De mini-vakantiegids voor je hond

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "De mini-vakantiegids voor je hond"

Transcriptie

1 De mini-vakantiegids voor je hond Ga jij op vakantie en kan je hond niet met je mee op reis? Wil je graag weten welke mogelijkheden er voor tijdelijke opvang van je hond zijn? Vraag jij je af hoe je ervoor kunt zorgen dat je hond ook een leuke tijd kan hebben tijdens jouw afwezigheid? Speciaal voor jou hebben wij deze mini-vakantiegids voor je hond samengesteld. Zo kunnen wij jou helpen om ook voor je hond een geweldig leuke vakantie te verzorgen. Jij kunt dan met een gerust hart op reis, zonder de schuldgevoelens naar je hond met je mee te moeten nemen. Pas maar op, je hond zal het misschien wel zo naar de zin hebben dat het na de vakantie nog lastig wordt om je hond weer mee terug naar huis te krijgen! Vragen waar we in deze mini-vakantiegids antwoord op geven In welke situaties zou je opvang voor je hond nodig kunnen hebben? Neem ik mijn hond wel of niet mee op vakantie? Welke mogelijkheden zijn er voor tijdelijke opvang van mijn hond? Waar moet ik rekening mee houden in mijn keuze voor een hondenopvang? Wat moet er beslist mee in de reiskoffer van mijn hond? Waar moet ik aan denken als ik mijn hond tóch mee op vakantie wil nemen? In welke situaties zou je opvang voor je hond nodig kunnen hebben? Wanneer je een hond aanschaft weet je dat er ook momenten zullen gaan komen waarop je de hond niet met je mee kunt nemen. Ieder baasje krijgt hier wel eens mee te maken en er zijn verschillende situaties te bedenken waarin het nodig kan zijn om opvang voor je hond te moeten regelen. De verschillende mogelijkheden die er voor tijdelijke opvang van je hond zijn kunnen dan erg goed van pas komen. Zo krijgt je hond tijdens jouw afwezigheid alsnog de juiste verzorging en aandacht en kun jij met een gerust hart op pad. Je leest hier in welke situaties je opvang voor je hond nodig kunt hebben.

2 Je wilt op vakantie zonder hond De meeste hondenliefhebbers vinden het vaak erg moeilijk om een vakantie voor zichzelf te boeken. Vanwege schuldgevoelens naar de hond wordt er dan maar voor gekozen om thuis te blijven. Herken jij dit ook? Uiteraard kun je in eigen land prima vakantie vieren, en samen met je hond kan dit zelfs een geweldig leuke tijd worden, maar het is zeker niet onmogelijk om een vakantie zonder je hond te boeken. Vanwege de verschillende mogelijkheden voor tijdelijke opvang kunnen je hond en jij beide een fijne vakantie beleven. Het is dan ook zeker geen schande om hier gebruik van te maken! Je moet steeds wat langer werken Iedereen kent wel drukke dagen waarop je in de ochtend de deur uitgaat en pas in de avond weer thuiskomt. Wanneer je een hond hebt zullen deze lange dagen vast niet gepland zijn, maar soms loopt het leven zo dat je er niet onderuit komt. Je werk kan hier ook een reden voor zijn. Het maakt dan ook niet zoveel uit of je de hond of de drukke baan eerder had, er moet gewoon gezocht worden naar een oplossing. Je hond gedurende deze dagen alleen thuis laten is wat aan de lange kant. Gelukkig is het ook onnodig. Terwijl jij naar je werk kunt, kan je hond terecht bij verschillende opvangmogelijkheden. Je hond zal in goede handen zijn en jij hebt alle tijd en ruimte om je geplande afspraken na te komen. Je hond heeft gezondheidsproblemen Indien je hond gezondheidsproblemen heeft waardoor je hond niet alleen thuis kan blijven, kan het nodig zijn om af en toe opvang te regelen. Wanneer je hond speciale en of medische verzorging nodig heeft is het wel zo prettig dat je hond in goede handen is bij professionals die weten wat ze doen. De meeste dierenpensions bieden hier speciale dagopvang voor waarbij medische zorg voor je hond mogelijk is. Zo krijgt jouw hond de verzorging die nodig is en kun jij met een gerust hart op pad. Je ondervindt zelf gezondheidsproblemen Een ongeluk zit in een klein hoekje, daar zijn we ons allemaal van bewust. Je hoeft de laatste trede van de trap maar te missen en je kunt al lelijk terechtkomen. Het kan helaas iedere hondeneigenaar een keer gebeuren dat je vanwege een blessure of je gezondheid zelf niet in staat bent om je hond uit te laten. Wanneer je alleen bent kan het dan erg lastig worden om je hond de dagelijkse verzorging te bieden die nodig is. Een tijdelijk opvangadres kan je de rust geven die je nodig hebt om zelf weer te herstellen, terwijl je hond ondertussen geniet van de leuke tijd in de opvang.

3 Je puppy moet nog leren alleen te blijven Wanneer je een puppy in huis hebt, dan zullen jullie samen het alleen thuis blijven nog moeten trainen. Je puppy kent dit nog niet en zal dit eerst moeten leren. Dit aanleren kan best een tijdje duren en zal op een rustig tempo stap voor stap aangeleerd moeten worden. Wanneer jij in deze periode zelf wat langer van huis weg moet en er niemand anders bij de puppy kan blijven, kan het nodig zijn om opvang te regelen. Je hond kan niet alleen zijn Het komt ook nog wel eens voor dat een hond op den duur verlatingsangst ontwikkelt. De ene hond is hier gevoeliger voor dan de andere, en het ene baasje gaat hier beter mee om dan de andere. Verlatingsangst kan echter wel serieuze vormen aannemen waardoor je hond beslist niet alleen thuis kan blijven, ook niet in een hondenbench. Je zult dan oplossingen moeten zoeken voor de keren dat je zelf weg moet. Je kunt tenslotte niet 24 uur per dag thuis blijven voor je hond en je hond kan ook niet overal mee naartoe. Door je hond naar de opvang te brengen is je hond niet alleen en zijn er altijd de juiste mensen aanwezig om je hond goed in de gaten te houden en de aandacht te geven die nodig is. Je hond heeft vuurwerkangst Zodra de jaarwisseling weer dichterbij komt nemen de vuurwerkknallen ook weer toe. De geluiden, flitsen en geur van vuurwerk zijn voor alle dieren vervelend. Veel honden vinden het zo ontzettend eng dat ze niet eens meer naar buiten durven. Dit is voor je hond geen prettige periode en voor jezelf is het ook geen leuke situatie. Naast dat je met je hond naar een vuurwerkvrij park zou kunnen gaan is het ook mogelijk om een opvang op te zoeken die hier speciale maatregelen voor heeft getroffen. Je hond kan zo zonder alle stress de laatste dagen van het jaar doorkomen en jij kan zonder zorgen de jaarwisseling gaan vieren. Neem ik mijn hond wel of niet mee op vakantie? Wanneer je bezig bent met de vakantieplannen zul je jezelf al snel de vraag stellen wat je met de hond gaat doen. Neem je de hond mee op vakantie of blijft je hond thuis en ga je op zoek naar een geschikte hondenopvang? Om te kunnen bepalen wat hierin de beste keuze voor jullie beide zal zijn en wat voor je hond ook een verstandige keuze is, zijn er een aantal vragen die je jezelf eerst moet stellen. Jij kent jouw hond zelf het allerbest en jij zult dus ook zelf voor je hond moeten inschatten of je de hond wel of niet mee kunt nemen op vakantie.

