Aansluiting op het Datawarehouse

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Aansluiting op het Datawarehouse"

Transcriptie

1 Aansluiting op het Datawarehouse Stappenplan 2012 en verder BIEB, BIEB, BIEB... GOt E-books Hoe kunt u als bibliotheek aansluiten op het Datawarehouse (DWH) van Bibliotheek.nl volgens de subsidievoorwaarden van het ministerie van OCW?

2 Datawarehouse: wat is het? Het Datawarehouse is een eenduidige, efficiënte verzameling van bibliotheekgegevens. Het Datawarehouse wordt gevoed met gegevens vanuit de verschillende systemen die bibliotheken gebruiken. De bibliotheken zelf, maar ook de brancheorganisaties kunnen gebruikmaken van (delen van) deze informatie. Hiermee vormt het Datawarehouse een gemeenschappelijke bron voor beleids- en branche-informatie. Ook kunnen gegevens uit het Datawarehouse in combinatie met Customer Relationship Management (CRM) worden gebruikt om leden een gepersonaliseerd aanbod te doen. In het Datawarehouse zijn onder meer gegevens opgenomen met betrekking tot de basisbibliotheken, de leden, de titels, objecten en transacties.

3 U heeft subsidie aangevraagd bij OCW voor aansluiting op de landelijke digitale infrastructuur. Hoe nu verder? Het Datawarehouse is een van de drie onderdelen waarop u volgens de subsidieregeling van OCW dient aan te sluiten. De andere twee onderdelen zijn de White Label Websiteinfrastructuur en de Nationale Bibliotheekcatalogus*. Deze folder gaat alleen over de aansluiting op het Datawarehouse. Hoe gaat dat in zijn werk? * Meer informatie over deze twee onderdelen vindt u in onze brochure Implementatie Landelijke Digitale Infrastructuur Deze is in november 2011 aan alle bibliotheken gestuurd en tevens te vinden op onder Documenten. Stap 1. De Provinciale Coördinator Implementatie (PCI) of BNL neemt contact op met uw bibliotheek en stuurt u de benodigde documentatie*. In deze documentatie staat beschreven welke data-elementen er als eerste uit de transactiesystemen worden opgevraagd (de zogeheten Minimale Dataset), en hoe dit in zijn werk gaat. U kunt deze documentatie ook terugvinden op onze website onder Datawarehouse. * Bij de planning wordt rekening gehouden met de deadlines die het ministerie van OCW heeft gesteld. Een overzicht van PCI s en de contactpersoon bij BNL vindt u in deze brochure. Stap 2. Verzamelen van gegevens BNL begint met het verzamelen van gegevens uit de lokale bibliotheeksystemen. In eerste instantie gaat het hierbij om de Minimale Dataset*, met gegevens uit 3 tabellen: 1. Klanten: leners, nieuwe leners, uitgeschreven leners, enz. 2. Bezit: exemplaren, aanwinsten, afschrijvingen, boektitel, auteur, enz. 3. Transacties: uitleningen, verlengingen, enz. *De Minimale Dataset (MDS) is de dataset die iedere deelnemer minimaal dient aan te leveren. De set bestaat in aanvang uit circa 50 velden. Welke datavelden er precies worden opgevraagd, kunt u lezen in de MDS-documentatie die u krijgt toegestuurd en die ook te vinden is op Het is de bedoeling om deze dataset zo snel mogelijk uit te breiden, zodat bibliotheken nog meer rapportages op maat kunnen maken. Ook streven we ernaar om gegevens m.b.t. financiën, personeel en webstatistieken opvraagbaar te maken. Stap 3. Export vanuit systeem Via een exportroutine worden de gevraagde gegevens uit uw bibliotheeksysteem gehaald. BNL heeft geregeld dat uw bibliotheeksysteemleverancier (HKA, Infor, enz.) de exportroutine bouwt voor de bibliotheek. De exportroutine wordt op het lokale bibliotheeksysteem geïnstalleerd. De geëxporteerde bestanden worden door u met Secure FTP* op de landelijke server geplaatst in een eigen afgeschermde directory. * Secure FTP wil zeggen dat de overdracht van de gegevens beveiligd is via versleuteling en een inlog.

