Het woeden der gehele wereld ; Hart, Maarten 't Autobiografisch verhaal dat zich afspeelt in Maassluis, waar in 196 tijdens een evangelisatiecampagne een politieagent wordt doodgeschoten.

6 Tonio. Een requiemroman ; Heijden, A.F.Th. van der Roman ter nagedachtenis aan de 21-jarige zoon van de auteur die in 2010 omkwam bij een verkeersongeluk. Droomkoninkje. Een verhaal voor grote kinderen ; Heijermans, Herman S De parmantige, pittige Lena is het zusje van de dromerige, tere Koert, de hoofdpersoon uit 'Droomkoninkje', en zij reageert op een heel andere manier op de wereld van de volwassenen. De vrouw die de honden eten gaf ; Hemmerechts, Kristien S Het levensverhaal van de vrouw en medeplichtige van een Vlaamse kinderverkrachter en -moordenaar. De donkere kamer van Damokles ; Hermans, Willem Frederik Een jongeman die tijdens de bezetting opdrachten uitvoert van iemand uit het verzet op wie hij sprekend lijkt wordt na de bevrijding aangezien voor een verrader en tracht wanhopig het tegendeel te bewijzen. Het behouden huis ; Hermans, Willem Frederik Een partizaan houdt zich in de Tweede Wereldoorlog schuil in een schijnbaar verlaten huis. Het sadistische universum ; Hermans, Willem Frederik Polemische essays over uiteenlopende onderwerpen. Nooit meer slapen ; Hermans, Willem Frederik De studiereis van een jonge geoloog naar Noorwegen wordt wetenschappelijk gezien een fiasco, maar leidt wel tot meer zelfinzicht.

7 Paranoia. Verhalen ; Hermans, Willem Frederik Zes beklemmende verhalen Camera Obscura ; Hildebrand Verhalen over de kleinburgerlijke Hollandse samenleving in het tweede kwart van de 19e eeuw. Warenar ; Hooft, P.C. Blijspel uit 1617, waarin een vrek zo geobsedeerd wordt door zijn pot met goudstukken dat hij niet merkt wat er met zijn dochter aan de hand is. De zwarte met het witte hart ; Japin, Arthur Op historische gegevens gebaseerd relaas van de levens van twee Afrikaanse prinsen die in 187 naar Nederland werden ontvoerd. Een schitterend gebrek ; Japin, Arthur Relaas van de eerste grote liefde van Giacomo Casanova ( ) als 17-jarige voor een meisje van 1. Vaslav ; Japin, Arthur S Het levensverhaal van de legendarische balletdanser Vaslav Nijinsky ( ), die in 1919 plotseling stopte met dansen. Bouwval. Gevolgd door Achter het licht & De waarheid en mevrouw Kazinczy ; Kellendonk, Frans Dit destijds opmerkelijke debuut van Frans Kellendonk bevat drie verhalen, waarvan het titelverhaal het grootste gedeelte van de bundel in beslag neemt. Het zijn uitstekend geschreven verhalen.

8 Mystiek lichaam. Een geschiedenis ; Kellendonk, Frans 6 De relaties binnen een familie, die bestaat uit een gierige vader, een homoseksuele zoon en een dochter die rebelleert middels een zwangerschap. De komst van Joachim Stiller ; Lampo, Hubert Een onlichamelijk wezen neemt bezit van drie elkaar onbekende mensen. De tweeling ; Loo, Tessa de Twee bejaarde tweelingzusters die in hun kindertijd gescheiden werden, vertellen elkaar hun levensverhaal. Het bittere kruid. Een kleine kroniek ; Minco, Marga De lotgevallen van een joods gezin in Nederland in de Tweede Wereldoorlog. De Aanslag ; Mulisch, Harry Een man, die als jongen door een misverstand zijn familie verloor, wordt op verschillende momenten in zijn leven met de schuldvraag geconfronteerd. De ontdekking van de hemel ; Mulisch, Harry 6 Twee engelen onthullen een ingenieuze manipulatie met de historie en met genetisch materiaal. De procedure. Roman ; Mulisch, Harry Om de overgang van dode materie naar leven te doorgronden neemt een onderzoeker grote risico's.

9 Het stenen bruidsbed ; Mulisch, Harry 6 Een Amerikaanse deelnemer aan een congres te Dresden wordt herinnerd aan het bombardement op deze stad in 19 dat hij mee uitvoerde. Het zwarte licht. Kleine roman ; Mulisch, Harry S Een jongeman besluit na een ingrijpende gebeurtenis in zijn jeugd om zijn ingenieursstudie af te breken en kunstenaar te worden. Hoogste Tijd. Roman ; Mulisch, Harry S Een oude man wordt uitgenodigd de hoofdrol te vertolken in een stuk over een in 190 overleden, beroemde toneelspeler. Hij bloeit op in het moderne Amsterdam, maar bezwijkt uiteindelijk aan het zich al te goed inleven in de persoon van de overleden acteur. Siegfried. Een zwarte idylle ; Mulisch, Harry Een Nederlandse schrijver met een levenslange fascinatie voor Hitler ontdekt onthutsende nieuwe informatie over de dictator. Max Havelaar of De koffiveilingen der Nederlandsche Handelmaatschappy ; Multatuli Het meesterwerk van de schrijver ( ), dat als een aanklacht bedoeld was tegen de toen heersende koloniale toestanden in NederlandsIndië. Woutertje Pieterse ; Multatuli Verhaal over de groei van een kinderziel in een uiterst bekrompen, kleinburgerlijke samenleving, telkens afgewisseld met beschouwingen van de schrijver zelf. De Uitvreter - Titaantjes - Dichtertje - Mene Tekel ; Nescio Verhalen die op ironische en navrante wijze het conflict burger-dichter en het schipbreuk lijden van jeugdidealen op een materialistische maatschappij weergeven.

10 Rituelen ; Nooteboom, Cees 6 Drie decennia uit het leven van een rijke man, die zich beweegt tussen profane en mystieke rituelen. De vriendschap ; Palmen, Connie S De ontwikkeling van de vriendschap tussen twee vrouwen die in alles elkaars tegenpolen zijn. De wetten ; Palmen, Connie In zeven jaar ontmoet een vrouw zeven mannen in wie zij vooral de wetenschap begeert die hen in staat stelt de wereld te begrijpen en te beoordelen. Lucifer ; Palmen, Connie Sleutelroman over de impact van een tragische gebeurtenis op een kunstenaarskring in Amsterdam in de jaren tachtig. De Avonden. Een winterverhaal ; Reve, Gerard Een Amsterdamse jongeman die nog bij zijn ouders woont wordt eind jaren '0 rond de kerstdagen geplaagd door angst, ergernis en verveling. Secundaire literatuur: Bzzlletin 170/171 Uitgelezen 6 Henk Romijn Meijer, Toen Reve nog Van het Reve was Evert Peet, De mythe van M. Gerard Reve en de Maagd Maria Op weg naar het einde ; Reve, Gerard 6 Deels gefictionaliseerde reisbrieven waarin de schrijver zich uitspreekt over leven liefde en letteren. Nader tot U ; Reve, Gerard Kornelis van het S Bekentenissen over leven, liefde en letteren in brief- en dichtvorm.

