Jaarplan 2018 tussenrapportage 14 september 2018

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Jaarplan 2018 tussenrapportage 14 september 2018"

Transcriptie

1 Jaarplan 2018 tussenrapportage 14 september 2018

2 Voortgang 2018 Actielijn KIEZEN voor techniek Actielijn LEREN in techniek Actielijn WERKEN in techniek Actielijn INNOVEREN in techniek Techport Centre PR en communicatie Organisatie

3 Actielijn KIEZEN Het Technolab, als inspiratiecentrum voor techniek voor basisscholen, is een groot succes. In het eerste lopende schooljaar ( ) kwamen in totaal leerlingen van meer dan 38 verschillende scholen uit de IJmond, Hoofddorp, Haarlem, Zaanstad en zelfs uit de kop van Noord Holland (Wognum en Heer hugowaard) naar het Technolab voor de introductieworkshop en de actielijn KIEZEN voor Techniek. Voor het upgraden en uitbreiden van workshops in het schooljaar heeft de gemeente Velsen in augustus 2018 een subsidie verleend. De Techport Challenges, op techniek gerichte projecten en wedstrijden voor het voortgezet onderwijs, hebben in het schooljaar succesvol gedraaid. De challenges maken deel uit van regionale of zelfs nationale competities. Zo is de Slot Car Challenge georganiseerd met 180 schoolteams, is de RC Cup georganiseerd met 40 schoolteams, is de Techport Sail Challenge georganiseerd met 20 schoolteams en is de First Elektro League georganiseerd met 12 scholen. In het schooljaar wordt deze lijn doorgezet.

4 Actielijn KIEZEN Het Promotie Event Techniek (PET IJmond), voor leerlingen van groep 7 en 8 van de basisschool, vindt plaats op 11 en 12 oktober. Leerlingen van 59 basisscholen nemen deel aan de PET IJmond. Het event-format is inmiddels vertaald naar vijf andere regio s in Noord-Holland. PET IJmond wordt met steun van ESIJ, gemeente Castricum, gemeente Uitgeest en het Rabo Dichtbijfonds mogelijk gemaakt. De Girls Day Techport is georganiseerd in april van dit jaar, onder andere bij Tata Steel en EKB. Dit event maakt deel uit van een landelijke campagne om meisjes uit het voortgezet onderwijs te interesseren voor Techniek. Ruim 120 meisjes namen deel. Op 26 september wordt Techport Career Day georganiseerd. Tijdens het Techport Netwerk Event promoten regionale bedrijven en opleiders beroepen in de Techniek. Voor deze dag zijn derdejaars leerlingen van het vmbo, mavo en havo uitgenodigd uit de MRA. Door deelname aan workshops van bedrijven en opleiders, oriënteren de studenten zich op (toekomstige)beroepen in de maakindustrie.

5 Actielijn KIEZEN - aandachtspunten voor Binden technisch vmbo aan Techport en ondersteunen bij vormgeven plannen en aanvragen van financiering ( 100 miljoen voor technisch vmbo ). Elke regio kan, samen met partners, een plan maken voor een kwalitatief hoogstaand en dekkend technisch vmbo in de regio. ( Basisscholen ondersteunen bij het vormgeven van technisch curriculum (Wetenschap &Technologie; Structureel binden van Techport bedrijven aan promotionele activiteiten gericht op verhogen van de instroom in techniek (onderdeel van de MKB-aanpak).

6 Actielijn LEREN Het RIF Techport is vormgegeven en verduurzaamd. Vanuit het partnership MyTec-Bedrijven, Tata Steel en ROC Nova College zijn opleidingen neergezet met keuzedelen die zowel voor bol als bbl zijn vorm gegeven in samenwerking met ruim 20 bedrijven. De eerste 38 MyTec-studenten van het Nova College hebben hun diploma in juni van dit jaar ontvangen. De subsidie voor de RIF stopt 1 november De onderwijsinnovatie is gerealiseerd en ingekaderd in het bestaande onderwijsaanbod. In samenwerking met de Hogeschool van Amsterdam (HvA) wordt een Associate Degree (AD) opgezet in de IJmond. Een AD is een landelijk erkende 2 jarige hbo-opleiding (een diploma tussen niveau mbo-4 en hbo-bachelor in). Met het AD ontwikkelen meer technisch en praktisch georiënteerde studenten zich in korte tijd tot technisch professionals. In het najaar van 2018 wordt een intentieovereenkomst getekend met de HvA, waarbij ROC Nova College zich via Techport focust op het thema Smart Maintenance. Ontwikkeling volgt in 2019.

7 Actielijn LEREN In april en in september worden Speeddates georganiseerd tussen bbl-studenten van het ROC Nova College op zoek naar een leerbedrijf en Techport bedrijven. Doel is om bbl-studenten te koppelen aan leerwerkbedrijven. Daarnaast organiseert Techport in samenwerking met InHolland in november een dag van kennismaking met docenten en wordt in oktober 2018 een tweede Mix&Match-dag georganiseerd voor Techport bedrijven met stage- en afstudeerplekken en docenten van de opleiding HvA Engineering Techport plaatst het thema Smart Maintenance and Manufacturing meer en meer centraal in haar profilering en activiteiten. Nu het RIF Techport ten einde komt zet Techport in op de ontwikkeling van een nieuwe onderwijsspecialisatie op basis van samenwerking tussen bedrijven en onderwijsinstellingen op het thema Smart Maintenance. In het tweede deel van 2018 worden de partners voor deze samenwerking gezocht, wordt een verkenning gedaan naar het te ontwikkelen curriculum en worden voorbereidingen getroffen voor het indienen van een nieuw programmavoorstel bij het DUS-I/PBT (Platform Bèta Techniek) met een verzoek om financiering (RIF) voor ontwikkeling en verduurzaming van Centrum voor Innovatief Vakmanschap Techport. ROC Nova College trekt dit traject;

8 Actielijn LEREN - aandachtspunten voor Opzet nieuwe aanvraag vanuit het Regionaal Investering Fonds (RIF) voor het ontwikkelen van nieuwe opleidingen op het gebied van smart maintenance op basis van slim gebruik van de infrastructuur in de MRA en partnerships tussen onderwijsinstellingen (ROC Nova College, Hogeschool van Amsterdam) en bedrijven (zoals Tata Steel en andere Techport-bedrijven); Ontwikkelen curriculum voor mede gebruik van het Field Lab Techport; Implementatie van het Associate Degree (AD)-traject Smart Maintenance; Structureel binden van Techport-bedrijven als partner in de leer(werk) omgeving (onderdeel van MKB-aanpak).

9 Actielijn WERKEN Techport is verantwoordelijk voor de ontwikkeling van het Techport Curriculum (voorheen Open Bedrijvenschool Techport); het opzetten van trainingen en kortdurende opleidingen gericht op om-, her- en bijscholing in de maakindustrie. Hierbij wordt de focus in aanbod gelegd op Smart Industry thema s als Smart Maintenance. Bron van het aanbod vormen de bestaande opleiding en van het ROC Nova College en de Tata Academy. In oktober 2018 wordt gestart met een aantal verdiepingsgesprekken met potentiele afnemers. Begin 2019 moet het aanbod ontwikkeld zijn, aangeboden en afgenomen worden. Techport is partner van het MRA programma House of Skills, gericht op het realiseren van meer intersectorale mobiliteit op basis van skills (h)erkenning. Techport is verantwoordelijk voor het realiseren van een aantal zij-instroom pilots. Deze zijn in voorbereiding, onder meer rond de functies van monteur zonnepanelen en data-analist in de maakindustrie. Daarnaast zet Techport zich in voor het binden van bedrijven en instantie aan het op te zetten regionaal skills-akkoord.

