Voor Krimpen door Krimpen Verkiezingsprogramma Leefbaar Krimpen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Voor Krimpen door Krimpen Verkiezingsprogramma Leefbaar Krimpen"

Transcriptie

1 1- bestuur 2 - veiligheid 3 - economie en educatie 4 - verkeer 5 - milieu klimaat en energie 6 - onderwijs 7 - sport en cultuur en monumentenbeleid 8 - ruimtelijke ordening en ouderenbeleid 9 - jeugd en jongerenwerk 10 - financiën 11- aandachtspunten Leefbaar Krimpen: de enige echte lokale en onafhankelijke partij van en voor Krimpen aan den IJssel

2 1-Bestuur Leefbaar Krimpen streeft naar een fundamentele verandering in de verhoudingen tussen bestuur, politiek en inwoners welke gericht is op een wederzijds vertrouwen en meer openheid. Uitgangspunt is, dat het de raad, ambtenaren en het college dichter bij de inwoners brengt. Leefbaar Krimpen vindt het de verantwoordelijkheid van de inwoners mee te denken in de ontwikkelingen van hun woon- werk- en leefomgeving. In deze wijze van besturen wil Leefbaar Krimpen streven naar verruiming van inspraak voor en door de inwoners. Deze inspraak moet het zelfs mogelijk maken, dat inwoners, (waar nodig), een initiatiefvoorstel, op de agenda kunnen plaatsen. Leefbaar Krimpen vindt dat de inwoners in de raadsvergadering van het inspreekrecht gebruik moeten kunnen maken. Leefbaar Krimpen vindt, het meedenken door de inwoners met het bestuur, een essentiële voorwaarde om tot een open discussie en passende besluitvorming te komen. Het leggen van contacten met buurtgroepen en inwoners is iets waar Leefbaar Krimpen zich voor inzet. 2-Veiligheid Leefbaar Krimpen vindt dat het politiebureau 7 dagen per week, minimaal tussen 07:00 en 18:00 uur open en toegankelijk moet zijn voor de inwoners. De (D)irect (H)ulp (V)erlening auto van de politie dient in Krimpen a/d IJssel gestationeerd te worden. Deze DHV auto moet zo min mogelijk elders(de brug over) in de regio ingezet worden. Leefbaar Krimpen vindt, dat het politie - wijkteam meer zichtbaar op straat aanwezig moet zijn. Leefbaar Krimpen vindt, dat de brandweer en de ambulance in Krimpen a/d IJssel moeten blijven Geef de burger de straat terug Leefbaar Krimpen vindt dat de inwoner niet monddood, maar juist als vraagbaak gebruikt moet worden.

3 Criminaliteit Ondanks het feit dat cijfers anders uitwijzen moeten we in Krimpen a/d IJssel alert zijn op criminele ontwikkeling, zoals het plegen van snelkraken, en op groeperingen welke extremistische gedachten uitdragen. Het inwinnen van informatie hierover is een belangrijke zaak waar Leefbaar krimpen voor staat. Het baart Leefbaar Krimpen ernstige zorgen dat het harddrugsgebruik door relatief jonge inwoners van Krimpen a/d IJssel aan het toenemen is. Niet alleen het gebruik van de harddrugs, maar ook de daarbij behorende randverschijnselen zullen de nodige aandacht eisen van politiek, politie en andere instanties. 3-Economie en Educatie Bij de verdere ontwikkeling van industriële bedrijvigheid kiest Leefbaar Krimpen voor duurzame, schone en milieu vriendelijke industrie op de industrieterreinen binnen de gemeente. Leefbaar Krimpen blijft krachtig nee zeggen tegen het vestigen van vervuilende en milieu belastende industrie. Nieuw te vestigen industrie zal hierin begeleid moeten worden en de huidige industrie zullen hun 3 steentje moeten bijdragen in een milieu vriendelijke innovatie. Leefbaar Krimpen vindt dat, voordat er een vestigingsvergunning voor een nieuw bedrijf wordt afgegeven, er naar neven aspecten moet worden gekeken. Hoeveel zwaar vrachtverkeer brengt het nieuwe te vestigen bedrijf met zich mee? Hoeveel werknemers gaan met hun auto de Algerabrug over? Alle informatie beschikbaar stellen in duidelijke en begrijpelijke taal. Stimulering van buitenschoolse activiteiten, nieuwe en vernieuwende onderwijsvormen en goed ingerichte accommodaties, zijn daarbij vereist. Initiatieven voor technisch onderwijs van het bedrijfsleven in de Stormpolder ondersteunen. 4-Verkeer De Algeracorridor blijft de gemoederen bezighouden Leefbaar Krimpen is voor het realiseren van een tunnelverbinding richting verkeersknooppunt Ridderster/ Rijksweg A-15 A-16.

4 Met dit plan zal de Krimpenerwaard ontsloten worden en zijn we niet meer afhankelijk van een risicovolle oeververbinding als de Algerabrug. Leefbaar Krimpen vindt dat er voor dit verkeersinfarct meer aandacht moet komen van Rijk en Provincie en Stadsregio. De Fast Ferry is een goede uitbreiding van het openbaar vervoer geweest, Leefbaar Krimpen heeft haar steun hieraan gegeven, tevens zal een uitbreiding van de watertaxi onderzocht moeten worden. Leefbaar Krimpen blijft zich hard maken voor verbetering van de verkeersveiligheid. Leefbaar Krimpen is een voorstander van het veiliger maken van drukke verkeerspunten, waar langzaam verkeer beschermt dient te worden tegen het snel verkeer. Handhaven van verkeersregels is 1 punt maar daar, waar de verschillende genoemde verkeersstromen gescheiden kunnen worden, moeten we in deze vorm van verkeersveiligheid investeren. Meer veilige oversteekplaatsen op gevaarlijke plekken. Leefbaar Krimpen vindt onderhoud aan de infrastructuur binnen de gemeente belangrijk. Want onderhoud bevordert de verkeersveiligheid. Leefbaar Krimpen vindt wel, dat dit onderhoud op een dusdanige wijze moet plaatsvinden, waardoor deze verkeersveiligheid ook gewaarborgd blijft. Leefbaar Krimpen vindt, dat goedkope wijze van onderhoud aan infrastructuur, geen bijdrage levert aan deze verkeersveiligheid. 5-Milieu, klimaat en energie. Vervoerstromen beheersen en beperken, het vervoer van gevaarlijke stoffen per schip over de Hollandse IJssel en de Nieuwe Maas, gebeurt vaker dan wij ons realiseren. Krimpen a/d IJssel ligt tussen deze twee waterwegen in. Het is niet ondenkbaar dat er met één van deze schepen iets gebeurt. Leefbaar Krimpen wil daarom ook dat, dit vervoer over water onder strenge wettelijke bepalingen en goed toezicht verloopt. Hierdoor worden milieurampen tot een minimum beperkt.

