SENIOR LIFEGUARD STUDIEGIDS & OPDRACHTEN

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "SENIOR LIFEGUARD STUDIEGIDS & OPDRACHTEN"

Transcriptie

1 SENIOR LIFEGUARD STUDIEGIDS & OPDRACHTEN Colofon Opdrachten voor Opleiding: Versie: Datum: Senior Lifeguard Reddingsbrigade Nederland - KNBRD 2011

2 Versie: Opdrachten Senior Lifeguard

3 1.1 Het coördineren van het observeren van een bewakingsgebied 12 De kandidaat coördineert het toezicht houden samen met de aangewezen Senior Lifeguard. Hij/ zij coördineert hoe (Junior) Lifeguards recreanten in, op en om het water worden geobserveerd om gevaarlijke situatie te signaleren. 1.2 Ingrijpen bij gevaarlijke situaties 16 De kandidaat laat tijdens bewakingsdagen en/ of evenementen zien dat hij het ingrijpen bij gevaarlijke of ongewenste situaties kan coördineren voordat deze leiden tot gevaarlijke situaties. 1.3 Gastheerschap 19 De kandidaat begeleidt de (Junior) Lifeguards tijdens verschillende bewakingsdagen en/ of evenementen met het hebben van gastheerschap. 1.4 Het coördineren van een patrouille 22 De kandidaat coördineert vaar, loop-, vaar- of rijpatrouilles. 2.1 Eigen Vaardigheid open water / beach 26 De kandidaat moet 50 meter polocrawl zwemmen zonder hulpmiddelen. De kandidaat moet 400 meter zwemmen zonder gebruik te maken van zwemvliezen. De kandidaat moet een run-swim-run (200 meter meter meter) afleggen. 2.2 Het leiding geven bij het uitvoeren van stabiliserings-grepen 28 De kandidaat kan aanwijzingen en leiding geven bij het uitvoeren van de volgende stabiliseringsgrepen: Body hug; 28 Vicegrip; 28 Handgreep van Zach Het coördineren van het uit het water halen van een drenkeling 31 De kandidaat aanwijzingen en leiding geven bij het uit het water halen van een slachtoffer bij de volgende manier: Assisteren door middel van voetje ; 31 Ondersteunend vervoeren; 31 Horizontaal uit het water halen op een walkant of reddingsbrigadevaartuig; 31 Verticaal uit het water halen bij een reddingsbrigadevaartuig; 31 De glijbaan methode; 31 De australische vervoersgreep Het coördineren van een hulpverleningsactie vanaf de kant / waterlijn als Leidinggevende op een post34 De kandidaat coördineert (gesimuleerde) hulpverleningsacties met meer dan zes slachtoffers welke uitgevoerd worden vanaf de kant / waterlijn. 3 Versie:

4 2.5 Het uitvoeren van diverse knopen en steken 39 De kandidaat kan de volgende knopen en steken maken: Stopperknopen Halve knoop 39 Acht knoop 39 Dubbele achtknoop 39 Verbindingsknopen Platte knoop 39 Enkele schootsteek 39 Bevestigingssteken Twee halve steken 39 Mastworp 39 Paalsteek 39 Dubbele Paalsteek 39 Slipsteek Het coördineren en verlenen van eerste hulp tijdens een reddingsactie42 De kandidaat coördineert en verleent eerst hulp bij een (gesimuleerde) praktijksituatie met meer dan drie slachtoffers. 2.7 Het afronden van de reddingsactie en het organiseren van nazorg 47 De kandidaat laat zien in staat te zijn om de hulpverlening op de juiste manier te kunnen afronden in een (gesimuleerde) praktijksituatie en te zorgen voor de juiste nazorg voor de teamleden en de slachtoffers. 2.8 Het uitvoeren van een multidisciplinaire hulpverlening 50 De kandidaat neemt deel aan een landelijk of lokaal georganiseerde multidisciplinaire oefening als leidinggevende. 2.9 Het evalueren van een Multidisciplinare hulpverlening 53 De kandidaat heeft een actieve rol het evalueren van een landelijk of lokaal georganiseerde multidisciplinaire oefening. 3.1 Het coördineren van de opvang van kinderen 56 De kandidaat stuurt (Junior) Lifeguards bij de opvang van kinderen wanneer de ouders van het kind niet aanwezig zijn. 3.2 Het coördineren van het zoeken naar vermiste kinderen 58 De kandidaat coördineert verschillende (gesimuleerde) zoekactie van een vermist kind, waarbij laat zien dit goed te kunnen organiseren. 3.3 Het beheren van de centrale post 62 De kandidaat beheert tijdens verschillende dagen de centrale post voor, tijdens en na de bewakingsdag. Versie:

5 3.4 Het begeleiden van teamleden 65 De kandidaat laat zien dat hij/zij in staat is om zijn teamleden op de juiste wijze kan begeleiden. 3.5 Het informeren van teamleden 68 De kandidaat laat zien tijdens verschillende bewakingsdagen / evenementen dat hij/zij in staat is om zijn teamleden op de juiste wijze te kunnen informeren. 3.6 Het plannen en verrichten van administratieve werkzaamheden 70 De kandidaat laat tijdens verschillende bewakingsdagen / evenementen zien dat hij/zij in staat is om administratieve werkzaamheden te plannen en uit te voeren. 4.1 Het interpreteren van meldingen 73 De kandidaat heeft op verschillende bewakingsdagen en/ of evenementen meldingen van de centrale post ontvangen en geïnterpreteerd. 4.2 Het coördineren van de rapportage 77 De kandidaat laat tijdens bewakingsdagen en/ of evenementen zien in staat te zijn om de rapportage van meldingen te kunnen coördineren. 4.3 Het adviseren van de leidinggevende 80 De kandidaat kan goed beagumenteert zijn/haar leidinggevende informeren. 5.1 Het geven van informatie en het geven van voorlichtingen 83 De kandidaat heeft minimaal één evenement bijgewoond waar hij/ zij de gelegenheid heeft gehad om informatie te geven aan mensen of voorlichting heeft kunnen geven. 5.2 Het organiseren en uitvoeren van publieksgerichte activiteiten 86 De kandidaat heeft minimaal één publieksgerichte activiteit georganiseerd. 5.3 Het promoten van de reddingsbrigade 89 De kandidaat weet op de juiste manier zijn eigen lokale reddingsbrigade te promoten onder het publiek. 5.4 Het onderhouden van contacten met externe 91 De kandidaat heeft tijdens verschillende evenementen laten zien dat hij contacten kan onderhouden met externe. 5 Versie:

6 Versie: Opdrachten Senior Lifeguard

7 STUDIEGIDS INLEIDING Je staat op het punt om te starten met een nieuwe opleiding. Deze opleiding is anders samengesteld dan de opleidingen die je tot nu toe gewent bent binnen de reddingsbrigade. De brevetten en diploma s die je tot nu toe gehaald hebt zijn afgesloten met een examen. Op het examen moest je alle technieken laten zien. Of je deze technieken ook daadwerkelijk toegepast worden was hierbij niet belangrijk. Jij had een truc geleerd en deze moet je tijdens het examen laten zijn. De opleiding waar je nu mee gaat starten wordt niet afgesloten met een examen maar met diverse Proeve van Bekwaamheden (PvB s). Een PvB is een steekproef welke genomen wordt van datgene wat je tijdens de opleiding hebt geoefend. Het is dus niet meer zo dat je alles op de dag van de PvB moet laten zien. Op de dag van de PvB laat je dus alleen maar zien of je de competenties beheerst die nodig zijn voor deze specifieke redding. Competenties zijn een mix van kennis, vaardigheid, houding en inzicht. De rest van de competenties worden al tijdens de opleiding afgetekend door je instructeur. Al met al een mooie manier om te laten zien wat je een heel seizoen hebt geoefend. DE DIPLOMALIJN BESTAAT UIT De totale lijn bestaat uit 3 diploma s: Junior Lifeguard; Lifeguard; Senior Lifeguard. Junior Lifeguard Junior Lifeguard kan behaald worden in drie verschillende vakgebieden: Pool Open water Beach 7 Versie:

8 Lifeguard Lifeguard heeft naast de bovengenoemde vakgebieden ook nog de mogelijkheid tot specialisaties: Open water: Specialisatie schipper open water Specialisatie Reddingsbrigadechauffeur Beach: Specialisatie schipper beach Specialisatie Reddingsbrigadechauffeur Extra specialisatie op Reddingsbrigadechauffeur: Optische- en geluidssignalen Senior-Lifeguard Senior Lifeguard is het eerste diploma dat niet is opgesplitst in vakgebieden. Je haalt dus een diploma Senior Lifeguard. Dit diploma kan afhankelijk van het Lifeguard diploma dat je in bezit hebt gebruikt worden in een bepaald vakgebied. Senior Lifeguard heeft één specialisatie schipper, met deze specialisatie in de hand heb je de competenties om op te treden bij je eigen reddingsbrigade tijdens een grote inzet of landelijk als Leiderreddingsgroep tijdens multidisciplinaire inzet. De specialisatie Senior Lifeguard schipper is een landelijk georganiseerde opleiding. Wil je hieraan deelnemen kan je je opgeven via VERLOOP VAN DE OPLEIDING De opleiding is uiteraard per brigade verschillend. Hieronder geven we een voorbeeld dat kan dienen als leidraad. De basis van de opleiding is de PvB. Hierin staat precies omschreven hoe jij je moet gedragen aan het einde van de opleiding. Start een opleiding dus met het doornemen van de PvB. Het doornemen van de PvB raden wij aan om samen met je instructeur te doen. Deze kan dan direct aangeven op welke manier je bepaalde competenties aangeleerd gaat krijgen. De praktijkopdrachten zijn de rode draad door de opleiding. Door het uitvoeren van de praktijkopdrachten zal je alle competenties, welke noodzakelijk zijn voor jou latere functie als teamlid, aanleren. Een groot deel van de praktijkopdrachten zijn specifieke vaardigheden, als voorbeeld noemen we de praktijkopdracht bevrijdingsgrepen. Versie:

9 Deze opdracht kan worden gedaan in het zwembad. Tijdens de reguliere les worden de grepen behandeld. Op het moment dat jij het idee hebt de bevrijdingsgrepen volledig te beheersen ga ja in overleg met de brigade-eigen-instructeur of met een aangewezen (Senior)Lifeguard en laat je de opdracht aftekenen. Hiermee sluit je een deel van de opleiding af. Een aantal andere opdrachten zijn niet uit te voeren in het zwembad (met de uitzondering van specialisatie POOL na). Deze opdrachten bestaan uit het draaien van bewakingsdiensten. Tijdens deze diensten ben je eigenlijk al een beetje teamlid. Je wordt op de bewakingsdag gekoppeld aan een aangewezen (Senior) Lifeguard, deze houdt je tijdens de dag goed in de gaten en laat je ervaringen opdoen met de stof die je tijdens de normale instructie hebt opgedaan. Aan het einde van de bewaking tekent de aangewezen (Senior) Lifeguard jou uren tabel af. Op het moment dat je voldoende uren ervaring hebt opgedaan ben je klaar voor de PvB. WIE NEEMT DE PVB AF De PvB s Toezichthouden en Verzorgen van communicatie worden afgetekend door de brigade-eigen-instructeur door middel van het inleveren van een prestatiedossier door de cursist. Dit prestatiedossier zal steekproefsgewijs door Reddingsbrigade Nederland worden nagekeken na ondertekening van de eigen instructeur. De PvB Verricht van postwerk wordt afgesloten met een reflectieinterview gekoppeld. Dit interview wordt afgenomen door de brigadeeigen-instructeur in samenwerking met een onafhankelijke examinator op de dag van de praktijk PvB DePvB Verlenen van hulp bij een incident wordt door de brigadeeigen-instructeur afgenomen in samen werking met een onafhankelijke examinator van Reddingsbrigade Nederland. De PvB Promotionele activiteiten is een optionele PvB voor de opleiding. Afhankelijk van je eigen brigade wensen, of die van jou kan deze worden afgenomen en afgetekend door de brigade-eigeninstructeur. DOOR WIE MOGEN DE PRAKTIJKOPDRACHTEN WORDEN AFGETEKEND De praktijkopdrachten mogen door de instructeur worden afgetekend. Omdat niet elke Reddingsbrigade voldoende instructeurs heeft kan een het bestuur van een Reddingsbrigade ervoor kiezen om te werken met aangewezen (Senior) Lifeguards deze mogen ook de praktijkopdrachten aftekenen. 9 Versie:

