Jaarverslag klachten gemeente Arnhem 2017

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Jaarverslag klachten gemeente Arnhem 2017"

Transcriptie

1 Jaarverslag klachten gemeente Arnhem 2017 Juridische zaken Maart 2018 Klachtencoördinatie

2 Inleiding. Voor u ligt het jaarverslag 2017 van de klachten. Burgers gaan ook steeds meer digitaal, het aantal klachten per post is laag. Burgers worden geantwoord in dezelfde wijze waarop zij hun klacht kenbaar maken, digitaal of op papier. Burgers hebben daarnaast nu de mogelijkheid om de klachtencoördinator direct te bereiken. Op de website van de gemeente is een mailadres van de klachtencoördinator kenbaar gemaakt en zijn directe telefoonnummer. Dit heeft overigens geen noemenswaardig gevolg gehad voor het aantal klachten dat ingediend is. Het blijken de 'lichtere' klachten te zijn die met een enkele actie vaak opgelost kunnen worden, naar over het algemeen, grote tevredenheid van burgers. De 524 geregistreerde zaken voor de klachtbehandeling (een stijging van bijna 100%) is geen accuraat aantal omdat in dit aantal ook doorgezonden meldingen zijn meegeteld en de telefonische meldingen niet zijn geregistreerd. Het geeft een minimale indicatie van het aantal verwerkte klachten. Informeel en formele afhandeling: We maken nog steeds onderscheid tussen een informele en een formele klachtbehandeling. De werkwijze vanaf 01 juli 2012:..de verantwoordelijkheid voor een goede klachtbehandeling is bij het afdelingshoofd belegd. Dit is de informele afhandeling van een klacht. Als een burger niet tevreden is met de klachtbehandeling door het afdelingshoofd, wordt de klacht formeel afgehandeld. De clustermanager handelt dan de klacht nogmaals af met ondersteuning van de klachtencoördinator. In 2017 heeft er geen formele afhandeling van een klacht plaats gevonden. We kunnen er, zoals ook in 2016, vanuit blijven gaan dat we op informeel niveau goed in staat zijn klachten naar tevredenheid af te handelen.

3 Doorlooptijd: De doorlooptijd 2017 voor wat betreft de behandeling van klachten blijft gelijk met die van Wel komt de bewaking van de maximale afhandelingstermijn vaker onder druk te staan vanwege het groter aantal zaken voor de klachtencoördinatie en de uitgebreidere administratieve behandeling die het zaaksysteem nu eenmaal vraagt. We realiseren ons wel dat deze administratieve behandeling noodzakelijk is en zien dit als investering in de toekomst. Een goed gebruik van het zaaksysteem en dit vullen met de juiste informatie scheelt op termijn aan tijd en onderzoek als er burgers informeren naar hun zaak of hierop later na afronding alsnog terug komen, ook als ze een andere medewerker van de afdeling Juridische Zaken te spreken krijgen die niet direct aangesloten is op de klacht. Overige medewerkers hebben geen toegang tot de klacht in het zaaksysteem vanwege privacy van de klager. Afdelingshoofden komen nog te vaak pas in actie als ze een rappel ontvangen van de klachtencoördinatoren. Als we het totaal aantal klachten bekijken is in 2017 de gemiddelde doorlooptijd 30 dagen (afgerond 4 weken). In 2016 hebben we de zelfde doorlooptijd gemeten. We blijven gemiddeld ook in 2017 ruim binnen de maximale behandelingstermijn. De maximale wettelijke behandeltermijn bedraagt 6 weken met de mogelijkheid te verdagen vanwege zeer dringende redenen met 4 weken (werkdruk valt hier niet onder). Aantallen: In 2017 noteren we 524 zaken voor de klachtencoördinatie. Ten opzichte van 2016 met 243 klachtdossiers is dit een stijging van iets meer dan 100%. Vanaf 2017 gebruiken burgers het digitale contactformulier, wat in de plaats is gekomen van het digitale klachtenformulier, om meldingen te doen, vragen en opmerkingen in te dienen en/of een klacht. Uit het totaal aantal klachten blijkt dat dit contactformulier zeer drempelverlagend heeft gewerkt. Ook dwingt het zaaksysteem tot een betere registratie waardoor klachten die de organisatie binnenkomen meer zichtbaar worden. Naast deze 524 zaken zijn er in 2017 op verzoek van Avan (Aanvullend Vervoer Arnhem-Nijmegen) nog 25 achterstallige klachten van hen afgehandeld door de klachtencoöordinatie. Ook een groot aantal meldingen is bij ons binnen gekomen dat doorgestuurd is naar de verantwoordelijke afdelingen. Richting burgers is deze doorzending bericht. Debet hieraan is dat burgers op de website de keuze hebben uit een viertal contactformulieren waarbij voor de Openbare Ruimte staat vermeld 'melding of klacht openbare ruimte'. Het woord 'klacht' schept verwarring. Aangezien een melding van overlast in de openbare ruimte ook een uiting is van ongenoegen is het onderscheidt voor burgers niet altijd duidelijk. Telefonisch binnen gekomen klachten zijn niet geregistreerd. De 524 zaken voor de klachtbehandeling zijn dus niet accuraat omdat in dit aantal ook doorgezonden meldingen zijn meegeteld en de telefonische meldingen niet zijn geregistreerd. Het geeft een minimale indicatie van het aantal verwerkte klachten.

4 Klachtenbrief per cluster: In dit aantal kunnen we nog geen verdere verdeling maken naar de verschillende clusters. Wel weten we uit de praktijk dat het aantal klachten bij het cluster Publieke dienstverlening hoog blijft, zij hebben immers ook de meeste burgercontacten, maar in relatie tot het aantal burgercontacten per jaar vallen de cijfers mee. Meest voorkomende klacht is dat burgers hier niet juist of volledig geïnformeerd worden. Over Het digitaal inplannen van een afspraak wordt nog wel eens geklaagd maar minder dan voorgaande jaren. De burger is er meer en meer bekend mee geraakt al wordt de tijd tussen inplannen en daadwerkelijke afspraak als lang ervaren. Ook voor de afdeling Werk en Inkomen blijft het aantal klachten laag terwijl ook hier veel contact met de burger plaats vindt. Deze afdeling is goed in staat de klachten op informeel niveau af te handelen. De weinige klachten die we doorsturen worden wel snel opgelost. Wat betreft het aantal meldingen dat door de klachtencoördinatie doorgestuurd wordt, betreft dit meldingen voor wijkonderhoud en een lichte toename voor projectleiding en directievoering. Prettig aan deze afdelingen is dan wel de praktische behandeling van de melding. Zaken worden direct opgepakt en opgelost. Oordeel: In 2016 kregen 108 van de 254 klachten als oordeel 'gegrond'. Voor 2017 is dat 93 op een totaal van 524 klachten. Het lijkt erop dat we het beter doen. Groter aantal klachten, verhoudingsgewijs minder 'gegrond'. De totalen van de oordelen op jaarbasis zijn als volgt: Oordeel totaal beëindigd 34 Geen oordeel 116 Gegrond 93 ingetrokken 2 Niet gegrond 165 Niet ontvankelijk 41 Nog lopend 29 Gedeeltelijk gegrond 23 afgebroken 21 Totaal klachten krijgen als oordeel 'geen oordeel'. Dit komt eigenlijk alleen voor bij een tegenstelling van meningen van klager en beklaagde over wat er feitelijk is gebeurd. Voor zowel de burger als de organisatie onbevredigend. Vergelijken we dit met 2016 dan zien we ongeveer een 100% stijging van het aantal klachten en tegelijk ook ongeveer een 100% stijging van de klachten die afgedaan worden met 'geen oordeel'.