4 Om te kunnen beslissen of je de hond wel of niet met je mee op vakantie moet nemen is het belangrijk om jezelf de volgende vragen te stellen: Houdt je hond van reizen of wordt je hond er wagenziek en onrustig van? Is je hond in goede gezondheid of laat de gezondheid van je hond het niet toe om mee op reis te gaan? Wordt je hond wel toegelaten in het betreffende vakantieland en hoe zal er tegen het ras of type van jouw hond aangekeken worden? Kun je ermee omgaan als er in het vakantieland andere regels gelden of de inwoners daar je hond griezelig vinden? Ben je van plan om veel te gaan winkelen of bezienswaardigheden te bezoeken? Vindt je hond het wel leuk als jij veel weg bent en je hond in een vreemde omgeving achter moet blijven? Of doe je je hond er meer een plezier mee om dan in eigen land te blijven? Heb je genoeg reistijd om onderweg ook een aantal keren voor je hond te stoppen en samen de benen te strekken? Of heb je tijdens de reis eigenlijk niet zoveel tijd om je hond de aandacht te geven die het nodig zal hebben? Is je hond eigenlijk wel welkom op de accommodatie waar je zult verblijven? En hoe zit het met de locaties waar je nog meer met je hond naartoe zult gaan? Is het klimaat geschikt voor je hond? Kan jouw hond het goed hebben wanneer het een paar graden warmer dan in ons eigen land is? Vindt jouw hond het niet vervelend wanneer het ineens veel kouder dan thuis is? Zijn er genoeg mogelijkheden in de omgeving om met je hond te wandelen? Kan je hond er los lopen en even lekker rennen of zwemmen? Zijn er nog meer honden aanwezig en kan je hond hier goed mee overweg? Of kun je deze stress voor jullie beide beter voorkomen door thuis vervangende opvang voor je hond te zoeken? Welke mogelijkheden zijn er voor tijdelijke opvang van mijn hond? Of je hond nou wel of niet meegaat, er moet in beide gevallen veel geregeld worden. Wanneer je hond thuis blijft zul je voor een goede betrouwbare oppas moeten zorgen. Dit kan binnen je eigen familie of vriendenkring zijn, maar tegenwoordig kun je ook prima gebruik maken van betaalde opvang op locatie of aan huis. Je hond thuis laten met af en toe iemand die je hond uit komt laten is geen goed idee. Dit zal je hond je ook zeker niet in dank afnemen. Lukt het niet om een geschikte oppas te vinden? Dan kun je ook op zoek gaan naar een professioneel dierenpension of hondenhotel. Zorg wel dat je hier op tijd mee begint. De meeste (en vaak de beste) pensions zijn al ruim van te voren volgeboekt. Ook worden er vaak verschillende eisen gesteld aan je hond om wel of niet te mogen blijven, zoals bijvoorbeeld verplichte inentingen en vaccinaties of de omgang met andere honden. Neem daarom de tijd om vooraf alles goed te kunnen regelen voor je hond zodat niet alleen jij, maar ook je hond een fijne vakantie tegemoet gaat.

5 De verschillende mogelijkheden voor tijdelijke opvang van je hond zijn: Verblijf met andere honden in een hondenpension Particuliere opvang aan huis zoals buren, vrienden of familie Je hond laten brengen naar en ophalen van een dagopvang Luxe verblijf in ruimte en kamers van een hondenhotel Een uitlaatservice die je hond aan huis ophaalt om uitgelaten te worden Je hond bij een hondenoppas aan huis brengen Het verschilt per hond welke keuze de voorkeur zal hebben. Vindt jouw hond het geen probleem om in een kennel te moeten zitten? Houdt jouw hond ervan om af en toe lekker met andere honden in een groep te spelen? Of vindt jouw hond dit allemaal toch wat eng en spannend waardoor je er beter voor kunt kiezen om je hond in een rustig huis zonder andere dieren en met veel persoonlijke aandacht te laten verblijven. Ben je er nog niet helemaal achter waar je jouw hond het meest een plezier mee zult doen? Vraag dan of het mogelijk is om een keer proef te draaien met elkaar en vergelijk de verschillende opties die je geprobeerd hebt. Kies in ieder geval altijd voor de mogelijkheid die het beste bij jouw eigen hond past. Waar moet ik rekening mee houden in mijn keuze voor een hondenopvang? Je zult het vast erg spannend vinden wanneer je ervoor gekozen hebt om je hond naar een dierenpension of hondenhotel te brengen. Dit is ook heel erg begrijpelijk, je hond is wel je maatje en je geeft toch maar even de zorgen voor je hond uit handen. Vertrouwen in de ander is daarom erg belangrijk. Je zult er vast niet vreemd van opkijken wanneer je schuldgevoelens de overhand nemen op het moment dat jij je hond hebt achtergelaten. De wetendheid dat je hond in goede handen is zal er voor kunnen zorgen dat deze schuldgevoelens snel plaats zullen maken voor een tevreden gevoel. Je hebt de tijd genomen om goed uit te zoeken waar je hond daadwerkelijk verblijft, je hond zal het naar de zin hebben en jij kunt gaan genieten van je welverdiende vakantie.

6 Om hier ook echt zeker van te kunnen zijn is het goed om bij het maken van je keuze voor een hondenopvang over de volgende zaken na te denken: Hoe vaak per dag en waar zal mijn hond worden uitgelaten? Worden er lange wandelingen met mijn hond gemaakt? Zijn er ook andere dieren aanwezig? Met hoeveel andere honden zal mijn hond daar samen zijn? Zit mijn hond alleen of met meerdere in hetzelfde verblijf? Verblijft mijn hond in een kennel, kamer of hok? H oelang zit mijn hond in het hok en hoelang mag mijn hond op een dag naar buiten? Hebben de medewerkers veel ervaring met honden? Zijn er gediplomeerde verzorgers aanwezig op de opvang? Is er een dierenarts aanwezig of kan deze snel ter plaatse komen? Sluit de omgang met de honden aan bij mijn eigen normen en waarden? Is het mogelijk om eerst een keer te gaan kijken? Zijn de verblijven schoon en goed onderhouden? Kan mijn hond een keer op proef blijven? Is er veel tijd en ruimte voor een goede kennismaking met elkaar? Wordt er veel aandacht aan gezondheid besteed? Maakt de opvang over het algemeen een prettige en veilige indruk op mij? Wat moet er beslist mee in de reiskoffer van mijn hond? Of je hond nou met jou mee op vakantie gaat of dat je hond naar de opvang gaat, je hond gaat ook op vakantie! Er zijn een aantal spullen die je hond ook met zich mee zal moeten nemen. Sta daarom ruim van te voren even stil bij welke spullen je allemaal in de koffer van je hond moet gaan pakken zodat je nog genoeg tijd hebt om eventueel nog wat aan te schaffen. Maak voor jezelf een lijstje met welke benodigdheden er voor jouw hond nodig zijn. Stem deze benodigdheden altijd af op de behoeftes van jouw hond en houd rekening met de bestemming die je voor het verblijf van je hond het uitgekozen. Benodigdheden voor het vakantieverblijf van je hond: Een slaapplek voor je hond zoals een hondenkussen, -mand of -bench. Een lekker zacht kleed met daarin de eigen fijne geur van thuis. De voeding voor je hond met daarbij een schema voor de hoeveelheden. Vers drinkwater voor onderweg of wanneer je lang moet wachten met elkaar. De halsband of het hondentuigje waar je hond mee uitgelaten mag worden. Een korte en een lange lijn zodat de opvang kan kiezen welke er gebruikt wordt. Een hondenpenning bevestigd aan de halsband met daarop jouw eigen gegevens. Het dierenpaspoort en een gezondheidsverklaring van je hond. De lievelingssnacks van je hond zodat er af en toe wat lekkers gegeven kan worden. Eventuele medicatie van je hond met daarbij een schema