11 Publieke werken ; Rosenboom, Thomas Eind 19e eeuw proberen twee neven, een apotheker in Hoogeveen en een vioolbouwer in Amsterdam, een gezamenlijk ideaal te verwezenlijken. Wierook en tranen ; Ruyslinck, Ward S Twee weeskinderen trekken door het door de Tweede Wereldoorlog geteisterde Vlaanderen. Het fregatschip Johanna Maria ; Schendel, Arthur van S De geschiedenis van een zeeman die eigenaar wil worden van een schip. Knielen op een bed violen ; Siebelink, Jan Een tuinder raakt in de ban van een calvinistische predikant net zoals eerder zijn diep religieuze vader. Het verboden rijk ; Slauerhoff, Jan Het wrede lot van Portugese zeevaarders in de 16e eeuw, die zich onder wanhopige strijd trachten te handhaven in China, gezien door de ogen van de avonturier-dichter Camoes. De gelukkige klas ; Thijssen, Theo S Dagboek van de onderwijzer aan de hoogste klassen van een Amsterdamse volksschool. Kees de jongen ; Thijssen, Theo Een arme schoenmakerszoon weet met zijn fantasie zijn eenvoudig bestaan betekenisvol te maken.

12 De helaasheid der dingen ; Verhulst, Dimitri Een jongeman verliest zijn gevoel van verbondenheid met zijn asociale familie in een Vlaams dorp. De kellner en de levenden ; Vestdijk, S. Twaalf willekeurige flatbewoners worden door politieagenten naar een geheimzinnige bioscoop gebracht, waar zij zich opeens voor de rechterstoel van God op het laatste oordeel moeten voorbereiden. De koperen tuin ; Vestdijk, S. In een kleine provinciestad groeit tussen een aankomend medisch student en de dochter van een alcoholische dirigent een problematische liefde. Terug tot Ina Damman. De geschiedenis van een jeugdliefde ; Vestdijk, Simon Autobiografisch getint relaas van het leven van een scholier in Lahringen [= Harlingen] die verliefd is op een schoolgenootje. Dit zijn de namen ; Wieringa, Tommy In een Russisch stadje aan de rand van de steppe tobt een politiecommissaris met zijn identiteit. Dan komt een groep vluchtelingen na een barre tocht meer dood dan levend in het stadje aan. Als Pontus Beg, de commissaris van politie, ze laat oppakken, wordt in hun bagage het bewijs van een misdaad gevonden. Beg ontrafelt de geschiedenis van hun helletocht, die gaandeweg verweven raakt met de ontdekking van het verhaal over zijn eigen afkomst. Winnaar Libris Literatuurprijs 201. Joe Speedboot ; Wieringa, Tommy Een gehandicapte jonge schrijver in een afgelegen dorp ontwikkelt zich door de komst van een overrompelende vreemdeling in een onverwachte richting. De ruimte van Sokolov ; Winter, Leon de Een vooraanstaand ruimtevaartdeskundige uit de Sovjet-Unie raakt in Israël aan lager wal, maar ziet zijn kansen keren wanneer hij onder bizarre omstandigheden in aanraking komt met een jeugdvriend.

13 Het recht op terugkeer ; Winter, Leon de In een in 202 tot schokkende proporties teruggebracht Israël, onherkenbaar veranderd en zwaar beveiligd, rijdt ambulanceman Bram Mannheim zijn diensten. Samen met een vriend werkt hij bovendien aan het opsporen van verdwenen joodse kinderen. VSV of Daden van onbaatzuchtigheid ; Winter, Leon de S Als geradicaliseerde Marokkaanse jongeren een aanslag plegen in Amsterdam, is Nederland in rep en roer. Zoeken naar Eileen W. ; Winter, Leon de S Een katholiek Noordiers meisje raakt in verwachting van een protestantse jongeman en komt daardoor in een onmogelijke positie. Een roos van vlees ; Wolkers, Jan S Een gescheiden man kan zich niet losmaken van zijn verleden. Kort Amerikaans ; Wolkers, Jan S Een door een litteken geschonden jongeman tracht zich tijdens de Tweede Wereldoorlog te ontworstelen aan zijn seksuele remmingen en zijn christelijke opvoeding. Terug naar Oegstgeest ; Wolkers, Jan Bezoeken aan zijn geboorteplaats zijn voor de schrijver aanleiding tot het vertellen van episoden en gebeurtenissen uit zijn jeugd. Turks fruit ; Wolkers, Jan Tragikomische episoden, vol erotiek, dood en ellende, uit de relatie tussen de verteller en de vrouw die hem verliet. Lezen voor de lijst niveau.

14 Chaos en Rumoer ; Zwagerman, Joost S Een bangelijke schrijver wordt ook nog getroffen door writers' block. Gimmick! ; Zwagerman, Joost S Het leven van een gedesillusioneerde kunstschilder is nauw verweven met het turbulente decadente wereldje van de Amsterdamse avant-garde eind jaren '80. Vals licht ; Zwagerman, Joost Een jongeman raakt gefascineerd door het leven van een prostituée.

Nederlands; Literatuurlijst V6; boek 9

Nederlands; Literatuurlijst V6; boek 9 Nederlands; Literatuurlijst V6; boek 9 4 tijdsperiodes: 1. 1851-1914 2. 1914-1940 3. 1940-1970 4. 1970-heden 1850-1914 Auteur Titel Aanwezig in mediatheek Marcellus Emants Een nagelaten bekentenis Lodewijk

Nadere informatie

3 minuten: Geef een samenvatting van het verhaal. 3 minuten: Wat is jouw mening over. Onderbouw je mening.

3 minuten: Geef een samenvatting van het verhaal. 3 minuten: Wat is jouw mening over. Onderbouw je mening. Geef een samenvatting van het verhaal. Geef een samenvatting van het verhaal. Geef een samenvatting van het verhaal. Vertel alles wat je weet over de hoofdpersoon. Vertel alles wat je weet over de hoofdpersoon.

Nadere informatie

Abdollah, K. De reis van de lege flessen N3-c Spijkerschrift Het huis van de moskee Amatmoekrim, K. Het gym N2-c Appel, R.

Abdollah, K. De reis van de lege flessen N3-c Spijkerschrift Het huis van de moskee Amatmoekrim, K. Het gym N2-c Appel, R. Goois Lyceum Nederlands 4H 2018-2019 Abdollah, K. De reis van de lege flessen Spijkerschrift Het huis van de moskee Amatmoekrim, K. Het gym Appel, R. Geweten Tweestrijd Beeck, G. op de Vele hemels boven

Nadere informatie

Lezen voor de Lijst. Auteur Titel Pt Jaar LvdL. Bervoets, Hanna Lieve Céline 2011 Niv1

Lezen voor de Lijst. Auteur Titel Pt Jaar LvdL. Bervoets, Hanna Lieve Céline 2011 Niv1 Lezen voor de Lijst Auteur Titel Pt Jaar LvdL Bervoets, Hanna Lieve Céline 2011 Niv1 Bril, Maarten Vader en dochters. Avonturen aan het thuisfromt 2008 Niv1 Gestel, Peter van Die dag aan zee 2003 Niv1

Nadere informatie

Keuzelijsten VWO 5 2012-2013 (en VWO 6 2013-2014)

Keuzelijsten VWO 5 2012-2013 (en VWO 6 2013-2014) Keuzelijsten VWO 5 2012-2013 (en VWO 6 2013-2014) Over anderhalf jaar sluit je het onderdeel literatuur binnen Nederlands af met een mondeling. Je moet dan aan de volgende eisen voldoen: Subdomein E1:

Nadere informatie

Durlacher, G.L. NEDE 4 bovenbouw

Durlacher, G.L. NEDE 4 bovenbouw Titel Auteur Categorie Niveau Witte Niveau DANSERES ZONDER BENEN Asscher-Pinkhof, Clara NEDE 4 bovenbouw BRUILOFT AAN ZEE Benali, Abdelkader NEDE 4 bovenbouw ECLIPS Bernlef, J. NEDE 4 bovenbouw PUBLIEK

Nadere informatie

Van eigen bodem Nederlandse auteurs

Van eigen bodem Nederlandse auteurs Van eigen bodem Nederlandse auteurs Hajar en Daan Anker, Robert Loverboy Appel, René Boven is het stil Bakker, Gerbrand De oesters van Nam Kee Beijnum, Kees van Bevroren vuurwerk Belcampo Hersenschimmen

Nadere informatie

LET OP: dit is géén lijst maar slechts een zoekhulpmiddel; onderstaande titels & niveau s komen van de site

LET OP: dit is géén lijst maar slechts een zoekhulpmiddel; onderstaande titels & niveau s komen van de site Nederlands V5 LET OP: dit is géén lijst maar slechts een zoekhulpmiddel; onderstaande titels & niveau s komen van de site www.lezenvoordelijst.nl Overleg altijd met je docent over je titelkeuze! Niet alle

Nadere informatie

Kader Abdolah: motief Bernlef F. Bordewijk ideeën roman

Kader Abdolah: motief Bernlef F. Bordewijk ideeën roman Kader Abdolah: Abdolah is een van de meest succesvolle allochtone schrijvers in Nederland. Hij verwerkt zijn achtergrond in elk boek. Geef aan in jullie presentatie op welke manier hij dat heeft gedaan.

Nadere informatie

Bachelorexamen Nederlands

Bachelorexamen Nederlands Bachelorexamen Nederlands 1. Richtlijnen Bachelorexamen Nederlands 1.1. Inleiding 1.2. Scriptie 1.3. Lectuurlijst 1.4. Literair essay 1.5. Map taalkunde 1.6. Map land en volk 1.7. Vertaling 1.8. Conclusie

Nadere informatie

Inhalt. holger e. wiedenstried. hendrik conscience. hildebrand. anna louisa geertruida bosboom-toussaint. jacob van lennep. guido gezelle.

Inhalt. holger e. wiedenstried. hendrik conscience. hildebrand. anna louisa geertruida bosboom-toussaint. jacob van lennep. guido gezelle. Inhalt holger e. wiedenstried Die niederländische und flämische Literatur 9 hendrik conscience Der Löwe von Flandern / De Leeuw van Vlaanderen. Of de Slag der Gulden Sporen 39 hildebrand Camera Obscura

Nadere informatie

WLG- leesclub voor ouders (cursusjaar )

WLG- leesclub voor ouders (cursusjaar ) WLG- leesclub voor ouders (cursusjaar 2018 2019) Beste ouders en verzorgers, Lezen in een leesclub is een fijne bezigheid. Het is verrassend en verrijkend om van elkaar te horen op welke manier het verhaal

Nadere informatie

Boekenlijst Nederlands 2012/2013

Boekenlijst Nederlands 2012/2013 Abdolah, Kader De reis van de lege flessen 2001 Abdolah, Kader Het huis van de moskee 2007 Allas, Yasmine De generaal met de zes vingers 2000 Allas, Yasmine Een nagelaten verhaal 2010 Amatmoekrim, K. Het

Nadere informatie

Dautzenberg, hoofdstuk 4: De negentiende eeuw. Nicolaas Beets (Hildebrand) Camera Obscura (1839) Multatuli (Eduard Douwes Dekker)

Dautzenberg, hoofdstuk 4: De negentiende eeuw. Nicolaas Beets (Hildebrand) Camera Obscura (1839) Multatuli (Eduard Douwes Dekker) Literatuurlijst Nederlands VWO-bovenbouw romans 1. Deze lijst is niet compleet: als een auteur in deze lijst wordt genoemd, mogen in principe alle boeken van die auteur voor de lijst worden gelezen, ook

Nadere informatie

Durlacher, G.L. NEDE 4 bovenbouw Boek

Durlacher, G.L. NEDE 4 bovenbouw Boek DANSERES ZONDER BENEN Asscher-Pinkhof, Clara NEDE 4 bovenbouw Boek 02993 1 2993 BRUILOFT AAN ZEE Benali, Abdelkader NEDE 4 bovenbouw Boek 00540 1 540 ECLIPS Bernlef, J. NEDE 4 bovenbouw Boek 00464 1 464

Nadere informatie

Niveau 1. Catalogus Lezen voor de lijst, juni 2009 1

Niveau 1. Catalogus Lezen voor de lijst, juni 2009 1 Niveau 1 Yvonne Keuls, Het verrotte leven van Floortje Bloem (1982) Willem van Toorn, Rooie (1991) Veronica Hazelhoff, De bijenkoningin (1994) Herman Brusselmans, Ex-drummer (1994) Halil Gür, Gekke Mustafa

Nadere informatie

Enkele vragen aan Kristin Harmel

Enkele vragen aan Kristin Harmel Enkele vragen aan Kristin Harmel Waar gaat Zolang er sterren aan de hemel staan over? Zolang er sterren aan de hemel staan gaat over Hope McKenna- Smith, eigenaresse van een bakkerij in Cape Cod. Ze komt

Nadere informatie

Auteur Titel Categorie Niveau Sisocode Uitgavejr. Blaman, Anna Verhalen: waarin opgenomen Ram Horna Overdag De kruisvaarder en Verspreide verhalen

Auteur Titel Categorie Niveau Sisocode Uitgavejr. Blaman, Anna Verhalen: waarin opgenomen Ram Horna Overdag De kruisvaarder en Verspreide verhalen H. Marsman voor de spiegel 870 1966 Aletrino, A. Martha 2-2 1982 Blaman, Anna De verliezers 1980 Blaman, Anna Eenzaam avontuur: roman 1967 Blaman, Anna Op leven en dood: roman 1976 Blaman, Anna Overdag

Nadere informatie

BOEKENLIJST NEDERLANDS COLLEGE BLAUCAPEL September 2004

BOEKENLIJST NEDERLANDS COLLEGE BLAUCAPEL September 2004 BOEKENLIJST NEDERLANDS COLLEGE BLAUCAPEL September 2004 De lijst bevat suggesties voor je leeslijst. Hij is niet compleet. Bij zeer veel boeken staat het jaar van uitgave vermeld. Derde kolom: v= verhalen;

Nadere informatie

6. Wat zijn de thema s van het boek? angst, eenzaamheid, in de voetsporen van je ouders treden, geologie en wetenschap, persoonlijke groei

6. Wat zijn de thema s van het boek? angst, eenzaamheid, in de voetsporen van je ouders treden, geologie en wetenschap, persoonlijke groei Boekverslag door D. 2249 woorden 7 juni 2016 8,5 3 keer beoordeeld Auteur Willem Frederik Hermans Genre Psychologische roman, Reisverhaal, Avonturenroman Eerste uitgave 1966 Vak Nederlands Methode Nieuw

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands La place de la bastille door Leon de Winter

Boekverslag Nederlands La place de la bastille door Leon de Winter Boekverslag Nederlands La place de la bastille door Leon de Winter Boekverslag door een scholier 1671 woorden 14 januari 2002 6,9 81 keer beoordeeld Auteur Genre Leon de Winter Psychologische roman Eerste

Nadere informatie

Claus, H. (1929-), Een slaapwandeling Claus, H. (1929-), Natuurgetrouwer Coenen, F. (1866-1936), Onpersoonlijke herinneringen Couperus, L.

