nieuwe werkwijze ondersteuning in het kader van LWOO en praktijkonderwijs

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "nieuwe werkwijze ondersteuning in het kader van LWOO en praktijkonderwijs"

Transcriptie

1 1 Notitie nieuwe werkwijze ondersteuning in het kader van LWOO en praktijkonderwijs Inleiding Het bestuur van het samenwerkingsverband heeft consensus bereikt over de bekostigingssystematiek LWOO. Het bestuur heeft gevraagd om een inhoudelijke notitie over de nieuwe werkwijze met betrekking tot ondersteuning aan leerlingen in het kader van LWOO en Praktijkonderwijs. De notitie is tot stand gekomen met bijdragen van twee werkgroepen met de volgende deelnemers: Jos Lustberg, Bonaventuracollege Schoolbaan; Roos Hermans, VMBO Boerhaavelaan; Mark Tange, Da Vinci Lammenschanspark; Whita Sneep, Da Vinci Lammenschanspark; Jeroen van t Wout, Wellantcollege Oegstgeest; Bart Lippens, het Waterland; Wil Hooijmans, het Waterland; Dick Pardon, de Delta; Henk van Hooff, de Delta; Marije van Leusden SWV PPO Leiden; Peter Pot, SWV PPO Leiden; Christa Ruygrok en Erik Beers, SWV VO Passend Onderwijs In deze notitie worden de volgende vijf onderdelen besproken: 1. Plan van aanpak m.b.t. doelgroep en werkwijze rond advisering 2. Richtlijnen en criteria LWOO en praktijkonderwijs 3. Tijdsplan PO-VO procedure 4. Ondersteuningsaanbod LWOO binnen het Samenwerkingsverband 5. Aandachts- en ontwikkelpunten 1. Plan van aanpak m.b.t. doelgroep en werkwijze rond advisering Vanaf 1 augustus 2017 wordt er niet meer door het Samenwerkingsverband een LWOO-aanwijzing afgegeven; scholen bepalen met ingang van schooljaar zelf voor welke leerlingen zij de extra ondersteuning in het kader van LWOO wenselijk vinden. Vanaf het schooljaar is de leerwegondersteuning (LWOO) onderdeel van de basisondersteuning van de VMBO scholen. Het budget voor deze ondersteuning zal verdeeld worden over de volgende VO-scholen: VMBO Boerhaavelaan Da Vinci College Lammenschans Wellant College Oegstgeest Bonaventuracollege Roelofarendsveen De advisering en het toekennen van ondersteuning in het kader van LWOO en praktijkonderwijs vindt op de volgende wijze plaats:

2 2 Leerwegondersteuning De basisschool geeft zelf een LWOO-advies en verwijst door naar één van de vier genoemde VMBO scholen die budget hebben gekregen voor deze extra ondersteuning. De basisschool baseert zich op de eigen LVS gegevens van de afgelopen 3 schooljaren een de richtlijnen van het samenwerkingsverband VO. De commissie van toelating van de VMBO school bepaalt of de extra ondersteuning in het kader van LWOO noodzakelijk is en of deze ondersteuning wordt toegekend. Het Loket Passend Onderwijs (LPO) kan de commissie van toelating hierbij ondersteunen. De school kenmerkt de leerling middels een interne aanwijzing LWOO, zodat monitoring van de leerling mogelijk blijft. De interne aanwijzing kan door de school in OT worden afgehandeld, conform schoolinterne arrangementen zoals de inzet BPO-er. De vastgestelde richtlijnen binnen het samenwerkingsverband zijn richtinggevend*. Praktijkonderwijs en VMBO screening De leerlingen die mogelijk in aanmerking komen voor Praktijkonderwijs en VMBO Screening dienen door de basisschool aangemeld te worden bij het LPO voor nader onderzoek. De basisscholen doen dit middels een Zorg Aanmeld Formulier (ZAF) in Onderwijs Transparant (OT). Deze leerlingen krijgen een advies van de onafhankelijke adviescommissie van het LPO; de adviescommissie PO-VO. Praktijkonderwijs: Het recht op Praktijkonderwijs blijft. Scholen voor praktijkonderwijs zijn verplicht bij toelating de landelijk geldende wettelijke criteria toe te passen. VMBO Screening Bij het advies VMBO Screening behoort plaatsing op de boven-schoolse voorziening De Delta tot één van de mogelijkheden. Deze screening (uitgebreid intakegesprek) geeft aanvullende informatie ten behoeve van de plaatsing van de leerling op een VMBO school of De Delta. Voor het speciaal basisonderwijs (SBAO) blijven de bestaande afspraken en het tijdpad ** bestaan. Binnen het SBAO betreft het leerlingen waar veelal een advies voor Praktijkonderwijs of VMBO Screening wordt afgegeven. Voor alle leerlingen van het SBAO is het van belang dat de adviescommissie PO-VO in samenspraak met de school een advies formuleert om de leerlingen op een passende schoolplek te laten starten binnen het voortgezet onderwijs. Samenvattend kan worden geteld dat er een beperktere groep leerlingen wordt onderzocht en geadviseerd door het samenwerkingsverband ( LPO). Er wordt een selectie gemaakt op grond van de vastgestelde richtlijnen van de leerlingen die in aanmerking kunnen komen voor Praktijkonderwijs of die gekenmerkt worden als mogelijke screeningsleerlingen. Deze leerlingen krijgen een uitnodiging voor het didactische onderzoek. Indien nodig volgt daarna een capaciteitenonderzoek. *De nieuwe richtlijnen zijn terug te vinden in het hoofdstuk Richtlijnen **De afspraken voor het schooljaar zijn te vinden in het hoofdstuk Tijdpad

3 3 2. Richtlijnen advies VMBO LWOO en advies VMBO Screening en criteria Praktijkonderwijs Advies LWOO Leerlingen komen in aanmerking voor LWOO als aan de volgende richtlijnen voldaan wordt: Richtlijnen Leerachterstand Sociaal Emotionele problematiek Leerwegondersteunend onderwijs Tussen 25% en 50% op minimaal 2 domeinen Tussen 25% en 50% op minimaal 2 domeinen Faalangst en/of prestatie/motivatie problemen en/of emotionele instabiliteit De leerachterstanden a. De leervorderingen moeten op vier domeinen worden vastgesteld; technisch lezen, begrijpend lezen, spelling en inzichtelijk rekenen. b. Er dient op minimaal twee van de vier domeinen sprake te zijn van leerachterstand. Eén van de domeinen met leerachterstand dient begrijpend lezen of inzichtelijk rekenen te zijn. c. De leervorderingen dienen gemeten te worden met een toets die voorkomt op de lijst van toegestane instrumenten (Cotan). De toetsen dienen afgenomen te zijn in het leerjaar dat de aanvraag gedaan wordt. Sociaal emotionele problematiek Naast de leerachterstanden kan er sprake zijn van sociaal emotionele problematiek. Dit kan mede een reden zijn om aan te tonen dat LWOO noodzakelijk is. Onder sociaal emotionele problematiek verstaan we de problematiek voortkomend uit bijv. een stoornis of achtergrond/thuissituatie van de leerling. De leerling wordt hierdoor belemmerd en behoeft ondersteuning. Denk aan emotionele gebeurtenissen in de thuissituatie, moeite hebben met (interpreteren van ) sociale interacties, het moeilijk kunnen reguleren van emoties en alle daaruit voortkomende problemen. Spelregels Van de richtlijnen kan afgeweken worden op basis van aanvullende informatie over de onderwijs- en ondersteuningsbehoefte van de leerling. De commissie van toelating van de VO school bepaalt of de extra ondersteuning in het kader van LWOO noodzakelijk is. Let op; Deze leerlingen hoeven niet aangemeld te worden bij het Loket Passend Onderwijs voor een advies.

