Uw bijdrage maakt wel degelijk het verschil. Palliatief Netwerk Arrondissement Leuven

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Uw bijdrage maakt wel degelijk het verschil. Palliatief Netwerk Arrondissement Leuven"

Transcriptie

1 Uw bijdrage maakt wel degelijk het verschil Palliatief Netwerk Arrondissement Leuven

2

3 Palliatieve zorg Palliatieve zorg is een intensieve, persoonlijke zorg voor zieken in hun laatste levensfase als er geen middelen meer voorhanden zijn om te genezen. Het is een totaalzorg met aandacht voor de diverse aspecten van het ziek-zijn. Dat geldt uiteraard voor het lichamelijk comfort, maar ook voor het omgaan met gevoelens van angst, verdriet, hoop, ontreddering, Palliatieve zorg geeft ondersteuning en leert de zieke en zijn omgeving omgaan met een verminderde privacy en een groeiende afhankelijkheid. Tot slot bieden de palliatieve zorgverleners een luisterend oor voor het levensverhaal van de zieke, voor levensvragen en tal van ethische overwegingen. Wat is Panal? Panal wil als vereniging de palliatieve zorgcultuur verspreiden, onder meer door sterven en rouw terug bespreekbaar te maken. Als netwerk hebben wij samenwerkingsovereenkomsten met de regionale partners uit de gezondheids- en welzijnssector. Vlaanderen is opgedeeld in vijftien regio s met elk een eigen netwerk. Ze worden overkoepeld door de Federatie Palliatieve Zorg Vlaanderen. Panal omvat het arrondissement Leuven met zijn inwoners in dertig steden en gemeenten. Wat doet dit netwerk? Panal is actief op twee terreinen: - enerzijds het verspreiden van kennis over palliatieve zorg aan diverse groepen - anderzijds advies en ondersteuning geven aan de zorgverstrekkers van de individuele patiënten. Het netwerk heeft volgende opdrachten: - opleiding en navorming geven aan hulpverleners - de samenwerking bevorderen tussen de verschillende partners die verantwoordelijk zijn voor palliatieve zorg, voornamelijk via het organiseren van werkgroepen - opleiding, navorming en intervisie aanbieden aan vrijwilligers in de palliatieve zorg - sensibiliseren van het grote publiek voor een palliatieve zorgcultuur via voordrachten, via het tijdschrift Panal Nieuws, via de website

4 Wat is de taak van de Multidisciplinaire Begeleidingsequipe (MBE) of thuiszorgequipe? Deze equipe bestaat uit verpleegkundig-consulenten die desgewenst aan huis kunnen komen, een huisarts-consulent en een psycholoog. De thuiszorgequipe zoekt mee naar comfort bij pijn en hinderlijke symptomen en geeft informatie over gespecialiseerde hulpmiddelen (spuitaandrijver, anti-doorligmatrassen, ). Hoewel ernaar gestreefd wordt dat zieken de laatste levensfase in hun vertrouwde milieu kunnen doorbrengen, worden - indien nodig - andere zorgmogelijkheden (palliatieve residentiële eenheid, ziekenhuis,... ) afgewogen. Psychologische bijstand en spirituele ondersteuning van de patiënt en zijn omgeving verdienen alle aandacht. Hierbij wordt aan geen enkele vraag over beslissingen rond het levenseinde voorbijgegaan. De thuiszorgequipe of MBE van Panal neemt de zorg niet over, maar werkt samen met de vertrouwde hulpverleners van de patiënt. Zo is de MBE dag en nacht bereikbaar en helpen zij de zorg te coördineren en te organiseren.

5 Vrijwilligers in de palliatieve zorg Palliatieve zorg ten gronde uitbouwen en realiseren is niet mogelijk zonder vrijwilligers. Ze kunnen zich engageren binnen de thuiszorg of op één van de palliatieve eenheden. Deze vrijwilligers geven een extra dimensie aan de palliatieve zorg en zorgen voor de ondersteuning van de patiënt en diens omgeving. In het arrondissement Leuven zijn momenteel vier vrijwilligersorganisaties actief. Elke palliatieve eenheid heeft zijn vrijwilligersgroep. Zo is in het H.-Hartziekenhuis de palliatieve eenheid De Brug actief en is er de palliatieve eenheid in het Sint-Pietersziekenhuis, deel van de Universitaire Ziekenhuizen Leuven. Binnen de thuiszorg zijn twee vrijwilligersgroepen actief: de vrijwilligers Pallium vzw voor de regio Leuven en de vrijwilligers van Diest, voor de regio Diest. In de toekomst worden deze vrijwilligersgroepen verder uitgebouwd in thuisvervangende milieus zoals rust- en verzorgingstehuizen en instellingen voor mindervaliden.

6 Ook u kunt Panal op verschillende manieren steunen De overheidssubsidies dekken lang niet de kosten van het personeel en de werking van de palliatieve netwerken. Daarom is Panal voor het uitbouwen en realiseren van zijn werking afhankelijk van uw steun. Er zijn verschillende manieren om onze organisatie te helpen. 1. Giften Giften worden voornamelijk gebruikt voor de aankoop van materialen die rechtstreeks de zorg voor de patiënten bevorderen. Deze giften zijn fiscaal aftrekbaar vanaf 30 per jaar. 2. Schenkingen U kunt reeds bij leven een deel van uw vermogen aan een goed doel schenken. Alle schenkingen moeten bij notariële acte gebeuren. Voor een vzw bedragen de schenkingsrechten 7%. Uitzondering op deze regel is de handgift. Een handgift die meer dan drie jaar voor een overlijden werd overgemaakt is bovendien vrijgesteld van erfenisrechten. 3. Het testament In een testament wordt vastgelegd wat er met uw nalatenschap gebeurt. Naast familie en vrienden kunt u ook een goed doel opnemen in uw testament. Een testament is niet noodzakelijk definitief. U kunt het steeds herroepen of wijzigen. Met een legaat maakt u een keuze voor de toekomst. Vzw s betalen 8,8% erfenisrecht op uw legaat. Wanneer is een testament aangewezen? Voordat we ingaan op deze vraag moeten we eigenlijk eerst stilstaan bij de vraag wat er gebeurt als u geen testament heeft. Veel mensen laten geen testament opmaken, maar zijn onvoldoende op de hoogte van de gevolgen. Als er geen testament is opgemaakt, regelt de wet aan wie de nalatenschap toekomt. Een testament is dus van belang als u wilt afwijken van de wettelijke verdeling. Die deelt de erfgenamen op in verschillende categorieën. Afstammelingen en de langstlevende echtgenoot zijn erfgenamen die recht hebben op een deel van uw nalatenschap.

