Nieuwsbrief zomer 2016

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Nieuwsbrief zomer 2016"

Transcriptie

1 Nieuwsbrief zomer 2016 Deze nieuwsbrief staat helemaal in het teken van de zomer en de zomervakantie. Belangrijke dingen om in de gaten te houden en tips voor een veilige zomer(vakantie) voor u en uw huisdier. De volgende onderwerpen komen aan bod:. huisdier mee op vakantie of thuislaten?.pas op met honden lopen op heet asfalt!.warm weer en honden, niet altijd een goede combinatie..huisdierenapp Huisdier mee op vakantie of thuislaten? Bij het maken van vakantieplannen dient zich de vraag aan wat je met de hond of kat gaat doen. Mag hij mee op vakantie, gaat hij naar een pension of komt er iemand in huis om voor hem te zorgen?

2 Bedenk van tevoren goed wat je in je vakantie wilt doen en waar je naar toe wilt gaan. Heeft je dier problemen met reizen of is bijvoorbeeld de temperatuur op je vakantiestemming te hoog, vraag je dan af of het verstandig is om je dier mee te nemen. Welke keuze je ook maakt, je zult het nodige moeten regelen. Hier lees je er alles over. Je huisdier gaat mee op vakantie Huisdier mee op vakantie: dat kan heel leuk zijn. Er zijn tegenwoordig zelfs reisbureaus die zich gespecialiseerd hebben in reizen met je hond. Dat is handig, want bij het reisbureau weten ze bijvoorbeeld waar je hond welkom is en waar niet. Stel jezelf een aantal kritische vragen voordat je beslist of het hisdier meegaat naar het buitenland. Heeft je huisdier problemen met reizen? Wat is de temperatuur in het vakantieland? Welke invulling heb je voor ogen en past je huisdier daar bij? Welke parasieten of andere ziekteverwekkers komen op de vakantiebestemming voor en welke voorzorgsmaatregelen kun je nemen? In Zuid Europa lopen honden bijvoorbeeld een verhoogd risico op babesiose, een ziekte die teken kunnen overbrengen. Besluit je je huisdier mee te nemen naar het buitenland, kijk dan welke wettelijke regels gelden in de landen waar je door heen reist én op je vakantiebestemming. Binnen de Europese Unie geldt een aantal algemene regels. Daarnaast kunnen de diverse landen aanvullende eisen stellen. Landen die geen lid zijn van de Europese Unie hebben eigen eisen voor de invoer van huisdieren. Algemene regels binnen de Europese Unie: Voor het vervoer van honden, katten en fretten binnen de Europese Unie geldt de EU-verordening 2003/998/EC. Hierin staat dat: Alle dieren in het bezit moeten zijn van een paspoort volgens Europees model. Alle dieren gevaccineerd moeten zijn tegen rabiës. Alle dieren gechipt moeten zijn of een tatoeage moeten hebben. In het dierenpaspoort staat niet alleen het identificatienummer van het huisdier (meestal het chipnummer) maar ook waar de identificatie is aangebracht. Bij rashonden brengen onze buitendienstmedewerkers de chip meestal in aan de linkerzijde van de hals voor het schouderblad. Dit doen ze als de hond ongeveer zes weken oud is. In het dierenpaspoort staat ook welke vaccinaties de hond heeft gehad. Het Europese dierenpaspoort haal je bij de dierenarts. Wil je nagaan welke wet- en regelgeving geldt in de landen waar je door heen reist én op je vakantiebestemming? Kijk dan op de website van het Landelijk InformatieCentrum Gezelschapsdieren (LICG). Je vindt hier niet alleen de invoereisen voor landen in Europa, maar ook voor daarbuiten. Twijfel je over de regels, neem dan contact op met de ambassade van het betreffende land. Doe dit op tijd: als je hond vaccinaties nodig heeft, moet dit op tijd gebeuren!

3 Je huisdier gaat naar een pension Veel mensen voelen zich schuldig om hun huisdier naar een pension te brengen. Dat is jammer, want de mensen van het pension hebben er hun beroep van gemaakt om te zorgen voor andermans huisdieren. Met hun opleiding en ervaring weten ze waar ze op moeten letten. Het pension zelf is zo ingericht dat bescherming en veiligheid centraal staan. Vrijwel alle dieren wennen snel aan de routine binnen het pension. Ga ruim van tevoren kijken bij het pension waar je je huisdier heen wilt brengen. Vraag de beheerder ook hoe hij de zaken aanpakt. Vragen die je aan de beheerder van het pension kunt stellen: Ga je bij een pension kijken, dan kun je daar de volgende vragen stellen: Hoe hygiënisch gaat het er in het pension aan toe? Hoe zien de verblijfsruimten voor de dieren binnen en buiten er uit? Als je meer dan één hond hebt, kunnen ze dan samen zitten? Hoe vaak laat men de honden naar buiten? Hoeveel fysiek contact hebben de verzorgers met de dieren? Kan de hond zijn eigen voer meebrengen? Wordt de hond of kat geborsteld?

4 Is men bereid extra verzorging te bieden als je huisdier dat nodig heeft? Is men bereid om tijdens het verblijf rekening te houden met specifieke bijzonderheden? Welke procedures hanteert men als een dier ziek wordt tijdens zijn verblijf in het pension? Houd er rekening mee dat dierenpensions soms al maanden van tevoren zijn volgeboekt. Via de website van brancheorganisatie Dibevo zie je in één oogopslag welke pensions in een bepaalde periode nog plaats hebben. Een bijkomend voordeel is dat de huisdierbezitter bij deze pensions een beroep kan doen op de Geschillencommissie Gezelschapsdieren, mocht er een geschil ontstaan. Pensions stellen vaak eisen aan de huidieren. Zo moet hij meestal geldige vaccinaties hebben tegen hondenziekte, parvovirus en leptospirose. Voor honden die snel en veel blaffen kan een preventieve behandeling tegen kennelhoest verstandig zijn.katten moeter meestal een geldige vaccinatie hebben tegen katten- en niesziekte. Identificatie via een chip of tatoeage moet mogelijk zijn. Wil je weten welke eisen het pension stelt, vraag dit dan van tevoren goed na. De pensionhouder moet zich namelijk ook aan regels houden, anders brengt hij zijn bedrijf in gevaar. Zijn bijvoorbeeld de inentingspapieren niet in orde, dan zal hij je hond moeten weigeren. Dat is vervelend als jij op het punt staat om naar je vakantiebestemming te vertrekken. Je huisdier blijft thuis. Besluit je dat je huisdier thuis blijft, dan moet je een oppas regelen. Familie of vrienden kunnen het leuk vinden om op je huisdier te passen, maar betaalde opvang aan huis is ook een mogelijkheid. Je hond alleen in huis laten is, zelfs als de buren iedere dag een flinke wandeling met hem maken, voor iedere hond een straf. Doe dat dus niet! Kies je voor familie of vrienden, zoek dan mensen die dieren gewend zijn. Zij zorgen ook zonder nadenken dat de voordeur dicht blijft zodat het dier niet kan ontsnappen. Gaat de hond mee met hen, dan zijn hun huis en tuin al ingericht op honden. Veel hondenbezitters hebben onderling afspraken om op elkaars hond te passen. Dat kan met buurtgenoten, maar ook via de rasvereniging of kynologenclub. Het is natuurlijk wel belangrijk dat de honden goed met elkaar kunnen opschieten, ook in elkaars huis. Dat gaat bij het ene ras gemakkelijker dan bij het andere. Wil je twee honden samen houden, dan gaat een reu met een teef meestal beter dan twee honden van hetzelfde geslacht. Begin ruim voor de vakantie vast met proefdraaien, zodat je niet kort voor de vakantie voor onaangename verrassingen komt te staan. Een andere mogelijkheid is een oppas in huis. Oppascentrales helpen je aan een betrouwbare oppas, die tegen een geringe vergoeding niet alleen op de dieren maar ook op het huis en de tuin past. Maak ruim van tevoren kennis met elkaar zodat je kunt zien of het tussen je huisdier en de oppas klikt.

