M I N D F U L N E S S

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "M I N D F U L N E S S"

Transcriptie

1 M I N D F U L N E S S Huiswerksuggesties sessie 4 Formele oefening Dagelijks, afwisselend: Zitmeditatie Adem & Lichaam met aansluitend Geluid & Gedachten Mindful bewegen / Liggende- / Staande Yoga Bodyscan Dagelijks : 3 minuten Adempauze (met of zonder begeleiding) Informele oefeningen: Wees je bewust van automatisch negatieve gedachten. Zie ze opkomen, herken ze met mildheid en wat humor, laat ze los. Gedachten zijn geen feiten. Aandacht voor Veranderen of Accepteren in je leven (zie teksten handout). Pas als je een situatie op veranderen dan wel accepteren hebt beoordeeld, kun je deze met een bewuste respons beantwoorden. Oefen met Mindful communiceren: open je voor de ander (wat hoor je, wat zie je, wat voel je bij jezelf), wees opmerkzaam van je eigen gedachten en neigingen (evt afdwalen, invullen, oplossen) en kijk of je je oordeel op kunt schorten en aanwezig kunt blijven. In het kader van werkelijk aanwezig zijn en mindful communiceren een paar suggesties: leg je telefoon weg bij vergaderingen, stop met computeren als je aan het telefoneren bent, lees een nog eens bewust door voordat je op send drukt (leef je in in de ontvanger).

2 gedicht de boom De boom waar je nauwelijks je armen omheen kunt slaan, begint als een sprietje van niks. Het gebouw van negen verdiepingen begint als een hoopje zand. De reis van duizend kilometer begint aan je voeten. Lao Tse

3 twijfel verlamt mediteren is te moeilijk. Ik kan maar beter les gaan nemen in soefi-dansen. Goldstein en Kornfieldi benoemen deze gedachte als een vorm van twijfel. Saboterende twijfel. We kunnen makkelijk een handvol eigen varianten op deze gedachten opnoemen Misschien is het hardlopen je volgende project, of yoga. Of je denkt: die meditatietijd kan ik beter gebruiken om meer te slapen. Of klusjes af te maken. Dan ruil je het gevoel van voldoening in voor het vage niet-doen van meditatie. De inhoud van zulke gedachten kent veel variatie, maar de boodschap is hetzelfde: meditatie werkt eventjes niet voor mij, laat ik maar wat anders proberen. Het is een vlucht vooruit om te ontlopen waar je nu mee bezig bent: meditatie. Het wat anders proberen is een doekje voor het bloeden. Luisteren naar je kritisch vermogen is prima, maar let op wanneer je dat doet. Wat is je motivatie om te luisteren naar twijfel? Is dit inderdaad een goed moment om de balans op te maken of werd je tot twijfelen gebracht omdat je even in een oncomfortabel niet-weten bent beland? Of omdat het gewoon even tegenzit? Misschien kom je juist verder door de hobbel te nemen, in plaats van op te geven. Door op te houden met geloof te hechten aan de twijfel. Goldstein en Kornfield noemen ook de vier andere klassieke hindernissen bij meditatie: verlangen, afkeer, sufheid en rusteloosheid. Maar twijfel is de moeilijkste. Twijfel verlamt. Twijfel leidt je weg van de oefening. Tenminste, als je erin gelooft. (naar R. Brandsma, Goldstein & Kornfield)

4 oefenen met erbij blijven Herinner dat je je lichaam kunt gebruiken als middel tot aandachtgerichtheid, tot mindfulness. Dat kan heel eenvoudig door op je houding te letten. Waarschijnlijk zit je als je dit leest. Wat zijn op dit moment de gewaarwordingen in je lichaam? Als je klaar bent met lezen en gaat staan, voel dan de bewegingen van het opstaan, van het lopen naar de volgende bezigheid, van hoe je aan het eind van de dag in bed gaat liggen. Wees in je lichaam als je beweegt, als je iets pakt, als je je omdraait. Zo eenvoudig is het. Oefen geduldig met voelen wat er is en het lichaam is er altijd. Maak het tot een tweede natuur om zelfs de kleinste bewegingen die je maakt op te merken. Als je iets aan het pakken bent, ben je er al mee bezig; je hoeft niets extra s te doen. Merk simpelweg op dat je iets pakt. Je beweegt. Je kunt jezelf trainen om in het hier en nu te zijn en je kunt dat gevoel ontwikkelen. Het is heel eenvoudig. Steeds maar weer oefenen om je aandacht weer op je lichaam te vestigen, als middel om in het hier en nu te zijn. Het lijkt een inspanning, maar het werkt ontspannend om steeds maar weer naar het huidige moment terug te keren. Het stelt ons in staat niet alleen tijdens de meditatie bewust bezig te zijn, maar veel vaker bewust in het leven te staan. Onderschat de kracht niet die je krijgt van het voelen van de eenvoudige bewegingen van je lichaam, de hele dag door. (naar R. Brandsma)

5 toelaten, accepteren wat er is Veel mensen vinden acceptatie op het eerste gezicht een moeilijk te bevatten begrip. Is acceptatie niet hetzelfde als berusting of opgeven? Nee. Acceptatie houdt in dat je actief reageert op gevoelens door ze toe te laten, en niet meteen probeert er iets aan te doen, ze te veranderen. Het betekent dat je hun aanwezigheid registreert, voordat je besluit hoe je er op zal reageren. Dat vergt betrokkenheid en energie. Berusting daarentegen impliceert passiviteit en een zekere machteloosheid. We maken allemaal wel eens mee dat we door een hevige regenbui worden overvallen en gaan schuilen. Soms zijn we gewoon blij dat we droog staan. We blijven een tijdjes schuilen en hopen dat het zal ophouden. Nu zijn we nog droog, maar als het blijft regenen, zullen we er vroeg of laat toch door moeten: wat we probeerden te ontvluchten is er nog steeds. We kunnen er weer in gaan en ons zachtjes foeteren door nat laten regenen. Soms, echter, pakken we het anders aan. We schuilen een tijdje, ons bewust van het feit dat we nat zijn en dat niet leuk vinden. We merken op dat we hopen dat de regen zal ophouden, maar zien daar nog tekenen van en we krijgen door dat we nog natter zullen worden. We merken op dat door ons druk te maken over de regen het gevoel van onbehagen alleen maar toeneemt. We klampen ons niet meer vast aan de hoop dat het zal ophouden. Daardoor kunnen we beter naar de regen zelf kijken. We gaan weer de regen in. Die is niet opgehouden, maar onze relatie ermee heeft de hele manier waarop we de regen ervaren, veranderd. Op deze manier met problemen omgaan, vereist veel oefening. (naar Segal, Williams en teasdale) Acceptatie is dus een actief proces. Mindfulness gaat om het kiezen van een bewust antwoord op de situatie die als probleem wordt ervaren: 1) Oplossen : Kan ik door handelen iets oplossen? Als je een probleem kunt oplossen, doe het dan. 2) Erbij blijven: Als je ziet dat oplossen (nu) niet kan, of dat de prijs (nu) te hoog is, kijk dan of je erbij kunt blijven. Kan ik bij de situatie blijven zonder mij ermee te identificeren? 3) Afleiding zoeken: Kan ik afleiding vinden waardoor ik de moeilijke tijd kan doorkomen Dit kan een mindful antwoord zijn op een situatie als erbij blijven te moeilijk is. Dit kan een bewuste respons zijn. Bijv: sporten, met vriend afspreken, wandelen, boek lezen etc.