10 WAT IS EEN BIRGADE- EIGEN-INSTRUCTEUR Een instructeur minimaal niveau 3 met een geldige licentie. De instructeur moet zelf in het bezit zijn van het diploma waarvoor hij les geeft. WAT IS EEN AANGEWEZEN (SENIOR)LIFEGUARD Een aangewezen (Senior)Lifeguard is een zeer ervaren lid van een Reddingsbrigade welke door het Reddingsbrigade bestuur is aangewezen om een cursist van de Lifeguard lijn te begeleiden en te ondersteunen. Deze aangewezen (Senior)Lifeguard mogen, mits in het bezit van het diploma waarvoor ze begeleiden, de praktijkopdrachten aftekenen. Het blijft te allen tijden de verantwoording van de cursist zelf, de Reddingsbrigade en de instructeur dat de cursist te benodigde competenties beheerst op het moment van de PvB. WAT IS EEN PRESTATIE- DOSSIER In een prestatiedossier zitten alle benodigde bewijsstukken voor de PvB. In de PvB staat benoemd welke bewijsstukken er in het prestatiedossier aanwezig moeten zijn. Het prestatiedossier dient altijd als eerste beoordeeld te worden door de brigade-eigen-instructeur aan de hand van een beoordelingsformulier. WAT IS EEN PLANNINGIN- TERVIEW Een planninginterview wordt voorafgaand een praktijkopdracht gehouden. In het planningsinterview krijgt de kandidaat, een door de examinator gekozen, theoretische casus voorgelegd met de vraag deze te behandelen. WAT IS EEN PRAKTIJK OPDRACHT Tijdens de praktijk opdracht dient de kandidaat de gekregen casus met voldoende resultaat uit te voeren. De brigade-eigen-instructeur en examinator beoordelen deze praktijkopdracht. WAT IS EEN REFLECTIE- INTERVIEW Het reflectie-interview wordt geleid door uw instructeur in samenwerking met de examinator. Het interview is zakelijk en dient ertoe u de gelegenheid te geven tot het verklaren van achterliggende keuzes en beweegredenen van het eigen gedrag zoals dit is omschreven in uw prestatiedossier of praktijkopdracht. Voor het interview is een protocol ontwikkeld. WELKE PVB S ZIJN ER De X in onderstaand overzicht geeft het niveau van de opleiding aan. Versie:

11 2 = Junior Lifeguard 3 = Lifeguard 4 = Senior Lifeguard Nummer Naam Diploma? X.1 Toezicht houden Junior Lifeguard Lifeguard Senior Lifeguard X.2 Verlenen van hulp bij een incident Junior Lifeguard Lifeguard Senior Lifeguard Alle specialisaties en uitstroom richtingen X.3 Verrichten van postwerk Junior Lifeguard Lifeguard Senior Lifeguard Alle specialisaties en uitstroom richtingen X.4 Verzorgen communicatie Lifeguard Senior Lifeguard X.5 Verrichten promotionele- en voorlichtende activiteiten Lifeguard Senior Lifeguard O&G Optische- en Geluidssignalen Reddingsbrigadechauffeur 11 Versie:

12 1.1 Opdrachten Senior Lifeguard 1.1 HET COÖRDINEREN VAN HET OBSERVEREN VAN EEN BEWAKINGSGE- BIED OPDRACHT De kandidaat coördineert het toezicht houden samen met de aangewezen Senior Lifeguard. Hij/ zij coördineert hoe (Junior) Lifeguards recreanten in, op en om het water worden geobserveerd om gevaarlijke situatie te signaleren. TOELICHTING De kandidaat maakt een inschatting van de risico's die zich tijdens de dag voordoen. Op basis van die inschatting bepaalt de kandidaat eventueel in overleg met andere hulpverleningsdiensten de wijze waarop toezicht gehouden wordt en welke signalen worden ingesteld. Hij/zij coördineert het observeren van en geeft hierbij leiding aan teamleden. Hij/zij houdt preventief toezicht op groepen recreanten om zo de verdrinkingsdood en ongevallen te voorkomen. Hij/zij observeert vanaf de centrale post. Het coördineren van het toezicht houden dient gehouden te worden in een door de reddingsbrigade bewaakt gebied. Deze opdracht dient met verschillende weersomstandigheden, getijden en mate van recreatie uitgevoerd te worden. Gevaarlijke en ongewenste situaties worden gesignaleerd in een gesimuleerde- of reële situatie. De kandidaat leert hoe hij/zij het op systematische wijze recreanten in, op en om het water, te observeren om gevaarlijke en ongewenste situaties te signaleren te coördineren. ONDERDEEL Deze opdracht is ondersteunend aan het werkproces Coördineert observeren in de PvB 4.1. WIJZE VAN BEOORDELEN De aangewezen (Senior) Lifeguard tekent na, het met voldoende resultaat, afronden van de opdracht het beoordelingsformulier. Hij geeft in dit formulier aan waarom hij gekomen is tot een voldoende beoordeling. De (Senior) Lifeguard bespreekt het beoordelingsformulier met de kandidaat. Versie:

13 1.1 BENODIGDE KENNIS, VAARDIGHEDEN EN ATTITUDES Kennis en juiste toepassing van de procedures van de reddingsbrigade; Grondige kennis en inzicht in de natuurkundige elementen (stromingen, wind, golven, getijde e.d.) die van invloed zijn op de gevaaraspecten voor recreanten. 13 Versie:

14 1.1 BEOORDELINGSFORMULIER Opdrachten Senior Lifeguard Naam kandidaat:... Naam aangewezen (Senior) Lifeguard:... Licentienummer aangewezen (Senior) Lifeguard:... Handtekening aangewezen (Senior) Lifeguard: BEOORDELINGSPUNTEN: De kandidaat geeft duidelijke instructies en aanwijzingen over hoe geobserveerd moet worden, zodat de teamleden weten waar ze op moeten letten. Hij/zij houdt in de gaten of de teamleden functioneren volgens de gemaakte afspraken, procedures en richtlijnen en corrigeert de teamleden indien nodig, zodat efficiënt en effectief gewerkt wordt. Indien nodig overlegt de kandidaat met andere hulpdiensten over de wijze waarop toezicht gehouden wordt, zodat de risico's voor de recreanten minimaal zijn. De kandidaat bepaalt welke vorm van toezicht in welke situatie gewenst is en houdt systematisch bepaalde gebieden en/of recreanten in de gaten waarbij hij/zij snel veel informatie in zich opneemt en verwerkt, zodat ongewone zaken opgemerkt worden. Versie:

15 1.1 De kandidaat besluit op basis van de waargenomen informatie welke acties hij/zij gaat ondernemen of in gang zal (laten) zetten om de gevaarlijke/ongewenste situatie op te heffen. De kandidaat maakt een planning voor de inzet van materieel en personeel en houdt bij het plannen rekening met kwaliteiten en (ontplooiings) wensen van teamleden, de beschikbare middelen en actuele ontwikkelingen met betrekking tot de werkzaamheden en past indien nodig de gemaakte planning aan, zodat er een planning is waarin de te verrichten werkzaamheden zijn afgestemd op de teamleden en omstandigheden. De kandidaat volgt voorgeschreven procedures. 15 Versie:

16 1.2 Opdrachten Senior Lifeguard 1.2 INGRIJPEN BIJ GEVAARLIJKE SITUATIES OPDRACHT De kandidaat laat tijdens bewakingsdagen en/ of evenementen zien dat hij het ingrijpen bij gevaarlijke of ongewenste situaties kan coördineren voordat deze leiden tot gevaarlijke situaties. TOELICHTING Inzicht en ervaring krijgen in het coördineren van het waarschuwen van recreanten en gevaarlijke situaties en mogelijke ongelukken zoveel mogelijk kan laten voorkomen, zodat recreanten veilig kunnen recreëren in een gesimuleerde of reële situatie. De kandidaat laat teamleden ingrijpen wanneer er zich gevaarlijke of ongewenste situaties voordoen. teamleden grijpen in door het aanspreken van recreanten, het verwijderen van obstakels of het plaatsen van waarschuwingsborden en vlaggen. Indien nodig schakelt hij/zij een andere hulpdienst in. Deze opdracht dient met verschillende weersomstandigheden, getijden en mate van recreatie uitgevoerd te worden gerelateerd aan de lokale situaties. ONDERDEEL Deze opdracht is ondersteunend aan het werkproces Laat ingrijpen in de PvB 4.1. WIJZE VAN BEOORDELEN De aangewezen (Senior) Lifeguard tekent na, het met voldoende resultaat, afronden van de opdracht het beoordelingsformulier. Hij geeft in dit formulier aan waarom hij gekomen is tot een voldoende beoordeling. De (Senior) Lifeguard bespreekt het beoordelingsformulier met de kandidaat. BENODIGDE KENNIS, VAARDIGHEDEN EN ATTITUDES Kennis en juiste toepassing van veiligheidsvoorschriften; Kennis en juiste toepassing van gesprekstechnieken; Hanteert correcte omgangsvormen. Kennis van het coördineren van activiteiten. Versie:

17 1.2 BEOORDELINGSFORMULIER Naam kandidaat:... Naam aangewezen (Senior) Lifeguard:... Licentienummer aangewezen (Senior) Lifeguard:... Handtekening aangewezen (Senior) Lifeguard: BEOORDELINGSPUNTEN: De kandidaat geeft duidelijke instructies en aanwijzingen over ingegrepen moet worden zodat de teamleden weten wat ieders rol is. Hij/zij houdt in de gaten of de teamleden functioneren volgens de gemaakte afspraken, procedures en richtlijnen en corrigeert de teamleden indien nodig, zodat efficiënt en effectief gewerkt wordt. Indien nodig schakelt de kandidaat tijdig collega's of andere hulpdiensten in en zorgt ervoor dat zij op de hoogte worden gesteld van informatie die voor hen relevant is, zodat zij op een geschikte wijze kunnen ingrijpen. 17 Versie:

18 1.2 Opdrachten Senior Lifeguard De kandidaat ziet toe op zijn persoonlijke veiligheid en de veiligheid van teamleden en anderen en grijpt in bij veiligheidsrisico's, zodat ongelukken zoveel mogelijk voorkomen worden. Indien nodig schakelt de kandidaat tijdig collega's, leidinggevende of hulpdiensten in en zorgt ervoor dat zij op de hoogte worden gesteld van informatie die voor hen relevant is, zodat zij op een geschikte wijze kunnen ingrijpen Versie:

19 GASTHEERSCHAP OPDRACHT De kandidaat begeleidt de (Junior) Lifeguards tijdens verschillende bewakingsdagen en/ of evenementen met het hebben van gastheerschap. TOELICHTING De kandidaat onderhoudt contacten met recreanten. Hiervoor heeft de kandidaat een open houding. Recreanten voelen zich op hun gemak en zijn goed geïnformeerd. De kandidaat verwijst zo nodig door als vragen buiten het werkveld van de reddingsbrigade vallen. Klachten van recreanten handelt hij/zij af volgens het kwaliteitszorgsysteem. ONDERDEEL Deze opdracht is ondersteunend aan het werkproces Voert gastheerschap uit in de PvB 4.1. WIJZE VAN BEOORDELEN De aangewezen (Senior) Lifeguard tekent na, het met voldoende resultaat, afronden van de opdracht het beoordelingsformulier. Hij geeft in dit formulier aan waarom hij gekomen is tot een voldoende beoordeling. De (Senior) Lifeguard bespreekt het beoordelingsformulier met de kandidaat. BENODIGDE KENNIS, VAARDIGHEDEN EN ATTITUDES Staat binnen- en buitenlandse gasten te woord; Hanteert correcte omgangsvormen; Heeft een representatieve houding en uitstraling; Is bekend met regels en procedures voor afhandeling van klachten (kwaliteitszorgsysteem). 19 Versie:

20 1.3 BEOORDELINGSFORMULIER Opdrachten Senior Lifeguard Naam kandidaat:... Naam aangewezen (Senior) Lifeguard:... Licentienummer aangewezen (Senior) Lifeguard:... Handtekening aangewezen (Senior) Lifeguard: BEOORDELINGSPUNTEN: De kandidaat geeft teamleden heldere aanwijzingen/instructies, zodat ze de ruimte en het vertrouwen ervaren om zelf recreanten te woord te staan en vragen af te handelen. De kandidaat toont begrip voor de mening en gevoelens van de recreant, zodat deze zich begrepen en serieus genomen voelt. De kandidaat verwijst de recreant bij vragen en klachten die buiten het werkveld van de reddingsbrigade vallen door naar de juiste organisatie. Versie:

21 1.3 De kandidaat onderneemt tijdig en onpartijdig actie bij problemen tussen recreanten of bij ergernis/frustraties van recreanten, zodat de gespannen sfeer zo snel mogelijk verminderd/ verdwijnt en de sfeer prettig blijft. De kandidaat voorziet de recreant inhoudelijk van de juiste informatie op een wijze en toon die past bij de specifieke recreant, zodat deze zich prettig benaderd voelt en tevreden over het antwoord is. De kandidaat handelt bij klachten volgens de regels en procedures. 21 Versie:

