JAARVERSLAG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "JAARVERSLAG 2013-2014"

Transcriptie

1 SAMENWERKINGSVERBAND Passend Onderwijs VO 2801 JAARVERSLAG Loket Passend Onderwijs PO-VO TRAJECT De DELTA PCL

2 Jaarverslag Loket Passend Onderwijs Inleiding Voor u ligt het jaarverslag van het Loket Passend Onderwijs van het Samenwerkingsverband Passend Onderwijs VO In dit jaarverslag treft u aan: doel en werkwijze van het Loket, kwantitatieve gegevens over het schooljaar , soort en aantal verwijzingen. Tevens vindt u informatie over de samenwerking met Bureau Jeugdzorg en werkafspraken voor het schooljaar Met ingang van het schooljaar is het Zorgloket omgevormd tot het Loket Passend Onderwijs. Het schooljaar heeft voor een belangrijk deel in het teken gestaan van voorbereiding op nieuwe taken die het Loket gaat uitvoeren met ingang van 1 augustus 2014, de ingangsdatum van Passend Onderwijs. INHOUDSOPGAVE HOOFDSTUK 1. Doel en werkwijze 1.1 Uitgangspunten 1.2 Doelstelling 1.2 Werkwijze 1.3 Medewerkers HOOFDSTUK 2. Kwantitatieve gegevens 2.1 Aantal dossiers en verwijzende scholen 2.2 Verhouding dossiers en onderzoek HOOFDSTUK 3. Verwijzingen 3.1 Toeleidingscommissie 3.2 Kwantitatieve gegevens Toeleidingscommissie 3.3 Kwantitatieve gegevens zij- instroom De Delta 3.3 Preventief Ambulante Begeleiding HOOFDSTUK 4. Samenwerking Loket Passend Onderwijs en Bureau Jeugdzorg 4.1 Doel 4.2 Werkwijze 4.3 Kwantitatieve gegevens en ontwikkelingen HOOFDSTUK 5.Evaluatie Werkafspraken Consultatiefunctie vergroten 5.2 Ombuigen vragen Loket Passend Onderwijs 5.3 Proeftuin in kader transitie Jeugdzorg 5.4 Ondersteuning scholen bij opstellen OPP HOOFDSTUK 6 Werkafspraken ADRESGEGEVENS

3 HOOFDSTUK 1. Doel en werkwijze 1.1 Uitgangspunten. Het Loket Passend Onderwijs vormt dé plek voor alle vragen die er zijn over ondersteuning voor leerlingen op de scholen die aangesloten zijn bij het Samenwerkingsverband. (missie visie Samenwerkingsverband Passend Onderwijs VO 2801)) Uitgangspunten hierbij zijn: De onderwijsbehoefte van de leerling wordt het vertrekpunt wat heeft de leerling nodig, niet meer de mogelijke tekorten van de leerling. Hoe kan het Loket Passend Onderwijs de school/de leerling hierbij ondersteunen/adviseren. Dit uitgangspunt vraagt om een handelingsgerichte aanpak. Het Samenwerkingsverband hanteert hierbij het uitgangspunt dat plaatsing binnen regulier onderwijs uitgangspunt is, extra ondersteuning indien nodig en speciale ondersteuning indien noodzakelijk. 1.2 Doelstelling. Het Loket Passend Onderwijs heeft de volgende doelstellingen: Advisering van school, ouders en leerlingen van het SWV Passend Onderwijs VO 2801 op het gebied van leerlingzorg Consultatie voor scholen, jeugdhulpverleningsinstanties en leerplichtambtenaren Toeleiding van leerlingen (aangemeld door scholen) naar passend onderwijs-zorgtrajecten. Organiseren van de overgang van zorgleerlingen van primair naar voortgezet onderwijs, PO-VO traject. 1.3 Werkwijze Het Loket Passend Onderwijs hanteert de volgende werkwijze bij het adviseren van school, ouders, en leerling; Op basis van de aanmelding van de school worden leerlingen uitgenodigd voor onderzoek en worden de onderzoeksresultaten besproken met ouders en leerling in een adviesgesprek. Van het onderzoek en adviesgesprek wordt een verslag door het Loket Passend Onderwijs gemaakt dat gelijktijdig aan school en ouders wordt gestuurd. Het verslag bevat handelingsgerichte adviezen voor school, ouders en leerling. De adviezen van het Loket kunnen uitmonden in de vorm van: Extra ondersteuning op school Doorverwijzing naar Jeugdhulpverleningsinstanties en GGZ instellingen Doorverwijzing naar de bovenschoolse voorziening De Delta of het VSO en onderwijs-zorgtrajecten Het Loket Passend Onderwijs is ook het aanspreekpunt voor scholen jeugdhulpverleningsinstanties en leerplichtambtenaren waar het gaat om consultatie betreffende onderwijs en onderwijs-ondersteuning binnen het samenwerkingsverband. 1.4 Medewerkers Bij het Loket Passend Onderwijs zijn de volgende functionarissen werkzaam adviseur leerlingenzorg 0.4 FTE orthopedagogen / (Gz) psychologen 1,2 FTE test assistent en secretarieel medewerker Loket en Samenwerkingsverband 1,0 FTE Coördinator 1,0 FTE Projectleider PO-VO 0,5 FTE Medewerkers Bureau Jeugdzorg 0,4 FTE (niet in dienst SWV Passend Onderwijs VO 2801)

4 HOOFDSTUK 2. Kwantitatieve gegevens Loket Passend Onderwijs 2.1 Aantal dossiers Hier onder vindt u het aantal aanmeldingen bij het Loket Passend Onderwijs, het betreft hier in behandeling genomen dossiers Da Vinci college Bonaventuracollege Visser t Hooft Lyceum Vlietlandcollege Adelbertcollege Wellantcollege Marecollege Rijnlands lyceum Sted.Gymnasium Delta Waterland Leerplicht Teylingencollege 1 SO 1 (s) BaO 1 1 Buiten SWV Totaal De onderverdeling per scholengemeenschap vindt u in onderstaande tabel Da Vinci college / Lammenschans Da Vinci college / Leonardo Da Vinci college / Kagerstraat Bonaventuracollege / Roelofarendsveen 3 6 Bonaventuracollege / Boerhaavelaan Bonaventuracollege / Burggravenlaan Bonaventuracollege / Mariënpoelstraat 3 5 Visser t Hooft Lyceum / A. Duycklaan 5 2 Visser t Hooft Lyceum / Kagerstraat 8 6 Visser t Hooft Lyceum / Leiderdorp Visser t Hooft Lyceum / Zuid-west 5 4 Toelichting De afname van het aantal aanmeldingen vanuit Da Vinci college Lammenschans kan worden verklaard door deelname van het Da Vinci college aan de pilot Onderwijs Jeugdhulpverlening en deelname aan de proeftuin rond de vorming van Jeugd en Gezinsteams. Er zijn meer leerlingen op het niveau van de school begeleid, geadviseerd en verwezen. Het Loket Passend Onderwijs heeft de onderwijsspecialist tijdens de periode van de proeftuin geleverd.

5 De afname bij het Bonaventuracollege Boerhaavelaan kan worden verklaard uit het feit dat er maandelijkse consultatie vanuit het Loket richting de school is verzorgd. Er zijn meer leerlingen op het niveau van de school begeleid, geadviseerd en verwezen. In het schooljaar zijn buiten de 195 dossiers die zijn aangemeld bij het Loket Passend Onderwijs, 30 dossiers op schoolniveau geadviseerd. Door in een vroegtijdig stadium aan te sluiten bij het intern ondersteuningsoverleg van de school zijn deze dossiers door de school zelf afgehandeld. Dit is de uitkomst van de gemaakte werkafspraken. Zie tevens hoofdstuk 5 evaluatie werkafspraken. 2.2 Verhouding dossiers en onderzoek De verhouding tussen het aantal dossiers(casus) en aantal onderzoeken(testen) bij het Loket Passend Onderwijs in de periode In het schooljaar werden 196 dossiers aangemeld waarvan 145 dossiers werden onderzocht. Bij de overblijvende 51 dossiers waren recente onderzoeksgegevens van andere instellingen aanwezig en is er voor gekozen om geen nieuw onderzoek te doen casus testen Toelichting In het afgelopen schooljaar is er sprake van een verdere afname van het aantal dossiers ten opzichte van voorafgaande schooljaren. De afgelopen 5 schooljaren zijn er gemiddeld 225 dossiers bij het Loket aangemeld. Het Loket Passend Onderwijs constateert dat de complexiteit van de dossiers toeneemt. Bij meer dan 50% van de aangemelde dossiers is er sprake geweest van eerdere hulpverlening en-of onderzoek. Ook het aantal en soort doorverwijzingen vanuit het Loket naar Bureau Jeugdzorg onderbouwt deze trend. Daarnaast is er sprake van meer individueel vervolgonderzoek bij leerlingen om school, ouders en leerling zo goed mogelijk te kunnen adviseren. De toename van meer individuele vervolgonderzoeken onderstreept de trend dat de meer complexe dossiers bij het Loket worden aangemeld en dat enkelvoudige problematiek meer en meer op schoolniveau worden afgehandeld.

6 HOOFDSTUK 3. Verwijzingen 3.1 Toeleidingscommissie Het Loket Passend Onderwijs verwijst leerlingen naar bovenschoolse onderwijs-zorgtrajecten. Het Loket stemt de verwijzingen af in de Toeleidingscommissie. Onder coördinatie van het Loket Passend Onderwijs, is er het gehele schooljaar een tweewekelijks overleg tussen de samenwerkende deelnemers: De Delta, Rebound en MBO-traject PC Hooft college/ Op de Rails Cardea daghulpcentrum Leerplicht /RBL Bureau Jeugdzorg Loket Passend Onderwijs In dit overleg worden de bij het Loket aangemelde leerlingen die voor een bovenschools onderwijs-zorg traject in aanmerking komen besproken en naar het meest passende traject verwezen. Tevens wordt de voortgang van deze leerlingen gemonitord en indien noodzakelijk worden de trajecten omgezet. De Toeleidingscommissie wordt vanuit Bureau Jeugdzorg gebruikt om jeugdzorg-indicaties voor te bereiden voor m.n. Rebound- en Cardea-trajecten. Uitgangspunt voor de commissie is om leerlingen in eerste instantie in aanmerking te laten komen voor onderwijstrajecten als De Delta (Rebound) en Op de Rails en in tweede instantie als onderwijs niet haalbaar is, leerlingen in aanmerking te laten komen voor Cardea Daghulp. Leerplicht Bureau Jeugdzorg en Cardea hebben ook de mogelijkheid om leerlingen in beeld te brengen bij de commissie Kwantitatieve gegevens Toeleidingscommissie Traject Aantal leerlingen Aantal leerlingen Schooljaar Bestemming Rebound Op de Rails 11 3 Cardea daghulp 6 5 MBO traject 11 8 Regulier onderwijs 9 6 VSO 14* Geen resultaat 7 5 Totaal * Het betreft hier leerlingen die in het schooljaar een Op de Rails traject volgden en in schooljaar een vervolg in het VSO Informatie en resultaten over het Reboundtraject en het MBO traject en als ook de zij-instroom, vindt u in het jaarverslag van de bovenschoolse voorziening De Delta.

7 3.3 Kwantitatieve gegevens zij instroom Delta Het Loket Passend Onderwijs heeft tevens 21 leerlingen geadviseerd en doorverwezen naar de bovenschoolse voorziening De Delta. Het betreft hier leerlingen die vanuit de scholen voor regulier voortgezet onderwijs instromen in het 2 e, 3 e en 4 e schooljaar van De Delta. Jaar Aantal leerlingen Voor verdere toelichting zie jaarverslag de Delta 3.4 Preventief Ambulante Begeleiding Het Loket Passend Onderwijs heeft in het schooljaar aanvragen voor Preventieve Ambulante Begeleiding (PAB) toegekend. Het betreft hier PAB trajecten die op de school door Ambulant Begeleiders van de Ambulante Educatieve Dienst (AED) worden uitgevoerd met als voornaamste doel de leerling en school extra te ondersteunen, middels expertise afkomstig uit cluster 3 en 4. School VO Adelbert College Bonaventuracollege / Boerhaavelaan Bonaventuracollege / Burggravenlaan Bonaventuracollege / Mariënpoelstraat Bonaventuracollege / RA Veen 1 Da Vinci College / Kagerstraat Da Vinci College / Leonardo Da Vinci College / Lammenschans De Delta 2 Teylingencollege 2 Het Waterland 1 1 Marecollege Rijnlands Lyceum / Oegstgeest Rijnlands Lyceum / Wassenaar Stedelijk Gymnasium Leiden Visser 't Hooft Lyceum / Zuid-west 1 Visser 't Hooft Lyceum / A.Duycklaan 1 Visser 't Hooft Lyceum / Kagerstraat Visser 't Hooft Lyceum / Leiderdorp Vlietlandcollege Wellantcollege 2 2 Overig Toelichting Met de invoering van Passend Onderwijs is de regeling rond PAB per beëindigd. De afname van het aantal PAB aanvragen kan worden verklaard door het feit dat als gevolg hiervan in het laatste kwartaal van het schooljaar er minder is aangevraagd door de scholen.