Claus, H. (1929-), Een slaapwandeling Claus, H. (1929-), Natuurgetrouwer Coenen, F. (1866-1936), Onpersoonlijke herinneringen Couperus, L. BOEKEN MET 3 PUNTEN Abdolah, K., De koning Abdolah, K., Spijkerschrift Altetrino, Arnold (1858-1916), Uit 't leven Arion, Frank Martinus (1936-), Dubbelspel Asscher-Pinkhof, Clara (1896), Danseres zonder

Nadere informatie

NI02_03 Nizozemská literatura 20. a 21. století I jaro 2012 Afspraken i.v.m. individueel traject Marianna Bartková (učo 362017)

NI02_03 Nizozemská literatura 20. a 21. století I jaro 2012 Afspraken i.v.m. individueel traject Marianna Bartková (učo 362017) NI02_03 Nizozemská literatura 20. a 21. století I jaro 2012 Afspraken i.v.m. individueel traject Marianna Bartková (učo 362017) Lic. Sofie Royeaerd, M.A. Ústav germanistiky, nordistiky a nederlandistiky

Nadere informatie

Boekverslag Duits Die Leiden des jungen Werthers

Boekverslag Duits Die Leiden des jungen Werthers Boekverslag Duits Die Leiden des jungen Werthers door Johann Wolfgang von Goethe Boekverslag door een scholier 2694 woorden 9 mei 2000 6,9 161 keer beoordeeld Auteur Johann Wolfgang von Goethe Eerste uitgave

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands Van de koele meren des doods door Frederik van Eeden

Boekverslag Nederlands Van de koele meren des doods door Frederik van Eeden Boekverslag Nederlands Van de koele meren des doods door Frederik van Eeden Boekverslag door een scholier 1675 woorden 5,8 42 keer beoordeeld 2 november 2001 Auteur Frederik van Eeden Genre Psychologische

Nadere informatie

5,5. Boekverslag door I woorden 20 juni keer beoordeeld. Psychologische roman Eerste uitgave 1975 Nederlands.

5,5. Boekverslag door I woorden 20 juni keer beoordeeld. Psychologische roman Eerste uitgave 1975 Nederlands. Boekverslag door I. 1450 woorden 20 juni 2013 5,5 4 keer beoordeeld Auteur Harry Mulisch Genre Psychologische roman Eerste uitgave 1975 Vak Nederlands Methode Nieuw Nederlands Inleiding Ik heb voor het

Nadere informatie

Ted van Lieshout Floor van de Ven, H3G, Uitgeveri Plaats Jaar uitgave en druk Aantal bladzijdes Genre Inhoudsopgave Samenvatting

Ted van Lieshout Floor van de Ven, H3G, Uitgeveri Plaats Jaar uitgave en druk Aantal bladzijdes Genre Inhoudsopgave Samenvatting Boekverslag door F. 1662 woorden 8 juni 2016 7 7 keer beoordeeld Auteur Ted van Lieshout Genre Psychologische roman, Jeugdboek Eerste uitgave 1996 Vak Nederlands Gebr. Ted van Lieshout Floor van de Ven,

Nadere informatie

In Nederland (1984) Leon de Winter Zoeken naar Eileen W. (1981) La Place de la Bastille (1981) (8 + 9)

In Nederland (1984) Leon de Winter Zoeken naar Eileen W. (1981) La Place de la Bastille (1981) (8 + 9) Frans Coenen Zondagsrust (1902) Louis Couperus Eline Vere (1889) De stille kracht (1900) Langs lijnen van geleidelijkheid (1900) De boeken der kleine zielen (1901-03) De berg van licht (1905-06) Van oude

Nadere informatie

6,1. Boekverslag door R woorden 26 juli keer beoordeeld

6,1. Boekverslag door R woorden 26 juli keer beoordeeld Boekverslag door R. 2024 woorden 26 juli 2013 6,1 7 keer beoordeeld Auteur Tatiana de Rosnay Genre Psychologische roman, Oorlogsroman Eerste uitgave 2007 Vak Nederlands Methode Op nieuw niveau A. Boekgegevens

Nadere informatie

E. Samenvatting Op een avond wordt Fake Ploeg door zes schoten om het leven gebracht. Dit gebeurt voor het huis van de

E. Samenvatting Op een avond wordt Fake Ploeg door zes schoten om het leven gebracht. Dit gebeurt voor het huis van de 5,1 Boekverslag door een scholier 1410 woorden 55 keer beoordeeld 26 januari 2002 Auteur Harry Mulisch Genre Oorlogsroman, Psychologische roman Eerste uitgave 1982 Vak Nederlands A. Primaire gegevens Auteur:

Nadere informatie

Een nagelaten bekentenis. Het bekende verhaal van Marcellus Emants, naverteld door Helene Bakker

Een nagelaten bekentenis. Het bekende verhaal van Marcellus Emants, naverteld door Helene Bakker Een nagelaten bekentenis Het bekende verhaal van Marcellus Emants, naverteld door Helene Bakker Moeilijke woorden zijn onderstreept. Ze worden uitgelegd in de woordenlijst op pagina 118. dit boek heeft

Nadere informatie

Nederlands literatuurgeschiedenis

Nederlands literatuurgeschiedenis Nederlands literatuurgeschiedenis 1940-1945 Literatuur in en over de oorlog De tweede wereldoorlog was verpletterend Atoombommen Jodenvervolging Door de grote gevolgen worden er nu nog steeds boeken over

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands Het Achterhuis door Anne Frank

Boekverslag Nederlands Het Achterhuis door Anne Frank Boekverslag Nederlands Het Achterhuis door Anne Frank Boekverslag door S. 1705 woorden 9 december 2015 7,3 7 keer beoordeeld Auteur Genre Anne Frank Geschiedenis, Dagboek, Eerste uitgave 1947 Waargebeurd,

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands Ausländer door Paul Dowswell

Boekverslag Nederlands Ausländer door Paul Dowswell Boekverslag Nederlands Ausländer door Paul D Boekverslag door een scholier 1370 woorden 26 oktober 2016 6,4 81 keer beoordeeld Auteur Paul D Eerste uitgave 2009 Vak Nederlands Leesverslag Algemene gegevens

Nadere informatie

1. Kees de jongen, Theo Thijssen. Uitgeverij C. de Boer jr. - Bussum, 19e druk, september 1972 (1e druk, 1923).

1. Kees de jongen, Theo Thijssen. Uitgeverij C. de Boer jr. - Bussum, 19e druk, september 1972 (1e druk, 1923). 6,4 Boekverslag door een scholier 2120 woorden 21 keer beoordeeld 4 april 2005 Auteur Theo Thijssen Genre Jeugdboek, Coming of age Eerste uitgave 1923 Vak Nederlands Beschrijvingsopdracht 1. Kees de jongen,

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands Joe Speedboot door Tommy Wieringa

Boekverslag Nederlands Joe Speedboot door Tommy Wieringa Boekverslag Nederlands Joe Speedboot door Tommy Wieringa Boekverslag door een scholier 1631 woorden 12 juni 2011 4,9 11 keer beoordeeld Auteur Genre Tommy Wieringa Psychologische roman, Coming of age Eerste

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands Twee vrouwen door Harry Mulisch

Boekverslag Nederlands Twee vrouwen door Harry Mulisch Boekverslag Nederlands Twee vrouwen door Harry Mulisch Boekverslag door Nina 2048 woorden 9 april 2016 8,2 3 keer beoordeeld Auteur Genre Harry Mulisch Psychologische roman Eerste uitgave 1975 Vak Methode

Nadere informatie

Connie PALMEN schreef in een kwarteeuw zes grote romans, een novelle, verhalen, essays, Logboek van een onbarmhartig jaar en het Boekenweekessay 2017.