6 Veranderen of accepteren Als je door handelen je situatie kunt verbeteren, doe dat dan. Maar als dat niet mogelijk is, kijk dan of je kunt ontspannen in de situatie. Piekeren en verzet maken het slechts erger. Het vergt een zekere wijsheid om een situatie te beoordelen: kun je hem veranderen of niet? Byron Katie, een Amerikaans spiritueel leraar, onderscheidt drie manieren waarop je een stressvolle situatie kunt beoordelen: het is óf my business, óf your business óf God s business. Als het regent, dat is God s business. Niemand op aarde die daar iets aan verandert. De trein die te laat komt, ook dat is niet jouw business. Aan deze situaties kun je niets veranderen, dat is duidelijk. De beste optie is dan om het te accepteren zoals het is. Maar het lawaai van de buren, de kennis die zegt dat hij jou niet aardig vindt, een stekende hoofdpijn, de geringe kwaliteit van het werk dat een collega je aanlevert: is het jouw business of niet? Het is belangrijk om je dit af te vragen, want als het buiten het bereik van jouw vermogens valt, dan heeft het geen zin om je erover op te winden. Als je er niets aan kunt doen, dan heb je geen probleem. Behalve misschien dat je dit laatste niet kunt aanvaarden. Dan is het goed om bij jezelf op zoek te gaan naar een bewuste respons in plaats van een automatische stressreactie. Het heeft niets met de buitenwereld te maken. Pas als je een situatie op veranderen dan wel accepteren hebt beoordeeld, kun je deze met een bewuste respons beantwoorden. Er bestaat een mooi gedicht over deze keuze: SERENITY PRAYER Moge ik de moed hebben om te veranderen wat ik kan, de heldere kalmte om te accepteren wat ik niet kan veranderen, en de wijsheid om het verschil te kennen tussen beide. (naar R. Brandsma)

7 Slides van sessie 4

8 Slides van sessie 4

9 afkeer herkennen Moeilijke dingen horen nu eenmaal bij het leven. De manier waarop we met die dingen omgaan bepaalt of ze ons leven zullen beheersen of dat we er wat luchtiger tegenover kunnen staan. Door ons bewust te worden van de gedachten, gevoelens en lichamelijke gewaarwordingen die door gebeurtenissen worden gewekt, krijgen we de kans er bewuster en beter op te reageren en onze gebruikelijke, automatische reacties overboord te zetten. In het algemeen reageren we op ervaringen op een van de volgende drie manieren: We zijn afwezig of verveeld en schakelen van het huidige moment over naar andere dingen in ons hoofd. We willen dingen vasthouden, staan onszelf niet toe de ervaring van dat moment los te laten, of willen iets ervaren wat we nu niet ervaren. We willen dat die ervaring weggaat, zijn er boos op willen van de ervaring die we nu hebben af, of willen de dingen die we niet wensen in de toekomst vermijden. Elke van deze manieren kan problemen veroorzaken, vooral de neiging om met afkeer op onaangename gevoelens te reageren. Nu gaat het erom ons bewust te worden van onze ervaring, zodat we er met aandacht op kunnen reageren in plaats van automatisch. Het regelmatig beoefenen van de zitmeditatie geeft ons veelvuldig de gelegenheid te constateren wanneer we afdwalen van het huidige moment, op een vriendelijke manier op te merken wat onze aandacht afleidde, en deze vervolgens weer terug te leiden naar het bewustzijn van het hier en nu. Op andere momenten van de dag kunnen we de ademruimte-oefening gebruiken wanneer we onaangename gevoelens of een gevoel van spanning of ingehoudenheid in het lichaam bespeuren; dit geeft ons de gelegenheid om bewust te reageren, en niet automatisch. (Segal, Williams en Teasdale)

10 jij bent niet je gedachte Als je je gedachten gaat registreren, word je je ervan bewust hoe beperkt de realiteit is die de gedachtewereld suggereert. Het ene moment lijkt een gedachte de hele werkelijkheid te bepalen. Zo is het, en niet anders. En dan gaat je aandacht ergens anders heen, de gedachte is weg en o wonder meteen is die werkelijkheid, die zo eeuwig en totaal leek, verdwenen. En je bent alweer bezig met een nieuwe realiteit. De illusie dat gedachten de werkelijkheid zijn, wordt gecreëerd door het fenomeen van identificatie. Bij identificatie wórdt je die gedachte. De gedachte heeft jou. Door je te identificeren kun je intenser met iets bezig zijn. Een boek wordt leuker als je je identificeert met de hoofdpersoon. Een voetbalwedstrijd spannender als je je identificeert met de sterspeler. Maar je weet dat jij niet hen bent. Als de hoofdpersoon wordt beschoten of de voetballer een harde tackel ondergaat, dan heb jij geen pijn. Herinner jezelf dat gedachten niet meer zijn dan een kleine mentale energiestroom, waar je naar kunt kijken. Jij bent niet je gedachte. (R. Brandsma) manieren om je gedachten anders te bekijken Kijk alleen hoe ze komen en weer verdwijnen, zonder het gevoel te hebben dat je ze moet volgen, of dat je er iets mee moet. Kijk of het mogelijk is om de gevoelens/stemming op te merken waaruit gedachten voortkomen: de context waarin je gedachten slechts een schakel in een keten van gebeurtenissen zijn. Beschouw je gedachte als een gebeurtenis in je hoofd in plaats van een feit. Het kan zijn dat er allemaal andere gedachten en gevoelens mee gepaard waardoor het verleidelijk is om te denken dat de gedachte waar is, maar jij bent bepaalt of het waar is en hoe je ermee omgaat. Zet je gedachten op papier. Dan zie je ze op een manier die niet zo emotioneel en overweldigend is. Het geeft je ook tijd om stil te staan bij de betekenis. Voor zeer moeilijke gedachten kan het nuttig zijn om er met een vriendelijke en wijze houding naar te kijken, van een afstand, en ze onderzoekend te benoemen. Zoals : ah, daar is verdriet, dit is de stem van depressie, daar heb je die bekende hardheid en kritiek weer. Keur ze niet af maar benoem ze vriendelijke belangstelling. (gebaseerd op Fennel, en op Segal, Williams & Teasdale) Gedachten leiden tot acties en acties hebben weer allerlei gevolgen. In welke gedachten gaan we investeren? Onze belangrijke opdracht is ze helder te zien, zodat we kunnen kiezen bij welke gedachten we actie ondernemen en welke we laten voor wat ze zijn. (J. Goldstein)

11

12 mindfulness en communicatie We hebben het tijdens de meditatie al gezien: door te stoppen met doen, door te pauzeren, stoppen we ook de automatische piloot. We stappen uit de conditioneringen van de geest. We kunnen dit ook bij onze communicatie toepassen. Misschien merk je wel eens dat zodra je de mond opent, de mindfulness naar buiten lijkt te vliegen. Precies zoals bij het eten, hebben we rond praten en luisteren sterke automatische patronen. Het is alsof de aandacht naar boven schiet, naar het hoofd, en zich daar verliest in het eigen verhaal, dat van de ander, en de uitwisseling daartussen. Daarbij trekt de aandacht zich terug, weg van de zintuigen, en het lichaam met zijn gevoel van aanwezigheid, feedback signalen en natuurlijke intuïtie. Pauzeren dus. Maar pauzeren is moeilijk. We hebben dit al gemerkt bij ons dagelijks handelen, de automatische trein van denken en doen. Tijdens de communicatie is er ook nog eens de sociale component. Soms brengt stilte sociaal ongemak. Toch hoeft dit niet altijd zo te zijn. Je kunt midden in een dialoog een mindfulness moment hebben, zonder dat het t gesprek ontregelt, misschien zelfs zonder dat de ander het merkt. Mindfulnessmomenten creëren tijdens communicatie, in contact met anderen, is een vaardigheid die je kunt leren. Net zoals bij ieder mindfulness moment stap je daarmee uit de automatische piloot. Hierdoor komt er ruimte om contact te maken met je innerlijke bronnen. Dit doe je door te stoppen met mentaal rennen. Door je even te realiseren dat je hier en nu aanwezig bent, in dit moment, in deze stoel, in dit lichaam, in deze ruimte. Net als bij de drie minuten ademruimte doe je enkele kleine stappen om de aandacht uit zijn gevangenis te halen, zijn tunnelvisie, en te verbreden naar een grotere ruimte. In de kern gaat het opnieuw om dezelfde twee stappen als bij meditatie: opmerken waar je mee bezig was, en de aandacht verleggen. Mindfulness tijdens het luisteren en spreken is meditatie in actie. (R. Brandsma)