8 HOOFDSTUK 4. Samenwerking Loket Passend Onderwijs en Bureau Jeugdzorg 4.1 Doel Het streven is om nauw samen te werken ten einde de dienstverlening, aan de leerlingen van de VO scholen en hun ouders, die door school naar het Loket Passend Onderwijs zijn verwezen, efficiënt te laten verlopen. Daarbij is het van belang om hen zo spoedig mogelijk de juiste (jeugd)hulp te bieden. Deze samenwerking voorkomt voortijdig schooluitval, bevordert groei in de (sociaal emotionele) ontwikkeling van een jeugdige en draagt bij aan een veilige opvoedingssituatie. 4.2 Werkwijze Bij het Loket Passend Onderwijs zijn twee vaste medewerkers van Bureau Jeugdzorg (BJZ) werkzaam op vaste dagen om verwijzingen vanuit het Loket Passend Onderwijs zo soepel mogelijk te laten verlopen. Wekelijks vindt er overleg plaats om dossiers te bespreken. Tevens wordt er middels de toeleidingscommissie samengewerkt. 4.3 Kwantitatieve gegevens Informatie en advies Aanmeldingen BJZ Screening BJZ * Rebound Indicaties t.b.v. Rebound Informatie en advies Vanuit het Loket Passend Onderwijs nemen de BJZ medewerkers contact op met ouders en scholen over het gegeven advies. De BJZ medewerkers verstrekken informatie en advies over de mogelijk in te zetten hulpverlening. Ouders en leerling maken aan de hand hiervan zelf hun keuze over wat zij nodig of wenselijk achten. In sommige gevallen vindt er naast afstemming met ouders afstemming met de school plaats. Aanmelding Bureau Jeugdzorg Indien gekozen wordt voor een aanmelding bij BJZ dan voeren de contactpersonen van BJZ werkzaam bij het Loket Passend Onderwijs de gegevens in het BJZ-systeem in en dragen zorg voor een overdracht aan de betreffende collega die de screening op zich neemt. Screeningen Bij de overdracht van het Loket Passend Onderwijs naar BJZ wordt de afweging gemaakt wat de voorkeur heeft; screenen door medewerkers toegang op locatie van het Loket of door een collega (gekoppeld aan het ZAT van de betreffende school). Afweging daarbij is de motivatie en eventuele weerstand ten aanzien van BJZ. In overleg gaat de medewerker eventueel op huisbezoek. De uitgebreide advies- en onderzoeksverslag van het Loket is een goed uitgangspunt voor verdere en bredere screening bij BJZ. De indicaties die door BJZ zijn afgegeven komen op een enkele uitzondering na overeen met het eerder door het Loket geadviseerde hulpaanbod. De screeningen kunnen leiden tot trajecten voor enkelvoudige- meervoudige en multiproblematiek. *Van alle screeningen betrof het 75 % meervoudige problematiek, en 25 % multiproblematiek Rebound Het reboundtraject wordt binnen De Delta aangeboden. De BJZ medewerkers zijn bij alle plaatsingen op de rebound betrokken geweest middels intake en evaluatie en afstemming. Bij de eindevaluatie op De Delta en terugplaatsing naar de stamschool wordt het casemanagement overgedragen aan de BJZ medewerker verbonden aan het ZAT van de school. Indien er bij een rebound leerling Jeugdreclassering(JR) of Jeugdbescherming(JB ) is betrokken, is de betreffende JR- of JB-medewerker het aanspreekpunt voor de Delta.

9 Indicaties t.b.v. Reboundtraject op De Delta Vanuit Cardea Jeugdzorg zijn twee medewerkers op De Delta (rebound) aanwezig die individueel en groepsgewijs ondersteuning bieden aan de leerlingen. Indien er sprake is van multiproblematiek of verblijf langer dan 13 weken worden jeugdzorgindicaties afgegeven, om genoemde ondersteuning vanuit Cardea mogelijk te maken. Afgelopen schooljaar zijn er 26 Rebound leerlingen geplaatst. Voor 14 leerlingen is een jeugdzorgindicatie verzorgd, bij 8 leerlingen was een jeugdzorgindicatie al aanwezig en voor 4 is een jeugdzorgindicatie niet nodig geweest. Ontwikkelingen Per is de transitie Jeugdzorg een feit. Met name op het gebied van samenwerking tussen het Loket en de jeugdhulpverlening als ook het indiceren van jeugdhulpverleningstrajecten binnen De Delta zullen nieuwe afspraken gemaakt moeten worden. HOOFDSTUK 5. Evaluatie werkafspraken Onderstaande werkafspraken zijn in overleg met het managementteam van het samenwerkingsverband geformuleerd. Per werkafspraak wordt een evaluatie beschreven Loket Passend Onderwijs Doel: Optimalisering van de ondersteuning van het Loket Passend Onderwijs aan de scholen. activiteiten resultaat Uitvoering planning Werkafspraak 1:. Om vroegtijdiger en meer op Loket Passend Consultatiefunctie van het Loket uitbreiden middels schoolbezoeken. schoolniveau te kunnen handelen, dient de consultatie functie naar scholen van het Loket te worden vergroot. Op deze wijze kan worden gerealiseerd dat de juiste vragen bij het Loket terecht komen en er eerder en concreter wordt gehandeld op het niveau van de school. Onderwijs middels schoolbezoek Evaluatie Op 3 scholen heeft er gedurende het schooljaar periodiek overleg plaatsgevonden om dit resultaat te bewerkstelligen. Er zijn 27 schoolbezoeken afgelegd door het Loket Passend Onderwijs, waarbij samenwerking tevredenheid over de dienstverlening zijn besproken. Een afname van het aantal aanmeldingen bij het Loket Passend Onderwijs. De trend van de juiste meer complexere dossiers worden bij het Loket aangemeld, zie toelichtingen hoofdstuk 2. VO school en Loket Passend Onderwijs activiteiten resultaat Uitvoering planning Werkafspraak 2: Ombuigen van vragen aan het Loket middels het uitvoeren van Pilot niveautoetsen AVOscholen & Vragen omtrent niveaubepaling van leerlingen worden meer op schoolniveau afgehandeld. AVO school en Loket Passend Onderwijs Januari 2014

10 Uitvoeren notitie afstromende leerlingen AVO scholen en Loket Passend Onderwijs April-juni 2014 Evaluatie In de periode februari tot april heeft het Leonardo college deelgenomen aan de Pilot 15 leerlingen hebben deelgenomen aan deze pilot, ouders, school en leerlingen hebben de pilot als positief ervaren. Voor evaluatie, zie evaluatie Pilot Leonardo. Voortzetten in , indien capaciteit van het Loket toelaat uitbreiding van scholen. activiteiten resultaat Uitvoering Planning Werkafspraak 3: Begeleiden van Proeftuin Leiderdorp-Zoeterwoude in het kader transitie Jeugdzorg bij de aansluiting met het voortgezet onderwijs. Aanbevelingen voor de scholen van het samenwerkingsverband bij de invoering van de nieuwe zorgstructuur Coördinator Loket Passend Onderwijs Januari -mei 2014 Evaluatie Het Loket Passend Onderwijs heeft de 3 scholen die deelnamen aan de proeftuin actief begeleid, bij 2 scholen door Onderwijsspecialisten te leveren aan het IOC. De andere wordt in het schooljaar actief begeleid middels personele inzet van het Loket Passend Onderwijs. Aan het eind van het schooljaar heeft het Loket Passend Onderwijs kritisch geoordeeld over de Proeftuin en dit kenbaar gemaakt aan de directeur van het SWV Passend Onderwijs. Kernbezwaren waren: Regio-indeling J&G Teams Onvoldoende deelname aan Intern ondersteuningsteam (IOT) Directeur SWV Coördinator LPO activiteiten resultaat Uitvoering planning Werkafspraak 4: Ondersteunen scholen bij het opstellen van ontwikkelingsperspectieven (OPP) en ondersteuningsaanvragen, middels voorlichting, training. Scholen zijn beter toegerust om OPP en ondersteuningsaanvragen op te stellen. Loket Passend Onderwijs en De Delta November maart 2014 Evaluatie Genoemde werkafspraak is door De Delta en het Loket uitgevoerd. Structureel heeft de werkafspraak zich vertaald in de training verzorgd door de AED om scholen (Zorgco s) te scholen in het opstellen van OPP s. Scholen zijn bekend met het actuele OPP en zijn in staat om format van het OPP te hanteren ten behoeve van leerling, school en samenwerkingsverband. AED LPO De Delta

11 HOOFDSTUK 6. Werkafspraken Onderstaande werkafspraken zijn in overleg met het managementteam van het samenwerkingsverband geformuleerd. Werkafspraak 1: Adviseren V(S)O scholen Werkafspraak 2: Advisering Ondersteuningsteams Werkafspraak 3: Advisering PCL zij-instroom Delta Werkafspraak 4: Adviseren ACT Werkafspraak 5: Aansturing BPO-ers Werkafspraak 6: Dekkend aanbod activiteiten resultaat Uitvoering Beoordelen dossiers en uitvoeren Loket Passend onderzoeken Loket Passend Onderwijs Onderwijs activiteiten resultaat Uitvoering Consulteren en in behandeling nemen van arrangementen. voorlichting, training. Coördinator en Loket Passend Onderwijs activiteiten resultaat Uitvoering Beoordelen dossiers en OPP Afgeven pré advies Coördinator en Loket aan scholen SWV ten Passend Onderwijs behoeve van beschikking Delta activiteiten resultaat Uitvoering Beoordelen dossiers en OPP Netwerkbijeenkomsten 6x Schoolbezoeken Werkconferenties Stuurgroep BPO Afgeven pré advies aan scholen SWV ten behoeve van TLV Taak- en functiebeschrijving Loket Passend Onderwijs Coördinator LPO, AED activiteiten resultaat Uitvoering Beleid: mede vormgeven VMBO- Coördinator LPO, Pro / Pro -VSO De Delta, Praktijkonderwijs, VSO. Adresgegevens Het Loket Passend Onderwijs zetelt in het gebouw van het Samenwerkingsverband Passend Onderwijs VO 2801 aan de Duivenbodestraat 11 te Leiden. adres: loketpassendonderwijs@swvvo2801.nl Het LPO is bereikbaar op nummer

12 Jaarverslag PO-VO Inleiding Voor u ligt het jaarverslag van het PO-VO traject van het Samenwerkingsverband Passend Onderwijs VO Het betreft de procedure van het PO-VO traject en de werkzaamheden van de adviescommissie PO-VO van de periode 1 augustus 2013 tot 1 augustus In dit jaarverslag treft u aan: - algemene informatie PO-VO traject, - de taak van de adviescommissie PO-VO, - nieuwe ontwikkelingen in het Samenwerkingsverband, - de criteria waarop de adviescommissie PO-VO haar adviezen uitbrengt, - de aantallen PO-VO. Tot slot worden punten ter evaluatie genoemd. INHOUDSOPGAVE HOOFDSTUK 1. ALGEMENE INFORMATIE 1.1 trajectbeschrijving HOOFDSTUK 2. ADVIESCOMMISSIE 2.1 leden adviescommissie 2.2 taakomschrijving adviescommissie 2.3 nieuwe ontwikkelingen 2.4 werkwijze HOOFDSTUK 3. CRITERIA 3.1 criteria LWOO/PRO 3.2 criteria bovenschoolse voorzieningen HOOFDSTUK 4. AANTALLEN PO-VO 4.1 adviezen PRO 4.2 adviezen LWOO 4.2 adviezen VMBO LWOO/screening 4.3 overige adviezen HOOFDSTUK 5. EVALUATIE 5.1 evaluatie adviescommissie 5.2 evaluatie adviescommissie en zorg coördinatoren 5.3 evaluatie adviescommissie en PCL 5.4 afspraken ADRESGEGEVENS