5 Wees er altijd op bedacht dat honden altijd op hun blote voeten lopen en het voor hun pootjes niet altijd fijn is om op asfalt te lopen! Hieronder ziet u een tabel met de temperaturen.. WARM WEER EN HONDEN, NIET ALTIJD EEN GOEDE COMBINATIE! Waarom is warm weer gevaarlijk voor honden? Honden kunnen hun warmte moeilijker kwijt kunnen dan wij mensen. Zij hebben slechts hun voetzolen en het hijgen waardoor ze overtollige warmte kwijt kunnen. Oververhitting ligt op de loer en het kan sneller gaan dan men denkt. Een oververhitte hond is gelukkig goed te herkennen, maar daar moet de eigenaar wel op bedacht zijn. Door goed op de hond te letten en door tijdig de eerste verschijnselen (erg hijgen, kwijlen, sloom worden) te herkennen en er naar te handelen kunnen drama s worden voorkomen. Gebeuren er veel ongelukken met honden? Helaas gebeuren er elk jaar ongelukken door oververhitting bij honden. Regelmatig verschenen er berichten in de pers over honden die achtergelaten werden inde auto en overleden door de gevolgen van oververhitting.

6 Wat gebeurt er bij oververhitting? De normale lichaamstemperatuur voor honden ligt tussen de 38 en 39 graden Celsius. Een oververhitte hond wordt sloom en zijn bewegingen worden trager. Hij kan zelfs weigeren op te staan. De lichaamstemperatuur loopt snel op en deze warmte is goed te voelen bij de binnenkant van de oren en de lippen. Wanneer de lichaamstemperatuur oploopt tot 42 graden veranderen de eiwitten in het bloed en de celstructuren dusdanig dat het bloed dik en stroperig wordt en daardoor niet goed meer kan worden rondgepompt door het hart. Honden zullen in coma raken en onherroepelijk sterven. Hoe herken je oververhitting? Naast sterk hijgen en onrust, zijn symptomen zijn onder andere sloomheid en braken. Welke voorzorgsmaatregelen moet een eigenaar nemen? Een eigenaar moet zijn hond niet in de directe zon laten liggen, maar zorgen voor voldoende schaduwrijke plekken in huis, in de tuin en tijdens uitjes. Grote wandelingen kunnen het beste gepland worden in de koelte van de ochtend en laat op de avond. Er moet altijd voldoende koel vers water aanwezig zijn. Zwemmen is goed als de hond dit wil en kan en als het zwemwater veilig is. Lopen op asfalt kan het beste vermeden worden, gras is beter. Ook zand kan erg warm worden. Honden die altijd en overal willen spelen en rennen, moeten afgeremd worden. Wat te doen als de hond toch oververhit raakt? Verwijder de hond direct uit de zon of warmte. Breng hem naar een koele, schaduwrijke plek. Dek hem toe met natte, koele lappen die elke vijf minuten worden ververst. Geef hem kleine slokjes water. Neem zijn temperatuur op en raadpleeg onmiddellijk een dierenarts. Wat is er zo slecht aan het in de auto laten van een hond? Honden achterlaten in auto s met dit warme weer is levensbedreigend. De temperatuur in de auto kan in een paar minuten razendsnel oplopen. Het gaat niet om voldoende zuurstof maar om de temperatuur, dus ook met raampjes op een kier kan uw hond binnen enkele minuten aan de warmte bezwijken in de opgesloten auto. Wat te doen als je een hond in een auto treft bij warm weer? Wanneer u in een auto een hond aantreft die oververhit dreigt te raken, twijfel niet maar onderneem actie. Is de eigenaar niet in de buurt en ook niet snel- te lokaliseren, waarschuw dan zo snel mogelijk de politie en de dierenambulance. Mocht dat niets opleveren, dan kunt u een ruitje inslaan om de hond te bevrijden. Een oververhitte hond moet zo snel mogelijk naar een dierenarts. In de tussentijd kunt u proberen het dier zoveel mogelijk te laten afkoelen. Dit gaat het best door een natte laken of handdoek over de hond heen te leggen, en deze steeds te doordrenken met nieuw koel (maar niet ijskoud) water. Gooi niet zomaar een emmer koud water ineens over een oververhitte hond heen, dit kan leiden tot een hartstilstand! Mag je als passant een ruit inslaan? Als het echt een kwestie is van leven of dood, kan het inslaan van een ruit om de hond te redden worden gezien als zaakwaarneming. Dat is een juridische constructie waarbij u optreedt in het belang van een ander. Vergelijk het bijvoorbeeld met het sluiten van een open raam bij de buurman die op vakantie is tijdens extreme regenval. Welke overige risico s zijn er bij warm weer? Pas op bij hevige inspanning zoals spelen of achter de bal aan rennen. Dit kan ook leiden tot problemen. Fietsen in de zomer vormt een risico. De hond moet een goede conditie hebben en regelmatig kunnen afkoelen (bijvoorbeeld door te zwemmen). Bovendien moet de afstand niet te groot zijn. Ga niet op een mooie zomerse dag een stuk fietsen met uw hond als u dat anders nooit

7 doet. Als uw hond wel gewend is aan het lopen naast de fiets, ga dan s ochtends of s avonds en niet midden op de dag. Zijn er honden met extra risico? Oude honden en pups hebben net als oude mensen en kinderen extra zorg en aandacht nodig tijdens warme dagen. Voor hen geldt nog meer dan voor gezonde, volwassen honden dat u ze goed in de gaten houdt en alle voorzorgsmaatregelen in acht neemt. Honden met zeer korte neuzen zoals bijvoorbeeld de Franse en Engelse Bulldogs, Mopshonden en Boxers lopen significant meer risico op oververhittingsproblemen. Door hun onnatuurlijke lichaamsbouw zijn zij extra kwetsbaar met dit warme weer. Tegenwoordig bestaat er ook een huisdier-vakantie-app. Hier kunt u veel informatie op terugvinden Al met al wensen wij u en uw huisdier(en) een fijne zomer toe! Voor vragen kunt u ons altijd bellen, mailen of langskomen!