Connie PALMEN schreef in een kwarteeuw zes grote romans, een novelle, verhalen, essays, Logboek van een onbarmhartig jaar en het Boekenweekessay 2017. Connie PALMEN schreef in een kwarteeuw zes grote romans, een novelle, verhalen, essays, Logboek van een onbarmhartig jaar en het Boekenweekessay 2017. Als romanschrijver en als filosoof is Connie Palmen

Nadere informatie

Filmverslag Nederlands De tweeling

Filmverslag Nederlands De tweeling Filmverslag Nederlands De tweeling Filmverslag door een scholier 1926 woorden 10 maart 2005 6,6 402 keer beoordeeld Vak Nederlands De tweeling 1. Verklaar de titel van de film. De titel van de film is

Nadere informatie

Boekvergelijking. lessenserie

Boekvergelijking. lessenserie Boekvergelijking lessenserie Les 1 - introductie Uitleg periode C met handelingsdelen Niveau bepalen Boek uitzoeken Uitleg periode C Twee boeken lezen Boeken met elkaar vergelijken op een onderdeel uit

Nadere informatie

Malka Mai. Mirjam Presseler. Rose Kattenberg, 4V2 16 november 2015

Malka Mai. Mirjam Presseler. Rose Kattenberg, 4V2 16 november 2015 Malka Mai Mirjam Presseler Rose Kattenberg, 4V 6 november 05 Inhoud Samenvatting Tijd 3 Ruimte 3 Perspectief 3 Thema 3 Personages 3 Titel 3 De auteur 4 Eindoordeel 4 Het boek bestaat uit 34 bladzijdes

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands zoenen door Nel

Boekverslag Nederlands zoenen door Nel Boekverslag Nederlands 10.000 zoenen door Nel Kleverlaan Boekverslag door een scholier 1324 woorden 24 mei 2005 7,5 69 keer beoordeeld Auteur Genre Nel Kleverlaan Jeugdboek Eerste uitgave 2002 Vak Nederlands

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands De vierde man door Gerard Reve

Boekverslag Nederlands De vierde man door Gerard Reve Boekverslag Nederlands De vierde man door Gerard Reve Boekverslag door een scholier 1835 woorden 21 maart 2001 4,9 11 keer beoordeeld Auteur Genre Gerard Reve Psychologische roman, Thriller & Eerste uitgave

Nadere informatie

Wanneer Sylvia en Laura naar een toneelstuk gaan. Ontmoet Silvia Alfred en het klikt gelijk tussen hun.

Wanneer Sylvia en Laura naar een toneelstuk gaan. Ontmoet Silvia Alfred en het klikt gelijk tussen hun. Boekverslag door een scholier 1916 woorden 14 februari 2003 5,5 21 keer beoordeeld Auteur Genre Harry Mulisch Psychologische roman Eerste uitgave 1975 Vak Nederlands Samenvatting: Laura is al een paar

Nadere informatie

Overzichtslijst (geordend op auteur) Nederlandse lit. na 1880 Los geld

Overzichtslijst (geordend op auteur) Nederlandse lit. na 1880 Los geld Los geld Appel, René Ooievaar : Amsterdam Als een makelaar verstrikt raakt in het net van een dubieuze vastgoedhandelaar, laat hij zijn eigen vrouw ontvoeren. GENRE: THRILLER Boven is het stil Bakker,

Nadere informatie

Verlichting 1700-1800

Verlichting 1700-1800 Verlichting 1700-1800 Kenmerken Verlichting Algemeen Rationalisme Empirisme Optimisme Maakbare samenleving Opvoeding Kunst en literatuur Kunst weerspiegelt orde en redelijkheid schepping Utile dulce Didactisch

Nadere informatie

Samenvatting Literatuurkunde Hoofdstuk 18, 19 en 20

Samenvatting Literatuurkunde Hoofdstuk 18, 19 en 20 Samenvatting Literatuurkunde Hoofdstuk 18, 19 en 20 Samenvatting door een scholier 1263 woorden 11 maart 2004 5,1 20 keer beoordeeld Vak Methode Literatuurkunde Laagland Letterkunde Gescheidenis (H18,

Nadere informatie

Literatuurlijst Nederlands (1)

Literatuurlijst Nederlands (1) Literatuurlijst Nederlands 1880 1910 (1) Frans Coenen Zondagsrust (1902) Louis Couperus Eline Vere (1889) De stille kracht (1900) Langs lijnen van geleidelijkheid (1900) De boeken der kleine zielen (1901-03)

Nadere informatie

De Bieb van Rikus. - De kraai. - Los geld - De advokaat - Van twee kanten. - Vele hemels boven de zevende. - Publiek geheim

De Bieb van Rikus. - De kraai. - Los geld - De advokaat - Van twee kanten. - Vele hemels boven de zevende. - Publiek geheim De Bieb van Rikus A Kader Abdolah Rene Appel - Het huis van de moskee - De kraai - Weerzien - Los geld - De advokaat - Van twee kanten B Gerhard Bakker Griet op de Beeck Bernlef J.C. Bloem Alex Boogers

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands Wierook en tranen door Ward Ruyslinck

Boekverslag Nederlands Wierook en tranen door Ward Ruyslinck Boekverslag Nederlands Wierook en tranen door Ward Ruyslinck Boekverslag door een scholier 2023 woorden 11 april 2001 7,4 145 keer beoordeeld Auteur Genre Ward Ruyslinck Oorlogsroman Eerste uitgave 1958

Nadere informatie

zondagmorgen 14 november 2010 Welkomkerk ds. W.H. Hendriks-Vogelaar

zondagmorgen 14 november 2010 Welkomkerk ds. W.H. Hendriks-Vogelaar Gemeente van de Heer Jezus Christus, Jongeren, ouderen, kinderen van God, Zoals ik voor de lezing al gezegd heb; het gaat vanmorgen niet over trouwen of getrouwd zijn, dat is alleen een voorbeeld verhaal.

Nadere informatie

Boekverslag Frans Le gentil petit diable door Pierre Gripari

Boekverslag Frans Le gentil petit diable door Pierre Gripari Boekverslag Frans Le gentil petit diable door Pierre Gripari Boekverslag door een scholier 1069 woorden 18 maart 2004 5,6 110 keer beoordeeld Auteur Pierre Gripari Eerste uitgave 1967 Vak Frans 2. Genre

Nadere informatie

6,2. Titel: Het bittere Kruid: op Seideravond (de eerste twee avonden van het paasfeest, waarop de uittocht uit

6,2. Titel: Het bittere Kruid: op Seideravond (de eerste twee avonden van het paasfeest, waarop de uittocht uit Boekverslag door een scholier 1768 woorden 19 april 2008 6,2 13 keer beoordeeld Auteur Genre Marga Minco Psychologische roman, Eerste uitgave 1957 Oorlogsroman Vak Nederlands Waarom heb je dit boek gekozen?