7 Daarnaast kunt u vrij de bestemming bepalen van een bepaald deel, afhankelijk van het aantal afstammelingen. Het spreekt vanzelf dat u naast uw familie en vrienden ook een organisatie voor een goed doel in uw testament kunt bedenken. Daarnaast kunt u vrij de bestemming bepalen van een beschikbaar deel. Dit beschikbaar deel is afhankelijk van het aantal afstammelingen, maar bedraagt altijd minstens 1/4 van uw vermogen. De aanwezigheid van een testament neemt - ook voor de nabestaanden - veel onduidelijkheid en verwarring weg op het moment dat de erfenis ter sprake komt. Natuurlijk kunt u naast uw familie en vrienden ook een ideële organisatie in uw testament bedenken. Welke verschillende soorten testamenten heb je? Het authentiek testament wordt door de notaris opgesteld in bijzijn van twee getuigen (kost: +/- 200) en heeft volledige bewijskracht. Het wordt automatisch geregistreerd in een nationaal register en belanghebbenden kunnen het opvragen bij uw overlijden. Het eigenhandig testament wordt door uzelf met de hand geschreven, gedateerd en getekend. De bewijskracht is betwistbaar als kan aangetoond worden dat het geschrift of de handtekening niet van uzelf zijn. Er is in principe geen registratie. Het internationaal testament is door u opgesteld en in bijzijn van twee getuigen aan een notaris overhandigd. Het heeft dezelfde bewijskracht als het authentiek testament.

8 De verschillende soorten legaten Bij een algemeen legaat laat u de algemeenheid van uw goederen na aan één of meerdere personen of organisaties. De erfgenamen dienen een aangifte in en betalen de erfenisrechten. Bij een legaat onder algemene titel laat u een vastgesteld gedeelte of een bepaald onderdeel van uw vermogen na. Bijvoorbeeld 1/2 van alle goederen (roerend en/of onroerend...) Bij een bijzonder legaat kunt u een bepaald voorwerp of een geldsom nalaten, eventueel vrij van successierechten. De rechten komen dan extra ten laste van de algemene legataris. Een duo-legaat (ook een legaat onder last) bestaat in een verbintenis/voorwaarde om iets te doen. Bijvoorbeeld: u laat uw levenspartner een huis na en geeft een vereniging een legaat onder last dat bestaat uit de rest van uw vermogen. Als voorwaarde stelt u dat de vereniging ook de successierechten voor de begunstigde, in dit voorbeeld uw levenspartner, betaalt. Dankzij het duo-legaat kan de begunstigde evenveel krijgen (of zelfs meer), terwijl u toch het goede doel steunt. Een eenvoudig rekenvoorbeeld Bij een gewoon legaat Jan heeft geen kinderen. Hij laat na aan zijn nichtje Inge. Hij laat niets na aan een goed doel. Inge betaalt 45% successierechten op de schijf tot (hoogste tarief voor neven, nichten, tantes, ooms en vreemden ) = x 45% = Inge houdt over: =

9 Bij een duo-legaat Jan laat opnieuw na. Dit keer verdeelt hij zijn vermogen tussen zijn nichtje Inge die krijgt en Panal dat krijgt. Hij doet dit via de techniek van het duo-legaat. Inge betaalt geen successierechten, want die worden door Panal betaald. Inge houdt dus netto over: Panal betaalt: x 45% (de successierechten van het deel dat Inge krijgt tegen het tarief tussen ooms en nichten) = x 8,8% (de successierechten van het deel dat Panal krijgt, tegen het voorkeurtarief voor erkende organisaties) = 880. Totaal = = Panal houdt netto over: = LET OP! Dit is een voorbeeld op basis van een eenvoudige situatie. Het duo-legaat levert niet altijd een (even groot) voordeel op, al was het maar omdat de successierechten variëren naargelang de graad van verwantschap. Als u overweegt een deel van uw vermogen aan een organisatie na te laten, raadpleeg dan altijd een notaris!

10 Na het lezen van onze brochure wilt u Panal vzw misschien een schenking doen? Uw notaris is de geschikte persoon om u te helpen en te begeleiden in deze moeilijke en ingewikkelde materie. U kunt Panal natuurlijk ook steunen door een overschrijving op onze rekening Vanaf een storting van 30 krijgt u een fiscaal attest. Meer info op

11 Namens alle begeleide patiënten en hun families, namens het bestuur en de medewerkers van Panal vzw, hartelijk dank! Palliatief Netwerk Arrondissement Leuven

12 Palliatief Netwerk Arrondissement Leuven Palliatief Netwerk Arrondissement Leuven vzw Waversebaan Heverlee Tel. 016/ Fax. 016/ Met de steun van:

FAQ Schenkingen en Legaten

FAQ Schenkingen en Legaten FAQ Schenkingen en Legaten SCHENKINGEN EN LEGATEN AAN DOMINIEK SAVIO Waarom kiezen voor Dominiek Savio voor een schenking of (duo)legaat? Dominiek Savio wil voor kinderen, jongeren en volwassenen met een

Nadere informatie

Een goed doel opnemen in uw testament? Voordelen. Alles is goed geregeld. Uw nalatenschap krijgt een zinvolle bestemming.

Een goed doel opnemen in uw testament? Voordelen. Alles is goed geregeld. Uw nalatenschap krijgt een zinvolle bestemming. Een goed doel opnemen in uw testament? Voordelen Alles is goed geregeld. Uw nalatenschap krijgt een zinvolle bestemming. Uw begunstigden genieten van een fiscaal voordeel. Informatiebrochure 1 Een goed

Nadere informatie

Gids voor wie iets wil nalaten aan een goed doel

Gids voor wie iets wil nalaten aan een goed doel Gids voor wie iets wil nalaten aan een goed doel Veel mensen zien er tegen op om een testament op te stellen. Vaak schuift men dit voor zich uit omdat men het te ingewikkeld vindt. Het is echter belangrijk

Nadere informatie

Is er leven na de dood?

Is er leven na de dood? Is er leven na de dood? DE DOOD IS EEN DEEL VAN HET LEVEN. MAAR WAT GEBEURT ER MET MIJN BEZIT ALS IK NU PLOTS ZOU OVERLIJDEN? WAT HEB IK EN AAN WIE WIL IK WAT GEVEN? OF LAAT IK ALLES AAN DE STAAT? IS ER

Nadere informatie

Goed geven! Dirk Vercoutter van testament.be 20/09/14

Goed geven! Dirk Vercoutter van testament.be 20/09/14 Goed geven! Dirk Vercoutter van testament.be 20/09/14 Testamenten en legaten Een gebaar voor het leven 1 IS ER LEVEN NA DE DOOD? DE DOOD IS EEN DEEL VAN HET LEVEN. MAAR WAT GEBEURT ER MET MIJN BEZIT ALS

Nadere informatie

Steunfondsbrochure. Enkele wenken. voor wie een legaat wil toekennen aan. Middelares en Koningin. Middelares en Koningin Diestsevest Leuven

Steunfondsbrochure. Enkele wenken. voor wie een legaat wil toekennen aan. Middelares en Koningin. Middelares en Koningin Diestsevest Leuven Steunfondsbrochure Enkele wenken voor wie een legaat wil toekennen aan Middelares en Koningin Middelares en Koningin Diestsevest 55 3000 Leuven Tel. 016 30 82 10 Fax 016 29 52 13 www.montfortsite.be middelares@montfortsite.be