5 Leefbaar Krimpen vindt dat milieuaspecten in onze gemeente niet doorgeschoven moeten worden naar de toekomst. Leefbaar Krimpen vindt dat er nu naar een oplossing moet worden gezocht en dit niet een erfenis moet zijn voor onze kinderen en kleinkinderen. Door de openingstijden van de Algerabrug aan te passen wordt CO2 en fijn- stof uitstoot bij een geopende brug gereduceerd. Leefbaar Krimpen vindt dat hier met meettechnieken op gecontroleerd moet worden. Leefbaar Krimpen heeft zich hiervoor ingezet en zal zich hiervoor blijven inzetten. Het gescheiden inzamelen van plasticafval te perfectioneren, door middel van het extra plaatsen van oranje bakken. 6-Onderwijs Het onderwijs heeft drie kernpunten in zich; 1- meedoen en ontmoeten. Het gaat hier vooral om het welzijn van de jeugd. 2- spelen en leren. De accommodaties, kinderopvang, peuterspeelzalen en het onderwijs. Het zorgen van een goede luchtkwaliteit binnen de school en de lokalen. Het terugdringen van het CO2 gehalte 3- gezond opgroeien en opvoeden. Het bevorderen van een gezonde leefstijl. Het sturen en aanleveren van handvaten, het wijzen op roken, drugs en alcohol. WAT DOET DIT MET DE JEUGD?, en dit alles in samenwerking met de coördinator binnen de gemeente. 4- Leefbaar Krimpen is van mening dat het instellen van een pilot project Brede School inclusief Speciaal Onderwijs een vervolg moet krijgen en wil hier middelen voor vrij maken. 7-Sport en cultuur en monumenten beleid Leefbaar Krimpen vindt dat voorzichtig omgegaan moet worden met het weghalen van sportvoorzieningen uit de wijken. Deze voorzieningen hebben een sociale functie, die veel jeugd aantrekt. Door het weghalen van deze voorzieningen verdwijnt ook de levendigheid uit de woonwijken. Gemeentebestuur dient zich daar bewust van te zijn.

6 Voorkomen moet worden dat de woonwijken degraderen tot saaie en suffe slaapwijken. Leefbaar Krimpen is van mening dat het monumentenbeleid waar nodig toegepast moet worden, maar met dien verstande geen excessen te creëren. De bedoelde gelden die hiermee gemoeid zijn. Leefbaar Krimpen is van mening dat in de breedtesport ook een ruimere invulling gegeven moet worden aan de gehandicaptensport. Leefbaar Krimpen zal pleiten voor de terugkeer van vakleerkrachten lichamelijke oefening in het onderwijs. Een blijvende stimulering van sporten bij de jeugd blijft belangrijk en stimulering vanuit de verenigingen is noodzakelijk. 8-Ruimtelijke ordening De hedendaagse woonbehoefte verandert, steeds meer jongeren, een(ouder) gezinshuishoudens zullen alleen gaan wonen. Steeds meer mensen zullen naar een voor hun passende woonruimte gaan zoeken. Leefbaar Krimpen kiest voor betaalbare woningen. Starters moeten in deze gemeente een woonkans krijgen, waardoor wordt voorkomen dat de Krimpense jeugd de brug over vlucht om woonruimte te zoeken. Leefbaar Krimpen vindt, dat wonen in een omgeving waar je je thuis voelt, waar je als onderdeel van de samenleving wil wonen een prè is. Leefbaar Krimpen vindt dat de wijkbewoners veel meer moeten bepalen wat er in hun wijk gebeurt. Wijkgericht werken dus. Goede toegankelijkheid van openbare ruimtes en gebouwen moet een prioriteit zijn bij de ontwikkeling van deze ruimtes. Bouwplannen vooraf toetsen op veiligheid en gezondheidsaspecten, bestemmingsplannen niet ouder dan 10 jaar laten worden. Op tijd aanpassen van deze plannen. Oudere huurwoningen aan starters verkopen om zo de doorstroming te bevorderen. Dus het creëren van betaalbare senioren huurwoningen. Leefbaar Krimpen wil de inwoners van Krimpen a/d IJssel een leefomgeving bieden waar zij zich thuis voelen. Verder zorgen voor vervoer op maat d.m.v. bijvoorbeeld de belbus.

7 Handhaving van voorzieningen openbaar vervoer is daarbij van groot belang. Doelgericht en beter controleerbaar gehandicaptenbeleid, woningen gericht aanpassen tijdens de realisatie van woningen dus al levensbestendig bouwen. Voorkomen moet worden dat Krimpen a/d IJssel zich ontwikkeld tot een gemeente met een waterhoofd, d.w.z met een veel te groot winkelcentrum, waar leegte overheerst. Er moet goed worden geluisterd naar de Krimpense middenstanders waarop het winkelcentrum draait. Ouderenbeleid Ouderen moeten zolang mogelijk hun zelfstandigheid kunnen behouden Op het gebied van wonen, ontspanning en zorg. Ruim een derde van de Krimpense bevolking is ouder dan vijftig jaar, Ouderen verdienen meer respect. Meer aandacht in het gemeentelijk WMO-beleid (Wet Maatschappelijke Ondersteuning) voor betaalde zorg voor de ouderen. Leefbaar Krimpen streeft naar één gemeente in de Krimpenerwaard. 9-Jeugd en jongerenwerk Het beschikbaar stellen van een budget voor de Krimpense jeugd en jongerenwerk organisaties, de verdeling ervan onder de loep nemen, duidelijke invulling en richting aangeven. Leefbaar Krimpen wil de jeugd die ruimte geven die zij nodig heeft zich te ontwikkelen in al haar facetten naar volwassenheid. Leefbaar Krimpen wil de jongeren van Krimpen a/d IJssel daadwerkelijk betrekken in de ontwikkeling van Krimpen a/d IJssel. Gerichte en regelmatige berichten via de moderne media, scholen en vanuit de gemeentelijke overheid moeten daartoe mogelijkheden bieden. Leefbaar Krimpen staat voor een maatschappelijk brede ontwikkeling van de jeugd. Daartoe wil zij zich maximaal inzetten de jeugd enthousiast te maken voor vele facetten in de samenleving. Van onderwijs tot sport, van sport tot spel, van spel tot ontspanning, van ontspanning tot samenleving.

8 Leefbaar Krimpen maakt zicht tevens hard voor het uitgaansleven binnen de gemeente. Het houden van meerdere feesten moet mogelijk zijn. De plaatselijke Horeca is een onderdeel van onze samenleving, die door velen gebruikt wordt als uitlaatklep en de te maken sociale contacten. Zeker voor de jeugd en de oudere jeugd binnen de gemeente. Leefbaar Krimpen streeft naar het weer open stellen van de Big Bear t.b.v. onze jeugd. 10-Financiën Krimpen a/d IJssel behoort wat de lokale lasten betreft, tot èèn van de duurdere Nederlandse gemeenten. Leefbaar Krimpen vindt dit zorgelijk! We moeten af van het idee dat verhogingen binnen de, wat men de trend (is inflatiecorrectie) noemt, zonder meer acceptabel zijn. Lastenverhogingen mogen geen trend zijn. Elke lastenverhoging moet worden beoordeeld op nut en noodzaak. Dat houdt de gemeente scherp, en voorkomt verspilling. Leefbaar Krimpen is van mening dat de lokale lasten voor één en meer persoon huishoudens meer in verhouding moeten komen, dus de lasten evenredig verdelen. Alle eerder vermelde onderdelen worden getoetst naar haalbaarheid en uitvoerbaarheid ten opzichte van de begroting. Voorstellen, plannen zowel van het college als van Leefbaar Krimpen ondergaan de intentie van deze notitie. Het kan en mag niet zo zijn dat aanpassingen en invullingen ten koste gaan van de financiële positie van onze gemeente. Beheersbaarheid, nauwkeurigheid, transparantie en doelmatigheid zijn de criteria voor de eventuele honoreringen. 11-Aandachtpunten Een opsomming waaraan we aandacht aan moeten schenken; Leefbaar Krimpen voor één Krimpenerwaard

9 Kortom een leefbaarheid waar de mens centraal staat. Dus:. LEEFBAAR KRIMPEN HOUDT UW KRIMPEN LEEFBAAR.

Dodelijke schietpartijen oa in Noorwegen en niet te vergeten in ons veilige Nederland. Denk hierbij aan Alphen aan den Rijn.