10 Actielijn WERKEN - aandachtspunten voor Uitrol en opschaling Techport Curriculum; Ontwikkelen curriculum voor mede gebruik van het Field Lab Techport; Uitrol en opschaling van pilots House of Skills en koppelen aan maatschappelijke uitdagingen op de arbeidsmarkt rond de energietransitie en digitalisering; Structureel binden van Techport-bedrijven als partner in de leer(werk) omgeving (onderdeel van MKB-aanpak).

11 Actielijn INNOVEREN Begin 2018 heeft Techport de officiële status van nationaal Field Lab Smart Industry gekregen van het landelijk team Smart Industry bestaande uit Ministerie EZK, TNO en FME. Op basis van het Field Lab in wording en de onderliggende samenwerking op het gebied van innoveren en onderwijs tussen kennisinstellingen en bedrijven is deze titel vergeven. Op 26 september wordt de titel formeel overhandigd. In juli 2018 heeft Techport de beschikking ontvangen uit het programma EFRO Kansen voor West II als co-financiering van de uitvoering van het vierjarig programma JIT Maintenance Field Lab Techport, gericht op het ontwikkelen van innovaties (incl. martkvertaling) in producten en diensten op het gebied van smart maintenance. Het opzetten van een fysiek Field Lab voor het simuleren van processen en het demonstreren van nieuwe inzichten is onderdeel van het project. Het Field Lab wordt najaar 2018 ingericht in de Tata Academy met in eerste instantie twee installaties. In totaal participeren 25 partijen in het Field Lab.

12 LIVING LAB JIT MAINTENANCE TECHPORT OP NAAR DIGITALISERING IN ASSET MANAGEMENT - Actielijn INNOVEREN Structurele vraaggerichte bijdrage aan de regionale economie De maakindustrie staat voor een grote transitie: integratie van processen en diensten moet leiden tot efficiënter produceren en nieuwe verdienmodellen Hiervoor is een nieuwe technologische infrastructuur nodig op basis van digitalisering en connectiviteit: CPS, IoT, cloud services, big data analyse eb machine-learning zijn sleutels om deze transitie te realiseren. JIT Maintenance Techport (op naar digitalisering in Asset Management) creëert een platform voor asset owners (producenten), leveranciers en dienstverleners, een proeffabriek en use cases om ervaring op te doen met smart maintenance en smart asset management; gezamenlijke kennisopbouw, gezamenlijke bewustwording en gezamenlijke valorisatie door ontwikkeling van producten en diensten. Wij creëren het regionale ecosysteem.. Innovatief In benadering: sensordata worden gebruikt om zowel failures in de installatie te voorspellen en tot optimale onderhoudsmodellen te komen maar relateren deze ook aan productie performance (volume en kwaliteit) en maken integrale entreprise planning mogelijk In technologie: maak (real-time) data Anywhere & Anytime mogelijk: ontwikkelen van nieuwe sensoren, sensorbehuizingen en embedded software In aanpak: we stellen niet het probleem van één asset owner centraal, maar de collectieve kennisen waarde opbouw Met aandacht voor duurzaamheid, gedrag & bewustwording en het collectief verdienvermogen Slimmer voorspelbaar onderhoud en koppeling van installatie- aan productiedata leidt tot efficiënter produceren en tot 10% minder energieverbruik Op strategisch, tactisch en operationeel niveau is aandacht voor veranderprocessen in organisaties; met trainingen en workshops wordt kennis overgedragen en draagvlak gecreëerd in zowel boardroom als op de werkvloer Ook na de subsidieperiode zal het project floreren. Asset owners geven aan structureel gebruik te willen maken van het ecosysteem en haar voorzieningen. Projectpartners voorzien door een kennisvoorsprong en de introductie van nieuwe producten en diensten een omzetgroei van 10-25%

13 Actielijn INNOVEREN Techport heeft in de eerste helft van 2018 zes Innovation Tribes ge organiseerd; open innovatiesessies waar bedrijven concrete vraagstukken of problemen voorleggen aan collega-ondernemers en studenten. Er zijn onder meer Innovation Tribes georganiseerd rond vraagstukken van Van der Eng Labels, Crown van Gelder, Enci, Bushalte 2.0 en het consortium rond de Hyperloop. Dit najaar volgen nog vier Innovation Tribes. Techport heeft begin 2018 de laatste Kennisvoucher uitgereikt aan Lashuis Haprotech voor de ontwikkeling van lesmateriaal voor de lasrobot. Met deze uitreiking is de regeling beëindigd. Techport heeft in het voorjaar van 2018 een challenge uitgeschreven voor innovaties in de maakindustrie. De twee winnaars (Tebodin en Van der Eng Labels) hebben vervolgens deelgenomen aan het accelerator programma van GoNH! en hebben een geldbedrag gewonnen. In september participeert Techport in het tweede programma. Partners zijn ESIJ, provincie Noord-Holland en Rabobank. De focus ligt ditmaal op circulaire innovaties.

14 Actielijn INNOVEREN - aandachtspunten voor Uitwerken innovatiestrategie op thema Smart Maintenance; Ondersteunen individuele innovatietrajecten van Techport bedrijven in aanloopfase; Inrichten Field Lab en uitwerken use cases (binnen en buiten de procesindustrie); Structureel binden van Techport bedrijven als partner (onderdeel van MKB-aanpak) en ontwikkelen duurzaam verdienmodel.

15 Techport Centre In 2017 is de intentieverklaring voor de realisatie van het multifunctionele gebouw (waar de actielijnen KIEZEN, LEREN, WERKEN en INNOVEREN samenkomen) ondertekend door de gemeente Velsen, ROC Nova College en Tata Steel. Door een heroriëntatie bij het ROC Nova College zijn de vervolgstappen uitgesteld. Dit najaar (2018) worden hernieuwde gesprekken voor realisatie door the founding fathers opgestart waarbij externe procesondersteuning wordt in gehuurd.

16 PR en communicatie In januari 2018 is traditiegetrouw een netwerkreis georganiseerd voor stakeholders in het kielzog van het Tata Steel Chess Toernooi. Het Media Park in Hilversum werd bezocht, waarbij schrijver en oud-politicus Pieter Winsemius een lezing gaf en inzicht werd verkregen in de Media Campus. Ruim 60 personen namen deel aan de excursie. Op 26 september wordt tijdens het Centennial van Tata Steel de Techport Netwerk Dag georganiseerd voor met name het MKB in de regio. Sprekers zijn onder meer Peter Wennink (ASML) en Hans de Boer (VNO/NCW). Tijdens het event wordt stil gestaan bij de kansen voor samenwerking en de rol die Techport hier bij kan spelen. Ruim 225 deelnemers hebben zich aangemeld. Er zijn in de eerste helft van 2018 twee digitale nieuwsbrieven verstuurd. In de tweede helft van 2018 volgen er nog drie. Er is twee maandelijks een bijdrage vanuit Techport in het magazine IJmondiaan voor ondernemers en er verschijnen wekelijks nieuwsberichten op de websites en op social media. Daarnaast zijn er meerdere bezoeken geweest van regionale en landelijke stakeholders (onder meer vanuit de Tweede Kamer en de Amsterdam Economic Board)