Nadere informatie

DE SUCCESSIE- EN SCHENKINGSRECHTEN: OFFICIËLE TARIEVEN

DE SUCCESSIE- EN SCHENKINGSRECHTEN: OFFICIËLE TARIEVEN DE SUCCESSIE- EN SCHENKINGSRECHTEN: OFFICIËLE TRIEVEN De successie- en schenkingsrechten verschillen per gewest.. DE SUCCESSIERECHTEN EN DE SCHENKINGSRECHTEN IN HET BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST 1. SUCCESSIERECHTEN

Nadere informatie

Een legaat of gift ten bate van de Gemeenschap van Sant Egidio

Een legaat of gift ten bate van de Gemeenschap van Sant Egidio Een legaat of gift ten bate van de Gemeenschap van Sant Egidio I. Legaten en grotere giften U mag vrij bepalen aan wie uw nalatenschap toekomt. De enige beperking is het voorbehouden erfdeel dat alleszins

Nadere informatie

nalatenschap Een manier om het leven verder te zetten

nalatenschap Een manier om het leven verder te zetten De nalatenschap Een manier om het leven verder te zetten Aan uw testament werken is niet altijd gemakkelijk. Het is echter voor ieder van u de enige manier om te garanderen dat uw wensen perfect gerespecteerd

Nadere informatie

Steunfondsbrochure. Enkele wenken. voor wie een legaat wil toekennen aan. middelares en koningin IBAN: BE BIC: BPOTBEB1

Steunfondsbrochure. Enkele wenken. voor wie een legaat wil toekennen aan. middelares en koningin IBAN: BE BIC: BPOTBEB1 Steunfondsbrochure Enkele wenken voor wie een legaat wil toekennen aan Middelares en Koningin steunfonds voor middelares en koningin IBAN: BE12 0000 4099 1792 BIC: BPOTBEB1 Middelares en Koningin Diestsevest

Nadere informatie

Uw testament kan jongeren kansen geven!

Uw testament kan jongeren kansen geven! Uw testament kan jongeren kansen geven! Onze prioriteit gaat naar de doelloze, verlaten en bedreigde jeugd. Don Bosco Goede vrienden van Don Bosco, Op de één of andere manier voelt u zich verbonden met

Nadere informatie

Wat kan u betekenen voor de maatschappelijke dienstverlening van de stad Geraardsbergen?

Wat kan u betekenen voor de maatschappelijke dienstverlening van de stad Geraardsbergen? OCMW Geraardsbergen Wat kan u betekenen voor de maatschappelijke dienstverlening van de stad Geraardsbergen? Bent u begaan met de maatschappij? Zeker en vast! Heeft u er al eens aan gedacht om een gift

Nadere informatie

U wil onze werking steunen EN tegelijk een groot voordeel doen? Plaats Turnkring OGK in uw testament! INFORMATIE DUO-LEGATEN EN SCHENKING

U wil onze werking steunen EN tegelijk een groot voordeel doen? Plaats Turnkring OGK in uw testament! INFORMATIE DUO-LEGATEN EN SCHENKING U wil onze werking steunen EN tegelijk een groot voordeel doen? Plaats Turnkring OGK in uw testament! INFORMATIE over DUO-LEGATEN EN SCHENKING Voor de inrichting van een noodzakelijke gymnastiekhal hebben

Nadere informatie

Met uw legaat redt u mensenlevens

Met uw legaat redt u mensenlevens Artsen Zonder Vakantie in uw testament Met uw legaat redt u mensenlevens Neem een goed doel op in uw testament en vergroot de erfenis van wie u dierbaar is. Hoe werkt het? Wij beantwoorden uw vragen over

Nadere informatie

Uw testament. met een duolegaat? Goed nieuws voor uw erfgenamen én het goede doel. Hoe werkt het? Cijfervoorbeelden Hoe eraan beginnen?

Uw testament. met een duolegaat? Goed nieuws voor uw erfgenamen én het goede doel. Hoe werkt het? Cijfervoorbeelden Hoe eraan beginnen? Uw testament met een duolegaat? Hoe werkt het? Cijfervoorbeelden Hoe eraan beginnen? Goed nieuws voor uw erfgenamen én het goede doel Paraat. Altijd, overal. Wat gebeurt er met uw geld, huis, beleggingen,

Nadere informatie

Schenk een legaat of duo-legaat aan de Clemensactie...hun toekomst, onze zorg.

Schenk een legaat of duo-legaat aan de Clemensactie...hun toekomst, onze zorg. Schenk een legaat of duo-legaat aan de Clemensactie...hun toekomst, onze zorg. Hoe het begon? Clemensactie in actie in Congo Vlaamse redemptoristen hebben jaren het beste van zichzelf gegeven als missionarissen

Nadere informatie

En als zij nu één van uw erfgenamen zouden zijn? Geef kwetsbare kinderen een thuis en een toekomst!

En als zij nu één van uw erfgenamen zouden zijn? Geef kwetsbare kinderen een thuis en een toekomst! En als zij nu één van uw erfgenamen zouden zijn? Geef kwetsbare kinderen een thuis en een toekomst! Via een legaat kan u zowel uw dierbaren als kinderen die er helemaal alleen voor staan iets moois nalaten.

Nadere informatie

HET OPEN POORTJE VZW vraagt uw hulp via het DUO-LEGAAT UW FINANCIËLE STEUN KAN ONS HELPEN OM KWETSBARE GEZINNEN MET JONGE KINDEREN TE HELPEN!

HET OPEN POORTJE VZW vraagt uw hulp via het DUO-LEGAAT UW FINANCIËLE STEUN KAN ONS HELPEN OM KWETSBARE GEZINNEN MET JONGE KINDEREN TE HELPEN! HET OPEN POORTJE VZW vraagt uw hulp via het DUO-LEGAAT UW FINANCIËLE STEUN KAN ONS HELPEN OM KWETSBARE GEZINNEN MET JONGE KINDEREN TE HELPEN! Een overzicht van onze afdelingen: Antwerpen CKG Het Open Poortje

Nadere informatie

Uw testament en het duolegaat

Uw testament en het duolegaat Uw testament en het duolegaat Hoe werkt het? Cijfervoorbeelden Zij bestaan de mensen die buitenspel staan in het samenleven. In hun ogen lees je de vraag: Wie zeg je dat ik ben? Wat denk jij van mij? Ben

Nadere informatie

Vormingplus heet u welkom

Vormingplus heet u welkom Vormingplus heet u welkom Geen testament? de wet regelt alles Wel een testament? u kiest zelf wat er met uw bezit gebeurt soms beperkt familie en vrienden goed doel komen eerst aan bod: kinderen en kleinkinderen

Nadere informatie

ERFENIS, SCHENKING EN SUCCESSIERECHTEN. Advocaten Meersman & Van Keer Willem Tellstraat 22 9000 GENT 09 225 80 30

ERFENIS, SCHENKING EN SUCCESSIERECHTEN. Advocaten Meersman & Van Keer Willem Tellstraat 22 9000 GENT 09 225 80 30 ERFENIS, SCHENKING EN SUCCESSIERECHTEN. Advocaten Meersman & Van Keer Willem Tellstraat 22 9000 GENT 09 225 80 30 ERVEN. 1. Erfgenamen kun je kiezen voor zover de reservataire erfgenamen hun deel krijgen.

