Legaten & schenkingen Hoop doet leven. Over de dood heen.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Legaten & schenkingen Hoop doet leven. Over de dood heen."

Transcriptie

1 Legaten & schenkingen Hoop doet leven. Over de dood heen. Kerkstraat 63, 1701 Itterbeek T F info@memisa.be

2 De stuwende kracht van onze weldoeners Onze organisatie is als een vruchtbare akker: alles wat geschonken/gezaaid werd, heeft zich vermenigvuldigd en is vandaag bron van leven voor veel mannen, vrouwen en kinderen. Wij staan ten dienste van de zieken in India, Mauritanië, Burundi, Uganda en de D.R. Congo. Wij hebben de gevoeligheid behouden van de missionaris die onmogelijk onverschillig kan blijven voor de vele noodkreten en de onmenselijke ellende. En we hebben ons de nauwgezetheid van de professionele gezondheidswerkers en van de specialisten in het duurzame ontwikkelingswerk eigen gemaakt. Dit heeft ons een benijdenswaardige positie opgeleverd in de wereld van de NGO s. Als Memisa een dergelijke expansie gekend heeft, dan is dat ongetwijfeld dankzij onze stichters, dankzij de mensen die met ons een eind op weg gegaan zijn, ons geholpen hebben en het nodige advies gegeven hebben. Wij zijn bovenal dankbaar en erkentelijk tegenover al onze trouwe en edelmoedige weldoeners! Hun mildheid verwondert ons nog dagelijks en alleen daardoor is het voor ons mogelijk om aan veel immense noden te voldoen. Zij zijn de stuwende kracht die ons aanmoedigen steeds verder te gaan in ons werk om de meest hulpbehoevende mensen tegemoet te komen. Zonder al deze vrienden, zou Memisa nooit bestaan! Pater Joseph Burgraff Voorzitter Memisa Waarom een brochure over schenkingen en legaten? Sinds haar ontstaan, heeft Memisa steeds kunnen rekenen op de edelmoedigheid van haar weldoeners. Zonder hun betekenisvolle steun zou Memisa niet kunnen werken. Verschillende van onze schenkers en sympathisanten wensen ons werk ook op een andere manier te steunen. Memisa is een erkende VZW van algemeen nut en bijgevolg gerechtigd schenkingen en legaten te ontvangen. Deze brochure biedt klare en duidelijke antwoorden op veel gestelde vragen en wil hiermee een leidraad zijn bij de te volgen procedure. Elke betekenisvolle daad ten voordele van onze organisatie dient zeer goed afgewogen te worden. Een belangrijke beslissing is steeds het resultaat van een diepgaande reflectie. Daarom staan wij ook tot uw beschikking voor een persoonlijk gesprek en zijn wij bereid om u bij te staan bij dit denkproces en bij de te ondernemen stappen. Uiteraard gebeurt dit in alle discretie.

3 Memisa in het Zuiden Gezondheidszorg in het Zuiden Memisa is een niet-gouvernementele organisatie voor medische ontwikkelingssamenwerking. Wij ijveren voor een degelijke basisgezondheidszorg voor iedereen. Vanuit onze christelijke bewogenheid hebben wij bijzondere aandacht voor de lijdende en hulpbehoevende medemens, zonder onderscheid van ras, religie of politieke overtuiging. De geleidelijke overdracht van verantwoordelijkheden om de lokale autonomie te stimuleren staat centraal. Daarvoor werken wij samen met enthousiaste en betrouwbare partners.

4 In de D.R.Congo werkt Memisa vandaag stap voor stap aan de heropbouw van de medische gezondheidszorg in 35 zones voor ongeveer 4 miljoen Congolezen. Met eigen coördinatiebureaus in Kinshasa, Kikwit, Gemena en Bunia staat Memisa dicht bij de plaatselijke bevolking en slaagt zij erin samen met de lokale partners hulp aan te bieden daar waar nodig. Wij zijn ook actief in Mauritanië en India. Een getuigenis van dokter Serge Ngaïma uit Bangabola (Evenaarsprovincie, D.R. Congo): Structurele programma s over meerdere jaren Memisa in actie Soms zijn problemen zo omvangrijk dat ze slechts efficiënt kunnen worden aangepakt via grote opbouwprogramma s, gepland over meerdere jaren. Deze programma s zijn voor 80 % gesubsidieerd door de Belgische Ontwikkelingssamenwerking. De gezondheidszone Bangabola werd door Memisa weerhouden voor een structurele steun voor meerderejaren Deze ondersteuning betekende een positieve stimulans voor onze zone. Meer geneesmiddelen en materiaal zorgden voor een groter zorgaanbod in het ziekenhuis en alle gezondheidscentra. Het personeel was opnieuw gemotiveerd dankzij de aanmoedigingspremie betaald door het programma. Maar ook dankzij eenfinanciële tegemoetkoming van de gezondheidszone. Door de bijna permanente steun zijn er nu steeds geneesmiddelen beschikbaar, met als gevolg dat de gezondheidszone opnieuw inkomsten heeft. We zijn er nog niet. Maar we zijn wel op de goede weg. De solidariteit tussen mensen van verschillende continenten kan de schrijnende ongelijkheid doorbreken. Memisa geeft structurele steun aan 35 gezondheidszones in Congo (+/- 4 miljoen mensen) Gemiddelde steun per gezondheidszone per jaar: o Bijdrage Belgische ontwikkelingssamenwerking (80%) o Bijdrage Memisa (20%) Concreet: o Geneesmiddelen en medisch materiaal o Niet-medisch materiaal (fietsen, motors, bureaumateriaal) o Aanmoedigingspremies voor het onderbetaalde personeel o Bijscholingen Voor elke gezondheidszone is een detaillijst beschikbaar.

5 Microprojecten Memisa steunt een 150-tal microprojecten per jaar in 20 landen. Deze kleine investeringen, veelal onder de vorm van een lot geneesmiddelen, medisch materiaal, transportmiddelen (motors en fietsen) en herstellingswerken, b et ek e n en een fl i n k e d uw i n d e r u g vo o r d e gezondheidscentra en kraamklinieken. Voor deze heel concrete projecten krijgen wij geen subsidies. Ze zijn volledig gefinancierd door onze weldoeners. De gemiddelde steun bedraagt Een getuigenis van mevrouw Aouba uit Burkina Faso Burkina Faso heeft al verschillende keren steun gekregen van Memisa. Ik denk aan de uitrusting voor een aantal gezondheidscentra en de bevoorrading met medicijnen. Verschillende centra konden de nodige herstellingswerken uitvoeren dankzij de tussenkomst van Memisa. Neem bijvoorbeeld het gezondheidscentrum in Léo. Kanjeje voorstellen dat daar zelfs geen water voorradig was? Een kraamafdeling zonder water! Na de bevalling kon dejonge moeder zichzelf en haar pasgeborene niet eens wassen. De familie ging te voet water halen, meer dan een kilometer verder. Dankzij Memisa s steun hebben we een waterput kunnen boren. Er is nu water in overvloed voor het gezondheidscentrum én drinkbaar water voor de hele bevolking in Léo!

6 Noodhulp Als mensen slachtoffer worden van uitzonderlijke gebeurtenissen zoals epidemies, natuurrampen, oorlogen, etnisch geweld enz. dan moet er dringend hulp geboden worden. Memisa biedt noodhulp en komt tussen bij kortdurende interventies als dan niet met de steun van institutionele don o ren. Het h o of dd oel i s h et h e rst el l en v an d e basiscondities om de medische diensten weer optimaal te laten functioneren. LucVansinaendeequipediedeoperatie vredesboten (Bateaux Boboto) coördineerden: Noodhulp bieden is veel meer dan het verdelen van geneesmiddelen. Misschien is het zelfs in de eerste plaats onze opdracht om een volk, die zich in een schijnbare uitzichtloze situatie bevindt, moed in te spreken zodat deze mensen opnieuw hun krachten bundelen om samen aan de toekomst te bouwen.