17 Organisatie Per 31 januari 2018 is afscheid genomen van programmamanager Jan Boudesteijn. Hij is vanaf 1 september 2018 opgevolgd door Henno van Horssen; Per 1 april is een business developer aangesteld in de persoon van Theo Koster. Hij is verantwoordelijk voor het binden van MKB en het verduurzamen van dit commitment; Begin 2018 is het strategisch document Op naar Techport 2.0 vastgesteld. In dit transitiedocument worden door de Innovation Family onder meer aanbevelingen gedaan op het creëren van samenhang en focus in activiteiten en tussen actielijnen (Smart Maintenance), op de opbouw van de organisatie, op de governance en op participatie van relevante externe stakeholders (onder meer MKB en hbo); Najaar 2018 wordt mede op basis van dit document gestart met het opstellen van een nieuw Meerjarenplan voor de periode

Jaarplan tussenrapportage 16 november

Jaarplan tussenrapportage 16 november Jaarplan 2018 - tussenrapportage 16 november 2018-1 Voortgang 2018 Actielijn KIEZEN voor techniek Actielijn LEREN in techniek Actielijn WERKEN in techniek Actielijn INNOVEREN in techni ek Techport Centre

Nadere informatie

Jaarverslag Februari [Trek de

Jaarverslag Februari [Trek de Jaarverslag 2018 Februari 2019 [Trek de 1 Inhoudsopgave Voorwoord: Techport maakt de toekomst... 3 Kiezen voor Technologie... 4 Kiezen voor Technologie in 2019... 6 Leren in de Technologie... 7 Leren in

Nadere informatie

Theo Koster. 15 maart 2019 Rabobank IJmond Stadion Velsen-Zuid

Theo Koster. 15 maart 2019 Rabobank IJmond Stadion Velsen-Zuid Theo Koster 15 maart 2019 Rabobank IJmond Stadion Velsen-Zuid Trend 1. Wonen en werken in betere wereld https://www.youtube.com/watch?v=ngwhamkxpu0 Trend 2. Integratie technologie Werktuigbouw Elektrotechniek

Nadere informatie

Jaarplan ESIJ Jaarplan 2018 Economische Samenwerking IJmond (ESIJ)

Jaarplan ESIJ Jaarplan 2018 Economische Samenwerking IJmond (ESIJ) Jaarplan 2018 Economische Samenwerking IJmond (ESIJ) 1 Inleiding De IJmond gemeenten Beverwijk, Heemskerk en Velsen werken in het economisch domein aan het versterken van de onderlinge samenhang door gezamenlijke

Nadere informatie

Jaarplan 2017 ESIJ. Jaarplan 2017 Economische Samenwerking IJmond (ESIJ)

Jaarplan 2017 ESIJ. Jaarplan 2017 Economische Samenwerking IJmond (ESIJ) Jaarplan 2017 Economische Samenwerking IJmond (ESIJ) 1 Jaarplan 2017 Economische Samenwerking IJmond Inleiding De IJmond gemeenten Beverwijk, Heemskerk en Velsen werken in het economisch domein aan het

Nadere informatie

Presentatie EDB Nicole Ottenheim Gemeente Venlo. Tjeu van de Laar ROC Gilde Opleidingen. Hans Aarts Fontys Hogescholen

Presentatie EDB Nicole Ottenheim Gemeente Venlo. Tjeu van de Laar ROC Gilde Opleidingen. Hans Aarts Fontys Hogescholen Presentatie EDB 27-9-2017 Nicole Ottenheim Gemeente Venlo Tjeu van de Laar ROC Gilde Opleidingen Hans Aarts Fontys Hogescholen Bedrijfsleven: personeelspiramide wordt personeelsruit Outsourcing HO MBO

Nadere informatie

Jaarverslag 2017 ESIJ. Jaarverslag 2017 Economische Samenwerking IJmond (ESIJ)

Jaarverslag 2017 ESIJ. Jaarverslag 2017 Economische Samenwerking IJmond (ESIJ) Jaarverslag 2017 Economische Samenwerking IJmond (ESIJ) 1 Terugblik 2017 Economische Samenwerking IJmond In 2017 is het economisch gebiedsprogramma Made in IJmond 2013 herijkt. De missie is om de komende

Nadere informatie

V I S I E D O C U M E N T E X P E R T I S E C E N T R U M M E U B E L

V I S I E D O C U M E N T E X P E R T I S E C E N T R U M M E U B E L V I S I E D O C U M E N T E X P E R T I S E C E N T R U M M E U B E L H E T E X P E R T I S E C E N T R U M M E U B E L I S H É T C E N T R U M I N N E D E R L A N D V O O R L E R E N, W E R K E N E N

Nadere informatie

GO!-NH. Doe mee met de challenge en accelerator

GO!-NH. Doe mee met de challenge en accelerator GO!-NH Accelerator circulaire economie 2018 10 Teams GO!-NH Accelerator Additionele Regionale en Industrie Challenges zie bijlage Doe mee met de challenge en accelerator De GO!-NH Accelerator versnelt

Nadere informatie

CIV SMART TECHNOLOGY

CIV SMART TECHNOLOGY CIV SMART TECHNOLOGY Uitgebreide managementsamenvatting Plan van Aanpak Centrum voor Innovatief Vakmanschap Smart Technology Ten behoeve van subsidie aanvraag Regionaal Investeringsfonds door de partners

Nadere informatie

KATAPULT ON TOUR 13 & 14 JUNI 2019 NOORD-HOLLAND

KATAPULT ON TOUR 13 & 14 JUNI 2019 NOORD-HOLLAND KATAPULT ON TOUR 13 & 14 JUNI 2019 NOORD-HOLLAND PROGRAMMA Op 13 en 14 juni vindt de tweedaagse Katapultdag on tour plaats in Noord-Holland. De allerbeste samenwerkingsverbanden onderwijs-bedrijfsleven

Nadere informatie

Hoe krijgt u eenvoudig studenten HBO techniek en -business voor uw bedrijfsvraagstukken?

Hoe krijgt u eenvoudig studenten HBO techniek en -business voor uw bedrijfsvraagstukken? Hoe krijgt u eenvoudig studenten HBO techniek en -business voor uw bedrijfsvraagstukken? Tinus Hammink Leonie Dijkhof Workshop VNO-NCW-10 December 2015 IIME C.Missetstraat 30 7005 AB Doetinchem - www.iime.nl

Nadere informatie

Samen de kwaliteit van leven verbeteren met licht

Samen de kwaliteit van leven verbeteren met licht Samen de kwaliteit van leven verbeteren met licht Hedzer de Boer Projectdirecteur consortium Philips Heijmans A-avond gemeente Eindhoven, 7 februari 2017 2 Doelstelling Roadmap Licht Eindhoven De gemeente

Nadere informatie

Toptechniek in Bedrijf Programmalijn 1

Toptechniek in Bedrijf Programmalijn 1 Toptechniek in Bedrijf Programmalijn 1 Samenwerking van vijf Gelderse ROC s Organisatiestructuur Overlegstructuur Prestatie indicatoren 1 oktober 2012 Organisatiestructuur RxH Functie: Stuurgroep/klankbord