Dodelijke schietpartijen oa in Noorwegen en niet te vergeten in ons veilige Nederland. Denk hierbij aan Alphen aan den Rijn. Wat leven we toch in een hectische wereld. Een mogelijke, economische crisis is aanstaande. Banken hebben het moeilijk, de Euro staat onder druk. De Eurolanden hebben het moeilijk. Griekenland bijna failliet.

Nadere informatie

Portefeuilleverdeling College van B&W ( )

Portefeuilleverdeling College van B&W ( ) Portefeuilleverdeling College van B&W (2018-2022) 1. Programma Dichtbij en betrokken Portefeuillehouder Meedoen Bestuurlijke vernieuwing Dienstverlening Visie Kwaliteit dienstverlening Communicatie Visie

Nadere informatie

MIDDEN TUSSEN DE MENSEN SPORT EN RECREATIE MOBILITEIT EN BEREIKBAARHEID.

MIDDEN TUSSEN DE MENSEN SPORT EN RECREATIE MOBILITEIT EN BEREIKBAARHEID. MIDDEN TUSSEN DE MENSEN De uitgangspunten van het CDA Koggenland zijn helder: je wilt werken voor je brood, je ziet om naar elkaar en je laat de wereld knap achter voor je kinderen. Het CDA staat voor

Nadere informatie

Leefbaar Krimpen : Durven en doen! Verkiezingsprogramma Leefbaar Krimpen Durven en doen!

Leefbaar Krimpen : Durven en doen! Verkiezingsprogramma Leefbaar Krimpen Durven en doen! Verkiezingsprogramma Leefbaar Krimpen 2018-2022 Durven en doen! Krimpen aan den IJssel, 5 februari 2018 Leefbaar Krimpen is dé lokale partij voor en door Krimpen. De komende vier jaar willen wij Krimpen

Nadere informatie

Speerpunt 2018 Ruimtelijke Ordening. Ruimtelijke - Ordening

Speerpunt 2018 Ruimtelijke Ordening. Ruimtelijke - Ordening Ruimtelijke - Ordening 1 2 Woord vooraf Een gemeente die zijn Ruimtelijke Ordening serieus neemt, streeft ernaar dat dit gedragen wordt door de meerderheid van zijn inwoners. Om draagkracht te verkrijgen

Nadere informatie

PvdA Duiven - Samen Vooruit!

PvdA Duiven - Samen Vooruit! v 1 PvdA Duiven - Samen Vooruit! Voor u ligt het verkiezingsprogramma van de PvdA Duiven voor de verkiezingen van 21 maart 2018. Voor ons is dit de basis om verder te werken aan concrete plannen om samen

Nadere informatie

PvdA Duiven - Samen Vooruit!

PvdA Duiven - Samen Vooruit! VERKIEZINGSPROGRAMMA PVDA DUIVEN 2018 PvdA Duiven - Samen Vooruit! Voor u ligt het verkiezingsprogramma van de PvdA Duiven voor de verkiezingen van 21 maart 2018. Voor ons is dit de basis om verder te

Nadere informatie

Zelfstandig Oudewater pakt door!

Zelfstandig Oudewater pakt door! Zelfstandig Oudewater pakt door! Coalitieprogramma 2016-2018 Onze stad is al meer dan 750 jaar een stad om trots op te zijn. We zijn trots op onze dorpskernen, ons buitengebied, onze monumenten en onze

Nadere informatie

Samen naar beter! verkiezingsprogramma SP-Westfriesland-Oost gemeenteraadsverkiezingen Enkhuizen

Samen naar beter! verkiezingsprogramma SP-Westfriesland-Oost gemeenteraadsverkiezingen Enkhuizen Samen naar beter! verkiezingsprogramma SP-Westfriesland-Oost gemeenteraadsverkiezingen 2014 - Enkhuizen Hieronder vind je het SP-verkiezingsprogramma voor gemeenteraadsverkiezingen in de gemeente Enkhuizen

Nadere informatie

VERANDERING. GroenLinks Bergen op Zoom staat voor fundamentele keuzes bij de

VERANDERING. GroenLinks Bergen op Zoom staat voor fundamentele keuzes bij de STEM VOOR TIJD VOOR VERANDERING HET VERKIEZINGSPROGRAMMA IN 5 MINUTEN GroenLinks Bergen op Zoom staat voor fundamentele keuzes bij de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart 2018. Wij kiezen ervoor om de

Nadere informatie

Inspiratieboek. beeldkwaliteitsplan oeververbinding Krimpen-Ridderkerk

Inspiratieboek. beeldkwaliteitsplan oeververbinding Krimpen-Ridderkerk Inspiratieboek beeldkwaliteitsplan oeververbinding Krimpen-Ridderkerk Datum 9 november 2011 Inhoud Pagina Toelichting 1 Aanpak 2 Analyse ruimte 3 Analyse verkeer 4 Integrale visie 5 Drie oplossingsrichtingen

Nadere informatie

HEERHUGOWAARD. Voorwoord. Beste Heerhugowaarder,

HEERHUGOWAARD. Voorwoord. Beste Heerhugowaarder, Voorwoord Beste Heerhugowaarder, In dit verkiezingsprogramma 2014 hebben wij onze standpunten en visie in tien thema s kort en bondig weergegeven. Onze visie komen voort uit de sociaalliberale keuzes van

Nadere informatie

Presentatie Mariëtte Bouwer Ymere Maatschappelijk Vastgoed. 19 april 2012 pagina 1

Presentatie Mariëtte Bouwer Ymere Maatschappelijk Vastgoed. 19 april 2012 pagina 1 Presentatie Mariëtte Bouwer Ymere Maatschappelijk Vastgoed 19 april 2012 pagina 1 Strategie van Ymere Missie Ymere werkt als maatschappelijke onderneming aan wijken met perspectief, waar bewoners willen

Nadere informatie

Inhoudsopgave 1. Brede School Schimortera (=BredeSchool Schimortera) 2. Doelstelling BSS 3. Mensvisie BSS 4. Mensvisie BSS 5. Pedagogische visie van B

Inhoudsopgave 1. Brede School Schimortera (=BredeSchool Schimortera) 2. Doelstelling BSS 3. Mensvisie BSS 4. Mensvisie BSS 5. Pedagogische visie van B November 2011 1 Inhoudsopgave 1. Brede School Schimortera (=BredeSchool Schimortera) 2. Doelstelling BSS 3. Mensvisie BSS 4. Mensvisie BSS 5. Pedagogische visie van BSS 6. Pedagogische dialoog Continuüm

Nadere informatie

Daadkrachtig voor een betere toekomst!