5 Categorieën klachten: Vanaf 01 december 2016 werkt de klachtencoördinatie met Green Valley, ons zaaksysteem. De afzonderlijke categorieën die we in navolging van de nationale ombudsman gebruikten zijn niet uit het zaaksysteem te halen. (zoals bijvoorbeeld; correcte bejegening, toegankelijkheid, voortvarendheid in handelen en besluitvorming etc.) Voor zowel het onderdeel 'oordeel per kwartaal' als het onderdeel 'categorieën klachten' zullen we het zaaksysteem in 2018 aan laten passen. Communicatie: Hoe communiceren we als organisatie en als medewerkers van die organisatie met burgers. De klachtencoördinatie is zoveel mogelijk digitaal gegaan. Als er een klacht binnen komt nemen wij als klachtencoördinatoren direct telefonisch contact op met de burger. Dit wordt door burgers als prettig ervaren getuige de complimenten die gegeven worden aan het einde van een gesprek. Burgers weten zich gehoord en serieus genomen. Het zorgt er ook voor dat er weinig reactietijd ligt tussen de indiening van de klacht en het contact. Klachten kunnen zo nog eens worden verduidelijkt en wij hebben de mogelijkheid verwachtingen te managen. Dit helpt misverstanden te voorkomen. De burger krijgt naam en telefoonnummer van de klachtencoördinator. Bij eventuele vragen kunnen burgers bellen en hoeven ze niet de organisatie rond maar hebben 1 aanspreekpunt. Burgers krijgen direct na indiening van hun klacht een digitale ontvangstbevestiging met bijlage, een uitleg over de klachtenprocedure om dit thuis nog eens door te lezen. In deze bevestiging wordt de naam van het afdelingshoofd vermeld van de afdeling die de klacht af zal handelen. In 2017 zijn er 62 klachten per post binnen gekomen en ook per post beantwoord tenzij een burger zijn adres vermeld en in het gesprek toestemming geeft de klacht verder digitaal te behandelen. Door de digitale behandeling wordt er veel tijdswinst behaald. Klachten over opdrachtnemers: Als gemeente besteden we nu, maar zeker ook in de toekomst, veel werk uit aan derden. De klachtencoördinatie merkt op dat er afdelingen zijn, zoals de afdeling Productbeheer, die heel graag klachten over opdrachtnemers ter kennisname doorgestuurd krijgen en hier ook in de praktijk hun verantwoordelijkheid in nemen. Zij voeren actief regie op klachten over de opdrachtnemer. Dit geeft aan hoe belangrijk het is om bij aanbestedingen aandacht te besteden aan een goede inrichting van een klachtenprocedure bij een externe partij en hierbij valt ook te denken aan achtervang in de eigen organisatie. Het voorbeeld van het verzoek van Avan om 25 klachten af te handelen via de klachtencoördinatie van de gemeente laat ook zien dat, omwille van de duidelijkheid voor een opdrachtnemer, vanuit Arnhem als regie gemeente heldere normen moeten worden gesteld. Ook de Nationale Ombudsman heeft dit jaar in de media weer extra aandacht besteed aan de verantwoordelijkheid die gemeenten hierin hebben. Een regie voerende gemeente blijft verantwoordelijk zaken goed te organiseren en hun opdrachtnemers uiteindelijk ook aan te spreken als burgers niet of niet goed geholpen worden in de behandeling van hun klachten.

6 Wijkteams: Het aantal geregistreerde klachten voor de sociale wijkteams in 2017 bedraagt telde 30 geregistreerde klachten. Hiermee is het aantal schriftelijk ingediende klachten ook voor 2017 laag te noemen. De meeste klachten blijven zich bij de categorie Volwassenen voordoen terwijl de categorie Jeugd nog steeds laag scoort. In het zaaksysteem is geen informatie opgenomen die aantallen hierin verduidelijken. Ook hier moet het zaaksysteem op aangepast worden. De meest voorkomende klacht is het niet tijdig reageren, zelfs uitblijven van een reactie door de wijkcoach. Doorlooptijd wijkteams: Opvallend is de doorlooptijd van de klachtafhandeling. Kijkend naar de gemeten doorlooptijd van 01 juli 2017 tot en met 31 december 2017 komen we op een gemiddelde afhandelingstermijn voor 10 klachten van 56 dagen (8 weken). Hiermee wordt bij iedere klacht de maximale behandelingstermijn met 2 weken overschreden. Terugmelding van de afhandeling wordt vaker in 2 zinnen verpakt waardoor niet duidelijk is bij de klachtencoördinatie wat er gebeurd is en welke afspraken gemaakt zijn. Een oordeel, over gegrond of niet gegrond zijn van de klacht, blijft uit. Klachtencommissie wijkteams: In 2017 is de onafhankelijke klachtencommissie van de wijkteams twee maal bij elkaar geweest. Een zaak werd in maart 2017 door de klachtencommissie geadviseerd aan het college. Deze zaak had als startdatum 28 september De klacht betrof het handelen van de wijkteamleider en het handelen van de coaches in het bijzonder. Diverse klachtpunten die op een enkel punt na allemaal als ongegrond zijn beoordeeld. De tweede zaak betrof het verblijf van een zoon op indicatie van de coaches bij woonzorgnet en het handelen van de wijkteamleider en coaches. Datum indiening klacht 11 juli Besluit college naar aanleiding van het advies van de onafhankelijke klachtencommissie wijkteams 11 januari De afhandelingstermijn van beide klachten is lang. Het ontbrak aan verslaglegging en onvoldoende doorpakken op signalen van de klagers.

7 Representatief: De wijkteams krijgen meer klachten binnen dan bij de klachtencoördinatie bekend. Het aantal coaches en het aantal burgercontacten zijn hoog. Als burgers een klacht hebben dan is hun eerste aanspreekpunt het wijkteam. Dit is onderdeel van de werkwijze zodat er direct gewerkt kan worden aan een oplossing. De wijkteams zijn in de informele fase zeer goed in staat om klachten van burgers op te lossen. Wordt er meer gevraagd van registratie en verslaglegging wordt de afhandeling van klachten sterk vertraagd. Een balans vinden tussen voldoende registreren zonder je te verliezen in administratieve rompslomp zou voor de wijkteams een uitdaging kunnen zijn. Het kan veel werk 'achteraf' schelen. Het aantal van 21 bij de klachtencoöordinatie binnen gekomen klachten kan niet representatief zijn. Wil er meer inzicht komen in klachten is een registratie door de wijkteams nodig. Pas dan kunnen klachten een middel worden om de kwaliteit te sturen van deskundigheid en processen. VAN AANBEVOLEN Aanbevelingen voor 2017 en resultaat: In het jaarverslag over 2016 zijn de volgende aanbevelingen voor 2017 opgenomen: 1. Herijken van de klachtenprocedure in het kader van transitie..er wordt in maart 2018 een tevredenheidsenquête onder gehele klachtenbestand uitgezet..er is eind 2017 een tevredenheidsonderzoek onder afdelingshoofden gehouden.op dit moment zijn de resultaten aan de raad aangeboden van een onderzoek naar een ombudsfunctie binnen de gemeente. 2. Vaststellen van klachtenprocedures bij verzelfstandiging van onderdelen en uitbestedingen aan opdrachtnemers.. Bij verzelfstandiging van onderdelen worden geen aanvullende eisen gesteld op het gebied van klachtbehandeling.. Regievoering door vak afdelingen op klachten over opdrachtnemers. Voor aanbeveling 1 geldt dat er eind 2017 een onderzoek geweest is naar de tevredenheid van afdelingshoofden over de werkwijze met betrekking tot de klachtbehandeling. De bevindingen zullen binnenkort bekend worden. Er wordt op dit moment ook een brede enquête uitgezet, over alle in Green Valley bekende zaken van 2017 waarin burgers gevraagd worden hun mening te geven over de klachtbehandeling. De resultaten moeten gedeeltelijk input leveren om de klachtenprocedure te herijken. Aanbeveling 2 Bij een verzelfstandiging van een onderdeel worden de klachten van burgers die binnen komen bij de gemeente over opdrachtnemers doorgezet naar de vak afdelingen die een verantwoordelijkheid hebben toe te zien op het geleverde product en de werkwijze. Dit gebeurt al. Voor wat betreft een klachtenregeling of klachtbehandeling worden aan het verzelfstandigde onderdeel geen eisen gesteld omdat die verantwoordelijkheid bij het verzelfstandigde onderdeel ligt. Klachten die bij de start ontstaan en door burgers bij de gemeente ingediend zijn worden naar de nieuwe instantie voor behandeling doorgestuurd. De burger wordt hierover bericht.