13 Hoofdstuk 1. Algemene informatie 1.1 Trajectbeschrijving In de regio Leiden maken jaarlijks ongeveer 2650 leerlingen de overstap van het primair naar het voortgezet onderwijs. Voor leerlingen is deze overgang een belangrijke maar tevens spannende stap in hun schoolloopbaan. Om er voor te zorgen dat de leerling optimaal van de ene vorm van onderwijs naar de andere kan doorstromen, is een goede aansluiting tussen het primair en het voortgezet onderwijs van groot belang. Dit vraagt veel aandacht en afstemming tussen beide sectoren. We streven naar een soepele overgang van het PO naar het VO waarbij we vroegtijdig, zorgvuldig en gezamenlijk te werk gaan. Een belangrijk onderdeel in een goede aansluiting tussen primair en voortgezet onderwijs is de advisering. Binnen de regio Leiden (Samenwerkingsverband Passend Onderwijs VO 2801 en Passend Primair onderwijs Regio Leiden) zijn er goede afspraken gemaakt voor de overgang van leerlingen van Primair naar Voortgezet Onderwijs. Om een goed advies te geven en tevens een advies dat geeffectueerd kan worden is het van belang om vroegtijdig te weten wat de mogelijkheden van de leerlingen zijn. Zo willen we zorgen voor een soepele overgang naar het Voortgezet Onderwijs en tevens het vastlopen van leerlingen in het Voortgezet Onderwijs voorkomen. Er zijn daarom afspraken over het gebruik van toetsen, aanvullend onderzoek en het onderwijskundig rapport. Tevens is er een gezamenlijk PO-VO traject. De basisscholen en het SBO melden leerlingen aan voor het PO-VO traject bij het Samenwerkingsverband. Over het algemeen zijn dit leerlingen die in aanmerking komen voor VMBO met LWOO, Praktijkonderwijs of leerlingen van het voortgezet onderwijs met extra ondersteuningsbehoeften. Deze leerlingen worden in september, met toestemming van ouders, aangemeld voor de testprocedure die direct na de herfstvakantie wordt uitgevoerd. Bij de leerlingen worden didactische toetsen afgenomen, intelligentie onderzoek gedaan en Sociaal Emotionele vragenlijsten afgenomen. Zo wordt het beeld van de leerling vanuit de bassischool (lvs en okr) aangevuld. Op grond van al deze gegevens (lvs, okr en nieuwe testgegevens PO-VO) buigt de adviescommissie zich over de resultaten. Deze adviescommissie bestaat uit deskundigen vanuit het PO, VO en Praktijkonderwijs. Indien nodig aangevuld met een deskundige van het Speciaal Onderwijs. Met de SBO- en SO-scholen zijn het afgelopen schooljaar eigen afspraken gemaakt voor het afnemen van de toetsen binnen de eigen setting en het volgen van een eigen tijdpad. De adviescommissie stelt een pre-advies op. De adviescommissie adviseert aan de hand van onder andere de testgegevens en het lvs de basisscholen over de mogelijkheden van een leerling bij overstap naar het VO. De basisschool brengt een advies uit aan de ouders. Indien wenselijk kan een basisschool mondeling uitleg krijgen over het preadviezen en volgt overleg met de adviescommissie. Bij dossiers waarbij sprake is van mogelijke cluster 3 of 4 problematiek worden vaste vertegenwoordigers vanuit Cluster 3+4 betrokken. De basisschool geeft uiteindelijk het advies. Dit advies wordt tevens weergegeven op een adviesblad met unieke code. Met dit blad kunnen de ouders hun zoon/ dochter aanmelden bij een VO school. De unieke code zorgt er voor dat maar 1 VO school tegelijk het OKR van een leerling kan inzien en dus de aanmelding in behandeling kan nemen. De VO school bepaalt uiteindelijk of de leerling wordt geplaatst. Kiezen ouders toch een andere VO-school dan moet de leerling eerst afgemeld worden en daarna kan deze, met het adviesblad, aangemeld worden bij een andere VO-school. De adviescommissie is dit jaar vanaf november t/m maart 9 keer bij elkaar geweest. Waaronder de bijeenkomst van 25 maart, deze betrof de interne evaluatie. Daarna is de adviescommissie nog meerde keren bij elkaar geweest voor overleg van de leerlingen waarbij een individuele intelligentietest is afgenomen, leerlingen van

14 buiten de regio en van de leerlingen die zijn aangemeld voor de natestronde (leerlingen met en Cito van 522 of lager en leerlingen afkomstig uit een andere regio). Tevens is het gehele PO-VO traject geëvalueerd met het PO, VO, de werkgroep PO-VO, de PCL en Onderwijs Transparant. Hoofdstuk 2. Adviescommissie 2.1 Leden De adviescommissie bestond in het schooljaar uit 3 vaste leden en 2 experts die op afroep bij specifieke problematiek aansloten ; Ilona Westgeest Projectleider PO-VO en technisch voorzitter Mark Tange zorgcoördinator VO, deskundige VMBO Wil Hooijmans Orthopedagoog, deskundige Praktijkonderwijs Brenda Martin Geurts Orthopedagoog, deskundige Cluster 4 Suzanne Piersma Intern Begeleider, deskundige Cluster Taakomschrijving Afgelopen schooljaar is gewerkt met de volgende taakomschrijving zoals geformuleerd door het Samenwerkingsverband. a. de beoordelingsfunctie t.a.v. de didactische en cognitieve gegevens van leerlingen beoordelen ivm aanvraag en plaatsing LWOO en Praktijkonderwijs. b. de adviescommissie adviseert aan de basisscholen over de mogelijkheden voor een leerling bij de overstap naar het VO 2.3 Nieuwe ontwikkelingen Vanaf augustus 2014 is de adviescommissie aangevuld met experts van het VSO (cluster 3 + 4). Deze experts worden bij dossiers betrokken waarbij (mogelijk) sprake is van cluster 3 of 4 problematiek. 2.4 Werkwijze De adviescommissie zal zich met het afgeven van adviezen houden aan de wettelijke gestelde eisen voor LWOO en Praktijkonderwijs. Naast didactische gegevens zullen echter ook sociaal emotionele gegevens en de ontwikkeling van een kind meewegen in het formuleren van een advies. De commissie kan de volgende adviezen afgeven: VMBO LWOO, Praktijkonderwijs, Voortgezet Speciaal Onderwijs, VMBO (LWOO) Screening. Bij het geven van een screeningsadvies zal de adviescommissie uitgaan van het volgende: bij een IQ van 90 tot en met 120 is allereerst vereist dat er voldaan wordt aan het criterium leerachterstand, daarnaast dienen er op sociaal emotioneel gebied problemen aangetoond te worden die het leerproces dusdanig belemmeren dat extra ondersteuning noodzakelijk is. De adviescommissie zal met bovenstaande verzamelde informatie een afweging maken of een leerling in het VO afhankelijk lijkt van extra ondersteuning om het onderwijs zonder onderbrekingen en met goed gevolg te kunnen doorlopen. Een screenings-advies houdt in dat een leerling afhankelijk is van de extra ondersteuning en dat plaatsing op de bovenschoolse voorziening (De Delta) tot de mogelijkheden behoort. Dit is een beslissing die door de VOschool, op basis van het screeningsadvies en het OKR aangevuld met testgegevens vanuit PO-VO traject en de informatie uit het intake, op de VO school wordt genomen.

15 Hoofdstuk 3. Criteria 3.1 Criteria LWOO en PRO Voorlopig gelden de plaatsingscriteria die vastgesteld zijn door het ministerie, met de aanvulling dat de adviescommissie een advies heeft afgegeven.(geldt als pre-advies) De criteria die de RVC VO hanteert zijn vastgelegd in de Algemene Maatregel van Bestuur (Staatsblad 262 en 288 uit 2003). Criteria Praktijkonderwijs Leerwegondersteunend onderwijs Leerachterstand Meer dan 50% op minimaal 2 domeinen Tussen 25% en 50% op minimaal 2 domeinen Tussen 25% en 50% op minimaal 2 domeinen Capaciteiten Een IQ van minimaal 55 en maximaal 80 Een IQ van 75 tot en met maximaal 90 Een IQ boven 90, maar maximaal 120 Sociaal Emotionele problematiek Faalangst en/of prestatie/motivatie problemen en/of emotionele instabiliteit De leerachterstanden a. De leervorderingen moeten op vier domeinen worden vastgesteld; technisch lezen, begrijpend lezen, spelling en inzichtelijk rekenen. b. Er dient op minimaal twee van de vier domeinen sprake te zijn van leerachterstand. Eén van de domeinen met leerachterstand dient begrijpend lezen of inzichtelijk rekenen te zijn. c. De leervorderingen dienen gemeten te worden met een toets die voorkomt op de lijst van toegestane instrumenten. De toetsen dienen afgenomen te zijn in het leerjaar dat de aanvraag gedaan wordt. De capaciteiten a. Voor zowel een LWOO- als een PrO-beschikking gelden minimum en maximum IQ-scores. Deze dienen verkregen te zijn met één van de tests op de lijst van toegestane instrumenten. b. Bij strijdigheid van de criteria IQ en leerachterstand (het ene criterium wijst naar LWOO, het andere naar PrO) beslist de RVC ( straks de PCL) op grond van de gegeven motivering in de aanvraag. c. Ook bij het overlapgebied tussen LWOO en PrO (IQ in de bandbreedte 75-80) dient de aanvragende school te motiveren op grond waarvan voor LWOO dan wel voor PrO gekozen wordt. Sociaal emotionele problematiek Bij een IQ van 90 tot en met 120 is vereist dat er voldaan wordt aan het criterium leerachterstand. Daarnaast dienen er op sociaal emotioneel gebied problemen aangetoond te worden die het leerproces dusdanig belemmeren waardoor extra zorg noodzakelijk is. De conclusie, dat LWOO noodzakelijk is, dient gedaan te worden door een daartoe bevoegd orthopedagoog/ psycholoog op grond van kritieke scores op één of meer testen die op de lijst van toegestane instrumenten voorkomen. 3.2 Criteria voor VMBO (-LWOO) screening Perspectief VMBO LWOO. Leerachterstanden in combinatie met sociaal-emotionele problematiek. Het uitgangspunt is binnen 1 tot 2 jaar terugplaatsing naar de stamschool. In uitzonderingsgevallen kan een Screeningsadvies worden gegeven als niet aan het criterium van leerachterstanden wordt voldaan.

16 Hoofdstuk 4. Aantallen PO-VO 4.1 aantal PO-VO Hierbij een overzicht van de geteste leerlingen in het PO-VO traject. In het schooljaar hebben 391 leerlingen deelgenomen aan het PO-VO traject. Dit is een lichte stijging van het aantal leerlingen ten opzichte van voorgaande jaren. Daarnaast hebben er nog natestrondes plaatsgevonden waar zo n 40 leerlingen aan hebben deelgenomen. Deze zijn niet meegenomen in onderstaand overzicht. PO-VO PO-VO PO-VO SBaO 92 SBaO 70 SBaO 67 BaO 266 BaO 297 BaO 293 SO 20 SO 21 SO 31 aanmeldingen 368 aanmeldingen 388 aanmeldingen 391 VMBO 61 VMBO 73 VMBO 47 VMBO-LWOO 170 VMBO-LWOO 173 VMBO-LWOO 179 screening 63 screening 67 screening 73 Praktijkonderwijs 36 Praktijkonderwijs 54 Praktijkonderwijs 62 Cluster 2 1 Cluster 2 Cluster 2 1 Cluster 3 Cluster 3 2 Cluster 3 4 Cluster 4 2 Cluster 4 11 Cluster 4 3 AVO 3 AVO 1 AVO 2 Blijft op (s)bao Blijft op (s)bao Blijft op (s)bao 2 Second opinion 9 Second opinion VSO VSO 1 VSO Overig* 18 Overig 22 Overig 7 Totaal 368 Totaal 388 Totaal 391 * overige; Deze categorie bevat leerlingen die wel (veelal op de eigen SO school) hebben deelgenomen aan de testen maar niet zijn besproken in de adviescommissie omdat ze binnen de cluster overstappen van SO naar VSO. Omdat binnen het VSO meer gebruik wordt gemaakt van de PO-VO-toetsing is dit aantal sterk toegenomen t.o.v. voorgaande jaren. De categorie second opinion wordt niet meer apart in de tabel benoemd omdat deze leerlingen allemaal ook een advies hebben ontvangen en anders dubbel in de tabel zijn. Een Second Opinion houdt in dat na de reguliere testronde nog een individueel intelligentietest wordt afgenomen om zo een beter beeld van de mogelijkheden van een leerling te krijgen en een goed advies te kunnen formuleren. 4.2 adviezen PRO Van de 391 PO-VO leerlingen hebben er 62 leerlingen een Praktijkonderwijs advies gekregen. In vergelijking met voorgaand schooljaar zijn dat er meer (5). Kijkend naar een langere periode is dit voor het tweede jaar op rij een groei na een drietal jaren van terugloop. Voor twee leerlingen is n.a.v. nieuwe gegevens later het advies aangepast in VMBO (-LWOO). 4.3 adviezen LWOO Van de 391 PO-VO leerlingen hebben 179 leerlingen een LWOO-advies gekregen. Dit is een kleine groei ten opzichte van voorgaande jaren.