Nadere informatie

WIE IS ONZE ERFGENAAM?

WIE IS ONZE ERFGENAAM? WIE IS ONZE ERFGENAAM? WELDOEN DOOR NA TE LATEN Handreiking voor christenen bij het maken van een testament. Vrije Evangelische Gemeente Heerde Pastorale Handreiking 3 INLEIDING Veel mensen zien op tegen

Nadere informatie

STICHTING VRIENDEN VAN ST JANSDAL

STICHTING VRIENDEN VAN ST JANSDAL STICHTING VRIENDEN VAN ST JANSDAL SCHENKEN EN NALATEN HARDERWIJK Missie van de Stichting Vrienden van het St Jansdal Het bevorderen van het welzijn van de patiënten van het ziekenhuis St Jansdal Motto:

Nadere informatie

UW TESTAMENT met een DUOLEGAAT?

UW TESTAMENT met een DUOLEGAAT? UW TESTAMENT met een DUOLEGAAT? Goed nieuws voor uw erfgenamen én het goede doel vzw Belgisch KankerFonds voor Dieren Wie zijn we? vzw Belgisch KankerFonds voor Dieren is een vereniging die zich belangeloos

Nadere informatie

info-brochure legaten Vlaanderen

info-brochure legaten Vlaanderen info-brochure legaten Vlaanderen Wat doet Geneeskunde voor de Derde Wereld? Geneeskunde voor de Derde (G3W) Wereld komt op voor het recht op gezondheid voor iedereen. Voor elk mens en elke gemeenschap

Nadere informatie

» LEXICON» VOORZORGSMAATREGELEN BIJ HET OPSTELLEN VAN EEN TESTAMENT» BEKNOPT OVERZICHT» VRAGEN/ANTWOORDEN» NUTTIGE LINKS

» LEXICON» VOORZORGSMAATREGELEN BIJ HET OPSTELLEN VAN EEN TESTAMENT» BEKNOPT OVERZICHT» VRAGEN/ANTWOORDEN» NUTTIGE LINKS PRAKTISCHE GIDS Veronique de Viguerie» LEXICON» VOORZORGSMAATREGELEN BIJ HET OPSTELLEN VAN EEN TESTAMENT» BEKNOPT OVERZICHT» VRAGEN/ANTWOORDEN» NUTTIGE LINKS 2 LEXICON» Algemeen legataris:» Beschikbaar

Nadere informatie

berekening en tarieven

berekening en tarieven Page 1 of 6 Leven - Schenken en Erven Schenkingsrechten in Vlaanderen: tarieven Net zoals bij successies worden de heffingen op schenkingen, de belastbare basis en de eventuele vrijstellingen door elk

Nadere informatie

Samen kunnen we nog zoveel doen!

Samen kunnen we nog zoveel doen! Samen kunnen we nog zoveel doen! Ook als genezen niet meer kan... Wat is palliatieve zorg? Onder palliatieve zorg valt alle zorg die erop gericht is patiënten, voor wie genezing niet meer mogelijk is,

Nadere informatie

Successieplanning. Jan Van Ermengem Notaris te Meerhout

Successieplanning. Jan Van Ermengem Notaris te Meerhout Successieplanning Jan Van Ermengem Notaris te Meerhout Inhoud 1. Hoe wordt het huwelijksvermogen verdeeld bij overlijden? 2. Hoe wordt de nalatenschap verdeeld? 3. Hoe worden successierechten berekend?

Nadere informatie

Palliatieve zorg. Beste patiënt

Palliatieve zorg. Beste patiënt Beste patiënt Wij zijn er ons van bewust dat de stap naar palliatieve zorg een grote stap is. Als team willen wij u hierbij zoveel mogelijk ondersteunen en helpen. Daarom geven wij u graag de nodige informatie

Nadere informatie

Deel 1 - U bent gehuwd. Wat betekent dit voor uw bezittingen?

Deel 1 - U bent gehuwd. Wat betekent dit voor uw bezittingen? Inhoudstafel Voorwoord 1 Deel 1 - U bent gehuwd Wat betekent dit voor uw bezittingen? 1 U bent gehuwd zonder huwelijks contract 5 11 Wat betekent dit eigenlijk? 5 12 Welke goederen zijn van wie? 5 121

Nadere informatie

De gezinswoning voor 99,6 % legateren aan de langstlevende?

De gezinswoning voor 99,6 % legateren aan de langstlevende? De gezinswoning voor 99,6 % legateren aan de langstlevende? De laatste tijd komen steeds vaker testamenten voor waarbij de ene echtgenoot aan de andere 99,6 % van de gezinswoning in volle eigendom legateert

Nadere informatie

PRAKTISCHE GIDS » LEXICON» VOORZORGSMAATREGELEN BIJ HET OPSTELLEN VAN EEN TESTAMENT» BEKNOPT OVERZICHT» VRAGEN/ANTWOORDEN» NUTTIGE LINKS

PRAKTISCHE GIDS » LEXICON» VOORZORGSMAATREGELEN BIJ HET OPSTELLEN VAN EEN TESTAMENT» BEKNOPT OVERZICHT» VRAGEN/ANTWOORDEN» NUTTIGE LINKS DOKTERS VAN DE WERELD PRAKTISCHE GIDS - SCHENK ONS UW LAATSTE WENS PRAKTISCHE GIDS Veronique de Viguerie» LEXICON» VOORZORGSMAATREGELEN BIJ HET OPSTELLEN VAN EEN TESTAMENT» BEKNOPT OVERZICHT» VRAGEN/ANTWOORDEN»

Nadere informatie

Neem een goed doel op in je testament

Neem een goed doel op in je testament Ook als je er niet meer bent, kan je nog meer betekenen dan je denkt. Neem een goed doel op in je testament Een initiatief van vzw in samenwerking met 2 We denken liever niet aan de dag dat we er niet

Nadere informatie

Beknopte inhoudstafel (Vóór elk deel vind je de gedetailleerde inhoudstafel van dat deel. De nummers verwijzen naar de bladzijden.

Beknopte inhoudstafel (Vóór elk deel vind je de gedetailleerde inhoudstafel van dat deel. De nummers verwijzen naar de bladzijden. 5 Beknopte inhoudstafel (Vóór elk deel vind je de gedetailleerde inhoudstafel van dat deel. De nummers verwijzen naar de bladzijden.) Inleiding 13 Deel I. Erven 19 Hoofdstuk 1. Wie is erfgenaam en wat

Nadere informatie

1. (Een gewone) hand- en/of bankgift

1. (Een gewone) hand- en/of bankgift 1. (Een gewone) hand- en/of bankgift 1.1. WAT HOUDT ZO N HAND- OF BANKGIFT PRECIES IN? 1.1.1. Schenken zonder schenkingsrechten! Schenking is in principe notarieel. Dat is in ieder geval het basisprincipe

Nadere informatie

Hebt u ook honger gekend tijdens de oorlog?