13 mindful luisteren Het klinkt misschien gek, maar mindful communiceren begint bij: stil zijn. Let maar eens op hoe we bezig zijn met ons eigen verhaal terwijl de ander aan het woord is: of we het er mee eens zij, of we het beter weten, hoe wij het zelf zouden doen, welk vergelijkbaar verhaal wij hebben meegemaakt... Terwijl je luistert, praat de denkgeest er voortdurend doorheen! Let ook eens op hoezeer wij geneigd zijn mee te praten met de ander. Letterlijk, door aan te vullen met eigen ervaringen, door te knikken en te hmm-en. We denken vaak dat de ander behoefte heeft aan de steun van dit knikken en bevestigen, maar vaak blijkt de ander je aanwezigheid beter te voelen als je stil en ontvankelijk luistert. De ander wil alleen maar gehoord worden en heeft meestal daarbij jouw oordeel niet nodig. Je kunt oefenen door te luisteren met het lichaam in plaats van met de geest. Letterlijk je lichaam te voelen terwijl je luistert. Realiseer je dat het iemands anders verhaal is. Je hoeft er niets mee. Laat bij jezelf resoneren wat resoneert. Een emotie, een gedachte, een gevoel van verbondenheid. Laat het opkomen en weer voorbijgaan. Wat je de ander biedt met deze stille ontvankelijke luisterhouding, is een plaats voor het verhaal en de ander om gehoord te worden. Dat is meestal alles wat nodig is. (naar R. Brandsma)

14 opmerkzaamheid ontwikkelt zich in stapjes Als je opmerkzamer gaat leven, zul je ook meer registreren hoe vaak je dingen automatisch doet. Dat is niet altijd prettig. Je kunt er zelfs een beetje door ontmoedigd worden en soms verzuchten: wie heeft er eigenlijk de leiding in mijn leven, ik of mijn automatische patronen? Dit gevoel kan vooral schrijnend zijn wanneer je je bewust wordt van patronen die je tot last zijn; Je ziet hoe het patroon werkt, maar ondanks dat inzicht ben je er niet vanaf. Het lijkt wel of je soms blind bent en toch weer in een valkuil loopt waarvan je inmiddels wist dat hij er was. Portia Nelson geeft hiervan een mooie metafoor met het beeld van de kuil in de weg (volgende blz). Het lijkt dan wel, alsof je nooit leert! Helpt mindfulness dan alleen om je in te wrijven hoe vaak je het verkeerd doet? Vergeet niet dat je werkt met automatismen die al een diepe groef gevormd hebben, wellicht al een leven lang. Het is de macht der gewoonte die ons opnieuw verleid heeft. Maar, zolang je met interesse en intentie blijft opmerken, oefen je ook je opmerkzaamheidspier. Je momenten van alertheid helpen je om de volgende keer eerder alert te zijn. Het werkt precies zoals bij alle terreinen van interesse: je aandacht gaat er automatisch naar toe. Als je geïnteresseerd bent in oldtimers, dan zie je overal oldtimers. Als je geïnteresseerd bent in blonde jongens, dan zie je overal blonde jongens. Zo werkt het ook bij interesse voor je automatische patronen. Je zult ze steeds eerder opmerken, totdat je ze vooraf ziet aankomen. Dan kun je op tijd kiezen. Heb dus geduld, wetend dat je opmerkzaamheidspier vanzelf sterker wordt naarmate je meer traint. Plotseling zie je dat je het anders doet. Dat je anders reageert. Dat je even stilhoudt in plaats van erin te vliegen. Dat je terugkeert naar rust in plaats van te versnellen.. (naar R. Brandsma)

15 logboek week 4 meditaties dag & datum oefening ervaringen (wees nauwkeurig - wat merk je op aan sensaties in je lichaam, gedachten, emoties?) vragenlijst automatische gedachten

16 Hieronder staan allerlei negatieve gedachten die in je hoofd kunnen opkomen. Lees de lijst door en merk op wat er gebeurt terwijl je dit doet. Het is een momentopname, geen oordeel over jezelf. Herken je een of enkele van deze gedachten? Welke gedachten komen je het bekendst voor? 1. Ik wou dat ik ergens anders was Ik wou dat ik iemand anders was Ik doe het ook nooit goed Waarom heb ik nooit succes? Niemand begrijpt mij Ik ben het niet waard Ik kan het niet Ik heb geen toekomst Ik ben niet snel genoeg Er moet iets mis zijn met mij Dat overkomt mij weer! Niemand begrijpt mij Ik doe het nooit goed genoeg Ik krijg de dingen niet op een rij Het leven is te zwaar voor mij Ik hoor er niet bij Ik voldoe niet aan de verwachting Mijn leven is een puinhoop Anderen zijn beter/slimmer etc Ik haal niet genoeg uit het leven Ik moet altijd beschikbaar zijn Mij lukt ook nooit wat Ik moet aardiger/beter/slimmer zijn Ik weet het niet Ik stel teleur Ik ben een loser / waardeloos Geluk is niet voor mij weggelegd

17

Het landschap van stress

Het landschap van stress Sessie 4 Het landschap van stress Omgaan met moeilijkheden Moeilijke dingen vormen een deel van het leven. Daar hebben we niets over te zeggen. Situaties die je als onaangenaam ervaart, kunnen zorgen voor

Nadere informatie

Huiswerk week 5. Formele oefeningen

Huiswerk week 5. Formele oefeningen Huiswerk week 5 Formele oefeningen 1. Dagelijks ca. 45 minuten oefenen. De ene dag de zit- of loopmeditatie en de andere dag de staande yoga-oefeningen. Meditatie betekent oefenen met de zijnmodus. Toelaten

Nadere informatie

Bijeenkomst 4 Het landschap van stress

Bijeenkomst 4 Het landschap van stress Bijeenkomst 4 Het landschap van stress Huiswerk Formele oefeningen De zitmeditatie tot en met geluiden. Bij het gedeelte van gedachten stop je het geluidsfragment. Je kunt deze afwisselen met de yogaoefeningen

Nadere informatie

Gedachten zijn geen feiten

Gedachten zijn geen feiten Sessie 6 Gedachten zijn geen feiten Identificatie met je eigen gedachten Onze gedachten kunnen veel invloed hebben op onze stemming en ons gedrag. Vaak komen en gaan die gedachten vrij automatisch. Door

Nadere informatie

Hoe kan ik het beste voor mezelf zorgen?

Hoe kan ik het beste voor mezelf zorgen? Sessie 7 Hoe kan ik het beste voor mezelf zorgen? Hoe kan ik het beste voor mezelf zorgen? Goed voor jezelf zorgen begint met het ontwikkelen van een bewuste respons op die situaties in je leven waarvan

Nadere informatie

en doe dit steeds maar weer opnieuw, elke keer als je opmerkt dat je aandacht afdwaalt van je ademhaling 1min

en doe dit steeds maar weer opnieuw, elke keer als je opmerkt dat je aandacht afdwaalt van je ademhaling 1min Zitmeditatie 45min Je begint nu enige tijd te zitten in milde en open aandacht 5 Je oefent in wakkerheid, in aanwezig zijn, zonder iets te moeten 4 Je oefent in niet-doen 4 Neem als het kan een vaste plek

Nadere informatie

8-weken training. Mindfulness. Sessie 1: De automatische piloot

8-weken training. Mindfulness. Sessie 1: De automatische piloot 8-weken training Mindfulness Sessie 1: De automatische piloot Vrede Vrede kan alleen in dit moment bestaan. Je kunt wel steeds zeggen: Wacht tot ik dit af heb, daarna ben ik vrij om in vrede te leven.

