Elkien maakt haar woningen soarchklear

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Elkien maakt haar woningen soarchklear"

Transcriptie

1 Elkien maakt haar woningen soarchklear Elkien, een woningcorporatie in Friesland met woningen en een werkgebied met 80 kernen, wil een deel van haar woningvoorraad zorggeschikt maken en haar voorraad verduurzamen. Elkien heeft een afwegingskader gemaakt om tot een keuze te komen welke woningen aangepakt worden. Portefeuilleplan leidend Haar portefeuilleplan is leidend. Zij kijkt primair naar de vraag welke woningen ze op langere termijn in portefeuille wil houden, hoe de verhouding investering en rendement is en wat de relatie is tussen woonlasten en energiebesparing. Elkien maakt onderscheid tussen kerngebied en overige kernen, in haar kerngebieden streeft zij ernaar dat op termijn 80% van haar woningen soarchklear, ofwel geschikt voor zorg, zijn. Afwegingskader: Keuze van de woningen De keuze van aan te pakken woningen is getrapt: Wat is de demografische ontwikkeling, waar zit groei van bepaalde typen doelgroepen? De algemene tendens in het werkgebied is een daling van de doelgroep met een laag inkomen en een verschuiving van gezinnen naar 1- en 2-persoons huishoudens. Wat is qua woonbeleving de toekomstwaarde van de woningen? Het resultaat van de ingreep moet een woning zijn met een huur onder aftoppingsgrenzen en een woninglast (huur en energie) van 600 tot 700 euro. Hoe zit het met de technische staat (binnenklimaat, ventilatie, geluid, etc.)? Welke investeringsniveaus zijn nodig om bepaald resultaat te bereiken? Uitgangspunt voor Elkien is: een maximale investering van voor label A, van voor label A++ en van voor een energieneutrale woning. Binnen deze normen moet de aanpak te realiseren zijn. Elkien hanteert als rendementseis een IRR van minimaal 3. De toekomstige onderhoudslast moet vallen binnen een bedrag van per jaar. Voor het zorggeschikt maken kijkt Elkien ook naar de aanwezigheid van een zorginfrastructuur.

2 Wijkaanpak In het algemeen gaat het om seriematig aanpakken van woningen. Het kan zijn dat die aanpak onderdeel is van een totale wijkverbetering, maar dat is niet per definitie het geval. Programma van Eisen: rollatorgeschikt Bij het zorggeschikt maken van woningen is het streefniveau van Elkien het rollatortoegankelijk maken van de woning (dus niet integraal rolstoeltoegankelijk). In het schema staat een overzicht van de ingrepen die Elkien dan doet. Plattegronden worden in beperkte mate aangepakt. Wel wordt gekeken naar de ruimte van badkamer en slaapkamer. Levensduur Afhankelijk van de investeringen verlengt Elkien de levensduur. Bij investeringen onder de euro is dat jaar verlenging en bij investeringen van boven de euro is dat 40 jaar. Zorgbadkamer De Dulf, Leeuwarden Betrokkenheid bewoners Het betrekken van bewoners loopt langs drie lijnen. Elkien betrekt de huurdersbelangenorganisaties die de projecten het eerste onder ogen krijgen in het kader van het bod op de woonvisie en de prestatieafspraken met gemeenten. De tweede lijn is dat met bewonerscommissies wordt gesproken, zeker als het om een wijkaanpak gaat. De derde lijn is de individuele bewoner die wordt betrokken en geraadpleegd in het kader van de deelnamegraad die wettelijk is voorgeschreven. Bij de tweede en derde lijn zijn ook de huurdersorganisaties betrokken. Hier ziet Elkien nog verbetering mogelijk. Hoe eerder de bewoners betrokken worden bij de plannen hoe minder weerstand en onbegrip er ontstaat tijdens de werkzaamheden. Tevredenheid bewoners In het algemeen is de werkwijze van Elkien dat zij bij dit soort trajecten een speciaal bewonersteam vormt. Het bewonersteam (projectleider sociaal en bewonersconsulent) houdt zich vooral bezig met de uitvoering van het plan en heeft oog en oor voor de bewoner tijdens het traject. Het bewonersteam zorgt voor de juiste uitvoering van het sociaal pakket en begeleidt de bewoner door het project heen. Zo af en toe zijn we nog teveel ad hoc bezig met de wensen en behoeftes uit de wijk. Een traject dat we graag vooraf volledig klaar en in kaart willen hebben, aldus Jeroen Duvergé, Strategisch Innovatiemanager van Elkien.

3 Populariteit aangepaste woningen De populariteit hangt van twee factoren af. De belangrijkste is de huurprijs. Bij woningen rond de aftoppingsgrens neemt de populariteit af. Hetzelfde geldt voor woningen met grotere aanpassingen die in het oog springen. Geen splitsing woningen Elkien heeft momenteel geen plannen om woningen te splitsen. De achtergrond is dat er tussen ouderen en starters (vaak de nieuwe bewoners van de gesplitste woningen) verschillen in leefstijl zijn, die ouderen vaak niet waarderen. Ander (daarmee samenhangend) probleem is de geluidsoverdracht binnen en tussen de woningen, met name als de schil goed wordt geïsoleerd. Zorgpakketten op verzoek van de klant Voor het invullen van klantwensen heeft Elkien twee pakketten als er een zorgvraag ontstaat. Daarnaast kan voor de klant de woning geschikter voor zorg zijn als er domotica wordt toegepast. Domotica valt buiten het aanbod van Elkien, maar wordt wel bekeken vanuit het perspectief van mogelijke aanpassingen en kosten. Pakket 1: Toegankelijkheid (Incl. BTW) Wandgrepen door huurder als ZAV Drempelhulpen in opdracht van Elkien met volledige afrekening door huurder Totaal Geen vergoeding WMO/WLZ Pakket 2: ADL-ondersteuning (Incl. BTW) Toegankelijkheidspakket door huurder als ZAV in opdracht van Elkien met Toiletbeugelset 350 volledige afrekening door huurder Verhoogd toilet 350 (Gedeeltelijke) vergoeding WMO/WLZ Douchezitje 550 mogelijk Coating douchevloer slipsafe 300 totaal Deze zorgpakketten zijn vooral bedoeld om de woning geschikt te maken voor met name ouderen met een lichte beperking en behoorlijke zelfredzaamheid. Als er ernstige beperkingen zijn en er grootschalige ingrepen nodig zijn, zal vanuit een gemeente of zorgkantoor de vraag komen of verhuizen een goedkoper alternatief is. Grootschalige ingrepen op verzoek van de huurder komen te weinig voor om daarvoor een pakket te ontwikkelen. Bovendien kennen zij een aparte financieringsstroom via Wmo of Wlz.