7 Wat is een legaat? Een legaat is de bepaling in een testament, waarbij een bepaald bedrag of een bepaald goed (vb een huis) aan een bepaalde persoon of organisatie wordt nagelaten. Op die manier kunt u uw persoonlijke wensen over uw nalatenschap laten vastleggen. Zo zullen uw bezittingen na uw dood een bestemming krijgen die overeenkomt met uw persoonlijke voorkeur. Er zijn twee soorten testamenten: Het holografisch of eigenhandig geschreven testament. Dit testament is door u geschreven en van datum en handtekening voorzien. Op pagina x vindt u een eigenhandig geschreven. Het authentiek of notarieel testament Dit testament wordt door de notaris geschreven volgens wat u hem dicteert. U ondertekent dit testament en het wordt bij de notaris bewaard. Bij een authentiek testament is elke betwisting door de toekomstige erfgenamen uitgesloten.

8 Ik heb directe erfgenamen. Kan ik ook nog een legaat geven aan Memisa? De wetgever heeft geoordeeld dat het vrije beschikkingsrecht ten aanzien van een aantal personen beperkt moest worden. We noemen deze beperking de reserve of het voorbehouden deel. Het gaat om het gedeelte van de nalatenschap dat dwingend aan een bepaalde naaste bloedverwant moet toekomen. Het is het gewaarborgd erfrecht. Deze erfgenaam noemen we ook de reservataire erfgenaam. Reservataire efgenamen kunnen dus niet onterfd worden. Het Belgische erfrecht kent drie soorten reservataire erfgenamen: a) de kinderen; b) de ouders (bij gebrek aan kinderen); c) de langstlevende echtgenoot/echtgenote. Wat na de toekenning van het voorbehouden deel overblijft, is het beschikbare deel. Daarover kan de schenker/erflater naar goeddunken beschikken bij schenking of bij testament

9 Hoe wordt een holografisch (eigenhandig geschreven) testament opgesteld? Om geldig te zijn dient het holografisch testament volledig eigenhandig door u geschreven te zijn. Geen enkel gedeelte mag in dactylografie zijn. Het testament wordt van datum en handtekening voorzien. Voorbeeld 1 van een eigenhandig geschreven testament Voorbeeld 2 van een eigenhandig geschreven U h e e f t r e s e r v a t a i r e e r f g e n a m e n en u wenst een deel van uw bezittingen aan Memisa na te laten U heeft geen reservataire erfgenamen en u wenst uw bezittingen aan Memisa na te laten U kunt in uw testament bepalen dat het beschikbare gedeelte (wat overblijft na de toekenning van het voorbehouden deel voor de reservataire erfgenamen, en bij wet bepaald is) voor Memisa is. Indien u geen enkele erfgenaam heeft, kunt u Memisa als algemeen erfgenaam aanwijzen voor een welbepaalde geldsom of voor het geheel of een gedeelte van uw bezittingen. Dit is mijn testament en ik herroep hierbij al mijn vroeger gemaakte wilsbeschikkingen. Ik, ondergetekende (naam), (voornaam), geboren te (plaats), op (datum), en wonende te (adres), verklaar het grootst beschikbare gedeelte van mijn eigendommen na te laten aan Memisa, met als maatschappelijke zetel Leopold II-laan 195, 1080 Brussel Dit is mijn testament en ik herroep hierbij al mijn vroeger gemaakte wilsbeschikkingen. Ik, ondergetekende (naam), (voornaam), geboren te (plaats), op (datum), en wonende te (adres) Verklaar Memisa,, met als maatschappelijke zetel Leopold II-laan 195, 1080 Brussel als universee l erfgenaam aan te wijzen. Eigenhandig geschreven op (datum) te (plaats) Eigenhandig geschreven op (datum) te (plaats) Handtekening Handtekening

10 Waarom de voorkeur geven aan een authentiek testament? U dicteert het testament aan een notaris in bijzijn van twee getuigen. Vervolgens wordt het testament geregistreerd. Er zijn meerdere voordelen aan deze formule: uw testament kan niet verloren geraken en noch de vorm, noch de inhoud is betwistbaar. Hoeveel bedragen de successierechten? Als humanitaire organisatie zijn de successierechten door Memisa te betalen beperkt tot 7 % in Wallonië, 8,8 % in Vlaanderen en 12,5 % in het Brussels hoof dstedelijk gewest, afhankelijk van het domicilie van de erf later. Wat kunt u legateren? Alle goederen komen in aanmerking voor een legaat: een geldsom, ban krekeningen, meubelen, juwelen, kunstwerken, huizen. Memisa is bevoegd om legaten met onroerende goederen te aanvaarden. Deze onroerende goederen zullen over het algemeen verkocht worden. De opbrengst hiervan komt de activiteiten van de organisatie ten goede. Kunt u uw testament nog wijzigen? Ja. Op elk moment. Enkel het laatst opgestelde testament is geldig. Van zodra ik uw organisatie als erfgenaam in een legaat heb aangeduid, kan ik dan nog over mijn erfgoed beschikken? Zeker. U blijft eigenaar van uw goederen en u bent vrij hierover te beschikken. Een legaat krijgt pas uitwerking na de dood van de erflater. Is het noodzakelijk om mijn testament bij een notaris neer te leggen? Neen, het is niet noodzakelijk, maar het kan wel nuttig zijn. Enerzijds kan uw notaris er op toezien dat uw testament wordt uitgevoerd zoals u bepaald heeft en de erfgenamen ten goede komt die u aanduidde. Anderzijds wordt zo uw testament op een veilige plaats bewaard. U kunt aan uw notaris ook vragen om uw testament te laten registeren op het centrale bestand van de laatste wilsbeschikkingen. Dit biedt de zekerheid dat uw laatste testament, indien u er meerdere opgesteld had, steeds teruggevonden wordt wat ook de plaats van de opening van de erfopvolging is.

11 Duo-legaat, een nieuwe interessante formule Wanneer is een duo-legaat interessant? Met een duo-legaat, kunt u een deel van uw vermogen aan Memisa nalaten en tegelijkertijd uw erfgenamen bevoordelen. Deze formule is vooral interessant indien u geen rechtstreekse erfgenamen heeft. Het duo-legaat is gebaseerd op artikel 64, alinea 2 van het Wetboek van Successierechten dat stelt dat men in een testament kan bepalen dat persoon X een legaat ontvangt dat vrijgesteld is van successierechten op voorwaarde dat de organisatie (hier dus Memisa) de last tot betaling van de successierechten overneemt van persoon X. Het voordeel van het duo-legaat ligt in het feit dat Memisa als VZW minder successierechten (7 % in Wallonië, 8,8 % in Vlaanderen en 12,5 % in het Brussels hoofdstedelijk) dient te betalen dan personen die onrechtstreekse erfgenamen zijn waarbij dit kan oplopen tot 65 %, afhankelijk van de graad van verwantschap. Een vergelijking tussen een gewoon legaat en een duo-legaat Scenario 2 : duo-legaat U laat bijvoorbeeld na aan uw nicht en aan Memisa. U heeft aan Memisa het mandaat om de successierechten te betalen, ook op het deel dat u nalaat aan uw nicht. Scenario 1 : gewoon legaat U legateert aan uw nicht een som van Uw nicht Bedrag van het legaat successierechten eindresultaat Uw nicht ontvangt uiteindelijk euro Memisa Overheid Bedrag van het legaat Uw nicht Memisa Te betalen successierechten op op Eindresultaat Overheid In dit scenario erf uw nicht uiteindelijk een hoger bedrag ( ) en steunt u tegelijkertijd de projecten van Memisa met 9.480

12 Schenkingen Wat is het verschil tussen een schenking en een legaat? Een legaat is een gift per testament die van kracht wordt na het overlijden van de erflater. Een schenking is een handeling waarbij de schenker terwijl hij nog in leven is een roerend of onroerend goed schenkt aan een begunstigde (een persoon of een organisatie). De schenking van hand tot hand Dit is een directe overdracht van een bepaald goed van de schenker aan de begunstigde. Een schenking van hand tot hand moet niet voor de notaris gebeuren en is bijgevolg kosteloos. Dit is mogelijk als het gaat om geld, meubels, juwelen enz. Voor deze schenkingen worden er geen belastingen betaald. Onroerende goederen komen niet in aanmerking voor een schenking van hand tot hand en moeten steeds door middel van een schenking bij notariële akte gebeuren. De schenking bij notariële akte De schenking van onroerende goederen moeten steeds bij notariële akte geschieden. De schenkingsrechten die Memisa betaalt, zijn dezelfde als de successierechten.