7 Vergeet indien je hond mee op vakantie gaat ook de volgende spullen niet: Een GPS-tracker voor je hond zodat je bij weglopen in het buitenland altijd weet waar je hond zich bevindt. Speelgoed voor je hond, bijvoorbeeld een uitdagende hondenpuzzel. De spullen voor de vachtverzorging van jouw hond. Benodigdheden om teken bij je hond te verwijderen. Een grondpin of -haak om je hond meer ruimte te geven wanneer deze niet los mag lopen. Koelspullen bij warm weer zoals bijvoorbeeld een koelmat en ventilator. Anti vlooien en tekenmiddelen Een foto van je hond in het geval van vermissing Het chipnummer van je hond. Deze staat in het paspoort maar is erg belangrijk bij een eventuele vermissing. Indien nodig voor de landen waar je doorheen rijdt met je hond; een muilkorf. Een veiligheidsgordel en veiligheidsvest voor je hond. Een EHBO-set voor honden. Waar moet ik aan denken als ik mijn hond tóch mee op vakantie wil nemen? Is het je niet gelukt om een geschikte opvang voor je hond te vinden? Of kun je zelf toch niet zo goed een tijdje zonder je hond en heb je de hond veel liever gewoon aan je zijde? Wanneer je de hond toch liever met je mee op vakantie neemt is het goed om voordat je een bestemming gaat boeken jezelf de volgende vragen te stellen: Is mijn hond welkom in het land waar we doorheen rijden en/of bezoeken? (In sommige landen geldt een rasverbod) Welke vervoersregels gelden er voor mijn hond in de landen waar we doorheen rijden en het land waar we naartoe gaan? Welke invoerregels gelden er? Zijn er gevaren voor mijn hond zoals ziektes, andere dieren, ongedierte, insecten of jagers? Is het verplicht om mijn hond een muilkorf te laten dragen? Wil ik dit wel? Welke omgeving is prettig voor mijn hond? In een stad, in bosrijke gebieden, het strand of in de bergen? In welk seizoen wil ik met mijn hond op vakantie? Hoelang duurt de rit als we met de auto gaan? Is het bij een grote afstand anders ook mogelijk om met de hond te vliegen? Wat is de weersverwachting voor de dagen dat je met de hond in de auto gaat rijden en hoe zijn de weerberichten voor de periode tijdens de vakantie? Welke activiteiten kan ik op de vakantiebestemming met mijn hond ondernemen? Is mijn hond welkom op de locatie? Zijn er regels voor de grootte van mijn hond of het aantal honden? Wat zijn de verblijfskosten voor mijn hond? Worden er nog verplichte schoonmaakkosten in rekening gebracht? Mag en kan de hond alleen blijven op de locatie? Indien nodig op de locatie; kan de hond traplopen? Is er anders een lift aanwezig die gebruikt mag worden? Is er een hondenuitlaat op de locatie? In welke accommodatie wil ik met mijn hond verblijven? Een tent, een huisje, een hotel of een appartement? Is er een dierenarts in de nabije omgeving? Kan ik hier terecht met mijn hond? Wat zijn de openingstijden? Welke inentingen en vaccinaties heeft mijn hond nodig? Heeft mijn hond een wormen, vlooien en teken behandeling nodig voor en na de reis? Moet mijn hond een geldige gezondheidsverklaring van de dierenarts krijgen?

8 Wie wij zijn en waar we voor staan Een thuis creëren voor je hond, dat doe je dagelijks met veel liefde en plezier. Maar wat als je er nou even zonder je huisdier tussenuit wilt en je je hond daarom wat extra lol gunt? Wie vertrouw jij de zorg van je favoriete dier toe? Wij bij Dierenpension Tussenwijck zijn graag een tweede thuis voor jouw hond. Terwijl jij op reis bent, viert je hond de vrijheid in hét vijfsterren vakantieoord voor dieren. Wij zorgen ervoor dat elk dier in een veilige en hygiënische omgeving wordt opgevangen en geregeld een aai over de bol krijgt. Dat we op landgoed Westerhout, gelegen tussen Beverwijk en Wijk aan Zee, al sinds 1988 talloze honden en katten te logeren hebben gehad, is iets waar we trots op zijn. Maar we zijn nog trotser op het feit dat we fantastische professionals tot ons team mogen rekenen. Zij maken het iedere dag weer mogelijk dat jouw maatje vrolijk en gezond de dag doorkomt. Zeestraat AE Beverwijk T E info@dierenpensiontussenwijck.nl

De mini-vakantiegids voor je hond

De mini-vakantiegids voor je hond De mini-vakantiegids voor je hond Ga jij op vakantie en kan je hond niet met je mee op reis? Wil je graag weten welke mogelijkheden er voor tijdelijke opvang zijn? Vraag jij je af hoe je ervoor kunt zorgen

Nadere informatie

De mini-vakantiegids voor je kat

De mini-vakantiegids voor je kat De mini-vakantiegids voor je kat Ga jij op vakantie en kan je kat niet met je mee op reis? Wil je graag weten welke mogelijkheden er voor tijdelijke opvang van je kat zijn? Vraag jij je af hoe je ervoor

Nadere informatie

Tips voor een leuke vakantie

Tips voor een leuke vakantie Tips voor een leuke vakantie V A K A N T I E voor een natuurlijke rust www.myhappypet.be Vakantie iedereen kijkt er elk jaar weer naar uit: de bestemming kiezen, uitstapjes plannen, Als huisdiereigenaar

Nadere informatie

Van tevoren moet u een aantal zaken op gezondheidsgebied regelen voor uw hond:

Van tevoren moet u een aantal zaken op gezondheidsgebied regelen voor uw hond: NORMBLADEN PVH (GIDSEN VOOR GOEDE PRAKTIJKEN) Toepassingsgebied: HONDEN Vakantieopvang Als u een of meerdere en heeft en u wilt met vakantie gaan, dan zijn er verschillende mogelijkheden om iets voor de

Nadere informatie

Vakantiechecklist. Uw huisdier blijft thuis. Uw huisdier gaat uit logeren bij familie/vrienden

Vakantiechecklist. Uw huisdier blijft thuis. Uw huisdier gaat uit logeren bij familie/vrienden Vakantiechecklist Uw huisdier blijft thuis Zorg er voor dat er genoeg (dieet)voeding en indien nodig medicatie in huis is Geef de oppas de naam van uw dierenkliniek en telefoonnummer voor het geval dat

Nadere informatie

Jouw hond leren alleen thuis te blijven

Jouw hond leren alleen thuis te blijven Jouw hond leren alleen thuis te blijven Honden zijn roedeldieren, dit betekent dat zij altijd in groepen leven en van nature niet gewend zijn om alleen te zijn. Dit moeten ze dus nog leren. Meestal laten

Nadere informatie

Voorbereid op reis. Ik ga op vakantie en neem mee

Voorbereid op reis. Ik ga op vakantie en neem mee Voorbereid op reis Heerlijk! U gaat binnenkort lekker op vakantie. Om zonder zorgen op reis te kunnen, helpt een goede voorbereiding. Dat geldt voor u, maar zeker ook voor uw hond. Check, check, dubbelcheck:

Nadere informatie

GAAT U OP VAKANTIE? VERGEET UW HUISDIER NIET!