4 Domotica Domotica biedt ondersteuning bij het leveren van planbare en vooral ook niet-planbare zorg. Daarmee wordt het langer thuis wonen en het tijdig leveren van zorg gefaciliteerd. Er is een wereld aan mogelijkheden en veel toepassingen zijn afhankelijk van de eisen die een zorgleverancier stelt. Vandaar dat Elkien hierin een beperkte rol speelt. De basis van domotica is persoonsalarmering, waarmee een zorgvraag door de bewoner naar een zorgverlener kan worden gestuurd. Die kan in allerlei richtingen uitgebouwd worden. De toepassing van domotica heeft nauwelijks gevolgen voor de fysieke kant van de woning. Alleen bij een automatisch te openen deur is dat het geval. Voor die aanpassing - als voorbereiding op domotica - is er een optie mogelijk: Domotica-aanpassing (Incl. BTW) Automatische deuropener door huurder als ZAV in opdracht van Elkien met volledige afrekening door huurder evt. (gedeeltelijke) vergoeding WMO/WLZ Buitenlamp (t.b.v. zorgverlener) 200 door huurder als ZAV in opdracht van Elkien met volledige afrekening door huurder Totaal Dit houdt in dat de huurder zelf invulling geeft aan domoticapakketten en dat Elkien daarmee verder geen bemoeienis heeft. Indicatief kan het dan gaan om het volgende: Toegangssysteem voor thuiszorg (indicatieve kosten: 5 tot 15 per maand); Persoonsalarmering (indicatieve kosten: 25 per maand); Telemonitoring (indicatieve kosten: 75 maand); Beeldzorg; Medicatiebegeleiding en leefstijlmonitoring. Indien de huurder dit wenst regelt hij/zij dat rechtstreeks met een zorgleverancier.

5 Grootschalige ingrepen Wellicht is er noodzaak om ingrijpende aanpassingen uit te voeren vanwege fysieke beperkingen. Dat loopt via Wmo of Wlz. Gemeente of zorgkantoor maken de afweging of verhuizen niet goedkoper is en daar het primaat ligt. Elkien treedt niet in die afweging, maar kan de mogelijkheden van woningaanpassing aangeven. Vervolgens wordt in overleg tussen huurder (en evt. mantelzorger), zorgverlener, gemeente/zorgkantoor en Elkien bepaald wat de meest passende oplossing is 1. Woningaanpassingen Verbreden buiten- en binnendeuren Aanpassing ruimtes ten behoeve van gebruik hulpmiddelen (met name draaicirkels) Aanbrengen van douche en toilet op slaapverdieping (Incl. BTW) 2 Op individuele basis nader te bepalen Na akkoord gemeente of zorgverzekering en vergoeding WMO/WLZ Traplift Na akkoord gemeente of zorgkantoor en vergoeding WMO/WLZ Bij alleen traplift evt. als ZAV door huurder uit te voeren Zorgunit (als alternatief voor aanbrengen douche/toilet op slaapverdieping i.c.m. traplift) Na akkoord gemeente of zorgkantoor en vergoeding WMO/WLZ Maatregelen om woningen conform strategisch voorraadbeheerplan zorggeschikt te maken Elkien beperkt zich tot een rollator-geschikt-niveau (ca ,- per woning) en besluit hiertoe als de stappen vanuit het afwegingskader daartoe leiden. 1 Elkien pleit ervoor dat alle reeds opgewaardeerde en vrijkomende woningen in Friesland bij voorkeur in één pool of systeem geplaatst worden. In samenspraak met zorgaanbieders en gemeenten kunnen de woningen toegewezen worden aan huurders met zorgindicatie en behoefte aan ingrijpend aangepaste woningen. Zo kunnen de leegstandskosten worden beheerst en WMO-gelden efficiënt besteed. 2 De kosten van dergelijke aanpassingen zijn niet in het algemeen te benoemen.

6 Aedes-Actiz Kenniscentrum Wonen-Zorg september 2018 Tekst: Eric Schellekens Foto s: Elkien Dit praktijkvoorbeeld is een van de reeks praktijkvoorbeelden voortgekomen uit het programma Slim in de bestaande bouw opgezet door Aedes, de brancheorganisatie van de woningcorporaties, en ActiZ, de brancheorganisatie van zorgondernemers. Het programma is onderdeel van de Vernieuwingsagenda Slimmer en beter voor elkaar van Aedes. Samenwerkingspartners zijn Bouwend Nederland en Uneto-VNI. Doel van het programma is om met corporaties de uitdagingen van de komende jaren, zoals verduurzaming en vergrijzing, aan te pakken. Door kennis en ervaringen te delen, door corporaties te verbinden en door via co-creatie innovatieve oplossingen te bedenken en te verspreiden. Veel corporaties vinden hun eigen oplossingen óf vanzelfsprekend óf weinig bijzonder, terwijl hun aanpak voor anderen juist een eye-opener kan zijn.

Wonion legt lat steeds hoger

Wonion legt lat steeds hoger Wonion legt lat steeds hoger Wonion is een woningcorporatie met ongeveer 4.000 woningen in de gemeente Oude IJsselstreek. De gemeente in Oost-Gelderland ligt in een krimpregio en de verwachting is dat

Nadere informatie

DE FINANCIËLE ASPECTEN VAN OUDER WORDEN: EEN ZORG MEER OF MINDER?

DE FINANCIËLE ASPECTEN VAN OUDER WORDEN: EEN ZORG MEER OF MINDER? DE FINANCIËLE ASPECTEN VAN OUDER WORDEN: EEN ZORG MEER OF MINDER? WONEN IN UW TOEKOMST Drie mogelijkheden U blijft wonen waar u woont en krijgt thuiszorg U verhuist naar een zorgwoning in een woonvorm:

Nadere informatie

Duurzaamheidsaanpak en de Stroomversnelling. Chris Faro Beleidsadviseur Tiwos

Duurzaamheidsaanpak en de Stroomversnelling. Chris Faro Beleidsadviseur Tiwos Duurzaamheidsaanpak en de Stroomversnelling Chris Faro Beleidsadviseur Tiwos Visie Tiwos: betaalbaarheid centraal! Tiwos staat voor betaalbare woonlasten (huur en energie), comfortkeuze is voor rekening

Nadere informatie

Workshop NUL op de METER + Langer Thuis

Workshop NUL op de METER + Langer Thuis Workshop NUL op de METER + Langer Thuis 13 oktober 2016 Harmke Bekkema (Platform31 Energiesprong) & Eric Schellekens (Toekomst Thuis) Waar staat u? Inhoud Workshop Hoe te renoveren naar Nul op de Meter

Nadere informatie

Collegebesluit Collegevergadering: 11 december 2018

Collegebesluit Collegevergadering: 11 december 2018 ONDERWERP Prestatieafspraken 2019 SAMENVATTING Gemeente, de Heemsteedse woningcorporaties Elan Wonen en Pre Wonen en hun huurdersorganisaties Bewonersraad Elan Wonen en Bewonerskern Pre streven een gemeenschappelijk

Nadere informatie

Welkom. Onze huurders, uw cliënten, uw leden bepalen hoe zij wonen!