22 HET COÖRDINEREN VAN EEN PATROUILLE Opdrachten Senior Lifeguard OPDRACHT De kandidaat coördineert vaar, loop-, vaar- of rijpatrouilles. TOELICHTING De kandidaat coördineert op basis van de toezichtbehoefte het patrouilleren zowel lopend, varend als rijdend en geeft hiervoor leiding aan teamleden. Hierbij worden gevaarlijke situaties gesignaleerd en wordt er de patrouille ingegrepen. Het patrouilleren wordt systematisch en georganiseerd gecoördineerd. De teamleden weten wat ze moeten doen. Tijdens patrouilles coördineert de kandidaat de acties die worden ondernomen om gevaarlijke situaties te voorkomen en wanneer er ingegrepen moet worden. Hierbij geeft de kandidaat aan welke actie de (Junior) Lifeguard van de recreanten verwacht. Indien nodig wijst de kandidaat hen, in het kader van de veiligheid, op verboden en geboden. Deze opdracht dient met verschillende weersomstandigheden, getijden en mate van recreatie uitgevoerd te worden gerelateerd aan de lokale situaties. ONDERDEEL Deze opdracht is ondersteunend aan het werkproces Patrouilleert in de PvB 4.1. WIJZE VAN BEOORDELEN De aangewezen (Senior) Lifeguard tekent na, het met voldoende resultaat, afronden van de opdracht het beoordelingsformulier. Hij geeft in dit formulier aan waarom hij gekomen is tot een voldoende beoordeling. De (Senior) Lifeguard bespreekt het beoordelingsformulier met de kandidaat. BENODIGDE KENNIS, VAARDIGHEDEN EN ATTITUDES Kennis en inzicht in de natuurkundige elementen die van invloed zijn op het gebied (stromingen, wind, golven, getijde e.d.) en de daarmee samenhangende gevaaraspecten; Kennis en juiste toepassing van de (communicatie)procedures van de reddingsbrigade en op een juiste wijze een situatie rapport kunnen geven aan de CP/GMK/Leidinggevende; Kennis en inzicht in methodes voor patrouilleren. Versie:

23 1.4 Kennis en inzicht over het op de juiste manier coördineren van het patrouilleren. 23 Versie:

24 1.4 BEOORDELINGSFORMULIER Opdrachten Senior Lifeguard Naam kandidaat:... Naam aangewezen (Senior) Lifeguard:... Licentienummer aangewezen (Senior) Lifeguard:... Handtekening aangewezen (Senior) Lifeguard: BEOORDELINGSPUNTEN: De kandidaat geeft duidelijke instructies en aanwijzingen over hoe gepatrouilleerd moet worden, zodat de teamleden weten wat de doelen zijn en wat ieders rol is. Hij/zij houdt in de gaten of de teamleden functioneren volgens de gemaakte afspraken, procedures en richtlijnen en corrigeert de teamleden indien nodig, zodat efficiënt en effectief gewerkt wordt. Indien de situatie hier aanleiding toe geeft schakelt de kandidaat een andere patrouille in, zodat zij kunnen ingrijpen bij de gevaarlijke situatie. De kandidaat meldt alle relevante zaken aan de post, zodat zij op de hoogte zijn van de actuele situatie en zo nodig op basis van deze informatie actie kunnen ondernemen. Versie:

25 1.4 De kandidaat houdt systematisch bepaalde gebieden en/of recreanten in de gaten waarbij hij/ zij snel veel informatie in zich opneemt en verwerkt, zodat ongewone zaken opgemerkt worden. De kandidaat besluit op basis van de waargenomen informatie en/ of (vooraf) verkregen informatie welke acties hij/zij gaat ondernemen of in gang zal zetten om de gevaarlijke/ongewenste situatie op te heffen. 25 Versie:

26 2.1 Opdrachten Senior Lifeguard 2.1 EIGEN VAARDIGHEID OPEN WATER / BEACH OPDRACHT De kandidaat moet 50 meter polocrawl zwemmen zonder hulpmiddelen. De kandidaat moet 400 meter zwemmen zonder gebruik te maken van zwemvliezen. De kandidaat moet een run-swim-run (200 meter meter meter) afleggen. TOELICHTING De 50 meter polocrawl moet voor kandidaten tot de 40 jaar binnen 50 seconden worden afgelegd. Voor kandidaten boven de 40 jaar moet het binnen 55 seconden worden afgelegd. Deze conditieopdracht mag uitgevoerd worden in het zwembad. De 400 meter zwemmen moet voor kandidaten tot de 40 jaar binnen 9 minuten worden afgelegd. Voor kandidaten boven de 40 jaar moet het binnen 10 minuten worden afgelegd. Deze conditieopdracht moeten uitgevoerd worden in de zee of in open water. De run-swim-run moet voor kandidaten tot de 40 jaar binnen 8 minuten worden afgelegd. voor kandidaten boven de 40 jaar moet het binnen 9 minuten worden afgelegd. Hierbij moet bij het swim gedeelte met het hoofd boven water gezwommen worden. ONDERDEEL Deze opdracht is een eigenvaardigheidstest in de PvB 4.2. WIJZE VAN BEOORDELEN Indien deze opdracht als voldoende is beoordeeld moet deze worden afgetekend in de PvB. BENODIGDE KENNIS, VAARDIGHEDEN EN ATTITUDES Beheersing van de polocrawl; Beheersing van de diverse zwemslagen. Versie:

27 2.1 BEOORDELINGSFORMULIER Naam kandidaat:... Naam aangewezen (Senior) Lifeguard:... Licentienummer aangewezen (Senior) Lifeguard:... Handtekening aangewezen (Senior) Lifeguard: HEEFT VOLDAAN OP: Datum waarop de opdracht met een voldoende resultaat is volbracht: Tijd Polocrawl:... Tijd 400 mtr:... Tijd Run-Swim-Run: Versie:

28 2.2 Opdrachten Senior Lifeguard 2.2 HET LEIDING GEVEN BIJ HET UITVOEREN VAN STABILISERINGS-GREPEN OPDRACHT De kandidaat kan aanwijzingen en leiding geven bij het uitvoeren van de volgende stabiliseringsgrepen: Body hug; Vicegrip; Handgreep van Zach. TOELICHTING De stabiliseringsgrepen worden in een gesimuleerde praktijksituatie getoond. ONDERDEEL Deze opdracht is ondersteunend aan het werkproces Coördineert hulpverleningsactie in de PvB 4.2. WIJZE VAN BEOORDELEN Indien deze opdracht als voldoende is beoordeeld moet deze worden afgetekend op het beoordelingsformulier. BENODIGDE KENNIS, VAARDIGHEDEN EN ATTITUDES Kennis over de diverse stabiliseringsgrepen; Vaardigheden in het uitvoeren van de stabiliseringsgrepen; Communicatieve vaardigheden; Leidinggevende vaardigheden. Versie:

29 2.2 BEOORDELINGSFORMULIER Naam kandidaat:... Naam aangewezen (Senior) Lifeguard:... Licentienummer aangewezen (Senior) Lifeguard:... Handtekening aangewezen (Senior) Lifeguard: HEEFT VOLDAAN OP: Datum waarop de opdracht met een voldoende resultaat is volbracht: 29 Versie:

30 2.2 Opdrachten Senior Lifeguard Versie:

31 HET COÖRDINEREN VAN HET UIT HET WATER HALEN VAN EEN DRENKELING OPDRACHT De kandidaat aanwijzingen en leiding geven bij het uit het water halen van een slachtoffer bij de volgende manier: Assisteren door middel van voetje ; Ondersteunend vervoeren; Horizontaal uit het water halen op een walkant of reddingsbrigadevaartuig; Verticaal uit het water halen bij een reddingsbrigadevaartuig; De glijbaan methode; De australische vervoersgreep. TOELICHTING De verschillende manier van te water gaan worden in een gesimuleerde praktijksituatie getoond. ONDERDEEL Deze opdracht is ondersteunend aan het werkproces Coördineert hulpverleningsactie in PvB 4.2. WIJZE VAN BEOORDELEN Indien deze opdracht als voldoende is beoordeeld moet deze worden afgetekend op het beoordelingsformulier. BENODIGDE KENNIS, VAARDIGHEDEN EN ATTITUDES Kennis over de diverse manieren om een slachtoffer uit het water te halen; Kennis over wanneer welke manier wordt toegepast; Vaardigheden in het uitvoeren van de diverse manier om een slachtoffer uit het water te halen. 31 Versie:

32 2.3 BEOORDELINGSFORMULIER Opdrachten Senior Lifeguard Naam kandidaat:... Naam aangewezen (Senior) Lifeguard:... Licentienummer aangewezen (Senior) Lifeguard:... Handtekening aangewezen (Senior) Lifeguard: HEEFT VOLDAAN OP: Datum waarop de opdracht met een voldoende resultaat is volbracht: Versie:

33 Versie:

34 2.4 Opdrachten Senior Lifeguard 2.4 HET COÖRDINEREN VAN EEN HULPVER- LENINGSACTIE VANAF DE KANT / WATERLIJN ALS LEIDINGGEVENDE OP EEN POST OPDRACHT De kandidaat coördineert (gesimuleerde) hulpverleningsacties met meer dan zes slachtoffers welke uitgevoerd worden vanaf de kant / waterlijn. TOELICHTING De kandidaat coördineert een hulpverleningsactie vanaf de centrale post. Hij/zij merkt een incident op of wordt door teamleden gewezen op een incident. Hij/zij verzamelt informatie over het incident en beslist op basis hiervan welke actie hij moet ondernemen en of hij/zij hulp in moet schakelen. Hij werkt samen en communiceert met betrokkenen. Hij stemt de hulpverleningsactie af met de leidinggevende ter plaatse. Deze opdracht dient met verschillende weersomstandigheden, getijden en mate van recreatie uitgevoerd te worden gerelateerd aan de lokale situaties. Op basis van de (advies) prioriteitstelling van de melding(en) aanhoren een beslissingen nemen ten aanzien van het advies van de medewerken over de benodigde acties van de verschillende reddingseenheden of in te schakelen hulpdienst. De kandidaat houdt continu bij wat er onder zijn hoede gebeurt, zodat er adequaat een beslissing kan worden genomen. De kandidaat blijft ook in geval van incidenten rustig en houdt het overzicht over de situatie(s). De opdracht adviseert de leidinggevende omvat minimaal: Het bijhouden van de actuele stand van zaken. De situatie van de reddingseenheden bijhouden en aanhoren en beslissen over suggesties ten aanzien van benodigde acties. Het nemen van beslissingen. Het snel informatie opnemen zodat er direct actie kan worden ondernomen en toe gespeelt kan worden aan de teamleden. ONDERDEEL Deze opdracht is ondersteunend aan het werkproces Coördineert hulpverleningsactiviteit in de PvB 4.2. WIJZE VAN BEOORDELEN De aangewezen (Senior) Lifeguard tekent na, het met voldoende resultaat, afronden van de opdracht het beoordelingsformulier. Hij geeft in dit formulier aan waarom hij gekomen is tot een voldoende beoordeling. De (Senior) Lifeguard bespreekt het beoordelingsformulier met de kandidaat. Versie:

35 2.4 BENODIGDE KEN- NIS,VAARDIGHEDEN EN ATTITUDES Kennis en juiste toepassing van reddingsmiddelen; Kennis en juiste toepassing van reddingsmethoden; Kennis en juiste toepassing van zwemtechnieken; Goede conditionele vaardigheden voor het terplaatste komen (lopen/ rennen en zwemmen/zwemmend redden); Kennis en juiste toepassing van vervoers- en bevrijdingsmethoden; Kennis en juiste toepassing van de bevoegdheden van de hulpdiensten in relatie tot de taken van de reddingsbrigade; Leidinggevende capaciteiten; Kennis en juiste toepassing van de communicatieprocedures van de reddingsbrigade; Hanteert correcte omgangsvormen; Heeft een representatieve houding en uitstraling; Kennis en inzicht in de natuurkundige elementen die van invloed zijn op de hulpverlening (stromingen, wind, golven, getijde e.d.) en de daarmee samenhangende gevaaraspecten. Kennis van het coördineren van een hulpverleningsacties en de daarbij benodigde middelen. 35 Versie:

36 2.4 BEOORDELINGSFORMULIER Opdrachten Senior Lifeguard Naam kandidaat:... Naam aangewezen (Senior) Lifeguard:... Licentienummer aangewezen (Senior) Lifeguard:... Handtekening aangewezen (Senior) Lifeguard: BEOORDELINGSPUNTEN: De kandidaat geeft teamleden instructies over wat ze wel en niet moeten doen, zodat deze kunnen bijdragen aan de hulpverlening en niet in de weg lopen. De kandidaat schakelt hij collega's of hulpdiensten in en overlegt met hen over de uit te voeren hulpverlening en zorgt ervoor dat zij op de hoogte zijn van voor hen belangrijke informatie, zodat de hulpverlening zo snel en efficiënt mogelijk kan worden uitgevoerd. Versie:

37 2.4 De kandidaat overziet de situatie waarna hij teamleden naar het slachtoffer toe laat gaan en hen de voor de situatie meest geschikte reddingsmethode toe laat passen, zodat het slachtoffer snel en veilig aan de kant wordt gebracht. De kandidaat besluit op basis van de waargenomen en verzamelde informatie welke reddingsmethode hij gaat inzetten.\ De kandidaat stelt mensen en middelen vast die nodig zijn voor de hulpverleningsactie en zorgt voor het regelen hiervan, zodat te verrichten werkzaamheden zijn afgestemd op de teamleden en omstandigheden. De kandidaat werkt altijd volgens veiligheidsvoorschriften, zodat zijn eigen veiligheid en die van zijn teamleden, andere hulpverleners en omstanders niet in gevaar is. De kandidaat houdt zijn gevoelens onder controle in een stressvolle situatie en blijft ondanks de druk of spanning die de situatie met zich 37 Versie:

38 2.4 Opdrachten Senior Lifeguard mee kan brengen gericht op de benodigde hulp voor het slachtoffer en zijn teamleden. Versie:

39 HET UITVOEREN VAN DIVERSE KNOPEN EN STEKEN OPDRACHT De kandidaat kan de volgende knopen en steken maken: Stopperknopen Halve knoop Acht knoop Dubbele achtknoop Verbindingsknopen Platte knoop Enkele schootsteek Bevestigingssteken Twee halve steken Mastworp Paalsteek Dubbele Paalsteek Slipsteek TOELICHTING De steken en knopen moeten allemaal blind gelegd kunnen worden. De kandidaten moeten weten waar en wanneer diverse knopen en steken worden toegepast. ONDERDEEL Deze opdracht is ondersteunend aan het werkproces Voert hulpverleningsactie uit in de PvB 4.2. WIJZE VAN BEOORDELEN Indien deze opdracht als voldoende is beoordeeld moet deze worden afgetekend op het beoordelingsformulier. BENODIGDE KENNIS, VAARDIGHEDEN EN ATTITUDES Vaardigheid in het leggen van knopen en steken; Kennis over het gebruik van de te leggen knopen en steken Materiaal kennis. 39 Versie:

40 2.5 BEOORDELINGSFORMULIER Opdrachten Senior Lifeguard Naam kandidaat:... Naam aangewezen (Senior) Lifeguard:... Licentienummer aangewezen (Senior) Lifeguard:... Handtekening aangewezen (Senior) Lifeguard: HEEFT VOLDAAN OP: Datum waarop de opdracht met een voldoende resultaat is volbracht: Versie:

41 Versie:

42 2.6 Opdrachten Senior Lifeguard 2.6 HET COÖRDINEREN EN VERLENEN VAN EERSTE HULP TIJDENS EEN REDDINGSACTIE OPDRACHT De kandidaat coördineert en verleent eerst hulp bij een (gesimuleerde) praktijksituatie met meer dan drie slachtoffers. TOELICHTING De kandidaat neemt, met inachtneming van zijn/ haar eigen veiligheid en die van teamleden en omstanders, maatregelen om te voorkomen dat er nog meer slachtoffers vallen. Hij/ zij verplaatst een slachtoffer in een gevaarlijke positie naar een veilige plaats. Hij/ zijzijn/ haar verzamelt gegevens om te achterhalen wat er is gebeurd, wat het slachtoffer mankeert en andere relevante informatie over het slachtoffer. Desgewenst assisteert hij/ zij de overige professionele hulpverleners en draagt alle hem bekende informatie aan hen over. Hij/ zij onderhoudt contact met de centrale post en stuurt teamleden aan om zoveel mogelijk zelf het overzicht te houden. De kandidaat verzamelt relevante informatie en geeft deze informatie door aan CP/GMK en ter plaatse de overige relevante hulpverleningsdiensten. De kandidaat zorgt voor een veilige werkomgeving voor hem of haar zelf, hulpverleners, omstanders en slachtoffer(s). Het verlenen van eerste hulp omvat minimaal: Het creëren van een veilig werkomgeving voor hemzelf, hulpverleners, omstanders en slachtoffers Leiding ter plaatste kunnen geven (coördineren, controleren, evalueren, corrigeren en delegeren) Een incident ter plaatse kunnen inschatten en terugkoppelen. Adequaat handelend kunnen optreden aan de hand van de situatierapport. Het samen werken met overige hulpverlening instanties. Het kunnen werken onder leiding van een professionele hulpverlener. Kunnen handelen als eerste hupverlener, handelend naar de gestelde eisen zoals genoemd door het oranje kruis of een ander erkend eerste hulp diploma. Voldoende kennis van communicatieapparatuur, ratiodisciplines en procedures en dit op een juiste wijze toepassen. ONDERDEEL Deze opdracht is ondersteunend aan het werkproces Coördineren en Verlenen eerst hulp in de PvB 4.2. Versie:

43 2.6 WIJZE VAN BEOORDELEN De aangewezen (Senior) Lifeguard tekent na, het met voldoende resultaat, afronden van de opdracht het beoordelingsformulier. Hij geeft in dit formulier aan waarom hij gekomen is tot een voldoende beoordeling. De (Senior) Lifeguard bespreekt het beoordelingsformulier met de kandidaat. BENODIGDE KENNIS, VAARDIGHEDEN EN ATTITUDES Geldig Diploma Eerste hulp; Communicatieve vaardigheden; Leidinggevende capaciteiten; Overzicht kunnen houden tijdens onvoorziene situaties; Deel kunnen nemen aan een motorkap overleg. 43 Versie:

44 2.6 BEOORDELINGSFORMULIER Opdrachten Senior Lifeguard Naam kandidaat:... Naam aangewezen (Senior) Lifeguard:... Licentienummer aangewezen (Senior) Lifeguard:... Handtekening aangewezen (Senior) Lifeguard: BEOORDELINGSPUNTEN: De kandidaat geeft teamleden instructies over wat ze wel en niet moeten doen, zodat deze kunnen bijdragen aan een effectieve hulpverlening. De kandidaat let tijdens de hulpverlening op het fysieke en mentale welzijn van het slachtoffer, zodat het snel duidelijk wordt als er andere of extra klachten ontstaan. Indien nodig schakelt hij professionele hulpdiensten in. Hij zorgt ervoor dat zij op de hoogte zijn van voor hen belangrijke informatie, zodat zij zo efficiënt mogelijke hulpverlening kunnen uitvoeren. Versie:

45 2.6 De kandidaat overziet de situatie waarbij hij snel veel informatie in zich opneemt en verwerkt, waarna hij de voor de situatie geschikte technieken toepast. De kandidaat besluit op basis van de waargenomen en verzamelde informatie welke hulpverleningstechnieken hij gaat inzetten. De kandidaat besluit op basis van de waargenomen en verzamelde informatie welke hulpverleningstechnieken de kandidaat gaat inzetten. De kandidaat stelt vragen (aan het slachtoffer en/ of andere betrokkenen) zodat hij achterhaalt wat er gebeurd is en duidelijk wordt van welke klachten het slachtoffer last heeft. Ook blijft hij tijdens de hulpverlening alert op nieuwe signalen waaruit blijkt dat er van veranderende of nieuwe klachten sprake is. 45 Versie:

46 2.6 Opdrachten Senior Lifeguard De kandidaat stelt mensen en middelen vast die nodig zijn voor de eerste hulp en zorgt voor het regelen hiervan, zodat te verrichten werkzaamheden zijn afgestemd op de teamleden en omstandigheden. De kandidaat werkt altijd volgens werkwijzen en procedures zoals in het erkend diploma Eerste Hulp zijn opgenomen, zodat de hulpverlening vanuit geneeskundig oogpunt verantwoord is. Ook werkt hij altijd volgens veiligheidsvoorschriften, zodat zijn eigen veiligheid en die van anderen niet in gevaar is. De kandidaat houdt zijn gevoelens onder controle in een stressvolle situatie en blijft ondanks de druk of spanning die de situatie met zich mee kan brengen gericht op de benodigde hulp voor het slachtoffer. Versie:

47 HET AFRONDEN VAN DE REDDINGSACTIE EN HET ORGANISEREN VAN NAZORG OPDRACHT De kandidaat laat zien in staat te zijn om de hulpverlening op de juiste manier te kunnen afronden in een (gesimuleerde) praktijksituatie en te zorgen voor de juiste nazorg voor de teamleden en de slachtoffers. TOELICHTING De kandidaat rondt de hulpverlening af. Hij/ zij controleert na de hulpverlening het gebruikte materiaal. Hij/ zij evalueert de hulpverlening met de betrokken collega's en eventueel de leidinggevende. Bij een groot incident neemt hij/ zij deel aan de evaluatie met alle betrokken hulpverleners. In alle gevallen legt hij/ zij relevante gegevens vast. Bij een daadwerkelijk hulpverlening maakt hij/ zij een incidentrapport op. Hij / zij geeft het bij zijn/ haar leidinggevende aan als hij mentale zorg nodig heeft, of als hij/ zij signaleert dat een van zijn/ haar teamleden deze zorg nodig lijkt te hebben. Het afronden van een hulpverlening omvat minimaal: Correct invullen hulpverleningsregistratieformulier Ingezette materialen controleren, bijvullen en direct inzetgereed maken voor een volgend incident Eigen handelen kunnen reflecteren Deelname evaluatie ONDERDEEL Deze opdracht is ondersteunend aan het werkproces Rondt hulpverlening af en organiseert nazorg in de PvB 4.2. WIJZE VAN BEOORDELEN De aangewezen (Senior) Lifeguard tekent na, het met voldoende resultaat, afronden van de opdracht het beoordelingsformulier. Hij geeft in dit formulier aan waarom hij gekomen is tot een voldoende beoordeling. De (Senior) Lifeguard bespreekt het beoordelingsformulier met de kandidaat. BENODIGDE KENNIS, VAARDIGHEDEN EN ATTITUDES Kennis en juiste toepassing van de evaluatie procedures van de reddingsbrigade Hanteert correcte communicatieve vaardigheden Inzicht in verwerkingsprocessen na ingrijpende gebeurtenissen en de rol van (professionele) hulp bij de verdere verwerking Kennis van diverse vormen van nazorg en weten welke wanneer te organiseren 47 Versie:

48 2.7 BEOORDELINGSFORMULIER Opdrachten Senior Lifeguard Naam kandidaat:... Naam aangewezen (Senior) Lifeguard:... Licentienummer aangewezen (Senior) Lifeguard:... Handtekening aangewezen (Senior) Lifeguard: BEOORDELINGSPUNTEN: De kandidaat (h)erkent het wanneer hij na het verlenen van hulp met onverwerkte gevoelens blijft kampen en komt open uit voor deze gevoelens, zodat (professionele) hulp ingeschakeld kan worden. Hij herkent ook bij zijn teamleden deze gevoelens en maakt dit bespreekbaar, zodat (professionele) hulp ingeschakeld kan worden. De kandidaat geeft in een nabespreking duidelijk aan wat er volgens hem aan zijn eigen functioneren en dat van de anderen goed en slecht ging tijdens de hulpverlening, zodat dit meegenomen kan worden bij toekomstige hulpverlening. Versie:

49 2.7 De kandidaat registreert relevante gegevens en bevindingen, zodat hij een volledige incidentrapportage kan opstellen en eventuele maatregelen bij toekomstige hulpverlening kunnen worden genomen. De kandidaat laat na afloop van de hulpverlening de gebruikte reddings- en hulpmiddelen controleren en reinigen, zodat deze gebruiksklaar zijn voor de volgende hulpverlening. 49 Versie:

50 2.8 Opdrachten Senior Lifeguard 2.8 HET UITVOEREN VAN EEN MULTIDISCIPLI- NAIRE HULPVERLENING OPDRACHT De kandidaat neemt deel aan een landelijk of lokaal georganiseerde multidisciplinaire oefening als leidinggevende. TOELICHTING De kandidaat zorgt binnen de multidisciplinaire hulpverlening dat zijn eenheid de medische diensten correct assisteren en verzorgt voor zover mogelijk eenvoudige letsels. Indien het nodig is worden ook andere hulpverleningstaken uitgevoerd of andere hulpverleningsdiensten geassisteerd.het verlenen van hulp bij een multidisciplinaire hulpverlening in een gesimuleerde of reële situatie omvat minimaal: multidisciplinaire hulpverlening is efficiënt uitgevoerd. Evacués/slachtoffers zijn in veiligheid gebracht De kandidaat beslist zoveel mogelijk zelf welke actie ondernomen moet worden om hulp aan de evacués/slachtoffers te bieden, zodat de hulpverlening met zo min mogelijk vertraging kan plaatsvinden. De kandidaat fungeert als bemanningslid van een reddingsbrigadevaartuig of voertuig De kandidaatoverlegt met andere hulpverleners over de uit te voeren hulpverlening en zorgt ervoor dat zij op de hoogte zijn van voor hen belangrijke informatie, zodat de hulpverlening zo snel en efficiënt mogelijk kan worden uitgevoerd. De kandidaat werkt altijd volgens veiligheidsvoorschriften, zodat zijn eigen veiligheid en die van zijn teamleden, andere hulpverleners en omstanders niet in gevaar is. ONDERDEEL Deze opdracht is ondersteunend aan het werkproces Voert grootschalige hulpverleningsactie uit in de PvB 4.2. WIJZE VAN BEOORDELEN De aangewezen (Senior) Lifeguard tekent na, het met voldoende resultaat, afronden van de opdracht het beoordelingsformulier. Hij geeft in dit formulier aan waarom hij gekomen is tot een voldoende beoordeling. De (Senior) Lifeguard bespreekt het beoordelingsformulier met de kandidaat. BENODIGDE KENNIS, VAARDIGHEDEN EN ATTITUDES Goede conditionele vaardigheden voor het terplaatste komen; Kennis en juiste toepassing van vervoers- en bevrijdingsmethoden; Versie:

51 2.8 Kennis en juiste toepassing van de bevoegdheden van de hulpdiensten in relatie tot de taken van de reddingsbrigade; Kennis en juiste toepassing van de communicatieprocedures van de reddingsbrigade; Hanteert correcte omgangsvormen; Heeft een representatieve houding en uitstraling; Kennis en inzicht in de natuurkundige elementen die van invloed zijn op de hulpverlening (stromingen, wind, golven, getijde e.d.) en de daarmee samenhangende gevaaraspecten; Geldig Eerste hulp diploma; Kennis en juiste toepassing van de werkwijzen en procedures Eerste hulp; Geldig Diploma Eerste hulp. 51 Versie:

52 2.8 BEOORDELINGSFORMULIER Opdrachten Senior Lifeguard Naam kandidaat:... Naam aangewezen (Senior) Lifeguard:... Licentienummer aangewezen (Senior) Lifeguard:... Handtekening aangewezen (Senior) Lifeguard: BEOORDELINGSPUNTEN: De kandidaat beslist zoveel mogelijk zelf welke actie ondernomen moet worden om hulp aan de evacués/slachtoffers te bieden, zodat de hulpverlening met zo min mogelijk vertraging kan plaatsvinden. De kandidaat werkt altijd volgens veiligheidsvoorschriften, zodat zijn eigen veiligheid en die van zijn teamleden, andere hulpverleners en omstanders niet in gevaar is. De kandidaat houdt zijn gevoelens onder controle in een stressvolle situatie en blijft ondanks de druk of spanning die de situatie met zich mee kan brengen gericht op de benodigde hulp voor de evacués en zijn teamleden. Versie:

53 HET EVALUEREN VAN EEN MULTIDISCI- PLINARE HULPVERLENING OPDRACHT De kandidaat heeft een actieve rol het evalueren van een landelijk of lokaal georganiseerde multidisciplinaire oefening. TOELICHTING De kandidaat evalueert de multidisciplinaire hulpverlening. Hierbij kan het ook om een oefening gaan. Hij schenkt aandacht aan de gekozen hulpverleningsmethode en de uitvoering ervan. Hij achterhaalt de mening van alle betrokkenen. Hiervoor houdt hij soms interviews. Hij haalt leerpunten uit de gehanteerde werkwijzen. Ook signaleert hij mentale problemen bij teamleden en onderneemt hierop actie. Hij maakt een rapport op van de actie of hij laat een rapport opmaken. ONDERDEEL Deze opdracht is ondersteunend aan het werkproces Evalueert multdisciplinare hulpverlening in de PvB 4.2. WIJZE VAN BEOORDELEN De aangewezen (Senior) Lifeguard tekent na, het met voldoende resultaat, afronden van de opdracht het beoordelingsformulier. Hij geeft in dit formulier aan waarom hij gekomen is tot een voldoende beoordeling. De (Senior) Lifeguard bespreekt het beoordelingsformulier met de kandidaat. BENODIGDE KENNIS, VAARDIGHEDEN EN ATTITUDES Kennis van diverse gesprekstechnieken Kennis van het opstellen van een evaluatierapport Vaardigheden in het opstellen van een evaluatierapport Kennis en vaardigheden in het houden van interviews Vaardigheden en kennis in het signaleren van mentale problemen bij teamleden Kritische houding Interviewtechnieken Vaardigheden in het houden van een feedback gesprek 53 Versie:

54 2.9 BEOORDELINGSFORMULIER Opdrachten Senior Lifeguard Naam kandidaat:... Naam aangewezen (Senior) Lifeguard:... Licentienummer aangewezen (Senior) Lifeguard:... Handtekening aangewezen (Senior) Lifeguard: BEOORDELINGSPUNTEN: De kandidaat (h)erkent het wanneer hij na het verlenen van multidisciplinaire hulpverlening met onverwerkte gevoelens blijft kampen en komt open uit voor deze gevoelens, zodat (professionele) hulp ingeschakeld kan worden. De kandidaat herkent ook bij zijn teamleden deze gevoelens en maakt dit bespreekbaar, zodat (professionele) hulp ingeschakeld kan worden. De kandidaat geeft in een nabespreking duidelijk aan wat er volgens hem aan zijn eigen functioneren en dat van de anderen goed en Versie:

LIFEGUARD STUDIEGIDS & OPDRACHTEN

LIFEGUARD STUDIEGIDS & OPDRACHTEN LIFEGUARD STUDIEGIDS & OPDRACHTEN Colofon Opdrachten voor Opleiding: Versie: Datum: Lifeguard 1.1 24-07-2011 Reddingsbrigade Nederland - KNBRD 2011 Versie: 1.1 24-07-2011 2 Opdrachten Lifeguard 1.1 Observeren

Nadere informatie

JUNIOR LIFEGUARD STUDIEGIDS & OPDRACHTEN

JUNIOR LIFEGUARD STUDIEGIDS & OPDRACHTEN JUNIOR LIFEGUARD STUDIEGIDS & OPDRACHTEN Colofon Opdrachten voor Opleiding: Versie: Datum: Junior Lifeguard 1.1 24-07-2011 Reddingsbrigade Nederland - KNBRD 2011 Versie: 1.1 24-07-2011 2 Opdrachten Junior

Nadere informatie

LIFEGUARD STUDIEGIDS & OPDRACHTEN

LIFEGUARD STUDIEGIDS & OPDRACHTEN LIFEGUARD STUDIEGIDS & OPDRACHTEN Colofon Opdrachten voor Opleiding: Versie: Datum: Lifeguard 1.2 11-08-2012 Reddingsbrigade Nederland - KNBRD 2012 Opdrachten Junior Lifeguard 2 Versie: 1.2 11-08-2012

Nadere informatie

JUNIOR LIFEGUARD STUDIEGIDS & OPDRACHTEN

JUNIOR LIFEGUARD STUDIEGIDS & OPDRACHTEN JUNIOR LIFEGUARD STUDIEGIDS & OPDRACHTEN Colofon Opdrachten voor Opleiding: Versie: Datum: Junior Lifeguard 1.2 8-4-2012 Reddingsbrigade Nederland - KNBRD 2012 1.1 Observeren van een bewakingsgebied 16

Nadere informatie

LIFEGUARD STUDIEGIDS & OPDRACHTEN SCHIPPER

LIFEGUARD STUDIEGIDS & OPDRACHTEN SCHIPPER LIFEGUARD STUDIEGIDS & OPDRACHTEN SCHIPPER Opdrachten voor Opleiding: Versie: Datum: Lifeguard schipper 1.0 15-02-2011 Reddingsbrigade Nederland - KNBRD 2011 2 van 2 Versie 1.01 15-02-2011 2.1 Observeren

Nadere informatie

LIFEGUARD PROEVE VAN BEKWAAMHEID 3.1 TOEZICHTHOUDEN

LIFEGUARD PROEVE VAN BEKWAAMHEID 3.1 TOEZICHTHOUDEN LIFEGUARD PROEVE VAN BEKWAAMHEID 3.1 TOEZICHTHOUDEN Niveau: PvB: Specialisatie: Versie: Datum: 3 3.1 Alle met uitzondering van POOL 1.2 20-12-2011 Reddingsbrigade Nederland - KNBRD 2011 OMSCHRIJVING VAN

Nadere informatie

LIFEGUARD PROEVE VAN BEKWAAMHEID 3.2 OW VERLENEN VAN HULP BIJ EEN INCIDENT

LIFEGUARD PROEVE VAN BEKWAAMHEID 3.2 OW VERLENEN VAN HULP BIJ EEN INCIDENT LIFEGUARD PROEVE VAN BEKWAAMHEID 3.2 OW VERLENEN VAN HULP BIJ EEN INCIDENT Niveau: PvB: Specialisatie: Versie: Datum: 3 3.2 Open Water n.v.t. 1.1 20-12-2011 Reddingsbrigade Nederland - KNBRD 2011 OMSCHRIJVING

Nadere informatie

LIFEGUARD PROEVE VAN BEKWAAMHEID 3.2 OWS VERLENEN VAN HULP BIJ EEN INCIDENT

LIFEGUARD PROEVE VAN BEKWAAMHEID 3.2 OWS VERLENEN VAN HULP BIJ EEN INCIDENT LIFEGUARD PROEVE VAN BEKWAAMHEID 3.2 OWS VERLENEN VAN HULP BIJ EEN INCIDENT Niveau: PvB: Specialisatie: Versie: Datum: 3 3.2 Open Water Schipper 1.2 20-12-2011 Reddingsbrigade Nederland - KNBRD 2011 OMSCHRIJVING

Nadere informatie

Versie januari 2011. Waterhulpverlening

Versie januari 2011. Waterhulpverlening Waterhulpverlening Waarom omzetten De huidige KNBRD bonds(strandwacht)diploma s A en B en de varendredden lijn zijn al vanaf voor de jaren tachtig in gebruik binnen Reddingsbrigade Nederland, waardoor

Nadere informatie

JUNIOR LIFEGUARD PROEVE VAN BEKWAAMHEID 2.2 BE VERLENEN VAN HULP BIJ EEN INCIDENT

JUNIOR LIFEGUARD PROEVE VAN BEKWAAMHEID 2.2 BE VERLENEN VAN HULP BIJ EEN INCIDENT JUNIOR LIFEGUARD PROEVE VAN BEKWAAMHEID 2.2 BE VERLENEN VAN HULP BIJ EEN INCIDENT Niveau: PvB: Specialisatie: Versie: Datum: 2 2.2 Beach n.v.t. 1.2 20-12-2011 Reddingsbrigade Nederland - KNBRD 2011 OMSCHRIJVING

Nadere informatie

JUNIOR LIFEGUARD PROEVE VAN BEKWAAMHEID 2.2 POOL VERLENEN VAN HULP BIJ EEN INCIDENT

JUNIOR LIFEGUARD PROEVE VAN BEKWAAMHEID 2.2 POOL VERLENEN VAN HULP BIJ EEN INCIDENT JUNIOR LIFEGUARD PROEVE VAN BEKWAAMHEID 2.2 POOL VERLENEN VAN HULP BIJ EEN INCIDENT Niveau: PvB: Specialisatie: Versie: Datum: 2 2.2 Pool n.v.t. 1.2 20-12-2011 Reddingsbrigade Nederland - KNBRD 2011 OMSCHRIJVING

Nadere informatie

Opleidingsmap kandidaat Lifeguard Beach. Van Dixhoornbrigade, versie 1.2

Opleidingsmap kandidaat Lifeguard Beach. Van Dixhoornbrigade, versie 1.2 Opleidingsmap kandidaat Lifeguard Beach Van Dixhoornbrigade, versie 1.2 Inleiding Welkom bij de opleiding Lifeguard. De opleidingsmap is door de Van Dixhoornbrigade samengesteld om de voortgang in jouw

Nadere informatie

LIFEGUARD PROEVE VAN BEKWAAMHEID 3.2 CH VERLENEN VAN HULP BIJ EEN INCIDENT

LIFEGUARD PROEVE VAN BEKWAAMHEID 3.2 CH VERLENEN VAN HULP BIJ EEN INCIDENT LIFEGUARD PROEVE VAN BEKWAAMHEID 3.2 CH VERLENEN VAN HULP BIJ EEN INCIDENT Niveau: PvB: Specialisatie: Versie: Datum: 3 3.2 Chauffeur n.v.t. 1.2 20-12-2011 Reddingsbrigade Nederland - KNBRD 2011 OMSCHRIJVING

Nadere informatie

LIFEGUARD PROEVE VAN BEKWAAMHEID 3.2 CH VERLENEN VAN HULP BIJ EEN INCIDENT

LIFEGUARD PROEVE VAN BEKWAAMHEID 3.2 CH VERLENEN VAN HULP BIJ EEN INCIDENT LIFEGUARD PROEVE VAN BEKWAAMHEID 3.2 CH VERLENEN VAN HULP BIJ EEN INCIDENT Niveau: PvB: Specialisatie: Versie: Datum: 3 3.2 Chauffeur n.v.t. 1.0 21-09-2010 Reddingsbrigade Nederland - KNBRD 2010 OMSCHRIJVING

Nadere informatie

LIFEGUARD PROEVE VAN BEKWAAMHEID 3.3 S VERRICHTEN VAN POSTWERK

LIFEGUARD PROEVE VAN BEKWAAMHEID 3.3 S VERRICHTEN VAN POSTWERK LIFEGUARD PROEVE VAN BEKWAAMHEID 3.3 S VERRICHTEN VAN POSTWERK Niveau: PvB: Specialisatie: Versie: Datum: 3 3.3 Schipper 1.2 20-12-2011 Reddingsbrigade Nederland - KNBRD 2011 OMSCHRIJVING VAN PVB 3.3 S

Nadere informatie

JUNIOR LIFEGUARD PROEVE VAN BEKWAAMHEID 2.3 VERRICHTEN VAN POSTWERK

JUNIOR LIFEGUARD PROEVE VAN BEKWAAMHEID 2.3 VERRICHTEN VAN POSTWERK JUNIOR LIFEGUARD PROEVE VAN BEKWAAMHEID 2.3 VERRICHTEN VAN POSTWERK Niveau: PvB: Specialisatie: Versie: Datum: 2 2.3 n.v.t. 1.1 20-12-2011 Reddingsbrigade Nederland - KNBRD 2010 OMSCHRIJVING VAN PVB 2.3