4 Stap 4. De bestanden worden gevalideerd Voordat de bestanden in het Datawarehouse terechtkomen, worden ze gecontro leerd op juistheid. De exportbestanden worden eerst gevalideerd, onder andere met behulp van mappingtabellen*. Deze worden door de bibliotheek aangeleverd. - Indien oké: De tabellen worden ingelezen in de laadtabellen. - Indien niet oké: Afzender krijgt mail met reden van weigering. De bestanden worden gewist en de afzender stuurt nieuwe bestanden. * Een mappingtabel is een overzicht van alle lokaal gehanteerde definities van lenerscategorieën, abonnementsoorten, locaties, enz. Deze definities moeten overeenkomen met de geleverde databestanden. Exporteren met Secure FTP Mail-server Datawarehouse-server Bestanden niet akkoord Bestanden akkoord Bibliotheek SFTP-server Stap 5. De gegevens worden verrijkt De lokale data worden verrijkt d.m.v. hulptabellen met bijvoorbeeld gegevens uit de Nationale Bibliotheekcatalogus, CBS- of Mosaicgegevens. De aangeleverde lokale data worden gekoppeld aan landelijk gehanteerde definities. Hierdoor kan uw bibliotheek vanaf 2013 meedoen aan vergelijkende rapportages, KPI s, onderzoeken en services, waarbij de gegevens geanonimiseerd zijn. Voorbeelden: BIS, St. Leenrecht, SIOB, Romanadvies. De lokale bibliotheekorganisatie blijft eigenaar van de gegevens die aangeleverd zijn. Niemand heeft zonder toestemming van die organisatie toegang tot deze brongegevens. Deze gegevens zijn wel beschikbaar voor de eigen rapportages, dashboards, KPI s en eigen marketingacties. Een bibliotheekorganisatie kan naar eigen behoefte toestemming geven aan andere orga nisaties, zoals PSO s, BNL, SIOB om speciale rapportages/ dashboards te maken voor die bibliotheek en/of te gebruiken om landelijke of regionale marketingacties uit te voeren.

5 Datawarehouse DWH Abstract Gepersonaliseerd t.b.v. landelijke acties en marketing (CRM) Data geanonimiseerd voor rapportages & benchmarking, bijv. BIS-enquête DWH Totaal Privacyvoorwaarden Gepersonaliseerd/beveiligd: alleen bieb heeft inzage in eigen gegevens Bieb Bieb Bieb Opt-in Alleen met toestemming bieb Stap 6. Toegang U heeft toegang tot het Datawarehouse Na het doorlopen van voornoemde stappen is de aansluiting een feit! Wel moet u de data blijven aanleveren, eerst in een frequentie van 1 x per week. Als uw bibliotheek eenmaal is aangesloten op de servicebus, wordt de procedure geautomatiseerd en vindt aanlevering dagelijks plaats. De servicebuskoppeling kunt u begin 2013 tegemoetzien. Per deelnemende bibliotheek worden voor de aansluitprocedure afspraken op maat gemaakt. Datawarehouse en privacy Het Datawarehouse wordt door BNL fasegewijs ingericht in overeenstemming met de Wet Bescherming Persoonsgegevens (Wbp). De lokale bibliotheek is en blijft eigenaar van de gegevens die zij ten behoeve van het Datawarehouse inbrengt. De bibliotheek is degene die het doel van en de middelen voor de verwerking van persoonsgegevens vaststelt en kan daarom voor het Datawarehouse aangemerkt worden als verantwoordelijke in de zin van de Wbp. Voor zover BNL persoons gegevens verwerkt als onderdeel van het Datawarehouse kan BNL worden aangemerkt als bewerker in de zin van de Wbp. Bewerker is de persoon die ten behoeve van de verantwoordelijke (in dit geval de bibliotheek) gegevens verwerkt. In de eerste fase zijn er een aantal privacy-aspecten die toezien op het Datawarehouse opgenomen in de Algemene Voorwaarden van BNL. Bijvoorbeeld de verplichte bewerkersbepalingen, een verwijzing naar een beschrijving op hoofdlijnen van beveiligingsmaatregelen, het recht van BNL om subbewerkers in te schakelen en de verplichting van de bibliotheek om ervoor te zorgen dat de door hen aangeleverde data voldoen aan de Wbp en dat de bibliotheek de (resultaten van de) digitale infrastructuur alleen zal gebruiken in overeenstemming met de Wbp. BNL raadt de bibliotheek aan om de verrijkte data uit het Datawarehouse alleen te gebruiken in overeenstemming met de Wbp.