Welkom. Onze huurders, uw cliënten, uw leden bepalen hoe zij wonen! Welkom Onze huurders, uw cliënten, uw leden bepalen hoe zij wonen! Programma Onze huurders bepalen hoe zij wonen! Huistest In de praktijk Pauze Hoe verder Vryleve nodigt u uit Aanleiding: U bepaalt hoe

Nadere informatie

Activiteitenoverzicht Midden-Groningen 2019

Activiteitenoverzicht Midden-Groningen 2019 ACTIVITEITENOVERZICHT 2019 MIDDEN-GRONINGEN juni 2018 1. INLEIDING Voor u ligt het activiteitenoverzicht 2019 van Actium aan de gemeente Midden-Groningen, met daarin de voorgenomen activiteiten van Actium

Nadere informatie

Prestatieafspraken 2019 Gemeente Groningen - Woonzorg Nederland

Prestatieafspraken 2019 Gemeente Groningen - Woonzorg Nederland Prestatieafspraken 2019 Gemeente Groningen - Woonzorg Nederland Gemeente Groningen Woonzorg Nederland Oktober 2018 Inleiding Wettelijk kader Met de invoering van de nieuwe Woningwet 2015 moeten corporaties

Nadere informatie

Regionale woonvisie Gooi en Vechtstreek

Regionale woonvisie Gooi en Vechtstreek Regionale woonvisie Gooi en Vechtstreek Regiopodium Uitnodigend Proces Dynamische Visie Planning mijlpalen Wonen in de regio Gooi en Vechtstreek Een regio met duidelijke karakterverschillen In stedelijkheid

Nadere informatie

ONDERNEMINGSPLAN volkshuisvesters

ONDERNEMINGSPLAN volkshuisvesters ONDERNEMINGSPLAN 2016 2020 volkshuisvesters ONDERNEMINGSPLAN 2016 2020 volkshuisvesters 1 inhoud ONZE VISIE 4 INHOUD ONZE MISSIE 4 ONZE DOELEN 5 1. KLANTGERICHT DIENSTVERLENEN 6 2. BETAALBARE WONINGEN

Nadere informatie

Prestatieafspraken Gemeente Wormerland, WormerWonen, Huurders voor Huurders

Prestatieafspraken Gemeente Wormerland, WormerWonen, Huurders voor Huurders Prestatieafspraken -2020 Gemeente Wormerland, WormerWonen, Huurders voor Huurders Inleiding Per 1 juli 2015 is de nieuwe Woningwet van kracht geworden. Hoeksteen van deze hervorming is de lokale verankering

Nadere informatie

Uitvoeringsprogramma gemeente Brummen Kenmerk INT

Uitvoeringsprogramma gemeente Brummen Kenmerk INT Uitvoeringsprogramma 2016-2025 gemeente Brummen Kenmerk INT16.2900 Inhoud 1 Inleiding 1 2 Uitvoering per pijler 1 Pijler 1. Betaalbaarheid en beschikbaarheid 2 Pijler 2. Wonen, zorg en vergrijzing 5 Pijler

Nadere informatie

Stookjerijk2015 Apeldoorn. Kansen huurdersparticipatie vanuit de nieuwe Woningwet. Vooroverleg met raadsleden, do 16 april, 19.00u

Stookjerijk2015 Apeldoorn. Kansen huurdersparticipatie vanuit de nieuwe Woningwet. Vooroverleg met raadsleden, do 16 april, 19.00u Stookjerijk2015 Apeldoorn Kansen huurdersparticipatie vanuit de nieuwe Woningwet Vooroverleg met raadsleden, do 16 april, 19.00u Onderdelen presentatie Doel Stookjerijk Beleid SER akkoord 2013 Actuele

Nadere informatie

Vivare Gemeente Renkum

Vivare Gemeente Renkum Samenvatting Vivare Gemeente Renkum Prestatieafspraken 2015-2018 Vivare en de gemeente Renkum werken samen aan voldoende goede huurwoningen op de juiste plek voor een juiste prijs. Meer dan voorheen moet

Nadere informatie

Business Proposal Workshop Signalering voor consulenten

Business Proposal Workshop Signalering voor consulenten Business Proposal Workshop Signalering voor consulenten 7 juni 2011 Saxion, Kenniscentrum Leefomgeving Bouwsteen 3.3 Datum: 22 september 2011 Auteur: Evelien Klasens Inhoud 1. Inleiding en achtergrond...

Nadere informatie

Beleidsplan

Beleidsplan Beleidsplan 2018-2022 Missie: In ons nieuwe beleidsplan blijft de missie ongewijzigd. Het blijft de beste zin die precies uitdrukt wie wij willen zijn en hoe we willen werken. Rijnhart Wonen creëert kansen

Nadere informatie

Agenda van de vergadering in Het Rode Hert van 16 april 2015

Agenda van de vergadering in Het Rode Hert van 16 april 2015 Agenda van de vergadering in Het Rode Hert van 16 april 2015 Hierbij wordt u uitgenodigd voor de openbare vergadering in Het Rode Hert van 16 april 2015 Datum: donderdag 16 april 2015 Aanvang: 19:00 Traject

Nadere informatie

Van woningmarktverkenning gemeente Westvoorne naar Portefeuilleplan Woonbedrijf Bart Rozemeijer Hoofd Woonbedrijf

Van woningmarktverkenning gemeente Westvoorne naar Portefeuilleplan Woonbedrijf Bart Rozemeijer Hoofd Woonbedrijf Van woningmarktverkenning gemeente Westvoorne naar Portefeuilleplan Woonbedrijf Bart Rozemeijer Hoofd Woonbedrijf Commissie Presentaties 11 september 2019 Wat wil ik u vertellen? Periodieke Woningmarktverkenning

Nadere informatie

jaarverslag in t kort

jaarverslag in t kort 2017 jaarverslag in t kort CO₂ neutraal route meer sociale huurwoning en bijbouwen A B 34 waar werd de huur aan besteed? ONDERHOUD WONEN Samen werken aan goed en betaalbaar wonen. Dat is waar we, als sociale

Nadere informatie

Niet omdenken maar omdoen

Niet omdenken maar omdoen Niet omdenken maar omdoen om de opgave in de wijk waar te maken Elle van de Wall, adviseur wonen, zorg en wijken, Talis Ronald Leushuis, raad van bestuur, Talis Veranderende wet- en regelgeving op het

Nadere informatie

Prestatieafspraken Gemeente Utrecht, Portaal en Huurdersraad Portaal regio Utrecht

Prestatieafspraken Gemeente Utrecht, Portaal en Huurdersraad Portaal regio Utrecht Prestatieafspraken 2018 2022 Gemeente Utrecht, Portaal en Huurdersraad Portaal regio Utrecht Inhoud: 1. INLEIDING... 3 2. PRESTATIEAFSPRAKEN 2018-2022... 3 3. ONDERTEKENING... 86 4. BIJLAGE 1A VOORRAAD

Nadere informatie

Opplussen Nieuwe Stijl

Opplussen Nieuwe Stijl Opplussen Nieuwe Stijl Sabine Verkroost Verkroost Advies 10 Inhoud de aanleiding. terugblik opplussen opplussen nieuwe stijl wat gebeurt er allemaal uw belang bij opplussen 11 Zelfstandig wonen voor iedereen

