Vragen en antwoorden Beleidsregel sociaal makelaarschap

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Vragen en antwoorden Beleidsregel sociaal makelaarschap"

Transcriptie

1 Vragen en antwoorden Beleidsregel sociaal makelaarschap V: Er zijn wijken waar bewoners zelf actief zijn met het opzetten en beheren van de sociale kaart. Dit hoort nu bij de taakomschrijving van Sociaal Makelorganisaties. Dit is een voorbeeld van een deeltaak die door een gemeenschap/buurt zelf wordt opgepakt. Op welke wijze kunnen benodigde middelen uit dit SMO budget toevloeien naar de uitvoerende bewoners? Dit is een voorbeeld van een deeltaak. Er zijn meer deeltaken waarvoor dat geldt. A: Om zoveel mogelijk ruimte te geven aan (bewoners) initiatieven wordt 5% ( euro) beschikbaar gemaakt voor (bewoners)initiatieven die een bijdrage leveren aan de doelen van het sociaal makelaarschap. Dit bedrag maakt vanaf 2019 geen onderdeel meer uit van het basisbudget voor sociaal makelaarschap. Daarnaast hebben we in de Raadsbrief van 1 december 2017 toelichting op nota van uitgangspunten informatievoorziening, advies en onafhankelijke cliëntondersteuning aangegeven de wijk- en buurtgerichte informatievoorziening onder andere te willen versterken door ruimte te bieden aan bewoners(initiatief). Voor de wijk- en buurtgerichte informatievoorziening door bewonersinitiatieven stellen we aanvullend extra beschikbaar. Samen vormen deze bedragen het nieuw te vormen Budget duurzaam bewonersinitiatief Wmo. In de loop van 2018 werken we de criteria verder uit. Zie voor meer informatie over dit budget de Visie Versterken sociale basis Wmo. Hiernaast zijn er andere subsidiemogelijkheden voor bewoners(initiatieven). Denk aan het Initiatievenfonds, Informele Zorg en Sociale Prestatie & Dagondersteuning. V: Is het toegestaan dat de SMO die de opdracht gaat uitvoeren het 5% flexibel budget voor innovatie (samenwerking, kennis, advies enz.) zelf met eigen personeelsleden uitvoert? Of is de uitvoerend partij verplicht om deze 5% te besteden aan samenwerking met of inhuur van expertise van elders? A: Ja, het is toegestaan voor de aanvrager om de activiteiten in het kader van de 5% voor innovatie met eigen personeelsleden uit te voeren. Dit is een keuze van de aanvrager. Deze kan er ook voor kiezen externe partijen in te huren. V: Op pagina 15 wordt er gesproken over een beheergroep, is dat gelijk aan een driehoek? Zo niet, wat valt er onder een beheergroep? A: Met beheergroep wordt een groep gebruikers bedoeld die onderdeel is van de driehoek als vertegenwoordiging van de gebruikers. In de driehoek worden afspraken gemaakt over rol- en taakverdeling. V: Op pagina 15, onder het kopje inclusiviteit wordt er gesproken over toegankelijkheid. Waar ligt de scheiding tussen de sociaal beheerder en de technisch beheerder c.q pandeigenaar? Kunt u toelichten tot waar de sociaal beheerder verantwoordelijk is voor de rolstoeltoegankelijk van een pand?

2 A: De sociaal beheerder is verantwoordelijk voor de toegankelijkheid voor zover dit geen fysieke aanpassingen van het buurtcentrum betreft. Als er fysieke aanpassingen nodig zijn om de toegankelijkheid te verbeteren kan dit in de driehoek besproken worden. De driehoek kan tot een voorstel tot fysieke aanpassingen komen. De gemeente is verantwoordelijk voor het (laten) uitvoeren van deze fysieke aanpassingen. Op blz. 14 van de Nota van Uitgangspunten spreekt u over dat de sociaal makelaars zich richten op kinderen tot 12 jaar. Voor de leeftijdscategorie van 10 tot 14 jaar is er nauwe samenwerking met Jou. V: Klopt het dat het sociaal makelaarschap dat zich richt op jongeren van 14 tot 23 jaar in de subsidiabele activiteiten van het sociaal makelaarschap van volwassenen georganiseerd worden? En zo ja, zijn hier dan al ver gaande samenwerkingsafspraken met partijen over gemaakt? En welke zijn deze? A: Nee, activiteiten gericht op jongeren worden uitgevoerd door het jongerenwerk. De uitvoering van het jongerenwerk in Utrecht is tot en met 2019 toegekend aan stichting JoU. V: Betekent de nauwe samenwerking met Jou, daar waar het jongeren van 10 tot 14 jaar betreft, er geen ruimte is voor andere aanbieders? A: Voor de leeftijd 10 t/m 14 jaar is st. JoU een belangrijke samenwerkingspartner voor de sociaal makelaar voor kinderen. V: Hoe moeten wij de overlap duiden dat er nauw met Jou wordt samengewerkt in de leeftijd van jaar en dat het sociaal makelaarschap zich richt op de leeftijdscategorie van jaar. Overlap dus in de leeftijdscategorie 12 tot 14 jarigen A: Er dienen in de buurt samenwerkingsafspraken gemaakt te worden tussen de sociaal makelaar voor kinderen en de jongerenwerker. Sommige kinderen voelen zich meer thuis bij activiteiten die ondersteund worden door de jongerenwerker en sommige jongeren voelen zich meer thuis bij activiteiten die ondersteund worden door de sociaal makelaar voor kinderen. Het kan daarom zo zijn dat de sociaal makelaar voor kinderen ook activiteiten ondersteunt voor jeugd tot en met 14 jaar. U spreekt op blz. 14 van de Nota van Uitgangspunten over het concept van de vreedzame wijk. V: Hoeveel basisscholen werken er reeds met dit concept, hoeveel wensen dit en bij hoeveel basisscholen is het concept nog onbekend? A: Van de 121 basisscholen in Utrecht hanteren 80% het concept Vreedzaam. V: Hoelang is er ervaring met het concept van de vreedzame wijk? A: In Utrecht is in 2008 gestart met Vreedzame Wijk als pilot. V: In hoeveel wijken functioneert het concept van de vreedzame wijk en welke partijen zijn hierbij actief betrokken? A: Het concept functioneert in alle wijken. De mate waarin partijen betrokken zijn verschilt per wijk. Denk hierbij aan scholen, sociaal makelorganisaties, jongerenwerk en VVE als belangrijkste partijen.

3 U spreekt op blz. 11 van de Nota van Uitgangspunten op blz. 11 over de sociale wijkanalyse. V: Kan er inzicht gegeven worden in het instrument? A: Een sociale wijkanalyse is een analyse van hoe een wijk er in sociaal-maatschappelijk opzicht voor staat, bij voorbeeld waar het gaat om gezondheid, werkgelegenheid en werkloosheid, schoolopleiding en schoolverzuim, sociale samenhang versus sociaal isolement en eenzaamheid, jongerenproblematiek, armoede en schulden, etcetera. Een wijkanalyse is maatwerk per wijk, er is geen blauwdruk voor. Partijen in het sociaal domein, waaronder de sociaal makelorganisatie, zitten twee maal per jaar rond de tafel om de analyse te actualiseren, prioriteiten te stellen, acties af te spreken en de onderlinge samenwerking te versterken. Dit overleg noemen we de sociale wijktafel en wordt per wijk georganiseerd. Ook deze wijktafel is maatwerk per wijk. In bijna alle wijken zijn de afgelopen anderhalf jaar een of meer sociale wijktafels georganiseerd. Ambitie voor de komende tijd is het versterken van de doelgerichtheid van de wijktafel en de samenwerking van betrokken partijen. Ook hierbij verwachten we van de sociaal makelorganisatie een stevige bijdrage, omdat we ervan uitgaan dat zij de wijk tot in de haarvaten kent of leert kennen. V: Zijn er al analyses mee gedaan en zijn de resultaten van deze analyse ruim voor 1 mei beschikbaar te stellen? A: In bijna alle wijken zijn er sociale wijktafels georganiseerd. Dit heeft de samenwerking versterkt en kennis over elkaars opdrachten vergroot. V: U spreekt in de Nota van Uitgangspunten op diverse plaatsen over samenwerkingsverbanden. Is er een overzicht van wie wat doet in deze samenwerkingsverbanden? En zo ja, kan deze ter beschikking gesteld worden? A: Nee, er is geen overzicht van samenwerkingsverbanden. Op pagina 11, paragraaf 2.2 van de Nota van uitgangspunten sociaal makelaarschap omschrijven wij de meest relevante samenwerkingspartners van de sociaal makelaars. Hoe moet de uitleg van artikel 6 lid 2 van de beleidsregel, in combinatie met bijlage 1 (toelichting op het activiteitenplan) bij de regel gelezen worden. Een visie en aanpak voor zes jaar is op zich duidelijk. Met betrekking tot de gedetailleerde uitwerking voor het eerste jaar is de vraag: V: Wordt hier een uitwerking voor elke wijk cq buurt bedoeld, en zo ja, is dat op het uitwerkingsniveau van een werkplan 2019 per wijk. Of anders geformuleerd: wordt er verwacht dat de in de bijlage 1 opgesomde onderwerpen (kort en bondig) per wijk worden besproken? Of kunnen de onderwerpen van bijlage 1 op stedelijk visie-niveau worden besproken, met waar dat nodig en gewenst is een aanduiding in welke wijken/buurten welke accenten worden gelegd. A: Wij vragen één aanvraag voor de hele stad, waarin het sociaal makelaarschap buurtgericht ingevuld wordt. Het is aan de aanvrager om in haar aanvraag te omschrijven hoe zij dit vorm willen geven.