17 4.4 adviezen VMBO LWOO/ screening Van de 391 PO-VO leerlingen hebben 73 leerlingen een VMBO LWOO/ screening gekregen. Dit is na twee jaar van rond de 60 een stijging. Het aantal komt overeen met het jaar overige adviezen Van de 391 PO-VO leerlingen heeft 1 leerling een cluster 2 advies gekregen en hebben 4 leerlingen een Cluster 3 advies, 3 een Cluster 4 advies, 2 leerlingen een AVO-advies gekregen. Voorts zijn er 18 overige adviezen. Het aantal overige adviezen is vooral gelegen in de leerlingen van de Cluster school die (in de eigen setting) hebben deelgenomen aan het PO-VO traject.

18 Hoofdstuk 5. Evaluatie 5.1 Evaluatie adviescommissie Het afgelopen jaar is het tweede jaar dat binnen het PO-VO traject een Projectleider is aangesteld, die dit jaar ook de technisch voorzitter van de adviescommissie is. Tevens is het voor het eerst dat de adviescommissie in zijn huidige samenstelling is uitgebreid met vertegenwoordigers vanuit Cluster 3 en 4. Om de werkwijze transparant te houden en steeds te verbeteren is er op verschillende niveaus geëvalueerd. Onderstaande punten zijn geëvalueerd met de adviescommissie; samenwerking/werkwijze organisatie adviescommissie signalen; wat viel op afgelopen periode in de advisering procedure aanmeldingen/formulieren opvallende zaken aanbevelingen. De samenstelling van de adviescommissie, met kennis van PO, VMBO en PrO, aangevuld met vertegenwoordigers vanuit Cluster 3 en 4, is van belang voor een goed functioneren van de adviescommissie. Het aanmeldformulier vooral kindgericht, zou handelingsgerichter kunnen : wat werkt wel, wat is er als aanpak geprobeerd. In welke setting zijn er successen in welke setting niet. De advisering van de leerlingen met een second opinion (hertest op capaciteiten gebied) is goed en zorgvuldig verlopen. De kwaliteit van de informatie die het PO geeft over de leerlingen is wisselend. Het is van belang dat de adviescommissie alle informatie over de leerling heeft om te kunnen komen tot een gedegen advies. Het lijkt dat de basisscholen niet goed op de hoogte zijn van de verschillende niveaus binnen het VMBO. De aanbevelingen van de adviescommissie richten zich op verduidelijking van afspraken na overleg met de basisscholen om misverstanden te voorkomen en verduidelijking van de rol van de adviescommissie voor het PO. Bij overleg met de basisscholen in januari de afspraken vastleggen en dezelfde dag mailen naar alle betrokkenen (Bao en vertegenwoordigers adviescommissie) Rol van adviescommissie moet duidelijk zijn; we kijken welk advies haalbaar is. Van daaruit kan je kijken wat opties zijn. Deze rol moet duidelijk zijn voor de basisscholen. De adviescommissie geeft ook aan dat het goed zou zijn de route van het VMBO(-LWOO) Screeningsadvies voor ouders in een folder en/of stroomschema. Daarnaast heeft de adviescommissie naar aanleiding van een proef met de Saqi gekeken naar de meerwaarde van eventueel gebruik van deze digitaal af te nemen SE test. De bevindingen hierover worden teruggekoppeld naar de werkgroep PO-VO waarin een besluit genomen zal worden over eventueel gebruik van de Saqi. 5.2 Evaluatie PCL en adviescommissie Ook afgelopen jaar is er onderscheid is gemaakt tussen adviescommissie en PCL. Alle leerlingen die het PO-VO traject doorlopen hebben krijgen een advies van deze commissie. Daarnaast worden tevens de leerlingen van de natestronde en voor het eerst ook de leerlingen die van buiten de regio (ander Samenwerkingsverband) komen in de adviescommissie besproken. Onderstaande punten zijn geëvalueerd: - inhoudelijke evaluatie van adviezen - hoe te handelen met aanmeldingen buiten het Samenwerkingsverband met een advies van een ander Samenwerkingsverband. - adviezen van de natesters - uitbreiding adviescommissie met CL3 en CL4 vertegenwoordigers.

19 5.3 Evaluatie adviescommissie en zorgcoördinatoren Met de zorgcoördinatoren is het traject in zijn geheel geëvalueerd en is een aantal punten naar voren gekomen. Er is gesproken over punten binnen de volgende onderdelen; - inhoudelijke evaluatie van adviezen - verloop van screeningsadviezen (verloop dit schooljaar, screeningsadviezen ten opzichte van voorgaande jaren) - natestrondes - knelpunten PO-VO aanmeldingen. De aanbevelingen naar aanleiding van de evaluatie richten zich op verbetering van de route bij afwijzingen door een VO-School. Duidelijke afspraken rondom adviezen start-praktijkonderwijs, plaatsing van leerlingen van buiten de regio, LWOO adviezen met ene aantoonbare SE-problematiek, warme overdracht. 5.4 Afspraken Voor leerlingen die vallen in het grijze gebied tussen Praktijkonderwijs en VMBO-LWOO is de keuze Screening een mogelijkheid, waarbij goed gekeken moet worden naar de kansen om door te kunnen stromen naar het VMBO. adviescommissie Doel: Optimalisering van het PO-VO traject en de adviescommissie activiteiten resultaat Uitvoering planning Werkafspraak 1: Implementatie nieuwe OKR Implementatie van nieuwe OKR Indicator Alle PO- en VO scholen in de regio gaan weken met het nieuwe OKR. Inhoud en lay-out verschillen vorig OKR en duidelijke implementatie zijn noodzakelijk meting Evaluatie bij VO-scholen; In juni naar aanleiding van alle nieuwe aanmeldingen wordt de inhoud en lay-out van het nieuwe OKR geëvalueerd. Deze evaluatie wordt meegenomen in regionaal overleg en regionale evaluatiemomenten. Coördinator Loket passend Onderwijs en Projectleider PO-VO in samenwerking met Regio en Onderwijs Transparant. activiteiten resultaat Uitvoering planning September Augustus 2015 Werkafspraak 2: Werkgroep Warme Overdracht Er komt schooljaar een vervolg voor de Warme Overdracht tussen scholen Primair Onderwijs en Voortgezet Onderwijs waarin Indicator Uit de evaluatie met de zorgcoördinatoren en PO-scholen De projectleider PO-VO i.s.m. leden werkgroep Warme Overdracht. Oktober 2014 juli 2015

20 blijkt, dat de Warme Overdracht bijdraagt tot een betere start en overgang van PO naar VO voor leerlingen met LWOO (die meer ondersteuning nodig hebben). meting Evaluatie Warme Overdacht in juni/juli 2015 activiteiten resultaat Uitvoering planning Werkafspraak 3: Info-graphic Uit de evaluatie met de zorgcoördinatoren en binnen de adviescommissie PO-VO zelf kwam naar voren dat zwel voor PO- scholen als ouders de route na een screenings-advies onduidelijk is. Verbetering van d voorlichting d.m.v. een folder/info graphic is van belang. Indicator Vanuit het PO (ouders en scholen) krijgen de zorgcoördinatoren veel vragen over de route na het ontvangen van een screeningsadvies. meting Evaluatie aan het einde van het schooljaar d.m.v. evaluatie van de screeningsadviezen. De projectleider PO-VO i.s.m. coördinator Loket Passend Onderwijs september 2014 november Adresgegevens Het PO-VO traject wordt georganiseerd door de projectleider PO-VO in samenwerking met het Loket Passend Onderwijs en WSNS Regio Leiden e.o. en huisvest in het gebouw van het Samenwerkingsverband Passend Onderwijs VO 2801 aan de Duivenbodestraat 11 te Leiden. adres: i.westgeest@swvvo2801.nl website:

21 JAARVERSLAG

22 Inhoudsopgave 1 Algemeen 1.1 Voorwoord 1.2 Visie en doelstelling 1.3 Doel en werkwijze 1.4 Resultaat algemeen 2 Kwalitatieve en kwantitatieve resultaten 2.1 Gegevens leerling stromen De Delta zonder rebound en MBO traject Leerlingaantallen Leerlingen onder instroom Leerlingen zij instroom Scholen van herkomst leerlingen zij instroom Aantal uitstroom 2.2 Examenkandidaten en niveau Schoolverlaters en diplomering Cijfers SE-CE VMBO Basis Cijfers SE-CE VMBO Kader Cijfers SE-CE VMBO Theoretisch 2.3 Leeropbrengsten onderbouw Algemeen Steunlessen taal en remedial teaching Resultaten van de testen Steunlessen rekenen en remedial teaching 3 Onderwijs 3.1 Begeleidingsstructuur met handelingsplan en groepsplan 3.2 Gerealiseerde onderwijstijd 3.3 Verzuim 4 Personeel 4.1 Kwaliteitszorg 4.2 Gesprekscyclus 4.3 Bekwaamheidsdossier 4.4 Ziekteverzuim 4.5 Verloop 4.6 Leeftijdsopbouw team 4.7 Bevoegdheden 4.8 Financiën 4.9 Scholing en budget 4.10 Functiemix 5 Kort traject (Rebound) en MBO traject 5.1 Algemeen; programma en methodiek 5.2 Onderwijsdeel 5.3 Gedragsdeel 5.4 Samenwerkende partners 6 Kort traject (rebound) en MBO traject in cijfers 6.1 Aantal leerlingen/leeftijd en woonplaats 6.2 Aanmelders 6.3 Toeleverende scholen 6.4 Uitstroomgegevens 7 Relatie met VO en MBO 7.1 Klankbordgroep 7.2 Zorg coördinatoren overleg 7.3 Relatie met MBO 7.4 Ontwikkelingen 8 Afspraken en resultaten werkafspraken Slot

23 Jaarverslag boven schoolse voorziening De Delta Algemeen 1.1 VOORWOORD: Voor u ligt het jaarverslag over het schooljaar van De Delta; boven schoolse voorziening van het samenwerkingsverband passend onderwijs VO Binnen het samenwerkingsverband is gecommuniceerd dat we het jaar voor ingaan passend onderwijs willen benutten om allerlei zaken op orde te krijgen. Een aantal processen zijn daarom ook verlopen met de insteek alsof passend onderwijs al in werking was getreden. Zo werd voor alle leerlingen die toegang tot De Delta onder instroom moesten krijgen een ontwikkelingsperspectief opgesteld door de VO school waar de leerling zich had aangemeld. Het schooljaar is eveneens een bijzonder jaar omdat per 01 augustus 2013 enkele belangrijke veranderingen zijn doorgevoerd. De nevenlocatie (De Poort), voor reboundleerlingen en het MBO traject, gelegen aan de Storm Buisingstraat is opgeheven. De leerlingen voor rebound en de MBO groep worden opgevangen in de trajecten op De Delta. Ook het personeel van de Storm Buisingstraat is overgekomen. Binnen De Delta waren er daardoor mogelijkheden voor leerlingen om naast de reguliere trajecten van De Delta ook afzonderlijke rebound trajecten in te zetten. In verscheidene klassen van De Delta werden plaatsen vrijgehouden waar rebound leerlingen konden worden geplaatst. Dat levert op dat voor rebound leerlingen meer mogelijkheden dicht bij de realiteit van het dagelijkse gebeuren in een school kan worden gewerkt. Uitgangspunt is dat het terugplaatsen daardoor gemakkelijker zal verlopen. De leerlingen van het MBO traject zaten wel twee dagen per week in een aparte groep. Tijdens deze dagen werd gewerkt aan AVO vakken, met de nadruk op taal en rekenen en op algemene vaardigheden zoals burgerschap. De overige 3 dagen werd gewerkt aan arbeidscompetenties via een stageplaats. Het jaar 2013 en de start van 2014 is een periode geweest in het teken van verandering, professionaliteit, continuïteit en toekomst. Verschillende onderwerpen zijn actueel gebleven zoals de samenwerking met de jeugdhulpverlening, het optimaliseren van het mbo-traject, het professionaliseren van de collega s m.b.t. de oplossingsgerichte benadering, de samenwerking met de VO-scholen, het ontwikkelen van kwaliteitszorg, het integreren van de rebound en mbo trajecten in De Delta.