Nadere informatie

DRENTS HUURDERSMANIFEST

DRENTS HUURDERSMANIFEST DRENTS HUURDERSMANIFEST Opgesteld door de Drentse huurdersbelangenorganisaties November 2017 Samen op weg naar een beter huurdersklimaat Betaalbaar Beschikbaar Duurzaam Veilig Voor iedereen IN HET KORT

Nadere informatie

Activiteitenoverzicht gemeente Aa en Hunze 2019

Activiteitenoverzicht gemeente Aa en Hunze 2019 ACTIVITEITENOVERZICHT 2019 AA EN HUNZE juni 2018 1. INLEIDING Voor u ligt het activiteitenoverzicht 2019 van Actium aan de gemeente Aa en Hunze, met daarin de voorgenomen activiteiten van Actium in de

Nadere informatie

Raadsstuk. Onderwerp: Aanvullende uitgangspunten Woonvisie ; Haarlem, duurzame ongedeelde woonstad; BBV nr: 2015/387028

Raadsstuk. Onderwerp: Aanvullende uitgangspunten Woonvisie ; Haarlem, duurzame ongedeelde woonstad; BBV nr: 2015/387028 Raadsstuk Onderwerp: Aanvullende uitgangspunten Woonvisie 2012-2016; Haarlem, duurzame ongedeelde woonstad; BBV nr: 2015/387028 1. Inleiding Sinds de vaststelling van de Woonvisie 2012-2016 Haarlem, duurzame

Nadere informatie

95 PéGé woningen De Ooi

95 PéGé woningen De Ooi 95 PéGé woningen De Ooi 52 rode woningen 43 blauwe woningen 95 PéGé woningen De Ooi Agenda: Visie en ambitie. Huurders en doelgroep. Vastgoedstrategie. Bewoners enquête 2015 Kwaliteit. Mogelijkheden en

Nadere informatie

de meergeneratiewoning

de meergeneratiewoning de meergeneratiewoning VISSERS & ROELANDS architecten & ingenieurs EINDHOVEN 2 Inhoud Wie zijn wij Strategisch Voorraad Beleid Programma Resultaten Vragen VISSERS & ROELANDS architecten & ingenieurs EINDHOVEN

Nadere informatie

Bijdrage 2018 WoonFriesland aan de woonvisie gemeente Tytsjerksteradiel. Samen werken aan goed en betaalbaar wonen

Bijdrage 2018 WoonFriesland aan de woonvisie gemeente Tytsjerksteradiel. Samen werken aan goed en betaalbaar wonen Bijdrage 2018 WoonFriesland aan de woonvisie gemeente Tytsjerksteradiel Samen werken aan goed en betaalbaar wonen Goed en betaalbaar wonen in Tytsjerksteradiel Onze bijdrage 2018 aan uw woonvisie Gewoon

Nadere informatie

Ontwikkelingen sector en Visie Thuisvester Presentatie Platform Wonen Regio West Brabant

Ontwikkelingen sector en Visie Thuisvester Presentatie Platform Wonen Regio West Brabant Platform Wonen Ontwikkelingen sector en Visie Thuisvester Presentatie Platform Wonen Regio West Brabant Donderdag 24 november 2016 Thuisvester Visie Tien keuzes strategische visie Woningwet: Belangrijkste

Nadere informatie

MODEL SWOT ANALYSUS REAL ESTATE SWOT-ANALYSUS REAL ESTATE TOELICHTING EN HANDLEIDING

MODEL SWOT ANALYSUS REAL ESTATE SWOT-ANALYSUS REAL ESTATE TOELICHTING EN HANDLEIDING MODEL SWOT ANALYSUS REAL ESTATE SWOT-ANALYSUS REAL ESTATE TOELICHTING EN HANDLEIDING PORTEFEUILLEMANAGEMENT EN SWOT ANALYSE Portefeuillemanagement is een dynamisch proces waarbij telkens opnieuw geanalyseerd,

Nadere informatie

Prestatieafspraken Hellevoetsluis Woonstichting De Zes Kernen Gemeente Hellevoetsluis Huurdersvereniging Bernisse

Prestatieafspraken Hellevoetsluis Woonstichting De Zes Kernen Gemeente Hellevoetsluis Huurdersvereniging Bernisse Prestatieafspraken Hellevoetsluis 2019 Woonstichting De Zes Kernen Gemeente Hellevoetsluis Huurdersvereniging Bernisse Inleiding Voor u liggen de prestatieafspraken 2019 van de gemeente Hellevoetsluis,

Nadere informatie

Prestatieafspraken 2018 Bijlage 2. Uitvoeringsagenda WoonzorgNederland

Prestatieafspraken 2018 Bijlage 2. Uitvoeringsagenda WoonzorgNederland Prestatieafspraken 2018 Bijlage 2 Uitvoeringsagenda WoonzorgNederland 1 Overzicht bezit Woonzorg Nederland 2017 Bezit 's Hertogenbosch % Landelijk % Aantal huurwoningen (eenheden) - Huurprijs < 592,55

Nadere informatie

Kiezen, Delen én Doen Samen voor een sterke woningmarkt. platform woningcorporaties noord-holland noord

Kiezen, Delen én Doen Samen voor een sterke woningmarkt. platform woningcorporaties noord-holland noord Kiezen, Delen én Doen Samen voor een sterke woningmarkt platform woningcorporaties noord-holland noord Voorwoord Op 15 december 2011 is door ruim 20 corporaties uit de subregio s Noordkop, West-Friesland,

Nadere informatie

Bijdrage 2018 WoonFriesland aan de woonvisie gemeente Ooststellingwerf. Samen werken aan goed en betaalbaar wonen

Bijdrage 2018 WoonFriesland aan de woonvisie gemeente Ooststellingwerf. Samen werken aan goed en betaalbaar wonen Bijdrage 2018 WoonFriesland aan de woonvisie gemeente Ooststellingwerf Samen werken aan goed en betaalbaar wonen Goed en betaalbaar wonen in Ooststellingwerf Onze bijdrage 2018 aan uw woonvisie Gewoon

Nadere informatie

Bijdrage 2018 WoonFriesland aan de woonvisie gemeente Smallingerland. Samen werken aan goed en betaalbaar wonen

Bijdrage 2018 WoonFriesland aan de woonvisie gemeente Smallingerland. Samen werken aan goed en betaalbaar wonen Bijdrage 2018 WoonFriesland aan de woonvisie gemeente Smallingerland Samen werken aan goed en betaalbaar wonen Goed en betaalbaar wonen in Smallingerland Onze bijdrage 2018 aan uw woonvisie Gewoon dóen!