GAAT U OP VAKANTIE? VERGEET UW HUISDIER NIET! GAAT U OP VAKANTIE? VERGEET UW HUISDIER NIET! UW HUISDIER KAN NIET MEE OP VAKANTIE? 1. Vraag een oppas aan huis Een kat blijft liefst in haar eigen omgeving. Daarom is een oppas aan huis een goed idee

Nadere informatie

Verantwoordelijkheid ontwikkelen. Informatiekit om uw medewerkers te helpen bij het voorkomen van werkstress

Verantwoordelijkheid ontwikkelen. Informatiekit om uw medewerkers te helpen bij het voorkomen van werkstress Verantwoordelijkheid ontwikkelen Informatiekit om uw medewerkers te helpen bij het voorkomen van werkstress 1 Inhoud Inleiding 3 A Verantwoordelijkheid nemen voor jezelf 4 - Goede afspraken maken - Stel

Nadere informatie

NORMBLADEN PVH (GIDSEN VOOR GOEDE PRAKTIJKEN) Toepassingsgebied: KATTEN. vakantieopvang kat

NORMBLADEN PVH (GIDSEN VOOR GOEDE PRAKTIJKEN) Toepassingsgebied: KATTEN. vakantieopvang kat NORMBLADEN PVH (GIDSEN VOOR GOEDE PRAKTIJKEN) Toepassingsgebied: KATTEN vakantieopvang kat Als u een of meerdere katten heeft en u wilt met vakantie gaan dan zijn er verschillende mogelijkheden om iets

Nadere informatie

Inleiding WIST JE DAT JE GEVOEL VAAK BEPAALT WAT VOOR HUMEUR JE HEBT?

Inleiding WIST JE DAT JE GEVOEL VAAK BEPAALT WAT VOOR HUMEUR JE HEBT? Inleiding Gevoelens: we hebben ze allemaal. Maar soms is het lastig te weten hoe je je nu écht voelt. Je bent blij, maar ook zenuwachtig. Of je weet niet of je boos of verdrietig bent. Of je snapt niet

Nadere informatie

Vakantie opvang Steendijkpolder presenteert het thema: Op vakantie!

Vakantie opvang Steendijkpolder presenteert het thema: Op vakantie! Vakantie opvang Steendijkpolder presenteert het thema: Op vakantie! Wij hebben zin in de zomervakantie! Om de dagen waarop uitstapjes gepland staan zo soepel mogelijk te laten verlopen, vragen wij u om

Nadere informatie

PRAKTISCH ALLEEN THUIS BLIJVEN

PRAKTISCH ALLEEN THUIS BLIJVEN l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n PRAKTISCH ALLEEN THUIS BLIJVEN over houden van huisdieren Honden zijn groepsdieren en zijn van nature graag bij hun

Nadere informatie

Gefeliciteerd. De allerbelangrijkste regel als we het hebben over kinderen en honden is:

Gefeliciteerd. De allerbelangrijkste regel als we het hebben over kinderen en honden is: Gefeliciteerd. Je bent zwanger en je hebt één of meerdere honden. Het wordt jullie eerste kind. Je bent net bij de verloskundige geweest, het gaat goed met je kindje, en je hebt deze folder meegekregen.

Nadere informatie

MINDER HONDENBETEN DE 10 GOUDEN REGELS

MINDER HONDENBETEN DE 10 GOUDEN REGELS l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n MINDER HONDENBETEN DE 10 GOUDEN REGELS OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN HONDEN KUNNEN GOEDE VRIENDEN VAN ONS ZIJN. MAAR ZE

Nadere informatie

Algemene Voorwaarden Hondenhotel de Huiskamer

Algemene Voorwaarden Hondenhotel de Huiskamer Algemene Voorwaarden Hondenhotel de Huiskamer Artikel 1 Identiteit van de ondernemer 1.1. Naam ondernemer: Hondenhotel de Huiskamer handelend onder de naam/namen: Hondenhotel de Huiskamer Vestigings- &

Nadere informatie

Keuzestress of ontspannen kiezen

Keuzestress of ontspannen kiezen Keuzestress of ontspannen kiezen Wat leuk dat je mijn weggever hebt aangevraagd. Ik vertrouw erop dat het je inzicht geeft! Veel plezier met lezen of kijken. Want de ene persoon leest liever en de ander

Nadere informatie

Cliff-Pup van Pip dank aan familie Swagerman Met je pup en (jonge) hond lekker lopen zonder lijn

Cliff-Pup van Pip dank aan familie Swagerman Met je pup en (jonge) hond lekker lopen zonder lijn Cliff-Pup van Pip 2014- dank aan familie Swagerman Met je pup en (jonge) hond lekker lopen zonder lijn Loslopen is heel belangrijk voor een pup en (jonge) hond. Een hond moet de gelegenheid krijgen om

Nadere informatie

ALS JE HET MIJ VRAAGT... Ideeën voor de nieuwe locatie in Horst.

ALS JE HET MIJ VRAAGT... Ideeën voor de nieuwe locatie in Horst. ALS JE HET MIJ VRAAGT... Ideeën voor de nieuwe locatie in Horst. Dichterbij maakt een plan voor de locaties in Horst. Jij krijgt een nieuwe plek in Horst om te leven en te werken. Dichterbij verzamelt

Nadere informatie

Inhoud. Mijn leven. ik ga op reis

Inhoud. Mijn leven. ik ga op reis Inhoud Inleiding...3 Hoofdstuk 1 Vakantiekriebels... 4 Hoofdstuk 2 Nadenken... 6 Hoofdstuk 3 Geld... 8 Hoofdstuk 4 Tripje... 10 Hoofdstuk 5 Soort vakantie... 12 Hoofdstuk 6 Met wie?... 14 Hoofdstuk 7 Slapen...

Nadere informatie

ZINDELIJKHEIDS- TRAINING EN BENCHTRAINING MIJN PERFECTE PUPPY

ZINDELIJKHEIDS- TRAINING EN BENCHTRAINING MIJN PERFECTE PUPPY ZINDELIJKHEIDS- TRAINING EN BENCHTRAINING MIJN PERFECTE PUPPY DOOR MONIQUE APPELS PAGINA 2 VAN 9 Monique Appels 1e druk: oktober 2012 Dit document behoort bij de online training Mijn perfecte puppy. Alle

Nadere informatie

Nieuwsbrief. Fijne Vakantie! Augustus In deze nieuwsbrief: 20 Jaar Kirsty. Bijen of wespensteek. Vakantiechecklist.

Nieuwsbrief. Fijne Vakantie! Augustus In deze nieuwsbrief: 20 Jaar Kirsty. Bijen of wespensteek. Vakantiechecklist. Nieuwsbrief Augustus 2016 In deze nieuwsbrief: 20 Jaar Kirsty Bijen of wespensteek Vakantiechecklist Zietke van Weil Beste baasjes, De vakantie is weer begonnen! Mag jullie huisdier mee op reis? Gaat hij

Nadere informatie

In dit document zetten we de belangrijkste zaken nog even op een rijtje.

In dit document zetten we de belangrijkste zaken nog even op een rijtje. Je hond mee op vakantie nemen naar het buitenland vraagt enige voorbereiding en organisatie: het dier moet niet alleen in orde zijn met de buitenlandse regelgeving, er zijn ook heel wat parasieten waar

Nadere informatie

Bezoek de website voor meer informatie over deze 3 hondjes.

Bezoek de website voor meer informatie over deze 3 hondjes. Hondjes Het is stil rondom de adopties van hondjes zoals Polke, Pusia en Smyk. Ze verblijven alweer enige tijd bij gastgezinnen. Voor hen is helaas nog steeds geen belangstelling terwijl het geweldige

Nadere informatie

Inhoud. Mijn leven. ik doe mee

Inhoud. Mijn leven. ik doe mee Inhoud Inleiding...3 Hoofdstuk 1 Meedoen... 4 Hoofdstuk 2 Waarom doen?... 6 Hoofdstuk 3 Rechten... 8 Hoofdstuk 4 Plichten... 10 Hoofdstuk 5 Tips... 12 Hoofdstuk 6 Thuis... 14 Hoofdstuk 7 Familie... 16

Nadere informatie

02-08-2000-28-05-2013

02-08-2000-28-05-2013 MAC 02-08-2000-28-05-2013 (12 jaar, 10 maanden) Mac, Vorig jaar nog heb ik contact gehad met jouw baasjes en wat bleek: je was springlevend, wel wat ouder en strammer, maar wat wil je op die leeftijd.