8 Uitzondering hierop zijn de wijkteams die een andere start kennen en in beginsel een klachtenregeling op maat van de gemeente mee gekregen hebben. De klachtencoördinatie blijft vooralsnog deze klachten wel monitoren. Dit doen we ook voor de afdeling belastingen bij de Connectie. De klachten van burgers die binnen komen bij de gemeente over opdrachtnemers worden doorgezet naar de vak afdelingen die een verantwoordelijkheid hebben toe te zien op het geleverde product en de werkwijze. Dit gebeurt al. Waarnemingen 2017 en te nemen actie: 'Vervuiling' klachtmelding door contactformulier: -Betere registratie van de klachten met behulp van het digitale contactformulier. In 2018 het verbeteren van dit contactformulier voor het onderdeel klachten door duidelijkere indeling te maken of wegwijzer vooraf voor burgers. Mogelijkheid voor een knop 'klachten' op de voorpagina van de website onderzoeken. Aanpassing gebruikte termen als 'melding of klacht Openbare Ruimte' op de website. Reactietijd richting burger na indiening klacht te lang of komt niet tot stand: -Direct telefonisch contact met de burger door afdelingshoofd of klachtbehandelaar. Zorgt er voor dat burgers zich meer erkent voelen in hun klacht. Hierdoor kunnen ook verwachtingen van burgers beter gemanaget worden waardoor de behandeling van klachten efficiënter uitgevoerd wordt en de tevredenheid over de klachtbehandeling bij burgers vergroot. In 2018 het directe telefonisch contact als werkwijze overdragen aan klachtbehandelaars als vaste eerste stap in de fase klachtafhandeling. Houden van een tevredenheidsonderzoek onder burgers met een klacht in 2018, begin De klachtencoördinatoren Debby de Feijter Toine van Lierop =============================

Jaarverslag klachtbehandeling 2018

Jaarverslag klachtbehandeling 2018 Jaarverslag klachtbehandeling 2018 Ede, februari 2019 VERSIE: 1.0 A. Bezemer, klachtencoördinator 1 1. Inleiding In dit jaarverslag wordt gerapporteerd over de behandeling van klachten in 2018 op grond

Nadere informatie

Jaarverslag klachten 2011 Gemeente Heusden

Jaarverslag klachten 2011 Gemeente Heusden Gemeente Heusden 1 Inhoud 1. Inleiding 1 2. Klachten 2 a. De cijfers 2 - Aantal klachten in 11 - Wijze van afdoening van klachten - Uitslag klachtbehandeling 3 - Aard van de klachten 4 - De termijnen b.

Nadere informatie

Jaarverslag klachten 2018 Gemeente Heusden

Jaarverslag klachten 2018 Gemeente Heusden Jaarverslag klachten Gemeente Heusden Inhoud. Inleiding. Klachten a. De cijfers - Aantal klachten in - Wijze van afdoening van klachten - Uitslag klachtbehandeling - De inhoud van de klachten - De termijnen

Nadere informatie

Jaarverslag klachten 2014 Gemeente Middelburg

Jaarverslag klachten 2014 Gemeente Middelburg Jaarverslag klachten 2014 Gemeente Middelburg Middelburg, 12 februari 2015 INHOUDSOPGAVE 1. Inleiding 2. De klachtenprocedure 3. Het verslag in cijfers 3.1 Aantal klachten in 2014 3.2 Wijze van afdoening

Nadere informatie

JAARVERSLAG KLACHTEN Werkorganisatie CGM

JAARVERSLAG KLACHTEN Werkorganisatie CGM JAARVERSLAG KLACHTEN 2017 Werkorganisatie CGM Inhoud 1. Inleiding 2. Procedure 3. Behandelde klachten 4. Conclusies Bijlagen: - I: Geanonimiseerd overzicht interne klachten 2017 - II: Overzicht verzoeken

Nadere informatie

Jaaroverzicht klachten 2015

Jaaroverzicht klachten 2015 Klachtencoördinator Natascha Priem Team Juridische en Veiligheidszaken 2 Inhoud 1. Algemeen 1.1 Inleiding 2. Klachtafhandeling 2.1 Informele klachtbehandeling 2.2 Klachtencoördinator 2.3 Nationale ombudsman

Nadere informatie

Jaarverslag 2014 Klachten

Jaarverslag 2014 Klachten Kerkplein 2 T (0343) 56 56 00 Postbus 200 F (0343) 41 57 60 3940 AE Doorn E info@heuvelrug.nl Jaarverslag 2014 Klachten Datum 9 april 2014 Afdeling Afdeling Bestuursondersteuning Auteur C.E. van Dijk Inhoudsopgave

Nadere informatie

Jaarverslag klachtbehandeling gemeente Hillegom 2013

Jaarverslag klachtbehandeling gemeente Hillegom 2013 Jaarverslag klachtbehandeling gemeente Hillegom 2013 Inhoud 1. Inleiding... 3 2. Overzicht ingediende klachten... 3 3. Formeel behandelde klachten... 4 4. Klachten ingediend bij de Nationale ombudsman...

Nadere informatie

Jaarverslag 2017 Klachten

Jaarverslag 2017 Klachten Kerkplein 2 T (0343) 56 56 00 Postbus 200 F (0343) 41 57 60 3940 AE Doorn E info@heuvelrug.nl Jaarverslag 2017 Klachten Datum 6 februari 2018 Thema Koers Auteur B. van de Water Inhoudsopgave 1 Inleiding...

Nadere informatie

Inleiding Het jaarverslag Commissie bezwaarschriften en het jaarverslag klachten, beide over 2012, treft u hierbij aan.

Inleiding Het jaarverslag Commissie bezwaarschriften en het jaarverslag klachten, beide over 2012, treft u hierbij aan. Zaaknummer: 00340479 Onderwerp: Jaarverslag bezwaar en klachten 2012 Collegevoorstel Inleiding Het jaarverslag Commissie bezwaarschriften en het jaarverslag klachten, beide over 2012, treft u hierbij aan.