8

Nieuwsbrief Mei 2015. Deze maand in de nieuwsbrief. Honden en Warmte Juni chipmaand Nieuwe collega *Actie* Huisdieren ras van de maand

Nieuwsbrief Mei 2015. Deze maand in de nieuwsbrief. Honden en Warmte Juni chipmaand Nieuwe collega *Actie* Huisdieren ras van de maand Nieuwsbrief Mei 2015 Deze maand in de nieuwsbrief Honden en Warmte Juni chipmaand Nieuwe collega *Actie* Huisdieren ras van de maand Honden en Warmte Honden transpireren niet Honden kunnen niet zoals mensen

Nadere informatie

Wat gebeurt er als de hond onvoldoende zijn warmte kwijt kan?

Wat gebeurt er als de hond onvoldoende zijn warmte kwijt kan? JE LABRADOR IN DE ZOMER In de zomer hopen we natuurlijk op prachtig weer met tropische temperaturen. We moeten echter tijdens deze warme dagen met temperaturen boven de 20 graden Celsius letten op onze

Nadere informatie

Voorbereid op reis. Ik ga op vakantie en neem mee

Voorbereid op reis. Ik ga op vakantie en neem mee Voorbereid op reis Heerlijk! U gaat binnenkort lekker op vakantie. Om zonder zorgen op reis te kunnen, helpt een goede voorbereiding. Dat geldt voor u, maar zeker ook voor uw hond. Check, check, dubbelcheck:

Nadere informatie

Tips voor een leuke vakantie

Tips voor een leuke vakantie Tips voor een leuke vakantie V A K A N T I E voor een natuurlijke rust www.myhappypet.be Vakantie iedereen kijkt er elk jaar weer naar uit: de bestemming kiezen, uitstapjes plannen, Als huisdiereigenaar

Nadere informatie

Van tevoren moet u een aantal zaken op gezondheidsgebied regelen voor uw hond:

Van tevoren moet u een aantal zaken op gezondheidsgebied regelen voor uw hond: NORMBLADEN PVH (GIDSEN VOOR GOEDE PRAKTIJKEN) Toepassingsgebied: HONDEN Vakantieopvang Als u een of meerdere en heeft en u wilt met vakantie gaan, dan zijn er verschillende mogelijkheden om iets voor de

Nadere informatie

Vakantiechecklist. Uw huisdier blijft thuis. Uw huisdier gaat uit logeren bij familie/vrienden

Vakantiechecklist. Uw huisdier blijft thuis. Uw huisdier gaat uit logeren bij familie/vrienden Vakantiechecklist Uw huisdier blijft thuis Zorg er voor dat er genoeg (dieet)voeding en indien nodig medicatie in huis is Geef de oppas de naam van uw dierenkliniek en telefoonnummer voor het geval dat

Nadere informatie

Allereerst wensen wij iedereen natuurlijk een beestachtig en gelukkig 2014 toe!

Allereerst wensen wij iedereen natuurlijk een beestachtig en gelukkig 2014 toe! Nieuwsbrief Januari 2014 Allereerst wensen wij iedereen natuurlijk een beestachtig en gelukkig 2014 toe! Wij staan in het nieuwe jaar weer voor u en uw huisdieren klaar! Ik wilde het over het nut en het

Nadere informatie

Nieuwsbrief maart 2016

Nieuwsbrief maart 2016 Nieuwsbrief maart 2016 Deze maand in de nieuwsbrief. HuisdierenZorgPlan. Gebitten van knaagdieren.. Waarom vaccineren?. Uw huisdier mee op vakantie. We zijn er pas mee gestart maar er is veel belangstelling

Nadere informatie

PRAKTISCH VAKANTIE UW DIER BLIJFT THUIS

PRAKTISCH VAKANTIE UW DIER BLIJFT THUIS PRAKTISCH VAKANTIE UW DIER BLIJFT THUIS l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n over houden van huisdieren Uit onderzoek is gebleken dat de meeste Nederlandse

Nadere informatie

Nieuwsbrief. Fijne Vakantie! Augustus In deze nieuwsbrief: 20 Jaar Kirsty. Bijen of wespensteek. Vakantiechecklist.

Nieuwsbrief. Fijne Vakantie! Augustus In deze nieuwsbrief: 20 Jaar Kirsty. Bijen of wespensteek. Vakantiechecklist. Nieuwsbrief Augustus 2016 In deze nieuwsbrief: 20 Jaar Kirsty Bijen of wespensteek Vakantiechecklist Zietke van Weil Beste baasjes, De vakantie is weer begonnen! Mag jullie huisdier mee op reis? Gaat hij

Nadere informatie

Nieuwsbrief april 2016

Nieuwsbrief april 2016 Nieuwsbrief april 2016 Deze maand in de nieuwsbrief. Huisdier en vakantie, regel het op tijd!. PAS OP voor teken!!. Een maatje voor je konijn vinden. Let op voor foute fokkers. Hondenpoep niet alleen grote

Nadere informatie

Op vakantie? Het huisdier gaat mee of naar een kennel of pension?

Op vakantie? Het huisdier gaat mee of naar een kennel of pension? Op vakantie? Het huisdier gaat mee of naar een kennel of pension? Het is belangrijk om tijdig bij de dierenarts te informeren welke risico s er voor uw dier zijn als het meegaat naar het buitenland of

Nadere informatie

ZOMERTIPS VOOR HOND EN KAT.