4 V: Op welk detailniveau verwacht de gemeente een visie en activiteitenplan 2019? Is dat ook het werkplan 2019, of moet het echte werkplan/de werkplannen na gunning worden ingediend? A: Wij verwachten een visie en aanpak voor zes jaar, met een gedetailleerde uitwerking voor het eerste jaar. U verwoordt hierin uw zienswijze en concretiseert uw activiteiten. Informatievoorziening V: Welke rol wordt van de smo verwacht, nu de budgetten voor wijkgerichte informatievoorziening niet meer naar de smo's gaan, maar naar bewonersinitiatieven. Moeten de smo/smo s verplicht investeren hierin vanuit de basissubsidie, ook als er geen bewoners bereid zijn om de wijkinformatievoorziening op te pakken? Wat zijn de verschillende posities: bewonersinitiatief/ stedelijke organisatie informatie voorziening /SMO? A: De stedelijke organisatie informatie voorziening is verantwoordelijk voor het vormgeven van de wijkgerichte informatievoorziening. Waar mogelijk worden bewonersinitiatieven ondersteund om dit voor hun wijk te organiseren. De SMO kan startende bewonersinitiatieven op gang brengen, faciliteren en verbinden aan de stedelijke organisatie informatievoorziening. Bewonersbetrokkenheid V: Hoe geven jullie invulling aan de motie 178 GL, zoals opgenomen in artikel 9.5, beoordeling met betrekking van bewoners? A: In de periode 14 t/m 25 mei wordt er een gesprek georganiseerd met een representatieve groep bewoners. Wij streven naar een groep van 15 bewoners die representatief en ook geografisch een goede vertegenwoordiging is (minimaal één bewoner uit elke wijk). De aanvragers worden gevraagd op een aantal thema s een presentatie te houden aan de groep bewoners en de beoordelingscommissie. De bewoners zullen zonder aanwezigheid van de aanvrager hun feedback geven aan de beoordelingscommissie. Deze feedback is bedoeld om de beoordelingscommissie te inspireren, prikkelen en sturen op dat thema. De beoordelingscommissie neemt dit mee in haar beoordeling van de aanvragen. Opdracht samenwerking huisartsen. V: In de bijlage staat dat de smo's het sociale netwerk van ouderen moeten vergroten d.m.v. huisbezoeken en samenwerken met huisartsen. Graag toelichten wie welke rol/verplichting heeft. A: Om de beweging naar voren te realiseren verwachten wij dat de sociaal makelaar samenwerkt met partijen uit spoor 1 en 2. De huisarts is daar één van de partijen in waar afspraken mee gemaakt kunnen worden. Denk hierbij aan het concepten zoals Welzijn op Recept en Samen in de Stad. Beschikbare budgetten:

5 V: Welke andere budgetten zijn of komen, naast het basisbudget, beschikbaar voor het sociaal makelaarschap? A: Zie begroting op pagina 20 van de Nota van Uitgangspunten sociaal makelaarschap. Wij gaan uit van een basisbudget van Het beschikbare bedrag is hoger dan in de Nota van uitgangspunten staat. Dit komt omdat er extra beschikbaar is gesteld uit het programma Jeugd. Zoals op pagina 18 van de Nota van uitgangspunten sociaal makelaarschap omschreven maken we jaarlijks een integrale afweging bij de Voorjaarsnota voor bepaling van het budget in het kader van de beweging naar voren en de groei van de stad. Voor de uitvoering van het sociaal beheer op de beheerde speeltuinen die geen gebruik hebben gemaakt van het recht op verzelfstandiging dient een aparte aanvraag ingediend te worden op basis van de beleidsregel beheerde speeltuinen. V: Welke budgetten zijn geoormerkt? A: Het basisbudget van wordt als één budget beschikbaar gesteld. Het is aan de aanvrager om in haar aanvraag met een voorstel te komen hoe dit budget verdeeld wordt over de activiteiten en buurten. We verwachten een aanvraag waarin minimaal wordt voldaan aan de activiteiten zoals omschreven in bijlage 1 van de beleidsregel sociaal makelaarschap. V: De ondersteuning en toeleiding van kwetsbare groepen (SP/DO) die genoemd wordt ( ) wordt die nu ook al toebedeeld aan smo s in het kader van SP/DO of zijn dit extra middelen? A: De middelen SP/DO zijn uit het budget SP/DO gehaald en structureel toegevoegd aan het budget sociaal makelaarschap. Daarmee zijn de projectsubsidies omgezet in een structurele subsidie en de taak om te bevorderen dat ook kwetsbare bewoners mee kunnen doen aan het gewone leven onderdeel van de reguliere werkzaamheden van de sociaal makelaar geworden. Op pagina 19 van de Nota van Uitgangspunten staat: De verschuiving van middelen naar de opdracht voor het sociaal makelen betekent dat de sociaal makelorganisatie geen aparte aanvragen meer hoeft te doen voor Sociale Prestatie en Dagondersteuning. De taak die zij daarin heeft wordt onderdeel van de reguliere opdracht. Dit betekent dat we geen aparte aanvragen meer verwachten bij SP/DO. Overigens betekent het niet dat exact dezelfde activiteiten moeten worden uitgevoerd, daarin zijn de aanvragers vrij om invulling te geven. Zoals op pagina 19 staat verwachten we het volgende: De sociaal makelaars zetten zich wél in om bewoners in een kwetsbare situatie toe te leiden naar groepsactiviteiten. Als zij zien dat er een activiteit mist of dat een initiatief tijdelijk ondersteuning nodig heeft om op gang te komen, kunnen zij het initiatief helpen met als doel het initiatief zelfstandig te laten voortbestaan of onder te brengen bij een organisatie met de juiste expertise. V: Bij de intensivering van het sociaal beheer wordt in de nota van uitgangspunten gesproken over 4 sleutelpanden waar beheer op wordt ingezet. Daarnaast komt er een nieuwe pand Weidewereld. Er wordt in de nota van uitgangspunten een bedrag van 200k genoemd. Hoort de Weide wereld hier ook bij (gaat het dus om 5 ipv 4 panden) of moet deze laatste apart worden aangevraagd als het pand gereed is?

6 A: We verwachten sociaal beheer in de buurtcentra zoals aangegeven in bijlage 2 van de beleidsregel. Buurtcentrum Hoge Weide is daarin ook opgenomen. Zodra deze is opgeleverd verwachten wij daar ook sociaal beheer. Daar komen geen extra middelen voor beschikbaar. Op dit moment is er geen besluit over extra middelen vanaf 2019 in het kader van de groei van de stad. N.B. Buurtcentrum Weidewereld is een bestaande situatie met sociaal beheer conform uitvraag Verdeelsleutel per wijk: V: Hoe is de huidige verdeling van budgetten naar de wijk, en welke verdeelsleutel wordt daarbij gehanteerd? Graag ontvangen we de verdeelsleutel, inclusief toelichting A: In de Uitvraag sociaal makelaarschap 2013 is de volgende verdeelsleutel gehanteerd: Er is een verdeling gemaakt in drie type wijken met daaraan gekoppeld een factor: - Proactieve inzet in aandachtsbuurten (factor 3) - Professionele inzet in gemiddelde buurten (factor 1) - Beperkte professionele inzet in sterke buurten (factor 0,5) Het aantal inwoners van de buurt is vermenigvuldigd met de factor van de buurt. Op basis daarvan is het budget verdeeld per buurt en per verzorgingsgebied. Vanaf 2019 wordt het basisbudget van als één budget beschikbaar gesteld. Het is aan de aanvrager om in haar aanvraag met een voorstel te komen hoe dit budget verdeeld wordt over de activiteiten en buurten. In 2018 is per verzorgingsgebied het volgende basisbudget sociaal makelaarschap verstrekt: Zuid/Oost: Zuidwest/Binnenstad: Noordoost/Overvecht: Noordwest/West: Leidsche Rijn: Vleuten De Meern: Bedrijfsvoering V: Op welk niveau kijken jullie naar de (gezondheid van) de begroting? A: We beoordelen inhoudelijk op basis van de geaggregeerde begroting van de aanvraag (criterium 5 beoordeling). Subsidieaanvragers moeten voldoen aan financiële economische en juridische eisen, zoals beschreven in de Algemene Subsidie Verordening en artikel 3 van de beleidsregel sociaal makelaarschap. Deze eisen gelden als uitsluitingscriteria in het geval de subsidieaanvrager er niet aan voldoet.