Nadere informatie

Samenvatting van sessie 2: in ons hoofd wonen

Samenvatting van sessie 2: in ons hoofd wonen Sessie 2 handout 1 Samenvatting van sessie 2: in ons hoofd wonen Het doel van de training is dat je vaker en meer bewust aanwezig bent. Wat ons ervan afhoudt elk moment volledig aanwezig te zijn, is de

Nadere informatie

Stap 3 De adem als anker

Stap 3 De adem als anker Stap 3 De adem als anker De verdeelde geest naar één punt brengen De adembeweging is vergelijkbaar met de beweging van de oceaan: je voelt in- en uitademing als eb en vloed, contractie en extensie, opname

Nadere informatie

Mindfulness voor kinderen Introductie

Mindfulness voor kinderen Introductie Mindfulness voor kinderen Introductie Mindfulness voor kinderen - Introductie Mindfulness algemeen Wat? Geschiedenis Waarom? Hoe? Mindfulness kinderen Mindfulness voor kinderen Mindful Kids training Mindful

Nadere informatie

Inleiding voor de. Veerkracht Versterkende meditatiecursus. veerkrachtmanagement.nl

Inleiding voor de. Veerkracht Versterkende meditatiecursus. veerkrachtmanagement.nl Inleiding voor de Veerkracht Versterkende meditatiecursus veerkrachtmanagement.nl Inleiding In ons Veerkracht programma ontmoeten we vaak mensen die worden geconfronteerd met ingrijpende gebeurtenissen

Nadere informatie

Mindfulness omgaan met wat er is workshop Parkinson café

Mindfulness omgaan met wat er is workshop Parkinson café Mindfulness omgaan met wat er is workshop Parkinson café Yvonne Kuijsters Kennismaken met mindfulness Wat is mindfulness Wat brengt het mij, wat heb ik eraan? Aandacht Aandacht is een vorm van oplettendheid.

Nadere informatie

- 1 -

- 1 - - 1 - Hallo, ik ben Agnes Jaspers Als Coach help ik mensen door middel van Mindfulness rust en ruimte te creëren in hun leven. Dit ebook heb ik speciaal voor jou geschreven. Je vindt in dit ebook een aantal

Nadere informatie

mindfulness workshop

mindfulness workshop mindfulness workshop 1 mindfulness workshop Deze workshop wordt gegeven om een indruk te krijgen wat mindfulness inhoudt. Ook kan worden gekeken in welke training de workshop als onderdeel kan worden ingezet,

Nadere informatie

Uitdagingen bewust beantwoorden

Uitdagingen bewust beantwoorden Sessie 5 Uitdagingen bewust beantwoorden Als ik het te druk heb dan betekent dit dat ik meer moet mediteren Mahatma Gandhi Stress: reageren of bewust beantwoorden? Stress is een natuurlijk en dagelijks

Nadere informatie

Wat er ook aan de hand is, de gevolgen zijn hetzelfde. Je bent een aantal lichamelijke functies, die je voorheen als vanzelfsprekend aannam, kwijt.

Wat er ook aan de hand is, de gevolgen zijn hetzelfde. Je bent een aantal lichamelijke functies, die je voorheen als vanzelfsprekend aannam, kwijt. Hoofdstuk 7 Emoties Nu is het tijd om door te gaan. Je hebt je dwarslaesie, je bent hopelijk klaar met al de medische dingen, nu is het tijd om ook je gevoelens aandacht te geven. Dus: ga lekker zitten,

Nadere informatie

Mindful Kids Introductie voor ouders

Mindful Kids Introductie voor ouders Mindful Kids Introductie voor ouders Mindful Kids Introductie voor ouders Mindfulness algemeen Wat? Waarom? Hoe? Mindfulness kinderen Mindfulness voor kinderen Mindful Kids training Mindfulness algemeen

Nadere informatie

Mindfulness. Voor wie? Mindfulness helpt je hierbij!

Mindfulness. Voor wie? Mindfulness helpt je hierbij! Mindfulness Mindfulness is het trainen van je aandacht en je geest, je krijgt inzicht hoe je geest werkt. Gedachten, oordelen en emoties zijn vaak oorzaak van emotionele, lichamelijke en geestelijke pijn.

Nadere informatie

Week 2. Omgaan met hindernissen. Lopend Stilstaan Werkboek Mindfulness Training pag 12

Week 2. Omgaan met hindernissen. Lopend Stilstaan Werkboek Mindfulness Training pag 12 Week 2 Omgaan met hindernissen Lopend Stilstaan Werkboek Mindfulness Training pag 12 Alleen door voortdurend te blijven oefenen in elkaar afwisselende aangename en onaangename situaties verwerven we echte

Nadere informatie

Sessie 3. De adem als anker

Sessie 3. De adem als anker Sessie 3 De adem als anker Hoe doe je dat: terugkeren naar het hier en nu? De afgelopen week heb je tijdens het oefenen ongetwijfeld ervaren dat het lastig om je aandacht te richten op het opmerkzaam zijn

Nadere informatie

http://www.nietbangvoorangst.nl Stress en Overmatige Stress wat kun je er aan doen? Stress alleen is niet slecht en kan je helpen goed te presteren. Zolang stress wordt afgewisseld door voldoende perioden

Nadere informatie

Mindfulness voor kinderen en ouders

Mindfulness voor kinderen en ouders Mindfulness voor kinderen en ouders Anne Formsma, MSc. UvA minds/uva minds You Inhoud Wat is Mindfulness? Waarom Mindfulness voor kinderen en ouders? De training Oefeningen Video Oefening Wat is Mindfulness?

Nadere informatie

Week 1 Focus Mindfulness beoefenen

Week 1 Focus Mindfulness beoefenen Week 1 Focus Mindfulness beoefenen Vaak schenkt onze geest geen aandacht aan wat er nu gebeurt, maar denken we na over iets dat gebeurd is of maken we ons zorgen over de toekomst. Dat zorgt ervoor dat

Nadere informatie

De automatische piloot

De automatische piloot Sessie 1 De automatische piloot De automatische piloot In de auto rijden we vaak kilometerslang op de automatische piloot, zonder ons er feitelijk van bewust te zijn wat we doen. Zo zijn we er een groot

Nadere informatie

BIJEENKOMST 1: De automatische piloot

BIJEENKOMST 1: De automatische piloot BIJEENKOMST 1: De automatische piloot Huiswerk Formele oefening Eén keer per dag, 6 dagen per week: de bodyscan, duur ± 45 min Doe de bodyscanoefening zes keer voor de volgende sessie. Verwacht niet iets

Nadere informatie

Terugvalpreventie in MBCT Onderwijsnotities

Terugvalpreventie in MBCT Onderwijsnotities Terugvalpreventie in MBCT Onderwijsnotities Sessie 6: Helder zien - De eerste signalen van depressie opmerken gewaarzijn van vroege waarschuwingssignalen, terugvalsignalen onder de microscoop leggen. Het

Nadere informatie

Werkboek voor de. Veerkracht Versterkende meditatiecursus.