Hebt u ook honger gekend tijdens de oorlog? Hebt u ook honger gekend tijdens de oorlog? Mevrouw, mijnheer, Oorlog. Ook in ons land hebben wij geweten hoe dat voelt. Hoe het is om zich niet veilig te voelen. Hoe het voelt om écht honger te hebben.

Nadere informatie

1. DE NOTARIS. Maart 2014

1. DE NOTARIS. Maart 2014 DOSSIER: DE NOTARIS 1. DE NOTARIS Maart 2014 Op sleutelmomenten in je leven kan je onafhankelijk advies gebruiken. Bij een huwelijk of bij de aankoop van een woning bijvoorbeeld maar ook bij een echtscheiding

Nadere informatie

6. Palliatieve zorg, vroegtijdige zorgplanning en euthanasie

6. Palliatieve zorg, vroegtijdige zorgplanning en euthanasie 6. Palliatieve zorg, vroegtijdige zorgplanning en euthanasie 6.1 Palliatieve zorg Palliatieve zorg is de totaalzorg voor mensen met een levensbedreigende aandoening bij wie geen genezende behandeling meer

Nadere informatie

Engagementsverbintenis. Gezondheidszorg in eerste lijn en thuisvervangende milieus Het Leven Helpen vzw Netwerk Palliatieve Zorg Zuid-Oost-Vlaanderen

Engagementsverbintenis. Gezondheidszorg in eerste lijn en thuisvervangende milieus Het Leven Helpen vzw Netwerk Palliatieve Zorg Zuid-Oost-Vlaanderen Engagementsverbintenis Gezondheidszorg in eerste lijn en thuisvervangende milieus Het Leven Helpen vzw Netwerk Palliatieve Zorg Zuid-Oost-Vlaanderen Deze overeenkomst bepaalt de samenwerking tussen: enerzijds

Nadere informatie

Wat is een schenking? De handgift. Schenking per overschrijving

Wat is een schenking? De handgift. Schenking per overschrijving Wat is een schenking? Een schenking is een overeenkomst waarbij een schenker gratis en onherroepelijk afstand doet van een roerend of onroerend goed ten gunste van een begiftigde, en waarbij de begiftigde

Nadere informatie

SCHENKEN EN NALATEN VOOR HET BEHOUD VAN ONS ERFGOED

SCHENKEN EN NALATEN VOOR HET BEHOUD VAN ONS ERFGOED SCHENKEN EN NALATEN VOOR HET BEHOUD VAN ONS ERFGOED Ons erfgoed is wat we nalaten aan komende generaties. Monumenten zijn er voor de eeuwigheid. Althans, dat is de bedoeling. Toch zijn er tal van gevaren

Nadere informatie

Je rechten bij erfenis

Je rechten bij erfenis Je rechten bij erfenis Wie zijn je erfgenamen? De principes Bloedverwanten + echtgenoot + WSW partner + geadopteerden Volgorde? Eerst de ORDEN : de eerste orde sluit alle volgende uit Eerste orde : afstammelingen

Nadere informatie

Schenken en nalaten aan goede doelen

Schenken en nalaten aan goede doelen Schenken en nalaten aan goede doelen Om hun doelstelling te bereiken zijn de meeste goede doelen voor een groot deel afhankelijk van de financiële steun van particulieren. Naast de bekende manieren om

Nadere informatie

MAAK IK EEN TESTAMENT? Erven en onterven. Prof. Walter Pintens

MAAK IK EEN TESTAMENT? Erven en onterven. Prof. Walter Pintens MAAK IK EEN TESTAMENT? Erven en onterven Prof. Walter Pintens 1 Wettelijk stelsel 3 vermogens Eigen vermogen Man - Goederen verkregen vóór het huwelijk; - Goederen verkregen tijdens het huwelijk om niet:

Nadere informatie

DE OVERGANG WEGENS OVERLIJDEN ENKELE OPLOSSINGEN DIE VERBAND HOUDEN MET EEN TESTAMENT

DE OVERGANG WEGENS OVERLIJDEN ENKELE OPLOSSINGEN DIE VERBAND HOUDEN MET EEN TESTAMENT DE OVERGANG WEGENS OVERLIJDEN ENKELE OPLOSSINGEN DIE VERBAND HOUDEN MET EEN TESTAMENT Naast de schenking, het voornaamste burgerrechtelijk vehikel om een toekomstige nalatenschap fiscaal te optimaliseren,

Nadere informatie

Levensdossier Deel 3 MIJN CODICIL

Levensdossier Deel 3 MIJN CODICIL Levensdossier Deel 3 MIJN CODICIL Voorwoord Voor u ligt een belangrijk document: Met dit levensdossier legt u alle relevante gegevens vast die uw familie, partner, executeur, notaris of anderen moeten

Nadere informatie

Ontwerp en realisatie: dienst communicatie UZ Leuven. Ook u kunt kanker bestrijden! mecenaat

Ontwerp en realisatie: dienst communicatie UZ Leuven. Ook u kunt kanker bestrijden! mecenaat Ontwerp en realisatie: dienst communicatie UZ Leuven Ook u kunt kanker bestrijden! Wat is het LKI? In België komen er per jaar 60 000 nieuwe kankerpatiënten bij. Het aantal diagnoses blijft stijgen, maar

Nadere informatie

Geven aan uw kerk. Fiscaal voordelig schenken van de kerkelijke bijdrage Nu geven voor later: een gift in het testament

Geven aan uw kerk. Fiscaal voordelig schenken van de kerkelijke bijdrage Nu geven voor later: een gift in het testament Geven aan uw kerk Fiscaal voordelig schenken van de kerkelijke bijdrage Nu geven voor later: een gift in het testament Inleiding Inhoud In deze brochure leest u alles over schenken en nalaten aan de Protestantse

Nadere informatie

INFORMATIEBUNDEL IN VERBAND

INFORMATIEBUNDEL IN VERBAND INFORMATIEBUNDEL IN VERBAND MET HET LEVENSEINDE 1/14 Colofon Samenstelling Inbreng gemeentelijke diensten T 016 85 30 20 Spoorwegstraat 6 3020 Herent www.herent.be Redactie Burgerzaken T 016 85 30 20 burgerzaken@herent.be

Nadere informatie

SUCCESSIERECHTEN IN FRANKRIJK EN NEDERLAND (2009)

SUCCESSIERECHTEN IN FRANKRIJK EN NEDERLAND (2009) SUCCESSIERECHTEN IN FRANKRIJK EN NEDERLAND (2009) Heering Associates Januari 2009 Heering Associates Jachthavenweg 121 1081 KM Amsterdam Postbus 75265 1070 AG Amsterdam 020-6789 527 www.heeringassociates.eu

Nadere informatie

Het Nieuwe Erfrecht. Roel Deseyn Federaal Volksvertegenwoordiger CD&V.