Nadere informatie

ICT CAMPUS GROEIVERSNELLER IN FOODVALLEY

ICT CAMPUS GROEIVERSNELLER IN FOODVALLEY ICT CAMPUS GROEIVERSNELLER IN FOODVALLEY ICT CAMPUS ICT Campus, part of FoodValley: 1. verbindt ondernemers uit verschillende sectoren en kennisinstellingen met elkaar; 2. faciliteert deze bedrijven en

Nadere informatie

Stichting Techniek Campus Techport Activiteitenplan 2016. Versie 1.3

Stichting Techniek Campus Techport Activiteitenplan 2016. Versie 1.3 Stichting Techniek Campus Techport Activiteitenplan 2016 Versie 1.3 Inhoud 1. Inleiding... 3 2. Kader... 4 3. Kiezen voor techniek... 6 4. Leren in techniek... 10 5. Werken in techniek... 12 6. Innoveren

Nadere informatie

HAN en duurzame energie

HAN en duurzame energie Beroepsonderwijs tijdens de energie transitie HAN en duurzame energie Van buiten naar binnen. Tinus Hammink programma-manager SEECE Hogeschool van Arnhem en Nijmegen HBO en topsectoren; keuze van HAN 1.

Nadere informatie

Activiteitenplan november 2018

Activiteitenplan november 2018 Activiteitenplan 2019 23 november 2018 Inhoud 1. Inleiding... 3 2. Speerpunten 2019... 5 3. Kiezen voor techniek... 7 4. Leren in techniek... 13 5. Werken in techniek... 17 6. Innoveren in techniek...

Nadere informatie

Wat? Hoe? Doelstelling:

Wat? Hoe? Doelstelling: Jaarplan OTP 2014 Wat? Hoe? Doelstelling: Events/activiteiten: 2x Jouw bedrijf, mijn school, onze leerling organiseren ChecktheBizz voor havo/vwo-3 leerlingen Duurzame relatie opbouwen onderwijs en ondernemers

Nadere informatie

Wat? Hoe? Doelstelling:

Wat? Hoe? Doelstelling: Jaarplan OTP 2014 Wat? Hoe? Doelstelling: Events/activiteiten: 2x Jouw bedrijf, mijn school, onze leerling organiseren ChecktheBizz voor havo/vwo-3 leerlingen Duurzame relatie opbouwen onderwijs en ondernemers

Nadere informatie

Uw brief van. Bijlage(n)

Uw brief van. Bijlage(n) logoocw De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag Den Haag Ons kenmerk 6 april 2007 HO/CBV/2007/10020 Uw brief van Onderwerp Voortgang Deltaplan Bèta Techniek

Nadere informatie

RETAIL INNOVATIE AGENDA

RETAIL INNOVATIE AGENDA Leren door te doen Den Haag, 5 oktober 2016 H.G.J. Kamp Minister van Economische Zaken mede namens de partijen achter de Retailagenda K. Klein Wethouder Stedelijke Economie, Zorg en Havens Gemeente Den

Nadere informatie

Smart Industry Event KPN ervaringen Fokker 4.0 project en next steps

Smart Industry Event KPN ervaringen Fokker 4.0 project en next steps Smart Industry Event KPN ervaringen Fokker 4.0 project en next steps 4 februari 2016 Theater Orpheus - Apeldoorn 1 Agenda Introductie Smart Industry Ervaringen Smart Factory project Fokker 4.0 Aanpak Smart

Nadere informatie

Manifest Circulair Onderwijs

Manifest Circulair Onderwijs Manifest Circulair Onderwijs de rol van onderwijs in verantwoord innoveren 2 Waarom urgentie De jeugd heeft de toekomst. Wij maken de toekomst. Wij brengen kinderen en jong volwassenen het gedachtengoed

Nadere informatie

Onderstaand treft u de resultaten aan van de vragenlijst over ondernemend onderwijs.

Onderstaand treft u de resultaten aan van de vragenlijst over ondernemend onderwijs. De behoefte aan het delen van kennis en ervaring is groot! Samenwerking door kennis te delen en ervaringen uit te wisselen is essentieel om de verdere implementatie van ondernemend onderwijs efficiënt

Nadere informatie

Manifest Circulair Onderwijs

Manifest Circulair Onderwijs Manifest Circulair Onderwijs de rol van onderwijs in verantwoord innoveren 2 Waarom urgentie De jeugd heeft de toekomst. Wij maken de toekomst. Wij brengen kinderen en jong volwassenen het gedachtengoed

Nadere informatie

House of Skills Metropoolregio Amsterdam Annelies Spork 18 april 2019 G40 Woerden 27/5/19

House of Skills Metropoolregio Amsterdam Annelies Spork 18 april 2019 G40 Woerden 27/5/19 House of Skills Metropoolregio Amsterdam Annelies Spork 18 april 2019 G40 Woerden De opgaven waar de MRA voor staat. The big 7: - Bouwopgave - Bereikbaarheid - Circulair - Energietransitie - Hospitality

Nadere informatie

INNOVATIE- MOTOR VOOR HAVEN EN STAD

INNOVATIE- MOTOR VOOR HAVEN EN STAD INNOVATIE- MOTOR VOOR HAVEN EN STAD _ RDM CENTRE OF EXPERTISE Rotterdam heeft de ambitie uit te groeien tot een klimaatbestendige deltastad met de meest innovatieve en duurzame haven ter wereld. Deze ambitie

Nadere informatie

CAMPIONE C A M P I O N E. Process Industry Field Lab Condition-Based Maintenance for the Process Industry Open Network Environment 20 mei2015

CAMPIONE C A M P I O N E. Process Industry Field Lab Condition-Based Maintenance for the Process Industry Open Network Environment 20 mei2015 C A M P I O N E Process Industry Field Lab Condition-Based Maintenance for the Process Industry Open Network Environment 20 mei2015 Agenda Introductie Partners Status Regionale component Roadmap Monitoring

Nadere informatie

Welkom op de netwerkbijeenkomstvan MCN

Welkom op de netwerkbijeenkomstvan MCN Welkom op de netwerkbijeenkomstvan MCN Hier wordt geïnvesteerd in uw toekomst. Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling 20 september 2012 Enys House (NLDA/KIM)

Nadere informatie

Aan de slag met Zorgtechnologie!

Aan de slag met Zorgtechnologie! Technologisch vormgeven van andere profielen: Aan de slag met Zorgtechnologie! 28 februari 2019 De aanleiding De vraag Doen jullie iets met een cross over tussen zorg en techniek en VMBO/MBO vanuit het

Nadere informatie

Speerpunten Herstructurering: schoon, heel, veilig. Duurzaam beheer, glasvezel en duurzame bereikbaarheid

Speerpunten Herstructurering: schoon, heel, veilig. Duurzaam beheer, glasvezel en duurzame bereikbaarheid Speerpunten 2018 Herstructurering: schoon, heel, veilig Duurzaam beheer, glasvezel en duurzame bereikbaarheid Duurzame energie en circulaire economie Transformatie van bestaande werklocaties Delen van

Nadere informatie

Hoezo samenwerken bedrijven en scholen? 6 juni 2019

Hoezo samenwerken bedrijven en scholen? 6 juni 2019 Hoezo samenwerken bedrijven en scholen? 6 juni 2019 EVEN VOORSTELLEN Jan-Willem van der Pol Zo n 35 jaar werkzaam bij ENGIE (v/h GTI, Cofely) in Dordrecht Vakgebied: elektrotechniek Sr. Werkvoorbereider