4 4 Advies VMBO Screening Ter beoordeling van de PO-VO adviescommissie kan een advies VMBO Screening afgegeven worden als er sprake is van extra ondersteuningsbehoefte, mogelijk meer dan het LWOO kan bieden, al dan niet ten gevolge van sociaal emotionele problematiek. In geval van VMBO Screening volgt er een uitgebreid intakegesprek op één van de vier VO-scholen die meedoen aan de opting-out regeling voor extra ondersteuning. Het intakegesprek richt zich op de ondersteuningsbehoefte van de leerling. Mogelijk kan de ondersteuning op De Delta geboden worden. Leerlingen komen in aanmerking voor VMBO Screening als aan de volgende richtlijnen voldaan wordt: Richtlijnen Leerachterstand Sociaal Emotionele problematiek Leerwegondersteunend onderwijs Tussen 25% en 50% op minimaal 2 domeinen Tussen 25% en 50% op minimaal 2 domeinen Faalangst en/of prestatie/motivatie problemen en/of emotionele instabiliteit De leerachterstanden a. De leervorderingen moeten op vier domeinen worden vastgesteld; technisch lezen, begrijpend lezen, spelling en inzichtelijk rekenen. b. Er dient op minimaal twee van de vier domeinen sprake te zijn van leerachterstand. Eén van de domeinen met leerachterstand dient begrijpend lezen of inzichtelijk rekenen te zijn. c. De leervorderingen dienen gemeten te worden met een toets die voorkomt op de lijst van toegestane instrumenten (Cotan). De toetsen dienen afgenomen te zijn in het leerjaar dat de aanvraag gedaan wordt. Sociaal emotionele problematiek Naast/i.p.v. de (grote) leerachterstanden is er sprake van (grote) sociaal emotionele problematiek. Dit kan mede een reden zijn om aan te tonen dat een VMBO Screening noodzakelijk is. Onder sociaal emotionele problematiek verstaan we de problematiek voortkomend uit bijv. een stoornis of achtergrond/thuissituatie van de leerling. De leerling wordt hierdoor belemmerd en behoeft ondersteuning. Denk aan emotionele gebeurtenissen in de thuissituatie, moeite hebben met (interpreteren van ) sociale interacties, het moeilijk kunnen reguleren van emoties en alle daaruit voortkomende problemen. Spelregels Van deze richtlijnen kan afgeweken worden op basis van aanvullende informatie over de onderwijs- en ondersteuningsbehoefte van de leerling. De PO-VO adviescommissie bepaalt of een VMBO Screening noodzakelijk is. Let op; Deze leerlingen worden door de basisschool bij het Loket Passend Onderwijs aangemeld middels een ZAF in OT voor een advies en worden uitgenodigd voor de testprocedure (Drempelonderzoek en/of Capaciteitenonderzoek).

5 5 Advies Praktijkonderwijs Leerlingen komen in aanmerking voor Praktijkonderwijs als aan de volgende criteria voldaan wordt: De criteria zijn vastgelegd in de Algemene Maatregel van Bestuur (Staatsblad 262 en 288 uit 2003). Criteria Leerachterstand Praktijkonderwijs Meer dan 50% op minimaal 2 domeinen Capaciteiten Een IQ van minimaal 55 en maximaal 80 De leerachterstanden a. De leervorderingen moeten op vier domeinen worden vastgesteld; technisch lezen, begrijpend lezen, spelling en inzichtelijk rekenen. b. Er dient op minimaal twee van de vier domeinen sprake te zijn van leerachterstand. Eén van de domeinen met leerachterstand dient begrijpend lezen of inzichtelijk rekenen te zijn. c. De leervorderingen dienen gemeten te worden met een toets die voorkomt op de lijst van toegestane instrumenten. De toetsen dienen afgenomen te zijn in het leerjaar dat de aanvraag gedaan wordt. De capaciteiten a. Voor een Pro-beschikking gelden minimum en maximum IQ-scores. Deze dienen verkregen te zijn met één van de tests op de lijst van toegestane instrumenten. Spelregels Van deze richtlijnen kan afgeweken worden op basis van aanvullende informatie over de onderwijs- en ondersteuningsbehoefte van de leerling. De PO-VO adviescommissie bepaalt of een pré-advies voor het Praktijkonderwijs wordt afgegeven. Er volgt altijd een intakegesprek op het Praktijkonderwijs. Bij strijdigheid van de criteria IQ en leerachterstand (het ene criterium wijst naar LWOO, het andere naar Pro) beslist de PCL op grond van de door het Praktijkonderwijs gegeven motivering. Let op; Deze leerlingen worden door de basisschool bij het Loket Passend Onderwijs aangemeld middels een ZAF in OT voor een advies en worden uitgenodigd voor de testprocedure (Drempelonderzoek en/of Capaciteitenonderzoek).

6 6 3. Tijdpad schooljaar Route voor de reguliere basisscholen 21 augustus 2 oktober 2017: *Basisscholen melden alle leerlingen aan voor wie zij aan het advies Praktijkonderwijs (PrO) denken. *Daarnaast melden zij de leerlingen aan waarover zorg is op grond van leerachterstanden i.c.m. sociaal emotionele problematiek. Dit zijn de leerlingen die in aanmerking kunnen komen voor een screening. Plaatsing op De Delta behoort dan tot één van de mogelijkheden. *De aanmelding verloopt via het Loket Passend Onderwijs (LPO) middels het invullen van een zorg aanmeldformulier (ZAF) in Onderwijs Transparant (OT) oktober 2017: *Het LPO bekijkt alle aangemelde dossiers *Er wordt een selectie gemaakt op grond van de vastgestelde richtlijnen van de leerlingen die in aanmerking kunnen komen voor Praktijkonderwijs of die gekenmerkt worden als mogelijke screeningsleerlingen. Deze leerlingen krijgen een uitnodiging voor het didactische onderzoek. Zie hiervoor de huidige richtlijnen. 24 oktober 14 november 2017: *Afname van het didactische onderzoek (Drempeltoets). *Het LPO selecteert de leerlingen bij wie een aanvullend intelligentie onderzoek wenselijk is. 14 november 20 december 2017: *De PO-VO adviescommissie geeft adviezen n.a.v. het LVS en het POVO-onderzoek. 20 december 2017: *Adviezen PrO en VMBO screening zichtbaar in OT. Tot 15 januari 2018: *Voor leerlingen die korter dan vier jaar in Nederland zijn, kan behoefte zijn aan aanvullend onderzoek en/of overleg om het meest passende onderwijsniveau te bepalen. Neem hiervoor contact op met het LPO. Tot 15 februari 2018: *Update didactische gegevens; OKR op definitief 15 februari 15 maart 2018: *POVO-leerlingen melden aan bij VO scholen.

7 7 15 maart 15 april 2018: *VO kan leerlingen in beeld brengen ter advisering. Dit kunnen leerlingen zijn waarbij twijfel bestaat over het advies van de basisschool. LPO kan, indien wenselijk, verder onderzoek doen. Juni 2018: *Warme Overdracht voor de leerlingen die LWOO nodig hebben en aangemeld zijn bij één van de vier scholen met de mogelijkheden voor deze ondersteuning. Route voor SBAO De route voor SBAO De Vlieger blijft onveranderd: 21 augustus 31 oktober 2017: *De Vlieger meldt alle leerlingen aan bij het Loket Passend Onderwijs (LPO) middels een zorgaanmeldformulier (ZAF) in Onderwijs Transparant (OT). Voor 24 november 2017: *De Vlieger neemt bij alle leerlingen het drempelonderzoek en een capaciteitenonderzoek af. Half december 2017: *De PO-VO adviescommissie zal zich in samenspraak met De Vlieger buigen over de advisering. 20 december 2017: *Adviezen PrO en VMBO screening zichtbaar in OT. 31 januari 2018: *Update didactische gegevens; OKR op definitief 15 februari 15 maart 2018: *Leerlingen melden aan bij VO scholen. Juni 2018: *Warme Overdracht voor de leerlingen die LWOO nodig hebben en aangemeld zijn bij één van de vier scholen met de mogelijkheden voor deze ondersteuning.