7 Inzet algemene en egalisatiereserves V: Hoe bereken je de overhead over de subsidie als je ook nog andere activiteiten uitvoert? A: Wij gaan bij de overhead uit van de personele overhead. Organisatiekosten en huisvestingskosten zien we als algemene kosten die worden toegerekend, dat is ook deels overhead maar niet te splitsen in direct en indirect. Personele overhead omvat alle kosten van het niet directe personeel. Direct personeel zijn alle medewerkers die direct aan het primaire proces, de activiteiten werken. Indirect personeel (=overhead) omvat leidinggevenden, management, ondersteuning (staf, administratie). Coördinerende functies zijn indirect, dus overhead. Bij meewerkende teamleiders kan je eventueel verdelen in direct en indirect, afhankelijk van hun takenpakket. Als het vooral uitvoerend is, kan je ze ook als direct opvoeren. V: Hoe leggen de organisaties de verantwoording af als de aanvraag door een samenwerkingsverband van meerdere organisaties wordt ingediend? A: We verwachten één aanvraag voor het buurtgericht uitvoeren van het sociaal makelaarschap in heel Utrecht. Dit kan een aanvraag voor de hele stad door één organisatie zijn of een aanvraag voor de hele stad door een samenwerkingsverband van meerdere organisaties. In dat laatste geval behoort een verleningsbeschikking per organisatie tot de mogelijkheden. Dit betekent dat de verantwoording op basis van de deelbeschikking mogelijk is. In de motie 2017 M179 roept de gemeenteraad het college van B&W op "te voorkomen dat het 'innovatiebudget' een soort ondersubsidiëren wordt" (door de SMO aan de BBO) en hoe partijen (de SMO) "het 'innovatiebudget' beschikbaar stellen' (aan bijv. de BBO). In de beleidsregels lezen wij niet terug hoe deze motie is vertaald in criteria waarmee de gemeente kan beoordelen of de aanvragende partijen (de SMO) hier aan voldoet. V: Hoeveel budget (van het totale budget) zou de SMO die de stedelijke subsidie voor gegund gaat krijgen beschikbaar moeten stellen aan bijv. de BBO's actief in de buurten? A: We verwachten een aanvraag op basis van een analyse wat nodig is in de buurten. Het is aan de aanvrager om met een voorstel te komen en te onderbouwen hoe zij de 5% ( euro) flexibel inzet voor innovatieve activiteiten in samenwerking met partners. V: Wanneer vindt de gemeente dat hier dan expliciet geen sprake is van ondersubsidiëring? A: Wij verwachten van de aanvrager dat zij in haar aanvraag opneemt hoe zij innovatie activiteiten in samenwerking met partners ontwikkelt en uitvoert. Het voorkomen van ondersubsidiëring zoals benoemd in Motie 2017 M179 richtte zich op de constructie met alliantiepartners zoals gehanteerd in de vorige Susidieuitvraag Sociaal makelaarschap In de nieuwe beleidsregel Sociaal makelaarschap gemeente Utrecht wordt dergelijke samenwerking niet meer hoger gewaardeerd. Dit neemt niet weg dat de aanvrager vrij is om samenwerkingen aan te gaan met partners die een specifieke expertise en ervaring hebben. De 5% voor innovatieve activiteiten in samenwerking met partners is daar voor bedoeld.

8 V: Is er buiten de SMO voor een BBO ruimte om rechtstreeks subsidie aan te vragen bij de gemeente op activiteiten die vallen onder de activiteiten zoals benoemd door de gemeente in beide beleidsregels? A: Er is uit het budget sociaal makelaarschap gehaald voor (bewoners)initiatieven die een bijdrage leveren aan de doelen van het sociaal makelaarschap. In de Raadsbrief van 1 december 2017 toelichting op nota van uitgangspunten informatievoorziening, advies en onafhankelijke cliëntondersteuning hebben wij aangegeven de wijk- en buurtgerichte informatievoorziening onder andere te willen versterken door ruimte te bieden aan bewoners(initiatief). Voor de wijk- en buurtgerichte informatievoorziening door bewonersinitiatieven stellen we aanvullend extra beschikbaar vanuit middelen binnen de andere sporen van het programma Maatschappelijke Ondersteuning. In de visie versterken sociale basis Wmo is toegelicht hoe dit budget (samen ) verder wordt ontwikkeld. In de loop van 2018 werken we deze criteria verder uit, zodat (bewoners)initiatieven daar vanaf 2019 aanspraak op kunnen maken. Hiernaast zijn er andere subsidiemogelijkheden voor bewoners(initiatieven). Denk aan het Initiatievenfonds, Informele Zorg en Sociale Prestatie & Dagondersteuning. In de motie 2017 M178 roept de gemeenteraad het college van B&W op om SMO's "aan te laten tonen hoe zij bewoners hebben betrokken", ook bij de "beoordeling van de plannen". V: Is de gemeente van plan om hier niet alleen individuele bewoners maar ook de buurtbewonersorganisaties (BBO s) bij te (laten) betrekken? A: Nee, de gemeente organiseert in de periode 14 t/m 25 mei een gesprek met een representatieve groep bewoners en de aanvragers, dat dient als input op het beoordelingsproces. Er wordt geen ander gesprek georganiseerd. V: In de procedure lijkt het er op dat BBO's geen rol hebben in het beoordelen van de aanvragen van SMO's voor de subsidies op beide beleidsregels. Is dat inderdaad zo of worden BBO's wel actief betrokken (voordat de subsidie wordt verleend aan een SMO)? A: Dit klopt, de BBO s hebben geen rol in de beoordeling van de aanvragen. Het college van B&W laat zich bij de beoordeling van de subsidieaanvragen bijstaan door een ambtelijke commissie. V: De motie lijkt ook te willen oproepen naar het 'door bewoners beoordelen van de jaarplannen' van de SMO (die de stedelijke subsidie voor gegund gaat krijgen). Dat lezen we niet direct terug in de beleidsregels. Is het inderdaad zo dat de SMO zich (jaarlijks) moet verantwoorden naar bewoners en BBO's op hoe zij hen goed heeft betrokken bij de uitvoering van het werk, als ook bij het opstellen en laten beoordelen van de plannen voor het volgende jaar? A: Wij vragen de aanvrager jaarlijks zichtbaar te maken op welke wijze zij bewoners en andere stakeholders om feedback vraagt bij het leerproces dat zij in de dagelijkse uitvoering van haar opdracht doorloopt en aangeeft wat zij met de uitkomsten daarvan heeft gedaan en van plan is te doen

voorstel aan de raad Nota van uitgangspunten sport en bewegen en verenigingsondersteuning

voorstel aan de raad Nota van uitgangspunten sport en bewegen en verenigingsondersteuning voorstel aan de raad Opgesteld door Maatschappelijke Ontwikkeling Velthuis, A.W. (Antje) Kenmerk 4655433/20170720 Vergadering Vergaderdatum Geheim Beleidsveld Nee Sport Nota van uitgangspunten sport en

Nadere informatie

Sociaal Makelaarschap Nota van Uitgangspunten

Sociaal Makelaarschap Nota van Uitgangspunten Utrecht.nl Sociaal Makelaarschap Nota van Uitgangspunten 2019-2024 Voorwoord Voor u liggen de toekomstige uitgangspunten voor het sociaal makelaarschap. Dat zoveel mensen meedachten in dit traject, geeft

Nadere informatie

Sociaal Makelaarschap Nota van Uitgangspunten

Sociaal Makelaarschap Nota van Uitgangspunten Utrecht.nl Sociaal Makelaarschap Nota van Uitgangspunten 2019-2024 Voorwoord Voor u liggen de toekomstige uitgangspunten voor het sociaal makelaarschap. Dat zoveel mensen meedachten in dit traject, geeft

Nadere informatie

Beleidsregel tussentijdse aanvragen 'Back to Basics'

Beleidsregel tussentijdse aanvragen 'Back to Basics' Beleidsregel tussentijdse aanvragen 'Back to Basics' Voor u ligt de beleidsregel tussentijdse aanvragen 'Back to Basics'. Dit betreft een tijdelijke beleidsregel voor de periode 2014 en 2015, tot de aanvang

Nadere informatie

Gebaseerd op de opmerkingen en vragen WAR en Jeugdraad dd en de adviezen van de WAR en de Jeugdraad.