Daadkrachtig voor een betere toekomst! Daadkrachtig voor een betere toekomst! Een stevige gemeente Omdat de rijksoverheid steeds meer taken overdraagt aan gemeenten, is er behoefte aan sterke en daadkrachtige gemeenten. Ook Krimpen aan den

Nadere informatie

Samen Sterk Voor Uw Belang

Samen Sterk Voor Uw Belang Samen Sterk Voor Uw Belang Verkiezingsprogramma GemeenteBelangen 2014 2018 Speerpunten www.gemeentebelangen-aalten.nl Samen sterk voor uw belang Verkiezingsprogramma 2014 2018 GemeenteBelangen werkt actief

Nadere informatie

www.liberaalhardenberg.com Verkiezingsprogramma "Naar een transparante en eerlijke toekomst"

www.liberaalhardenberg.com Verkiezingsprogramma Naar een transparante en eerlijke toekomst Verkiezingsprogramma 2014 2018 "Naar een transparante en eerlijke toekomst" Inleiding De afgelopen vier jaar heeft Liberaal Hardenberg als eenmansfractie steeds de strijd aangebonden met gevestigde opvattingen

Nadere informatie

Samen bereiken we meer!

Samen bereiken we meer! Samen bereiken we meer! Wij zijn een christelijke partij die naar een betere samenleving streeft. Een land ben en maak je Samen. Dit is ons verkiezingsprogramma zodat u een beter idee krijgt waar onze

Nadere informatie

Bouwen aan vertrouwen

Bouwen aan vertrouwen Bouwen aan vertrouwen Gemeente Neerijnen Vertrekpunt In dit coalitieprogramma zijn de beleidsvoornemens van SGP, VVD, CDA en PvdA opgenomen voor de periode van 2014-2018. Het coalitieprogramma is een programma

Nadere informatie

KRIMPEN AAN DEN IJSSEL Verkiezingsprogramma Krimpen aan den IJssel 2014 / 2018

KRIMPEN AAN DEN IJSSEL Verkiezingsprogramma Krimpen aan den IJssel 2014 / 2018 KRIMPEN AAN DEN IJSSEL Verkiezingsprogramma Krimpen aan den IJssel 2014 / 2018 Inleiding Voor u ligt het verkiezingsprogramma van GroenLinks voor Krimpen aan den IJssel voor de periode 2014-2018. Het programma

Nadere informatie

De toekomst van gezondheid, zorg, wonen, opvoeden, werk en inkomen

De toekomst van gezondheid, zorg, wonen, opvoeden, werk en inkomen De toekomst van gezondheid, zorg, wonen, opvoeden, werk en inkomen Stap voor stap op weg naar een nieuwe samenleving 1 Gemeenten krijgen de komende jaren steeds meer taken in de ondersteuning van inwoners

Nadere informatie

KADERNOTA Venlo: Effe geen cent te makken!

KADERNOTA Venlo: Effe geen cent te makken! KADERNOTA 2016 Venlo: Effe geen cent te makken! FINANCIEEL RAADSDEBAT Concept 7 1 Inleiding Voor ons ligt de Kadernota 2016, waarin de budgettaire en beleidsmatige kaders voor het komende jaar worden vastgelegd.

Nadere informatie

PROGRAMMABEGROTING 2015-2018

PROGRAMMABEGROTING 2015-2018 PROGRAMMABEGROTING 2015-2018 Programma 1 : Zorg, Welzijn, Jeugd en Onderwijs 1A Lokale gezondheidszorg Inleiding Op grond van de Wet publieke gezondheid (Wpg) heeft de gemeente de taak door middel van

Nadere informatie

Een beter busstation en bereikbaar Krimpen aan den IJssel

Een beter busstation en bereikbaar Krimpen aan den IJssel Een beter busstation en bereikbaar Krimpen aan den IJssel Krimpen aan den IJssel Maart 2017 Voorwoord Met dit document doet de -fractie een voorstel om de bereikbaarheid van Krimpen aan de IJssel te verbeteren.

Nadere informatie

Samen voor jouw Toekomst!

Samen voor jouw Toekomst! Verkiezingsprogramma SGP Zederik 2014 2018 Jongeren editie Samen voor jouw Toekomst! Een principiële keus, voor nu en later V e r k i e z i n g s p r o g r a m m a S G P Z e d e r i k 2 0 1 4 2018 Inhoudsopgave:

Nadere informatie

MEMO AAN DE GEMEENTERAAD

MEMO AAN DE GEMEENTERAAD MEMO AAN DE GEMEENTERAAD Aan T.a.v. Datum Betreft Van Ons kenmerk Bijlagen CC De gemeenteraad 30 januari Uitvoeringsprogramma integrale veiligheid De burgemeester 139126 1 Controller Directie Paraaf Datum

Nadere informatie

Strategische Agenda Een gezond en veilig bestaan voor onze inwoners in Zaanstreek-Waterland

Strategische Agenda Een gezond en veilig bestaan voor onze inwoners in Zaanstreek-Waterland Strategische Agenda 2018-2021 Een gezond en veilig bestaan voor onze inwoners in Zaanstreek-Waterland Vastgesteld Algemeen Bestuur 18 oktober 2018 Inleiding In de door het Algemeen Bestuur in december

Nadere informatie

Discussienotitie Haagse Mobiliteitsagenda

Discussienotitie Haagse Mobiliteitsagenda Discussienotitie Haagse Mobiliteitsagenda Kiezen om ruimte te maken Den Haag 2040 Den Haag is volop in beweging, de stad is in trek. Verwacht wordt dat Den Haag groeit, van 530.000 inwoners in 2017 naar

Nadere informatie

Voorbereiding raadsbijeenkomst Verkeers- en vervoersvisie 7 maart februari 2013

Voorbereiding raadsbijeenkomst Verkeers- en vervoersvisie 7 maart februari 2013 Voorbereiding raadsbijeenkomst Verkeers- en vervoersvisie 7 maart 9 februari Inleiding Om de toekomstige verkeers- en vervoersvisie van Krimpen aan den IJssel aan te laten sluiten op de behoeften van de

Nadere informatie

Congres Ademloos

Congres Ademloos Congres Ademloos 12.09.12 VAN OOSTERWEELVERBINDING TOT OVERKAPPING VAN DE ANTWERPSE RING VAN MOBILITEIT TOT VOLKSGEZONDHEID 10 JAAR VOORTSCHRIJDEND INZICHT 1. De voorgeschiedenis 1 e Masterplan in 1998

Nadere informatie

Een liberaal lokaal Haarlemmermeer En meedenken is meedoen Natuurlijk samenwerken!

Een liberaal lokaal Haarlemmermeer En meedenken is meedoen Natuurlijk samenwerken! Haarlemmermeer, 2 april 2013 Deze tijd vraagt om een nieuwe manier van denken met een duidelijke visie om de problemen aan te pakken. Ons motto; Een liberaal lokaal Haarlemmermeer En meedenken is meedoen

Nadere informatie

Meer aandacht voor onze inwoners

Meer aandacht voor onze inwoners Verkiezingsprogramma 2018-2022 Rucphen Meer aandacht voor onze inwoners D66 krijgt het voor elkaar Inhoud 2 Hoofdstukken 1 Bestuur en dienstverlening 3 2. Wonen 5 3 Leven 7 4. Werk en Inkomen 13 3 Bestuur

Nadere informatie

Verslag eerste Gebiedstafel Toekomst Spoorzone - Hilversum op 17 juli 2018 Bijlage 1: Urgente kwesties

Verslag eerste Gebiedstafel Toekomst Spoorzone - Hilversum op 17 juli 2018 Bijlage 1: Urgente kwesties Verslag eerste Gebiedstafel Toekomst Spoorzone - Hilversum op 17 juli 2018 Bijlage 1: Urgente kwesties Leeswijzer De tabel hieronder geeft de urgente kwesties weer die de deelnemers hebben opgeschreven

Nadere informatie

Nota gezondheidsbeleid Eemnes Aandachtpunten en/of mogelijkheden bij uitvoering van prioriteiten

Nota gezondheidsbeleid Eemnes Aandachtpunten en/of mogelijkheden bij uitvoering van prioriteiten Bijlage I. Aandachtpunten en/of mogelijkheden bij uitvoering van prioriteiten 3.1 schadelijk alcoholgebruik aansluitende lokale activiteiten uit het Plan van Aanpak uit. Het college zal nog een uitgewerkt

Nadere informatie

Algemene beschouwingen. programmabegroting november 2017

Algemene beschouwingen. programmabegroting november 2017 Algemene beschouwingen 2017 programmabegroting 2018 9 november 2017 Algemene Beschouwingen 2018 Inleiding Zestien van de zeventien warmste jaren ooit zijn gemeten tussen 2000 en 2017. Er wordt sinds 1706

Nadere informatie

Sittard-Geleen Essenties Samen Duurzaam voor de vijf inhoudelijke opgaven.