Nadere informatie

Spreekbeurt Huisdieren (goed) houden

Spreekbeurt Huisdieren (goed) houden Spreekbeurt Huisdieren (goed) houden Hoi, ik ben Ikki. Wat leuk dat je je spreekbeurt doet over het houden van huisdieren! Daar kan ik je een heleboel over vertellen Bijvoorbeeld dat er veel komt kijken

Nadere informatie

Inleiding IN DIT BOEK LEES JE WAAROM STEUN, RESPECT EN VERTROUWEN BIJ VRIENDSCHAP HOREN.

Inleiding IN DIT BOEK LEES JE WAAROM STEUN, RESPECT EN VERTROUWEN BIJ VRIENDSCHAP HOREN. Inleiding Met wie heb je de meeste lol? En wie bel je als je een probleem hebt? Vaak zijn dat je. Sommige mensen hebben veel, andere mensen hebben er maar een paar. Vriendschap is belangrijk in ons leven.

Nadere informatie

PRAKTISCH VAKANTIE UW DIER BLIJFT THUIS

PRAKTISCH VAKANTIE UW DIER BLIJFT THUIS PRAKTISCH VAKANTIE UW DIER BLIJFT THUIS l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n over houden van huisdieren Uit onderzoek is gebleken dat de meeste Nederlandse

Nadere informatie

Op vakantie? Het huisdier gaat mee of naar een kennel of pension?

Op vakantie? Het huisdier gaat mee of naar een kennel of pension? Op vakantie? Het huisdier gaat mee of naar een kennel of pension? Het is belangrijk om tijdig bij de dierenarts te informeren welke risico s er voor uw dier zijn als het meegaat naar het buitenland of

Nadere informatie

ZORGELOOS OP UITJE, VOOR OUDERS EN BEGELEIDING VAN AUTISTISCHE KINDEREN

ZORGELOOS OP UITJE, VOOR OUDERS EN BEGELEIDING VAN AUTISTISCHE KINDEREN ZORGELOOS OP UITJE, VOOR OUDERS EN BEGELEIDING VAN AUTISTISCHE KINDEREN Inhoud: - Zorgeloos op uitje -Wat is autisme? - Wat houd een uitje precies in? - 15 TIPS om uw uitje tot een succes te maken Marinka

Nadere informatie

In deze nieuwsbrief zetten we de belangrijkste zaken nog even op een rijtje.

In deze nieuwsbrief zetten we de belangrijkste zaken nog even op een rijtje. Je hond mee op vakantie nemen naar het buitenland vraagt enige voorbereiding en organisatie: het dier moet niet alleen in orde zijn met de buitenlandse regelgeving, er zijn ook heel wat parasieten waar

Nadere informatie

[PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster

[PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster [PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster! Hoofdzaken Ster Copyright EffectenSter BV 2014 Hoofdzaken Ster SOCIALE VAARDIGHEDEN VERSLAVING DOELEN EN MOTIVATIE 10 9 8 10 9 8 7 6 4 3 2 1 7 6 4 3 2 1 10 9

Nadere informatie

Spreekbeurt Huisdieren (goed) houden

Spreekbeurt Huisdieren (goed) houden Spreekbeurt Huisdieren (goed) houden Hoi, ik ben Ikki. Wat leuk dat je je spreekbeurt doet over het houden van huisdieren! Daar kan ik je een heleboel over vertellen Bijvoorbeeld dat er veel komt kijken

Nadere informatie

WAARSCHUWING. Als je wilt dat in je leven niets verbetert, leg dit boek dan NU weg. Het is niets voor jou. Koop een fles champagne en ga het vieren.

WAARSCHUWING. Als je wilt dat in je leven niets verbetert, leg dit boek dan NU weg. Het is niets voor jou. Koop een fles champagne en ga het vieren. WAARSCHUWING Als je wilt dat in je leven niets verbetert, leg dit boek dan NU weg. Het is niets voor jou. Koop een fles champagne en ga het vieren. INLEIDING Je herkent het vast: je stond met een glas

Nadere informatie

Mijn Uitdagingen SUCCES!

Mijn Uitdagingen SUCCES! Ben je toe aan meer? Dan zul je met onze uitdagingen wel even zoet zijn! Wij hebben voor jou allerlei leuke, spannende en motiverende uitdagingen op een rijtje gezet. Je kunt deze lijst gebruiken als een

Nadere informatie

[ARTIKEL] DRIE TIPS VOOR HSP-ERS DIE HUN

[ARTIKEL] DRIE TIPS VOOR HSP-ERS DIE HUN [ARTIKEL] DRIE TIPS VOOR HSP-ERS DIE HUN TALENTEN WILLEN INZETTEN, ZONDER DAARBIJ ZICHZELF TE KORT TE DOEN. Veel hoogsensitieve personen (HSP-ers) worstelen met hun sensitiviteit in combinatie met werk.

Nadere informatie

Eindelijk vrij,..tips voor een ontspannen vakantie met het hele gezin. by Jolanda Heusinkveld

Eindelijk vrij,..tips voor een ontspannen vakantie met het hele gezin. by Jolanda Heusinkveld Eindelijk vrij,..tips voor een ontspannen vakantie met het hele gezin. by Jolanda Heusinkveld Mijn naam is Jolanda Heusinkveld, moeder van 2 lieve gevoelige én ondeugende kinderen. Al zo'n 17 jaar coach

Nadere informatie

De angst voor vuurwerk is een veel voorkomende vorm van geluidsfobie. Als dieren alleen maar bang zijn van vuurwerk is dat op zich al erg genoeg.

De angst voor vuurwerk is een veel voorkomende vorm van geluidsfobie. Als dieren alleen maar bang zijn van vuurwerk is dat op zich al erg genoeg. Voor heel veel dieren is het geknal van vuurwerk een angstaanjagende gebeurtenis. Hierbij geven we u een hele reeks tips om de jaarwisseling zo probleemloos mogelijk te laten verlopen. De angst voor vuurwerk

Nadere informatie

Een nieuw leven. Een maand eerder. Zondag 25 juli

Een nieuw leven. Een maand eerder. Zondag 25 juli Een maand eerder Zondag 25 juli Een nieuw leven Het lijkt me zo leuk om naar Aruba te verhuizen. Simon krijgt daar een topbaan en ik kan mijn leven weer op orde brengen. Ik kan gaan doen wat ik wil. Een

Nadere informatie

Uitdaging Workshop 3 Een keuze maken Kun jij goed kiezen?

Uitdaging Workshop 3 Een keuze maken Kun jij goed kiezen? Uitdaging Workshop 3 Een keuze maken Kun jij goed kiezen? Je gaat een nieuw mobieltje kopen. A Je gaat 20 mobieltjes bekijken voor je een keuze maakt. B Je gaat naar de winkel en je koopt er een. C Je

Nadere informatie

Katten kunnen 15 tot 20 jaar worden! Als je een kat in huis haalt, dan moet je dus bereid zijn om er een hele tijd voor te zorgen.

Katten kunnen 15 tot 20 jaar worden! Als je een kat in huis haalt, dan moet je dus bereid zijn om er een hele tijd voor te zorgen. Katten Katten Katten Katten jagen erg graag op speeltjes. Het zijn echte speelvogels! Ook krabpalen vinden we geweldig: zo kunnen we onze nagels uittesten. Katten kunnen 15 tot 20 jaar worden! Als je een

Nadere informatie

Wat vind jij ervan als een vakantiekind een kleine drie weken bij jullie komt logeren?