Gebaseerd op de opmerkingen en vragen WAR en Jeugdraad dd en de adviezen van de WAR en de Jeugdraad. Inspraaknotitie verordening Jeugdhulp Gebaseerd op de opmerkingen en vragen WAR en Jeugdraad dd. 25-09-2014 en de adviezen van de WAR en de Jeugdraad. Reactie WAR Verordening Jeugd Onze algemene opmerkingen

Nadere informatie

Vraag en Antwoord: Uitvraag Subsidie Sociale Prestatie en Dagondersteuning

Vraag en Antwoord: Uitvraag Subsidie Sociale Prestatie en Dagondersteuning Postadres Postbus 16200, 3500 CE Utrecht Telefoon 030-286 00 00 Fax 030-286 00 00 www.utrecht.nl Vraag en Uitvraag Subsidie Sociale Prestatie en Dagondersteuning Artikel 2 C Bij dagondersteuning wordt

Nadere informatie

Vragen en antwoorden subsidieregeling vernieuwing zorg, welzijn en jeugdhulp

Vragen en antwoorden subsidieregeling vernieuwing zorg, welzijn en jeugdhulp Vragen en antwoorden subsidieregeling vernieuwing zorg, welzijn en jeugdhulp nr Vraag Antwoord 1. Is het mogelijk dat een gemeentelijke dienst (bv Vraagwijzer) (mede)-aanvrager is van de subsidie? Nee,

Nadere informatie

Informatievoorziening, Advies en Onafhankelijke Cliëntondersteuning Nota van Uitgangspunten

Informatievoorziening, Advies en Onafhankelijke Cliëntondersteuning Nota van Uitgangspunten Utrecht.nl Informatievoorziening, Advies en Onafhankelijke Cliëntondersteuning Nota van Uitgangspunten 2019 2024 Voorwoord Voor u liggen de uitgangspunten voor Informatievoorziening, Advies en Onafhankelijke

Nadere informatie

Subsidieregeling maatschappelijk initiatief stadsdeel Zuid

Subsidieregeling maatschappelijk initiatief stadsdeel Zuid Subsidieregeling maatschappelijk initiatief stadsdeel Zuid Artikel 1 Begripsomschrijvingen In deze subsidieregeling wordt verstaan onder: a. algemeen bestuur: het algemeen bestuur van de bestuurscommissie

Nadere informatie

Nadere regels subsidie lokaal innovatiefonds gemeente Renkum 2015 en 2016

Nadere regels subsidie lokaal innovatiefonds gemeente Renkum 2015 en 2016 Nadere regels subsidie lokaal innovatiefonds gemeente Renkum 05 en 06 Inleiding Met de invoering van de nieuwe Wmo, de Jeugdwet en de P-wet is de gemeente verantwoordelijk geworden voor zorg en samenhang

Nadere informatie

6 n n s d r n a. h u uw o g ouwd n s. en ervar ng van soc a make a s. 6 3 Br f x nz. 4 Buurtger cht werken n aans t n op d.

6 n n s d r n a. h u uw o g ouwd n s. en ervar ng van soc a make a s. 6 3 Br f x nz. 4 Buurtger cht werken n aans t n op d. 6 n n s d r n a h u uw o g ouwd n s en ervar ng van soc a make a s We hebben het sociaal makelaarschap samen op de kaart gezet door de afgelopen jaren maximaal te investeren in het aangaan en aanbrengen

Nadere informatie

FORMULIER VOOR (GEBUNDELDE) AANVRAAG FUNCTIES 1-2 SUBSIDIEREGELING NIEUWE ALGEMENE VOORZIENINGEN WMO 2015 BRUMMEN

FORMULIER VOOR (GEBUNDELDE) AANVRAAG FUNCTIES 1-2 SUBSIDIEREGELING NIEUWE ALGEMENE VOORZIENINGEN WMO 2015 BRUMMEN Aanvraagformulier subsidie 2015 FORMULIER VOOR (GEBUNDELDE) AANVRAAG FUNCTIES 1-2 SUBSIDIEREGELING NIEUWE ALGEMENE VOORZIENINGEN WMO 2015 BRUMMEN Voor de functies ontmoeting en dagbesteding wordt een aanvraag

Nadere informatie

Nadere regels subsidie lokaal innovatiefonds gemeente Renkum 2017 en 2018

Nadere regels subsidie lokaal innovatiefonds gemeente Renkum 2017 en 2018 Nadere regels subsidie lokaal innovatiefonds gemeente Renkum 07 en 08 Inleiding Met de invoering van de nieuwe Wmo, de Jeugdwet en de P-wet is de gemeente verantwoordelijk geworden voor zorg en samenhang

Nadere informatie

FORMULIER VOOR GEBUNDELDE AANVRAAG LOCATIEGEBONDEN FUNCTIES 1-2 SUBSIDIEREGELING ALGEMENE VOORZIENINGEN WMO 2015 APELDOORN

FORMULIER VOOR GEBUNDELDE AANVRAAG LOCATIEGEBONDEN FUNCTIES 1-2 SUBSIDIEREGELING ALGEMENE VOORZIENINGEN WMO 2015 APELDOORN Bijlage 5 Aanvraagformulier subsidie 2015 FORMULIER VOOR GEBUNDELDE AANVRAAG LOCATIEGEBONDEN FUNCTIES 1-2 SUBSIDIEREGELING ALGEMENE VOORZIENINGEN WMO 2015 APELDOORN Voor de functies ontmoeting en dagbesteding

Nadere informatie

Wijziging Nadere regels voor subsidieverstrekking Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Roosendaal;

Wijziging Nadere regels voor subsidieverstrekking Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Roosendaal; GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Roosendaal. Nr. 104320 6 november 2015 Wijziging Nadere regels voor subsidieverstrekking 2016 Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Roosendaal;

Nadere informatie

Bij antwoord datum, kenmerk en onderwerp vermelden

Bij antwoord datum, kenmerk en onderwerp vermelden Postadres Postbus 16200, 3500 CE Utrecht Telefoon 030-286 10 00 Fax 030-286 12 24 www.utrecht.nl Leden van de commissie Mens en Samenleving Behandeld door J.J. van Luxemburg Doorkiesnummer 030-28 62315

Nadere informatie

Speerpunten en kwaliteitscriteria Bijzondere Subsidieverordening Ondersteuning Mantelzorg en Vrijwilligerswerk Amsterdam 2012-2015

Speerpunten en kwaliteitscriteria Bijzondere Subsidieverordening Ondersteuning Mantelzorg en Vrijwilligerswerk Amsterdam 2012-2015 Speerpunten en kwaliteitscriteria Bijzondere Subsidieverordening Ondersteuning Mantelzorg en Vrijwilligerswerk Amsterdam 2012-2015 1. Inleiding Een van de nieuwe punten in de Bijzondere Subsidieverordening

Nadere informatie

Raadsbesluit Raadsvergadering: 17 december Budgetsubsidie 2015 t/m 2016 Stichting Welzijn Ouderen Heemstede

Raadsbesluit Raadsvergadering: 17 december Budgetsubsidie 2015 t/m 2016 Stichting Welzijn Ouderen Heemstede im ONDERWERP Budgetsubsidie 2015 t/m 2016 Stichting Welzijn Ouderen SAMENVATTING De huidige budgetsubsidie voor de uitvoering van het ouderenwerk door de Stichting Welzijn Ouderen (WOH) loopt tot 1 januari

Nadere informatie

ocu e g Noo Hieronder volgt een overzicht van onze focus voor 2019 per programma op basis van de wijkanalyse. Vreedzaam Bewonersinitiatieven

ocu e g Noo Hieronder volgt een overzicht van onze focus voor 2019 per programma op basis van de wijkanalyse. Vreedzaam Bewonersinitiatieven ocu e g Noo Hieronder volgt een overzicht van onze focus voor 2019 per programma op basis van de wijkanalyse. Bewonersinitiatieven We blijven bewonersinitiatieven desgewenst ondersteunen en besteden vooral

Nadere informatie

Marktconsultatie #IndeBuurt Joost van Ravesteyn - 21 maart 2016

Marktconsultatie #IndeBuurt Joost van Ravesteyn - 21 maart 2016 Marktconsultatie #IndeBuurt Joost van Ravesteyn - 21 maart 2016 Agenda 16:00 Opening, welkom 16:10 Toelichting op ambitie en vraagstelling 16:40 Vragen 17:40 Vervolgstappen 18:00 Afsluiting Mededelingen

Nadere informatie

Met het nieuwe welzijnsbeleid werkt de gemeente Tiel vanuit de volgende uitgangspunten:

Met het nieuwe welzijnsbeleid werkt de gemeente Tiel vanuit de volgende uitgangspunten: Opdrachtformulering kwartiermaker integrale welzijnsopdracht Aanleiding De gemeenteraad van de gemeente Tiel heeft in haar vergadering van juli 2014 het besluit genomen om een inhoudelijke discussie te