Nadere informatie

LIFEGUARD PROEVE VAN BEKWAAMHEID 3.3 VERRICHTEN VAN POSTWERK

LIFEGUARD PROEVE VAN BEKWAAMHEID 3.3 VERRICHTEN VAN POSTWERK LIFEGUARD PROEVE VAN BEKWAAMHEID 3.3 VERRICHTEN VAN POSTWERK Niveau: PvB: Specialisatie: Versie: Datum: 3 3.3 n.v.t. 1.2 20-12-2011 Reddingsbrigade Nederland - KNBRD 2011 OMSCHRIJVING VAN PVB 3.3 OPDRACHT

Nadere informatie

LIFEGUARD PROEVE VAN BEKWAAMHEID 3.4 VERZORGEN VAN COMMUNICATIE

LIFEGUARD PROEVE VAN BEKWAAMHEID 3.4 VERZORGEN VAN COMMUNICATIE LIFEGUARD PROEVE VAN BEKWAAMHEID 3.4 VERZORGEN VAN COMMUNICATIE Niveau: PvB: Specialisatie: Versie: Datum: 3 3.4 n.v.t. 1.2 20-12-2011 Reddingsbrigade Nederland - KNBRD 2011 OMSCHRIJVING VAN PVB 3.4 OPDRACHT

Nadere informatie

SENIOR LIFEGUARD PROEVE VAN BEKWAAMHEID 4.4 VERZORGEN VAN COMMUNICATIE

SENIOR LIFEGUARD PROEVE VAN BEKWAAMHEID 4.4 VERZORGEN VAN COMMUNICATIE SENIOR LIFEGUARD PROEVE VAN BEKWAAMHEID 4.4 VERZORGEN VAN COMMUNICATIE Niveau: PvB: Specialisatie: Versie: Datum: 4 4.4 n.v.t. 1.2 20-12-2011 Reddingsbrigade Nederland - KNBRD 2011 OMSCHRIJVING VAN PVB

Nadere informatie

LIFEGUARD PROEVE VAN BEKWAAMHEID 3.5 PROMOTIONELE ACTIVITEITEN

LIFEGUARD PROEVE VAN BEKWAAMHEID 3.5 PROMOTIONELE ACTIVITEITEN LIFEGUARD PROEVE VAN BEKWAAMHEID 3.5 PROMOTIONELE ACTIVITEITEN Niveau: PvB: Specialisatie: Versie: Datum: 3 3.5 n.v.t. 1.2 20-12-2011 Reddingsbrigade Nederland - KNBRD 2011 OMSCHRIJVING VAN PVB 3.5 OPDRACHT

Nadere informatie

Opleiding waterhulpverlening. Werkgroep Opl. Waterhulpverl. Werkgroep Opl. Waterhulpverl. Even terug: oude diplomalijn. Even terug: oude diplomalijn

Opleiding waterhulpverlening. Werkgroep Opl. Waterhulpverl. Werkgroep Opl. Waterhulpverl. Even terug: oude diplomalijn. Even terug: oude diplomalijn Opleiding waterhulpverlening Implementatie Opleiding Waterhulpverlening 22 febrauri 2012 Presentatie werkgroep Harry Vrielink Gerlof Wijnja Agenda Werkgroep "Implementatie opleiding waterhulpverlening

Nadere informatie

Proeve van bekwaamheid (leerbedrijf) Examenproject (gesimuleerde beroepsomgeving)

Proeve van bekwaamheid (leerbedrijf) Examenproject (gesimuleerde beroepsomgeving) Opleidingsgebied Commercieel dossier en kerntaak Medewerker marketing en communicatie 2009 2010/2010 2011 Uitstroom en crebocode 90531 Toetsnaam en toetscode* Zet marketing en/of communicatieactiviteiten

Nadere informatie

Certificeerbare eenheid 1 Lifeguard (Zwembadmedewerker met het accent op toezichthouden)

Certificeerbare eenheid 1 Lifeguard (Zwembadmedewerker met het accent op toezichthouden) Certificeerbare eenheid 1 Lifeguard (Zwembadmedewerker met het accent op toezichthouden) Functie De Lifeguard draagt zorg voor de veiligheid van gasten, collega s en zichzelf. Hij houdt toezicht op de

Nadere informatie

Kerntaak 1: Werkt met natuurlijke/levende/plantaardige producten

Kerntaak 1: Werkt met natuurlijke/levende/plantaardige producten Kerntaak 1: Werkt met natuurlijke/levende/plantaardige producten Werkproces 1.1: Ontvangt producten en slaat deze op De vakbekwaam medewerker groene detailhandel controleert binnenkomende natuurlijke/levende/plantaardige

Nadere informatie

Proeve van Bekwaamheid. kerntaak 2. Uitvoeren van taken ten behoeve van het jongerenwerk, de organisatie en het beroep

Proeve van Bekwaamheid. kerntaak 2. Uitvoeren van taken ten behoeve van het jongerenwerk, de organisatie en het beroep Proeve van Bekwaamheid kerntaak 2 Uitvoeren van taken ten behoeve van het jongerenwerk, de organisatie en het beroep ROC van Amsterdam,augustus 2007 Voorwoord Voor u ligt een proeve van bekwaamheid voor

Nadere informatie

Inleiding. 1. Doelstelling

Inleiding. 1. Doelstelling PVB 2.1 Geven van lessen Inleiding Om het door de NWWB en NOC*NSF erkende diploma Waterski- en Wakeboardinstructeur 2 te behalen moet de kandidaat drie kerntaken op niveau 2 beheersen. Door met succes

Nadere informatie

OPLEIDING HELPENDE ZORG EN WELZIJN TOETS BEROEPSOPDRACHT. Beroepstaak C Helpen bij (sociale) activiteiten. Niveau Gevorderd

OPLEIDING HELPENDE ZORG EN WELZIJN TOETS BEROEPSOPDRACHT. Beroepstaak C Helpen bij (sociale) activiteiten. Niveau Gevorderd OPLEIDING HELPENDE ZORG EN WELZIJN TOETS BEROEPSOPDRACHT Uitvoeren van activiteiten met zorgvragers (Verpleeg- en verzorgingshuiszorg & thuiszorg) Beroepstaak C Helpen bij (sociale) activiteiten Niveau

Nadere informatie

Lifeguard Schipper RWC. Proeve van Bekwaamheid

Lifeguard Schipper RWC. Proeve van Bekwaamheid Lifeguard Schipper RWC Proeve van Bekwaamheid PvB Lifeguard Schipper RWC Juni 2018 Inleiding Om het door Reddingsbrigade Nederland erkende diploma Lifeguard Schipper RWC te behalen moeten de leerdoelen,

Nadere informatie

Kerntaak B1-K1: Voert dienstverlenende werkzaamheden uit

Kerntaak B1-K1: Voert dienstverlenende werkzaamheden uit Kerntaak B1-K1: Voert dienstverlenende werkzaamheden uit Werkproces B1-K1-W1: Bereidt werkzaamheden voor en stemt af De beroepsbeoefenaar ontvangt werkopdrachten en instructies van de leidinggevende en/of

Nadere informatie

Toelichting bij de Voortgangsrapportage Maatschappelijke Zorg

Toelichting bij de Voortgangsrapportage Maatschappelijke Zorg Naam: Klas: praktijkbegeleider: Werkplek: Toelichting bij de Voortgangsrapportage Maatschappelijke Zorg Gedurende de opleiding werken de studenten in de praktijk aan praktijkopdrachten. Een schooljaar

Nadere informatie

Toetsplan 1 van de kwalificatie Scheidsrechter regionaal inline-skaten

Toetsplan 1 van de kwalificatie Scheidsrechter regionaal inline-skaten Toetsplan 1 van de kwalificatie Scheidsrechter regionaal inline-skaten Het toetsplan voor de Scheidsrechter regionaal inline-skaten bestaat uit verschillende onderdelen. De competenties en eisen van toetsing

Nadere informatie

Reddingsbrigade Nederland IJmuiden, september Examenprotocol Lifesaver

Reddingsbrigade Nederland IJmuiden, september Examenprotocol Lifesaver Reddingsbrigade Nederland IJmuiden, september 2018 Examenprotocol Lifesaver Reddingsbrigade Nederland Dokweg 149 1976CA IJmuiden +31 (0)255 54 58 58 info@reddingsbrigade.nl www.reddingsbrigade.nl 2018

Nadere informatie

Voorwoord Bieden van zorg en ondersteuning op basis van een werkplanning

Voorwoord Bieden van zorg en ondersteuning op basis van een werkplanning Voorwoord Voor u ligt een proeve van bekwaamheid voor de opleiding Helpende Zorg & Welzijn, niveau 2, voor de kerntaak 1: Bieden van zorg en ondersteuning op basis van een werkplanning Deze proeve sluit

Nadere informatie

Assisteren bij Sport en Recreatie

Assisteren bij Sport en Recreatie Keuzedeel mbo Assisteren bij Sport en Recreatie gekoppeld aan één of meerdere kwalificaties mbo Code K0006 Penvoerder: Sectorkamer zorg, welzijn en sport Gevalideerd door: Sectorkamer Zorg, welzijn en

Nadere informatie

Toetsplan Basis Baanatletiektrainer 3

Toetsplan Basis Baanatletiektrainer 3 Toetsplan Basis Baanatletiektrainer 3 Atletiekunie Afdeling Opleidingen September 2018 September 2018 Inhoudsopgave 1. Overzicht... - 3-2. Toetsplan Basis Baanatletiektrainer 3... - 4-2.1 Algemene informatie...

Nadere informatie

Versie januari Licentieregeling Waterhulpverlening

Versie januari Licentieregeling Waterhulpverlening Licentieregeling Waterhulpverlening Inhoudsopgave 1 DOEL HERREGISTRATIE LICENTIE... 3 1.1 WERKERVARINGSEIS WATERHULPVERLENING... 3 2 AARD VAN DE WERKZAAMHEDEN... 4 3 WERKEN IN HET BUITENLAND... 4 4 WERKONDERBREKING:...

Nadere informatie

PvB Beoordelaar Afnemen van praktijktoetsen

PvB Beoordelaar Afnemen van praktijktoetsen Proeve van Bekwaamheid (PvB) PvB Beoordelaar. 1. Opdracht Uw opdracht bestaat uit het afnemen van een praktijktoets bestaande uit een planningsinterview en/of praktijkafname en/of reflectie-interview.

Nadere informatie

Kerntaak 1: Voert en verzorgt dieren

Kerntaak 1: Voert en verzorgt dieren Kerntaak 1: Voert en verzorgt dieren Werkproces 1.1: Draagt zorg voor voer- en watervoorziening De medewerker dierverzorging draagt onder begeleiding zorg voor de voer- en watervoorziening voor de jonge

Nadere informatie

ALGEMENE INSTRUCTIE EXAMINERING BEROEPSOPDRACHT A (BOL)

ALGEMENE INSTRUCTIE EXAMINERING BEROEPSOPDRACHT A (BOL) ALGEMENE INSTRUCTIE EXAMINERING BEROEPSOPDRACHT A (BOL) VOOR STUDENTEN EN BEOORDELAARS Datum: AUG 2015 Crebo 95 ALGEMENE INLEIDING Elke beroepstaak bestaat uit een aantal beroepsopdrachten dat de student

Nadere informatie

Formulier Beoordeling Proeve van Bekwaamheid

Formulier Beoordeling Proeve van Bekwaamheid Formulier Beoordeling Proeve van Bekwaamheid Eerste Monteur Vliegtuigonderhoud, crebo 25321 Naam student: Inschrijfnummer: ROC en contactpersoon ROC: / BPV-bedrijf en contactpersoon: / Kwalificatiedossier

Nadere informatie

Toelichting bij de Voortgangsrapportage Maatschappelijke Zorg

Toelichting bij de Voortgangsrapportage Maatschappelijke Zorg Naam: Klas: praktijkbegeleider: Werkplek: Toelichting bij de Voortgangsrapportage Maatschappelijke Zorg Het werken aan en en de relatie daarvan met de voortgangsrapportage Gedurende de verdiepingsfase

Nadere informatie

PvB 3.1 Geven van trainingen

PvB 3.1 Geven van trainingen PvB 3.1 Geven van trainingen Titel kwalificatieprofiel: Basis Baanatletiektrainer 3 Proeve van Bekwaamheid: Geven van trainingen (KSS 3.1) 29-10-2012-1 - 1 PvB 3.1 Geven van trainingen Om het door de Atletiekunie

Nadere informatie

Competentieprofiel instructeurs

Competentieprofiel instructeurs Competentieprofiel instructeurs 1) Actuele Kennis & Vaardigheden van Eerste Hulp Dit is de elementaire kennisstof en de bijbehorende vaardigheden die ten grondslag liggen aan Eerste Hulp onderwijs. Deze

Nadere informatie

Kerntaak 3 opleiding doktersassistent: Uitvoeren van organisatie- en professiegebonden taken

Kerntaak 3 opleiding doktersassistent: Uitvoeren van organisatie- en professiegebonden taken Proeve van bekwaamheid Kerntaak 3 opleiding doktersassistent: Uitvoeren van organisatie- en professiegebonden taken Ter beoordeling van de werkprocessen 3.1, 3.2, 3.3 en 3.4 worden (onderzoeks)opdrachten

Nadere informatie

Toetsplan van de kwalificatie volleybaltrainer 2

Toetsplan van de kwalificatie volleybaltrainer 2 Toetsplan van de kwalificatie volleybaltrainer 2 Overzicht Kenmerken kwalificatie Naam van de kwalificatie Volleybaltrainer 2 Deelkwalificaties Kwalificatiestructuur KSS 2017 Kwalificatielijn Kwalificatieniveau

Nadere informatie

Bijlage A, behorende bij artikel 2 lid 1 Besluit personeel veiligheidsregio s

Bijlage A, behorende bij artikel 2 lid 1 Besluit personeel veiligheidsregio s Bijlage A, behorende bij artikel 2 lid 1 Besluit personeel veiligheidsregio s Supplement aa. Functie specialist opleiden en oefenen Functie zoals genoemd in artikel 2 lid 1 sub aa. Besluit personeel veiligheidsregio

Nadere informatie

Toetsplan Prestatie Looptrainer 4

Toetsplan Prestatie Looptrainer 4 Toetsplan en PvB-beschrijvingen Toetsplan Prestatie Looptrainer 4 Atletiekunie Afdeling Opleidingen Augustus 2015 Tekst Inhoudsopgave 1. Overzicht... - 3 - Kenmerken kwalificatie... - 3 - Kenmerken sportbond...