8 8 4. Doelgroep en ondersteuningsaanbod LWOO binnen het Samenwerkingsverband Voor wie is leerwegondersteuning bedoeld? Leerwegondersteunend onderwijs is bedoeld voor leerlingen die ondersteuning behoeven in een van de leerwegen van het VMBO. Tot de doelgroep behoren leerlingen die door taal- en/of rekenachterstanden en soms sociaal-emotionele problematiek, ondersteuning nodig hebben voor het halen van een vmbo-diploma. De ondersteuning dient met name gericht te zijn op het verminderen van leerachterstanden. Procedure voor ondersteuningstoewijzing De VMBO school doet dossieronderzoek op basis van het OKR en met name het leerlingvolgsysteem van groep om de ondersteuningsbehoefte van de leerling in kaart te brengen en vervolgens ondersteuning toe te wijzen. De commissie van toelating van de VO school bepaalt of de extra ondersteuning in het kader van LWOO noodzakelijk is. Dit vindt plaats aan hand van de vastgestelde richtlijnen en het inhoudelijke dossier van de leerling. Met het primair onderwijs worden over het leerling-dossier de volgende afspraken gemaakt. A. Bij de leerlingen die in groep 7 zitten, waarvan de verwachting is dat zij worden aangemeld voor de POVO procedure in groep 8, neemt het basisonderwijs in juni toetsen af op het niveau van de leerling. Deze gegevens zijn zichtbaar in het LVS van de leerling. B. Leerlingen in groep 8 dienen getoetst te worden voor 15 februari. Dit is nodig om de toekomstige VO school een duidelijk beeld van de ontwikkelingen te geven. De toetsen sluiten aan op het niveau van de leerling. Het gaat om leerlingen waarvoor de basisschool een VMBO LWOO-advies, een VMBO screening of een advies Praktijkonderwijs afgeeft. C. Een beschrijving van de onderwijs- en ondersteuningsbehoeften aangevuld met een motivering voor het toekennen van leerwegondersteuning. De motivatie is gebaseerd op ervaringen met de leerling in het onderwijsleerproces, zoals die onder meer blijken uit het onderwijskundig rapport. D. Alleen bij twijfel en incompleetheid aan de didactische gegevens wordt extra informatie opgevraagd of Drempelonderzoek en sociaal-emotionele vragenlijsten worden afgenomen. E. De VO school stelt een grens bij het toewijzen van VMBO LWOO als een leerling op basis van intelligentiequotiënt of leerachterstanden voldoet aan de criteria voor toelaatbaarheid tot het Praktijkonderwijs. F. Het resultaat op de eindtoets maakt geen onderdeel uit van de beoordeling om tot een aanvraag voor TLV-Praktijkonderwijs of een interne aanwijzing LWOO te komen. G. Indien een ander SWV de criteria voor LWOO aanhoudt, zal er tijdig overleg moeten zijn tussen de basisscholen en SWV s over de te volgen procedure. Dit betreft m.n. leerlingen die een beroep doen op VO- scholen in MHR en in de regio Haaglanden.

9 9 Waaruit bestaat het algemene ondersteuningsaanbod? De VO-school gaat na welke leerlingen specifieke onderwijsbehoeften hebben en bepaalt hoe zij de ondersteuning het beste kunnen vormen. Ondersteuningsaanbod via een 4-traps raket 1. Leerling komt in aanmerking voor basisondersteuning (zie SOP per school) 2. Leerling heeft behoefte aan 1 of meerdere specifieke ondersteuningsmogelijkheden; 3. Leerling komt in aanmerking voor leerwegondersteuning in een kleinere klas met een integrale aanpak en korte begeleidingslijnen. 4. Leerling komt in aanmerking voor arrangement extra ondersteuning zoals; bijvoorbeeld inzet BPO of Delta Welke aanpassingen in de organisatie zijn aanwezig om tegemoet te komen aan leerlingen met leerwegondersteuning? Groepsgrootte per niveau: Docententeam van 8 of minder docenten per klas (bijna) dagelijks meerdere uren per dag les van een vaste groepsdocent/mentor Inzet assistenten ( meer handen in de klas ) Weinig wisseling lokalen/ vaste plek in de school Schoolregels hangen zichtbaar in elk lokaal Welke aanpassingen bieden docenten om tegemoet te komen aan extra onderwijsbehoeften van (groepen) leerlingen? Werken volgens een vast lesmodel Extra verduidelijking van lesopbouw en regels in de les waar mogelijk visueel maken) Extra verduidelijking van taken in de les (werken met stappenplannen) Extra verduidelijking van grenzen aan gedrag (waar mogelijk visueel maken) Extra aandacht voor aanmoediging en feedback in de les Uitbreiding instructietijd Leerstof aanbieden in kleinere delen Structureel werken volgens een programma/methode gericht op (studie en sociale) vaardigheden) Alle docenten geven taalgericht (vak)onderwijs

10 10 Welke specifieke ondersteuningsmogelijkheden hebben de scholen? Rekentrainingen in groepen Leerlingen worden ingedeeld in taalniveaugroepen en krijgen de Nederlandse taallessen op hun eigen niveau Op basis van screenen/toetsen krijgen leerlingen die het nodig hebben gerichte ondersteuning binnen de lessen Nederlands Extra les taal(vaardigheid) Trainingen (begrijpend) lezen Remedial teaching taal (individueel of klein groepje) Ondersteuning bij Nederlands als tweede taal (NT2) Leerlingen worden ingedeeld in rekenniveaugroepen en krijgen rekenen/wiskunde op hun eigen niveau Op basis van screenen/toetsen krijgen leerlingen die het nodig hebben gerichte ondersteuning binnen de lessen Wiskunde/rekenen Remedial teaching rekenen (individueel of klein groepje) Specifieke trainingen: Bijvoorbeeld faalangst, focus Specifieke begeleiding bij ontwikkelingsproblemen zoals: Begeleiding executieve functies (plannen en organiseren) Er is een aparte training in de school voor leerlingen die dat nodig hebben, gericht op sociale vaardigheden en omgaan met elkaar Per schoollocatie kan de invulling van genoemde ondersteuningsmogelijkheden verschillen. Dit is afhankelijk van de organisatorische mogelijkheden van de school. 5. Aandachts- en ontwikkelpunten Voorstel: De PO-VO adviescommissie wordt een onafhankelijk orgaan met bemensing vanuit het Loket Passend Onderwijs. Zo nodig wordt de adviescommissie aangevuld met externen. Communicatie over de nieuwe richtlijnen en afspraken naar basisscholen en VO scholen verloopt vanuit het Primair Passend Onderwijs (PPO) en het Loket Passend Onderwijs (LPO). Dit gebeurt o.a. middels de website en informatiebijeenkomsten, workshops gericht op de ondersteuning van de advisering door de basisscholen. Middels vaste adviseurs van het LPO, kunnen VMBO- en AVO scholen worden ondersteund bij de aannameprocedure van VMBO LWOO en VMBO Screeningsleerlingen. De uitbreiding van de warme overdracht van schoolverlaters dient overwogen te worden. De term LWOO blijft in gebruik. Bij Wet worden criteria en duur op zijn vroegst per losgelaten (ingang schooljaar 20-21), in plaats van per

11 11 LWOO in bovenbouw Ondersteuning bij het wegwerken van leerachterstanden stopt niet na het tweede leerjaar; de specifieke verdeling in kleine en reguliere klassen noodgedwongen (door de beroepspraktijk structuur) stopt wel. Inzet van de LWOO middelen in de bovenbouw dient nader beschreven te worden. Bevoegdheid docenten; docenten met een PABO opleiding mogen binnen het VMBO alleen LWOO leerlingen lesgeven. De duur van de aanwijzing LWOO en monitoring vanuit het samenwerkingsverband. Communicatie en overleg met de samenwerkingsverbanden in de regio, m.n. de swv s die niet meedoen aan opting out , namens beide werkgroepen, Erik Beers.

Informatiemiddag PO-VO. 30 augustus 2017

Informatiemiddag PO-VO. 30 augustus 2017 Informatiemiddag PO-VO 30 augustus 2017 Nieuwe werkwijze ondersteuning in het kader van LWOO Met name informatie over de belangrijkste veranderingen Informatie over: Leer Weg Ondersteunend Onderwijs, &

Nadere informatie

De overgang naar het voortgezet onderwijs

De overgang naar het voortgezet onderwijs Loket Passend Onderwijs De overgang naar het voortgezet onderwijs Informatieavond De Vlieger 14 oktober 2015 PO VO 2015-2016 Loket Passend Onderwijs & Passend Primair Onderwijs Leiden De overstap van primair

Nadere informatie

De overgang naar het voortgezet onderwijs

De overgang naar het voortgezet onderwijs Loket Passend Onderwijs De overgang naar het voortgezet onderwijs Informatieavond De Vlieger 14 oktober 2014 PO VO 2014-2015 Loket Passend Onderwijs & Passend Primair Onderwijs Leiden De overstap van primair

Nadere informatie

Toelatingsprocedure 2015-2016 PO en VO Velsen

Toelatingsprocedure 2015-2016 PO en VO Velsen Toelatingsprocedure 2015-2016 PO en VO Velsen Vastgesteld op 12 november 2014 Inhoud 1. Toelatingsprocedure PO - VO Velsen 1.1 Verantwoording 1.2 De leerlingen waar de afspraken voor gelden 1.3 Overeenstemming