Legaten & schenkingen

Legaten & schenkingen Legaten & schenkingen Waarom een brochure over schenkingen en legaten? Sinds haar ontstaan, heeft Memisa steeds kunnen rekenen op de edelmoedigheid van haar weldoeners. Zonder hun betekenisvolle steun

Nadere informatie

Schenk een legaat of duo-legaat aan de Clemensactie...hun toekomst, onze zorg.

Schenk een legaat of duo-legaat aan de Clemensactie...hun toekomst, onze zorg. Schenk een legaat of duo-legaat aan de Clemensactie...hun toekomst, onze zorg. Hoe het begon? Clemensactie in actie in Congo Vlaamse redemptoristen hebben jaren het beste van zichzelf gegeven als missionarissen

Nadere informatie

FAQ Schenkingen en Legaten

FAQ Schenkingen en Legaten FAQ Schenkingen en Legaten SCHENKINGEN EN LEGATEN AAN DOMINIEK SAVIO Waarom kiezen voor Dominiek Savio voor een schenking of (duo)legaat? Dominiek Savio wil voor kinderen, jongeren en volwassenen met een

Nadere informatie

Een goed doel opnemen in uw testament? Voordelen. Alles is goed geregeld. Uw nalatenschap krijgt een zinvolle bestemming.

Een goed doel opnemen in uw testament? Voordelen. Alles is goed geregeld. Uw nalatenschap krijgt een zinvolle bestemming. Een goed doel opnemen in uw testament? Voordelen Alles is goed geregeld. Uw nalatenschap krijgt een zinvolle bestemming. Uw begunstigden genieten van een fiscaal voordeel. Informatiebrochure 1 Een goed

Nadere informatie

nalatenschap Een manier om het leven verder te zetten

nalatenschap Een manier om het leven verder te zetten De nalatenschap Een manier om het leven verder te zetten Aan uw testament werken is niet altijd gemakkelijk. Het is echter voor ieder van u de enige manier om te garanderen dat uw wensen perfect gerespecteerd

Nadere informatie

Steunfondsbrochure. Enkele wenken. voor wie een legaat wil toekennen aan. Middelares en Koningin. Middelares en Koningin Diestsevest Leuven

Steunfondsbrochure. Enkele wenken. voor wie een legaat wil toekennen aan. Middelares en Koningin. Middelares en Koningin Diestsevest Leuven Steunfondsbrochure Enkele wenken voor wie een legaat wil toekennen aan Middelares en Koningin Middelares en Koningin Diestsevest 55 3000 Leuven Tel. 016 30 82 10 Fax 016 29 52 13 www.montfortsite.be middelares@montfortsite.be

Nadere informatie

Uw testament kan jongeren kansen geven!

Uw testament kan jongeren kansen geven! Uw testament kan jongeren kansen geven! Onze prioriteit gaat naar de doelloze, verlaten en bedreigde jeugd. Don Bosco Goede vrienden van Don Bosco, Op de één of andere manier voelt u zich verbonden met

Nadere informatie

HET OPEN POORTJE VZW vraagt uw hulp via het DUO-LEGAAT UW FINANCIËLE STEUN KAN ONS HELPEN OM KWETSBARE GEZINNEN MET JONGE KINDEREN TE HELPEN!

HET OPEN POORTJE VZW vraagt uw hulp via het DUO-LEGAAT UW FINANCIËLE STEUN KAN ONS HELPEN OM KWETSBARE GEZINNEN MET JONGE KINDEREN TE HELPEN! HET OPEN POORTJE VZW vraagt uw hulp via het DUO-LEGAAT UW FINANCIËLE STEUN KAN ONS HELPEN OM KWETSBARE GEZINNEN MET JONGE KINDEREN TE HELPEN! Een overzicht van onze afdelingen: Antwerpen CKG Het Open Poortje

Nadere informatie

Steunfondsbrochure. Enkele wenken. voor wie een legaat wil toekennen aan. middelares en koningin IBAN: BE BIC: BPOTBEB1

Steunfondsbrochure. Enkele wenken. voor wie een legaat wil toekennen aan. middelares en koningin IBAN: BE BIC: BPOTBEB1 Steunfondsbrochure Enkele wenken voor wie een legaat wil toekennen aan Middelares en Koningin steunfonds voor middelares en koningin IBAN: BE12 0000 4099 1792 BIC: BPOTBEB1 Middelares en Koningin Diestsevest

Nadere informatie

Met uw legaat redt u mensenlevens

Met uw legaat redt u mensenlevens Artsen Zonder Vakantie in uw testament Met uw legaat redt u mensenlevens Neem een goed doel op in uw testament en vergroot de erfenis van wie u dierbaar is. Hoe werkt het? Wij beantwoorden uw vragen over

Nadere informatie

Een legaat of gift ten bate van de Gemeenschap van Sant Egidio

Een legaat of gift ten bate van de Gemeenschap van Sant Egidio Een legaat of gift ten bate van de Gemeenschap van Sant Egidio I. Legaten en grotere giften U mag vrij bepalen aan wie uw nalatenschap toekomt. De enige beperking is het voorbehouden erfdeel dat alleszins

Nadere informatie

Gids voor wie iets wil nalaten aan een goed doel

Gids voor wie iets wil nalaten aan een goed doel Gids voor wie iets wil nalaten aan een goed doel Veel mensen zien er tegen op om een testament op te stellen. Vaak schuift men dit voor zich uit omdat men het te ingewikkeld vindt. Het is echter belangrijk

Nadere informatie

U wil onze werking steunen EN tegelijk een groot voordeel doen? Plaats Turnkring OGK in uw testament! INFORMATIE DUO-LEGATEN EN SCHENKING

U wil onze werking steunen EN tegelijk een groot voordeel doen? Plaats Turnkring OGK in uw testament! INFORMATIE DUO-LEGATEN EN SCHENKING U wil onze werking steunen EN tegelijk een groot voordeel doen? Plaats Turnkring OGK in uw testament! INFORMATIE over DUO-LEGATEN EN SCHENKING Voor de inrichting van een noodzakelijke gymnastiekhal hebben

Nadere informatie

Hebt u ook honger gekend tijdens de oorlog?

Hebt u ook honger gekend tijdens de oorlog? Hebt u ook honger gekend tijdens de oorlog? Mevrouw, mijnheer, Oorlog. Ook in ons land hebben wij geweten hoe dat voelt. Hoe het is om zich niet veilig te voelen. Hoe het voelt om écht honger te hebben.