Het Nieuwe Erfrecht. Roel Deseyn Federaal Volksvertegenwoordiger CD&V. Het Nieuwe Erfrecht Roel Deseyn Federaal Volksvertegenwoordiger CD&V !2 PROGRAMMA INLEIDING OVERZICHT WETTELIJK ERFRECHT NIEUWE ERFRECHTWET GEEFT MEER VRIJHEID: WAT KAN IK ZELF REGELEN? ERF- EN SCHENKBELASTING

Nadere informatie

Uw legaat is hun toekomst

Uw legaat is hun toekomst Uw legaat is hun toekomst Artsen Zonder Grenzen in uw testament Francesco Zizola / Noor ANTWOORDEN OP UW VRAGEN OVER LEGATEN EN SCHENKINGEN 1 Sven Torfinn Een gebaar met een bijzondere waarde Terwijl u

Nadere informatie

Het nieuwe erfrecht Servais Verherstraeten Voorzitter CD&V-Kamerfractie

Het nieuwe erfrecht Servais Verherstraeten Voorzitter CD&V-Kamerfractie Het nieuwe erfrecht Servais Verherstraeten Voorzitter CD&V-Kamerfractie 2 PROGRAMMA INLEIDING OVERZICHT WETTELIJK ERFRECHT NIEUWE ERFRECHTWET GEEFT MEER VRIJHEID: WAT KAN IK ZELF REGELEN? ERF- EN SCHENKBELASTING

Nadere informatie

Het nieuwe erfrecht Servais Verherstraeten Voorzitter CD&V-Kamerfractie.

Het nieuwe erfrecht Servais Verherstraeten Voorzitter CD&V-Kamerfractie. Het nieuwe erfrecht Servais Verherstraeten Voorzitter CD&V-Kamerfractie 2 PROGRAMMA INLEIDING OVERZICHT WETTELIJK ERFRECHT NIEUWE ERFRECHTWET GEEFT MEER VRIJHEID: WAT KAN IK ZELF REGELEN? ERF- EN SCHENKBELASTING

Nadere informatie

Heering Associates. Het verschuldigd bedrag aan successierechten in Frankrijk dient als volgt te worden berekend:

Heering Associates. Het verschuldigd bedrag aan successierechten in Frankrijk dient als volgt te worden berekend: FRANS SUCCESSIERECHT De Franse fiscus heft bij iedere overgang "a titre gratuit", zo de schenker of de overledene zijn woonplaats ten tijde van schenking of overlijden buiten Frankrijk had, van de volgende

Nadere informatie

Aanvaarden Het accepteren van een erfdeel, inclusief de schulden. Hierdoor wordt iemand erfgenaam.

Aanvaarden Het accepteren van een erfdeel, inclusief de schulden. Hierdoor wordt iemand erfgenaam. Erfrecht Woordenboek Op onze website heb je een hoop moeilijke woorden en vaktermen gezien. We hebben steeds geprobeerd die goed uit te leggen. Waarschijnlijk lees je de komende tijd documenten die bol

Nadere informatie

Nalaten uw visie, onze toekomst

Nalaten uw visie, onze toekomst Nalaten uw visie, onze toekomst Zelfstandig leven met een visuele beperking Blind of slechtziend door het leven gaan, het overkomt steeds meer mensen. Dit komt onder meer door de vergrijzing en ziektes

Nadere informatie

Praat voor je gaat. Tijdige zorg voor het levenseinde

Praat voor je gaat. Tijdige zorg voor het levenseinde Praat voor je gaat. Tijdige zorg voor het levenseinde KWB Baal 15 februari 2016 1 Praten over je levenseinde Dat is voor later, ik wil daar nu nog niet aan denken Ik ben nog gezond en in de bloei van mijn

Nadere informatie

Zeehondencentrum Pieterburen is meer dan een ziekenhuis voor zeehonden in nood. Naast opvang en rehabilitatie willen wij de zeehonden in hun

Zeehondencentrum Pieterburen is meer dan een ziekenhuis voor zeehonden in nood. Naast opvang en rehabilitatie willen wij de zeehonden in hun Schenken & Nalaten Zeehondencentrum Pieterburen is meer dan een ziekenhuis voor zeehonden in nood. Naast opvang en rehabilitatie willen wij de zeehonden in hun leefomgeving zo veel mogelijk beschermen.

Nadere informatie

26/02/2018. Juridisch Adviesbureau NILAN v.o.f. Schenken. ik gehuwd ben en... mijn partner overlijdt?

26/02/2018. Juridisch Adviesbureau NILAN v.o.f. Schenken. ik gehuwd ben en... mijn partner overlijdt? Later is nu!! Juridisch Adviesbureau NILAN v.o.f. Paul Nijs Huwen Samenwonen Schenken Erven WAT ALS.? ik gehuwd ben en... mijn partner overlijdt? 1 Indien gehuwd zonder contract - wettelijk stelsel (scheiding

Nadere informatie

HOOFDSTUK 4. De reserve

HOOFDSTUK 4. De reserve HOOFDSTUK 4 De reserve 35. Grondbeginsel De wet (BW, art. 913 en volgende) legt een reserve vast ten gunste van sommige wettelijke erfgenamen (de wettige bloedverwanten in opgaande lijn, de bloedverwanten

Nadere informatie

Wat als ik niet meer beter word?

Wat als ik niet meer beter word? Wat als ik niet meer beter word? Als u te horen heeft gekregen dat u niet meer kunt genezen, is dat een harde boodschap. Deze boodschap roept veel vragen op, zoals: Deze folder is bedoeld voor mensen die

Nadere informatie

Hoe beveilig ik mijn partner?

Hoe beveilig ik mijn partner? Hoe beveilig ik mijn partner? Brussel, 22 oktober 2011 2 Agenda Planning tussen partners Samenwonenden Echtgenoten Civiel- en fiscaal statuut Instrumenten Van testament tot contract 3 Wettelijke bescherming

Nadere informatie

Hoofdstuk 3. Erven als huwelijkspartner

Hoofdstuk 3. Erven als huwelijkspartner 44 Hoofdstuk 3. Erven als huwelijkspartner Dag zei ik tegen haar dag kom Ik je nog eens tegen, glimlachend Maar de wind blies weg Haar gezicht in het water En ik knikte en ik werd onzichtbaar In het stille

Nadere informatie

Deel 1. Naar wie gaat uw nalatenschap?

Deel 1. Naar wie gaat uw nalatenschap? INHOUDSTAFEL Deel 1. Naar wie gaat uw nalatenschap? 1. Een aantal principes.................................................... 1 2. De zeven basisregels van het erfrecht....................................