Nadere informatie

6,8. Boekverslag door een scholier 1507 woorden 31 maart keer beoordeeld. Psychologische roman, Oorlogsroman. Eerste uitgave 1993.

6,8. Boekverslag door een scholier 1507 woorden 31 maart keer beoordeeld. Psychologische roman, Oorlogsroman. Eerste uitgave 1993. Boekverslag door een scholier 1507 woorden 31 maart 2003 6,8 18 keer beoordeeld Auteur Genre Tessa de Loo Psychologische roman, Eerste uitgave 1993 Oorlogsroman Vak Nederlands Primaire gegevens Auteur:

Nadere informatie

En vandaag herdenken wij de mensen die voor onze veiligheid de hoogste prijs betaalden.

En vandaag herdenken wij de mensen die voor onze veiligheid de hoogste prijs betaalden. Toespraak minister A. van der Steur, Tuin van Bezinning, 10 juni 2015, Warnsveld. Majesteit, Dames en heren, Vrijheid kan niet bestaan zonder veiligheid. En vandaag herdenken wij de mensen die voor onze

Nadere informatie

Onthullingen van Kennis

Onthullingen van Kennis Onthullingen van Kennis Caleidoscoop van Kennis Facetten verschuiven door tijd Vorm en structuur doemen op Gestalte gegeven door Kennis Patronen behouden het ritme De potentie van het punt Hoofdstuk 2

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands Het Achterhuis door Anne Frank

Boekverslag Nederlands Het Achterhuis door Anne Frank Boekverslag Nederlands Het Achterhuis door Anne Frank Boekverslag door een scholier 1178 woorden 11 oktober 2016 3,9 9 keer beoordeeld Auteur Genre Anne Frank Geschiedenis, Dagboek, Eerste uitgave 1947

Nadere informatie

Connie Palmen De Wetten

Connie Palmen De Wetten Connie Palmen De Wetten Connie Palmen geboren: 25 november 1955 in Limburg opleiding: de studie Nederlandse Taal en Letterkunde en Filosofie in Amsterdam Bij Nederlands bleef ik met vragen zitten, die

Nadere informatie

Opstandingskerk, 26 november 2017

Opstandingskerk, 26 november 2017 Opstandingskerk, 26 november 2017 Laatste zondag kerkelijk jaar, Symbolische bloemschikking laatste zondag kerkelijk jaar In de bijbel, het boek van verwachting, maar ook van verdriet lezen we in Openbaring

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands Wij zijn wegwerpkinderen

Boekverslag Nederlands Wij zijn wegwerpkinderen Boekverslag Nederlands Wij zijn wegwerpkinderen door Thea Beckman Boekverslag door een scholier 1406 woorden 6 oktober 2008 7,6 23 keer beoordeeld Auteur Genre Thea Beckman Jeugdboek Eerste uitgave 1980

Nadere informatie

HAVO-VWO Nederlandse Literatuurlijst 2011 Auteur Titel Oorsprong Pagina's

HAVO-VWO Nederlandse Literatuurlijst 2011 Auteur Titel Oorsprong Pagina's HAVO-VWO Nederlandse Literatuurlijst 2011 Auteur Titel Oorsprong Pagina's Abdolah, Kader De reis van de lege flessen Nederlands 170 Accord, Clark De koningin van Paramaribo: Maxi Linder Caribisch 317 Tussen

Nadere informatie

1. Dit gedicht is iets minder dan die van Remco Campert. Dat komt omdat ik het verhaaltje over het fietsen op die berg niet echt interessant vind.

1. Dit gedicht is iets minder dan die van Remco Campert. Dat komt omdat ik het verhaaltje over het fietsen op die berg niet echt interessant vind. Praktische-opdracht door een scholier 1924 woorden 12 februari 2004 4,1 49 keer beoordeeld Vak Nederlands Opdracht A. 1. Het gedicht vind ik wel leuk. Zelf hou ik niet van gedichten. Maar het verhaal over

Nadere informatie

7,5. Boekverslag door een scholier 1848 woorden 10 februari keer beoordeeld. Psychologische roman Eerste uitgave 1891 Nederlands

7,5. Boekverslag door een scholier 1848 woorden 10 februari keer beoordeeld. Psychologische roman Eerste uitgave 1891 Nederlands Boekverslag door een scholier 1848 woorden 10 februari 2010 7,5 25 keer beoordeeld Auteur Genre Louis Couperus Psychologische roman Eerste uitgave 1891 Vak Nederlands UITTREKSEL Frank Westhove is een rijke

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands Hedonia door Kees van Kooten

Boekverslag Nederlands Hedonia door Kees van Kooten Boekverslag Nederlands Hedonia door Kees van Kooten Boekverslag door een scholier 2047 woorden 12 oktober 2004 7,8 25 keer beoordeeld Auteur Genre Kees van Kooten Komedie Eerste uitgave 1984 Vak Nederlands

Nadere informatie

7,7. Boekverslag door een scholier 1936 woorden 6 december keer beoordeeld. Thriller & Detective Eerste uitgave 2006 Nederlands

7,7. Boekverslag door een scholier 1936 woorden 6 december keer beoordeeld. Thriller & Detective Eerste uitgave 2006 Nederlands Boekverslag door een scholier 1936 woorden 6 december 2009 7,7 2 keer beoordeeld Auteur Genre Saskia Noort Thriller & Detective Eerste uitgave 2006 Vak Nederlands 1.Waarom heb je dit boek gekozen? Ik heb

Nadere informatie

Vooral verzetspoëzie in illegal tijdschriften of rijmprent. Buiten alle literaire stromingen.

Vooral verzetspoëzie in illegal tijdschriften of rijmprent. Buiten alle literaire stromingen. Samenvatting door Lotte 720 woorden 8 april 2017 0 keer beoordeeld Vak Nederlands Nescio (J.H.F. Grönloh) - 1882-1961 - korte verhalen in literair tijdschrift - De uitvreter, Titaantjes, Dichtertje - tragisch

Nadere informatie

Recensie Nederlands Een Schitterend Gebrek Arthur Japin

Recensie Nederlands Een Schitterend Gebrek Arthur Japin Recensie Nederlands Een Schitterend Gebrek Arthur Japin Recensie door A. 1809 woorden 12 maart 2017 8,1 4 keer beoordeeld Auteur Genre Arthur Japin Psychologische roman, Eerste uitgave 2003 Geschiedenis

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands Het theater, de brief en de waarheid door Harry Mulisch

Boekverslag Nederlands Het theater, de brief en de waarheid door Harry Mulisch Boekverslag Nederlands Het theater, de brief en de waarheid door Harry Mulisch Boekverslag door een scholier 1886 woorden 18 maart 2000 3,1 23 keer beoordeeld Auteur Genre Harry Mulisch Novelle Eerste

Nadere informatie

7,4. Boekverslag door een scholier 1531 woorden 26 oktober keer beoordeeld. Eerste uitgave 2002 Nederlands. A. Zakelijke gegevens

7,4. Boekverslag door een scholier 1531 woorden 26 oktober keer beoordeeld. Eerste uitgave 2002 Nederlands. A. Zakelijke gegevens Boekverslag door een scholier 1531 woorden 26 oktober 2014 7,4 13 keer beoordeeld Auteur Roger Vanhoeck Genre Jeugdboek Eerste uitgave 2002 Vak Nederlands A. Zakelijke gegevens 1. Je naam en klas Ilse

Nadere informatie

De tocht door het land van rouw

De tocht door het land van rouw De tocht door het land van rouw Bron: Herbergen van Verlies, geschreven door Riet Fiddelaers- Jaspers en Sabine Noten Toegelicht door Sandra de Bruyne Integreren Opbouwen Funderen Ankeren Verduren Aanschouwen

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands Het woeden der gehele wereld door Maarten 't Hart

Boekverslag Nederlands Het woeden der gehele wereld door Maarten 't Hart Boekverslag Nederlands Het woeden der gehele wereld door Maarten 't Hart Boekverslag door een scholier 1422 woorden 8 juni 2001 7,2 59 keer beoordeeld Auteur Genre Maarten 't Hart Whodunit, Thriller &

Nadere informatie

HOE WORD JIJ VERLIEFD OP DE WARE?