Nadere informatie

Jaarverslag klachten 2017 Gemeente Heusden

Jaarverslag klachten 2017 Gemeente Heusden Jaarverslag klachten 7 Gemeente Heusden Inhoud. Inleiding. Klachten a. De cijfers - Aantal klachten in 7 - Wijze van afdoening van klachten - Uitslag klachtbehandeling - De inhoud van de klachten - De

Nadere informatie

Jaarverslag klachten 2016 Gemeente Heusden

Jaarverslag klachten 2016 Gemeente Heusden Jaarverslag klachten 1 Gemeente Heusden Inhoud 1. Inleiding 1. Klachten a. De cijfers - Aantal klachten in 1 - Wijze van afdoening van klachten - Uitslag klachtbehandeling - De inhoud van de klachten -

Nadere informatie

Jaarverslag klachtafhandeling 2017

Jaarverslag klachtafhandeling 2017 Jaarverslag klachtafhandeling 2017 Ede, februari 2018 VERSIE: 1.0 A. Bezemer, klachtencoördinator 1 1. Inleiding Als overheidsorganisatie moet de Omgevingsdienst De Vallei (OddV) personen en instanties

Nadere informatie

Jaarverslag Klachten 2017

Jaarverslag Klachten 2017 Jaarverslag Klachten 2017 Gemeente Landerd Klachten: Signalen van burgers Burgers die niet tevreden zijn over onze dienstverlening kunnen een klacht indienen; De klachtenprocedure is bedoeld om het vertrouwen

Nadere informatie

Jaarverslag klachten 2015 Gemeente Heusden

Jaarverslag klachten 2015 Gemeente Heusden Jaarverslag klachten 21 Gemeente Heusden Inhoud 1. Inleiding 1 2. Klachten 2 a. De cijfers 2 - Aantal klachten in 21 - Wijze van afdoening van klachten - Uitslag klachtbehandeling 3 - De inhoud van de

Nadere informatie

Jaarverslag Klachten 2014 Gemeente Landerd

Jaarverslag Klachten 2014 Gemeente Landerd Jaarverslag Klachten 2014 Gemeente Landerd Inhoud 1. Inleiding 1 2. Klachten 2 a. De cijfers 2 - Aantal klachten in 2014 - Wijze van afdoening van klachten - Uitslag klachtbehandeling 3 - De inhoud van

Nadere informatie

rekenschap Juridische Zaken Grote Kerkplein 15 Postbus GA Zwolle Telefoon (038)

rekenschap Juridische Zaken Grote Kerkplein 15 Postbus GA Zwolle Telefoon (038) rekenschap Juridische Zaken Grote Kerkplein 15 Postbus 10007 8000 GA Zwolle Telefoon (038) 498 23 94 JN.Kuiper@zwolle.nl www.zwolle.nl Verslag klachtenbehandeling 2018 Versie maart 2019 Inhoud 1 Algemeen

Nadere informatie

[Typ hier] [Typ hier] [Typ hier]

[Typ hier] [Typ hier] [Typ hier] ACTIVITEIT/PROCESSTAP ROL BESCHRIJVING REGISTRATIE Algemene informatie Procesdoel Gemeente Het doel van de klachtenprocedure is het tijdig en juist afhandelen Doel van klachten, en waar mogelijk voorkomen

Nadere informatie

JAARVERSLAG KLACHTEN Werkorganisatie CGM

JAARVERSLAG KLACHTEN Werkorganisatie CGM JAARVERSLAG KLACHTEN 2018 Werkorganisatie CGM Inhoud 1. Inleiding 2. Procedure 3. Behandelde klachten 4. Conclusies Bijlagen: - I: Geanonimiseerd overzicht ontvangen klachten interne procedure 2018 - II:

Nadere informatie

Jaarverslag klachten 2014

Jaarverslag klachten 2014 Jaarverslag klachten 204 Inleiding Een klacht levert vaak concrete en bruikbare informatie over de kwaliteit van dienstverlening. Onderzoek van de klachten levert een belangrijk leereffect. Actiepunten

Nadere informatie

Klachtenregeling Gemeenschappelijke regeling Ferm Werk

Klachtenregeling Gemeenschappelijke regeling Ferm Werk Het algemeen bestuur van Ferm Werk, gelet op artikel 9:2 van de Algemene wet bestuursrecht, besluit vast te stellen de navolgende Klachtenregeling Gemeenschappelijke regeling Ferm Werk Hoofdstuk 1 Algemene

Nadere informatie

Protocol Klachtenafhandeling

Protocol Klachtenafhandeling Protocol 1 Inhoudsopgave Doel 3 Werkwijze 3 1. : 4 2. Registratie van de klacht 5 2.2 Zo wordt uw klacht behandeld 5 2.3 Zo wordt uw klacht extern behandeld: 6 2.4 Behandeling van de klacht 6 2.5 Geschillencommissie:

Nadere informatie

Interne klachtenanalyse gemeente Hoogeveen. Interne klachtenanalyse over de in het jaar 2017 ingediende klachten.

Interne klachtenanalyse gemeente Hoogeveen. Interne klachtenanalyse over de in het jaar 2017 ingediende klachten. Interne klachtenanalyse gemeente Hoogeveen Interne klachtenanalyse over de in het jaar 2017 ingediende klachten. Inhoud Inleiding... 3 1. Aantal klachten in 2017... 4 2. Gemiddelde afhandelingstermijn...

Nadere informatie

vast te stellen de Interne klachtenregeling gemeente het Bildt:

vast te stellen de Interne klachtenregeling gemeente het Bildt: Interne klachtenregeling gemeente het Bildt Het college van burgemeester en wethouders van het Bildt; - gelet op de bepalingen van Titel 9.1 van de Algemene wet bestuursrecht en artikel 121 van de Gemeentewet;

Nadere informatie

CVDR. Nr. CVDR603437_1

CVDR. Nr. CVDR603437_1 CVDR Officiële uitgave van Scherpenzeel. Nr. CVDR603437_1 7 november 2017 Verordening van de gemeenteraad van de gemeente Scherpenzeel houdende regels omtrent klachtenafhandeling Verordening Klachtenafhandeling

Nadere informatie

Jaaroverzicht klachten 2014

Jaaroverzicht klachten 2014 Klachtencoördinator Natascha Priem Team Juridische en Veiligheidszaken 2 Inhoud 1. Algemeen 1.1 Inleiding 2. Klachtafhandeling 2.1 Informele klachtbehandeling 2.2 Klachtencoördinator 2.3 Nationale ombudsman

Nadere informatie

Jaarverslag klachtbehandeling gemeente Hillegom 2015

Jaarverslag klachtbehandeling gemeente Hillegom 2015 Jaarverslag klachtbehandeling gemeente Hillegom 2015 Inhoud 1. Inleiding... 3 2. Overzicht ingediende klachten... 4 3. Formeel behandelde klachten... 5 4. Klachten ingediend bij de Nationale ombudsman...

Nadere informatie

Regeling interne behandeling van klachten gemeente Harderwijk

Regeling interne behandeling van klachten gemeente Harderwijk Regeling interne behandeling van klachten gemeente Harderwijk Artikel 1 Onder klacht in de zin van deze regeling wordt verstaan: een uiting van ongenoegen over de wijze waarop een bestuursorgaan of een

Nadere informatie

Inhoudelijke boodschap Raadsbrief Onderwerp: Registratienummer: Datum: Betreft Programma: Portefeuillehouder: Medewerker: Aanleiding

Inhoudelijke boodschap Raadsbrief Onderwerp: Registratienummer: Datum: Betreft Programma: Portefeuillehouder: Medewerker: Aanleiding Raadsbrief Onderwerp: Jaarverslag klachten 2015 Registratienummer: 586501 Datum: 12 april 2016 Betreft Programma: 1. Burger en bestuur Portefeuillehouder: drs. H.A.M. Nauta-van Moorsel Medewerker: L. Müller

Nadere informatie

Klachtenregeling gemeente Lansingerland 2016

Klachtenregeling gemeente Lansingerland 2016 Klachtenregeling gemeente Lansingerland 2016 De raad, het college van burgemeester en wethouders en de burgemeester van de gemeente Lansingerland; Gelezen het voorstel van het college van burgemeester

Nadere informatie

JAARVERSLAG KLACHTBEHANDELING 2015 RECHTBANK MIDDEN NEDERLAND

JAARVERSLAG KLACHTBEHANDELING 2015 RECHTBANK MIDDEN NEDERLAND JAARVERSLAG KLACHTBEHANDELING 2015 RECHTBANK MIDDEN NEDERLAND 2/6 Inhoud 1. Inleiding... 3 2. Cijfermateriaal... 3 3. Klachtonderwerpen... 5 4. Informele afdoening... 5 5. Klachtadviescommissie... 5 6.