Nadere informatie

gelezen de nota subsidieregeling Projecten#InDeBuurt d.d. 15 november 2016 nr ;

gelezen de nota subsidieregeling Projecten#InDeBuurt d.d. 15 november 2016 nr ; Burgemeester en wethouders van gemeente Amersfoort, gelezen de nota subsidieregeling Projecten#InDeBuurt d.d. 15 november 2016 nr. 5365999; gelet op de Algemene wet bestuursrecht en artikel 3, artikel

Nadere informatie

Artikel 1 Begripsomschrijvingen

Artikel 1 Begripsomschrijvingen BURGEMEESTER EN WETHOUDERS VAN DE GEMEENTE LEEUWARDEN; In aanvulling op en ter nadere uitwerking van de Algemene Subsidieverordening Leeuwarden 014- (ASV); Gelet op de ASV artikel ; Gelet op de Gemeentewet

Nadere informatie

Toelichting aanvragen subsidies cultuur

Toelichting aanvragen subsidies cultuur Toelichting aanvragen subsidies cultuur Basis- en programmasubsidies De gemeente Hilversum heeft een nieuwe algemene regeling subsidies vastgesteld. Nieuw in deze regeling is dat de subsidies zijn veeld

Nadere informatie

Wmo-innovatiefonds gemeente Drimmelen

Wmo-innovatiefonds gemeente Drimmelen Wmo-innovatiefonds gemeente Drimmelen BELEIDSREGELS BIJDRAGE VOOR INNOVATIE GEMEENTE DRIMMELEN 2016 Het college van Burgemeester en Wethouders, Gelet op de Algemene subsidieverordening Drimmelen 2007;

Nadere informatie

RAADSBERICHT (voor de leden van de raad en de algemene raadscommissie)

RAADSBERICHT (voor de leden van de raad en de algemene raadscommissie) RAADSBERICHT (voor de leden van de raad en de algemene raadscommissie) Van Aan : het college van burgemeester en wethouders : de raads- en commissieleden Datum : 23 juni 2015 Nr. : 2015-66 Portefeuillehouder:

Nadere informatie

Tenders Flexibele subsidies 2015: Nieuwe Vrijwilligersorganisaties

Tenders Flexibele subsidies 2015: Nieuwe Vrijwilligersorganisaties Tenders Flexibele subsidies 2015: Tender 4 Flexibele subsidies 2015 - Tender 4 U bent een nieuwe stichting of vereniging die (nog) geen beroep gedaan heeft op, of nog niet in aanmerking kan komen voor,

Nadere informatie

Verslag van de informatiebijeenkomst Uitvoeringsplan Maatschappelijk Domein Opgroeien en Ontwikkelen

Verslag van de informatiebijeenkomst Uitvoeringsplan Maatschappelijk Domein Opgroeien en Ontwikkelen Verslag van de informatiebijeenkomst Uitvoeringsplan Maatschappelijk Domein Opgroeien en Ontwikkelen Datum : dinsdag 9 juni 2015 Aanvang : 13.30 uur Einde : 14.15 uur Locatie : Commissiekamer II te Alphen

Nadere informatie

Samenvatting Subsidiebeleid welzijn per 1 januari 2017

Samenvatting Subsidiebeleid welzijn per 1 januari 2017 Samenvatting Subsidiebeleid welzijn per 1 januari 2017 Kaatsheuvel l Loon op Zand l De Moer 1 Inhoudsopgave Subsidiebeleid Welzijn... 3 1. Wanneer in aanmerking voor welzijnssubsidie?... 4 1. Eigen kracht

Nadere informatie

REGELING BEWONERSINITIATIEVEN 2019

REGELING BEWONERSINITIATIEVEN 2019 BURGEMEESTER EN WETHOUDERS VAN MAASTRICHT, gelet op artikel 15,vierde lid van de Verordening Subsidies Vrijwilligersactiviteiten Welzijn en Zorg 2017. BESLUITEN tot vaststelling van de volgende Regeling

Nadere informatie

Gemeente Heerlen - beleidsregel Tenderregeling Community Arts

Gemeente Heerlen - beleidsregel Tenderregeling Community Arts GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Heerlen. Nr. 40033 17 juli 2014 Gemeente Heerlen - beleidsregel Tenderregeling Community Arts Artikel 1 Begripsomschrijving In deze beleidsregel wordt verstaan

Nadere informatie

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Rotterdam,

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Rotterdam, Nadere regels bewonersinitiatieven Rotterdam Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Rotterdam, gelezen het voorstel van de directeur Activering & Welzijn van het cluster Maatschappelijke

Nadere informatie

Flexibele subsidies 2018: Thema - Positieve Gezondheid

Flexibele subsidies 2018: Thema - Positieve Gezondheid Flexibele subsidies 2018: Thema - Positieve Gezondheid Aanvraagperiode 22 maart tot en met 6 mei 2018 Flexibele subsidies 2018 Net als in voorgaande jaren kunnen vrijwilligersorganisaties ook in 2018 subsidie

Nadere informatie

Discussiestuk ten behoeve van vaststelling nadere criteria bewonersinitiatieven

Discussiestuk ten behoeve van vaststelling nadere criteria bewonersinitiatieven Discussiestuk ten behoeve van vaststelling nadere criteria bewonersinitiatieven Leeswijzer Naar aanleiding van de recente behandeling van bewonersinitiatieven in de afgelopen vergadering en daarbuiten

Nadere informatie

Subsidieregeling Opbouwwerk

Subsidieregeling Opbouwwerk Subsidieregeling Opbouwwerk 2020-2023 Burgemeester en wethouders van de gemeente Roosendaal, gelet op artikel 2, eerste lid, onder h, en tweede lid, van de Algemene subsidieverordening Roosendaal: BESLUITEN

Nadere informatie

Subsidieregeling Bewonersinitiatiefgelden 201

Subsidieregeling Bewonersinitiatiefgelden 201 Subsidieregeling Bewonersinitiatiefgelden 201 Bewonersinitiatieven Maastricht telt talloze bewoners, die zich belangeloos inzetten voor de stad en haar inwoners. Er ontstaan ook steeds meer initiatieven

Nadere informatie

Flexibele subsidies 2018: Thema - Weerbaar opvoeden en competenties versterken

Flexibele subsidies 2018: Thema - Weerbaar opvoeden en competenties versterken Flexibele subsidies 2018: Thema - Weerbaar opvoeden en competenties versterken Aanvraagperiode 27 augustus tot en met 5 oktober 2018 Flexibele subsidies 2018 Net als in voorgaande jaren kunnen vrijwilligersorganisaties

Nadere informatie

Adviesraad Wmo Wageningen. Advies. Nadere regels voor subsidieaanvragen projecten versterken basisvoorzieningen Wageningen.

Adviesraad Wmo Wageningen. Advies. Nadere regels voor subsidieaanvragen projecten versterken basisvoorzieningen Wageningen. Wmo - WI raad raad Wmo Wageningen Nadere regels voor subsidieaanvragen projecten versterken basisvoorzieningen Wageningen. nr. : 31 Datum : 23 januari 2015 Colofon De raad Wmo-WI is geïnstalleerd op 30

Nadere informatie

Verslag presentatie Welzaam

Verslag presentatie Welzaam Verslag presentatie Welzaam INLEIDING De nieuwe organisatie Welzaam presenteerde zich in het voorjaar 2013 in 3 bijeenkomsten aan 80 mensen van drie doelgroepen: 1. aan vrijwilligers van Portes en bewoners

Nadere informatie

Gelet op artikel 4 van de Algemene subsidieverordening gemeente Lingewaard 2016;

Gelet op artikel 4 van de Algemene subsidieverordening gemeente Lingewaard 2016; Subsidieregels lokaal innovatiefonds gemeente Lingewaard Burgemeester en wethouder van de gemeente Lingewaard; Gelet op artikel 4 van de Algemene subsidieverordening gemeente Lingewaard 06; Overwegende

Nadere informatie

Archief DOENJA Dienstverlening, Me kaar, Vooruit, Welzaam, Wijk&co en Ellen Bergakker.