Nadere informatie

OPLEIDING HELPENDE ZORG EN WELZIJN TOETS BEROEPSOPDRACHT. Beroepstaak C Helpen bij (sociale) activiteiten. Niveau Startbekwaam

OPLEIDING HELPENDE ZORG EN WELZIJN TOETS BEROEPSOPDRACHT. Beroepstaak C Helpen bij (sociale) activiteiten. Niveau Startbekwaam OPLEIDING HELPENDE ZORG EN WELZIJN TOETS BEROEPSOPDRACHT Uitvoeren van groepsactiviteiten met zorgvragers (Verpleeg- en verzorgingshuiszorg & thuiszorg) Beroepstaak C Helpen bij (sociale) activiteiten

Nadere informatie

Advies aan het bestuur

Advies aan het bestuur Advies aan het bestuur Reddingsbrigade voor Deventer en Omstreken Correspondentie adres: Postbus 182 7400 AD Deventer www.reddingsbrigadedeventer.nl Werkgroep 'implementatie opleiding waterhulpverlening

Nadere informatie

DOMEIN ZORG, WELZIJN, SPORT & BEWEGEN EN VEILIGHEID

DOMEIN ZORG, WELZIJN, SPORT & BEWEGEN EN VEILIGHEID DOMEIN ZORG, WELZIJN, SPORT & BEWEGEN EN VEILIGHEID Onderwijseenheid en KSB-niveau Kerntaken 1,2 en 3 Werkprocessen 1.1, 1.5,2.1,2.2, 3.2,3.3 Niveau 2 Crebo 92640 Praktijkexamen Helpende Zorg en Welzijn

Nadere informatie

Wielertrainer 2 Geven van trainingen Proeve van bekwaamheid (PVB) KSS 2.1 Vastgesteld door de toetsingscommissie op 18 maart 2008

Wielertrainer 2 Geven van trainingen Proeve van bekwaamheid (PVB) KSS 2.1 Vastgesteld door de toetsingscommissie op 18 maart 2008 Wielertrainer 2 Geven van trainingen Proeve van bekwaamheid (PVB) KSS 2.1 Vastgesteld door de toetsingscommissie op 18 maart 2008 1. Opdracht Uw opdracht bestaat uit het geven van een (deel van een) training

Nadere informatie

De planning is realistisch, efficiënt en afdoende afgestemd met de betrokkenen.

De planning is realistisch, efficiënt en afdoende afgestemd met de betrokkenen. Kerntaak 1 Stuurt werkplaats aan 1.1 werkproces: Plant en verdeelt werkzaamheden De deelnemer heeft bij het plannen van de werkorders voldoende rekening gehouden met wat de werkplaats aankan (afgestemd

Nadere informatie

Overzicht. Kenmerken kwalificatie. Naam van de kwalificatie Leider Sportieve Recreatie niveau 3

Overzicht. Kenmerken kwalificatie. Naam van de kwalificatie Leider Sportieve Recreatie niveau 3 Overzicht Kenmerken kwalificatie Naam van de kwalificatie Leider Sportieve Recreatie niveau 3 Deelkwalificaties Kwalificatiestructuur KSS 2012 Kwalificatielijn Kwalificatieniveau 3 3.1 Geven van lessen

Nadere informatie

Overzicht kerntaken, werkprocessen, prestatie-indicatoren gekoppeld aan examenproducten

Overzicht kerntaken, werkprocessen, prestatie-indicatoren gekoppeld aan examenproducten Overzicht kerntaken, werkprocessen, prestatie-indicatoren gekoppeld aan examenproducten Kerntaak 1 Organiseert het leerproces van de (lerende) medewerker in de praktijk Werkproces Prestatie-indicator Examenproduct

Nadere informatie

Toetsplan van de kwalificatie Leider Sportieve Recreatie niveau 1

Toetsplan van de kwalificatie Leider Sportieve Recreatie niveau 1 Toetsplan van de kwalificatie Leider Sportieve Recreatie niveau 1 Algemene informatie voor de sportbond Om het door Stichting NSA en NOC*NSF erkende diploma Leider Sportieve Recreatie niveau 1 te kunnen

Nadere informatie

Toetsplan van de kwalificatie volleybaltrainer 3

Toetsplan van de kwalificatie volleybaltrainer 3 Toetsplan van de kwalificatie volleybaltrainer 3 Overzicht Kenmerken kwalificatie Naam van de kwalificatie Volleybaltrainer 3 Deelkwalificaties Kwalificatiestructuur KSS 2017 Kwalificatielijn Kwalificatieniveau

Nadere informatie

Machinevaardigheid. Inleiding

Machinevaardigheid. Inleiding Machinevaardigheid Inleiding Wat is het doel van deze examenstandaard? Deze examenstandaard is de basis voor het inrichten, uitvoeren en beoordelen van de proeve van bekwaamheid die de deelnemer gaat afleggen.

Nadere informatie

Proeve van bekwaamheid (leerbedrijf) Examenproject (gesimuleerde beroepsomgeving)

Proeve van bekwaamheid (leerbedrijf) Examenproject (gesimuleerde beroepsomgeving) Opleidingsgebied Commercieel dossier en kerntaak Medewerker marketing en communicatie 2009 2010/2010 2011 en crebocode 90532 Toetsnaam en toetscode* Zet marketing en/of communicatieactiviteiten op en voert

Nadere informatie

T: Instructies en procedures opvolgen. 1.2.Bereidt de uitvoering

T: Instructies en procedures opvolgen. 1.2.Bereidt de uitvoering VOORTGANGSRAPPORTAGE Onderwijsassistent BOL leerjaar 2 in 2011-2012 Verdiepingsfase OAS praktijk 2011-2013 volgens het Kwalificatiedossier 2010. naam: klas: Loopbaanbegeleider: 1= startniveau 2=aardig

Nadere informatie

Examenmatrijs Proeve van Bekwaamheid

Examenmatrijs Proeve van Bekwaamheid Examenmatrijs Proeve van Bekwaamheid Algemene informatie Examenmatrijs code Vaststellingsdatum 15-12-2015 Kwalificatiedossier en cohort Veiligheid en Vakmanschap 2016 en verder Profiel en crebocode Kerntaak

Nadere informatie

Meewerkend voorman hoveniersbedrijf

Meewerkend voorman hoveniersbedrijf Meewerkend voorman hoveniersbedrijf Inleiding Wat is het doel van deze examenstandaard? Deze examenstandaard is de basis voor het inrichten, uitvoeren en beoordelen van de proeve van bekwaamheid die de

Nadere informatie

VOORTGANGSRAPPORTAGE Pedagogisch Werk Jeugdzorg BOL Leerjaar 2 Praktijk

VOORTGANGSRAPPORTAGE Pedagogisch Werk Jeugdzorg BOL Leerjaar 2 Praktijk VOORTGANGSRAPPORTAGE Pedagogisch Werk Jeugdzorg BOL Leerjaar 2 Praktijk 2010-2013 volgens het kwalificatiedossier Jeugdzorg 2011. 1=startniveau, 2= aardig eindje op weg 3= beginnend beroepsbeoefenaar Kerntaak

Nadere informatie

Techniek en Technologie. NIVEAU: 1 t/m 4

Techniek en Technologie. NIVEAU: 1 t/m 4 INSTRUCTIES BETROKKENEN: Certificaat B Duurzaamheid DOMEIN: Techniek en Technologie LEERWEG: BOL en BBL NIVEAU: 1 t/m 4 BETROKKENEN: ROC-begeleider ROC-beoordelaar Praktijkbegeleider Praktijkbeoordelaar

Nadere informatie

Meewerkend voorman openbaar groen

Meewerkend voorman openbaar groen Meewerkend voorman openbaar groen Inleiding Over deze examenstandaard Deze examenstandaard behoort tot cohort 2012-2013. Alle examenstandaarden van dit cohort zijn vormgegeven volgens Model 5 van de groene

Nadere informatie

Outdoor basic - aanleg

Outdoor basic - aanleg Outdoor basic - aanleg Kerntaken Werkprocessen 1 Legt natuur en leefomgeving aan 1.1 1.2 1.3 1.4 1.5 1.6 1.7 1.8 1.9 Maakt het terrein klaar voor aanlegwerkzaamheden Voert grond verzet uit Legt rioleringssystemen/drainage

Nadere informatie

3.2 Praktijkbeoordeling De praktijkbeoordeling bestaat uit een planningsinterview, praktijk geven van training en een reflectieinterview.

3.2 Praktijkbeoordeling De praktijkbeoordeling bestaat uit een planningsinterview, praktijk geven van training en een reflectieinterview. Wielrentrainer 3 Geven van training Proeve van bekwaamheid (PVB) KSS 3.1 1. Opdracht Uw opdracht bestaat uit het aanleveren van een portfolio waaruit blijkt dat u in staat bent tot het maken van een jaarplan

Nadere informatie

Een verslag van coachende begeleidingsgesprekken met een klasgenoot over de leerdoelen en leerpunten tijdens de stage.

Een verslag van coachende begeleidingsgesprekken met een klasgenoot over de leerdoelen en leerpunten tijdens de stage. Specificaties Medewerker maatschappelijke zorg Titel: Soort: Werksituatie: Eindproduct: Coachend begeleiden en sociaal activeren Cursus Gehandicaptenzorg, geestelijke gezondheidszorg, verslavingszorg,

Nadere informatie

PVB 3.3 Organiseren van activiteiten (portfoliobeoordeling) Deelkwalificatie van Basketballtrainer-coach 3

PVB 3.3 Organiseren van activiteiten (portfoliobeoordeling) Deelkwalificatie van Basketballtrainer-coach 3 PVB 3.3 Organiseren van activiteiten (portfoliobeoordeling) Deelkwalificatie van Basketballtrainer-coach 3 Inleiding Om het door de Nederlandse Basketball Bond en NOC*NSF erkende diploma Basketballtrainer-coach

Nadere informatie

PVB 2.1 Geven van zeillessen

PVB 2.1 Geven van zeillessen PVB 2.1 Geven van zeillessen Protocol praktijk beoordeling BEOORDELING Naam kandidaat: Datum: Naam PVB-beoordelaar: Handtekening: Locatie: Weer: Temperatuur: Wind: Lesvoorbereiding is op tijd ingeleverd

Nadere informatie

Toetsplan van de kwalificatie volleybaltrainer 3

Toetsplan van de kwalificatie volleybaltrainer 3 Toetsplan van de kwalificatie volleybaltrainer 3 Overzicht Kenmerken kwalificatie Naam van de kwalificatie Volleybaltrainer 3 Deelkwalificaties 3.1 Geven van trainingen 3.2 Coachen bij wedstrijden Kwalificatiestructuur

Nadere informatie

Agrarisch en groen loonwerk basis plus

Agrarisch en groen loonwerk basis plus Agrarisch en groen loonwerk basis plus Inleiding Wat is het doel van deze examenstandaard? Deze examenstandaard is de basis voor het inrichten, uitvoeren en beoordelen van de proeve van bekwaamheid die

Nadere informatie

Assisteren bij activiteiten

Assisteren bij activiteiten PVB 2.3 Assisteren bij activiteiten Inleiding Om het door de NWWB en NOC*NSF erkende diploma Waterski- en Wakeboardinstructeur 2 te behalen moet de kandidaat drie kerntaken op niveau 2 beheersen. Door