Nadere informatie

Jaarverslag Klachtenafhandeling

Jaarverslag Klachtenafhandeling Jaarverslag 2016 Klachtenafhandeling Jaarverslag 2016 Klachtenafhandeling Opdrachtgever: Auteur: gemeente Scherpenzeel Afdeling Bedrijfsvoering Sascha Beekman Datum: 28 februari 2017 Jaarverslag Klachtenafhandeling

Nadere informatie

Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen

Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen Artikel 1 Definities In deze regeling wordt verstaan onder: a. klacht: een mondelinge of schriftelijke uiting van ongenoegen over de wijze waarop b. een gemeentelijk bestuursorgaan

Nadere informatie

Jaarverslag Klachten gemeente Harderwijk

Jaarverslag Klachten gemeente Harderwijk Jaarverslag 2017 Klachten gemeente Harderwijk Inhoud 1. Inleiding en algemeen... 3 1.1 Schriftelijk en mondeling... 3 1.2 Formele en informele klachtafhandeling... 3 1.3 Wanneer kan de inwoner niet meer

Nadere informatie

Jaarverslag klachten 2016 Interne klachtenregeling

Jaarverslag klachten 2016 Interne klachtenregeling Jaarverslag klachten 6 Interne klachtenregeling Jaarverslag klachten 6 vastgesteld op april 7 Pagina van 5 Inhoudsopgave Inleiding... Toelichting op de interne klachtenprocedure... Toelichting op de externe

Nadere informatie

TOELICHTING INTERNE KLACHTENREGELING GEMEENTE KATWIJK

TOELICHTING INTERNE KLACHTENREGELING GEMEENTE KATWIJK Algemeen TOELICHTING INTERNE KLACHTENREGELING GEMEENTE KATWIJK Een klacht kan worden omschreven als een uiting van ongenoegen over de wijze waarop een bestuursorgaan of een persoon, werkzaam onder de verantwoordelijkheid

Nadere informatie

JAARVERSLAG KLACHTEN GEDRAGINGEN Gemeente Bernheze

JAARVERSLAG KLACHTEN GEDRAGINGEN Gemeente Bernheze JAARVERSLAG KLACHTEN GEDRAGINGEN 2017 Gemeente Bernheze Klachtencoördinator Marion van Kemenade April 2018 1 SAMENVATTING De gemeente Bernheze heeft dienstverlening hoog in het vaandel staan en probeert

Nadere informatie

Jaarverslag klachtenbehandeling 2004

Jaarverslag klachtenbehandeling 2004 Jaarverslag klachtenbehandeling 2004 Afdeling Bestuursondersteuning en Personeelszaken maart 2005 Inhoud 1. Inleiding 3 2. Klachtenregeling 5 3. Communicatie 10 4. Samenvatting en aanbevelingen 10 2 1.

Nadere informatie

Deze regeling is van toepassing op het klachtrecht zoals bedoeld in artikel 9:1 van de wet.

Deze regeling is van toepassing op het klachtrecht zoals bedoeld in artikel 9:1 van de wet. Klachtenregeling gemeente Oldebroek Artikel 1: Begripsbepalingen In deze regeling wordt verstaan onder: beklaagde: de persoon naar aanleiding van wiens gedragingen klager een klacht indient; bestuursorgaan:

Nadere informatie

Jaarverslag klachten 2008

Jaarverslag klachten 2008 Jaarverslag klachten 8 Inleiding Sinds 2 hebben wij een klachtenregeling, deze regeling is een uitwerking van hoofdstuk 9 van de Algemene wet bestuursrecht (Awb). Dit betreft het interne klachtrecht. Intern

Nadere informatie

Heeft u een klacht? Laat het ons weten.

Heeft u een klacht? Laat het ons weten. Heeft u een klacht? Laat het ons weten. Het komt dagelijks in contact met vele klanten. Daarbij doen wij ons uiterste best om u op een professionele, vriendelijke en integere wijze van dienst te zijn.

Nadere informatie

Richtlijn klachtenprocedure Veiligheidsregio Brabant-Noord

Richtlijn klachtenprocedure Veiligheidsregio Brabant-Noord AGP 14 Richtlijn klachtenprocedure Veiligheidsregio Brabant-Noord Artikel 1 Reikwijdte regeling Deze richtlijn is van toepassing op klachten die op grond van hoofdstuk 9 van de Algemene wet bestuursrecht

Nadere informatie

Klachtenanalyse 2011. vervallen. Men kent nog maar 1 type mediator: de NMI registermediator.

Klachtenanalyse 2011. vervallen. Men kent nog maar 1 type mediator: de NMI registermediator. Klachtenanalyse. Inleiding Al sinds heeft het NMI een klachtenregeling met als doel klachten over een bij het NMI ingeschreven mediator op een laagdrempelige en informele manier op te lossen. Als een partij

Nadere informatie

BLAD GEMEENSCHAPPELIJKE REGELING

BLAD GEMEENSCHAPPELIJKE REGELING BLAD GEMEENSCHAPPELIJKE REGELING Officiële uitgave van gemeenschappelijke regeling Werkplein Hart van West-Brabant. Nr. 111 19 juni 2015 Klachtenregeling Gemeenschappelijke Regeling Intergemeentelijke

Nadere informatie

Verordening klachtenregeling Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland 2012

Verordening klachtenregeling Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland 2012 Verordening klachtenregeling Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland 2012 Verordening klachtenregeling Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland 2012 Het Algemeen Bestuur van de Veiligheidsregio Noord-

Nadere informatie

Jaarverslag klachtbehandeling 2016 Rechtbank Midden Nederland. Vastgesteld: 25 januari 2017

Jaarverslag klachtbehandeling 2016 Rechtbank Midden Nederland. Vastgesteld: 25 januari 2017 Jaarverslag klachtbehandeling 2016 Rechtbank Midden Nederland Vastgesteld: 25 januari 2017 Inhoud Jaarverslag klachtbehandeling 2016 Rechtbank Midden Nederland... 1 1. Inleiding... 3 2. Klachtonderwerpen...