HOE WORD JIJ VERLIEFD OP DE WARE? HOE WORD JIJ VERLIEFD OP DE WARE? HOE WORD JIJ VERLIEFD OP DE WARE? Voor singles en daters van 15 tot 85 CUPIDA AMORA Titel : Hoe word jij verliefd op de ware? Auteur : Cupida Amora ISBN : 9789402141368

Nadere informatie

Arigato. opdrachtenblad. Regie: Anielle Webster Scenario: Sandra Beerends Jaar: 2012 Duur: 10 minuten

Arigato. opdrachtenblad. Regie: Anielle Webster Scenario: Sandra Beerends Jaar: 2012 Duur: 10 minuten Arigato opdrachtenblad Regie: Anielle Webster Scenario: Sandra Beerends Jaar: 2012 Duur: 10 minuten Lesuurpakket Arigato Thema s: oorlogsverleden; mensenrechten; vergeven; herdenken. Verdiepingsopdrachten:

Nadere informatie

JOOST VAN DEN VONDEL. Jakub Jun Kristýna Němčanská Ema Kubovičová

JOOST VAN DEN VONDEL. Jakub Jun Kristýna Němčanská Ema Kubovičová JOOST VAN DEN VONDEL Jakub Jun Kristýna Němčanská Ema Kubovičová 1. Geboren in Duitsland op 17 november 1587 Overleden te Amsterdam op 5 februari 1679 Vanaf 1596 leefde hij in Amsterdam 2. Streven naar

Nadere informatie

Verslag door Naomi 1807 woorden 30 maart keer beoordeeld. Nederlands. KanjerGuusje Mijn leven is van mij. Inhoudsopgave. Jaar van 1 e uitgave

Verslag door Naomi 1807 woorden 30 maart keer beoordeeld. Nederlands. KanjerGuusje Mijn leven is van mij. Inhoudsopgave. Jaar van 1 e uitgave Verslag door Naomi 1807 woorden 30 maart 2016 0 keer beoordeeld Vak Methode Nederlands Nieuw Nederlands KanjerGuusje Mijn leven is van mij Inhoudsopgave Titel Schrijver Jaar van 1 e uitgave Genre Onderwerp

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands Ik en mijn speelman door Aart van der Leeuw

Boekverslag Nederlands Ik en mijn speelman door Aart van der Leeuw Boekverslag Nederlands Ik en mijn speelman door Aart van der Leeuw Boekverslag door een scholier 1705 woorden 29 juli 2006 6,2 13 keer beoordeeld Auteur Genre Aart van der Leeuw Liefdesroman Eerste uitgave

Nadere informatie

Ik heb dit boek gekozen, omdat ik hem kreeg bij de Grote Lijsters vorig jaar. Toen ik de achterkant had gelezen, wilde ik weten hoe het zou aflopen.

Ik heb dit boek gekozen, omdat ik hem kreeg bij de Grote Lijsters vorig jaar. Toen ik de achterkant had gelezen, wilde ik weten hoe het zou aflopen. Boekverslag door een scholier 1942 woorden 16 juni 2007 7 13 keer beoordeeld Auteur Genre Tim Krabbé Psychologische roman Eerste uitgave 2002 Vak Nederlands I Beschrijvingsopdracht. 1. Motivatie van mijn

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands Het meisje met het rode haar door Theun de Vries

Boekverslag Nederlands Het meisje met het rode haar door Theun de Vries Boekverslag Nederlands Het meisje met het rode haar door Theun de Vries Boekverslag door een scholier 1549 woorden 6 oktober 2001 5,1 13 keer beoordeeld Auteur Genre Theun de Vries Oorlogsroman Eerste

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands De vriendschap door Connie Palmen

Boekverslag Nederlands De vriendschap door Connie Palmen Boekverslag Nederlands De vriendschap door Connie Palmen Boekverslag door een scholier 1900 woorden 21 mei 2000 5,4 30 keer beoordeeld Auteur Genre Connie Palmen Psychologische roman, Filosofische roman

Nadere informatie

Mevrouw Mijn Moeder Yvonne Keuls

Mevrouw Mijn Moeder Yvonne Keuls Mevrouw Mijn Moeder Yvonne Keuls 1 / 6 2 / 6 3 / 6 Mevrouw Mijn Moeder Yvonne Keuls Yvonne Keuls gunt ons met dit verhaal een kijkje in de relatie met haar Indonesische moeder. Een intense beschrijving

Nadere informatie

Ieder van ons leeft toch wel met verwachtingen, met hoop, maar er kunnen dagen zijn, dat die hoop het zwaar te verduren krijgt.

Ieder van ons leeft toch wel met verwachtingen, met hoop, maar er kunnen dagen zijn, dat die hoop het zwaar te verduren krijgt. Gebedsdienst dinsdag 13 oktober 1987 Thema: Maria, moeder van hoop Openingslied 201 Wees gegroet, o sterre Woord ter inleiding Als de golven hoger stijgen. Ja, dat kan gebeuren in ons leven. Dat er tegenvallers

Nadere informatie

Verlies, verdriet en rouw

Verlies, verdriet en rouw Verlies, verdriet en rouw Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding Iemand die u dierbaar was, waar uw zorg naar uitging, is overleden. Het wegvallen van de overledene

Nadere informatie

Verlies, verdriet en rouw

Verlies, verdriet en rouw Verlies, verdriet en rouw Albert Schweitzer ziekenhuis november 2013 pavo 0233 Inleiding Iemand die u dierbaar was, waar uw zorg naar uitging, is overleden. Het wegvallen van de overledene brengt wellicht

Nadere informatie

7,4. Samenvatting door een scholier 1835 woorden 13 maart keer beoordeeld. Nederlands. Nederlands literatuur geschiedenis

7,4. Samenvatting door een scholier 1835 woorden 13 maart keer beoordeeld. Nederlands. Nederlands literatuur geschiedenis Samenvatting door een scholier 1835 woorden 13 maart 2004 7,4 15 keer beoordeeld Vak Methode Nederlands Laagland Nederlands literatuur geschiedenis Hoofdstuk 18; Van Middeleeuwen tot 1880 18.1 Middeleeuwen

Nadere informatie

Boekenlijst LibrayThing : "ZoekJouwBoek" 1 Abdolah, Kader De boodschapper. Spijkerschrift: notities van Aga Akbar 2 Appel, René Doorgeschoten