Nadere informatie

I n f o r m a t i e v o o r p a t i ë n t e n. Zorgmogelijkheden in de palliatieve zorg

I n f o r m a t i e v o o r p a t i ë n t e n. Zorgmogelijkheden in de palliatieve zorg I n f o r m a t i e v o o r p a t i ë n t e n Zorgmogelijkheden in de palliatieve zorg 2 Inhoud Inl e i d i n g... 3 Ve r zo r g i n g t h u i s... 4 Ve r zo r g i n g o p een pa l l i at i e v e e e n

Nadere informatie

Inhoud. Deel 1 Analyse van de situatie 17. Woord vooraf 3 Inleiding 11

Inhoud. Deel 1 Analyse van de situatie 17. Woord vooraf 3 Inleiding 11 Inhoud Woord vooraf 3 Inleiding 11 Deel 1 Analyse van de situatie 17 Hoofdstuk 1 Inleiding 19 Hoofdstuk 2 De persoonlijke situatie 23 1 Inleiding 23 2 De familiale aspecten 23 2.1 De huidige burgerlijke

Nadere informatie

pijlers van UNICEF 24,5 miljoen kinderen werden ingeënt tegen mazelen. 19,9 miljoen kinderen kregen toegang tot zuiver water.

pijlers van UNICEF 24,5 miljoen kinderen werden ingeënt tegen mazelen. 19,9 miljoen kinderen kregen toegang tot zuiver water. De 3 grootste pijlers van UNICEF UNICEF werkt op globale schaal, op alle continenten en met een enorme waaier aan internationale, nationale en lokale partners om zo échte verandering te bereiken. Omdat

Nadere informatie

tarieven in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest

tarieven in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest uw AXA Bankagent of verzekeringsmakelaar In België biedt de AXA Groep u de keuze uit een ruime waaier van bank- en verzekeringsproducten die voor uw persoonlijke situatie een gepaste oplossing bieden.

Nadere informatie

PLANNEN ZONDER SCHENKEN. Legal Counsel Wealth Analysis & Planning

PLANNEN ZONDER SCHENKEN. Legal Counsel Wealth Analysis & Planning PLANNEN ZONDER SCHENKEN Legal Counsel Wealth Analysis & Planning Inhoud Inleiding Planning via huwelijkscontract Planning via testament Beding van aanwas Besluit 2 Inhoud Inleiding Planning via huwelijkscontract

Nadere informatie

Nalaten voor kwetsbaar leven

Nalaten voor kwetsbaar leven *Om privacy redenen zijn de namen en foto s gefingeerd Dankzij uw nalatenschap......kan de NPV in de toekomst vanuit een Bijbelse visie antwoorden blijven geven aan de nieuwe generatie en zich blijven

Nadere informatie

Een vriend erbij is een zorg minder!

Een vriend erbij is een zorg minder! Een vriend erbij is een zorg minder! Informatie over schenken en nalaten STICHTING Vrienden van Ypsilon Positief en creatief In mijn studententijd raakte ik betrokken bij Ypsilon. Een van mijn vrienden

Nadere informatie

VERGELIJKING HUWELIJK WETTELIJK SAMENWONEN FEITELIJK SAMEWONEN

VERGELIJKING HUWELIJK WETTELIJK SAMENWONEN FEITELIJK SAMEWONEN VERGELIJKING HUWELIJK WETTELIJK SAMENWONEN FEITELIJK SAMEWONEN HUWELIJK WETTELIJK SAMENWONEN FEITELIJK SAMENWONEN = verbintenis tussen 2 ongehuwde personen van verschillend of hetzelfde geslacht die een

Nadere informatie

moneytalk Mediargus met docroom pdf SCHENKEN U doet er verstandig aan uw successie te plannen. GET

moneytalk Mediargus met docroom pdf SCHENKEN U doet er verstandig aan uw successie te plannen. GET moneytalk SCHENKEN U doet er verstandig aan uw successie te plannen. GET SUCCESSIEPLANNING VOOR ROERENDE EN ONROERENDE GOEDEREN SCHENKEN DOET U GOEDKOOP Als u wilt vermijden dat uw kinderen een hoge erf

Nadere informatie

Wat te doen als er niets meer aan te doen is? Over palliatieve zorg en ergotherapie

Wat te doen als er niets meer aan te doen is? Over palliatieve zorg en ergotherapie Groeien in leven en sterven Wat te doen als er niets meer aan te doen is? Over palliatieve zorg en ergotherapie Dr. Alexander Verstaen (psycholoog) Centrum PERENNIS Federatie Palliatieve Zorg Vlaanderen

Nadere informatie

In enkele artikelen van mijn hand is ingegaan op het Franse erfrecht. Naast het civiele recht, speelt echter ook het fiscale recht: de erfbelasting.

In enkele artikelen van mijn hand is ingegaan op het Franse erfrecht. Naast het civiele recht, speelt echter ook het fiscale recht: de erfbelasting. Henriette van Zelm van Eldik Office de Maître Paul-Etienne DUPONT, Notaire 81-83 Avenue Ledru Rollin 75012 PARIS Tel : + 33(0)1.71.19.45.28 Fax: + 33(0)1.43.43.17.56 henriette.vanzelm.75243@paris.notaires.fr

Nadere informatie

SUCCESSIE. 29 03 2006 THEATER ZAAL Zwevegem. Programma

SUCCESSIE. 29 03 2006 THEATER ZAAL Zwevegem. Programma SUCCESSIE 29 03 2006 THEATER ZAAL Zwevegem 1 Programma Knockaert Dirk Inspecteur registratie en domeinen te Menen Successierechten in Vlaanderen, tarief, voorbeelden Tip inzake huwelijkscontract Lietaer

Nadere informatie

Palliatieve zorg. Onthaalbrochure

Palliatieve zorg. Onthaalbrochure Onthaalbrochure Palliatieve zorg Palliatief Support Team Palliatieve Eenheid Palliatieve zorg in de thuissituatie Vzw Palliatieve Eenheid Mariaziekenhuis mensen zorgen voor mensen 1. Wat verstaan we onder

Nadere informatie

Wat als ik niet meer beter word...

Wat als ik niet meer beter word... Wat als ik niet meer beter word... 1 Deze folder is bedoeld voor mensen die ongeneeslijk ziek zijn en voor hen die betrokken zijn bij een ziek familielid of een andere zieke naaste waarvan het levenseinde

Nadere informatie

Wanneer genezing niet meer mogelijk is. Palliatieve zorg en consultatie

Wanneer genezing niet meer mogelijk is. Palliatieve zorg en consultatie Wanneer genezing niet meer mogelijk is Palliatieve zorg en consultatie Even voorstellen Stichting Sint Annaklooster is een brede zorginstelling in Eindhoven en Helmond. Met een op maat gesneden aanbod

Nadere informatie

tarieven in het Vlaams Gewest

tarieven in het Vlaams Gewest uw AXA Bankagent of verzekeringsmakelaar tarieven in het Vlaams Gewest In België biedt de AXA Groep u de keuze uit een ruime waaier van bank- en verzekeringsproducten die voor uw persoonlijke situatie

Nadere informatie

Geef de wereld een toekomst met een duolegaat

Geef de wereld een toekomst met een duolegaat Geef de wereld een toekomst met een duolegaat Onze generatie heeft het goed. We leven in comfortabele huizen. We kunnen ons verplaatsen naar waar en wanneer we dat willen. Nog nooit hebben we zoveel materiële

Nadere informatie

tarieven in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest

tarieven in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest uw AXA bankagent of verzekeringsmakelaar In België biedt de AXA Groep u de keuze uit een ruime waaier van bank- en verzekeringsproducten die voor uw persoonlijke situatie een gepaste oplossing bieden.