ZOMERTIPS VOOR HOND EN KAT. ZOMERTIPS VOOR HOND EN KAT. Veel zon en hoge buitentemperaturen vinden we heerlijk, maar zowel hond als kat kunnen er problemen mee krijgen. Hieronder kunt u informatie vinden over zomerproblemen en hoe

Nadere informatie

Augustus Ma Di Wo Do Vr Za Zo. Raad v Bestuur. Welkom in onze hondeschool :

Augustus Ma Di Wo Do Vr Za Zo. Raad v Bestuur. Welkom in onze hondeschool : Augustus 2017 Ma Di Wo Do Vr Za Zo 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 Raad v Bestuur 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 Week van 7 tem 13 Aug: GEEN TRAINING 25 Aug : frietjes Welkom in onze

Nadere informatie

Nieuwsbrief Zomer 2012

Nieuwsbrief Zomer 2012 Geachte huisdiereigenaar, Hierbij ontvangt u onze nieuwsbrief van het voorjaar 2012. Wij hopen dat u de informatie in deze brief, over de gezondheid van huisdieren kunt waarderen. Met vriendelijke groet,

Nadere informatie

De vakantie staat weer voor de deur, houd u er rekening mee dat als u naar. Het buitenland gaat uw hond laat vaccineren tegen Rabies (hondsdolheid)!

De vakantie staat weer voor de deur, houd u er rekening mee dat als u naar. Het buitenland gaat uw hond laat vaccineren tegen Rabies (hondsdolheid)! Beste huisdierliefhebbers, De vakantie staat weer voor de deur, houd u er rekening mee dat als u naar Het buitenland gaat uw hond laat vaccineren tegen Rabies (hondsdolheid)! Dit is in europa en daar buiten

Nadere informatie

NORMBLADEN PVH (GIDSEN VOOR GOEDE PRAKTIJKEN) Toepassingsgebied: KATTEN. vakantieopvang kat

NORMBLADEN PVH (GIDSEN VOOR GOEDE PRAKTIJKEN) Toepassingsgebied: KATTEN. vakantieopvang kat NORMBLADEN PVH (GIDSEN VOOR GOEDE PRAKTIJKEN) Toepassingsgebied: KATTEN vakantieopvang kat Als u een of meerdere katten heeft en u wilt met vakantie gaan dan zijn er verschillende mogelijkheden om iets

Nadere informatie

Nieuwsbrief september 2015

Nieuwsbrief september 2015 Nieuwsbrief september 2015 Deze maand in de nieuwsbrief Vuurwerkangst Nierfalen bij de kat Het nut van chippen Parasieten hij honden en katten Bravecto Prijsvraag Vuurwerkangst Het klinkt nog heel ver

Nadere informatie

PRAKTISCH ALLEEN THUIS BLIJVEN

PRAKTISCH ALLEEN THUIS BLIJVEN l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n PRAKTISCH ALLEEN THUIS BLIJVEN over houden van huisdieren Honden zijn groepsdieren en zijn van nature graag bij hun

Nadere informatie

Nieuwsbrief september 2015

Nieuwsbrief september 2015 Nieuwsbrief september 2015 Deze maand in de nieuwsbrief Vuurwerkangst Nierfalen bij de kat Het nut van chippen Parasieten hij honden en katten Bravecto Prijsvraag Vuurwerkangst Het klinkt nog heel ver

Nadere informatie

Haal het beste uit de zomer

Haal het beste uit de zomer Haal het beste uit de zomer Voeding, gezondheid, reizen. Tips voor een ZOMER zonder ZORGEN! Mee op vakantie of niet? Niet elk huisdier is een echte trekvogel. Katten zijn bijvoorbeeld heel erg gesteld

Nadere informatie

Dieren in de hitte

Dieren in de hitte Dieren in de hitte WWW.ZEELAND.DIERENBESCHERMING.NL Elke zomer krijgt de Dierenbescherming Zeeland veel vragen over de verzorging van dieren in de hitte. Ook krijgen wij veel klachten binnen, variërend

Nadere informatie

PRAKTISCH DIER EN WARMTE

PRAKTISCH DIER EN WARMTE l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n PRAKTISCH DIER EN WARMTE over houden van huisdieren In de zomer kan het nog wel eens flink warm worden, ook voor uw

Nadere informatie

Inentingen bij huisdieren deel 2: honden

Inentingen bij huisdieren deel 2: honden Inentingen bij huisdieren deel 2: honden Door Marije Blok Het is verstandig uw huisdier(en) te laten inenten tegen verschillende dierziekten. Maar waartegen worden ze nu eigenlijk ingeënt? En waarom is

Nadere informatie

In deze nieuwsbrief zetten we de belangrijkste zaken nog even op een rijtje.

In deze nieuwsbrief zetten we de belangrijkste zaken nog even op een rijtje. Je hond mee op vakantie nemen naar het buitenland vraagt enige voorbereiding en organisatie: het dier moet niet alleen in orde zijn met de buitenlandse regelgeving, er zijn ook heel wat parasieten waar

Nadere informatie

HANDIG EEN BUITEN- OF EEN BINNENKAT?

HANDIG EEN BUITEN- OF EEN BINNENKAT? HANDIG EEN BUITEN- OF EEN BINNENKAT? l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN HIER LEES JE HANDIGE INFORMATIE OVER KATTEN BINNEN

Nadere informatie

In dit document zetten we de belangrijkste zaken nog even op een rijtje.

In dit document zetten we de belangrijkste zaken nog even op een rijtje. Je hond mee op vakantie nemen naar het buitenland vraagt enige voorbereiding en organisatie: het dier moet niet alleen in orde zijn met de buitenlandse regelgeving, er zijn ook heel wat parasieten waar

Nadere informatie

PRAKTISCH VERMISTE, GEVONDEN OF ACHTERGELATEN DIEREN - WETGEVING. over houden van huisdieren

PRAKTISCH VERMISTE, GEVONDEN OF ACHTERGELATEN DIEREN - WETGEVING.   over houden van huisdieren PRAKTISCH VERMISTE, GEVONDEN OF ACHTERGELATEN DIEREN - WETGEVING l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n over houden van huisdieren Dieren leiden soms hun

Nadere informatie

Nieuwsbrief Zomer 2011

Nieuwsbrief Zomer 2011 In deze nieuwsbrief vindt u de volgende onderwerpen: Met uw huisdier naar het buitenland Oververhitting en maden bij het konijn Puppy avond Voeding voor hond en kat Met uw huisdier naar het buitenland

Nadere informatie

Hondenschool Sammie Tel:06-24183321 Mail:hondenschool sammie@gmail.co Website: www.hondenschool -utrecht.nl

Hondenschool Sammie Tel:06-24183321 Mail:hondenschool sammie@gmail.co Website: www.hondenschool -utrecht.nl Nieuwsbrief Juni Mail:hondenschool sammie@gmail.co m ol -utrecht.nl sammie nog niet dan snel.. Eindelijk is dan de zomer aangebroken. gaat ook in de zomer gewoon door.. Juni Chipmaand: Ook in 2013 staat

Nadere informatie

Informatiebrief een pup.