Nadere informatie

AANVULLING ONDERSTEUNINGSPLAN PARAGRAAF 9: PRAKTIJKONDERWIJS EN LEERWEGONDERSTEUNING

AANVULLING ONDERSTEUNINGSPLAN PARAGRAAF 9: PRAKTIJKONDERWIJS EN LEERWEGONDERSTEUNING AANVULLING ONDERSTEUNINGSPLAN PARAGRAAF 9: PRAKTIJKONDERWIJS EN LEERWEGONDERSTEUNING De wet Op 1 januari 2016 worden het leerwegondersteunend onderwijs (lwoo) en het praktijkonderwijs (pro) onderdeel van

Nadere informatie

Aanmeldingsprocedure voor Leerwegondersteunend Onderwijs en praktijkonderwijs schooljaar

Aanmeldingsprocedure voor Leerwegondersteunend Onderwijs en praktijkonderwijs schooljaar SWV 30-09 SWV 30-10 De Langstraat VO Primair Onderwijs Aanmeldingsprocedure voor Leerwegondersteunend Onderwijs en praktijkonderwijs schooljaar 2016-2017 Drunen, 3 maart 2016 Inleiding Het leerwegondersteunend

Nadere informatie

Jaarverslag PCL

Jaarverslag PCL Inleiding De permanente commissie leerling zorg (PCL) is de commissie die namens het bestuur van het samenwerkingsverband arrangementen toewijst te weten: toelaatbaarheidsverklaringen (TLV s ) voor het

Nadere informatie

Naar het voortgezet onderwijs!

Naar het voortgezet onderwijs! Naar het voortgezet onderwijs! Handleiding bij de POVO procedure voor leerkrachten en docenten 2018-2019 Inhoudsopgave Inleiding 1. Werken met Onderwijs Transparant 2. Het schooladvies: hoe komt dat tot

Nadere informatie

Procedure aanvraag Lwoo/PrO. Voor leerlingen met een aanvullende ondersteuningsbehoefte in het reguliere voortgezet onderwijs

Procedure aanvraag Lwoo/PrO. Voor leerlingen met een aanvullende ondersteuningsbehoefte in het reguliere voortgezet onderwijs Procedure aanvraag Lwoo/PrO Voor leerlingen met een aanvullende ondersteuningsbehoefte in het reguliere voortgezet onderwijs Aanmelding in het voortgezet onderwijs PO/VO Pré-advies bij ODC omtrent passend

Nadere informatie

GEEN LWOO MAAR PRO SHOW

GEEN LWOO MAAR PRO SHOW GEEN LWOO MAAR PRO SHOW Wat is opting out? Agenda Wat betekent opting out voor leerlingen die vanaf schooljaar 2019-2020 starten in het voortgezet onderwijs? De gevolgen voor de testprocedure bij een vmbo-schooladvies

Nadere informatie

Ouderfolder POVO-procedure. Regio Utrecht West

Ouderfolder POVO-procedure. Regio Utrecht West Ouderfolder POVO-procedure Regio Utrecht West Beste ouder(s), verzorger(s), Uw kind zit in groep 8 en zal komend jaar de overstap maken naar de middelbare school. Dit is een grote stap, na al die jaren

Nadere informatie

Toelatingsprocedure 2016 2017 PO en VO Velsen

Toelatingsprocedure 2016 2017 PO en VO Velsen Toelatingsprocedure 2016 2017 PO en VO Velsen Inhoud 1. Toelatingsprocedure PO - VO Velsen 1.1 Verantwoording 1.2 De leerlingen waar de afspraken voor gelden 1.3 Overeenstemming binnen de regio 2. Van

Nadere informatie

kies VO kies ondersteuningsloket

kies VO kies ondersteuningsloket De doorstroom van PO naar VO Ieder leerling op de best passende plek Doel: Voorlichting overgangsprocedure Marlies Willems Coördinatie S a m e n w e r k i n g s v e r b a n d P a s s e n d Vo o r t g e

Nadere informatie

LWOO / PrO-show. Voorlichting over LWOO-PrO Schooljaar

LWOO / PrO-show. Voorlichting over LWOO-PrO Schooljaar LWOO / PrO-show Voorlichting over LWOO-PrO Schooljaar 2017-2018 vanuit (s)bao naar vmbo basisberoeps- gerichte leerweg kaderberoeps- gerichte leerweg gemengde/ theoretische leerweg Leerwegondersteuning

Nadere informatie

Aanmeldingsprocedure voor Leerwegondersteunend Onderwijs en Praktijkonderwijs schooljaar

Aanmeldingsprocedure voor Leerwegondersteunend Onderwijs en Praktijkonderwijs schooljaar SWV 30-09 SWV 30-10 De Langstraat VO Primair Onderwijs Aanmeldingsprocedure voor Leerwegondersteunend Onderwijs en Praktijkonderwijs schooljaar 2016-2017 Drunen, 23 maart 2016 Inleiding Het leerwegondersteunend

Nadere informatie

Schooljaar 2015-2016 september 2015. Samenwerken aan Passend Onderwijs voor elke leerling

Schooljaar 2015-2016 september 2015. Samenwerken aan Passend Onderwijs voor elke leerling Schooljaar 2015-2016 september 2015 Samenwerken aan Passend Onderwijs voor elke leerling Voorlopig schooladvies Het voorlopig schooladvies is het advies over het bij uw kind meest passend niveau van voortgezet

Nadere informatie

LWOO / PrO-show. Voorlichting over LWOO & Praktijkonderwijs Schooljaar

LWOO / PrO-show. Voorlichting over LWOO & Praktijkonderwijs Schooljaar LWOO / PrO-show Voorlichting over LWOO & Praktijkonderwijs Schooljaar 2018-2019 Agenda Waarom LWOO / PrO-show? Criteria en testinstrumenten Welke leerlingen testen? Testprocedure Onderwijskundig rapport

Nadere informatie

Voor leerlingen die extra aandacht nodig hebben LWOO leerweg ondersteunend onderwijs PRO praktijkonderwijs Kenmerken: kleinere groepen, werken in eigen tempo, bij LWOO zelfde vmbo-programma als in het

Nadere informatie

Handreiking voor PO scholen betreffende invoering in het VO van

Handreiking voor PO scholen betreffende invoering in het VO van Handreiking voor PO scholen betreffende invoering in het VO van 1. leerrendementen ter vervanging van de LWOO regeling 2. de TLV PrO ter vervanging van de huidige beschikking PrO Aanmelding bij het VO

Nadere informatie

Capellenborg. Aanmelding. leerling met een didactische achterstand. (voorheen LWOO)

Capellenborg. Aanmelding. leerling met een didactische achterstand. (voorheen LWOO) Capellenborg Aanmelding leerling met een didactische achterstand (voorheen LWOO) 2016-2017 Inhoud Bladzijde Voorwoord 2 Inleiding Zorgarrangement De situatie op de Capellenborg De procedure van aanmelding

Nadere informatie

Handreiking voor PO scholen betreffende invoering in het VO van

Handreiking voor PO scholen betreffende invoering in het VO van Handreiking voor PO scholen betreffende invoering in het VO van 1. leerrendementen ter vervanging van de LWOO regeling 2. de TLV PrO ter vervanging van de huidige beschikking PrO Aanmelding bij het VO

Nadere informatie

De zorgleerling in beeld (ZIB)

De zorgleerling in beeld (ZIB) De zorgleerling in beeld 2019-2020 (ZIB) Van basisschool naar school voor praktijkonderwijs of vmbo met leerwegondersteuning (lwoo) Deze brochure geeft inhoudelijke informatie over het traject De zorgleerling

Nadere informatie

Overstapprocedure: Leerwegondersteuning in het vmbo en Praktijkonderwijs (vanuit PO)

Overstapprocedure: Leerwegondersteuning in het vmbo en Praktijkonderwijs (vanuit PO) Overstapprocedure: Leerwegondersteuning in het vmbo en Praktijkonderwijs (vanuit PO) Versie september 2018 Inleiding In dit document wordt de overstapprocedure beschreven naar het vmbo met leerwegondersteuning

Nadere informatie

VAN PO NAAR VO IN HELMOND-PEELLAND

VAN PO NAAR VO IN HELMOND-PEELLAND VAN PO NAAR VO IN HELMOND-PEELLAND MARJA VAN LEEUWEN HANNIE SMOLDERS 8 OKTOBER 2015 PROGRAMMA Passend onderwijs, algemeen Passend onderwijs in Helmond-Peelland VO Van po naar vo - Leerwegondersteunend