Archief DOENJA Dienstverlening, Me kaar, Vooruit, Welzaam, Wijk&co en Ellen Bergakker. Foto s en afbeeldingen Archief DOENJA Dienstverlening, Me kaar, Vooruit, Welzaam, Wijk&co en Ellen Bergakker. Vormgeving Jeroen Tirion en Saskia Koster. Voor de wijkanalyses is onder andere gebruikt gemaakt

Nadere informatie

College van Burgemeester en wethouders gemeente Tynaarlo

College van Burgemeester en wethouders gemeente Tynaarlo College van Burgemeester en wethouders gemeente Tynaarlo Vergadering d.d. Agendapunt: 19 juni 2018 Zaaknummer: 479483 Portefeuillehouder : J. Gopal Openbaar Besloten Team : Team Mens en Maatschappij Adviseur

Nadere informatie

Flexibele subsidies 2018: Thema - Samen voor de Stad

Flexibele subsidies 2018: Thema - Samen voor de Stad Flexibele subsidies 2018: Thema - Samen voor de Stad Aanvraagperiode 27 augustus tot en met 5 oktober 2018 Flexibele subsidies 2018 Net als in voorgaande jaren kunnen vrijwilligersorganisaties ook in 2018

Nadere informatie

gelezen de nota d.d., 5 december 2017, Directie/Samenleven/ Sociale Basisinfrastructuur;

gelezen de nota d.d., 5 december 2017, Directie/Samenleven/ Sociale Basisinfrastructuur; GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Amersfoort Nr. 2592 4 januari 2018 Besluit van het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Amersfoort houdende regels omtrent subsidie Subsidieregeling

Nadere informatie

Folder Stimuleringssubsidie

Folder Stimuleringssubsidie Folder Stimuleringssubsidie In deze folder leest u meer over de stimuleringssubsidie van de gemeente Delft. De volgende vier vragen worden beantwoord: 1. Wat is een stimuleringssubsidie? 2. Waarvoor kan

Nadere informatie

College van Gedeputeerde Staten statenvoorstel

College van Gedeputeerde Staten statenvoorstel PS2008WMC16-1 - College van Gedeputeerde Staten statenvoorstel Datum : 15 april 2008 Nummer PS : PS2008WMC16 Afdeling : MOW Commissie : WMC Registratienummer : 2008INT216622 Portefeuillehouder : De Wilde

Nadere informatie

Subsidieregeling Onderwijs en Kinderopvang Weert 2017

Subsidieregeling Onderwijs en Kinderopvang Weert 2017 GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Weert. Nr. 21810 10 februari 2017 Subsidieregeling Onderwijs en Kinderopvang Weert 2017 Burgemeester en wethouders van Weert; gelet op artikel 3 van de Algemene

Nadere informatie

ocu e g B n n ad Hieronder volgt een overzicht van onze focus voor 2019 per programma op basis van de wijkanalyse. Bewonersinitiatieven

ocu e g B n n ad Hieronder volgt een overzicht van onze focus voor 2019 per programma op basis van de wijkanalyse. Bewonersinitiatieven ocu e g B n n ad Hieronder volgt een overzicht van onze focus voor 2019 per programma op basis van de wijkanalyse. Bewonersinitiatieven Met actieve bewoners die zich melden bij speeltuin de Kleine Dom

Nadere informatie

Right to Challenge Samen Wageningen

Right to Challenge Samen Wageningen Right to Challenge Samen Wageningen 1. Wat is het Right to Challenge? Right to Challenge is het recht van een groep georganiseerde bewoners (eventueel samen met sociale ondernemers 1 ) om lokale voorzieningen

Nadere informatie

Alleen activiteiten die vrij en openbaar toegankelijk zijn komen voor subsidie in aanmerking

Alleen activiteiten die vrij en openbaar toegankelijk zijn komen voor subsidie in aanmerking ALGEMEEN DEEL SUBSIDIEBELEID De aanvraag moet voldoen aan de bepalingen van de Algemene subsidieverordening In de subsidieverordening is de procedure beschreven om in aanmerking te komen voor subsidie

Nadere informatie

*1766 * Onderwerp: Uitvoeringsplan schuldhulpverlening Vergadergegevens. Vervolgbehandeling. Toetsing voorafgaand aan B&W-vergadering

*1766 * Onderwerp: Uitvoeringsplan schuldhulpverlening Vergadergegevens. Vervolgbehandeling. Toetsing voorafgaand aan B&W-vergadering Documentnummer: REFNUMBER *1766 * Openbaar Vergadergegevens Datum vergadering: 18-12-2018 Portefeuillehouder: Leo Bosland Vervolgbehandeling Primaat, afdeling: Vervolg, afdeling: Vervolg na B&W: Toetsing

Nadere informatie

ocu e g Noo Hieronder volgt een overzicht van onze focus voor 2019 per programma op basis van de wijkanalyse. Bewonersinitiatieven

ocu e g Noo Hieronder volgt een overzicht van onze focus voor 2019 per programma op basis van de wijkanalyse. Bewonersinitiatieven ocu e g Noo Hieronder volgt een overzicht van onze focus voor 2019 per programma op basis van de wijkanalyse. Bewonersinitiatieven Naast het blijvend ondersteunen van initiatieven van bewoners, trekken

Nadere informatie

Vaststellen Subsidieregeling gebiedsgebonden kunst- en cultuuractiviteiten

Vaststellen Subsidieregeling gebiedsgebonden kunst- en cultuuractiviteiten GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Amsterdam Nr. 187447 26 oktober 2017 Vaststellen Subsidieregeling gebiedsgebonden kunst- en cultuuractiviteiten Burgemeester en wethouders van Amsterdam Brengen

Nadere informatie

Subsidieregeling Onderwijsachterstanden

Subsidieregeling Onderwijsachterstanden Subsidieregeling Onderwijsachterstanden 2020-2022 Burgemeester en wethouders van de gemeente Roosendaal; gelet op artikel 2, eerste lid, onder e, en tweede lid, van de Algemene subsidieverordening Roosendaal;

Nadere informatie

Advies aan de gemeenteraad

Advies aan de gemeenteraad Advies aan de gemeenteraad Postregistratienummer *15.0012160* 15.0012160 Raadsvergadering: 22-10-2015 Voorstel:.. Agendapunt:.. Onderwerp Innovatieagenda Sociaal Domein gemeente Opmeer 2016-2018 Behandeld

Nadere informatie

Deelverordening incidentele subsidies Wijdemeren 2017

Deelverordening incidentele subsidies Wijdemeren 2017 Gelet op het bepaalde in de Gemeentewet, de Algemene wet bestuursrecht en het bepaalde in artikel 4 van de Algemene subsidieverordening 2017 Wijdemeren besluit de gemeenteraad in te stemmen met de Deelverordening

Nadere informatie

Raadsvergadering : 17 mei 2010 Agendanr. 15

Raadsvergadering : 17 mei 2010 Agendanr. 15 Raadsvergadering : 17 mei 2010 Agendanr. 15 Voorstelnr. : R 6769 Onderwerp : subsidie Stichting Leergeld Stadskanaal, Veendam, Winschoten (SLS) Stadskanaal, 29 april 2010 Beslispunten De SLS vanaf het

Nadere informatie

Het college van burgemeester en wethouders van Borger-Odoorn; gelet op artikel 149 Gemeentewet en artikel 4:23 Algemene wet bestuursrecht

Het college van burgemeester en wethouders van Borger-Odoorn; gelet op artikel 149 Gemeentewet en artikel 4:23 Algemene wet bestuursrecht Het college van burgemeester en wethouders van Borger-Odoorn; gelet op artikel 149 Gemeentewet en artikel 4:23 Algemene wet bestuursrecht gelet op de Algemene Subsidieverordening gemeente Borger-Odoorn

Nadere informatie

VGZ Inkoopbeleid. ondersteuningsgelden 2015 D0166-201407

VGZ Inkoopbeleid. ondersteuningsgelden 2015 D0166-201407 VGZ Inkoopbeleid ondersteuningsgelden 2015 D0166-201407 Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 Ondersteuningsgelden 3 Doelgroep 3 Doelstellingen VGZ 3 2 Inzet ondersteuningsgelden 4 Basisondersteuning 4 Projectondersteuning

Nadere informatie

Voorstelnr.: RB Onderwerp: Kadernota Fysiek Domein - Publieke ruimte, je thuis buitenshuis (openbare ruimte) Programma: 2: Stedelijk beheer

Voorstelnr.: RB Onderwerp: Kadernota Fysiek Domein - Publieke ruimte, je thuis buitenshuis (openbare ruimte) Programma: 2: Stedelijk beheer Raadsvergadering: 26 sept 2017 Besluit: unaniem aangenomen Agendanr.: 6 Voorstelnr.: RB2017078 Onderwerp: Kadernota Fysiek Domein - Publieke ruimte, je thuis buitenshuis (openbare ruimte) Programma: 2:

Nadere informatie

Hoe in de toekomst om te gaan met sociaal ondernemers als huurder van gemeentelijk Maatschappelijk Vastgoed?