Nadere informatie

Goed geven! Dirk Vercoutter van testament.be 20/09/14

Goed geven! Dirk Vercoutter van testament.be 20/09/14 Goed geven! Dirk Vercoutter van testament.be 20/09/14 Testamenten en legaten Een gebaar voor het leven 1 IS ER LEVEN NA DE DOOD? DE DOOD IS EEN DEEL VAN HET LEVEN. MAAR WAT GEBEURT ER MET MIJN BEZIT ALS

Nadere informatie

Is er leven na de dood?

Is er leven na de dood? Is er leven na de dood? DE DOOD IS EEN DEEL VAN HET LEVEN. MAAR WAT GEBEURT ER MET MIJN BEZIT ALS IK NU PLOTS ZOU OVERLIJDEN? WAT HEB IK EN AAN WIE WIL IK WAT GEVEN? OF LAAT IK ALLES AAN DE STAAT? IS ER

Nadere informatie

Uw legaat is hun toekomst

Uw legaat is hun toekomst Uw legaat is hun toekomst Artsen Zonder Grenzen in uw testament Francesco Zizola / Noor ANTWOORDEN OP UW VRAGEN OVER LEGATEN EN SCHENKINGEN 1 Sven Torfinn Een gebaar met een bijzondere waarde Terwijl u

Nadere informatie

En als zij nu één van uw erfgenamen zouden zijn? Geef kwetsbare kinderen een thuis en een toekomst!

En als zij nu één van uw erfgenamen zouden zijn? Geef kwetsbare kinderen een thuis en een toekomst! En als zij nu één van uw erfgenamen zouden zijn? Geef kwetsbare kinderen een thuis en een toekomst! Via een legaat kan u zowel uw dierbaren als kinderen die er helemaal alleen voor staan iets moois nalaten.

Nadere informatie

Wat kan u betekenen voor de maatschappelijke dienstverlening van de stad Geraardsbergen?

Wat kan u betekenen voor de maatschappelijke dienstverlening van de stad Geraardsbergen? OCMW Geraardsbergen Wat kan u betekenen voor de maatschappelijke dienstverlening van de stad Geraardsbergen? Bent u begaan met de maatschappij? Zeker en vast! Heeft u er al eens aan gedacht om een gift

Nadere informatie

info-brochure legaten Vlaanderen

info-brochure legaten Vlaanderen info-brochure legaten Vlaanderen Wat doet Geneeskunde voor de Derde Wereld? Geneeskunde voor de Derde (G3W) Wereld komt op voor het recht op gezondheid voor iedereen. Voor elk mens en elke gemeenschap

Nadere informatie

HOOFDSTUK 4. De reserve

HOOFDSTUK 4. De reserve HOOFDSTUK 4 De reserve 35. Grondbeginsel De wet (BW, art. 913 en volgende) legt een reserve vast ten gunste van sommige wettelijke erfgenamen (de wettige bloedverwanten in opgaande lijn, de bloedverwanten

Nadere informatie

Uw testament en het duolegaat

Uw testament en het duolegaat Uw testament en het duolegaat Hoe werkt het? Cijfervoorbeelden Zij bestaan de mensen die buitenspel staan in het samenleven. In hun ogen lees je de vraag: Wie zeg je dat ik ben? Wat denk jij van mij? Ben

Nadere informatie

Uw legaat is hun toekomst

Uw legaat is hun toekomst Uw legaat is hun toekomst Artsen Zonder Grenzen in uw testament Francesco Zizola / Noor ANTWOORDEN OP UW VRAGEN OVER LEGATEN EN SCHENKINGEN 1 Sven Torfinn Een gebaar met een bijzondere waarde Terwijl u

Nadere informatie

Uw bijdrage maakt wel degelijk het verschil. Palliatief Netwerk Arrondissement Leuven

Uw bijdrage maakt wel degelijk het verschil. Palliatief Netwerk Arrondissement Leuven Uw bijdrage maakt wel degelijk het verschil Palliatief Netwerk Arrondissement Leuven Palliatieve zorg Palliatieve zorg is een intensieve, persoonlijke zorg voor zieken in hun laatste levensfase als er

Nadere informatie

pijlers van UNICEF 24,5 miljoen kinderen werden ingeënt tegen mazelen. 19,9 miljoen kinderen kregen toegang tot zuiver water.

pijlers van UNICEF 24,5 miljoen kinderen werden ingeënt tegen mazelen. 19,9 miljoen kinderen kregen toegang tot zuiver water. De 3 grootste pijlers van UNICEF UNICEF werkt op globale schaal, op alle continenten en met een enorme waaier aan internationale, nationale en lokale partners om zo échte verandering te bereiken. Omdat

Nadere informatie

Uw testament. met een duolegaat? Goed nieuws voor uw erfgenamen én het goede doel. Hoe werkt het? Cijfervoorbeelden Hoe eraan beginnen?

Uw testament. met een duolegaat? Goed nieuws voor uw erfgenamen én het goede doel. Hoe werkt het? Cijfervoorbeelden Hoe eraan beginnen? Uw testament met een duolegaat? Hoe werkt het? Cijfervoorbeelden Hoe eraan beginnen? Goed nieuws voor uw erfgenamen én het goede doel Paraat. Altijd, overal. Wat gebeurt er met uw geld, huis, beleggingen,

Nadere informatie

UW TESTAMENT met een DUOLEGAAT?

UW TESTAMENT met een DUOLEGAAT? UW TESTAMENT met een DUOLEGAAT? Goed nieuws voor uw erfgenamen én het goede doel vzw Belgisch KankerFonds voor Dieren Wie zijn we? vzw Belgisch KankerFonds voor Dieren is een vereniging die zich belangeloos

Nadere informatie

» LEXICON» VOORZORGSMAATREGELEN BIJ HET OPSTELLEN VAN EEN TESTAMENT» BEKNOPT OVERZICHT» VRAGEN/ANTWOORDEN» NUTTIGE LINKS

» LEXICON» VOORZORGSMAATREGELEN BIJ HET OPSTELLEN VAN EEN TESTAMENT» BEKNOPT OVERZICHT» VRAGEN/ANTWOORDEN» NUTTIGE LINKS PRAKTISCHE GIDS Veronique de Viguerie» LEXICON» VOORZORGSMAATREGELEN BIJ HET OPSTELLEN VAN EEN TESTAMENT» BEKNOPT OVERZICHT» VRAGEN/ANTWOORDEN» NUTTIGE LINKS 2 LEXICON» Algemeen legataris:» Beschikbaar

Nadere informatie

ERFENIS, SCHENKING EN SUCCESSIERECHTEN. Advocaten Meersman & Van Keer Willem Tellstraat 22 9000 GENT 09 225 80 30

ERFENIS, SCHENKING EN SUCCESSIERECHTEN. Advocaten Meersman & Van Keer Willem Tellstraat 22 9000 GENT 09 225 80 30 ERFENIS, SCHENKING EN SUCCESSIERECHTEN. Advocaten Meersman & Van Keer Willem Tellstraat 22 9000 GENT 09 225 80 30 ERVEN. 1. Erfgenamen kun je kiezen voor zover de reservataire erfgenamen hun deel krijgen.