Sittard-Geleen Essenties Samen Duurzaam voor de vijf inhoudelijke opgaven. 1 Sittard-Geleen Voorop lopen naar een duurzame toekomst. De gemeente heeft als stip op de horizon een energie- en klimaatneutrale gemeente in 2040 (of zoveel eerder als mogelijk). Belangrijke sleutel

Nadere informatie

Op weg naar 2017 Werkplan PMB gemeente Eersel

Op weg naar 2017 Werkplan PMB gemeente Eersel Op weg naar 2017 Werkplan PMB gemeente Eersel 2015-2017 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Evaluatie 2013 en 2014... 3 3. Doelen... 4 4. Voor wie: Doelgroepen... 4 5. Wat doen we?... 5 6. Hoe doen we dat?...

Nadere informatie

Concept raadsprogramma Gemeente Muiden 2002 2006 - dd. 16 april 2002

Concept raadsprogramma Gemeente Muiden 2002 2006 - dd. 16 april 2002 Concept raadsprogramma Gemeente Muiden 2002 2006 - dd. 16 april 2002 Intergemeentelijke samenwerking Samenwerken of samenvoeging met andere gemeenten Het uitvoeren van een onderzoek naar de 2002 2003 -

Nadere informatie

GRIFFIE POLITIEKE TERMIJN AGENDA

GRIFFIE POLITIEKE TERMIJN AGENDA GRIFFIE POLITIEKE TERMIJN AGENDA 2014-2018 Intentie Met dit document willen de fracties van de gemeenteraad van De Wolden de intentie uitspreken om, evenals in de voorgaande periodes, een Politieke Termijn

Nadere informatie

Plan van aanpak. Project Onze Wijk 2010

Plan van aanpak. Project Onze Wijk 2010 Plan van aanpak Project Onze Wijk 2010 Plaats, datum: Opgesteld door: Opdrachtgever: Projectleider: Woudenberg, naam, functie..(indien van toepassing) Versie Versie:..(maand/jaar) Becommentarieerd door:

Nadere informatie

OPEN. 21 punten voor Nijkerk in

OPEN. 21 punten voor Nijkerk in OPEN 21 punten voor Nijkerk in 2014-2018 We staan open voor vernieuwing en verandering van top-down handelen naar open staan voor verbinden met andere overheden, instellingen en bedrijven van denken in

Nadere informatie

BURGERPANEL LANSINGERLAND

BURGERPANEL LANSINGERLAND BURGERPANEL LANSINGERLAND Resultaten peiling Uitgangspunten Verkeersbeleid januari 2015 Inleiding Deze nieuwsbrief beschrijft de resultaten van de peiling met het burgerpanel van Lansingerland over de

Nadere informatie

Onderwijs Meedoen Klimaat & Groen

Onderwijs Meedoen Klimaat & Groen Verkiezingsprogramma 2018 - D66 Rhenen Onderwijs Meedoen Klimaat & Groen D66 krijgt het voor elkaar 20180118171714_3960.adpro.indd 1 1/18/2018 5:17:27 PM Inhoud 2 Voorwoord 3 1. Onderwijs, sport & bewegen

Nadere informatie

Subsidie uitvraag Welzijnswerk 2017

Subsidie uitvraag Welzijnswerk 2017 Subsidie uitvraag Welzijnswerk 2017 In beweging komen Ontwikkelen Meedoen Met lef! Oktober, 2016 1. Inleiding In 2015 en 2016 gingen wij Meiinoar op reis en die reis gaat verder. De reis wordt intensiever

Nadere informatie

Is Haaren ouderenproof? Aanvullingen van ouderen op de DOP s

Is Haaren ouderenproof? Aanvullingen van ouderen op de DOP s Is Haaren ouderenproof? Aanvullingen van ouderen op de DOP s Is Haaren ouderenproof? Aanvullingen van ouderen op de DOP s Drs. Sj. Cox PON Instituut voor advies, onderzoek en ontwikkeling in Noord-Brabant

Nadere informatie

Zoals de inleiding van de kadernota al aangeeft is het inderdaad een enerverend jaar geweest.

Zoals de inleiding van de kadernota al aangeeft is het inderdaad een enerverend jaar geweest. Algemene Beschouwingen 2015 Voorzitter, dames en heren van de raad, Zoals de inleiding van de kadernota al aangeeft is het inderdaad een enerverend jaar geweest. Veel zaken hebben de afgelopen maanden

Nadere informatie

Iedereen in s-hertogenbosch doet volwaardig mee in de samenleving. Breed Welzijn s-hertogenbosch. Nieuwe combinaties in een nieuwe tijd

Iedereen in s-hertogenbosch doet volwaardig mee in de samenleving. Breed Welzijn s-hertogenbosch. Nieuwe combinaties in een nieuwe tijd Nieuwe combinaties in een nieuwe tijd Iedereen in s-hertogenbosch doet volwaardig mee in de samenleving Breed Welzijn s-hertogenbosch Juvans Maatschappelijk Werk en Dienst verlening // Welzijn Divers //

Nadere informatie

NU WIJ, DE LOKALE PARTIJ!

NU WIJ, DE LOKALE PARTIJ! 1 NU WIJ, DE LOKALE PARTIJ! WaterlandNatuurlijk, lokaal onderscheidend van de landelijke partijen door onafhankelijke politiek. De inwoners van Waterland zijn heel goed in staat om zelf te kiezen waar

Nadere informatie

Coalitieprogramma s regio Oost

Coalitieprogramma s regio Oost Coalitieprogramma s regio Oost Van: Aan: C.c.: Datum: 7 juli 2014 H.M. Immink t +31 (0)55 3 686 868 e h.immink@bouwendnederland.nl Betreft: Coalitieprogramma s gemeenten regio oost Inleiding: 83 coalitieprogramma

Nadere informatie

QUICK SCAN PROGRAMMABEGROTING 2008 LEIDSCHENDAM-VOORBURG EN RIJSWIJK

QUICK SCAN PROGRAMMABEGROTING 2008 LEIDSCHENDAM-VOORBURG EN RIJSWIJK 1 (2007/28317) QUICK SCAN PROGRAMMABEGROTING 2008 LEIDSCHENDAM-VOORBURG EN RIJSWIJK 1. ONDERZOEKSVRAGEN 1. Kan de raad met de programmabegroting beoordelen of de voorgenomen beleidsmaatregelen doeltreffend

Nadere informatie

Ons verkiezingsprogramma is tot stand gekomen op een manier die bij Trots Pijnacker-Nootdorp past: onderscheidend met lef en