24 1.2 VISIE EN DOELSTELLING Voor alle leerlingen een passende plaats! De Delta wil aan alle leerlingen die op De Delta geplaatst worden de meest optimale tijdelijke onderwijsplaats bieden. De Delta is daarnaast de schakel tussen scholen, ouders en zorginstanties om de leerling met succes terug te begeleiden naar de school van herkomst of om een passende vervolgplaats te bieden in het onderwijs. Op schoolniveau beoogt De Delta: scholen te ontlasten van gedragsmoeilijke leerlingen daar waar het veilig schoolklimaat in het geding is en het arsenaal van leerlingenzorg is uitgeput; scholen te ondersteunen bij het voortzetten van het onderwijs aan gedragsmoeilijke leerlingen. Op het niveau van de leerling beoogt De Delta: de kans te verhogen op een succesvolle terugkeer naar het reguliere onderwijs en daarmee het behalen van een startkwalificatie; bij te dragen aan verandering in gedrag, motivatie en verzuim bij de leerling. Op het niveau van het samenwerkingsverband en de gemeente beoogt De Delta: de zorgstructuur van het samenwerkingsverband te versterken; structureel schoolverzuim te voorkomen; bij te dragen aan het bestrijden van voortijdig schoolverlaten in de Leidse regio. Een belangrijke schakel zijn in het realiseren van een dekkend aanbod

25 1.3 DOEL EN WERKWIJZE De Delta is de bovenschoolse voorziening van het Samenwerkingsverband Passend Onderwijs 2801 VO. Het doel op De Delta is: * Om leerlingen uit (S)BaO die de overstap naar het regulier VMBO (LWOO) nog niet kunnen maken een onderwijsprogramma te bieden waarna ze die overstap wel succesvol kunnen maken. * Voor leerlingen die uitvallen in het VO en geplaatst worden op De Delta om de leerling, afhankelijk van het moment van instroom, weer succesvol terug te plaatsen (schakelen) dan wel een examentraject aan te bieden. Het examentraject omvat een schoolexamen met PTA van De Delta en het landelijk centraal schriftelijk/digitaal examen. De examens worden afgenomen onder de verantwoordelijkheid van Scholengroep Leonardo Da Vinci; locatie Da Vinci College Lammenschans. De werkwijze die De Delta hanteert om de leerlingen succesvol te laten zijn is, het aanbieden van een onderwijsprogramma met veel structuur en lesmomenten waarbij gericht wordt gewerkt aan het wegwerken van leerachterstanden en het emotioneel versterken van de leerling. Uitgangspunt van de begeleiding is de vraag : Welke onderwijsbehoeften heeft deze leerling en welke ondersteuning is nodig?. Daarbij is er intensieve begeleiding op het persoonlijke vlak en gerichte ondersteuning op de sociaal emotionele problematiek. Een hoge mate van maatwerk in de begeleiding van de leerling vormt de basis van de successen. 1.4 RESULTAAT ALGEMEEN De Delta startte het schooljaar met 204 leerlingen in 14 klassen. In de onder instroom zaten 45 leerlingen waarbij het doel is om de leerlingen zo snel mogelijk te schakelen. Voor sommigen na 1 jaar, anderen na 2 of 3 jaar. Vanuit de onder instroom kunnen leerlingen een tweejarige brugklas doen en anderen versnellen naar een eenjarige brugklas. In klas 2 is voor elke leerling het doel om te schakelen. De klassen 3 en 4 zijn volledig gericht op examinering VMBO. Waarbij voor leerlingen in klas 3 nog (beperkt) de mogelijkheid bestaat om te schakelen.

26 2 KWALITATIEVE EN KWANTITATIEVE RESULTATEN IN SCHOOLJAAR In september 2012 kreeg De Delta bezoek van de inspectie. Zoals vorig jaar vermeld in het jaarverslag waren de adviezen toen: Dit mooie pedagogisch klimaat vasthouden. De cognitieve doelen meer uitbouwen en formuleren. Resultaten onderbouwen door meting met genormeerde toetsen. Niet alleen sociaal emotionele doelen stellen maar ook op het cognitieve gebied. Maak individuele uitstroom en ontwikkelingsperspectieven in samenwerking met de toeleverende VO scholen. Deze ook noteren, bijstellen. De samenwerking met de overige VO scholen intensiveren. De Delta kan zich in de toekomst onderscheiden door het verfijnen van specifieke ortho- didactische aanpak. De adviezen zoals hierboven vermeld zijn uitgangspunten bij de omvorming en het verbeteren van De Delta. 2.1 GEGEVENS DE DELTA (zonder rebound/mbo traject) IN CIJFERS EN TOEGELICHT: Leerlingen aantallen per 1 oktober: Jaar Leerlingen aantal * 204 Sinds De Delta in 2010 haar nieuwe gebouw aan de Da Costastraat heeft is er plaats voor ongeveer 220 leerlingen (200 zou ideaal zijn). De grootte van de populatie loopt dit jaar terug door een beperking in de onder instroom; in plaats van 4 klassen is gestart met 3 klassen. Op deze manier is ook een lokaal vrijgemaakt voor de activiteiten van de MBO groep. *) Het betreft het aantal leerlingen dat is ingeschreven bij De Delta. Naast deze leerlingen is een variabel aantal leerlingen tijdelijk, maar wel dagelijks, aanwezig in het rebound traject. Daarnaast is er een groep leerlingen die het MBO traject volgt. Dat is een groep van maximaal 13 leerlingen die ingeschreven staan bij een VO school en middels een traject van 3 dagen stage en twee dagen AVO en vaardigheden op De Delta toegang verwerven voor een MBO opleiding Aantal onder instroom leerlingen (A,B,C klas) Jaar Aantal leerlingen De onder instroom van De Delta lag in 2013 rond de 45 leerlingen; een populatie voor 3 klassen. Uiteindelijk bleken 46 leerlingen de ondersteuning van De Delta zeker nodig te hebben; die zijn alle 46 toegelaten. Leerlingen onder instroom hebben over het algemeen hoge leerachterstanden en een uitgebreide ondersteuningsbehoefte zowel op leergebied als sociaal emotioneel.

Jaarverslag Loket Passend Onderwijs 2016

Jaarverslag Loket Passend Onderwijs 2016 Jaarverslag Loket Passend Onderwijs 2016 Inleiding Voor u ligt het jaarverslag van het Loket Passend Onderwijs van het Samenwerkingsverband Passend Onderwijs 2801. In dit jaarverslag treft u aan: doel

Nadere informatie

Jaarverslag PCL

Jaarverslag PCL Inleiding De permanente commissie leerling zorg (PCL) is de commissie die namens het bestuur van het samenwerkingsverband arrangementen toewijst te weten: toelaatbaarheidsverklaringen (TLV s ) voor het

Nadere informatie

JAARVERSLAG

JAARVERSLAG SAMENWERKINGSVERBAND Passend Onderwijs VO 2801 JAARVERSLAG PCL Jaarverslag PCL Inleiding Voor u ligt het jaarverslag van de Permanente Commissie Leerlingenzorg ( PCL ) van het Samenwerkingsverband Passend

Nadere informatie

De overgang naar het voortgezet onderwijs

De overgang naar het voortgezet onderwijs Loket Passend Onderwijs De overgang naar het voortgezet onderwijs Informatieavond De Vlieger 14 oktober 2014 PO VO 2014-2015 Loket Passend Onderwijs & Passend Primair Onderwijs Leiden De overstap van primair

Nadere informatie

De overgang naar het voortgezet onderwijs

De overgang naar het voortgezet onderwijs Loket Passend Onderwijs De overgang naar het voortgezet onderwijs Informatieavond De Vlieger 14 oktober 2015 PO VO 2015-2016 Loket Passend Onderwijs & Passend Primair Onderwijs Leiden De overstap van primair

Nadere informatie

Informatiemiddag PO-VO. 30 augustus 2017

Informatiemiddag PO-VO. 30 augustus 2017 Informatiemiddag PO-VO 30 augustus 2017 Nieuwe werkwijze ondersteuning in het kader van LWOO Met name informatie over de belangrijkste veranderingen Informatie over: Leer Weg Ondersteunend Onderwijs, &

Nadere informatie

INHOUDSOPGAVE. HOOFDSTUK 1. Doel en werkwijze. 1.1 Uitgangspunten 1.2 Doelstelling 1.2 Werkwijze 1.3 Medewerkers. HOOFDSTUK 2. Kwantitatieve gegevens

INHOUDSOPGAVE. HOOFDSTUK 1. Doel en werkwijze. 1.1 Uitgangspunten 1.2 Doelstelling 1.2 Werkwijze 1.3 Medewerkers. HOOFDSTUK 2. Kwantitatieve gegevens Inleiding Voor u ligt het jaarverslag van het Loket Passend Onderwijs van het Samenwerkingsverband Passend Onderwijs 2801. In dit jaarverslag treft u aan: doel en werkwijze van het Loket, kwantitatieve

Nadere informatie

JAARVERSLAG 2016 Jaarverslag De Delta 2016

JAARVERSLAG 2016 Jaarverslag De Delta 2016 JAARVERSLAG 216 Jaarverslag boven schoolse voorziening De Delta 216 1 Algemeen 1.1 VOORWOORD: Voor u ligt het jaarverslag over het schooljaar 215-216 van De Delta; boven schoolse voorziening van het samenwerkingsverband

Nadere informatie

Overstapmomenten. De overstap van primair naar voortgezet onderwijs (PO naar VO)

Overstapmomenten. De overstap van primair naar voortgezet onderwijs (PO naar VO) Overstapmomenten Onderstaand overzicht geeft de verschillende overstapmomenten weer binnen het onderwijs met daaraan gekoppeld de route die gevolgd moet worden om extra ondersteuning aan te vragen. We

Nadere informatie

Toelatingsprocedure 2015-2016 PO en VO Velsen

Toelatingsprocedure 2015-2016 PO en VO Velsen Toelatingsprocedure 2015-2016 PO en VO Velsen Vastgesteld op 12 november 2014 Inhoud 1. Toelatingsprocedure PO - VO Velsen 1.1 Verantwoording 1.2 De leerlingen waar de afspraken voor gelden 1.3 Overeenstemming

Nadere informatie

Notitie optimaliseren overgang PO-VO voor leerlingen met extra ondersteuningsbehoeften

Notitie optimaliseren overgang PO-VO voor leerlingen met extra ondersteuningsbehoeften Notitie optimaliseren overgang PO-VO voor leerlingen met extra ondersteuningsbehoeften In diverse (strategische) sessies van het samenwerkingsverband PO LHA en Samenwerkingsverband VO De Langstraat over

Nadere informatie

nieuwe werkwijze ondersteuning in het kader van LWOO en praktijkonderwijs

nieuwe werkwijze ondersteuning in het kader van LWOO en praktijkonderwijs 1 Notitie nieuwe werkwijze ondersteuning in het kader van LWOO en praktijkonderwijs Inleiding Het bestuur van het samenwerkingsverband heeft consensus bereikt over de bekostigingssystematiek LWOO. Het

Nadere informatie

Overgang van Primair naar Voortgezet Onderwijs Almere

Overgang van Primair naar Voortgezet Onderwijs Almere Overgang van Primair naar Voortgezet Onderwijs Almere Voorlopig advies groep 6 en 7 Aan het einde van het schooljaar groep 6 en 7 geeft de PO school na overleg met ouders een voorlopig schooladvies 1.

Nadere informatie

Toelatingsprocedure 2016 2017 PO en VO Velsen

Toelatingsprocedure 2016 2017 PO en VO Velsen Toelatingsprocedure 2016 2017 PO en VO Velsen Inhoud 1. Toelatingsprocedure PO - VO Velsen 1.1 Verantwoording 1.2 De leerlingen waar de afspraken voor gelden 1.3 Overeenstemming binnen de regio 2. Van

Nadere informatie

Ondersteuningstoewijzing gaat over de wijze waarop leerlingen die extra ondersteuning behoeven die ondersteuning kunnen ontvangen.