Nadere informatie

Aanpak arbeidsmarkt Zuidoost-Nederland 2016-2020. Illustratie regionaal arbeidsmarkt dashboard. Inleiding

Aanpak arbeidsmarkt Zuidoost-Nederland 2016-2020. Illustratie regionaal arbeidsmarkt dashboard. Inleiding Aanpak arbeidsmarkt Zuidoost-Nederland 2016-2020 Illustratie regionaal arbeidsmarkt dashboard. Inleiding Wil Zuidoost-Nederland als top innovatie regio in de wereld meetellen, dan zal er voldoende en goed

Nadere informatie

TradeCloud Supply Chain Platform

TradeCloud Supply Chain Platform TradeCloud Supply Chain Platform Voorspelbaar inkopen & produceren Hogere marges Kortere doorlooptijden Sneller reageren op marktveranderingen Productiebedrijven & groothandel concurreren op flexibiliteit,

Nadere informatie

Brainport Development, 2014. De kracht van samenwerking. PPS in de praktijk. Ton Pagen Programmamanager Zorgtechniek Limburg

Brainport Development, 2014. De kracht van samenwerking. PPS in de praktijk. Ton Pagen Programmamanager Zorgtechniek Limburg 1 PPS in de praktijk Ton Pagen Programmamanager Zorgtechniek Limburg 2 Centrum voor Innovatief Vakmanschap (2 e generatie CIV) - Gestart op 1 maart 2013 - Financiering: - Ministerie OCW (Platform Bèta

Nadere informatie

Platform Bèta Techniek. Connect 05 2015. Chemiedag 2015. Hoe kunnen onderwijs en bedrijfsleven succesvol samenwerken?

Platform Bèta Techniek. Connect 05 2015. Chemiedag 2015. Hoe kunnen onderwijs en bedrijfsleven succesvol samenwerken? Platform Bèta Techniek Connect 05 2015 Chemiedag 2015 Hoe kunnen onderwijs en bedrijfsleven succesvol samenwerken? Succesvolle samenwerking tussen onderwijs en bedrijfsleven is de basis voor groei van

Nadere informatie

GS brief aan Provinciale Staten

GS brief aan Provinciale Staten GS brief aan Provinciale Staten Postadres Provinciehuis Postbus 90602 2509 LP Den Haag T 070-441 66 11 www.zuid-holland.nl Datum zie verzenddatum linksonder Aan Provinciale Staten () Bijlagen 3 Onderwerp

Nadere informatie

Duurzaam toerusten voor arbeidsmarkt en

Duurzaam toerusten voor arbeidsmarkt en Duurzaam toerusten voor arbeidsmarkt en samenleving Stel hogere eisen aan het arbeidsmarktperspectief Handhaaf het startkwalificatieniveau met extra aandacht aan studiekeuze mbo niveau 2 studenten. Biedt

Nadere informatie

SAMENWERKINGSARRANGEMENT LANDSDEEL NOORD PLATFORM BÈTA TECHNIEK 2014-2016

SAMENWERKINGSARRANGEMENT LANDSDEEL NOORD PLATFORM BÈTA TECHNIEK 2014-2016 SAMENWERKINGSARRANGEMENT LANDSDEEL NOORD & PLATFORM BÈTA TECHNIEK 2014-2016 --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Nadere informatie

Jaarplan 2016 Het Groene Brein ROOTS

Jaarplan 2016 Het Groene Brein ROOTS Jaarplan 2016 Het Groene Brein ROOTS 1. De start van Roots Op initiatief van docenten en bestuurders van ROC s en AOC s hebben Antoine Heideveld (Directeur Het Groene Brein), Rob de Vrind (Duurzaam MBO),

Nadere informatie

Welkom. bezoekt. Tata Steel Chess Tournament. 16 januari 2019

Welkom. bezoekt. Tata Steel Chess Tournament. 16 januari 2019 Welkom bezoekt Tata Steel Chess Tournament 16 januari 2019 TerraTechnica Innovatie Arbeidsmarkt Ondernemerschap Wij maken leren, werken en ondernemen in Holland boven Amsterdam uitdagend en betekenisvol

Nadere informatie

GO!-NH. Doe mee met de challenge en accelerator

GO!-NH. Doe mee met de challenge en accelerator GO!-NH Accelerator circulaire economie 2019 4e editie 10 Teams GO!-NH Accelerator Additionele Regionale en Industrie Challenges zie bijlage Doe mee met de challenge en accelerator De GO!-NH Accelerator

Nadere informatie

De geïntegreerde architectuur van Informatie- en Operationele Techniek. Jurg Bremmer (sr. Consultant - )

De geïntegreerde architectuur van Informatie- en Operationele Techniek. Jurg Bremmer (sr. Consultant - ) De geïntegreerde architectuur van Informatie- en Operationele Techniek Jurg Bremmer (sr. Consultant - ) Welkom Agenda Introductie Informatie architectuur Voorbeelden Aanpak Discussie Jurg Bremmer sr. Consultant

Nadere informatie

SUCCESVOL INNOVEREN GAAT SNELLER MET DE JUISTE PARTNERS!

SUCCESVOL INNOVEREN GAAT SNELLER MET DE JUISTE PARTNERS! Innovatieplatform voor industrieel oppervlaktebehandelend Nederland SUCCESVOL INNOVEREN GAAT SNELLER MET DE JUISTE PARTNERS! VOORSPRONG DOOR INNOVATIEGERICHTE SAMENWERKING Dat Nederland er economisch goed

Nadere informatie

Operationeel Programma EFRO Noord-Nederland

Operationeel Programma EFRO Noord-Nederland Samenvatting Operationeel Programma EFRO Noord-Nederland 2014-2020 Inzet op innovatie en een koolstofarme economie In het Europa van 2020 wil Noord-Nederland zich ontwikkelen en profileren als een regio

Nadere informatie

Datum: Adviserend

Datum: Adviserend Oplegvel 1. Onderwerp Versterken techniekonderwijs Holland Rijnland 2. Rol van het Platformtaak volgens gemeente samenwerkingsorgaan Holland Rijnland 3. Regionaal belang Het cofinancieringsfonds Holland

Nadere informatie

Economie 4.0 De bouw klaar voor de toekomst?