6 Datawarehouse en privacy vervolg In een volgende fase (wanneer het Customer Relation Management (CRM) en het Identificatie- en Autorisatiemanagement (IAM) in gebruik worden genomen), maken we nadere afspraken met de bibliotheken over de privacyvoorwaarden. BNL kan gedragscodes of policies op laten stellen die de bibliotheken kunnen hanteren ter voldoening aan de Wbp. U zult daar nog nader over worden geïnformeerd. BNL zal niet zelfstandig acties of diensten uitvoeren met of richting de leden van de bibliotheek. Indien een bibliotheek wenst deel te nemen aan een landelijke (marketing)actie of dienst met inzet van haar ledenbestand, tekent de bibliotheek daarvoor (per keer) in en machtigt BNL voor de inzet van haar klantgegevens en/of data. Voor de verwerking van data in het Datawarehouse ten behoeve van het samenstellen van landelijke statistieken, benchmarking en andere rapportages, zullen persoonsgegevens geanonimiseerd verwerkt worden. De bibliotheek is en blijft dus baas over haar eigen data en BNL zal steeds conform deze richtlijn en wettelijke verplichtingen handelen. Meer informatie Zodra Bibliotheek.nl of de PCI contact met u opneemt, krijgt u de bijbehorende documentatie toegestuurd. Deze informatie is ook te vinden op onze website onder Datawarehouse. De Algemene Voorwaarden die van toepassing zijn op het Datawarehouse vindt u ook op onze site, onder Documenten. Heeft u nog vragen? Dan kunt u contact opnemen met projectmanager Hein Morel van Mourik, tel , van Bibliotheek.nl of met uw PCI. Overzicht Provinciale Coördinatoren Implementatie (PCI s) Nr PSO Provinciaal coördinator telefoon mobiel 1 Biblionet Groningen Ewout Clarenburg Biblioservice Friesland Bertus Douwes Biblionet Drenthe Leendert den Heyer Overijsselse Bibliotheekdienst / Blauwe brug 5 Biblioservice Gelderland Erwin Dekker Perry de Wit Rob de Bie Biblioservice Flevoland Ronald Spanier BISC Utrecht Guy Miellet ProBiblio Ineke Goedhart Zeeuwse bibliotheek Jos Vastenhoud Cubiss Ron van Agtmaal Bibliotheekhuis Limburg Johan Hoenink

Implementatie Landelijke Digitale Infrastructuur 2012

Implementatie Landelijke Digitale Infrastructuur 2012 Implementatie Landelijke Digitale Infrastructuur 2012 Inhoud 1. Inleiding 3 2. Doelstellingen 2012 4 3. Aansluitcriteria 6 Website-infrastructuur (WLWI) 6 Nationale Bibliotheekcatalogus (NBC) 6 Datawarehouse

Nadere informatie

Implementatieplan Bibliotheek.nl

Implementatieplan Bibliotheek.nl Implementatieplan Bibliotheek.nl Van idee naar toepassing in de praktijk Versie: 1.0 Datum: 31 Augustus 2010 1 1 IMPLEMENTATIE VISIE BIBLIOTHEEK.NL... 3 1.1 MISSIE VAN BIBLIOTHEEK.NL: OPENBARE BIBLIOTHEKEN

Nadere informatie

Versie: definitief 1.0 Datum: 21 mei 2015 Auteur: Anton Dierdorp. Aansluiting Landelijke Digitale Infrastructuur en Lokale bibliotheeksystemen

Versie: definitief 1.0 Datum: 21 mei 2015 Auteur: Anton Dierdorp. Aansluiting Landelijke Digitale Infrastructuur en Lokale bibliotheeksystemen Versie: definitief 1.0 Datum: 21 mei 2015 Auteur: Anton Dierdorp Aansluiting Landelijke Digitale Infrastructuur en Lokale bibliotheeksystemen Inhoud Inleiding... 1 1 Landelijke Digitale Infrastructuur...