Wat vind jij ervan als een vakantiekind een kleine drie weken bij jullie komt logeren? Wat vind jij ervan als een vakantiekind een kleine drie weken bij jullie komt logeren? Uit welk land komt jullie vakantiekind? Duitsland, Frankrijk, Engeland, Oostenrijk, Oekraïne, Bosnië, of gewoon uit

Nadere informatie

De voordelen van hardlopen

De voordelen van hardlopen Hardloop tips De voordelen van hardlopen Zodra het buiten lekker weer wordt zie je overal om je heen mensen in hun hardloopschoenen springen. Op een mooie lenteof zomerdag is het heerlijk om na het werk

Nadere informatie

02-01-2006-28-04-2014 (8 jaar)

02-01-2006-28-04-2014 (8 jaar) BELLA (II) 02-01-2006-28-04-2014 (8 jaar) In 2007 kwam je voor het eerst lessen op onze hondenschool. Je had als pup eerder getraind op een andere school maar moest daar stoppen vanwege ED operaties aan

Nadere informatie

HANDIG KONIJNEN KOPPELEN

HANDIG KONIJNEN KOPPELEN l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n HANDIG KONIJNEN KOPPELEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN HIER LEES JE HANDIGE INFORMATIE OVER HET KOPPELEN VAN TWEE KONIJNEN.

Nadere informatie

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou!

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou! Hallo Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou Als je ouders uit elkaar zijn kan dat lastig en verdrietig zijn. Misschien ben je er boos over of denk je dat het jouw

Nadere informatie

7 Reistips Voor Een HSP-er

7 Reistips Voor Een HSP-er 7 Reistips Voor Een HSP-er Ben jij een hooggevoelig persoon en wil je graag reizen? Maar zorgt je HSP er voor dat je hier erg tegenop ziet? Met deze 7 Reistips willen we je helpen om je reis leuker en

Nadere informatie

Omgaan & Trainen met je hond Door: Jan van den Brand. (3 e druk) 2015, Jan van den Brand www.hondentraining adviescentrum.nl

Omgaan & Trainen met je hond Door: Jan van den Brand. (3 e druk) 2015, Jan van den Brand www.hondentraining adviescentrum.nl Door: Jan van den Brand Inleiding Ik krijg veel vragen van hondeneigenaren. Veel van die vragen gaan over de omgang met en de training van de hond. Deze vragen spitsen zich dan vooral toe op: Watt is belangrijk

Nadere informatie

Nieuwsbrief Zomer 2012

Nieuwsbrief Zomer 2012 Geachte huisdiereigenaar, Hierbij ontvangt u onze nieuwsbrief van het voorjaar 2012. Wij hopen dat u de informatie in deze brief, over de gezondheid van huisdieren kunt waarderen. Met vriendelijke groet,

Nadere informatie

Dierenkliniek Nesselande Nieuwsbrief Juni 2015

Dierenkliniek Nesselande Nieuwsbrief Juni 2015 Dierenkliniek Nesselande Nieuwsbrief Juni 2015 Beste Klant, De zomer komt er al weer aan! De actie voor de scalibor teken band loopt nog door. De Landelijke Chipmaand in Juni is er weer, kijk snel voor

Nadere informatie

HET KOMPAS DOEL BENODIGDHEDEN: WERKINSTRUCTIE: OPDRACHT IN DE KLAS:

HET KOMPAS DOEL BENODIGDHEDEN: WERKINSTRUCTIE: OPDRACHT IN DE KLAS: HET KOMPAS DOEL Instrument geven om te benoemen en herkennen wat belangrijk is voor de kinderen (hun waarden), zodat ze kunnen leren kiezen. BENODIGDHEDEN: plaatje van een kompas groot kompas voor in de

Nadere informatie

Ruimte voor jezelf. Coaching met paarden op Château Montchoix 16 tot en met 23 juni 2014. Vakantie met aandacht voor persoonlijke ontwikkeling

Ruimte voor jezelf. Coaching met paarden op Château Montchoix 16 tot en met 23 juni 2014. Vakantie met aandacht voor persoonlijke ontwikkeling Château Montchoix & Caballo Consultancy Ruimte voor jezelf Vakantie met aandacht voor persoonlijke ontwikkeling Coaching in Frankrijk Een kasteel, bossen, paarden, zon. Ruimte en tijd voor jezelf, voor

Nadere informatie

Nieuwsbrief zomer 2016

Nieuwsbrief zomer 2016 Nieuwsbrief zomer 2016 Deze nieuwsbrief staat helemaal in het teken van de zomer en de zomervakantie. Belangrijke dingen om in de gaten te houden en tips voor een veilige zomer(vakantie) voor u en uw huisdier.

Nadere informatie

LEEFSTIJL

LEEFSTIJL LEEFSTIJL johnvandengroenendal@ziggo.nl WAT IS LEEFSTIJL Persoonlijke manier: leefgewoonten, leefwereld, leefwijze, levensstijl Een manier van leven Min of meer stabiel patroon van gedragingen op het gebied

Nadere informatie

Inhoud. Bekijk het eens van een andere kant. Hoe voel jij je? Je eigen gebruiksaanwijzing

Inhoud. Bekijk het eens van een andere kant. Hoe voel jij je? Je eigen gebruiksaanwijzing 1. Bekijk het eens van een andere kant 1.1 Zwart-witdenken of relativeren Individuele opdracht 1.1 Wat vind jij? Groepsopdracht 1.1 Mag je soms stelen? 1.2 Optimist of pessimist, positief of negatief Individuele

Nadere informatie

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Uitgave van Stichting Be Aware Januari 2015 WIL JE MINDER GAMEN?

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Uitgave van Stichting Be Aware Januari 2015 WIL JE MINDER GAMEN? Uitgave van Stichting Be Aware Januari 2015 WIL JE MINDER GAMEN? Je vindt dat je teveel tijd doorbrengt met het spelen van games. Je beseft dat je hierdoor in de problemen kunt raken: je huiswerk lijdt

Nadere informatie

Animatieprogramma Molecaten Park Bosbad Hoeven 13 oktober t/m 20 oktober

Animatieprogramma Molecaten Park Bosbad Hoeven 13 oktober t/m 20 oktober Kids 11+ Sport Familie Animatieprogramma Molecaten Park Bosbad Hoeven 13 oktober t/m 20 oktober Van harte welkom op Molecaten Park Bosbad Hoeven. We hebben weer een ontzettend leuk programma voor jullie

Nadere informatie

De prijzen van onze tenten en kamer zijn inclusief staangeld, toeristenbelasting, gebruik van gas, en andere voorzieningen op de minicamping,

De prijzen van onze tenten en kamer zijn inclusief staangeld, toeristenbelasting, gebruik van gas, en andere voorzieningen op de minicamping, Algemene voorwaarden voor het boeken van een huurtent of reserveren van de Chambre d hôte 1. Hoe boekt u? U kunt telefonisch of via de mail reserveren. Wij hebben de volgende gegevens nodig: naam en adres

Nadere informatie

14.00u 15.00u Creatieve middag: Dienblad u 10.30u Ochtendfit u 11.30u Olifant knutselen u 12.30u Volleybal

14.00u 15.00u Creatieve middag: Dienblad u 10.30u Ochtendfit u 11.30u Olifant knutselen u 12.30u Volleybal Animatie programma 10.00u 10.30u Ochtendfit Goedemorgen allemaal, zijn jullie allemaal al goed wakker? Wij starten de dag actief met een aantal dansjes. Doen jullie gezellig mee? Aansluitend nemen we je