Nadere informatie

Voorwoord 19 DEEL I SUCCESSIERECHTEN 21. HOOFDSTUK 1 Gewestelijk karakter Toestand vóór 1 januari

Voorwoord 19 DEEL I SUCCESSIERECHTEN 21. HOOFDSTUK 1 Gewestelijk karakter Toestand vóór 1 januari VGLSUCR_DO_1201.fm Page 3 Friday, September 14, 2012 9:53 AM INHOUDSTAFEL Voorwoord 19 DEEL I SUCCESSIERECHTEN 21 HOOFDSTUK 1 Gewestelijk karakter 23 1. Toestand vóór 1 januari 2002 23 2. Het Lambermont

Nadere informatie

Als genezing niet meer mogelijk is

Als genezing niet meer mogelijk is Algemeen Als genezing niet meer mogelijk is www.catharinaziekenhuis.nl Patiëntenvoorlichting: patienten.voorlichting@catharinaziekenhuis.nl ALG043 / Als genezing niet meer mogelijk is / 06-10-2015 2 Als

Nadere informatie

Hoe is palliatieve zorg in Vlaanderen georganiseerd? Netwerken

Hoe is palliatieve zorg in Vlaanderen georganiseerd? Netwerken Wat is palliatieve zorg? Cicely Saunders, pionier in palliatieve zorg, definieerde deze specifieke vorm van zorg als alles wat nog dient gedaan te worden als men denkt dat er niets meer kan gedaan worden.

Nadere informatie

* het overlijden van de schenker * het overlijden van een ander dan de schenker

* het overlijden van de schenker * het overlijden van een ander dan de schenker OVEREENKOMST PERIODIEKE GIFT exemplaar voor de schenker 1 Verklaring periodieke gift Ondergetekende (naam schenker) verklaart een gift te doen aan Stichting Het Nationale Ballet Fonds. De gift bestaat

Nadere informatie

DE OORZAAK VAN EISBAARHEID VAN DE SUCCESSIERECHTEN...

DE OORZAAK VAN EISBAARHEID VAN DE SUCCESSIERECHTEN... Successierechten 1. INLEIDING...2 A. OMSCHRIJVING...2 B. ONDERSCHEID...2 1 Het eigenlijk successierechten...2 2 Het recht van overgang bij overlijden...2 3 Oneigenlijke gewestelijke belasting...2 4 Ontstaan

Nadere informatie

Uw legaat is hun toekomst

Uw legaat is hun toekomst Uw legaat is hun toekomst Artsen Zonder Grenzen in uw testament Francesco Zizola / Noor ANTWOORDEN OP UW VRAGEN OVER LEGATEN EN SCHENKINGEN 1 Sven Torfinn Een gebaar met een bijzondere waarde Terwijl u

Nadere informatie

Project Versterking van Palliatieve Zorg in Suriname

Project Versterking van Palliatieve Zorg in Suriname Project Versterking van Palliatieve Zorg in Suriname Ernstig zieke mensen voor wie geen genezing meer mogelijk is, willen de laatste fase van hun leven graag thuis doorbrengen in hun eigen vertrouwde omgeving.

Nadere informatie

Nalatenschapsplanning anno 2019: 7 nieuwe regels met impact op uw vermogen

Nalatenschapsplanning anno 2019: 7 nieuwe regels met impact op uw vermogen Nalatenschapsplanning anno 2019: 7 nieuwe regels met impact op uw vermogen Programma Workshop van 25 minuten Handoutin de map Vragen& antwoorden aan de stand beneden Schakeluwgsmweerin op heteindevan de

Nadere informatie

ERFENIS en TESTAMENTEN KIDS Langdorp 17 oktober 2013

ERFENIS en TESTAMENTEN KIDS Langdorp 17 oktober 2013 Inleiding ERFENIS en TESTAMENTEN KIDS Langdorp 17 oktober 2013 Ik ben Lieve STROEYKENS, geassocieerde notaris in het kantoor Michiels & Stroeykens te Aarschot. Op een gegeven moment werd er door de KIDS

Nadere informatie

Inhoud. Deel 1 Huwelijksvermogensrecht 17. Inleiding 13

Inhoud. Deel 1 Huwelijksvermogensrecht 17. Inleiding 13 Inhoud Inleiding 13 Deel 1 Huwelijksvermogensrecht 17 Hoofdstuk 1 Inleiding 19 Hoofdstuk 2 Het wettelijk stelsel 25 1 Algemeen 25 2 Samenstelling van het vermogen: actief 27 2.1 Het gemeenschappelijk vermogen

Nadere informatie

HET PALLIATIEF ZORGBELEID. Alles wat nog gedaan moet worden als men denkt dat er niets meer kan gedaan worden

HET PALLIATIEF ZORGBELEID. Alles wat nog gedaan moet worden als men denkt dat er niets meer kan gedaan worden HET PALLIATIEF ZORGBELEID Alles wat nog gedaan moet worden als men denkt dat er niets meer kan gedaan worden Palliatieve zorg is totaalzorg De term palliatie is afgeleid van het latijnse woord: pallium

Nadere informatie

VUB werkt verder, ook samen met u als u er niet meer bent.

VUB werkt verder, ook samen met u als u er niet meer bent. Het testament Veel mensen willen of durven niet denken aan de dag dat ze er niet meer zullen zijn. Nochtans maakt ook dit deel uit van het leven. Het is dan ook nuttig en verstandig om dit wel te doen.

Nadere informatie

En als zij nu één van uw erfgenamen zouden zijn?

En als zij nu één van uw erfgenamen zouden zijn? En als zij nu één van uw erfgenamen zouden zijn? Geef kwetsbare kinderen een thuis en een toekomst! 41980 SOS KD brochure testament NL.indd 1 26/02/15 12:01 Eig Een t holog zelfge wenst Met uw steun geeft

Nadere informatie

Estate planning Fiscaal voordelig vermogen nalaten

Estate planning Fiscaal voordelig vermogen nalaten Estate planning Fiscaal voordelig vermogen nalaten U betaalt pas als het bedrag van de erfenis of schenking hoger is dan de vrijstelling Estate planning Fiscaal voordelig vermogen nalaten U denkt er misschien

Nadere informatie

1. Verklaring gift. 2. Looptijd van de gift. 3. Gegevens schenker. BSN/Sofinummer. (Exemplaar 2 begint op blz. 3) Toelichting op blz 5

1. Verklaring gift. 2. Looptijd van de gift. 3. Gegevens schenker. BSN/Sofinummer. (Exemplaar 2 begint op blz. 3) Toelichting op blz 5 Stichting Zaadgoed Voor biologische veredeling Overeenkomst Periodieke gift in geld Exemplaar 1: voor de schenker (Exemplaar 2 begint op blz. 3) Toelichting op blz 5 1. Verklaring gift Ondergetekende (naam

Nadere informatie