Nadere informatie

Vragen en antwoorden. Informatiebijeenkomst Subsidieregeling Aansluiting op de digitale bibliotheek 15 september 2010

Vragen en antwoorden. Informatiebijeenkomst Subsidieregeling Aansluiting op de digitale bibliotheek 15 september 2010 en antwoorden Informatiebijeenkomst Subsidieregeling Aansluiting op de digitale bibliotheek 15 september 2010 1 Subsidieregeling & financiën 1. Bij de basisbibliotheken is sprake van een eenmalig bedrag

Nadere informatie

PerfectView Handleiding versie 14.04.000 1

PerfectView Handleiding versie 14.04.000 1 PerfectView Handleiding versie 14.04.000 1 Inhoudsopgave Achtergrond informatie over de navigatie binnen PerfectView... 4 A... 6 Aanhef & Adressering... 6 Activiteiten... 6 Toelichting verkoopactiviteiten...

Nadere informatie

Terugblik 2010-2012. Vooruitblik op de toekomst

Terugblik 2010-2012. Vooruitblik op de toekomst Terugblik 2010-2012 Vooruitblik op de toekomst Inhoudsopgave Voorwoord 3 Voorwoord 1. Aan welk toekomstbeeld is gewerkt? 5 1.1 Toekomstbeeld 6 1.2 Wenkend perspectief voor bibliotheekleden (en andere gebruikers)

Nadere informatie

Algemene voorwaarden Einstein E Books

Algemene voorwaarden Einstein E Books Algemene voorwaarden Einstein E Books Artikel 1 Definities Einstein E Books - onderneming die natuurlijke personen en rechtspersonen faciliteert bij het uitgeven van cross media boeken zowel virtueel als

Nadere informatie

5 jaar Bibliotheekinnovatie Wat heeft de BNL-periode 2010-2014 gebracht?

5 jaar Bibliotheekinnovatie Wat heeft de BNL-periode 2010-2014 gebracht? 5 jaar Bibliotheekinnovatie Wat heeft de BNL-periode 2010-2014 gebracht? Den Haag mei 2015 Stichting Bibliotheek.nl 5 jaar Bibliotheekinnovatie Wat heeft de BNL-periode 2010-2014 gebracht? 1. Introductie

Nadere informatie

Stichting Bibliotheek.nl. Aanvragen. informatie voor bibliotheekmedewerkers

Stichting Bibliotheek.nl. Aanvragen. informatie voor bibliotheekmedewerkers Stichting Bibliotheek.nl Aanvragen informatie voor bibliotheekmedewerkers Paula Braun Versie 1.0 2 INHOUDSOPGAVE Inhoudsopgave... 2 1. Inleiding... 3 2 Afkortingen... 4 3. aanvragen - algemeen... 5 4.

Nadere informatie

White paper. Van start met BRK Levering

White paper. Van start met BRK Levering White paper Van start met BRK Levering Inhoud 1. Inleiding... 3 2. Architectuur GeoBasis BRK... 4 3. Afnemen BRK Levering alleen met een PKIoverheid-certificaat... 5 4. Het verkrijgen van het certificaat

Nadere informatie

14+netnummer Antwoord. Handleiding. Aanvraag & Implementatie. 14+netnummer Antwoord

14+netnummer Antwoord. Handleiding. Aanvraag & Implementatie. 14+netnummer Antwoord Handleiding Aanvraag & Implementatie 14+netnummer Antwoord Handleiding aanvraag en implementatie 14+netnummer Versie 8 4 augustus 2008 Inhoudsopgave 1 Samenvatting 2 2 Achtergrond en doel van de 14+netnummers