Nadere informatie

Kerntaak 1: Ziet toe op orde en veiligheid in het publieke domein

Kerntaak 1: Ziet toe op orde en veiligheid in het publieke domein Kerntaak 1: Ziet toe op orde en veiligheid in het publieke domein Werkproces 1.1: Bereidt een surveillance voor De assistent toezicht en veiligheid ontvangt instructies waarin hij wordt geïnformeerd over

Nadere informatie

PVB 3.1 Geven van lessen Deelkwalificatie van Leider Sportieve Recreatie 3

PVB 3.1 Geven van lessen Deelkwalificatie van Leider Sportieve Recreatie 3 PVB 3.1 Geven van lessen Deelkwalificatie van Leider Sportieve Recreatie 3 Inleiding Om het door Stichting NSA en NOC*NS erkende diploma Leider Sportieve Recreatie 3 te behalen, moet je drie kerntaken

Nadere informatie

De CBP: Competentie Beoordeling Praktijk

De CBP: Competentie Beoordeling Praktijk De CBP: Competentie Beoordeling Praktijk Op de HBOV van de Hogeschool Leiden wordt sinds het studiejaar 2013-2014 gewerkt met CBP s, Competentie Beoordelingen in de Praktijk. Gedachte hierachter is, dat

Nadere informatie

Trainer (Muay Thai) Kickboxing 3. Federatie Oosterse Gevechtskunsten. Proeven Van Bekwaamheid (PVB) Versie 1, 2012

Trainer (Muay Thai) Kickboxing 3. Federatie Oosterse Gevechtskunsten. Proeven Van Bekwaamheid (PVB) Versie 1, 2012 Federatie Oosterse Gevechtskunsten Trainer (Muay Thai) Kickboxing 3 Proeven Van Bekwaamheid (PVB) Versie 1, 2012 Deze PVB- beschrijving is vastgesteld door de Toetsingscommissie op 31 augustus 2012. PVB

Nadere informatie

Onderhoud openbaar groen

Onderhoud openbaar groen Onderhoud openbaar groen Inleiding Over deze examenstandaard Deze examenstandaard behoort tot cohort 2012-2013. Alle examenstandaarden van dit cohort zijn vormgegeven volgens Model 5 van de groene standaard.

Nadere informatie

Toetsplan van de kwalificatie golfinstructeur level 2

Toetsplan van de kwalificatie golfinstructeur level 2 Toetsplan van de kwalificatie golfinstructeur level 2 Dit Toetsplan en de bijbehorende PVB-beschrijvingen zijn vastgesteld door de Toetsingscommissie op 16 juni 2008 Deelkwalificaties Geven van lessen

Nadere informatie

De deelnemer voert complex loonwerk uit, zodat de klant tevreden en het loonbedrijf succesvol is.

De deelnemer voert complex loonwerk uit, zodat de klant tevreden en het loonbedrijf succesvol is. Loonwerk in bedrijf Kerntaken Werkprocessen 1 Voert gemechaniseerd loonwerk uit 1.1 Bereidt opdracht voor 1.2 Organiseert eigen werkzaamheden 1.4 Bereidt uitvoeringslocatie voor 1.5 Voert gemechaniseerde

Nadere informatie

Begeleiden bij vaardigheidstoetsen

Begeleiden bij vaardigheidstoetsen PVB 2.2 Begeleiden bij vaardigheidstoetsen Inleiding Om het door de NWWB en NOC*NSF erkende diploma Waterski- en Wakeboardinstructeur 2 te behalen moet de kandidaat drie kerntaken op niveau 2 beheersen.

Nadere informatie

Kwalificatiestructuur Sport Toetsdocumenten Jeugdcoach niveau 1

Kwalificatiestructuur Sport Toetsdocumenten Jeugdcoach niveau 1 Kwalificatiestructuur Sport 2017 Toetsdocumenten Jeugdcoach niveau 1 Inhoudsopgave Inhoudsopgave 2 Overzicht 3 Toetsplan van de kwalificatie jeugdcoach niveau 1 1 4 Algemene informatie voor de NGF 4 1.

Nadere informatie

Proeve van bekwaamheid (PVB) KSS 4.3 Deze PvB wordt afgenomen in combinatie met de PvB 4.1, 4.2, 4.4, 4.5 en 4,6

Proeve van bekwaamheid (PVB) KSS 4.3 Deze PvB wordt afgenomen in combinatie met de PvB 4.1, 4.2, 4.4, 4.5 en 4,6 Basketball Trainer / Coach 4 Ontwikkelen sporttechnisch beleid Proeve van bekwaamheid (PVB) KSS 4.3 Deze PvB wordt afgenomen in combinatie met de PvB 4.1, 4.2, 4.4, 4.5 en 4,6 1. Opdracht Uw opdracht bestaat

Nadere informatie

Beoordelingsformulier

Beoordelingsformulier Eamenstandaard: 730-1 Verzorgen recreatiedieren (niv. 4) Beoordelingsformulier naam Deelnemer geboortedatum te: opleiding Eamenlocatie naam bedrijf/locatie adres postcode + plaats code 730-1 Eamenstandaard

Nadere informatie

Beoordelingsformulier Certificaat B Duurzaamheid Kerntaak 1

Beoordelingsformulier Certificaat B Duurzaamheid Kerntaak 1 Beoordelingsformulier Certificaat B Duurzaamheid Kerntaak 1 Naam deelnemer: Inschrijfnummer: Contactpersoon ROC: BPV-bedrijf en contactpersoon: Kwalificatieprofiel Uitstroomdifferentiatie Crebonummer Niveau

Nadere informatie

HANDLEIDING Algemeen Dagelijkse Levensverrichtingen BOL MZ, niv.3

HANDLEIDING Algemeen Dagelijkse Levensverrichtingen BOL MZ, niv.3 HANDLEIDING Algemeen Dagelijkse Levensverrichtingen BOL MZ, niv.3 Kerntaak 1: Opstellen van een begeleidingsplan Werkproces 1.1: Inventariseert hulpvragen van de cliënt Kerntaak 2: Bieden van ondersteunende,

Nadere informatie

Sportleider 4 Coachen van wedstrijden Proeve van bekwaamheid (PVB) KSS 4.2

Sportleider 4 Coachen van wedstrijden Proeve van bekwaamheid (PVB) KSS 4.2 Sportleider 4 Coachen van wedstrijden Proeve van bekwaamheid (PVB) KSS 4.2 1. Opdracht Uw opdracht bestaat uit het samenstellen van een portfolio waaruit blijkt dat u in staat bent een wedstrijd te analyseren.

Nadere informatie

BVT2 PVB 2.1 Geven van trainingen

BVT2 PVB 2.1 Geven van trainingen Deelkwalificatie van beachvolleybaltrainer 2 Inleiding Om het door de Nevobo en NOC*NSF erkende diploma beachvolleybaltrainer 2 te behalen, moet je de kerntaak Geven van Trainingen op niveau 2 beheersen.

Nadere informatie

Startjaar: 2014-2015 Kwalificatiedossier: Natuur en groene ruimte 3 Versie: 2014-2015 Vakbekwaam medewerker groenvoorziening Crebo-code: 97252

Startjaar: 2014-2015 Kwalificatiedossier: Natuur en groene ruimte 3 Versie: 2014-2015 Vakbekwaam medewerker groenvoorziening Crebo-code: 97252 NIVEAU 3 TUIN, PARK & LANDSCHAP Startjaar: 2014-2015 Kwalificatiedossier: Natuur en groene ruimte 3 Versie: 2014-2015 Naam uitstroom: Vakbekwaam medewerker groenvoorziening Crebo-code: 97252 BEROEPSGERICHTE

Nadere informatie

Proeve van bekwaamheid (PVB) KSS 2.1 Geven van Lessen

Proeve van bekwaamheid (PVB) KSS 2.1 Geven van Lessen Proeve van bekwaamheid (PVB) KSS 2.1 Geven van Lessen 1. Opdracht Uw opdracht bestaat uit het vaststellen van het beginniveau van een groep beginnende zeilers binnen een CWO opleidingslocatie en het naar

Nadere informatie

Autoschadehersteller. Crebonummer 91750 / 95030. PvB 01. Voertuig afleveringsklaarmaken na reparatie. Handleiding Proeve van Bekwaamheid

Autoschadehersteller. Crebonummer 91750 / 95030. PvB 01. Voertuig afleveringsklaarmaken na reparatie. Handleiding Proeve van Bekwaamheid Autoschadehersteller Crebonummer 91750 / 95030 PvB 01 Voertuig afleveringsklaarmaken na reparatie Handleiding Proeve van Bekwaamheid Voor de beoordelaar Handleiding PvB Carrosserietechniek voor de beoordelaar.

Nadere informatie

Kerntaak 1: Voert personenvervoer uit over de weg

Kerntaak 1: Voert personenvervoer uit over de weg Kerntaak 1: Voert personenvervoer uit over de weg Werkproces 1.1: Neemt professioneel deel aan het verkeer De chauffeur openbaar vervoer bestuurt het voertuig in het verkeer en past verkeersregels toe,

Nadere informatie

KWALIFICATIEPROFIEL VOOR CENTRALIST MELDKAMER

KWALIFICATIEPROFIEL VOOR CENTRALIST MELDKAMER KWALIFICATIEPROFIEL VOOR CENTRALIST MELDKAMER werkzaam bij de brandweer Status Dit kwalificatieprofiel is op 5 maart 2009 te Arnhem vastgesteld door de Deelprojectgroep Kwaliteitsinstrumenten van het Project

Nadere informatie

Beoordelingseenheid A Proeve van Bekwaamheid. Leg het fundament. Crebonummer 91370. Opleiding Sociaal Cultureel Werker Kwalificatieniveau 4 BOL/BBL

Beoordelingseenheid A Proeve van Bekwaamheid. Leg het fundament. Crebonummer 91370. Opleiding Sociaal Cultureel Werker Kwalificatieniveau 4 BOL/BBL Beoordelingseenheid A Proeve van Bekwaamheid Leg het fundament Crebonummer 91370 Opleiding Sociaal Cultureel Werker Kwalificatieniveau 4 BOL/BBL EXAMENBANK PROVE2MOVE 2 Inhoudsopgave Inleiding 3 Opdrachten

Nadere informatie

Praktijkopdracht. Instructie student. Kwalificerend. Ondernemer horeca/bakkerij Meewerkend horeca ondernemer. Uitstroom : Meewerkend horeca ondernemer

Praktijkopdracht. Instructie student. Kwalificerend. Ondernemer horeca/bakkerij Meewerkend horeca ondernemer. Uitstroom : Meewerkend horeca ondernemer Praktijkopdracht Kwalificerend Instructie student Ondernemer horeca/bakkerij Meewerkend horeca ondernemer Uitstroom : Meewerkend horeca ondernemer Niveau : 4 Crebonr. : 25185 Kerntaak : B1-K2 Dossier :

Nadere informatie

Sportleider 2 Badminton Geven van (delen van) trainingen Proeve van bekwaamheid (PVB) KSS 2.1

Sportleider 2 Badminton Geven van (delen van) trainingen Proeve van bekwaamheid (PVB) KSS 2.1 Sportleider 2 Badminton Geven van (delen van) trainingen Proeve van bekwaamheid (PVB) KSS 2.1 1. Opdracht Uw opdracht bestaat uit het aanleveren van een portfolio waaruit blijkt dat u in staat bent tot

Nadere informatie

HANDLEIDING Algemeen Dagelijkse Levensverrichtingen BOL-MZ, niveau 4

HANDLEIDING Algemeen Dagelijkse Levensverrichtingen BOL-MZ, niveau 4 HANDLEIDING Algemeen Dagelijkse Levensverrichtingen BOL-MZ, niveau 4 Kerntaak 1: Opstellen van een begeleidingsplan Werkproces 1.1: Inventariseert hulpvragen van de cliënt Kerntaak 2: Bieden van ondersteunende,

Nadere informatie

Kerntaak 1: Ontwerpt producten of systemen

Kerntaak 1: Ontwerpt producten of systemen Kerntaak 1: Ontwerpt producten of systemen Werkproces 1.1: Verzamelen en verwerken van ontwerpgegevens De commercieel technicus controleert of de aangeleverde ontwerpgegevens (zoals bijvoorbeeld een programma

Nadere informatie

Uitvoeren publieksactiviteit

Uitvoeren publieksactiviteit Uitvoeren publieksactiviteit Inleiding Over deze examenstandaard Deze examenstandaard behoort tot cohort 2013-2014. Alle examenstandaarden van dit cohort zijn vormgegeven volgens Model 5 van de groene

Nadere informatie

PVB 3.4 Aansturen van sportkader (portfoliobeoordeling) Deelkwalificatie van Basketballtrainer-coach 3

PVB 3.4 Aansturen van sportkader (portfoliobeoordeling) Deelkwalificatie van Basketballtrainer-coach 3 PVB 3.4 Aansturen van sportkader (portfoliobeoordeling) Deelkwalificatie van Basketballtrainer-coach 3 Inleiding Om het door de Nederlandse Basketball Bond en NOC*NSF erkende diploma Basketballtrainer-coach

Nadere informatie