Werkboek voor de. Veerkracht Versterkende meditatiecursus. Werkboek voor de Veerkracht Versterkende meditatiecursus www.veerkrachtmanagement.nl Toelichting Les 6 Vriendelijk en compassievol zijn voor jezelf in moeilijke tijden. In deze meditatie leer je hoe je

Nadere informatie

Inhoud. mindfulness. Opleidingen, cursussen, workshops

Inhoud. mindfulness. Opleidingen, cursussen, workshops Inhoud mindfulness Opleidingen, cursussen, workshops LES 1 WAT IS MINDFULNESS? Inleiding Uitleg bij de meegeleverde cd s Wat is mindfulness? Geschiedenis van mindfulness Segal, Williams en Teasdale Een

Nadere informatie

Omgaan met obstakels

Omgaan met obstakels Sessie 2 Omgaan met obstakels Omgaan met obstakels Mindfulnessbeoefening confronteert je met jezelf en met al je eigenaardigheden. Dit klinkt misschien vervelend, maar het is waar. Zodra je toelaat wat

Nadere informatie

YOGA LIFESTYLE. verbinding met jezelf. Whatever comes. Let it come. Whatever stays. Let it stay. Whatever goes. Let it go

YOGA LIFESTYLE. verbinding met jezelf. Whatever comes. Let it come. Whatever stays. Let it stay. Whatever goes. Let it go YOGA LIFESTYLE FEBRUARI 2017 YOGA & MEDITATIE Geef jezelf de aandacht en de liefde die je verdient! Maak verbinding met jezelf Ga mee op reis in dit avontuur van zelfontwikkeling en persoonlijke groei!

Nadere informatie

Mindfulness. Aandacht voor de waarde van mindfulness binnen de c.g.t. en positieve psychologie

Mindfulness. Aandacht voor de waarde van mindfulness binnen de c.g.t. en positieve psychologie Mindfulness Aandacht voor de waarde van mindfulness binnen de c.g.t. en positieve psychologie Jos de Munnink. Preventiefunctionaris, praktijkondersteuner huisartsen in de GGZ, mindfulnesstrainer en gespreksleider

Nadere informatie

Mindfulness Training. Leer binnen acht weken anders om te gaan met stress, ontwikkel aandacht voor het nu en ervaar meer rust.

Mindfulness Training. Leer binnen acht weken anders om te gaan met stress, ontwikkel aandacht voor het nu en ervaar meer rust. Mindfulness Training Leer binnen acht weken anders om te gaan met stress, ontwikkel aandacht voor het nu en ervaar meer rust. Mindfulness training Per dag schieten er duizenden, vaak stressvolle, gedachten

Nadere informatie

Module 7. Oefening 22

Module 7. Oefening 22 Module 7 Volgende sleutels uit deel II van het boek Dit ben je écht! staan hiermee in verbinding: Sleutel 9: Jij bent machtig. Blz. 64 Sleutel 10: Je bent hier en nu aanwezig Blz. 68 Sleutel 11, B: Wat

Nadere informatie

WAARSCHUWING. Als je wilt dat in je leven niets verbetert, leg dit boek dan NU weg. Het is niets voor jou. Koop een fles champagne en ga het vieren.

WAARSCHUWING. Als je wilt dat in je leven niets verbetert, leg dit boek dan NU weg. Het is niets voor jou. Koop een fles champagne en ga het vieren. WAARSCHUWING Als je wilt dat in je leven niets verbetert, leg dit boek dan NU weg. Het is niets voor jou. Koop een fles champagne en ga het vieren. INLEIDING Je herkent het vast: je stond met een glas

Nadere informatie

Mindfulness means paying attention in a particular way; on purpose, in the present moment, and nonjudgmentally. - Jon Kabat-Zinn

Mindfulness means paying attention in a particular way; on purpose, in the present moment, and nonjudgmentally. - Jon Kabat-Zinn WAT IS MINDFULNESS? DEFINITIE & OORSPRONG Heart Body & Mind WWW.PUREHBM.COM Een definitie van mindfulness is: Mindfulness means paying attention in a particular way; on purpose, in the present moment,

Nadere informatie

Module 26: Stop met Piekeren.

Module 26: Stop met Piekeren. Module 26: Stop met Piekeren. Stop met piekeren! Piekeren is een reactie op een naar gevoel. Op het moment dat we ons afgewezen voelen of andere nare gevoelens ervaren, wordt het meestal erg druk in ons

Nadere informatie

Mindfulness Jaarkalender

Mindfulness Jaarkalender Zien Zijn Mindfulness Jaarkalender O p n i e u w k i j k e n e n m e t a a n d a c h t e r v a r e n De automatische piloot Schud je zintuigen wakker en doorbreek je automatische piloot, zeker op het moment

Nadere informatie

Ik ga je wat vertellen, je hoeft alleen maar te volgen wat ik zeg, mijn stem is nu het enige wat voor jou belangrijk is om te volgen.

Ik ga je wat vertellen, je hoeft alleen maar te volgen wat ik zeg, mijn stem is nu het enige wat voor jou belangrijk is om te volgen. Oefening 1: Nodig: 2 personen en een boom of een huisdier: Zoek een plek op bij een boom of in de buurt bij je paard of ander huisdier waar je even niet gestoord wordt en veilig even je ogen dicht kunt

Nadere informatie

Mindfulness programma. Leer binnen acht weken anders om te gaan met stress, ontwikkel aandacht voor het nu en ervaar meer rust.

Mindfulness programma. Leer binnen acht weken anders om te gaan met stress, ontwikkel aandacht voor het nu en ervaar meer rust. Mindfulness programma Leer binnen acht weken anders om te gaan met stress, ontwikkel aandacht voor het nu en ervaar meer rust. Per dag schieten er duizenden, vaak stressvolle, gedachten door je hoofd.

Nadere informatie

Mindfulness Werkboek. Mindfulness Based Stress Reduction - Insight Training. Thuisoefeningen & Logboeken

Mindfulness Werkboek. Mindfulness Based Stress Reduction - Insight Training. Thuisoefeningen & Logboeken Mindfulness Werkboek Mindfulness Based Stress Reduction - Insight Training Thuisoefeningen & Logboeken Maart 2018 1 Deze originele Mindfulness (MBSR- IT) Training is inclusief: Geluidsbestanden alle bijbehorende

Nadere informatie

Reader Gespreksvoering

Reader Gespreksvoering Reader Gespreksvoering Achtergrondinformatie Soorten vragen Actief Luisteren Slecht nieuws Gesprek Fasen in het gesprek Soorten Vragen In een gesprek kun je verschillende soorten vragen stellen. Al je

Nadere informatie

HOE WERKT FAALANGST? WAT IS FAALANGST?

HOE WERKT FAALANGST? WAT IS FAALANGST? HOE WERKT FAALANGST? WAT IS FAALANGST? Faalangst kan omschreven worden als de angst om te mislukken in situaties waarin men beoordeeld wordt (of denkt beoordeeld te worden) en de behoefte om mislukkingen

Nadere informatie

Workshop Mindful Werken in de Kraamzorg Kraamzorgcafé 18 mei 2017

Workshop Mindful Werken in de Kraamzorg Kraamzorgcafé 18 mei 2017 Workshop Mindful Werken in de Kraamzorg Kraamzorgcafé 18 mei 2017 Ida Tuinhof Mindfulness- en Compassietrainer Bedrijfsfysiotherapeut Ida Tuinhof Bedrijfsfysiotherapeut Mindfulness- en Compassie trainer

Nadere informatie

Module 4: Basisovertuiging 1 & 2 (Verdieping)

Module 4: Basisovertuiging 1 & 2 (Verdieping) Module 4: Basisovertuiging 1 & 2 (Verdieping) Basisovertuiging 1 & 2 (Verdieping) Geluk is een gevoel! Jij bent de enige persoon op de wereld die jou gelukkig kan maken! Het is erg belangrijk dat je alle

Nadere informatie

Mindfulness, de weg naar meer geluk in uw leven

Mindfulness, de weg naar meer geluk in uw leven Cursusboek Mindfulness, de weg naar meer geluk in uw leven Mindfulness, de weg naar meer geluk in uw leven Beste cursist, De eerste stap is gezet! U gaat starten met een mindfulnesstraining van 8 lessen.