Hoe in de toekomst om te gaan met sociaal ondernemers als huurder van gemeentelijk Maatschappelijk Vastgoed? Hoe in de toekomst om te gaan met sociaal ondernemers als huurder van gemeentelijk Maatschappelijk Vastgoed? 1. Context In het Coalitieakkoord Utrecht maken we samen hecht de gemeente Utrecht veel waarde

Nadere informatie

Collegevoorstel. Collegevoorstel. Maatschappelijke Ontwikkeling. zaak_zaaknummer. Ja, zonder beperkingen Zorg en Welzijn

Collegevoorstel. Collegevoorstel. Maatschappelijke Ontwikkeling. zaak_zaaknummer. Ja, zonder beperkingen Zorg en Welzijn zaak_id bericht_nummer bericht_id Collegevoorstel zaak_zaaknummer Maatschappelijke Ontwikkeling Regnr B&W dd 28-04-2015 Openbaar Programma Ja, zonder beperkingen Zorg en Welzijn DT dd OR dd B&W dd OR dd

Nadere informatie

In aanvulling op artikel 2 van de ASV 2018 worden in deze subsidieregeling verstaan onder:

In aanvulling op artikel 2 van de ASV 2018 worden in deze subsidieregeling verstaan onder: CVDR Officiële uitgave van Katwijk. Nr. CVDR423740_1 22 maart 2018 Subsidieregeling toeristische evenementen De subsidieregeling toeristische evenementen is gebaseerd op de Algemene Subsidieverordening

Nadere informatie

Sociaal Makelen voor Krachtige Wijken Samenvatting van de rapportage tussentijdse evaluatie sociaal makelaarschap augustus 2013 december 2014

Sociaal Makelen voor Krachtige Wijken Samenvatting van de rapportage tussentijdse evaluatie sociaal makelaarschap augustus 2013 december 2014 Sociaal Makelen voor Krachtige Wijken Samenvatting van de rapportage tussentijdse evaluatie sociaal makelaarschap augustus 2013 december 2014 Uitgevoerd door Onderzoeksnetwerk Sociaal Domein Utrecht Initiatieven

Nadere informatie

College van Burgemeester en wethouders gemeente Tynaarlo

College van Burgemeester en wethouders gemeente Tynaarlo College van Burgemeester en wethouders gemeente Tynaarlo Vergadering d.d. Agendapunt: 10 juli 2018 Zaaknummer: 434769 Portefeuillehouder : J. Gopal Openbaar Besloten Team : Team Mens en Maatschappij Adviseur

Nadere informatie

Onderwerp Verlening budgetsubsidies 2017 inclusief projectsubsidies ContourdeTwern, Herstart junior en Psychologenpraktijk Krimpen

Onderwerp Verlening budgetsubsidies 2017 inclusief projectsubsidies ContourdeTwern, Herstart junior en Psychologenpraktijk Krimpen COLLEGEVOORSTEL Onderwerp Verlening budgetsubsidies 2017 inclusief projectsubsidies ContourdeTwern, Herstart junior en Psychologenpraktijk Krimpen Te besluiten om 1. Op grond van de verleningsinformatie

Nadere informatie

Kanaleneiland Leert! Waar staan we en hoe gaan we verder? Wat gaat goed en wat kan beter?

Kanaleneiland Leert! Waar staan we en hoe gaan we verder? Wat gaat goed en wat kan beter? Kanaleneiland Leert! Waar staan we en hoe gaan we verder? Wat gaat goed en wat kan beter? Aanpak gaat door Duurzame verbeteringen vergt lange adem Programma van 10 jaar: 2008-2017 Zoeken naar meer bundeling

Nadere informatie

Subsidieregeling Sport en bewegen

Subsidieregeling Sport en bewegen Subsidieregeling Sport en bewegen 2019 2020 Behorend bij de visie op sport en bewegen Lansingerland Scoren met sport Domein Samenleving Auteur: Dewi Klijnsmit, beleidsadviseur Sport Datum: 18 februari

Nadere informatie

Nadere regels subsidies stedelijk welzijn Rotterdam Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Rotterdam,

Nadere regels subsidies stedelijk welzijn Rotterdam Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Rotterdam, Nadere regels subsidies stedelijk welzijn Rotterdam 2017 Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Rotterdam, gelezen het voorstel van directeur Welzijn, Zorg en Jeugdhulp van het cluster

Nadere informatie

Deelverordeningen behorend bij de Algemene Subsidieverordening gemeente Lopik 2018

Deelverordeningen behorend bij de Algemene Subsidieverordening gemeente Lopik 2018 Deelverordeningen behorend bij de Algemene Subsidieverordening gemeente Lopik 2018 Deelverordening Jeugdsport 2 Deelverordening maatschappelijke participatie 4 Deelverordening subsidieverlening jaarlijks

Nadere informatie

Vastgoed. Plan van Aanpak. Versie: Definitief Bestandsnaam: Datum opgesteld: 20-06-2014 Voor akkoord: Plan van aanpak: Vastgoed.

Vastgoed. Plan van Aanpak. Versie: Definitief Bestandsnaam: Datum opgesteld: 20-06-2014 Voor akkoord: Plan van aanpak: Vastgoed. Vastgoed Plan van Aanpak Plan van aanpak: Vastgoed Bestuurlijk L. van Rekom opdrachtgever L. Mourik opdrachtgever Naam projectleider L. van Hassel Versie: Definitief Bestandsnaam: Datum opgesteld: 20-06-

Nadere informatie

Besluitenlijst van de vergadering van het college van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Opmeer d.d week 08 VASTGESTELD

Besluitenlijst van de vergadering van het college van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Opmeer d.d week 08 VASTGESTELD Aanwezig: G.J.A.M. Nijpels (voorzitter), E. Deutekom-Muntjewerff, H. Stoker en R.A.H.P. Heijtink Secretaris: M.A.S. Winder Volgnr: 001 Poststuk: 17.0002069 PZI Omschrijving: Besluitenlijst B&W Opmeer d.d.

Nadere informatie

Oplegvel Collegebesluit

Oplegvel Collegebesluit Oplegvel Collegebesluit Onderwerp Uitvoeringsregeling innovatieve projecten sociaal domein: Samen voor elkaar 2013 Portefeuille J. van der Hoek/ J. Nieuwenburg Auteur Mevr. ME van der Mede Telefoon 0235115045

Nadere informatie

Een nieuw samenwerkingsverband in Utrechtse buurtcentra: de Driehoek. Samenvatting en stappenplan

Een nieuw samenwerkingsverband in Utrechtse buurtcentra: de Driehoek. Samenvatting en stappenplan Een nieuw samenwerkingsverband in Utrechtse buurtcentra: de Driehoek Samenvatting en stappenplan Auteurs: Fleur van IJperen en Eva Leen, The Social Firm 25-10-2016 Inleiding In Utrecht is een nieuw samenwerkingsverband

Nadere informatie

Nota van beantwoording subsidieregelingen Bewonersinitiatieven én Maatschappelijk Initiatief

Nota van beantwoording subsidieregelingen Bewonersinitiatieven én Maatschappelijk Initiatief Nota van beantwoording subsidieregelingen Bewonersinitiatieven én Maatschappelijk Initiatief Aan Algemeen Bestuur van de Bestuurscommissie Noord Van Merel Werner (m.werner@amsterdam.nl) en Jet Strijbos

Nadere informatie

Initiatiefvoorstel aan gemeenteraad

Initiatiefvoorstel aan gemeenteraad Initiatiefvoorstel aan gemeenteraad n.v.t. W.F. Mulckhuijse (SP), R. Pet (GroenLinks), K.G. van Rijn (PvdA), K. Jongejan (VVD) In te vullen door Raadsgriffie Portefeuillehouder nvt nvt RV-nummer: RV-68/2008

Nadere informatie

Beleidsregels subsidieverstrekking voorkomen en bestrijden jeugdwerkloosheid West-Brabant

Beleidsregels subsidieverstrekking voorkomen en bestrijden jeugdwerkloosheid West-Brabant Beleidsregels subsidieverstrekking voorkomen en bestrijden jeugdwerkloosheid West-Brabant Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Breda; gelet op artikel 4:81 van de Algemene wet bestuursrecht;

Nadere informatie

Bijlage 2 Factsheet en ontwikkelagenda gemeente Ridderkerk

Bijlage 2 Factsheet en ontwikkelagenda gemeente Ridderkerk Bijlage 2 Factsheet en ontwikkelagenda gemeente Ridderkerk Doel Wmo Beleidsplan 1 Een samenhangend antwoord Specifiek en Meetbaar Wat te doen en met wie Acceptatie en Realistisch Termijn Het Besluit maatschappelijke

Nadere informatie

Maatschappelijke partner: de organisatie(s) waar de doelgroep zich bevindt om het aanbod op af te stemmen.