Ons verkiezingsprogramma is tot stand gekomen op een manier die bij Trots Pijnacker-Nootdorp past: onderscheidend met lef en VERKIEZINGS- PROGRAMMA VOORWOORD Het is met veel plezier dat ik het voorwoord schrijf voor het verkiezingsprogramma van Trots Pijnacker-Nootdorp (TPN). Op 21 maart aanstaande zal Trots wederom meedoen

Nadere informatie

PROCEDURE EN CRITERIA VOOR VERSTREKKING

PROCEDURE EN CRITERIA VOOR VERSTREKKING PROCEDURE EN CRITERIA VOOR VERSTREKKING financiële bijdragen uit het leefbaarheidsbudget 1 1. Inleiding De gemeenteraad van Hellendoorn heeft enkele budgeten overgedragen aan de dorpen en wijken in de

Nadere informatie

Activiteitenterrein Rouveen

Activiteitenterrein Rouveen Speerpunten CDA Staphorst: Zwembad moet open blijven Activiteitenterrein Rouveen Slagen NU inrichten Meer burger, minder overheid Centrum: fiets-veiliger De ZORG = voor IEDEREEN Glasvezel JA! Het CDA wil

Nadere informatie

Speerpunt 1: een aantrekkelijker Hamme

Speerpunt 1: een aantrekkelijker Hamme een aantrekkelijker een veiliger een Vlaamser Hamme Speerpunt 1: een aantrekkelijker Hamme 1. Het imago van Hamme als sterk verouderde gemeente moet omgezet worden naar een landelijke gemeente met leefbare

Nadere informatie

Hoekse Zaken. Verkiezingsprogramma 2010-2014

Hoekse Zaken. Verkiezingsprogramma 2010-2014 Hoekse Zaken Verkiezingsprogramma 2010-2014 INHOUDSOPGAVE UITGANGSPUNTEN HOEKSE ZAKEN 3 VERKIEZINGSPROGRAMMA 2010 4 Aanspreekbare deelgemeente 4 Veiligheid 4 Organisatie en service 4 Communicatie 4 Leven

Nadere informatie

Nota van B&W. Onderwerp Onderwerpen Omnibus 2007

Nota van B&W. Onderwerp Onderwerpen Omnibus 2007 Onderwerp Onderwerpen Omnibus 2007 Nota van B&W Portefeuille mr. B. B. Schneiders Auteur Mevr. M. E. Spruyt Telefoon 5113719 E-mail: m.spruyt@haarlem.nl Concernstaf/Strategie en Beleidscoördinatie Reg.nr.

Nadere informatie

GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN 2014

GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN 2014 GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN 2014 BEÏNVLOEDING TOEKOMSTIG GEMEENTELIJK BELEID In maart 2014 zijn er weer gemeenteraadsverkiezingen. Het is daarom van belang dat u nu al begint met het uitoefenen van belangenbehartiging

Nadere informatie

Uitvoeringsnotitie Speelruimtebeleid Gemeente Hoogeveen Afdeling Mens en Werk

Uitvoeringsnotitie Speelruimtebeleid Gemeente Hoogeveen Afdeling Mens en Werk Uitvoeringsnotitie Speelruimtebeleid 2007-2010 Gemeente Hoogeveen Afdeling Mens en Werk 1. Inleiding...2 2. Het belang van een gemeentelijk integraal speelruimtebeleid...2 3. Missie en doelstellingen van

Nadere informatie

Samen investeren! Samenvatting bestuursakkoord Gemeente Emmen. betrokken leefbaar duurzaam bereikbaar sociaal ondernemend

Samen investeren! Samenvatting bestuursakkoord Gemeente Emmen. betrokken leefbaar duurzaam bereikbaar sociaal ondernemend Samen investeren! Samenvatting bestuursakkoord 2018-2022 Gemeente Emmen betrokken leefbaar duurzaam bereikbaar sociaal ondernemend S S Samen investeren! De partijen Wakker Emmen, PvdA en CDA gaan opnieuw

Nadere informatie

Ouders in Huis: gesprekskaarten. Gesprekskaarten Ouders in Huis - Thematische methodiek. Ontmoeten

Ouders in Huis: gesprekskaarten. Gesprekskaarten Ouders in Huis - Thematische methodiek. Ontmoeten Ouders in Huis: gesprekskaarten Gesprekskaarten Ouders in Huis - Thematische methodiek Ontmoeten 1. Vind je dat er initiatieven nodig zijn waar ouders elkaar kunnen leren kennen? Heb je hier ideeën over?

Nadere informatie

Inspraak mvr. Pasman over Zaanbrug 16jan /15324

Inspraak mvr. Pasman over Zaanbrug 16jan /15324 Circulatieplan Zaanbrug A9 A7 N246 Amsterdam Besluittraject Gemeente Zaanstad 2010 B&W Brug huidige locatie Locatieonderzoek Zaanbrug (Quickscan) December 2010 Raad Brug huidige locatie Gemeente Wormerland

Nadere informatie

Jaarplan 2017 Stichting Present Assen

Jaarplan 2017 Stichting Present Assen Jaarplan 2017 Stichting Present Assen Kun je in één dag veranderen wat in een jaar is misgegaan? Inhoud 1. Stichting Present Assen...3 1 Inhoud 1. Stichting Present Assen...3 1.1 Doelstelling 2017..3 1.2

Nadere informatie

IN GESPREK OVER STANDVAST WONEN

IN GESPREK OVER STANDVAST WONEN IN GESPREK OVER STANDVAST WONEN Verslag van bewonersbijeenkomsten voor huurders van Standvast Wonen maart 2017 Druk bezette avonden D n Bogerd Druten De Zaak Beuningen Takenhofplein 3 Nijmegen Meer invloed

Nadere informatie

Resultaten Enquête Campagne verbetering regionale wegen (TNS-NIPO in opdracht van Bouwend Nederland )

Resultaten Enquête Campagne verbetering regionale wegen (TNS-NIPO in opdracht van Bouwend Nederland ) Enquête Campagne verbetering regionale wegen (TNS-NIPO in opdracht van Bouwend Nederland ) Zoetermeer, februari 12 Algemeen Decentrale overheden (provincies, waterschappen en gemeenten) zijn samen verantwoordelijk

Nadere informatie

De Deventer Omgevingsvisie

De Deventer Omgevingsvisie De Deventer Omgevingsvisie Hoe zien Diepenveen en Schalkhaar er straks uit? 28 mei 2019 1 Programma van vanavond Over Omgevingswet en Omgevingsvisie Een verhaal over Diepenveen en Schalkhaar Wat staat

Nadere informatie

Startnotitie jeugd- en jongerenbeleid Dalfsen 2009-2012 Segment-groep, J. de Zeeuw september 2008

Startnotitie jeugd- en jongerenbeleid Dalfsen 2009-2012 Segment-groep, J. de Zeeuw september 2008 Startnotitie jeugd en jongerenbeleid Dalfsen 20092012 Segmentgroep, J. de Zeeuw september 2008 1. Inleiding De gemeente wil de huidige nota jeugdbeleid 20052008 evalueren en een nieuwe nota integraal jeugdbeleid

Nadere informatie

Trendsportal Slimme mobiliteit voor morgen

Trendsportal Slimme mobiliteit voor morgen Trendsportal Slimme mobiliteit voor morgen Geachte partijprogrammamakers voor de gemeenteraadsverkiezingen in 2018, U werkt momenteel aan het verkiezingsprogramma van uw partij voor de gemeenteraadsverkiezingen

Nadere informatie

Samenvatting resultaten. Rapportage Waarstaatjegemeente.nl (najaar 2009)

Samenvatting resultaten. Rapportage Waarstaatjegemeente.nl (najaar 2009) Samenvatting resultaten Rapportage Waarstaatje.nl (najaar 2009) 22 februari 2010 1 1. Resultaten totaaloverzicht Burgerrollen vergelijking gemiddelde cijfers Waarstaatje.nl gaat uit van 6 burgerrollen:

Nadere informatie

Voor u ligt het verkiezingsprogramma van de lokale politieke partij Roerstreek Lokaal! voor de gemeenteraadsverkiezingen van 3 maart 2010.