Informatiebrief een pup. Informatiebrief een pup. Wanneer u besloten heeft een hond te nemen moet u van te voren op een paar dingen letten voordat u de pup gaat halen. Allereerst moet de pup een eigen plekje in huis hebben. Een

Nadere informatie

De mini-vakantiegids voor je hond

De mini-vakantiegids voor je hond De mini-vakantiegids voor je hond Ga jij op vakantie en kan je hond niet met je mee op reis? Wil je graag weten welke mogelijkheden er voor tijdelijke opvang zijn? Vraag jij je af hoe je ervoor kunt zorgen

Nadere informatie

Leven / Leefomgeving Hou het gez(h)ond voor de hond

Leven / Leefomgeving Hou het gez(h)ond voor de hond Leven / Leefomgeving Hou het gez(h)ond voor de hond De Gezondheidsdienst van de Stad Gent wil burgers bewust laten nadenken, vooraleer een hond in huis te halen. Een hond in huis nemen heeft immers bepaalde

Nadere informatie

HANDIG KONIJNEN LATEN INENTEN

HANDIG KONIJNEN LATEN INENTEN HANDIG KONIJNEN LATEN INENTEN l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN HIER LEES JE HANDIGE INFORMATIE OVER ZIEKTEN WAARTEGEN JE

Nadere informatie

Op reis met de hond Noorwegen

Op reis met de hond Noorwegen Wanneer u uw hond mee naar het buitenland wilt nemen, krijgt u te maken met de buitenlandse wet- en regelgeving. Recent zijn de regels van enkele landen aangepast, hieronder een korte samenvatting van

Nadere informatie

dierenkliniek Kenaupark

dierenkliniek Kenaupark dierenkliniek Kenaupark Kenaupark 13, 2011 MP Haarlem tel. 023-5310880 www.dierenkliniekkenaupark.nl Openingstijden: Op werkdagen van 8.30 tot 17.00 uur behandeling uitsluitend volgens afspraak Nieuwsbrief

Nadere informatie

Nieuwsbrief juni 2015 Dierenkliniek Goeree Overflakkee

Nieuwsbrief juni 2015 Dierenkliniek Goeree Overflakkee Nieuwsbrief juni 2015 Dierenkliniek Goeree Overflakkee De zomer staat voor de deur. Dat betekend heerlijke warme zonnige dagen en zwoele gezellige avonden voor ons en onze viervoeters. De meeste honden

Nadere informatie

Honden op het spreekuur

Honden op het spreekuur Honden op het spreekuur Op reis met de hond Wanneer u uw hond mee naar het buitenland wilt nemen, krijgt u te maken met de buitenlandse wet- en regelgeving. Recent zijn de regels van enkele landen aangepast,

Nadere informatie

Vaccinatie van uw hond Praat erover!

Vaccinatie van uw hond Praat erover! Vaccinatie van uw hond Praat erover! Wat is een vaccinatie? Een vaccinatie zorgt voor de opbouw van bescherming (via antistoffen en afweercellen) tegenover een bepaalde ziekteverwekker. De volgende keer

Nadere informatie

De verzorging van dieren tijdens hitte

De verzorging van dieren tijdens hitte De verzorging van dieren tijdens hitte INFOBLAD DIERENBESCHERMING DIEREN IN DE HITTE Elke zomer krijgt de Dierenbescherming Zeeland veel vragen over de verzorging van dieren in de hitte. Ook krijgen wij

Nadere informatie

HANDIG VERDEDIGEN VAN VOER EN SPEELTJES

HANDIG VERDEDIGEN VAN VOER EN SPEELTJES HANDIG VERDEDIGEN VAN VOER EN SPEELTJES l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN HIER LEES JE HANDIGE INFORMATIE OVER HONDEN DIE

Nadere informatie

GAAT U OP VAKANTIE? VERGEET UW HUISDIER NIET!

GAAT U OP VAKANTIE? VERGEET UW HUISDIER NIET! GAAT U OP VAKANTIE? VERGEET UW HUISDIER NIET! UW HUISDIER KAN NIET MEE OP VAKANTIE? 1. Vraag een oppas aan huis Een kat blijft liefst in haar eigen omgeving. Daarom is een oppas aan huis een goed idee

Nadere informatie

Zowel voor u als voor uw dier. Bevat handige adviezen en checklists

Zowel voor u als voor uw dier. Bevat handige adviezen en checklists Zowel voor u als voor uw dier Bevat handige adviezen en checklists Inhoud Een beestachtig leuke vakantie 2 Hartworm, dirifolaria immitis 6 Thuisblijven in een pension: waar moet u aan denken? Mee op reis,

Nadere informatie

De mini-vakantiegids voor je kat

De mini-vakantiegids voor je kat De mini-vakantiegids voor je kat Ga jij op vakantie en kan je kat niet met je mee op reis? Wil je graag weten welke mogelijkheden er voor tijdelijke opvang van je kat zijn? Vraag jij je af hoe je ervoor

Nadere informatie

Voor vakantiegangers, pensionvrienden en thuisblijvers!

Voor vakantiegangers, pensionvrienden en thuisblijvers! Voor vakantiegangers, pensionvrienden en thuisblijvers! Voorbereid op reis Heerlijk! U gaat binnenkort lekker op vakantie. Om zonder zorgen op reis te kunnen, helpt een goede voorbereiding. Dat geldt voor

Nadere informatie

Voor vakantiegangers, pensionvrienden en thuisblijvers!

Voor vakantiegangers, pensionvrienden en thuisblijvers! Voor vakantiegangers, pensionvrienden en thuisblijvers! Voorbereid op reis Heerlijk! U gaat binnenkort lekker op vakantie. Om zonder zorgen op reis te kunnen, helpt een goede voorbereiding. Dat geldt voor

Nadere informatie

Nieuwsbrief Maart 2014

Nieuwsbrief Maart 2014 Nieuwsbrief Maart 2014 Beste Klant, Eerst graag uw aandacht voor het volgende: In Zoetermeer en Ypenburg zijn de afgelopen week, eind februari, verschillende honden ziek geworden door het Canine Distemper

Nadere informatie

Vaccineren van honden Voorkomen is beter dan genezen!