Nadere informatie

3 Hartentips Waardevol en makkelijk toepasbaar voor meer

3 Hartentips Waardevol en makkelijk toepasbaar voor meer 3 Hartentips Waardevol en makkelijk toepasbaar voor meer verbinding met je hart contact met jezelf zelfwaardering Hee! Wat goed dat je begonnen bent aan het lezen van mijn ebook. Dat betekent dat de wil

Nadere informatie

Pedagogische visie. Welkom bij Op Stoom. Zin in taart? Altijd wat te doen

Pedagogische visie. Welkom bij Op Stoom. Zin in taart? Altijd wat te doen Welkom bij Op Stoom Kwaliteit en service zijn belangrijke kenmerken van Op Stoom zodat ouders hun kinderen met een gerust hart achterlaten bij de medewerkers. We bieden liefdevolle zorg en inspiratie aan

Nadere informatie

2. Op een bruiloft. 3. Wanneer je de hond uitlaat

2. Op een bruiloft. 3. Wanneer je de hond uitlaat Zijn die leuke mannen er nou überhaupt nog wel? Dat is iets wat single vrouwen zich vaak afvragen. JA, die leuke mannen zijn er zeker nog wel. Waar dan? vraag jij je af. Wij hebben voor jou 15 plekken

Nadere informatie

Gezond en veilig reizen. lyondellbasell.com

Gezond en veilig reizen. lyondellbasell.com Gezond en veilig reizen 1 Reis Gezondheid en Veiligheid De meesten van ons gaan op een gegeven moment op reis, voor werk of plezier. Als we elke reis goed voorbereiden middels een reis plan en dit plan

Nadere informatie

GameChangers. Dogs Talk Hondentraining & Gedrag

GameChangers. Dogs Talk Hondentraining & Gedrag 5MINUTEN GameChangers 1. Focus op mij Een sterke onbreekbare band met je hond, dat wil jij toch ook! Dit is voor iedereen haalbaar met enkele eenvoudige oefeningen die zorgen voor een sterke band en een

Nadere informatie

Verhaal van puppy Sepp

Verhaal van puppy Sepp Verhaal van puppy Sepp Hallo allemaal, ik ben Sepp Ik wil graag mijn levensverhaal van de eerste 2 maanden bij mijn toen nog nieuwe gezinnetje vertellen. Ik ben een Dwergschnauzer zwart / zilver en op

Nadere informatie

PUPPYREN.nl. Puppyrennen, accessoires en info

PUPPYREN.nl. Puppyrennen, accessoires en info Inhoudsopgave 1. Hoe zorg ik ervoor dat mijn hond gaat luisteren?... 3 2. Puppycursus... 4 2.1 Wat leer je tijdens een puppycursus?... 4 2.2 Wat leer jij zelf tijdens de cursus?... 4 2.3 Wat leert een

Nadere informatie

De Keukentafel Uitdaging

De Keukentafel Uitdaging De Keukentafel Uitdaging MAG HET WAT RUSTIGER AAN DE KEUKENTAFEL Gemaakt in het kader van het Swing project Een cliëntproces; tools voor samenwerking Door Nic Drion Aan de keukentafel Aan de keukentafel

Nadere informatie

4-14 JAAR BUITENSCHOOLSE OPVANG KOM BIJ ONS KIJKEN!

4-14 JAAR BUITENSCHOOLSE OPVANG KOM BIJ ONS KIJKEN! 4-14 JAAR BUITENSCHOOLSE OPVANG KOM BIJ ONS KIJKEN! Zo vertrouwd en zo veel te beleven! Vanaf vier jaar is je kind van harte welkom op onze buitenschoolse opvang. Onze bso-locaties vind je in elke wijk

Nadere informatie

YOGA LIFESTYLE. verbinding met jezelf. 'Yoga is the journey of the self, to the self, through the self.

YOGA LIFESTYLE. verbinding met jezelf. 'Yoga is the journey of the self, to the self, through the self. YOGA LIFESTYLE F E B R U A R I 2 0 1 7 YOGA & MEDITATIE Geef jezelf de aandacht en de liefde die je verdient! Maak verbinding met jezelf 'Yoga is the journey of the self, to the self, through the self.

Nadere informatie

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou!

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou! Hallo!! Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou! Als je ouders uit elkaar zijn kan dat lastig en verdrietig zijn. Misschien ben je er boos over of denk je dat het jouw

Nadere informatie

BURN- OUT RISICO CHECK

BURN- OUT RISICO CHECK BURN- OUT RISICO CHECK Vul onderstaande vragenlijst in door ja of nee aan te kruisen. VRAAG JA NEE 1 Nemen jij en je gezin s ochtends rustig de tijd om op te staan en goed te ontbijten? 2 Zie je vaak tegen

Nadere informatie

4 communicatie. Ik weet welke informatie anderen nodig hebben om mij te kunnen begrijpen. Ik vertel anderen wat ik denk of voel.

4 communicatie. Ik weet welke informatie anderen nodig hebben om mij te kunnen begrijpen. Ik vertel anderen wat ik denk of voel. 4 communicatie Communicatie is het uitwisselen van informatie. Hierbij gaat het om alle informatie die je doorgeeft aan anderen en alle informatie die je van anderen krijgt. Als de informatie aankomt,

Nadere informatie

Zoet of (dubbel)zout?

Zoet of (dubbel)zout? Een prikkelende test Beantwoord de volgende vragen. Schrijf jouw antwoorden op een papiertje. Laat twee of drie familieleden en/of vrienden de vragen ook beantwoorden. Zorg ervoor dat jullie elkaars antwoorden

Nadere informatie

Voel je vrij en liefdevol 7 oefeningen

Voel je vrij en liefdevol 7 oefeningen Voel je vrij en liefdevol 7 oefeningen Soms voel je je gevangen door het leven. Vastgezet door de drukte, en beklemd in je eigen hoofd. Je voelt je niet vrij en je voelt geen liefde. Met deze tips breng

Nadere informatie

Iedereen heeft een verhaal

Iedereen heeft een verhaal informatie voor jongeren Iedereen heeft een verhaal > Goed om te weten als je tijdelijk naar JJC gaat Iedereen heeft een eigen verhaal. Veel verhalen gaan over waarom het niet allemaal gelopen is zoals

Nadere informatie

TIJD VOOR VERANDERING VERKIEZINGSPROGRAMMA

TIJD VOOR VERANDERING VERKIEZINGSPROGRAMMA TIJD VOOR VERANDERING VERKIEZINGSPROGRAMMA 2018-2022 2 INLEIDING Op 21 maart 2018 zijn er weer verkiezingen. Iedereen mag stemmen op een politieke partij. We kiezen dan de partijen die vier jaar lang samen

Nadere informatie

Uw nieuwe hond. Als de grote dag is aangebroken. Een goed begin is het halve werk

Uw nieuwe hond. Als de grote dag is aangebroken. Een goed begin is het halve werk Uw nieuwe hond Als de grote dag is aangebroken. Een goed begin is het halve werk De dag dat de hond voor het eerst bij u thuis komt is altijd een beetje spannend. Zou het allemaal goed gaan, zal hij zich

Nadere informatie

Deskundig antwoord op uw vragen over vuurwerkangst

Deskundig antwoord op uw vragen over vuurwerkangst Deskundig antwoord op uw vragen over vuurwerkangst Tinley Gedragstherapie voor Dieren verkoopt al jaren de Gedragstherapie CD met geluiden van vuurwerk en onweer. De cd is een hulpmiddel om huisdieren

Nadere informatie

voor kinderen en jongeren met een verstandelijke beperking of psychische problemen én hun gezin Cosis dichtbij voor hulp bij opgroeien

voor kinderen en jongeren met een verstandelijke beperking of psychische problemen én hun gezin Cosis dichtbij voor hulp bij opgroeien voor kinderen en jongeren met een verstandelijke beperking of psychische problemen én hun gezin Cosis dichtbij voor hulp bij opgroeien Hulp bij opgroeien Een kind opvoeden gaat niet altijd vanzelf. Zeker

Nadere informatie

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over,

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over, 3F Wat is vriendschap? 1 Iedereen heeft vrienden, iedereen vindt het hebben van vrienden van groot belang. Maar als we proberen uit te leggen wat vriendschap precies is staan we al snel met de mond vol

Nadere informatie

I s dit jou w beste moment om te stoppen met roken?