Nadere informatie

Leren omgaan met gedachten, gevoelens, emoties en pijn

Leren omgaan met gedachten, gevoelens, emoties en pijn Leren omgaan met gedachten, gevoelens, emoties en pijn Toespraak van Jiun roshi op de eerste dag van een vijfdaagse zen-retraite, geredigeerd en enigszins ingekort door Myoko Sint Het is vandaag de eerste

Nadere informatie

In 5 stappen naar meer vrijheid én verbinding in je relatie

In 5 stappen naar meer vrijheid én verbinding in je relatie In 5 stappen naar meer vrijheid én verbinding in je relatie Hallo! Je houdt van je partner. Jullie zijn al geruime tijd samen en hebben misschien samen kinderen. Jullie leiden een druk bestaan en tijd

Nadere informatie

Week 3. Bewust zijn van de adem. Lopend Stilstaan Werkboek Mindfulness Training pag 22

Week 3. Bewust zijn van de adem. Lopend Stilstaan Werkboek Mindfulness Training pag 22 Week 3 Bewust zijn van de adem Lopend Stilstaan Werkboek Mindfulness Training pag 22 De adembeweging is vergelijkbaar met de beweging van de oceaan: je voelt in- en uitademing als eb en vloed, contractie

Nadere informatie

16 tips om te leven in het hier en nu

16 tips om te leven in het hier en nu 16 tips om te leven in het hier en nu Leven in het hier en nu. Hoe vaak hoor je dit wel niet? En waarom is het zo verdomd lastig om je aandacht bij dit moment te houden? Dit moment is tenslotte het enige

Nadere informatie

Dé 14 fundamentele stappen naar geluk

Dé 14 fundamentele stappen naar geluk Dé 14 fundamentele stappen naar geluk Van de Amerikaanse psycholoog Michael W. Fordyce 1. Wees actief en ondernemend. Gelukkige mensen halen meer uit het leven omdat ze er meer in stoppen. Blijf niet op

Nadere informatie

Waarom dit boek? 7. 1 De ik-fabriek, wat is dat? Lichaamsseintjes Je lichaam is net een fabriek 17

Waarom dit boek? 7. 1 De ik-fabriek, wat is dat? Lichaamsseintjes Je lichaam is net een fabriek 17 Inhoud Waarom dit boek? 7 1 De ik-fabriek, wat is dat? 10 2 Lichaamsseintjes 14 3 Je lichaam is net een fabriek 17 4 De ik-fabriek, hoe ziet die eruit? 18 4.1 De eerste verdieping: voelen 20 4.2 De tweede

Nadere informatie

WELKOM! LEZING MINDFULNESS

WELKOM! LEZING MINDFULNESS WELKOM! LEZING MINDFULNESS Confidanza, Praktijk voor danstherapie en mindfulness www.confidanza.nl 1 WELKOM danstherapie en mindfulness 2 HOEZO STRESS? danstherapie en mindfulness 3 WAT IS MINDFULNESS

Nadere informatie

7 HEERLIJKE ONTSPANNINGSOEFENINGEN

7 HEERLIJKE ONTSPANNINGSOEFENINGEN 7 HEERLIJKE ONTSPANNINGSOEFENINGEN VOOR THUIS OF OP JE WERK Kom tot rust met deze eenvoudige ontspanningsoefeningen Door te ontspannen krijgt je lichaam de mogelijkheid om zich te herstellen van de dagelijkse

Nadere informatie

Het vergroten van draagkracht na confrontatie met een harta andoening

Het vergroten van draagkracht na confrontatie met een harta andoening Het vergroten van draagkracht na confrontatie met een harta andoening Draaglast en draagkracht Als door de confrontatie met ziekte de balans tussen draaglast en draagkracht wordt verstoord, moet gezocht

Nadere informatie

Een definitie van mindfulness

Een definitie van mindfulness Sessie 1 handout 1 Een definitie van mindfulness M indful ness houdt in dat je aandacht geeft op een speciale manier: doelbewust, op het moment zelf en niet oordelend aan dingen zoals ze zijn. Williams,

Nadere informatie

De voordelen van hardlopen

De voordelen van hardlopen Hardloop tips De voordelen van hardlopen Zodra het buiten lekker weer wordt zie je overal om je heen mensen in hun hardloopschoenen springen. Op een mooie lenteof zomerdag is het heerlijk om na het werk

Nadere informatie

Opmerkzaam zijn. Sterrelaansessies - januari inleiding

Opmerkzaam zijn. Sterrelaansessies - januari inleiding Sterrelaansessies - januari 1990 Opmerkzaam zijn inleiding De vorige keer is de kwestie van de waarnemer in jezelf uitvoerig aan de orde gesteld. Ik was op het moment zelf niet alert genoeg om op te merken

Nadere informatie

Ter inspiratie: Opschuddertje Nee denken en niet zeggen. Nee zeggen is te leren!

Ter inspiratie: Opschuddertje Nee denken en niet zeggen. Nee zeggen is te leren! Ter inspiratie: Opschuddertje Nee denken en niet zeggen Nee zeggen is te leren!. 2 Nee denken en niet zeggen put je uit Nee is voor velen van ons één van de moeilijkste woordjes om uit te spreken. Waarom?

Nadere informatie

Bijeenkomst 3 Grenzen leren kennen

Bijeenkomst 3 Grenzen leren kennen Bijeenkomst 3 Grenzen leren kennen Formele oefeningen: * 1x per dag, 6 dagen in de week: liggende yoga oefeningen. Met behulp van de strekoefeningen en de yogakun je rechtstreeks contact maken met het

Nadere informatie

E-BOOK 10 GOUDEN TIPS OVER KINDEREN EN EMOTIES. kinderen en Emoties 10 GOUDEN TIPS OVER KINDEREN EN EMOTIES

E-BOOK 10 GOUDEN TIPS OVER KINDEREN EN EMOTIES. kinderen en Emoties 10 GOUDEN TIPS OVER KINDEREN EN EMOTIES E-BOOK 10 GOUDEN TIPS OVER KINDEREN EN EMOTIES VOORWOORD In 2016 schreef ik de Gids over emoties bij kids 80 praktische tips. Mijn kennis en ervaring blijft zich echter door ontwikkelen. Daarom deel ik

Nadere informatie

RITUEEL. schrijven. Word de persoon die je altijd al had willen zijn.

RITUEEL. schrijven. Word de persoon die je altijd al had willen zijn. RITUEEL schrijven d a g b o e k Word de persoon die je altijd al had willen zijn. Welkom De persoon worden die je altijd al had willen zijn. Daarom schrijf ik. Door ritueel te schrijven kom je in verbinding

Nadere informatie

HET KOMPAS DOEL BENODIGDHEDEN: WERKINSTRUCTIE: OPDRACHT IN DE KLAS:

HET KOMPAS DOEL BENODIGDHEDEN: WERKINSTRUCTIE: OPDRACHT IN DE KLAS: HET KOMPAS DOEL Instrument geven om te benoemen en herkennen wat belangrijk is voor de kinderen (hun waarden), zodat ze kunnen leren kiezen. BENODIGDHEDEN: plaatje van een kompas groot kompas voor in de

Nadere informatie

Ontdek je kracht voor de leerkracht

Ontdek je kracht voor de leerkracht Handleiding les 1 Ontdek je kracht voor de leerkracht Voor je ligt de handleiding voor de cursus Ontdek je kracht voor kinderen van groep 7/8. Waarom deze cursus? Om kinderen te leren beter in balans te

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Introductie 6. Hand-outs Bijeenkomst 1 8. Hand-outs Bijeenkomst Hand-outs Bijeenkomst Hand-outs Bijeenkomst 4 42

Inhoudsopgave. Introductie 6. Hand-outs Bijeenkomst 1 8. Hand-outs Bijeenkomst Hand-outs Bijeenkomst Hand-outs Bijeenkomst 4 42 Inhoudsopgave Introductie 6 Hand-outs Bijeenkomst 1 8 Hand-outs Bijeenkomst 2 17 Hand-outs Bijeenkomst 3 26 Hand-outs Bijeenkomst 4 42 Hand-outs Bijeenkomst 5 57 Hand-outs Bijeenkomst 6 69 Hand-outs Bijeenkomst