Voor u ligt het verkiezingsprogramma van de lokale politieke partij Roerstreek Lokaal! voor de gemeenteraadsverkiezingen van 3 maart 2010. Voorwoord Voor u ligt het verkiezingsprogramma van de lokale politieke partij Roerstreek Lokaal! voor de gemeenteraadsverkiezingen van 3 maart 2010. Deze lokale politieke partij is voor de gemeenteraadsverkiezingen

Nadere informatie

UITVOERINGSPROGRAMMA WELZIJN/WMO 2012 (gewijzigde expeditie) Bijlage 1: Doelstellingen Integrale Welzijnsnota

UITVOERINGSPROGRAMMA WELZIJN/WMO 2012 (gewijzigde expeditie) Bijlage 1: Doelstellingen Integrale Welzijnsnota UITVOERINGSPROGRAMMA WELZIJN/WMO 2012 (gewijzigde expeditie) Bijlage 1: Doelstellingen Integrale Welzijnsnota WELZIJN ALGEMEEN 1 Het zo optimaal mogelijk laten participeren van de inwoners van Hendrik-Ido-Ambacht

Nadere informatie

Werken en Leven in een Groene Hoeksche Waard. Verkiezingsprogramma GroenLinks Hoeksche Waard 2014-2018. "Alles van waarde is weerloos"

Werken en Leven in een Groene Hoeksche Waard. Verkiezingsprogramma GroenLinks Hoeksche Waard 2014-2018. Alles van waarde is weerloos Verkiezingsprogramma GroenLinks Hoeksche Waard 2014-2018 Werken en Leven in een Groene Hoeksche Waard "Alles van waarde is weerloos" Lucebert Dat moet dus beschermd worden 1 December 2013 Inhoud 1. Maatschappelijke

Nadere informatie

Ontwikkelprogramma Demografische ontwikkelingen

Ontwikkelprogramma Demografische ontwikkelingen Ontwikkelprogramma Demografische ontwikkelingen Leefbare en vitale dorpen in Berkelland 5 Doelenboom Wat speelt er? 6 Bewust worden? Veranderingen in Berkelland en de regio Achterhoek door de krimp lijken

Nadere informatie

Kiezen, Delen én Doen Samen voor een sterke woningmarkt. platform woningcorporaties noord-holland noord

Kiezen, Delen én Doen Samen voor een sterke woningmarkt. platform woningcorporaties noord-holland noord Kiezen, Delen én Doen Samen voor een sterke woningmarkt platform woningcorporaties noord-holland noord Voorwoord Op 15 december 2011 is door ruim 20 corporaties uit de subregio s Noordkop, West-Friesland,

Nadere informatie

Nota Inkoop- en Aanbestedingsbeleid 2016

Nota Inkoop- en Aanbestedingsbeleid 2016 Inhoudsopgave Voorwoord... 2 DEEL 1 NOTA INKOOP- EN AANBESTEDINGSBELEID 2016... 3 1 Inleiding... 3 1.1 Professioneel opdrachtgeverschap... 3 1.2 Doelstellingen nota Inkoop- en Aanbestedingsbeleid 2016...

Nadere informatie

Toon uw daadkracht 1 Algemene beschouwingen VVD begroting 2018

Toon uw daadkracht 1 Algemene beschouwingen VVD begroting 2018 1 De VVD Oostzaan is trots op haar inwoners en op het dorp. Een dorp met vele mogelijkheden. Oostzaan is een groene buffer tussen Zaanstad, Purmerend en Amsterdam. Oostzaan heeft een rijk verenigingsleven

Nadere informatie

Dorpsraad Kermt. Visietekst. 1. Situering. 2. Behoeften

Dorpsraad Kermt. Visietekst. 1. Situering. 2. Behoeften Dorpsraad Kermt Visietekst 1. Situering Meer en meer burgers krijgen het gevoel dat de ziel verdwijnt uit onze deelgemeente. De toekomstplannen die er voor onze deelgemeente gemaakt worden, liggen onvoldoende

Nadere informatie

De subsidie regeling Leefbaarheid en bewonersparticipatie: hoe werkt dat eigenlijk?

De subsidie regeling Leefbaarheid en bewonersparticipatie: hoe werkt dat eigenlijk? De subsidie regeling Leefbaarheid en bewonersparticipatie: hoe werkt dat eigenlijk? Handreiking subsidie Leefbaarheid en bewonersparticipatie Dit is een uitgave van de gemeente Den Haag Dienst Publiekszaken

Nadere informatie

Omgevingswet en Gezondheid. Gebruik van Kernwaarden Anna F. van Leeuwen Arts Maatschappij en Gezondheid GGD Rotterdam Rijnmond

Omgevingswet en Gezondheid. Gebruik van Kernwaarden Anna F. van Leeuwen Arts Maatschappij en Gezondheid GGD Rotterdam Rijnmond Omgevingswet en Gezondheid Gebruik van Kernwaarden Anna F. van Leeuwen Arts Maatschappij en Gezondheid GGD Rotterdam Rijnmond 1 Omgeving en gezondheid 2 Relatie ruimtelijke inrichting en ziekte 3 Breder

Nadere informatie

Helmond, stad van het doen. Programmabegroting gemeente Helmond HELMOND

Helmond, stad van het doen. Programmabegroting gemeente Helmond HELMOND Helmond, stad van het doen Het Helmond dat we voor ogen hebben is aantrekkelijk om te wonen, te leven en te werken. Er is plaats voor iedereen, ook voor hen die minder makkelijk meedoen in een samenleving

Nadere informatie

PROVINCIALE VERKIEZINGEN 2015

PROVINCIALE VERKIEZINGEN 2015 PROVINCIALE VERKIEZINGEN 2015 BEÏNVLOEDING TOEKOMSTIG PROVINCIAAL BELEID In maart 2015 zijn er weer provinciale statenverkiezingen. Het is daarom van belang dat u nu al begint met het uitoefenen van belangenbehartiging

Nadere informatie

Begrotingskrant Betrokken zorg en samenleving Heerlijk groen wonen. Aalten educatief. Ruimtebeheer. Economische motor. Ontspanning en toerisme

Begrotingskrant Betrokken zorg en samenleving Heerlijk groen wonen. Aalten educatief. Ruimtebeheer. Economische motor. Ontspanning en toerisme Betrokken zorg en samenleving Heerlijk groen wonen educatief Burger bestuur en veiligheid Financiering en algemene dekkingsmiddelen Ontspanning en toerisme Economische motor In deze uitgave: Wat is een