Nadere informatie

Je rechten bij erfenis

Je rechten bij erfenis Je rechten bij erfenis Wie zijn je erfgenamen? De principes Bloedverwanten + echtgenoot + WSW partner + geadopteerden Volgorde? Eerst de ORDEN : de eerste orde sluit alle volgende uit Eerste orde : afstammelingen

Nadere informatie

Neem een goed doel op in je testament

Neem een goed doel op in je testament Ook als je er niet meer bent, kan je nog meer betekenen dan je denkt. Neem een goed doel op in je testament Een initiatief van vzw in samenwerking met 2 We denken liever niet aan de dag dat we er niet

Nadere informatie

PRAKTISCHE GIDS » LEXICON» VOORZORGSMAATREGELEN BIJ HET OPSTELLEN VAN EEN TESTAMENT» BEKNOPT OVERZICHT» VRAGEN/ANTWOORDEN» NUTTIGE LINKS

PRAKTISCHE GIDS » LEXICON» VOORZORGSMAATREGELEN BIJ HET OPSTELLEN VAN EEN TESTAMENT» BEKNOPT OVERZICHT» VRAGEN/ANTWOORDEN» NUTTIGE LINKS DOKTERS VAN DE WERELD PRAKTISCHE GIDS - SCHENK ONS UW LAATSTE WENS PRAKTISCHE GIDS Veronique de Viguerie» LEXICON» VOORZORGSMAATREGELEN BIJ HET OPSTELLEN VAN EEN TESTAMENT» BEKNOPT OVERZICHT» VRAGEN/ANTWOORDEN»

Nadere informatie

DE SUCCESSIE- EN SCHENKINGSRECHTEN: OFFICIËLE TARIEVEN

DE SUCCESSIE- EN SCHENKINGSRECHTEN: OFFICIËLE TARIEVEN DE SUCCESSIE- EN SCHENKINGSRECHTEN: OFFICIËLE TRIEVEN De successie- en schenkingsrechten verschillen per gewest.. DE SUCCESSIERECHTEN EN DE SCHENKINGSRECHTEN IN HET BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST 1. SUCCESSIERECHTEN

Nadere informatie

Geven aan uw kerk. Fiscaal voordelig schenken van de kerkelijke bijdrage Nu geven voor later: een gift in het testament

Geven aan uw kerk. Fiscaal voordelig schenken van de kerkelijke bijdrage Nu geven voor later: een gift in het testament Geven aan uw kerk Fiscaal voordelig schenken van de kerkelijke bijdrage Nu geven voor later: een gift in het testament Inleiding Inhoud In deze brochure leest u alles over schenken en nalaten aan de Protestantse

Nadere informatie

1. (Een gewone) hand- en/of bankgift

1. (Een gewone) hand- en/of bankgift 1. (Een gewone) hand- en/of bankgift 1.1. WAT HOUDT ZO N HAND- OF BANKGIFT PRECIES IN? 1.1.1. Schenken zonder schenkingsrechten! Schenking is in principe notarieel. Dat is in ieder geval het basisprincipe

Nadere informatie

PERSDOSSIER. Lancering van de campagne: Bevallen is geen kinderspel

PERSDOSSIER. Lancering van de campagne: Bevallen is geen kinderspel PERSDOSSIER Lancering van de campagne: Bevallen is geen kinderspel MEMISA Memisa is een Belgische NGO die ijvert voor een betere toegang tot basisgezondheidszorg. Ieder individu heeft immers het recht

Nadere informatie

Vormingplus heet u welkom

Vormingplus heet u welkom Vormingplus heet u welkom Geen testament? de wet regelt alles Wel een testament? u kiest zelf wat er met uw bezit gebeurt soms beperkt familie en vrienden goed doel komen eerst aan bod: kinderen en kleinkinderen

Nadere informatie

Successieplanning voor nieuw samengestelde gezinnen. Anne Vander Heyde, fiscaal-notarieel juriste 24 mei 2014

Successieplanning voor nieuw samengestelde gezinnen. Anne Vander Heyde, fiscaal-notarieel juriste 24 mei 2014 Successieplanning voor nieuw samengestelde gezinnen Anne Vander Heyde, fiscaal-notarieel juriste 24 mei 2014 Nieuwe liefde? Nieuw samengesteld gezin? Iets voor mij? of niet soms? maar wat met onze kinderen?

Nadere informatie

Inhoud. Deel 1 Huwelijksvermogensrecht 17. Inleiding 13

Inhoud. Deel 1 Huwelijksvermogensrecht 17. Inleiding 13 Inhoud Inleiding 13 Deel 1 Huwelijksvermogensrecht 17 Hoofdstuk 1 Inleiding 19 Hoofdstuk 2 Het wettelijk stelsel 25 1 Algemeen 25 2 Samenstelling van het vermogen: actief 27 2.1 Het gemeenschappelijk vermogen

Nadere informatie

Successieplanning. Jan Van Ermengem Notaris te Meerhout

Successieplanning. Jan Van Ermengem Notaris te Meerhout Successieplanning Jan Van Ermengem Notaris te Meerhout Inhoud 1. Hoe wordt het huwelijksvermogen verdeeld bij overlijden? 2. Hoe wordt de nalatenschap verdeeld? 3. Hoe worden successierechten berekend?

Nadere informatie

STEL EEN GEBAAR TEN VOORDELE VAN DE SOCIALE HUISVESTING

STEL EEN GEBAAR TEN VOORDELE VAN DE SOCIALE HUISVESTING STEL EEN GEBAAR TEN VOORDELE VAN DE SOCIALE HUISVESTING Schenkingen en testamenten www.betlehem.be BETHLEHEM vzw Ondernemingsnummer: 0809.339.096 Hoofdkantoor: Vlasfabriekstraat 14-1060 Brussel DE WONINGNOOD

Nadere informatie

Enkele belangrijke begrippen en afkortingen

Enkele belangrijke begrippen en afkortingen 35 Enkele belangrijke begrippen en afkortingen De volgende lijst geeft een beknopte omschrijving 3 van enkele juridische termen die in dit boek aan bod komen, en dient enkel om die begrippen beter te kunnen

Nadere informatie

De Private Stichting als modern alternatief voor successieplanning van ouders met een zorgenkind

De Private Stichting als modern alternatief voor successieplanning van ouders met een zorgenkind De Private Stichting als modern alternatief voor successieplanning van ouders met een zorgenkind Annick Buggenhout Adviseur Estate Planning 18/10/2014 1 Agenda Uitgangspunt (praktijkvoorbeeld) Geen planning:

Nadere informatie

TESTAMENTEN VOOR MENSENRECHTEN

TESTAMENTEN VOOR MENSENRECHTEN TESTAMENTEN VOOR MENSENRECHTEN UW LAATSTE WIL KAN LEVENS REDDEN WIST U DAT UW ERFGENAAM GEEN SUCCESSIERECHTEN HOEFT TE BETALEN DOOR SLECHTS EEN DEEL VAN UW ERFENIS AAN EEN GOED DOEL TE SCHENKEN? LEES ER

Nadere informatie

WIE IS ONZE ERFGENAAM?

WIE IS ONZE ERFGENAAM? WIE IS ONZE ERFGENAAM? WELDOEN DOOR NA TE LATEN Handreiking voor christenen bij het maken van een testament. Vrije Evangelische Gemeente Heerde Pastorale Handreiking 3 INLEIDING Veel mensen zien op tegen

Nadere informatie

Deel 1 - U bent gehuwd. Wat betekent dit voor uw bezittingen?

Deel 1 - U bent gehuwd. Wat betekent dit voor uw bezittingen? Inhoudstafel Voorwoord 1 Deel 1 - U bent gehuwd Wat betekent dit voor uw bezittingen? 1 U bent gehuwd zonder huwelijks contract 5 11 Wat betekent dit eigenlijk? 5 12 Welke goederen zijn van wie? 5 121

Nadere informatie

Deel 1. Naar wie gaat uw nalatenschap?

Deel 1. Naar wie gaat uw nalatenschap? INHOUDSTAFEL Deel 1. Naar wie gaat uw nalatenschap? 1. Een aantal principes.................................................... 1 2. De zeven basisregels van het erfrecht....................................