Ondersteuningstoewijzing gaat over de wijze waarop leerlingen die extra ondersteuning behoeven die ondersteuning kunnen ontvangen. 4.3. Ondersteuningstoewijzing: de route Ondersteuningstoewijzing gaat over de wijze waarop leerlingen die extra ondersteuning behoeven die ondersteuning kunnen ontvangen. 4.3.1. Route bij verwijzing, gemeenschappelijk

Nadere informatie

Ouderfolder POVO-procedure. Regio Utrecht West

Ouderfolder POVO-procedure. Regio Utrecht West Ouderfolder POVO-procedure Regio Utrecht West Beste ouder(s), verzorger(s), Uw kind zit in groep 8 en zal komend jaar de overstap maken naar de middelbare school. Dit is een grote stap, na al die jaren

Nadere informatie

Landelijke criteria voor de toelaatbaarheidsverklaring SBO en cluster-3 en cluster-4 onderwijs

Landelijke criteria voor de toelaatbaarheidsverklaring SBO en cluster-3 en cluster-4 onderwijs Landelijke criteria voor de toelaatbaarheidsverklaring SBO en cluster-3 en cluster-4 onderwijs Versie 3 1 In oktober 2013 is de landelijke werkgroep Arrangeren en Indiceren door de raad van bestuur (rvb)

Nadere informatie

AANVULLING ONDERSTEUNINGSPLAN PARAGRAAF 9: PRAKTIJKONDERWIJS EN LEERWEGONDERSTEUNING

AANVULLING ONDERSTEUNINGSPLAN PARAGRAAF 9: PRAKTIJKONDERWIJS EN LEERWEGONDERSTEUNING AANVULLING ONDERSTEUNINGSPLAN PARAGRAAF 9: PRAKTIJKONDERWIJS EN LEERWEGONDERSTEUNING De wet Op 1 januari 2016 worden het leerwegondersteunend onderwijs (lwoo) en het praktijkonderwijs (pro) onderdeel van

Nadere informatie

VAN PO NAAR VO IN HELMOND-PEELLAND

VAN PO NAAR VO IN HELMOND-PEELLAND VAN PO NAAR VO IN HELMOND-PEELLAND MARJA VAN LEEUWEN HANNIE SMOLDERS 8 OKTOBER 2015 PROGRAMMA Passend onderwijs, algemeen Passend onderwijs in Helmond-Peelland VO Van po naar vo - Leerwegondersteunend

Nadere informatie

Handreiking voor PO scholen betreffende invoering in het VO van

Handreiking voor PO scholen betreffende invoering in het VO van Handreiking voor PO scholen betreffende invoering in het VO van 1. leerrendementen ter vervanging van de LWOO regeling 2. de TLV PrO ter vervanging van de huidige beschikking PrO Aanmelding bij het VO

Nadere informatie

Capellenborg. Aanmelding. leerling met een didactische achterstand. (voorheen LWOO)

Capellenborg. Aanmelding. leerling met een didactische achterstand. (voorheen LWOO) Capellenborg Aanmelding leerling met een didactische achterstand (voorheen LWOO) 2016-2017 Inhoud Bladzijde Voorwoord 2 Inleiding Zorgarrangement De situatie op de Capellenborg De procedure van aanmelding

Nadere informatie

Procedure advies en aanmelding september 2014. Samenwerken aan Passend Onderwijs voor elke leerling

Procedure advies en aanmelding september 2014. Samenwerken aan Passend Onderwijs voor elke leerling Procedure advies en aanmelding september 2014 Voorbereiding PO Juni Planningsafspraken met bureau School & Onderwijs Service (SOS) 2 toetsmomenten(dagdelen): NIO en PMT-K2 Drempelonderzoek Voorbereiding

Nadere informatie

Handreiking voor PO scholen betreffende invoering in het VO van

Handreiking voor PO scholen betreffende invoering in het VO van Handreiking voor PO scholen betreffende invoering in het VO van 1. leerrendementen ter vervanging van de LWOO regeling 2. de TLV PrO ter vervanging van de huidige beschikking PrO Aanmelding bij het VO

Nadere informatie

Onderwijsondersteuningsarrangementen

Onderwijsondersteuningsarrangementen Rebound 3.0 Onderwijsondersteuningsarrangementen ten behoeve van Samenwerkingsverband Passend Onderwijs VO 31.04 Westelijke Mijnstreek 001 Rebound 3.0 Onderwijsondersteuningsarrangementen SWV WM 5 juli

Nadere informatie

Van Kinsbergen college

Van Kinsbergen college AANMELDING LWOO Van Kinsbergen college Van Kinsbergen college 3 VOORWOORD In de praktijk blijkt dat de aanmelding voor leerlingen met LWOO (leerweg ondersteunend onderwijs) een lastige materie is. Om de

Nadere informatie

LWOO Open dag LOcatie csg BeiLen 5 februari 2015 Open dag LOcatie SaLLand 7 februari 2015

LWOO Open dag LOcatie csg BeiLen 5 februari 2015 Open dag LOcatie SaLLand 7 februari 2015 LWOO Open dag Locatie CSG Beilen 5 februari 2015 open dag locatie Salland 7 februari 2015 Inhoud 4 Leerwegondersteunend onderwijs 4 Een eigen plek 5 Zorgadviesteam 5 Aanmelding en toelating 6 Centrale

Nadere informatie

Verplichte heroverweging basisschooladvies bij hogere eindtoetsscore

Verplichte heroverweging basisschooladvies bij hogere eindtoetsscore De overgang van de basisschool naar de middelbare school is een belangrijk moment in de schoolloopbaan van leerlingen. Daarom is er terecht veel aandacht voor: bij ons als school, bij ouders en leerlingen.

Nadere informatie

Regeling rugzakleerlingen in het Passend Onderwijs

Regeling rugzakleerlingen in het Passend Onderwijs Onderwijsondersteuningsroute: Instroom van leerlingen met rugzak (concept versie 5 september 2013; ontwikkeld door de Werkgroep Passend Onderwijs Toewijzing Onderwijsondersteuning van Koers VO). - De onderwijsondersteuningsroute

Nadere informatie

Handreiking. In welke situatie wordt een TLV aangevraagd? Wat is nodig om een TLV aan te vragen?

Handreiking. In welke situatie wordt een TLV aangevraagd? Wat is nodig om een TLV aan te vragen? Handreiking Toelaatbaarheidsverklaring voor kinderen tot 13 jaar voor scholen in het samenwerkingsverband (SWV) Primair Onderwijs Duin- en Bollenstreek A. Basisonderwijs pag. 2-4 B. Speciaal basisonderwijs

Nadere informatie

Op weg naar Passend Onderwijs in Zuidwest Friesland

Op weg naar Passend Onderwijs in Zuidwest Friesland Passend Onderwijs Op weg naar Passend Onderwijs in Zuidwest Friesland Pyt Nauta, OOP-dag 7 november 2017 Waarom deze ontwikkeling? Ouders manifesteren zich Maatschappelijk perspectief Jarenlange pogingen

Nadere informatie

Heeft u een zoon of dochter in groep 8? Dan is deze brochure voor u.

Heeft u een zoon of dochter in groep 8? Dan is deze brochure voor u. Heeft u een zoon of dochter in groep 8? Dan is deze brochure voor u. Uw kind gaat naar het Voortgezet Onderwijs en daar komt veel bij kijken. Per schooljaar 2013-2014 wordt er in de Regio Utrecht West

Nadere informatie

VAN PO NAAR VO IN HELMOND-PEELLAND

VAN PO NAAR VO IN HELMOND-PEELLAND VAN PO NAAR VO IN HELMOND-PEELLAND MARJA VAN LEEUWEN HANNIE SMOLDERS 13 OKTOBER 2016 PROGRAMMA Passend onderwijs, algemeen Passend onderwijs in Helmond-Peelland VO Van po naar vo - Leerwegondersteunend

Nadere informatie

BELEIDSINFORMATIE over beschikkingen en arrangementen in verband met de invoering van Passend Onderwijs per 1 augustus 2014

BELEIDSINFORMATIE over beschikkingen en arrangementen in verband met de invoering van Passend Onderwijs per 1 augustus 2014 BELEIDSINFORMATIE over beschikkingen en arrangementen in verband met de invoering van Passend Onderwijs per 1 augustus 2014 Inleiding Met de invoering van nieuwe wettelijke bepalingen mbt passend onderwijs

Nadere informatie

Jaarverslag Permanente Commissie Leerlingenzorg (PCL) SWV de Liemers 11.4

Jaarverslag Permanente Commissie Leerlingenzorg (PCL) SWV de Liemers 11.4 PCL Jaarverslag 2010/2011 Jaarverslag Permanente Commissie Leerlingenzorg (PCL) SWV de Liemers 11.4 Hierbij presenteren wij het jaarverslag 2010 2011 van de Permanente Commissie Leerlingenzorg van het

Nadere informatie

LWOO / PrO-show. Voorlichting over LWOO-PrO Schooljaar

LWOO / PrO-show. Voorlichting over LWOO-PrO Schooljaar LWOO / PrO-show Voorlichting over LWOO-PrO Schooljaar 2017-2018 vanuit (s)bao naar vmbo basisberoeps- gerichte leerweg kaderberoeps- gerichte leerweg gemengde/ theoretische leerweg Leerwegondersteuning

Nadere informatie

Wat worden leerlingen en ouders hier beter van? Wat levert het op voor leerkrachten, scholen en partners?

Wat worden leerlingen en ouders hier beter van? Wat levert het op voor leerkrachten, scholen en partners? Wat worden leerlingen en ouders hier beter van? Wat levert het op voor leerkrachten, scholen en partners? Passend onderwijs Zorg- en adviesteams Integraal indiceren Centrum voor jeugd en gezin De lokale

Nadere informatie

Handreiking. In welke situatie wordt een TLV aangevraagd? Wat is nodig om een TLV aan te vragen?

Handreiking. In welke situatie wordt een TLV aangevraagd? Wat is nodig om een TLV aan te vragen? december 2016 Handreiking Toelaatbaarheidsverklaring voor kinderen tot 13 jaar voor scholen in het samenwerkingsverband (SWV) Primair Onderwijs Duin- en Bollenstreek A. Basisonderwijs pag. 2-4 B. Speciaal

Nadere informatie

Routekaart bij schoolwisseling

Routekaart bij schoolwisseling Routekaart bij schoolwisseling Onderstaande routes gelden voor basisscholen en vo-scholen binnen de samenwerkingsverbanden po en vo Zuid-Kennemerland. Als de 1 bij de aanmelding op een schriftelijk hebben

Nadere informatie

Protocol overstap PO VO, OBS De Drentse Hoek

Protocol overstap PO VO, OBS De Drentse Hoek Protocol overstap PO VO, OBS De Drentse Hoek In het schooljaar 2014-2015 werd de wet centrale eindtoets Primair Onderwijs ingevoerd. Volgens de wet is het basisschooladvies leidend bij de toelating van

Nadere informatie

Bovo procedure O.B.S. Prinses Catharina Amalia schooljaar

Bovo procedure O.B.S. Prinses Catharina Amalia schooljaar Bovo procedure O.B.S. Prinses Catharina Amalia schooljaar 2016-2017 In de bovenbouw begint de voorbereiding op het voortgezet onderwijs (VO). Vanaf groep 6 worden de leerlingen nauw gevolgd als er achterstanden

Nadere informatie

Werkwijze Adviescommissie Toelaatbaarheid SWV VO De Langstraat

Werkwijze Adviescommissie Toelaatbaarheid SWV VO De Langstraat Werkwijze Adviescommissie Toelaatbaarheid SWV VO De Langstraat Vooraf Binnen het SWV VO De Langstraat hebben de scholen voor voortgezet onderwijs uitgebreide afspraken gemaakt over de inzet van ondersteuning

Nadere informatie

Protocol De overstap naar het voortgezet onderwijs. versie 1.7

Protocol De overstap naar het voortgezet onderwijs. versie 1.7 Protocol De overstap naar het voortgezet onderwijs. versie 1.7 Voor leerlingen en ouders is de overstap naar het voortgezet onderwijs een grote stap. Goede voorlichting en een goede voorbereiding zijn

Nadere informatie

Protocol Advies keuze voortgezet onderwijs

Protocol Advies keuze voortgezet onderwijs Protocol Advies keuze voortgezet onderwijs Obs Valkenhorst Bremstraat 14 9404 GD Assen 0592-331393 directie@devalkenhorst.nl www.devallkenhorst.nl Protocol Advies schoolkeuze Voortgezet Onderwijs Aanmelding