Nadere informatie

Samenvattend overzicht bod corporaties reactie gemeente

Samenvattend overzicht bod corporaties reactie gemeente Samenvattend overzicht bod corporaties reactie gemeente In deze bijlage wordt per thema aangegeven wat gezamenlijk en daarnaast wat afzonderlijk door de corporaties dan wel de gemeente (aanvullend) is

Nadere informatie

Vastgoed, een strategisch middel voor goede zorg. Drs. André Phiferons, directeur a.i. bij Laurens, Wonen en Vastgoed Mr. Michael de Groot, advocaat

Vastgoed, een strategisch middel voor goede zorg. Drs. André Phiferons, directeur a.i. bij Laurens, Wonen en Vastgoed Mr. Michael de Groot, advocaat Vastgoed, een strategisch middel voor goede zorg Drs. André Phiferons, directeur a.i. bij Laurens, Wonen en Vastgoed Mr. Michael de Groot, advocaat Wonen en zorg: onlosmakelijk met elkaar verbonden Introductie

Nadere informatie

Belanghoudersbijeenkomst

Belanghoudersbijeenkomst V e r s l a g Belanghoudersbijeenkomst Donderdag 17 november was u met ruim 30 andere genodigden aanwezig bij de belanghoudersbijeenkomst van Woningstichting Bergh. Een bijeenkomst waarbij wij graag twee

Nadere informatie

Woonlastenbeleid als uitweg uit de crisis. 5 juni 2013 Bert Weevers, kennismiddag woonlasten.

Woonlastenbeleid als uitweg uit de crisis. 5 juni 2013 Bert Weevers, kennismiddag woonlasten. Woonlastenbeleid als uitweg uit de crisis. 5 juni 2013 Bert Weevers, kennismiddag woonlasten. Onderwerpen 1. Wat zijn woonlasten? 2. Betaalbaarheid onder druk 3. Oorzaken Na de pauze: 4. Woonlastenbeleid

Nadere informatie

Bijlage veelgestelde vragen Passend Toewijzen

Bijlage veelgestelde vragen Passend Toewijzen Bijlage veelgestelde vragen Passend Toewijzen A) WONINGWET: ALGEMEEN 1. Wat is de nieuwe Woningwet? De nieuwe Woningwet geeft nieuwe regels voor de sociale huursector. Met de herziening wil de overheid

Nadere informatie

Reactie de Woningstichting op advies milieubeleidsbeleidsplan

Reactie de Woningstichting op advies milieubeleidsbeleidsplan Reactie de Woningstichting op advies milieubeleidsbeleidsplan 2013-2017 Inleiding In juli 2012 heeft de Woningstichting aan de bewonerscommissies en de huurders formeel advies gevraagd over het ondernemingsplan

Nadere informatie

Groei is van belang. Ondernemingsplan

Groei is van belang. Ondernemingsplan Groei is van belang Ondernemingsplan 2017-2021 Waar staan we voor? Arcade: mensen en wonen Wij zijn een maatschappelijk betrokken, initiatiefrijke en sociale onderneming. Wij verhuren en beheren circa

Nadere informatie

Schouwen-Duiveland Levensloopbestendig? Eric Schellekens 26 mei

Schouwen-Duiveland Levensloopbestendig? Eric Schellekens 26 mei Schouwen-Duiveland Levensloopbestendig? Eric Schellekens 26 mei 2016 06-23169709 Inleiding Trends in de woningmarkt (m.n. voor senioren) Trends in de zorg Trends onder ouderen Levensloopbestendigheid??

Nadere informatie

HOF VAN BATENSTEIN WONEN MET ZORG

HOF VAN BATENSTEIN WONEN MET ZORG HOF VAN BATENSTEIN WONEN MET ZORG IN VIANEN HOF VAN BATENSTEIN De vraag naar goede zorg in combinatie met wonen is de afgelopen jaren gegroeid. Ook in Vianen. Daarom hebben LEKSTEDEwonen, ZorgSpectrum

Nadere informatie

venlo Raadsnotitie GEMEENTEBESTUUR Lokaal woonbeleid 5 H. Brauer

venlo Raadsnotitie GEMEENTEBESTUUR Lokaal woonbeleid 5 H. Brauer venlo Raadsnotitie GEMEENTEBESTUUR onderwerp Rn nummer 2016 Lokaal woonbeleid 5 collegevergadering d.d. 20 september 2016 raadsvergadering d.d. 12 oktober 2016 programma Wonen en Leefomgeving portefeuillehouder

Nadere informatie

Samenwerken aan prettig wonen Prestatieafspraken Vianen

Samenwerken aan prettig wonen Prestatieafspraken Vianen Samenwerken aan prettig wonen 2 Samenwerken aan prettig wonen Samenwerken aan prettig wonen Wat zijn de belangrijkste ambities en opgaven op het gebied van wonen in Vianen? Om hier concreet invulling aan

Nadere informatie

Verslag Bijeenkomst samenwerking Toegankelijkheid en wooncomfort

Verslag Bijeenkomst samenwerking Toegankelijkheid en wooncomfort Verslag Bijeenkomst samenwerking Toegankelijkheid en wooncomfort 7 februari 2012 Saxion, Kenniscentrum Leefomgeving Bouwsteen: 3.4 Datum: 9 februari 2012 Auteur: Evelien Klasens Inhoud 1. Aanleiding...

Nadere informatie

Vraag en aanbod Noord Veluwe Classificatie Staatssteun Betaalbaarheid

Vraag en aanbod Noord Veluwe Classificatie Staatssteun Betaalbaarheid Vraag en aanbod Noord Veluwe Classificatie Staatssteun Betaalbaarheid Bestuurlijke overeenkomst WZW Doel: gemeenten krijgen inzicht in Ontwikkeling van de vraag wonen met zorg - deelgebieden - doelgroepen

Nadere informatie

Woonvisie. Steenwijkerland een samenvatting. Goed wonen komt met elkaar voor elkaar

Woonvisie. Steenwijkerland een samenvatting. Goed wonen komt met elkaar voor elkaar m e i 2 016 Woonvisie Steenwijkerland 2017 2021 een samenvatting Goed wonen komt met elkaar voor elkaar In Steenwijkerland is het goed wonen. En dat willen we zo houden. Hoe doen we dat? En, wat is daarvoor

Nadere informatie

Achtergrondinformatie Woonsymposium WONEN IN STAD.NL SESSIE BETAALBAAR- HEID

Achtergrondinformatie Woonsymposium WONEN IN STAD.NL SESSIE BETAALBAAR- HEID Achtergrondinformatie Woonsymposium WONEN IN STAD.NL SESSIE BETAALBAAR- HEID donderdag 19 maart 2015 BETAAL- BAARHEID Groningen is de jongste stad van Nederland. Van de totaal circa 200.000 inwoners zijn

Nadere informatie

VERSLAG BIJEENKOMST Hervormde Kerk Hollandscheveld

VERSLAG BIJEENKOMST Hervormde Kerk Hollandscheveld VERSLAG BIJEENKOMST Hervormde Kerk Hollandscheveld 12 november 2015 19.30 uur tot ca. 21.00 uur Aanwezig: Bestuur Huurdersvereniging Domesta Hoogeveen - Alya Assen - Karin Koers (Domesta) - Huurders: dhr.