Vaccineren van honden Voorkomen is beter dan genezen! INFORMATIE Vaccineren van honden Voorkomen is beter dan genezen! Vaccineren Als eigenaar verzorgt u uw hond natuurlijk zo goed mogelijk. Immers, een goede voeding en de juiste verzorging houden uw dier

Nadere informatie

want hondsdolheid in je koffers maakt dodelijke slachtoffers

want hondsdolheid in je koffers maakt dodelijke slachtoffers Steek niks liefs in je valies... want hondsdolheid in je koffers maakt dodelijke slachtoffers Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Wat is hondsdolheid? Hondsdolheid is een zoönose

Nadere informatie

Vraag en antwoord inzake nieuwe regels voor reizen met huisdieren en huisdierenpaspoorten

Vraag en antwoord inzake nieuwe regels voor reizen met huisdieren en huisdierenpaspoorten Vragen en antwoorden nieuwe regels voor reizen met huisdieren en huisdierenpaspoorten voor EU-burgers die binnen of buiten de EU reizen Inleiding Vanaf 29 december 2014 verandert de wetgeving inzake het

Nadere informatie

Nieuwsbrief Juli AGENDA DE HOND MEE OP VAKANTIE? PARASIET SPOELWORM (ASCARIDEN: TOXOCARA, TOXASCARIS) WIST U DAT

Nieuwsbrief Juli AGENDA DE HOND MEE OP VAKANTIE? PARASIET SPOELWORM (ASCARIDEN: TOXOCARA, TOXASCARIS) WIST U DAT Nieuwsbrief Juli DE HOND MEE OP VAKANTIE? Staat het in de planning om de hond mee te nemen op vakantie? Houdt er dan rekening mee dat er in verschillende landen dverse eisen zijn en u ook moet voldoen

Nadere informatie

PRAKTISCH Hondsdolheid (rabiës)

PRAKTISCH Hondsdolheid (rabiës) PRAKTISCH Hondsdolheid (rabiës) l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n over houden van huisdieren Rabiës oftewel hondsdolheid is één van de bekendste zoönosen

Nadere informatie

Een kitten in huis. een volwassen vlo

Een kitten in huis. een volwassen vlo Een kitten in huis Een kitten in huis is erg leuk, maar heeft ook veel verzorging en aandacht nodig. In deze informatiebrief behandelen we enkele onderwerpen die van belang zijn bij de gezondheid van uw

Nadere informatie

Bescherm uw huisdier en uw gezin

Bescherm uw huisdier en uw gezin Ontwormen van honden en katten Bescherm uw huisdier en uw gezin Waarom ontwormen? Honden en katten maken deel uit van ons gezin. We aaien ze, knuffelen en spelen met ze. Maar dit is niet altijd zonder

Nadere informatie

PRAKTISCH VACCINATIE VAN DE HOND

PRAKTISCH VACCINATIE VAN DE HOND l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n PRAKTISCH VACCINATIE VAN DE HOND over houden van huisdieren Vaccinatie is een belangrijke en effectieve manier om ziekten

Nadere informatie

Waarom dit boekje? Overal. Dierverzorging. Afwisselend. Allerlei dieren. Toekomst

Waarom dit boekje? Overal. Dierverzorging. Afwisselend. Allerlei dieren. Toekomst Waarom dit boekje? Tijdens je opleiding ga je op stage. Je kunt op veel plekken stage lopen. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een stage in de schoonmaak of in een winkel. Of voor een stage in de dierverzorging.

Nadere informatie

Voor vakantiegangers, pensionvrienden en thuisblijvers!

Voor vakantiegangers, pensionvrienden en thuisblijvers! Voor vakantiegangers, pensionvrienden en thuisblijvers! Voorbereid op reis Heerlijk! U gaat binnenkort lekker op vakantie. Om zonder zorgen op reis te kunnen, helpt een goede voorbereiding. Dat geldt voor

Nadere informatie

DiereNieuws PAGINA 1 EDITIE VOORJAAR 2009

DiereNieuws PAGINA 1 EDITIE VOORJAAR 2009 DiereNieuws Deze maand 10% korting op alle Frontline producten. Eindelijk is het zover, de lente is begonnen! s Avonds langer licht en het weer wordt aangenamer. Dit brengt alleen ook weer nare dingen

Nadere informatie

PRAKTISCH THERAPIETROUW

PRAKTISCH THERAPIETROUW PRAKTISCH THERAPIETROUW l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n over houden van huisdieren Met therapietrouw bedoelen we: het op de goede manier opvolgen van

Nadere informatie

Voor vakantiegangers, pensionvrienden en thuisblijvers!

Voor vakantiegangers, pensionvrienden en thuisblijvers! Voor vakantiegangers, pensionvrienden en thuisblijvers! Voorbereid op reis Heerlijk! U gaat binnenkort lekker op vakantie. Om zonder zorgen op reis te kunnen, helpt een goede voorbereiding. Dat geldt voor

Nadere informatie

1. Heb je huisdieren? Ik heb: (meerdere antwoorden mogelijk)

1. Heb je huisdieren? Ik heb: (meerdere antwoorden mogelijk) Huisdieren Een huisdier geeft gezelschap, maar brengt ook verantwoordelijkheden en kosten met zich mee. 60% 50% 40% 57% 1. Heb je huisdieren? Ik heb: (meerdere antwoorden mogelijk) 8.1. Geen huisdieren

Nadere informatie

HANDIG SPELEN MET EEN HOND

HANDIG SPELEN MET EEN HOND l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n HANDIG SPELEN MET EEN HOND OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN HIER LEES JE HANDIGE INFORMATIE OVER SPELEN MET EEN HOND. JE

Nadere informatie

Wakkensesteenweg TIELT

Wakkensesteenweg TIELT ALGEMENE VOORWAARDEN A. Wat met de jaarlijkse vaccinaties? In ons hotel is het verplicht dat uw hond en kat zijn jaarlijkse vaccinaties gekregen heeft. Voor de hond: Parvovirose (kattenziekte), Carré (hondenziekte

Nadere informatie

ZORGELOOS OP UITJE, VOOR OUDERS EN BEGELEIDING VAN AUTISTISCHE KINDEREN

ZORGELOOS OP UITJE, VOOR OUDERS EN BEGELEIDING VAN AUTISTISCHE KINDEREN ZORGELOOS OP UITJE, VOOR OUDERS EN BEGELEIDING VAN AUTISTISCHE KINDEREN Inhoud: - Zorgeloos op uitje -Wat is autisme? - Wat houd een uitje precies in? - 15 TIPS om uw uitje tot een succes te maken Marinka

Nadere informatie

HANDIG ALS EEN HOND DREIGT

HANDIG ALS EEN HOND DREIGT l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n HANDIG ALS EEN HOND DREIGT OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN HIER LEES JE HANDIGE INFORMATIE OVER HONDEN DIE DREIGEN. JE KUNT

Nadere informatie

Dierenkliniek Nesselande Nieuwsbrief Juli 2012

Dierenkliniek Nesselande Nieuwsbrief Juli 2012 Dierenkliniek Nesselande Nieuwsbrief Juli 2012 Op vakantie met de dieren de belangrijkste punten om aan te denken zijn: Hou er rekening mee dat: Uw huisdier is gechipt; sinds 1 juni 2011 is het chippen

Nadere informatie

Dierenpension Naarden PENSIONWIJZER. Dierenpension Naarden is een aangenaam en goed alternatief voor uw huisdier bij uw afwezigheid.