Nadere informatie

gelet op het bepaalde in artikel 14 lid 4 van de gemeenschappelijke regeling ODRN

gelet op het bepaalde in artikel 14 lid 4 van de gemeenschappelijke regeling ODRN Het algemeen bestuur van de Omgevingsdienst Regio Nijmegen, gelet op het bepaalde in hoofdstuk 9 Awb gelet op het bepaalde in artikel 14 lid 4 van de gemeenschappelijke regeling ODRN Besluit vast te stellen

Nadere informatie

Jaarverslag Klachten gemeente Harderwijk

Jaarverslag Klachten gemeente Harderwijk Jaarverslag 2016 Klachten gemeente Harderwijk Inhoud 1. Inleiding en algemeen... 3 1.1 Schriftelijk en mondeling... 3 1.2 Formele en informele klachtafhandeling... 3 1.3 Wanneer kan de inwoner niet meer

Nadere informatie

Jaarverslag klachtafhandeling 2015

Jaarverslag klachtafhandeling 2015 Jaarverslag klachtafhandeling 2015 Tiel, januari 2016 VERSIE: 2.0 mr. K.T.J. Hendriks-Horstman, klachtencoördinator 1 1. Inleiding Als overheidsorganisatie moet de Omgevingsdienst Rivierenland (ODR) personen

Nadere informatie

JAARVERSLAG KLACHTBEHANDELING Rechtbank Overijssel. datum 19 januari 2016 auteur I.A. de Vries

JAARVERSLAG KLACHTBEHANDELING Rechtbank Overijssel. datum 19 januari 2016 auteur I.A. de Vries JAARVERSLAG KLACHTBEHANDELING 2015 Rechtbank Overijssel datum 19 januari 2016 auteur I.A. de Vries Rechtbank Overijssel pagina 2 van 6 Inhoudsopgave 1. Achtergrond 3 1.1 Inleiding 3 1.2 De klachtenregeling

Nadere informatie

Regeling klachtbehandeling werkzoekende/uitkeringsgerechtigde Senzer 2017

Regeling klachtbehandeling werkzoekende/uitkeringsgerechtigde Senzer 2017 Regeling klachtbehandeling werkzoekende/uitkeringsgerechtigde Senzer 2017 Het Algemeen bestuur van het openbaar lichaam Werkbedrijf Atlant De Peel, handelend onder de naam Senzer, gelet op artikel 8 van

Nadere informatie

Algemeen Bestuur Veiligheidsregio Groningen

Algemeen Bestuur Veiligheidsregio Groningen Agendapunt 7 Algemeen Bestuur Veiligheidsregio Groningen Vergadering d.d. 20 februari 2015 KLACHTENREGELING VRG Dit document betreft een regeling voor extern ingediende klachten over gedragingen van (een)

Nadere informatie

college van Burgemeester en wethouders Piet Hugense Datum 7 januari 2015 Onderwerp jaarverslag klachtbehandeling 2014 Zaaknummer

college van Burgemeester en wethouders Piet Hugense Datum 7 januari 2015 Onderwerp jaarverslag klachtbehandeling 2014 Zaaknummer Aan college van Burgemeester en wethouders Van Piet Hugense Datum 7 januari 2015 Onderwerp jaarverslag klachtbehandeling 2014 Zaaknummer 212009 1. Inleiding Hoofdstuk 9 van de Algemene wet bestuursrecht

Nadere informatie

Klachtenprotocol gemeente Schiedam 2014

Klachtenprotocol gemeente Schiedam 2014 Klachtenprotocol gemeente Schiedam 2014 HOOFDSTUK 1 - BEGRIPS- EN ALGEMENE BEPALINGEN Artikel 1.1 Begripsomschrijvingen In deze regeling wordt verstaan onder: 1. klacht: een uiting van ongenoegen over

Nadere informatie

Consequenties / risico s Niet van toepassing

Consequenties / risico s Niet van toepassing ambtelijke Toelichting aan het college - 82869 steller: Piet Hugense Gevraagd besluit Het college van Molenwaard besluit: 1. kennis te nemen van het jaarverslag met de bijbehorende bijlagen van de klachtencoördinator

Nadere informatie

Jaarverslag klachtenbehandeling

Jaarverslag klachtenbehandeling Jaarverslag klachtenbehandeling Inhoudsopgave 1. Achtergrond... 3 1.1. Inleiding... 3 1.2. De klachtenregeling... 3 1.3. De klachtprocedure... 3 2. Klachten in 2016... 4 2.1. Aantal klachtbrieven... 4

Nadere informatie

Klachtenregeling VRU 2015

Klachtenregeling VRU 2015 Klachtenregeling VRU 2015 Vastgesteld door het algemeen bestuur op 6 juli 2015 Klachtenregeling VRU 2015 Pagina 1 van 7 Het algemeen bestuur van de Veiligheidsregio Utrecht; gelet op; - hoofdstuk 9 van

Nadere informatie

gemeente harderwijk Jaaroverzicht 2018 Klachten gemeente Harderwijk (5*1

gemeente harderwijk Jaaroverzicht 2018 Klachten gemeente Harderwijk (5*1 gemeente harderwijk Jaaroverzicht 2018 Klachten gemeente Harderwijk (5*1 Inhoud 1. Inleiding en algemeen... 1.1 Schriftelijk en mondeling... 1.2 Formele en informele klachtafhandeling... 1.3 Wanneer kunnen

Nadere informatie

Van: J. van den Dool Tel nr: 8353 Nummer: 16A.00440

Van: J. van den Dool Tel nr: 8353 Nummer: 16A.00440 VOORSTEL AAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS & VOORSTEL AAN DE RAAD Van: J. van den Dool Tel nr: 8353 Nummer: 16A.00440 Datum: 9 mei 2016 Team: Juridische en Facilitaire Zaken Tekenstukken: Ja Bijlagen: 2 Afschrift

Nadere informatie

Interne klachtenregeling Veiligheidsregio Noord-Holland Noord 2017

Interne klachtenregeling Veiligheidsregio Noord-Holland Noord 2017 Interne klachtenregeling Veiligheidsregio Noord-Holland Noord 2017 0. Overzicht Het dagelijks bestuur van Veiligheidsregio Noord-Holland Noord Besluit In te trekken de interne klachtenregeling Veiligheidsregio

Nadere informatie

Een onderzoek naar de klachtbehandeling door de Gemeenschappelijke Regeling Servicecentrum MER.

Een onderzoek naar de klachtbehandeling door de Gemeenschappelijke Regeling Servicecentrum MER. Rapport Een onderzoek naar de klachtbehandeling door de Gemeenschappelijke Regeling Servicecentrum MER. Oordeel Op basis van het onderzoek vindt de klacht over het Servicecentrum MER gegrond. Datum: 9

Nadere informatie

JAARVERSLAG KLACHTEN GEMEENTE HOF VAN TWENTE

JAARVERSLAG KLACHTEN GEMEENTE HOF VAN TWENTE JAARVERSLAG KLACHTEN 2014 GEMEENTE HOF VAN TWENTE Inhoud 1. Inleiding. 3 2. Wat zijn klachten?... 3 2.1 Gedragingen 3 2.2 Geen klachten 3 3. Klachtenprocedure.. 3 3.1 Intern en extern klachtrecht 3 3.2

Nadere informatie

Jaarverslag klachten gemeente Bunnik 2016

Jaarverslag klachten gemeente Bunnik 2016 Jaarverslag klachten gemeente Bunnik 2016 Bunnik, april 2017 Inhoudsopgave Inleiding... 3 Hoofdstuk 1. Klachten in 2016... 4 1.1 Aantal klachten afgelopen vijf jaar... 4 1.2 Aantal klachten per afdeling...

Nadere informatie

De gemeenteraad en het college van burgemeester en wethouders van Sint-Michielsgestel. Geachte heer, mevrouw,

De gemeenteraad en het college van burgemeester en wethouders van Sint-Michielsgestel. Geachte heer, mevrouw, De gemeenteraad en het college van burgemeester en wethouders van Sint-Michielsgestel datum : 26 juni 2014 ons kenmerk : 540230 uw brief van : --- behandeld door : J.A.M. van den Dungen uw kenmerk : ---

Nadere informatie

Klachtenprotocol Kinderopvang de 5

Klachtenprotocol Kinderopvang de 5 Klachtenprotocol Kinderopvang de 5 Klachtenprotocol Kinderopvang De 5 Inleiding Ondanks dat Kinderopvang De 5 open, eerlijk en oprecht handelt en communiceert kan het toch zijn dat er ontevredenheid bij

Nadere informatie

Jaarverslag Gemeente Vlissingen 1 9 APR ONTVANGEN VLISSINGEN. Klachtencoördinator E. van der Mark

Jaarverslag Gemeente Vlissingen 1 9 APR ONTVANGEN VLISSINGEN. Klachtencoördinator E. van der Mark Jaarverslag 2012 Gemeente Vlissingen 1 9 APR. 2013 ONTVANGEN G E M E E N T E VLISSINGEN Klachtencoördinator E. van der Mark 1. Inleiding 3 2. De klachtbehandeling 4 Wettelijk kader 4 De klachtencoördinator

Nadere informatie

2.3.7 Protocol omgaan met klachten

2.3.7 Protocol omgaan met klachten 2.3.7 1. Inleiding In dit protocol wordt het klachtenbeleid van Ambulante Zorg op Maat (AZOM) beschreven. In het klachtenprotocol wordt beschreven op welke wijze klachten worden opgevangen en behandeld.