Nadere informatie

Achtergrondinformatie Woonsymposium WONEN IN STAD.NL SESSIE DUURZAAMHEID

Achtergrondinformatie Woonsymposium WONEN IN STAD.NL SESSIE DUURZAAMHEID Achtergrondinformatie Woonsymposium WONEN IN STAD.NL SESSIE DUURZAAMHEID donderdag 19 maart 2015 Duurzaamheid Duiding en context Groningen heeft de ambitie om in 2035 een energieneutrale stad te zijn.

Nadere informatie

Op 23 mei 2016 heeft u vragen gesteld ex art. 38 RvO inzake ouderen met een laag inkomen in een zorgwoning.

Op 23 mei 2016 heeft u vragen gesteld ex art. 38 RvO inzake ouderen met een laag inkomen in een zorgwoning. Gemeente Haarlem Haarlem Retouradres Postbus 511, 2003PB Haarlem Raadsfractie Trots Haarlem t.a.v. dhr van den Raadt Datum Ons kenmerk Contactpersoon Doorkiesnummer E-mail Onderwerp 5 juli 2016 2016/292376

Nadere informatie

Afspraak: Energietransitie voor huishoudens met een smalle beurs

Afspraak: Energietransitie voor huishoudens met een smalle beurs Afspraak: Energietransitie voor huishoudens met een smalle beurs KORTE SAMENVATTING Energiearmoede bestaat, hoewel er in Nederland nog geen heldere definitie voor is. Het gaat hand in hand met armoede

Nadere informatie

Woonvisie gemeente Beuningen, Duurzaam, zorgzaam en vitaal wonen Samenvatting

Woonvisie gemeente Beuningen, Duurzaam, zorgzaam en vitaal wonen Samenvatting 1 Woonvisie gemeente Beuningen, 2018-2023 Duurzaam, zorgzaam en vitaal wonen Samenvatting Voorblad voor pers/bewoners Waarom een woonvisie? De woningmarkt trekt aan, mensen willen weer verhuizen, maar

Nadere informatie

LEVENSLOOPGESCHIKT BOUWEN: PRAKTISCHE OVERWEGINGEN

LEVENSLOOPGESCHIKT BOUWEN: PRAKTISCHE OVERWEGINGEN LEVENSLOOPGESCHIKT BOUWEN: PRAKTISCHE OVERWEGINGEN 'Ons streven is 6.000 nultredenwoningen in de gemeente in 2020'. En: 'Alle nieuwbouw realiseren wij levensloopgeschikt'. Dit zijn voorbeelden van ambities

Nadere informatie

Uw advies onze uitdaging!

Uw advies onze uitdaging! Uw advies onze uitdaging! Wat deden we met uw adviezen? In november 2011 ontmoetten we onze belanghouders. Huurders, het bestuur van de huurdersvereniging, vertegenwoordigers van de gemeente Kampen, politieke

Nadere informatie

ENERGIEAKKOORD. Gevolgen, verplichtingen en kansen THOMAS KOKSHOORN

ENERGIEAKKOORD. Gevolgen, verplichtingen en kansen THOMAS KOKSHOORN ENERGIEAKKOORD Gevolgen, verplichtingen en kansen THOMAS KOKSHOORN 2 - Wie zijn wij? - Visie Ekwadraat - Beleid - Doelstellingen - Middelen - Financiering Inhoud - Conclusies en aanbevelingen 3 INLEIDING

Nadere informatie

Gemeentelijk beleid wonen en zorg

Gemeentelijk beleid wonen en zorg Informatieblad 2. Wonen en zorg April 2015 Gemeentelijk beleid wonen en zorg Gemeentelijk beleid over wonen en zorg wordt vormgegeven in de woonvisie van een gemeente. Concrete afspraken over doelstellingen

Nadere informatie

Het verhaal van Careyn Het Dorp

Het verhaal van Careyn Het Dorp Het verhaal van Careyn Het Dorp Het Dorp staat voor een nieuwe manier van werken. Een werkwijze die de klant en kwaliteit van leven centraal stelt en waarbij onze zorgprofessional aan zet is. Het Dorp

Nadere informatie

Tussenbalans lokale samenwerking wonen, zorg en welzijn

Tussenbalans lokale samenwerking wonen, zorg en welzijn Tussenbalans lokale samenwerking wonen, zorg en welzijn Rapportage December 2014 c14theswz Aanleiding USP Marketing Consultancy heeft samen met Aedes-Actiz Kenniscentrum Wonen-Zorg onderzoek gedaan naar

Nadere informatie

Prestatieafspraken Gemeente Losser, Woningcorporatie Domijn, Stichting Huurders Belangen Losser

Prestatieafspraken Gemeente Losser, Woningcorporatie Domijn, Stichting Huurders Belangen Losser Prestatieafspraken 2019 Gemeente Losser, Woningcorporatie Domijn, Stichting Huurders Belangen Losser Dhr. A.V.M Veekamp Voorzitter Stichting Huurders Belangen Losser Dhr. J.H.F. Laarhoven Secretaris Stichting

Nadere informatie

Betaalbaarheid van wonen, een gemeentelijke opgave? Inzicht en handvatten voor gemeenten

Betaalbaarheid van wonen, een gemeentelijke opgave? Inzicht en handvatten voor gemeenten Betaalbaarheid van wonen, een gemeentelijke opgave? Inzicht en handvatten voor gemeenten Petra Bassie petra.bassie@vng.nl Betaalbaarheid van het wonen - Rapport VNG - Belangrijkste inzichten & bestuurlijke

Nadere informatie

Adviesrapport Bewoners adviesgroep Doorstroming Oktober 2015

Adviesrapport Bewoners adviesgroep Doorstroming Oktober 2015 Oktober 2015 2 Advies in hoofdlijnen Het advies 1. Door de huren bij mutatie niet te verhogen door passend toe te wijzen, kan de doorstroming worden bevorderd indien dit vooral duidelijk wordt aangegeven,

Nadere informatie

Prestatieafspraken 2019

Prestatieafspraken 2019 Prestatieafspraken 2019 De gemeente Oldebroek, vertegenwoordigd door de heer B. Engberts, handelend ter uitvoering van het besluit van burgemeester en wethouders van 13 november 2018, zaaknummer 1012173,

Nadere informatie

Start prestatieafspraken 2018 en woonruimteverdeling (050)

Start prestatieafspraken 2018 en woonruimteverdeling (050) en woonruimteverdeling Sander Akkerman De leden van de raad (050) 367 80 91 2. 6250120 Geachte leden van de raad, Met de komst van de nieuwe Woningwet maken huurders, corporaties en gemeente jaarlijks

Nadere informatie

Koersplan VWS

Koersplan VWS 2016-2020 blad 1 Inleiding De Veenendaalse Woningstichting is er voor de huisvesting van mensen die daar zelf niet in kunnen voorzien. Deze 100 jaar oude doelstelling geldt nog steeds en de VWS zal zich

Nadere informatie

Telefoonnummer Kenmerk Datum 22 juni Woonzorg NL 2018 e.v.