Nadere informatie

BOVO Starterscursus po. Testen en toetsen deel 1 Start

BOVO Starterscursus po. Testen en toetsen deel 1 Start BOVO Starterscursus po Testen en toetsen deel 1 Start 9 september 2015 Inhoud Tijdpad Praktijkonderwijs en leerwegondersteuning Didactisch onderzoek Adaptief toetsen BOVO vergoedingsregeling intelligentieonderzoeken

Nadere informatie

EINDADVISERING LEERLINGEN GROEP 8

EINDADVISERING LEERLINGEN GROEP 8 In dit document wordt de opbouw van de advisering op Maria Montessori onderbouwd en met behulp van het stappenplan het tijdpad uitgezet en de taken verdeeld. Het document sluit af met een actuele versie

Nadere informatie

Procedure advies en aanmelding september 2014. Samenwerken aan Passend Onderwijs voor elke leerling

Procedure advies en aanmelding september 2014. Samenwerken aan Passend Onderwijs voor elke leerling Procedure advies en aanmelding september 2014 Voorbereiding PO Juni Planningsafspraken met bureau School & Onderwijs Service (SOS) 2 toetsmomenten(dagdelen): NIO en PMT-K2 Drempelonderzoek Voorbereiding

Nadere informatie

kies VO kies ondersteuningsloket kies aanmelding

kies VO kies ondersteuningsloket kies aanmelding De doorstroom van PO naar VO Ieder leerling op de best passende plek Doel: Voorlichting overgangsprocedure Marlies Willems Coördinatie S a m e n w e r k i n g s v e r b a n d P a s s e n d Vo o r t g e

Nadere informatie

Toelating. tot het leerwegondersteunend- en praktijkonderwijs

Toelating. tot het leerwegondersteunend- en praktijkonderwijs Toelating tot het leerwegondersteunend- en praktijkonderwijs Waarom deze brochure? Het Samenwerkingsverband VO-VSO Nijmegen e.o. wil u door middel van deze brochure informatie geven over de toelating tot

Nadere informatie

Overstapprocedure: Leerwegondersteuning in het vmbo en Praktijkonderwijs (vanuit PO)

Overstapprocedure: Leerwegondersteuning in het vmbo en Praktijkonderwijs (vanuit PO) Overstapprocedure: Leerwegondersteuning in het vmbo en Praktijkonderwijs (vanuit PO) Schooljaar 2019-2020 Inleiding In dit document wordt de overstapprocedure beschreven naar het vmbo met leerwegondersteuning

Nadere informatie

Leerwegondersteunend onderwijs (LWOO) Praktijkonderwijs (PrO) Wat zijn de criteria voor Praktijkonderwijs en Leerwegondersteunend onderwijs?

Leerwegondersteunend onderwijs (LWOO) Praktijkonderwijs (PrO) Wat zijn de criteria voor Praktijkonderwijs en Leerwegondersteunend onderwijs? Procedures - Plaatsing LWOO en praktijkonderwijs Leerwegondersteunend onderwijs (LWOO) is bedoeld voor leerlingen die op zichzelf wel een diploma in een van de leerwegen van het VMBO kunnen halen, maar

Nadere informatie

BOVO Starterscursus po. Testen en toetsen deel 1 Op weg

BOVO Starterscursus po. Testen en toetsen deel 1 Op weg BOVO Starterscursus po Testen en toetsen deel 1 Op weg 9 september 2015 Inhoud Tijdpad Praktijkonderwijs en leerwegondersteuning Didactisch onderzoek Adaptief toetsen BOVO vergoedingsregeling intelligentieonderzoeken

Nadere informatie

Lwoo en PrO in Passend Onderwijs

Lwoo en PrO in Passend Onderwijs Praktische handreiking Lwoo en PrO in Passend Onderwijs Versie 0.6, d.d. 6-4-2016 Positieve advisering door het Directeurencollectief op 17-03-2016 Vastgesteld in het Bestuur op 06-04-2016 Inhoud Inleiding

Nadere informatie

VO De Langstraat. Aanmeldingsprocedure voor Leerwegondersteunend Onderwijs en Praktijkonderwijs schooljaar

VO De Langstraat. Aanmeldingsprocedure voor Leerwegondersteunend Onderwijs en Praktijkonderwijs schooljaar SWV 30-10 SWV 30-09 PO 30-10 VO De Langstraat Samenwerkingsverband Primair Onderwijs en Samenwerkingsverband Voortgezet Onderwijs Postadres: Kastanjestraat 4 5143 CZ WAALWJIK Telefoon: 0416-760770 Mail:

Nadere informatie

Protocol. Overstap po-vo

Protocol. Overstap po-vo Protocol Overstap po-vo Totstandkoming van het basisschooladvies Stap 1. Afname Entreetoets Wanneer Groep 7 April/Mei Toelichting De Entreetoets wordt afgenomen. Deze toets geeft ons naast de reguliere

Nadere informatie

Toelatingsprocedure Aanmelden voor het eerste leerjaar voor het schooljaar Wat heeft u nodig bij een aanmeldingsgesprek:

Toelatingsprocedure Aanmelden voor het eerste leerjaar voor het schooljaar Wat heeft u nodig bij een aanmeldingsgesprek: Een goede overstap van de basisschool naar het voortgezet onderwijs is erg belangrijk. Als dat goed gaat, dan is de kans groter dat de verdere schoolcarrière van uw kind ook succesvol verloopt. Om deze

Nadere informatie

Overgang van Primair naar Voortgezet Onderwijs Almere

Overgang van Primair naar Voortgezet Onderwijs Almere Overgang van Primair naar Voortgezet Onderwijs Almere Voorlopig advies groep 6 en 7 Aan het einde van het schooljaar groep 6 en 7 geeft de PO school na overleg met ouders een voorlopig schooladvies 1.

Nadere informatie

ROUTEKAART leerwegondersteunend onderwijs en praktijkonderwijs

ROUTEKAART leerwegondersteunend onderwijs en praktijkonderwijs ROUTEKAART leerwegondersteunend onderwijs en praktijkonderwijs - Lwoo en pro uitleg -Toetsinstrumenten - Procedure 2016-2017 - Aandachtspunten voor PO - Centrale toetsing 1 1. Omschrijving leerwegondersteunend

Nadere informatie

Werkwijze voor aanmeldingen LWOO en Praktijkonderwijs.

Werkwijze voor aanmeldingen LWOO en Praktijkonderwijs. Werkwijze voor aanmeldingen LWOO en Praktijkonderwijs. Schooljaar 2018-2019 1 Inhoud Inleiding 3 Criteria voor LWOO 4 Criteria voor Praktijkonderwijs 4 Toelaatbaarheidsonderzoeken 5 Voorwaarden test- en

Nadere informatie

Tips vanuit het secretariaat lwoo/pro:

Tips vanuit het secretariaat lwoo/pro: Tips vanuit het secretariaat lwoo/pro: L E E R W E G O N D E R S T E U N E N D O N D E R W I J S ( L W O O ) E N P R A K T I J K O N D E R W I J S ( P R O ) Start procedure in OT! Zet de ll.en in OT en

Nadere informatie

Overstapprocedure PO-VO

Overstapprocedure PO-VO Overstapprocedure PO-VO Versie september 2017 Inleiding In dit document wordt de overstapprocedure van primair naar voortgezet onderwijs beschreven in de regio Duin- en Bollenstreek. Het beschrijft gedetailleerd

Nadere informatie

Protocol overstap PO VO, OBS De Drentse Hoek

Protocol overstap PO VO, OBS De Drentse Hoek Protocol overstap PO VO, OBS De Drentse Hoek In het schooljaar 2014-2015 werd de wet centrale eindtoets Primair Onderwijs ingevoerd. Volgens de wet is het basisschooladvies leidend bij de toelating van

Nadere informatie

Goed op weg naar het vo 2015-2016

Goed op weg naar het vo 2015-2016 Goed op weg naar het vo 2015-2016 Een goede overstap van basisonderwijs naar voortgezet onderwijs is erg belangrijk: motivatie & zelfvertrouwen plezier houden in leren opmaat voor vervolgopleiding/werken

Nadere informatie

Toelatingsprocedure Aanmelden voor het eerste leerjaar voor het schooljaar Wat heeft u nodig bij een aanmeldingsgesprek:

Toelatingsprocedure Aanmelden voor het eerste leerjaar voor het schooljaar Wat heeft u nodig bij een aanmeldingsgesprek: Een goede overstap van de basisschool naar het voortgezet onderwijs is erg belangrijk. Als dat goed gaat, dan is de kans groter dat de verdere schoolcarrière van uw kind ook succesvol verloopt. Om deze

Nadere informatie

Procesgang PO-VO. Leidend in deze is de BOVO procedure. 1. De totstandkoming van het basisschooladvies;

Procesgang PO-VO. Leidend in deze is de BOVO procedure. 1. De totstandkoming van het basisschooladvies; Procesgang PO-VO Leidend in deze is de BOVO procedure 1. De totstandkoming van het basisschooladvies; 2 e rapport groep 6: Bij het tweede rapport van groep 6, worden de Cito grafieken voor ouders, vanuit

Nadere informatie

INFORMATIEBIJEENKOMST LWOO PRO. Contactpersonen lwoo en pro van scholen in de regio Helmond-Peelland

INFORMATIEBIJEENKOMST LWOO PRO. Contactpersonen lwoo en pro van scholen in de regio Helmond-Peelland INFORMATIEBIJEENKOMST LWOO PRO Contactpersonen lwoo en pro van scholen in de regio Helmond-Peelland AGENDA Wat is het eigenlijk: lwoo en pro? Terugkijken op afgelopen jaar De theorie: wie komt in aanmerking

Nadere informatie

Aanvulling op het ondersteuningsplan. Integratie LWOO en Pro in Passend Onderwijs. Versie 4 juni 2015 na bestuursoverleg

Aanvulling op het ondersteuningsplan. Integratie LWOO en Pro in Passend Onderwijs. Versie 4 juni 2015 na bestuursoverleg Aanvulling op het ondersteuningsplan. Integratie LWOO en Pro in Passend Onderwijs Versie 4 juni 2015 na bestuursoverleg Inleiding Door de integratie van LWOO en Pro binnen passend onderwijs, dient het

Nadere informatie

LWOO / PrO-show. Voorlichting over LWOO-PrO Schooljaar

LWOO / PrO-show. Voorlichting over LWOO-PrO Schooljaar LWOO / PrO-show Voorlichting over LWOO-PrO Schooljaar 2016-2017 Passend onderwijs & LWOO-PrO (1) RVC blijft in functie tot 1 januari 2016 Samenwerkingsverband / CTO gaat vanaf 1 januari 2016 lwoo- en pro-gelden

Nadere informatie

VAN PO NAAR VO IN HELMOND-PEELLAND

VAN PO NAAR VO IN HELMOND-PEELLAND VAN PO NAAR VO IN HELMOND-PEELLAND MARJA VAN LEEUWEN HANNIE SMOLDERS 13 OKTOBER 2016 PROGRAMMA Passend onderwijs, algemeen Passend onderwijs in Helmond-Peelland VO Van po naar vo - Leerwegondersteunend

Nadere informatie

Protocol verwijzing voortgezet onderwijs

Protocol verwijzing voortgezet onderwijs Christelijk kindcentrum Impuls Talmaplatsoen 3 3332 CR Zwijndrecht T 078 820 00 14 E info@impuls-zwijndrecht.nl I www.impuls-zwijndrecht.nl Protocol verwijzing voortgezet onderwijs Kinderen zijn gebaat

Nadere informatie

17 EK - OBS DE KLEINE KEIZER EINDADVISERING LEERLINGEN GROEP 8 SCHOOLJAAR

17 EK - OBS DE KLEINE KEIZER EINDADVISERING LEERLINGEN GROEP 8 SCHOOLJAAR 17 EK - OBS DE KLEINE KEIZER EINDADVISERING LEERLINGEN GROEP 8 SCHOOLJAAR 2016-2017 In het schooljaar 2014-2015 werd de wet centrale eindtoets Primair Onderwijs ingevoerd. Volgens deze wet is het basisschooladvies

Nadere informatie

Overstapmomenten. De overstap van primair naar voortgezet onderwijs (PO naar VO)

Overstapmomenten. De overstap van primair naar voortgezet onderwijs (PO naar VO) Overstapmomenten Onderstaand overzicht geeft de verschillende overstapmomenten weer binnen het onderwijs met daaraan gekoppeld de route die gevolgd moet worden om extra ondersteuning aan te vragen. We

Nadere informatie

EINDADVISERING LEERLINGEN GROEP 8 SCHOOLJAAR

EINDADVISERING LEERLINGEN GROEP 8 SCHOOLJAAR EINDADVISERING LEERLINGEN GROEP 8 SCHOOLJAAR 2017-2018 Volgens de wet centrale eindtoets Primair Onderwijs is het basisschooladvies leidend bij de toelating van basisschoolverlaters tot het vo. De po-school

Nadere informatie

Verplichte heroverweging basisschooladvies bij hogere eindtoetsscore

Verplichte heroverweging basisschooladvies bij hogere eindtoetsscore De overgang van de basisschool naar de middelbare school is een belangrijk moment in de schoolloopbaan van leerlingen. Daarom is er terecht veel aandacht voor: bij ons als school, bij ouders en leerlingen.

Nadere informatie

Evaluatiebijeenkomst LWOO/PrO & Route september 2018

Evaluatiebijeenkomst LWOO/PrO & Route september 2018 Evaluatiebijeenkomst LWOO/PrO 2017-2018 & Route 2018-2019 5 september 2018 1 Agenda Voorstellen Terugblik schooljaar 2017-2018 Route schooljaar 2018-2019 Verantwoordelijkheid PO, VO, ouder(s)/verzorger(s),

Nadere informatie

Notitie optimaliseren overgang PO-VO voor leerlingen met extra ondersteuningsbehoeften

Notitie optimaliseren overgang PO-VO voor leerlingen met extra ondersteuningsbehoeften Notitie optimaliseren overgang PO-VO voor leerlingen met extra ondersteuningsbehoeften In diverse (strategische) sessies van het samenwerkingsverband PO LHA en Samenwerkingsverband VO De Langstraat over

Nadere informatie

Schoolprofiel Schreuder College - Taborstraat

Schoolprofiel Schreuder College - Taborstraat Schoolprofiel Schreuder College - Taborstraat 17 DECEMBER 2017 Page 2 - OVER KOERS VO SCHOOLPROFIELEN Dit is het schoolprofiel van Schreuder College - Taborstraat. Deze pdf-versie van het schoolprofiel

Nadere informatie

PROCEDURE ADVISERING PO/VO

PROCEDURE ADVISERING PO/VO PROCEDURE ADVISERING PO/VO RK Basisschool De Drie Linden Versie december 2018 In deze procedure is omschreven welke activiteiten wij ondernemen in aanloop naar het vaststellen van het basisschooladvies

Nadere informatie

Overstap van basisonderwijs naar voortgezet onderwijs. Rotterdamse plaatsingswijzer Schooljaar 2015-2016

Overstap van basisonderwijs naar voortgezet onderwijs. Rotterdamse plaatsingswijzer Schooljaar 2015-2016 Overstap van basisonderwijs naar voortgezet onderwijs Rotterdamse plaatsingswijzer Schooljaar 2015-2016 Fokor Vereniging samenwerkende schoolbesturen voor primair en voorgezet onderwijs. (Gemeente Rotterdam)

Nadere informatie

Overgang POVO bij leerlingen met ondersteuningsbehoeften

Overgang POVO bij leerlingen met ondersteuningsbehoeften Overgang POVO bij leerlingen met ondersteuningsbehoeften 1. Inleiding Per 1 januari 2017 heeft het samenwerkingsverband m.b.t. lwoo gekozen voor opting out. Wij spreken niet meer van lwoo maar gebruiken

Nadere informatie

AANNAMEBELEID Juni 2019

AANNAMEBELEID Juni 2019 AANNAMEBELEID Juni 2019 Inhoudsopgave Inleiding blz. 2 Algemene beschrijving van toelating tot het voortgezet onderwijs blz. 3 Onderwijsaanbod en brugperiode blz. 4 Traject tot aanmelding blz. 5 1 Inleiding

Nadere informatie

Handleiding traject LWOO en PrO voor het schooljaar

Handleiding traject LWOO en PrO voor het schooljaar Handleiding traject LWOO en PrO voor het schooljaar 2020-2021 1. Bereikbaarheid Het samenwerkingsverband, Stichting Leerlingenzorg NW-Veluwe, is gehuisvest in Harderwijk. Contactinformatie: St. Leerlingenzorg