Nadere informatie

JAARVERSLAG INTERNE KLACHTBEHANDELING GEMEENTE ZUTPHEN 2016

JAARVERSLAG INTERNE KLACHTBEHANDELING GEMEENTE ZUTPHEN 2016 JAARVERSLAG INTERNE KLACHTBEHANDELING GEMEENTE ZUTPHEN 2016 Februari 2017 1 Inhoudsopgave Samenvatting 3 1. Inleiding 4 2. Procedure 4 3. Behandelde klachten 5 Bijlage: Anoniem overzicht klachten interne

Nadere informatie

Klachtenregeling van het Centraal bureau voor de statistiek voor klachten van externen

Klachtenregeling van het Centraal bureau voor de statistiek voor klachten van externen Klachtenregeling van het Centraal bureau voor de statistiek voor klachten van externen De Directeur-Generaal van de statistiek; Gelet op hoofdstuk 9 van de Algemene wet bestuursrecht; Besluit: Hoofdstuk

Nadere informatie

GEMEENTE NOORDOOSTPOLDER KLACHTENJAARVERSLAG 2018

GEMEENTE NOORDOOSTPOLDER KLACHTENJAARVERSLAG 2018 GEMEENTE NOORDOOSTPOLDER KLACHTENJAARVERSLAG 2018 Inleiding/voorwoord Gemeente Noordoostpolder biedt een breed scala aan producten en diensten aan. Denk hierbij aan vergunningen, paspoorten, rijbewijzen,

Nadere informatie

Jaarverslag Klachtencoördinator E. van der Mark

Jaarverslag Klachtencoördinator E. van der Mark Jaarverslag 2013 Klachtencoördinator E. van der Mark 1. Inleiding... 3 2. De klachtbehandeling... 4 Wettelijk kader... 4 De klachtencoördinator... 4 De procedure... 4 De eerste fase 5 De tweede fase...

Nadere informatie

Klachtenreglement. Klachtenreglement Versienummer 1.2 Versiedatum: Beheerder/eigenaar: directie Documentnummer M19 Pagina 1 van 7

Klachtenreglement. Klachtenreglement Versienummer 1.2 Versiedatum: Beheerder/eigenaar: directie Documentnummer M19 Pagina 1 van 7 Klachtenreglement Klachtenreglement Versienummer 1.2 Versiedatum: 11-11-2018 Beheerder/eigenaar: directie Documentnummer M19 Pagina 1 van 7 Dit reglement is ingesteld ten behoeve van de opvang en behandeling

Nadere informatie

****, SINT-MICHIELS%STEL

****, SINT-MICHIELS%STEL ****, SINT-MICHIELS%STEL gemeente De gemeenteraad en het college van burgemeester en wethouders van Sint-Michielsgestel datum : 19 mei 2016 ons kenmerk uw brief van behandeld door uw kenmerk doorkiesnummer

Nadere informatie

TITEL: DIR klachtenreglement

TITEL: DIR klachtenreglement TITEL: DIR klachtenreglement Versie 4.8 Documenteigenaar Directie Wijziging Historie Versie Opgesteld/gecontroleerd of gewijzigd door: Datum 4.0 MT 16-10-2008 4.1 Barend Nieuwendijk 01-10-2009 4.2 Barend

Nadere informatie

GEMEENTE NOORDOOSTPOLDER KLACHTENJAARVERSLAG 2017

GEMEENTE NOORDOOSTPOLDER KLACHTENJAARVERSLAG 2017 GEMEENTE NOORDOOSTPOLDER KLACHTENJAARVERSLAG 2017 Inleiding/voorwoord Gemeente Noordoostpolder biedt een breed scala aan producten en diensten aan. Denk hierbij aan vergunningen, paspoorten, rijbewijzen,

Nadere informatie

Bijlage 2: Klachten regelement Klachten regelement Autstekend

Bijlage 2: Klachten regelement Klachten regelement Autstekend Bijlage 2: Klachten regelement Klachten regelement Autstekend 1 Inhoud 1. Doelstelling... 3 2. Verantwoordelijkheden... 3 3. Beschrijving procedure... 3 3.1 Interne klachten... 4 3.2.Vertrouwenspersoon...

Nadere informatie

Publieke mededelingen over kantoorklachtenregeling

Publieke mededelingen over kantoorklachtenregeling Publieke mededelingen over kantoorklachtenregeling Kantoorhandboek» Kwaliteitsbeheer Inleiding De in onze in opdrachtbevestigingen opgenomen informatie over de klachtenprocedure, luidt: Wat betreft de

Nadere informatie

Ambtelijke toelichting / voorstel aan het college

Ambtelijke toelichting / voorstel aan het college Ambtelijke toelichting / voorstel aan het college zaaknummer : 221353 steller : Piet Hugense portefeuillehouder : burgemeester D.R. (Dirk) van der Borg Onderwerp : Jaarverslag klachtbehandeling 2014 Gevraagd

Nadere informatie

Jaarverslag Klachten. Werkorganisatie BUCH. Datum: Opsteller: Rob Stam

Jaarverslag Klachten. Werkorganisatie BUCH. Datum: Opsteller: Rob Stam Jaarverslag Klachten Werkorganisatie BUCH 17 Datum: 6-6-1 Opsteller: Rob Stam 1 Inleiding Jaarlijks hebben de gemeenten Bergen, Uitgeest, Castricum en Heiloo veel contact met hun inwoners, ondernemers

Nadere informatie

Jaarverslag Klachtencommissie 2013 Gemeente Oirschot

Jaarverslag Klachtencommissie 2013 Gemeente Oirschot Jaarverslag Klachtencommissie 2013 Gemeente Oirschot 1. Inleiding Als burgers zich niet correct of netjes behandeld voelen door bestuurders of ambtenaren van de gemeente Oirschot, dan kunnen zij hierover

Nadere informatie

Sint-Michielsgestel. De gemeenteraad en het college van burgemeester en wethouders van Sint-Michielsgestel / JvdD (073) Geen

Sint-Michielsgestel. De gemeenteraad en het college van burgemeester en wethouders van Sint-Michielsgestel / JvdD (073) Geen S Sint-Michielsgestel De gemeenteraad en het college van burgemeester en wethouders van Sint-Michielsgestel datum : 31 mei 2017 ons kenmerk uw brief van behandeld door uw kenmerk doorkiesnummer onderwerp

Nadere informatie

Deze procedure beschrijft de behandeling van klachten van cliënten binnen Zorggroep Ena.