I s dit jou w beste moment om te stoppen met roken? I s dit jou w beste moment om te stoppen met roken? Dit product word t gratis aangeboden door the NewHealth Company 1-1 - 2017 Gratis intake Stoppen met roken Onderzoek je levensomstandigheden, gezondheid

Nadere informatie

Verhuizen met huisdieren

Verhuizen met huisdieren Verhuizen met huisdieren 1 Verhuizen met honden Stap 1 Maak een afspraak met de dierenarts: Vraag na of uw hond wel in staat is om te reizen. Als dit niet het geval is, zult u misschien uw plannen moeten

Nadere informatie

Liefde is vrij van zichzelf, om te leven voor de ander.

Liefde is vrij van zichzelf, om te leven voor de ander. Liefde is vrij van zichzelf, om te leven voor de ander. HHKalender DEF_2 ct.indd 1 Romantiek in een liefdesbrief 01-06-15 21:37 ROMANTIEK in een liefdesbrief Schrijf een liefdesbrief aan je geliefde. Verwerk

Nadere informatie

Dierenpension Naarden PENSIONWIJZER. Dierenpension Naarden is een aangenaam en goed alternatief voor uw huisdier bij uw afwezigheid.

Dierenpension Naarden PENSIONWIJZER. Dierenpension Naarden is een aangenaam en goed alternatief voor uw huisdier bij uw afwezigheid. Dierenpension Naarden PENSIONWIJZER 2013 Dierenpension Naarden is een aangenaam en goed alternatief voor uw huisdier bij uw afwezigheid. Voorwoord In deze pensionwijzer vindt u alles wat u als klant moet

Nadere informatie

BOERDIK NIEUWS. Dierenpension De Boerdik Oostwoud. November Interviews met gebruikers van onze dagopvang.

BOERDIK NIEUWS. Dierenpension De Boerdik Oostwoud. November Interviews met gebruikers van onze dagopvang. 2012 J A A R L I J K S E N I E U W S B R I E F BOERDIK NIEUWS Dierenpension De Boerdik Oostwoud alles over het wel en wee in ons pension November 2012 In deze uitgave: Interviews met gebruikers van onze

Nadere informatie

Ontdek de 14 geheime sleutels tot geluk.

Ontdek de 14 geheime sleutels tot geluk. Ontdek de 14 geheime sleutels tot geluk. Met onderstaande 14 sleutels tot geluk kun je het volgende doen: Doorlezen en denken wat moet ik hier nu weer mee!! Er een notitie van maken en dit gebruiken als

Nadere informatie

De nieuwe zorgmedewerker

De nieuwe zorgmedewerker Werkblad De nieuwe zorgmedewerker De zorg verandert in snel tempo. Ook jouw rol als verzorgende of helpende verandert: meer aandacht voor individuele cliënten en hun netwerk. Werken met een zorg-leefplan

Nadere informatie

Docent HET HOUTEN HUIS

Docent HET HOUTEN HUIS HET HOUTEN HUIS Docent IN DE KLAS Muziek van beneden Het Houten Huis is het beeldend muziektheatergezelschap van het Noorden. Jullie gaan onze theatervoorstelling Muziek van Beneden bezoeken. Dit is een

Nadere informatie

Hele fijne feestdagen en een gezond en vrolijk 2017! Raymond Gruijs. BM Groep ARBO West Baanzinnig

Hele fijne feestdagen en een gezond en vrolijk 2017! Raymond Gruijs. BM Groep ARBO West Baanzinnig De tijd vliegt voorbij en voor je weet zijn we al weer een jaar verder. Ik zeg wel eens: mensen overschatten wat je in een jaar kunt doen, maar onderschatten wat je in 3 jaar kan realiseren. Laten we naar

Nadere informatie

Nieuwsbrief Mei-Juni

Nieuwsbrief Mei-Juni Nieuwsbrief Mei-Juni GEDRAG Uit de enquete die gehouden is op onze facebookpagina is o.a. naar voren gekomen dat de Tsjechoslowaakse Wolfhond en zijn gedrag een grote uitdagen vormen voor vele Tsjechen

Nadere informatie

KIES VOOR JEZELF. Meer tijd voor jezelf in 3 praktische en snelle stappen! Dafne van Benschop Coaching

KIES VOOR JEZELF. Meer tijd voor jezelf in 3 praktische en snelle stappen! Dafne van Benschop Coaching KIES VOOR JEZELF Meer tijd voor jezelf in 3 praktische en snelle stappen! Dafne van Benschop Coaching 1 WIE IS DAFNE? Een paar jaar geleden had ik een goede baan bij een vijfsterrenhotel in Amsterdam,

Nadere informatie

HANDIG EEN BIJTEND KONIJN

HANDIG EEN BIJTEND KONIJN l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n HANDIG EEN BIJTEND KONIJN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN HIER LEES JE HANDIGE INFORMATIE OVER BIJTENDE KONIJNEN. JE KUNT

Nadere informatie

HANDIG SPELEN MET EEN HOND

HANDIG SPELEN MET EEN HOND l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n HANDIG SPELEN MET EEN HOND OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN HIER LEES JE HANDIGE INFORMATIE OVER SPELEN MET EEN HOND. JE

Nadere informatie

21 tips om te beginnen met mediteren

21 tips om te beginnen met mediteren 21 tips om te beginnen met mediteren Innerlijke rust binnen handbereik Voorwoord Ik weet hoe het voelt wanneer je gespannen bent, slecht slaapt, snel geïrriteerd bent en eigenlijk niet echt kan genieten

Nadere informatie

Hallo wereld! Schrijf een reisverhaal

Hallo wereld! Schrijf een reisverhaal Doel: Deze les is een oefening in creatief schrijven. De kinderen schrijven een reisverhaal. Doelgroep: Basisonderwijs groep 4 en hoger. Als voorbereiding op deze les kunt u het digitale boek Mus op het

Nadere informatie

Gemakkelijker gezegd dan gedaan! Deze presentatie kan je helpen je voornemens te realiseren

Gemakkelijker gezegd dan gedaan! Deze presentatie kan je helpen je voornemens te realiseren Goede voornemens Ik wil gezonder leven Ik wil gelukkiger zijn Ik wil meer bewegen Ik wil stoppen met roken Ik wil wat zwaarder worden Ik wil minder alcolhol gaan drinken Ik will minder stress Ik wil meer

Nadere informatie

EN ALS HIJ KAN LEZEN, STUUR IK M NAAR DE CHINESE LES.

EN ALS HIJ KAN LEZEN, STUUR IK M NAAR DE CHINESE LES. 3 1 2 EN ALS HIJ KAN LEZEN, STUUR IK M NAAR DE CHINESE LES. Realistisch kijken naar wat kinderen wel en niet kunnen. WAT KAN JE KIND (AL)? Natuurlijk verwacht je veel van je kind. Dat het snel nieuwe dingen

Nadere informatie