Nadere informatie

Weet wat je kan Samenvatting op kaarten

Weet wat je kan Samenvatting op kaarten Samenvatting op kaarten 16 kaarten met samenvattingen van de inhoud van de module, psychoeducatie over een Lichte verstandelijke Beperking (LVB) voor cliënten en hun naasten. De kaarten 1 14 volgen de

Nadere informatie

Ondernemerschapsblokkades

Ondernemerschapsblokkades Ondernemerschapsblokkades Wat houdt je tegen om je droom werkelijkheid te laten worden? En hoe los je dat op? 7 tips om in actie te komen! Samengesteld door Willemijn Lau Hoi toekomstig professional, Wat

Nadere informatie

WORD GROTER DAN DAT WAT JOU KLEIN HOUDT. Ann Weiser Cornell en Egbert Monsuur

WORD GROTER DAN DAT WAT JOU KLEIN HOUDT. Ann Weiser Cornell en Egbert Monsuur WORD GROTER DAN DAT WAT JOU KLEIN HOUDT Ann Weiser Cornell en Egbert Monsuur 1 Les drie WELKOM BIJ LES DRIE VAN DEZE E-CURSUS WAARIN WE JE WILLEN LATEN ZIEN HOE JIJ GROTER KUNT WORDEN ZODAT JOUW PROBLEMEN

Nadere informatie

3 Grenzen & Zintuigen

3 Grenzen & Zintuigen 3 Grenzen & Zintuigen SATIPATTHANA SUTTA En opnieuw, monniken, met betrekking tot wat werkelijk bestaat, verblijft hij overdenkende wat werkelijk bestaat in termen van de zes interne en externe poorten

Nadere informatie

INHOUD. 3 Inleiding 4 Kiezen voor het leven DRIE GOUDEN TIPS OM VOLUIT TE LEVEN

INHOUD. 3 Inleiding 4 Kiezen voor het leven DRIE GOUDEN TIPS OM VOLUIT TE LEVEN INHOUD 3 Inleiding 4 Kiezen voor het leven DRIE GOUDEN TIPS OM VOLUIT TE LEVEN 7 Verdriet uit je hart en verdriet om je zorgen 11 De belangrijkste relatie is die met jezelf 14 In dankbaarheid ligt geluk

Nadere informatie

Oefening: Innerlijke stemmen Tijd: 30 minuten

Oefening: Innerlijke stemmen Tijd: 30 minuten Oefening: Innerlijke stemmen Tijd: 30 minuten Intro Sta je wel eens stil bij al de innerlijke stemmen die je in je hoofd hoort? Vaak hoor je ze op een wat strenge, zeurderige of klagende toon. Ze zijn

Nadere informatie

Blijvend belang training, 49 respondenten

Blijvend belang training, 49 respondenten Evaluatie mindfulnesstrainingen, respondenten Blijvend belang training, respondenten Ja Weet niet Wat heb je geleerd in de training? Wat geleerd van training? Tot mezelf komen Problemen niet uit de weg

Nadere informatie

Ruik nu aan de rozijn. Houd de rozijn onder je neus en merk bij elke inademing de geur ervan op. En kijk er nu nog eens naar.

Ruik nu aan de rozijn. Houd de rozijn onder je neus en merk bij elke inademing de geur ervan op. En kijk er nu nog eens naar. Tips en oefeningen voor thuis Mindfulness leert mensen te leven met aandacht en bewust met handelingen en gedachten in het hier en nu om te gaan. Dit kan sommige mensen wat zweverig in de oren klinken,

Nadere informatie

Om te beginnen Maak je niet DIK. 15 Wees een HELD. Laat je OMA wat vaker thuis. ANNA mag daarentegen vaker mee. Wees een OEN.

Om te beginnen Maak je niet DIK. 15 Wees een HELD. Laat je OMA wat vaker thuis. ANNA mag daarentegen vaker mee. Wees een OEN. luisterwijzer 1 7 Laat je OMA wat vaker thuis 8 ANNA mag daarentegen vaker mee 9 Wees een OEN 10 Gebruik LSD 12 Maak je niet DIK 13 Smeer NIVEA Om te beginnen... Communiceren doen de we de hele dag door.

Nadere informatie

Meditatie legt de kiem om bewuster te worden te midden van de chaos van alledag.*

Meditatie legt de kiem om bewuster te worden te midden van de chaos van alledag.* nazomer 2014 Meditatie legt de kiem om bewuster te worden te midden van de chaos van alledag.* In de drukte van alledag Ons dagelijks leven is voor velen druk. Vol met wat we willen, moeten, kunnen, ontwikkelen.

Nadere informatie

YOGA LIFESTYLE. verbinding met jezelf. 'Yoga is the journey of the self, to the self, through the self.

YOGA LIFESTYLE. verbinding met jezelf. 'Yoga is the journey of the self, to the self, through the self. YOGA LIFESTYLE F E B R U A R I 2 0 1 7 YOGA & MEDITATIE Geef jezelf de aandacht en de liefde die je verdient! Maak verbinding met jezelf 'Yoga is the journey of the self, to the self, through the self.

Nadere informatie

Bijbellezen. hoezo moeilijk?

Bijbellezen. hoezo moeilijk? Bijbellezen hoezo moeilijk? Inhoudsopgave Bijbellezen gaat niet vanzelf, door: Herman van Wijngaarden 1 Wat heb je er dan voor nodig?, door: Diane Palm 4 Aan de slag met de Bijbel 6 Een oefening met bijbellezen

Nadere informatie

Online Titel Competentie Groepsfase Lesdoel Kwink van de Week

Online Titel Competentie Groepsfase Lesdoel Kwink van de Week onderbouw Les 1 Online Dit ben ik! Besef van jezelf Forming Ik kan mezelf voorstellen aan een ander. Ken je iemand nog niet? Vertel hoe je heet. Les 2 Online Hoe spreken we dit af? Keuzes maken Norming

Nadere informatie

De paradijsvogelcoach, wie is dat?

De paradijsvogelcoach, wie is dat? De paradijsvogelcoach, wie is dat? Inmiddels al een aantal jaren geleden voelde ik me vaak gespannen en onrustig, op zoek naar mezelf. Ik had een goed leven: een gezin, een goede baan en genoeg geld om

Nadere informatie

Mindfulness Training doe-boek

Mindfulness Training doe-boek Mindfulness Training doe-boek Lopend Stilstaan Werkboek Mindfulness Training pag 1 Voorwoord Dit werkboek hoort bij de mindfulness training die je gaat volgen bij Lopend Stilstaan. Lopend Stilstaan houdt

Nadere informatie

Beter leven, meer plezier

Beter leven, meer plezier Rob van Ginkel Training en Coaching Beter leven, meer plezier NLP strategieën voor een leven met plezier Inhoudsopgave Wat is NLP...3 De logica van angst...3 Vrijkomen van angst...3 Negatieve gevoelens

Nadere informatie

Van huidige situatie ------------ naar --------------------------------- gewenste situatie

Van huidige situatie ------------ naar --------------------------------- gewenste situatie Doelen stellen NLP is een doelgerichte, praktische en mensvriendelijke techniek. NLP = ervaren, ervaren in denken, voelen en doen. Middels een praktisch toepasbaar model leren we om de eigen hulpmiddelen,

Nadere informatie

Het verkrijgen van een ruimer perspectief is als het openen van een raam in een bedompte kamer - de hele atmosfeer verandert en de frisse wind draagt

Het verkrijgen van een ruimer perspectief is als het openen van een raam in een bedompte kamer - de hele atmosfeer verandert en de frisse wind draagt Deel Een MEDITATIE Het verkrijgen van een ruimer perspectief is als het openen van een raam in een bedompte kamer - de hele atmosfeer verandert en de frisse wind draagt alternatieven aan voor onze gebruikelijke