Maatschappelijke partner: de organisatie(s) waar de doelgroep zich bevindt om het aanbod op af te stemmen. Subsidieregeling maatschappelijke inzet sportverenigingen 2016 Burgemeester en wethouders van de gemeente Lochem, gelet op artikel 2 van de Algemene subsidieverordening gemeente Lochem 2013, besluiten:

Nadere informatie

Beleidsontwikkeling Voorlopige gunning gebiedsondersteuningsnetwerk. De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN

Beleidsontwikkeling Voorlopige gunning gebiedsondersteuningsnetwerk. De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN Beleidsontwikkeling Voorlopige gunning gebiedsondersteuningsnetwerk De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN (050) 367 60 37 25-7-2018 Geachte heer, mevrouw, Tijdens de vergadering van

Nadere informatie

Brengen ter algemene kennis dat zij in hun vergadering van 17 juli 2018 hebben besloten:

Brengen ter algemene kennis dat zij in hun vergadering van 17 juli 2018 hebben besloten: GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Amsterdam Nr. 158737 25 juli 2018 Besluit van het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Amsterdam houdende regels omtrent subsidiëring bevorderen

Nadere informatie

De bewonersinitiatieven hebben betrekking op één of meer van de volgende punten

De bewonersinitiatieven hebben betrekking op één of meer van de volgende punten Het budget voor bewonersinitiatieven wordt door de buurt aan de buurt besteed. Bent u een bewoner en/of ondernemer van de wijken De Baarsjes, Oud-West, Westerpark of Bos & Lommer en wilt u een bewonersinitiatief

Nadere informatie

Geschreven door OVL donderdag 12 november :00 - Laatst aangepast donderdag 12 november :01

Geschreven door OVL donderdag 12 november :00 - Laatst aangepast donderdag 12 november :01 Algemeen Op 21 december 2011 heeft de gemeenteraad van de gemeente Leek ingestemd met een breed gedragen initiatief voor de oprichting van een ondernemersfonds ter behartiging van collectieve belangen

Nadere informatie

Nota van uitgangspunten herijken subsidiesystematiek

Nota van uitgangspunten herijken subsidiesystematiek Nota van uitgangspunten herijken subsidiesystematiek I. Inleiding In de meerjarenbegroting 2017-2020 is als speerpunt vastgesteld: Herijken van het subsidiebeleid waarin een verschuiving naar een meer

Nadere informatie

Beleidsregel subsidie Jongerencultuurhuis Overvecht

Beleidsregel subsidie Jongerencultuurhuis Overvecht GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Utrecht Nr. 268850 14 december 2018 Beleidsregel subsidie Jongerencultuurhuis Overvecht 2019-2024 Het College van burgemeester en wethouders van de gemeente

Nadere informatie

Aanbod Buurtwerkkamers Amsterdam Zuidoost Versterken van bestaande initiatieven en investeren in het bereiken van heel Zuidoost

Aanbod Buurtwerkkamers Amsterdam Zuidoost Versterken van bestaande initiatieven en investeren in het bereiken van heel Zuidoost APPENDIX Aanbod Buurtwerkkamers Amsterdam Zuidoost 2019 Versterken van bestaande initiatieven en investeren in het bereiken van heel Zuidoost De ledenvergadering van onze coöperatie op 29 juni 2018, met

Nadere informatie

KUNSTENPLAN RICHTLIJNEN PROJECTPLAN PROJECTSUBSIDIES INNOVATIE

KUNSTENPLAN RICHTLIJNEN PROJECTPLAN PROJECTSUBSIDIES INNOVATIE KUNSTENPLAN 2017-2020 RICHTLIJNEN PROJECTPLAN PROJECTSUBSIDIES INNOVATIE RICHTLIJNEN PROJECTPLAN REGELING PROJECTSUBSIDIES INNOVATIE KUNSTENPLAN 2017-2020 Inleiding Deze richtlijnen voor het projectplan

Nadere informatie

Team Breda Breda brengt het samen 2

Team Breda Breda brengt het samen 2 Breda 2 Team Breda Onder deze titel is op 6 april 2017 de nieuwe sportbeleidsvisie en het uitvoeringsplan van de gemeente Breda unaniem door de gemeenteraad vastgesteld. De gemeente Breda voert al jaren

Nadere informatie

Subsidieregeling Vrijwilligersondersteuning

Subsidieregeling Vrijwilligersondersteuning Subsidieregeling Vrijwilligersondersteuning 2020-2023 Burgemeester en wethouders van de gemeente Roosendaal; gelet op artikel 2, eerste lid, onder h, en tweede lid, van de Algemene subsidieverordening

Nadere informatie

portefeuillehouder ak e i e \* Secretaris akkoord

portefeuillehouder ak e i e \* Secretaris akkoord Gemeente Zandvoort B&W-ADVIES Verordening Nadere regels Beleidsnota Overig Na besluit (B&W/Raad): Uitgaande brief verzenden Stukken retour Publicatie Afdeling / werkeenheid: MD/BA Auteur : P. Haker Datum

Nadere informatie

Onderwerp: Aanvraag ESF-subsidie Actieve Inclusie 2014 2016 Reg.nummer: 2014/379169

Onderwerp: Aanvraag ESF-subsidie Actieve Inclusie 2014 2016 Reg.nummer: 2014/379169 Collegebesluit Onderwerp: Aanvraag ESF-subsidie Actieve Inclusie 2014 2016 Reg.nummer: 2014/379169 1 Inleiding; Sinds mei 2014 is er een nieuwe ESF-subsidieregeling van kracht. Een belangrijke wijziging

Nadere informatie

De subsidie regeling Leefbaarheid en bewonersparticipatie: hoe werkt dat eigenlijk?

De subsidie regeling Leefbaarheid en bewonersparticipatie: hoe werkt dat eigenlijk? De subsidie regeling Leefbaarheid en bewonersparticipatie: hoe werkt dat eigenlijk? Handreiking subsidie Leefbaarheid en bewonersparticipatie Dit is een uitgave van de gemeente Den Haag Dienst Publiekszaken

Nadere informatie

Alleen activiteiten die vrij en openbaar toegankelijk zijn komen voor subsidie in aanmerking

Alleen activiteiten die vrij en openbaar toegankelijk zijn komen voor subsidie in aanmerking ALGEMEEN DEEL SUBSIDIEBELEID De aanvraag moet voldoen aan de bepalingen van de Algemene subsidieverordening In de subsidieverordening is de procedure beschreven om in aanmerking te komen voor subsidie

Nadere informatie

Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad. 29 september 2017 U Lbr: 17/054 (070) Regeling zorginfrastructuur.

Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad. 29 september 2017 U Lbr: 17/054 (070) Regeling zorginfrastructuur. Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad Datum 29 september 2017 Ons kenmerk TIP/U201700697 Lbr: 17/054 Telefoon (070) 373 8421 Bijlage(n) - Onderwerp Regeling zorginfrastructuur Samenvatting De

Nadere informatie

Subsidieregeling Participatie in de buurt Gouda 2018

Subsidieregeling Participatie in de buurt Gouda 2018 Subsidieregeling Participatie in de buurt Gouda 2018 Vastgesteld 27 juni 2017 Bekendgemaakt 30 juni 2017 Inwerkingtreding 30 juni 2017 Wijziging -- pagina 2 Burgemeester en wethouders van Gouda Gelezen

Nadere informatie

Artikel 10 Beslissingstermijn Zie de toelichting bij artikel 7. Artikel 11 Weigeringsgronden Zie de toelichting bij artikel 8.

Artikel 10 Beslissingstermijn Zie de toelichting bij artikel 7. Artikel 11 Weigeringsgronden Zie de toelichting bij artikel 8. Algemene toelichting 1 Inleiding In de onderwijswetten is opgenomen dat gemeenten op basis van een verordening voor nader te omschrijven voorzieningen extra middelen (boven de reguliere rijksvergoedingen)

Nadere informatie

Gemeente Amsterdam; Nadere regels subsidie buurtbudgetten, bewonersinitiatieven en stimuleringsfonds buurtmedia 2014

Gemeente Amsterdam; Nadere regels subsidie buurtbudgetten, bewonersinitiatieven en stimuleringsfonds buurtmedia 2014 GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Amsterdam. Nr. 21627 18 april 2014 Gemeente Amsterdam; Nadere regels subsidie buurtbudgetten, bewonersinitiatieven en stimuleringsfonds buurtmedia 2014 Artikel

Nadere informatie

Nadere regels voor subsidieverstrekking 2019

Nadere regels voor subsidieverstrekking 2019 Nadere regels voor subsidieverstrekking 2019 Van toepassing op subsidiëring vanuit het flexibel budget Het college van burgemeester en wethouders van Borger-Odoorn; gelet op artikel 149 Gemeentewet en

Nadere informatie

SAMEN AAN DE SLAG: BELEIDSREGELS BEWONERSBIJDRAGE GEMEENTE DRIMMELEN 2019

SAMEN AAN DE SLAG: BELEIDSREGELS BEWONERSBIJDRAGE GEMEENTE DRIMMELEN 2019 SAMEN AAN DE SLAG: BELEIDSREGELS BEWONERSBIJDRAGE GEMEENTE DRIMMELEN 2019 Het college van Burgemeester en Wethouders, Gelet op de Algemene subsidieverordening Drimmelen 2007; overwegende dat; Het college

Nadere informatie