Telefoonnummer Kenmerk Datum 22 juni Woonzorg NL 2018 e.v. Gemeente Zederik College van Burgemeester & Wethouders Postbus 1 4230 BA MEERKERK Telefoonnummer Kenmerk Datum 22 juni 2017 06 51863408 36902-2017 E mail Onderwerp y.berloth@woonzorg.nl Voorgenomen activiteiten

Nadere informatie

95 PéGé woningen De Ooi

95 PéGé woningen De Ooi 95 PéGé woningen De Ooi Magnolialaan Koppelweg Dahliastraat Chrysantenstraat Begoniastraat Asterstraat Vuurdoornstraat 95 PéGé woningen De Ooi Agenda: Welkomstwoord. Aanleiding. Presentatie aanbieding.

Nadere informatie

Wordt wonen in Oisterwijk een luxe? Pro-Plein Wonen

Wordt wonen in Oisterwijk een luxe? Pro-Plein Wonen Wordt wonen in Oisterwijk een luxe? Pro-Plein Wonen Frenkel Beerens Adviseur wonen 7 maart 2018 Inhoud Woningmarkt (5 min) Woonvisie (10 min) Onderzoek locaties sociale huur (5 min) WONINGMARKT Economische

Nadere informatie

ONINGWET WAT BETEKENT DIT VOOR DE GEMEENTE?

ONINGWET WAT BETEKENT DIT VOOR DE GEMEENTE? ONINGWET WAT BETEKENT DIT VOOR DE GEMEENTE? WWW.AEDES.NL MAART 2015 DE NIEUWE ONINGWET Vanaf 1 juli 2015 gelden nieuwe regels voor woningcorporaties. De invoering van de nieuwe Woningwet betekent dat ook

Nadere informatie

Betaalbaarheid en duurzaamheid

Betaalbaarheid en duurzaamheid Bijlage 1 Advies Bewoners Advies Groep Betaalbaarheid en duurzaamheid Juli 2009 John van Veen Senioradviseur WKA Inleiding In de maanden mei en juni is een groep betrokken huurders van Nijestee in een

Nadere informatie

Huurdersraadpleging donderdag 27 oktober 2016

Huurdersraadpleging donderdag 27 oktober 2016 Huurdersraadpleging donderdag 27 oktober 2016 Agenda Welkom Opening door wethouder van Wonen, mevrouw Van Vroonhoven Presentatie: achtergronden prestatieafspraken Korte pauze Wat is uw mening over: - betaalbaarheid

Nadere informatie

Portefeuillehouder: T. Kroese. Behandeld door: Nanda Lamme

Portefeuillehouder: T. Kroese. Behandeld door: Nanda Lamme P U R M E R E /f O,. RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT Registratienummer raad 1456254 Datum: 30 oktober Domein/ Team: Maatschappelijke Ontwikkeling Portefeuillehouder: T. Kroese Behandeld door: Nanda Lamme

Nadere informatie

Tijd voor keuzes in Noord-Holland Noord

Tijd voor keuzes in Noord-Holland Noord Tijd voor keuzes in Noord-Holland Noord Samen kiezen voor een sterke woningmarkt Martin Hoiting/Rob Ravestein 14 oktober 2013 verandering in denken: één woningportefeuille welke woningen hebben we nodig

Nadere informatie

Uitvoeringsagenda bij de Woonvisie Brielle

Uitvoeringsagenda bij de Woonvisie Brielle DATUM 4 oktober 2017 PROJECTNUMMER 501.102/ OPDRACHTEVER emeente Brielle Uitvoeringsagenda bij de Woonvisie Brielle 2017-2022 Inleiding In de Woonvisie Brielle 2017-2022 geven wij als gemeente Brielle

Nadere informatie

Binnen het rooster van aftreden heeft Joke Bergwerf, na 19 jaar, aangegeven zich niet meer herkiesbaar te stellen.

Binnen het rooster van aftreden heeft Joke Bergwerf, na 19 jaar, aangegeven zich niet meer herkiesbaar te stellen. Sliedrecht, 17 april 2018 JAARPLAN SLIMWONEN 2018 BESTUUR Binnen het rooster van aftreden heeft Joke Bergwerf, na 19 jaar, aangegeven zich niet meer herkiesbaar te stellen. We zijn opzoek naar iemand die

Nadere informatie

de gemeenten in de regio Alkmaar Woonwaard, Kennemer Wonen, Van Alckmaer, Wooncompagnie en Ymere

de gemeenten in de regio Alkmaar Woonwaard, Kennemer Wonen, Van Alckmaer, Wooncompagnie en Ymere Alkmaar, juni 2014 Aan: Van: de gemeenten in de regio Alkmaar Woonwaard, Kennemer Wonen, Van Alckmaer, Wooncompagnie en Ymere Met deze notitie bieden wij u het rapport Betaalbaar Wonen in de regio Alkmaar

Nadere informatie

Badeloch. Samen blijven wonen bij dementie

Badeloch. Samen blijven wonen bij dementie Badeloch Samen blijven wonen bij dementie In Den Bosch is in april 2017 een uniek woongebouw opgeleverd: Badeloch. Dit is een bijzondere woonvorm waar mantelzorgers en hun partner met een (beginnende)

Nadere informatie

Scheiden en splitsen: Samen op weg naar een passende voorraad

Scheiden en splitsen: Samen op weg naar een passende voorraad Scheiden en splitsen: Samen op weg naar een passende voorraad Workshop scheiden en splitsen Start Inleidende presentatie Ervaring van de corporatie: Ergin Borova, Vidomes Ervaring van gemeenten: Berend

Nadere informatie

Betaalbaarheid van wonen, een gemeentelijke opgave? Inzicht en handvatten voor gemeenten

Betaalbaarheid van wonen, een gemeentelijke opgave? Inzicht en handvatten voor gemeenten Betaalbaarheid van wonen, een gemeentelijke opgave? Inzicht en handvatten voor gemeenten Freya Mostert freija.mostert@vng.nl Betaalbaarheid van het wonen - Rapport VNG - Belangrijkste inzichten & bestuurlijke

Nadere informatie

Huurbeleid Mooiland. Terugblik op 2017 Vooruitblik op 2018

Huurbeleid Mooiland. Terugblik op 2017 Vooruitblik op 2018 Terugblik op 2017 Vooruitblik op 2018 Inhoud Inleiding Wat hebben we gedaan in 2017? Kerngebied Overig werkgebied Vooruitblik 2018 Vragen Inleiding Nieuwe strategie: volwaardige woningcorporatie We willen

Nadere informatie

Verduurzaming woningportefeuille: de woonbundel. 4 maart 2013

Verduurzaming woningportefeuille: de woonbundel. 4 maart 2013 Verduurzaming woningportefeuille: de woonbundel 4 maart 2013 Verduurzamingsambitie woningcorporaties onder druk Het belang van verduurzaming van het corporatiebezit wordt erkend: Convenant Energiebesparing

Nadere informatie

Comfortabel en zelfstandig wonen. Met professionele zorg of huishoudelijke hulp binnen handbereik. Comfortappartementen. in de Vondelflat in Groningen