Nadere informatie

Jaarverslag 2013 STICHTING BIBLIOTHEEK.NL

Jaarverslag 2013 STICHTING BIBLIOTHEEK.NL Jaarverslag 2013 STICHTING BIBLIOTHEEK.NL Inhoud Deel 1: Bestuursverslag 2013 1. Voorwoord 2. Algemeen 3. Managementsamenvatting 4. Activiteitenverslag 5. Financiële toelichting Deel 2: Jaarrekening 2013

Nadere informatie

Koninklijke Bibliotheek. Aanvragen. Informatie voor bibliotheekmedewerkers

Koninklijke Bibliotheek. Aanvragen. Informatie voor bibliotheekmedewerkers Koninklijke Bibliotheek Aanvragen Informatie voor bibliotheekmedewerkers Aanvragen Versie 1.1 Aanvragen Informatie voor bibliotheekmedewerker 2 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Afkortingen... 4 3. Aanvragen

Nadere informatie

VNG HANDREIKING. De openbare bibliotheek in het digitale tijdperk

VNG HANDREIKING. De openbare bibliotheek in het digitale tijdperk VNG HANDREIKING De openbare bibliotheek in het digitale tijdperk VNG Handreiking De openbare bibliotheek in het digitale tijdperk Colofon Samenstelling Uitgebracht in opdracht van de Vereniging van Nederlandse

Nadere informatie

Gemeente heeft Antwoord Voor alle vragen aan de gemeente 14+ netnummer Antwoord

Gemeente heeft Antwoord Voor alle vragen aan de gemeente 14+ netnummer Antwoord Gemeente heeft Antwoord Voor alle vragen aan de gemeente 14+ netnummer Antwoord Handleiding aanvraag & implementatie 14+netnummer Antwoord versie 19 - augustus 2013 1 Handleiding aanvraag & implementatie

Nadere informatie

Convenant Mens Centraal Amersfoort

Convenant Mens Centraal Amersfoort Convenant Mens Centraal en Sociale Wijkteams Amersfoort Convenant Mens Centraal Amersfoort Convenantpartijen 1. De gemeente Amersfoort, gevestigd te Amersfoort, rechtsgeldig vertegenwoordigd ter uitvoering

Nadere informatie

Workanizr CRM Functionaliteiten

Workanizr CRM Functionaliteiten Workanizr CRM Functionaliteiten Relatiebeheer... 2 Beheren van bedrijfs- en relatiegegevens... 2 CRM op maat... 2 Categorisering... 2 Zoeken en filteren... 2 Zoekfunctie... 2 Filters... 3 Contacten en

Nadere informatie

AANSLUITEN BIJ DE IBD. Het stappenplan

AANSLUITEN BIJ DE IBD. Het stappenplan AANSLUITEN BIJ DE IBD Het stappenplan Auteur IBD Datum Maart 2014 2 Inhoud 1. Inleiding 4 1.1 Dienstenportfolio van de IBD 4 1.2 Officieel aansluiten bij de IBD 5 1.3 Bestuurlijk draagvlak 6 1.4 Overzicht

Nadere informatie

Producten en Diensten Catalogus voor het Nationaal Archief/Service Organisatie Digitale Infrastructuur en Advies

Producten en Diensten Catalogus voor het Nationaal Archief/Service Organisatie Digitale Infrastructuur en Advies Producten en Diensten Catalogus voor het Nationaal Archief/Service Organisatie Digitale Infrastructuur en Advies Versie 1.1 Datum Mei 2014 Status Definitief Auteur Con Sadée 1 INLEIDING TOT DE DIENSTVERLENING...

Nadere informatie

Maak het betrouwbaar houden van het Digitaal KlantDossier mogelijk

Maak het betrouwbaar houden van het Digitaal KlantDossier mogelijk Maak het betrouwbaar houden van het Digitaal KlantDossier mogelijk Handleiding configureren correctieservice in Suwinet-Inkijk Mei 2011 1.! Digitaal klantdossier heeft alleen waarde als je erop kunt vertrouwen

Nadere informatie

Privacy Policy Paylogic

Privacy Policy Paylogic Privacy Policy Paylogic Paylogic respecteert uw privacy. Nationale wet-en regelgeving en de diensten die wij leveren verplichten ons om om een aantal van uw persoonsgegevens te verzamelen welke nodig zijn