Economie 4.0 De bouw klaar voor de toekomst? Robin de Haan KvK Economie 4.0 De bouw klaar voor de toekomst? Duurzaamgebouwd 15 februari 2018 De industrie vormt de ruggengraat van onze economie Economische betekenis van de maakindustrie: Directe impact:

Nadere informatie

Toekomst van het innovatiebeleid. Adviestraject innovatiebeleid BrabantAdvies December 2016

Toekomst van het innovatiebeleid. Adviestraject innovatiebeleid BrabantAdvies December 2016 Toekomst van het innovatiebeleid Adviestraject innovatiebeleid BrabantAdvies December 2016 Aanleiding & Context Coalitieakkoord GS 2015-2020: Ambitie: Brabant één groot living lab testomgeving voor wereld

Nadere informatie

Vernieuwen in de bouw? Aan de slag (juist nu!) Deltion Experience Centre, 20 februari 2018

Vernieuwen in de bouw? Aan de slag (juist nu!) Deltion Experience Centre, 20 februari 2018 Vernieuwen in de bouw? Aan de slag (juist nu!) Deltion Experience Centre, 20 februari 2018 Welkom & toelichting programma Gertjan Brand, chef regiowerkplaats NW-Overijssel Programma Blok 1: Actualiteit

Nadere informatie

Healthy Urban Living Slim, Gezond en Groen

Healthy Urban Living Slim, Gezond en Groen SMART CITY UTRECHT Healthy Urban Living Slim, Gezond en Groen Brigitte Hulscher Program Manager Smart Cities, Marketing & Innovation Utrecht Jong en hoog opgeleid 334.862 inwoners, 20 % < 17, 18% 18-26,

Nadere informatie

ICT-ontwikkelingen. Gemeentelijke Informatievoorziening op weg naar de Smart city

ICT-ontwikkelingen. Gemeentelijke Informatievoorziening op weg naar de Smart city ICT-ontwikkelingen Gemeentelijke Informatievoorziening op weg naar de Smart city Wouter van de Kasteele, Hoofd van de sector I&B en Johannes van Veen, Strategisch adviseur, CIO office, sector Strategie

Nadere informatie

Mogelijkheden voor partnerschap

Mogelijkheden voor partnerschap Mogelijkheden voor partnerschap Wat doet Kennispoort Regio Zwolle Kennispoort helpt innovaties realiseren. Ondernemers in de Regio Zwolle krijgen concreet onafhankelijk advies om innovaties in de praktijk

Nadere informatie

De kracht van samenwerking. Brainport Development, 2014

De kracht van samenwerking. Brainport Development, 2014 1 De kracht van samenwerking Brainport Development, 2014 2 De kracht van samenwerking Brainport Development, 2014 VAN KORTSLUITING NAAR CONTACT BETA CHALLENGE PROGRAMMA EEN LEERROUTE MAVO-MBO-HBO Henk

Nadere informatie

TECHNIEK ACTIVITEITEN & INITIATIEVEN

TECHNIEK ACTIVITEITEN & INITIATIEVEN TECHNIEK ACTIVITEITEN & INITIATIEVEN Opleidingen- en beroepenmarkten op VMBO scholen LWR Werkzaak OVNB bijeenkomst met school & jobs VMBO Effectmeting doen op promotie techniek activiteiten Techniekwedstrijd

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2006 2007 30 800 VIII Vaststelling van de begrotingsstaat van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (VIII) voor het jaar 2007 Nr. 111 BRIEF

Nadere informatie

Human Capital Tafel Logistiek in Drenthe op 3 oktober 2013

Human Capital Tafel Logistiek in Drenthe op 3 oktober 2013 Human Capital Tafel Logistiek in Drenthe op 3 oktober 2013 Op 3 oktober 2013 hebben Stenden Hogeschool en de provincie Drenthe samen met Transport en Logistiek Nederland, EVO en de Kamer van Koophandel

Nadere informatie

Liesanne van den Brink

Liesanne van den Brink Liesanne van den Brink Onderwerp: Bijlagen: FW: Agri&Food Innovatiecluster - resultaten en doelen Publieksversie voortgangsrapp. 2017_def..pdf; ATT00001.htm; Publieksversie jaarwerkplan 2018 Agri&Food

Nadere informatie

Tussenstand OP EFRO Noord-Nederland 2014 2020. SNN PS bijeenkomst 25 juni Yvonne van Mastrigt

Tussenstand OP EFRO Noord-Nederland 2014 2020. SNN PS bijeenkomst 25 juni Yvonne van Mastrigt Tussenstand OP EFRO Noord-Nederland 2014 2020 SNN PS bijeenkomst 25 juni Yvonne van Mastrigt Noordelijke specialisatie in beeld Samengestelde behoeften Samengestelde oplossingen Achtertuin als proeftuin/

Nadere informatie

Slim samenwerken binnen en tussen vmbo en mbo in Zeeland. Presentatie tbv Bustour Slim Samenwerken VNG 27 maart 2013

Slim samenwerken binnen en tussen vmbo en mbo in Zeeland. Presentatie tbv Bustour Slim Samenwerken VNG 27 maart 2013 Slim samenwerken binnen en tussen vmbo en mbo in Zeeland Presentatie tbv Bustour Slim Samenwerken VNG 27 maart 2013 Voorgeschiedenis (1) Taskforce Zeeland, opdracht minister Plasterk Maart 2010: rapport

Nadere informatie

Partnerraadbijeenkomst KennisCentrum Natuur en Leefomgeving. 6 november 2018

Partnerraadbijeenkomst KennisCentrum Natuur en Leefomgeving. 6 november 2018 Partnerraadbijeenkomst KennisCentrum Natuur en Leefomgeving 6 november 2018 Programma Deel I Ontwikkelingen KCNL 14:00 u Welkom en update vanuit de stuurgroep, Peter van Dongen, vz Stuurgroep en CvB Van

Nadere informatie

Samenwerkingsagenda Hogeschool van Arnhem en Nijmegen en de Provincie Gelderland

Samenwerkingsagenda Hogeschool van Arnhem en Nijmegen en de Provincie Gelderland en de Provincie Gelderland 22 maart 2016 Overwegende dat: De provincie Gelderland veel waarde hecht aan de aanwezigheid van onderwijs/kennisinstellingen in haar Provincie. Uiteraard in hun functie van

Nadere informatie

Aanspreekpunt voor studenten Informatica van Avans Hogeschool voor stage en afstuderen.

Aanspreekpunt voor studenten Informatica van Avans Hogeschool voor stage en afstuderen. Aanspreekpunt voor studenten Informatica van Avans Hogeschool voor stage en afstuderen. Innovatie & inspiratieprogramma + werkplek @ Jamfabriek (code A02) Heeft u een idee, project of opdracht, neem dan

Nadere informatie

Stage begeleiding SportRaad Heiloo

Stage begeleiding SportRaad Heiloo Stage begeleiding SportRaad Heiloo 2 e halfjaar 2011. Oriëntatie fase SRH Veel losse eindjes binnen de SR Bezoeken van de diverse schoolbesturen (HvA, Horizon College Amr, InHolland, Nova College CIOS

Nadere informatie

Rotterdam The Hague Innovation Airport

Rotterdam The Hague Innovation Airport Rotterdam The Hague Innovation Airport Rotterdam The Hague Innovation Airport Hybride en elektrisch vliegen Foto Pipistrel Rotterdam The Hague Airport positioneert zichzelf als internationale proeftuin

Nadere informatie

BOUW MEE AAN EEN DUURZAME TOEKOMST

BOUW MEE AAN EEN DUURZAME TOEKOMST BOUW MEE AAN EEN DUURZAME TOEKOMST Een introductie Gemeentepartner / Projectpartner / Kennis & Technologiepartner / Programmapartner Het nut en noodzaak van een circulaire economie, ook in de bouw, zijn

Nadere informatie

C-DISTRICT METROPOOL REGIO AMSTERDAM

C-DISTRICT METROPOOL REGIO AMSTERDAM -district -DISTRIT METROPOOL REGIO AMSTERDAM REATIE & INSPIRATIE IN HET DISTRIT VAN DE TOEKOMST -DISTRIT - aanleiding Kansen voor Haarlem en MRA De 3D Makers Zone in Haarlem bestaat al weer een paar jaar

Nadere informatie

Aanvraagformulier bijdrageregeling Economisch Vestigingsklimaat

Aanvraagformulier bijdrageregeling Economisch Vestigingsklimaat Aanvraagformulier bijdrageregeling Economisch Vestigingsklimaat Aanvrager project: Hybride onderwijs binnen de energietransitie Gemeente: Zoetermeer Contactpersoon: Frank Slingerland en Sabrina van den

Nadere informatie

Jaarplan Programma Warmte en Koude Metropoolregio Amsterdam juni 2016 juni warmtekoude. metropoolregio amsterdam

Jaarplan Programma Warmte en Koude Metropoolregio Amsterdam juni 2016 juni warmtekoude. metropoolregio amsterdam Jaarplan Programma Warmte en Koude Metropoolregio Amsterdam juni 2016 juni 2017 warmtekoude metropoolregio amsterdam INLEIDING teken stond van de technische en organisatorische rondes met Grand Design

Nadere informatie

Dinalog: What s in it for me?