Nadere informatie

Levensdossier Deel 3 MIJN CODICIL

Levensdossier Deel 3 MIJN CODICIL Levensdossier Deel 3 MIJN CODICIL Voorwoord Voor u ligt een belangrijk document: Met dit levensdossier legt u alle relevante gegevens vast die uw familie, partner, executeur, notaris of anderen moeten

Nadere informatie

Geef de wereld een toekomst met een duolegaat

Geef de wereld een toekomst met een duolegaat Geef de wereld een toekomst met een duolegaat Onze generatie heeft het goed. We leven in comfortabele huizen. We kunnen ons verplaatsen naar waar en wanneer we dat willen. Nog nooit hebben we zoveel materiële

Nadere informatie

Inhoud. Inhoud... Titel 1. Juridische aspecten... 1. Hoofdstuk 1. Algemeen... 1

Inhoud. Inhoud... Titel 1. Juridische aspecten... 1. Hoofdstuk 1. Algemeen... 1 p. Inhoud... V Titel 1. Juridische aspecten.... 1 Hoofdstuk 1. Algemeen... 1 Hoofdstuk 2. Algemene beschouwingen over de schenking onder de levenden... 2 Afdeling 1. Definitie...... 2 Afdeling 2. Grondvereisten

Nadere informatie

Aanvaarden Het accepteren van een erfdeel, inclusief de schulden. Hierdoor wordt iemand erfgenaam.

Aanvaarden Het accepteren van een erfdeel, inclusief de schulden. Hierdoor wordt iemand erfgenaam. Erfrecht Woordenboek Op onze website heb je een hoop moeilijke woorden en vaktermen gezien. We hebben steeds geprobeerd die goed uit te leggen. Waarschijnlijk lees je de komende tijd documenten die bol

Nadere informatie

5. Testamentair erfrecht

5. Testamentair erfrecht Samenvatting Personen- en familierecht Erfrecht Sharon.D 07-12-16 5. Testamentair erfrecht Testament = schriftelijke verklaring waarin je zegt wat er na je dood met je bezittingen moet gebeuren. Doormiddel

Nadere informatie

HET (NIEUWE) ERFRECHT ANNO 2018

HET (NIEUWE) ERFRECHT ANNO 2018 HET (NIEUWE) ERFRECHT ANNO 2018 INLEIDING AGENDA INLEIDING ERFRECHT ERFBELASTING WIJZIGING RESERVE WIJZIGING REGELS INBRENG ERFOVEREENKOMSTEN CASUS INLEIDING HERVORMING ERFRECHT NOODZAKELIJK Het erfrecht

Nadere informatie

MAAK IK EEN TESTAMENT? Erven en onterven. Prof. Walter Pintens

MAAK IK EEN TESTAMENT? Erven en onterven. Prof. Walter Pintens MAAK IK EEN TESTAMENT? Erven en onterven Prof. Walter Pintens 1 Wettelijk stelsel 3 vermogens Eigen vermogen Man - Goederen verkregen vóór het huwelijk; - Goederen verkregen tijdens het huwelijk om niet:

Nadere informatie

Beknopte inhoudstafel (Vóór elk deel vind je de gedetailleerde inhoudstafel van dat deel. De nummers verwijzen naar de bladzijden.

Beknopte inhoudstafel (Vóór elk deel vind je de gedetailleerde inhoudstafel van dat deel. De nummers verwijzen naar de bladzijden. 5 Beknopte inhoudstafel (Vóór elk deel vind je de gedetailleerde inhoudstafel van dat deel. De nummers verwijzen naar de bladzijden.) Inleiding 13 Deel I. Erven 19 Hoofdstuk 1. Wie is erfgenaam en wat

Nadere informatie

STICHTING VRIENDEN VAN ST JANSDAL

STICHTING VRIENDEN VAN ST JANSDAL STICHTING VRIENDEN VAN ST JANSDAL SCHENKEN EN NALATEN HARDERWIJK Missie van de Stichting Vrienden van het St Jansdal Het bevorderen van het welzijn van de patiënten van het ziekenhuis St Jansdal Motto:

Nadere informatie

Ontwerp en realisatie: dienst communicatie UZ Leuven. Ook u kunt kanker bestrijden! mecenaat

Ontwerp en realisatie: dienst communicatie UZ Leuven. Ook u kunt kanker bestrijden! mecenaat Ontwerp en realisatie: dienst communicatie UZ Leuven Ook u kunt kanker bestrijden! Wat is het LKI? In België komen er per jaar 60 000 nieuwe kankerpatiënten bij. Het aantal diagnoses blijft stijgen, maar

Nadere informatie

DE OVERGANG WEGENS OVERLIJDEN ENKELE OPLOSSINGEN DIE VERBAND HOUDEN MET EEN TESTAMENT

DE OVERGANG WEGENS OVERLIJDEN ENKELE OPLOSSINGEN DIE VERBAND HOUDEN MET EEN TESTAMENT DE OVERGANG WEGENS OVERLIJDEN ENKELE OPLOSSINGEN DIE VERBAND HOUDEN MET EEN TESTAMENT Naast de schenking, het voornaamste burgerrechtelijk vehikel om een toekomstige nalatenschap fiscaal te optimaliseren,

Nadere informatie

Het Nieuwe Erfrecht. Roel Deseyn Federaal Volksvertegenwoordiger CD&V.

Het Nieuwe Erfrecht. Roel Deseyn Federaal Volksvertegenwoordiger CD&V. Het Nieuwe Erfrecht Roel Deseyn Federaal Volksvertegenwoordiger CD&V !2 PROGRAMMA INLEIDING OVERZICHT WETTELIJK ERFRECHT NIEUWE ERFRECHTWET GEEFT MEER VRIJHEID: WAT KAN IK ZELF REGELEN? ERF- EN SCHENKBELASTING

Nadere informatie

1. Onterven. 2. Generatiesprong

1. Onterven. 2. Generatiesprong 1. Onterven Ik leef in onmin met mijn moeder, die een huis bezit en verscheidene bankrekeningen heeft. Kan zij bewerkstelligen dat mij helemaal niets zou toekomen? Neen. Kinderen kunnen niet volledig onterfd

Nadere informatie

Bent u er ook nog voor haar dochter en kleindochter?

Bent u er ook nog voor haar dochter en kleindochter? Bent u er ook nog voor haar dochter en kleindochter? Emerge Kinder Fonds in uw testament Zo mooi geschapen, is onze aarde helaas lang niet overal leefbaar. Er zijn mensen in nood. Op de vlucht voor oorlog

Nadere informatie

SUCCESSIE. 29 03 2006 THEATER ZAAL Zwevegem. Programma

SUCCESSIE. 29 03 2006 THEATER ZAAL Zwevegem. Programma SUCCESSIE 29 03 2006 THEATER ZAAL Zwevegem 1 Programma Knockaert Dirk Inspecteur registratie en domeinen te Menen Successierechten in Vlaanderen, tarief, voorbeelden Tip inzake huwelijkscontract Lietaer

Nadere informatie

STEL EEN GEBAAR TEN VOORDELE VAN DE SOCIALE HUISVESTING

STEL EEN GEBAAR TEN VOORDELE VAN DE SOCIALE HUISVESTING STEL EEN GEBAAR TEN VOORDELE VAN DE SOCIALE HUISVESTING Schenkingen en testamenten www.betlehem.be BETHLEHEM vzw Ondernemingsnummer: 0809.339.096 Hoofdkantoor: Vlasfabriekstraat 14-1060 Brussel DE WONINGNOOD

Nadere informatie

Het nieuwe erfrecht Servais Verherstraeten Voorzitter CD&V-Kamerfractie

Het nieuwe erfrecht Servais Verherstraeten Voorzitter CD&V-Kamerfractie Het nieuwe erfrecht Servais Verherstraeten Voorzitter CD&V-Kamerfractie 2 PROGRAMMA INLEIDING OVERZICHT WETTELIJK ERFRECHT NIEUWE ERFRECHTWET GEEFT MEER VRIJHEID: WAT KAN IK ZELF REGELEN? ERF- EN SCHENKBELASTING

Nadere informatie

Het nieuwe erfrecht Servais Verherstraeten Voorzitter CD&V-Kamerfractie.