Deze procedure beschrijft de behandeling van klachten van cliënten binnen Zorggroep Ena. Deze procedure beschrijft de behandeling van klachten van cliënten binnen Zorggroep Ena. 1 Inleiding 1.1 Wat is een klacht? Iedere melding van een cliënt, waaruit blijkt dat niet aan diens verwachting

Nadere informatie

Klachtenreglement 1 juni 2016

Klachtenreglement 1 juni 2016 Klachtenreglement 1 juni 2016 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen Artikel 1 Definities Artikel 2 Klachtrecht Artikel 3 Behoorlijke behandeling Hoofdstuk 2 Het indienen van een klacht Artikel

Nadere informatie

Regeling Klachtenprocedure Bibliotheek Heiloo

Regeling Klachtenprocedure Bibliotheek Heiloo Regeling Klachtenprocedure Bibliotheek Heiloo Inhoud: 1. Inleiding en algemeen 2. Het indienen van een klacht 3. Het afhandelen van een klacht 4. In beroep gaan 5. Slotbepalingen 6. Samenvatting Bijlage:

Nadere informatie

KLACHTENRAPPORTAGE 2013

KLACHTENRAPPORTAGE 2013 KLACHTENRAPPORTAGE 2013 Inleiding Elk jaar stelt de gemeente een rapportage op over klachten. De rapportage over 2013 heeft een bijzonder karakter. In september 2014 heeft de gemeentelijke Rekenkamer een

Nadere informatie

Klachtenregeling Veiligheidsregio Hollands Midden

Klachtenregeling Veiligheidsregio Hollands Midden A.7 Bijlage 1 Klachtenregeling 1 Versiebeheer: DATUM VERSIE DOCUMENT STATUS 20110308 0.1 Klachtenregeling concept 20110322 0.2 Klachtenregeling concept 20110426 0.2 Klachtenregeling concept 20110509 0.2

Nadere informatie

JAARVERSLAG INTERNE KLACHTBEHANDELING GEMEENTE ZUTPHEN 2014

JAARVERSLAG INTERNE KLACHTBEHANDELING GEMEENTE ZUTPHEN 2014 J JAARVERSLAG INTERNE KLACHTBEHANDELING GEMEENTE ZUTPHEN 2014 Maart 2015 Inhoudsopgave 1 Samenvatting 2 1. Inleiding 3 2. Procedure 3 3. Behandelde klachten 4 Bijlage: Geanonimiseerd overzicht klachten

Nadere informatie

KLACHTENREGELING VEILIGHEIDSREGIO AMSTERDAM-AMSTELLAND

KLACHTENREGELING VEILIGHEIDSREGIO AMSTERDAM-AMSTELLAND KLACHTENREGELING VEILIGHEIDSREGIO AMSTERDAM-AMSTELLAND Het dagelijks bestuur en de voorzitter van het dagelijks bestuur van de Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland, ieder voor zover zij bevoegd zijn;

Nadere informatie

Jaarverslag Klachten 2017

Jaarverslag Klachten 2017 Jaarverslag Klachten 2017 Ziekenhuisgroep Twente 1 april 2018 1 Inleiding Per 2017 heeft ZGT als gevolg van de invoering van de Wkkgz de klachtenregeling aangepast. Ondanks dat de Wkkgz een klachtenonderzoekscommissie

Nadere informatie

6.1 Klachten en bezwaarprocedure Cordaid

6.1 Klachten en bezwaarprocedure Cordaid Klachten en bezwaarprocedure Cordaid Algemene beschrijving In het deelproces Klachtenprocedure wordt de van klachten door Cordaid beschreven. Met deze procedure worden alle van Cordaid bediend: partners,

Nadere informatie

Klachtenregeling Stichting Transfercentrum West-Brabant

Klachtenregeling Stichting Transfercentrum West-Brabant Klachtenregeling Stichting Transfercentrum West-Brabant Overwegende: - Stichting Transfercentrum West-Brabant houdt zich bezig met het duurzaam inzetbaar maken en houden van arbeidskapitaal van ACE-werknemers

Nadere informatie

Ieder jaar worden de gegevens van de klachtbehandeling in kaart gebracht. Onderstaand vindt u de klachtenanalyse van 2014.

Ieder jaar worden de gegevens van de klachtbehandeling in kaart gebracht. Onderstaand vindt u de klachtenanalyse van 2014. Klachtenanalyse. Inleiding Al sinds kent de Mediatorsfederatie Nederland (voorheen het NMI) een klachtenregeling met als doel klachten over een MfN-registermediator op een laagdrempelige en informele manier

Nadere informatie

Klachtenbeleid Medische Centra en Zorg in Houten

Klachtenbeleid Medische Centra en Zorg in Houten Klachtenbeleid Medische Centra en Zorg in Houten Versie 2017 Contact Stichting Zorg in Houten Adres Prins Bernhardweg 69 3991 DE Houten Telefoon 030-634 36 51 Fax 030-634 36 52 Website www.zorginhouten.nl

Nadere informatie

GEMEENTEBLAD. Nr Klachtenregeling gemeente Doetinchem 2017

GEMEENTEBLAD. Nr Klachtenregeling gemeente Doetinchem 2017 GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Doetinchem Nr. 68019 26 april 2017 Klachtenregeling gemeente Doetinchem 2017 Artikel 1 Kenbaar maken van de klacht Lid 1 Klachten over gedragingen van de

Nadere informatie

Klachtenreglement Basta! Jobcoaching

Klachtenreglement Basta! Jobcoaching Klachtenreglement Basta! Jobcoaching A. Definitie van een klacht A.1 Onder een klacht wordt in het kader van dit reglement verstaan iedere uiting (schriftelijk of mondeling) van ontevredenheid met betrekking

Nadere informatie

Hoogeveen KLACHTENPROCEDURE/-REGELING VOORWOORD

Hoogeveen KLACHTENPROCEDURE/-REGELING VOORWOORD Hoogeveen KLACHTENPROCEDURE/-REGELING VOORWOORD Binnen Bibliotheek Hoogeveen staat de continue kwaliteitsverbetering van de dienstverlening en dus de klant - centraal. Wij betrekken nu ook onze klanten

Nadere informatie

Jaarverslag 2013 Lokale Ombudscommissie Ede

Jaarverslag 2013 Lokale Ombudscommissie Ede Jaarverslag Lokale Ombudscommissie Ede Ede, april 2014 2 Inleiding Dit verslag verantwoordt aan de gemeenteraad de werkzaamheden en bevindingen van de Lokale Ombudscommissie Ede over het jaar. Daarmee

Nadere informatie

Regeling Klachtenprocedure Stichting Kulturhus Haaksbergen

Regeling Klachtenprocedure Stichting Kulturhus Haaksbergen Regeling Klachtenprocedure Stichting Kulturhus Haaksbergen Inhoud: 1. Inleiding en algemeen 2. Het indienen van een klacht 3. Het afhandelen van een klacht 4. In beroep gaan 5. Slotbepalingen Bijlage:

Nadere informatie

KLACHTEN-REGLEMENT JOBUP BV

KLACHTEN-REGLEMENT JOBUP BV KLACHTEN-REGLEMENT JOBUP BV Uitgangspunt van het klachtenreglement van JobUp BV, bruggenbouwer voor bijzondere mensen, hierna te noemen JobUp, is dat cliënten op een correcte manier worden bejegend. Onder

Nadere informatie

Colofon. juni 2018, Irene Hanse, klachtencoördinator gemeente Schouwen-Duiveland

Colofon. juni 2018, Irene Hanse, klachtencoördinator gemeente Schouwen-Duiveland KLACHTBEHANDELING 2017 Colofon juni 2018, Irene Hanse, klachtencoördinator gemeente Schouwen-Duiveland Inhoud 1. Klachtbehandeling 2017 5 2. Bijlage 1: Overzicht klachten 2017 9 3. Bijlage 2: Overzicht

Nadere informatie