Dierenpension Naarden PENSIONWIJZER. Dierenpension Naarden is een aangenaam en goed alternatief voor uw huisdier bij uw afwezigheid. Dierenpension Naarden PENSIONWIJZER 2013 Dierenpension Naarden is een aangenaam en goed alternatief voor uw huisdier bij uw afwezigheid. Voorwoord In deze pensionwijzer vindt u alles wat u als klant moet

Nadere informatie

Spreekbeurt Hulp aan dieren in nood

Spreekbeurt Hulp aan dieren in nood Hoi, ik ben Ikki. Wat leuk dat je je spreekbeurt houdt over hulp aan dieren. Ik kan je daar van alles over vertellen. Over asielen, waar dieren zonder baas terecht komen. En over dierenambulances, die

Nadere informatie

Dierenkliniek Nesselande Nieuwsbrief Juni 2012

Dierenkliniek Nesselande Nieuwsbrief Juni 2012 Dierenkliniek Nesselande Nieuwsbrief Juni 2012 Op reis gaan met uw hond, kat of fret Wanneer uw huisdier mee op reis gaat, moet u voldoen aan buitenlandse wet- en regelgeving van het land waar u naar toe

Nadere informatie

PRAKTISCH CHIPPEN EN REGISTREREN

PRAKTISCH CHIPPEN EN REGISTREREN PRAKTISCH CHIPPEN EN REGISTREREN l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n over houden van huisdieren Om allerlei redenen kan het belangrijk zijn dat huisdieren

Nadere informatie

Infecties : Er is een verschil tussen virusziektes en bacteriã«le ziektes. Bij de hond

Infecties : Er is een verschil tussen virusziektes en bacteriã«le ziektes. Bij de hond Infecties : Er is een verschil tussen virusziektes en bacteriã«le ziektes. Bij de hond A virus: Hondenziekte ; HCC ; Parvo ; Aujeszky ; Rabiës ; Corona B bacterie: Ziekte van Weil ; TBC ; Tetanus ; Salmonella

Nadere informatie

De mini-vakantiegids voor je hond

De mini-vakantiegids voor je hond De mini-vakantiegids voor je hond Ga jij op vakantie en kan je hond niet met je mee op reis? Wil je graag weten welke mogelijkheden er voor tijdelijke opvang van je hond zijn? Vraag jij je af hoe je ervoor

Nadere informatie

Informatiebrief een pup.

Informatiebrief een pup. Informatiebrief een pup. Wanneer u besloten heeft een hond te nemen moet u van te voren op een paar dingen letten voordat u de pup gaat halen. Allereerst moet de pup een eigen plekje in huis hebben. Een

Nadere informatie

To do. 1 tot 2 maanden van tevoren: 2 weken tot een dag van tevoren: Op je laatste werkdag(en):

To do. 1 tot 2 maanden van tevoren: 2 weken tot een dag van tevoren: Op je laatste werkdag(en): Vakantie checklist Je wilt met een goed gevoel op vakantie gaan, met het idee dat je alles goed geregeld hebt. Waar moet je allemaal rekening mee houden? Welke maatregelen kan je het beste wanneer treffen?

Nadere informatie

PRAKTISCH WAT KOST EEN HUISDIER?

PRAKTISCH WAT KOST EEN HUISDIER? PRAKTISCH WAT KOST EEN HUISDIER? l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n over houden van huisdieren Het hebben van een huisdier betekent dat u daar ook geld

Nadere informatie

Je hond opvoeden. bonus 4/ weertips voor jou en je hond

Je hond opvoeden. bonus 4/ weertips voor jou en je hond Je hond opvoeden bonus 4/ weertips voor jou en je hond w w w. j e h o n d o p v o e d e n. c o m Weertips voor jou en je hond Waar moet je op letten bij koud weer? Koude weersomstandigheden kunnen leuk

Nadere informatie

PRAKTISCH VERMISTE, GEVONDEN OF ACHTERGELATEN DIEREN - WETGEVING. www.licg.nl over houden van huisdieren

PRAKTISCH VERMISTE, GEVONDEN OF ACHTERGELATEN DIEREN - WETGEVING. www.licg.nl over houden van huisdieren PRAKTISCH VERMISTE, GEVONDEN OF ACHTERGELATEN DIEREN - WETGEVING l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n over houden van huisdieren Dieren leiden soms hun

Nadere informatie

EEN OVERZICHT. Bron: Dierenadviesonline.nl

EEN OVERZICHT. Bron: Dierenadviesonline.nl vv Dierenartsen Combinatie Holten Huisdier op vakantie Huisdier op vakantie Veel mensen kiezen er tegenwoordig voor om hun hond of kat mee te nemen op vakantie. Dat is - wanneer het type vakantie dat toelaat

Nadere informatie

HOND OF KAT MEE OP VAKANTIE:

HOND OF KAT MEE OP VAKANTIE: HOND OF KAT MEE OP VAKANTIE: De vakantie is altijd een leuke tijd. Mensen willen vaak hun hond meenemen op vakantie omdat deze ook recht heeft op vakantie, veel minder vaak nemen mensen hun kat mee maar

Nadere informatie

HANDIG BUIKPIJN BIJ KONIJNEN

HANDIG BUIKPIJN BIJ KONIJNEN l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n HANDIG BUIKPIJN BIJ KONIJNEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN HIER LEES JE HANDIGE INFORMATIE OVER BUIKPIJN BIJ KONIJNEN.

Nadere informatie

Uw nieuwe hond. Als de grote dag is aangebroken. Een goed begin is het halve werk

Uw nieuwe hond. Als de grote dag is aangebroken. Een goed begin is het halve werk Uw nieuwe hond Als de grote dag is aangebroken. Een goed begin is het halve werk De dag dat de hond voor het eerst bij u thuis komt is altijd een beetje spannend. Zou het allemaal goed gaan, zal hij zich

Nadere informatie

HANDIG KONIJNEN KOPPELEN

HANDIG KONIJNEN KOPPELEN l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n HANDIG KONIJNEN KOPPELEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN HIER LEES JE HANDIGE INFORMATIE OVER HET KOPPELEN VAN TWEE KONIJNEN.

Nadere informatie

Katten kunnen 15 tot 20 jaar worden! Als je een kat in huis haalt, dan moet je dus bereid zijn om er een hele tijd voor te zorgen.