Nadere informatie

Samenwerkende PSO s Nederland & Vereniging van Openbare Bibliotheken. COMMUNICATIETOOLKIT GASTLENEN Bijlage 4 van Implementatieplan Gastlenen

Samenwerkende PSO s Nederland & Vereniging van Openbare Bibliotheken. COMMUNICATIETOOLKIT GASTLENEN Bijlage 4 van Implementatieplan Gastlenen Samenwerkende PSO s Nederland & Vereniging van Openbare Bibliotheken COMMUNICATIETOOLKIT GASTLENEN Bijlage 4 van Implementatieplan Gastlenen Inhoudsopgave Inleiding 2 1. Interne communicatie 3 1.1 Factsheet

Nadere informatie

ALGEMENE VOORWAARDEN NEW SALES COMPANY B.V.

ALGEMENE VOORWAARDEN NEW SALES COMPANY B.V. ALGEMENE VOORWAARDEN NEW SALES COMPANY B.V. Deze algemene voorwaarden van New Sales Company bestaan uit: Hoofdstuk 1: een algemeen deel dat van toepassing is op alle door New Sales Company te leveren diensten

Nadere informatie

Update Datawarehouse. Dennis Eijsten. 11 september 2014

Update Datawarehouse. Dennis Eijsten. 11 september 2014 Update Datawarehouse Dennis Eijsten 11 september 2014 Inhoud 1. Collectief data delen: waarom? 1. Datawarehouse: mythen en sagen 1. Het Datawarehouse nu en straks 2. Samenwerking met de provincies 1. Afsluiting

Nadere informatie

PRIVACY STATEMENT DITISONZEWIJK.NL

PRIVACY STATEMENT DITISONZEWIJK.NL PRIVACY STATEMENT DITISONZEWIJK.NL DitIsOnzeWijk.nl B.V. (hierna: Ditisonzewijk.nl ) verzamelt via haar Websites en Applicaties persoonsgegevens over jou (hierna: Informatie ). We vinden het belangrijk

Nadere informatie

Richtlijnen en dienstbeschrijving Website Services

Richtlijnen en dienstbeschrijving Website Services Richtlijnen en dienstbeschrijving Website Services 1. Inleiding Deze Richtlijnen en Dienstbeschrijving Website Services ( Richtlijnen ) vormen een aanvulling op de Algemene Voorwaarden Vuewer ( Algemene

Nadere informatie

BYOD-Beleid [Naam organisatie]

BYOD-Beleid [Naam organisatie] BYOD-Beleid [Naam organisatie] De werknemer mag gebruik maken van een persoonlijk mobiel apparaat zoals een telefoon, tablet of notebook voor zakelijke doeleinden ten behoeve van [naam organisatie], voor

Nadere informatie

Handreiking Informatiebeveiliging

Handreiking Informatiebeveiliging Handreiking Informatiebeveiliging 1 Versie beheer Versie 0.1 4 juni 2014 Eerste concept Marco Gosselink Versie 0.2 18 juni 2014 Na review door Jan-Willem Brock rubricering met onderwerpen aangepast. Focus

Nadere informatie

VECOZO CERTIFICATE POLICY VOOR VECOZO-CERTIFICATEN IN DE ZORG

VECOZO CERTIFICATE POLICY VOOR VECOZO-CERTIFICATEN IN DE ZORG VECOZO CERTIFICATE POLICY VOOR VECOZO-CERTIFICATEN IN DE ZORG 1 van 33 Versiebeheer 2014 2.9 November 2014 Nummer Datum Opmerkingen Auteur(s) 1.0 mei 2003 Eerste versie VECOZO 2.0 september Tweede versie

Nadere informatie

Veelgestelde vragen over de cookieregels

Veelgestelde vragen over de cookieregels Vragen over de wet Hoe luidt de bepaling die het zogenaamde cookieverbod vormt? De cookiebepaling, opgenomen in de Telecommunicatiewet (hierna: Tw), is op 5 juni 2012 in werking getreden en luidt als volgt:

Nadere informatie