Dinalog: What s in it for me? KDC HAN 31 januari 2013 Dinalog: What s in it for me? door: Harry van den Hoff - Dinalog Harry van den Hoff Programma Manager MKB & Kennisverspreiding 076 5315305 vandenhoff@dinalog.nl 31 jan 2013 Ambitie

Nadere informatie

1 jaar MVI bij de gemeente Helmond: terugblik en vooruitblik. Update actieplan

1 jaar MVI bij de gemeente Helmond: terugblik en vooruitblik. Update actieplan 1 jaar MVI bij de gemeente Helmond: terugblik en vooruitblik Update actieplan 2017-2020 Deze update is gepubliceerd in vervolg op het Actieplan Maatschappelijk Verantwoord Inkopen 2017-2020 en de Animatie

Nadere informatie

Districtsactiviteitenplan 2014 district Zuid-Holland

Districtsactiviteitenplan 2014 district Zuid-Holland Districtsactiviteitenplan 2014 district Zuid-Holland Basisprincipe DAP 2014 Bij het Districtsactiviteitenplan 2014, hierna DAP 2014, zijn de volgende aspecten van belang: Centrale thema s 2014 Kansen grijpen

Nadere informatie

SMART COOPERATION IN INDUSTRIAL 3D PRINTING WWW.3DMAKERSZONE.COM

SMART COOPERATION IN INDUSTRIAL 3D PRINTING WWW.3DMAKERSZONE.COM AMSTERDAM METROPOLITAN AREA SMART COOPERATION IN INDUSTRIAL 3D PRINTING WWW.3DMAKERSZONE.COM WELKOM. BIJ DE 3D MAKERS ZONE METROPOOLREGIO AMSTERDAM: 1 plek alle Additive Manufacturing / 3D-Printing mogelijkheden

Nadere informatie

Kiezen in mavo 2. Cohort Park Lyceum Almere

Kiezen in mavo 2. Cohort Park Lyceum Almere Kiezen in mavo 2 Cohort 2018 Park Lyceum Almere Kiezen in mavo 2. Je staat voor een lastige keuze. Je gaat een keuze maken tussen de drie profielen en deze keuze bepaalt voor een deel je toekomstmogelijkheden.

Nadere informatie

Groningen Versterken. 15 bedrijven

Groningen Versterken. 15 bedrijven Jaarplan 2019 Groningen Versterken 15 bedrijven GELD EN ADVIES In 2019 scherpt EBG de investeringsstrategie van het GROEIfonds verder aan om de middelen nog effectiever te kunnen investeren.ebg stelt in

Nadere informatie

Samenwerken met de praktijk met multisdiciplinaire studententeams Selficient

Samenwerken met de praktijk met multisdiciplinaire studententeams Selficient Samenwerken met de praktijk met multisdiciplinaire studententeams Selficient Nadia Verdeyen Center of Expertise Smart Sustainable Cities Solar Decathlon & onderwijsinnovatie Een HU interdisplinair studententeam

Nadere informatie

NEDERLAND. Pre-basis onderwijs

NEDERLAND. Pre-basis onderwijs NEDERLAND Pre-basis onderwijs Leeftijd 2-4 Verschillend per kind, voor de leeftijd van 4 niet leerplichtig Omschrijving Peuterspeelzaal, dagopvang etc Tijd Dagelijks van 9:30 15:30 (verschilt pers school)

Nadere informatie

Wendbaar vakmanschap in lerende organisaties

Wendbaar vakmanschap in lerende organisaties Wendbaar vakmanschap in lerende organisaties Ontwikkeling van mensen is de sleutel tot succes Presentatie 15 maart 2018 Wendbaar vakmanschap in lerende organisaties Vakman nieuwe stijl Zelfsturingscompetenties:

Nadere informatie

Toekomstplan. 12 februari 2015. Versie 1.1. Retail & Leisure Academy

Toekomstplan. 12 februari 2015. Versie 1.1. Retail & Leisure Academy Retail & Leisure Academy Toekomstplan 12 februari 2015 Versie 1.1 Retail & Leisure Academy 1 Inleiding De sectoren Retail en Leisure zijn van grote economische importantie voor de regio Midden- Limburg.

Nadere informatie

Fieldlab CAMPIONE Condition-Based Maintenance for the Process Industry Open Network Environment Ir. Paul van Kempen Operational Director, World Class

Fieldlab CAMPIONE Condition-Based Maintenance for the Process Industry Open Network Environment Ir. Paul van Kempen Operational Director, World Class Fieldlab CAMPIONE Condition-Based Maintenance for the Process Industry Open Network Environment Ir. Paul van Kempen Operational Director, World Class Maintenance Oktober 2016 World Class Maintenance www.worldclassmaintenance.com

Nadere informatie

Smart Industry 4.0. Edwin van Rensch/Eric Megens

Smart Industry 4.0. Edwin van Rensch/Eric Megens Smart Industry 4.0 Edwin van Rensch/Eric Megens Agenda o Introductie Hotraco Group o Introductie Smart Industry 4.0 o Data model Hotraco Product improvement Remote service Benchmark Additional service

Nadere informatie

Openbaar bestuur in regionale ecosystemen voor ondernemerschap

Openbaar bestuur in regionale ecosystemen voor ondernemerschap Openbaar bestuur in regionale ecosystemen voor ondernemerschap G32 BESTUURLIJKE NETWERKDAG 2 Ecosysteem voor ondernemerschap 3 Onderzoeksvraag Hoofdvraag: Wat is de rol van het openbaar bestuur in regionale

Nadere informatie

Techniek College Rotterdam

Techniek College Rotterdam Samenwerking Albeda / Zadkine Op weg naar: Techniek College Rotterdam Kwartaallezing 26 november 2015 1 overview: Waarom Techniek College Rotterdam? en de weg tot nu toe. Beleid Focus op Vakmanschap van

Nadere informatie

Een Groene Generatie met Energie voor de Toekomst. René Wijffels

Een Groene Generatie met Energie voor de Toekomst. René Wijffels Een Groene Generatie met Energie voor de Toekomst René Wijffels Inhoud Wat is Biobased Economy? De bio-economy in de VS Behoefte aan professionals in bio-based economy Een groene generatie met energie

Nadere informatie

Pitstop Een onderzoek naar innovatie binnen het TT-Instituut

Pitstop Een onderzoek naar innovatie binnen het TT-Instituut Pitstop Een onderzoek naar innovatie binnen het TT-Instituut A S S E N E M M E N M E P P E L De aanleiding Innovatie in het mbo moet omdat: - Technologie en digitalisering leiden tot andere (inhoud van)

Nadere informatie

TAK Centrum wil innovatieve onderwerpen, vermeld in onze regiovisie, gebruiken om lesmateriaal te ontwikkelen voor het vak Science.