Nadere informatie

LWOO / PrO-show. Voorlichting over LWOO & Praktijkonderwijs Schooljaar

LWOO / PrO-show. Voorlichting over LWOO & Praktijkonderwijs Schooljaar LWOO / PrO-show Voorlichting over LWOO & Praktijkonderwijs Schooljaar 2018-2019 Agenda Waarom LWOO / PrO-show? Criteria en testinstrumenten Welke leerlingen testen? Testprocedure Onderwijskundig rapport

Nadere informatie

Bijlage 16 Procedures voor het aanvragen van een toelaatbaarheidsverklaring voor voortgezet speciaal onderwijs

Bijlage 16 Procedures voor het aanvragen van een toelaatbaarheidsverklaring voor voortgezet speciaal onderwijs Bijlage 16 Procedures voor het aanvragen van een toelaatbaarheidsverklaring voor voortgezet speciaal onderwijs De vier samenwerkingsverbanden in de regio (SWVZHW, SWV VO Delflanden, ICOZ en SWV VO Westland)

Nadere informatie

Samenwerkingsverband VO Delft en omstreken

Samenwerkingsverband VO Delft en omstreken Samenwerkingsverband VO Delft en omstreken Wettelijk kader: Zorgen dat leerlingen met een onderwijs- en zorgbehoefte een passend onderwijsaanbod krijgen aangeboden. Eerst alleen gericht op de leerlingen

Nadere informatie

Plaatsingsprocedure leerjaar 1. Clusius College Castricum

Plaatsingsprocedure leerjaar 1. Clusius College Castricum Plaatsingsprocedure leerjaar 1 Inhoud 1. Plaatsingscommissie blz. 3 A. Doel van de plaatsingscommissie blz. 3 B. Samenstelling, taken blz. 3 C. Ondersteuning: blz. 3 externe deskundigen interne deskundigen

Nadere informatie

Routekaart bij schoolwisseling

Routekaart bij schoolwisseling Routekaart bij schoolwisseling Onderstaande routes gelden voor basisscholen en vo-scholen binnen de samenwerkingsverbanden po en vo Zuid-Kennemerland. Als de ouders 1 bij de aanmelding op een vo-school

Nadere informatie

ZORGPLAN. Christelijk Lyceum Delft VMBO

ZORGPLAN. Christelijk Lyceum Delft VMBO ZORGPLAN Christelijk Lyceum Delft VMBO 1 Missie en visie van de school Het CLD wil zijn leerlingen een veilige omgeving bieden, waarin zij kunnen opgroeien tot verantwoordelijke en vrije mensen. Wij beschouwen

Nadere informatie

Van speciaal naar regulier onderwijs: een hele overstap! Het Congres 29 november 2013

Van speciaal naar regulier onderwijs: een hele overstap! Het Congres 29 november 2013 Van speciaal naar regulier onderwijs: een hele overstap! Het Congres 29 november 2013 #speciaalgewoon Wie bent u? Wie zijn wij? Aleid Schipper Maartje Reitsma Jos Vinders en Kees Verweij Van terugplaatsen

Nadere informatie

Adviesformulier VO Bijlage Sociaal-emotionele ontwikkeling

Adviesformulier VO Bijlage Sociaal-emotionele ontwikkeling Gemeente Arnhem Adviesformulier VO Bijlage Sociaal-emotionele ontwikkeling t.b.v het schooladvies bij het verlaten van het primair onderwijs en t.b.v. LWOO/PrO-procedure. Toelichting De Wet Eindtoets en

Nadere informatie

Voorbeeld efficiënte inpassing lwoo en pro binnen passend onderwijs.

Voorbeeld efficiënte inpassing lwoo en pro binnen passend onderwijs. [Typ hier] Voorbeeld efficiënte inpassing lwoo en pro binnen passend onderwijs. 11 mei 2015 Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Deze handreiking is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met:

Nadere informatie

Van speciaal naar regulier onderwijs: een hele overstap! Werkconferentie 9 oktober 2013

Van speciaal naar regulier onderwijs: een hele overstap! Werkconferentie 9 oktober 2013 Van speciaal naar regulier onderwijs: een hele overstap! Werkconferentie 9 oktober 2013 Van terugplaatsen naar overstappen! Doelgroep Van cluster 4: regulier: Naar - speciaal onderwijs (so) - basisonderwijs

Nadere informatie

Criteria voor de toelaatbaarheidsverklaring speciaal basisonderwijs en speciaal onderwijs cluster 3 en 4 1

Criteria voor de toelaatbaarheidsverklaring speciaal basisonderwijs en speciaal onderwijs cluster 3 en 4 1 Criteria voor de toelaatbaarheidsverklaring speciaal basisonderwijs en speciaal onderwijs cluster 3 en 4 1 Inleiding De scholen in een samenwerkingsverband stellen minstens eenmaal in de vier jaar een

Nadere informatie

Toelichting ontwikkelingsperspectief

Toelichting ontwikkelingsperspectief Toelichting ontwikkelingsperspectief Dit document is bedoeld als achtergrond informatie voor de scholen, maar kan ook (in delen, zo gewenst) gebruikt worden als informatie aan ouders, externe partners

Nadere informatie

Protocol Advisering PO VO OBS De Straap

Protocol Advisering PO VO OBS De Straap Protocol Advisering PO VO OBS De Straap Protocol advisering PO-VO OBS De Straap versie 1.3 l februari 2018 1 Status Datum Silke Vos Document versie 1.3 afgerond 01-02-2018 MR Instemming verleend 08-02-2018

Nadere informatie

Passend onderwijs Voorblad 1: Foto Typ hier de titel

Passend onderwijs Voorblad 1: Foto Typ hier de titel Passend onderwijs Voorblad 1: Foto Typ hier de titel Opbouw presentatie Voorblad 2: Watermerk Typ hier de titel Voorblad 2: Watermerk Typ hier de titel Waarom passend onderwijs? Minder thuiszitters. Meer

Nadere informatie

Tussenvoorziening in beeld

Tussenvoorziening in beeld Bijlage 7 Tussenvoorzieningen in beeld Tussenvoorziening in beeld In het samenwerkingsverband bevinden zich zes tussenvoorzieningen onder verantwoordelijkheid van één of meerdere schoolbesturen. Tussenvoorzieningen

Nadere informatie

SWV Eemland Zorgplan 2011-2012. Collectieve Ambitie

SWV Eemland Zorgplan 2011-2012. Collectieve Ambitie SWV-VO Eemland Postbus 1558 3800 BN Amersfoort 033 4480304 06 20539906 www.swveemland.nl - info@swveemland.nl SWV Eemland Zorgplan 2011-2012 Collectieve Ambitie I. Algemeen Op 11 februari 2010 heeft een

Nadere informatie

Het loket van het SWV VO Lelystad. 1. Inleiding

Het loket van het SWV VO Lelystad. 1. Inleiding Het loket van het SWV VO Lelystad 1. Inleiding In deze notitie wordt het loket van het SWV VO Lelystad geïntroduceerd. Het loket van het SWV VO Lelystad is verantwoordelijk voor het afgeven van TLV s voor

Nadere informatie

ROUTE A: LEERLING WORDT AANGEMELD BIJ EEN BASISSCHOOL

ROUTE A: LEERLING WORDT AANGEMELD BIJ EEN BASISSCHOOL ONDERSTEUNINGTOEWIJZINGSROUTE De toeleiding naar passende ondersteuning vindt plaats op basis van arrangeren. Arrangeren wordt gedefinieerd als het proces om te komen tot een match tussen onderwijsbehoefte

Nadere informatie

NOTITIE van de samenwerkingsverbanden en PO 1 en VO. 1. Inleiding

NOTITIE van de samenwerkingsverbanden en PO 1 en VO. 1. Inleiding NOTITIE 10-14 van de samenwerkingsverbanden 23-05 en 24-03 PO 1 en 23-05 VO 1. Inleiding Zowel in de nieuwe samenwerkingsverbanden (in het vervolg SWV) PO als in het SWV VO is er een helder beeld van passend

Nadere informatie

Passend onderwijs Wat is passend onderwijs? Waarom wordt passend onderwijs ingevoerd?

Passend onderwijs Wat is passend onderwijs? Waarom wordt passend onderwijs ingevoerd? Passend onderwijs Wat is passend onderwijs? Elk kind heeft recht op goed onderwijs. Ook kinderen die extra ondersteuning nodig hebben. Het kabinet wil dat zoveel mogelijk kinderen naar een gewone school

Nadere informatie

Aanvulling lwoo-pro Regionaal Ondersteuningsplan Samenwerkingsverband Voortgezet Onderwijs Zuidoost Utrecht 2014-2015 t/m 2017-2018

Aanvulling lwoo-pro Regionaal Ondersteuningsplan Samenwerkingsverband Voortgezet Onderwijs Zuidoost Utrecht 2014-2015 t/m 2017-2018 Aanvulling lwoo-pro Regionaal Ondersteuningsplan Samenwerkingsverband Voortgezet Onderwijs Zuidoost Utrecht 2014-2015 t/m 2017-2018 Leerwegondersteunend en praktijkonderwijs bij het swv Toelichting. Met

Nadere informatie

Voor leerlingen die extra aandacht nodig hebben LWOO leerweg ondersteunend onderwijs PRO praktijkonderwijs Kenmerken: kleinere groepen, werken in eigen tempo, bij LWOO zelfde vmbo-programma als in het

Nadere informatie

Overgangsprocedure PO-VO 2019

Overgangsprocedure PO-VO 2019 Overgangsprocedure PO-VO 2019 Samenwerkingsverband PassendWijs en Samenwerkingsverband V(S)O 25.06 coördineren samen de overgang van primair onderwijs naar voortgezet onderwijs binnen de gemeentes Arnhem,

Nadere informatie

Team passend onderwijs wat is het, hoe werkt het?

Team passend onderwijs wat is het, hoe werkt het? Team passend onderwijs wat is het, hoe werkt het? werkgroep bundelen van expertise, 25 mei 2012 Aanleiding voor een team passend onderwijs Passend onderwijs betekent dat iedere leerling het onderwijs en

Nadere informatie

Overstapprocedure PO-VO Duin- en Bollenstreek

Overstapprocedure PO-VO Duin- en Bollenstreek Overstapprocedure PO-VO Duin- en Bollenstreek Versie september 2018 Inleiding In dit document wordt de overstapprocedure van primair naar voortgezet onderwijs beschreven in de regio Duin- en Bollenstreek.

Nadere informatie

Overgang POVO bij leerlingen met ondersteuningsbehoeften

Overgang POVO bij leerlingen met ondersteuningsbehoeften Overgang POVO bij leerlingen met ondersteuningsbehoeften 1. Inleiding Per 1 januari 2017 heeft het samenwerkingsverband m.b.t. lwoo gekozen voor opting out. Wij spreken niet meer van lwoo maar gebruiken

Nadere informatie

Onderwijsvoorziening

Onderwijsvoorziening Onderwijsvoorziening 1. Doel van de onderwijsondersteuning Inleiding Veel leerlingen van het Viertaal College maken de overstap naar het regulier voortgezet onderwijs het Regius College. Omdat deze groep

Nadere informatie

Overgangsprocedure PO-VO 2019

Overgangsprocedure PO-VO 2019 Overgangsprocedure PO-VO 2019 Samenwerkingsverband PassendWijs en Samenwerkingsverband V(S)O 25.06 coördineren samen de overgang van primair onderwijs naar voortgezet onderwijs binnen de gemeentes Arnhem,

Nadere informatie

In de taakomschrijving van de PCL staat dat jaarlijks verslag gedaan wordt van de door PCL-leden verrichte werkzaamheden.