Nadere informatie

Module 4 : Krachtbronnen

Module 4 : Krachtbronnen Module 4 : Krachtbronnen Vertrouwen Krachtbron: positieve mindset krachtbron: emoties hanteren Krachtbron: loslaten Moment voor jezelf en jouw verhaal opdrachten oefeningen Inleiding Veerkracht bouw je

Nadere informatie

Mindfulness en het toelaten van gevoelens

Mindfulness en het toelaten van gevoelens Mindfulness en het toelaten van gevoelens Ger Schurink, maart 2016 In deze tekst worden verschillende mindfulness-methoden beschreven die kunnen helpen om gevoelens beter toe te laten. Aandacht en positieve

Nadere informatie

WANNEER VERTEL JE HET AAN JE KINDEREN? Als de beslissing om te gaan scheiden eenmaal genomen is, dan kun je dit het beste zo snel mogelijk aan de

WANNEER VERTEL JE HET AAN JE KINDEREN? Als de beslissing om te gaan scheiden eenmaal genomen is, dan kun je dit het beste zo snel mogelijk aan de OVER EN UIT OVER EN UIT Welkom bij de e-training Over en uit. In deze training leer je beter om te gaan met je scheiding. Je leert hoe je het beste het nieuws van de scheiding aan je kind kan vertellen,

Nadere informatie

Omgaan met stress Rust brengen bij uw kind. www.kiddyminds.be

Omgaan met stress Rust brengen bij uw kind. www.kiddyminds.be Omgaan met stress Rust brengen bij uw kind Oprichters vzw. Veronique Benoit Kinesitherapeute, relaxatietherapeute, sofrologe, psychotherapeute, mindfulnesstrainer Auteur: Ontspanningskalender, mindful

Nadere informatie

MODULE #7 CORE PURPOSE

MODULE #7 CORE PURPOSE MODULE #7 CORE PURPOSE Welkom bij het 90 dagen mindset coachings programma. Dit programma heeft de potentie om jouw leven compleet te veranderen de komende 90 dagen. Daarin is het belangrijk dat je de

Nadere informatie

Workshop Mindful Werken in de Kraamzorg Kraamzorgcafé 10 november 2016

Workshop Mindful Werken in de Kraamzorg Kraamzorgcafé 10 november 2016 Workshop Mindful Werken in de Kraamzorg Kraamzorgcafé 10 november 2016 Willem de Groote Mindfulness- en Compassietrainer Bedrijfsfysiotherapeut Willem de Groote Bedrijfsfysiotherapeut Mindfulness- en Compassie

Nadere informatie

Module 3. Aanleren. Tekstboek een nieuwe geest in 28 dagen Doe het zelf mindset transformatie voor de moedige mens _ en wereldverbeteraar.

Module 3. Aanleren. Tekstboek een nieuwe geest in 28 dagen Doe het zelf mindset transformatie voor de moedige mens _ en wereldverbeteraar. Module 3. Aanleren. Dag 18. Je nieuwe geest neurologisch. Zoals je gisteren al las gaan we de komende 11 dagen de energie van je nieuwe geest opbouwen. Gisteren ben je hiermee begonnen door de emotionele

Nadere informatie

Morya Wijsheid Basiswerkboek

Morya Wijsheid Basiswerkboek Morya Wijsheid Basiswerkboek Geert Crevits Samenstelling en commentaar door Marie Crevits Voorwoord De Morya Wijsheid reeks van 9 boeken staat zo vol met praktische wijsheid dat je er gerust een heel leven

Nadere informatie

Spiritueel dagboek. Met teksten en inzichten van MORYA zoals opgetekend door Geert Crevits

Spiritueel dagboek. Met teksten en inzichten van MORYA zoals opgetekend door Geert Crevits Spiritueel dagboek Met teksten en inzichten van MORYA zoals opgetekend door Geert Crevits Voorwoord: Een spiritueel dagboek 5 Waarom een spiritueel dagboek? 7 Om bewuster te leven en te handelen Aandachtspunten

Nadere informatie

Mindful Zwanger & Bevallen

Mindful Zwanger & Bevallen Veelgestelde vragen over stress Mindful Zwanger & Bevallen www.mindfulzwangerenbevallen.nl Wat moet ik doen als ik stress ervaar? Allereerst gaat het om het opmerken van stress. Als je opmerkzaam bent

Nadere informatie

Dé stappen om je doel te bereiken: de combinatie van de creatiespiraal en het enneagramprocesmodel. Ontspannen. Handelen

Dé stappen om je doel te bereiken: de combinatie van de creatiespiraal en het enneagramprocesmodel. Ontspannen. Handelen Van wens naar doel Dé stappen om je doel te bereiken: de combinatie van de creatiespiraal en het enneagramprocesmodel. Het combinatiemodel Ontspannen Doel bereiken Willen/wensen Verbeelden/ verheugen Geloven/

Nadere informatie

Susanne Hühn. Het innerlijke kind. angst loslaten

Susanne Hühn. Het innerlijke kind. angst loslaten Susanne Hühn Het innerlijke kind angst loslaten Inhoud Inleiding 7 Hoe ontstaat angst? 11 Wegen uit de angst 19 Het bange innerlijke kind leren kennen 35 Meditatie Het bange innerlijke kind leren kennen

Nadere informatie

WORKSHOP MINDFULNESS & ETEN

WORKSHOP MINDFULNESS & ETEN WORKSHOP MINDFULNESS & ETEN Door Esther Mostert van MIND-FOOD: www.mindfuldieet.nl Je kunt niet goed denken, liefhebben en slapen als je niet goed gegeten hebt Mindful eten, wat is dat? Bijna iedereen

Nadere informatie

Feedback geven. Feedback kan positief en negatief zijn. Negatieve feedback geven is moeilijk

Feedback geven. Feedback kan positief en negatief zijn. Negatieve feedback geven is moeilijk 2 12 Feedback geven Feedback is een boodschap over het gedrag of de prestaties van een ander. Feedback is onmisbaar als je met anderen samenwerkt. Je moet zo nu en dan kunnen zeggen dat het werk van de

Nadere informatie

sochicken helpt je broeden op een leuker leven. Met talloze praktische tips en dagelijkse inspiratie, www.sochicken.nl

sochicken helpt je broeden op een leuker leven. Met talloze praktische tips en dagelijkse inspiratie, www.sochicken.nl 47 manieren om meer mindful te leven Mindfulness is zo simpel. En tóch zo ingewikkeld. Want hoe blijf je in het moment? Hoe laat je tijdelijk je gedachten los en ervaar je het leven zoals het is? Wij hebben

Nadere informatie

Debriefing. Opvang na een schokkende gebeurtenis. Geert Taghon 2013

Debriefing. Opvang na een schokkende gebeurtenis. Geert Taghon 2013 Debriefing Opvang na een schokkende gebeurtenis Geert Taghon 2013 Definitie schokkende gebeurtenis Een gebeurtenis die buiten het patroon van gebruikelijke menselijke ervaringen ligt en duidelijk leed

Nadere informatie

[IN 3 STAPPEN JE EX TERUG.]

[IN 3 STAPPEN JE EX TERUG.] 2011 Life Coach Désirée Snelling Berg Desirée [IN 3 STAPPEN JE EX TERUG.] Leer de technieken om met behulp van je onderbewuste en het universum je ex weer terug te krijgen. Inleiding Het is geen geheim

Nadere informatie

Breek vrij uit je Gedachten-Gevangenis

Breek vrij uit je Gedachten-Gevangenis Bedankt voor het downloaden van dit E-book. Mijn naam is Erna Zuidhoek. Ik zie het als mij missie om jou te helpen het beste uit je leven te halen en vrij te breken uit oordelen, beperkende gedachten,

Nadere informatie