Het nieuwe erfrecht Servais Verherstraeten Voorzitter CD&V-Kamerfractie. Het nieuwe erfrecht Servais Verherstraeten Voorzitter CD&V-Kamerfractie 2 PROGRAMMA INLEIDING OVERZICHT WETTELIJK ERFRECHT NIEUWE ERFRECHTWET GEEFT MEER VRIJHEID: WAT KAN IK ZELF REGELEN? ERF- EN SCHENKBELASTING

Nadere informatie

Hoe kunt u voordelig vermogen overdragen aan uw kinderen? Schenken en Erven.

Hoe kunt u voordelig vermogen overdragen aan uw kinderen? Schenken en Erven. Hoe kunt u voordelig vermogen overdragen aan uw kinderen? Schenken en Erven. Wet Schenk- en erfbelasting 3 juni 2010 Wijziging Successiewet 1 januari 2010 - Erfbelasting schenkbelasting - Tariefverlaging/vereenvoudiging

Nadere informatie

TETRALERT FISCAAL RECHT

TETRALERT FISCAAL RECHT TETRALERT FISCAAL RECHT DE HERVORMING VAN HET ERFRECHT : WAT MOETEN WE DOEN VÓÓR 1 SEPTEMBER 2018? De wet van 31 juli 2017, gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad, heeft ingrijpende wijzigingen aangebracht

Nadere informatie

De gezinswoning voor 99,6 % legateren aan de langstlevende?

De gezinswoning voor 99,6 % legateren aan de langstlevende? De gezinswoning voor 99,6 % legateren aan de langstlevende? De laatste tijd komen steeds vaker testamenten voor waarbij de ene echtgenoot aan de andere 99,6 % van de gezinswoning in volle eigendom legateert

Nadere informatie

Hoe beveilig ik mijn partner?

Hoe beveilig ik mijn partner? Hoe beveilig ik mijn partner? Brussel, 22 oktober 2011 2 Agenda Planning tussen partners Samenwonenden Echtgenoten Civiel- en fiscaal statuut Instrumenten Van testament tot contract 3 Wettelijke bescherming

Nadere informatie

De hervorming van het erfrecht: grotere vrijheid om uw nalatenschap te regelen

De hervorming van het erfrecht: grotere vrijheid om uw nalatenschap te regelen 20 juli 2017 Persinfo: Bart Azare Fednot 02 505 08 14-0478 58 46 21 azare@fednot.be www.notaris.be De hervorming van het erfrecht: grotere vrijheid om uw nalatenschap te regelen Het federaal parlement

Nadere informatie

Een slim testament? Finance Avenue 16.11.2013. Ann Maelfait Advocaat-vennoot Rivus

Een slim testament? Finance Avenue 16.11.2013. Ann Maelfait Advocaat-vennoot Rivus Een slim testament? Finance Avenue 16.11.2013 Ann Maelfait Advocaat-vennoot Rivus Vraag 1: Waaruit bestaat uw nalatenschap? Vraag 2: Welke wettelijke regels zijn hierop van toepassing? Vraag 3: Hoe kan

Nadere informatie

En als zij nu één van uw erfgenamen zouden zijn?

En als zij nu één van uw erfgenamen zouden zijn? En als zij nu één van uw erfgenamen zouden zijn? Geef kwetsbare kinderen een thuis en een toekomst! 41980 SOS KD brochure testament NL.indd 1 26/02/15 12:01 Eig Een t holog zelfge wenst Met uw steun geeft

Nadere informatie

Schenken en nalaten aan goede doelen

Schenken en nalaten aan goede doelen Schenken en nalaten aan goede doelen Om hun doelstelling te bereiken zijn de meeste goede doelen voor een groot deel afhankelijk van de financiële steun van particulieren. Naast de bekende manieren om

Nadere informatie

Burgerlijk recht. Leg volgende begrippen uit, die nodig zijn om bovenstaande artikels te begrijpen.

Burgerlijk recht. Leg volgende begrippen uit, die nodig zijn om bovenstaande artikels te begrijpen. 4. Erfrecht L E E R D O E L S T E L L I N G E N Je kan - de basisprincipes van de erfregeling opzoeken en illustreren met voorbeelden; - de successierechten berekenen voor een aantal erfenissen; - de schenking

Nadere informatie

Juridische begrippen in begrijpelijke taal

Juridische begrippen in begrijpelijke taal Juridische begrippen in begrijpelijke taal Aanverwanten De (groot)ouders, ooms, tantes, broers en zussen van uw partner zijn uw aanverwanten, ofwel de aangetrouwden, ook wel de koude kant. Akte Een akte

Nadere informatie

Waarom zou u een testament moeten opstellen?

Waarom zou u een testament moeten opstellen? Waarom zou u een testament moeten opstellen? Een initiatief van De Hospitaalbroeders Deze brochure wil u attent maken op het belang van het hebben van een testament en op de mogelijkheden om hier een goed

Nadere informatie

Site wettige erfgenamen

Site wettige erfgenamen Site wettige erfgenamen Begunstigingsclausule Wie een levensverzekering afsluit, moet in het contract één of meer begunstigden aanduiden. Met deze aanduiding geeft de verzekeringsnemer aan wie het kapitaal

Nadere informatie

Begunstigingsclausules: een zaak van levensbelang!

Begunstigingsclausules: een zaak van levensbelang! Begunstigingsclausules: een zaak van levensbelang! KVK Pieter DEBBAUT Maart 2015 ERGO slide master 2010 1 1. Inleiding 2. Gevolgen wijziging begunstigingsclausule: wettelijke erfgenamen vs de nalatenschap

Nadere informatie

NIBE-SVV, 2015 OEFENEXAMEN SCHENK- EN ERFWIJZER

NIBE-SVV, 2015 OEFENEXAMEN SCHENK- EN ERFWIJZER NIBE-SVV, 2015 OEFENEXAMEN SCHENK- EN ERFWIJZER 1. Voor welke schenking is een notariële akte verplicht? A. Voor de schenking van een effectenportefeuille. B. Voor de schuldigerkenning uit vrijgevigheid

Nadere informatie

Wat is een schenking? De handgift. Schenking per overschrijving

Wat is een schenking? De handgift. Schenking per overschrijving Wat is een schenking? Een schenking is een overeenkomst waarbij een schenker gratis en onherroepelijk afstand doet van een roerend of onroerend goed ten gunste van een begiftigde, en waarbij de begiftigde

Nadere informatie

Voordelen voor vrienden

Voordelen voor vrienden Voordelen voor vrienden U ontvangt gratis ons kwartaalblad de Antoni (met daarin verhalen van patiënten en medewerkers van het, fondsenwervingsacties en Vriendennieuws). U wordt uitgenodigd voor de jaarlijkse

Nadere informatie

Schenkings- en successierecht

Schenkings- en successierecht Page 1 of 5 Netwerk Notarissen Centrale Organisatie Lt. Gen. Van Heutszlaan 8 3743 JN Baarn T: (035) 577 27 07 F: (035) 695 28 95 E: info@nnco.nl Schenkings- en successierecht Inhoudsopgave: Schenkingsrecht

Nadere informatie

Inhoud. Deel 1 Analyse van de situatie 17. Woord vooraf 3 Inleiding 11

Inhoud. Deel 1 Analyse van de situatie 17. Woord vooraf 3 Inleiding 11 Inhoud Woord vooraf 3 Inleiding 11 Deel 1 Analyse van de situatie 17 Hoofdstuk 1 Inleiding 19 Hoofdstuk 2 De persoonlijke situatie 23 1 Inleiding 23 2 De familiale aspecten 23 2.1 De huidige burgerlijke