TAK Centrum wil innovatieve onderwerpen, vermeld in onze regiovisie, gebruiken om lesmateriaal te ontwikkelen voor het vak Science. INLEIDING Om het technisch talent van mavoleerlingen zo goed mogelijk te benutten en de doorstroom naar een technische vervolgopleiding te bevorderen, voert het Platform Bèta Techniek, in opdracht van

Nadere informatie

[COLUMN] Game Changers in het landschap

[COLUMN] Game Changers in het landschap [COLUMN] Game Changers in het landschap AUTEUR LECTORAAT BRAINPORT DATUM 22 APRIL 2016 REACTIES: REAGEER Fontys is niet alleen een onderwijsinstelling maar ook een organisatie die nadrukkelijk wil bijdragen

Nadere informatie

Driekwart ondernemend Nederland doet niets aan ICT

Driekwart ondernemend Nederland doet niets aan ICT Nieuwsbrief JUNI 2014 Juni 2014: Een maand van inspirerende bijeenkomsten, awarduitreikingen en nieuwe ICT campagnes. We wensen u veel leesplezier! Laatste kans! Deelnemers Special 3D Printing Aankomende

Nadere informatie

Mbo avond Minkema. Uitleg over het mbo en het studiekeuzeproces

Mbo avond Minkema. Uitleg over het mbo en het studiekeuzeproces Mbo avond Minkema Uitleg over het mbo en het studiekeuzeproces MBO-avond Minkema Voorstellen Doel en inhoud presentatie (verschillen vmbo-mbo, aanbieders, opleidingen, studiekeuzeproces, aanmelden etc.)

Nadere informatie

Aanvraagformulier Nieuwe opleiding macrodoelmatigheidstoets beleidsregel 2014

Aanvraagformulier Nieuwe opleiding macrodoelmatigheidstoets beleidsregel 2014 S AMENVATTI NG Ok t ober2015 Aanvraagformulier Nieuwe opleiding macrodoelmatigheidstoets beleidsregel 2014 Basisgegevens Soort aanvraag (kruis aan wat van toepassing is): X Nieuwe opleiding Nieuw Ad programma

Nadere informatie

Greenport Horti Campus. Burgemeester Sjaak van der Tak 16 december 2011

Greenport Horti Campus. Burgemeester Sjaak van der Tak 16 december 2011 Greenport Horti Campus Burgemeester Sjaak van der Tak 16 december 2011 1 Internationaal kenniscentrum in het hart van de Greenport 2 Doel en ambitie Versterken internationale concurrentiekracht van de

Nadere informatie

Co-creatie in de ZORG

Co-creatie in de ZORG Co-creatie (in de Zorg) Co-creatie in de ZORG door samenwerken en co-creatie in Zeeland, de instellingen en het onderwijs op niveau te houden 1. Demografische ontwikkelingen. 2. Gebrek aan (kritische)

Nadere informatie

Verzoek tot ondersteuning van de verbinding M-Tech en TIB in de regio Haaglanden

Verzoek tot ondersteuning van de verbinding M-Tech en TIB in de regio Haaglanden Verzoek tot ondersteuning van de verbinding M-Tech en TIB in de regio Haaglanden Aan: Henno van Horssen, Platform Bèta techniek Betreft: Verzoek tot ondersteuning van de verbinding M-Tech en TIB in de

Nadere informatie

Elektrotechniek. novacollege.nl/mytec. Procestechniek. Werktuigbouw. MyTec 2018/2019

Elektrotechniek. novacollege.nl/mytec. Procestechniek. Werktuigbouw. MyTec 2018/2019 novacollege.nl/mytec Elektrotechniek Procestechniek Werktuigbouw MyTec 2018/2019 Een MyTec-opleiding betekent: veel leren en stages lopen bij technische bedrijven. Het is pittig, maar ik geef niet op.

Nadere informatie

Elektrotechniek. novacollege.nl/mytec. Procestechniek. Werktuigbouw. MyTec 2019/2020

Elektrotechniek. novacollege.nl/mytec. Procestechniek. Werktuigbouw. MyTec 2019/2020 novacollege.nl/mytec Elektrotechniek Procestechniek Werktuigbouw MyTec 2019/2020 Ik wil projectleider of werkvoorbereider worden. Ik heb voor MyTec gekozen omdat je de eerste anderhalf jaar breed wordt

Nadere informatie

terugblik terugblik limburg activiteiten procestechniek limburg procestechniek limburg een wereldbaan, altijd dichtbij Een initiatief van

terugblik terugblik limburg activiteiten procestechniek limburg procestechniek limburg een wereldbaan, altijd dichtbij Een initiatief van terugblik activiteiten terugblik procestechniek procestechniek & maintenance limburg limburg 1 1 procestechniek limburg een wereldbaan, altijd dichtbij Een initiatief van In samenwerking met terugblik

Nadere informatie

CENTRUM VOOR INNOVATIEF VAKMANSCHAP (CIV) SMART TECHNOLOGY. Ria van Oosterhout Bijeenkomst raadsleden Midden Holland 15 mei 2017

CENTRUM VOOR INNOVATIEF VAKMANSCHAP (CIV) SMART TECHNOLOGY. Ria van Oosterhout Bijeenkomst raadsleden Midden Holland 15 mei 2017 CENTRUM VOOR INNOVATIEF VAKMANSCHAP (CIV) SMART TECHNOLOGY Ria van Oosterhout Bijeenkomst raadsleden Midden Holland 15 mei 2017 1 NEXT ECONOMY NEXT PROFESSIONAL NEXT EDUCATION 2 HET CIV IS OP 1 FEBRUARI

Nadere informatie

CONVENANT ASSOCIATE DEGREE

CONVENANT ASSOCIATE DEGREE CONVENANT ASSOCIATE DEGREE 3 juli 2018 Partijen: 1. de vereniging MBO Raad, statutair gevestigd en kantoorhoudend te (3447 GM) Woerden aan het adres Houttuinlaan 6, rechtsgeldig vertegenwoordigd door de

Nadere informatie

Huidige gebouwdata kan slimmer gebruikt worden dan je denkt. Erik Groen 12 Oktober 2017

Huidige gebouwdata kan slimmer gebruikt worden dan je denkt. Erik Groen 12 Oktober 2017 Huidige gebouwdata kan slimmer gebruikt worden dan je denkt Erik Groen 12 Oktober 2017 ENGIE Nederland Onze ambitie Wij spelen een leidende rol in de energietransitie. Als marktleider in duurzame technische

Nadere informatie

Een gemeenschappelijke MKB Aanpak voor Limburg Werkconferentie leer- en inspiratietraject Ecosysteem voor MKB-innovatie

Een gemeenschappelijke MKB Aanpak voor Limburg Werkconferentie leer- en inspiratietraject Ecosysteem voor MKB-innovatie Een gemeenschappelijke MKB Aanpak voor Limburg Werkconferentie leer- en inspiratietraject Ecosysteem voor MKB-innovatie Door: Alex Jaminon - projectleider "Een gemeenschappelijke MKB aanpak als impuls

Nadere informatie