Nadere informatie

Aanmelding lwoo en praktijkonderwijs MHR 2019/20 1

Aanmelding lwoo en praktijkonderwijs MHR 2019/20 1 Aanmeldingsprocedure voor lwoo en praktijkonderwijs Inleiding Het leerwegondersteunend onderwijs (lwoo) en het praktijkonderwijs (Pro) zijn vormen van lichte ondersteuning. Het lwoo is bedoeld voor een

Nadere informatie

Adviesformulier VO Bijlage Sociaal-emotionele ontwikkeling

Adviesformulier VO Bijlage Sociaal-emotionele ontwikkeling Gemeente Arnhem Adviesformulier VO Bijlage Sociaal-emotionele ontwikkeling t.b.v het schooladvies bij het verlaten van het primair onderwijs en t.b.v. LWOO/PrO-procedure. Toelichting De Wet Eindtoets en

Nadere informatie

Overstapprocedure PO-VO Duin- en Bollenstreek

Overstapprocedure PO-VO Duin- en Bollenstreek Overstapprocedure PO-VO Duin- en Bollenstreek Versie september 2018 Inleiding In dit document wordt de overstapprocedure van primair naar voortgezet onderwijs beschreven in de regio Duin- en Bollenstreek.

Nadere informatie

Toetsen en testen lwoo/pro Het afnemen van onderzoeken en het aanvragen van een aanwijzing lwoo of een tlv pro

Toetsen en testen lwoo/pro Het afnemen van onderzoeken en het aanvragen van een aanwijzing lwoo of een tlv pro Toetsen en testen lwoo/pro Het afnemen van onderzoeken en het aanvragen van een aanwijzing lwoo of een tlv pro Schooljaar 2018-2019 2 Toetsen en testen lwoo/pro Inhoud 1 Didactische toetsen...4 1.1 Leerlingvolgsysteem...

Nadere informatie

Procesgang PO-VO

Procesgang PO-VO Basisschool Jeroen Procesgang PO-VO 2018-2019 Leidend in deze is de BOVO procedure 1. De totstandkoming van het basisschooladvies; Voorlopig advies groep 7 De Entreetoets wordt door de leerkrachten van

Nadere informatie

Procesgang PO- VO Leidend in deze is de BOVO Procedure

Procesgang PO- VO Leidend in deze is de BOVO Procedure Procesgang PO- VO Leidend in deze is de BOVO Procedure De totstandkoming van het basisschooladvies Indicatie advies groep In het ontwikkelgesprek van februari wordt met de ouders besproken aan welke adviesrichting

Nadere informatie

Procesgang PO-VO. Leidend in deze is de BOVO procedure

Procesgang PO-VO. Leidend in deze is de BOVO procedure Procesgang PO-VO Leidend in deze is de BOVO procedure 1. De totstandkoming van het basisschooladvies; Indicatie advies groep 7; Op grond van ons leerlingvolgsysteem (met daarin de CITO toetsen) wordt in

Nadere informatie

Leerlingen met extra ondersteuningsbehoefte vanuit het primair onderwijs: Veranderingen met het voorgaande jaar

Leerlingen met extra ondersteuningsbehoefte vanuit het primair onderwijs: Veranderingen met het voorgaande jaar Stichting AANDACHT+ Samenwerkingsverband Passend Onderwijs voor het Voortgezet Onderwijs De Friese Meren, Noordoostpolder en Urk Leerlingen met extra ondersteuningsbehoefte vanuit het primair onderwijs:

Nadere informatie

Toelichting ouders Adviesbeleid VO groep 8

Toelichting ouders Adviesbeleid VO groep 8 Toelichting ouders Adviesbeleid VO groep 8 2018-2019 In groep 8 zullen de leerlingen een advies ontvangen voor het voortgezet vervolgonderwijs. Het advies is gebaseerd op de leerprestaties, de aanleg,

Nadere informatie

Werkwijze bij aanvragen voor aanwijzing leerwegondersteuning en toelaatbaarheidsverklaring praktijkonderwijs schooljaar

Werkwijze bij aanvragen voor aanwijzing leerwegondersteuning en toelaatbaarheidsverklaring praktijkonderwijs schooljaar Pagina 1 van 6 Werkwijze bij aanvragen voor aanwijzing leerwegondersteuning en toelaatbaarheidsverklaring praktijkonderwijs schooljaar 2015-2016 1. Inleiding Per 1 januari 2016 zijn de samenwerkingsverbanden

Nadere informatie

De overstap naar voortgezet (speciaal) onderwijs in 2017

De overstap naar voortgezet (speciaal) onderwijs in 2017 De overstap naar voortgezet (speciaal) onderwijs in 2017 Informatie voor ouders/verzorgers met kinderen op het primair onderwijs of speciaal (basis-)onderwijs Als uw zoon/dochter komend schooljaar naar

Nadere informatie

Aanvulling lwoo-pro Regionaal Ondersteuningsplan Samenwerkingsverband Voortgezet Onderwijs Zuidoost Utrecht 2014-2015 t/m 2017-2018

Aanvulling lwoo-pro Regionaal Ondersteuningsplan Samenwerkingsverband Voortgezet Onderwijs Zuidoost Utrecht 2014-2015 t/m 2017-2018 Aanvulling lwoo-pro Regionaal Ondersteuningsplan Samenwerkingsverband Voortgezet Onderwijs Zuidoost Utrecht 2014-2015 t/m 2017-2018 Leerwegondersteunend en praktijkonderwijs bij het swv Toelichting. Met

Nadere informatie

De overstap naar voortgezet (speciaal) onderwijs in 2016

De overstap naar voortgezet (speciaal) onderwijs in 2016 De overstap naar voortgezet (speciaal) onderwijs in 2016 Informatie voor ouders/verzorgers met kinderen op het primair onderwijs of speciaal (basis-)onderwijs Als uw zoon/dochter komend schooljaar naar

Nadere informatie

OP WEG NAAR HET VOORTGEZET ONDERWIJS (VO) Veel zaken zijn bij wet geregeld of gemeentelijk bepaald. Daar zijn wij als basisschool aan gehouden.

OP WEG NAAR HET VOORTGEZET ONDERWIJS (VO) Veel zaken zijn bij wet geregeld of gemeentelijk bepaald. Daar zijn wij als basisschool aan gehouden. OP WEG NAAR HET VOORTGEZET ONDERWIJS (VO) Waarover gaat het op deze avond: a. Hoe verloopt 'de weg' naar het eind-schooladvies en hoe komt dit advies tot stand? b. Wat is het doel van de eindtoets in april?

Nadere informatie

Aanmelding en toelating bij het Dockinga College Aanmelding eerste leerjaar:

Aanmelding en toelating bij het Dockinga College Aanmelding eerste leerjaar: Aanmelding en toelating bij het Dockinga College Aanmelding eerste leerjaar: Uitgangspunt Het Dockinga College vindt het belangrijk om, in samenwerking met de ouder(s)/ verzorger(s) en de school van herkomst,

Nadere informatie

Deel 1. Inleiding en stappenplan. oktober 2012

Deel 1. Inleiding en stappenplan. oktober 2012 Werkgroep overgang primair onderwijs naar voortgezet onderwijs in de Zaanstreek Informatiebrochure overgang van Primair Onderwijs naar Voortgezet Onderwijs Deel 1 Inleiding en stappenplan oktober 2012

Nadere informatie

Leerlingen met extra ondersteuningsbehoefte vanuit het primair onderwijs. Praktijkonderwijs LWOO Voortgezet Speciaal Onderwijs

Leerlingen met extra ondersteuningsbehoefte vanuit het primair onderwijs. Praktijkonderwijs LWOO Voortgezet Speciaal Onderwijs Stichting AANDACHT+ Samenwerkingsverband Passend Onderwijs voor het Voortgezet Onderwijs De Friese Meren, Noordoostpolder en Urk Leerlingen met extra ondersteuningsbehoefte vanuit het primair onderwijs

Nadere informatie

ADVIES. de Stichting B, gevestigd te L, het bevoegd gezag van C, een scholengemeenschap voor voortgezet onderwijs, verweerder