Nadere informatie

Meerjarenplan. Vereniging Plaatselijk Belang Hoonhorst 2013-2016

Meerjarenplan. Vereniging Plaatselijk Belang Hoonhorst 2013-2016 Meerjarenplan Vereniging Plaatselijk Belang Hoonhorst 2013-2016 Inleiding Dit meerjarenplan is het vervolg op het meerjarenplan 2009 2012. Veel uit het vorige plan is gerealiseerd, maar er zijn ook projecten

Nadere informatie

ADVIES VOORKEURSBESLUIT KLEIN RUSLAND

ADVIES VOORKEURSBESLUIT KLEIN RUSLAND ADVIES VOORKEURSBESLUIT KLEIN RUSLAND Advies 2018-21 / 30.08.2018 www.vlaamsewoonraad.be INHOUD 1 Situering... 3 2 Beknopte inhoud... 3 3 Bespreking... 3 3.1 Algemeen 3 3.2 Leefbare locatie 4 3.3 Alternatief

Nadere informatie

2. Hoeveel jaar in totaal bent u wethouder in uw huidige gemeente?

2. Hoeveel jaar in totaal bent u wethouder in uw huidige gemeente? Geachte mevrouw, heer, Mijn naam is Sebastiaan van Niele. Ik ben student aan de Universiteit van Amsterdam in de laatste fase van mijn studie. Op het moment doe ik onderzoek naar de gevolgen van decentralisatie

Nadere informatie

Werkgroep Begroten en Verantwoorden. Programma 1 Leefbaarheid en Veiligheid

Werkgroep Begroten en Verantwoorden. Programma 1 Leefbaarheid en Veiligheid Werkgroep Begroten en Verantwoorden Programma 1 Leefbaarheid en Veiligheid Jaarrekening 2016 Waarom doen we dit? 1. Verbeteren informatie- en controlepositie, 2. Samen in plaats van ieder voor zich, 3.

Nadere informatie

Resultaten Plaswijck bewonersenquête 2012

Resultaten Plaswijck bewonersenquête 2012 Resultaten Plaswijck bewonersenquête 2012 Een samenvatting van de uitkomsten van de tweejaarlijkse bewoners-enquête door Wijkteam Plaswijck, gehouden onder ons netwerk en bewoners van de wijk. Gouda, maart

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Agendanummer: Datum raadsvergadering: Onderwerp: Motie D66, Maatregelen 50 en 51, Verkeer- vervoersvisie. Gevraagde Beslissing:

Raadsvoorstel. Agendanummer: Datum raadsvergadering: Onderwerp: Motie D66, Maatregelen 50 en 51, Verkeer- vervoersvisie. Gevraagde Beslissing: Raadsvoorstel Agendanummer: Datum raadsvergadering: Onderwerp: Motie D66, Maatregelen 50 en 51, Verkeer- vervoersvisie Gevraagde Beslissing: Te besluiten om: 1. Voor de komende twee jaar bij wijze van

Nadere informatie

Vragenlijst met scores in procenten

Vragenlijst met scores in procenten Vragenlijst met scores in procenten Het percentage tussen haakjes is het aandeel respondenten dat de vraag heeft beantwoord. De gemeente Amersfoort wil als stad in 2030 CO2-neutraal te zijn. Dit betekent

Nadere informatie

Verkiezingsprogramma. okale artij ergeijk

Verkiezingsprogramma. okale artij ergeijk Verkiezingsprogramma okale artij ergeijk 2018-2022 Inleiding. De Lokale Partij Bergeijk is een onafhankelijke partij, die de belangen van alle inwoners van de gemeente Bergeijk wil behartigen. LPBergeijk

Nadere informatie

Verkiezingsprogramma

Verkiezingsprogramma Inhoud Wie zijn wij en wat willen wij... 3 Verkiezingsbeloften van A tot Z... 4 De Texelaar... 6 Zorg... 7 Onderwijs... 8 Huisvesting... 9 Circulaire economie... 10 Duurzaamheid & innovatie... 11 Veiligheid

Nadere informatie

Taak en invloed gemeenteraad op de. Integrale veiligheid

Taak en invloed gemeenteraad op de. Integrale veiligheid Taak en invloed gemeenteraad op de Integrale veiligheid 1 Definitie veiligheid Veiligheid is de mate van afwezigheid van potentiële oorzaken van een gevaarlijke situatie of de mate van aanwezigheid van

Nadere informatie

Verkiezingsprogramma. Oldambt Aktief

Verkiezingsprogramma. Oldambt Aktief Verkiezingsprogramma Oldambt Aktief 2014 Voor u ligt het verkiezingsprogramma van Oldambt Aktief. Met dit verkiezingsprogramma willen wij proberen om een plek in de gemeenteraad van Oldambt te krijgen

Nadere informatie

CONCEPT STEDELIJK PLAN. Amersfoort

CONCEPT STEDELIJK PLAN. Amersfoort CONCEPT STEDELIJK PLAN Amersfoort Amersfoort, 9 november 2016 INLEIDING De gemeente Amersfoort werkt wijkgericht, met als basis een wijkplan en stedelijk plan. In de plannen beschrijven we de doelen en

Nadere informatie

DORPSBELANG RENSWOUDE Programma 2018

DORPSBELANG RENSWOUDE Programma 2018 DORPSBELANG RENSWOUDE Programma 2018 Wij stellen uw belang centraal Dorpsbelang Renswoude: Sociaal en betrokken Dorpsbelang Renswoude is de lokale partij van Renswoude! Dorpsbelang Renswoude staat midden

Nadere informatie

NissewaardPanel over opvang vluchtelingen, maart 2016

NissewaardPanel over opvang vluchtelingen, maart 2016 NissewaardPanel overopvang vluchtelingen, NissewaardPanel over opvang vluchtelingen, Deze nieuwsbrief beschrijft in het kort de resultaten van een peiling over de opvang van vluchtelingen in Nissewaard.

Nadere informatie

De toekomst van gezondheid, zorg, wonen, opvoeden, werk en inkomen

De toekomst van gezondheid, zorg, wonen, opvoeden, werk en inkomen Inhoudsopgave Titel beleidsnota onder titel (optioneel) De toekomst van gezondheid, zorg, wonen, opvoeden, werk en inkomen Stap voor stap op weg naar een nieuwe samenleving 1 Stap voor stap naar een nieuwe

Nadere informatie

Vitaal Vogelenzang: een tussenstand. Dorpsbijeenkomst Vogelenzang 14 maart 2017

Vitaal Vogelenzang: een tussenstand. Dorpsbijeenkomst Vogelenzang 14 maart 2017 Vitaal Vogelenzang: een tussenstand Dorpsbijeenkomst Vogelenzang 14 maart 2017 Agenda Leefbaarheid en vitaliteit Mogelijke maatregelen Openbare ruimte en groen Welzijn en zorg Leren en spelen Wonen Sport

Nadere informatie

Een betrouwbare overheid. Gemeentelijke samenwerking en financiën

Een betrouwbare overheid. Gemeentelijke samenwerking en financiën Een betrouwbare overheid Gemeentelijke samenwerking en financiën 1 Een betrouwbare overheid Bij de ChristenUnie staat de samenleving centraal. Een samenleving die niet het werk is van de overheid maar

Nadere informatie

Subsidieregelingen 2017 Gemeente Krimpenerwaard

Subsidieregelingen 2017 Gemeente Krimpenerwaard Subsidieregelingen 2017 Gemeente Krimpenerwaard Vastgesteld door het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Krimpenerwaard, gehouden op 25 april 2015. de secretaris, de burgemeester, mw.

Nadere informatie