Katten kunnen 15 tot 20 jaar worden! Als je een kat in huis haalt, dan moet je dus bereid zijn om er een hele tijd voor te zorgen. Katten Katten Katten Katten jagen erg graag op speeltjes. Het zijn echte speelvogels! Ook krabpalen vinden we geweldig: zo kunnen we onze nagels uittesten. Katten kunnen 15 tot 20 jaar worden! Als je een

Nadere informatie

Algemene Voorwaarden Hondenuitlaatservice /Kattenverzorging OP MAAT

Algemene Voorwaarden Hondenuitlaatservice /Kattenverzorging OP MAAT Algemene Voorwaarden Hondenuitlaatservice /Kattenverzorging OP MAAT Rechten en plichten eigenaar hond/kat De eigenaar dient zelf een WA-verzekering te hebben, hij/zij blijft ten allen tijde aansprakelijk

Nadere informatie

Doc. 18. Welzijn en gezondheid gezelschapsdieren (huisdieren) NVWA Verzonden: donderdag 5 januari :28 Aan: Van:

Doc. 18. Welzijn en gezondheid gezelschapsdieren (huisdieren) NVWA Verzonden: donderdag 5 januari :28 Aan: Van: Doc. 17.1 Doc. 18 Van: NVWA Verzonden: donderdag 5 januari 2017 16:28 Aan: NVWA Klantcontactcentrum Onderwerp: 556303.00 - Betreft een klacht met kenmerk 9814329 Bijlagen: 1084660_IMG_2693.JPG;

Nadere informatie

MINDER HONDENBETEN DE 10 GOUDEN REGELS

MINDER HONDENBETEN DE 10 GOUDEN REGELS l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n MINDER HONDENBETEN DE 10 GOUDEN REGELS OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN HONDEN KUNNEN GOEDE VRIENDEN VAN ONS ZIJN. MAAR ZE

Nadere informatie

Chip & registreer je hond op www.databankhonden.nl

Chip & registreer je hond op www.databankhonden.nl Chip & registreer je hond op www.databankhonden.nl Verplicht vanaf 1 april 2013 Databankhonden.nl is een initiatief van nieuwe plicht In Nederland geldt sinds 1 april 2013 verplichte identificatie en registratie

Nadere informatie

KANDIDATUUR GASTGEZIN

KANDIDATUUR GASTGEZIN KANDIDATUUR GASTGEZIN Voor- en achternaam: Adres en huisnummer: Postcode en woonplaats: Geboortedatum: Telefoonnummer: E-mailadres: Bent u eigenaar of huurder van uw woning? eigenaar huurder Is uw woning

Nadere informatie

Reizen met honden, katten of fretten binnen de Europese Gemeenschap. Regels van toepassing vanaf 3 juli 2004

Reizen met honden, katten of fretten binnen de Europese Gemeenschap. Regels van toepassing vanaf 3 juli 2004 Reizen met honden, katten of fretten binnen de Europese Gemeenschap Regels van toepassing vanaf 3 juli 2004 Laatste nieuws : de datum van inwerkingtreding van het reglement is uitgesteld geworden naar

Nadere informatie

Kernvraag: Hoe laat ik iets sneller afkoelen?

Kernvraag: Hoe laat ik iets sneller afkoelen? Kernvraag: Hoe laat ik iets sneller afkoelen? Naam leerling: Klas: http://www.cma-science.nl Activiteit 1 Hoe stroomt warmte? 1. Wat gebeurt er met de temperatuur in een verwarmde kamer wanneer je het

Nadere informatie

meet kwaliteit van bescherming

meet kwaliteit van bescherming meet kwaliteit van bescherming Hoewel het niet nieuw is, staat het meten van de daadwerkelijke bescherming tegen de bekende hondenziekten door een titerbepaling met VacciCheck steeds meer in de belangstelling.is

Nadere informatie

SPREEKBEURT VUURNEON VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN. l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n

SPREEKBEURT VUURNEON VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN. l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT VUURNEON l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE VUURNEON BIJ ELKAAR

Nadere informatie

Geef vlooien geen kans

Geef vlooien geen kans Geef vlooien geen kans Een handleiding voor u en uw huisdier om vlooien effectief aan te pakken Vlooien Alleen van het woord al krijgt u misschien direct jeuk. Maar hoe zou u zich voelen als u vlooien

Nadere informatie

HONDENKAART. schone stad iedereen uitgelaten!

HONDENKAART. schone stad iedereen uitgelaten! HONDENKAART Uitgave 2009 schone stad iedereen uitgelaten! Honden horen erbij in Den Haag! Opruimmiddelen voor hondenpoep Honden spelen al eeuwen een belangrijke rol in onze samenleving. Vooral als gezelschapsdier,

Nadere informatie

Nieuwsbrief Juni 2015

Nieuwsbrief Juni 2015 Nieuwsbrief Juni 2015 Deze maand in de nieuwsbrief Met uw hond of kat op vakantie Juni chipmaand De Easypill Overgewicht of obesitas Huisdieren ras van de maand Met uw hond of kat op vakantie De vakantie!

Nadere informatie

Dierenkliniek Nesselande Nieuwsbrief Juni 2015

Dierenkliniek Nesselande Nieuwsbrief Juni 2015 Dierenkliniek Nesselande Nieuwsbrief Juni 2015 Beste Klant, De zomer komt er al weer aan! De actie voor de scalibor teken band loopt nog door. De Landelijke Chipmaand in Juni is er weer, kijk snel voor

Nadere informatie

Splenectomie Chirurgie Waregem O.L.V. van Lourdes Ziekenhuis

Splenectomie Chirurgie Waregem O.L.V. van Lourdes Ziekenhuis Splenectomie Chirurgie Waregem O.L.V. van Lourdes Ziekenhuis Chirurgie Waregem_Versie 1_Sep 2016 Inleiding Deze folder geeft uitleg over het operatief verwijderen van de milt, ook wel splenectomie genoemd.

Nadere informatie

Nieuwsbrief juni. Hondenschool Sammie. Maand juni 10% korting bij een gedragsconsult:

Nieuwsbrief juni. Hondenschool Sammie. Maand juni 10% korting bij een gedragsconsult: Het is al enige tijd geleden dat Hondenschool Sammie een nieuwsbrief heeft gemaakt. Maand juni 10% korting bij een gedragsconsult: Eind 2014 is samantha geslaagd voor haar opleiding hondengedragstherapeut.

Nadere informatie

Dieren in de winter. Kids for Animals winter spreekbeurt. Brrr. Honden

Dieren in de winter. Kids for Animals winter spreekbeurt. Brrr. Honden Dieren in de winter Brrr In de winter kun jij een lekkere warme trui aantrekken. Bij dieren werkt dit anders. Sommige kunnen heel goed tegen de kou, andere minder. Het ene dier krijgt een dikke vacht,

Nadere informatie

PRAKTISCH VACCINATIE VAN DE HOND

PRAKTISCH VACCINATIE VAN DE HOND l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n PRAKTISCH VACCINATIE VAN DE HOND over houden van huisdieren Vaccinatie is een belangrijke en effectieve manier om besmettelijke

Nadere informatie