Comfortabel en zelfstandig wonen. Met professionele zorg of huishoudelijke hulp binnen handbereik. Comfortappartementen. in de Vondelflat in Groningen Comfortabel en zelfstandig wonen Met professionele zorg of huishoudelijke hulp binnen handbereik Comfortappartementen in de Vondelflat in Groningen Comfortappartementen, voor nu en later Een Comfortappartement

Nadere informatie

Prestatie-/jaarafspraken 2016

Prestatie-/jaarafspraken 2016 Prestatie-/jaarafspraken 2016 IJsseldal Wonen Huurdersbelangenvereniging IJsseldal Viverion Huurdersvereniging Lochem Gemeente Lochem 1 Aanleiding Woningcorporaties Viverion en IJsseldal Wonen en de gemeente

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Waarom het Piramidemodel? Aanpak Voorbeeld Dronten Op de kaart zetten Tot slot

Inhoudsopgave. Waarom het Piramidemodel? Aanpak Voorbeeld Dronten Op de kaart zetten Tot slot Piramidemodel Conferentie Scheiden van wonen en zorg in een vergrijzende samenleving 12 juni 2012 TU Delft Roland Goetgeluk ABF Research Delft Eric Schellekens Advies 12035-WON Inhoudsopgave Waarom het

Nadere informatie

Welkom. Stakeholdersdag. 27 mei 2015

Welkom. Stakeholdersdag. 27 mei 2015 Welkom Stakeholdersdag 27 mei 2015 Programma 12.45 uur Opening & voorstellen dagvoorzitter (Andries Greiner) door Truus Sweringa (directeur-bestuurder OFW) Terugblik Stakeholdersdag 2014 & Actualiteiten

Nadere informatie

Bijdrage 2018 WoonFriesland aan de woonvisie gemeente Leeuwarden

Bijdrage 2018 WoonFriesland aan de woonvisie gemeente Leeuwarden Bijdrage 2018 WoonFriesland aan de woonvisie gemeente Leeuwarden Samen werken aan goed en betaalbaar albaar wonen Goed en betaalbaar wonen in Leeuwarden Onze bijdrage 2018 aan uw woonvisie Gewoon dóen!

Nadere informatie

Monitoring prestatieafspraken woningcorporaties 2014

Monitoring prestatieafspraken woningcorporaties 2014 Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Monitoring prestatieafspraken woningcorporaties 2014 Programma Wonen BW-nummer Portefeuillehouder B. Velthuis Samenvatting In 2012 zijn met de woningcorporaties Portaal,

Nadere informatie

Hoogachtend, de staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, drs. M.J. van Rijn

Hoogachtend, de staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, drs. M.J. van Rijn > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Parnassusplein 5 2511 VX Den Haag T 070 340 79 11 F 070 340

Nadere informatie

Presentatie Renovatieplannen Bilderdijkstraat / Da Costastraat

Presentatie Renovatieplannen Bilderdijkstraat / Da Costastraat Programma van vanavond: Inleiding Renovatieplan/werkzaamheden - pauze - Woonlasten Sociaal plan Vragen Inleiding Inleiding: Samenwerking heeft in 2011 aangekondigd de badkamer, de keuken en het toilet

Nadere informatie

Samenvatting. Meerjarenvisie Intermaris, voor jou(w) thuis

Samenvatting. Meerjarenvisie Intermaris, voor jou(w) thuis Samenvatting Meerjarenvisie 2019-2022 Intermaris, voor jou(w) thuis Meerjarenvisie 2019-2022 Samenvatting Intermaris, voor jou(w) thuis De bewoner is onze basis Iedereen is gelijk, maar niemand hetzelfde

Nadere informatie

BETER WONEN VECHTDAL: DICHT ER BIJ

BETER WONEN VECHTDAL: DICHT ER BIJ BELEIDSVISIE BETER WONEN VECHTDAL 2016 BETER WONEN VECHTDAL: DICHT ER BIJ MISSIE: KERNWAARDEN: MOTTO: IN BONDGENOOTSCHAP EN BETROKKENHEID BIJ MENSEN EEN VEILIGE, VERTROUWDE EN DIERBARE WOON- EN LEEFOMGEVING

Nadere informatie

Publicaties Stadsdeelbestuur 2010

Publicaties Stadsdeelbestuur 2010 Publicaties Stadsdeelbestuur 2010 Stadsdeelraad Vergaderstukken/raadsvoorstellen 28 september 2010-r Voorstel van Raadsleden Van Lissum en De Meij (VVD) over Effecten van Europese maatregel voor huishoudens

Nadere informatie

VERSLAG VAN DE HUURDERSRAADPLEGING. 27 oktober Raadhuis (burgerzaal) Gemeente Hilversum. (Aantal aanwezigen huurders 125)

VERSLAG VAN DE HUURDERSRAADPLEGING. 27 oktober Raadhuis (burgerzaal) Gemeente Hilversum. (Aantal aanwezigen huurders 125) VERSLAG VAN DE HUURDERSRAADPLEGING 27 oktober 2016 Raadhuis (burgerzaal) Gemeente Hilversum (Aantal aanwezigen huurders 125) 1. Welkom namens de drie HBV s van de Alliantie, Dudok Wonen en Gooi & Omstreken

Nadere informatie

Kaderbrief Jaarplan 2018

Kaderbrief Jaarplan 2018 Kaderbrief Jaarplan 2018 Juni 2017 1. Aanleiding Met de Huurders Vereniging IJsselstein (HVIJ)en de gemeente maken wij gezamenlijk afspraken over de volkshuisvestelijke opgave voor de komende jaren. In

Nadere informatie

Prestatieafspraken Gemeente IJsselstein / / Gemeente *7/ IJsselstein Providesv

Prestatieafspraken Gemeente IJsselstein / / Gemeente *7/ IJsselstein Providesv ^ Gemeente *7/ IJsselstein Providesv Gemeente IJsselstein / / Gemeente IJsselstein - Provides - HVIJ lad 1 van 1 Gemeente IJsselstein Provides Woningwet 2015 In de nieuwe Woningwet (per 1 juli 2015 ingegaan)

Nadere informatie

Bij antwoord datum, kenmerk en onderwerp vermelden

Bij antwoord datum, kenmerk en onderwerp vermelden Postadres Postbus 16200, 3500 CE Utrecht Telefoon 030-286 11 12 www.utrecht.nl /twitter @PaulusJansenSP Aan de leden van de commissie Stad en Ruimte Behandeld door B.J. Brijder Doorkiesnummer 030-28 64408

Nadere informatie

Werkplan 2015/2016 van het OOB. Inleiding

Werkplan 2015/2016 van het OOB. Inleiding OOB Overleg Ouderenbeleid Breda Adviesorgaan naar de gemeente Secretariaat: Schoolakkerplein 24, 4835EH Breda, tel 076-5652800 e-mail: OOBreda@gmail.com Werkplan 2015/2016 van het OOB Inleiding Het OOB

Nadere informatie