In de taakomschrijving van de PCL staat dat jaarlijks verslag gedaan wordt van de door PCL-leden verrichte werkzaamheden. Jaarverslag PCL 2013 2014 Gereformeerd primair onderwijs Zorgfederatie Kompas (56-09) Permanente commissie leerlingenzorg Postbus 139, 3800 AC Amersfoort 033-4701315 1 Amersfoort, oktober 2014 Voorwoord

Nadere informatie

Aanmeldingsprocedure voor Leerwegondersteunend Onderwijs en praktijkonderwijs schooljaar

Aanmeldingsprocedure voor Leerwegondersteunend Onderwijs en praktijkonderwijs schooljaar SWV 30-09 SWV 30-10 De Langstraat VO Primair Onderwijs Aanmeldingsprocedure voor Leerwegondersteunend Onderwijs en praktijkonderwijs schooljaar 2016-2017 Drunen, 3 maart 2016 Inleiding Het leerwegondersteunend

Nadere informatie

SG W.J. Bladergroen. vmbo - lwoo, OPDC, ISK en praktijkonderwijs algemeen toegankelijk

SG W.J. Bladergroen. vmbo - lwoo, OPDC, ISK en praktijkonderwijs algemeen toegankelijk SG W.J. Bladergroen vmbo - lwoo, OPDC, ISK en praktijkonderwijs algemeen toegankelijk SG W.J. Bladergroen Wie zijn we? 1 Bladergroen is een kleine, gezellige en veilige school waarin verschillende onderdelen

Nadere informatie

kies VO kies ondersteuningsloket kies aanmelding

kies VO kies ondersteuningsloket kies aanmelding De doorstroom van PO naar VO Ieder leerling op de best passende plek Doel: Voorlichting overgangsprocedure Marlies Willems Coördinatie S a m e n w e r k i n g s v e r b a n d P a s s e n d Vo o r t g e

Nadere informatie

Toelaatbaarheidsverklaring voor kinderen tot 13 jaar

Toelaatbaarheidsverklaring voor kinderen tot 13 jaar Handreiking september 2016 Toelaatbaarheidsverklaring voor kinderen tot 13 jaar A. Basisonderwijs pag. 2-4 B. Speciaal basisonderwijs pag. 5-7 C. Speciaal onderwijs pag. 8-11 D. Aanmelding rechtstreeks

Nadere informatie

Procedure aanvraag Lwoo/PrO. Voor leerlingen met een aanvullende ondersteuningsbehoefte in het reguliere voortgezet onderwijs

Procedure aanvraag Lwoo/PrO. Voor leerlingen met een aanvullende ondersteuningsbehoefte in het reguliere voortgezet onderwijs Procedure aanvraag Lwoo/PrO Voor leerlingen met een aanvullende ondersteuningsbehoefte in het reguliere voortgezet onderwijs Aanmelding in het voortgezet onderwijs PO/VO Pré-advies bij ODC omtrent passend

Nadere informatie

Januari Jaarverslag 2016 betreffende Toelaatbaarheidsverklaringen LWOO, PrO en VSO

Januari Jaarverslag 2016 betreffende Toelaatbaarheidsverklaringen LWOO, PrO en VSO Januari 2017 Jaarverslag 2016 betreffende Toelaatbaarheidsverklaringen LWOO, PrO en VSO Inleiding Het Samenwerkingsverband V(S)O Duin- en Bollenstreek (hierna benoemd als het Samenwerkingsverband) is verantwoordelijk

Nadere informatie

AANVRAAG BIJDRAGE AGENDA PASSEND ONDERWIJS

AANVRAAG BIJDRAGE AGENDA PASSEND ONDERWIJS AANVRAAG BIJDRAGE AGENDA PASSEND ONDERWIJS 2018-2019 Voor 1 juli 2018 de volledig ingevulde aanvraag aanleveren bij het Swv (b.wiggers@swvduinenbollenstreek.nl) Inleiding Vanuit de Agenda Passend Onderwijs

Nadere informatie

OPEN DAG CSG BEILEN 01 FEBRUARI 2018

OPEN DAG CSG BEILEN 01 FEBRUARI 2018 OPEN DAG CSG BEILEN 01 FEBRUARI 2018 OPEN DAG SALLAND 03 FEBRUARI 2018 LOCATIES LOCATIE SALLAND Salland 4 9405 GM ASSEN 0592-390290 LOCATIE CSG BEILEN De Omloop 4 9411 KA BEILEN 0593-522819 CSVINCENTVANGOGH.NL

Nadere informatie

Toelating. tot het leerwegondersteunend- en praktijkonderwijs

Toelating. tot het leerwegondersteunend- en praktijkonderwijs Toelating tot het leerwegondersteunend- en praktijkonderwijs Waarom deze brochure? Het Samenwerkingsverband VO-VSO Nijmegen e.o. wil u door middel van deze brochure informatie geven over de toelating tot

Nadere informatie

Ondersteuningsprofiel. rsg Simon Vestdijk Harlingen/Franeker

Ondersteuningsprofiel. rsg Simon Vestdijk Harlingen/Franeker Ondersteuningsprofiel rsg Simon Vestdijk Harlingen/Franeker Inhoud Voorwoord... 3 0. De doelgroep van onze school/locatie... 4 1. Organisatie onderwijsondersteuning... 4 2. Interne ondersteuning... 5 3.

Nadere informatie

CVI-indicaties en toelaatbaarheidsverklaringen; (her)beoordelingen

CVI-indicaties en toelaatbaarheidsverklaringen; (her)beoordelingen CVI-indicaties en toelaatbaarheidsverklaringen; (her)beoordelingen Informatie t.b.v. scholen voor speciaal basisonderwijs (SBAO) en speciaal onderwijs (SO) in Samenwerkingsverband (SWV) Kop van Noord-Holland

Nadere informatie

Procesbeschrijving ondersteuning op niveau 1,2,3 en 4. I : Algemeen

Procesbeschrijving ondersteuning op niveau 1,2,3 en 4. I : Algemeen I : Algemeen Richtinggevend kader De visie van het samenwerkingsverband: kijken naar kansen en mogelijkheden in plaats van naar belemmeringen; Het proces van extra ondersteuning en verwijzen binnen onze

Nadere informatie

kies VO kies ondersteuningsloket

kies VO kies ondersteuningsloket De doorstroom van PO naar VO Ieder leerling op de best passende plek Doel: Voorlichting overgangsprocedure Marlies Willems Coördinatie S a m e n w e r k i n g s v e r b a n d P a s s e n d Vo o r t g e

Nadere informatie

Plaatsingsprocedure leerjaar 1. Clusius College Castricum

Plaatsingsprocedure leerjaar 1. Clusius College Castricum Plaatsingsprocedure leerjaar 1 Inhoud 1. Plaatsingscommissie blz. 3 A. Doel van de plaatsingscommissie blz. 3 B. Samenstelling, taken blz. 3 C. Ondersteuning: blz. 3 externe deskundigen interne deskundigen

Nadere informatie

Ondersteuningsplan Regsam. (VO Zoetermeer)

Ondersteuningsplan Regsam. (VO Zoetermeer) Ondersteuningsplan Regsam (VO Zoetermeer) Een samenvatting van het ondersteuningsplan op basis van de elementen die volgens de MR/GMR van RESPONZ vanuit het (V)SO- van belang zijn bij de beoordeling en

Nadere informatie

POVO afspraken schooljaar

POVO afspraken schooljaar POVO afspraken schooljaar 2017-2018 Definitieve versie 1.0 Mei 2017 Inhoud 1. Introductie 2. Overstapproces a. POVO kalender b. Informatieverstrekking c. Schooladvies d. Aanmelding voortgezet onderwijs

Nadere informatie

ALS ONDERWIJS MIJ NIET PAST MAG IK HET DAN RUILEN?

ALS ONDERWIJS MIJ NIET PAST MAG IK HET DAN RUILEN? ALS ONDERWIJS MIJ NIET PAST MAG IK HET DAN RUILEN? Omslag in denken en handelen: van deficit-denken naar handelen vanuit onderwijsbehoeften In plaats van: Deze leerling heeft ADHD,ODD, ASS, Dyslexie, Dyscalculie,

Nadere informatie

Deel 1. Inleiding en stappenplan. oktober 2012

Deel 1. Inleiding en stappenplan. oktober 2012 Werkgroep overgang primair onderwijs naar voortgezet onderwijs in de Zaanstreek Informatiebrochure overgang van Primair Onderwijs naar Voortgezet Onderwijs Deel 1 Inleiding en stappenplan oktober 2012

Nadere informatie

Routes voor het aanvragen van een TLV. Besproken in directiekring VSO

Routes voor het aanvragen van een TLV. Besproken in directiekring VSO Routes voor het aanvragen van een TLV Besproken in directiekring VSO 13 november 2014 Inleiding Samenwerkingsverbanden merken dat er veel onduidelijk is, wanneer een leerling een TLV voor het VSO nodig

Nadere informatie

PROTOCOL instroom, doorstroom en uitstroom van leerlingen

PROTOCOL instroom, doorstroom en uitstroom van leerlingen PROTOCOL instroom, doorstroom en uitstroom van leerlingen Protocol instroom, doorstroom en uitstroom Jenaplanschool de Wiekslag okt 15 1 Inhoud Instroom leerlingen... 3 Aanmelding vierjarige;... 3 Aanmelding

Nadere informatie

Speciaal Gewoon overstappen van speciaal naar regulier onderwijs. Cees de Wit, Maartje Reitsma Schoolpsychologencongres 2014

Speciaal Gewoon overstappen van speciaal naar regulier onderwijs. Cees de Wit, Maartje Reitsma Schoolpsychologencongres 2014 Speciaal Gewoon overstappen van speciaal naar regulier onderwijs Cees de Wit, Maartje Reitsma Schoolpsychologencongres 2014 Wie zijn jullie? Wie zijn wij? Recht op onderwijs dat is gericht op: - de ontplooiing

Nadere informatie

JAARVERSLAG

JAARVERSLAG JAARVERSLAG 2016-2017 INHOUDSOPGAVE: Inhoudsopgave 2 1 Algemeen 3 1.1 Voorwoord 1.2 Visie en doelstelling 3 2 Kwalitatieve en kwantitatieve resultaten 4 2.1 Leerlingen aantallen per 1 oktober 4 2.2 Aantal

Nadere informatie

10 Aanmelding en zorgplicht basisschool

10 Aanmelding en zorgplicht basisschool 10 Aanmelding en zorgplicht basisschool Deze bijlage is een toelichting bij het schema in het Ondersteuningsplan op pagina 17. De cijfers in het schema corresponderen met de uitleg in deze bijlage. 20

Nadere informatie

Overstap van basisonderwijs naar voortgezet onderwijs. Rotterdamse plaatsingswijzer Schooljaar 2014-2015

Overstap van basisonderwijs naar voortgezet onderwijs. Rotterdamse plaatsingswijzer Schooljaar 2014-2015 Overstap van basisonderwijs naar voortgezet onderwijs Rotterdamse plaatsingswijzer Schooljaar 2014-2015 Fokor Vereniging samenwerkende schoolbesturen voor primair en voorgezet onderwijs. (Gemeente Rotterdam)

Nadere informatie

Toelatingsprocedure Aanmelden voor het eerste leerjaar voor het schooljaar Wat heeft u nodig bij een aanmeldingsgesprek:

Toelatingsprocedure Aanmelden voor het eerste leerjaar voor het schooljaar Wat heeft u nodig bij een aanmeldingsgesprek: Een goede overstap van de basisschool naar het voortgezet onderwijs is erg belangrijk. Als dat goed gaat, dan is de kans groter dat de verdere schoolcarrière van uw kind ook succesvol verloopt. Om deze

Nadere informatie

wat waar Wie bepaalt Basisondersteuning Regulier VO school

wat waar Wie bepaalt Basisondersteuning Regulier VO school Hoofdstuk 5 Wanneer extra ondersteuning nodig is Toewijzen van ondersteuning 5.1. Inleiding In dit hoofdstuk beschrijven wij achtereenvolgens de onderwijsondersteuningsmogelijkheden van het samenwerkingsverband,

Nadere informatie

Bijlage 5 Deskundigheid bij de toekenning van arrangementen en de Bestuurlijke Advies Commissie inzake TLV en BOV (BAC TLV/BOV)

Bijlage 5 Deskundigheid bij de toekenning van arrangementen en de Bestuurlijke Advies Commissie inzake TLV en BOV (BAC TLV/BOV) Bijlage 5 Deskundigheid bij de toekenning van arrangementen en de Bestuurlijke Advies Commissie inzake TLV en BOV (BAC TLV/BOV) Inleiding Voor het bepalen van de toelaatbaarheid tot leerwegondersteunend

Nadere informatie

Evaluatiebijeenkomst LWOO/PrO & Route september 2018

Evaluatiebijeenkomst LWOO/PrO & Route september 2018 Evaluatiebijeenkomst LWOO/PrO 2017-2018 & Route 2018-2019 5 september 2018 1 Agenda Voorstellen Terugblik schooljaar 2017-2018 Route schooljaar 2018-2019 Verantwoordelijkheid PO, VO, ouder(s)/verzorger(s),

Nadere informatie