Nadere informatie

SCHENKEN EN NALATEN VOOR HET BEHOUD VAN ONS ERFGOED

SCHENKEN EN NALATEN VOOR HET BEHOUD VAN ONS ERFGOED SCHENKEN EN NALATEN VOOR HET BEHOUD VAN ONS ERFGOED Ons erfgoed is wat we nalaten aan komende generaties. Monumenten zijn er voor de eeuwigheid. Althans, dat is de bedoeling. Toch zijn er tal van gevaren

Nadere informatie

ERFENIS en TESTAMENTEN KIDS Langdorp 17 oktober 2013

ERFENIS en TESTAMENTEN KIDS Langdorp 17 oktober 2013 Inleiding ERFENIS en TESTAMENTEN KIDS Langdorp 17 oktober 2013 Ik ben Lieve STROEYKENS, geassocieerde notaris in het kantoor Michiels & Stroeykens te Aarschot. Op een gegeven moment werd er door de KIDS

Nadere informatie

PLANNEN ZONDER SCHENKEN. Legal Counsel Wealth Analysis & Planning

PLANNEN ZONDER SCHENKEN. Legal Counsel Wealth Analysis & Planning PLANNEN ZONDER SCHENKEN Legal Counsel Wealth Analysis & Planning Inhoud Inleiding Planning via huwelijkscontract Planning via testament Beding van aanwas Besluit 2 Inhoud Inleiding Planning via huwelijkscontract

Nadere informatie

moneytalk Mediargus met docroom pdf SCHENKEN U doet er verstandig aan uw successie te plannen. GET

moneytalk Mediargus met docroom pdf SCHENKEN U doet er verstandig aan uw successie te plannen. GET moneytalk SCHENKEN U doet er verstandig aan uw successie te plannen. GET SUCCESSIEPLANNING VOOR ROERENDE EN ONROERENDE GOEDEREN SCHENKEN DOET U GOEDKOOP Als u wilt vermijden dat uw kinderen een hoge erf

Nadere informatie

Zeehondencentrum Pieterburen is meer dan een ziekenhuis voor zeehonden in nood. Naast opvang en rehabilitatie willen wij de zeehonden in hun

Zeehondencentrum Pieterburen is meer dan een ziekenhuis voor zeehonden in nood. Naast opvang en rehabilitatie willen wij de zeehonden in hun Schenken & Nalaten Zeehondencentrum Pieterburen is meer dan een ziekenhuis voor zeehonden in nood. Naast opvang en rehabilitatie willen wij de zeehonden in hun leefomgeving zo veel mogelijk beschermen.

Nadere informatie

SAMENWONING RELEVANTE ARTIKELS UIT HET BELGISCH BURGERLIJK WETBOEK

SAMENWONING RELEVANTE ARTIKELS UIT HET BELGISCH BURGERLIJK WETBOEK WETTELIJKE SAMENWONING RELEVANTE ARTIKELS UIT HET BELGISCH BURGERLIJK WETBOEK BOEK III TITEL Vbis WETTELIJKE SAMENWONING Artikel 1475 Onder wettelijke samenwoning wordt verstaan de toestand van samenleven

Nadere informatie

VR DOC.0453/2BIS

VR DOC.0453/2BIS VR 2018 0405 DOC.0453/2BIS Ontwerp van decreet tot modernisering van de erf- en schenkbelasting, aangepast aan het nieuwe erfrecht DE VLAAMSE REGERING, Op voorstel van de Vlaamse minister van Begroting,

Nadere informatie

1. De wetgever heeft reeds in uw plaats gedacht

1. De wetgever heeft reeds in uw plaats gedacht 1. De wetgever heeft reeds in uw plaats gedacht 1.1. U HEEFT VOORAF NIETS GEREGELD Voor zover u geen testament opgemaakt heeft, heeft de wetgever de erfgenamen ingedeeld in vier categorieën, waarvan hij

Nadere informatie

De hervorming van het erfrecht. Grote lijnen van de wet van 31 juli 2017 en aandachtspunten Vlaamse registratie- en erfbelasting

De hervorming van het erfrecht. Grote lijnen van de wet van 31 juli 2017 en aandachtspunten Vlaamse registratie- en erfbelasting De hervorming van het erfrecht Grote lijnen van de wet van 31 juli 2017 en aandachtspunten Vlaamse registratie- en erfbelasting Inleiding Inleiding Wet van 31 juli 2017 tot wijziging van het Burgerlijk

Nadere informatie

Uw persoonlijke documentenmap: alles over uw testament

Uw persoonlijke documentenmap: alles over uw testament Uw persoonlijke documentenmap: alles over uw testament Wat is er mooier dan uw naasten en toekomstige generaties een toekomst vrij van kanker na te laten? Stichting Wereld Kanker Onderzoek Fonds (WCRF

Nadere informatie

We sluiten onze ogen niet voor mensen in nood. Maak een blijvend verschil door een deel van uw nalatenschap te schenken

We sluiten onze ogen niet voor mensen in nood. Maak een blijvend verschil door een deel van uw nalatenschap te schenken We sluiten onze ogen niet voor mensen in nood Maak een blijvend verschil door een deel van uw nalatenschap te schenken 1 Medair/Nath Fauveau De waarden die we doorgeven aan de volgende generatie zijn onze

Nadere informatie

DOSSIER. De Burgerlijke Maatschap

DOSSIER. De Burgerlijke Maatschap DOSSIER De Burgerlijke Maatschap U wil uw beleggingsportefeuille nu al aan uw kinderen schenken, maar tegelijk wenst u ook controle te blijven houden en inkomsten te ontvangen? In dat geval kan de burgerlijke

Nadere informatie

ERFRECHT. hoe regel ik mijn nalatenschap? Alles over erven en erfrecht op een rijtje

ERFRECHT. hoe regel ik mijn nalatenschap? Alles over erven en erfrecht op een rijtje ERFRECHT hoe regel ik mijn nalatenschap? Alles over erven en erfrecht op een rijtje Wat vindt u in dit boekje? In dit boekje leggen wij u uit waar u rekening mee moet houden als u uw nalatenschap gaat

Nadere informatie

E E N A N T W O O R D O P A L U W V R A G E N O V E R T E S T A M E N T E N. Geef het leven door!

E E N A N T W O O R D O P A L U W V R A G E N O V E R T E S T A M E N T E N. Geef het leven door! E E N A N T W O O R D O P A L U W V R A G E N O V E R T E S T A M E N T E N Geef het leven door! Inhoud Inleiding........................ 01 we repair lives................. 03 in mijn testament...........

Nadere informatie

Beobank en EY slaan de handen in elkaar voor nieuwe dienst inzake schenkingen en successieplanning

Beobank en EY slaan de handen in elkaar voor nieuwe dienst inzake schenkingen en successieplanning Beobank en EY slaan de handen in elkaar voor nieuwe dienst inzake schenkingen en successieplanning Marc Danneels Head of Investment Products & Advisory Beobank 15 november 2014 Beobank geeft zelf geen

Nadere informatie

Begripsbepaling H OOFDSTUK

Begripsbepaling H OOFDSTUK H OOFDSTUK Begripsbepaling I 1. WETTELIJKE DEFINITIE Artikel 1075 van het Belgisch Burgerlijk Wetboek (hierna BW) bepaalt: De vader, de moeder en andere bloedverwanten in de opgaande lijn kunnen hun goederen

Nadere informatie

Erven en schenken. in

Erven en schenken. in Erven en schenken in 2010 www.netwerknotarissen.nl Als je een schenking doet of ontvangt, krijg je met belastingen te maken. Ook als je aan iemand bij je overlijden iets wilt nalaten of je ontvangt een

Nadere informatie