Boekenlijst LibrayThing : ZoekJouwBoek 1 Abdolah, Kader De boodschapper. Spijkerschrift: notities van Aga Akbar 2 Appel, René Doorgeschoten Boekenlijst LibrayThing : "ZoekJouwBoek" Auteur Titel 1 De boodschapper Het huis van de moskee De koe De reis van de lege flessen Spijkerschrift: notities van Aga Akbar 2 Doorgeschoten Loverboy Noodzakelijk

Nadere informatie

VOORBEREIDING OP BEZOEK AAN DE MUSICAL SOLDAAT VAN ORANJE. Een project over Soldaat van Oranje kan uit verschillende onderdelen bestaan :

VOORBEREIDING OP BEZOEK AAN DE MUSICAL SOLDAAT VAN ORANJE. Een project over Soldaat van Oranje kan uit verschillende onderdelen bestaan : VOORBEREIDING OP BEZOEK AAN DE MUSICAL SOLDAAT VAN ORANJE Een project over Soldaat van Oranje kan uit verschillende onderdelen bestaan : - het lezen van het boek Soldaat van Oranje en het maken van de

Nadere informatie

Titels met twee punten Auteur Categorie Barcode reis van de lege flessen Abdolah, K. NE V reis van de lege flessen Abdolah, K.

Titels met twee punten Auteur Categorie Barcode reis van de lege flessen Abdolah, K. NE V reis van de lege flessen Abdolah, K. Titels met twee punten Auteur Categorie Barcode reis van de lege flessen Abdolah, K. NE V 004481 reis van de lege flessen Abdolah, K. NE V 011239 reis van de lege flessen Abdolah, K. NE V 011240 reis van

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands De rugzak door Joke Verweerd

Boekverslag Nederlands De rugzak door Joke Verweerd Boekverslag Nederlands De rugzak door Joke Verweerd Boekverslag door een scholier 1632 woorden 9 februari 2005 7,6 87 keer beoordeeld Auteur Genre Joke Verweerd Roman, Jeugdboek Eerste uitgave 1997 Vak

Nadere informatie

Latijn en Grieks in de 21ste eeuw

Latijn en Grieks in de 21ste eeuw Latijn en Grieks in de 21ste eeuw Kiezen voor Latijn en/of Grieks? Als leerling in het laatste jaar van de basisschool sta jij voor een belangrijke keuze. Welke studierichting moet je gaan volgen in het

Nadere informatie

Een rijke en grillige fantasie.

Een rijke en grillige fantasie. De beste literaire debuten van het seizoen: En dat is nog niet eens de helft van deze merkwaardig ouderwetse geschiedenis. [ ] Een rijke en grillige fantasie. - Trouw - Een bijzonder debuut over verwantschap,

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands De kleine Johannes door Frederik van Eeden

Boekverslag Nederlands De kleine Johannes door Frederik van Eeden Boekverslag Nederlands De kleine Johannes door Boekverslag door een scholier 1909 woorden 6 januari 2016 6,7 3 keer beoordeeld Auteur Genre Psychologische roman, Sprookje Eerste uitgave 1887 Vak Nederlands

Nadere informatie

Boekverslag door een scholier 1899 woorden 27 september keer beoordeeld. Eerste uitgave 1997 Nederlands

Boekverslag door een scholier 1899 woorden 27 september keer beoordeeld. Eerste uitgave 1997 Nederlands Boekverslag door een scholier 1899 woorden 27 september 2006 6 13 keer beoordeeld Auteur Genre Caja Cazemier Jeugdboek Eerste uitgave 1997 Vak Nederlands Opdracht 1: 1 Onderwerp: Het onderwerp van het

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands De kleine Johannes door Frederik van Eeden

Boekverslag Nederlands De kleine Johannes door Frederik van Eeden Boekverslag Nederlands De kleine Johannes door Frederik van Eeden Boekverslag door een scholier 1405 woorden 18 maart 2006 5 8 keer beoordeeld Auteur Genre Frederik van Eeden Psychologische roman, Sprookje

Nadere informatie

2 00:00: > 00:00: MUZIEK: BLOKFLUITCONCERT IN C GROOT ALLEGRETTO VAN GEORG PHILIPP TELEMANN

2 00:00: > 00:00: MUZIEK: BLOKFLUITCONCERT IN C GROOT ALLEGRETTO VAN GEORG PHILIPP TELEMANN WEBVTT 1 00:00:02.000 --> 00:00:03.012 888 2 00:00:03.017 --> 00:00:08.024 MUZIEK: BLOKFLUITCONCERT IN C GROOT ALLEGRETTO VAN GEORG PHILIPP TELEMANN 3 00:01:10.007 --> 00:01:13.010 In de gejaagdheid van

Nadere informatie

Boekverslag Engels Diving in door Kate Cann

Boekverslag Engels Diving in door Kate Cann Boekverslag Engels Diving in door Kate Cann Boekverslag door een scholier 1791 woorden 19 februari 2004 7,9 41 keer beoordeeld Auteur Genre Kate Cann Jeugdboek Eerste uitgave 1996 Vak Engels Schrijver:

Nadere informatie

https://dementie.nl/dagbesteding/tijdelijke-opvang-respijtzorg-regelen

https://dementie.nl/dagbesteding/tijdelijke-opvang-respijtzorg-regelen 1 2 Odensehuis Hoeksche Waard: Odensehuizen landelijk platform: Dementie.nl: Dementie winkel: Doorleven: Fotofabriek: Handen in huis: Samen Dementievriendelijk: Stichting Alzheimer Nederland: http://odensehuishw.nl

Nadere informatie

SEGBROEK LITERATUURLIJST BOVENBOUW HAVO-VWO 2017

SEGBROEK LITERATUURLIJST BOVENBOUW HAVO-VWO 2017 SEGBROEK LITERATUURLIJST BOVENBOUW HAVO-VWO 2017 Onderstaande afspraken gelden voor leerlingen die in het schooljaar 2016-17 in 4-havo of 4-vwo zaten en in het schooljaar 2017/18 (havo) of 2018/19 (vwo)

Nadere informatie

Pasen in het Kruispunt paasmorgen 21 april Lezing OT. Lied. Lezing Epistel. Rejoice zingt. Lezing Evangelie. Rejoice zingt.

Pasen in het Kruispunt paasmorgen 21 april Lezing OT. Lied. Lezing Epistel. Rejoice zingt. Lezing Evangelie. Rejoice zingt. Pasen in het Kruispunt paasmorgen 21 april 2019 Lezing OT Jesaja 51, 9-11 Lied Liedboek 608 De steppe zal bloeien... Lezing Epistel Kolossenzen 3, 1-4 Rejoice zingt Jezus Christus is verrezen Lezing Evangelie

Nadere informatie

Auteur Titel Cat Materiaal Niveau Sisocode Jaar Documentnr Aantal 15 fietsverhalen NED Boek 1990 001311 1

Auteur Titel Cat Materiaal Niveau Sisocode Jaar Documentnr Aantal 15 fietsverhalen NED Boek 1990 001311 1 15 fietsverhalen NED Boek 1990 001311 1 Abdolah, Kader De reis van de lege flessen NED Boek E 2 2001 003807 3 Abdolah, Kader Spijkerschrift NED Boek E 2 2000 003916 3 Abdolah, Kader De adelaars NED Boek

Nadere informatie