ADVIES. de Stichting B, gevestigd te L, het bevoegd gezag van C, een scholengemeenschap voor voortgezet onderwijs, verweerder 107697 - De reguliere VO-school kan het onderzoek naar de toelating van een leerling uit praktijkonderwijs beperken tot de adviezen van het samenwerkingsverband en de Praktijkschool, maar moet hierover

Nadere informatie

Praktijkonderwijs schooljaar

Praktijkonderwijs schooljaar Aanmeldingsprocedure voor Leerwegondersteunend Onderwijs en Praktijkonderwijs schooljaar 2018-2019 Samenwerkingsverband VO De Langstraat Waalwijk 1 maart 2018 Inleiding Het leerwegondersteunend onderwijs

Nadere informatie

LWOO LEERWEG- ONDERSTEUNEND ONDERWIJS

LWOO LEERWEG- ONDERSTEUNEND ONDERWIJS LWOO LEERWEG- ONDERSTEUNEND ONDERWIJS BESTE OUDERS COLOFON Inhoud Akke Amsing Bert Benjamins Gerda Seubring Redactie Vera Duiker Vormgeving DRP Fotografie Lous Doornkamp Vera Duiker LOCATIES SALLAND Salland

Nadere informatie

OPEN DAG CSG BEILEN 01 FEBRUARI 2018

OPEN DAG CSG BEILEN 01 FEBRUARI 2018 OPEN DAG CSG BEILEN 01 FEBRUARI 2018 OPEN DAG SALLAND 03 FEBRUARI 2018 LOCATIES LOCATIE SALLAND Salland 4 9405 GM ASSEN 0592-390290 LOCATIE CSG BEILEN De Omloop 4 9411 KA BEILEN 0593-522819 CSVINCENTVANGOGH.NL

Nadere informatie

EINDADVISERING LEERLINGEN GROEP 8 SCHOOLJAAR

EINDADVISERING LEERLINGEN GROEP 8 SCHOOLJAAR EINDADVISERING LEERLINGEN GROEP 8 SCHOOLJAAR 2016 2017 In het schooljaar 2014 2015 werd de wet centrale eindtoets Primair Onderwijs ingevoerd. Volgens deze wet is het basisschooladvies leidend bij de toelating

Nadere informatie

JAARVERSLAG

JAARVERSLAG SAMENWERKINGSVERBAND Passend Onderwijs VO 2801 JAARVERSLAG PCL Jaarverslag PCL Inleiding Voor u ligt het jaarverslag van de Permanente Commissie Leerlingenzorg ( PCL ) van het Samenwerkingsverband Passend

Nadere informatie

Routekaart bij schoolwisseling

Routekaart bij schoolwisseling Routekaart bij schoolwisseling Onderstaande routes gelden voor basisscholen en vo-scholen binnen de samenwerkingsverbanden po en vo Zuid-Kennemerland. Als de 1 bij de aanmelding op een schriftelijk hebben

Nadere informatie

Toewijzingsprotocol Commissie Ondersteuningstoewijzing

Toewijzingsprotocol Commissie Ondersteuningstoewijzing Toewijzingsprotocol Commissie Ondersteuningstoewijzing Protocol ondersteuningstoewijzing 1 mei 2016 Inleiding Met de invoering van Passend Onderwijs heeft een regionaal samenwerkingsverband de verantwoordelijkheid

Nadere informatie

Heeft u een zoon of dochter in groep 8? Dan is deze brochure voor u.

Heeft u een zoon of dochter in groep 8? Dan is deze brochure voor u. Heeft u een zoon of dochter in groep 8? Dan is deze brochure voor u. Uw kind gaat naar het Voortgezet Onderwijs en daar komt veel bij kijken. Per schooljaar 2013-2014 wordt er in de Regio Utrecht West

Nadere informatie

SG W.J. Bladergroen. vmbo - lwoo, OPDC, ISK en praktijkonderwijs algemeen toegankelijk

SG W.J. Bladergroen. vmbo - lwoo, OPDC, ISK en praktijkonderwijs algemeen toegankelijk SG W.J. Bladergroen vmbo - lwoo, OPDC, ISK en praktijkonderwijs algemeen toegankelijk SG W.J. Bladergroen Wie zijn we? 1 Bladergroen is een kleine, gezellige en veilige school waarin verschillende onderdelen

Nadere informatie

Doorlopende ondersteuning PO-VO

Doorlopende ondersteuning PO-VO Doorlopende ondersteuning PO-VO 2018-2019 Els Wagenmakers-Tebes COÖRDINATOR INTAKE & ADVIES AT-VO Voorwoord Voor u ligt de folder doorlopende ondersteuning voor het schooljaar 2018-2019. De overgang naar

Nadere informatie

Het loket van het SWV VO Lelystad. 1. Inleiding

Het loket van het SWV VO Lelystad. 1. Inleiding Het loket van het SWV VO Lelystad 1. Inleiding In deze notitie wordt het loket van het SWV VO Lelystad geïntroduceerd. Het loket van het SWV VO Lelystad is verantwoordelijk voor het afgeven van TLV s voor

Nadere informatie

Van Kinsbergen college

Van Kinsbergen college AANMELDING LWOO Van Kinsbergen college Van Kinsbergen college 3 VOORWOORD In de praktijk blijkt dat de aanmelding voor leerlingen met LWOO (leerweg ondersteunend onderwijs) een lastige materie is. Om de

Nadere informatie

Procesgang PO-VO Leidend is de BOVO procedure

Procesgang PO-VO Leidend is de BOVO procedure Procesgang PO-VO Leidend is de BOVO procedure 2017-2018 Leidend is de BOVO Haaglanden procedure voor het betreffende schooljaar. In het schooljaar 2017-2018 is de procedure aangepast. Het tijdpad voor

Nadere informatie

LWOO Open dag LOcatie csg BeiLen 5 februari 2015 Open dag LOcatie SaLLand 7 februari 2015

LWOO Open dag LOcatie csg BeiLen 5 februari 2015 Open dag LOcatie SaLLand 7 februari 2015 LWOO Open dag Locatie CSG Beilen 5 februari 2015 open dag locatie Salland 7 februari 2015 Inhoud 4 Leerwegondersteunend onderwijs 4 Een eigen plek 5 Zorgadviesteam 5 Aanmelding en toelating 6 Centrale

Nadere informatie

Procesgang PO-VO. Leidend in deze is de BOVO procedure

Procesgang PO-VO. Leidend in deze is de BOVO procedure Procesgang PO-VO Leidend in deze is de BOVO procedure 1. De totstandkoming van het basisschooladvies; Indicatie advies groep 7; In januari wordt met de ouders besproken aan welke adviesrichting zij kunnen

Nadere informatie

Aansluiting PO-VO Eindhoven en Kempenland

Aansluiting PO-VO Eindhoven en Kempenland Aansluiting PO-VO Eindhoven en Kempenland Programma Opening Evaluatie vorig schooljaar Tijdpad en procedure nieuwe schooljaar Wijzigingen LDOS/OSO Aanmeldformulier Heroverweging advies/herzien advies Aanmeldingen

Nadere informatie

Routekaart bij schoolwisseling

Routekaart bij schoolwisseling Routekaart bij schoolwisseling Onderstaande routes gelden voor basisscholen en vo-scholen binnen de samenwerkingsverbanden po en vo Zuid-Kennemerland. Als de ouders 1 bij de aanmelding op een vo-school

Nadere informatie

Aanvraag extra ondersteuning

Aanvraag extra ondersteuning Aanvraag extra ondersteuning In deze notitie wordt de beschreven hoe de aanvraag van de extra ondersteuning zal plaatsvinden en hoe het aanvraagformulier eruit zal zien. Dit is een concretisering van p.14-20

Nadere informatie

Aanmelding lwoo en praktijkonderwijs MHR 2020/21 1

Aanmelding lwoo en praktijkonderwijs MHR 2020/21 1 Aanmeldingsprocedure voor lwoo en praktijkonderwijs Inleiding Het leerwegondersteunend onderwijs (lwoo) en het praktijkonderwijs (Pro) zijn vormen van lichte ondersteuning. Het lwoo is bedoeld voor een

Nadere informatie

Procesgang PO-VO. Leidend in deze is de BOVO procedure

Procesgang PO-VO. Leidend in deze is de BOVO procedure Procesgang PO-VO Leidend in deze is de BOVO procedure 1. De totstandkoming van het basisschooladvies; Indicatie advies groep 7; Op grond van ons leerlingvolgsysteem (met daarin de CITO toetsen) wordt in

Nadere informatie